Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Isztambulban hétfőn este látványos ünnepséggel nyitották meg a 40. sakkolimpiát. A sakktörténelem legismertebb játékosait bemutató film után gazdag kulturális program következett. A Török Sakkszövetség elnöke, Ali Nihat Yazici, a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzinov, majd a Sport és Ifjúsági miniszter, Suat Kilic köszöntötte a résztvevőket. A sorsoláson dőlt el, hogy az első helyen kiemelt orosz férfi válogatott az éltáblán sötéttel játszik az első fordulóban, míg a nők viadalán a kínai együttes világossal kezd. Férficsapatunk Lékó Péter nélkül Kirgisztánnal kezdi meg szereplését, női együttesünkben Szíria ellen bemutatkozik a 19 éves Papp Petra. A hivatalos honlap a http://www.chessolympiadistanbul.com. Hűvös, csúnya idő van, zuhog az eső, nem ezt ígérték az előzetes jóslatok.

A FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov üdvözlő beszédében külön is kiemelte, hogy Isztambul történelmet írt azzal, hogy 2000 után ismét sakkolimpiát rendez, minden korábbi részvételi rekord megdőlt. A Török Sakkszövetség elnöke, a FIDE alelnöke, Ali Nihat Yazici nem kis büszkeséggel emelte ki, hogy 2000 óta mekkora utat tett meg hazájában a sakkozás, a leigazolt sakkozók száma már több mint 235 ezer, 60 ezer(!) edző foglalkoztatnak, az iskolai sakkprogram is egyre nagyobb sikereket ér el.  A sportminiszter a jövőben fokozott támogatást ígért a sakkszövetségnek.

Az első fordulóra a férficsapatok versenyében 155 együttest párosítottak be, a nőknél 124 eddig a résztvevők száma, de még várják, hogy újabb csapatok megérkezzenek.

A svájci rendszerre jellemzően az első forduló „sétagalopp” a legerősebb csapatok számára, jelentős erőkülönbség figyelhető meg a párosításnál. A negyedik helyre rangsorolt férfi válogatottunk Kirgisztánnal játssza első meccsét, az éltáblán Almási Zoltán kezd világossal. Az orosz együttes kissé megvariálta a táblasorrendet, az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik mögött Alekszandr Griscsukot jelölték a második táblára, a világranglistán ötödik Szergej Karjakintól a harmadikon várják a fokozott eredményességet. Az azerieknél Sahriyar Mamedgyarov csak a harmadik, Eltaj Safarli a második táblás. Kisebb „trükköket” más csapatoknál is látunk, a meccspontokra számolás magyarázza a taktikai húzásokat.

A technika segítségével könnyebb dolguk van a kapitányoknak, valamennyien kaptak egy 4G-s eszközt, így interneten adják le az egyes fordulókra a csapatösszeállítást. A játékterembe, a küzdőtérre az egyes fordulókra csak az aznap játszó sakkozók mehetnek be. Valamennyi játszmát közvetítik interneten. A zéró tolerancia szabály életben van, a késés azonnali játszmavesztés, 30 lépésig nem lehet remizni, persze ez a szabály könnyen kijátszható… A hivatalos honlap a http://www.chessolympiadistanbul.com, érdemes figyelni a http://www.chessdom.com/chess-olympiad-2012-live/ közvetítést. Helyi idő szerint 15 órakor indulnak a sakkórák, nálunk ez 14 órát jelent.  Az első 40 lépésre 90 perc gondolkodási idejük van a játékosoknak, majd 30 perc a parti befejezéséig, és az első lépéstől kezdve még 30 másodperc.

 

Férfi sakkolimpia

Az első forduló párosítása:

Dominikai Köztársaság – Oroszország

Ukrajna – Irak

Bolívia – Örményország

 

Magyarország – Kirgisztán

Almási Zoltán (2713) – Algis Sukuraljev (2360)

Andrej Maznicin (2283) – Polgár Judit (2698)

Berkes Ferenc (2685) – Asil Abdjapar (2365)

Bolot Takirbasev (2195) – Balogh Csaba (2668)

 

Jordánia – Egyesült Államok

Kínaa – Zambia

Luxemburg – Azerbajdzsán

Franciaország – Zimbabwe

Malajzia – Hollandia

Andorra – Anglia

Wales – India

Németország – Új-Zéland

 

 Női sakkolimpia

A nők versenyében is az élcsapatoknál itt-ott pihennek a  legjobbak. A 12. helyre rangsorolt válogatottunk Hoang Thanh Trang nélkül játszik, Gara Tícia sötéttel lesz  az éltáblán. Együttesünk újonca, a 19 éves Papp Petra már az első fordulóban lehetőséget kapott a bemutatkozásra. A rajtlistán az egykori grúz Ana Matnadze vezetésével a spanyolok 4 ponttal megelőzik a mieinket.

 Az első helyen kiemelt kínai négyes

 

Az első forduló párosítása:

Kína – Bangladesh

Bolívia – Oroszország

Grúzia – Guatemala

El Salvador – Ukrajna

Egyesült Államok – Új-Zéland

Macedónia – India

Lengyelország – Dominikai Köztársaság

Jordánia – Örményország

Luxemburg – Románia

Spanyolország – Egyiptom

 

Szíria – Magyarország

Afamia Mir Mahmoud (1970) – Gara Tícia (2385)

Rudolf Anna (2289) – Fatma Al-Jilda (1847)

Nibal Algidah (1881) – Gara Anita (2306)

Papp Petra (2302 – Shirin Stef (1942)

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Isztambulban hétfőn este ünnepélyesen nyitják meg a 40. sakkolimpiát.  Törökország legnagyobb városa felkészülten várja a sakkozás legnagyobb seregszemléjét, 162 férfi és 131 női válogatott 11 fordulós, svájci rendszerű viadalát. Augusztus 28-án indulnak a sakkórák. Négynyelvű, 60 oldalas az olimpiai bulletin, ahol a résztvevők a legfontosabb információkat megtudhatják. Önkéntesek nagy csapata is segíti  majd a sakkolimpia sikeres megrendezését. A hivatalos honlap a http://www.chessolympiadistanbul.com, itt lehet élőben követni a játszmákat, az eredményeket. A küzdelmek négy táblán folynak, a mérkőzés megnyerése 2, a döntetlen 1 meccspontot ér. A helyezéseket a meccspontok döntik el, a holtversenyt az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítás. Meghívott versenybíróként a helyszínről tudósítok majd.

Minden korábbi rekord megdőlt, 162 férfi-és 131 női válogatott küldte el nevezését a 40. sakkolimpiára. A férfiak mezőnyében 517 nemzetközi címviselőt regisztráltak, 237 nemzetközi nagymester, 126 nemzetközi mester szerepel majd a különböző országok válogatottjaiban. A két évvel ezelőtt, Hanti Manszijszkban megrendezett sakkolimpián 254 nagymester és 159 nemzetközi mester játszott. A nők viadalán tizenheten férfi nemzetközi nagymesteri, huszonketten férfi nemzetközi mesteri címmel  játszanak, 86 női nagymester, 90 nemzetközi mester is a résztvevők között, 370 a címviselők száma.

A Szervező Bizottság elnöke, a FIDE alelnöke, a Török Sakkszövetség elnöke, Ali Nihat Yazici külön felhívásban is kérte az Isztambulba érkezőket, hogy a repülőtéren jelentkezzenek a hivatalos sakkolimpiai pultoknál a minél gyorsabb regisztrálás és a hotelekbe való elszállítás érdekében. A hivatalos érkezési nap augusztus 27, ettől a naptól biztosítják a szervezők csapatok számára az elhelyezést és az étkezést Kissé furcsa, hogy mind a női, mind a férfi csapatok 3-3 kétágyas szobát kapnak (ritka az a női csapat, ahol a kapitány nem férfi), a delegáció vezetőjének és a FIDE delegátusnak egyágyas szobát biztosítanak. A kétágyas szoba egyágyasra cserélése napi 100-100 euróval terheli meg a csapatok költségvetését. A korábban érkezőknek igen mélyen kell a zsebükbe nyúlni, az egyágyas szobáért 250, a kétágyasban személyenként 150 eurót kell fizetni.

A 60 oldalas, négynyelvű olimpiai bulletinben a legfontosabb információk megtalálhatóak. A sakkolimpia főbírója a görög Panagiotis Nikolopoulos, a párosítást végző bizottságot az örmény Ashot Vardapetyan vezeti. A bírói kar hétfőn délben tart értekezletet, este 20 órakor a kapitányok többek között véglegesítik a táblasorrendet.

Az érmes helyezésekre legesélyesebbnek tartott válogatottak közvetlenül az olimpia előtt is edzőtáboroztak. A változatok elemzése mellett a rekreációra, a pihenésre is nagy gondot fordítottak. A kétszeres olimpiai bajnok örmény csapat "vezérevezőse", Levon Aronjan már napok óta Isztambulban akklimatizálódik, ismerkedik a várossal, a körülményekkel. Titkolóznak a kapitányok, a rajtlistát vezető orosz válogatott legfiatalabb tagja, a világranglistán ötödik 22 éves Szergej Karjakin úgy nyilatkozott, hogy még nem tudja, melyik táblán kell helytállnia. Az azeriek szakvezetője, az ukránokkal két éve aranyérmes kapitány, Vlagyimir Tukmakov lebegteti még a sorrendet, de meglepetés lenne, ha nem a ranglistán negyedik Tejmur Radzsabov lenne az éltáblás.

Felkészülten, optimista hangulatban várják sakkozóink a megmérettetést. A „vezérevezős” Lékó Péter sikerrel ötvözte a versenyeken való játékot és a szakmai munkát, de a tizedik olimpiáján szereplő Almási Zoltán például kényszerből hét hónapja nem játszott viadalon. Valamennyien azt remélik, hogy a rajtnál várható gyengébb ellenfelek segítik majd a „bemelegedést”.

 

A küzdelmek négy táblán folynak, a mérkőzés megnyerése 2, a döntetlen 1 meccspontot ér. A helyezéseket a meccspontok döntik el, a holtversenyt az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítás. Augusztus 28-án helyi idő szerint 15 órakor indulnak a sakkórák, nálunk ez 14 órát jelent.  Az  ötödik és a tízedik forduló után pihenőnapot kapnak a sakkozók. Az utolsó játéknapon, szeptember 9-én 11 órakor kezdődnek a küzdelmek, este 21 óra 30 perckor lesz a záróünnepség. Az első 40 lépésre 90 perc gondolkodási idejük van a játékosoknak, majd 30 perc a parti befejezéséig, és az első lépéstől kezdve még 30 másodperc. Érvényben a zéró tolerancia szabály, a késés azonnali játszmavesztés. A szabályzat tiltja a remiket a 30. lépésig! A sakkolimpia idején tartja a Nemzetközi Sakkszövetség a 83. Kongresszusát.

 A rajtlistán a legelőkelőbben rangsorolt válogatottak a WOW Hotelekben kapnak elhelyezést, amelyek mintegy 500 méterre vannak az olimpia színhelyétől, az Istanbul Expo Centertől.

Már működik az Iphone felhasználást biztosító Appstore, amelyről a letöltések ingyenesek. Rövidesen elkészül az Android verzió is. Valamennyi szállodában, a viadal színhelyén is WIFI áll a sakkozók, az újságírók, a kísérők rendelkezésére.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Isztambulban augusztus 27. és  szeptember 9. között rendezik meg a 40. Férfi és a 25. Női Sakkolimpiát. A sakkozás legrangosabb seregszemléjén a férfiak versenyében 162 együttes, a nők viadalán 131 csapat vesz részt. Hétfőn este tartják az ünnepélyes megnyitót, másnap indulnak a sakkórák. Címvédőként az ukrán férfi és az orosz női együttes áll rajthoz. A negyedik helyre rangsorolt férfi válogatottunkban Lékó Péter, Almási Zoltán, Polgár Judit, Berkes Ferenc és Balogh Csaba játszik.  A rajtlistán tizenegyedik női csapatunk Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Rudolf Anna, Gara Anita és Papp Petra összeállításban szerepel. A 11 fordulós svájci rendszerű olimpia fantasztikus sakkcsemegét ígér, hiszen a legjobbak közül csak a norvég világranglista-vezető Magnus Carlsen és az indiai világbajnok Viswanathan Anand, valamint a női világranglistán negyedik Humpy Koneru hiányzik.   A küzdelmek négy táblán folynak, a mérkőzés megnyerése 2, a döntetlen 1 meccspontot ér. A helyezéseket a meccspontok döntik el, a holtversenyt az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítás.  A sakkolimpia hivatalos honlapja: http://istanbul2012.tsf.org.tr.

Isztambul több mint 13 milliós lakosságával Törökország legnagyobb városa, annak kulturális, művészeti és gazdasági központja, illetve 1923-ig fővárosa, jelenleg Istanbul tartomány székhelye. A város a  Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán terül el, s területileg ugyan csak kisebb része van Európában, mégis európai városnak tartják. Különleges fekvése, római kori, bizánci és oszmán  építészeti emlékei, valamint a múzeumaiban és palotáiban fellelhető művészi alkotások révén a turisták kedvelt utazási célpontja. Péccsel és Essennel együtt Isztambul 2010-ben az „Európa kulturális fővárosa” címet birtokolta. Isztambul Európai Uniós támogatásokkal együtt összesen 150 millió eurós költségvetésből gazdálkodva szervezte meg a 2010-es év programjait. A „kulturális főváros” számos épületet felújított, köztük a Hagia Szophiát, a  Topkapi palotát  és a  Szulejmán-mecsetet. 

Isztambulban másodszor rendeznek sakkolimpiát, 2000-ben már sikerrel szervezte meg a sakkozás nagy seregszemléjét. A győztes orosz csapatból Alekszandr Griscsuk maradt meg „hírmondónak”.  Az ezüstérmes német együttesből senki nem szerepel a mostani viadalon, a harmadik helyezett ukrán csapatból Vaszilij Ivancsuk és Ruszlan Ponomarjov játszik. A rosszabb Bucholz-pontszámmal negyedik válogatottunk tagja volt Lékó Péter, Polgár Judit és Almási Zoltán, sakkozásunk legendája, Portisch Lajos utoljára szerepelt, 20. sakkolimpiáján vett részt. A nőknél kínai győzelem született, a grúzok lettek a másodikak, az oroszok harmadikként zárták szereplésüket. Az elmúlt 12 év alatt alaposan megváltoztak az összeállítások, csak a grúz Nino Hurcidze képviseli az akkori sikeres nemzedéket.

A 40. sakkolimpián  az előzetes nevezések alapján 162 férficsapat és 131 női együttes vesz részt, címvédőként az ukrán férfi és az orosz női válogatott.. A rajthoz állók nagy létszámához kevés a 11 forduló, a drezdai olimpia előtt az egyik legérthetetlenebb döntés volt a fordulók számának csökkentése, a párosítási szisztéma is megváltozott. A meccspontok határozzák meg a végső serrendet, a holtversenyt az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszám dönti el, ezért a párosításnak óriási jelentősége van.

Az eddigi olimpiákon férfi válogatottunk három olimpiai aranyérmet szerzett, 1927-ben Londonban, 1928-ban Hágában és 1978-ban Buenos Airesben nyerték el sakkozóink a Hamilton Russel aranyserleget. 1930-ban Hamburgban, 1937-ben Stockholmban, 1970-ben Siegenben, 1972-ben Szkopjéban, 1980-ban Máltán, 2002-ben Bledben ezüstérmet, 1956-ban Moszkvában, 1966-ban Havannában pedig bronzérmet szerzett együttesünk. Az érmek számát tekintve negyedikek vagyunk a rangsorban. A legeredményesebb a szovjet válogatott 18 aranyéremmel, 1978-ban másodikak voltak. Az orosz együttes hatszor nyert, Calviában és Hanti-Manszijszkban ezüstösek Ukrajna mögött. Az Egyesült Államok sakkozói öt elsőséget szereztek, 5 ezüst és 8 bronzérem még a gyűjteményükben. A jugoszlávok egy olimpiai bajnok cím mellett még 6-6 érmet gyűjtöttek, az örmények 2006-ban és 2008-ban aranyérmesek, a megelőző két viadalon bronzérmesek voltak. Az ukránok két aranyérem mellett még egyszer másodikként, kétszer harmadikként zárták szereplésüket.

2002-ben ezüstérmes volt válogatottunk

Bledben válogatottunk 22 éves szünet után szerzett ismét érmet, szenzációs sikerként a későbbi győztes orosz csapatot is legyőzve végzett a második helyen Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Gyimesi Zoltán, Ruck Róbert és Ács Péter összeállításban. Nyolc éve Calviában tartalékos együttessel szerepeltünk, Polgár Judit első gyermekének adott életet, Lékó Péter világbajnoki döntőt játszott Vlagyimir Kramnyikkal, a csapat az olimpiák történetében messze a legrosszabb helyezést érte el, csak  31. lett.

A torinói sakkolimpia előtt nagyon bíztunk abban, hogy válogatottunk ismét a legerősebb összeállításában éremesélyesként rajtolhat. Sajnos másként alakultak az események. Polgár Judit második gyermekét várta, és Lékó Péter sem állt a csapat rendelkezésére. A rossz előjelek ellenére szép magyar sikerrel fejeződött be a meglepetések olimpiája. A 13 forduló során volt okunk az örömre, néha bánkódtunk, hol a mennyekben jártunk, hol a pokol tornácán éreztük magunkat. Minden jó, ha vége jó, Torinóban megszerettük a svájci rendszert, hiszen a remek hajrával együttesünk a maximumot érte el az ötödik helyezéssel.

Váratlan, de teljesen megérdemelt volt 144 csapat versenyében az örmények olimpiai bajnoki címe, veretlenül, a hajrában két taktikus 2-2-vel értek célba. Az olimpia első félidejében a 12. helyre rangsorolt kínai csapat csak látcsővel figyelte az élen állókat, aztán beindult a henger, szenzációként hatott a második helyük. Sokat erősödött az amerikai csapat Gata Kamskyval, a hajrában jött fel az izraeli gárda. Az első helyre rangsorolt orosz válogatott hatodik helyezése óriási meglepetés volt. Vlagyimir Kramnyik hosszas betegsége után sikerrel tért vissza, de csapattársai alulmúlták a várakozást, szinte hihetetlen, hogy az 52 partiból tízet vesztettek el!

Négy éve Drezdában  a sakkolimpiák történetének talán legizgalmasabb utolsó fordulójára került sor. Többen pályáztak az olimpiai bajnok címre, a dobogós helyezésekre. Alaposan kidolgozott taktikával játszott a címvédő örmény válogatott, sakkozói olyan megnyitásokat választottak a kínaiak ellen, ahol  nem fenyegette nagymestereiket a vereség veszélye, de ellenfeleiknek túlzott kockázatokat kellett volna vállalniuk a nyerésért. Három döntetlen mellett a negyedik táblán dőlt el a küzdelem, a sakkozás kilencedik világbajnokának, Tigran Petroszjannak a névrokona szerezte meg az olimpiai bajnoki címet jelentő győzelmet.

Ezüstérmes a remekül hajrázó  izraeli csapat lett, az amerikaiak ismét bronzérmesek. Az ukránok nagyot botlottak a zárónapon, leszorultak a dobogóról is. Az első helyre rangsorolt orosz csapat Torinóhoz hasonlóan nagy csalódást okozott, az ötödik helyen végzett.  Válogatottunk az orosz együttessel egyforma meccsponttal, de gyengébb ún. olimpiai  Berger-Sonneborn pontszámmal végül a nyolcadik helyen zárta szereplését. A négy táblán folyó vetélkedésen már csak egy tartalékot lehetett nevezni.

Hanti-Manszijszkban emlékezetes versengésben, bravúros szerepléssel, várakozáson felüli teljesítménnyel, de sajnos rosszabb Berger-Sonneborn pontszámmal negyedik lett férficsapatunk.

Az utolsó fordulóban a lengyelek elleni győzelem mellett abban is reménykedtünk, hogy a rangadókon papírforma eredmények születnek. Arra nem gondoltunk, hogy az orosz-spanyol meccs harmadik tábláján a világossal játszó Peter Szvidler vereséget szenved  Ivan Lopez Salgadotól. Ebben a pillanatban az izraeli-ukrán meccs 1-1-re állt, és az ukránok kapitánya azonnal reagált a váratlan fejleményre, a másik két partiban azonnal kombinált remit kínált, amit az izraeliek boldogan fogadtak el, ez a bronzérmet jelentette számukra. Az ukránok az olimpiai bajnoki címet ünnepelhették, hat évvel 2004-es calviai sikerük után ismét elnyerték a Hamilton-Russel aranyserleget. A nagy favorit oroszoknak pedig be kellett érniük az ezüstéremmel.

 

A bronzérem sorsa valahol a középmezőnyben dőlt el. Az utolsó forduló előtt az izraeli csapattal szemben 8,5 Berger-pont volt a hátrányunk, a végső számításnál 12 ponttal előztek meg bennünket. Fájó emlék, hogy az 1980-as máltai olimpián 1,5 Bucholz-pont döntötte el az aranyérem sorsát az oroszok javára. 2000-ben az ukránok „halászták el” előlünk a bronzérmet, most az izraeli együttes volt a szerencsésebb. Sokáig nem is láttuk Gelfandékat az élcsoportban, de a két évvel ezelőtti drezdai olimpiához hasonlóan a hajrá izgalmait jól bírták, négyes nyerősorozattal, majd egy kissé mázlis 2-2-vel az ezüstérem után most bronzérmet nyertek.

Egyértelműen megérdemeltük volna a dobogós helyezést. A kínaiak, majd az oroszok legyőzése után nagyon reménykedtünk. Az ukránoktól és az izraeliektől elszenvedett vereségen is túl tudta tenni magát a csapat, javított, utolsó erőtartalékaikat is mozgósítva érte el a holtversenyes harmadik helyet. Lékó Péternek nem ment a játék, de Alekszandr Griscsuk legyőzése nagy fegyvertény volt. Almási Zoltán remek formában játszott, eredményesen sakkozott. A csapat legjobb pontszerzőjeként még tábladíjas is lett. Polgár Judit fantasztikusan küzdött, csapatgyőzelmeket is jelentettek nyerései. Berkes Ferenc egyedül maradt veretlen válogatottunkban, Balogh Csaba négyszer kapott csak játéklehetőséget, fontos partit nyert meg.

Az olimpiai bajnok ukránoknál Vaszilij Ivancsuk bámulatosan sakkozott, méltó társakra is lelt, kapitányuk, a szovjet válogatottal olimpiai bajnok Vlagyimir Tukmakov remekül irányította az együttest. Az orosz csapatnak jelentős erősítést jelentett Szergej Karjakin, de a 20 éves nagymester önmagában kevésnek bizonyult  az elvárt aranyérem megszerzéséhez. A címvédő örmények csak hetedikként végeztek, a kontinensbajnok azeriek a 12. helyen zárták szereplésüket. A viadal menete ismét bizonyította, hogy a lecsökkentett fordulószám miatt is a párosítás túlzottan fontos tényezővé vált, az olimpiai Berger-Sonneborn számítás pedig nem annyira igazságos, hiszen gyengébb csapatok elleni nagyarányú győzelem néha még többet ért, mint rivális, a sakkozás élmezőnyébe tartozó ellenfél minimális legyőzése. Egyenlő meccspont esetén a holtversenyt az említett olimpiai Berger-Sonneborn pontszám döntötte el. Az ellenfelek meccspontjainak és az ellenük elért táblapontoknak a szorzata. A leggyengébb meccspontos ellenfél nélkül számolták az eredményt. 

 

A 39. férfi sakkolimpia végeredménye:

Olimpiai bajnok: Ukrajna (Vaszilij Ivancsuk 8/10, Ruszlan Ponomarjov 5/9, Pavel Eljanov 7/10, Zahar Efimov 8,5/11, Alekszandr Mojszejenko 2,5/4) 19 meccspont, 380,5 olimpiai Berger-Sonneborn pontszám, 31 pont)

2. Oroszország  (Vlagyimir Kramnyik 5,5/9, Alekszandr Griscsuk 6/9, Peter Szvidler 5,5/10, Szergej Karjakin 8/10, Vlagyimir Malahov 3/6) 18, 379,5, 28

3. Izrael  (Borisz Gelfand 4,5/9, Emil Szutovszkij 7,5/9, Ilia Szmirin 5/7, Maxim Rodhstein 6,5/10, Victor Mikhalevski 5,5/9) 17, 367,5, 29

4. Magyarország  (Lékó Péter 4,5/10, Almási Zoltán 7/10, Polgár Judit 6/10, Berkes Ferenc 6,5/10, Balogh Csaba 2,5/4) 17, 355,5, 26,5

5. Kína 16, 362, 29

6. Oroszország2 16, 355, 29,5

7. Örményország 16, 345, 27

8. Spanyolország 16, 332, 28,5

9. Egyesült Államok 16, 315,5, 27

10. Franciaország 16, 311,5, 25

11. Lengyelország 15, 346,5, 29

12. Azerbajdzsán 15, 333, 28

13. Oroszország3 15, 320,5, 26

14. Fehéroroszország 15, 307,5, 27,5

15. Hollandia 15, 305,5, 24,5

 

Válogatottunk tavaly az ötödik helyen végzett a kínai Ningbóban megrendezett csapat-világbajnokságon. A viadal utolsó fordulójában négyesünk a házigazdák együttesétől 2,5-1,5-ös vereséget szenvedett. Mérkőzés közben még az ezüstérem megszerzésének reménye is felcsillant. Az örmények ismét remekeltek, világbajnokok lettek, veretlenek maradtak, egységes csapatot alkottak. Az ukránok India bravúrjának, az orosz együttes elleni győzelemnek köszönhetően a harmadikok lettek. A címvédő orosz csapat leszorult a dobogóról. Emlékezetes marad a viadal a sok meglepő eredmény, váratlan fordulat miatt.

A VIII. csapat-világbajnokság végeredménye:

1.Örményország (Levon Aronjan 5/8, Szergej Movszeszjan 6/9, Vlagyimir Akopjan 6/9, Gabriel Szargiszjan 4,5/9, Robert Hovszeszjan 1/1) 14 meccspont, 22,5 pont

2. Kína (Wang Hao 6/9, Wang Yue 7/9, Li Chao 5/8, Ding Liren 2,5/4, Yu Yangyi 2/6) 13, 22,5

3. Ukrajna (Vaszilij Ivancsuk 5/9, Pavel Eljanov 3/7, Zahar Efimenko 4/8, Alekszander Mojszejenko 6/8, Alekszander Arescsenko 1,5/4) 12, 19,5

4. Oroszország (Szergej Karjakin 2/6, Alekszandr Griscsuk 5,5/8, Jan Nepomnjacsij 6/9, Peter Szvidler 3,5/7, Nyikita Vitjugov 4/6) 10, 21

5. Magyarország (Lékó Péter 5,5/9, Almási Zoltán 3,5/9, Polgár Judit 5/9, Balogh Csaba 5/8, Erdős Viktor 0,5/1) 10, 19,5

6. Egyesült Államok 10, 18,5

7. Azerbajdzsán 9, 19

8. India 7, 17

9. Izrael 5, 13

10. Egyiptom 0, 9

 

Az Eb utolsó fordulójában válogatottunk 4-0-ra győzte le a bolgár együttest 

A görögországi Porto Carrasban megrendezett csapat Európa-bajnokságon, a meglepetések, váratlan fordulatok viadalán válogatottunk remek hajrával lett harmadik. Kihasználták a "külső kör" előnyét,  az utolsó öt meccsből nagymestereink négyet is megnyertek, az utolsó fordulóban a Veszelin Topalov vezette bolgár együttesre mértek 4-0-s vereséget. Kilenc év után szerzett világversenyen férficsapatunk ismét érmet. Óriási meglepetésre a rajtlistán tízedik német csapat 2,5-1,5-re legyőzte a kétszeres olimpiai bajnok, csapatvilágbajnok Örményország együttesét és megnyerte az Európa-bajnokságot. Második a címvédő Azerbajdzsán. Az orosz sakkozás újabb nagy kudarcot szenvedett el, a 2002-es bledi győzelmük óta csak a 2007-es Eb-n és a 2010-es csapat-világbajnokságon tudtak első kiemeltként nyerni. Az olimpiai bajnok ukrán együttes fiaskója szinte megmagyarázhatatlan. A franciák sokáig az élbolyban küzdöttek, a végén a svájci rendszer minden "átkának" az áldozataivá váltak.

 

A 18. Európa-bajnokság végeredménye:

Hely.

Rajtl.

Ország

+

=

-

TB1

TB2

TB3

1

10

Németország

 

7

1

1

15

22.5

183.0

2

3

Azerbajdzsán

 

6

2

1

14

23.0

181.5

3

5

Magyarország

 

5

3

1

13

23.0

167.5

4

4

Örményország

 

6

1

2

13

22.5

172.0

5

1

Oroszország

 

6

1

2

13

21.5

174.5

6

9

Hollandia

 

5

2

2

12

19.0

180.0

7

7

Bulgária

 

5

2

2

12

18.5

187.5

8

14

Lengyelország

 

4

3

2

11

22.0

159.0

9

17

Románia

 

5

1

3

11

20.0

163.5

10

13

Spanyolország

 

5

1

3

11

19.5

183.0

11

22

Olaszország

 

5

1

3

11

19.0

164.0

12

18

Szerbia

 

5

0

4

10

22.0

152.0

13

15

Grúzia

 

4

2

3

10

22.0

140.5

14

11

Izrael

 

4

2

3

10

20.0

170.5

15

2

Ukrajna

 

4

2

3

10

19.0

172.0

 

Tábla

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

Játszma

Átlag

Perf.

1

Lékó Péter

2720

½

½

½

½

1

½

½

½

1

5.5

9

2637

2717

2

Almási   Zoltán

2707

1

½

½

½

1

½

1

1

6.0

8

2616

2809

3

Berkes   Ferenc

2705

½

½

½

1

0

1

0

3.5

7

2558

2558

4

Balogh   Csaba

2662

½

0

½

1

1

1

½

1

5.5

8

2548

2689

5

Gyimesi   Zoltán

2652

1

½

0

1

2.5

4

2553

2648

 

Isztambulban férficsapatunk legerősebb összeállításában negyedik a rajtlistán

Csapatunkban az éltáblás Lékó Péter hetedik sakkolimpiáján vesz részt, 1994-ben, Moszkvában debütált. Bled óta nagy utat tett meg. 2004-ben világbajnoki döntőt játszott Vlagyimir Kramnyikkal, a 7-7 akkor a címvédő orosz nagymesternek kedvezett. Első számú sakkozónk 2005-ben San Luisban és 2007-ben is játszott a 8 fős, kétfordulós világbajnokságon. Argentínában ötödikként zárt, Mexikóban negyedik volt. Győzött a Corus szuperversenyen, elsőként ünnepelték az I. Tal-emlékversenyen, harmadszor diadalmaskodott a dortmundi tornán. Drezdában remekelt, az éltáblán a legjobb egyéni eredményt érte el. Hanti-Manszijk után kilenchónapos versenyzési szünet után a Ningbóban megrendezett csapat-világbajnokságon válogatottunk éltábláján remekelt, igazi „vezérevezős” volt, valamennyi mérkőzésen játszva, veretlenségét megőrizve a 9 partiból.5,5 pontot szerzett  Különösen emlékezetes marad Vaszilij Ivancsuk elleni parádés győzelme. Az Eb-n is megbízható éltáblás volt, júliusban Dortmundban holtversenyben harmadikként végzett. Hat olimpiáján eddig 65 partit játszott, 18 győzelem mellett háromszor szenvedett vereséget, 42 játszmája fejeződött be pontosztozkodással.

 

Drezdában Lékó Péter a legjobb éltáblás volt 

Almási Zoltán 1994-tól kezdve valamennyi olimpián játszott. Nyolcszoros bajnokunk immár tizedszer olimpiai válogatottunk tagja. A bledi sikerünk egyik nagy titka volt, hogy az első három táblán játszmát sem vesztettek nagymestereink, Almási 13 játszmájából úgy szerzett 9 pontot, hogy nyolcszor volt sötét.  Két éljátékosunk távollétében Zoltán 1998-ban, 2004-ben és 2006-ban is éltáblás volt. Eddig 98 partit játszott, 34 győzelem mellett 14-szer kapott ki.

Polgár Judit 1988-ban, 12 évesen mutatkozott be sakkolimpián. Női válogatottunk második táblásaként fantasztikus eredményével, a 13 partiból gyűjtött 12,5 pontjával oroszlánrésze volt az aranyérem megszerzésében. Két évvel később az aranyos lányok megvédték címüket, de többet már nem játszott együtt a csodacsapat, Polgár Zsuzsa, Judit, Zsófia és Mádl Ildikó. Judit 1994-ben a férfi válogatottba „igazolt át” és hetedszer a csapat tagja. Bledben remekelt, 12 partiból 8,5 pontot szerzett. Első gyermekének születése után 2005-ben Wijk aan Zee-ben tért vissza a sakktáblához, többek között Kramnyik társaságában lett holtversenyben negyedik. 2006-ban második gyermekének születését követően az Essent-tornán remekelt, holtversenyben lett első az azeri Sahriyar Mamedgyarovval. A tavalyi franciaországi Aix-les-Bains-ben megrendezett 12. Európa-bajnokságon Judit bronzérmes lett, egy hármas, majd a hajrában egy parádés négyes nyerőszériával érte el sikerét, biztos továbbjutását. A Hanti-Manszijkban megrendezett Világkupán a harmadik körben igazi szenzációként Szergej Karjakin ellen nyert, a későbbi győztes Peter Szvidlertől a legjobb nyolc között szenvedett vereséget. Férfi válogatottunkban eddig 69 játszmát vívott, 26 nyerés és 14 vereség a számláján, de utóbbiakból  nyolcat  94-ben és 96-ban szenvedett el.

Háromszoros bajnokunk, Berkes Ferenc a 2004-es calviai olimpián esett át a tűzkeresztségen, 12 partijából 7 pontot szerzett, összesen 16 nyerés és 3 vereség a mérlege 23 döntetlen mellett. Balogh Csaba Torinóban újoncként 10 játszmájából 7 ponttal, veretlenül tette le névjegyét, eddigi 21 partijából ötöt nyert meg, 15-ször remizett 1 vereség mellett. 

Kiegyensúlyozott erőviszonyok, óvatos optimizmus

A svájci rendszer különlegessége, hogy valamennyi együttes  a maga versenyét játssza, megmérkőznek ugyanazon ellenfelekkel is, de előfordulhatnak jelentős különbségek is. Egyes csapatok könnyebb utat járnak be, mások végig az élcsoportban szenvednek, s a hajrában egyetlen botlásért is súlyos árat fizetnek. Mindenki tudja, hogy a 11 fordulós lebonyolítás mellett óriási a párosítás jelentősége, kis szerencsével nagyot lehet előrelépni.

Óvatos optimizmussal várja az olimpiát a rajtlistán első orosz válogatott. Az utolsó pillanatban is változott az összeállításuk Alekszandr Morozevics betegsége miatt Jevgenyij Tomasevszkij került be a csapatba. A szuperbajnokságot követően edzőtáborba vonult az együttes, hogy minél jobban felkészüljenek a megmérettetésre, 2002-es győzelmük óta végre érvényesítsék a „papírformát”, megszerezzék az olimpiai aranyérmet.  A címvédő ukránoknál a nagy „öreg”, Vaszilij Ivancsuk az éltáblán. Meglepetéssel zárult a bajnokságuk, Anton Korobov megelőzte az olimpiára jelölt csapattagokat, a címvédő Ruszlan Ponomarjov kétpontos hátránnyal csak negyedik lett.

Az örmények legerősebb összeállításukban szerepelnek, az azeri csapatból betegség miatt hiányzik Vugar Gasimov, alaposan megcsappantak reményeik éremszerzésre. Hikaru Nakamura a „vezérevezős” az amerikai ötösben, érmes helyezésben reménykednek a kínaiak. A világbajnoki döntőt játszott Borisz Gelfand vezetésével rutinos nagymesterek alkotják az izraeli együttest. A franciáknál hiányzik Etienne Bacrot és hosszú procedúra után vált véglegessé a Hanti-Manszijszkban ördögi módon csaló Sebastien Feller 2 év 9 hónapos eltiltása. Ezúttal sem játszik az indiai válogatottban világbajnokuk, Viswanathan Anand, a világranglista-vezető norvég Magnus Carlsen sem vállalta a szereplést.

A rajtlista élcsoportja a legjobb négy  sakkozó Élő-pontszámának átlagával:

Oroszország (2769): Vlagyimir Kramnyik (2797), Szergej Karjakin (2785), Alekszandr  Griscsuk (2763), Jevgenyij Tomasevszkij (2730), Dmitrij Jakovenko (2722)

Ukrajna (2737): Vaszilij Ivancsuk (2769), Ruszlan Ponomarjov (2734), Alekszander Mojszejenko (2711), Andrej Volokityin (2709), Pavel Eljanov (2693)

Örményország (2725): Levon Aronjan (2816), Szergej Movszeszjan (2698), Gabriel Szargiszjan (2693), Vlagyimir Akopjan (2691), Tigran L Petroszjan (2661)

Magyarország (2708): Lékó Péter (2737), Almási Zoltán (2713), Polgár Judit (2698), Berkes Ferenc (2685), Balogh Csaba (2668)

Kína (2702): Wang Hao (2724), Li Chao (2703), Ding Liren (2695),  Wang Yue (2685), Bu Xiangzhi (2670)

Egyesült Államok (2702): Hikaru Nakamura (2778), Gata Kamsky (2746), Alekszendar Oniscsuk (2666), Varushan Akobjan (2617), Ray Robson (2598)

Azerbajdzsán (2692): Tejmur Radzsabov (2788), Sahriyar Mamedgyarov (2727), Rauf Mamedov (2634), Eltaj Safarli (2620), Gadir Guszejnov (2613)

Franciaország (2684): Laurent Fressinet (2714), Maxime Vachier-Lagrave (2686), Christian Bauer (2682), Romain Edouard (2652), Vladiszlav Tkacsijev (2644)

Hollandia (2682): Anish Giri (2711), Ivan Szokolov (2696), Loek van Wely (2691), Daniel Stellwagen (2630), Jan Smeets (2608)

Bulgária (2678): Veszelin Topalov (2754), Kiril Georgijev (2682), Ivan Cseparinov (2681), Alekszander Delcsev (2596), Momcsil Nikolov (2563)

Anglia (2677): Michael Adams (2722), Nigel Short (2698), Gawain Jones (2653), Howell (2635), Nicholas Pert (2555)

Izrael (2676): Borisz Gelfand (2738), Emil Szutovszkij (2687), Maxim Rodhstein (2642), Evgeny Posztny (2638), Borisz Avrukh (2605)

India (2673): Krishnan Sasikiran (2707), Pentala Harikrishna (2685), Parimarjan Negi (2664), Abhijet Gupta (2637), Geetha Narayanan Gopal (2550)

Németország (2667): Arkadij Naiditsch (2712), Igor Henkin (2656), Daniel Fridman (2653), Georg Meier (2648), Jan Gustafsson (2610)

Kuba (2661): Leinier Dominguez Perez (2725), Lazaro Bruzon Batista (2711), Yunietsky Quesada Perez (2626), Yusnel Bacallo Alonso (2583), Reinaldo Ortiz Suarez (2569)

Lengyelország (2650): Radoslaw Wojtaszek (2717), Mateusz Bartel (2654), Bartosz Socko (2635), Bartlomiej Macieja (2594), Dariusz Swiercz (2594)

Csehország (2647): David Navara (2691), Viktor Laznicka (2683), Zbynek Hracek (2619), Vlastimil Babula (2595), Jiri Stocek (2569)

Grúzia  (2637): Baadur Zsobava (2730), Mikheil Mchedlisvili (2659), Tornike Sanakidze (2585), Levan Pantszulaja (2575), Gerab Gagunasvili (2578)

Spanyolország (2629): Francisco Vallejo Pons (2697), Ivan Salgado Lopez (2638), Miguel Illescas Cordoba (2601),  OLeg Kornejev (2581), Manuel Perez Candelario (2575)

Horvátország (2616), Szerbia (2609), Brazília (2604), Olaszország 2602, Románia 2600,

 

Harminckét + 2700 Élő-pontos nagymester játszik:

Levon Aronjan (örmény, 2816, 1)

Vlagyimir Kramyik (orosz, 2797, 1)

Tejmur Radzsabov (azeri, 2788, 1)

Szergej Karjakin (orosz, 2785, 2)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2778, 1)

Fabiano Caruana (olasz, 2773, 1)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2769, 1)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2763, 3)

Veszelin Topalov (bolgár, 2754, 1)

Gata Kamsky (amerikai, 2746, 2)

Borisz Gelfand (izraeli, 2738, 1)

Lékó Péter (magyar, 2737, 1)

Viorel Bologan (moldáviai, 2734, 1)

Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2734, 2)

Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2730, 4)

Baadur Zsobava (grúz, 2730, 1)

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2729, 2)

Wang Hao (kínai, 2726, 1)

Leinier Dominguez Perez (kubai, 2725, 1)

Dmitrij Jakovenko (orosz, 2722, 5)

Michael Adams (angol, 2722, 1)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2717, 1)

Laurent Fressinet (francia, 2714, 1)

Almási Zoltán (magyar, 2713, 2)

Arkadij Naiditsch (német, 2712, 1)

Anish Giri (holland, 2711, 1)

Lazaro Bruzon Batista (kubai, 2711, 2)

Andrej Volokityin (ukrán, 2709, 3)

Krishnan Sasikiran (indiai, 2707, 1)

Alekszander Mojszejenko (ukrán, 2706, 4)

Alekszej Shirov (lett, 2706, 1)

 

Női Sakkolimpia

 

Női válogatottunk a sakktörténelem során két olimpiai aranyéremmel dicsekedhet, 1988-ban Szalonikiben és 1990-ben Újvidéken lett aranyérmes a csapatunk. A három Polgár-nővér mellett mindkét együttesnek tagja volt Mádl Ildikó. Utoljára az 1994-es moszkvai olimpián volt válogatottunk érmes, második  a grúzok mögött. Ildikó tagja volt az 1986-ban Dubajban ezüstérmes együttesnek is.  Női sakkozásunk még további öt érmet szerzett: 1969-ben Lublinban, 1978-ban Buenos Airesben, 1980-ban Máltán lettünk ezüstérmesek, 1972-ben Szkopjéban és 1982-ben Luzernben a harmadik helyen végzett a válogatottunk.

A rangsorban válogatottunk ezzel férficsapatunkhoz hasonlóan a negyedik legerősebb sakknemzet. A szovjetek 11 aranyérmet szereztek és kétszer ezüstöt csapatunk mögött. Két éve az orosz együttes valamennyi ellenfelét legyőzve lett először olimpiai bajnok. A grúzok négy elsőség mellett még 1 ezüst, illetve 2 bronzérmet nyertek. Kína 3 aranyérem mellett 2 ezüst és 4 bronzérmet. Az ukránok Torinóban diadalmaskodtak, és két ezüstérem még a gyűjteményükben. Izrael 1976-ban győzött.

Torinóban női válogatottunk sorozatban a harmadik olimpián végzett az első hatban, Bledben ötödikek, Calviában hatodikak voltak, az olasz városban egyetlen Bucholz-pontszámon múlt a negyedik helyezés. Óriási erősítést jelentett a világklasszis Hoang Thanh Trang játéka, remek szereplése. Igazi „vezérevezősként” veretlenül játszotta végig az olimpiát.

Az olasz városban meglepetésre, de teljesen megérdemelten az ukrán válogatott lett az aranyérmes. Az oroszok toronymagas favoritok voltak, de nem tudták a papírformát igazolni. Elvesztették a rangadót az ukránok ellen, s ez megpecsételte sorsukat. Elégedettek lehettek a címvédő kínaiak, hiszen új csapattal jöttek, különösen a 12 éves Hou Yifan eredménye volt káprázatos. Három olimpiai aranyérem után most be kellett érniük a bronzéremmel, de aligha bánkódtak emiatt.

Drezdában a női sakkozás legendájának, Maja Csiburdanidzének a vezetésével a grúz válogatott negyedszer aranyérmes. Öt meccset nyertek sorozatban, és riválisaik botlásai is segítettek a bravúros elsőség megszerzésében. Csiburdanidze pályafutása során kilencedik (!) aranyérmét szerezte meg, a szovjet válogatottal ötször volt első és 1996 után, 12 év elteltével grúz színekben negyedszer vehette át a csillogó érmet. A címvédő ukránoknak be kellett érniük az ezüstéremmel. A 2004-es ezüstérem után bronzérmesek az amerikaiak. Az első helyre rangsorolt orosz válogatott nem került dobogóra! A sokáig vezető kínai együttes nem tudott megbirkózni  a hajrá rendkívüli izgalmaival. Női csapatunk nagy csalódást okozott a 14. helyezésével. Először játszottak négy táblán a női csapatok is.

 Százszázalékos eredménnyel győzött az orosz válogatott

Hanti-Manszijszkban fantasztikus teljesítménnyel győzött Oroszország első számú válogatottja. Valamennyi mérkőzését megnyerve, Tatjana és Nagyezsda Koszinceva szárnyalásával az orosz női sakkozás első aranyérmét ünnepelhették. Jól hajráztak a kínaiak, a zárónapon legyőzték Ukrajnát, az eredménynek a címvédő grúzok is örülhettek, bronzérmesek lettek. Óriási meglepetés a kubaiak negyedik helye, „surranó pályán”   értek célba, és számukra jókor fejeződött be a verseny.

Női válogatottunk az utolsó fordulóban a tisztes helytállásért küzdött, a spanyolokkal szemben elért 3-1-es győzelemmel tíz helyet javítva a 15. helyen végzett. Hoang Thanh Trang eredménye csalódás volt, Mádl Ildikó megbízhatóan játszott, Vajda Szidónia lett a legjobb pontszerzőnk. A rangadókon sajnos hibáztak, el is fáradtak, hiszen ők hárman valamennyi fordulóban szerepeltek. Mélyen a várakozás alatt szerepelt Rudolf Anna, újoncként helytállt Gara Tícia.

 

A 24. női sakkolimpia végeredménye:

Olimpiai bajnok: Oroszország 1 (Tatjana Koszinceva 7/10, Nagyezsda Koszinceva 8,5/10, Alekszandra Kosztenjuk 6,5/10, Alisza Galljamova 5,5/6, Valentyina Gunyina 6,5/7) 22 meccspont, 439,5 olimpiai Berger-Sonneborn pontszám, 34 pont

2. Kína (Hou Ji-fan 8/11, Ju Wenjun 9,5/11, Zhao Xue 7/10, Huang Qian 3/7, Wang Ju 4/5) 18, 386,5, 31,5

3. Grúzia (Nana Dzagnidze 7/10, Lela Javahasvili 5/9, Salome Melia 7/10, Sopiko Huhasvili 5/7, Bela Hotenasvili 5/8) 16, 384, 29

4. Kuba 16, 348,5, 30

5. Egyesült Államok 16, 336,5, 28,5

6. Lengyelország 16, 336, 29,5

7. Azerbajdzsán 16, 320, 28

8. Bulgária 16, 296,5, 24,5

9. Ukrajna 15, 366,5, 28,5

10. Oroszország2  15, 335,5

11. Örményország 15, 327,5, 28

12. Görögország 15, 316, 28

13. Románia 15, 312,5, 28

14. Oroszország3  15, 287, 27

15. Magyarország (Hoang Thanh Trang 5,5/11,Mádl Ildikó 6,5/11, Vajda Szidónia 7/11, Rudolf Anna 2,5/5, Gara Tícia 3,5/6) 14, 320,5, 25

Porto Carrasban fölényes győzelmet aratott a címvédő orosz együttes. A kontinensviadal előtt nagymesternőik számos gyengébb eredménnyel némi fejfájást okoztak a szakvezetésnek, de az "aranykapitány", Jurij Dohojan megoldotta feladatát. Jól cserélt, pihenőt is engedélyezett játékosainak. Meglepetés, de teljesen megérdemelt a lengyelek sikere, tartalékos összeállításban is kitűnő csapatot alkottak. A grúzoké a bronzérem, míg az ukránok a célegyenesben kétszer is hibáztak.

Együttesünk az utolsó fordulóban sem tudott nyerni, s a hatodik helyre rangsorolt válogatottunk a 15. helyen végzett. Régóta mostohagyermek női sakkozásunk, és az elmaradt szakmai munka, a komoly felkészülés hiánya szomorú eredményhez vezetett.

A 9. Európa-bajnokság végeredménye:

Hely.

Rajtl.

Ország

+

=

-

TB1

TB2

TB3

1

1

Oroszország

 

8

1

0

17

25.5

177.0

2

5

Lengyelország

 

6

2

1

14

23.0

178.0

3

3

Grúzia

 

7

0

2

14

22.5

181.0

4

2

Ukrajna

 

6

0

3

12

21.5

180.0

5

12

Franciaország

 

6

0

3

12

21.0

172.5

6

8

Bulgária

 

5

1

3

11

19.5

175.5

7

4

Örményország

 

4

3

2

11

19.0

182.0

8

7

Németország

 

4

2

3

10

20.5

161.5

9

15

Izrael

 

4

2

3

10

19.0

164.5

10

11

Szlovénia

 

4

2

3

10

19.0

146.0

11

10

Spanyolország

 

4

1

4

9

19.5

152.0

12

18

Csehország

 

3

3

3

9

18.0

176.0

13

13

Hollandia

 

3

3

3

9

18.0

167.0

14

21

Ausztria

 

4

1

4

9

17.5

150.0

15

6

 

Magyarország

 

3

3

3

9

17.0

172.0

 

 

 

 

Tábla

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

Játszma

Átlag

Perf.

1

GM

Hoang   Thanh Trang

2446

½

½

½

0

0

½

½

½

3.0

8

2439

2352

2

IM

Mádl   Ildikó

2399

0

½

1

½

½

½

0

3.0

7

2312

2262

3

WGM

Rudolf   Anna

2347

1

0

0

1

½

½

½

3.5

7

2286

2286

4

WGM

Gara Tícia

2375

½

½

1

0

½

½

0

3.0

7

2254

2204

5

IM

Gara Anita

2340

1

0

1

½

1

0

1

4.5

7

2227

2329

 

A törökországi Mardinban a kínai válogatott fölényes győzelmével fejeződött be a III. női csapat-világbajnokság. A világbajnoknő Hou Ji-fan vezetésével tripláztak, harmadszor diadalmaskodtak. Az utolsó fordulóban az indiai csapatra mértek minimális vereséget. A világbajnoki kihívóval, Humpy Koneruval az éltáblán az indiai együttes végül nem került dobogóra. Az olimpiai bajnok orosz négyesé az ezüstérem, a harmadik helyen a grúz csapat végzett. Az előző két világbajnokság bronzérme után az ukránoknak be kellett érniük az ötödik hellyel. Nagyon hiányzott csapatukból legjobbjuk, Katyerina Lahno.

 

A III. női csapat-világbajnokság végeredménye:

1.Kína (Hou Ji-fan 5/7, Ju Wenjun 6,5/9, 2543, Zhao Xue 7/9, 2492, Tan Zhongyi 7/9, Zhang Xiaowen 2/2) 16 meccspont, 27,5 pont

2. Oroszország (Nagyezsda Koszinceva 4,5/8, Tatjana Koszinceva 3,5/8, Alexandra Kosteniuk 4/7, Valentyina Gunyina 6/8, Natalia Pogonina 3,5/5) 13, 21,5

3. Grúzia (Nana Dzagnidze 5,5/8, Lela Zsavahasvili 3/7, Bela Hotenasvili 5,5/9, Nino Hurcidze 4/7, Melia Salome 3.5/5) 12, 21,5

4. India 11, 23

5. Ukrajna 11, 21

6. Örményország 9, 19,5

7. Vietnam 9, 19

8. Görögország 5, 15

9. Törökország 4, 11

10. Dél-Afrika 0, 1

 

Isztambulban a kínai női válogatott a favorit, csapatunk tizenegyedik a rajtlistán

 

Éltáblásunktól, Hoang Thanh Trangtól a torinói teljesítményéhez hasonló szereplést remélünk. Drezdában is állta a sarat, csak az utolsó fordulóban botlott. Két éve sebezhető nyitásai miatt gyengélkedett. A 35 partiból 14-szer nyert, 16-szor remizett 5 vereség mellett.

Háromszoros bajnokunk, Rudolf Anna négy éve debütált, 9 játszmából 5 pontot szerzett, jó kezdés után visszaesett a teljesítménye. Hanti-Manszijszkban csak ötven százalékot ért el, a 14 partiból 6 nyerés, öt vesztés és három remi eredményének  statisztikája. Két éve Gara Tícia újonc volt válogattunkban, kettőt nyert és remizett, egy partit vesztett. Gara Anita ötödik olimpiáján vesz részt, tizenkét éve éppen Isztambulban játszott először, Torino után újra a csapatban. Eddigi 39 partijából  20-szor győzött, 13-szor remizett, hatszor vereséget szenvedett. A 19 éves Papp Petra válogatottunk újonca, Mádl Ildikó lemondása után kapott bizalmat.

Az orosz szakvezetés címvédést remél, de az utolsó egy évben nem remekeltek legjobbjaik, a Koszinceva-nővérek. Három aranyérem után negyedszer is a dobogó legfelsőbb fokáról álmodoznak a kínaiak. Az ukránok kiegyensúlyozott együttese éremesélyes. Az exvilágbajnoknő Maja Csiburdanidze nélkül játszanak a grúzok. A nagy négyes után igen kiegyensúlyozottak az erőviszonyok.

 

A rajtlista élcsoportja a legjobb négy Élő-pontszám átlagával:

Kína (2531): Hou Ji-fan (2599), Zhao Xue (2549), Ju Wenjun (2528), Huang Qian (2449), Ding Yisin (2424)

Oroszország (2513): Tatjana Koszinceva (2530), Nagyezsda Koszinceva (2524), Valentyina Gunyina (2507), Alekszandra Kosztenjuk (2489), Natalija Pogonyina (2448)

Grúzia (2490): Nana Dzagnidze (2547), Bela Hotenasvili (2509), Lela Zsavahasvili (2458), Nino Hurcidze (2444), Nino Bacsiasvili (2432)

Ukrajna (2471): Katyerina Lahno (2542), Marija Muzicsuk (2466), Natalija Zsukova (2442), Anna Usenyina (2433), Inna Gaponenko (2404)

Egyesült Államok (2419): Anna Zatonszkih (2512), Irina Krush (2467), Sabina Foisor (2356), Rusudan Goletani (2341), Tatev Ambrahamjan (2303)

India (2412): Dronavalli Harika (2503), Sachdev Tania (2379), Mary Inn Gomes (2396),   Eesha Karavade Senjay (2371),   Swaminathan Soumya (2271)

Lengyelország (2408): Monika Socko (2467), Iweta Rajlich (2412), Jolanta Zawadzka (2377),  Karina Szczepkowska-Horowska (2375), Joanna Worek (2287)

Örményország (2404): Elina Danieljan (2476), Lilit Mkrtchian (2454), Lilit Galojan (2349), Maria Kurszova (2338),  Anna Hairapetjan (2203)

Németország (2389): Elisabeth Paehtz (2483), Marta Michna (2380), Tetyana Melamed (2356), Melanie Ohme (2337), Elena Levushkina (2301)

Románia (2377): Cristina-Adela Foisor (2402), Irina Bulmaga (2380), Elena-Luminita Cosma (2352), Alina L’Ami (2372), Mihaela Sandu (2246)

Magyarország (2364): Hoang Thanh Trang (2464), Gara Tícia (2385), Gara Anita (2306), Rudolf Anna (2289), Papp Petra (2302)

Bulgária (2358): Antoaneta Sztefanova (2502), Iva Videnova (2317), Elisza Rajeva (2313), Adriana Nikolova (2299), Margareta Voiska (2281),

Franciaország (2350): Almira Szkripcsenko (2442), Sophie Milliet (2411), Nino Maisuradze (2284),   Silvia Collas (2261), Andrea Bollengier (2253)

Kuba (2335), Szlovénia (2329), Hollandia (2326), Görögország (2322), Szerbia (2318)

 

Tizenhárom + 2500 Élő-pontos a résztvevők között:

Anna Muzicsuk (szlovén, 2606, 1)

Hou Ji-fan (kínai, 2599, 1)

Zhao Xue (kínai, 2549, 2)

Nana Dzagnidze (grúz, 2547, 1)

Katyerina Lahno (ukrán, 2542, 1)

Tatjana Koszinceva (orosz, 2530, 1)

Ju Wenjun (kínai, 2528, 3)

Nagyezsda Koszinceva (orosz, 2524, 2)

Viktorija Cmilyte (litván, 2520, 1)

Anna Zatonskih (amerikai, 2512, 1)

Bela Hotenasvili (grúz, 2509, 2)

Harika Dronovalli (indiai, 2503, 1)

Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2502, 1)

 

Isztambulban augusztus 27-én 20 órakor tartják meg a kapitányok értekezletét, 21 óra 30 perckor az ünnepélyes megnyitót. Augusztus 28-án helyi idő szerint 15 órakor indulnak a sakkórák, nálunk ez 14 órát jelent.  Az  ötödik és a tízedik forduló után pihenőnapot kapnak a sakkozók. Az utolsó játéknapon, szeptember 9-én 11 órakor kezdődnek a küzdelmek, este 21 óra 30 perckor lesz a záróünnepség. Az első 40 lépésre 90 perc gondolkodási idejük van a játékosoknak, majd 30 perc a parti befejezéséig, és az első lépéstől kezdve még 30 másodperc. Érvényben a zéró tolerancia szabály, a késés azonnali játszmavesztés. A szabályzat tiltja a remiket a 30. lépésig! A sakkolimpia idején tartja a Nemzetközi Sakkszövetség a 83. Kongresszusát.

E sorok írója meghívott bíróként a helyszínen figyelheti majd a küzdelmeket, és természetesen tudósítok is az olimpia legérdekesebb eseményeiről.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kijelölték az augusztus 27. és szeptember 9. között Isztambulban megrendezésre kerülő sakkolimpiára az orosz válogatottakat. A férficsapatuk Vlagyimir Kramnyik, Szergej Karjakin, Alekszandr Griscsuk, Alekszandr Morozevics és Dmitrij Jakovenko összeállításban játszik. Nagy meglepetés, hogy a hatszoros bajnok, ötszörös olimpiai aranyérmes, Világkupa-győztes Peter Szvidler nincs a csapatban. A nőknél Tatjana és Nagyezsda Koszinceva, Valentyina Gunyina, Alekszandra Kosztenjuk és Natalija Pogonyina készül címvédésre.

Új kapitányokkal, megváltozott összeállításban készülnek az orosz válogatottak az isztambuli sakkolimpiára. Garri Kaszparov szekundánsaként is jól ismert Jurij Dohojan a női csapat kapitányaként két éve Hanti-Manszijszkban aranyéremhez segítette az együttest, valamennyi ellenfelét legyőzve lett első. 2009-ben és 2011-ben az Eb-n aranyérmes volt a női csapat, a tavalyi vb-n a fölényesen győztes kínai ötös mögött másodikként végzett. A férficsapat 2002-ben, Bledben nyert utoljára.

Az ötszörös olimpiai bajnok Peter Szvidler nem kapott bizalmat 

Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik nagy csalódásként élte meg, hogy két éve a rajtlistán első válogatott csak második lett az ukránok mögött, és örömmel üdvözölte, hogy Dohojan „átigazolt” a férfi együtteshez. Az új szakvezető az utolsó pillanatig várt a csapat kijelölésével, és döntése alaposan meglepte a sakkvilágot. A válogatottal ötször olimpiai aranyérmes (1994, 1996, 1998, 2000, 2002), hatszoros bajnok (1994, 1995, 1998, 2003, 2008, 2011), tavaly Világkupát nyert Peter Szvidler nem tagja a válogatottnak. Vlagyimir Kramnyik, Szergej Karjakin, Alekszandr Griscsuk és Alekszandr Morozevics mellett az idei Európa-bajnok Dmitrij Jakovenko kapott bizalmat.

Az orosz ranglistán hatodik Jakovenko az idei orosz bajnokságon ötvenszázalékos eredménnyel csak 23. lett és nem kvalifikálta magát a szuperbajnokságra. Annál is meglepőbb, hogy végül Élő-pontjai alapján meghívást kapott az augusztus 3.és 12. között Moszkvában megrendezésre viadalra a részvételét lemondó Kramnyik helyett. A bieli szuperversenyen játszik a tavalyi szuperbajnokságon ezüstérmes Alekszandr Morozevics, őt Jevgenyij Alekszejev helyettesíti. A legfiatalabb résztvevő a 16 éves Daniil Dubov, aki óriási meglepetésre a bajnokságon sokáig vezetve holtversenyben végzett az élen.

A résztvevők a július 1-től érvényes Élő-pontszámok sorrendjében:

Szergej Karjakin (2779), Alekszandr Griscsuk (2763), Peter Szvidler (2749), Dmitrij Jakovenko, Nyikita Vitjugov (2703), Dmitrij Andrejkin (2700), Jevgenyij Alekszejev (2677), Vlagyimir Potkin (2646), Szanan Szjugirov (2625), Daniil Dubov (2569)

 

A női válogatott új szakvezetője Szergej Rublevszkij, Szentpéterváron debütált a kínai csapattal vívott presztízsmeccsen. Nehéz perceket élt át, a fordulatokban gazdag partikban az orosz nagymesternők hibáztak többet, s végül kettős vereséget szenvedtek. Rublevszkij csak egy helyen változtatott a Hanti-Manszijszkban győztes csapaton, Alisza Galljamova helyett Natalija Pogonyina játszik. Tatjana és Nagyezsda Koszinceva, Valentyina Gunyina és Alekszandra Kosztenjuk megőrizte helyét az olimpiai válogatottban.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Fabiano Caruana a GCT SuperUnited Croatia rapidverseny győzteae, 3 pont az előnye 
2024. 07. 13.

Zágrábban ma kezdődik a Grand Chess Tour 2024 harmadik versenye, a SuperUnited Croatia
2024. 07. 10.

Fabiano Caruana a bukaresti Superbet Chess Classic győztese, rapid rájátszádban legyőzte ruválisait
2024. 07. 06.

Az új világranglistán Magnus Carlsen 30 pontos  előnnyel vezet Hikaru Nakamura előtt 
2024. 07. 02.

A bukaresti Superbet Chess Classsic viadalon Fabiano Caruana játszik címvédőként
2024. 06. 26.

Stavangerben Carlsen hatodszor győzött, két ponttal előzte meg Nakamurát, Ju Wenjun 3 pontos előnnyel nyert
2024. 06. 08.

A Norway Chess 2024 viadalok utolsó fordulója előtt Carlsen és Ju Wenjun is másfél pontos előnnyel vezet
2024. 06. 07.

Carlsen wlőnye egy pontra nőtt, Ju Wenjun ismlt az élen
2024. 06. 05.

Carlsen udőtúllépéssel vesztett, Nakamura hátránya fél pontra csökkent, Muzicsuk előnye fél pont
2024. 06. 04.

Ding Liren kétlépéses mattot nézett el Carlsen ellen, a norvég világelsp átvette a vezetést
2024. 06. 03.

Félidőben Nakamura egypontos előnnyel vezet Carlsen előtt, Vaishali előnye is egy pont, Muzicsuk a mésodik
2024. 06. 02.

A világranglisták éllovasai megőrizték vezető pozíciójukat
2024. 06. 01.

A Norway Chess 2024 Noway viadallokon a négy forduló után Nakamura és Vaishali vezet
2024. 05. 31.

A 18 éves Praggnanandhaa legyőzte Carlsent, átvette a vezetést, Caruana nyert Ding Liren ellen
2024. 05. 30.

Carlsen az Armageddon játszmában legyőzte a címvédő Nakamurát, Vaishali 3 pontos nyeréssel vezet
2024. 05. 29.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog