Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Praggnanandhaa a rájátszáson legyőzte Erigaisit, világbajnokjelölt lett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Bakuban zajló Világkupán a férfiak viadalán indiai párharc döntötte el, hogy Magnus Callse, Nijat Abaszov és Fabiano Caruana mellett ki jut az elődöntőbe. Izgalmas csatákban, fordulatokban gazdag küzdelmekben dőlt el, hogy a 18 éves Rameshbabu  Praggnanadhaa lesz Caruana ellenfele. A tinédzserek csatáját összesítésben 5 - 4-re nyerte meg a 19 éves Arjun Erigaisi ellen. Két döntetlennel kezdték a rájátszást, majd Praggnanadhaa sötéttel szerzett vezetést, de előnyét eltékozolta. Ismét sötéttel volt eredményes, Erigaisi egyenlített. Küzdelmüket az első 3-3 perces és lépédenként 2-2 másodperc bónusszal játszott parti döntötte el. Praggnanandhaa sikerével világbajnokjelölt lett, az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen már bejelentette, hogx nem vesz részt a jövő évi világbajnok-jelölti döntőben. A női Világkupán a rájátszásban nagy meglepetésre a bolgár Nurgyil Szalimova 3,5 - 2,5-re legyőzte az ukrán olimpiai bajnok Anna Muzicsukot és a döntőben az orosz Alekszadra Gorjacskinával mérkőzik meg. A pihenőnap után szombaton folytatódnak a küzdelmek.

 

Az indiai tinédzserek párharcában a két 25-25 perces és lépésebként 10-10 másodperc bónusszal vívott psrti döntetlennel fejeződütt be.

Rövidült a gondolkodási idő, 10-10 perccel és 10-10 másodperc bónusszal küzdöttek meg a következő két partiban. Arjun Erigaisi fölényes álládát még el is vesztette, de sötéttel kiegyenlített.

Villámpartikkal folytatták, 5-5 perc és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal csatáztak ismét a sötét volt a nyerő szín. Praggnanandhaa szerzett vezetést, Erigaisi visszavágott.

 

Az új szabály szerint 3-3 perces és lépésenként 2-3 másodperccelfolytatták, már az első partiban megszületett a döntés, a párbajban sötéttel hatszor nyertek, a döntő partiban Praggnanandhaa világossal diadalmaskodott. Nem volt könnyű dolga, mert 30 másodperc késéssel érkezett a sakkasztalhoz, hibázott, hogy nem futva kereste fel a mellékhelyiséget…

 

A negyeddöntő rájátszásának eredménye:

2.  Praggnanandhaa R (indiai, 2690)  -  Arjun Erigaisi (indiai, 2710) 5 - 4 (0 – 1, 1 – 0, döntetlen(v), döntetlen, 1s – 0, 0 – 1, 1s – 0, 0 – 1, 1v – 0)

Az elődöntő párosítása:

Magnus Carlsen (norvég, 2835) - Nijat Abaszov (azerbajdzsáni, 2632)

Fabiano Caruana (amerikai, 2782) - Praggnanandhaa R (indiai, 2690)  

 

A női Világkupán óriási meglepetés a 20 éves Nurgyul Szalimova sikere, a döntőbe jutása. Anna Muzicsuk az első rapid partit kecsegtető állásból vesztette el, sötéttel sikerrel egyenlített. A folytatásban az elfogadott vezércselben sokat hibázott, a bolgár sakkozónő látványos kombinációval használta ki a középen reket király helyzetét.

 Nem remegett meg a keze a mérkőzést lezáró partiban, két tetszetős bástyalépése volt a siker kulcsa, megelégedett a győzelmet jelentő döntetlennel.

Két éve Szocsiban Alekszandra Gorjacskina a fináléban 1,5 – 0,5-ös vereséget szenvedett az akkor még orosz színekben játszó Alekszanddra Kosztenjuktól. A harmadik helyért vívott meccsen Tan Zhongi 2.5 – 1.5-re nyert Anna Muzicsuk ellen.

Az elődöntő rájátszásának eredménye

Anna Muzicsuk (ukrán, 2504) - Nurgyul Szalimova (bolgár, 2409)  2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, 0v - 1, 1s - 0, 0s – 1, döntetlen)

A döntő:

Nurgyul Szalimova (bolgár, 2409) - Alekszandra Gorjacskia (FID) –

A 3. helyért:

Tan Zhongy (kínai, 2523) - Anna Muzicsuk (ukrán, 2504)

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen, Caruana és Abaszov elődöntős, Praggnanandhaa és Erigaisi párharcát rájátszás dönti el

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Bakuban zajló férfi Világkupán a negyeddöntő második partijait játszották le. Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen az első játszmában sötéttel aratott győzelme után a második ütközetben döntetlennel biztosította be az elődöntőbe jutását. Az azerbajdzsáni Nijat Abaszov nagy meglepetésre az első összecsapásban 109 lépésben kiharcolt döntetlen után a második játszmát megnyerte az indiai Santosh Gujrathi Vidittel szemben és Carlsennel csatázhat az elődöntőben.Az amerikai párharcban Fabiano Caruana 95 lépésben diadalmaskodott a visszavágón elért győzelmével, Leinieer Dominguez Perez nyerőesélyt hagyott ki az első ütközetükben. Rájátszás dönt az indiai tinédzserek csatájában. A 18 éves Praggnanandhaa R sötéttel vágott vissza a 19 éves Arjun Erigaissinek az első játszmában elszenvedett vereségéért. A női Világkupán az orosz Alekszandra Gorjacskina már a döntőben várja ellenfelét. Az ukrán Anna Muzicsuk és a bolgár Nurgyul Szalimova párharcát két döntetlent követően a rájátszás dönti el.

A bakui Világkupa negyeddöntőjének második játéknapján három továbbjutó hely sorsa dőlt el, az indiai tinédzserek párharcában rájátszás dönt.

Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen ellen a 17 éves Gukesh D az első partiban világossal elszenvedett veresége után a szicíkiai védelmet választotta, a norvég világelső az Alapin-változattal jelezte békés szándékait.

Az indiai nagymesternek sikerült küzdelemre kényszerítenie Carlsent, a végjátékot gyalogelőnnyel játszhatta, de a minimális anyag miatt nem volt reális esélye.

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen, Erigaisi és Gorjacskina sötéttel nyerte meg az első játszmát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Bakuban zajló Világkupa negyeddöntőinek első partijait játszották le. Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen sötéttel elért győzelemmel kezdte a 17 éves Gukesh D elleni párharcát. A norvég világelső a bástyavégjátékban érvényesítette előnyét, 49 lépésben nyert. Az indiai háziderbin kisebb meglepetésre Arjun Erigaisi sötéttel diadalmaskodott. Erigeisi tisztáldozattal okozott zavart riválisa soraiban, Praggnanandhaa döntő hibája után már nem találhatott védelmet.Az amerikai presztízsrangadón Leinier Dominguez Perez nyerőesélyt szalasztott el Fabiano Caruanával szemben. Az indiai Santosh Gujrathi Vidit nagy csatában nem bírt az azerbajdzsáni Nijat Abaszovvall, 109 lépésben remiztek. A női Világkupa már az elődöntőnél tartanak a küzdelmek, az orosz Alekszandra Gorjacskina visszavágott a tavalyi világbajnok-jelölti döntőben elszenvedett vereségéért a kínai Tan Zhongyinak, sötéttel elért győzelmével lépéselőnyt szerzett. Az ukrán Anna Muzicsuk világossal csak remizett a bolgár Nurgyul Szalimovával. Mindkét viadalról az első három helyezettek jutnak be a jövő évi világbajnok-jelölti döntőkbe.

 

A bakui Világkupa negyeddöntőjében Magnus Carlsen és Arjun Erigaisi sötéttel nyerte meg az első játszmát,  Dommaraju Gukesh és Rameshbabu Praggnanadhaa sötéttel nyerési kényszerrel játddzák a második összecsapásokat.

 

Eredeti nyitást láttunk Gukesh és Carlsen partijában, a norvég világelső engedélyezte, hogy a 17 éves india csodagyerek térelőnyt szerezzen, 10.d5 után fonalas cserékkel folytatódott a küzdelmük. Érdekes középjáték alakult ki, amelynek esélyeit Carlsen értékelte jobban, kedvezőbb gyalogszerkezete, bástyájának aktivizása egyre nagyobb gondokat okozott ellenfelének.

 

Gukesh egy fölösleges bástyasakk miatt döntő hátrányba került, többé nem volt védelme a sötét király által is támogatott szabadgyalog előretörésével szemben.

 

Az indiai háziderbin Arjun Erigaisi remekelt. Praggnanandhaa nem villogott a Grünfeld védelmű játszma nyitásában. Erigaisi jól irányította haderejét, bástyája betört a második sorra, a játszma a 34…d4 lépéssel élesedett ki, váratlan tisztálfozat csattant, amire Praggnanandhaa rosszul reagált, döntő hibát vétett. Erigaisi vezére és bástyája sikerrel támogatta a d szabadgyalogot, tetszetős játékkal fokozta döntővé előnyét.

 

Tizennégy éve a Világkupán vívott meg először az akkor még kubai színekben játszó Leinier Dominguez Perez és az olasz sakkozást képviselő Fabiano Caruana. Az azerbajdzsáni fővárosban már a huszadik klasszikus partijukat játszották, Caruana 3-2-es vezetése mellett a tizenötödik döntetlenük született meg.

Az amerikai presztízsrangadón Dominguez Perez nyerőesélyt szalasztott el, már az időkontroll után hibázott és dobott mentőövet ruválisának.

 

Maratoni csatában osztzott meg a ponton Santosh Gujrathi Vidit és Nijat Abaszov. Az azerbajdzsáni nagymester nagy türelemmel védekezett hátrányosabb állásában, 109 lépést követően örülhetett a döntetlennek.

 

A negyeddöntő első játszmáinak ered,ényei:

1.Gukesh D (indiai, 2744) - Magnus Carlsen (norvég, 2835) 0 - 1

4. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2719) - Nijat Abaszov (azerbajdzsáni, 2632)  döntetlen

3. Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2739) -  Fabiano Caruana (amerikai, 2782) döntetlen

2.  Praggnanandhaa R (indiai, 2690)  - Arjun Erigaisi (indiai, 2710) 0 – 1

Női Világkupa

 

A női viadal elődöntőjében a két évvel korábbi ezüstérmes Alekszandra  Gorjacskina sötéttel győzött a bronzérmes  Tan Zhongyi ellen, akitől a tavalyi világbajnok-jelölti döntőben oly fájdalmas vereséget szenvedett. A kínai exvilágbajnoknő hősiesen próbálta védeni s pozícióját, a korábbi világbajnoki döntős orosz nagymesternő hibátlan játékkal nyerte meg az összecsapást.

 

Anna Muzicsuk és Nurgyul Szalimova játszmája izgalommentes döntetlennel zárult.

Az elődöntő első játszmáinak eredményei:

Anna Muzicsuk (ukrán, 2504) - Nurgyul Szalimova (bolgár, 2409)  döntetlen

Tan Zhongyi (kínai, 2523) – Alekszandra Gorjecskina (FID, 2557)  0 – 1

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com chessbase.in

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Vidit legyőzte Nepomnjacsijt, négy indiai sakkozó a Világkupa negyeddöntőjében

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Bakuban zajló Világkupa nyolcaddöntőjében az indiai sakkozók parádésan szerepeltek, mind a négy nagymesterük bejutott a negyeddöntőbe. A 17 éves Gukesh, a 18 éves Praggnanandhaa és a 19 éves Arjun Erigaisi 1,5 - 0,5-ös győzelemmel jutott tovább. A 'rangidős, a 28 éves Santosh Gujrathi Vidit a rájátszáson diadalmaskodott a rajtlista negyedik orosz Jan Nepomnjacsij ellen. A két 25-25 perces rapid parti - lépésenként 10-10 másodperc bónusszal - döntetlennel ért véget. Vidit a mindkét 10-10 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal vívott játszmában legyőzte a kétszeres világbajnoki kihívó Nepomnjacsijt! Hasonló bravúr nem sikerült Harika Dtomavallinak, nagy csata után 4,5 - 3,5-re kikapott az orosz Alekszandra Gorjacskinától. Fordulatokban gazdag meccsen nyert az ukrán Anna a bolgár Muzicsuk a a világbajnoknőt búcsúztató német Elisabeth Paehtz ellen 4,5 - 3.5-re. Meglepetés Nurgyul Szalimova sikere a jóval esélyesebb orosz Polina Suvalovával szemben, mindkét rapid partiban legyőzte riválisát.

 

A bakui Világkupán páratlan bravúrral négy indiai sakkozó is bejutott a viadal negyeddöntőjébe, A három tinédzser, a 17 éves Gukesh, a 18 éves Praggnanandhaa és a 19 éves Arjun Erigaisi 1,5 – 0,5-ös győzelemmel kvalifikálta magát, a rangidős Santosh Gujrathi Vidit a rájátszáson remekelt Jan Nepomnjacsij ellen.

 

Két döntetlennel kezdték a 25-25 perces rapid partikat, majd a 10-10 perces folytatáskor Vidit sötéttel szerzett vezetést, majd másodszor is csapást mért a rajtlista negyedik helyezettjére.

A nyolcaddöntő rájátszásának eredménye:

4. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2719) -  Jan Nepomnjacsij (FID, 2779)  4 - 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

 

A negyeddöntő párosítása:

1.Gukesh D (indiai, 2744) - Magnus Carlsen (norvég, 2835)

4. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2719) - Nijat Abaszov (azerbajdzsáni, 2632)

3. Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2739) -  Fabiano Caruana (amerikai, 2782)

2.  Praggnanandhaa R (indiai, 2690)  - Arjun Erigaisi (indiai, 2710)

Női Világkupa

 

A női viadalon az elődöntő három szabad helyéért dúltak a csaták, Tan Zhongyi páholyból nézhette, hogy a nagy rivális Alekszandra Gorjacskina mekkora csatát vívott Harika Dronavallival. A két évvel korábbi Világkupa ezüstérmese az első rapid parti megnyerésével is vezetést szerzett indiai ellenfelével szemben, Harika sötéttel kiegyenlített, két pontosztozkodást követően a küzdelmük végül a villámpartikban dőlt el.

 

Anna Muzicsukkal sikerült beszélnem, még éreztem a hangján, hogy mekkora érzelmi hullámzást élt át Elisabeth Paehtz elleni párharcában. Világossal bukta el az első rapid paerit, a német nagymesternő a látszólagos meccslabdát nem tudta kihasználni. Anna szerzett vezetést, de riválisa sem adta meg magát. Az ütközetük a hetedik partiban dőlt el, Elisabeth másodszor már nem tudott egyenlíteni.

Nagy meglepetés Nurgyul Szalimova elődöntőbe jutása, az esélyesebb Polina Subalova nem tudott megbirkózni a párbajuk tétjével.

A negyeddöntő rájátszásának eredményei:

1.Anna Muzicsuk (ukrán, 2504) - Elisabeth Paehtz (német, 2471) 4,5 – 3,5  (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen)

4. Nurgyul Szalimova (bolgár, 2409) - Polina Suvalova (FID, 2496)  3 – 1 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0)

2 Alekszandra Gorjacskina (FID, 2557) - Harika Dronavalli (indiai, 2500)  4,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Az elődöntő párosítása:

Anna Muzicsuk (ukrán, 2504) - Nurgyul Szalimova (bolgár, 2409)

Tan Zhongyi (kínai, 2523) – Alekszandra Gorjecskina (FID, 2557)

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com  chess24.com chessbase,in

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Praggnanandhaa legyőzte Berkest, s negyeddöntő slágermeccsét Gukesh és Carlsen játssza

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Bakuban zajló Világkupa nyolcaddöntőjében Berkes Ferenc sötéttel 49 lépésben elvesztette a 18 éves indiai Rameshbabu  Praggnanandhaa ellen a második játszmát, a 0,5 - 1,5-ös vereséggel búcsúzott a további Küzdelmektől. A francia védelem ezúttal nem hozott szerencsét, az indiai csodagyerek végig kézben tartotta a kezdeményezést, nagymesterünk középen rekedt királya elleni támadását tetszetős áldozatokkal fűszerezte, szép győzelmet aratott. Nyolcszoros bajnokunk a rajtlistán csak a 82.-ik volt, messze a várakozáson felül szerepelt a legjobb 16 közé jutásával. Emlékezetes marad az izraeli Borisz Gelfand, az orosz Nyikita Vityjugov és az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov elleni sikere. Magnus Carlsen kettős győzelemmel jutott a negyeddöntőbe, az ukrán Vaszilij Ivancsuk  a vártnál könnyebben adta meg magát. Az amerikai Fabiano Caruana a címvédő lengyel Jan-Krzysztof Dudát győzte le sötéttel elért nyerésével. A nagy meglepetést az azerbajdzsáni Nijat Abaszov továbbjutása jelenti. Három indiai tinédzser már a negyeddöntőben, a 17 éves Gukesh a norvég világelsővel mérkőzik meg, indiai párharc az alsó ágon, Praggnanandhaa és Arjun Erigaisi csap össze. Amerikai párbaj is lesz, Leinier Dominguez Perez és Caruana ütközik meg. Rájátszás dönti el, hogy az indiai Santosh Gujrathi Vidit és az orosz Jan Nepomnjacsij küzdelméből ki folytathatja a versengést.

A bakui Világkupa negyeddötőjébe három sok nagy csatát megélt szupernagymester, Magnus Carlsen, Fabiano Caruana és Leinier Dominguez Perez,   három indiai tinédzser, a 17 éves Gukesh, a 18 éves Praggnanandhaa és a 19 éves Arjun Erigaisi jutott be, a a legnagy meglepetést Nijat Abaszov továbbjutása jelenti. Egy hely még kiadó, Santosh Gujrathi Vidit és Jan Nepomnjacsij párharca a rájátszáson dől el.

A nyolcaddöntő első körében vereséget szenvedők közül senki sem tudott fordítani,  Praggnanandhaa világossal, Caruana sötéttel nyerte meg a második játszmát.

Berkes Ferenc első összecsapása Praggnanandhhaával kiegyenlített erők küzdelmében lett döntetlen, a „visszavágón” nagymesterünk választása azari fővárosban harmadszor esett a francia védelemre.

Praggnanandhaa a 11. lépésben tért el a Vutyjugov-Berkes partitól, másként rendezte el a tisztjeit. Nagymesterünk a zárt centrum mellett vállalta a passzív állást, bízott ruzinjában, a pozíciója áttörhetetlenségében. Az indiai csodagyerek mindkét szárnyon akciót indított.

A kritikus állásban Fecó elfogadta a gyalogáldozatot, a h4 gyalog azonban „mérgezett” volt. Praggnanandhaa minőséget áldozott, a középen rekedt sötét király az újabb áldozat után már végképp nagy bajba került. Az indiai sakkozó remekelt, látványos győzelmet aratott.

Berkes Ferenc nyolcaddöntőbe jutása jelentős fegyvertény volt, nehéz ágon jutott tovább fordulóról fordulóra, Borisz Gelfand, Nyikita Vityjugov és Ruszlan Ponomarjov elleni sikere önmagáért beszél. Az indiai sakkozóval szemben már kevés esélye volt.

Indiában egyre jobban beérik az a jól szervezett akadémiai rendszer, ahogy a gondos szakmai munka mellett kitűnően menedzselik a fiatalokat. Ne felejtsük el, hogy tavaly a sakkolimpiám a „B” csapatuk aranyérme egy lépésen múlott. Ötszörös világbajnokuk, Viswanathan Anand sikereinek varázsa, támogatása óriási ösztönzőerőt ad.

A negyeddöntő slágermeccsét Magnus Carlsen és Gukesh játssza. A norvég világelső a vártnál könnyebben győzte le Vaszilij Ivancsukot. Az első partiban időzavar is nehezítette az ukrán védekezését, világossal nem volt esélyes a szépítésre sem.

Gukesh sötéttel elért nyerése után világossal profi módon kezelte a helyzetet, gond nélkül kvalifikálta magát a legjobb nyolc közé.

Hasonló receptet követett Arjun Erigaisi is, készülhet Oraggnanadhaa elleni háziderbijére.

Fabiano Caruana és Jan-Krzysztof Duda az első partiban elméleti párban osztozott meg a ponton. A második összecsapás során a címvédő lengyel nagymester alaposan benézte a 19…Hc4! lépést. A játszmát a 33 éves amerikai sakkozó kitűnően játszotta meg és várhatja Leinier Dominguez Perez elleni csatáját.

A legnagyobb meglepetést Nijat Abaszov továbbjutása jelenti. Többen is „segítették”, hogy Anish Giri ágán jutott ilyen messzire. Az Arab Emírségek legjobbja, Salem A. R. Saleh elleni meccse nem nélkülőzte a váratlan fordulatokat, a hazai pályán szerencséje is volt mindkét partiban.

A rájátszás dönt el, hogy lesz-e negyedik indiai résztvevője a negyeddöntőnek, vagy a kétszeres világbajnoki döntős Jan Nepomnjacsij folytathatja a versengést.  

A nyolcaddöntő eredményei:

1. Magnus Carlsen (norvég, 2835) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2667) 2 - 0

8. Wang Hao (kínai, 2709) - Gukesh D (indiai, 2744) 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

5.  Nijat Abaszov (azerbajdzsáni, 2632)  -  Salem A. R. Saleh (Arab Emírségekbeli, 2660) 2 - 0

4. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2719) -  Jan Nepomnjacsij (FID, 2779) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)  TB

3. Fabiano Caruana (amerikai, 2782)  - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2732) 1,5 – 0,5)  (döntetlen. 1 – 0)

6. Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2739) - Alekszej Szarana (szerb, 2685) 1,5 – 0,5  (1 – 0. döntetlen)

2. Berkes Ferenc (magyar, 2615) -  Praggnanandhaa R (indiai, 2690)  0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

7. Nils Grandelius (svéd, 2684) - Arjun Erigaisi (indiai, 2710) 0,5 – 1.5 (0 – 1, döntetlen)

A negyeddöntő párosítása:

1.Gukesh D (indiai, 2744) - Magnus Carlsen (norvég, 2835)

4. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2719) -  Jan Nepomnjacsij (FID, 2779) - Nijat Abaszov (azerbajdzsáni, 2632)

3. Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2739) -  Fabiano Caruana (amerikai, 2782)

2.  Praggnanandhaa R (indiai, 2690)  - Arjun Erigaisi (indiai, 2710)

Női Világkupa

A női viadal negyeddöntőjében három párharcot is rájátszás dönt el. Kedvező esélyt hagyitt kihasználatlanul Anna Muzicsuk, a világbajnoknő Ju Wenjunt legyőző Elisabeth Paehtz nehéz perceket is átélt.

Közelinek túnt Nurhyul Szalimova sikere, de a nagy lehetőség kapujában megremegett a keze, a folytatásban már Polina Suvalova az esélyesebb.

Váratlanul izgalmas lett Alekszandra Gorjacskina és Harika Dronavalli párbaja, semmivel nem rosszabbak az indiai nagymesternő esélyei.

A 2017-es kieséses rendszerű világbajnokság győztese, a két évvel korábbi Világkupán bronzérmes Tan Zhongyi már előntös.

A negyeddöntő eredményei:

1.Anna Muzicsuk (ukrán, 2504) - Elisabeth Paehtz (német, 2471) 1 - 1  (döntetlen, döntetlen)  TB

4. Nurgyul Szalimova (bolgár, 2409) - - Polina Suvalova (FID, 2496)  1 - 1(1 – 0, 0 – 1)  TB

2 Alekszandra Gorjacskina (FID, 2557) - Harika Dronavalli (indiai, 2500)  (döntetlen, döntetlen) TB

3. Tan Zhongyi (kínai, 2523)  -  Bella Hotenasvili (grúz, 2475) 1,5 – 0,5  (1 – 0, döntetlen)

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess 24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Döntetlen Berkes és Praggnanandhaa első partija, Carlsen legyőzte Ivancsukot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Bakuban zajló Világkupán megkezdődtek a nyolcaddöntő küzdelmei. Berkes Ferenc világossal játszotta az első partit a 18 éves indiai Rameshbabu Praggnanandhaa ellen. A félszláv védelmű összecsapás kiegyenlített erők ütközetében a 45. lépésben döntetlennel ért véget, nagymesterünk királya a gyalogvégjátékban nem tudott betörni a sötét állásba. Öt párharc első játszmájában döntés született,   két indiai sakkozó is sötéttel volt eredményes, Gukesh és Arjun Erigaisi kezdett győzelemmel. Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen a játéknap egyik rangadóján az ukrán Vaszilij Ivancsuk ellen nyert meggyőző játékkal, az amerikai Leinier Dominguez Perez könnyen szerzett egész pontot, az azerbajdzsáni Nijat Abaszov győzelmének a házigazdák örülhettek. Elméleti párbaj végén lett döntetlen az amerikai Fabiano Caruana és a címvédő lengyel Jan-Krzysztof Duda partija. Megosztozott a ponton az indiai Santosh Gujrathi Vidit és az orosz Jan Nepomnjacsi.j  A női Világkupán a kínai Tan Zhongyi a grúz Bella Hotenasvili ellen nyert,  meglepetésre a bolgár Nutgyul Szalimova az orosz Polina Suvalovával szemben diadalmaskodott. Vasárnap ellenkező színelosztással a visszavágókat játsszák le.

 

 

A Világkupák történetében különleges rekord, hogy a nyolcaddöntőben 12 ország sakkozói csatáznak, a korábbi orosz fölénnyel szemben a fiatal indiai nagymesterek sikereit méltatja a média. Négyen is bejutottak a legjobb 16 közé és jól kezdték a párharcokat.

 

Berkes Ferenc a negyedik forduló rájátszásában a legnagyobb meglepetést okozó Praggnanandhaával nézett farkasszemet, aki szép születésnapi ajándékkal lepte meg magát a világranglista második amerikai Hikaru Nakamura legyőzésével, a kétt rapid parti megnyerésével.

A két jó formában levő nagymester küzdelme a félszláv védelemben bontakozott ki, Berkes Ferenc vállalta az elméleti párbajt, kiegyenlített erők összecsapását láttuuk, amely lépésismétléssel a 45. lépésben ért véget döntetlennel, a 18 éves ellenfél királya időben érkezett a hadszíntérre, hogy megakadályozza a világos király betörését. Izgalmas lesz a visszavágó, sok múlhat a nyitáson, az indiai csodagyereket jelentős erőkből álló szakmai stáb segíti. Bízzunk Fecó rutinjában!

 

A játéknap egyik rangadóját az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen és a nyolcaddöntő messze legidősebb sakkozója, az 54 éves Vaszilij Ivancsuk játszotta. A nagy korkülönbség ellenére a huszonnyolcadik klasszikus partiban mérték össze erejüket, a csatáik 2007-ben a Morelia-Linares szuperversenyen kezdődtek, nagy szenzáció volt a 16 éves norvég nagymester kettős győzelme az ukrán szuperklasszissal szemben. Carlsen ma kilencedik nyerését aratta, csak háromszor kényszerült feladásra a 16 döntetlen mellett. Rapid és villámjátszmákban Ivancsuknál az előny, 17 döntetlen mellett 15-13-ra vezet.

 

A negyedik körben Carlsen a 18 éves német Vincent Keymer ellen sok hibával játszott, megszenvedett a továbbjutásért. Ivancsukkal szemben kitűnő stratégiával játszott, ellenfele nem igazán találta meg az ideális felállást, huszárjai rosszul manővereztek. Carlsen világos mezős futója geladta a lecét, 44 lépésben slért győzelemmel szerzett vezetést.

 

 

Az orosz huszárjátékban vívott elméleti párbajt Fabiano Caruana és Jan-Krzysztof Duda, nem bírtak egymással.

 

Jan Nepomnjacsij választása is az orosz huszárjátékra esett, a célul kitűzött döntetlent el is érte Santosh Gujrathi Vidit ellen.

 

I

smét remekelt a 17 éves Dommaraju Gukesh, sötéttel diadalmaskodott az izgalmas rájátszáson a továbbjutást kiharcoló Wang Hao ellen. Egyenlő állásból határozott lépésekkel játszotta túl kínai ellenfelét.

 

Gukesh a virtuális világranglistán már a hetedik, nahy az esélye a negyeddöntőben Gukesh-Carlsen pábajnak…

 

Sokáig jól tartotta magát Nils Grandelius, de Arjun Erigaisi királyának manőverei végül zavart okoztak a svéd sakkozó soraiban, a nagy türelemmel játszó 19 éves Erigaisi előnnyel bárhatja a második játszmát.

Könnyű győzelmet aratott Leinier Domingez Perez a kockázatos varit megjátszó Alekszej Szaranával szemben, a szerb sallozást képvpselő nagymester sokat hibázott.

Fordulatos, sok hibával tarkított összecsapást nyert meg Nijat Abaszov, aki messze a várakozás felett szerepel, s némileg feledteti a két azerbajdzsáni szupernagymester, Sahriajr Mamedgyarov és Tejmur Radzsabob váratlan kudarcát.

 

A nyolcaddöntő első játszmáinak eredményei:

1. Magnus Carlsen (norvég, 2835) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2667) 1 - 0

8. Wang Hao (kínai, 2709) - Gukesh D (indiai, 2744)  0 - 1

5. Nijat Abaszov (azerbajdzsáni, 2632) -  Salem A. R. Saleh (Arab Emírségekbeli, 2660) 1 - 0

4. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2719) -  Jan Nepomnjacsij (FID, 2779) döntetlen

3. Fabiano Caruana (amerikai, 2782)  - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2732) döntetlen

6. Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2739) - Alekszej Szarana (szerb, 2685) 1 - 0

2. Berkes Ferenc (magyar, 2615) -  Praggnanandhaa R (indiai, 2690)  döntetlen

7. Nils Grandelius (svéd, 2684) - Arjun Erigaisi (indiai, 2710)  0 - 1

 

Női Világkupa

 

Az óriási meglepetések viadala már a negyeddöntőnél tart. Az abszolút favorit Alekszandra Gorjacskina világossal nem bírt Harika Dronavallival. A 2017-es kieséses rendszerű világbajnokság győztese, Tan Zhongyi lépéselőnyt szerzett.

 

A játéknap szenzációját Nurgyul Szalimova sikere jelentette, Polina Suvalova nyerési kényszerrel játssza a második partit. A várt döntetlen született Anna Muzicsuk és a világbajnok Ju Wenjunt búcsúztató Elisabeth Paehtz partijában.

A negyeddöntő első játszmáinak eredményei:

1.Anna Muzicsuk (ukrán, 2504) - Elisabeth Paehtz (német, 2471)  döntetlen

4. Nurgyul Szalimova (bolgár, 2409) - - Polina Suvalova (FID, 2496) 1 - 0

2 Alekszandra Gorjacskina (FID, 2557) - Harika Dronavalli (indiai, 2500)  döntetlen

3. Tan Zhongyi (kínai, 2523)  -  Bella Hotenasvili (grúz, 2475)  1 – 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Világkupa nyolcaddöntőjében Berkes ellenfele a Nakamurát legyőző Praggnanandhaa 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Világkupa nyolcaddöntőjében Berkes Ferenc a 18 éves indiai Praggnanandhaa R ellen csatázik.   A születésnaphát tegnap ünneplő indiai titán a rájátszásban 2 - 0-ra legyőzte a világranglista második amerikai Hikaru Nakamurát. Praggnanandhaa az első partiban sötéttel mért vereséget riválisára, majd világossal sem kegyelmezett Nakamurának, 3-1-es győzelemmel jutott a legjobb 16 közé. Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen három döntetlenre rontott játszma után tudta legyőzni a hősiesen küzdő 18 éves német Vincent Keymert, különleges párharcot ígér az ukrán Vaszilij Ivancsuk elleni mérkőzése. Kettős győzelemmel kvalifikálta magát az orosz Jan Nepomnjacsij az indiai Nihal Sarinnal vívott küzdelmében. Izgalmakban bővelkedő csatában a címvédő lengyel Jan-Krzysztof Duda is diadalmaskodott az iráni Parham Maghsoodloo ellen, nagy meccset ígér az amerikai Fabiano Caruana elleni összecsapása. A 17 éves indiai Gukesh az orosz Andrej Jeszipenkot győzte le, négy indiai sakkozó a legjobb 16 között. A házigazdák nagy örömére Nijat Abaszov nyert az orosz Peter Szvidlerrel szemben. Az amerikai Leinier Dominguez Perez a negyedik rapid partit nyerte meg, a kínai Wang Hao az Armageddon játszmát. A női Világkupa nyolcaddöntőit lezáró párbajokban két óriási meglepetés is született. A német Elisabet Paehtz a kínai világbajnoknő Ju Wenhun ellen nyert, a grúz Bella Hotenasvili az indiai Humpy Konerut "búcsúztatta".

A bakui Világkupa negyedik fordulójának rájátszása szenzációval kezdődött, a 18 éves Praggnanashaa sötéttel nyerte meg az első rapid partit Hikaru Nakamura ellen. A világranglista második amerikai agymesternek sötéttel egy pillanatra sem volt esélye, simán bukta el, Praggnanandhaa 3-1-es győzelemmel jutott be a nyolcaddöntőbe, ahol Berkes Ferenccel mérkőzik meg.

Az indiai titán a viadal előti főpróbája remekül sikerült, mesternégyest is elérve egypontos előnnyel győzött a budapesti V. Hetényi éza emlékversenyen.

Berkes Ferenc rutinjára nagy szükség lesz a meccsen, amelyet nagymesterünk kezd világossal. Praggnanandhaa hajlamos időzavarra, reméljük, hogy Fecó ismét jó érzékkel választ nyitást, meglepi a jelrntős támogatást élvező zsenit.

Hikaru Nalkamura elég ingerülten viselte a kiesését, Magnus Carlsen is mosolygott reakcióján, de egyúttal bosszankodott, hogy magának tette nehézzé a továbbjutását a 18 éves Vincent Keymerrel vívott csatájában.

Az ötszörös világbajnok az első és a második rapid játszmában is nyeréseket hagyott ki, Keymer hősiesen küzdött, a felkínált lehetőségekkel élni tudott, döntetlenre mentette az összecsapásokat.

A harmadik partiban békés döntetlen született, a negyedik ütközet eldöntötte a párharcot. Carlsen kiskombinációval gyalogot nyert, de a folytatásban ezúttal sem villogott, Keymer az idő fogaágában nem találta meg a reményt adó folytatásokat, a vezérvégjátékban már nem volt mentsége.

A nyolcaddöntő egyik nagy érdeklődéssel várt mérkőzés lesz Vaszilij Ivancsuk elleni párbaja. Carlsen is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben szupernagymesterek kérték az ukrán hatóságot, hogy engedélyezzék utazását, a Világkupán való részvételét. Az alaposan megfiatalodott mezőnyben Ivancsuk 54 esztendősen veteránnak számít, eddig jól bírta eddig a feszültséget, három döntetlen után megszerezte a győztes találsuot.

Két éve Szocsiban Jan-Krzysztof Duda veretlenül lett győztes, Parham Maghsoodloo ellen „rezgett a kéc”. Elvesztette az első rapid partit, de tudott fordítani, továbbjutott, nagy mérkőzés vár rá, Fabiano Caruanával kell megküzdenie.

Igazi drámát láttunk Jan Nepomnjacsij és Nihal Sarin első ütközetében. Az indiai nagymester remek tisztáldozattal jutott nagy támadáshoz, fonalas nyerést is kihagyott, majd elhibázott vezérsakkal még el is vesztette a partit. Az orosz sakkozó végül kettős győzelemmel lépett tovább.

A 17 éves Gukesh lett a negyedik indiai nyolcaddöntős, nehéz csatában nyert Andrej Jeszipenko ellen.

Meglepetés, hogy jóval esélyesebb honfitársai kudarcos szereplése után Nijat Abaszov a legjobb 16 közé jutott Peter Szvidler elleni sikerével.

Leinier Dominguez Perez, de különösen Wang Hao alaposan megszenvedett a továbbjutásért. Salem A. R. Saleh jól használta ki, hogy Alekszandr Griscsuk kiesésével könnyebb lett a sorsolási ága.

A negyedik forduló rájátszásának eredményei:

1. Vincent Keymer (német, 2690) -  Magnus Carlsen (norvég, 2835) 2,5 – 3,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

2. Hikaru Nakamura (amerikai, 2787) - Praggnanandhaa (indiai, 2690) 1 – 3  (döntetlen. döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

4. Jan Nepomnjacsij (FID, 2779) - Nihal Sarin (indiai, 2688) 3 – 1  (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0) 

5. Peter Szvidler (FID, 2688)  - Nijat Abaszov (azerbajdzsáni, 2632) 1,5 – 2,5  (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

8. Gukesh D (indiai, 2744)  - Andrej Jeszipenko (FID, 2683) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

9.  Wang Hao (kínai, 2709) -  Rasmus Svane (német, 2625) 5 – 4  (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)  

11. Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2676) - Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2739) 2,5 – 3,5  (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

12. Salem A. R. Saleh (Arab Emírségekbeli, 2660) - Daniele Vocaturo (olasz, 2609)  3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

14. Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2732) – Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) 3.5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1. 1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

16.  Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2667) - Vahap Sanal (török, 2585) 3,5 – 2,5  (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

A nyolcaddöntő párosítása:

1. Magnus Carlsen (norvég, 2835) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2667

2.Berkes Ferenc (magyar, 2615) -  Praggnanandhaa R (indiai, 2690)

3. Fabiano Caruana (amerikai, 2782)  - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2732)

4. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2719) -  Jan Nepomnjacsij (FID, 2779)

5. Nijat Abaszov (azerbajdzsáni, 2632) -  Salem A. R. Saleh (Arab Emírségekbeli, 2660)

6. Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2739) - Alekszej Szarana (szerb, 2685)

7. Nils Grandelius (svéd, 2684) - Arjun Erigaisi (indiai, 2710)  

8. Wang Hao (kínai, 2709) - Gukesh D (indiai, 2744)  

Női Világkupa

A viadal nyolcaddöntőjének rájátszása során két nagy meglepetés is született. A világbajnoki címét a Világkupa előtt megvédő, láthatóan fáradt Ju Wenjun búcsúzni kényszerült. Elisabeth Paehtz világossal megnyerte a második rapid partit.

Kettős vereséget szenvedett Humpy Koneru, az indiaiaknak volt okuk is örömre, Harika Dromavalli továbbjutott.

A meglepetések tornáján abszolút esélyes lett Alekszandra Gorjacskina. Az exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk nővére sikeréért drukkolha.t

A nyolcaddöntő rájátszásának  eredményei:

1. Ju Wenjun (kínai, 2564) - Elisabeth Paehtz (német, 2471) 1,5 – 1,5 – 2,5  (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1)

3. Humpy Koneru (indiai, 2553) - Bella Hotenasvili (grúz, 2475) 1 -3 (0 – 1, 1 – 0, 0 – 1, 0 – 1)

4. Medina Warda Ailia (indonéz, 2355)  – Nurgyul Szalimova (bolgár, 2409) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen. 0 – 1)

7. Eline Roebers (holland, 2419) - Harika Dronavalli (indiai, 2500) 1,5 – 2,5)  (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

8. Anna Muzicsuk (ukrán, 2504) - Marija Muzicsuk (ukrán, 2511) 2,5 - 1,5  (döntetlen, döntetlen, 1 - 0, döntetlen)

A negyeddöntő párosítása:

1. Anna Muzicsuk (ukrán, 2504) - Elisabeth Paehtz (német, 2471)

2 Alekszandra Gorjacskina (FID, 2557) - Harika Dronavalli (indiai, 2500)

3. Tan Zhongyi (kínai, 2523)  -  Bella Hotenasvili (grúz, 2475)

4. Nurgyul Szalimova (bolgár, 2409) - - Polina Suvalova (FID, 2496)

Verőci Zsuzsa

Fotó: fide.com  chess24.com

  

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Világkupán Berkes az exvilágbajnok Ponomarjov elleni győzelmével nyolcaddöntős

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Bakuban zsjló Világkupán Berkes Ferenc folytatta bravúros szereplését, a FIDE ukrán exvilágbajnoka Ruszlan Ponomerjov elleni 1,5 – 0,5-ös győzelmével a nyolcaddöntőbe jutott. A párharc első partijában világossal elért remek nyerése után a második ütközetben a francia védelmű játszmában sorozatos cserékkel egyszerűsítette a küzdelmet, Ponomejov nem talált fogást az állásán, 58 lépést követően nagymesterünkkel együtt örülhettünk a továbbjutását jelentő döntetlennek. Nyolcszoros bajnokunk a legjobb 16 között az amerikai Hikaru Nakamura és a 18. születésnapját ma ünneplő indiai Praggnanandhaa párbaj győztesével mérkőzik meg, világossal kezdi majd a csatát. Nakamura és Praggnannadhaa két döntetlen után küzd meg a továbbjutásért. Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen  visszavágott a 18 éves német Vincent Keymernek az első partiban elszenvedett vereségéért, kiharcolta a „pótvizsgát”. Az amerikai háziderbin Fabiano Caruana nyert Ray Robson ellen, Wesley So búcsúzott a további küzdelmektől, a szerb színekbe átigazolt Alekszej Szarana győzte le. Továbbjutott az indiai Arjun Erigaisi és Santosh Gujrathi Vidit, Gukesh és Nihal Sarinnak pénteken jelenése van, ahogy Magnus Carlsen mellett az orosz Jan Nepomnjacsijnak, a címvédő lengyel Jan-Krrzysztof Dudának és a két veteránnak, az orosz Peter Szvidlernek és az ukrán Vaszilij Ivancsiknak is A rájátszáson tíz továbbjutó hely sorsa dől el. A női Világkupán az orosz Alekszandra Gorjacskina és Poliba Suvalova és a kínai Tan Zhongyi már negyeddöntős, pnteken öt helyért folytatódnak a csatározások.

A bakui Világkupán szereplését az iráni Pouria Darini elleni   első játszmájának elvesztése után Berkes Ferenc bravúrt bravúrra halmozott és a rajtlistán nyolcvankettedikként az ukrán Ruszlan Pomomarjov elleni sikerével a viadal nyolcaddöntőjébe jutott.

A modern sakktörténelem egyik legsikeresebb sakkozóját, az izraeli Borisz Gelfandot győzte le a második körben, majd az esélyesebbnek gondolt orosz Nyikita Vityjugov sem tudta megállítani szárnyalásában.

A 2001/2002-es FIDE kieséses rendszerű világbajnokság győztese, a fináléban honfitársát, Vaszilij Ivancsukot lrhxőző Ruszlan Ponomarjov ellem nyert 1,5 – 0,5-re, hogy a legjobb 16 között a világranglista második Hikaru Nakamura és a 17 éves Praggnanandhaa párhary győztesével mérkőzzön meg.

Berkes Ferenc az exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov elleni párbajában az első partit remek játékkal diadalmaskodott, a második összecsapásban a döntetlen is a továbblépését biztosította… Erre építette stratégiáját, a sorozatos cserékkel egyszerűsítette az állást, Ponomarjov kis előnye kevésnek bizonyult, hogy fogást találjon nagymesterünk pozíciójána, 58 lépés után Berkes Ferenc továbbjutásának örülhettünk. Pihenhet az újabb nagy csata előtt, következő ellenfele Hikaru Nakamura és Praggnannadhaa párharc győztese lesz.

Az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen pályafutása során sokadszor tudott „rendelésre” nyerni. A 18 éves német Vincent Keyeer elleni első partijában a norvég világelső sokat jibázott, szenzációként hatott veresége, amivel megcsapat őt a kiesés szele.

A kritikus helyzetben Carlsenre is nagy nyomás nehezedett, Keymer látszólag oly közel volt a nagy sikerhez. A bonyodalmakban Carlsen döntött gyorsabban a lépésjelöltek között, a trónkövetelőnek meggyúlt a baja a gondolkodási idővel, ez végzetesnek bizonyult, Magnus Carlsen 62 lépéses győzelmével kiharcolta a „pótvizsgát”  

Fabiano Caruana a nagy riválisokhoz képest gond nélkül jutott tovább, megnyerte az amerikai párbajt Ray Robsonnal szemben, a honfitárs Wesley So a bukdácsolás után a harmadik meccsét már elvesztette.

Carlsen és Nakamura mellett Jan Nepomnjacsijnak, a címvédő Jan-Krzysztof Dudának, a két „veteránnak”, Peter Szvidlernek és Vaszilij Ivancsuknak is jelenése van a pénteki játéknapon.

Az indiai Arjun Erigaisi és Santosh Gujrathi Vidit már páholyban, Gukesh, Praggnannadhaa és Nihal Sarin rájátszásai az érdeklődés középpontjában állnak majd.

Nagy siker a svéd Nils Grandelius és a szerb színekbe átigazolt Alekszej Szarana továbbjutása

A negyedik forduló eredményei:

1. Vincent Keymer (német, 2690)   Magnus Carlsen (norvég, 2835) 1 - 1  (1 – 0, 0 – 1) TB

2. Hikaru Nakamura (amerikai, 2787) - Praggnanandhaa (indiai, 2690) 1 – 1  (döntetlen. döntetlen)  TB

3. Ray Robson (amerikai, 2689)  - Fabiano Caruana (amerikai, 2782)  0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

4. Jan Nepomnjacsij (FID, 2779) - Nihal Sarin (indiai, 2688) 1 – 1  (döntetlen, döntetlen) TB 

5. Peter Szvidler (FID, 2688)  - Nijat Abaszov (azerbajdzsáni, 2632)1 – 1  (döntetlen, döntetlen) TB

6.  Wesley So (arikai, 2769)  - Alekszej Szarana (szerb, 2685) 0,5 – 1,5  (0 – 1, döntetlen) 

7. Nils Grandelius (svéd, 2684)  – Jaime Santos Latasa (spanyol, 2656) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

8. Gukesh D (indiai, 2744)  - Andrej Jeszipenko (FID, 2683)1 - 1 (döntetlen, döntetlen)  TB

9.  Wang Hao (kínai, 2709) -  Rasmus Svane (német, 2625) 1 – 1  (döntetlen, döntetlen) TB  

10. Javohir Szindarov (üzbég, 2545) - Arjun Erigaisi (indiai, 2710) 0,5 – 1,5  (döntetlen, 0 – 1)  

11. Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2676) - Leimier Dominguez Perez (amerikai, 2739) 1 - 1  (döntetlen, döntetlen) TB

12. Salem A. R. Saleh (Arab Emírségekbeli, 2660) - Daniele Vocaturo (olasz, 2609)  1 - 1(döntetlen, döntetlen) TB

13. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2719) – Etienne Bacrot (francia, 2662) 1,5 – 0,5  (1 – 0, döntetlen)

14. Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2732) – Parham Maghsoodloo (iráni, 2719) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen) TB

15. Berkes Ferenc (magyar, 2615) – Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2654)  1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

16.  Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2667) - Vahap Sanal (török, 2585) 1 - 1  (döntetlen, döntetlen) TB

Női Világkupa

A női viadalon három továbbjutó hely sorsa dőlt el, az orosz duó, Alekszandra Gorjacskina és Polina Suvalova érvényesítetet a papírformát. A kínai derbi Tan Zhonygi sakkozott szerencsésebb kézzel.

A világbajnoknő Ju Wenjun ismét „pótvizsgázik”, a Muzocsuk testvérek közül nem könnyű „eldönteni”, hogy a folytatásban kinek van nagyobb esélye

A világossal elvesztett játszma után javított Humpy Koneru, nehéz voksolni, hogy ki nyeri a két meglepetéseket szállító indonéz-bolgár párharcot, a rutinos Harika Dronavalli és az egyre nagyobb sikereket elérő Elne Roebers mérkőzését.

A nyolcaddöntő eredményei:

1. Ju Wenjun (kínai, 2564) - Elisabeth Paehtz (német, 2471) 1 - 1  (döntetlen, döntetlen) TB

2. Nino Bacsiasvili (grúz, 2474)   - Alekszandra Gorjacskina (FID, 2557) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

3. Humpy Koneru (indiai, 2553) - Bella Hotenasvili (grúz, 2475) 1 - 1 (0 – 1, 1 – 0) TB

4. Medina Warda Ailia (indonéz, 2355)  – Nurgyul Szalimova (bolgár, 2409) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen) TB

5. Teodora Injac (szerb, 2415) - Polina Suvalova (FID, 2496) 0,5 – 1,5  (döntetlen, 0 – 1)

6. Zhu Jiner (kínai, 2498)  - Tan Zhongyi (kínai, 2523)  0,5 – 1,5  (döntetlen, 0 – 1)

7. Eline Roebers (holland, 2419) - Harika Dronavalli (indiai, 2500) 1 - 1  (döntetlen, döntetlen) TB

8. Anna Muzicsuk (ukrán, 2504) - Marija Muzicsuk (ukrán, 2511) 1 - 1  (döntetlen, döntetlen) TB

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com fide.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Berkes győzelemmel kezdte Ponomarjov elleni párharcát, Keymer nyert Carlsen ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Bakuban zajló Világkupán Berkes Ferenc folytatta remek szereplését. A viadal negyedik fordulójának első partijában 45 lépésben legyőzte a FIDE ukrán exvilágbajnokát, Ruszlan Ponomarjovot. A Nimzoindiai védelmű játszmában jól választott változatot, meglepte ellenfelét, a vezércserét követően szépen túljátszotta ellenfelét remifórral kezdheti a második összecsapást. Megszületett a torna eddigi legnagyobb szenzációja, a 18 éves német Vincent Keymert diadalmaskodott az ötszörös világbajnok Magnus Carlsennel szemben. Meglepetés az amerikai Wesley So világossal elszenvedett veresége, a szerb színekbr átigazolt Alekszej Szarana győzte le. Az amerikai Nikaru Nakamura világossal remizett a 17 éves indiai Praggnanandhaaval, döntetlen lett az amerikai párharc, Ray Robson és Fabiano Caruana partija. Az orosz Jan Nepomnjacsij nem bírt az indiai Nihal Sarinnal. Pontosztozkodás született a 17 éves Gukesh és az orosz Andrej Jeszipenko ütközetében is. A játéknapon mégsvéd Nils Grandelius és az indiai Santosh Gujrathi Vidit kezdte győzelemmel mérkőzését. A női Világkupa nyolcassöntőjében csak egy játszma végződött döntéssel, a grúz Bella Hotenasvili sötéttel nyert az indiai Humpy Koneru ellen.

A bakui Világkupán a pihenőnap után a negyedik forduló első partijaut játszották le, a 16 összecsapás küzül öt végződött döntéssel. Berkes Ferenc újabb remek sikert ért el, a 2001-es FIDE kieséses rendzserű világbajnokság győztese, az ukrán olimpiai bajnok Ruszlan Pomomarjob ellen 45 lépésben nyert.

 

Nyolcszoros bajnokunk jó érzékkel választott változatot a Nimzoindiai védelmű partiban, stratégiai elképzelése tökéletesen bevált, kiskombinációval jelentps előnyt szerzett. Minkét szárnyon kezdeményezett, Ponomarjov csak tehetetlen szemlélője volt az eseményeknek. Berkes remifórral játszhatja a második partit…

A viadal eddigi legnagyobb szenzációja, hogy Lékó Péter tanítványa, a német Vincent Keymer legyőzte az ötszörös világbajnok Magnus Carlsent. Volt izgalom bőven, de a 18 éves nagymester jól bírta a feszültséget, tökéletesen használta ki Carlsen jelentps hibáját.

 

 

Oly közel érezhette már a nyerést, a végjátékban azonban időuavarba került, csak 2 perce maradt, amikor meglápte az egyedül győzelméhez vezető 54.He5! lépést. Magnus Carlsen nyerési kényszerrel játssza a második összecsapást!

 

Nagy csatát hozott Hikaru Nakamura és a 17 éves Praggnanandhaa játszmája. Az indiai titán súlyos időzavarba került, de a világranflista második amerikai sakkozó nem tudott élni a lehetőséggel.

Döntetlennel ért véget az amerikai párharc, Ray Robson és Fabiano Caruana küzdelme, az orosz Jan Nepomnjacsij nem bíet az indiai Nihal Sarinnal.

 

Bosszankodhat a korábbi Világkupa-győztes Peter Szvidler 16.Hd5! lépésével jelentős előnyt ért el az utolsó azerbajdzsáni résztvevő Nijat Abaszov ellen, de remire rontotta oly kecsegtető állását.

 

Wesley So sok hibával játszotta eddigi meccseit is, formája nem javult harmadik mérkőzésére sem, A szerb színekbe átigazolt egykori orosz Alekszej Szarana sötéttel nyerte meg az első partit.

Nehéz ellenfelet kapott a 17 éves Gukesh az orosz Andrekj Jeszipenko személyében. ütközetük kiegyenlített erők küzdelme volt.

Csak egy kínai sakkozó a legjobb 32 között, Wang Hao, világossal remivel kezdte Rasmus Svane elleni párharcát.

Az ifjú titánok összecsapásában Arjun Erigaisi nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul Javohit Szindarovval szemben.

Mindkét lengyel nagymester remizett, Radoslaw Wojtaszek elégedettebb lehetett, mint a címvédő honfitársa, Jan-Krysztof Duda.

A négyszeres olimpiai bajnok Vaszilij Ivancsuk már „veteránként” jól bírja csatákat, korábban esélyesként sorbak korán búcsúra kényszerült.

 

Az öt indiai nagymester közül a legidősee, Santidh Gujrathi Vidit egyedül kezdte győzelemmel a megedik kört. Etienne Bacrot ellen a 16.f6 lépésével döntő előnyt szerzett, 30 lépésben nyert a francia Etienne Bacrot ellen.

A svéd Nols Grandelius aratta a játéknap ötödik győzelmét.  

 

A negyedik forduló első játszmáinak eredményei:

1. Vincent Keymer (német, 2690)   Magnus Carlsen (norvég, 2835)   1 - 0

2. Hikaru Nakamura (amerikai, 2787) - Praggnanandhaa (indiai, 2690)  döntetlen

3. Ray Robson (amerikai, 2689)  - Fabiano Caruana (amerikai, 2782)  döntetlen

4. Jan Nepomnjacsij (FID, 2779) - Nihal Sarin (indiai, 2688)  döntetlen 

5. Peter Szvidler (FID, 2688)  - Nijat Abaszov (azerbajdzsáni, 2632) döntetlen

6.  Wesley So (amerikai, 2769)  - Alekszej Szarana (szerb, 2685)  0 - 1

7. Nils Grandelius (svéd, 2684)  – Jaime Santos Latasa (spanyol, 2656)  1 - 0

8. Gukesh D (indiai, 2744)  - Andrej Jeszipenko (FID, 2683) döntetlen

9.  Wang Hao (kínai, 2709) -  Rasmus Svane (német, 2625) döntetlen  

10. Javohir Szindarov (üzbég, 2545) - Arjun Erigaisi (indiai, 2710)  döntetlen  

11. Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2676) - Leimier Dominguez Perez (amerikai, 2739)  döntetlen

12. Salem A. R. Saleh (Arab Emírségekbeli, 2660) - Daniele Vocaturo (olasz, 2609) döntetlen  

13. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2719) – Etienne Bacrot (francia, 2662)   1 - 0

14. Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2732) – Parham Maghsoodloo (iráni, 2719)  döntetlen

15. Berkes Ferenc (magyar, 2615) – Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2654)  1 - 0

16.  Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2667) - Vahap Sanal (török, 2585)  döntetlen

Női Világkupa

 

A nyolcaddöntő első játéknapján csak egy játszma fejeződött be döntéssel, s egyúttal nay meglepetéssel. A világranglista harmadik Humpy Koneru világossal szenvedett vereséget, Bella Hotenasvili nagy esélyt kapott.

A világbajnoknő Ju Wenjun a viadalon eddig csak egyetlen klasszikus játszmát tudott nyerni, az azerbajdzsáni Ulviiyya Fataliyeva ellen reménytelen állásból győzött. közel állt a kieséshez.

 

A nyolcaddöntő első játszmáinak eredményei:

1. Ju Wenjun (kínai, 2564) - Elisabeth Paehtz (német, 2471)  söntetlen

2. Nino Bacsiasvili (grúz, 2474)   - Alekszandra Gorjacskina (FID, 2557)  döntetlen

3. Humpy Koneru (indiai, 2553) - Bella Hotenasvili (grúz, 2475)  0 - 1

4. Medina Warda Ailia (indonéz, 2355)  – Nurgyul Szalimova (bolgár, 2409)  döntetlen

5. Teodora Injac (szerb, 2415) - Polina Suvalova (FID, 2496)  döntetlen

6. -  Zhu Jiner (kínai, 2498)   - Tan Zhongyi (kínai, 2523)  döntetlen

7. Eline Roebers (holland, 2419) 2 - Harika Dronavalli (indiai, 2500)  döntetlen

8. Anna Muzicsuk (ukrán, 2504) - Marija Muzicsuk (ukrán, 2511)  döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Berkes a rájátszáson legyőzte Vityjugovot, az exvilágbajnok Ponomarjovval mérkőzik meg

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Bakuban zajló Világkupa harmadik fordulójának rájátszásán Berkes Ferenc bravúros győzelmet aratott az orosz Nyikita Vityjugov ellen és a legjobb 32 között folytathatja a szereplését. Nyolcszoros bajnokunk sötéttel az első rapid partiban diadalmaskodott, a franca védelmű összecsapásban 67 lépésben nyert. Világossal megkegyelmezett ellenfelének, fölényes állásban elfogadta a döntetlen ajánlatát, megelégedett a 2,5 – 1,5-ös sikerrel. Berkes a negyedik meccsét az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjovval vívja. Két nagy meglepetés is született, a holland Anish Giri és a hazaiak sztárja, Tejmur Radzsabov is búcsúzott a további küzdelmektől, de a kínai Yu Yanygi és Wei Yi, a vietnami Le Quang Liem kiesése sem volt papírma. A fiatalok eredményessége mellett örvendetes két „veterán” továbbjutása, az orosz Peter Szvidler és az ukrán Vaszilij Ivancsukuk sikere. A negyedik körben kitüntető érdeklődés kíséri majd. Magnus Carlsen és a 18 éves német Vincent Keymer, az amerikai Hikaru Nakamura és a 17 esztendős indiai Praagnanandhaa párbaját. A női Világkupa szenzációja, hogy búcsúzott a címvédő exvilágbajnoknő Alexandra Kosteniuk. A svájci színekben versenyző, oroszként oly sok sikert elért Kosteniuk mindkét rapid partit elbukta a szerb Teodorta Injac ellen. A nyolcaddöntőben a sorsolás szeszélye miatt az ukrán olimpiai bajnok testvérek, Marija és Anna Muzicsuk egymás ellen játszik.

 

A bakui Világkupán Berkes Ferenc folytatta remek szereplését, a rájátszásban legyőzte az orosz Nyikita Vityjugovot és a legjobb 32 közé jutott. A negyedik körben az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjovval mérkőzik meg.

Nyolcszoros bajnokunk sötéttel kezdte a rapid rájátszást, a második klasszikus partihoz hasonlóan francia védelmet választotta. Vállalta a passzínak tűnő felállást, Vityjugov akciót is kezdeményezett, de ellőtte puskaporát, nagymesterönk átvette a kezdeményzész, gyalogot nyert. Ahuszárvégjátékban h gyalogja elindult győzedelmes útjára, 67 lépés utánVityjugov kapitulált.

A vereség letörte az orosz sakkozót, korán belátta, hogy reménytelen állásba keveredett, időben ajánlotta a döntetlent és Berkes érthetően elfogadta a békekötést, a döntetlen a párharc megnyerését, a rovábbjutását jelentette.

Nyikita Vityjugov (orosz, 2720) – Berkes Ferenc (2615) 0 – 1 (Francia védelem, 67)

Berkes Ferenc – Nikit Vityjugov döntetlen (Torre megnyitás, 19)

A párharc végeredménye:

Berkes Ferenc – Nyikita Vityjugov 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Kettős győzelemmel jutott tovább Fabiano Caruana, honfitársa, Ray Robson vár rá. Nem hibázott Jan Nepomnjacsij sem.

Izgalmakban bővelkedő mérkőzésen kapott ki Anish Giri. Joggal keseregnek az azeri rendezők, Sahrijar Mamedgyarovot csak egy körrel „élte túl” a 2019-nben Világkupát nyeet Tejmur Radzsabov, búcsúzott Rauf Mamedov is.

Meglepő a kínai Yu Yangyi és Wei Yi kudarca is, a vietnami Le Quang Liem sem nírta a fokozott feszültséget.

Az oly sok fiatalt felvonultató mezőnyben örvendetes két „veterán” extraklasszis továbbjutása, az orosz Peter Dzvidler és az ukrán Vaszilij Ivancsek is sikerrel vette a számukra második akadályt.

A címvédő lengyel JanKrysztof Duda nehezen fektette kétvállra a bolgár Ivan Cseparinovot. A rájátszáson 19 továbbjutó hely sorsa dőlt el.

 

A harmadik forduló rájátszásának eredményei:

3. Fabiano Caruana (amerikai, 2782) – Mustafa Yilmaz (török, 2639) 3 - 1  (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

4. Rauf Mamedov (azerbajdzsáni, 2636) - Jan Nepomnjacsij (FID, 2779)   1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

5. Anish Giri (holland, 2775) – Nijat Abaszov (azerbajdzsáni, 2632)  3 – 4 (döntetlen, döntetlen, 1 - 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1)

6.  Wesley So (amerikai, 2769) - Alekszej Szarana (szerb, 2685)

7.  Jaime Santos Latasa spanyol, 2656) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2747) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

12. Salem A. R. Saleh (Arab Emírségekbeli, 2660) - Baraiya Daneshvar (iráni, 2577) 2,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0)

13. Yu Yangyi (kínai, 2735) – Etienne Bacrot (francia, 2662)  1,5 – 2.5 (döntetlen. döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

14. Ivan Cseparinov (bolgár, 2663) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2732) 1,5 – 2,5  (döntetlen. döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

15. Le Quang Liem (vietnami, 2728) – Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2654) 2,5 –3,5 (döntetlen. döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

16.  Vaszilij Ivancsuk (ukrá, 2667) - Wei Yi (kínai, 2726) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

17. Vahap Sanal (török, 2585) – Anton Korobov (ukrán, 2667) 3 – 1  (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

18. Berkes Ferenc (magyar, 2615) - Nyikita Vityjugov (FID, 2720) 2,5 – 1,5  döntetlen, döntetlen, 1 - 0, döntetlen)

20. Matthias Bluebaum (német, 2672) - Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2719) 4-5  (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 0 - 1 )

22. Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2676) -– Ivan Schitco (macedón, 2507)  3 – 1 (0 – 1. 1 – 0, 1 – 0, 1 – 0)

24. David Howell (angol, 2677) - Wang Hao (kínai, 2709)   1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

25. Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2706)  - Andrej Jeszipenko (FID, 2683) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

26. Nils Grandelius (svéd, 2684) - Bassem Amin (egyiptomi, 2694)  2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

28. Peter Szvidler (FID, 2688) - Jorden Van Foreest (holland, 2693)  2,5 – 1,5  (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen)

29. Bogdan-Daniel Deac (román, 2693) – Nihal Sarin (indiai, 2688)  1,5 – 2,5 (döntetlen. döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

 

A negyedik forduló párosításai:

1. Vincent Keymer (német, 2690)   Magnus Carlsen (norvég, 2835)

2. Hikaru Nakamura (amerikai, 2787) - Praggnanandhaa (indiai, 2690)

3. Ray Robson (amerikai, 2689)  - Fabiano Caruana (amerikai, 2782)

4. Jan Nepomnjacsij (FID, 2779) - Nihal Sarin (indiai, 2688) 

5. Peter Szvidler (FID, 2688)  - Nijat Abaszov (azerbajdzsáni, 2632)  

6.  Wesley So (amerikai, 2769)  - Alekszej Szarana (szerb, 2685)

7. Nils Grandelius (svéd, 2684)  – Jaime Santos Latasa spanyol, 2656)

8. Gukesh D (indiai, 2744)  - Andrej Jeszipenko (FID, 2683)  

9.  Rasmus Svane (német, 2625) -  Wang Hao (kínai, 2709)   

10. Javohir Szindarov (üzbég, 2545) - Arjun Erigaisi (indiai, 2710)  

11. Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2676) - Leimier Dominguez Perez (amerikai, 2739)

12. Salem A. R. Saleh (Arab Emírségekbeli, 2660) - Daniele Vocaturo (olasz, 2609)  

13. Santosh Gujrathi Vidit (indiai, 2719) – Etienne Bacrot (francia, 2662) 

14. Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2732) – Parham Maghsoodloo (iráni, 2719)

15. Berkes Ferenc (magyar, 2615) – Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2654)

16.  Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2667) - Vahap Sanal (török, 2585)

A

női Világkupán a rájátszásin négy továbbjutó helx sorsa dőlt el. A viadal eddigi legnagyobb szenzációjaként a címvédő exvilágbajnoknő, a svájci színekben átihatolt Sleksandra Kosteniuk mindkét rapid partit elbukta a szerb Teodora KInjac ellem. A kínai Tan Zhongyi és Zhu Jiner, az indiai Harika Dronavalli érvényesítette a papírformát.

A harmadik forduló rájátszásának eredményei:

5. Teodora Injac (szerb, 2415) -  Alexandra Kosteniek (svájci, 2532) 3 - 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

6. Tan Zhongyi (kínai, 2523) – Mai Narva (észt, 2387) 4 - 2   (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0)

10. Harika Dronavalli (indiai, 2500) – Lela Zsavahisvili (grúz, 2439)  4,6 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetle, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

11. Julia Oszmak (ukrán, 2444) -  Zhu Jiner (kínai, 2498)  1,5 – 2,5 1 (döntetlen. döntetlen, söntetlrn, 0 – 1)

 

A nyolcaddöntő párosítása:

1. Ju Wenjun (kínai, 2564) - Elisabeth Paehtz (német, 2471)

2. Nino Bacsiasvili (grúz, 2474)   - Alekszandra Gorjacskina (FID, 2557) 

3. Humpy Koneru (indiai, 2553) - Bella Hotenasvili (grúz, 2475)

4. Medina Warda Ailia (indonéz, 2355)  – Nurgyul Szalimova (bolgár, 2409)  0 - 2

5. Teodora Injac (szerb, 2415) - Polina Suvalova (FID, 2496

6. -  Zhu Jiner (kínai, 2498)   - Tan Zhongyi (kínai, 2523)

7. Eline Roebers (holland, 2419) 2 - Harika Dronavalli (indiai, 2500)

8. Anna Muzicsuk (ukrán, 2504) - Marija Muzicsuk (ukrán, 2511)

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Az új világranglistán Magnus Carlsen 36 ponttal előzi meg Fabiano Caruanát
2023. 12. 02.

Fabiano Caruana a 10. Sinquefield Cup győztese
2023. 12. 01.

St. Louisban az utolsó fordulóra maradt a döntés, az első helyen előálló holtversenyt rájátszás döntené el
2023. 11. 30.

Caruana 25 lépésben győzte le Sot, Dominguez Perezzel holtversenyben vezet
2023. 11. 29.

A Sinquefield Cup hatodik fordulójában So, Caruana és Dominguez Perez is győzött
2023. 11. 28.

St. Louisban Aronian aratta a második győzelmet, a címvédő Firouzja ellen nyert
2023. 11. 26.

St. Louisban az első győzelmet So aratta, a Sinquefield Cup negyedik fordulójában Rapport ellen nyert
2023. 11. 25.

A Sinquefield Cupelső harmadában 13 döntetlen született, Duda betegség miatt visszalépett
2023. 11. 24.

Yt. Louisban Caruana vezeti a 10. Sinquefield Cup Rajtlistáját, Firouzja játszik vímvédőként
2023. 11. 22.

A meglepetések Európa-bajnokságán a bolgár női és a szerb férfi válogatott lett aranyérmes
2023. 11. 21.

Férficsapatunk remek győzelmet ért el a svédek ellen, női együttesünk kikapott a románoktól
2023. 11. 20.

Kettős vereség a hetedik fordulóban, sokat hibáztak sakkozóunk
2023. 11. 19.

Női válogatunk legyőzte a szlovénokat, férficsapatunk döntetlent játszott a lengyelekkel
2023. 11. 18.

Férficsapatunk győzött Izrael ellen, női együttesünk vereséget szenvedett a grúzoktől
2023. 11. 16.

A csapat Európa-bajnokság negyedik fordulójában férfi válogatottunk győzött, női csapatunk vereséget szenvedett
2023. 11. 15.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog