Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tromsøben augusztus 1. és  14. között rendezik meg a 41. férfi és a 26. női Sakkolimpiát. Minden korábbi részvételi rekord megdől a sakkozás legrangosabb seregszemléjén, 174 ország küldte el nevezését. A férfiak versenyében 174 együttes, a nők viadalán 139 csapat vesz részt. A hatodik helyre rangsorolt férfi válogatottunkban Lékó Péter, Almási Zoltán, Polgár Judit, Rapport Richárd és Balogh Csaba játszik.  A rajtlistán tizenharmadik női csapatunk Hoang Thanh Trang, Mádl Ildikó, Gara Tícia, Gara Anita és Papp Petra összeállításban szerepel. A 11 fordulós svájci rendszerű olimpia fantasztikus sakkcsemegét ígér, hiszen a legjobbak közül csak az indiai világbajnok Viswanathan Anand, valamint a női világranglistán harmadik Humpy Koneru hiányzik.  A sakkolimpia hivatalos honlapja: https://chess24.com/en/olympiad2014.

 

 

Tromsø Norvégia nyolcadik legnagyobb városa, Troms megye székhelye. Itt található a világ legészakibb egyeteme, sörfőzdéje, botanikus kertje és planetáriuma, a város a világ legészakibb püspökségének is székhelye.

A város központja a Tromsøya nevű szigeten található, az északi sarkkörön túl 400 km távolságra. Az elővárosi területeihez tartozik Tromsdalen (a szárazföldi területen, Tromsøya szigetétől keletre), Tromsøya sziget maradék része, és a nagy kiterjedésű Kvaløya sziget keleti része, ami Tromsøya szigetétől nyugatra található. A Tromsø-híd és egy négysávos alagút köti össze Tromsøya szigetét a szárazfölddel, a nyugati oldalon pedig a Sandnessund-híd teremt kapcsolatot Kvaløya szigetével.

Az éjféli nap május 18-tól július 26-ig van az északi horizont felett, bár nem beszélhetünk igazi sötétségről már április végétől augusztus közepéig. Kora ősszel Tromsø a sarki fények zónájának középpontjában található.

Tromsø környéke az utolsó jjégkor óta lakott terület. A vaskorban a külső tengerparton már mind a norvégok, mind a számik (lappok) megtelepedtek. Tromsø városi oklevelét 1794-ben adták ki, bár ekkoriban mindössze 80 lakosa lehetett. A 19. század folyamán megnőtt a város jelentősége, püspöki székhely lett, megalakult a tanárképző főiskola, a hajógyár és a sörfőzde is. A 19. század végére Tromsø lett a sarkvidéki kereskedelem legnagyobb központja, és számos sarkvidéki felfedezőút is innen indult.

A II. világháború alatt rövid ideig a norvég kormány székhelyéül szolgált. A város a háborút sérülés nélkül megúszta, bár a Tirpitz német csatahajó Tromsøy szigeténél süllyedt el 1944. november 12-én, ahol közel 1000 német katona vesztette életét. A világháború után a város gyors növekedésnek indult, 1964-ben megnyílt a repülőtér, majd a Tromsøi Egyetem is. (Wikipedia)

Tavaly a norvég város a sakkolimpiára készülve megrendezte a Világkupát, a 128 résztvevős, kieséses rendszerű viadalán a sorozat történetének legerősebb mezőnye játszott, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik győzött.

A 41. sakkolimpián  az előzetes nevezések alapján 174 férficsapat és 139 női együttes vesz részt. Címvédőként az ukrán férfi és az orosz női válogatott játszik. A rajthoz állók nagy létszámához kevés a 11 forduló, a 2008-as drezdai olimpia előtt az egyik legérthetetlenebb döntés volt a fordulók számának csökkentése, a párosítási szisztéma is megváltozott. A meccspontok határozzák meg a végső serrendet, a holtversenyt az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszám dönti el, ezért a párosításnak óriási jelentősége van. A rendezőkre egyre nagyobb anyagi teher hárul, más sportágak világversenyével ellentétben a csapatok költségeit állják, kivételt az utazási költség jelent, illetve az upgrade, a kétágyas szobák egyágyasra cserélése jelent.

 

Férfi válogatottunk éremgyűjteményével negyedik a rangsorban

Az eddigi olimpiákon férfi válogatottunk három olimpiai aranyérmet szerzett, 1927-ben Londonban, 1928-ban Hágában és 1978-ban Buenos Airesben nyerték el sakkozóink a Hamilton Russel aranyserleget. 1930-ban Hamburgban, 1937-ben Stockholmban, 1970-ben Siegenben, 1972-ben Szkopjéban, 1980-ban Máltán, 2002-ben Bledben ezüstérmet, 1956-ban Moszkvában, 1966-ban Havannában pedig bronzérmet szerzett együttesünk. Az érmek számát tekintve negyedikek vagyunk a rangsorban. A legeredményesebb a szovjet válogatott 18 aranyéremmel, 1978-ban másodikak voltak. Az orosz együttes hatszor nyert, Calviában és Hanti-Manszijszkban ezüstösek Ukrajna, két éve Örményország mögött. Az Egyesült Államok sakkozói öt elsőséget szereztek, 5 ezüst és 8 bronzérem még a gyűjteményükben. A jugoszlávok egy olimpiai bajnok cím mellett még 6-6 érmet gyűjtöttek, az örmények 2006-ban, 2008-ban és 2012-ben aranyérmesek, a megelőző két viadalon bronzérmesek voltak. Az ukránok két aranyérem mellett egyszer másodikként, háromszor harmadikként zárták szereplésüket.

 

Tromsøben  férficsapatunk legerősebb összeállításában hatodik a rajtlistán

Csapatunkban az éltáblás Lékó Péter nyolcadik sakkolimpiáján vesz részt, 1994-ben, Moszkvában debütált. Az ezüstérmes bledi olimpia óta nagy utat tett meg. 2004-ben világbajnoki döntőt játszott Vlagyimir Kramnyikkal, a 7-7 akkor a címvédő orosz nagymesternek kedvezett. Első számú sakkozónk 2005-ben San Luisban és 2007-ben is játszott a 8 fős, kétfordulós világbajnokságon. Argentínában ötödikként zárt, Mexikóban negyedik volt. Győzött a Corus szuperversenyen, elsőként ünnepelték az I. Tal-emlékversenyen, harmadszor diadalmaskodott a dortmundi tornán. Drezdában remekelt, az éltáblán a legjobb egyéni eredményt érte el. „Vezérevezősként” a sakkvilág legjobbjaival kell megküzdenie.  Hét olimpiáján eddig 75 partit játszott, 20 győzelem mellett hatszor szenvedett vereséget, 49 játszmája fejeződött be pontosztozkodással.

Nyolcszoros bajnokunk Almási Zoltán 1994-tól kezdve valamennyi olimpián játszott. immár tizenegyedszer olimpiai válogatottunk tagja. A bledi sikerünk egyik nagy titka volt, hogy az első három táblán játszmát sem vesztettek nagymestereink, Almási 13 játszmájából úgy szerzett 9 pontot, hogy nyolcszor volt sötét.  Két éljátékosunk távollétében Zoltán 1998-ban, 2004-ben és 2006-ban is éltáblás volt. Eddig 108 partit játszott, 38 győzelem mellett 16-szor kapott ki.

Polgár Judit 1988-ban, 12 évesen mutatkozott be sakkolimpián. Női válogatottunk második táblásaként fantasztikus eredményével, a 13 partiból gyűjtött 12,5 pontjával oroszlánrésze volt az aranyérem megszerzésében. Két évvel később az aranyos lányok megvédték címüket, de többet már nem játszott együtt a csodacsapat, Polgár Zsuzsa, Judit, Zsófia és Mádl Ildikó. Judit 1994-ben a férfi válogatottba „igazolt át” és nyolcadszor a csapat tagja. Bledben remekelt, 12 partiból 8,5 pontot szerzett. Három éve a franciaországi Aix-les-Bains-ben megrendezett 12. Európa-bajnokságon Judit bronzérmes lett, egy hármas, majd a hajrában egy parádés négyes nyerőszériával érte el sikerét, biztos továbbjutását. A Hanti-Manszijkban megrendezett Világkupán a harmadik körben igazi szenzációként Szergej Karjakin ellen nyert, a későbbi győztes Peter Szvidlertől a legjobb nyolc között szenvedett vereséget. Férfi válogatottunkban eddig 79 játszmát vívott, 31 nyerés és 14 vereség a számláján, de utóbbiakból  nyolcat  94-ben és 96-ban szenvedett el.

Olimpiai válogatottunk újonca a 18 esztendős Rapport Richárd. A + 2700 Élő-pontosok körébe is bekerült ifjú titántól győzelmeket várunk, fontos szerepet játszhat a csapat annyira remélt eredményességében. Balogh Csaba Torinóban debütált, ötödször csapattag, eddigi 26 partijából hatot nyert meg, 19-szer remizett 1 vereség mellett. 

Kiegyensúlyozott erőviszonyok, óvatos optimizmus

A csapatok végleges rajtlistáját az augusztus 1-től érvényes Élő-pontszámok alapján állítják majd össze, a táblasorrendet augusztus 1-jén 19 óráig kell leadni a csapatoknak. Óvatos optimizmussal várja az olimpiát a rajtlistán első orosz válogatott. edzőtáborokkal, versenyekkel is készültek  a megmérettetésre, hogy érvényesítsék a „papírformát”, 12 év után megszerezzék az olimpiai aranyérmet.  Vlagyimir Kramnyik dortmundi játéka, formája, Jan Nepomnjacsij bergamói „betlije” joggal idegesítheti a szakvezetést. Ismét a válogatottban Peter Szvidler. A címvédő ukránoknál a nagy „öreg”, Vaszilij Ivancsuk az éltáblán. Nagyot léptek előre a franciák, három nagymesterünk is + 2700 Élő-pontos.

Az örmények legerősebb összeállításukban, Levon Aronjannal az éltáblán szerepelnek, Hikaru Nakamura a „vezérevezős” az amerikai ötösben, érmes helyezésben reménykednek a kínaiak is. Az azeriek két legjobbjukban, Sahriyar Mamedgyarovban és Tejmur Radzsabovban bíznak. A világbajnoki döntőt játszott Borisz Gelfand vezetésével rutinos nagymesterek alkotják az izraeli együttest. Ezúttal sem játszik az indiai válogatottban Viswanathan Anand, a norvég csapatban a világbajnok Magnus Carlsen természetesen vállalta a szereplést.

 

A legjobb együttesek összeállításai:

Oroszország: Vlagyimir Kramnyik, Alekszandr  Griscsuk, Szergej Karjakin, Peter Szvidler, Jan Nepomnjacsij

Ukrajna: Vaszilij Ivancsuk, Ruszlan Ponomarjov, Pavel Eljanov, Alekszander Mojszejenko, Anton Korobov

Franciaország: Maxime Vachier-Lagrave, Etienne Bacrot, Laurent Fressinet, Romain Edouard, Vladiszlav Tkacsijev

Örményország: Levon Aronjan, Szergej Movszeszjan, Vlagyimir Akopjan Gabriel Szargiszjan, Tigran Kotanjan

Egyesült Államok: Hikaru Nakamura, Gata Kamsky, Varushan Akobjan,  Alekszendar Oniscsuk, Samuel Shankland

Magyarország: Lékó Péter, Almási Zoltán, Polgár Judit, Rapport Richárd, Balogh Csaba

Kína: Wang Yue,  Ding Liren,  Yu Yangyi, Ni Hua, Wei Yi

Azerbajdzsán: Sahriyar Mamedgyarov, Tejmur Radzsabov, Rauf Mamedov, Eltaj Safarli, Gadir Guszejnov

Anglia: Michael Adams, Nigel Short, Gawain Jones, David Howell, Matthew Sadler

Hollandia: Anish Giri, Loek van Wely, Szergej Tivjakov, Erwin L’Ami, Robin van Kampen

Izrael: Borisz Gelfand, Maxim Rodhstein, Emil Szutovszkij, Evgeny Postny, Ilia Szmirin

Kuba: Leinier Dominguez Perez, Lazaro Bruzon Batista, Yunietsky Quesada Perez, Reynaldo Ortiz Suarez, Yuri Gonzalez Vidal

Norvégia: Magnus Carlsen, Simen Agdestein, Ludvig Hammer Jon, Kjetil Lie, Erlend Johannesen Leif

Németország: Arkadij Naiditsch, Liviu-Dieter Nisipeanu, Georg Meier, Daniel Fridman, Daniel Baramidze

 

Visszatekintés az elmúlt 12 év olimpiáira, a tavalyi csapatversenyekre

2002-ben ezüstérmes volt válogatottunk

 

Bledben válogatottunk 22 éves szünet után szerzett ismét érmet, szenzációs sikerként a későbbi győztes orosz csapatot is legyőzve végzett a második helyen Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Gyimesi Zoltán, Ruck Róbert és Ács Péter összeállításban. Tíz éve Calviában tartalékos együttessel szerepeltünk, Polgár Judit első gyermekének adott életet, Lékó Péter világbajnoki döntőt játszott Vlagyimir Kramnyikkal, a csapat az olimpiák történetében messze a legrosszabb helyezést érte el, csak  31. lett.

A torinói sakkolimpia előtt nagyon bíztunk abban, hogy válogatottunk ismét a legerősebb összeállításában játszhat, és éremesélyesként rajtolhat. Sajnos másként alakultak az események. Polgár Judit második gyermekét várta, és Lékó Péter sem állt a csapat rendelkezésére. A rossz előjelek ellenére szép magyar sikerrel fejeződött be a meglepetések olimpiája. Torinóban megszerettük a svájci rendszert, hiszen a remek hajrával együttesünk a maximumot érte el az ötödik helyezéssel.

Váratlan, de teljesen megérdemelt volt a 144 csapat versenyében az örmények olimpiai bajnoki címe, veretlenül, a hajrában két taktikus 2-2-vel értek célba. Az olimpia első félidejében a 12. helyre rangsorolt kínai csapat csak látcsővel figyelte az élen állókat, aztán beindult a henger, szenzációként hatott a második helyük. Sokat erősödött az amerikai csapat Gata Kamskyval, a hajrában jött fel az izraeli gárda. Az első helyre rangsorolt orosz válogatott hatodik helyezése óriási meglepetés volt. Vlagyimir Kramnyik hosszas betegsége után sikerrel tért vissza, de csapattársai alulmúlták a várakozást, szinte hihetetlen, hogy az 52 partiból tízet vesztettek el!

Hat éve Drezdában  a sakkolimpiák történetének egyik legizgalmasabb utolsó fordulójára került sor. Többen pályáztak az olimpiai bajnok címre, a dobogós helyezésekre. Alaposan kidolgozott taktikával játszott a címvédő örmény válogatott a kínaiak ellen. Három döntetlen mellett a negyedik táblán dőlt el a küzdelem, a sakkozás kilencedik világbajnokának, Tigran Petroszjannak a névrokona szerezte meg az olimpiai bajnoki címet jelentő győzelmet.

 

Ezüstérmes a remekül hajrázó  izraeli csapat lett, az amerikaiak ismét bronzérmesek. Az ukránok nagyot botlottak a zárónapon, leszorultak a dobogóról is. Az első helyre rangsorolt orosz csapat Torinóhoz hasonlóan nagy csalódást okozott, az ötödik helyen végzett.  Válogatottunk az orosz együttessel egyforma meccsponttal, de gyengébb ún. olimpiai Bucholz-pontszámmal végül a nyolcadik helyen zárta szereplését, Lékó Péter az éltáblán aranyérmes lett. A négy táblán folyó vetélkedésen már csak egy tartalékot lehetett nevezni.

Hanti-Manszijszkban emlékezetes versengésben, bravúros szerepléssel, várakozáson felüli teljesítménnyel, de sajnos rosszabb Berger-Sonneborn pontszámmal negyedik lett férficsapatunk. Az utolsó fordulóban az ukránok meccse 2-2 ért véget a mi nagy riválisunk izraeli négyessel szemben,  hat évvel a 2004-es calviai sikerük után ismét elnyerték a Hamilton-Russel aranyserleget. A nagy favorit oroszoknak pedig be kellett érniük az ezüstéremmel.

A bronzérem sorsa valahol a középmezőnyben dőlt el, az izraeli együttes volt a szerencsésebb. Sokáig nem is láttuk Gelfandékat az élcsoportban, de a drezdai olimpiához hasonlóan a hajrá izgalmait jól bírták, négyes nyerősorozattal, majd egy kissé mázlis 2-2-vel az ezüstérem után most bronzérmet szereztek.

Egyértelműen megérdemeltük volna a dobogós helyezést. A kínaiak, majd az oroszok legyőzése után nagyon reménykedtünk. Az ukránoktól és az izraeliektől elszenvedett vereségen is túl tudta tenni magát a csapat, javított, utolsó erőtartalékaikat is mozgósítva érte el a holtversenyes harmadik helyet. Lékó Péternek nem ment a játék, de Alekszandr Griscsuk legyőzése nagy fegyvertény volt. Almási Zoltán remek formában játszott, eredményesen sakkozott. A csapat legjobb pontszerzőjeként még tábladíjas is lett. Polgár Judit fantasztikusan küzdött, csapatgyőzelmeket is jelentettek nyerései. Berkes Ferenc egyedül maradt veretlen válogatottunkban, Balogh Csaba négyszer kapott csak játéklehetőséget, fontos partit nyert meg.

Az olimpiai bajnok ukrán együttesben Vaszilij Ivancsuk bámulatosan sakkozott, igazi „vezérevezős” volt, méltó társakra is lelt. Az orosz csapatnak jelentős erősítést jelentett Szergej Karjakin, de a 20 éves nagymester önmagában kevésnek bizonyult  az elvárt aranyérem megszerzéséhez. A címvédő örmények csak hetedikként végeztek, a kontinensbajnok azeriek a 12. helyen zárták szereplésüket. A viadal menete ismét bizonyította, hogy nemcsak a svájci rendszer, hanem a lecsökkentett fordulószám miatt is a párosítás túlzottan fontos tényezővé vált, az olimpiai Berger-Sonneborn számítás pedig nem annyira igazságos, hiszen gyengébb csapatok elleni nagyarányú győzelem néha még többet ért, mint rivális, a sakkozás élmezőnyébe tartozó ellenfél minimális legyőzése. (Az ellenfelek meccspontjainak és az ellenük elért táblapontoknak a szorzata. A leggyengébb meccspontos ellenfél nélkül számolták az eredményt.) 

Két éve Isztambulban az örmény férfi válogatott győzött a 40. sakkolimpián, harmadszor lettek olimpiai bajnokok.  Holtverseny után az olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítás nekik kedvezett. Oroszország a második, Ukrajna a bronzérmes.

A férfiak rendkívül kiegyensúlyozott mezőnyében nagy versengést vártunk. Az orosz, az ukrán, az örmény, a  kínai, az amerikai együttesek mellett a honi, a sakkot szeretők és értők, a londoni olimpia magyar sikerein felbuzdulók a rajtlistán negyedik helyre rangsorolt, legerősebb összeállításában szereplő férfi csapatunktól  azt várták, hogy a dobogóra való kerülésért küzd majd. A kilencedik helyezés egyértelműen csalódás, és az ellenfelek ismeretében fokozottan hiányérzetünk lehet.

 

Sok mindent elárul, ha válogatottunk ellenfeleit összehasonlítjuk a dobogón végzett csapatokéval. Együttesünk a puszta számok alapján jóval könnyebb utat járt be, de elsősorban a Fülöp-szigetek elleni 2-2, majd a németektől elszenvedett vereséget követően nehéz helyzetbe került. A svájci rendszerre oly jellemző furcsaság, ha Dániát nem 4-0-ra győzi le együttesünk, hanem csak 3-1-re, akkor az amerikai négyessel csatázhattak volna a befejező játéknapon, a nagyon motivált  örményekkel kellett megmérkőzniük. Válogatottunk legjobb pontszerzője, a csapat motorja Polgár Judit volt, a többiek Élő-pontokat veszítettek eredményükkel. Nagymestereink négy partiban szenvedtek vereséget, de valamennyi vesztés sorsdöntő volt, „elúszott” rajta a meccs.

 

Az örmény válogatott Isztambulban harmadszor diadalmaskodott. Együttesük Szergej Movszeszjan hazatérésével jelentősen erősödött, két éve címvédőként csak hetedikek lettek, de a csapat-világbajnokság megnyerésével legjobbjaik új impulzusokat kaptak. Harmadikok voltak a rajtlistán, a hetedik fordulóban a kínaiaktól elszenvedett vereséget követően rendezték soraikat, négy győzelemmel célba értek. A örmény televízió megszakította adását, hogy közölje az örömhírt, majd egyenes adásban közvetítették a záróünnepséget, népünnepélyre emlékezető fogadtatás várta a csapatot.

Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik vezette favorit orosz csapat a kilencedik fordulóban botlott, az amerikaiakkal vívott csatában mind Kramnyik, mind Griscsuk kikapott, az izgalmas hajrában már nem tudtak javítani.  A címvédő ukránok a „veterán” éltáblásuk, Vaszilij Ivancsuk vezetésével kalandos út után lettek bronzérmesek. A kínaiak még aranyéremről is álmodoztak, az amerikai együttes is többet remélt.

 

A 40. férfi sakkolimpia végeredménye:

 

Helyezés

Rajtszám

Ország

+

=

-

TB1

TB2

TB3

1

3

Örményország

ARM

11

9

1

1

19

397.0

29.0

2

1

Oroszország

RUS

11

9

1

1

19

388.5

28.5

3

2

Ukrajna

UKR

11

9

0

2

18

363.0

29.5

4

6

Kína

CHN

11

8

1

2

17

390.5

29.5

5

5

Egyesült Államok

USA

11

7

3

1

17

361.0

30.0

6

9

Hollandia

NED

11

8

0

3

16

329.0

29.0

7

27

Vietnam

VIE

11

6

4

1

16

313.5

29.0

8

25

Románia

ROU

11

8

0

3

16

310.0

29.0

9

4

Magyarország

HUN

11

7

1

3

15

368.0

28.0

10

7

Azerbajdzsán

AZE

11

6

3

2

15

344.0

29.0

11

15

Kuba

CUB

11

7

1

3

15

338.5

30.5

12

14

Németország

GER

11

6

3

2

15

334.5

26.0

13

16

Lengyelország

POL

11

7

1

3

15

313.5

27.5

14

20

Szerbia

SRB

11

6

3

2

15

307.0

28.5

15

22

Olaszország

ITA

11

7

1

3

15

306.0

28.0

16

34

Svédország

SWE

11

7

1

3

15

303.5

28.0

17

11

Anglia

ENG

11

6

3

2

15

300.5

26.0

18

39

Dánia

DEN

11

7

1

3

15

270.5

27.0

 

Tavaly két nagy világversenyre is sor került. Varsóban az azeri válogatott győzött a sakkcsapat Európa-bajnokságon.

 

Hetedikként rangsorolt férficsapatunk az ötödik helyen zárta szereplését. A stratégiai elgondolás, a taktikai célú táblasorrend szép eredményt hozott. Egy-egy parti lefolyása, végeredménye mindig döntően befolyásolja a párosítást is, amelynek a svájci rendszerű lebonyolításban oly fontos a szerepe. Válogatottunk az aranyérmes azeriekkel, az ezüstös franciákkal, a negyedik örményekkel, a hatodik grúzokkal, a tízedik angolokkal is megmérkőzött.

A rajtlistán hatodik, a 2009-es győztes azeri válogatott veretlenül, másodszor szerzett Európa-bajnoki címet. Az utolsó játéknap előtt még vezető francia együttes elszenvedte első vereségét, az oroszok elleni rangadó nagy tétjét riválisuknál kevésbé jól viselték, de az ezüstérem is nagy siker számukra.

A világbajnok-jelöltekből, szupernagymesterekből álló, a rajtlistát vezető orosz csapat végül oly sok kaland után bronzérmesként zárta szereplését. A törököktől elszenvedett váratlan vereség után a „külső körön” kapaszkodtak fel, a poklok tornácát is megjárva végül érmet szereztek.

A háromszoros olimpiai bajnok, két éve csapat-világbajnok örmény válogatott nagymestereiből hiányzott az átütő erő. A hajrában felzárkóztak, de az utolsó két meccsen felcsillant eséllyel nem tudtak élni.

 

Európa-bajnok: Azerbajdzsán (Sahriyar Mamedgyarov 4,5/8, Tejmur Radzsabov 4,5/8, Eltaj Sfarli 2,5/6, Rauf Mamedov 5,5/8, Gadir Guszejnov 4/6) 14 Meccspont, 212 Berger, 21 pont

2. Franciaország (Etienne Bacrot 3,5/8, Maxime Vachier-Lagrave 5,5/9, Romain Edouard 5/8, Vladiszlav Tkacsijev 5/8, Hicham Hamdouchi 1,5/3) 13, 210,5, 20,5

3. Oroszország (Alekszandr Griscsuk 4,5/8, Peter Szvidler 6,5/9, Dmitrij Andrejkin 4,5/7, Alekszandr Morozevics 3,5/6, Jevgenyij Tomasevszkij 3,5/6) 13, 202, 22,5

5. Magyarország (Erdős Viktor 3/7, 2658, 2652, - 0,7, Balogh Csaba 5/8, 2630, 2702, + 14,4, Almási Zoltán 5/8, 2710, 2705, - 0,7, Polgár Judit 5,5/8, 2689, 2721, + 3,7, Bánusz Tamás 3/5, 2593, 2626, + 2,3) 12, 200,5, 21,5

 

Antalyában a IX. sakkcsapat-világbajnokságon Oroszország válogatottja negyedik világbajnoki címét ünnepelhette. 1997, 2005 és 2010 után ismét nyert az orosz együttes, 1985-ben és 1989-ben a Szovjetunió csapata győzött. Az első helyre rangsorolt válogatott nem járt be könnyű utat, a második fordulóban 3-1-re kikaptak a Hikaru Nakamura vezette amerikai négyestől, és három meccspont volt a hátrányuk az ukránokkal szemben. A hatodik fordulóban azonban a hollandok óriási meglepetésre legyőzték az éllovas együttest, az utolsó előtti fordulóban az ukránok elleni szuperrangadó nagy tétjét, fokozott feszültségét Kramnyikék jobban bírták.

Kína megvédte két évvel ezelőtt kiharcolt ezüstérmét. A második fordulóban az ukránoktól, a harmadikban az oroszoktól szenvedtek vereséget, de az örmények elleni nyeréssel elkezdték a kapaszkodást, hatos nyerősorozattal fordulóról-fordulóra törtek előre. Az ukránok kevésbé bírták a hajrát, a hollandok elleni megingás az addig oly magabiztos nagymestereket elbizonytalanította. Az oroszok elleni vereséggel már a bronzérmet is veszélyeztették, de az örményeket legyőzve végül megismételték két évvel ezelőtti harmadik helyezésüket. Vaszilij Ivancsuk kitűnően játszott az éltáblán, Anton Korobov méltó partnere volt.

Vegyes képet mutatott az amerikai csapat szereplése, csak négy meccset tudtak nyerni, hármat elvesztettek, kétszer remiztek. A címvédő, a háromszoros olimpiai bajnok örmény válogatott csalódást okozott, a csapat Európa-bajnokság után ismét érem nélkül maradt. Jól küzdöttek a hollandok, változó formában játszottak a németek. A tartalékos azeri csapat is kemény diónak bizonyult. A török és az egyiptomi sakkozók számára jó tanulási lehetőség volt a sakkvilág legjobbjaival való játék, sakkozóik részsikereket azért elértek.  A 9 fordulós viadalon nem maradt veretlen csapat, sok szoros eredmény született, a rangadók kevés kivétellel eldőltek.

 

A IX. csapat-világbajnokság végeredménye:

1. Oroszország (Vlagyimir Kramnyik 4,5/8, Szergej Karjakin 5,5/8, Alekszandr Griscsuk 4/7, Jan Nepomnjacsij 5,5/7, Nyikita Vityjugov  3,5/6) 15 meccspont, 23 pont

2. Kína (Li Chao 4/8, Ding Liren 5/8, Wang Yue 3,5/6, Bu Xiangzhi 5/7, Yu Yangyi 4,5/7)  14, 22

3.Ukrajna (Vaszilij Ivancsuk 5/8, Anton Korobov 5,5/8, Alekszander Mojszejenko 4/7, Jurij Krivorucsko 4/7, Alekszander Arescsenko 2,5/6) 14, 21

4. Egyesült Államok 10, 20,5

5. Örményország 10, 20

6. Hollandia 9, 17

7. Németország 8, 17

8. Azerbajdzsán 7, 18

9. Törökország 3, 12

10. Egyiptom 0, 9,5

 

Női Sakkolimpia                                     

 

Női válogatottunk a sakktörténelem során két olimpiai aranyéremmel dicsekedhet, 1988-ban Szalonikiben és 1990-ben Újvidéken lett aranyérmes a csapatunk. A három Polgár-nővér mellett mindkét együttesnek tagja volt Mádl Ildikó. Utoljára az 1994-es moszkvai olimpián volt válogatottunk érmes, második a grúzok mögött. Ildikó tagja volt az 1986-ban Dubajban ezüstérmes együttesnek is.  Női sakkozásunk még további öt érmet szerzett: 1969-ben Lublinban, 1978-ban Buenos Airesben, 1980-ban Máltán lettünk még ezüstérmesek, 1972-ben Szkopjéban és 1982-ben Luzernben a harmadik helyen végzett a válogatottunk.

A rangsorban válogatottunk ezzel férficsapatunkhoz hasonlóan a negyedik legerősebb sakknemzet. A szovjetek 11 aranyérmet szereztek és kétszer ezüstöt csapatunk mögött. Négy éve az orosz együttes valamennyi ellenfelét legyőzve lett először olimpiai bajnok, két esztendeje az olimpiai  Berger-Sonneborn számítással előzték meg a kínaiakat. A grúzok négy elsőség mellett még 1 ezüst, illetve 2 bronzérmet nyertek. Kína 3 aranyérem mellett 3 ezüst és 4 bronzérmet. Az ukránok Torinóban diadalmaskodtak, két ezüstérem és egy bronzérem még a gyűjteményükben. Izrael 1976-ban győzött.

 

Tromsøben a kínai válogatott a favorit, csapatunk tizenharmadik a rajtlistán

Nagy vihart kavart az ukrán színekben aranyérmes Katyerina Lahno „átigazolása” az orosz válogatottba. Lahno az utolsó pillanatban kapta meg az engedélyt, sokáig az orosz csapatot a kizárás is fenyegette, mert vártak az engedélyre, lekésték a második nevezési  határidőt. Lahno az éltáblás, nagy kérdés, hogy az oly fontos, ukránok elleni rangadón játszik-e majd. Három aranyérem és az isztambuli ezüstérem után negyedszer is a dobogó legfelsőbb fokáról álmodoznak a rajtlistát vezető kínaiak. Az ukránok elvesztették Lahnót, de visszanyerték Anna Muzicsukot. A grúzokkal kiegészülve a nagy négyes kiemelkedik a mezőnyből, mögöttük igen kiegyensúlyozottak az erőviszonyok.

Nehéz megjósolni, hogy a tizenharmadik helyre rangsorolt csapatunk milyen teljesítményre lesz képes. Éltáblásunktól, a tavalyi Európa-bajnok Hoang Thanh Trangtól a drukkerek a torinóihoz hasonló szereplést remélnek. (Korábban ötször a vietnami csapatban játszott) Drezdában is állta a sarat, négy éve sebezhető nyitásai miatt gyengélkedett, Isztambulban tartotta az első táblát. Válogatottunkban a 45 partiból 18-szor nyert, 20-szor remizett 7 vereség mellett.

Nagy erősítést jelent csapatunknak, hogy a kétszeres olimpiai bajnoknő Mádl Ildikó óriási rutinjával, tapasztalatával ismét a válogatott rendelkezésére áll. Ildikó tizenhárom olimpiáján összesen 140 partit játszott, 59-szer győzött, 22-szer szenvedett vereséget 59 döntetlen mellett.

Gara Anita hatodik olimpiáján vesz részt, 2000-ben, Isztambulban játszott először. Eddigi 46 partijából  22-szer győzött, 16-szor remizett, nyolcszor vereséget szenvedett. Gara Tícia harmadik olimpiáján vesz részt, 16 játszmájából hatot nyert, nyolcat remizett, két parit vesztett. A 20 éves Papp Petra két éve sikerrel mutatkozott be a válogatottban, ötször győzött, egyszer szenvedett vereséget, háromszor megosztozott a ponton.

 

A rajtlista élcsoportja:

Kína: Hou Ji-fan, Zhao Xue, Ju Wenjun, Tan Zhongyi, Guo Qi

Oroszország: Katyerina Lahno, Valentyina Gunyina, Alekszandra Kosztenjuk, Natalija Pogonyina, Olga Girja

Ukrajna: Anna Muzicsuk, Marija Muzicsuk, Anna Usenyina, Natalija Zsukova, Inna Gaponenko

Grúzia: Nana Dzagnidze, Bela Hotenasvili, Lela Zsavahasvili, Nino Hurcidze, Salome Melia

India: Dronavalli Harika, Sachdev Tania, Mary Inn Gomes, Eesha Karavade, Rout Padmini

Románia: Cristina-Adela Foisor, Corina-Isabela Peptan, Irina Bulmaga, Elena-Luminita Cosma, Alina L’Ami

Egyesült Államok: Irina Krush, Anna Zatonskih, Tatev Ambrahamjan, Katerina Nemcova, Anna Sarevics

Lengyelország: Monika Socko, Jolanta Zawadzka, Karina Szczepkowska-Horowska, Klaudia Kulon, Marta Bartel

Magyarország: Hoang Thanh Trang, Mádl Ildikó, Gara Anita, Gara Tícia, Papp Petra

 

Visszatekintés az olimpiákra, a tavalyi világversenyekre

Torinóban női válogatottunk sorozatban a harmadik olimpián végzett az első hatban, Bledben ötödikek, Calviában hatodikak voltak, az olasz városban egyetlen Bucholz-pontszámon múlt a negyedik helyezés. Óriási erősítést jelentett a világklasszis Hoang Thanh Trang játéka, remek szereplése. Igazi „vezérevezősként” veretlenül játszotta végig az olimpiát.

Az olasz városban meglepetésre, de teljesen megérdemelten az ukrán válogatott lett az aranyérmes. Az oroszok toronymagas favoritok voltak, de nem tudták a papírformát igazolni. Elvesztették a rangadót az ukránok ellen, s ez megpecsételte sorsukat. Elégedettek lehettek a címvédő kínaiak, hiszen új csapattal jöttek, különösen a 12 éves Hou Yifan eredménye volt káprázatos. Három olimpiai aranyérem után most be kellett érniük a bronzéremmel, de aligha bánkódtak emiatt.

Drezdában a női sakkozás legendájának, Maja Csiburdanidzének a vezetésével a grúz válogatott negyedszer aranyérmes. Öt meccset nyertek sorozatban, és riválisaik botlásai is segítettek a bravúros elsőség megszerzésében. Csiburdanidze pályafutása során kilencedik(!) aranyérmét vehette át, a szovjet válogatottal ötször volt első és 1996 után, 12 év elteltével grúz színekben negyedszer örülhetett a fényesen csillogó éremnek. A címvédő ukránoknak be kellett érniük az ezüstéremmel. A 2004-es ezüstérem után bronzérmesek az amerikaiak. Az első helyre rangsorolt orosz válogatott nem került dobogóra! A sokáig vezető kínai együttes nem tudott megbirkózni  a hajrá rendkívüli izgalmaival. Női csapatunk nagy csalódást okozott a 14. helyezésével. Először játszottak négy táblán a női csapatok is.

 

Hanti-Manszijszkban fantasztikus teljesítménnyel győzött Oroszország első számú válogatottja. Valamennyi mérkőzését megnyerve, Tatjana és Nagyezsda Koszinceva szárnyalásával az orosz női sakkozás első aranyérmét szerezték. Jól hajráztak a kínaiak, a zárónapon legyőzték Ukrajnát, az eredménynek a címvédő grúzok is örülhettek, bronzérmesek lettek. Óriási meglepetés a kubaiak negyedik helye, „surranó pályán”   értek célba, és számukra jókor fejeződött be a verseny.

Női válogatottunk az utolsó fordulóban a tisztes helytállásért küzdött, a spanyolokkal szemben elért 3-1-es győzelemmel tíz helyet javítva a 15. helyen végzett.

 

Isztambulban az orosz válogatott megvédte olimpiai bajnoki címét. A vezető kínai együttes a 10. fordulóban meglepetésre 2-2-öt játszott a kazah csapattal, és ezzel csak holtversenyben várták a befejező fordulót. Koszinceváék remekül küzdöttek, a 4-0-s kazahok elleni győzelemmel a maguk javára fordították a Berger-Sonneborn pontszámot is. A kínaiak nagyon megszenvedtek a bolgárok legyőzéséért, be kellett érniük az ezüstéremmel. Jól hajráztak az ukránok, három utolsó meccsük megnyerésével bronzérmesek lettek. Az indiai csapat legjobbjuk, a szövetséggel állandó harcban álló Humpy Koneru nélkül érte el a jelentős sikert.

A románok „külső körön” törtek előre, meglepetés, hogy a grúzok egy pillanatra sem voltak esélyesek dobogós helyezésre. Kellemes meglepetés az iráni együttes kitűnő eredménye.

Női csapatunk 17. helyezése ismét nagy csalódás, csak a lengyelekkel játszottak, akik erős ellenfélnek számítanak. Az éltáblás Hoang Thanh Trangot leszámítva valamennyien Élő-pontot veszítettek.

 

A 25. Női Sakkolimpia végeredménye

Helyezés

Rajtszám

Ország

+

=

-

TB1

TB2

TB3

1

2

Oroszország

RUS

11

8

3

0

19

450.0

33.0

2

1

Kína

CHN

11

8

3

0

19

416.0

31.5

3

4

Ukrajna

UKR

11

7

4

0

18

408.5

30.5

4

6

India

IND

11

8

1

2

17

336.0

28.0

5

10

Románia

ROU

11

8

0

3

16

313.5

28.5

6

8

Örményország

ARM

11

8

0

3

16

313.0

26.5

7

14

Franciaország

FRA

11

7

1

3

15

347.5

29.0

8

3

Grúzia

GEO

11

6

3

2

15

344.0

28.5

9

26

Irán

IRI

11

7

1

3

15

339.0

31.0

10

5

Egyesült   Államok

USA

11

6

3

2

15

326.0

29.5

11

9

Németország

GER

11

7

1

3

15

316.0

27.0

12

22

Kazahsztán

KAZ

11

6

3

2

15

309.0

27.0

13

21

Mongólia

MGL

11

7

1

3

15

308.0

28.0

14

36

Fehéroroszország

BLR

11

6

3

2

15

292.0

28.5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

12

Magyarország

HUN

11

6

2

3

14

303.0

27.5

 

Asztanában tavaly az ukrán válogatott nyerte meg a IV. női csapat-világbajnokságot. A rajtlistán első ukrán együttes legjobb összeállításában nagyszerű sikert ért el. A 2006-os torinói sakkolimpián elért szenzációs elsőségük, a 2008-as drezdai ezüstérmük, a 2012-es bronzérmük, két világbajnoki, egy Eb harmadik helyezés után ismét aranyérmes lett a csapat. A torinói olimpiai bajnokcsapatban is játszott Katyerina Lahno, Anna Usenyina, Natalija Zsukova és Inna Gaponenko, csak a táblasorrend változott, akkor Natalija volt az éltáblás. Anna Usenyina világbajnoki címe után az ukrán női sakkozás újabb diadalt aratott. Teljesítményük dicsérete, hogy a négy alapember tábladíjas is lett.

 

Az ukrán együttes veretlenül ért célba, a kezdeti bizonytalankodást követően a három nagy riválissal vívott meccsre „összerázódtak”, sorsdöntőnek bizonyult a címvédő kínai négyes legyőzése. A válogatott körül a vb előtt nem voltak látványos ügyek, míg a legnagyobb riválisoknak számító kínai és orosz csapatok legjobbjaik nélkül vettek részt.

A háromszoros világbajnok kínai együttesben nem játszott az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan és a világranglistán ötödik Zhao Xue. A kétszeres olimpiai bajnok orosz csapat felkészülését komoly vihar zavarta meg, a Koszinceva nővérek „megzsarolták” a szövetséget, hogy nem hajlandóak játszani, ha Szergej Rublevszkij a kapitány. A vezetés nem engedett követelésüknek, a tartalékos válogatott harmadikként végzett.

 

A világbajnokság végeredménye:

1.Ukrajna  (Katyerina Lahno 2547, 5,5/8, Anna Usenyina 2477, 6/8, Marija Muzicsuk 2479, 5,5/8, Natalija Zsukova 2471, 6/8, Inna Gaponenko 2421, 1,5/4) 16 meccspont, 24,5 pont

2. Kína (Ju Wenjun 2505, 7/9. Huang Qian 2476, 3,5/7, Tan Zongyi 2471, 7/9, Guo Qi 2435, 6/8, Shen Yang 2415, 2/3)  15, 25,5

3.Oroszország  (Valentyina Gunyina 2505, 5/8, Alekszandra Kosztenjuk 2499, 4,5/7, Natalija Pogonyina 2475, 4,5/7, Alisza Galljamova 2459, 3,5/6, Olga Girja 2440, 6,5/8)  13, 22

4. Grúzia 12, 21,5

5. India 9, 18

6. Egyesült Államok  8, 15,5

7. Kazahsztán 6, 15,5

8. Románia 6, 14,5

9. Franciaország 3, 12

10. Törökország 1, 9

 

A varsói csapat Európa-bajnokságon jól hajrázott női válogatottunk. A sokáig éremre pályázó örményekkel szemben elért 2-2-vel a hatodik helyen végzett a nyolcadikra rangsorolt együttesünk. A viadal során volt ok örömre és bánatra, a hajrára magára talált éltáblásunk, Európa-bajnoknőnk, Hoang Thanh Trang, Papp Petra a legnehezebb pillanatokban tartotta a lelket a társakban. Rudolf Anna ötös nyerősorozattal döntő érdemeket szerzett a várakozáson felüli helyezés elérésében. 

Az ukránok rajt-cél győzelmet arattak, az oroszok reménytelennek látszó helyzetből törtek előre, a címvédő, háromszoros kontinensbajnok orosz együttes ezüstérmet szerzett. A házigazdák nagy örömére a lengyel csapat bronzérmes lett, az ún. olimpiai Berger pontszám jól mutatja, hogy a párosító program kegyeltjei voltak.

Európa-bajnok: Ukrajna (Katyerina Lahno 6/9, Anna Usenyina 6,5/8, Maria Muzicsuk 6,5/8, Natalija Zsukova 3/7, Inan Gaponenko 2/4) 15, 222,5, 24

2. Oroszország (Valentyina Gunyina 6/9, Alekszandra Kosztenjuk 7,5/8, Natalija Pogonyina 4,5/7, Olga Girja 4,5/7, Alekszandra Gorjacskina 2,5/) 14, 267,5, 25

3. Lengyelország (Monika Socko 5/9, Jolanta Zawadzka 4,5/8, Joanna Majdan-Gajewska 3,5/6, Iweta Rajlich 1,5/4, Karina Szczepkowska-Horowska 7/9) 14, 203, 21,5

6. Magyarország (Hoang Thanh Trang 5,5/9, 2511, 2443, - 7,1, Gara Tícia 1,5/5, 2351, 2100, - 23,4, Gara Anita 2,5/6, 2311, 2224, - 7,2, Papp Petra 5/8, 2300, 2274, - 1,6, Rudolf Anna 6,5/8, 2281, 2395, + 20,9)  11, 173,5, 21

 

Tromsøben augusztus 1-jén 19 óráig kell leadni a végleges csapatösszeállítást, nem lesz könnyű feladat az Élő-pontszámok ellenőrzése, a végleges rajtlista meghatározása. 19 óra 30 perckor tartják meg az ünnepélyes megnyitót, majd a bírói értekezletet. Augusztus 2-án  9 órakor lesz a kapitányi értekezlet, 15 órakor indulnak a sakkórák, majd az utolsó játéknapig 14 órakor kezdődnek a partik.  Az  ötödik és a tízedik forduló után pihenőnapot kapnak a sakkozók. Az utolsó játéknapon, augusztus 14-én 11 órakor kezdődnek a küzdelmek, este 20 órakor lesz a záróünnepség.

Az első 40 lépésre 90 perc gondolkodási idejük van a játékosoknak, majd 30 perc a parti befejezéséig, és az első lépéstől kezdve még 30 másodperc. A sakkolimpia idején tartja a Nemzetközi Sakkszövetség a 85. Kongresszusát, amely hivatott eldönteni, hogy az elkövetkező négy évben kik irányítják a nemzetközi sakkéletet. A FIDE regnáló elnökének, Kirszan Iljumzsinovnak a sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov a kihívója, de érdekes csatát ígér a „címvédő” bolgár Szilvio Danajlov és a grúz Zurab Azmaiparasvili küzdelme az Európai Sakkszövetség elnöki posztjáért. Érthető aggódással figyeljük a híreket, hogy Norvégiát terrortámadással fenyegették meg.

 

E sorok írója meghívott bíróként a helyszínen figyelheti majd a küzdelmeket, és természetesen mindenről beszámolok majd.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A sakkvilág elitjének csúcstalálkozója lesz a norvégiai sakkolimpia

Címkék: Sakkolimpia Tromsø

A norvégiai Tromsøben augusztus 1. és 14. között rendezik meg a 41. férfi és a 26. női Sakkolimpiát. A Nemzetközi Sakkszövetség és a norvég Szervező Bizottság csatájában a sakk győzött. A kölcsönös vádaskodásoktól sem mentes levélváltások után a kétszeres olimpiai bajnok, címvédő orosz női válogatott az ukránoktól „átigazolt” Katyerina Lahnoval játszhat a sakkolimpián, és valamennyi csapat megkapta a „zöld jelzést”, amelyek adminisztratív okokból lekésték a június 1-jén lejáró végleges határidőt. Almási Zoltán, Balogh Csaba, Lékó Péter Polgár Judit és Rapport Richárd összeállítású férficsapatunk a július 1-gyel érvényes Élő-pontszámok alapján rangsorolt 175(!) együttes rangsorában a hatodik. A női csapatok versenyére 139 nevezés érkezett, Gara Anita, Gara Tícia, Hoang Thanh Trang, Mádl Ildikó és Papp Petra alkotta női válogatottunk a 13. a rangsorban. Az olimpia honlapja: https://chess24.com/en/olympiad2014

A sakkvilág elitjének csúcstalálkozója lesz a norvégiai sakkolimpia. A hazaiak férfi válogatottját a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, a háromszoros olimpiai bajnok, címvédő örmény együttes éltábláján Levon Aronjan szerepel, a szupersztárok közül csak az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand hiányzik.

Férficsapatunk a 175 nevezett együttes rangsorában a legjobb négy nagymesterünk július 1-től érvényes Élő-pontja szerint hatodik a rajtlistán. Almási Zoltán, Balogh Csaba, Lékó Péter, Polgár Judit és Rapport Richárd alkotta válogatottunk végleges táblasorrendjét Horváth Tamás kapitánynak a megnyitó ünnepség kezdetéig kell leadnia. Lékó Péter dortmundi szuperversenyét holtversenyes másodikként,  Almási Zoltán az ACP-tornát harmadikként zárta. Rapport Richárd a hagyományos Politiken Cup nyílt versenyen játszik, mesterhármassal kezdett, első fordulóbeli ötlépéses mattja a sakkhoz nem értők számára igazi szenzációt jelentett. A viadal csak július 29-én fejeződik be, csapatunk 31-én utazik az olimpia színhelyére.

Nagy fölénnyel vezeti a rajtlistát az orosz válogatott, Vlagyimir Kramnyik, Alekszandr Griscsuk, Szergej Karjakin, Peter Szvidler és Jan Nepomnjacsij a csapatban, ne feledjük, hogy az oroszok 2002-ben nyertek utoljára olimpiát! Az ukránoknál ismét játszik Ruszlan Ponomarjov, ahogy Pavel Eljanov is. Maxime Vcahier-Lagrave vezeti a harmadiknak rangsorolt franciákat, Levon Aronjan a címvédő örményeket, Hikaru Nakamura az amerikaiak éltáblása. Kína, Azerbajdzsán, Anglia és Hollandia még a top tízben.

A nagy vihar a női olimpia körül zajlott. A FIDE vezérkara csak július 12-én döntött a 2006-ban ukrán színekben aranyérmes, a két évvel ezelőtti isztambuli olimpián bronzérmes Katyerina Lahno „átigazolási” kérelméről. Vlagyimir Putyin államelnök hivatalosan is megadta számára az orosz állampolgárságot. Lahno többször is kijelentette, hogy nem politikai okok miatt kérte, hogy orosz színekben játszhasson, hanem későbbi pályafutása érdekében választott új hazát. Márciusban még ukrán színekben nyerte meg a rapidvb-t.

Az Orosz Sakkszövetség az előzetes nevezést április 1-ig elküldte, de a női együttesnél a csapattagok megnevezését június 1-ig nem, várva a vezérkar döntését. Az Orosz Sakkszövetség már átutalta az ukránoknak a transzferért járó 20 ezer eurót, ahogy a FIDE kasszába is fizetett ötezret. A címvédő válogatott végül a Katyerina Lahno, Valentyina Gunyina, Alekszandra Kosztenjuk, Natalija Pogonyina és Olga Girja összeállításban szerepel, a plovdivi Eb-n ezüstérmes Tatjana Koszinceva, a két évvel korábbi éltáblás a kapitánnyal, Szergej Rublevszkijjel való éles vitája miatt nincs a csapatban.

A rajtlistán a világbajnoknő Hou Ji-fan vezetésével a kínaiak az elsők, az oroszok mögött az ukránok a harmadikok, majd a grúzok, az indiaiak, a románok, az amerikaiak, a lengyelek, a franciák és németek következnek.

Női válogatottunk Gara Anita, Gara Tícia, Hoang Thanh Trang, Mádl Ildikó és Papp Petra összeállításban a 13., az optimális táblasorrend meghatározása Hazai László kapitány feladata.

Sok ellentmondásos hírt is olvashattunk arról, hogy a norvég rendezőket meglepte a rekordszámú nevezés, nagy gondokkal küzdenek, hogy a csapatok elszállásolását megoldják, kielégítsék az extra kívánságokat, a legjobbaknál az egyágyas elhelyezést. A gondokat mi sem jellemzi jobban, hogy a bíróknak 70 km-re az olimpiai színhelyétől biztosítanak szállást, a képek alapján igazán pazar a környék, csak a napi 140 kilométeres utazás egyelőre felhőtlen boldogságot nem jelent, arról nem beszélve, hogy így a helyszíni tudósítások is késéssel készülnek majd el.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A norvégiai Tromsøben augusztus 1. és 14. között rendezik meg a 41. Férfi és a 26. Női Sakkolimpiát. Az előkészületek zajlanak, a legfontosabb versenyek a felkészülést is szolgálják. Május 23-tól Zalakaroson, a Nemzetközi Nyílt Magyar Bajnokságon többek között játszik Rapport Richárd, a női csapattagságra aspirálók közül Európa-bajnoknőnk, Hoang Thanh Trang és kétszeres olimpiai bajnoknőnk, Mádl Ildikó is megméretteti magát. Júniusban sakkozóink hattáblás férfi és női meccset játszanak a lengyelekkel. Érdekes hírek borzolták a kedélyeket az orosz és az ukrán női sakkozás világából, az ukrán Katyerina Lahno orosz színekben játszana, Anna Muzicsuk a szlovén csapat helyett az ukrán válogatottban szerepel majd.

 

A 2006-os torinói sakkolimpián, a tavalyi csapat-világbajnokságon az ukrán válogatottal aranyérmes, kétszeres Európa-bajnok, az idei rapid világbajnok Katyerina Lahno a tromsoi sakkolimpián az orosz válogatott éltáblása lehet. Egy éve már Moszkvában élő Lahno és az Orosz Sakkszövetség megkérte ennek lehetőségét a Nemzetközi Sakkszövetségtől, az orosz állampolgárság elnyerése még a feltétel, hogy a címvédő, kétszeres olimpiai bajnok válogatott jelentősen erősödjön. Lahno a május 1-től érvényes világranglistán a hatodik 2540 Élő-ponttal. Katyerina döntését az Ukrán Sakkszövetséggel való rossz viszonyával magyarázta, jóval kevesebb segítséget kapott, mint legnagyobb riválisai.

Még mindig bizonytalan, hogy az isztambuli sakkolimpián éltáblás Tatjana Koszinceva játszik-e a csapatban. Nagyezsdával együtt a kapitány, Szergej Rublevszkij leváltását követelte, de a szövetség a korábban olimpiai bajnok nagymester szakmai munkájával elégedett, az ultimátumot visszautasította. Lahno mellett az exvilágbajnoknő, kétszeres olimpiai bajnoknő Alekszandra Kosztenjuk, Valentyina Gunyina, Natalija Pogonyina és Olga Girja lehet csapattag.

Az Orosz Sakkszövetség optimális feltételeket teremtett meg a sikeres felkészülés érdekében. Férfi válogatottjuk a legerősebb összeállításban játszik majd. A rajtlistát valamennyi világversenyen vezető együttesük az utóbbi években sok csalódást okozott, olimpiát utoljára 2002-ben, Bledben nyertek. Tavaly az Eb-n csak harmadikok voltak, a vb-n csak az ukrán csapat botlásának köszönhették aranyérmüket. Vlagyimir Kramnyik, Alekszandr Griscsuk, Szergej Karjakin és Peter Szvidler biztosan tagja lesz a válogatottnak, az ötödik nagymester személyéről a szakmai stáb dönt majd. Júniusban Moszkvában szuperversenyt rendeznek.

 

Az ukrán női csapat kapitánya, Mihail Brodszkij nemrégen még elkeseredetten kommentálta Katyerina Lahno „átigazolásának” hírét, de alighanem jobb kedve támadt az újabb fordulatra: tíz év után Anna Muzicsuk ismét az ukrán színeket erősíti majd. Anna biztosan tagja lesz a sakkolimpián játszó válogatottnak. Tíz évig a szlovén együttesben játszott, de csapatban jelentős eredményt nem tudtak elérni, visszatérése óriási erősítést jelent. Az exvilágbajnoknő Anna Usenyina mellett Anna húga, Maria, Natalija Zsukova és Inna Gaponenko alkotta együttes éremesélyes. Anna Muzicsuk 2561 Élő-pontjával a világranglistán a negyedik. Hanti-Manszijszkban megnyerte a villám-világbajnokságot.

A Magyar Sakkszövetség elnöksége kinevezte a kapitányokat, Horváth Tamás a férficsapat, Hazai László a női együttes vezetője. A férfi válogatott összeállításában egy hely még kérdéses, Lékó Péter, Almási Zoltán, Polgár Judit és Rapport Richárd mellett Berkes Ferenc és Balogh Csaba pályázik csapattagságra. Legfiatalabb nagymesterünk, a 18 éves Rapport Richárd játszik Zalakaroson a Nemzetközi Nyílt Magyar Bajnokságon, és harcba száll a lengyelekkel szemben júniusban megrendezendő hattáblás meccsen is.

A nőknél az olimpiai keretből Európa-bajnoknőnk Hoang Thanh Trang, a kétszeres olimpiai bajnoknő Mádl Ildikó, Vajda Szidónia, Gara Tícia és Anita, Papp Petra is megméretteti magát Zalakaroson, majd az isztambuli sakkolimpián bronzérmes lengyelekkel mérkőznek meg.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Jangce partján fekvő Csungkingban rendezték meg a 16 éven aluliak sakkolimpiáját. 72 csapat indult a 10 fordulós svájci rendszerű viadalon, amelyen válogatottunk harmadik kiemeltként a negyedik helyen végzett. Az indiai csapat veretlenül végzett az élen, az  első helyre rangsorolt orosz együttes lett a második, a harmadik helyen létrejött holtversenyt a törökök javára a több táblapont döntötte el.

 

Kína egyik dinamikusan fejlődő nagyvárosa, Csungking látta vendégül a világ sakk-utánpótlásának legjelentősebb versenyén, a 16 évesek sakkolimpiáján résztvevőket. Az utóbbi években hatalmas infrastrukturális beruházások zajlottak a városban, melyben a közlekedést sokáig a két folyó, illetve a domborzati viszonyok nehezítették. Jelenleg a Jangce felett hat, a Jialing felett négy híd ível át, a városban három villamosított vasútvonal találkozik, 212 út indul ki belőle, s mostanában autópályákat, gyorsvasutakat is építenek a városon belül. A városmagot jelentő félsziget csúcsáról mindkét folyót drótkötélpálya szeli át. Nemzetközi repülőtere van, melyről Kína és Ázsia számos nagyvárosába közvetlenül lehet lejutni. A városközpont az utóbbi években a hidaknak köszönhetően összenőtt a folyókon túli területekkel. A félszigeten, a városmag fölött épült az új technológiai fejlesztési övezet, amelynek felhőkarcolói, magasba nyúló épületei Hongkongot idézik, s új városközpontot képeznek.

 

A meglehetősen zsúfolt versenyprogram miatt a város érdekességeiből a világ összes pontjáról összegyűlt sakkozók keveset láthattak, háromszor  is duplafordulót rendeztek. A párosítás szeszélye folytán válogatottunk a hajrában, éppen duplafordulós napon először a vezető indiai csapattal mérkőzött meg. A kihagyott nagy esély miatt nem csak a fáradtság, hanem a csalódottság is meglátszott az orosz négyessel vívott rangadón, a vereséggel alaposan visszacsúsztak a táblázaton. Két nyeréssel kis híján sikerült a dobogós helyezés, de sajnos a törökök több táblaponttal megelőzték együttesünket.

A Magyar Sakkszövetség Ifjúsági Bizottsága elnöke, Varga Péter nemzetközi mester napi beszámolóiban a visszatérő, az eredményességet nagyban befolyásoló időzavarokat hibáztatta a kihagyott lehetőségekért.

Gledura Benjamin igazi „vezérevezős” volt, megbízhatóan sakkozott, egyedül ő szerzett plusz Élő-pontot. A legjobb pontszerző Antal Tibor Kende volt, kár volt éppen az oroszok elleni rangadón „pihentetni”. Kántor Gergelynek erős volt a második tábla, Csonka Balázs és Korpa Bence is sok hibát követett el, ők hárman hat partit vesztettek.

Az indiai sakkozás újabb nagy sikert könyvelhetett el, válogatottjuk veretlenül végzett az élen. A hatodik fordulóban az orosz együttest 2,5-1,5-re, a kilencedik körben Kína legjobbjait győzték le 3-1-re, mint igazi profik, három játszmát a világos táblán nyertek meg.

Csapatunk eredményei:

I.ford.:Magyarország – CD Chess Team (40) 4 – 0

II. ford.: CDSD Middle Chess Scholl (24) – Magyarország 1,5 – 2,5

III. ford.:Magyarország – Kína 2 (11)  2,5 – 1,5

IV. ford.: USA 2 (6) - Magyarország 2 – 2

V. ford.: Magyarország – Kína 1  (4)  2 – 2

(Gledura Benjamin  (2421) . Wei,Yi (2557)  döntetlen

Kántor Gergely (2371) – Bai Jinshi (2399) 0 – 1

Antal Tibor Kende (2357) – Dai Changren (2174) 1 – 0

Csonka Balázs (2330) – Xu Minghui (2117) döntetlen)

VI. ford.: SCWY Chess Training Center (16) – Magyarország  1,5 – 2,5

VII. ford.: Magyarország – India (2)  2 – 2

(Gledura Benjamin (2421) – Shardul (2419) döntetlen

Kántor Gergely (2371) – Karthikeyan (2443) döntetlen

Antal Tibor Kende (2357) – Diptayan (2473) döntetlen

Kopa Bence (2308) – Sayantan (2368) döntetlen)

VIII. ford.: Magyarország – Oroszország (1)  1 – 3

(Gledura Benjamin (2421) – Vladiszlav Artyemjev (2554) döntetlen

Kántor Gergely (2371) – Grigorij Oparin (2497) 0 – 1

Csonka Balázs (2330) – Kirill Alekszejenko (2449) döntetlen

Korpa Bence (2308) – Makszim Vavulin (2356) 0 – 1)

IX. ford.: Kazahsztán (10) – Magyarország  1,5 – 2,5

X. ford.: WXXL Chess Club (28) – Magyarország 0 - 4

 

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

Játszma

Élő-átlag

 

 

vált.

Gledura,B

2421

½

1

½

½

1

½

½

½

1

6.0

9

2315

 

 

+ 5,3

Kántor,G

2371

1

0

½

0

1

½

0

½

1

4.5

9

2249

 

 

- 11,5

Antal,T

2357

1

½

1

1

1

½

½

½

1

7.0

9

2090

 

 

0

Csonka,B

2330

1

½

½

½

0

½

1

4.0

7

1797

 

 

 -  17

Korpa,B

2308

1

1

0

½

0

1

3.5

6

1821

 

 

  -  8,1

A verseny végeredménye

Hely.

Rajtsz.

 

Csapat

Ford.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

1

2

India

10

8

2

0

18

30.5

2

1

Oroszország

10

8

1

1

17

30.0

3

7

Törökország

10

7

1

2

15

26.0

4

3

Magyarország

10

6

3

1

15

25.0

5

4

Kína1

10

6

2

2

14

29.0

6

6

Egyesült Államok2

10

6

2

2

14

26.0

7

16

SCWY Chess TRAINING CENTER

10

7

0

3

14

24.5

8

8

Irán

10

7

0

3

14

23.0

9

11

Kína2

10

6

1

3

13

26.0

10

5

Ausztrália2

10

6

1

3

13

24.0

11

19

Vietnam

10

6

1

3

13

23.5

12

39

BHJD CHESS TRAINING SCHOOL

10

5

3

2

13

23.5

13

12

Grúzia

10

5

3

2

13

22.0

14

13

Csehország

10

6

1

3

13

21.0

(72 csapat)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az isztambuli sakkolimpia záróünnepségén az örmény válogatott kapitánya, Arshak Petroszjan harmadszor vehette át a győztesnek járó Hamilton Russel aranyserleget, vezetésével harmadszor lett olimpiai bajnok az együttes. Az olimpia tanulságairól, a rendkívül kiélezett hajráról, a fantasztikus fogadtatásról, az örmény sakkozás vélt és valós titkairól már Szegeden beszélgettem az aranykapitánnyal, Lékó Péter apósával. „A győzelem a következő versenyre is impulzust ad, a győztes hite nagy erő” – vallja a csapatára oly büszke nemzetközi nagymester.

A világsajtót bejárták a képek, a videók, hogy Jerevánban miként fogadták az aranycsapatot.

Isztambulból az elnöki különgéppel utaztunk haza, ennek egyik oka az volt, hogy közvetlenül a záróünnepség utáni menetrendszerinti járatra volt helyfoglalásunk, másképp még négy napot a török városban tölthettünk volna. A hosszúra nyúlt ünnepség fantasztikus pillanata volt, amikor kapitányként harmadszor emelhettem a magasba a győztesnek járó Hamilton Russel aranykupát, és másnap utaztunk. A repülőgépen már készítették az interjúkat, forgattak a tévéstábok. Este érkeztünk meg Jerevánba, a repülőtéren ünnepélyesen fogadtak bennünket, majd nyitott limuzinokkal érkeztünk meg a Szabadság térre. az Operaházhoz. Az utat is megtöltötték a lelkes ünneplők, a téren több tízezres tömeg várta a válogatottunkat. Üdvözlő beszédek, kulturális program után az államfő, Szerzs Szargszjan nagyszabású fogadást adott, ahol a csapattagok, a sikeres szereplést elősegítő stáb tagjai kitüntetéseket vehettek át, a legmagasabb rangút válogatottunk éltáblásának, Levon Aronjannak és nekem nyújtotta át. Ez a fogadtatás, az ünneplés még inkább kötelez bennünket, hogy a jövőben is minden megtegyünk a sikeres szereplés érdekében. Nagyon jól tudjuk, hogy ez egyre nagyobb kihívás, túlságosan is erős a konkurencia, nagyon sok jó csapat verseng. Számos programon, találkozón vettünk részt, interjúk sokaságát adtuk, együtt is megünnepeltük a harmadik aranyérmet. Szegedre visszaérkezve kezdem csak kipihenni az olimpia és az aranyérmes fogadtatás oly kellemes fáradtságát.

A sakkolimpia előtti edzőtáborban az államelnök, Szerzs Szargszjan meglátogatta a csapatot.

Az olimpia előtt 11 napos edzőtábort tartottunk egy ismert sportbázisban, ahol kitűnő körülmények vártak bennünket. A megszokott időbeosztást követtük, a délelőtt mindig a sporté volt. Valamennyien látogattuk a nagyszerű uszodát, aztán kinek-kinek mihez volt kedve, asztalitenisz, futball, ebéd után valamikor 4 órakor kezdtünk sakkozni. A szokásos műsor, érdekes megnyitási változatok, a legújabb partik, feladványt fejtettek, vagy éppen snelleztek a játékosok, ez pár órát tartott. A korábbi hagyományokhoz híven ellátogatott hozzánk az államelnök úr. A válogatottnak, az örmény sakkozásnak sokat jelent, hogy a sakkszövetség elnökeként is jelentős támogatást nyújt, érdeklődése, kitüntető figyelme erősíti a híres csapatszellemet. Az edzőtábor után a csapattagok pár napot családjuk körében tölthettek, majd a csapat egy nappal a hivatalos megnyitó előtt elutazott Isztambulba, hogy legyen idő egy kis pihenésre.

Miként segíted a játékosokat, a versenyprogram összeállításában mennyire egyeztetsz velük. Levon Aronjan külön klasszist képvisel, ő válogathat a jobbnál jobb tornák között.

Szeretném azt leszögezni, hogy én a csapatversenyeken vagyok kapitány. A válogatott nagyon erős játékosokból áll. Az éltáblán Levon Aronjan, aki jelenleg második a világranglistán és úgy gondolom, hogy reális eséllyel pályázik arra, hogy a jövő évi világbajnok-jelölti versenyt megnyerve világbajnoki kihívó legyen. Még három nagymester van, akinek Élő-pontja 2700 körül van, így nyugodtan mondhatom, hogy nagyszerű csapatom van. Tavaly óta ismét az örmény válogatottban játszik Szergej Movszeszjan, így mind a négy táblán erősek vagyunk. Nyolc évvel ezelőtt fogadtuk el elnökünk, Szerzs Szargszjan javaslatára a válogatási szisztémát, Élő-pontszám szerint az első négy kerül be a csapatba és a bajnok, ez megnöveli a bajnokság jelentőségét, és a lehetőség mindenki számára adott. Először fordult elő, hogy a honi ranglista első öt helyezettje játszott, Tigran L Petroszjan nyerte a bajnokságot. Ez a szisztéma minden vitát kizár, az eredmények ismeretében nyugodtan mondhatom, hogy bevált. A játékosoknak előre egyeztetett programja van, ennek középpontjában a legfontosabb csapatverseny áll. Az edzőtáboroknak célja, hogy erősítse azt a nagyszerű hangulatot, amely a csapatot jellemzi. A cél közös, a minél eredményesebb szereplés. Már hosszú évek óta szinte ugyanabban az összeállításban játszunk, nagyon fontos, hogy túl azon, hogy erős sakkozók, jó emberek is. Nincs intrika, nincs olyan vitás kérdés, amit együtt ne tudnánk megoldani. A csapatban baráti, családias az atmoszféra.

Ez lenne az örmény válogatott eredményességének a titka?

Egy mindenkiért, mindenki egyért, ez a mi jelszavunk. Hosszú évek óta vagyok együtt a csapattal, és mindig megcsodálom, amilyen fegyelmezetten játszanak. Sokszor megkérdeznek, hogy egyéni versenyeken Levont leszámítva miért nem tudnak hasonló nagy sikereket elérni? A válaszom, hogy azokat a hibákat, amelyeket elkövetnek egyéni tornákon, nem követnek el csapatban játszva és fokozott felelősséggel küzdve. Fontos, hogy elvesztett mérkőzés után sincs rossz hangulat, nem keressük a bűnöst. Kikaptunk a kínai csapattól, röviden megbeszéltük a történeteket, még négy forduló volt hátra, mind a négy meccset meg kellett nyernünk. Láttuk a következő forduló párosítását, rögtön a feladatra koncentráltunk. Pillanatok alatt szétosztottuk a feladatokat. Ki mit fog játszani, ki kivel készül. Szeretném kiemelni Levon Aronjan szerepét. Az ő tudása, a többiekhez való viszonya is a siker kulcsa. Megosztja társaival a legféltettebben őrzött megnyitási ötleteit, a gondosan kidolgozott a változatokat, aligha van erre hasonló példa a rivális együtteseknél. A többiekre is jellemző ez a hozzáállás, nincsenek titkaik egymás előtt, mert a csapat eredményessége a tét. Sokszor a konkrét felkészülésre kevés az idő, gyorsan, összeszedetten kell dolgozni. Nehéz meccseket játszunk, sorban jönnek a riválisokkal való összecsapások. Érdekes, hogy éppen a kínaiak ellen vesztettünk, pedig ellenük minden igen sikeresek voltunk, mintegy 3 óra alatt vége volt a mérkőzésnek.

Hogy érzed magad a mérkőzések közben? Mennyire izgulsz egyes kritikus állásban, amikor kívülről oly könnyű látni a jó lépést?

Csak a játékosaim háta mögül nézhetem a partikat, így arcomról nem olvasható le az izgalom, vagy éppen a nyugodtság. A jelentős csapatversenyekre mi nem úgy utazunk, hogy határozott elvárások lennének a játékosok felé. Mindenki a tudása legjavát akarja nyújtani. Érthető, hogy éremesélyes csapatként dobogós helyezés megszerzésére törekszünk, a legjobb, ha harcolhatunk az aranyéremért. Stressz nélkül lehetetlen nézni a játszmákat. Példaként említem Akopjan partiját a németek ellen, egy lépésben nyerhetett volna, kis túlzással mindenki látta, csak ő nem, végül nehezen győzött, ahogy a mérkőzést is megnyertük. Szeretném a játékosok egyéni teljesítményét elemezni. Aronjant már dicsértem, fantasztikusan tudja a csapattagokat lelkesíteni, húzza magával a társakat, emellett még remekül is játszott, az éltáblán a legjobb performance-pontszámmal büszkélkedhet, igazi éltáblás volt.

 

Aronjan kikapott Kramnyiktól, a végén 2-2 lett az oroszokkal a csúcsrangadó. Hogy élte meg a vereségét? 

Semmi különös nem történt, majd holnap javítok, volt a reakciója és beváltotta „fenyegetését”, három játszmát is nyert a hajrában. Szergej Movszeszjan a második táblán csak ötvenszázalékos lett, de megnyerte mind a két fontos partiját. Legyőzte Alekszandr Griscsukot, ami a döntetlenhez volt elég az oroszokkal szemben, az utolsó fordulóban pedig Almási Zoltán ellen nyert, ami az aranyérmet jelentette, tehát a legfontosabb meccseken tudását maximumát nyújtotta. A tavalyi csapat-világbajnokságon is eredményes volt, így őt is csak dicsérni tudom. Vlagyimir Akopjan rutinos, nagyszerű sakkozó, öt győzelem, öt döntetlen a mérlege. Számomra az ő játékában legfontosabb a stabilitás. Gabriel Szargiszjan a csapat lelke, nagy a bizalmam benne. Számtalanszor már előfordult, hogy még betegen, lázasan is játékra jelentkezett. Ez különösen akkor volt érdekes, amikor még két tartalékkal játszottunk. A csapatért minden felelősséget vállal. Ezúttal + 3 a mérlege, de játszmáiban több volt. Pihenőnap nélkül játszott, soha nem volt kétségem, ha játékra kész, akkor a csapatban a helye. Idén egyéni versenyein is sikeresen szerepelt. Petroszjan többet játszott, mint azt a tartalékunktól megszokhatták, három partijából 2,5 pontot hozott. Az én taktikám közismert, ha  csapatnak jól megy a játék, akkor nem kell cserélni. A csapatversenyen fokozott a játékos felelőssége, a gyengébb forma, a rossz eredmény a többiek eredményét is rontja. Együttesünk mellett fontos szerepe van az orvosunknak, aki sokat segít, ha kell masszíroz, ha kell, akkor villámgyorsan orvosolja a kisebb megfázásokat, egyéb problémákat. A delegációnk vezetője, Tavadjan Hracsik megoldotta a válogatott körül az összes szervezési kérdést. Szekundánsként Arman Pashikjan is segítette az eredményes szereplésünket. A számítógépes háttérrel a sakkozás nagyon sokat változott, én jobban szerettem a régi sakkot, több volt a játék. A sakkozás dinamikája változott meg, most a megnyitások, az elméleti felkészülés rabol el sok időt, vált oly fontossá.

Az aranyérem megszerzésének esélyéhez az oroszok amerikaiak elleni veresége is kellett, Kramnyik és Griscsuk vesztett.

A hajrában nehéz meccseket játszottunk. Mi megszenvedtünk a németek legyőzéséért, az oroszok alig bírtak az argentinokkal. A kínaiak az utolsó fordulóban kaptak ki az ukránoktól. Az olimpiák történetének legizgalmasabb finise volt, több csapatnak is volt esélye. Nem a többiekkel kellett törődni, hanem a saját pontokat kellett begyűjteni. Mindig is vallottam, hogy a riválisok elleni csata egy-egy táblán dől el. Korántsem jelenti ez, hogy csak a világos partikra koncentrálunk, erre jó példa a hollandok elleni találkozó, ahol Aronjan és Akopjan is sötéttel tudott győzni. Aronjan egészen zseniálisan játszott Giri ellen, ahogy mondani szoktuk, egy levegővétellel nyerte meg a játszmát. Csak a szovjet és az orosz válogatott ért el oly sorozatot, hogy az olimpia mellett a csapat-világbajnokságot és a kontinensbajnokságot is megnyerte. Az elkötelezettség, a tökéletes koncentrálás, a türelem a siker kulcsa. A győzelem a következő versenyre is impulzust ad, a győztes hite nagy erő. 

Mi lesz jövőre? Csapat-világbajnokságot és csapat Európa-bajnokságot is rendeznek.

Szinte hihetetlen, hogy novemberben az Eb-t, decemberben pedig a vb-t rendezik meg. A két viadal között 12 nap szünet van. Ki állítja össze a programot? A csapatversenyek nagyon sok energiát emésztenek fel.

Hány éve vagy az örmény válogatott kapitánya, meddig tervezed a munkádat folytatni? Az elmúlt év legjobb kapitányaként a Mihail Botvinnikről elnevezett díjat kaptad meg.

A jereváni sakkolimpián, 1996-ban voltam először kapitány és kétszer hiányoztam, 1998-ban nem voltam a csapattal és 2004-ben, amikor Péter világbajnoki döntőt játszott Kramnyikkal. Amíg segíteni tudok, amíg van energiám, addig folytatom. Ami a díjat illeti, ezt elsősorban játékosaimnak köszönhetem.

Az örmény iskolákban bevezették a kötelező sakkoktatást.

Tavaly indult be a program, az összes iskolában a másodiktól a negyedik osztályig. A szervező munkában óriási feladatot vállalt Smbat Lputjan nagymester. Elkészültek a tankönyvek, a tanításhoz nem kellenek nagymesterek, jól képzett mester-jelöltek foglalkoznak a gyerekekkel, akik rendes tantárgyként tanulják a sakkot, az alapokat tanulják meg, osztályozzák is a teljesítményüket. Kétszer egy évben a Botvinnik iskola mintájára a legtehetségesebbek külön képzést is kapnak, nem véletlen, hogy ifjú sakkozóink a különböző korcsoportos világversenyeken egyre szebb eredményeket érnek el. A mennyiségből minőség születik, az örmény sakkozásnak sok tehetsége van, gondolok itt Hrant Melkumjanra, Robert Hovhanniszjanra, Samvel Ter-Sahakjanra. Nem tudom megítélni, hogy milyen gyorsan fejlődnek tovább, mikor lesznek válogatottak. Engem kevésbé érdekel, hogy esetleg a külföldi riválisok gyorsabban gyűjtögetik az Élő-pontjaikat, nem a pontok döntik el az egyes partik sorsát. A csapatért való küzdeni tudás, az elkötelezettség sokkal fontosabb, ezt bizonyítják sikereink, ez az örmény sakkozás titka.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Isztambulban vasárnap este tartották meg a 40. sakkolimpia záróünnepségét. Nagy ünneplés köszöntötte az olimpiai bajnokságot nyert orosz női és az örmény férficsapatot. Kijutott az elismerő tapsból az érmeseknek is, a kínai és ukrán női, az orosz és az ukrán férfi válogatottaknak. Ünnepelték a tábladíjasokat, a kitűnő egyéni eredményeket elérő sakkozókat. Két év múlva  a norvégiai Tromsö rendezi meg a 41. sakkolimpiát. A FIDE 83. kongresszusa döntött a 2016-es viadal helyszínéről, Baku tárt karokkal várja a sakkozás legnagyobb ünnepére érkező sakkozókat. A svájci rendszerű lebonyolítás ismét bizonyította, hogy jó játék mellett egy kis szerencse is kell a sikerhez. Bámulatos az örmény férficsapat harmadik olimpiai bajnoki címe, elnöki különgéppel utaztak haza, igazi népünnepély volt a fogadtatásuk. A csapatszellem, a játékosok és  kapitányuk, Arshak Petroszjan már korábban is megcsodált tökéletes összhangja volt újabb sikerük kulcsa.

Joggal nevezzük a sakkolimpiát a sakkozás legnagyobb ünnepének. Isztambulban az indiai világbajnok Viswanathan Anand, a világranglistát vezető norvég Magnus Carlsen kivételével valamennyi szupernagymester játszott válogatottjuk színeiben. Ki több, ki kevesebb sikerrel alkalmazkodott a kicsit fesztiváli hangulathoz, játszottak olyan sakkozókkal, akiknek máskor esélyük sincs, hogy velük megmérkőzhessenek.

A svájci rendszer különlegessége, hogy valamennyi együttes  a maga versenyét játssza, megmérkőznek ugyanazon ellenfelekkel, de jelentős különbségek is előfordulnak. Egyes csapatok könnyebb utat járnak be, mások végig az élcsoportban játszanak, fordulóról fordulóra a legerősebb ellenfelekkel küzdenek meg, a hajrában egyetlen botlásért is súlyos árat fizetnek. Mindenki tudja, hogy a 11 fordulós lebonyolítás mellett óriási a párosítás jelentősége, kis szerencsével nagyot lehet előrelépni, vagy éppen szerényebb helyezést elérni.

A férfiak rendkívül kiegyensúlyozott mezőnyében nagy versengést vártunk. Az orosz, az ukrán, az örmény, a  kínai, az amerikai együttesek mellett a honi, a sakkot szeretők és értők, a londoni olimpia magyar sikerein felbuzdulók a rajtlistán negyedik helyre rangsorolt, legerősebb összeállításában szereplő férficsapatunktól  azt várták, hogy a dobogóra való kerülésért küzdenek majd. A kilencedik helyezés egyértelműen csalódás, és az ellenfelek ismeretében fokozottan hiányérzetünk lehet. Két éve Hanti-Manszijkszkban válogatottunk jóval erősebb ellenfelekkel mérkőzött meg, és csak az olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítás fosztotta meg a bronzéremtől.

Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik vezette orosz válogatottat az első helyre rangsorolták. Előzetes összeállításuk az utolsó pillanatban megváltozott, Alekszandr Morozevics betegsége miatt Jevgenyij Tomasevszkij került be a csapatba. Sokan fogták e fejüket, hogy miként hagyhatták otthon Peter Szvidlert? Tomasevszkij öt remije az aggódókat  igazolta, tíz év után ezúttal sem tudták elhódítani az aranyérmet. A Berger-Sonneborn pontszámítás az örményeknek kedvezett. A sors „elvette”, amit 1980-ban megadott holtverseny után a szovjet csapatnak, amikor 1,5 Bucholz-ponttal megelőzték válogatottunkat. A csapatonként lejátszott 44 partiból bőven találunk kritikus összecsapásokat, elrontott lehetőségeket, a sírból visszahozott fél és egész pontokat.

 

A 2006-ban és 2008-ban is első örmény válogatott Isztambulban harmadszor diadalmaskodott. Együttesük Szergej Movszeszjan hazatérével jelentősen erősödött, két éve címvédőként csak hetedikek lettek, de tavaly a csapat-világbajnokság megnyerésével legjobbjaik új impulzusokat kaptak. Könnyű helyzetben „örökös” kapitányuk, Arshak Petroszjan, akinek négy igazi embere van, kezdetben még Tigran L Petroszjan is lehetőséget kapott, de a partik zömét a nagy négyes játszotta. Ők sem fiatalodtak az évek alatt, de hitük az újabb és újabb sikerek elérésében csak erősödött. Harmadikok voltak a rajtlistán, a hetedik fordulóban a kínaiaktól elszenvedett vereséget követően rendezték soraikat, négy győzelemmel célba értek. A örmény televízió megszakította adását, hogy közölje az örömhírt, majd egyenes adásban közvetítették a záróünnepséget.

Arshak harmadszor emelhette magasba a Hamilton Russel aranyserleget. A válogatott az elnöki különgéppel utazott haza, Jerevánban vörös szőnyeg, népünnepélyre emlékezető fogadtatás várta a csapatot. Önmagáért beszél Levon Aronjan 10 partiból gyűjtött 7 pontja, a 2894-es performance-pontszám. Movszeszjan 10-ből csak 5 pontot szerzett, de két nagyon fontos partit nyert, Griscsuk és Almási Zoltán legyőzése igazi fegyvertény volt. Vlagyimir Akopjan veretlen maradt, 7,5 pontja 10-ből mesés. Gabriel Szargiszjan mind a 11 partit játszotta, 7 pontot szerzett, Petroszjan 3-ból 2,5-öt.

A favorit orosz csapat a kilencedik fordulóban botlott, az amerikaiakkal vívott csatában mind Kramnyik, mind Griscsuk kikapott, az izgalmas hajrában már nem tudtak javítani.  A címvédő ukránok a „veterán” éltáblásuk, Vaszilij Ivancsuk vezetésével kalandos út után lettek bronzérmesek. A kínaiak még aranyéremről is álmodoztak, az amerikai együttes is többet remélt.

Sok mindent elárul, ha válogatottunk ellenfeleit összehasonlítjuk a dobogón végzett csapatokéval. Együttesünk a puszta számok alapján jóval könnyebb utat járt be, de elsősorban a Fülöp-szigetek elleni 2-2, majd a németektől elszenvedett vereséget követően nehéz helyzetbe került. A svájci rendszerre oly jellemző furcsaság, ha Dániát nem 4-0-ra győzi le együttesünk, hanem csak 3-1-re, akkor az amerikai négyessel csatázhattak volna a befejező játéknapon. Válogatottunk legjobb pontszerzője, a csapat motorja Polgár Judit volt, a többiek Élő-pontokat veszítettek eredményükkel. Nagymestereink négy partiban szenvedtek vereséget, de valamennyi vesztés sorsdöntő volt, „elúszott” rajta a meccs. A két évvel ezelőtti olimpián tábladíjas Almási Zoltán sötéttel két spanyol megnyitású játszmában is alulmaradt, pedig ő nagy szakértője a nyitásnak. Lékó Péter a németek éltáblása ellen fogott ki gyenge napot, Berkes Ferenc a filippinek ellen hibázott nagyot.  

Az örmény csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Bolívia (80, 57, 12) - Örményország 1 – 3

Örményország – Banglades (48, 33, 14) 4 – 0

Örményország – Spanyolország (18, 37, 13) 2,5 – 1,5

Fülöp-szigetek (35, 21, 14) – Örményország 1,5 – 2,5

Örményország – Ukrajna (2, 3, 18) 2,5 – 1,5

Oroszország (1, 2, 19) – Örményország 2 – 2

Kína (6, 4,  17) - Örményország 2,5 – 1,5

Örményország – Üzbegisztán (33, 24, 14) 3 – 1

Örményország – Németország (14, 12, 15)  2,5 – 1,5

Hollandia (9, 6, 16) - Örményország 1 – 3

Magyarország (4, 9, 15) – Örményország 1,5 – 2,5

 

Az orosz csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Dominikai Köztársaság (78, 69, 12) -  Oroszország 0,5 – 3,5

Görögország (21, 40, 13) - Oroszország 1 – 3

Oroszország – Lettország (28, 30, 14) 2,5 – 1,5

Oroszország – Kína (6, 4, 17)  3 – 1

Magyarország (4, 9, 15) – Oroszország 1,5 – 2,5

Oroszország – Örményország (3, 1, 19) 2 – 2

Azerbajdzsán (7, 10, 15) – Oroszország 1,5 – 2,5

Oroszország – Ukrajna (2, 3, 18) 2,5 – 1,5

Egyesült Államok (5, 5, 17) – Oroszország 2,5 – 1,5

Argentína (29, 22, 14) – Oroszország 1,5 – 2,5

Oroszország – Németország (12, 14, 15) 3 – 1

 

Az ukrán csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Ukrajna – Irak (79, 117, 9) 4 – 0

Katar (66, 79, 11) - Ukrajna 1 – 3

Ukrajna – Izrael (12, 26, 14) 2.5 – 1,5

Ukrajna – Lengyelország (16, 13, 15) 3 – 1

Örményország (3, 1, 19) – Ukrajna  2,5 – 1,5

Montenegró (44, 88, 10) – Ukrajna 1 – 3

Ukrajna – Spanyolország (18, 37, 13) 2,5 – 1,5

Oroszország – Ukrajna (2, 3, 18) 2,5 – 1,5

Ukrajna – Franciaország (8, 23, 14) 3 – 1

Azerbajdzsán (7, 10, 15) – Ukrajna 1,5 – 2,5

Ukrajna – Kína (6, 4, 17) 3 – 1

 

A magyar válogatott eredményei, ellenfeleinek rajtszáma és helyezésük:

Magyarország – Kirgisztán (81, 65, 12) 3 – 1

Makedónia (49, 38, 13) – Magyarország 1,5 – 2,5

Magyarország – Svájc (43, 70, 11) 3 – 1

Szlovákia (42, 30, 14) – Magyarország 1 – 3

Magyarország – Oroszország (1, 2, 19) 1,5 – 2,5

Magyarország – Lengyelország (16, 13, 15) 3 – 1

Fülöp-szigetek (35, 21, 14) – Magyarország 2 – 2

Németország (14, 12, 15) – Magyarország 2,5 – 1,5

Dánia (39, 18, 15) – Magyarország  0 – 4

Magyarország – Örményország (3, 1, 19) 1,5 – 2,5

 

A performance-pontszámok tükrében a legjobb egyéni teljesítmények:

1.Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2729) 8,5/10, 2880

2.David Navara (cseh, 2691) 9,5/11, 2869

3.Levon Aronjan (örmény, 2816) 7/10, 2849

4.Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2844) 7,5/10, 2844

5.Anton Filippov (üzbég, 2820) 6,5/8, 2820

6.Tejmur Radzsabov (azeri, 2788) 6,5/9, 2813

7.Vlagyimir Akopjan (örmény, 2687) 7,5/10, 2803

8.Gata Kamsky (amerikai, 2746) 8,5/11, 2796

9.Hikaru Nakamura (amerikai, 2778) 6/9, 2794

10.Le Quang Liem (vietnami, 2693) 8/10, 2787

25.Polgár Judit (2698) 7,5/10, 2744

37. Lékó Péter (2737) 5,5/10, 2710

63. Almási Zoltán (2713) 6/10, 2655

75. Berkes Ferenc (2685) 6/9, 2625

 

Tábladíjasok:

1.tábla:

1.Levon Aronjan (örmény, 2816) 7/10 (2700, 2849)

2.Radoslaw Wojteszek (lengyel, 7,5/10 (2651, 2844)

3. Tejmur Radzsabov (azeri, 2788) 6,5/9 (2647, 2813)

 

2. tábla:

1.David Navara (cseh, 2691) 9,5/11 (2560, 2869)

Anton Filippov (üzbég, 2617) 6,5/8 (2569, 2820)

3. Gata Kamsky (amerikai, 2746) 8,5/11 (2585, 2796)

 

3. tábla:

1.Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2729) 8,5/10 (2584, 2880)

2.Vlagyimir Akopjan (örmény, 2687) 7,5/10 (2610, 2803)

3. Szergej Karjakin (orosz, 2785) 7/10 (2635, 2784)

 

4. tábla:

1.Vladiszlav Tkacsijev (francia, 2644) 6,5/8 (2499, 2750)

2. Abhijet Gupta (indiai, 2637) 7/9 (2526, 2746)

3. Daniel Fridman (német, 2653) 7/10 (2573, 2722)

 

5. tábla:

1.Dmitrij Jakovenko (orosz, 2722) 7/9 (2563, 2783)

2. Bartlomiej Macieja (lengyel, 2594) 6,5/9 (2546, 2712)

3. Konstantine Sanava (grúz, 2569) 6/8 (2486, 2679)

 

A sakkolimpián elért eredményeket is beszámítva sokat változott a 2700 Élő-pontosok virtuális, naponta számolt rangsora.

 

Az élcsoport:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2843

2. Levon Aronjan (örmény) 2820,8 (+ 4,8)

3. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2794,8 (- 2,2)

4. Tejmur Radzsabov (azer) 2792,4 (+ 4,4)

5. Hikaru Nakamura (amerikai) 2785,6 (+ 2,6)

6. Viswanathan Anand (indiai) 2780

7. Szergej Karjakin (orosz) 2779,9 (+ 1,9)

8. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 2770,6 (+ 1,6)

9. Fabiano Caruana (olasz) 2769,8 (- 3,2)

10. Alekszandr Morozevics (orosz) 2758

11. Gata Kamsky (amerikai) 2754,8 (+ 8,8)

12. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2752,1 (- 1,9)

13. Veszelin Topalov (bolgár) 2750,5 (- 1,5)

14. Wang Hao (kínai) 2748 (+ 6)

15. Sahriyar Mamedgyarov (azeri) 2747,6 (+ 18,6)

22. Lékó Péter (magyar) 2733,7 (- 3,3)

38. Almási Zoltán (magyar) 2706,7 (- 6,3)

40. Polgár Judit (magyar) 2705,1 (+ 7,1)

 

Az orosz női csapat megvédte bajnoki címét, ismét elnyerte a Vera Menchik-kupát. Két éve valamennyi ellenfelüket legyőzve nyertek, Isztambulban jóval nehezebb utat jártak be, sőt két fordulóval a vége előtt egy fabatkát sem adtunk (adtak) volna elsőségükért. Az első helyre rangsorolt kínai együttes a kazahokkal szemben bakizott nagyot.  Koszinceváék a zárónapon a Berger-pontszámukon is jelentősen javítva „elgázolták” őket. A címvédő oroszok nehéz perceket éltek át a lengyelek ellen, kritikus pillanatai is voltak az ukránokkal vívott nagy csatában. A holtversenyben végzett orosz és kínai csapat is megőrizte veretlenségét, ahogy a bronzérmes ukránok sem találtak legyőzőre. A 125 együttes versenyében az élen végzettek megmérkőztek egymással, közel hasonlóak voltak ellenfeleik is.

Válogatottunk 17. helyezése nagy csalódás, nehéznek mondható ellenfelük csak a lengyelek voltak, nem tudtak élni oly szerencsés párosításukkal. Sikerrel debütált a 19 éves Papp Petra, az éltáblát tartotta Hoang Thanh Trang, a többiek a vártnál gyengébb teljesítményt nyújtottak.

 

Az orosz csapat eredményei, ellenfeleik rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Bolívia (64,  39, 13) - Oroszország  0 – 4

Oroszország – Brazília (47, 58, 11) 3,5 – 0,5

Oroszország – Mongólia (21, 13, 15) 3,5 – 0,5

Csehország (23, 27, 13) – Oroszország 1 – 3

Oroszország – Franciaország (14, 7, 15) 2,5 – 1,5

Kína (1, 2, 19) – Oroszország 2 - 2

Oroszország – Lengyelország (7, 15, 14) 2 - 2

Oroszország – Ukrajna (3, 3, 18) 2 – 2

India (6, 4, 17) – Oroszország 1 – 3

Örményország (8, 6, 16) – Oroszország 0,5 – 3,5

Oroszország – Kazahsztán (22, 12, 15) 4 - 0

 

A kínai csapat eredményei, ellenfeleik rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Kína – Banglades (63, 52, 12) 4 – 0

Svédország (46, 88, 9) – Kína 0 – 4

Kína – Ukrajna (3, 3, 18) 2 – 2

Németország (9, 11, 15) – Kína 1 – 3

Kína – India (6, 4, 17) 3,5 – 0,5

Kína – Oroszország (2, 1, 19) 2 – 2

Grúzia (3, 8, 15) – Kína 1,5 – 2,5

Lengyelország (7, 15, 14) – Kína 1 - 3

Kína – Franciaország (14, 7, 15) 3 – 1

Kína – Kazahsztán (22, 12, 15) 2 – 2

Bulgária (13, 16, 14) – Kína 1,5 – 2,5

 

Az ukrán csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

El Salvador (66, 62, 11) – Ukrajna 0,5 – 3,5

Ukrajna – Irán (26, 9, 15) 3,5 – 0,5

Kína (1, 2, 19) – Ukrajna 2 – 2

Ukrajna – Hollandia (17, 20, 14) 3 - 1

Grúzia (3, 8, 15) – Ukrajna 2 – 2

Ukrajna – Azerbajdzsán (27, 28, 13) 3,5 – 0,5

Ukrajna – Franciaország (14, 7, 15) 2 -2

Oroszország (2, 1, 19) – Ukrajna 2 -2

Egyesült Államok (5, 10, 15) – Ukrajna 1 – 3

Ukrajna – Lengyelország (7, 15, 14) 2,5 – 1,5

Ukrajna – Németország (9, 11, 15) 3,5 – 0,5

 

A magyar válogatott eredményei, ellenfeleinek rajtszáma és helyezésük:

Szíria (74, 76, 10) - Magyarország 0,5 – 3,5

Magyarország – Vietnam (28, 26, 13) 3,5 – 0,5

Lengyelország (7, 15, 14) – Magyarország 3 - 1

Magyarország  - Izland (62, 53, 12) 3,5 – 0,5

Moldávia (41, 51, 12)  - Magyarország 0,5 – 3,5

Magyarország – Spanyolország (11, 32, 13) 2 – 2

Magyarország – Montenegró (42, 35, 13) 2,5 – 1,5

Üzbegisztán (35, 21, 14) - Magyarország 2,5 – 1,5

Magyarország – Szlovénia (16, 41, 12) 2 – 2

Magyarország – Bulgária (13, 16, 14) 1 – 3

Litvánia (33, 44, 12) – Magyarország 0,5 – 3,5

 

A performance-pontszámok tükrében a legjobb egyéni teljesítmények:

1.Nagyezsda Koszinceva (orosz, 2524) 8/9, 2693

2. Hou Ji-fan (kínai, 2599) 6,5/9, 2645

3. Nana Dzagnidze (grúz, 2547) 6/8, 2625

4. Katyerina Lahno (ukrán, 2542) 7/10, 2608

5. Zhao Xue (kínaim 2549) 8/10, 2574

6. Huang Qian (kínai, 2449) 8/10, 2547

7. Jolanta Zawadzka (lengyel, 2377) 9/11, 2538

8. Batkhuyag Munguntuul (molgol, 2434) 7/9, 2534

9. Maria Muzicsuk (ukrán, 2466) 6/9, 2526

10. Harika Dronavalli (indiai, 2503) 7/10, 2524

21. Hoang Thanh Trang (magyar, 2464) 6/10, 2476

78. Gara Tícia (magyar, 2385) 6,5/10, 2320

117. Rudolf Anna (magyar, 2289) 5/8, 2231

124. Papp Petra (magyar, 2302) 6,5/9, 2226

 

A tábladíjasok:

1.tábla:

1.Hou Ji-fan (kínai, 2599) 6,5/9 (2479, 2645)

2. Nana Dzagnidze (grúz, 2547) 6/8 (2432, 2625)

3. Katyerina Lahno (ukrán, 2542) 7/10 (2459, 2608)

 

2. tábla:

1.Zhao Xue (kínai, 2549) 8/10 (2334, 2574)

2. Maria Muzicsuk (ukrán, 2466) 6/9 (2401, 2526)

3. Cemre Yildiz Betul (török, 2341) 9,5/11 (2193, 2502)

 

3. tábla:

1.Nagyezsda Koszinceva (orosz, 2524) 8/9 (2342, 2693)

2. Jolanta Zawadzka (lengyel, 2377) 9/11 (2276, 2538

3. Tania Sachdev (indiai, 2379) 9/11 (2260, 2522)

 

4. tábla:

1.Huang Qian (kínai, 2449) 8/10 (2307, 2547)

2. Silvia Collas (francia, 2261) 7,5/9 (2196, 2469)

3. Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2489) 7/9 (2248, 2468)

 

5. tábla:

1.Natalija Pogonyina (orosz, 2448) 6,5/8 (2236, 2487)

2. Melissa Castrillon Gomez (kolumbiai, 2181) 7/8 (2043, 2379)

3. Medina Davletbajeva (kazah, 2165) 6,5/9 (2191, 2357)

 

A törökök kitettek magukért, az egyik legjobban szervezett olimpiát rendezték meg. A sakkolimpia honlapján megjelent összefoglalók, a remek fényképek, videók remekül közvetítették a sakkozás nagy ünnepét. Az információs csatornák kifogástalanul működtek, a partikat azonnal elemezve közvetítették.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Isztambulban az örmény férfi válogatott győzött a 40. sakkolimpián, harmadszor lettek olimpiai bajnokok. Az orosz női csapat megvédte címét, másodszor diadalmaskodott.  Holtverseny után az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítás kedvezett a győzteseknek. A férfiaknál Oroszország a második, Ukrajna a bronzérmes. A nők versenyében Kína az ezüstérmes, Ukrajna a harmadik. Férficsapatunk a zárónapon 2,5-1,5-re vereséget szenvedett az örményektől, Lékó Péter, Polgár Judit és Berkes Ferenc remizett, Almási Zoltán vereséget szenvedett. Együttesünk a kilencedik helyen végzett. Női válogatottunk Litvánia ellen győzött, Gara Tícia, Rudolf Anna és Papp Petra nyert, Hoang Thanh Trang döntetlent ért el, csapatunk a 17. helyen zárta szereplését.

 

 

A sakkolimpiák történetének egyik legizgalmasabb utolsó fordulójára került sor, az aranyéremre, de a dobogós helyezésekre is többen pályáztak. Különböző variációkat számolgattunk, meglepetésekre is gondoltunk… Furcsa a svájci rendszerű lebonyolítás, a nagy létszámhoz kevés a 11 forduló, megoszlanak a vélemények, hogy mennyire igazságos a holtversenyt eldöntő olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítás.

 

Férficsapatunk a hajrában igen kedvező párosítást kapott, az olaszok és a dánok elleni győzelem után azonban a zárónapon a 2006-ban és 2008-ban olimpiai bajnoki címet szerzett, tavaly a csapat-világbajnokságon is győztes örmény válogatott volt az ellenfél. A várakozásnak megfelelően óriási csata dúlt minden táblán, a küzdelem végül Szergej Movszeszjan győzelmével dőlt az örmények javára.

 

Az első helyre rangsorolt orosz válogatottnak ismét be kellett érnie az ezüstéremmel. A hajrában feljavult Szergej Karjakin és a pihenőnapja után ismét csatasorba állt exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik nyert, a németek elleni 3-1 kevés lett a végső sikerhez. Megbosszulta magát, hogy a rutinos Peter Szvidler helyett Jevgenyij Tomasevszkijt válogatták be, aki igen szerényen teljesített, ráadásul Kramnyik sem villogott. Az orosz válogatott 2002 óta nem tudott olimpiát nyerni, két évvel később és 2010-ben is az ukránok mögött lettek másodikok, 2006-ban a hatodik, 2008-ban pedig ötödikek voltak első kiemeltként!

 

Az ukránok, de különösen éltáblásuk, Vaszilij Ivancsuk előtt le a kalappal. Remekül használták ki az esélyt, legyőzték, s ezzel megelőzték az aranyéremre áhítozó kínai együttest.

 

Az utolsó forduló eredményei:

Magyarország (15, 26,5) – Örményország (17, 26,5)  1,5 – 2,5

Lékó Péter (2737) – Levon Aronjan (2816)  döntetlen (Katalán megnyitás, 30)

Szergej Movszeszjan (2698) – Almási Zoltán (2713)  1 - 0 (Spanyol megnyitás, 49)

Polgár Judit (2698) – Vlagyimir Akopjan (2687)  döntetlen (Spanyol megnyitás, 94)

Gabriel Szargiszjan (2693) – Berkes Ferenc (2685)  döntetlen (Vezércsel, 45)

 

Ukrajna (16, 26,5) – Kína (17, 28,5)  3 - 1

Vaszilij Ivancsuk (2769) – Wang Hao (2726)  1 - 0

Ruszlan Ponomarjov (2734) – Wang Yue (2685)  döntetlen

Andrej Volokityin (2709) – Ding Liren (2695)  döntetlen

Pavel Eljanov (2693) – Bu Xiangzhi (2670)  1 - 0

 

Oroszország (17, 25,5) – Németország (15, 25)  3 - 1

Vlagyimir Kramnyik (2797) – Arkadij Naiditsch (2712)  1 - 0

Alekszandr Griscsuk (2763) – Igor Henkin (2656)  döntetlen

Szergej Karjakin (2785) – Daniel Fridman (2653)  1 - 0

Dmitrij Jakovenko (2722) – Jan Gustafsson (2610)  döntetlen

 

Lengyelország (15, 26) – Egyesült Államok (15, 27,5)  1,5 – 2,5

Argentína (14, 24) – Hollandia (14, 26)  1 - 3

Vietnam (14, 26) – Üzbegisztán  (14, 26)  3 - 1

Románia (14, 26) – Fülöp-szigetek (14, 25)  3 - 1

Kuba (13, 28) – Szlovénia (14, 22,5)  2,5 – 1,5

Azerbajdzsán (13, 26,5) – India (13, 24)  2,5 – 1,5

Anglia (13, 23,5) – Csehország (13, 25)  2,5 – 1,5

Izrael (13, 23) – Fehéroroszország (13, 25)  2 - 2

Grúzia (13, 25,5) – Dánia (13, 24)  1 - 3

Olaszország (13, 24,5) – Görögország (13, 27,5)  3,5 – 0,5

Spanyolország (13, 24) – Szerbia (13, 25,5)  1 - 3

Svédország (13, 25) – Brazília (13, 23)  3 - 1

Szlovákia (13, 25) – Ausztrália (13, 22,5)  2 – 2

 

A 40. Férfi Sakkolimpia végeredménye

 

Helyezés

Rajtszám

Ország

+

=

-

TB1

TB2

TB3

1

3

Örményország

ARM

11

9

1

1

19

397.0

29.0

2

1

Oroszország

RUS

11

9

1

1

19

388.5

28.5

3

2

Ukrajna

UKR

11

9

0

2

18

363.0

29.5

4

6

Kína

CHN

11

8

1

2

17

390.5

29.5

5

5

Egyesült   Államok

USA

11

7

3

1

17

361.0

30.0

6

9

Hollandia

NED

11

8

0

3

16

329.0

29.0

7

27

Vietnam

VIE

11

6

4

1

16

313.5

29.0

8

25

Románia

ROU

11

8

0

3

16

310.0

29.0

9

4

Magyarország

HUN

11

7

1

3

15

368.0

28.0

10

7

Azerbajdzsán

AZE

11

6

3

2

15

344.0

29.0

11

15

Kuba

CUB

11

7

1

3

15

338.5

30.5

12

14

Németország

GER

11

6

3

2

15

334.5

26.0

13

16

Lengyelország

POL

11

7

1

3

15

313.5

27.5

14

20

Szerbia

SRB

11

6

3

2

15

307.0

28.5

15

22

Olaszország

ITA

11

7

1

3

15

306.0

28.0

16

34

Svédország

SWE

11

7

1

3

15

303.5

28.0

17

11

Anglia

ENG

11

6

3

2

15

300.5

26.0

18

39

Dánia

DEN

11

7

1

3

15

270.5

27.0

 

Az egyéni teljesítmények

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

Játék

Perf.

1

Aronjan L

2816

1

1

½

1

0

½

½

1

1

½

7.0

10

2849

4.8

2

Movszeszjan,S  

2698

0

½

½

½

1

0

½

½

½

1

5.0

10

2652

-6.0

3

Akopjan,V

2687

1

1

½

½

½

½

1

1

1

½

7.5

10

2803

15.7

4

Szargiszjan,G  

2693

1

1

½

1

½

½

½

1

0

½

½

7.0

11

2676

-0.8

5

Petroszjan,T  

2661

1

1

½

2.5

3

2678

2.1

 

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

Játék

Perf.

rtg+/-

1

Kramnyik,V  

2797

½

½

½

½

1

½

½

0

1

5.0

9

2781

-2.2

2

Griscsuk,A  

2763

1

1

½

1

1

0

1

½

0

½

½

7.0

11

2746

-1.9

3

Karjakin,S  

2785

1

½

½

½

½

½

1

½

1

1

7.0

10

2784

1.9

4

Tomasevszkij

2730

½

½

½

½

½

2.5

5

2559

-10.0

5

Jakovenko,D  

2722

1

1

1

1

½

½

1

½

½

7.0

9

2783

7.9

 

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

Játék

Rp

1

Ivancsuk,V  

2769

0

½

1

0

½

1

½

1

½

1

6.0

10

2775

1.6

2

Ponomarjov,R  

2734

1

1

1

½

½

½

½

½

1

½

7.0

10

2769

6.1

3

Volokityin,A

2709

1

1

1

1

½

½

0

½

½

6.0

9

2750

5.7

4

Eljanov,P

2693

1

1

0

½

1

½

½

1

5.5

8

2696

1.6

5

Mojszejenko,A

2706

1

1

0

1

½

1

½

5.0

7

2663

0.8

 

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

Játék

Perf.

1

Lékó Péter

2737

1

½

½

½

½

½

0

½

1

½

5.5

10

2710

-3.3

2

Almási   Zoltán

2713

½

½

1

0

1

1

½

½

1

0

6.0

10

2655

-6.3

3

Polgár   Judit

2698

1

½

1

½

½

1

½

1

1

½

7.5

10

2744

7.1

4

Berkes   Ferenc

2685

½

½

1

1

½

0

1

1

½

6.0

9

2625

-5.9

5

Balogh   Csaba

2668

1

½

½

½

½

3.0

5

2564

-4.3

 

Női sakkolimpia

 

Az orosz női válogatott megvédte olimpiai bajnoki címét. A vezető kínai együttes a 10. fordulóban csak 2-2-öt játszott a kazah csapattal, és ezzel csak holtversenyben várták a befejező fordulót. Koszinceváék remekül küzdöttek, a 4-0-s kazahok elleni győzelemmel a maguk javára fordították a Berger-Sonneborn pontszámot is. A kínaiak nagyon megszenvedtek a bolgárok legyőzéséért, be kellett érniük az ezüstéremmel. Jól hajráztak az ukránok, három utolsó meccsük megnyerésével bronzérmesek lettek. Az indiai csapat legjobbjuk, a szövetséggel állandó harcban álló Humpy Koneru nélkül érte el a jelentős sikert.

A románok „külső körön” törtek előre, meglepetés, hogy a grúzok egy pillanatra sem voltak esélyesek dobogós helyezésre. Kellemes meglepetés az iráni együttes kitűnő eredménye.

Női csapatunk helyezése ismét nagy csalódás, csak a lengyelekkel játszottak, akik erős ellenfélnek számítanak. Az éltáblás Hoang Thanh Trangot leszámítva valamennyien Élő-pontot veszítettek.

 

Az élcsoportban az utolsó forduló eredményei:

Oroszország (17, 29) – Kazahsztán (15, 27)  4 - 0

Tatjana Koszinceva (2530) – Gulishan Nahbajeva (2291)  1 - 0

Valentyina Gunyina (2507) – Gulmira Dauletova (2267)  1 - 0

Nagyezsda Koszinceva (2524) – Dinara Szadukasszova (2216)  1 - 0

Alekszandra Kosztenjuk (2489) – Medina Davletbajeva (2165)  1 - 0

 

Bulgária (14, 26) – Kína (17, 29)  1,5 – 2,5

Antoaneta Sztefanova (2502) – Hou Ji-fan (2599)  döntetlen

Ivan Videnov (2317) – Zhao Xue (2549)  0 - 1

Margarita Voiska (2281) – Ju Wenjun (2528)  1 - 0

Elitsa Rajeva (2313) – Huang Qian (2449)  0 - 1

 

Ukrajna (16, 27) – Németország (15, 26,5)  3,5 – 0,5

Katyerina Lahno (2542) – Elisabeth Paehtz (2483)  1 - 0

Maria Muzicsuk (2466) – Tetyana Melamed (2356)  döntetlen

Natalija Zsukova (2442) –  Melanie Ohme (233)  1 - 0

Anna Usenyina (2433) - Marta Michna (2380)  1 - 0

 

Franciaország (15, 27,5) – India (15, 25,5)  1,5 – 2,5

Lengyelország (14, 26) – Örményország (14, 24)  1,5 – 2,5

Peru (14, 24,5) – Románia (14, 26)  1,5 – 2,5

Üzbegisztán (14, 24) – Irán (13, 27,5)  0,5 – 3,5

Spanyolország (13, 24) – Grúzia (13, 26)  1,5 – 2,5

Egyesült Államok (13, 26,5) – Izrael (13, 25,5)  3 - 1

Fehéroroszország (13, 26) – Azerbajdzsán (13, 24,5)  2,5 – 1,5

Olaszország (13, 26) – Mongólia (13, 25)  1 - 3

Kolumbia (12, 25) – Kuba (13, 23,5)  2 - 2

Görögország (12, 24) – Indonézia (12, 23)  1 - 3

Ausztria (12, 21) – Szerbia (12, 23,5)  2 - 2

Szlovénia (12, 23) – Lettország (12, 24,5) 0,5 – 3,5

 

Litvánia (12, 23,5) – Magyarország (12, 24)  0,5 – 3,5

Viktorija Cmilyte (2520) – Hoang Thanh Trang (2464)  döntetlen

Deimante Daulyte (2216) – Gara Tícia (2385)  0 - 1

Jovita Ziogaite (2052) – Rudolf Anna (2289)  0 - 1

Gintare Paulauskaite (2053) – Papp Petra (2302)  0- 1

 

A 25. Női Sakkolimpia végeredménye

Helyezés

Rajtszám

Ország

+

=

-

TB1

TB2

TB3

1

2

Oroszország

RUS

11

8

3

0

19

450.0

33.0

2

1

Kína

CHN

11

8

3

0

19

416.0

31.5

3

4

Ukrajna

UKR

11

7

4

0

18

408.5

30.5

4

6

India

IND

11

8

1

2

17

336.0

28.0

5

10

Románia

ROU

11

8

0

3

16

313.5

28.5

6

8

Örményország

ARM

11

8

0

3

16

313.0

26.5

7

14

Franciaország

FRA

11

7

1

3

15

347.5

29.0

8

3

Grúzia

GEO

11

6

3

2

15

344.0

28.5

9

26

Irán

IRI

11

7

1

3

15

339.0

31.0

10

5

Egyesült   Államok

USA

11

6

3

2

15

326.0

29.5

11

9

Németország

GER

11

7

1

3

15

316.0

27.0

12

22

Kazahsztán

KAZ

11

6

3

2

15

309.0

27.0

13

21

Mongólia

MGL

11

7

1

3

15

308.0

28.0

14

36

Fehéroroszország

BLR

11

6

3

2

15

292.0

28.5

15

7

Lengyelország

POL

11

6

2

3

14

336.5

27.5

16

13

Bulgária

BUL

11

6

2

3

14

316.5

27.5

17

12

Magyarország

HUN

11

6

2

3

14

303.0

27.5

18

24

Lettország

LAT

11

6

2

3

14

296.5

28.0

19

15

Kuba

CUB

11

5

4

2

14

286.0

25.5

20

17

Hollandia

NED

11

6

2

3

14

285.5

27.0

 

Az egyéni teljesítmények

 

Név

Rtg

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

Játék

Perf.

1

Koszinceva,T

2530

1

½

½

½

0

½

½

1

1

5.5

9

2480

-3.0

2

Gunyina,V

2507

1

½

½

0

½

½

1

1

1

6.0

9

2449

-3.4

3

Koszinceva,N

2524

1

1

1

1

1

½

1

½

1

8.0

9

2693

14.8

4

Kosztenjuk,A

2489

1

1

1

1

½

0

1

½

1

7.0

9

2468

1.0

5

Pogonyina,N

2448

1

1

1

1

½

1

0

1

6.5

8

2487

8.1

 

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

Játék

Perf.

1

Hou Ji-fan

2599

1

½

½

1

½

1

1

½

½

6.5

9

2645

5.8

2

Zhao Xue

2549

1

1

0

1

1

0

1

1

1

1

8.0

10

2574

5.8

3

Ju Wenjun

2528

1

1

½

½

1

½

0

½

½

0

5.5

10

2351

-18.8

4

Huang Qian

2449

1

1

½

1

1

½

1

½

½

1

8.0

10

2547

13.7

5

Ding Yixin

2424

1

1

1

½

0

3.5

5

2319

-1.9

Ukrajna: Katyerina Lahno 7/10, 2608, + 9,2, Maria Muzicsuk 6/9, 2526, + 7,8, Natalija Zsukova 6,5/9, 2480, + 6,7, Anna Usenyina 7/10, 2460, + 6,2, Inna Yanovska 4/6, 2337, - 0,9

Magyarország: Hoang Thanh Trang 6/10, 2476, + 2,4, gara Tícia 6,5/10, 2320, - 7,8, Rudolf Anna 5/8, 2231, - 6,2, Gara Anita 3,5/7, 2144, - 12,3, Papp Petra 6,5/9, 2226, - 3,8

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az isztambuli sakkolimpián a vasárnapi utolsó fordulóra készülődnek a csapatok, az olimpiai bajnoki címek és a helyezések csak a befejező játéknapon dőlnek el. Mind a férfi, mind  női viadalon érdekes csatákat ígérnek a sorsdöntő összecsapások, köztük a magyar-örmény párharc. A kapitányok nem húztak váratlant, az óriási téttel bíró meccsen mindkét együttes a legerősebb összeállításában ül sakkasztalhoz. Az ukrán-kínai és az orosz-német találkozók eredményei is döntően befolyásolják a végső helyezéseket. A FIDE kongresszuson megszavazták, hogy 2016-ban Bakuban lesz a 42. sakkolimpia, 2015-ben pedig Világkupát rendez Azerbajdzsán fővárosa.

A kapitányoknak mintegy 22 órájuk volt, hogy eldöntsék az összeállításokat, hiszen az utolsó forduló párosítása már tegnap elkészült, ma 20 óráig kellett leadni az erősorrendet. Nincs meglepetés, a befejező játéknapon az éremre, magas helyezésre esélyes csapatok legjobbjai játszanak majd.

A tavalyi csapat-bajnokságon kevesen múlott, hogy válogatottunk nem tudta legyőzni az örményeket, a második táblán akkor Almási Zoltán remekül túljátszotta Szergej Movszeszjant, de időzavarban nyerőesélyes állását el is vesztette, ezzel elment  meccs is. Lehet számolgatni, hogy milyen variációk lehetségesek, ki nyerheti meg az olimpiát, ki végezhet a dobogón. Csapatunk számára az esélyt dobogós helyezésre csak a győzelem adhatja meg, de az örményeknek is csak a győzelem adhat esélyt az olimpiai bajnoki címre. A tíz forduló során csak három közös ellenfelünk volt, Oroszország, Németország és a Fülöp-szigetek. A találkozó pikantériája, hogy a kétszeres olimpiai bajnok, csapatvilágbajnok örmény válogatott kapitánya Lékó Péter apósa, Arshak Petroszjan.

 

Polgár Judit csapatunk legjobb pontszerzője

 

A két együttes tagjainak eddigi teljesítménye

 

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

Játszma

Perf.

1

Lékó,P

2737

1

½

½

½

½

½

0

½

1

5.0

9

2701

-4.4

2

Almási,Z

2713

½

½

1

0

1

1

½

½

1

6.0

9

2695

-1.1

3

Polgár,J

2698

1

½

1

½

½

1

½

1

1

7.0

9

2756

7.3

4

Berkes,F

2685

½

½

1

1

½

0

1

1

5.5

8

2617

-6.0

5

Balogh,Cs

2668

1

½

½

½

½

3.0

5

2564

-4.3

 

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

Játszma

Perf.

1

Aronjan L

2816

1

1

½

1

0

½

½

1

1

6.5

9

2862

5.9

2

Movszeszjan,S  

2698

0

½

½

½

1

0

½

½

½

4.0

9

2602

-11.2

3

Akopjan,V

2687

1

1

½

½

½

½

1

1

1

7.0

9

2820

15.5

4

Szargiszjan,G

2693

1

1

½

1

½

½

½

1

0

½

6.5

10

2673

-0.7

5

Petroszjan,T

2661

1

1

½

2.5

3

2678

2.1

 

Ne felejtsük el, hogy az esetleges holtversenyt az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítás dönti el, gyengébb csapatok elleni nagyarányú győzelem néha még többet ér, mint rivális, a sakkozás élmezőnyébe tartozó ellenfél minimális legyőzése. (Az ellenfelek meccspontjainak és az ellenük elért táblapontoknak a szorzata. A leggyengébb meccspontos ellenfél nélkül számolják az eredményt.)  A kapitányoknak figyelniük kell a korábbi saját ellenfelek eredményét is, számolni kell, hogy  a kritikus pillanatban gyorsan tudjanak reagálni.

Az utolsó forduló párosítása:

Magyarország (15, 26,5) – Örményország (17, 26,5)

Lékó Péter (2737) – Levon Aronjan (2816)

Szergej Movszeszjan (2698) – Almási Zoltán (2713)

Polgár Judit (2698) – Vlagyimir Akopjan (2687)

Gabriel Szargiszjan (2693) – Berkes Ferenc (2685)

 

Ukrajna (16, 26,5) – Kína (17, 28,5)

Vaszilij Ivancsuk (2769) – Wang Hao (2726)

Ruszlan Ponomarjov (2734) – Wang Yue (2685)

Andrej Volokityin (2709) – Ding Liren (2695)

Pavel Eljanov (2693) – Bu Xiangzhi (2670)

 

Oroszország (17, 25,5) – Németország (15, 25)

Vlagyimir Kramnyik (2797) – Arkadij Naiditsch (2712)

Alekszandr Griscsuk (2763) – Igor Henkin (2656)

Szergej Karjakin (2785) – Daniel Fridman (2653)

Dmitrij Jakovenko (2722) – Jan Gustafsson (2610)

 

Lengyelország (15, 26) – Egyesült Államok (15, 27,5)

Argentína (14, 24) – Hollandia (14, 26)

Vietnam (14, 26) – Üzbegisztán  (14, 26)

Románia (14, 26) – Fülöp-szigetek (14, 25)

Kuba (13, 28) – Szlovénia (14, 22,5)

Azerbajdzsán (13, 26,5) – India (13, 24)

Anglia (13, 23,5) – Csehország (13, 25)

Izrael (13, 23) – Fehéroroszország (13, 25)

Grúzia (13, 25,5) – Dánia (13, 24)

Olaszország (13, 24,5) – Görögország (13, 27,5)

Spanyolország (13, 24) – Szerbia (13, 25,5)

Svédország (13, 25) – Brazília (13, 23)

Szlovákia (13, 25) – Ausztrália (13, 22,5)

 

Az élcsoport állása

 

Helyezés

Rajtszám

Ország

Ford.

+

=

-

TB1

TB2

TB3

1

6

Kína

CHN

10

8

1

1

17

343.5

28.5

2

3

Örményország

ARM

10

8

1

1

17

336.5

26.5

3

1

Oroszország

RUS

10

8

1

1

17

321.5

25.5

4

2

Ukrajna

UKR

10

8

0

2

16

292.5

26.5

5

4

Magyarország

HUN

10

7

1

2

15

311.5

26.5

6

5

Egyesült Államok

USA

10

6

3

1

15

307.0

27.5

7

14

Németország

GER

10

6

3

1

15

282.0

25.0

8

16

Lengyelország

POL

10

7

1

2

15

259.0

26.0

9

29

Argentína

ARG

10

6

2

2

14

270.0

24.0

10

33

Üzbegisztán

UZB

10

6

2

2

14

269.0

26.0

11

35

Fülöp-szigetek

PHI

10

6

2

2

14

268.0

25.0

12

25

Románia

ROU

10

7

0

3

14

257.5

26.0

13

9

Hollandia

NED

10

7

0

3

14

252.0

26.0

14

28

Szlovénia

SLO

10

6

2

2

14

249.5

22.5

15

27

Vietnam

VIE

10

5

4

1

14

246.5

26.0

 

A nők versenyében a kínai együttes 10. fordulós kisiklása,  a kazah együttes elleni 2-2 nyílttá tette az olimpiai bajnoki cím sorsát. Az erőviszonyok alapján én holtversenyt várok és a kínaiak Berger pontszáma kedvezőbb, ez jelentősen aligha változik, de meglepetés sincs kizárva. Öt közös ellenfelük volt, a többiek befolyásolhatják a végeredményt. Az ukránok a bronzéremért küzdhetnek, válogatottunk csak szép búcsúban reménykedhet, és előrelépésben a méltatlan 27. helyhez képest.

 

Az élcsoportban az utolsó forduló párosítása:

Oroszország (17, 29) – Kazahsztán (15, 27)

Tatjana Koszinceva (2530) – Gulishan Nahbajeva (2291)

Valentyina Gunyina (2507) – Gulmira Dauletova (2267)

Nagyezsda Koszinceva (2524) – Dinara Szadukasszova (2216)

Alekszandra Kosztenjuk (2489) – Medina Davletbajeva (2165)

 

Bulgária (14, 26) – Kína (17, 29)

Antoaneta Sztefanova (2502) – Hou Ji-fan (2599)

Ivan Videnov (2317) – Zhao Xue (2549)

Margarita Voiska (2281) – Ju Wenjun (2528)

Elitsa Rajeva (2313) – Huang Qian (2449)

 

Ukrajna (16, 27) – Németország (15, 26,5)

Katyerina Lhno (2542) – Elisabeth Paehtz (2483)

Maria Muzicsuk (2466) – Tetyana Melamed (2356)

Natalija Zsukova (2442) –  Melanie Ohme (233)

Anna Usenyina (2433) - Marta Michna (2380)

 

Franciaország (15, 27,5) – India (15, 25,5)

Lengyelország (14, 26) – Örményország (14, 24)

Peru (14, 24,5) – Románia (14, 26)

Üzbegisztán (14, 24) – Irán (13, 27,5)

Spanyolország (13, 24) – Grúzia (13, 26)

Egyesült Államok (13, 26,5) – Izrael (13, 25,5)

Fehéroroszország (13, 26) – Azerbajdzsán (13, 24,5)

Olaszország (13, 26) – Mongólia (13, 25)

Kolumbia (12, 25) – Kuba (13, 23,5)

Görögország (12, 24) – Indonézia (12, 23)

Ausztria (12, 21) – Szerbia (12, 23,5)

Szlovénia (12, 23) – Lettország (12, 24,5)

 

Litvánia (12, 23,5) – Magyarország (12, 24)

Viktorija Cmilyte (2520) – Hoang Thanh Trang (2464)

Deimante Daulyte (2216) – Gara Tícia (2385)

Jovita Ziogaite (2052) – Rudolf Anna (2289)

Gintare Paulauskaite (2053) – Papp Petra (2302)

  

Az élcsoport állása

 

Helyezés

Rajtszám

Ország

Ford.

+

=

-

TB1

TB2

TB3

1

1

Kína

CHN

10

7

3

0

17

357.0

29.0

2

2

Oroszország

RUS

10

7

3

0

17

348.0

29.0

3

4

Ukrajna

UKR

10

6

4

0

16

325.0

27.0

4

14

Franciaország

FRA

10

7

1

2

15

294.0

27.5

5

22

Kazahsztán

KAZ

10

6

3

1

15

281.0

27.0

6

9

Németország

GER

10

7

1

2

15

277.5

26.5

7

6

India

IND

10

7

1

2

15

277.5

25.5

8

7

Lengyelország

POL

10

6

2

2

14

282.0

26.0

9

13

Bulgária

BUL

10

6

2

2

14

260.0

26.0

10

8

Örményország

ARM

10

7

0

3

14

259.5

24.0

11

35

Üzbegisztán

UZB

10

6

2

2

14

259.0

24.0

12

10

Románia

ROU

10

7

0

3

14

253.5

26.0

13

37

Peru

PER

10

6

2

2

14

229.5

24.5

14

3

Grúzia

GEO

10

5

3

2

13

280.5

26.0

15

25

Izrael

ISR

10

6

1

3

13

264.0

25.5

16

26

Irán

IRI

10

6

1

3

13

261.0

27.5

17

5

Egyesült Államok

USA

10

5

3

2

13

260.5

26.5

27

12

Magyarország

HUN

10

5

2

3

12

238.5

24.0

 

Verőci  Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az isztambuli sakkolimpia tízedik fordulójában férficsapatunk 4-0-ra legyőzte Dánia együttesét és az ötödik helyről várja a sorsdöntő utolsó játéknapot, az örmények elleni rangadót. Lékó Péter, Almási Zoltán Polgár Judit és Berkes Ferenc nyert a dánok ellen. Hármas holtverseny az élen, a kínaiak megőrizték első helyüket az olimpiai Berger-Sonneborn pontszámításnak köszönhetően. Nyertek az amerikaiakkal szemben 2,5-1,5-re, az oroszok hasonló arányban győzték le az argentinokat, az örmények 3-1-re verték a hollandokat, az ukránok a negyedikek és a kínaiakkal éremért játszhatnak. Fantasztikus utolsó forduló lesz. Női válogatottunk 3-1-re kikapott a bolgároktól, Hoang Thanh Trang és Rdolf Anna remizett, Gara Tícia és Anita vereséget szenvedett. Nagy meglepetésre a kínaiak nem bírtak a kazah négyessel, a címvédő oroszokkal holtversenyben várják a befejező játéknapot. A vasárnapi utolsó forduló magyar idő szerint 10 órakor kezdődik!

Nagy volt az öröm a dánok elleni 4-0-s győzelem után, öt helyezést javított válogatottunk és a rendkívüli izgalmakat tartogató utolsó fordulóban a holtversenyben vezető, kétszeres olimpiai bajnok, a tavalyi csapat-világbajnokság győztesével, az örmény együttessel mérik össze erejüket.

 

Nagy nyugalommal játszottak nagymestereink, esélyeiket tökéletesen használták ki. A „gólgyártást” Berkes Ferenc kezdte meg, bástyát és két gyalogot nyert két tiszt ellenében, anyagi előnyét értékesítette.

Polgár Judit számára elegendő volt Allan Stig Rasmussen pici megingása, átvette a játék irányítását. A cserekombináció után gyalogja c2-re érkezett, és a dán nagymester a szabadgyalog okozta nehézségekkel nem tudott megbirkózni, szép huszárlépés tette fel az i-re a pontot. Judit ötödik nyerését könyvelte el, a 9 partiból gyűjtött 7 pontjával a csapat motorja. 

Almási Zoltán a szicíliai védelem Najdorf-változatában küzdött meg Jakob Aagarddal. Nagymesterünk a megszokott bonyodalmak helyett pozíciós játékvezetést választott, a vezércserét követően lépésről lépésre javította állását, a sötét tábor gyalogszerkezetének gyengeségei  döntőnek bizonyultak.

Lékó Péter játszmája 108 lépésig tartott, éltáblásunk magát okolhatja, hogy ennyire elhúzódott a partija, hiszen fonalas nyerést is kihagyott. A bástyavégjátékban Sune Berg hansen hathatós segítsége is kellett a nyeréshez, az olimpiai Berger-pontszámunkat is jelentősen javító 4-0-s sikerhez.

 

Nyolcadik győzelmét aratta a kínai együttes, a forduló előtt velük holtversenyben álló amerikai csapatot győzték le a junior vb-n bronzérmes Ding Liren sikerével. Nehezen nyertek az oroszok az argentinok ellen, a hajrára belelendült Szergej Karjakin.

 

Az örmények jól bírták a feszültséget, két sötét partiban diadalmaskodtak, Levon Aronjan a holland titánra, Anish Girire mért vereséget. Az ukránok az éremért játszhatnak a befejező játéknapon.

 

Az élcsoportban a 10. forduló eredményei:

Dánia (13, 24) – Magyarország (13, 22,5)  0 - 4

Sune Berg Hansen (2577) – Lékó Péter (2737) 0 – 1 (Olasz megnyitás, 108)

Almási Zoltán (27143) – Jacob Aagard (2517)   1 – 0 (Szicíliai védelem, 58)

Allan Stig Rasmussen (2496) – Polgár Judit (2698) 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 39)

Berkes Ferenc (2685) – Jakob Vang Glud (2498)   1 – 0 (Katalán megnyitás, 33)

 

Kína (15, 26) – Egyesült Államok (15, 26)  2,5 – 1,5

Wang Hao (2726) – Hikaru Nakamura (2778)  döntetlen

Wang Yue (2685) – Gata Kamsky (2746)  döntetlen

Ding Liren (2695) – Alekszander Oniscsuk (2666)  1 - 0

Bu Xiangzhi (2670) – Varuzhan Akobjan (2617)  döntetlen

 

Argentína (14, 22,5) – Oroszország (15, 23)  1,5 – 2,5

Fernando Peralta (2606) – Alekszandr Griscsuk (2763)  döntetlen

Diego Flores (2589) – Szergej Karjakin (2785)  0 - 1

Ruben Felgaer (2570) – Jevgenyij Tomasevszkij (2730)  döntetlen

Sandro Mareco (2589) – Dmitrij Jakovenko (2722)  döntetlen

 

Hollandia (14, 25) – Örményország (15, 23,5)  1 - 3

Anish Giri (2711) – Levon Aronjan (2816)  0 - 1

Loek van Wely (2691) – Szergej Movszeszjan (2698)  döntetlen

Ivan Szokolov (2696) – Vlagyimir Akopjan (2687)  0 - 1

Jan Smeets (2607) – Gabrien Szargiszjan (2693)  döntetlen

 

Azerbajdzsán (13, 25) – Ukrajna (14, 24)  1,5 – 2,5

Tejmur Radzsabov (2788) – Vaszilij Ivancsuk (2769)  döntetlen

Eltaj Safarli (2620) – Ruszlan Ponomarjov (2734)  0 - 1

Sahriyar Mamedgyarov (2729) – Andrej Volokityin (2709)  döntetlen

Rauf Mamedov (2634) – Alekszandr Mojszejenko (2706)  döntetlen

 

Csehország (13, 24) – Lengyelország (13, 23)  1 - 3

Fehéroroszország (13, 23,5)  -  Németország (13, 22,5)  1,5 – 2,5

Fülöp-szigetek (13, 23) – Vietnam (13, 24)  2 - 2

India (12, 22) – Kuba (12, 26)  2 - 2

Izrael (12, 21) – Grúzia (12, 23,5)  2 - 2

Üzbegisztán (12, 23) – Bulgária (12, 23)  3 - 1

Románia (12, 23,5) – Franciaország (12, 21,5)  2,5 – 1,5

Görögország (12, 25,5) – Spanyolország (12, 22)  2 - 2

Szlovénia (12, 20) – Horvátország (12, 20,5)  2,5 – 1,5

Venezuela (12, 19) – Moldávia (11, 25)  2 - 2

 

 

Az élcsoport állása

 

Helyezés

Rajtszám

Ország

Ford.

+

=

-

TB1

TB2

TB3

1

6

Kína

CHN

10

8

1

1

17

343.5

28.5

2

3

Örményország

ARM

10

8

1

1

17

336.5

26.5

3

1

Oroszország

RUS

10

8

1

1

17

321.5

25.5

4

2

Ukrajna

UKR

10

8

0

2

16

292.5

26.5

5

4

Magyarország

HUN

10

7

1

2

15

311.5

26.5

6

5

Egyesült Államok

USA

10

6

3

1

15

307.0

27.5

7

14

Németország

GER

10

6

3

1

15

282.0

25.0

8

16

Lengyelország

POL

10

7

1

2

15

259.0

26.0

9

29

Argentína

ARG

10

6

2

2

14

270.0

24.0

10

33

Üzbegisztán

UZB

10

6

2

2

14

269.0

26.0

11

35

Fülöp-szigetek

PHI

10

6

2

2

14

268.0

25.0

12

25

Románia

ROU

10

7

0

3

14

257.5

26.0

13

9

Hollandia

NED

10

7

0

3

14

252.0

26.0

14

28

Szlovénia

SLO

10

6

2

2

14

249.5

22.5

15

27

Vietnam

VIE

10

5

4

1

14

246.5

26.0

 

Az utolsó forduló párosítása

 

No.

Ország

Pont

MP

:

MP

Pont

Ország

1

Ukrajna

26½

16

:

17

28½

Kína

2

Magyarország

26½

15

:

17

26½

Örményország

3

Oroszország

25½

17

:

15

25

Németország

4

Lengyelország

26

15

:

15

27½

Egyesült Államok

5

Argentína

24

14

:

14

26

Hollandia

6

Vietnam

26

14

:

14

26

Üzbegisztán

7

Románia

26

14

:

14

25

Fülöp-szigetek

8

Kuba

28

13

:

14

22½

Szlovénia

9

Azerbajdzsán

26½

13

:

13

24

India

10

England

23½

13

:

13

25

Csehország

11

Izrael

23

13

:

13

25

Fehéroroszország

12

Grúzia

25½

13

:

13

24

Dánia

13

Olaszország

24½

13

:

13

27½

Görögország

14

Spanyolország

24

13

:

13

25½

Szerbia

15

Svédország

25

13

:

13

23

Brazília

16

Szlovákia

25

13

:

13

22½

Ausztrália

17

Bulgária

24

12

:

13

21

Venezuela

 

Női sakkolimpia

 

Női csapatunk elszenvedte harmadik vereségét és a 27. helyre esett vissza. A bolgárok elleni meccs az éltáblán született gyors remivel indult, hiába volt a Gara nővéreknek kecsegtető állásuk, egyre bonyolultabbak lettek az állások, a kavarodásban ellenfeleik szerencsésebb kézzel sakkoztak, kihasználták a felkínált esélyeket. Gara Tícia eltékozolta anyagi előnyét, Iva Videnova szabadgyalogjai megkeserítették életét. Anita nagyot rontott, Rudolf Anna partijai örökös sakkal ért véget.

 

A játéknap szenzációja, hogy a kazah négyes pontot rabolt a vezető kínai csapattól, a címvédő orosz együttes győzött, holtverseny az élen, az utolsó fordulóra maradt itt is a döntés. Az ukránok újabb nyeréssel már harmadikok.

 

Az élcsoportban a 10. forduló eredményei:

Magyarország (12, 23) – Bulgária (12, 23) 1 - 3

Hoang Thanh Trang (2464) – Antoaneta Sztefanova (2502)  döntetlen (Grünfeld védelem, 19)

Iva Videnova (2317) – Gara Tícia (2385)  1 - 0 (Szicíliai védelem, 46)

Rudolf Anna (2289) – Adriana Nikoleva (2299)  döntetlen (Szicíliai védelem, 60

Elitsa Raeva (2313) – Gara Anita (2306)  0 – 1

 

Kína (16, 27) – Kazahsztán (14, 25)  2 - 2

Hou Ji-fan (2599) – Guliskhan Nahbajeva (2291)  döntetlen

Zhao Xue (2549) – Gulmira Dauletova (2267)  1 - 0

Ju Wenjun (2528) – Dinara Saduakaszova (2216)  döntetlen

Ding Yixin (2424) – Medina (Davletbajeva (2165)  0 - 1

 

Örményország (14, 23,5) – Oroszország (15, 25,5)  0,5 – 3,5

Elina Danieljan (2476) – Tatjana Koszinceva (2530)  0 - 1

Lilit Mkrtchian (2454) – Valentyina Gunyina (2507)  0 - 1

Lilit Galojan (2349) – Alekszandra Kosztenjuk (2489)  döntetlen

Maria Kurszova (2338) – Natalija Pogonyina (2448) 0 - 1

 

Ukrajna (14, 24,5) – Lengyelország (14, 24,5)  2,5 – 1,5

Katyerina Lahno (2542) – Monika Socko (2467)  döntetlen

Natalija Zsukova (2442) – Iweta Rajlich (2412)  1 - 0

Anna Usenyina (2433) – Jolanta Zawadzka (2377)  döntetlen

Inna Yanovska (2404) – Karina Szczepkowska (2375)  döntetlen

 

Azerbajdzsán (13, 23) – Franciaország (13, 25)  1,5 – 2,5

India (13, 22) – Izrael (13, 25)  3,5 – 0,5

Németország (13, 23,5) – Spanyolország (13, 23)  3 - 1

Üzbegisztán (13, 22) – Olaszország (12, 24)  2 - 2

Mongólia (12, 23) – Egyesült Államok (12, 24,5)  2 - 2

Peru (12, 22) – Szlovénia (12, 21,5)  2,5 – 1,5

Románia (12, 22,5) – Hollandia (12, 23,5)  3,5 – 0,5

Irán (11, 24) – Ausztria (12, 20,5)  3,5 – 0,5

Grúzia (11, 23,5) – Vietnam (11, 21,5) 2,5 – 1,5

 

Az élcsoport állása

 

 

Helyezés

Rajtszám

Ország

Ford.

+

=

-

TB1

TB2

TB3

1

1

Kína

CHN

10

7

3

0

17

357.0

29.0

2

2

Oroszország

RUS

10

7

3

0

17

348.0

29.0

3

4

Ukrajna

UKR

10

6

4

0

16

325.0

27.0

4

14

Franciaország

FRA

10

7

1

2

15

294.0

27.5

5

22

Kazahsztán

KAZ

10

6

3

1

15

281.0

27.0

6

9

Németország

GER

10

7

1

2

15

277.5

26.5

7

6

India

IND

10

7

1

2

15

277.5

25.5

8

7

Lengyelország

POL

10

6

2

2

14

282.0

26.0

9

13

Bulgária

BUL

10

6

2

2

14

260.0

26.0

10

8

Örményország

ARM

10

7

0

3

14

259.5

24.0

11

35

Üzbegisztán

UZB

10

6

2

2

14

259.0

24.0

12

10

Románia

ROU

10

7

0

3

14

253.5

26.0

13

37

Peru

PER

10

6

2

2

14

229.5

24.5

14

3

Grúzia

GEO

10

5

3

2

13

280.5

26.0

15

25

Izrael

ISR

10

6

1

3

13

264.0

25.5

16

26

Irán

IRI

10

6

1

3

13

261.0

27.5

17

5

Egyesült Államok

USA

10

5

3

2

13

260.5

26.5

27

12

Magyarország

HUN

10

5

2

3

12

238.5

24.0

 

 

Az élcsoportban az utolsó forduló párosítása

 

No.

Ország

Pont

MP

:

MP

Pont

Ország

1

Oroszország

29

17

:

15

27

Kazahsztán

2

Bulgária

26

14

:

17

29

Kína

3

Ukrajna

27

16

:

15

26½

Németország

4

Franciaország

27½

15

:

15

25½

India

5

Lengyelország

26

14

:

14

24

Örményország

6

Peru

24½

14

:

14

26

Románia

7

Üzbegisztán

24

14

:

13

27½

Irán

8

Spanyolország

24

13

:

13

26

Grúzia

9

Egyesült Államok

26½

13

:

13

25½

Izrael

10

Fehéroroszország

26

13

:

13

24½

Azerbajdzsán

11

Olaszország

26

13

:

13

25

Mongólia

12

Kolumbia

25

12

:

13

23½

Kuba

13

Görögország

24

12

:

12

23

Indonézia

14

Ausztria

21

12

:

12

23½

Szerbia

15

Szlovénia

23

12

:

12

24½

Lettország

16

Litvánia

23½

12

:

12

24

Magyarország

 

Hansen,S (2577) - Lékó,P (2737)
Olasz megnyitás [C54]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Fc5 4.0-0 Hf6 5.d3 0-0 6.Fb3 d6 7.c3 h6 8.Be1 Be8 9.h3 a6 10.Hbd2 Fe6 11.Fc2 Fa7 12.Hh2 He7 13.Hdf1 d5 14.Vf3 Hg6 15.He3 c6 16.Hhg4 Hxg4 17.hxg4 Fxe3 18.Fxe3 d4 19.Fd2 b5 20.Bec1 c5 21.Fd1

 

21...c4 22.dxc4 bxc4 23.b3 Bc8 24.bxc4 Fxc4 25.cxd4 exd4 26.Fb3 Fxb3 27.axb3 Vb6 28.g5 hxg5 29.Fxg5 Bxc1+ 30.Bxc1 Ve6 31.Be1 Bb8 32.Vd3

 

32...Vg4 33.Fc1 Hh4 34.Vg3 Vxg3 35.fxg3 Hg6 36.Bd1 Bxb3 37.Bxd4 Bxg3

Lékó Péter gyalogelőnyt szerzett, de az érvényesítése nem volt egyszerű feladat.

38.Ba4 Bc3 39.Fb2 Bc6 40.Fd4 Hf4 41.Kf2 He6 42.Fe3 Hc7 43.Bd4 He6 44.Bd7 Bc7 45.Bd6 Bc2+ 46.Kf3 Ba2 47.Bd7 Ba1 48.Ba7 Kh7 49.Kg3 Kg6 50.Kf2 Ba4 51.Kf3 Ba3 52.Kf2 a5 53.Ke2 Kf6 54.Kf2 g5 55.Bd7  

 

 

55...a4 56.Bd5 Ba1 57.Ba5 a3 58.Kg3 Kg6 59.Kg4 a2 60.Ff2 f6 61.g3 Hd8 62.Ba6 Hc6 63.Bxc6  

 

 

63...Bd1

Kimaradt az azonnali nyerés 63...Be1 -gyel. 64.Fxe1 (64.Fd4 Bxe4+ 65.Kf3 Bxd4 66.Ba6 Bd2) 64...a1V 65.Ff2 Vd1+ 66.Kh3 Vh1+ 67.Kg4 Vh5 és matt.

64.Fd4 Bxd4 65.Ba6 Bd2 66.e5 a1V 67.Bxa1 Bd4+ 68.Kf3 g4+ 69.Ke3  

 

 

69...fxe5

A bástyavégjátékot azért Péter ellenfele hathatós segítségével "lenyúzta".

 70.Bf1 Ba4 71.Bf8 Ba3+ 72.Kf2 Ba2+ 73.Kf1 Ba6 74.Ke2 Ba2+ 75.Kf1 Bb2 76.Kg1 Bb6 77.Kg2 Bd6 78.Kg1 Bf6 79.Ba8 Kf5 80.Ba4 Bd6 81.Kf2 Bd2+ 82.Kf1 Bd4 83.Ba2 Bd3 84.Kf2 Ke4 85.Ba4+ Bd4 86.Ba2 Bc4 87.Ke2 Bb4 88.Bc2 Bb3 89.Bc4+ Kf5 90.Kf2 Bf3+ 91.Kg2 Bd3 92.Kf2 Bd2+ 93.Kf1 Bd4 94.Bc3 Bb4 95.Ke2 Bb2+ 96.Kf1 Ke4 97.Ba3 Bd2 98.Ba4+ Bd4 99.Ba2 Bd3 100.Kf2 Bf3+ 101.Kg2 Bc3 102.Ba4+ Kd3 103.Bxg4 e4 104.Bg8 Bc2+ 105.Kf1 Bc1+ 106.Kg2 e3 107.Bd8+ Ke2 108.Ba8 Ke1 és világos túllépte a gondolkodási időt

 

Almási,Z (2713) - Aagaard,J (2517)
Szicíliai védelem [B98]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fg5 e6 7.f4 Fe7 8.Vf3 Va5 9.0-0-0 Fd7 10.g4 Hc6 11.Hb3 Vc7 12.Fh4 h6 13.Fg3 e5 14.f5 Bc8 15.Kb1 Ha5 16.h4 Fc6 17.Fd3 Hd7 18.Hxa5 Vxa5 19.Fc4 b5 20.Fb3 Vc7 21.Ve2 Vb7 22.Ff2 Hf6 23.Bhe1 b4 24.Hd5 Fb5 25.Vf3 Hxd5 26.Fxd5 Vc7 27.Vb3 Fc4 28.Va4+ Fb5 29.Vb3 Fc4 30.Fxc4 Vxc4 31.Bd5 Kd7 32.Ba5 Vxb3 33.axb3 Ba8 34.Bd1 Kc6

 

35.c3 bxc3 36.bxc3 Kb7 37.Ba4 Bhc8 38.Bb4+ Kc6 39.Kc2 Fd8 40.Ba4 Kc7 41.Bd5 Kc6 42.b4 Fc7 43.c4 Bcb8 44.Kc3 Kb7 45.Bd1 Bg8 46.Fe3 g6 47.f6 g5 48.h5 Bgc8 49.Bda1 Be8 50.B4a2 Fb6

 

51.Fxb6 Kxb6 52.Ba5 Ba7 53.Bd1 Kc7 54.Bda1 Kb6

 

55.b5 Bea8 56.Kb4 Kb7 57.B1a2 Kc7 58.c5 és sötét feladta

 

Rasmussen,A (2496) - Polgár,J (2698)
Nimzoindiai védelem [E46]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.e3 0-0 5.Hge2 d5 6.a3 Fe7 7.cxd5 exd5 8.Hf4 Be8 9.Fd3 c6 10.0-0 a5 11.f3 b5 12.Fc2 Fa6 13.Be1 b4 14.Ha4 Hbd7 15.e4 Hf8 16.e5 H6d7 17.Hh5 g6 18.Hg3  

 

 

18...c5! 19.dxc5 Hxc5 20.f4 Fc4 21.Fe3 Vc7 22.Vd2 b3 23.Hxc5 bxc2 24.b3 d4 25.Vxd4 Fxc5 26.Vxc5 Vxc5 27.Fxc5 Fxb3 28.He4 Bec8 29.Bac1 He6 30.Fe3 Bd8 31.g4

 

31...Bd1 32.Kf2 Bad8 33.Hd6 f6 34.f5 fxe5 35.Hb7 Bf8 36.Hxa5 Fa4 37.Fh6 Hc5 38.Ke2 Bfd8 39.Hc4  

 

 

39...Hd3 és világos feladta

 

Berkes,F (2685) - Glud,J (2498)
Katalán megnyitás [E06]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Hf3 Hf6 4.g3 Fb4+ 5.Fd2 Fe7 6.Fg2 0-0 7.0-0 c6 8.Ff4 b6 9.Hc3 Fb7 10.Bc1 Hbd7 11.cxd5 cxd5 12.Hb5 He8 13.Vd3 a6 14.Hc7 g5

 

15.Hxg5! Fxg5 16.Fxg5 Vxg5 17.Hxa8 Vd8 18.Hxb6 Vxb6 19.Vd2 Hb8 20.Bc5 Hc6 21.Bfc1 Hg7 22.h4 Kh8 23.e4 He7 24.B1c3 Fa8 25.e5 Vb4 26.a3 Va4 27.b4 Hc6 28.Ff3 Ha7 29.h5 Hf5 30.h6 Bg8 31.Fh5 a5 32.Fxf7 axb4

 

 

33.Vg5! és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Isztambulban zajló 40. sakkolimpia kilencedik fordulójában férficsapatunk 3-1-re legyőzte az olaszokat. Polgár Judit remek technikával érvényesítette anyagi előnyét, Berkes Ferenc sötéttel nyert. Lékó Péter és Almási Zoltán remizett. A játéknap nagy szenzációjaként az amerikai négyes 2,5-1,5-re nyert az orosz együttes ellen, Hikaru Nakamura világossal Vlagyimir Kramnyikot, a sötéttel játszó Gata Kamsky Alekszandr Griscsukot kényszerítette megadásra, Dmitrij Jakovenko csak szépíteni tudott. Kína átvette a vezetést, de még három csapatnak, az oroszoknak, az örményeknek és az amerikaiaknak is 15-15 meccspontja van. Lékóék 13 ponttal a 10. helyről várják a dánok elleni mérkőzést. Női válogatottunk a szlovénokkal 2-2-re végzett, Gara Anita győzött, Hoang Thanh Trang és Gara Tícia remizett, Papp Petra kikapott. A kínaiak megőrizték egypontos előnyüket a címvédő oroszok előtt.

 

Férficsapatunk az olaszok elleni 3-1-es győzelemmel ismét versenyben van magas helyezésért, kedvező  a párosítás a tizedik fordulóban is, a dánokkal játszanak. Remekül küzdött válogatottunk az azzurik ellen, akik korántsem adták meg könnyen magukat. A társakat kissé megnyugtathatta, hogy Polgár Judit gyalogelőnyt szerzett, Lékó Péter minőségáldozattal kellemetlenkedett Fabiano Caruanának. A sötét táblákon egy kicsit vigyázni kellett, de éppen Berkes Ferenc szerzett vezetést együttesünknek. Ellenfele a 40. lépésben húzott nagyon rosszat, Fecó többé nem kegyelmezett, a vezérvégjátékot simán nyerte meg. Caruana a minőség visszaadásával szabadult szorongatott helyzetéből, Judit a huszárvégjátékot kitűnő technikával játszotta, anyagi előnyét érvényesítette. Almási Zoltán teljesen kiegyenlített, remi is lett a parti, így már zsebben volt a két meccspont. Lékó hosszasan próbálkozott, hogy valahol becsapja Caruanát, a csata végül 80 lépést követően lett döntetlen.

 

A forduló, de egyúttal a sakkolimpia legnagyobb szenzációja is megszületett a mai játéknapon. Megbotlott az orosz csapat, az amerikai együttes a 2,5-1,5-ös győzelemmel nyílttá tette az olimpiai bajnoki cím sorsát. Arra kevesen számítottak, hogy az oroszok az első két táblán vereséget szenvednek, a negyediken Dmitrij Jakovenko nyerését akár borítékolhattuk volna előre. Hikaru Nakamura hihetetlen elszántsággal játszott Vlagyimir Kramnyik ellen, a nagyon bonyolult, rengeteg buktatót rejtegető küzdelmet végül 80 lépésben megnyerte. Gata Kamsky bástya a futó a bástya elleni végjátékban győzte le az óriási bakit elkövető Alekszandr Griscsukot.

A kínai együttes kihasználta a nagy lehetőséget és kiütéses győzelemmel átvette a vezetést a táblázaton. Felcsillant a remény az örmények előtt is, míg az azerieknél éppen legjobbjuk, Tejmur Radzsabov vesztett, és nem tudták megverni  a lengyeleket. A „süllyesztőből” jöttek elő a hollandok, az ukránok előtt is felcsillant  a remény az éremszerzésre.

Lehetetlen leírni, érzékeltetni, hogy mekkora  a feszültség a versenyteremben, az utolsó két forduló pedig hihetetlen csemegéket, drámai csatákat ígér.

 

Az élcsoportban a 9. forduló eredményei:

Magyarország (11, 19,5) – Olaszország (11, 21)  3 - 1

Lékó Péter (2737) – Fabiano Caruana (2773)  döntetlen (Szicíliai védelem, 80)

Sabino Brunello (2586) – Almási Zoltán (2713)  döntetlen (Bogoindiai védelem, 54)

Polgár Judit (2698) – Daniele Vocaturo (2542)  1 – 0 (Spanyol megnyitás, 76)

Daniyy Dvirnyy (2520) – Berkes Ferenc (2685)   0 – 1 (Caro-Kann védelem, 56)

 

Egyesült Államok (13, 23,5) – Oroszország (15, 21,5)  2,5 – 1,5

Hikaru Nakamura (2778) – Vlagyimir Kramnyik (2797)  1 - 0

Gata Kamsky (2746) – Alekszandr Griscsuk (2763)  1 - 0

Alekszander Oniscsuk (2666) – Szergej Karjakin (2785)  döntetlen

Ray Robson (2598) – Dmitrij Jakovenko (2722)  0 - 1

 

Fülöp-szigetek (13, 22,5) – Kína (13, 22,5)  0,5 – 3,5

Wesley So (2652) – Wang Hao (2726)  döntetlen

Oliver Barbosa (2554) – Ding Liren (2695)  0 - 1

Eugene Torre (2469) – Bu Xiangzhi (2670)  0 - 1

Mark Paragua (2508) – Li Chao (2665)  0 - 1

 

Örményország (13, 21) – Németország (13, 21)  2,5 – 1,5

Levon Aronjan (2816) – Arkadij Naiditsch (2712) 1 - 0

Szergej Movszeszjan (2698) – Igor Henkin (2656)  döntetlen

Vlagyimir Akopjan (2687) – Georg Meier (2648)  1 - 0

Gabriel Szargiszjan (2693) – Daniel Fridman (2653)  0 - 1

 

Lengyelország (12, 21) – Azerbajdzsán (12, 23) 2 – 2

(Radoslaw Wojtaszek (2717) – Tejmur Radzsabov (2788)  1 – 0)

 

Ukrajna (12, 21) – Franciaország (12, 20,5)  3 - 1

Hollandia (12, 21)  Izrael (12, 20) 3 - 1

Szerbia (11, 21,5) – Argentína (12, 20)  1,5 – 2,5

Grúzia (11, 21,5) – India (11, 20)  2 - 2

Vietnam (11, 21) – Anglia (11, 18,5)  3 - 1

Üzbegisztán (11, 21) – Szlovénia (11, 18)  2 - 2

Ausztria (11, 21,5) – Csehország (11, 20)  0 - 4

Brazília (1, 18,5) – Fehéroroszország (11, 21)  1,5 – 2,5

Dánia (11, 21,5) – Makedónia (11, 19,5)  2,5 – 1,5

 

Az élcsoport állása

 

Helyezés

Rajtlista

Ország

Ford,

+

=

-

TB1

TB2

TB3

1

6

Kína

CHN

9

7

1

1

15

272.0

26.0

2

1

Oroszország

RUS

9

7

1

1

15

268.5

23.0

3

3

Örményország

ARM

9

7

1

1

15

258.5

23.5

4

5

Egyesült Államok

USA

9

6

3

0

15

252.0

26.0

5

2

Ukrajna

UKR

9

7

0

2

14

240.0

24.0

6

9

Hollandia

NED

9

7

0

2

14

218.0

25.0

7

29

Argentína

ARG

9

6

2

1

14

216.5

22.5

8

17

Csehország

CZE

9

5

3

1

13

247.0

24.0

9

7

Azerbajdzsán

AZE

9

5

3

1

13

246.5

25.0

10

4

Magyarország

HUN

9

6

1

2

13

233.5

22.5

11

14

Németország

GER

9

5

3

1

13

228.5

22.5

12

35

Fülöp-szigetek

PHI

9

6

1

2

13

209.5

23.0

13

39

Dánia

DEN

9

6

1

2

13

204.5

24.0

14

32

Fehéroroszország

BLR

9

6

1

2

13

203.0

23.5

15

16

Lengyelország

POL

9

6

1

2

13

202.0

23.0

16

27

Vietnam

VIE

9

5

3

1

13

193.0

24.0

 

 

Az élcsoportban a 10. forduló párosítása

 

No.

Ország

Pont

MP

:

MP

Pont

Ország

1

Kína

26

15

:

15

26

Egyesült   Államok

2

Argentína

22½

14

:

15

23

Oroszország

3

Hollandia

25

14

:

15

23½

Örményország

4

Azerbajdzsán

25

13

:

14

24

Ukrajna

5

Csehország

24

13

:

13

23

Lengyelország

6

Dánia

24

13

:

13

22½

Magyarország

7

Fehéroroszország

23½

13

:

13

22½

Németország

8

Fülöp-szigetek

23

13

:

13

24

Vietnam

9

India

22

12

:

12

26

Kuba

10

Izrael

21

12

:

12

23½

Grúzia

11

Üzbegisztán

23

12

:

12

23

Bulgária

12

Románia

23½

12

:

12

21½

Franciaország

13

Görögország

25½

12

:

12

22

Spanyolország

14

Szlovénia

20

12

:

12

20½

Horvátország

15

Venezuela

19

12

:

11

25

Moldávia

 

Női sakkolimpia

 

Válogatottunk nem tudott jelentősen javítani a helyezésén a szlovénok elleni 2-2-vel. Gara Anita hiába juttatta a csapatot vezetéshez, az eddig jól szereplő, első olimpiáján veretlen Papp Petra gyengébb napot fogott ki. Hoang Thanh Trang a világranglistán második Anna Muzicsukkal remizett, Gara Tícia is megosztozott  a ponton.

 

Folytatódott a kínai-orosz versenyfutás, mindkét együttes gond nélkül győzött 3-1-re, a kínai válogatott megőrizte egypontos előnyét. Az ukránok fontos rangadót nyertek, nagy meglepetés a kazah csapat előkelő helyezése, de megkapták Kínát ellenfélül.

 

Az élcsoportban a 9. forduló eredményei:

Magyarország (11, 21) – Szlovénia (11, 21)  2 - 2

Hoang Thanh Trang (2464) – Anna Muzicsuk (2606)  döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 33)

Veszna Rozic (2260) – Gara Tícia (2385)  döntetlen (Grünfeld védelem, 41)

Gara Anita (2306) – Jana Krivec (2240)  1 – 0 (Olasz megnyitás, 49)

Ana Srebrnic (2211) – Papp Petra (2302)  0 – 1 (Vezércsel, 51)

 

Kína (14, 24) – Franciaország (13, 24)  3 - 1

Hou Ji-fan (2599) – Almira Szkripcsenko (2442)  1 - 0

Zhao Xue (2549) – Sophie Milliet (2411)  1 - 0

Ju Wenjun (2528) – Nino Maisuradze (2284)  döntetlen

Huang Qian (2449) – Silvia Collas (2261)  döntetlen

 

India (13, 21) – Oroszország (13, 22,5)  1 - 3

Harika Dronavalli (2503) – Tatjana Koszinceva (2530)  döntetlen

Eesha Sanjay Karavade (2371) – Valentyina Gunyina (2507)  0 - 1

Tania Sachdev (2379) – Nagyezsda Koszinceva (2524)  döntetlen

Swaminathan Soumya (2271) – Alekszandra Kosztenjuk (2489)  0 - 1

 

Kazahsztán (12, 22,5) – Üzbegisztán (13, 20,5)  2,5 -1,5

Egyesült Államok (12, 23,5) – Ukrajna (12, 21,5)  1 - 3

Bulgária (12, 21,5) – Lengyelország (12, 22)  1,5 - 2,5

Irán (11, 23) – Örményország (12, 20,5)  1 - 3

Grúzia (11, 22) – Azerbajdzsán (11, 20,5)  1,5 – 2,5

Izrael (11, 22) – Szerbia (11, 20,5)  3 - 1

Vietnam (11, 20) – Németország (11, 21)  1,5 – 2,5

Spanyolország (11, 19,5) – Litvánia (11, 21)  3,5 – 0,5

 

Az élcsoport állása

 

Helyezés

Rajtlista

Ország

Ország

+

=

-

TB1

TB2

TB3

1

1

Kína

CHN

9

7

2

0

16

287.0

27.0

2

2

Oroszország

RUS

9

6

3

0

15

266.5

25.5

3

4

Ukrajna

UKR

9

5

4

0

14

266.0

24.5

4

22

Kazahsztán

KAZ

9

6

2

1

14

236.0

25.0

5

7

Lengyelország

POL

9

6

2

1

14

236.0

24.5

6

8

Örményország

ARM

9

7

0

2

14

231.0

23.5

7

14

Franciaország

FRA

9

6

1

2

13

242.5

25.0

8

25

Izrael

ISR

9

6

1

2

13

223.5

25.0

9

27

Azerbajdzsán

AZE

9

6

1

2

13

221.0

23.0

10

11

Spanyolország

ESP

9

6

1

2

13

213.5

23.0

11

35

Üzbegisztán

UZB

9

6

1

2

13

213.5

22.0

12

6

India

IND

9

6

1

2

13

208.5

22.0

13

9

Németország

GER

9

6

1

2

13

202.5

23.5

14

5

Egyesült Államok

USA

9

5

2

2

12

212.5

24.5

15

16

Szlovénia

SLO

9

3

6

0

12

210.0

21.5

16

12

Magyarország

HUN

9

5

2

2

12

204.0

23.0

17

17

Hollandia

NED

9

5

2

2

12

202.5

23.5

18

10

Románia

ROU

9

6

0

3

12

199.5

22.5

19

21

Mongólia

MGL

9

6

0

3

12

199.0

23.0

20

13

Bulgária

BUL

9

5

2

2

12

198.5

23.0

 

 

Az élcsoportban a 10. forduló párosítása

 

No.

Ország

Pont

MP

:

MP

Pont

Ország

1

Kína

27

16

:

14

25

Kazahsztán

2

Örményország

23½

14

:

15

25½

Oroszország

3

Ukrajna

24½

14

:

14

24½

Lengyelország

4

Azerbajdzsán

23

13

:

13

25

Franciaország

5

India

22

13

:

13

25

Izrael

6

Németország

23½

13

:

13

23

Spanyolország

7

Üzbegisztán

22

13

:

12

24

Olaszország

8

Mongólia

23

12

:

12

24½

Egyesült   Államok

9

Peru

22

12

:

12

21½

Szlovénia

10

Magyarország

23

12

:

12

23

Bulgária

11

Románia

22½

12

:

12

23½

Hollandia

12

Irán

24

11

:

12

20½

Ausztria

 

Lékó,P (2737) - Caruana,F (2773)
Szicíliai védelem [B31]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 g6 4.Fxc6 dxc6 5.d3 Fg7 6.h3 b6 7.0-0 e5 8.a4 a5 9.Ha3 Vc7 10.Hc4 Fe6 11.b3 Hf6

 

12.Hcxe5! Hd7 13.Hxd7 Fxa1 14.Fg5 Fg7 15.Ff6 Fxf6 16.Hxf6+ Ke7 17.e5 h6 18.Vd2 Kd8 19.Vf4

Figyelmet érdemelt a 19.d4 cxd4 20.Hxd4 Kc8 21.Vc3 Kb7 22.He4 Bhd8 23.Hxe6 fxe6 24.Hd6+ folytatás.

19...Kc8 20.Hd2 Ve7 21.Hde4 Kc7 22.Be1 Bad8 23.Hd6

 

 

23...Bxd6

A minőség visszaadásával Fabiano Caruana a nagyobb bajokat megúszta.

24.exd6+ Vxd6 25.Vf3 Bd8 26.Be3 Kb7 27.He4 Ve5 28.Ve2 Va1+ 29.Kh2 Ve5+ 30.Hg3 Vc7 31.Kg1 Bd5 32.He4 Bd8 33.Hd2 Vf4 34.Hf3 Vf6 35.He5 Bd5 36.Ve1 h5 37.Hc4 Bd4 38.Hd2 Bd5 39.He4 Vd8 40.Hc3 Bf5 41.He4 Bd5 42.Va1 Bd4 43.Hd2 Bd7 44.Hf3 Fd5 45.Vd1 Vf6 46.Ve2 Fxf3 47.Bxf3 Vg5 48.Be3 Kc7 49.Be4 Vf6 50.g3 Bd4 51.Be3 Bd7 52.h4 Kd6 53.Bf3 Ve5 54.Be3 Vf6 55.Kg2 Kc7 56.Be4 Vd6 57.Ve3 Vf6 58.Ve1 Vd6 59.Be8 Bd8 60.Ve7+ Bd7 61.Vxd6+ Kxd6 62.Kf3 Kc7

 

63.Kf4 b5 64.f3 bxa4 65.bxa4 c4 66.Ke3 cxd3 67.cxd3 Kb6 68.Be5 c5 69.g4 Bd4 70.gxh5 Bxh4 71.hxg6 fxg6 72.Be6+ Kc7 73.f4 Bg4 74.Kf3 Bg1 75.Ba6 g5 76.fxg5 Bxg5 77.Bxa5 Kb6 78.Bb5+ Kc6 79.Bb1 Bd5 80.Ke3 Bd4 és döntetlen

 

Brunello,S (2586) - Almási,Z (2713)
Bogoindiai védelem [E11]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 Fb4+ 4.Fd2 Fxd2+ 5.Vxd2 d5 6.g3 c6 7.Fg2 Hbd7 8.0-0 b6 9.Bc1 Fb7 10.cxd5 cxd5 11.a4 0-0 12.a5 He4 13.Vb4 Fa6 14.Ff1 Bb8 15.Hc3 Hef6 16.Va3 bxa5 17.Vxa5 Fc4 18.Hd2 Bxb2 19.Hxc4 dxc4 20.Vxa7 h5 21.Ba2 Vb8 22.e3 Vxa7 23.Bxa7 Bc8 24.Fe2 g6 25.Kf1 Hb6 26.Ba5 Hbd5 27.Hd1 Bb4 28.f3 Hd7 29.e4 H5b6 30.Hc3 Hb8 31.Bb5 Bb3 32.Bc5 Bxc5 33.dxc5 H6d7 34.Ha4 Ba3 35.Fd1 He5 36.f4 Hg4 37.Fxg4 hxg4 38.Bxc4 Hc6 39.e5 Ba1+ 40.Ke2 Ba2+ 41.Ke3 Bxh2 42.Hc3 Bc2 43.Kd3 Bg2 44.He4 g5 45.Ke3 gxf4+ 46.Kxf4 Kg7 47.Hf6 Bf2+ 48.Ke3 Hxe5 49.Kxf2 Hxc4 50.Hxg4 f5 51.He3 He5 52.Ke2 Kf6 53.Hc2 Hc6 54.Kd3 és döntetlen

 

Polgár,J (2698) - Vocaturo,D (2542)
Spanyol megnyitás [C84]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 b5 6.Fb3 Fb7 7.d3 Fe7 8.Hc3 0-0 9.Fd2 d6 10.Hd5 Hxd5 11.Fxd5 Vd7 12.a4 Bfb8 13.c3 Hd8 14.Fxb7 Bxb7 15.b4 Bc8 16.axb5 axb5 17.d4 exd4 18.cxd4 c5 19.d5 Ff6 20.Ba6 Ba7 21.Bxa7 Vxa7 22.bxc5 Vxc5 23.Vb1 Fc3?

 

24.Fxc3 Vxc3 25.Vxb5

Judit gyalogelőnyt szerzett, megnyugtatóan hatott a társakra is.

25...Kf8 26.h3 h6 27.Bb1 Vc4 28.Vd7 Vc7 29.Vxc7 Bxc7 30.Bb8 Ke7 31.Hd4 g6 32.f3 Bc4 33.Hb5 Bb4 34.Bb6 f5 35.exf5 gxf5  

 

 

36.Hxd6

A kiskombináció átmenetileg újabb gyalogot nyert, de a király hadszíntérre indulása is számításba jött.

36...Bxb6 37.Hc8+ Kd7 38.Hxb6+ Kd6 39.Kf2 f4 40.g4 fxg3+ 41.Kxg3 Kc5 42.Hd7+ Kxd5 43.Hf6+ Ke6 44.Hg4 Hf7 45.Kf4 h5 46.Hf2 Kf6 47.He4+ Kg6

 

48.h4

Nagymesternőnk nagyon türelmesen játszotta a végjátékot, ahol a h5 gyalogos halálra van ítélve, az f gyalogot pedig majd lehet szöktetni.

48...Hh8 49.Hg3 Kh6 50.Hf5+ Kg6 51.He3 Kh6 52.Kf5 Hg6 53.Hg2 He7+ 54.Kf6 Hc6 55.He3 Kh7 56.Hf5 Hb4 57.Kg5 Hd5 58.Hg3 Kg7 59.Hxh5+ Kf7

 

60.Hg3 Hf6 61.h5 Hh7+ 62.Kh6 Hf6 63.He4 Hg8+ 64.Kg5 He7 65.f4 Hc6 66.h6 Kg8 67.f5 He5 68.Hf6+ Kh8 69.Hg4 Hd7 70.Kg6 Hf8+ 71.Kf7 Hh7 72.f6 Hg5+ 73.Kg6 He6 74.f7 Hf8+ 75.Kf6 Hg6 76.He5 és sötét feladta

 

Dvirnyy,D (2520) - Berkes,F (2685)
Caro-Kann védelem [B19]

1.e4 c6 2.d4 d5 3.Hc3 dxe4 4.Hxe4 Ff5 5.Hg3 Fg6 6.h4 h6 7.Hf3 Hd7 8.h5 Fh7 9.Fd3 Fxd3 10.Vxd3 e6 11.Fd2 Hgf6 12.0-0-0 Fd6 13.He4 Fc7 14.Bh4 Hxe4 15.Vxe4 Ve7 16.c4 0-0-0 17.Ve2 Bhe8 18.Fc3 Kb8 19.Bhh1 a6 20.Kb1 Vf8 21.Vc2 Hf6 22.Ve2 Hd7 23.Vc2 Hf6 24.Ve2 Vg8 25.Vc2 Hg4 26.He5 Hxe5 27.dxe5 Vf8 28.Ve4 Fb6 29.f4 a5 30.a4 Vc5 31.g4 Ka7 32.Bhf1 g6 33.hxg6 fxg6 34.Bd6 Bxd6 35.exd6 Vxd6

 

36.Vxg6?! Bg8!

Az olasz sakkozó elnézte ezt a lépést, Berkes Ferenc a hosszas manőverezések után végre kezdeményezéshez jutott.

37.Fe5 Vxe5 38.Vxg8 Ve4+ 39.Ka1 Vd3 40.Bc1?

Az időzavar utolsó lépésével világos gyakorlatilag vesztőt húzott, vissza kellett adnia a minőséget, a vezérvégjátékban az anyagi előny érvényesítése hibátlan volt.

 

 

40...Fd4! 41.Vf8 Vb3 42.Bc3 Fxc3 43.bxc3 Vxc3+ 44.Kb1 Vb3+ 45.Kc1 Ve3+ 46.Kc2 Ve2+ 47.Kc3 Ve3+ 48.Kc2 Ve2+ 49.Kc3 Vxg4 50.Vc5+ Ka6 51.Vf8 Vg1 52.Va8+ Va7 53.Vf8 Ve3+ 54.Kc2 h5 55.Va8+ Va7 56.Vf8 Vd4 és világos feladta

 

Nakamura,H (2778) - Kramnyik,V (2797)  

 

 

61.c7 e2 62.c8H+ Kf6 63.Kxe2 Ke5 64.Hb6 Kd4 65.Fg2 Fe1 66.Hd5 Ke5 67.Hb4 Fh4 68.Hd3+ Kf5 69.Kxd2 Kg4 70.Ke2 Ff6 71.H1f2+ Kg3 72.Ff3 Fd8 73.He4+ Kh4 74.He5 Fc7 75.Hg6+ Kh3 76.He7 Fd8 77.Hf5 Fb6 78.Kf1 Kh2 79.Fg4 f3 80.Hh4 és sötét feladta

 

Griscsuk,A (2763) - Kamsky,G (2746) 

 

55.Fe3 Fxe3 56.Bxf5+ Kxg3 57.Be5 Bf2+ 58.Ke1 Kf4 59.Be8 Ba2 60.Kd1 Kf3  

 

 

61.Be7??

Még a legnagyobbak is hibáznak a kapkodásban.

61...Bd2+ 62.Ke1 Bd8 63.Bf7+ Ff4 64.Bf6 Bc8 és világos feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog