Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Örményország fővárosában, Jerevánban március 2. és 15. között rendezik meg a XV. férfi Európa-bajnokságot. A svájci rendszerű11 fordulós viadalról huszonhárman harcolják ki a 2015-ben megrendezendő Világkupán a részvételi jogot.  A 263 fős mezőnyben a magyar színeket hárman képviselik, Polgár Judit, Almási Zoltán és Balogh Csaba. Címvédőként az ukrán Alekszander Mojszejenko játszik, a rajtlistát a francia Etienne Bacrot vezeti. A teljes díjalap 150 ezer euró, az Európa-bajnok 20 ezret nyer. Az Eb honlapja a http://www.eicc2014.am/

 

Címvédőként az ukrán Alekszander Mojszejenko, a rajtlistán elsőként a francia Etienne Bacrot játszik a jereváni Európa-bajnokságon, amelynek megrendezésével Örményország Tigran Petroszjan emléke előtt is tiszteleg,  a sakkozás kilencedik világbajnoka 85 éve született. A rangos mezőnyben tizenöten + 2700 Élő-pontosok. Az Európa-bajnokságról huszonhárman kvalifikálják magukat a jövő évi Világkupára. A honi rendezést kihasználva 82 örmény sakkozó játszik az Eb-n, az orosz sakkozást ötvenhárman képviselik. Az örmény-azeri konfliktus miatt nincs azeri résztvevő, ahogy még sok ismert név is hiányzik a viadalról.

Honi sakkozásunkat a nyílt rendszerű viadalon csak hárman képviselik, nyolcszoros bajnokunk, Almási Zoltán a legelőkelőbben jegyzett, 2704 Élő-ponttal 14., a három évvel ezelőtti kontinensviadal holtversenyes első helyezettje, végül bronzérmes Polgár Judit 2693-mal a 18. a rajtlistán. Balogh Csaba 2651 ponttal vág neki a viadalnak.

 

A top 25 listája:

Etienne Bacrot (francia, 2739), Dmitrij Jakovenko (orosz, 2723, Pavel Eljanov (ukrán, 2723), Anton Korobov (ukrán, 2719), Vlagyimir Malahov (orosz, 2717), Baadur Zsobava (grúz, 2716), Denisz Hiszmatullin (orosz, 2714), Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2713), Alekszander Mojszejenko (ukrán, 2712), Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2711), Laurent Fressinet (francia, 2709), Jurij Krivorucsko (ukrán, 2706), Alekszander Arescsenko (ukrán, 2705), Almási Zoltán (magyar, 2704), David Navara (cseh, 2700), Erneszto Inarkijev (orosz, 2698), Makszim Matlakov (orosz, 2695), Polgár Judit (magyar, 2693), Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2692), Maxim Rodhstein (izraeli, 2691), Alekszander Rjazancev (orosz, 2689), Vlagyimir Akopjan (örmény, 2682), Ivan Cseparinov (bolgár, 2681), Viktor Laznicka (cseh, 2681), Alekszej Drejev (orosz, 2679)

 

Jerevánban vasárnap tartják meg a technikai értekezletet, hétfőn magyar idő szerint 12 órakor indulnak a sakkórák a 11 fordulós svájci rendszerű viadalon, a hatodik játéknap után, március 9-én lesz szabadnap. A résztvevők játszmánként 90-90 perc gondolkodási időt kapnak 40 lépésre, majd 30-30 percet a parti befejezéséig és lépésenként 30-30 másodpercet. A bajnoki címet, a dobogós helyezéseket holtverseny esetén nem rájátszás dönti el, ugyanez a szabály a továbbjutást jelentő helyeken előálló esetleges holtversenynél is. A performance-pontszám az első kritérium, ha ez sem döntene, akkor az ún. Median-Bucholz, újabb holtversenynél a Bucholz, végül a több nyert játszma.

 

Az Európa-bajnokságok eddigi története

 

Az első Európa-bajnokságot 2000-ben az olaszországi Saint Vincentben rendezték meg. A 120 résztvevő, a neves sakkozók távolmaradása miatt sokan borúlátóan ítélték meg a kontinensbajnokság jövőjét. Az  orosz Pavel Tregubov győzött. Egy év múlva Ohridban csatáztak a férfiak és Polgár Judit. Az Eb-nek már komoly tétje volt, mert a férfi kieséses rendszerű világbajnokságra lehetett részvételi jogot szerezni. Az izraeli Emil Szutovszkij holtversenyben végzett az élen, párosmérkőzésen legyőzte az ukrán Ruszlan Ponomarjovot és lett bajnok. Polgár Judit a győztesektől fél ponttal elmaradva holtversenyben végzett a harmadik helyen, majd leszorult a dobogóról, mert a rájátszáson kikapott a grúz Zurab Azmaiparasvilitől. Világbajnoki résztvevő lett Gyimesi Zoltán is, Almási Zoltán a rájátszáson ezt nem tudta kiharcolni.

 

2002-ben Bakuban a lengyel Bartlomiej Macieja ért elsőként a célba. Nem volt magyar résztvevő. Egy év múlva Isztambul volt a házigazda. Meglepetésre az erős mezőnyben a FIDE grúz alelnöke, Zurab Azmaiparasvili győzött, Ruck Róbert feledhető teljesítményt nyújtott.

Antalyában az ukrán Vaszilij Ivancsuk és a boszniai Predrag Nikolic végzett az élen, Ivancsuk vehette át a bajnoknak járó kupát. 2005-ben Varsóban a román Liviu-Dieter Nisipeanu diadalmaskodott, az azeri Tejmur Tadzsabov és az örmény Levon Aronjan előtt ért elsőként a célba. Balogh Csaba a 21., Cao Sang a 27. helyen végzett, ami mindkettőjüknek a Világkupán való részvétel jogát jelentette.

2006-ban Kusadasiban meglepetésre a horvát Zdenko Kozul végzett az élen, fél ponttal megelőzte Vaszilij Ivancsukot. Ismét teljesítette célkitűzését Balogh Csaba, 17. helyezésével továbbjutott a 2007-es Világkupára.

Hét éve Drezdában francia siker született, Vladiszlav Tkacsijev bírta legjobban idegekkel az élen előálló hetes holtverseny rájátszását. Szép számmal játszottak sakkozóink. Almási Zoltán fél ponttal ért el kevesebbet a győztesnél, 11. lett, és résztvevője a Világkupának, Héra Imre 32. helyezése is végül kvótát ért. Ruck Róbertnek nagy küzdelmek során megszerzett 7 pontja kevésnek bizonyult. Rekordot döntött a résztvevők száma, 402-en ültek sakkasztalhoz, így a 11 forduló során a párosításnak is döntő szerep jutott.

 

2008-ban Plovdivban a rajtlistán a 31. helyre rangsorolt holland Szergej Tivjakov győzelmével ért véget a viadal. A tulipánosok honi rangsorában csak harmadik, egykori szovjet-orosz sakkozó a „surranó pályán” ért célba. Veretlen maradt, 2793-as performance-pontszáma tiszteletet parancsol, ahogy 22,2 Élő-pont gyűjtése is. Nagy balsiker volt a negyedik helyre rangsorolt Almási Zoltán ötvenszázalékos eredménye, Balogh Csaba és Erdős Viktor óvatos játéka sem vezethetett sikerre.

Öt éve a X. férfi Európa-bajnokságot a montenegrói Budvában rendezték meg. 318 résztvevő játszott, köztük kilenc magyar sakkozó. A rajtlistán 62 sakkozónak volt több mint 2600 Élő-pontja. Huszonketten  kvalifikálták magukat a Világkupára. Rapid rájátszásban dőlt el az Európa-bajnoki cím és a dobogós helyezések sorsa. A végső győzelmet a 22 éves orosz Jevgenyij Tomasevszkij szerezte meg. A döntőben honfitársát, Vlagyimir Malahovot győzte le. A bronzérmet a grúz Baadur Zsobava vehette át. A kilenc magyar résztvevő nem tudott számottevő eredményt elérni.

2010-ben Rijekában meglepetésre a 19 éves orosz Jan Nepomnjacsij lett a kontinensbajnok. Az utolsó fordulóban Almási Zoltán sötéttel aratott remek győzelmet a boszniai Ivan Szokolov ellen, és holtversenyben negyedikként zárta szereplését, továbbjutott a Világkupára. Berkes Ferenc világossal gyorsan remizett az izraeli Emil Szutovszkijjal, a rájátszáson sikerrel vívta meg csatáját. Nagy holtverseny alakult ki a 7,5 pontosok között, nem kevesebb mint harminc sakkozó érte el ezt a pontszámot, köztük Berkes Ferenc.

 

Három éve a franciaországi Aix-les-Bains-ben megrendezett 12. Európa-bajnokságon Polgár Judit bronzérmes lett. A viadal utolsó fordulójában gyorsan remizett az orosz Vlagyimir Potkinnal, aki a döntetlennel megnyerte a viadalt. Nagymesternőnk Potkinhoz és a lengyel Radoslaw Wojtaszekhez hasonlóan 8,5 pontot szerzett, de a korábbi viadaloktól eltérően ezúttal nem rapid rájátszás döntötte el a bajnoki cím sorsát, hanem az ún. performance-pontszám alapján rangsorolták a nagymestereket. Judit egy hármas, majd a hajrában egy parádés négyes nyerőszériával érte el sikerét, biztos továbbjutását. Ez sakkozásunk első érme a kontinensbajnokságok történetében. Polgár Judit remek, küzdelmes partikat játszott. Taktikai lehetőségeit tökéletesen használta ki, bátran kockáztatott, ha kellett, akkor jól védekezett. Élvezetes játszmáit nagy érdeklődés kísérte az interneten is.

A 15 esztendős Rapport Richárd a viadal közepén megingott, nem sikerült a nagy bravúr, az áhított továbbjutás. Balogh Csaba játékából hiányzott az átütő erő, sorban kapta a gyengébb Élő-pontszámú ellenfeleket, de nem tudott élni a lehetőséggel. Antal Gergely eredménye messze elmaradt a várttól.

2012-ben az orosz Dmitrij Jakovenko győzött a plovdivi XIII. Európa-bajnokságon. Jakovenko az utolsó fordulóban nyert a vezető francia Laurent Fressinet ellen és félpontos előnnyel végzett az élen. A rajtlistán harmadik Jakovenko veretlenül végzett az élen, + 14,1 Élő-pont is jutalma volt a bruttó 14 ezer eurós első díj mellé. Tizenhárman szereztek 8 pontot, a performance-pontszám döntötte el a dobogós helyek sorsát, Fressinet lett a második, az orosz Vlagyimir Malahov kapta a bronzérmet..

A magyar résztvevők a nagyon kiegyensúlyozott mezőnyben változatos teljesítményt nyújtottak.  A végső sorrendben Berkes Ferenc a 24., Balogh Csaba a 26. lett. A versenykiírás szerint huszonhárman kvalifikálták magukat a 2013.évi Világkupára. Fodor Tamás nagymesteri normát teljesített, sorozatban játszott rangos nagymesterekkel, sikerét jól mutatta a jelentős Élő-pont gyűjtés (+ 16,4). Prohászka Péter is jó versenyt játszott, Ruck Róbert váratlan vesztései után „külső körön” jött fel. Nagy csalódást okozott Erdős Viktor, nem sikerült Rapport Richárdnak a remélt áttörés.

A lengyelországi Legnicában váratlan eredményekben gazdag utolsó fordulóval ér véget a XIV. Európa-bajnokság. A befejező játéknapon az éllovas ukrán Alekszander Mojszejenko vereséget szenvedett a korábbi kontinensbajnok orosz Jan Nepomnjacsijtól és tízes holtversenyben végzett az élen. Az ukrán sakkozó vesztése ellenére Európa-bajnok lett, magasabb Élő-pontszámú ellenfelekkel mérkőzött meg, mint riválisai. Ezüstérmes az orosz Jevgenyij Alekszejev, a bronzérmet nagy meglepetésre honfitársa, Jevgenyij Romanov érdemelte ki.

Nagy bánatunkra nem volt magyar továbbjutó az Eb-ről. Balogh Csaba az utolsó fordulóban nem tudott megbirkózni a játszma feszültségével és 30 lépésben kikapott az örmény Hrant Melkumjantól. Berkes Ferenc minőséget is áldozva próbálta megtörni a horvát Ivan Saric ellenállását, 59 lépés után lett remi az ütközet. A legnagyobb meglepetés Almási Zoltán eredménye. Havannai tornagyőzelme és a jó rajtot követően (4-ből 3,5 ponttal kezdett), de a következő 7 partiból egy tisztelnézéses vereség mellett csak 6 döntetlenre futotta erejéből, nem tudott megbirkózni a vele szemben csak remikre törekvő ellenfelekkel, illetve esélyeit nem tudta kihasználni.

A XIV. Európa-bajnokság végeredménye:

1.Alekszander Mojszejenko (ukrán, 2698, 2643, + 13,4) 8 pont

2. Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2700, 2639, + 13,9) 8

3. Jevgenyij Romanov (orosz, 2640, 2637, + 21,8) 8

4-10. Alekszander Beljavszkij (szlovén, 2628, 2629, + 22,5), Constantin Lupulescu (román, 2634, 2624, + 21), Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2695, 2613, + 11), Szergej Movszeszjan (örmény, 2693, 2606, + 10,3), Alekszej Drejev (orosz, 2654, 2551, + 13,9) és Hrant Melkumjan (örmény, 2622, 2651, + 12,5) 8

11-26. Anton Korobov (ukrán, 2705, 2551, + 6,9), Igor Liszij (orosz, 2641, 2622, + 6,9), Alekszandr Simanov (orosz, 2639, 2620, + 14,6), Alekszander Arescsenko (ukrán, 2709, 2615, + 4,7), Pavel Eljanov (ukrán, 2702, 2615, + 5,1), Martyin Kravcsiv (ukrán, 2595, 2614, + 19,3), Daniil Dubov (orosz, 2622, 2611, + 15,5), Markus Ragger (osztrák, 2666, 2606, + 8,9), Zbynek Hracek (cseh, 2628, 2591, + 12,3), Ivan Popov (orosz, 2620, 2583, + 11,6), Sabino Brunello (olasz, 2580, 2575, + 15,9), Szergej Fedorcsuk (ukrán, 2573, + 4,7), Evgeny Postny (izraeli, 2637, 2568, + 7,8), Vagyim Zvjagincev (orosz, 2655, 2557, + 4,2), Andrei Istratescu (francia, 2651, 2552, + 3,9) és  Eltaj Safarli (azeri, 2651, 2549, + 3,3) 7,5

32. Balogh Csaba (magyar, 2644, 2593, + 3) 7

34. Berkes Ferenc (magyar, 2688, 2591, - 0,9) 7

46. Ruck Róbert (magyar, 2570, 2520, + 5,2) 7

52. Almási Zoltán (magyar, 2595, 2619, - 3,2) 7

56. Papp Gábor (magyar, 2570, 2608, + 11,7) 7

121. Pap Gyula (magyar, 2539, 2472, - 8,1) 6

142. Fodor Tamás (magyar, 2475, 2539, + 5,4) 5,5

272. Antal Tibor Kende (magyar, 2349, 2342, - 16,8) 2,5

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az örmény fővárosban, Jerevánban március 2. és 15. között rendezik meg a XV. Európa-bajnokságot, amelyen Polgár Judit, Almási Zoltán és Balogh Csaba is játszik. A 11 fordulós svájci rendszerű kontinensviadalról huszonhárman vívják ki a jövő évi Világkupán a részvételi jogot. Az Eb egyúttal Petroszjan emlékverseny is. A sakkozás kilencedik világbajnoka kilencszer volt tagja olimpiai bajnoki címet szerzett szovjet csapatnak, nyolcszor Eb-n aranyérmes válogatottnak.

A sakkozás kilencedik világbajnokára, Tigran Petroszjanra is emlékeznek a Jerevánban március 2. és 15. között megrendezésre kerülő Európa-bajnoksággal.

 

Tigran Petroszjan 1929. június 17-én Tbilisziben született, de mindig is örménynek vallotta magát. A negyvenes évek elején ismerkedett meg a sakkjátékkal, sakkszemléletére nagy hatással volt Nimzovics csodálatos könyve, „Az én szisztémám.” Petroszjan 1950-től élt Moszkvában, de Örményországból szinte naponta kapta az ajándékcsomagokat. 1951-ben nyerte meg először a főváros bajnokságát, egy év múlva már nagymesteri címet szerzett, és ostromolhatta a világbajnoki címet. Többszöri kísérlet után 1962-ben győzött a világbajnok-jelölti tornán, egy év múlva Mihail Botvinnik 12,5-9,5-ös legyőzésével lett világbajnok.

 

Petroszjan a világbajnoki döntőt vereséggel kezdte, az ötödik és hetedik partiban győzött, a 14. játszmát elvesztette, a hajrában azonban felülmúlta jóval idősebb ellenfelét. Három évvel később Borisz Szpasszkijjal szemben 12,5-11,5-ös győzelemmel megvédte címét, hat döntetlen után megnyerte a hetedik és a tízedik összecsapást, de Szpasszkij a 13. és a 19. partiban aratott győzelemmel egyenlített. A hajrá is nagy izgalmakat hozott, végül a 20. és a 22. játszmát megnyerte Petroszjan, Szpasszkij csak szépíteni tudott. Három évvel később ismét megmérkőztek egymással, 12,5-10,5-ös győzelemmel Szpasszkij lett a sakkozás tízedik világbajnoka.

Tigran Petroszjan nem adta meg magát, szerette volna visszahódítani a trónt. 1971-ben világbajnok-jelölti döntőn Robert Fischertől szenvedett vereséget, 1974-ben, 1977-ben és 1980-ban Viktor Korcsnojjal szemben vesztett világbajnok-jelölti meccset. Petroszjan 1958 és 1974 között kilencszer volt tagja sakkolimpián győztes szovjet válogatottnak, 1978-ban ezüstérmesként zárt. 1957-1983 között nyolcszor szerepelt az Európa-bajnok szovjet együttesben, 1983-ban Plovdivban játszott utoljára a szovjet válogatottban, akkor még senki nem gondolta, hogy a gyilkos kor megtámadja szervezetét, s ezt a játszmát Tigran elvesztette. 

Petroszjan 14 szovjet bajnokságon szerepelt, négyszer nyert bajnokságot. Nemzetközi egyéni sikereket a világ számos városában ért el. Gondos stratégiai elképzelésekkel megalapozott pozíciós stílusát bár sokan nem kedvelték, szigorúan követte az állások logikáját, ez alapozta meg játékát, a helyes játékvezetésben hitt. A játékstílusát meghazudtoló módon Tigran Petroszjan remek humorú, végtelenül barátságos ember volt, imádta a sportot, a hoki nagy szerelmeseként szabad idejében ritkán hiányzott a nézőtérről.

Örményországban nagy tisztelettel őrzik az 55 éves korában elhunyt Petroszjan emlékét, az örmény sakk-klub világbajnokuk nevét viseli, válogatottjaik fantasztikus sikerekkel büszkélkedhetnek. Jerevánban 1996-ban emlékezetes sakkolimpiát rendeztek. A világverseny idején kirobbant belpolitikai válsághelyzet megoldásában is segített a sakkozás nagy ünnepe. Az örmény válogatott 1999-ben Batumiban megnyerte a sakkcsapat Európa-bajnokságot. Jerevánban, 2001-ben a csapat-világbajnokságon harmadikok lettek, és a bledi sakkolimpián is bronzérmet szerzett a válogatott Arshak Petroszjan vezetésével, aki a világelső tanítványa volt. Női együttesük a 2003-as plovdivi Európa-bajnokságon remekelt, aranyérmes lett.

Az örmény férficsapat 2006-ban, a torinói sakkolimpián aratott fényes diadalt, két év múlva megismételte a bravúrt, megvédte olimpiai bajnoki címét. 2010-ben Hanti-Manszijszkban nagy csalódásként élték meg a hetedik helyet, de nem sokat keseregtek a vártnál gyengébb eredmény miatt. A Ningbóban megrendezett csapat-világbajnokságon az éltáblás Levon Aronjan ismét győzelemre vezette az együttest. Egy év múlva Isztambulban harmadszor is megnyerték a sakkolimpiát.

Moszkvában 2004-ben Tigran Petroszjan születésének 75. évfordulójára egy hattáblás csapatmérkőzéssel emlékeztek meg, az örmény válogatott és a világválogatott összecsapását kísérhettük figyelemmel. A Petroszjan nevével fémjelzett válogatottban együtt küzdöttek az örmény sakkozókkal azok a világnagyságok, akiknek erős a kötődésük a kaukázusi országhoz.  Garri Kaszparov anyai ágon, Lékó Péter felesége révén tiszteletbeli örmény, míg az izraeli Borisz Gelfand a világbajnok legkedvesebb tanítványa volt. A világválogatottban hat nemzet kiválóságai játszottak, a világranglista második indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand vezetésével.

 

Végeredmény:

Örményország – Világválogatott 17,5 – 18,5 (2,5-3,5, 2-4, 2,5-3,5, 3-3, 4-2, 3,5-2,5)

Egyéni eredmények:

Örmény válogatott: Lékó Péter 4, Garri Kaszparov és Rafael Vaganjan 3,5, Vlagyimir Akopjan 2,5, Borisz Gelfand és Smbat Lputjan 2 pont.

A világválogatottban: Peter Szvidler 4, Viswanathan Anand és Etienne Bacrot 3,5, Michael Adams és Francisco Vallejo Pons 3, Loek Van Wely 1,5 pont.

Petroszjan stílusát jól szemléltetik a válogatásom

 

Petroszjan,T - Szmiszlov,V

Szláv védelem [D15]

Szovjet bajnokság, 1951

 

1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.Hf3 Hf6 4.Hc3 c6 5.e4 b5 6.e5 Hd5 7.a4 e6 8.axb5 Hxc3 9.bxc3 cxb5 10.Hg5 Fb7 11.Vh5 g6! 12.Vg4 Fe7 13.Fe2 Hd7 14.h4 h5 15.Vg3 Hb6 16.0-0 a5!

17.d5!!

Sötét vezérszárnyi akcióját keresztezi a remek centrumáttörés.

17…Hxd5

Petroszjan 17...Fxd5!?-re 18.Bd1 Vc7 19.Ff3-at tervezte.

18.Bd1 Vc7 19.He4 0-0-0 20.Fg5! Fxg5 21.Vxg5 a4 22.Vg3 f5 23.Hd6+ Bxd6 24.exd6 f4?

Szmiszlov elmulasztotta a 24...Vg7! 25.Ff3 Bd8 ( 25...Hxc3 26.d7+!)  lehetőséget.

25.Vxg6 Vxd6 26.Ff3 Fc6 27.Be1 Be8 28.Fxd5 Vxd5

 

 

29.Bad1! Vf5 30.Vxf5 exf5 31.Bxe8+ Fxe8 32.f3 Kc7 33.Kf2 Kb6 34.Ke2 Ka5 35.Bb1 a3 36.Kd2 b4

Sötét állása már reménytelen, 36...Ka4-re 37.Bb4+ Ka5 38.Kc2 kapcsolatban  Kb1-a2, Bb1-e1-gyel volt a nyerő terv.

37.cxb4+ Ka4 38.Kc3 a2 39.Ba1 Ka3 40.Kxc4! Kb2 41.Bd1 a1V 42.Bxa1 Kxa1 43.b5 Fd7 44.b6 Fc8 45.Kd4 Kb2 46.Ke5 Kc3 47.Kxf4 Kd4 48.Kg5 Ke5 49.Kxh5 Kf6 50.g4 Fb7 51.Kh6 és sötét feladta

 

Az 1966-os világbajnoki döntő első hat partija döntetlennel zárult, a hetedik összecsapást Petroszjan lendületes támadással megnyerte.

 

Szpasszkij,B - Petroszjan,T

Vezérgyalog megnyitás [D03]

Világbajnoki döntő, Moszkva 1966 (7)

 

1.d4 Hf6 2.Hf3 e6 3.Fg5 d5 4.Hbd2 Fe7 5.e3 Hbd7 6.Fd3 c5 7.c3 b6 8.0-0 Fb7 9.He5 Hxe5! 10.dxe5 Hd7 11.Ff4

Világos 11.Fxe7 Vxe7 12.f4 0-0 13.e4-gyel egyenlő pozíciót játszhatott volna.

11...Vc7 12.Hf3 h6! 13.b4 g5! 14.Fg3 h5

Hiba lett volna a mohó gyalognyerés 14...cxb4? 15.cxb4 Fxb4-gyel 16.Hd4 miatt.

15.h4 gxh4!

Petroszjan elkerülte a másik csapdát is, 15...g4 16.He1 Hxe5 17.Fb5+ Kf8 18.bxc5 bxc5 19.Va4 világosra lett volna előnyös.

16.Ff4 0-0-0! 17.a4?

A játszma lassan egykapussá válik, 17.bxc5!? bxc5 18.Bb1 kölcsönös esélyű álláshoz vezetett.

17...c4! 18.Fe2

Az utolsó esélyt 18.Ff5!? jelentette.

18...a6! 19.Kh1 Bdg8 20.Bg1 Bg4 21.Vd2 Bhg8 22.a5 b5 23.Bad1 Ff8! 24.Hh2

 

 

24...Hxe5! 25.Hxg4 hxg4 26.e4 Fd6 27.Ve3 Hd7 28.Fxd6 Vxd6 29.Bd4?

Jobb volt a 29.f4! f5 30.e5 Vc7 folytatás.

29...e5! 30.Bd2 f5! 31.exd5

Már reménytelen az ellenállás, 31.exf5-re 31… h3!; 31.exf5-re 31… Hf6! 32.f3 Hh5 33.fxg4 Hg3+ 34.Kh2 d4! volt  a döntést kicsikaró változat.

31...f4! 32.Ve4 Hf6 33.Vf5+ Kb8 34.f3 Fc8 35.Vb1 g3 36.Be1 h3 37.Ff1

A címvédő 37.gxh3-ra 37… g2+ 38.Kg1 Vd7!-et tervezte.

37...Bh8 38.gxh3 Fxh3 39.Kg1 Fxf1 40.Kxf1 e4! 41.Vd1 Hg4! 42.fxg4 f3 43.Bg2 fxg2+ és világos feladta

Borisz Szpasszkij három év múlva ismét kivívta a jogot, hogy a világbajnoki címért megmérkőzzön Petroszjannal. A világbajnok győzelemmel kezdett, de a kilencedik játszma után már Szpasszkij kétpontos előnnyel vezetett. Petroszjan azonban két egymást követő nyeréssel kiegyenlített. Öt sorozatos remi következett, majd a 17. és a 19. partit megnyerte Szapasszkij, Petroszjan utolsó győzelmét világbajnokként a 20. játszmában aratta, a kihívó azonban ismét két pontra növelte előnyét. A 23. játszmában kiharcolt döntetlennel Borisz Szpasszkij a sakkozás tízedik világbajnoka lett.

 

Petroszjan,T - Szpasszkij,B 
Vezércsel [D55]

Világbajnoki döntő, Moszkva 1969 (20) 

1.c4 e6 2.d4 d5 3.Hf3 Fe7 4.Hc3 Hf6 5.Fg5 0-0 6.e3 h6 7.Fxf6 Fxf6 8.Vd2 b6 9.cxd5 exd5 10.b4 Fb7 11.Bb1 c6 12.Fd3 Hd7 13.0-0 Be8 14.Bfc1a5?

Petroszjan állandó edzője és szekundása, Iszak Boleszlavszkij a 14...Fe7 - Hf6, Fd6, He4 tervet javasolta.

15.bxa5! Bxa5 16.Ff5 Ba6 17.Bb3 g6 18.Fd3 Ba7 19.Bcb1 Fg7 20.a4 Ve7 21.Ff1 Fa6? 22.h4 Fxf1 23.Bxf1 h5? 24.Be1! Baa8 25.g3 Vd6 26.Kg2 Kf8 27.Beb1 Kg8 28.Vd1 Ff8 29.B3b2 Fg7 30.Bc2 Ba7 31.Bbc1 Hb8?

Szpasszkij 31...Baa8 32.He2 c5!-tel ellenállhatott volna.

 32.He2!  Bc7

Kombinációs motívum védte az a4 gyalogot, 32...Bxa4?-re 33.Bxc6! Hxc6 34.Vxa4 Bc8 35.Va6 jött volna,  32...Vb4-re 33.Bb1 Vxa4 34.Bxb6 nyert volna.

 33.Vd3 Ba7 34.Vb3 Ba6 35.Hf4 Bd8 36.Hd3 Ff8 37.Hfe5 Bc8 38.Bc3! Fe7

 

39.Hf4?!

Kimaradt az azonnali nyerés a 39.Hxc6! Bxc6 40.Bxc6 Hxc6 41.Vb5 Hb8 42.Bc8+ folytatással.

 

39...Ff6 40.Hed3

Ismét nyert 40.Hxc6!, de az időkontroll utolsó lépése volt.

40...Ba5 41.Vxb6 Bxa4 42.Bc5! Ba6 43.Bxd5! Vxf4!

Nincs mentség, 43...Bxb6-ra 44.Bxd6 Fe7 45.Hd5!; 43...Vf8-ra 44.Vb7 volt a nyerés.

44.Vxa6! Ve4+ 45.f3 Ve6 46.Vc4 Vxe3 47.He5! Bf8 48.Bc5! Fe7 49.Bb1! Fxc5

 

50.Bxb8! és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Londonban két fordulóval befejeződtek a London Chess Classic 2013 rapid szuperverseny csoportküzdelmei. Polgár Judit vereséggel kezdte a játéknapot, az angol Gawain Jones ellen kerülte a remihez vezető változatokat, túlerőltette a játékot, vesztett. Az amerikai Hikaru Nakamura elleni remivel zárta szereplését. Nakamura nyerte a csoportot, Jones az izraeli Borisz Gelfandot is legyőzte. Nakamura az angol Nigel Short, Gelfand az olasz Fabiano Caruanával játszik a kieséses szakaszban. Sorsolás döntötte el, hogy a holtversenyben végzett indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand és az angol Michael Adams között ki a csoportelső, egyúttal eldőlt, hogy a nyolc között Anand az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal küzd meg, míg Peter Szvidler ellenfele Adams lesz. Kétjátszmás párharcokkal folytatódik a torna.

A Londonban zajló rapid szuperverseny harmadik játéknapján Polgár Judit első partijának a tétje az volt, hogy az angol Gawain Jones elleni győzelemmel még küzdhetett volna a továbbjutásért. Jones a szicíliai védelem sárkány változatát választotta, a hosszas elméleti változatban kiegyenlítődtek az esélyek, Judit kockáztatott, ez az angol sakkozónak kedvezett, a kapkodásban döntő előnyt szerzett. Az izraeli Borisz Gelfand és az amerikai Hikaru Nakamura békésen megosztozott a ponton, s ezzel el is dőlt, hogy ketten folytathatják a csatározást.

Polgár Judit sötéttel még kicsit jobban is állt Nakamurával szemben, végül remi lett a játszma. Nagy meglepetésre Jones bátor tisztáldozattal lepte meg Gelfandot, aki pontatlanul védekezett. A parti bástyavégjátékban dőlt el Jones javára, Nakamura nyerte a csoportot és az angol Nigel Short lesz az ellenfele, a torna doyenje, Borisz Gelfand  az olasz Fabiano Caruanával küzd meg. Caruana nem taktikázott, „behúzta” a kötelező győzelmeket, a legmagasabb pontszámmal, 16-tal lépett tovább.

 

A szombati negyeddöntőjében a két exvilágbajnok, Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik mérkőzik meg. Sorsolás döntötte el, hogy a holtversenyben végzett Anand és Adams közül az exvilágbajnok lett az „A” csoport csoport győztese, míg a másik négyesben Kramnyik másodikként zárta szereplését, Szvidler és Adams egymással viaskodik majd. A kétjátszmás párharcok győztesei jutnak tovább.

Szombaton is 15 órakor kezdődik a játéknap, a tervek szerint másfél óránként kerülnek sorra a partik, 1-1-nél rájátszás döntene 21 óra 30 perctől.

 

Az 5. forduló eredményei:

A csoport

Luke McShane (angol, 2684) – Michael Adams (angol, 2746)  0 - 1

Viswanathan Anand (indiai, 2794) – Andrei Istratescu (francia, 2709)  döntetlen

 

B csoport

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777) – Matthew Sadler (angol, 2646)  döntetlen

Peter Szvidler (orosz, 2789) – Jonathan Rowson (skót, 2569)  1 - 0

 

C csoport

Borisz Gelfand (izraeli, 2718) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2812) döntetlen

Polgár Judit (magyar, 2669) – Gawain Jones (angol, 2615)  0 - 1

 

D csoport

Nigel Short (angol, 2711) – Emil Szutovszkij (izraeli, 2663)  1 - 0

David Howell (angol, 2649) – Fabiano Caruana (olasz, 2783) 0 - 1

 

 

A 6. forduló eredményei:

A csoport

Michael Adams, Viswanathan Anand döntetlen

Andrei Istratescu – Luke McShane  1 - 0

 

B csoport

Matthew Sadler – Peter Szvidler  döntetlen

Jonathan Rowson – Vlagyimir Kramnyik  döntetlen

 

C csoport

Hikaru Nakamura – Polgár Judit  döntetlen

Gawain Jones – Borisz Gelfand  1 - 0

 

D csoport

Emil Szutovszkij – David Howell  1 - 0

Fabiano Caruana – Nigel Short 1 - 0

 

A csoportok végeredményei:

 

A csoport:

1.Viswanathan Anand 12

2. Michael Adams 12

3-4. Luke McShane és Andrei Istratescu 4

 

B csoport:  

1. Peter Szvidler 11

2. Vlagyimir Kramnyik 9

3. Matthew Sadler 7

4. Jonathan Rowson 4

 

C csoport

1. Hikaru Nakamura 10

2. Borisz Gelfand 9

3. Gawain Jones 7

4. Polgár Judit 5

 

D csoport

1.Fabiano Caruana 16

2. Nigel Short 10

3. David Howell 5

4.Emil Szutovszkij 3

 

A negyeddöntő párosítása:

Viswanathan Anand – Vlagyimir Kramnyik

Peter Svidler – Michael Adams

Hikaru Nakamura - Nigel Short

Fabiano Caruana – Borisz Gelfand

 

Polgár,J (2693) - Jones,G (2654)
Szicíliai védelem [B78]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 g6 6.Fe3 Fg7 7.f3 Hc6 8.Vd2 0-0 9.Fc4 Fd7 10.0-0-0 Bc8 11.Fb3 Hxd4 12.Fxd4 b5 13.h4 a5 14.h5 a4 15.Fxf6 Fxf6

 

16.hxg6 e6 17.e5 Fg7 18.Bxh7 Fxe5 19.Bdh1 fxg6

20.Fd5

Juditnak nyernie kellett volna ahhoz, hogy Hikaru Nakamurával ki-ki partit játszhasson, ezért nem jött számításba a 20.Bh8+ Fxh8 21.Bxh8+ Kxh8 22.Vh6+ Kg8 23.Vxg6+ változat.

20...Bf7 21.Bxf7 Kxf7 22.Fe4 Vf6 23.Kb1 Bh8 24.Bxh8 Vxh8 25.Hd1

25...d5 26.Fd3 Vh4 27.a3 Fd6 28.c3 Ff4 29.Ve2 Vh1 30.Fc2 e5

 

31.g4 Fe6 32.Vxb5 Vxf3 33.Vxa4 Vxg4 34.Va7+ Kf6 35.a4 Ve2 36.Vg1 e4 37.Vd4+ Fe5 38.Vc5 Vd2 39.a5

39...Ff4 40.Fb3 e3 41.Vf8+ Ff7 42.Hxe3 Vxe3 43.Fxd5 Vd3+ és világos feladta

 

Nakamura,H (2786) - Polgár,J (2693)
Trompowski támadás [A45]

1.d4 Hf6 2.Fg5 He4 3.Ff4 d5 4.e3 c5 5.Fd3 Hc6 6.Fxe4 dxe4 7.d5 e5 8.Fg3 He7 9.Hc3 f6 10.Vd2 Ff5 11.f3 Hc8 12.f4 exf4 13.Fxf4 Hd6 14.Hge2 Hc4 15.Vc1 Fd6 16.0-0 Fg6 17.Hg3 Ve7 18.b3 Fe5 19.Fxe5 Vxe5 20.Hcxe4 Hb6 21.Hxc5 Hxd5 22.Hd3 Fxd3 23.cxd3 0-0 24.e4

 

24...Vd4+ 25.Kh1 Bac8 26.Vd2 He3 27.Bfc1 Hg4 28.h3 Vxd3 29.Vf4 Ve3 30.Vxe3 Hxe3 31.Bxc8 Bxc8 32.Be1 Bc3 33.e5 Hc2 34.Bc1 fxe5 35.Hf5 b5

 


 

36.He3 Bxe3 37.Bxc2 Be1+ 38.Kh2 Ba1 39.Kg3 a5 40.Bc5 Bxa2 41.Bxb5 Ba3 42.Kf2 e4 43.b4 a4 44.Be5 e3+ 45.Kf3 Bb3 46.b5 a3 47.Be8+ Kf7 48.Ba8 Kf6 49.b6 Kg5 50.Ba5+ Kf6 51.b7 Bxb7 52.Bxa3 h5 53.Ke4 és döntetlen

 

Jones,G (2654) - Gelfand,B (2777)
Szicíliai védelem [B52]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.Fb5+ Fd7 4.Fxd7+ Vxd7 5.0-0 Hc6 6.c3 Hf6 7.Be1 e6 8.d4 cxd4 9.cxd4 d5 10.e5 He4 11.Hbd2 Hxd2 12.Fxd2 Fe7 13.Bc1 0-0 14.Bc3 Bac8 15.a3 Hb8 16.Bd3 Vb5 17.Bb3 Vc6 18.Hg5 Fxg5 19.Fxg5 Hd7 20.Vg4 f5 21.Vh4 Bfe8 22.Ff6 Hf8

 

 

23.Fxg7 Kxg7 24.Vf6+ Kg8 25.h4

A tisztáldozat után Gawain Jones nem akart örökös sakkal remizni.

25...Bc7? 26.Bg3+ Hg6 27.h5 Bf8 28.Vg5 Bg7 29.Bc1 Vb6? 30.hxg6 Bxg6 31.Vh4 Bxg3 32.Vxg3+ Kh8

 


 

33.Vh4 Vd8 34.Vxd8 Bxd8 35.Bc7 Bg8 36.Bxb7 Bg4

 

 

 

37.Bxa7 Bxd4 38.b4 Bd1+ 39.Kh2 d4 40.b5 d3 41.Bd7 d2 42.a4 Kg8 43.a5 Bb1 44.b6 d1V 45.Bxd1 Bxd1 46.b7 és sötét feladta

 

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Londonban két fordulóval folytatódott a London Chess Classic 2013 rapid szuperverseny. Polgár Judit győzelemmel kezdte a játéknapot, kalandos partiban az angol Gawain Jones ellen nyert. Az izraeli Borisz Gelfanddal világossal csatázott, minimális előnye kevés volt a visszavágáshoz. Az amerikai Hikaru Nakamura és Gelfand 8-8 ponttal vezet, Juditnak 4 pontja van. Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand kettős győzelemmel 10 ponttal vezeti a csoportját. A „B” csoportban Peter Szvidler visszavágott Vlagyimir Kramnyiknak, 7-7 pontjuk van. A „D” csoportban az olasz Fabiano Caruana 10 pontos. A csoportokból az első két helyezett jut a kieséses rendszerű szakaszba. A viadalon a győzelem 3, a döntetlen 1 pontot ér.

A Londonban zajló rapid szuperverseny második játéknapján az orosz Peter Szvidler és angol Nigel Short ért el kettős győzelmet, tartották életben továbbjutási reményeiket. Polgár Judit fordulatos partiban nyert az angol Gawain Jones ellen. Az angol sakkozó anyagi előnyt szerzett, Judit ellenesélyeket teremtett, az idő szorításában mindketten hibáztak. Tetszetős motívummal végül nagymesternőnk megszerezte az oly fontos győzelmet. Az izraeli Borisz Gelfand ellen a divatos Rossolimo-változat került terítékre, Judit kis előnyét megtartotta, de a rutinos ellenfél kiharcolta a döntetlent. Tévedések vígjátéka volt az amerikai Hikaru Nakamura és Borisz Gelfand összecsapása, mindketten nyerhettek volna.

Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand a mai kettős győzelemmel vezeti az „A” csoportot, az angol Michael Adams továbbjutását is biztosra vehetjük.

A „B” csoportban az orosz Peter Szvidler az első játéknapon gyengélkedett, a másodikon kettőt nyert, visszavágott honfitársának, Vlagyimir Kramnyiknak az első körben elszenvedett vereségéért. Az angol Matthew Sadler még okozhat meglepetést.

Az olasz Fabiano Caruana döntetlenre mentette vesztőgyanús állását az angol David Howell ellen, 126 lépésig kínozták egymást. Tíz pontjával már páholyban érezheti magát. Howell elkeseredésében a „veterán” Nigel Short ellenében is nagyot hibázott, két pont a hátránya vele szemben.

 

A 3. forduló eredményei:

C csoport

Gawain Jones Angol, 2615) – Polgár Judit (magyar, 2669) 0 - 1

Hikaru Nakamura (amerikai, 2812) – Borisz Gelfand (Izraeli, 2718) döntetlen

 

D csoport

Fabiano Caruana (olasz, 2783) – David Howell (angol, 2649)  döntetlen

Emil Szutovszkij (izraeli, 2663) – Nigel Short (angol, 2711)  0 - 1

 

A csoport

Andrei Istratescu (francia, 2709) – Viswanathan Anand (indiai, 2794)  0 - 1

Michael Adams (angol, 2746) – Luke McShane (angol, 2684)  döntetlen

 

B csoport

Jonathan Rowson (skót, 2569) – Peter Szvidler (orosz, 2789)  0 - 1

Matthew Sadler (angol, 2646) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777)  döntetlen

 

A 4. forduló eredményei:

C csoport

Polgár Judit – Borisz Gelfand  döntetlen

Hikaru Nakamura – Gawain Jones  1 - 0

 

D csoport

David Howell – Nigel Short  0 - 1

Emil Szutovszkij – Fabiano Caruana  0 - 1

 

A csoport

Viswanathan Anand – Luke McShane  1 - 0

Michael Adams – Andrei Istratescu  1 - 0

 

B csoport

Peter Szvidler – Vlagyimir Kramnyik  1 - 0

Matthew Sadler – Jonathan Rowson 1 - 0

 

A csoportok állása:

A csoport: 1.Viswanathan Anand 10, 2. Michael Adams 8, 3. Luke McShane 4,  4. Andrei Istratecu 0

 

B csoport: 1-2. Vlagyimir Kramnyik és Peter Szvidler 7,  3. Matthew Sadler 5, 4. Jonathan Rowson 3

 

C csoport: 1-2. Borisz Gelfand és Hikaru Nakamura 8, 3. Polgár Judit 4, Gawain Jones 1

 

D csoport: 1.Fabiano Caruana 10, 2. Nigel Short 7, 3. David Howell 5,  4.Emil Szutovszkij 0

 

Holnap Polgár Judit 16 óra 30 perctől játszik Jones ellen, majd 20 óra 30 perctől Nakamurával csatázik.

 

5. forduló, december 13

A csoport: Luke McShane – Michael Adams, Viswanathan Anand – Andrei Istratescu

B csoport: Vlagyimir Kramnyik – Matthew Sadler, Peter Szvidler – Jonathan Rowson

 

C csoport: Borisz Gelfand – Hikaru Nakamura, Polgár Judit – Gawain Jones

D csoport: Nigel Short – Emil Szutovszkij, David Howell – Fabiano Caruana

 

6. forduló, december 13

A csoport: Michael Adams, Viswanathan Anand, Andrei Istratescu – Luke McShane

B csoport: Matthew Sadler – Peter Szvidler, Jonathan Rowson – Vlagyimir Kramnyik

 

C csoport: Hikaru Nakamura – Polgár Judit, Gawain Jones – Borisz Gelfand

D csoport: Emil Szutovszkij – David Howell, Fabiano Caruana – Nigel Short

 

Jones,G (2654) - Polgár,J (2693)
Szicíliai védelem [B30]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 e6 4.0-0 Hge7 5.Be1 a6 6.Fxc6 Hxc6 7.d4 cxd4 8.Hxd4 Fb4 9.c3 Fe7 10.Vg4 g6 11.e5 h5 12.Ve4 Vc7 13.Hxc6 bxc6 14.Hd2 Fb7 15.Hc4 c5 16.Vd3 h4 17.h3 Bh5 18.Ff4 a5 19.Bad1 Fd5 20.Hd6+ Kf8 21.c4 Fc6 22.Ve3 Bb8 23.Be2 Fa8 24.Bd3 Kg8 25.Bed2 Vc6 26.f3 Va6 27.Bb3

Jones a gyalogáldozatot nem fogadta el. 27.Vxc5 Fc6 28.Kh2 után nincs igazi kompenzáció.

27...Bxb3 28.Vxb3 Fxd6 29.Bxd6 Fc6 30.Vb8+ Kg7 31.Vd8 Vxc4 32.Fg5

32...Bxg5 33.Vxg5 Vxa2 34.Vd2 a4 35.Bd3 Vc4 36.Bc3 Vb4 37.Bc2 Vxd2 38.Bxd2 f6 39.Bc2 fxe5 40.Bxc5 Kf6 41.Kf2 Fd5 42.Bc7 Fc6 43.Ke3 g5 44.Bc8 Fd5 45.Bf8+ Ke7 46.Bg8 Kf6 47.Kd3 Fb3 48.Bf8+ Ke7 49.Ba8 Kf6 50.Ba7 d5 51.Kc3 Kf5 52.Bf7+ Kg6 53.Bf8

 

 

53...Fc4 54.Bg8+ Kf6 55.Bf8+ Kg7 56.Ba8 Ff1 57.Bxa4 d4+ 58.Kd2 Fxg2 59.Ke2 Fxh3 60.b4

 

60...e4?

Juditnak lett volna előnyös a 60...g4! 61.fxg4 Fg2 62.Ba7+ Kg6 63.Be7 e4 64.Kf2 h3 65.Bxe6+ Kg5 66.Be8 Kxg4 67.Bg8+ Kf5 68.Bf8+ Ke5 69.Be8+ Kd5 70.Bh8 Kc4 folytatás.

61.fxe4?

Gawain Jones a 61.b5 Fg2 62.Bxd4 h3 63.Kf2 Fxf3 64.Kg3 Fg2 65.b6 e3 66.Bd3 e2 67.Be3 változatban nyerhetett volna.

61...Fg2 62.b5 Fxe4 63.Bxd4?

Vesztőlépés. [63.b6 e5 64.Ba7+ Kf6 65.Bh7 Kf5 66.Kf2 Kg4 67.b7 Fxb7 68.Bxb7 h3 69.Bd7 remi lett volna.

 

63...h3! 64.Bxe4 h2 65.b6 h1V 66.Bb4 Vg2+ 67.Ke1 Vc2 és világos feladta

 

Nakamura,H (2786) - Gelfand,B (2777)
Colle megnyitás [D05]

1.b3 Hf6 2.Fb2 d5 3.e3 e6 4.Hf3 Fe7 5.d4 0-0 6.Fd3 c5 7.0-0 Hc6 8.a3 b6 9.Hbd2 Fb7 10.dxc5 bxc5 11.c4 a5 12.cxd5 exd5 13.Vc2 g6 14.Bad1 Hd7 15.Hb1 Ff6 16.Hc3 Hce5 17.Fe2 d4 18.He4 Fxe4 19.Vxe4 d3 20.Fxd3 Hxf3+ 21.Vxf3 Fxb2 22.Fb5 Vb6 23.Fxd7 Vxb3 24.Fc6 Ba7 25.Fd5 Vxa3 26.h4 Vb4 27.h5 Vh4 28.Ve2 Fg7 29.hxg6 hxg6 30.Vc2 a4 31.Vxg6 a3 32.Fa2 c4 33.Vc6 c3 34.Bd5 Be7 35.Vc5 Bfe8 36.Bf5 Ve4 37.Bf4 Va8?

38.Vg5

Még erősebb volt a 38.Vf5 Vb7 39.Bg4 Be6 40.Vg5 f5 41.Vxf5 folytatás.

38...Vb8 39.Vg6 Vc7 40.Bc1

Kimaradt a 40.Bg4 Ve5 41.Bg5 Kf8 42.Fxf7 Vxg5 43.Vxg5 Bxf7 44.Vc5+ Kg8 45.Vxa3 lehetőség.

40...Kf8 41.Va6 Vc5 42.Bd1 c2 43.Bc1 Bd8 44.Ve2 Bc7

45.Bxc2?

Hallucináció.

45...Vxc2 46.Bxf7+ Ke8 47.Vb5+ Vc6

Sötét hárítja a látszatfenyegetéseket a 47...Bdd7 48.Bxd7 Bxd7 változatban.

48.Vh5! Bd1+ 49.Vxd1 Bxf7 50.Fxf7+ Kxf7 51.Vb3+ Ve6 52.Vxa3 Vd5 53.Va4 Ff6 54.g4 Vf3 55.Vd7+ Kf8 56.Vf5

 

56...Vxf5 57.gxf5 Kf7 58.f4 Fb2 59.Kg2 Kf6 60.e4 Fc1 61.Kf3 Fd2 62.Kg4 Fc1 63.e5+ Kf7 64.Kg5 Fd2 65.Kg4 Fc1 66.Kg5 Fd2 67.f6 Ke6 68.Kg6 Fxf4 69.f7 Fh6 70.Kxh6 Kxf7 71.Kg5 Ke6 72.Kf4 Ke7 73.Kf5 Kf7 74.e6+ Ke7 75.Ke5 Ke8 76.Kd6 Kd8 77.e7+ Ke8 78.Ke6 és döntetlen

 

Polgár,J (2693) - Gelfand,B (2777)
Szicíliai védelem [B30]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 e6 4.0-0 Hge7 5.Be1 a6 6.Ff1 d5 7.exd5 Hxd5 8.d4 Hf6 9.Fe3 Fe7 10.c4 0-0 11.Hc3 cxd4 12.Hxd4 He5 13.h3 Fd7 14.Bc1 Bc8 15.Vb3 Fc5

Borisz Gelfand tért el Viswanathan Ananddal a Tal emlékversenyen játszott partijától. Moszkvában Gelfand  15...Vc7 16.Ha4 Bcd8 17.Vb6 Vxb6 18.Hxb6 Fe8 19.a3 h6 20.b4 után hátrányosabban állt.

16.Bed1 Vc7 17.Hc2 Fxe3 18.Hxe3 Bfd8 19.Va3 Fe8 20.b4 Bxd1 21.Bxd1 Bd8 22.Vc1 Hc6 23.Hc2 Bxd1 24.Vxd1 Ve5 25.Vd3 Vf4 26.a4 He5 27.Ve3 Vxe3 28.Hxe3

 

28...a5 29.bxa5 Hc6 30.f4 Hxa5 31.Kf2 Hb3 32.Fd3 Hc5 33.Fc2 Kf8 34.g4 Fc6 35.Hed1 Ke7 36.Ke3 h6 37.Hf2 g5 38.a5 Kd6 39.He2 Hfd7 40.Hg3 Hf6 41.He2 Fg2 42.Hc3 Fc6 43.He2 Fg2 44.Hc3 Fc6 és döntetlen

 

Anand,V (2773) - McShane,L (2684)
Vezérgyalog megnyitás [D02]

1.Hf3 d5 2.g3 c6 3.Fg2 Fg4 4.0-0 Hd7 5.d4 e6 6.Hbd2 Hgf6 7.Be1 Fe7 8.e4 0-0 9.h3 Fh5 10.c3 Fg6 11.e5 He4 12.Hxe4 Fxe4 13.Hh2 Fg6 14.h4 h6 15.Ff1 c5 16.Fd3 Fxd3 17.Vxd3 cxd4 18.cxd4 Va5 19.Fe3 Bfc8 20.Ve2 Va6 21.Vg4 Kh8 22.Vh5 Kg8

 

23.Fxh6 gxh6 24.Hg4 Ff8 25.Be3 Bc4 26.Bd1

Számításba jött a 26.Bf3 Bxd4 27.Hxh6+ Fxh6 28.Vxf7+ Kh8 29.Vh5 Bg4 30.Ba3 Vc6 31.Vxg4 folytatás is.

26...Vb6? 27.Bf3 Bxd4 28.Bxd4 Vxd4 29.Bxf7 Vd1+ 30.Kg2 Vxg4 31.Bxf8+ Bxf8 32.Vxg4+ Kf7 33.Va4 Bd8 34.h5 Hf8 35.Vf4+ Ke8 36.Vxh6 d4 37.Kf1 Bd5 38.Vf6 és sötét feladta

 

Szvidler,P (2758) - Kramnyik,V (2793)
Szabálytalan megnyitás [A00]

1.g3 d5 2.Fg2 e5 3.d3 Hf6 4.Hf3 Fd6 5.0-0 0-0 6.c4 dxc4 7.dxc4 h6 8.Hc3 Hc6 9.Vc2 Hd4 10.Hxd4 exd4 11.Hb5 Fc5 12.Bd1 Fg4

 

13.b4 Fxb4 14.Hxd4 Vc8 15.Bb1 c5 16.a3 Be8 17.f3 cxd4 18.Bxb4 Ff5 19.Vb2 a5 20.Bxb7 Vxc4 21.Ff1 d3 22.e4 Hxe4 23.fxe4 Fxe4 24.Bd7 Va4

 

25.B7xd3 Fxd3 26.Bxd3

Az első körben is ez volt az anyagi megoszlás, csak ezúttal Peter Szvidlernek volt két könnyűtisztje a bástyáért.

26...Bac8 27.Fd2 Vc6 28.Vd4 Be4 29.Vd5 Vb6+ 30.Kg2 Bce8 31.Bf3 B4e6 32.Fxa5 Vb2+ 33.Kg1 Vb8 34.Fb4 Va7+ 35.Kg2 Be5 36.Vc6 B5e6 37.Vb5 Be5 38.Va6 Vd7 39.Fc4 Bf5 40.Vd6 Vc8

 

41.Bxf5 Vxf5 42.Vd3 Vf6 43.Fc3 Vc6+ 44.Fd5 Vb6 45.Vf5 Be2+ 46.Kh3 Vc7 47.Vg4 Bxh2+ 48.Kxh2 Vxc3 49.Vd7 és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szerdától Londonra is figyel a sakkvilág. A London Chess Classic 2013 tornát december 11. és 15. között 16 résztvevővel, rapidversenyként rendezik meg. Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, az olasz Fabiano Caruana, az orosz Peter Szvidler és az izraeli Borisz Gelfand részvétele is fémjelzi a viadalt, amelyre Polgár Judit is meghívást kapott. Négy csoportba osztották a résztvevőket, Judit ellenfelei a továbbjutást jelentő első két helyért Gelfand, Nakamura és Jones lesz. A legjobb nyolctól már kieséses rendszerű a torna, amelynek bruttó díjalapja 150 ezer euró,  a győzelem 3, a döntetlen 1 pontot ér. A verseny honlapja a www.londonchessclassic.com, ahol élő közvetítés lesz.

 

Ötödször versengenek a 64 kockás világ szupernagymesterei az Olimpiai Konferencia-központban. A szervezők nem titkolt célja, hogy a szigetországban növeljék a sakk népszerűségét, bemutassák a játék nevelési szerepét az iskolákban és a közösségekben. A viadalt a gyerekek belépődíj nélkül tekinthetik meg, számukra szerveznek kísérőversenyt is, nyílt tornák színesítik még a gazdag programot.

 

A szervezők a túlzsúfolt versenyprogram, a világbajnoki döntő, a csapat-világbajnokság miatt nem tudtak volna olyan mezőnyt biztosítani, ami megfelelt volna a korábbi négy klasszikus viadalnak, a szupernagymesterek alaposan elfáradtak az év végére. Ezért döntöttek úgy, hogy a London Chess Classic 2013  torna 16 résztvevős rapidverseny legyen. Négy csoportba osztották a sakkozókat, világossal és sötéttel is megmérkőznek egymással, az első két helyezett jut tovább, a nyolc között már kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek. A világbajnoki címét elvesztő Viswanathan Anand nem sokáig búslakodott, kedvenc műfajában bizonyíthat. Nagy riválisai között az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikot, az amerikai Hikaru Nakamurát, az olasz Fabiano Caruanát, az orosz Peter Szvidlert és az izraeli Borisz Gelfandot  említeném. A női világranglistát fölényesen vezető Polgár Judit nehéz csoportba került, Nakamurát vagy Gelfandot kell megelőznie a továbbjutásért.

 

 

A kiemeléseket a rapid Élő-pontszám alapján végezték el, akinek nem volt ilyen pontszáma, ott a klasszikus Élőt vették figyelembe. Mindegyik „kalapból” egy-egy nagymestert sorsoltak be a csoportokba.

 

Első kalap: Hikaru Nakamura (amerikai, 2812), Viswanathan Anand (indiai, 2794), Peter Szvidler (orosz, 2789), Fabiano Caruana (olasz, 2783)

2. kalap: Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777), Michael Adams (angol, 2746), Borisz Gelfand (izraeli, 2718), Nigel Short (angol, 2711)

3. kalap: Luke McShane (angol, 2684), Polgár Judit (magyar, 2669), David Howell (angol, 2649), Matthew Sadler (angol, 2646)

4. kalap: Gawain Jones (angol, 2615), Jonathan Rowson (angol, 2569) és két kvalifikált sakkozó

 

Az első három játéknap sorsolása:

1.forduló, december 11

A csoport: Luke McShane – Viswanathan Anand, 1.kvalifikált- Michael Adams

B csoport: Vlagyimir Kramnyik – Peter Szvidler, Jonathan Rowson-Matthew Sadler

 

C csoport: Borisz Gelfand – Polgár Judit, Gawain Jones – Hikaru Nakamura

D csoport: Nigel Short – David Howell, Fabiano Caruana – 2. kvalifikált

 

2. forduló, december 11

A csoport: Viswanathan Anand – Michael Adams, Luke McShane – 1.kvalifikált

B csoport: Peter Szvidler – Matthew Sadler, Vlagyimir Kramnyik – Jonathan Rowson

 

C csoport: Polgár Judit – Hikaru Nakamura, Borisz Gelfand Gawain Jones

D csoport: David Howell – 2. kvalifikált, Nigel Short – Fabiano Caruana

 

3. forduló, december 12

C csoport: Gawain Jones – Polgár Judit, Hikaru Nakamura – Borisz Gelfand

D csoport: Fabiano Caruana – David Howell, 2.kvalifikált – Nigel Short

 

A csoport: 1.kvalifikált – Viswanathan Anand, Michael Adams – Luke McShane

B csoport: Jonathan Rowson – Peter Szvidler, Matthew Sadler – Vlagyimir Kramnyik

 

4. forduló, december 12

C csoport: Polgár Judit – Borisz Gelfand, Hikaru Nakamura – Gawain Jones

D csoport: David Howell – Nigel Short, 2.kvalifikált – Fabiano Caruana

 

A csoport: Viswanathan Anand – Luke McShane, Michael Adams – 1.kvalifikált

B csoport: Peter Szvidler – Vlagyimir Kramnyik, Matthew Sadler – Jonathan Rowson

 

5. forduló, december 13

A csoport: Luke McShane – Michael Adams, Viswanathan Anand – 1.kvalifikált

B csoport: Vlagyimir Kramnyik – Matthew Sadler, Peter Szvidler – Jonathan Rowson

 

C csoport: Borisz Gelfand – Hikaru Nakamura, Polgár Judit – Gawain Jones

D csoport: Nigel Short – 2.kvalifikált, David Howell – Fabiano Caruana

 

6. forduló, december 13

A csoport: Michael Adams, Viswanathan Anand, 1.kvalifikált – Luke McShane

B csoport: Matthew Sadler – Peter Szvidler, Jonathan Rowson – Vlagyimir Kramnyik

 

C csoport: Hikaru Nakamura – Polgár Judit, Gawain Jones – Borisz Gelfand

D csoport: 2.kvalifikált – David Howell, Fabiano Caruana – Nigel Short

 

A 16 között az első meccseket magyar idő szerint 15 órakor, a második találkozókat 19 órától játsszák. Szombaton 12 órától az esetleges rájátszásokat rendezik meg, 15 órától a negyeddöntők két-két játszmáira kerül sor, vasárnap 14 órától az elődöntők küzdelmeire kerül sor, 18 óra 30 perctől a döntőt rendezik meg.

A csoportok első két-két helyezettje jut be a negyeddöntőbe, kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek. A győzelemért három, a döntetlenért 1 pont jár. A gondolkodási idő 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. A teljes díjalap 150 ezer euró, a győztes 50 ezer eurót kap, a második helyezett 25 ezret, a harmadikok 12.500 eurót, az 5-8.helyezettek 6.250, a 9-16.helyezettek 3.125 eurót.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A norvégiai Tromsøben zajló kieséses rendszerű Világkupán lejátszották az első forduló második játszmáit. Lékó Péter sötéttel gond nélkül remizett a norvég Leif Erlend Johannessennel, 1,5-0,5-ös győzelemmel továbbjutott. Polgár Judit játszmája 87 lépésben ért véget döntetlennel, és ezzel nagy meglepetésre a kubai Isan Reynaldo Suarez Ortez kvalifikálta magát a 64 közé. Judit többször is fonalas nyerést hagyott ki.  A játéknap legnagyobb szenzációját a címvédő orosz Peter Szvidler veresége jelentette, az ukrán Anna Usenyinával a csatája  még huszonhat meccshez hasonlóan a rájátszásban dől el. Lékó Péter a második körben az örmény Hrant Melkumjan és a perui Julio Granda Zuniga mérkőzés győztesével mérkőzik meg, sötéttel játssza az első partit.

 

Lékó Péter sikerrel vette az első akadályt, Polgár Judit többször is kihagyta a kiegyenlítést biztosító nyerést. A kubai I. R. Suarez Ortiz királya bajba kerülhetett volna, a támadás sikeres befejezését jelentő folytatások azonban kimaradtak, de még a vezérvégjátékban is felcsillant a remény, miután Suarez Ortiz hibázott. A két évvel korábbi Világkupán Polgár Judit a legjobb nyolc közé került, itt a későbbi győztes orosz Peter Szvidlertől szenvedett vereséget.

 

Lékó kecsegtető állásban maga kínálta a továbbjutását jelentő döntetlent, jól jön a holnapi pihenőnap a második forduló előtt. Nagymesterünkben alighanem még élt az oly rossz emlék, hogy 2011-ben az első körben búcsúzni kényszerült.

 

 

A Világkupán már eddig is számos meglepetés született, a szupernagymesterek közül többen is „pótvizsgázni” kényszerülnek, míg a három évvel korábbi Európa-bajnok orosz Jan Nepomnjacsij korai búcsúra kényszerült. A legfiatalabb résztvevő, a 14 éves kínai Weí Yi búcsúztatta. A legnagyobb szenzációt a világbajnoknő Anna Usenyina győzelme jelentette, a címvédő orosz Peter Szvidler fatális elnézésének köszönhetően rapidozhat. A kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan is harcban áll a lett Alekszej Shirovval. Többek között az amerikai Gata Kamsky, az angol Michael Adams, az azeri Tejmur Radzsabov, az orosz Alekszandr Morozevics Dmitrij Andrejkin és Jevgenyij Tomasevszkij is készülhet a továbbjátszásra.

A négy évvel ezelőtti Világkupa győztese, a tavaly világbajnoki döntőt játszó izraeli Borisz Gelfand csodával határos módon menekült meg a vereségtől a bangladesi Ziur Rahmannal szemben, 103 lépést követően könnyebbülhetett meg. Könnyen nyert másodszor is az örmény Levon Aronjan és az orosz Vlagyimir Kramnyik. Kicsit megizzadt az orosz Alekszandr Griscsuk és az amerikai Hikau Nakamura.

A keddi rájátszáson két 25-25 perces rapidpartival kezdenek, plusz 10-10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű parti következik, és 10-10 másodperc lépésenként. Szükség szerint villámpartikkal (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként) folytatódik a csatározás. 4-4-nél a „hirtelen halál” játszma döntene. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő.

 

Az első forduló érdekesebb eredményei:

15. Lékó Péter (magyar, 2744) - Leif Erlend Johannessen (norvég, 2519) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

42. I. R. Suarez Ortiz (kubai, 2609) - Polgár Judit (magyar, 2696) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

 

1.Levon Aronjan (örmény, 2813) – Mikhail Markov (kirgiz, 2304) 2 - 0

2. G.Akash (indiai, 2340) - Fabiano Caruana (olasz, 2796) 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

3. Vlagyimir Kramnik (orosz, 2784) – Gillian Bwalya (zambiai) 2 – 0

4. Igor Bjelobrk (ausztrál, 2341) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2785) 0 - 2

5. Szergej Karjakin (orosz, 2772) - Ali Sebbar (marokkói, 2371) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

6. D. Cori T. (perui, 2434) - Hikaru Nakamura (amerikai, - 2772)  0 - 2

7. Borisz Gelfand (izraeli, 2764)  - Ziaur Rahman (bangladesi, 2470) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

8. Lou Yiping (kínai, 2484) - Gata Kamsky (amerikai, 2741) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

9. Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2775)  - Samy Shoker (egyiptomi, 2489)  1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

10. El Gindy (egyiptomi, 2487) - Leinier Dominguez Perez (kubai, 2757) 0 - 2

11. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2756) – Torbjorn Ringdal Hansen (norvég, 2492) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

12. Liu Qingnan (kínai, 2500) - Wang Hao (kínai, 2747) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

13. Peter Szvidler (orosz, 2746)Anna Usenyina (ukrán, 2500)  1 – 1 (1 – 0, 0 – 1) TB

14. Wan Yunguo (kínai, 2512) - Michael Adams (angol, 2740) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

16. Bator Sambuev (kanadai, 2524) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2739) 1 – 1 (0 – 1, 1 – 0) TB

17. Nyikita Vityjugov (orosz, 2719) – Conrad Holt (amerikai, 2539) 2 - 0

18. Salem A. R. Saleh (Egyesült Arab Emírségek, 2556) - Anish Giri (holland, 2737) 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

19. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2731) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2534)  1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

20. Jorge Cori (perui, 2569) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2733) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

21. Dmitrij Andrejkin (orosz, 2716) – Darini Pouria (iráni, 2535) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

22. Vasif Durarbeyli (azeri, 2567) - Anton Korobov (ukrán, 2720)  1 - 1 (döntetlen, döntetlen) TB

23. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2719) – Alexander Shabalov (amerikai, 2546) 2 - 0

24. Wei Yi (kínai, 2551) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2723)  1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

25. David Navara (cseh, 2715) – Sandro Mareco (argentin, 2561) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

26. Simon Agdestein (norvég, 2567) - Etienne Bacrot (francia, 2714)  0 - 2

27. Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2710) – B. Adhiban (indiai, 2567) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen) TB

28. Mark Paragua (Fülöp-szigeteki, 2565) – Dmitrij Jakovenko (orosz, 2724) 0 - 2

29. Le Quang Liem (vietnami, 2702) - Oliver Barbosa (Fülöp-szigeteki, 2571) 2 - 0

30. Gregory Kajdanov (amerikai, 2574) - Alekszander Arescsenko (ukrán, 2709) 0,5 - 1,5 (0 – 1, döntetlen)

31. Vlagyimir Malahov (orosz, 2707) – Eric Hansen (kanadai, 2584) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

32. Ajendro Ramirez (amerikai, 2588) – Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2706) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

33. Wesley So (Fülöp-szigeteki, 2710) – Alekszander Ipatov (török, 2584) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

34. Larry Cristiansen (amerikai, 2584) – Laurent Fressinet (francia, 2708)  0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

35. Alekszandr Rjazancev (orosz, 2700) – Ruben Felgaer (argentin, 2586) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

36. Diego Flores (argentin, 2578) – Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2706) 0 - 2

37. Pavel Eljanov (ukrán, 2702) – Sabino Brunello (olasz, 2607) 1,5 – 0,5 (döntetlen, 1 – 0)

38. Alekszandr Fier (brazil, 2595) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2701) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

39. Alekszander Mojszejenko (ukrán, 2699) – Ahmed Adly (egyiptomi, 2594) játék nélkül Mojszejenko jutott tovább

40. Jon Hammer (norvég, 2605) – Szergej Movszeszjan (örmény, 2699)  1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

41. Alekszej Shirov (lett, 2696) - Hou Ji-fan (kínai, 2609) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen) TB

Johannessen,L (2520) - Lékó,P (2737)
Nimzoindiai védelem [E53]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.Hf3 b6 5.e3 0-0 6.Fd3 d5 7.cxd5 exd5 8.0-0 Fa6 9.Fxa6 Hxa6 10.Vd3 Vc8 11.a3 Fxc3 12.bxc3 c5 13.Hd2 Be8 14.f3 Vb7 15.Fb2

15...c4 16.Ve2 Be6 17.Bfe1 Bae8 18.Hf1 Hh5 19.Vd2 f5 20.a4 Vf7 21.g3 Hc7 22.Fa3 h6 23.h3 Hf6 24.g4 Hh7 25.Kg2

 

25...fxg4 és Péter ajánlatára döntetlen, ami a továbbjutását jelentette. 26.hxg4 Hg5 27.Vd1 h5 után sokkal jobban állt volna.

 

Polgár,J (2696) - Ortiz Suarez,I.B. (2612)
Szicíliai védelem [B94]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fg5 Hbd7 7.Ve2 h6 8.Fd2 e6 9.f4 Vc7 10.0-0-0 b5 11.g4 Fb7 12.g5 hxg5 13.fxg5 b4

 

14.Hd5 Hxd5 15.exd5 Fxd5 16.Fg2 Fxg2 17.Vxg2 Bc8 18.Fxb4

Számításba jött a 18.g6 Vc4 19.Kb1 f6 20.Fc1 folytatás is.

18...g6 19.Fc3 e5 20.He2 Hb6

Erősebb volt a 20...Vc6 21.Vxc6 Bxc6 22.h4 Fe7 23.Kb1 f6 változat.

21.h4 d5?!

Középen rekedt király mellett "életveszélyes" lépés.

22.Bhe1

Figyelmet érdemelt a 22.Hf4 d4 23.Fxd4 exd4 24.Ve4+ Fe7 25.Hxg6 Vxc2+ 26.Vxc2 fxg6 27.Vxc8+ Hxc8 28.Kb1 folytatás, vagy a profilaktikus 22.Kb1-gyel előkészíteni az akciót.

22...Fg7?

23.h5! Bxh5 24.Hf4 Bh4 25.Hxd5 Hxd5 26.Bxd5

Számításba jött 26.Fxe5 Fxe5 27.Bxd5 Kf8 28.Bdxe5 Bg4 29.Vh2 Bh4 30.Ve2 Bc4 31.Be8+ Bxe8 32.Vxe8+ Kg7 33.Ve5+ Vxe5 34.Bxe5 folytatás is.

26...Bc4 27.Be3?!

Judit kiengedte előnyét. 27.Vh3 Bc5 28.Bxc5 Vxc5 29.Vh4 remek esélyt adott volna.

27...Kf8 28.Vd2 e4 29.Fxg7+ Kxg7 30.c3 Vf4 31.Be2 Vg3 32.Kc2 Be8 33.Bg2 Vb8?! 34.Ve3 Bc7?

 

35.Bh2! Bce7 36.Vf2!?

Kimaradt a fonalas nyerés a 36.Bh6 Be6 (36...Be5 37.Vf4) 37.Vh3 Bh8 38.Bd7 Bxh6 39.Vxh6+ Kg8 40.Bxf7! változatban.

36...Be6 37.Bd7?!

A nagy izgalmak közepette Judit újabb nyerést hagyott ki a 37.Bh1 Vc7 38.Vh4 Kf8 39.Bf1 e3 40.Vh8+ Ke7 41.Bxf7+ Kxf7 42.Vh7+ változatban.

37...Bf8

38.Bxf7+ Bxf7 39.Bh7+ Kxh7 40.Vxf7+ Kh8 41.Vxe6 Vh2+ 42.Kb3 Vb8+ 43.Ka3 Vf8+ 44.Ka4

 

44...Vf4

A kevés játékidő mellett nehéz volt a vezérvégjátékot játszani.

45.Ve8+ Kg7 46.Vd7+ Kf8 47.Vd8+ Kf7 48.Vd5+ Ke7 49.Vd4 Ke6 50.Kb3 Vf3 51.Kc2

 

51...Kf5 52.a4 Kxg5 53.b4 Kh4 54.b5 axb5 55.a5 Ve2+ 56.Kb3 Kg3 57.Vd6+ Kf3 58.a6 Ve1 59.Kb4

 

59...Vb1+? 60.Kc5 Va1?

61.Vf6+

Még nem engedte ki a nyerést, de pontosabb volt a 61.Kb6 e3 62.Vf6+ Ke4 63.Vxg6+ Kf3 64.Vh5+ Kg3 65.a7 e2 66.Vxe2 Vg1+ 67.Kb7 Vh1+ 68.Kc7 Vh7+ 69.Kb6 Vg6+ 70.Kxb5 folytatás.

61...Ke2 62.Kb6?

A kapkodásban kimaradt a 62.Vc6 Vg1+ 63.Kxb5 Kf3 64.Vf6+ Ke2 65.Ve6 lehetőség.

62...b4! 63.Vd4 bxc3 64.Vxe4+ Kd2 65.Vd5+ Ke3 66.Ve5+ Kd3 67.Vg3+ Kd2 68.Vd6+ Ke3 69.Vc5+ Kd3 70.Vb5+ Kd2 71.Vg5+ Ke2 72.Ve5+ Kd3 73.a7

73...Vg1+ 74.Ka6 Va1+ 75.Kb7 Vh1+ 76.Kb8 c2 77.Vg3+ Kd2 78.Vg5+ Kd1 79.Vd8+ Ke2 80.Ve7+ Kd2 81.Vb4+ Ke2 82.Vc4+ Kd2 83.Vf4+ Kd1 84.Vd6+ Ke2 85.a8V Vxa8+ 86.Kxa8 c1V 87.Vxg6 és döntetlen

 

Usenyina,A (2500) - Szvidler,P (2746)
Grünfeld védelem [D85]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hxc3 6.bxc3 Fg7 7.Hf3 c5 8.Bb1 0-0 9.Fe2 cxd4 10.cxd4 Va5+ 11.Fd2 Vxa2 12.0-0 Fg4 13.Fg5 h6 14.Fe3 Hc6 15.d5 Ha5 16.Be1 Fxf3 17.Fxf3 Hc4 18.Ff4 e5 19.dxe6 fxe6 20.Bxb7 Bad8 21.Bd7 Bxd7 22.Vxd7 He5 23.Fxe5 Fxe5 24.Bf1 h5 25.Fe2 Bf7 26.Vc8+ Bf8 27.Vc6 Fd4 28.Fc4

 

28...Bxf2??

A címvédő fatális elnézést követett el. 28...Fxf2+ 29.Kh1 Va3 30.Vd7 Fb6 31.Fxe6+ Kh8 32.Ff7 Vc3 33.Ve6 Vg7 34.g3 jó remiesélyt adott volna.

29.Vxe6+ Kh7 30.Vd7+ és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

 (Fotók: www.chessworldcup2013.com)

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A norvégiai Tromsøben megkezdődött a 128 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupa, az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt tornája. A sakkozók elitjének csúcsviadaláról az első két helyezett harcolja ki a világbajnok-jelöltséget. Lékó Péter győzelemmel, Polgár Judit vereséggel rajtolt. Lékó a norvég Leif Erlend Johannessen ellen világossal nyerte meg a kétjátszmás párharc első partiját. Polgár Judit sötéttel a kubai Suarez Ortiztől kapott ki. Az esélyesek közül ki könnyebben, ki nehezebben érvényesítette a papírformát. A legnagyobb meglepetést az orosz Alekszandr Morozevics veresége jelentette. Hétfőn ellenkező színelosztással játsszák le a második partikat, 1-1 esetén kedden a rájátszás dönti el a továbbjutást.

Az esélyesek közül ki könnyebben, ki nehezebben érvényesítette a papírformát. Korántsem volt egyértelmű a rajtlistán, első háromszoros olimpiai bajnok, a 2005-ös Világkupa. a 2011/12-es Grand Prix-sorozat győztesének, az örmény Levon Aronjannak a győzelme. A nagy rutin átsegítette a kisebb nehézségeken. Az olasz Fabiano Caruana a tőle megszokott higgadt játékkal került döntő előnybe. A zambiai, Élő-pont nélküli Gillian Bwalya számára óriási élmény lehetett, hogy az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal játszhatott. Nem okozott drukkereinek csalódást az orosz Alekszandr Griscsuk és Szergej Karjakin, az amerikai Hikaru Nakamura és a 2009-es Világkupa-győztes izraeli Borisz Gelfand.

A júliusi 1-től érvényes pontok alapján még nyolcadik amerikai Gata Kamsky nem bírt ifjú kínai ellenfelével. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov a legjobbak közül elsőként fejezte be győztesként partiját. A kubai Leinier Dominguez Perez megjárta a poklokat is az egyiptomi El Gindyvel szemben, aki egyszerű nyerést hagyott ki. A címvédő orosz Peter Szvidler az ukrán világbajnoknőt, Anna Usenyinát kényszerítette megadásra.

Az első játéknap legnagyobb meglepetését az orosz Alekszandr Morozevics veresége jelentette. Időzavarban jobb állásban megdöbbentő hibákat vétett, a sokadikat a kanadai Bator Sambuev kihasználta. Honfitársa, Dmitrij Jakovenko is hátrányból játssza a második partit.

 

Nagymestereink játszmái az utolsók között fejeződtek be. Lékó Péter a különböző színű futók mellett is érvényesíteni tudta kedvezőbb pozícióját, nagyot küzdött, hogy a holnapi partit előnnyel játszhassa.

Polgár Judit játékán meglátszott a hosszú kihagyás. A kubai Suarez Ortiz az elhibázott cserét követően gyalogot nyert, a sokkal jobb folytatást azonban kihagyta. Sajnos Judit a bástyavégjátékban nem tudta kiharcolni a döntetlent.

Joggal bosszankodhat a lett színekben játszó Alekszej Sirov, többször is nyerést hagyott ki a kínai exvilágbajnoknő, Hou Ji-fan ellen. Szerencsés az ukrán Alekszander Mojszejenko, a tehetséges egyiptomi Ahmed Adly számára nem engedélyezték a kötelező katonai szolgálat elhalasztást.

A résztvevőknek 90-90 perc gondolkodási idejük van az első 40 lépésre, majd még 30-30 perc a játszma befejezéséig, az első lépéstől még 30-30 másodperc extraidő is rendelkezésükre áll. 1-1 esetén az egyes fordulók harmadik napján rájátszás dönt, két 25-25 perces rapidpartival kezdenek, plusz 10-10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű partival folytatódik a küzdelem, és 10-10 másodperc lépésenként. Szükség szerint villámpartik (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként) folytatódik a csatározás (maximum öt kétjátszmás meccs). Ha még mindig egál az eredmény, akkor „hirtelen halál” játszma dönt. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő.

 

Az első forduló első játszmáinak érdekesebb eredményei:

15. Lékó Péter (magyar, 2744) - Leif Erlend Johannessen (norvég, 2519) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 59)

42. I. R. Suarez Ortiz (kubai, 2609) - Polgár Judit (magyar, 2696) 1 – 0 (Angol megnyitás, 65)

 

1.Levon Aronjan (örmény, 2813) – Mikhail Markov (kirgiz, 2304) 1 - 0

2.G. Akash (indiai, 2340) - Fabiano Caruana (olasz, 2796) 0 - 1

3. Vlagyimir Kramnik (orosz, 2784) – Gillian Bwalya (zambiai) 1 – 0

4. Igor Bjelobrk (ausztrál, 2341) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2785) 0 - 1

5. Szergej Karjakin (orosz, 2772) - Ali Sebbar (marokkói, 2371) 1 - 0

6. D. Cori T. (perui, 2434) - Hikaru Nakamura (amerikai, - 2772)  0 - 1

7. Borisz Gelfand (izraeli, 2764)  - Ziaur Rahman (bangladesi, 2470) 1 – 0

8. Lou Yiping (kínai, 2484) - Gata Kamsky (amerikai, 2741) döntetlen

9. Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2775)  - Samy Shoker (egyiptomi, 2489)  1 – 0

10. El Gindy (egyiptomi, 2487) - Leinier Dominguez Perez (kubai, 2757) 0 - 1

11. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2756) – Torbjorn Ringdal Hansen (norvég, 2492) 1 - 0

12. Liu Qingnan (kínai, 2500) - Wang Hao (kínai, 2747) döntetlen

13. Peter Szvidler (orosz, 2746) – Anna Usenyina (ukrán, 2500)  1 - 0

14. Wan Yunguo (kínai, 2512) - Michael Adams (angol, 2740) döntetlen

16. Bator Sambuev (kanadai, 2524) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2739) 1 - 0

17. Nyikita Vityjugov (orosz, 2719) – Conrad Holt (amerikai, 2539) 1 - 0

18. Salem A. R. Saleh (Egyesült Arab Emírségek, 2556) - Anish Giri (holland, 2737) 0 – 1

19. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2731) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2534)  döntetlen

20. Jorge Cori (perui, 2569) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2733) döntetlen

21. Dmitrij Andrejkin (orosz, 2716) – Darini Pouria (iráni, 2535) döntetlen

22. Vasif Durarbeyli (azeri, 2567) - Anton Korobov (ukrán, 2720)  0 - 1

23. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2719) – Alexander Shabalov (amerikai, 2546) 1 - 0

24. Wei Yi (kínai, 2551) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2723)  döntetlen

25. David Navara (cseh, 2715) – Sandro Mareco (argentin, 2561) 1 - 0

26. Simon Agdestein (norvég, 2567) - Etienne Bacrot (francia, 2714)  0 - 1

27. Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2710) – B. Adhiban (indiai, 2567)  döntetlen

28. Mark Paragua (Fülöp-szigeteki, 2565) – Dmitrij Jakovenko (orosz, 2724) 1 - 0

29. Le Quang Liem (vietnami, 2702) - Oliver Barbosa (Fülöp-szigeteki, 2571) 1 - 0

30. Gregory Kajdanov (amerikai, 2574) - Alekszander Arescsenko (ukrán, 2709) 0 - 1

31. Vlagyimir Malahov (orosz, 2707) – Eric Hansen (kanadai, 2584) 1 - 0

32. Ajendro Ramirez (amerikai, 2588) – Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2706) döntetlen

33. Wesley So (Fülöp-szigeteki, 2710) – Alekszander Ipatov (török, 2584) 1 - 0

34. Larry Cristiansen (amerikai, 2584) – Laurent Fressinet (francia, 2708)  0 - 1

35. Alekszandr Rjazancev (orosz, 2700) – Ruben Felgaer (argentin, 2586) döntetlen

36. Diego Flores (argentin, 2578) – Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2706) 0 - 1

37. Pavel Eljanov (ukrán, 2702) – Sabino Brunello (olasz, 2607) döntetlen

38. Alekszandr Fier (brazil, 2595) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2701) döntetlen

39. Alekszander Mojszejenko (ukrán, 2699) – Ahmed Adly (egyiptomi, 2594) játék nélkül Mojszejenko jutott tovább

40. Jon Hammer (norvég, 2605) – Szergej Movszeszjan (örmény, 2699)  döntetlen

41. Alekszej Shirov (lett, 2696) - Hou Ji-fan (kínai, 2609) döntetlen

 

Lékó,P (2744) - Johannessen,L (2519)
Spanyol megnyitás [C83]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Hxe4 6.d4 b5 7.Fb3 d5 8.dxe5 Fe6 9.Hbd2 Hc5 10.c3 Fe7 11.Fc2 d4 12.cxd4 Hxd4 13.Hxd4 Vxd4 14.Hf3

A változatban nagymesterünk a kis előnyt biztosító folytatás mellett döntött.

14...Vxd1 15.Bxd1 0-0

Az 1999-es kieséses rendszerű világbajnokság győztesével, az orosz Alekszandr Halifmannal 2000 januárjában Péter Budapesten hatjátszmás párharcot vívott az RWE Gas szponzorálása mellett. A 15...Fg4 16.Fe3 0-0 17.h3 Fxf3 18.gxf3 Bfd8 19.f4 g6 20.Kg2 Ha4 21.Bxd8+ Bxd8 22.Fxa4 bxa4 23.Bc1 c5 24.Bc4 folytatást láttuk, és Péter kedvező gyalogszerkezetét biztos kézzel vezette győzelemre.

16.Hd4 Bfd8 17.Fe3 Fd5 18.Bdc1 Ff8 19.He2 He6 20.f4 c5

21.f5 Hd4 22.Hxd4 cxd4 23.Fxd4 Fxg2 24.Kxg2 Bxd4 25.Fb3 Bf4?

Az egyenlő esélyeket ígérő állásban a norvég sakkozó hibázott.

 

26.Bc7! Bxf5 27.Bf1 Bxf1 28.Kxf1 Kh8 29.Fxf7 g6 30.Ke2 a5 31.Kf3 a4?! 32.Ke4 a3 33.bxa3

Számításba jött a 33.b3 Bd8 34.Fd5 folytatás is.

33...Ba4+ 34.Kf3 Bxa3+ 35.Fb3 Ba8 36.Bb7 b4

37.Ke4 Bd8 38.Bf7 Fc5 39.Fd5

Időzavarban nehéz elkötelező lépést húzni.

39...Be8 40.Bd7 Be7 41.Bd8+ Kg7 42.h3 Fb6 43.Bg8+ Kh6 44.e6 Ff2 45.Bf8 Fg3 46.Bf3 Fd6 47.Fc6 Ba7?

48.Kd5 Fe7 49.Bf7 Ba5+ 50.Ke4 Ba7 51.Fd5 Bc7 52.Fb3 g5 53.Fd5 Kg6 54.Ke5 h6 55.Fe4+ Kh5

56.Bxe7! Bxe7 57.Kf6 Bc7 58.e7 Bc8 59.Ff5 és sötét feladta

 

Ortiz Suarez,I. (2609) - Polgár,J (2696)
Vezércsel [D32]

1.c4 c5 2.Hf3 Hc6 3.Hc3 Hf6 4.e3 e6 5.d4 d5 6.cxd5 exd5 7.Fb5 Fd6 8.dxc5 Fxc5 9.0-0 0-0 10.b3 Fg4 11.Fb2 Bc8 12.h3 Fh5 13.Bc1 Fd6 14.Fe2 Fxf3?!

A d5 gyalog többé nem védhető.

15.Fxf3 Fe5 16.Fa1 Va5 17.Hxd5 Bfd8?

18.Fxe5?!

A kubai nagymester döntő előnyhöz juthatott volna a 18.b4 Vxa2 19.b5 Hxd5 20.bxc6 bxc6 21.Fxe5 Hxe3 22.Vxd8+ Bxd8 23.fxe3 változatban.

18...Hxd5 19.Fxd5 Vxd5 20.Vxd5 Bxd5 21.Fc3

 Világos gyalogelőnyével gond nélkül játszhatott nyerésre.

21...Bcd8 22.Bfe1 a5 23.Kf1 b5 24.Bc2 h5 25.Bec1 Kh7 26.Fe1 Hb4 27.Fxb4 axb4 28.Bc5 h4 29.B1c2 f6 30.Ke2 g5 31.Bxd5 Bxd5 32.Bd2 Bc5 33.Bd7+ Kg6 34.Kd2 Bc6 35.Bd5

35...Ba6 36.Bxb5 Bxa2+ 37.Ke1 Bb2 38.Bxb4 Kf5 39.Kf1 Ke5 40.f3 Bb1+ 41.Kf2 Bb2+ 42.Kg1 Bb1+ 43.Kh2 f5

 

44.e4 fxe4 45.Bxe4+ Kf5 46.Bb4 Bb2 47.Bb8 Kf6 48.b4 Bb1 49.b5 Kg6

50.b6 Kg7 51.b7 Kh7  

 

52.f4 gxf4 53.Bf8 Bxb7 54.Bxf4 Kg6 55.Bxh4 Bb3 56.Bf4 Kg5 57.Bf3 Bb4 58.Kg3 Ba4 59.Bb3 Ba5 60.h4+ Kh5 61.Kh3 Ba6 62.g4+ Kh6 63.Kg3 Kg6 64.h5+ Kh6 65.Kh4 és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A norvégiai Tromsøben augusztus 10. és szeptember 3. között rendezik meg a 128 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupát. A viadalon két magyar résztvevőnek drukkolhatunk, Lékó Péter Élő-pontjai alapján kapott meghívást, Polgár Juditnak a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov szabadkártyát adott. A rajtlistát az örmény Levon Aronjan vezeti az olasz Fabiano Caruana mögött az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a harmadik. A címvédő orosz Peter Szvidler a 13., Lékó Péter a 15., Polgár Judit a 42. minden idők legerősebb Világkupáján, amelynek első két helyezettje lesz világbajnokjelölt. A világranglista top 25 helyezettjéből huszonketten játszanak!

 

Tromsø Norvégia nyolcadik legnagyobb városa, Troms megye székhelye. Itt található a világ legészakibb egyeteme, sörfőzdéje, botanikus kertje és planetáriuma; a város a világ legészakabbi püspökségének (katolikus egyházkormányzati egység, a Tromsø-i Területi Prelatúra) is székhelye. A norvég város jövőre sakkolimpiát rendez, a szervezők számára főpróba a viadal.

 

Az  ötödik Világkupa az eddigi legerősebb mezőnyű. A top 25-ből huszonketten játszanak! Harminchét nagymesternek van 2700 vagy több Élő-pontja. Az új szabályzat értelmében csak az a nagymester játszhat kedvező Élő-pontátlagával a jövő évi világbajnok-jelölti versenyen, aki részt vesz a Világkupán, illetve játszott a Grand Prix-sorozaton. A 2005-ös Világkupa-győztes örmény Levon Aronjan vezeti a rajtlistát, őt az olasz Fabiano Caruana és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik követi. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand és kihívója, a norvég világranglista-vezető Magnus Carlsen távolmaradása érthető, novemberi döntőjük vesztese játszhat a vb-jelölti versenyen. A bolgár Veszelin Topalov kockáztatott, de bevált elképzelése, a GP-sorozat győzteseként világbajnokjelölt lett.

 

Az előző Világkupáról az első négy helyezett, az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Griscsuk, az ukrán Vaszilij Ivancsuk és Ruszlan Ponomarjov kiemeltként szerepel. A női világbajnoknő, az ukrán Anna Usenyina, két junior világbajnok, a lengyel Swiercz és a török Ipatov is résztvevő. Tizennyolcan súlyozott Élő-pontszámok szerepelhetnek, Lékó Péter 12. ebben a rangsorban. Negyvenhatan a 2012-es és a 2013-as Európa-bajnokságról harcolták ki a részvételi jogot. Húsz helyet kapott az amerikai és az ázsiai zóna, hatan Afrikát képviselik.

A Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Kirszan Iljumzsinov hat szabadkártyával rendelkezett. A francia Maxime Vachier-Lagrave, a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan, a női világranglistát vezető Polgár Judit, a cseh David Navara, a lengyel Duda és a kínai Wei Yi élvezte az elnök támogatását. Négy sakkozót a norvég rendezők jelöltek. A két magyar résztvevő az első körben könnyű ellenfeleket kapott. A 15. helyen kiemelt Lékó Péter (2737) a rendezők által  jelölt Leif Erlend Johannessennel (2519) mérkőzik meg.  A rajtlistán 42. Polgár Judit (2696) a kubai I. R. Ortiz Suarezzel (2612) játszik.  A joggal remélt továbbjutás után a második körben Lékó a a perui Granda Zuniga és az örmény Melkumjan meccs győztesével, Polgár a francia Vachier-Lagrave és az amerikai Sabalov párharc nyertesével mérkőzhet meg. A 128 résztvevős torna első két helyezettje lesz világbajnokjelölt. A teljes díjalap 1millió 600 ezer dollár, a győztes 120 ezret kap.

 

A legjobbak kiemelési rangsora a július 1-től érvényes pontszámok alapján:

Levon Aronjan (örmény, 2813), Fabiano Caruana (olasz, 2796), Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2784), Alekszandr Griscsuk (orosz, 2780), Szergej Karjakin (orosz, 2776), Hikaru Nakamura (amerikai, 2775), Borisz Gelfand (izraeli, 2773), Gata Kamsky (amerikai, 2763), Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2761), Leinier Dominguez Perez (kubai, 2757), Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2756), Wang Hao (kínai, 2752), Peter Szvidler (orosz, 2746), Michael Adams (angol, 2740), Lékó Péter (magyar, 2737), Alekszandr Morozevics (orosz, 2736), Nyikita Vityjugov (orosz, 2734), Anish Giri (holland, 2734), Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2733), Tejmur Radzsabov (azeri, 2733)

 

Az előkelő helyen jegyzett nagymestereknek az első forduló sétagaloppnak ígérkezik, érdekesebb párosítások a derékhadnál alakultak ki. A két-kétjátszmás találkozókon azért az esélyesebb nagymesterek nem mehetnek biztosra. Egy-egy elnézés, időzavaros hiba, vagy éppen a rapid rájátszás okozhat nagy meglepetéseket.  Erről Vaszilij Ivancsuk tudna a legtöbbet mesélni, aki 2005-ben a második, hat éve a harmadik, négy éve a második kört nem „élte túl.” 2009-ben az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz Alekszandr Morozevics is csomagolhatott a második forduló után.

 

Az élcsoportban az első forduló párosítása:

Levon Aronjan (örmény, 2813) – Mikhail Markov (kirgiz, 2304)

Fabiano Caruana (olasz, 2796) – G. Akash (indiai, 2340)

Vlagyimir Kramnik (orosz, 2784) – Gillian Bwalya (zambiai)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2785) Igor Bjelobrk (ausztrál, 2341)

Szergej Karjakin (orosz,  - Ali Sebbar (marokkói, 2371)

Hikaru Nakamura (amerikai, - D, Cori T. (perui, 2434)

Borisz Gelfand (izraeli, 2764)  - Ziaur Rahman (bangladesi, 2470)

Gata Kamsky (amerikai, 2741) – Lou Yiping (kínai, 2484)

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2775)  - Samy Shoker (egyiptomi, 2489)

Leinier Dominguez Perez (kubai, 2757) – El Gindy (egyiptomi, 2487)

Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2756) – Torbjorn Ringdal Hansen (norvég, 2492)

Wang Hao (kínai, 2747) – Liu Qingnan (kínai, 2500)

Peter Szvidler (orosz, 2746) – Anna Usenyina (ukrán,

Michael Adams (angol, 2740) – Wan Yunguo (kínai, 2512)

Lékó Péter (magyar, 2744) - Leif Erlend Johannessen (norvég, 2519)

Alekszandr Morozevics (orosz, 2739) – Bator Sambuev (kanadai, 2524)

Nyikita Vityjugov (orosz, 2719) – Conrad Holt (amerikai, 2539)

Anish Giri (holland, 2737) – Salem A. R. Saleh (Egyesült Arab Emírségek,

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2731) – Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2534)

Tejmur Radzsabov (azeri, 2733) – Jorge Cori (perui, 2569)

Polgár Judit (magyar, 2696) - I. R. Suarez Ortiz (kubai, 2612)

 

A résztvevőknek 90-90 perc gondolkodási idejük van az első 40 lépésre, majd még 30-30 perc a játszma befejezéséig, az első lépéstől még 30-30 másodperc extraidő is rendelkezésükre áll. 1-1 esetén a rájátszás következik, két 25-25 perces rapidparti következik, plusz 10-10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű partival folytatódik a csatározás, és 10-10 másodperc lépésenként. Szükség szerint villámpartikkal (5 perc és 3 másodperc) folytatódik a csatározás (maximum öt kétjátszmás meccs). Ha még mindig egál az eredmény, akkor „hirtelen halál” játszma dönt. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő.

Augusztus 10-én tartják meg a technikai értekezletet, majd az ünnepélyes megnyitót, másnap indulnak a sakkórák.  A döntő előtt augusztus 29-én szabadnap lesz, másnap kezdődik a négyjátszmás finálé, szeptember 3-án avatnak győztest, rendezik meg a záróünnepséget.

 

A Világkupák eddigi története

2005-ben az örmény Levon Aronjan nyerte az első Világkupát. A rapid rájátszásban Aronjan mindkét rapid játszmát megnyerte az ukrán exvilágbajnok, Ruszlan Ponomarjov ellen. Az egykori junior világbajnok addigi pályafutása legnagyobb sikerét érte el, veretlen maradt, + 18,2 Élő-pontot is gyűjtött a 100 ezer dolláros első díja mellé. Kiegyensúlyozott teljesítménnyel, veretlenül nyerte meg a versenyt. Ponomarjov közel három éves hullámvölgy után szerepelt sikerrel. A francia Etienne Bacrot lett a harmadik, kölcsönös hibák után győzte az orosz Alekszandr Griscsukot. A nagy szenzációt a 15 éves norvég Magnus Carlsen szereplése jelentette, világbajnokjelölt lett.

 

 

A döntő:

Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2704) – Levon Aronjan (örmény, 2724)  1 – 3 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 0 - 1)

A 3. – 4. helyért:

Etienne Bacrot (francia, 2725) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2720)  2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

...

A 9. – 10. helyért:

Magnus Carlsen (norvég, 2570) – Gata Kamsky  (amerikai, 2690)  1 – 3 (1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, 0 -1)

 

Az első fordulóban aratott szenzációs győzelmek után nagymestereink a második körben búcsúra kényszerültek. Balogh Csaba az ukrán Szergej Karjakin elleni sikere után Alekszander Arescsenkóval szemben már nem talált védelmet. Cao Sang előtt a kínai Xu Yun állította pirosra a szemafort.

 

Cao Sang (magyar, 2538) – Andrej Volokityin (ukrán, 2666)  1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Cao Sang (magyar, 2538) – Xu Jun (kínai, 2582)   0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

 

Balogh Csaba (magyar, 2567) – Szergej Karjakin (ukrán, 2658) 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Balogh Csaba (magyar, 2567) – Alekszander Arescsenko (ukrán, 2653)   0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

 

Két év múlva a 128 fős mezőnyben a 11. helyre rangsorolt amerikai Gata Kamsky győzelmével fejeződött be a Világkupa. A spanyol Alekszej Shirov elleni döntő negyedik partijában a világossal játszó Kamsky minőségáldozattal érte el az örökös sakkot, s ezzel megnyerte a meccset 2,5-1,5-re. A 33 éves amerikai sakkozó kiharcolta a jogot, hogy a bolgár Veszelin Topalovval vívhatott nyolcjátszmás párosmérkőzést, a párharc győztese (Topalov)  az indiai Viswanathan Ananddal a világbajnoki címért mérkőzhetett meg. Balogh Csaba és Héra Imre az első körben szenvedett vereséget, Almási Zoltán a legjobb 32 között az orosz Dmitrij Jakovenkotól kapott ki.

 

A Világkupa döntőjének végeredménye:

Alekszej Shirov (spanyol, 2739) – Gata Kamsky (amerikai, 2714) 1,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

 

Nagymestereink eredményei:

 

Wen Yang (kínai, 2515) - Almási Zoltán (magyar, 2691)   0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

Almási Zoltán (magyar, 2691) – Bartosz Socko (lengyel, 2646)  2 – 0

Dmitrij Jakovenko (orosz, 2710)  -  Almási Zoltán (magyar, 2691)  1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen) 

 

Szergej Rublevszkij (orosz, 2676) - Héra Imre (magyar, 2544)  1,5 – 0,5  (1 – 0, döntetlen)

 

Balogh Csaba (magyar, 2561) – Vladiszlav Tkacsijev (francia, 2661)  0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

 

2009-ben a Világkupa döntőjének rájátszását drámai  csata után a 41 esztendős izraeli Borisz Gelfand 5-3-ra megnyerte a 26 esztendős FIDE exvilágbajnok ukrán Ruszlan Ponomarjov ellen. Összesítésben Gelfand 7-5-re győzött és világbajnokjelölt lett. Izgalmas partik, az idő szorításában időnként nagy hibák jellemezték a játszmákat. A világbajnoki címért 1990 óta harcoló Gelfand sikerekben gazdag pályafutásának egyik legnagyobb sikerét érte el. Az első helyen kiemelt nagymester a viadal doyenje volt, megérdemelt győzelmet aratott. Jól ismert megnyitáselméleti felkészültsége nagy rutinnal párosult.

Polgár Judit az első körben erőnyerő volt, a szlovén a szlovén Dusko Pavasovic lábtörése miatt lemondta részvételét. A második fordulóban  nagymesternőnk a román Liviu-Dieter Nisipenu ellen nagy izgalmak után a villámpartikban biztosította a továbbjutását. A 32 között Borisz Gelfanddal csatázott. Az első parti elvesztését követően világossal remek győzelmet aratott, a rájátszást azonban 2,5-0,5-re elvesztette a későbbi győztessel szemben.

A Világkupa döntője:

Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2739) – Borisz Gelfand (izraeli, 2758) 5 – 7 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, 0 -1, 0 – 1)

 

Polgár Judit eredményei:

 

Polgár Judit (magyar, 2680) – Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2677)   4,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen (s), 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0 (v), döntetlen)

Borisz Gelfand (izraeli, 2758)  - Polgár Judit (magyar, 2680)  3,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, 1 – 0 (s), döntetlen,  1 – 0)

 

2011-ben az orosz Peter Szvidler győzelmével ért véget a negyedik Világkupa. Szvidler a 96 ezer eurós első díj mellé még 20 Élő-pontot is gyűjtött. Szép siker Alekszandr Griscsuk második helyezése. A harmadik világbajnok-jelölti címet az ukrán derbin Vaszilij Ivancsuk harcolta ki, Ruszlan Ponomarjovval szemben 2,5-1,5-re megnyerte a mérkőzést.

 

A döntő végeredménye:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2746) - Peter Szvidler (orosz, 2739) 1,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

A 3. helyért vívott párharc végeredménye:

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2768) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán 2764) 2,5 – 1,5 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Négy magyar résztvevője volt a viadalnak. Polgár Judit bravúros szerepléssel a nyolcaddöntőig jutott, itt Szvidlertől kapott ki 1,5-0,5-re. A 32 között a rajtlistán első orosz Szergej Karjakint győzte le.  A nyolcaddöntőben a kubai Leinier Dominguez Perezt rájátszásban, drámai csatában múlta felül. Lékó Péter óriási meglepetésre már az első körben búcsúzott, Almási Zoltán és Berkes Ferenc a 64 között szenvedett vereséget.

Nagymestereink eredményei:

Jimenez Fidel Coralles (kubai, 2585) - Polgár, Judit (magyar, 2699) 0 - 2

Polgár Judit (magyar, 2699) - Szergej Movszeszjan (örmény, 2700) 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

Polgár Judit (magyar, 2699) –Szergej Karjakin (orosz, 2788) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)

Polgár Judit (magyar, 2699) - Perez Leinier Dominguez (kubai, 2719) 4,5 - 3,5 (0 - 1, 1 - 0, 1 - 0, 0 - 1, 1 - 0, 0 - 1, döntetlen, 1 - 0)

Peter Szvidler (orosz, 2739) - Polgár Judit (magyar, 2699) 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

 

Almási Zoltán (magyar, 2726) – Essam El Gindy (egyiptomi, 2510)  2 - 0

Mircea-Emilian Parligras (román, 2636) - Almási Zoltán (magyar, 2726) 1,5 - 0,5 (1 - 0, döntetlen)

 

Berkes Ferenc (magyar, 2696) – Sandro Mareco (argentin, 2597) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Zahar Efimenko (ukrán, 2706) - Berkes Ferenc (magyar, 2696) 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)

 

Lékó Péter (magyar, 2717) – Samuel Shankland (amerikai, 2539) 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A norvégiai Tromsoben augusztus 10. és szeptember 3. között rendezik meg a 128 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupát. A viadalnak két magyar résztvevője lesz, Lékó Péter Élő-pontjai alapján kapott meghívást, Polgár Juditnak a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov szabadkártyát adott. A rajtlistát az örmény Levon Aronjan vezeti az olasz Fabiano Caruana mögött az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a harmadik. A címvédő orosz Peter Szvidler a 13., Lékó Péter a 15., Polgár Judit a 42. minden idők legerősebb Világkupáján, amelynek első két helyezettje lesz világbajnokjelölt. A világranglista top 25 helyezettjéből huszonketten játszanak!

 

A Nemzetközi Sakkszövetség megjelentette a 128 résztvevős Világkupa első fordulójának sorsolását. A két magyar résztvevő az első körben könnyű ellenfeleket kapott. A 15. helyen kiemelt Lékó Péter (2737) a rendezők által  jelölt Leif Erlend Johannessennel (2520) mérkőzik meg.  A rajtlistán 42. Polgár Judit (2696) a kubai I. R. Ortiz Suarezzel (2612) játszik.  A 128 résztvevős torna első két helyezettje lesz világbajnok-jelölt. A teljes díjalap 1millió 600 ezer dollár, a győztes 120 ezret kap.

Az  ötödik Világkupa az eddigi legerősebb mezőnyű. A top 25-ből huszonketten játszanak! Harminchét nagymesternek van 2700 vagy több Élő-pontja. Az új szabályzat értelmében csak az a nagymester játszhat kedvező Élő-pontátlagával a jövő évi világbajnok-jelölti versenyen, aki részt vesz a Világkupán. A 2005-ös Világkupa-győztes örmény Levon Aronjan vezeti a rajtlistát, őt az olasz Fabiano Caruana és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik követi. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand és kihívója, a norvég világranglista-vezető Magnus Carlsen távolmaradása érthető, novemberi döntőjük vesztese játszhat a vb-jelölti versenyen. A bolgár Veszelin Topalov kockáztatott, nem nevezett, bízik abban, hogy a Grand Prix-sorozatról kiharcolhatja a részvételt.

 

Az előző Világkupáról az első négy helyezett, az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Griscsuk, az ukrán Vaszilij Ivancsuk és Ruszlan Ponomarjov kiemeltként szerepel. A női világbajnoknő, az ukrán Anna Usenyina, két junior világbajnok, a lengyel Swiercz és a török Ipatov is résztvevő. Tizennyolcan súlyozott Élő-pontszámok szerepelhetnek, Lékó Péter 12. ebben a rangsorban. Negyvenhatan a 2012-es és a 2013-as Európa-bajnokságról harcolták ki a részvételi jogot. Húsz helyet kapott az amerikai és az ázsiai zóna, hatan Afrikát képviselik.

 

A Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Kirszan Iljumzsinov hat szabadkártyával rendelkezett. A francia Maxime Vachier-Lagrave, a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan, a női világranglistát vezető Polgár Judit, a cseh David Navara, a lengyel Duda és a kínai Wei Yi élvezte az elnök támogatását. Négy sakkozót a norvég rendezők jelöltek.

A legjobbak kiemelési rangsora:

Levon Aronjan (örmény, 2813), Fabiano Caruana (olasz, 2796), Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2784), Alekszandr Griscsuk (orosz, 2780), Szergej Karjakin (orosz, 2776), Hikaru Nakamura (amerikai, 2775), Borisz Gelfand (izraeli, 2773), Gata Kamsky (amerikai, 2763), Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2761), Leinier Dominguez Perez (kubai, 2757), Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2756), Wang Hao (kínai, 2752), Peter Szvidler (orosz, 2746), Michael Adams (angol, 2740), Lékó Péter (magyar, 2737), Alekszandr Morozevics (orosz, 2736), Nyikita Vityjugov (orosz, 2734), Anish Giri (holland, 2734), Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2733), Tejmur Radzsabov (azeri, 2733)

Az előkelő helyen jegyzett nagymestereknek az első forduló sétagaloppnak ígérkezik, érdekesebb párosítások a derékhadnál alakultak ki. A két-kétjátszmás találkozókon azért az esélyesebb nagymesterek nem mehetnek biztosra. Egy-egy elnézés, időzavaros hiba, vagy éppen a rapid rájátszás okozhat nagy meglepetéseket.  Erről Vaszilij Ivancsuk tudna a legtöbbet mesélni, aki 2005-ben a második, hat éve a harmadik, négy éve a második kört nem „élte túl.” 2009-ben az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz Alekszandr Morozevics is csomagolhatott a második forduló után.

A résztvevőknek 90-90 perc gondolkodási idejük van az első 40 lépésre, majd még 30 perc a játszma befejezéséig, az első lépéstől még 30 másodperc extraidő is rendelkezésükre áll. 1-1 esetén két 25 perces rapidparti következik, plusz 10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű partiva folytatódik a csatározás és 10-10 másodperc lépésenként. Szükség szerint villámpartikkal (5 perc és 3 másodperc) folytatódik a csatározás (maximum öt kétjátszmás meccs). Ha még mindig egál az eredmény, akkor „hirtelen halál” játszma dönt. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. A párosítást a 2013. július 1-től érvényes Élő-pontszámok alapján készítették el.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Genfben az azeri Sahriyar Mamedgyarov nyerte meg az első Geneva Chess Masters rapidversenyt. A döntőben az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikot 1,5-0,5-re győzte le. Az első partiban világossal kényszerítette megadásra a nagyot hibázó Kramnyikot, majd remivel bebiztosította elsőségét. Mamedgyarov Hanti-Manszijszkban rapid világbajnoki címet szerzett, Genfben újabb sikert ért el.

 

A genfi rapidtornán az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és az azeri rangsort vezető Sahriyar Mamedgyarov másodszor mérkőzött meg. A két nagymester egy csoportban küzdöttek meg, Kramnyik kedvező állásokat elrontva 1,5-0,5-re kikapott Mamedgyarovtól. Az exvilágbajnoknak nem sikerült a visszavágás, a rapidvilágbajnok Mamedgyarov másodszor is győzött, ezúttal meggyőző teljesítménnyel. Az élő közvetítés során is jól láthattuk, hogy Mamdgyarov nagyon magabiztos volt, Kramnyik jóval feszültebb.

Az első partiban a világossal játszó Sahriyar Mamedygarov a Glek-változatra szavazott, a középjátékban Vlagyimir Kramnyik rossz tervet választott 18…e4-gyel, majd futólépésével anyagi hátrányba került. A nyerőesélyes állást Mamedgyarov némi pontatlakodás után „behúzta”, vezetést szerzett.

Vlagyimir Kramnyik világossal az angol megnyitást választotta, de egy pillanatra sem volt igazi esélye az egyenlítésre. Sahriyar Mamedgyarov előnybe került, de kecsegtető pozícióját nem tudta győzelemig fokozni, a döntetlen a végső győzelmét jelentette. Mamedgyarov július 3-tól már Pekingben a Grand Prix-sorozat ötödik versenyén játszik, ahol Lékó Péter is szerepel. Kramnyik legközelebb a dortmundi szuperversenyen ül sakkasztalhoz.

 

A döntő:

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2753) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2803) 1,5 – 0,5

(Sahriyar Mamedgyarov Vlagyimir Kramnyik 1 – 0 (Glek változat, 60)

Vlagyimir Kramnyik - Sahriyar Mamedgyarov döntetlen (Angol megnyitás, 103)

 

Mamedgyarov,S (2753) - Kramnyik,V (2803)
Glek változat [C47]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Hc3 Hf6 4.g3 d5 5.exd5 Hxd5 6.Fg2 Hxc3 7.bxc3 Fc5 8.0-0 0-0 9.Be1 Fb6 10.d3 Be8 11.a4 Fg4 12.h3 Fh5 13.g4 Fg6 14.Hd2 Vh4 15.Ve2 f5 16.Hf3

Számításba jött a 16.a5 Hxa5 (16...Fxa5? 17.Fxc6 Fxc3 18.Ba3) 17.Hf3 Vf6 18.g5 Ve6 19.Hxe5 Hc6 20.Ff4 folytatás is.

16...Vf6 17.gxf5 Fxf5 18.Hg5

 

 

18...e4?! 19.d4 Kh8 20.Hxe4 Vg6 21.Vf3 Bf8? 22.Vg3 Vxg3? 23.Hxg3 Fa5?

24.Fxc6 Fxc3

Könnyű belátni, hogy a 24...bxc6 25.Be5 Fxc3 26.Ba3 Fxc2 27.Bxc3 Fxa4 28.Bce3 változatban sötétnek a tiszthátrányért nincs kompenzációja.

25.Fxb7 Bab8 26.Fa3 Bf6 27.Hxf5 Fxa1 28.Bxa1

Pontosabb volt a 28.Fe4 Fc3 29.Be3 Fd2 30.Be2 folytatás.

28...Bxb7 29.He3 h6 30.d5 Bf4 31.Fc5 a6 32.Kg2 Kh7 33.Ba3 Bb1 34.d6 cxd6 35.Fxd6 Bd4 36.Fc5 Bd7 37.a5 Bb5 38.Fb6 Bg5+ 39.Kf1 Bh5

 

 

40.Bd3!? Bxd3 41.cxd3 Bxh3 42.d4 Kg6 43.Hc4 Bc3 44.Hd6 h5 45.He4 Bc4 46.Hd6 Bc6?! 47.Hb7 Kf5 48.Kg2 h4 49.Hc5 g5 50.Hxa6?! Bc2 51.Hb4 Bb2 52.Hd5 g4 53.He3+ Kg5

54.d5 g3 55.Hc4 Be2 56.d6 Kg4 57.He3+ Kf4 58.d7 h3+ 59.Kxh3 Bxf2 60.Hg2+ és sötét feladta

 

Kramnyik,V (2803) - Mamedgyarov,S (2753)
Angol megnyitás [A34]

1.Hf3 Hf6 2.g3 g6 3.Fg2 Fg7 4.c4 0-0 5.Hc3 d5 6.cxd5 Hxd5 7.0-0 c5 8.d3 Hxc3 9.bxc3 Hc6 10.Bb1 Fxc3 11.Va4 Va5 12.Vc4 Ff6 13.Fd2

13...Fe6 14.Vxe6 fxe6 15.Fxa5 Hxa5 16.Hd2 Bab8 17.Fh3 Kf7 18.He4 b6 19.Kg2 Hc6 20.Bbc1 Bbd8

Sahriyar Mamedgyarov vígan nézhetett előre...

21.f4 Hd4 22.Bfe1 h6 23.Hf2 e5 24.fxe5 Fxe5 25.Bc4 Kg7 26.e3 Hf3 27.Bd1

27...h5 28.Bc2 Hg5 29.a4 Fd6 30.Bb1 Bf6 31.a5 Bdf8 32.axb6 axb6 33.Fd7 Bd8 34.Fb5 Bff8 35.Fc4 h4 36.Bxb6 Bh8 37.Ba2 h3+ 38.Kf1 Hf3 39.He4

39...Bdf8 40.Ke2 Hxh2 41.Ba7 Kh6 42.Fe6 Hf3 43.Bb1 Hg5 44.Fxh3 Hxe4 45.dxe4 Kg5 46.Fe6 Bh2+ 47.Kd3 Bf3 48.e5 Fxe5 49.Ke4

49...Bxg3 50.Bxe7 Ff6 51.Bc7 Bh4+ 52.Kd3 Bd4+ 53.Ke2 Be4 54.Bxc5+ Be5 55.Bxe5+ Fxe5 56.Bb6 Bg2+ 57.Kf3 Bd2 58.Bb5 Kf6 59.Fd5 Bb2 60.Fb3 Fh2 61.Kg4 Bg2+ 62.Kf3 Bb2 63.Ke4 Fg1 64.Kd3 Bb1 65.e4 Fh2 66.Bb6+ Kg7 67.Kc2 Be1 68.Fd5 Ff4 69.Kd3 g5 70.Fe6 Bd1+ 71.Ke2 Bd6 72.Bb7+ Kf6 73.Fd5 Ke5

74.Bb5 Bh6 75.Fb7+ Kd4 76.Bd5+ Kc4 77.Kf3 Bd6 78.Ba5 Bb6 79.Fc8 Bc6 80.Ff5 Bc5 81.Ba4+ Kb5 82.Fd7+ Kb6 83.Kg4 Ba5 84.Bb4+ Kc5 85.Bb1 Kd6 86.Bd1+ Ke5 87.Ff5 Kf6 88.Bd8 Ke5 89.Kh5 Kf6 90.Bf8+ Ke5 91.Be8+ Kd4 92.Bd8+ Ke5 93.Bc8 Kd4 94.Bc6 Bc5 95.Ba6 Bb5 96.Kg6 g4 97.Ba4+ Kc3 98.Fxg4 Bb4 99.Ba3+ Kb2 100.Bf3 Bxe4 101.Kf5 Bb4 102.Bxf4 Bxf4+ 103.Kxf4 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Fabiano Caruana a GCT SuperUnited Croatia rapidverseny győzteae, 3 pont az előnye 
2024. 07. 13.

Zágrábban ma kezdődik a Grand Chess Tour 2024 harmadik versenye, a SuperUnited Croatia
2024. 07. 10.

Fabiano Caruana a bukaresti Superbet Chess Classic győztese, rapid rájátszádban legyőzte ruválisait
2024. 07. 06.

Az új világranglistán Magnus Carlsen 30 pontos  előnnyel vezet Hikaru Nakamura előtt 
2024. 07. 02.

A bukaresti Superbet Chess Classsic viadalon Fabiano Caruana játszik címvédőként
2024. 06. 26.

Stavangerben Carlsen hatodszor győzött, két ponttal előzte meg Nakamurát, Ju Wenjun 3 pontos előnnyel nyert
2024. 06. 08.

A Norway Chess 2024 viadalok utolsó fordulója előtt Carlsen és Ju Wenjun is másfél pontos előnnyel vezet
2024. 06. 07.

Carlsen wlőnye egy pontra nőtt, Ju Wenjun ismlt az élen
2024. 06. 05.

Carlsen udőtúllépéssel vesztett, Nakamura hátránya fél pontra csökkent, Muzicsuk előnye fél pont
2024. 06. 04.

Ding Liren kétlépéses mattot nézett el Carlsen ellen, a norvég világelsp átvette a vezetést
2024. 06. 03.

Félidőben Nakamura egypontos előnnyel vezet Carlsen előtt, Vaishali előnye is egy pont, Muzicsuk a mésodik
2024. 06. 02.

A világranglisták éllovasai megőrizték vezető pozíciójukat
2024. 06. 01.

A Norway Chess 2024 Noway viadallokon a négy forduló után Nakamura és Vaishali vezet
2024. 05. 31.

A 18 éves Praggnanandhaa legyőzte Carlsent, átvette a vezetést, Caruana nyert Ding Liren ellen
2024. 05. 30.

Carlsen az Armageddon játszmában legyőzte a címvédő Nakamurát, Vaishali 3 pontos nyeréssel vezet
2024. 05. 29.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog