Help Sales ÁSZF

Tejmur Radzsabov az Airthings Masters győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov az Airthings Masters online rapid viadal győztese. A döntő első párharcában 2,5 – 1,5-re győzte le az örmény Levon Aronjant, a második találkozón a 2-1-es eredmény a végső sikerét jelentette. Aronjan az első partiban nyerést hagyott ki, Radzsabov világossal nagy türelemmel játszva nyert, a harmadik játszmájukban döntetlen született. Radzsabov a 60 ezer dolláros első díj mellé  részvételi jogot is szerzett a Meltwater Champions Chess Tour sorozatot lezáró fináléban. Radzsabov az összetett pontversenyben is az élre állt. A bronzmeccsen nagy kalandok után a francia Maxime Vachier-Lagrave legyőzte az orosz Daniil Dubovot. Az első játéknapon meccsük 2-2-vel ért véget, a második találkozón MVL 2,5 – 1,5-re nyert. A sorozat következő tornáját, a 16 résztvevős online rapid viadalt február 6. és 14. között rendezik meg.

 

A 2019-es Világkupa győztese, a koronavírus-járvány miatt a világbajnok-jelölti döntőtől visszalépő Tejmur Radzsabov diadalmaskodott a Meltwater Champions Chess Tour második tornáján, az Airithins Masters viadalon.

 

December 26-án 12 résztvevővel kezdődött meg az Airthings Masters. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jutott be a viadal kieséses rendszerű szakaszába. Tejmur Radzsabov veretlenségét megőrizve, egy nyeréssel és tíz döntetlennel ötödikként folytathatta a versengést. A negyeddöntő legnagyobb szenzációjaként a 24 éves orosz Daniil Dubov legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. Az első párharcuk 2-2-vel ért véget, a második meccsen Dubov 2,5-0,5-ös nyeréssel búcsúztatta a norvég világelsőt.  

Tejmur Radzsabov az orosz Jan Nepomnjacsijjal vívott kiélezett nagy csatát. Az első mérkőzésük négy döntetlennel lett 2-2, a folytatásban az azerbajdzsáni nagymester megnyerte az első partit, két pontosztozkodást követően az orosz bajnok kiegyenlített, sőt a rájátszás első partiját is megnyerte. Radzsabov egy remek futólépésnek köszönhetően egyenlített ki, majd sötéttel remizte el az Armageddon játszmát.

Az elődöntőben csak hat játszmára volt szüksége, hogy Daniil Dubovot is legyőzze, 3-1-gyel alapozta meg sikerét, majd két nyeréssel már a döntőben érezhette magát.

 

A döntő másik résztvevője, Levon Aronjan ötvenszázalékos teljesítménnyel jutott a negyeddöntőbe, egyetlen vereségét az utolsó fordulóban szenvedte el, a spanyol David Anton Guijarro fosztotta meg veretlenségétől.

A negyeddöntőben az amerikai Hikaru Nakamurát remek játékkal győzte le, 2,5-1,5-re nyerte meg az első párharcot, majd a „visszavágón” két győzelemmel jutott az elődöntőbe. Az örök rivális Maxime Vchier-Lagrave ellen az első  meccsen 3-1-re győzött, a második találkozó 2-1-es vezetése mellett ért véget.

A döntő első párharcában Tejmur Radzsabov három döntetlent követően sötéttel nyerte meg a negyedik összecsapást, Levon Aronjan túlfeszítette a húrt, lépésismétlése helyett gyalogot áldozott, elképzelése nem vált be, Radzsabov pontos játékkal kivédte a látszatfenyegetéseket, majd anyagi előnyét érvényesítette.

 

A második találkozó első összecsapása hihetetlen izgalmak után lett döntetlen. Mindketten hibáztak mielőtt létrejött a kritikus állás, Levon Aronjan szenzációs bástyaáldozatot hozott. Radzsabov királya körül sűrű viharfelhők gyülekeztek.

 

Aronjan két nyerést adó folytatás között választhatott, de rossz döntést hozott, a 29.Be6? lépésére Radzsabov kivédte a fenyegetéseket, a vezérét bőséges kompenzációt kapott, az átélt izgalmak hatására a belement a lépésismétléses remibe.

 

A szerencsésnek mondható megmenekülése után Radzsabov lélektani előnyben játszhatta a második összecsapást, ki is használta a lehetőséget, hogy a különböző színű futók ellenére nagy türelemmel küzdve megnyerje a játszmát.

Tejmur Radzsabovnak még fél pontra volt szüksége végső sikeréhez, ezt a harmadik partiban megszerezte. Az élő közvetítésen jól látszott, hogy mekkora feszültségben játszott, érzelmi kitöréssel reagálta le sikerét. Tejmur Radzsabov az összetett pontverseben is az élen áll.

 

Az Airthings Masters döntőjének végeredménye:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 1,5, 2 - 1

Az Airthings Masters döntő második párharcának eredményei:

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 1 - 2

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov döntetlen

Tejmur Radzsabov – Levon Aronjan 1 - 0

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Az Airthings Masters döntő első játéknapjának eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 1,5

Tejmur Radzsabov – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov döntetlen

Tejmur Radzsabov – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov  0 - 1

 

A harmadik helyért vívott csatát Maxime Vachier-Lagrave nyerte meg. Az első párharcot Daniil Dubov hathatós segítségével mentette döntetlenre. A visszavágón is az orosz nagymester hibázott többet. Az első partiban nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul, MVL a fordulatokban gazdag játszmát végül megnyerte. Dubov kezdeményezett a második játszmában is, MVL megküzdött a remiért.

A harmadik összecsapást a 24 éves orosz sakkozó remekül játszotta, élmény volt nyomon követni erőtől duzzadó játékát. Úgy tűnt, hogy rájátszás döntheti el a bronzérem sorsát, amikor Vachier-Lagrave a sorsdöntő ütközetben megvillant, győzelmet aratott, a 25 ezer dolláros díj mellé még a pontversenyben is fontos plusz pontokat gyűjtött.

A bronzmérkőzés végeredménye:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Daniil Dubov (orosz, 2770) 2 – 2, 2,5 – 1,5

Az Airthings Masters harmadik helyéért vívott második mérkőzés eredményei:

Daniil Dubov – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubov   döntetlen

Daniil Dubov – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubo   1 - 0

Az Airthings Masters harmadik helyéért vívott párharc első játéknapjának eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Daniil Dubov (orosz, 2770)  2 - 2

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubov  0 - 1

Daniil Dubov – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubo   1 - 0

Daniil Dubov – Maxime Vachier-Lagrave  0 – 1

 

A Meltwater Champions Chess Tour sorozat harmadik versenyét február 6. és 14. között rendezik meg. A 16 résztvevős tornán az Airthings Masters első nyolc helyezettje automatikusan részvételi jogot nyert.

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters döntőjének első párharcát Radzsabov 2,5-1,5-re megnyerte Aronjan ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid döntőjének első párharcát az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov 2,5-1,5-re megnyerte az örmény Levon Aronjannal szemben. Az első három játszmában pontosztozkodás született. A negyedik ütközetben Aronjan túlfeszítette a húrt, gyalogáldozatáért nem kapott elegendő kompenzációt, Radzsabov anyagi előnyét győzelemig fokozta. A finálé győztese a 60 ezer dolláros első díj mellett játszhat a Champions Chess Tour sorozatot lezáró döntőben. A harmadik helyért folyó meccset az orosz Daniil Dubov kettős győzelemmel kezdte, a francia Maxime Vachier-Lagrave ellenfele hathatós segítségével kiegyenlített.

Az Airthings Masters döntőjét játszó 33 éves Tejmur Radzsabov és a 38 esztendős Levon Aronjan először 16 éve, az Európa-bajnokságon nézett farkasszemet. Döntetlennel indítottak, s azóta még 28 klasszikus játszmában mérték össze erejüket. Csatáztak a legjelentősebb szuperversenyeken, sakkolimpiákon, csapat Európa-bajnokságokon. Eddigi találkozóikon Aronjan volt az eredményesebb, 5-3-ra vezetett. Rapid és villámpartot csak tizennyolcat vívtak, Radzsabov mérlege volt kedvezőbb 6-5-tel. Az utóbbi években Radzsabov  inkább az üzleti életben jeleskedett, gondosan válogatja meg, hogy melyik tornára fogadja el a meghívást. A 2019-es Világkupán elért sikere is jól bizonyította, hogy játékereje nem csökkent. A koronavírus-járvány miatt lemondta a világbajnok-jelölti döntőben részvételét. Jekatyerinburgban a járvány ellenére elkezdték a tornát, a félidőben azonban megszakították, a folytatást márciusban tervezik, Tejmur Radzsabov pert indított a FIDE ellen.

A döntő első játszmájában  folytatták az Airthings Masters kvalifikációs versenyén a Ragozin védelemben megkezdett elméleti párbajt. Tejmur Radzsabov kezdeményezett, Levon Aronjan védekezésre kényszerült. Az azerbajdzsáni nagymester gyalogot nyert, Aronjan aktív játékkal ellensúlyozta anyagi hátrányát, 45 lépést követően remiztek.

A második ütközetben Levon Aronjan került előnybe. A szicíliai védelem Rossolimo-változatában, gyalogot is nyert. A vezércsere könnyített Tejmur Radzsabov helyzetén, ellenesélyt teremtett. A játszma lépésismétléssel ért véget.

A harmadik összecsapásukban ismét a Ragozin védelem került megjátszásra. Aronjana  a17. lépésben tárt el az első partiban látott folytatástól, érdekes csata bontakozott ki, ahol világos kezdeményezését Aronjan pontos védekezéssel hárította, harmadszor is megosztoztak a ponton.

A játéknap utolsó játszmájában Radzsabov a berlini változatra voksolt, Aronjan túlfeszítette a húrt. Lépésismétlés helyett gyalogáldozat mellett döntött. Tejmur Radzsabov a felkínált eséllyel élni tudott, gondosan megszervezte a védekezését, majd pontos játékkal egyre nagyobb előnybe került, anyagi előnyét érvényesítette, megnyerte az első szettet, remifórral várhatja a folytatást.

Az Airthings Masters döntő első játéknapjának eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 2,5 – 1,5

Tejmur Radzsabov – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov döntetlen

Tejmur Radzsabov – Levon Aronjan döntetlen

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov  0 - 1

A bronzmeccsen Daniil Dubov az első két játszmában feledni tudta csalódottságát, kettős győzelemmel rajtolt. Tetszetős minőségáldozattal  sötéttel nyert, majd világossal a második ütközetet is. Maxime vachier-Lagarave közel állt hozzá, hogy simán elbukja az első párharcot.

A francia nagymester a harmadik játszmára összeszedte magát és szépített. A negyedik összecsapásban történtek minden képzeletet felülmúltak. Dubov válogathatott a nyerések között, de „megelégedett” minőségelőnnyel. A végjátékban MVL esélyei lépésről-lépésre javultak, míg az orosz sakkozó egyre bizonytalanabbá vált, végül elvesztette a partit, MVL ellenfele hathatós segítségével egyenlített ki.

Az Airthings Masters harmadik helyéért vívott párharc első játéknapjának eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Daniil Dubov (orosz, 2770)  2 - 2

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubov  0 - 1

Daniil Dubov – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Daniil Dubo   1 - 0

Daniil Dubov – Maxime Vachier-Lagrave  0 – 1

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az új világranglistán Magnus Carlsen változatlanul 39 pontos előnnyel vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2021. január 1-től érvényes világranglistáján a négyszeres világbajnok norvég Magnus Carlsen 39 pontos előnnyel vezet az amerikai Fabiano Caruana előtt. A koronavírus-járvány miatt a legjobbak csak online rapid viadalokon vettek rést, kivételt képez, hogy Moszkvában megrendezték az orosz szuperbajnokságot. Jan Neponjacsij megerősítette negyedik helyét, Szergej Karjakin két helyezést javított. Legjobb magyarként Rapport Richárd a 13. Almási Zoltán a 48., Berkes Ferenc a 63., Lékó Péter a 78. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 65 ponttal előzi meg az orosz Alekszandra Gorjacskinát.

 

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára is, többek között jövőre halasztották a tokiói olimpiát. A Nemzetközi Sakkszövetség jövő tavaszra halasztotta a nyolc résztvevős világbajnok-jelölti döntő második félidejét. A döntő győztese lesz a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója. Elmaradt a moszkvai sakkolimpia, csak 2022-ben lesz.

A női GP-sorozat negyedik tornáját Gibraltáron januárban rendezik meg. Nem szakad meg a hagyományos Wijk aan Zee-i szuperversenyek sorozata, a holland szervezők hosszas egyeztetések után a 83. Tata Steel tornát többek között a világbajnok Magnus Carlsen és a címvédő Fabiano Caruana részvételével megrendezik, a fesztivál azonban elmarad.

A tavaly januári Wijk aan Zee-i Tata Steel Chess szuperverseny után a sakkvilág ászai online rapid versenyeken mérték össze erejüket. Magnus Carlsen nevével fémjelzett Magnus Carlsen Chess Tour és más kitűnő díjazású viadalok nem pótolták az igazi sakkcsemegéket, a szemtől-szembe való viaskodást. Magnus Carlsen a tíz online viadalból hetet megnyert, kétszer holtversenyben volt első, egyszer csak az elődöntőig jutott. Megkezdődött a Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozata. Az első viadalt, a Skilling Open tornán Wesley So diadalmaskodott, a fináléban Magnus Carlsent győzte le. Az Airthings Masters verseny döntőjét Tejmur Radzsabov és Levon Aronjan játssza. A norvég világelső a negyeddöntőben kikapott az orosz Daniil Dubovtól.

A stavangeri hagyományos viadalt októberben különleges rendszabályokkal megrendezték,  az Orosz Sakkszövetség a tomboló járvány ellenére lebonyolította a szuperbajnokságot. Jan Nepomnjacsij és Szergej Karjakin versenyfutásából a világranglista negyedik Nepomnjacsij került ki győztesen, az ezüstérmes Karjakin két helyezést javított.

 

Szép sikert ért el Rapport Richárd, veretlenül megnyerte Danzhouban a hagyományos tornát, címvédőként végzett az élen az online rapid viadalon. Az új világranglistán Rapport Richárd változatlanul a tizenharmadik a nagyon szoros mezőnyben, mindössze hat pontra a tizedik helyezett Tejmur Radzsabovtól. Nem kis szomorúsággal láthatjuk, hogy Ricsi nem játszik Wijk aan Zee-ben.

Öt orosz, négy amerikai, három kínai és indiai, két azerbajdzsáni sakkozó mellett egy-egy norvég, francia, örmény, holland, magyar, bolgár és lengyel sakkozó a top 25-ben. Alireza Firouzja a FIDE színeiben szerepel.

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

1120

1220

0121

 J.

 Sz.

1.

Carlsen,M

norvég

2862

2862

2862

0

1990

2.

Caruana,F

amerikai

2823

2823

2823

0

1992

3.

Ding Liren

kínai

2791

2791

2791

0

1992

4.

Nepomnjacsij,J

orosz

2784

2784

2789

11

1990

5.

Vachier-Lagrave,M

francia

2778

2784

2784

0

1990

6.

Aronjan,L

örmény

  2781

2781

2781

0

1982

            7.

Griscsuk,A

             orosz

 2777

2777

2777

0

1983

8.

Mamedgyarov,S

            azeri

   2764

2770

2770

0

1985

9.

                  So,W

amerikai

2770

2770

2770

0

1993

10.

Radzsabov,T

azeri

 2765

2765

2765

0

1987

11.

Giri,A

holland

2764

2764

2764

0

1994

12.

Wang Hao

kínai

  2763

2763

2763

0

1989

13.

              Rapport,R

magyar

2759

2759

2759

0

1996

14.

Dominguez Perez,L

  amerikai

2758

2758

2758

0

1983

15.

Karjakin,S

orosz

  2752

2752

2757

11

1990

16.

 Anand,V

indiai

  2753

2753

2753

0

1969

17.

 Kramnyik,V

orosz

2753

2753

2753

0

1975

18.

               Firouzja,A

FID

2749

2749

2749

0

2003

19.

Duda,J-K

   lengyel

  2743

2743

2743

0

1998

20.

Nakamura,H

amerikai

   2736

2736

2736

0

1987

21.

               Topalov,V

bolgár

2735

2735

2735

0

1975

22.

              Harikrishna,P

indiai

2732

2732

2732

0  

1986

23.

                   Wei Yi

kínai

2732

2732

2732

0

1999

24.

   Vidit, S

indiai

2726

2726

2726

0

1994

25.

               Andrejkin,D

 orosz

2726

2725

2725

0

1990

46.

Almási,Z

magyar

2687

2687

2687

0

1976

63.

                         Berkes,F                                

magyar

2673

2673

     2673       

0

1985

      78.                    Lékó,P                             magya      2663    2663   2663        0    1979        

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az orosz sakkozók 23 ponttal vezetnek az amerikaiak előtt. Legjobbjaink a nyolcadikok.

1.Oroszország 2736

2. Egyesült Államok 2713

3. Kína 2702

4. India 2670

5. Ukrajna 2666

6. Örményország 2661

7. Azerbajdzsán 2656

8. Magyarország 2645

9. Franciaország 2640

10. Lengyelország 2632

A magyar ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2759, Almási Zoltán 2687, Berkes Ferenc 2673, Lékó Péter  2663, Gledura Benjámin 2633, Bánusz Tamás 2631, Erdős Viktor 2614, Héra Imre 2610, Papp Gábor 2601, Prohászka Péter 2581, Balogh Imre 2578

A női világranglistán az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 65 ponttal előzi meg a harmadik bajnoki címét megszerző orosz Alekszandra Gorjacskinát. A női Grand Prix 2019/20-as sorozat befejező tornáját januárban Gibraltáron rendezik meg. Három verseny után Gorjacsikina az élen.

 

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2658

2. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2593 (11)

3. Humpy Koneru (indiai) 2586

4. Ju Wenjun (kínai) 2560

5. Katyerina Lahno (orosz) 2546

6. Marija Muzicsuk (ukrán) 2544

7. Viktorija Cmilyte (litván) 2538

8. Anna Muzicsuk (ukrán) 2535

9. Nana Dzagnidze (grúz) 2524

10. Dronavalli Harika (indiai) 2515

58. Hoang Thanh Trang (magyar) 2404

86. Gara Tícia (magyar) 2379

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2404, Gara Tícia 2379, Gara Anita 2350, Lázárné Vajda Szidónia 2345, Marjanovics Annamária 2338, Papp Petra 2336, Mádl Ildikó 2321, Terbe Julianna 2269, Havanecz Bianka 2257

A juniorok világranglistáján a 17 esztendős Alireza Firouzja növelte előnyét, legnagyobb riválisai „kiöregedtek”.

A legjobb juniorok:

1.Alireza Firouzja (FIDE) 2749  2003

2. Andrej Jeszipenko (orosz) 2677  2002

3. Tabatabaei, M.amin (iráni)  2629  2001

4. Nodurberk Abduszattorov (üzbég) 2627  2004

 5. Bogdan-Daniel Deac (román)  2625  2001

,…

34. Kozák Ádám (magyar) 2518 2002

A legjobb 20 éven aluli lányoknál az orosz Polina Suvalova áll az élen. Marjanovics Annamária 13. a rangsorban.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1. Polina Suvalova (orosz) 2476 2001

2.Zhu Jiner (kínai) 2459   2002

3. Olga Badelka (fehérorosz)  2440  2002

4. Carissa Yip (amerikai) 2421  2003

5. Anna Szargszjan (örmény) 2402  2001

13. Marjanovics Annamária (magyar) 2338 2001

Verőci Zsuzsa

Fotó: Lennart Ootes

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A két legutóbbi Világkupa győztesei, Radzsabov és Aronjan mérkőzik meg az  Airthings Masters döntőjében

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal döntőjét a háromszoros örmény olimpiai bajnok Levon Aronjan és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov vívja. A 2017-es Világkupa győztese és a 2019-es Világkupa első helyezettje csatázik. Radzsabov az első párharcban 3-1-re győzte le Daniil Dubovot, az orosz nagymester nem tudott visszavágni, az azerbajdzsáni sakkozó kettős győzelemmel jutott a döntőbe. Levon Aronjan 3-1-es nyeréssel várhatta a franca Maxime Vachier-Lagrave ellen s második meccset két döntetlenután a harmadik partit 113 lépésben nyerte meg, a 2-1-gyel révbe ért. Lejátsszák a bronzmeccset is, MVL és Dubov mérkőzését. A 200 ezer dolláros díjalapból a győztes 60 ezret nyer és kvalifikációt a Champions Chess Tour döntőjébe.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második tornáján Levon Aronjan és Tejmur Radzsabov szombaton és vasárnap játssza a döntőt. Az elődöntőben az első párharcukat 3-1-re megnyerték, Maxime Vachier-Lagrave és Daniil Dubov nem tudott visszavágni, az örmény sakkozó három, az azerbajdzsáni sakkozó két partiban biztosította be döntőbe jutását. A finálééban a 2017-es és a 2019-es Világkupa győztesei mérkőznek meg. A győztes a 60 ezer dolláros első díj mellé még kivívja a sorozatot lezáró döntőben való részvételi jogot is.

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) – Daniil Dubov (orosz, 2770) 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 1 – 3 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

 

Daniil Dubov a vezércsel ritkán játszott változatával próbált zavart kelteni Tejmur Radzsabov soraiban, az 5.g4-es varival azonban nem tudott célt érni. Radzsabov a középen rekedt világos király helyzetét kihasználva gyorsabb nyerést is elmulasztott.

A kedvezőbb végjátékban Radzsabov pontosan számolt,  kevés gondolkodási idő mellett is megcsillogtatta remek technikáját.

 

Tejmur Radzsabov vezetésének birtokában még nagyobb önbizalommal játszhatta a második partit, Daniil Dubov a taktikai adok-kapok közepette egyre nagyobb hátrányba került, némi meglepetésre küzdelmük második párharca két játszmában eldőlt  Radzsabov javára.

 

Maxime Vachier-Lagrave sem tudta megnehezíteni Levon Aronjan döntőbe jutását. Az első partiban a korai vezércserét követően a különböző színű futók Aronjan elképzeléseit támogatták.

A francia nagymester a második ütközetben ismét megnyitáselméleti párbajba bocsátkozott a spanyol megnyitás berlini változatában. MVL kis előnyéből fél pontnál többet nem tudott kihozni, a különböző színű futók Aronjant segítették célja elérésében.

A második párharcuk harmadik játszmájának megnyerésével Levon Aronjan a döntőbe jutott. MVL futópárjával sokáig sikerrel akadályozta Aronjan anyagi előnyének érvényesítését, az örmény nagymester végül 113 lépésben győzött, jól tudta módszert, hogy futóval és huszárral miként kell mattot adni.

Az elődöntő második párharcainak eredményei:

Daniil Dubov (orosz, 2770) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 0 - 2

Daniil Dubov – Tejmur Radzsabov  0 - 1

Tejmur Radzsabov – Daniil Dubov  1 – 0

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 2 – 1

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave   döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters elődöntőjében Aronjan és Radzsabov 3-1-es győzelemmel kezdett 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal elődöntőjének első játéknapján az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov 3-1-re legyőzte az orosz Daniil Dubovot. Két döntetlen után Radzsabov kétszer is megadásra kényszerítette a negyeddöntőben a világbajnok Magnus Carlsen ellen sikeres Dubovot. Az örmény Levon Aronjan sötéttel nyerte meg a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni párharcának első játszmáját. Nyerést szalasztott el a második ütközetben, tisztelnézése ellenére a negyedik partiban is diadalmaskodott, 3-1-re győzte le riválisát. Pénteken Radzsabov és Aronjan remifórral játszhatja a második mérkőzést.

 

A Champions Chess Tour második versenyének, az Airthings Masters viadal elődöntőjének első párharcaiban az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov és az örmény Levon Aronjan remekelt, meggyőző játékkal nyerték meg meccseiket 3-1-re.

 

Az utóbbi években oly keveset versenyző Tejmur Radzsabov és a negyeddöntőben Magnus Carlsent legyőző Daniil Dubov mindössze hat klasszikus partit játszott egymással, az azerbajdzsáni nagymester egy partit nyert meg az akkor 18 éves ellenfelével szemben. 2019-ben a Grand Prix-sorozat hamburgi versenyén az első fordulóban mérkőztek meg, Dubov s rájátszásban 4,5-3,5-re nyerte meg a mérkőzésüket. Rapid-és villámpartit hetet játszottak, az orosz nagymester kétszer győzött.

Daniil Dubov bocsánatot kért Magnus Carlsentől, hogy kissé látványosan ünnepelte győzelmét! A sikert sem könnyű elviselni, Tejmur Radzsabov rutinos játékosként remekül használta ki, hogy Dubov még nem dolgozta fel a világbajnok elleni győzelmét.

Az első játszma az erők felmérésének jegyében zajlott, a pozíciós küzdelemben egyenlő erők csatáját láttuk. Tejmur Radzsabov sötéttel is tartotta az egyensúlyt.

 

A harmadik játszmában megtört a jég. Radzsabov kis előnnyel játszhatott, gyalogelőnyt is szerzett, a kapkodásban Dubov helyreállította az anygi egyensúlyt. Jó huszár a rossz futó elleni végjátékban Radzsabov új erőre kapott, bástyája és huszárja remek összjátéka anyagi előnyéhez vezetett, szép sorban elhullottak Dubov királyszárnyi gyalogjai.

 

A negyedik ütközetben Tejmur Radzsabov a Kalasnyikov-változatot játszotta meg. A taktikai csapásokkal fűszerezett összecsapás során állta a sarat, a kiegyenlítésért küzdő Dubov többször is hibázott.

 

Már legendásak Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave összecsapásai. Természetesen a 2017-es Világkupa elődöntője viszi a prímet, az Armageddon játszmában Aronjan nyert, MVL egy lépésre volt a világbajnok-jelöltséget is biztosító döntetlentől. 2019-ben MVL a negyeddöntőben visszavágott Aronjannak. A tavalyi St. Louis-i rapid-és villámversenyen is emlékezetes marad a küzdelmük, az összetett pontversenyt végül az örmény nagymester nyerte meg. Az elmúlt tizenegy évben harmincötször viaskodtak klasszikus tempóban, MVL 5-4-re vezetett. Az eddig lejátszott 88 összes partijukból 50 végződött pontosztozkodással, Vachier-Lagrave 25-13-ra vezetett, csak a rapid-és villámpartikban 20-9 volt a javára, huszonkétszer remiztek.

Maxime Vachier-Lagrave az Airthings Masters kvalifikációs tornájáról nem kis szerencsével jutott tovább, Levon Aronjan az utolsó partiját vesztette el, de ekkor már negyeddöntős volt. Ne feledjük, hogy az első partijában Magnus Carlsen ellen bástyát nézett el, a norvég világbajnok a prózai gyalogsakkot azonban nem adta be.

Az első játszmában a spanyol megnyitás berlini változatában vívtak elméleti párbajt. MVL huszármanővereire Aronjan előnybe került, 27.Haxa7 után a huszár fogságba került. Aronjan anyagi előnyét kitűnő technikával érvényesítette.

 

Aronjan nagy esélyt hagyott ki a második partiban, azonnali nyerést hagyott ki, MVL végül nagy nehézségek árán megmenekült a vereségtől.

A háromszoros olimpiai bajnokot az elpuskázott lehetőség nem viselte meg, a „berlini falat” másodszor sem tudta ledönteni MVL.

 

Vachier-Lagrave a negyedik játszmában fokozott kockázatot vállalt, a királyindiai védelmet választotta. Aronjan kézben tartotta az irányítást, amikor csökkent a koncentrációja. A torna kitűnő komentátora. Lékó Péter éppen megemlítette, hogy a c6 gyalogot nem lehet leütni a 41…Vxf3+ miatt, amikor Levon beleesett a csapdába, tisztet nézett el. A váratlan elnézés utáni remiesélyt MVL nem használta ki, Aronjan meggyőző játékkal nyerte meg 3-1-re a párharcuk első felvonását.

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) Daniil Dubov (orosz, 2770) 3 - 1

Tejmur Radzsabov – Daniil Dubov  döntetlen

Daniil Dubov – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Daniil Dubov  1 - 0

Daniil Dubov – Tejmur Radzsabov  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 1 - 3

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan 0 - 1

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave   döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Dubov bemattolta Carlsen királyát, Radzsabovval játszik az elődöntőben

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal elődöntőjében az orosz Daniil Dubov az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabovval mérkőzik meg. A másik ágon a francia Maxime Vachier-Lagrave az örmény Levon Aronjannal csatázik. A negyeddöntő második játéknapjának szenzációjaként a 24 éves Daniil Dubov 2,5-0,5-re legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent, a sorsdöntő partiban bemattolta a norvég világelsőt. Elsőként kettős győzelemmel Levon Aronjan jutott a legjobb négy közé. Két párharcot rájátszás döntött el. Maxime Vachier-Lagrave az amerikai Wesley So, Tejmur Radzsabov  az orosz Jan Nepomnjacsij ellen az Armageddon partiban sötéttel elért döntetlennel jutott az elődöntőbe.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második viadalán, az Airthings Masters torna negyeddöntőjében Levon Aronjan kettős győzelemmel biztosította továbbjutását, három párharc emlékezetes, fordulatokban gazdag csatákban dőlt el. Daniil Dubov ünnepelhetett, bemattolta a világbajnok Magnus Carlsent,  két továbbjutó hely sorsa a rájátszásban dőlt el.

A negyeddöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Daniil Dubov (orosz, 2770) 2 – 2 (1 – 0, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Wesley So (amerikai, 2741) 3 – 1 (döntetlen, 1 - 0, döntetlen, 1 – 0)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Levon Aronjan (örmény, 2778) 1,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Jan Nepommjacsij (orosz, 2778) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) 2 – 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Felfokozott érdeklődés kísérte Daniil Dubov és a világbajnok Magnus Carlsen összecsapását. Az első mérkőzésük játszmái is izgalmasan alakultak, a „visszavágó” drámai fordulatai minden képzeletet felülmúltak.

 

Magnus Carlsen a 19. lépésben hibázott, minőségáldozatra kényszerült. Daniil Dubov nyerőesélyes állásban egyre bizonytalanabban játszott, jelentős időhátrányba is került, a világbajnok ellenjátékhoz jutott. Dubov az őrült kapkodás közepette bástyáival betört a hetedik sorra, a világelső királyát fenyegette, amikor Carlsen nem találta meg az egyetlen védőlépést. A „király” királya nem tudott a matthálóból megmenekülni.

A második összecsapásuk Carlsen elképzelése mentén alakult, a pozíciós küzdelemben 24 éves ellenfele sebezhető volt. A világbajnok a bástyavégjátékban azonban nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét.

 

A katalán megnyitásban ütköztek meg harmadszor, Carlsen kockázatos változatot választott, Dubov a 18. lépésben tűz alá vehette volna a sötét vezérszárnyi gyalogokokat, de elmulasztotta a kínálkozó lehetőséget. Drukkereiben meghűlt a vér, amikor a 27. lépésben tisztet nézett el. Magnus Carlsen válogathatott a nyerések között, amikor szinte leblokkolt, időelőnyét is elpazarolta, királya körül váratlanul viharfelhők gyülekeztek, 34…Ve7?? lépése megpecsételte sorsát. Daniil Dubov két kezét a magasba emelte, ünnepelhetett, legyőzte Magnus Carlsent!

Az első játéknapon Wesley So világossal Maxime Vachier-Lagrave szicíliai védelme ellen túlzott kockázatokat vállalt, a bonyodalmakban sebezhető volt, 3-1-re elbukta a meccset.

A visszavágóra stratégiát váltott, a Grünfeld védelemben pozíciós küzdelemre kényszerítette MVL-t. A francia nagymester sokáig jól védekezett, de sz idő szorításában végül nem tudta sikeresen feltartóztatni So szabadgyalogját. az amerikai nagymester nyeréssel kezdte a második meccsüket.

A spanyol megnyitás berlini változatában MVL nem tudott előnyt kicsiholni, a harmadik játszmájuk csak 9 lépésig tartott, aligha növelte So népszerűségét a lépésismétléses remi.

Maxime Vachier-Lagrave a negyedik partiban kockáztatott, hogy kiegyenlítsen, elkerülje a rájátszást. Kalandos összecsapásuk 104 lépésben lett döntetlen, mindketten komoly esélyeket hagytak kihasználatlanul. Következett a rájátszás, két 5-5 perc és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal a két villlámparti.

Wesley So negyedszer döntött a berlini változat mellett, de ezúttal ledőlt a „berlini fal”.

 

A hátrányba került So lendületes támadással egyenlített ki. Az Armageddon játszmában a magasabb Élő-pontos Naxime Vachier-Lagrave választhatott színt, a sötét mellett voksolt, 4 perce volt So 5 percével szemben, de remifórja. A Skilling Open győztese világossal előnyösebb végjátékát nem tudta megnyerni, Vachier-Lagrave a döntetlennel az elődöntőbe jutott.

 

A legkönnyebben Levon Aronjan lett a legjobb négyes tagja. Hikaru Nakamura ellen az első mérkőzésüket is magabiztos játékkal nyerte meg. Az olimpiai bajnokok párharcában a háromszoros győztes örmény nagymester a folytatásban is jeleskedett. Kettős győzelemmel zárta a meccsüket, Nakamurának egy pillanatra sem adott esélyt.

 

Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov első mérkőzésén négy küzdelmes döntetlen született. A második párharcot az azerbajdzsáni sakkozó győzelemmel kezdte, az orosz bajnok jó esélyt szalasztott el a következő összecsapásukban.

Békésnek mondható döntetlennel folytatták, majd szinte feje tetejére állt a világ a negyedik játszmában. Tejmur a királyindiai védelmű csatában nagy támadáshoz jutott, Nepomnjacsij királyának élete csak hajszálon függött, amikor váratlanul az akció kifulladt, a csalódott Radzsabov a tarthatónak tűnő végjátékot elbukta, Nepomnjacsij kiegyenlített, sőt győzelemmel kezdte a rájátszást is.

 

Tejmur Radzsabovnak nem sok választása maradt a második villámpartira, extrém nyitással rosszabb állást vállalt, majd rámosolygott a szerencse. Nepomnjacsij elnézte a 21…Fe3!! szenzációs taktikai csapást. Radzsabov a sötéttel elért győzelmével kiegyenlített.

Jan Nepomnjacsij az Armageddon játszmában a világos színt választotta, Tejmur Radzsabov másodszor is a királyindiai védelemre szavazott, a döntetlennel pedig célba ért.

  

 

A negyeddöntő második párharcainak eredményei:

Daniil Dubov (orosz, 2770) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) 2,5 – 0,5 (2 – 2)

Daniil Dubov – Magnus Carlsen 1 - 0

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  döntetlen

Daniil Dubov – Magnus Carlsen 1 - 0

Wesley So (amerikai, 2741) -  Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 3,5 – 3,5 (1 – 3)

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  döntetlen  

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  döntetlen 

    

Rájátszás:

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  1 - 0  

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave    1 - 0

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave   döntetlen

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 2 – 0 (2,5 – 1,5)

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura 1 - 0

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan  0 - 1 

Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) -  Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 3,5 – 3,5 (2 – 2)

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov   döntetlen

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij   döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov  1 - 0 

Rájátszás:

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij 1 - 0

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov   0 - 1

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters negyeddöntőjében Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave győzelemmel kezdett

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal negyeddöntőjében a francia Maxime Vachier-Lagrave és az örmény Levon Aronjan győzött az első négyjátszmás párharcban. Fekete napot zártak az amerikai nagymesterek, Wesley So és Hikaru Nakamura. Az előcsatározásból csak csodával határos módon továbbjutó MVL mindkét sötét partiját megnyerte So ellen, 3-1-es győzelmet ért el. Aronjan 2,5-1,5-re győzte le Nakamurát, három döntetlen mellett a második partiban diadalmaskodott, a negyedik ütközetben megkegyelmezett ellenfelének. A világbajnok Magnus Carlsen győzelemmel kezdte az orosz Daniil Dubov elleni párharcát, aki remit ígérő bástyavégjátékban hibázott óriást. A harmadik összecsapás során a norvég világelső leütött egy „mérgezett’ gyalogot, az orosz titán támadása átütött, Carlsen nem tudta leplezni csalódottságát veresége és a 2-2-es eredmény miatt. Négy döntetlen született az orosz Jan Nepomnjacsij és az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov küzdelmes meccsén. Szerdán játsszák a visszavágókat, az első kör győztesei, Vachier-Lagrave és Aronjan 2-2-vel is továbbjutnak.

A Champions Chess Tour második viadalán a körversenyből továbbjutó nyolc nagymester kieséses rendszerben folytatja a versengést. A négyjátszás páros mérkőzéseken kétpárharc is eldőlt, Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan győzelmet ünnepelhetett.

Az Airthings Masters előcsatározásai során a 9. fordulóig remek teljesítményt nyújtó Daniil Dubov a hajrában elszenvedett két veresége miatt csak a drámai „végjátékban” végül nyolcadikként kvalifikálta magát, jutalomként a negyeddöntőben a világbajnok Magnus Carlsennel mérkőzhet meg. Korábban 10 rapid és villámpartiban mérték össze erejüket, a norvég világelső 4-3-ra vezetett.

Magnus Carlsen a megszokottnál halványabb teljesítménnyel a sok taktikai döntetlennel fűszerezett kvalifikációs körversenyen az első helyen végzett. Dubov elleni mérkőzését győzelemmel kezdte, kis előnyét a végjátékban eltékozolta. A 24 éves Dubov sokáig jól játszotta a bástyavégkátékot, majd vesztőt húzott, a 72 lépésben feladásra kényszerült.

Dubovot a vereség nem törte le, világossal alaposan megszorongatta a világbajnokot, Carlsen nagyot küzdött a remiért.

A harmadik játszmában Dubov sötéttel győzte le Carlsent. A világbajnok az egyenlő esélyű állásban leütött egy „mérgezett gyalogot”. A vezére messze eltávolodott a frontvonaltó, Dubov 31…f5! lépése után többé védelmet nem találhatott, a sötét nehézüteg akciója átütött.

A negyedik összecsapás békésebb légkörben folyt, 2-2-vel ért véget első találkozójuk.

A rajtlistán második Maxime Vachier-Lagrave a körversenyen az utolsó játszmájáig nyeretlen volt, de két partit is vesztett. MVL utolsó partiját Alekszandr Griscsuk ellen megnyerte, a riválisok bakijai miatt végül hetedikként jutott tovább. A Skilling Open győztese, Wesley So pragmatikus játékkal, veretlenül másodikként hozta a „kötelező”. Korábban 43 rapid és villámpartiban csatáztak, So 10-9-re vezetett.

Az első párharcukra a spanyol megnyitás berlini változatéban és a szicíliai védelem Najdorf-változatában vívott elméleti párbajt. MVL világossal nem tudott előnyt kicsiholni, míg sötéttel kétszer is vereséget márt So-ra.

Remek csatát hozott a második összecsapásuk, mindketten bíztak házielemzésükben, a bonyodalmakat aligha lehetett volna vállalni alapos felkészültség nélkül. Taktikai adok-kapok felsőfokon, So végzetét egy könnyelmű bástyalépése okozta, MVL kiskombinációval szerzett vezetést.

Az idei amerikai bajnokság győztese, a vírusjárvány miatt rapid versenyként megrendezett viadal első helyezettje a negyedik partiban fokozott kockázatot vállalt, királya mesteréges sáncolása nem tudta megoldani gondjait. A francia nagymester előnyös állást játszhatott, a 3-1-es győzelme önbizalmat adhat a „visszavágóra”. Wesley So a Skilling Open negyeddöntőjét is vereséggel kezdte Tejmur Radzsabovval szemben.

Levon Aronjan sikerrel vívta meg Hikaru Nakamura elleni első csatáját. Sokadszor néztek farkasszemet, rapid és villámpartiban hetvennégyszer viaskodtak, az amerikai nagymester meggyőző fölénnyel, 29-11-re vezetett.

Izgalommentes döntetlen lett az első játszmájuk, pozíciós küzdelmet láttunk a második partiban. Aronjan térelőnyének köszönhetően előkészíthette a királyszárnyi akcióját. Vezért nyert két bástya ellenében, az állást pontosan értékelte, vezérének aktivitása győzelemhez vezetett.

A párharcuk első meccse két döntetlennel ért véget, Aronjan a negyedik játszmában „megkegyelmezett” riválisának.

Négy döntetlen született Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov küzdelmében, a partik korántsem voltak békés hangulatúak. Korábban 11-szer mérkőztek meg, csak kétszer osztoztak meg a ponton, Nepomnjacsij ötször, Radzsabov négyszer nyert.

Tejmur Radzsabov kedvező esélyt szalasztott el a nyitányon, 73 lépésben remiztek. Egyenlő esélyű küzdelmet láttunk a folytatásban. A Grünfeld védelemben vívott elméleti párbajuk is döntetlennel ért véget.

A negyedik összecsapásuk 104 lépésig tartott, a jó huszár a rossz futó elleni végjátékban Nepomnjacsij pontos védekezéssel harcolta ki a döntetlent.

A negyeddöntő első mérkőzéseinek eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Daniil Dubov (orosz, 2770)  2 - 2

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  1 - 0

Daniil Dubov – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Daniil Dubov  0 - 1

Daniil Dubov – Magnus Carlsen döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) – Wesley So (amerikai, 2741)  3 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So    döntetlen

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave    0 - 1

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Levon Aronjan (örmény, 2778)  1,5 – 2,5

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura  1 - 0

Hikaru Nakamura – Levon Aronjan  döntetlen

Levon Aronjan – Hikaru Nakamura  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758)  2 - 2

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Jan Nepomnjacsij – Tejmur Radzsabov  döntetlen

Tejmur Radzsabov – Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters viadalon nagy izgalmak után dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal kvalifikációs versenyének harmadik játéknapján, a befejező három fordulóban fordulatokban gazdag játszmákban dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa. A kilencedik körben az élen álló hat nagymesterből csak az amerikai Hikari Nakamura tudott nyerni, az orosz rangadón Jan Nepomnjacsij legyőzte Daniil Dubovot. A félpontos előnnyel vezető Nakamura tizedik partiját elbuta a világbajnok Magnus Carlsennel szemben, a norvég világelső várhatta az első helyről az utolsó fordulót. A nyeretlen francia Maxime Vachier-Lagrave megragadta az esélyt, a holland Anish Giri elleni nyerése végül a továbbjutását jelentette Dubov veresége ellenére folytathatja a versengést. A holtversenyeket az azonos pontcsoportban végzettek egymás elleni eredménye döntötte el, Magnus Carlsen lett a győztes. A negyeddöntőben Magnus Carlsen-Daniil Dubov, Tejmur Radzsabov-Jan Nepomnjacsij, Hikaru Nakamura-Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave- Wesley So párharcok lesznek, két-két négyjátszmás mérkőzés dönt.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második tornáján, az Airthings Masters viadalon a kvalifikációs körversenyt befejező három fordulóban fordulatokban gazdag küzdelmekben dőlt el a nyolc továbbjutó hely sorsa.

 

Hatan zárták holtversenyben az első helyen a második játéknapot, Hikaru Nakamura a kilencedik körben elért győzelmével egyedül állt az élen. Az amerikai sakkozó tetszetős taktikai csapással került döntő előnybe David Anton Guijarroval szemben.

 

Az orosz rangadón Daniil Dubov fölöslegesen bocsátkozott kalandokba Jan Nepomnjacsij elleni csatájában, elszenvedte második vereségét, az idei bajnok a fontos nyeréssel megelőzte honi riválisát.

A világbajnok Magnus Carlsen és Alekszandr Griscsuk küzdelme 114 lépésig tartott. A norvég világelső a bástyavégjátékban nem tudta gyalogelőnyét érvényesíteni a nagy időzavarban is jól védekező ellenfelével szemben.

Levon Aronjan sem találta előnyösebb állásában a nyerést ígérő lehetőséget. Wesley So és Tejmur Radzsabov gyors remivel „rápihentek” a hajrára.

 

Megragadta az esélyt Anish Giri, a szicíliai védelmű ütközetben Maxime Vachier-Lagrave ellen nyert. Úgy tűnt, hogy MVL második vesztésével búcsút mondhatott továbbjutási reményeinek.

A  9. forduló eredményei:

Anish Giri (holland, 2731) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) 1 - 0

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) - Magnus Carlsen (norvég, 2881) döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - David Anton Guijarro (spanyol, 2667)  1 - 0

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Daniil Dubov (orosz, 2770) 1 - 0

Levon Aronjan (örmény, 2778) - Pentala Harikrisna (indiai, 2705) döntetlen

Wesley So (amerikai, 2741) -  Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) döntetlen

A verseny állása:

1.Hikaru Nakamura 5,5 pont

2-6. Levon Aronjan, Tejmur Radzsabov, Wesley So, Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen 5

7-8. Daniil Dubov és Alekszandr Griscsuk 4,5

9-10. Anish Giri és Pentala Harikrishna 4

11. Maxime Vachier-Lagrave 3,5

12. David Anton Guijarro 3

A tizedik kör egyetlen győzelmét Magnus Carlsen aratta, Hikaru Nakamura döntetlent ígérő állásban húzott vesztőt, futója végzetes kötésbe került. A világbajnok átvette a vezetést.

Tejmur Radzsabov bebiztosíthatta volna negyeddöntőbe jutását MVL ellen, a francia nagymester a poklokat is megjárva menekült meg a vereségtől.

A döntetlenek Wesley So-nak, Jan Nepomnjacsijnak és Levon Aronjannak kedveztek. Anish Giri és Alekszandr Griscsuk pontosztozkodásának az orosz nagymester örülhetett jobban.

A 10. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Tejmur Radzsabov döntetlen

Pentala Harikrisna - Wesley So  döntetlen

Daniil Dubov - Levon Aronjan  döntetlen

David Anton Guijarro - Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Magnus Carlsen - Hikaru Nakamura 1 - 0

Anish Giri - Alekszandr Griscsuk  döntetlen

A verseny állása:

1.Magnus Carlsen 6 pont

2-6. Hikaru Nakamura, Levon Aronjan, Wesley So, Jan Nepomnjacsij és Tejmur Radzsabov 5,5

7-8. Daniil Dubov és Alekszandr Griscsuk 5

9-10. Anish Giri és Pentala Harikrishna 4,5

11. Maxime Vachier-Lagrave 4

12. David Anton Guijarro 3,5

 

Az utolsó fordulóban gyorsan remizett Jan Nepomnjacsij és Magnus Carlsen, a világbajnok a megszokottnál halványabb teljesítménnyel végül az első helyen végzett, az orosz bajnok révbe ért.

 

Úgy tűnt, hogy Daniil Dubov számára Wesley Ao elleni veresége a végállomást jelenti, de a kedvező eredmények megsegítették a mezőny legfiatalabb résztvevőjét. A sötét alapsor gyengeségét So remekül használta ki.

Hikaru Nakamura pontos játékkal érvényesítette anyagi előnyét Anish Giri ellen, a hollandok legjobbja búcsúzni kényszerült. Nem veszélyeztette Levon Aronjan továbbjutását váratlan veresége. Tejmur Radzsabovnak nem kellett kockáztatnia Penta Harikrishnával szemben.

 

A tíz fordulón át nyeretlen Maxime Vachier-Lagrave sötéttel győzte le Alekszandr Griscsukot, a nyerés az utolsó előtti helyről a hetedikre „repítette”. Az azonos pontcsoportban végzettek sorrendjét az egymás elleni eredmények, majd a több győzelem döntötte el.

Az utolsó forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk - Maxime Vachier-Lagrave 0 - 1

Hikaru Nakamura -  Anish Giri  1 - 0

Jan Nepomnjacsij - Magnus Carlsen döntetlen

Levon Aronjan - David Anton Guijarro  0 - 1

Wesley So - Daniil Dubov 1 - 0

Tejmur Radzsabov - Pentala Harikrisna döntetlen

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Magnus Carlsen (2881)

 

½

1

½

½

½

½

1

½

½

½

½

2

 Wesley So (2741)

½

 

½

½

½

½

½

1

½

½

1

½

3

 Hikaru Nakamura (2829)

0

½

 

½

½

½

½

½

½

1

1

1

4

Jan Nepomnjacsij (2778)

½

½

½

 

½

½

1

1

½

0

½

½

6

5

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

½

½

½

 

½

½

½

½

½

½

1

6

6

 Levon Aronjan (2778)

½

½

½

½

½

 

½

½

½

½

1

0

7

 Maxime Vachier-Lagrave (2860)

½

½

½

0

½

½

 

½

½

1

0

½

5

8

 Daniil Dubov (2770)

0

0

½

0

½

½

½

 

½

½

1

1

5

9

 Pentala Harikrishna (2705)

½

½

½

½

½

½

½

½

 

½

0

½

5

10

Alekszandr Griscsuk (2784)

½

½

0

1

½

½

0

½

½

 

½

½

5

11

 Anish Giri (2731)

½

0

0

½

½

0

1

0

1

½

 

½

12

David Anton Guijarro (2667)

½

½

0

½

0

1

½

0

½

½

½

 

A negyeddöntőben kedden és szerdán két-két négyjátszmás párharcokra kerül sor.

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters online rapid viadalon nyolc forduló után hatan az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters online rapid viadal nyolcadik fordulója után hatos holtverseny az élen. A világbajnok Magnus Carlsen, az amerikai Hikaru Nakamura, az örmény Levon Aronjan, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov, az amerikai Wesley So és az orosz Daniil Dubov gyűjtött 4,5-4,5 pontot. A második játéknap 24 játszmájából csak három végződött döntéssel. A norvég világelső egyetlen győzelmét az ötödik körben aratta, Dubov ellen nyert. Nagy taktikai harc folyik, a nagymesterek keveset kockáztatnak. A 12 résztvevő körversenyéről az első nyolc helyezett jut a torna kieséses rendszerű fázisába. Hétfőn három fordulóval ér véget a kvalifikációs torna, a küzdelem két-két négyjátszmás párharcokkal folytatódik. A verseny díjalapja 200 ezer dollár, a győztes 60 ezret nyer.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második tornáján, az Airthings Masters viadal második játéknapján lejátszott 24 partiból csak három összecsapás dőlt el, a kiegyenlített erők küzdelmében a nagymesterek kevés kockázatot vállaltak. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jut a kieséses rendszerű folytatásba.

 

Az ötödik fordulóban a világbajnok Magnus Carlsen megszerezte első győzelmét. Daniil Dubov kissé hátrányosabb állását sokáig jól védte, a gyaloghátrányos végjátékban azonban nagy hibát követett el.

Anish Giri feledtette eddigi szerény teljesítményét, jó játékkal fosztotta meg veretlenségétól Pentala Harikrishnát. Gyors remi lett az amerikai rangadó. Jan Nepomnjacsij és Levon Aronjan a skót megnyitásban vívott elméleti párbajt. Tejmutr Radzsabov kecsegtető esélyt szalasztott el. MVL-nek négy a három elleni bástyavégjátékban a remiért kellett küzdenie.

Az 5 forduló eredményei:

David Anton Guijarro (spanyol, 2667) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) döntetlen

Magnus Carlsen (norvég, 2881) - Daniil Dubov (orosz, 2770)  1 - 0

Anish Giri (holland, 2731) - Pentala Harikrisna (indiai, 2705) 1 - 0

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) - Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) döntetlen

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) - Wesley So (amerikai, 2741)  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) - Levon Aronjan (örmény, 2778) döntetlen

 

A hatodik forduló utánmár hatan osztották az első helyet. Daniil Dubov a világbajnoktól elszenvedett veresége után Anish Girire mért csapást. A holland sakkozó „feltámadása” csak egy fordulóig tartott.

David Anton Guijarro egy pillanatra sem adott esélyt Magnus Carlsennek. Az „ősi riválispk” csatájában Levon Aronjan a középjátékban rontott, MVL a kínálkozó lehetőséggel nem tudott élni. Wesley So került minden kockázatot, megőrizte félpontos előnyét az egyik nagy riválissal, Jan Nepomnjacsijjal szemben. Hikaru Nakamura sorozatban ötödször remizett.

A 6. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Levon Aronjan  döntetlen

Wesley So - Jan Nepomnjacsij döntetlen

Tejmur Radzsabov - Hikaru Nakamura  döntetlen

Pentala Harikrisna - Alekszandr Griscsuk  döntetlen 

Daniil Dubov -  Anish Giri  1 - 0

David Anton Guijarro - Magnus Carlsen  döntetlen

Arra kevesen számítottak, hogy a következő két fordulóban valamennyi játszma döntetlennel érjen véget. A hetedik körben a holtversenyben vezetők közül Levon Aronjan és Wesley So egymás elleni remivel mindketten elégedettek lehettek. Még mindig nyeretlen Maxime Vachier-Lagrave, a világbajnok Magnus Carlsen békés varit játszott meg. Az orosz derbin Daniil Dubov megtartotta félpontos előnyét Alekszandr Griscsuk előtt, ahogy Tejmur Radzsabov is visszaverte Jan Nepomnjacsij próbálkozásait. Hikaru Nakamura is pragmatikusan sakkozott. A két sereghajtó, Anish Giri és David Anton Guijarro nem tudta csökkenteni ponthátrányát.

A 7. forduló eredményei:

Magnus Carlsen - Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Anish Giri - David Anton Guijarro  döntetlen

Alekszandr Griscsuk - Daniil Dubov  döntetlen

Hikaru Nakamura - Pentala Harikrisna  döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Tejmur Radzsabov döntetlen

Levon Aronjan - Wesley So  döntetlen

 

A játéknap befejező fordulójában az éllovasok, Daniil Dubov és Hikaru Nakamura, Tejmur Radzsabov és Levon Aronjan a remikkel megtartották pozíciójukat. Anish Giri kicsit „megizzasztotta” Magnus Carlsent. Az orosz bajnok Jan Nepomnjacsij ellen Pentala Harikrishna kis előnyből remizett. Wesley So a spanyol megnyitásban biztos kézzel tartotta az egyensúlyt. David Anton Guijarro és Alekszandr Griscsuk megnyitáselméleti párbaja 20 lépésig tartott.

 

Nyolc forduló után öten még veretlenek, hárman nyeretlenek. A 48 játszmából mindössze tíz összecsapásban született döntés.

A 8. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Wesley So  döntetlen

Tejmur Radzsabov - Levon Aronjan  döntetlen

Pentala Harikrisna - Jan Nepomnjacsij  döntetlen

Daniil Dubov - Hikaru Nakamura  döntetlen

David Anton Guijarro - Alekszandr Griscsuk döntetlen

Magnus Carlsen - Anish Giri döntetlen

 

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Magnus Carlsen  (2881)

 

-

½

½

½

1

-

-

½

½

½

½

2

 Hikaru Nakamura (2829)

-

 

½

½

½

½

1

½

½

½

-

-

3

 Levon Aronjan, (2778)

½

½

 

½

½

-

½

½

½

-

1

-

4

 Tejmur Radzsabov (2758)

½

½

½

 

-

½

½

½

-

-

½

1

5

 Wesley So (2741)

½

½

½

-

 

-

½

½

½

-

1

½

6

 Daniil Dubov (2770)

0

½

-

½

-

 

½

-

½

½

1

1

7

 Alekszandr Griscsuk (2784)

-

0

½

½

½

½

 

1

-

½

-

½

4

8

 Jan Nepomnjacsij (2778)

-

½

½

½

½

-

0

 

1

½

½

-

4

9

 Maxime Vachier-Lagrave (2860)

½

½

½

-

½

½

-

0

 

½

-

½

10

 Pentala Harikrishna (2705)

½

½

-

-

-

½

½

½

½

 

0

½

11

 Anish Giri (2731)

½

-

0

½

0

0

-

½

-

1

 

½

3

12

 David Anton Guijarro (2667)

½

-

-

0

½

0

½

-

½

½

½

 

3

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Airthings Masters első játéknapja után ötös holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az Airthings Masters első játéknapja, négy forduló után ötös holtverseny az élen. Az amerikai Hikaru Nakamura, az örmény Levon Aronjan, az orosz Daniil Dubov, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov és az amerikai Wesley So egy-egy nyeréssel holtversenyben vezet. A világbajnok Magnus Carlsen négy döntetlennel rajtolt, az első fordulóban egylépéses nyerést puskázott el Aronjannal szemben. A 12 résztvevő körversenyéről az első nyolc helyezett jut a torna kieséses rendszerű fázisába. Vasárnap újabb négy fordulóra kerül sor.

 

A Champions Chess Tour tíz versenyből álló sorozatának második tornáján, az online rapid Airthings Masters viadal első játéknapján lejátszott 24 partiból csak hét összecsapás dőlt el, a kiegyenlített erők küzdelmében a nagymesterek kevés kockázatot vállaltak. A kvalifikációs körverseny első nyolc helyezettje jut a kieséses rendszerű folytatásba.

Az első forduló egyetlen győzelmét Hikaru Nakamura aratta. Alekszandr Griscsuk a bástyavégjátékban többször is hibázott, döntetlenhez vezető folytatásokat hagyott ki, de az amerikai nagymester sem játszott hibátlanul.

 

A nyitány legnagyobb bakijait a világbajnok Magnus Carlsen és a háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan küzdelmében láttuk. Az örmény nagymester bástyát nézett el, a norvég világelső az egylépéses nyerést nem vette észre.

 

David Anton Guijarro megszorongatta a Skilling Open győztesét, Wesley So-t. a többi partiban békésebb pontosztozkodások történtek.

Az első forduló eredményei:

Pentala Harikrisna (indiai, 2705) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2860) döntetlen

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2758) döntetlen

David Anton Guijarro (spanyol, 2667) – Wesley So (amerikai, 2741) döntetlen

Magnus Carlsen (norvég, 2881) – Levon Aronjan (örmény, 2778)  döntetlen

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) döntetlen

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2784) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 0 - 1

A folytatásban elmaradt a remélt nagy csata Wesley So és Magnus Carlsen partijában, az amerikai nagymester az óvatosság jegyében kezelte a királyindiai védelmet. Az orosz rangadón javított Alekszandr Griscsuk.

 

A szicíliai védelem bonyodalmaiban Levon Aronjan kerekedett felül. Tejmur Radzsabov szabadgyalogja sikerrel nyomult előre. MVL és Hikaru Nakamura olasz megnyitásában sötét kerülhetett volna előnybe. Pentala Harikrishna és Daniil Dubov játszmája örökös sakkal ért váget.

A 2. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Hikaru Nakamura döntetlen

Jan Nepomnjacsij - Alekszandr Griscsuk  0 - 1

Levon Aronjan - Anish Giri  1 - 0

Wesley So – Magnus Carlsen döntetlen

Tejmur Radzsabov - David Anton Guijarro  1 - 0

Pentala Harikrisna - Daniil Dubov  döntetlen

A harmadik fordulóban Anish Giri világossal 25 lépésben vesztett Wesley So ellen. Tejmur Radzsabov nagyot küzdött a döntetlenért Magnus Carlsennel szemben, a világbajnok nem tudta feltörni passzív állását. Alekszandr Griscsuk és Levon Aronjan remije 18 lépésben született meg. Daniil Dubov és MVL élvezetes küzdelemben osztozott meg a ponton. Hikaru Nakamura nem tudta kihasználni Jan Nepomnjacsij hibáját. Kölcsönös pontos játékkal remizett David Anton Guijarro és Pentala Harikrishna.

A 3. forduló eredményei:

Daniil Dubov - Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

David Anton Guijarro - Pentala Harikrisna  döntetlen

Magnus Carlsen - Tejmur Radzsabov döntetlen

Anish Giri - Wesley So  0 - 1

Alekszandr Griscsuk - Levon Aronjan  döntetlen

Hikaru Nakamura - Jan Nepomnjacsij  döntetlen

A negyedik körben elsőként Pentala Harikrishna és Magnus Carlsen játszmája fejeződött be, a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában mindössze 24 lépésben remiztek. Levon Aronjan és Hikaru Makamura sem élezte ki a küzdelmet. Két egymást követő vereség után Anish Giri megállt a lejtőn.

 

MVL nyerőesélyt szalasztott el Jan Nepomnjacsij ellen, az orosz nagymester a szerencsés győzelemmel ötven százalékon zárta a játéknapot. Daniil Dubov tisztáldozattal élezte ki a küzdelmet, David Anton Guijarro elszenvedte második vereségét.

A 4. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave - Jan Nepomnjacsij 0 - 1

Levon Aronjan - Hikaru Nakamura  döntetlen

Wesley So - Alekszandr Griscsuk döntetlen

Tejmur Radzsabov - Anish Giri  döntetlen

Pentala Harikrisna - Magnus Carlsen  döntetlen

Daniil Dubov - David Anton Guijarro 1 - 0

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

 Hikaru Nakamura (2829)

 

½

-

-

-

1

-

-

½

½

-

-

2

 Levon Aronjan (2778)

½

 

-

-

-

½

½

-

-

-

1

-

3

 Daniil Dubov (2770)

-

-

 

½

-

-

-

½

-

½

-

1

4

 Tejmur Radzsabov (2758)

-

-

½

 

-

-

½

-

-

-

½

1

5

 Wesley So (2741)

-

-

-

-

 

½

½

-

-

-

1

½

6

Alekszandr Griscsuk (2784)

0

½

-

-

½

 

-

-

1

-

-

-

2

7

Magnus Carlsen (2881)

-

½

-

½

½

-

 

½

-

-

-

-

2

8

Pentala Harikrishna (2705)

-

-

½

-

-

-

½

 

-

½

-

½

2

9

 Jan Nepomnjacsij (2778)

½

-

-

-

-

0

-

-

 

1

½

-

2

10

 Maxime Vachier-Lagrave (2860)

½

-

½

-

-

-

-

½

0

 

-

-

11

 Anish Giri (2731)

-

0

-

½

0

-

-

-

½

-

 

-

1

12

 David Anton Guijarro (2667)

-

-

0

0

½

-

-

½

-

-

-

 

1

Verőci Zsuzsa

Fotók: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Női válogatottunk a horvátok elleni döntetlennel is megőrizte második helyét
2021. 05. 11.

Megszakadt női válogatottunk nyerőszériája, a svájciak elleni 2-2-vel is második a csapatunk
2021. 05. 10.

Női válogatottunk ötödször is győzött, férficsapatunk negyedszer kapott ki
2021. 05. 09.

Női válogatottunk negyedik győzelmével egy pontra megközelítette az élen álló olasz csapatot
2021. 05. 08.

Női válogatottunk sorozatban harmadszor győzött, férficsapatunk másodszor szenvedett vereséget
2021. 05. 07.

Női válogatottunk 4-0-ra győzött, férficsapatunk négy döntetlent ért el az osztrákok ellen
2021. 05. 06.

A Mitropa Kupán a második meccsén női válogatottunk győzött,  férficsapatunk  vereséget szenvedett 
2021. 05. 06.

Férficsapatunk győzelemmel, női együttesünk vereséggel kezdte a Mitropa Kupát
2021. 05. 05.

Magnus Carlsen a New in Chess Classic online rapid viadal győztese
2021. 05. 03.

A New in Chess Classic döntőjének első párharcában Carlsen 3-1-re legyőzte Nakamurát
2021. 05. 02.

A világranglista negyedik Jan Nepomnjacsij a világbajnok Magnus Carlsen kihívója
2021. 05. 01.

Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura játssza a New in Chess Classic viadal döntőjét
2021. 05. 01.

Döntetlen Carlsen és Aronjan első párharca, Nakamura 3-1-re legyőzte Mamedgyarovot
2021. 04. 30.

A New in Chess Classic elődöntőjében Carlsen és Aronjan, Mamedgyarov és Nakamura csatázik 
2021. 04. 29.

A New in Chess Classic negyeddöntőjében Aronjan, Mamedgyarov és Nakamura megnyerte az első párharcot
2021. 04. 28.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog