Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A győztes hite nagy erő - interjú Arshak Petroszjannal, az örmény válogatott kapitányával

Címkék: 40. sakkolimpia Isztambul

Az isztambuli sakkolimpia záróünnepségén az örmény válogatott kapitánya, Arshak Petroszjan harmadszor vehette át a győztesnek járó Hamilton Russel aranyserleget, vezetésével harmadszor lett olimpiai bajnok az együttes. Az olimpia tanulságairól, a rendkívül kiélezett hajráról, a fantasztikus fogadtatásról, az örmény sakkozás vélt és valós titkairól már Szegeden beszélgettem az aranykapitánnyal, Lékó Péter apósával. „A győzelem a következő versenyre is impulzust ad, a győztes hite nagy erő” – vallja a csapatára oly büszke nemzetközi nagymester.

A világsajtót bejárták a képek, a videók, hogy Jerevánban miként fogadták az aranycsapatot.

Isztambulból az elnöki különgéppel utaztunk haza, ennek egyik oka az volt, hogy közvetlenül a záróünnepség utáni menetrendszerinti járatra volt helyfoglalásunk, másképp még négy napot a török városban tölthettünk volna. A hosszúra nyúlt ünnepség fantasztikus pillanata volt, amikor kapitányként harmadszor emelhettem a magasba a győztesnek járó Hamilton Russel aranykupát, és másnap utaztunk. A repülőgépen már készítették az interjúkat, forgattak a tévéstábok. Este érkeztünk meg Jerevánba, a repülőtéren ünnepélyesen fogadtak bennünket, majd nyitott limuzinokkal érkeztünk meg a Szabadság térre. az Operaházhoz. Az utat is megtöltötték a lelkes ünneplők, a téren több tízezres tömeg várta a válogatottunkat. Üdvözlő beszédek, kulturális program után az államfő, Szerzs Szargszjan nagyszabású fogadást adott, ahol a csapattagok, a sikeres szereplést elősegítő stáb tagjai kitüntetéseket vehettek át, a legmagasabb rangút válogatottunk éltáblásának, Levon Aronjannak és nekem nyújtotta át. Ez a fogadtatás, az ünneplés még inkább kötelez bennünket, hogy a jövőben is minden megtegyünk a sikeres szereplés érdekében. Nagyon jól tudjuk, hogy ez egyre nagyobb kihívás, túlságosan is erős a konkurencia, nagyon sok jó csapat verseng. Számos programon, találkozón vettünk részt, interjúk sokaságát adtuk, együtt is megünnepeltük a harmadik aranyérmet. Szegedre visszaérkezve kezdem csak kipihenni az olimpia és az aranyérmes fogadtatás oly kellemes fáradtságát.

A sakkolimpia előtti edzőtáborban az államelnök, Szerzs Szargszjan meglátogatta a csapatot.

Az olimpia előtt 11 napos edzőtábort tartottunk egy ismert sportbázisban, ahol kitűnő körülmények vártak bennünket. A megszokott időbeosztást követtük, a délelőtt mindig a sporté volt. Valamennyien látogattuk a nagyszerű uszodát, aztán kinek-kinek mihez volt kedve, asztalitenisz, futball, ebéd után valamikor 4 órakor kezdtünk sakkozni. A szokásos műsor, érdekes megnyitási változatok, a legújabb partik, feladványt fejtettek, vagy éppen snelleztek a játékosok, ez pár órát tartott. A korábbi hagyományokhoz híven ellátogatott hozzánk az államelnök úr. A válogatottnak, az örmény sakkozásnak sokat jelent, hogy a sakkszövetség elnökeként is jelentős támogatást nyújt, érdeklődése, kitüntető figyelme erősíti a híres csapatszellemet. Az edzőtábor után a csapattagok pár napot családjuk körében tölthettek, majd a csapat egy nappal a hivatalos megnyitó előtt elutazott Isztambulba, hogy legyen idő egy kis pihenésre.

Miként segíted a játékosokat, a versenyprogram összeállításában mennyire egyeztetsz velük. Levon Aronjan külön klasszist képvisel, ő válogathat a jobbnál jobb tornák között.

Szeretném azt leszögezni, hogy én a csapatversenyeken vagyok kapitány. A válogatott nagyon erős játékosokból áll. Az éltáblán Levon Aronjan, aki jelenleg második a világranglistán és úgy gondolom, hogy reális eséllyel pályázik arra, hogy a jövő évi világbajnok-jelölti versenyt megnyerve világbajnoki kihívó legyen. Még három nagymester van, akinek Élő-pontja 2700 körül van, így nyugodtan mondhatom, hogy nagyszerű csapatom van. Tavaly óta ismét az örmény válogatottban játszik Szergej Movszeszjan, így mind a négy táblán erősek vagyunk. Nyolc évvel ezelőtt fogadtuk el elnökünk, Szerzs Szargszjan javaslatára a válogatási szisztémát, Élő-pontszám szerint az első négy kerül be a csapatba és a bajnok, ez megnöveli a bajnokság jelentőségét, és a lehetőség mindenki számára adott. Először fordult elő, hogy a honi ranglista első öt helyezettje játszott, Tigran L Petroszjan nyerte a bajnokságot. Ez a szisztéma minden vitát kizár, az eredmények ismeretében nyugodtan mondhatom, hogy bevált. A játékosoknak előre egyeztetett programja van, ennek középpontjában a legfontosabb csapatverseny áll. Az edzőtáboroknak célja, hogy erősítse azt a nagyszerű hangulatot, amely a csapatot jellemzi. A cél közös, a minél eredményesebb szereplés. Már hosszú évek óta szinte ugyanabban az összeállításban játszunk, nagyon fontos, hogy túl azon, hogy erős sakkozók, jó emberek is. Nincs intrika, nincs olyan vitás kérdés, amit együtt ne tudnánk megoldani. A csapatban baráti, családias az atmoszféra.

Ez lenne az örmény válogatott eredményességének a titka?

Egy mindenkiért, mindenki egyért, ez a mi jelszavunk. Hosszú évek óta vagyok együtt a csapattal, és mindig megcsodálom, amilyen fegyelmezetten játszanak. Sokszor megkérdeznek, hogy egyéni versenyeken Levont leszámítva miért nem tudnak hasonló nagy sikereket elérni? A válaszom, hogy azokat a hibákat, amelyeket elkövetnek egyéni tornákon, nem követnek el csapatban játszva és fokozott felelősséggel küzdve. Fontos, hogy elvesztett mérkőzés után sincs rossz hangulat, nem keressük a bűnöst. Kikaptunk a kínai csapattól, röviden megbeszéltük a történeteket, még négy forduló volt hátra, mind a négy meccset meg kellett nyernünk. Láttuk a következő forduló párosítását, rögtön a feladatra koncentráltunk. Pillanatok alatt szétosztottuk a feladatokat. Ki mit fog játszani, ki kivel készül. Szeretném kiemelni Levon Aronjan szerepét. Az ő tudása, a többiekhez való viszonya is a siker kulcsa. Megosztja társaival a legféltettebben őrzött megnyitási ötleteit, a gondosan kidolgozott a változatokat, aligha van erre hasonló példa a rivális együtteseknél. A többiekre is jellemző ez a hozzáállás, nincsenek titkaik egymás előtt, mert a csapat eredményessége a tét. Sokszor a konkrét felkészülésre kevés az idő, gyorsan, összeszedetten kell dolgozni. Nehéz meccseket játszunk, sorban jönnek a riválisokkal való összecsapások. Érdekes, hogy éppen a kínaiak ellen vesztettünk, pedig ellenük minden igen sikeresek voltunk, mintegy 3 óra alatt vége volt a mérkőzésnek.

Hogy érzed magad a mérkőzések közben? Mennyire izgulsz egyes kritikus állásban, amikor kívülről oly könnyű látni a jó lépést?

Csak a játékosaim háta mögül nézhetem a partikat, így arcomról nem olvasható le az izgalom, vagy éppen a nyugodtság. A jelentős csapatversenyekre mi nem úgy utazunk, hogy határozott elvárások lennének a játékosok felé. Mindenki a tudása legjavát akarja nyújtani. Érthető, hogy éremesélyes csapatként dobogós helyezés megszerzésére törekszünk, a legjobb, ha harcolhatunk az aranyéremért. Stressz nélkül lehetetlen nézni a játszmákat. Példaként említem Akopjan partiját a németek ellen, egy lépésben nyerhetett volna, kis túlzással mindenki látta, csak ő nem, végül nehezen győzött, ahogy a mérkőzést is megnyertük. Szeretném a játékosok egyéni teljesítményét elemezni. Aronjant már dicsértem, fantasztikusan tudja a csapattagokat lelkesíteni, húzza magával a társakat, emellett még remekül is játszott, az éltáblán a legjobb performance-pontszámmal büszkélkedhet, igazi éltáblás volt.

 

Aronjan kikapott Kramnyiktól, a végén 2-2 lett az oroszokkal a csúcsrangadó. Hogy élte meg a vereségét? 

Semmi különös nem történt, majd holnap javítok, volt a reakciója és beváltotta „fenyegetését”, három játszmát is nyert a hajrában. Szergej Movszeszjan a második táblán csak ötvenszázalékos lett, de megnyerte mind a két fontos partiját. Legyőzte Alekszandr Griscsukot, ami a döntetlenhez volt elég az oroszokkal szemben, az utolsó fordulóban pedig Almási Zoltán ellen nyert, ami az aranyérmet jelentette, tehát a legfontosabb meccseken tudását maximumát nyújtotta. A tavalyi csapat-világbajnokságon is eredményes volt, így őt is csak dicsérni tudom. Vlagyimir Akopjan rutinos, nagyszerű sakkozó, öt győzelem, öt döntetlen a mérlege. Számomra az ő játékában legfontosabb a stabilitás. Gabriel Szargiszjan a csapat lelke, nagy a bizalmam benne. Számtalanszor már előfordult, hogy még betegen, lázasan is játékra jelentkezett. Ez különösen akkor volt érdekes, amikor még két tartalékkal játszottunk. A csapatért minden felelősséget vállal. Ezúttal + 3 a mérlege, de játszmáiban több volt. Pihenőnap nélkül játszott, soha nem volt kétségem, ha játékra kész, akkor a csapatban a helye. Idén egyéni versenyein is sikeresen szerepelt. Petroszjan többet játszott, mint azt a tartalékunktól megszokhatták, három partijából 2,5 pontot hozott. Az én taktikám közismert, ha  csapatnak jól megy a játék, akkor nem kell cserélni. A csapatversenyen fokozott a játékos felelőssége, a gyengébb forma, a rossz eredmény a többiek eredményét is rontja. Együttesünk mellett fontos szerepe van az orvosunknak, aki sokat segít, ha kell masszíroz, ha kell, akkor villámgyorsan orvosolja a kisebb megfázásokat, egyéb problémákat. A delegációnk vezetője, Tavadjan Hracsik megoldotta a válogatott körül az összes szervezési kérdést. Szekundánsként Arman Pashikjan is segítette az eredményes szereplésünket. A számítógépes háttérrel a sakkozás nagyon sokat változott, én jobban szerettem a régi sakkot, több volt a játék. A sakkozás dinamikája változott meg, most a megnyitások, az elméleti felkészülés rabol el sok időt, vált oly fontossá.

Az aranyérem megszerzésének esélyéhez az oroszok amerikaiak elleni veresége is kellett, Kramnyik és Griscsuk vesztett.

A hajrában nehéz meccseket játszottunk. Mi megszenvedtünk a németek legyőzéséért, az oroszok alig bírtak az argentinokkal. A kínaiak az utolsó fordulóban kaptak ki az ukránoktól. Az olimpiák történetének legizgalmasabb finise volt, több csapatnak is volt esélye. Nem a többiekkel kellett törődni, hanem a saját pontokat kellett begyűjteni. Mindig is vallottam, hogy a riválisok elleni csata egy-egy táblán dől el. Korántsem jelenti ez, hogy csak a világos partikra koncentrálunk, erre jó példa a hollandok elleni találkozó, ahol Aronjan és Akopjan is sötéttel tudott győzni. Aronjan egészen zseniálisan játszott Giri ellen, ahogy mondani szoktuk, egy levegővétellel nyerte meg a játszmát. Csak a szovjet és az orosz válogatott ért el oly sorozatot, hogy az olimpia mellett a csapat-világbajnokságot és a kontinensbajnokságot is megnyerte. Az elkötelezettség, a tökéletes koncentrálás, a türelem a siker kulcsa. A győzelem a következő versenyre is impulzust ad, a győztes hite nagy erő. 

Mi lesz jövőre? Csapat-világbajnokságot és csapat Európa-bajnokságot is rendeznek.

Szinte hihetetlen, hogy novemberben az Eb-t, decemberben pedig a vb-t rendezik meg. A két viadal között 12 nap szünet van. Ki állítja össze a programot? A csapatversenyek nagyon sok energiát emésztenek fel.

Hány éve vagy az örmény válogatott kapitánya, meddig tervezed a munkádat folytatni? Az elmúlt év legjobb kapitányaként a Mihail Botvinnikről elnevezett díjat kaptad meg.

A jereváni sakkolimpián, 1996-ban voltam először kapitány és kétszer hiányoztam, 1998-ban nem voltam a csapattal és 2004-ben, amikor Péter világbajnoki döntőt játszott Kramnyikkal. Amíg segíteni tudok, amíg van energiám, addig folytatom. Ami a díjat illeti, ezt elsősorban játékosaimnak köszönhetem.

Az örmény iskolákban bevezették a kötelező sakkoktatást.

Tavaly indult be a program, az összes iskolában a másodiktól a negyedik osztályig. A szervező munkában óriási feladatot vállalt Smbat Lputjan nagymester. Elkészültek a tankönyvek, a tanításhoz nem kellenek nagymesterek, jól képzett mester-jelöltek foglalkoznak a gyerekekkel, akik rendes tantárgyként tanulják a sakkot, az alapokat tanulják meg, osztályozzák is a teljesítményüket. Kétszer egy évben a Botvinnik iskola mintájára a legtehetségesebbek külön képzést is kapnak, nem véletlen, hogy ifjú sakkozóink a különböző korcsoportos világversenyeken egyre szebb eredményeket érnek el. A mennyiségből minőség születik, az örmény sakkozásnak sok tehetsége van, gondolok itt Hrant Melkumjanra, Robert Hovhanniszjanra, Samvel Ter-Sahakjanra. Nem tudom megítélni, hogy milyen gyorsan fejlődnek tovább, mikor lesznek válogatottak. Engem kevésbé érdekel, hogy esetleg a külföldi riválisok gyorsabban gyűjtögetik az Élő-pontjaikat, nem a pontok döntik el az egyes partik sorsát. A csapatért való küzdeni tudás, az elkötelezettség sokkal fontosabb, ezt bizonyítják sikereink, ez az örmény sakkozás titka.

 

Verőci Zsuzsa

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

A Tuxera Aquaprofit NSK tizenhatodik, sorozatban tizenötödik bajnoki címét ünnepli
2024. 05. 14.

Varsóban Magernus Carlsen győzött a GCT Superbet rapid és villámversenyen
2024. 05. 13.

Wei Yi újabb ötös nyerősorozatával két és fél ponttal előzi meg a világelső Magnus Carlsent
2024. 05. 12.

Varsóban Wei Yi nyerte meg a rapid tornát,  a villámversennyel folytatdik a Grand Chess Tour 2024 első viadala 
2024. 05. 11.

A Superbet Poland viadalon hat forduló után Carlsen és Wei Yi tversenyben vezet
2024. 05. 10.

Varsóban a Superbet rapidverseny első játéknapja után a román Sevcsenko mesterhármassal áll az élen 
2024. 05. 09.

Varsóban szerdán kezdődik a Grand Chess Tour 2024 első versenye, Carlsen címvédőként játszik
2024. 05. 07.

A 17 éves indiai világbajnoki kihívó, Gukesh D hatodik az új világranglistán
2024. 05. 02.

Az azerbajdzsáni Ulvijja Fatalijeva az új Európa-bajnok, egypontos előnnyel győzött
2024. 04. 30.

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog