Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Dortmundban július 26. és augusztus 4. között rendezik meg a 41. Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyt. A 19-es kategóriájú, 2709-es Élő-pontátlagú, tíz résztvevős viadalon címvédőként a világranglistán harmadik olasz Fabiano Caruana  játszik. A tíz dortmundi elsőséggel büszkélkedő orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik huszadik fellépésére készül. Lékó Péter háromszoros győztesként tizenötödször szerepel kedvenc városában. A torna hivatalos honlapja: http://www.sparkassen-chess-meeting.de, Lékó első partiját sötéttel a német Igor Henkinnel játssza.

Dortmund Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter kedvenc városa. Páratlan az orosz exvilágbajnok sikersorozata, vitrinjében tíz dortmundi elsőségért járó trófea díszeleg. Elsőszámú nagymesterünk háromszor diadalmaskodott, különösen emlékezetes 2002-es győzelme, amikor a világbajnok-jelölti verseny megnyerésével Vlagyimir Kramnnyik kihívója lett és két esztendővel később a brissagói döntőben megmérkőzött vele a világbajnoki címért.

Kramnyik a londoni világbajnok-jelölti versenyen hajszállal maradt le a lehetőségről, hogy az indiai Viswanathan Ananddal megmérkőzhessen a világbajnoki címért. A norvég Magnus Carlsen javára dőlt el a holtversenyt eldöntő kritérium, több győzelmének köszönhetően lett világbajnoki kihívó. Az exvilágbajnokot az elszalasztott esély megviselte, az Aljechin emlékversenyen csak ötven százalékot ért el, majd a Tal emlékversenyen még nagyobb meglepetésre utolsó lett, a virtuális világranglistán csak az ötödik.

Lékó Péter magabiztosan játszott Pekingben a GP-viadalon, egyedül maradt veretlen az izgalmakban, váratlan eredményekben bővelkedő tornán. A kínai Wang Hao sok hibával sakkozott hazai földön, újonc a szuperversenyen.

Címvédőként a világranglistán harmadik olasz Fabiano Caruana játszik, tavaly maximálisan kihasználta esélyeit.

Az angol Michael Adams már 1992-ben bemutatkozott, tizenegyedszer kapott meghívást. Hét év után láthatjuk ismét a dortmundi arénában, a tavalyi orosz szuperbajnok Dmitrij Andrejkint először.

A német Arkadij Naiditsch óriási meglepetésre 2005-ben megnyerte a dortmundi szuperversenyt, azóta hasonló kiugró eredményt nem láttunk tőle, kivéve, hogy két éve éltáblásként Európa-bajnoki címig vezette a német válogatottat, amelynek tagja volt Daniel Fridman és Georg Meier is.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Fabiano Caruana (olasz, 2796)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2784)

Wang Hao (kínai, 2752)

Michael Adams (angol, 2740)

Lékó Péter (magyar, 2737)

Dmitrij Andrejkin (orosz, 2727)

Arkadij Naiditsch (német, 2710)

Daniel Fridman (német, 2629)

Georg Meier  (német, 2610)

Igor Henkin (német, 2605)

A hagyományokhoz híven már korábban megtartották a sorsolást, így a nagymesterek alaposan készülhettek. Az esztendő nyolcadik szuperversenye 19-es kategóriájú, 2709-es Élő-átlagú.  Az első fordulót július 26-án 15 órától játsszák, az utolsót pedig augusztus 4-én, 31-én szabadnap lesz. A torna hivatalos honlapja: http://www.sparkassen-chess-meeting.de/, élő közvetítés lesz a playchess.com oldalon is. 

Az első forduló párosítása:

Igor Henkin – Lékó Péter

Georg Meier - Arkadij Naiditsch

Vlagyimir Kramnyik – Wang Hao

Daniel Fridman – Michael Adams

Dmitrij Andrejkin - Fabiano Caruana

 

Lékó Péter további sorsolása:

II. ford.: Lékó Péter – Fabiano Caruana

III. ford.: Georg Meier - Lékó Péter

IV. ford.: Lékó Péter – Michael Adams

V. ford.: Vlagyimir Kramnyik – Lékó Péter

VI. ford.: Lékó Péter – Wang Hao

VII. ford.: Daniel Fridman – Lékó Péter

VIII. ford.: Lékó Péter – Arkadij Naiditsch

IX. ford.: Dmitrij Andrejkin – Lékó Péter

A legfontosabb dortmundi tornák krónikája

A torna előtt idézzük fel a legfontosabb dortmundi viadalok krónikáját. Vlagyimir  Kramnyik 1995-ben az első helyért Anatolij Karpovval vívott külön versenyt, végül a 20 éves Vlagyimir 7 pontot gyűjtve fél ponttal megelőzte „veterán” honfitársát. Lékó az ukrán Vaszilij Ivancsukkal holtversenyben a harmadik helyen végzett. Egy évvel később Kramnyik a tornagyőzelemért Viswanathan Ananddal csatázott, végül holtverseny után az orosz nagymestert hirdették ki győztesként. 1997-ben egy ponttal előzte meg  Anandot, 1998-ban hárman osztoztak a dicsőségen, Kramnyik, az angol Michael Adams és az orosz Peter Szvidler triójából ismét Vlagyimir emelhette magasba a győztesnek járó trófeát.

A következő verseny már 19-es kategóriájú volt, a nyolc résztvevő küzdelmében Lékó Péter diadalmaskodott, pályafutása egyik legnagyobb sikerét érte el. Fél ponttal előzte meg Kramnyikot, egy ponttal teljesített többet, mint Karpov, Anand és Adams, három győzelem díszelgett a neve mellett. 2000-ben kilenc nagymester (2752-es átlaggal) és a Deep Junior program versengett, utóbbi Péter balszerencséjére. Nagymesterünk nyerőesélyes állást rontott vesztésre, a két holtversenyes győztes, a 6 pontot szerző Kramnyik és Anand mögött holtversenyben harmadik lett. Ismét az orosz sakkozóé az első hely, bár veretlenségét nem tudta megőrizni, Adams legyőzte, de Anandot fantasztikus partiban kényszerítette kapitulációra.

2001-ben rendezték meg először hat résztvevővel, két fordulóval a szuperversenyt, igazi csúcstalálkozóra került sor. Kramnyik ezúttal a bolgár Veszelin Topalovval versengett, veretlen maradt, egyszer riválisát is legyőzte, 6,5 pontot gyűjtött, hatodik dortmundi tornagyőzelmének örülhetett. Lékó Péter megőrizte veretlenségét, de csak egyszer tudott nyerni, harmadik lett. A torna nagy szenzációjaként Viswanathan Anand nyeretlenül végzett az utolsó helyen, négy játszmát is vesztett.

2002-ben a Dortmunder Sparkassen az Einstein-csoport világbajnok-jelölti versenyét szponzorálta, amely Lékó Péter fényes diadalát hozta. A csoportmérkőzések során kezdetben még döcögött Péter játéka, csoportjából másodikként jutott tovább. Szárnyalásában többé már nem lehetett megállítani, az elődöntőben Shirov ellen remekelt, 2,5-0,5-re nyert, majd a döntőben Topalov elleni 2,5-1,5-ös diadalával végső győztesként, Vlagyimir Kramnyik kihívójaként  ünnepelhettük. 2003-ban a torna óriási szenzációjaként az Aeroflot nyílt verseny megnyerésével a dortmundi részvételt kiharcoló Viorel Bologan, a szupernagymesterek között újoncnak számító moldáviai sakkozó győzött. Egy ponttal előzte meg a veretlenségét megőrző Kramnyikot, és a kétszer is kapitulációra kényszerülő Anandot. A világbajnoki döntő körüli huzavona rányomta bélyegét Lékó játékára, több esélyes állást is időzavarban elrontva nyeretlen maradt.

Nyolc éve a meghívott nyolc résztvevőt két négyes csoportra osztották, majd az első két helyezettek jutottak az elődöntőbe. Lékó a világbajnoki döntő előtt utoljára mérkőzött meg Kramnyikkal, egy csoportban játszottak, a rapid rájátszásban biztosították továbbjutásukat. Az elődöntőben Péter Anandtól szenvedett hosszabbításban vereséget, kettőt remiztek a klasszikus időkontroll szerint, kettőt rapidban, majd a két snelljátszma hozta meg Anand számára a továbbjutást. A döntőben Anand és Kramnyik először kétszer megosztozott a ponton, de a rapid meccset „villámkezű” Vishy 1,5-0,5-re megnyerte, és először emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. A bronzos mérkőzésen a két Péter csapott össze, Szvidler volt a szerencsésebb a rapid kapkodásban, 2,5-1,5-re nyert.

2005-ben a 10 résztvevős versenyen nagy meglepetés született. Az egykori rigai csodagyerek, a hokival is kacérkodó, fizikailag tökéletesen felkészült, a nehéz állásokban is jól küzdő Arkadij Naiditsch nevétől volt hangos a sakkvilág. A 19 éves német nagymester félpontos előnnyel megnyerte a 33. Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyt. Messze a legalacsonyabb Élő-pontszámmal rajtolt, de „megleckéztette” az egymásra figyelő, az argentínai világbajnokság előtt „tartaléklángon” játszó szupersztárokat.

Hét éve hetedszer lett a dortmundi szuperverseny győztese Vlagyimir Kramnyik. Az orosz világbajnok a torna utolsó fordulójában a félpontos előnnyel sakkasztalhoz ülő Lékó Pétert győzte le a világos bábukat vezetve. Lékó a vereséggel Michael Adams és az izraeli Borisz Gelfand társaságában holtversenyben harmadikként végzett. Az orosz Peter Szvidler honfitársához hasonlóan 4,5 pontot szerzett, de rosszabb Berger-Sonneborn értékeléssel másodiknak hirdették ki.

2007-ben 20-as kategóriájú volt a viadal, Kramnyik, Anand, Lékó és Gelfand a mexikói világbajnokságra történő felkészülés jegyében játszott. Három újonc is bemutatkozott, a 16 éves Magnus Carlsen mellett az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Jevgenyij Alekszejev. Sok remi született, Kramnyik egypontos előnnyel győzött, Péter holtversenyben másodikként zárta szereplését.

Öt esztendeje Lékó Pétert harmadszor ünnepelték tornagyőztesként. Okos versenyzéssel, esélyeit jól kihasználva, remek megnyitáselméleti felkészültségét érvényesítve ért elsőként célba. A legfontosabb pillanatban az éllovas német Jan Gustafssonra mért csapást és vette át a vezetést. A jó szerepléshez nagyon kellett a második játéknapon az ukrán Vaszilij Ivancsuk elleni nyerése, amivel visszavágott a linaresi tornán elszenvedett kettős vereségért.

2009-ben a 20-as kategóriájú, 2744-es Élő-átlagú viadal Vlagyimir Kramnyik győzelmével ért véget. Kramnyik kilencedszer diadalmaskodott kedvenc városában, veretlenül lett első. Másfél évet kellett várnia tornagyőzelemre, utoljára 2007 novemberében a Tal-emlékversenyen aratott fényes diadalt. A bonni világbajnoki döntő elvesztése után kislányának születése miatt sorban mondta le meghívásait, csak rapidtornákon szerepelt. A  „sakkéhség” megtette hatását, a verseny tempója, a sok remi nagyon jól megfelelt stratégiájának. Fölös kockázatot nem vállalt, de a nagy rivális, a versenyben akkor félpontos előnnyel vezető 18 éves Magnus Carlsen ellen remekül megérezte az esélyt, gyalogot áldozott, elkerülte az örökös sakkot. Számítása bevált, a 16 évvel fiatalabb ellenfél türelmetlen volt, nagyot hibázott.

A címvédőként rajthoz állt Lékó Péter holtversenyben végzett a második helyen, jobb Berger-Sonneborn pontszáma miatt az ezüstérmesnek járó trófeát vehette át. Lékó megőrizte veretlenségét, a francia Etienne Bacrot elleni győzelme örvendetes volt,  az utolsó fordulóban kecsegtető pozíciót rontott el holtversenyes társa, az orosz Dmitrij Jakovenko ellen. Carlsen jó kezdéssel a 8. fordulóig vezetett, de rutintalansága a szófiai versenyhez hasonlóan megfosztotta a tornagyőzelemtől. A tornán játszott 30 játszmából 8 végződött döntéssel, hétszer nyertek a világossal játszók.

Három éve az esztendő negyedik szuperversenyét, a 20-as kategóriájú, 2731-es Élő-átlagú tornát kisebb meglepetésre, de megérdemelten nyerte meg az ukrán Ruszlan Ponomarjov. Először kapott meghívást a Sparkassen-versenyre, és okos versenyzéssel egypontos előnnyel ért célba. Magabiztosságát növelte, hogy a tornát Lékó Péter elleni győzelemmel kezdte, majd parádés játszmában nyert a kilencszeres dortmundi győztes Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Egyetlen vereségét a vietnami Quang Liem Le ellen szenvedte el.

Oly sok rontás, kihasználatlanul hagyott esély után Lékó Péter győzelemmel zárta szereplését. Nagymesterünk három játszmát is vesztett, rendszeresen időzavarba került, ahol többször is hibázott.

38. Sparkassen Chess-Meeting, 2010.június 15-25.

kat. XX. (2731)

1

2

3

4

5

6

1.

Ruszlan Ponomarjov

g

UKR

2734

*

*

0

½

1

½

1

½

½

1

1

½

2840

2.

Le Quang Liem

g

VIE

2681

1

½

*

*

½

½

0

½

½

½

1

½

2776

3.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2790

0

½

½

½

*

*

½

1

1

0

½

½

5

2718

4.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2761

0

½

1

½

½

0

*

*

1

0

½

1

5

2724

5.

Arkadij Naiditsch

g

GER

2684

½

0

½

½

0

1

0

1

*

*

½

0

4

2668

6.

Lékó Péter

g

HUN

2734

0

½

0

½

½

½

½

0

½

1

*

*

4

2658

Két éve teljesült Vlagyimir Kramnyik álma, tízedik dortmundi trófeáját ünnepelhette. A viadalon jól és érdekesen sakkozott, igazolta korábbi interjújában hangoztatott véleményét, hogy még vannak tervei, elképzelései. Egyetlen vereségét az utolsó fordulóban szenvedte el, támadási lehetőségeit túlbecsülte Hikaru Nakamurával szemben, az örökös sakkot is elkerülte. Szponzori szerződéseire hivatkozva mondta le a csapat-világbajnokságon való szereplést, ahogy Lékó Péter is a válogatottságot részesítette előnyben.

Nagyon megbízhatóan, a kalandokat kerülve játszott a vietnami Le Quang Liem. Egyedül maradt veretlen a mezőnyben. A címvédő Ruszlan Ponomarjov nem tudta megismételni tavalyi sikerét, három partit is vesztett. A 17 éves holland Anish Giri nem okozott csalódást, versenyről versenyre lépked előre a ranglistán.

Hikaru Nakamura túlzott ambiciózus játéka megbosszulta magát. Utolsó két  játszmájának megnyerésével elkerülte a csúfos kudarcot. A német Georg Meier megilletődötten játszott, partijaiban több volt.

39. Sparkassen Chess Meeting, 2011.július 21-31

kat. XX (2731)

1

2

3

4

5

6

1.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2781

*

*

½

½

1

½

1

½

1

0

1

1

7

2870

2.

Le Quang Liem

g

VIE

2715

½

½

*

*

1

½

½

½

½

½

½

½

2770

3.

Ruszlan Ponomarjov

g

UKR

2764

0

½

0

½

*

*

1

0

1

1

½

½

5

2724

4.

Anish Giri

g

NED

2701

0

½

½

½

0

1

*

*

½

½

1

½

5

2737

5.

Hikaru Nakamura

g

USA

2770

0

1

½

½

0

0

½

½

*

*

½

1

2687

6.

Georg Meier

g

GER

2656

0

0

½

½

½

½

0

½

½

0

*

*

3

2597

Az olasz Fabiano Caruana elsőségével fejeződött be a 40. Sparkassen Chess-Meeting szuperverseny. A 19-es kategóriájú torna utolsó fordulója előtt öten, köztük Lékó Péter vezetett holtversenyben. A befejező játéknapon nagymesterünk egyik holtversenyes társával, a német Arkadij Naiditsch-csal remizett. Fabiano Caruana a vártnál jóval könnyebben győzte le a lengyel Mateusz Bartelt, aki egy gyanús változatot játszott meg. Az orosz Szergej Karjakin a német Jan Gustafsson ellen gyűjtötte be a holtversenyes elsőségét jelentő győzelmet.

A július 30-án 20. születésnapját ünneplő Caruana veheti át a győztesnek járó dortmundi trófeát. A versenykiírás előnyben részesíti a sötéttel több partit játszót, illetve a több győzelmet elérő sakkozót. Caruana a top játékosok közül a legtöbb versenyen játszik, a torna elején nagyon bizonytalan volt, mázlival remizte ki partiját Lékó Péterrel szemben. Folytatta nagy sorozatát, Wijk aan Zee-ben holtversenyben második volt, Malmőben győzött, Moszkvában holtversenyben másodikként zárta szereplését.

A négyes holtversenyben a harmadik helyen végzettek közül utolsó partiját elremiző Ruszlan Ponomarjov a bronzérmes. A viadal első hat helyezettje külön versenyt vívott, egymás elleni partijaikban a biztonságra fektették a hangsúlyt, mindössze két játszma fejeződött be döntéssel. Ponomarjov drágán megfizetett a Mateusz Bartel elleni vereségért, ahogy Kramnyik is, hogy többször kihagyta a nyerést Lékó Péterrel szemben.

40. Sparkassen Chess-Meeting, Dortmund 2012. július 13-22             (kat. XIX.) 2711)

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Fabiano Caruana

g

ITA

2775

*

½

0

1

½

½

½

1

1

1

6

2824

2.

Szergej Karjakin

g

RUS

2779

½

*

½

½

½

½

½

1

1

1

6

2823

3.

Ruszlan Ponomarjov

g

UKR

2726

1

½

*

½

½

½

1

½

0

1

2787

4.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2799

0

½

½

*

½

½

1

0

1

1

2780

5.

Arkadij Naiditsch

g

GER

2700

½

½

½

½

*

½

½

½

1

1

2790

6.

Lékó Péter

g

HUN

2730

½

½

½

½

½

*

½

½

1

1

2787

7.

Georg Meier

g

GER

2644

½

½

0

0

½

½

*

½

1

½

4

2679

8.

Daniel Fridman

g

GER

2655

0

0

½

½

½

½

½

*

½

½

2739

9.

Mateusz Bartel

g

POL

2674

0

0

1

0

0

0

0

½

*

½

2

2498

10.

Jan Gustafsson

g

GER

2629

0

0

0

0

0

0

½

½

½

*

2441

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Genfben az azeri Sahriyar Mamedgyarov nyerte meg az első Geneva Chess Masters rapidversenyt. A döntőben az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikot 1,5-0,5-re győzte le. Az első partiban világossal kényszerítette megadásra a nagyot hibázó Kramnyikot, majd remivel bebiztosította elsőségét. Mamedgyarov Hanti-Manszijszkban rapid világbajnoki címet szerzett, Genfben újabb sikert ért el.

 

A genfi rapidtornán az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és az azeri rangsort vezető Sahriyar Mamedgyarov másodszor mérkőzött meg. A két nagymester egy csoportban küzdöttek meg, Kramnyik kedvező állásokat elrontva 1,5-0,5-re kikapott Mamedgyarovtól. Az exvilágbajnoknak nem sikerült a visszavágás, a rapidvilágbajnok Mamedgyarov másodszor is győzött, ezúttal meggyőző teljesítménnyel. Az élő közvetítés során is jól láthattuk, hogy Mamdgyarov nagyon magabiztos volt, Kramnyik jóval feszültebb.

Az első partiban a világossal játszó Sahriyar Mamedygarov a Glek-változatra szavazott, a középjátékban Vlagyimir Kramnyik rossz tervet választott 18…e4-gyel, majd futólépésével anyagi hátrányba került. A nyerőesélyes állást Mamedgyarov némi pontatlakodás után „behúzta”, vezetést szerzett.

Vlagyimir Kramnyik világossal az angol megnyitást választotta, de egy pillanatra sem volt igazi esélye az egyenlítésre. Sahriyar Mamedgyarov előnybe került, de kecsegtető pozícióját nem tudta győzelemig fokozni, a döntetlen a végső győzelmét jelentette. Mamedgyarov július 3-tól már Pekingben a Grand Prix-sorozat ötödik versenyén játszik, ahol Lékó Péter is szerepel. Kramnyik legközelebb a dortmundi szuperversenyen ül sakkasztalhoz.

 

A döntő:

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2753) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2803) 1,5 – 0,5

(Sahriyar Mamedgyarov Vlagyimir Kramnyik 1 – 0 (Glek változat, 60)

Vlagyimir Kramnyik - Sahriyar Mamedgyarov döntetlen (Angol megnyitás, 103)

 

Mamedgyarov,S (2753) - Kramnyik,V (2803)
Glek változat [C47]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Hc3 Hf6 4.g3 d5 5.exd5 Hxd5 6.Fg2 Hxc3 7.bxc3 Fc5 8.0-0 0-0 9.Be1 Fb6 10.d3 Be8 11.a4 Fg4 12.h3 Fh5 13.g4 Fg6 14.Hd2 Vh4 15.Ve2 f5 16.Hf3

Számításba jött a 16.a5 Hxa5 (16...Fxa5? 17.Fxc6 Fxc3 18.Ba3) 17.Hf3 Vf6 18.g5 Ve6 19.Hxe5 Hc6 20.Ff4 folytatás is.

16...Vf6 17.gxf5 Fxf5 18.Hg5

 

 

18...e4?! 19.d4 Kh8 20.Hxe4 Vg6 21.Vf3 Bf8? 22.Vg3 Vxg3? 23.Hxg3 Fa5?

24.Fxc6 Fxc3

Könnyű belátni, hogy a 24...bxc6 25.Be5 Fxc3 26.Ba3 Fxc2 27.Bxc3 Fxa4 28.Bce3 változatban sötétnek a tiszthátrányért nincs kompenzációja.

25.Fxb7 Bab8 26.Fa3 Bf6 27.Hxf5 Fxa1 28.Bxa1

Pontosabb volt a 28.Fe4 Fc3 29.Be3 Fd2 30.Be2 folytatás.

28...Bxb7 29.He3 h6 30.d5 Bf4 31.Fc5 a6 32.Kg2 Kh7 33.Ba3 Bb1 34.d6 cxd6 35.Fxd6 Bd4 36.Fc5 Bd7 37.a5 Bb5 38.Fb6 Bg5+ 39.Kf1 Bh5

 

 

40.Bd3!? Bxd3 41.cxd3 Bxh3 42.d4 Kg6 43.Hc4 Bc3 44.Hd6 h5 45.He4 Bc4 46.Hd6 Bc6?! 47.Hb7 Kf5 48.Kg2 h4 49.Hc5 g5 50.Hxa6?! Bc2 51.Hb4 Bb2 52.Hd5 g4 53.He3+ Kg5

54.d5 g3 55.Hc4 Be2 56.d6 Kg4 57.He3+ Kf4 58.d7 h3+ 59.Kxh3 Bxf2 60.Hg2+ és sötét feladta

 

Kramnyik,V (2803) - Mamedgyarov,S (2753)
Angol megnyitás [A34]

1.Hf3 Hf6 2.g3 g6 3.Fg2 Fg7 4.c4 0-0 5.Hc3 d5 6.cxd5 Hxd5 7.0-0 c5 8.d3 Hxc3 9.bxc3 Hc6 10.Bb1 Fxc3 11.Va4 Va5 12.Vc4 Ff6 13.Fd2

13...Fe6 14.Vxe6 fxe6 15.Fxa5 Hxa5 16.Hd2 Bab8 17.Fh3 Kf7 18.He4 b6 19.Kg2 Hc6 20.Bbc1 Bbd8

Sahriyar Mamedgyarov vígan nézhetett előre...

21.f4 Hd4 22.Bfe1 h6 23.Hf2 e5 24.fxe5 Fxe5 25.Bc4 Kg7 26.e3 Hf3 27.Bd1

27...h5 28.Bc2 Hg5 29.a4 Fd6 30.Bb1 Bf6 31.a5 Bdf8 32.axb6 axb6 33.Fd7 Bd8 34.Fb5 Bff8 35.Fc4 h4 36.Bxb6 Bh8 37.Ba2 h3+ 38.Kf1 Hf3 39.He4

39...Bdf8 40.Ke2 Hxh2 41.Ba7 Kh6 42.Fe6 Hf3 43.Bb1 Hg5 44.Fxh3 Hxe4 45.dxe4 Kg5 46.Fe6 Bh2+ 47.Kd3 Bf3 48.e5 Fxe5 49.Ke4

49...Bxg3 50.Bxe7 Ff6 51.Bc7 Bh4+ 52.Kd3 Bd4+ 53.Ke2 Be4 54.Bxc5+ Be5 55.Bxe5+ Fxe5 56.Bb6 Bg2+ 57.Kf3 Bd2 58.Bb5 Kf6 59.Fd5 Bb2 60.Fb3 Fh2 61.Kg4 Bg2+ 62.Kf3 Bb2 63.Ke4 Fg1 64.Kd3 Bb1 65.e4 Fh2 66.Bb6+ Kg7 67.Kc2 Be1 68.Fd5 Ff4 69.Kd3 g5 70.Fe6 Bd1+ 71.Ke2 Bd6 72.Bb7+ Kf6 73.Fd5 Ke5

74.Bb5 Bh6 75.Fb7+ Kd4 76.Bd5+ Kc4 77.Kf3 Bd6 78.Ba5 Bb6 79.Fc8 Bc6 80.Ff5 Bc5 81.Ba4+ Kb5 82.Fd7+ Kb6 83.Kg4 Ba5 84.Bb4+ Kc5 85.Bb1 Kd6 86.Bd1+ Ke5 87.Ff5 Kf6 88.Bd8 Ke5 89.Kh5 Kf6 90.Bf8+ Ke5 91.Be8+ Kd4 92.Bd8+ Ke5 93.Bc8 Kd4 94.Bc6 Bc5 95.Ba6 Bb5 96.Kg6 g4 97.Ba4+ Kc3 98.Fxg4 Bb4 99.Ba3+ Kb2 100.Bf3 Bxe4 101.Kf5 Bb4 102.Bxf4 Bxf4+ 103.Kxf4 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Genfben a Geneva Chess Masters rapidtornán az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és az azeri Sahriyar Mamedgyarov játssza a döntőt. Az elődöntőben Kramnyik az amerikai Hikaru Nakamurát 2,5 – 1,5-re győzte le. Három döntetlen után az exvilágbajnok a második villámpartiban nyert. Mamedgyarov a francia Etienne Bacrot ellen 2,5-1,5-re győzött. Az azeri nagymester szerzett vezetést, Bacrot egyenlített. Mamedgyarov villámgyőzelmet aratott az első villámpartiban, majd remi lett az utolsó játszma.

 

Vlagyimir Kramnyik számára Hikaru Nakamura kellemetlen ellenfél. A Tal-emlékverseny második fordulójában az exvilágbajnok fölényes állást rontott egyenesen vesztésre, az isztambuli sakkolimpián is Nakamura vereséget mért Kramnyikra. Genfben az orosz sakkozó feledni tudta a korábbi rossz emlékeket és a második villámparti megnyerésével kiharcolta a döntőbe jutást. Kramnyik az első rapid és villámpartiban is előnybe került, de nem tudta győzelemig fokozni kedvezőbb esélyeit.

Sahriyar Mamedgyarov és Etienne Bacrot meccsén a nagymesterek a rapid játszmákban sötéttel voltak eredményesek. Az első villámpartiban az azeri nagymester villámgyőzelmet aratott, majd a döntetlen már elegendő volt számára a visszavágón.

 

Az elődöntő eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2784) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2803) 1,5 – 2,5

(Vlagyimir Kramnyi – Hikaru Nakamura döntetlen (Angol megnyitás, 55)

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Spanyol megnyitás, 43)

Hikaru Nakamura – Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Vereszov szisztéma, 84)

Vlagyimir Kramnyik – Hikaru Nakamura 1 – 0 (Szabálytalan megnyitás, 33)

 

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2753) – Etienne Bacrot (francia, 2725) 2,5 – 1,5

Etienne Bacrot – Sahriyar Mamedgyarov 0 – 1 (Vezércsel, 31)

Sahriyar Mamedgyarov – Etienne Bacrot 0 – 1 (Holland védelem, 33)

Sahriyar Mamedgyarov – Etienne Bacrot 1 – 0  (Vezércsel, 22)

Etienne Bacrot – Sahriyar Mamedgyarov döntetlen (Vezércsel, 46)

 

Kramnyik,V (2803) - Nakamura,H (2784)
Szabálytalan megnyitás [A10]

1.c4 b6 2.Hf3 Fb7 3.Hc3 e6 4.e4 g6 5.d4 Fg7 6.Fe2 He7 7.0-0 d6 8.Fe3 Hd7 9.Vd2 h6 10.d5 e5 11.b4 f5 12.c5 bxc5 13.bxc5 dxc5? 14.Bab1 Bb8 15.Fb5 0-0 16.d6 cxd6 17.Vxd6 Hb6 18.Fxc5 Ff6 19.Hxe5 Vxd6 20.Fxd6 Kg7 21.exf5 Bbc8 22.Fxe7 Fxe7 23.Hxg6 Bxc3 24.Hxe7 Kf6 25.Bfe1 Bd8 26.a4 Ba3

27.Be6+ Kf7 28.Bbe1 Hxa4 29.Bxh6 Fe4 30.Fc4+ Kxe7 31.Bxe4+ Kd7 32.Bd4+ Kc7 33.Bh7+ és sötét feladta

 

Mamedgyarov,S (2753) - Bacrot,E (2725)
Vezércsel [D53]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 d5 4.Fg5 Fe7 5.Hf3 h6 6.Fxf6 Fxf6 7.Vc2 0-0 8.0-0-0 dxc4 9.e4 Hc6 10.e5 Fg5+ 11.Kb1 Hb4 12.Ve4 Fd7 13.Fxc4 Fc6 14.d5 exd5 15.Hxd5 Hxd5 16.Fxd5 Fxd5 17.Bxd5 Vc8 18.h4 c6??

 

19.Hxg5 hxg5 20.hxg5 f5 21.Vh4 Ve6

 

22.Bd7! és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Genfben zajló Geneva Chess Masters rapidversenyen érvényesült a papírforma, a rajtlista első négy helyezettje jutott az elődöntőbe. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov, a francia Etienne Bacrot és az amerikai Hikaru Nakamura már a második játéknap után továbbjutott, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a svájci Yannick Pelletier ellen a rájátszásban harcolta ki az elődöntőt, ahol Nakamurával küzd meg, míg a másik ágon Mamedgyarov-Bacrot összecsapás lesz. A mai játéknapon Polgár Judit csak a „hirtelen halál” parti remije miatt kapott ki Mamedgyarovtól, a világossal játszók mind a négy partit megnyerték. A másik csoportban az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk kettős vereséget mért a francia Romain Edourdra, Nakamura könnyedén nyert 2-0-ra Bacrot ellen, s ezzel megnyerte a csoportot.

 

A remélt izgalmas csaták helyett a mai játéknapon csak egy továbbjutó hely sorsa dőlt el, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik alaposan megizzadt a svájci Yannick Pelletier legyőzéséért. A két 25-25 perc és lépésenként a 10-10 másodperces partikban megosztoztak a ponton. Döntetlennel ért véget az első villámpartijuk is – 4-4 perc és 2-2 másodperc -, a másodikban Kramnyik rutinja érvényesült, a győzelem az elődöntőbe jutását jelentette.

Sajnos nem volt tétje Polgár Judit és az azer Sahriyar Mamedgyarov párharcának, de érdekes partikat láttunk. Mamedgyarov nyeréssel kezdett, de a másodikban a túlzott önbizalom visszaütött, nagymesternőnk kiegyenlített. Judit vezetéshez jutott az első villámpartiban, Mamedgyarovval nagy hibája után vesztett pozícióba került, de a kapkodásban nagy mázlival nyert. A „hirtelen halál” partiban az azeri sakkozó sötéttel játszott, 3 perce volt Judit 4 percével szemben – lépésenként még 2-2 másodperc - , de a remi elegendő volt számára a végső győzelemhez.

A másik csoportban az első hely sorsát döntötte el a francia Etienne Bacrot és az amerikai Hikaru Nakamura meccse, Nakamura könnyedén aratott kettős győzelmet. Az orosz Alekszandra Kosztenjuk meglepetésre 2-0-ra nyert a francia Romain Edouard ellen.

 

A 3. forduló eredményei:

„A” csoport:

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2803)  - Yannick Pelletier (svájci, 2574)  2,5 – 1,5

(Vlagyimir Kramnyik - Yannick Pelletier döntetlen (Réti megnyitás, 57)

Yannick Pelletier – Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Angol megnyitás, 29)

Yannick Pelletier – Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Grünfeld védelem, 38)

Vlagyimir Kramnyik - Yannick Pelletier 1 – 0 (Réti megnyitás, 51)

 

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2753)  - Polgár Judit (magyar, 2696) 2,5 – 2,5 (3 – 2)

(Sahriyar Mamedgyarov - Polgár Judit 1 – 0 (Vezérindiai védelem, 67)

Polgár Judit - Sahriyar Mamedgyarov 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 55)

Polgár Judit - Sahriyar Mamedgyarov 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 58)

Sahriyar Mamedgyarov - Polgár Judit 1 – 0 (Vezérindiai védelem, 53)

Polgár Judit - Sahriyar Mamedgyarov döntetlen

 

A csoport végeredménye:

1.Sahriyar Mamedgyarov 8 pont

2. Vlagyimir Kramnyik 5

3. Yannick Pelletier 4

4. Polgár Judit 1

 

„B” csoport:

Etienne Bacrot (francia, 2725) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2784) 0 - 2

Etienne Bacrot - Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura - Etienne Bacrot 1 – 0 (Szicíliai védelem, 57)

 

Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2489)  - Romain Edouard (francia, 2666) 2 - 0

Alekszandra Kosztenjuk - Romain Edouard 1 – 0 (Skandináv védelem, 25)

Romain Edouard - Alekszandra Kosztenjuk 0 – 1 (Vezérgyalog megnyitás, 40)

A csoport végeredménye:

1.Hikaru Nakamura 8 pont

2. Etienne Bacrot 6

3. Alekszandra Kosztenjuk 3

4. Romain Edourd 1

 

Mamedgyarov,S (2753) - Polgár,J (2696)
Vezérindiai védelem [E16]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 b6 4.g3 Fb7 5.Fg2 Fb4+ 6.Fd2 a5 7.0-0 0-0 8.Fg5 Fe7 9.Vc2 Ha6 10.Hc3 Hb4 11.Vb3 He4 12.Fxe7 Vxe7 13.a3 Ha6 14.Bad1 Hxc3 15.Vxc3 Fe4 16.Bfe1 c5 17.dxc5 Hxc5 18.b4 axb4 19.axb4 Ha6 20.He5 Fxg2 21.Kxg2 f6?!

Jobb volt a 21...Bfd8 22.Vd3 Hxb4 23.Vd6 Vxd6 24.Bxd6 Hc6 25.Hxc6 dxc6 26.Bxc6 g6 27.Bxb6 Ba2 folytatás.

22.Hxd7 Bfd8 23.Vf3 Hxb4 24.Hxb6 Bab8 25.c5

Pontosabb volt a 25.Bxd8+ Vxd8 26.c5 Ha6 27.Bb1 Hxc5 28.Vc6 Hd7 29.Vxe6+ folytatás.

25...Ha6 26.Bxd8+ Vxd8 27.Vc6 Hxc5 28.Bb1 Hd7 29.Vxe6+ Kh8 30.Bd1 Bxb6 31.Bxd7 Va8+ 32.Vd5 Vxd5+ 33.Bxd5 Kg8

Négy gyalog a három elleni végjátékot még klasszikus gondolkodási idő mellett is tartani.

 

34.h4 Kf7 35.g4 Ke6 36.Bh5 Bb4 37.Kf3 h6 38.Ba5 Bb3+ 39.e3 Bb7 40.h5 Bc7 41.Kf4 Bc4+ 42.e4 Bc7 43.Ba6+ Kf7 44.Bd6 Ke7 45.Bd5 Ke6 46.Ba5 Bb7 47.Ba6+ Kf7 48.Ba3 Ke6 49.Ke3 Ke5 50.Ba5+ Ke6 51.Ba6+ Kf7 52.Ba3 Ke6 53.f3 Ke5 54.f4+ Ke6 55.Ba6+ Kf7 56.e5 fxe5 57.fxe5 Bb4 58.Kf3 Bc4 59.Bg6 Ba4 60.e6+ Kg8  

 

61.g5 hxg5 62.h6 Ba7 63.Kg4 Kh8 64.Bxg7 Ba4+ 65.Kh5 g4 66.e7 Be4 67.Bf7 és sötét feladta

 

Polgár,J (2696) - Mamedgyarov,S (2753)
Spanyol megnyitás [C87]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.d3 d6 7.c3 0-0 8.Hbd2 Fg4 9.h3 Fh5 10.Be1 Hd7 11.Hf1 Fxf3 12.Vxf3 Fg5 13.He3 Hc5 14.Fc2 g6 15.b4 He6 16.Fb3 Vf6 17.Vxf6 Fxf6 18.Hd5 Fg7 19.a4 Bfe8 20.g3 He7 21.He3 h5 22.h4 Fh6 23.Kg2 Kg7 24.a5 Hg8 25.Fb2 Hf6 26.f3 Bad8 27.d4 Fxe3 28.Bxe3 exd4 29.cxd4 d5 30.e5 Hg8 31.g4 He7 32.Kg3 Bh8 33.Bc1

 

 

33...c6

Érdekes lehetőség volt a 33...g5 34.hxg5 c6 35.Bc2 hxg4 36.fxg4 Hxg5 37.Bh2 He4+ 38.Kg2 Hg6 39.Bxh8 Bxh8 40.Fc2 Bh4 41.Fxe4 Bxg4+ 42.Kf3 Bf4+ változat.

34.Bh1 Bh7 35.Bd3 Bdh8 36.Fc1 g5? 37.Fxg5 Hxg5 38.hxg5 hxg4 39.Bxh7+ Bxh7 40.fxg4 Bh1 41.Bd1 Bh8 42.Fc2 Bb8 43.Bh1 Bh8 44.Bxh8 Kxh8 45.Kf4 Kg7 46.Ff5 Hg6+ 47.Kg3 He7 48.e6 c5 49.dxc5 Hc6 50.exf7 Hxb4 51.Fc8 Hd3 52.Fxb7 Hxc5 53.Fxd5 Hd3 54.Kf3 Hb4 55.Ke4 és sötét feladta

 

Polgár,J (2696) - Mamedgyarov,S (2753)
Caro-Kann védelem [B19]

1.e4 c6 2.Hc3 d5 3.d4 dxe4 4.Hxe4 Ff5 5.Hg3 Fg6 6.h4 h6 7.Hf3 Hf6 8.Fd3 Fxd3 9.Vxd3 e6 10.Fd2 Fe7 11.0-0-0 0-0 12.Kb1 c5 13.He4 Hbd7 14.dxc5 Hxc5 15.Hxf6+ Fxf6 16.Vc4 Vb6 17.c3 Bac8 18.Fe3 Va5 19.Fd4 He4 20.Vd3 Fxd4 21.Vxd4 Vf5 22.Ka1 a5 23.Bhe1 Hf6 24.Be5 Vc2 25.Vd2 Va4 26.Hd4 Bfd8 27.f3 Hd7 28.Be3 Hb6 29.b3 Ve8 30.Bd3 a4 31.Kb2 Ba8 32.Hc2 Bdc8 33.Hb4 Vb5 34.c4

34...Vc5 35.Hc2 axb3 36.axb3 Vh5 37.Vb4 Ve5+ 38.Bd4 Bc6 39.f4 Vf6 40.h5 Kh7 41.Vc3 Bac8 42.Vd3+ g6 43.hxg6+ Vxg6 44.Hb4 Bc5 45.Bd6 Hxc4+ 46.bxc4 Bxc4 47.Vxg6+ Kxg6 48.B1d4 Bc1 49.g4 Kg7 50.f5 exf5 51.gxf5 Bf1 52.Bg4+ Kh7 53.f6 Bf2+ 54.Kb3 Bf3+ 55.Ka4 Ba8+ 56.Kb5 Bf5+ 57.Kb6 Ba4 58.Bg7+ és sötét feladta

 

Mamedgyarov,S (2753) - Polgár,J (2696)
Vezérindiai védelem [E12]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 b6 4.a3 Fb7 5.Hc3 d5 6.cxd5 Hxd5 7.Vc2 Hd7 8.e4 Hxc3 9.bxc3 c5 10.Ff4 Fe7 11.d5 exd5 12.exd5 0-0 13.Bd1 Be8 14.Fe2 Ff6 15.0-0 a6 16.c4 He5 17.a4 Fc8 18.Hd2 Hg6 19.Fe3 Fe5 20.Bfe1 f5 21.Hf3 Fd6 22.Fd3 Vf6 23.Vb1 Fd7 24.Fg5 Vf8 25.Vxb6 Beb8 26.Va5 Bb4 27.Fd2 Bxa4 28.Vc3 h6 29.Vc2 Ba3 30.Ba1 Fa4 31.Vb1 Bb3 32.Vd1 Bxd3 33.Vxa4 Bxf3 34.gxf3 Hh4 35.Vb3 Vf6

36.f4? Vg6+ 37.Kf1 Vg2+ 38.Ke2 Vg4+ 39.Kd3 Hf3 40.Be6 Hd4

Simán nyert a 40...Bb8 41.Va4 Fxf4 változat.

41.Vb6 Fxf4?! 42.Fxf4 Vxf4 43.Be3 Vxf2 44.Vxc5 Hb3?

Nyert állásban Judit nagyot hibázott, elnézte a vezért nyerő felfedett sakkot.

45.Be8+ Bxe8 46.Vxf2 Hxa1 47.c5 Hb3 48.c6 a5 49.c7 a4 50.d6 a3 51.d7 Bf8 52.c8V a2 53.Vxa2 és sötét feladta

 

Kramnyik,V (2803) - Pelletier,Y (2574)
Vezérindiai védelem [E14]

1.Hf3 Hf6 2.c4 e6 3.e3 b6 4.d4 Fb7 5.Fd3 d5 6.cxd5 exd5 7.b3 Fd6 8.Fa3 0-0 9.0-0 Be8 10.Fxd6 Vxd6 11.Hc3 a6 12.Bc1 Hbd7 13.Ff5 Hf8 14.Vc2 g6 15.Fh3 Be7 16.Bfd1 Fc8 17.Fxc8 Bxc8 18.Vd3 Ba8 19.Bc2 He6 20.h3 c6 21.Ha4 Bb7 22.Bdc1 Hd8


23.He5 c5 24.Hf3 c4 25.bxc4 dxc4 26.Vxc4 b5 27.Vc5 Ve6 28.Hg5 Ve8 29.Hb6 Hd7 30.Hxd7 Vxd7 31.He4 Ve6

 

32.Vd5

Az exvilágbajnoknak jelentős időelőnye volt, de figyelme nem lankadhatott. 32.Hg5 Ve8 33.Vd5 Kg7 34.Vf3 jobb volt.

32...Vxd5 33.Hf6+ Kg7 34.Hxd5 He6 35.Hc7 Hxc7 36.Bxc7 Baa7 37.Bxb7 Bxb7 38.Kf1 a5 39.Ke2 b4 40.Kd3 Kf6 41.Bc6+ Ke7 42.Kc2 Bb5 43.Bc5 Bxc5+ 44.dxc5 Ke6 45.Kb3 Kd5 46.Ka4 Kxc5 47.Kxa5 Kc4 48.Ka4 g5 49.g4 h6 50.f4 f6 51.f5 Kd5 és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Genfben a Geneva Chess Masters rapidtorna második fordulójában Polgár Judit nagy csatában 1,5-0,5-re vereséget szenvedett az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyiktól. Döntetlennel kezdődött a párharcuk, majd Kramnyik világossal nagy izgalmak közepette megszerezte a győzelmet, megőrizte továbbjutási esélyét. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov 1,5-0,5-re nyert a svájci Yannick Pelletier ellen és már elődöntős. A másik csoportban már eldőlt a két továbbjutó személye, a francia Etienne Bacrot és az amerikai Hikaru Nakamura megnyerte második meccsét is.

 

Genfben a Geneva Chess Masters rapidverseny második játéknapján Polgár Judit az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal mérkőzött meg. Nagymesternőnk kezdte világossal a párharcot, a spanyol megnyitás berlini változatában vívtak elméleti párbajt, az érdekes csata végül döntetlennel ért véget. A második játszma nyitása után Judit jól állt, egy elhibázott futólépése segített az exvilágbajnoknak, aki megragadta a kezdeményezést. A 25-25 perc és lépésenként 10-10 másodperc gondolkodási idejű összecsapás a rapid műfaj minden drámaiságát megmutatta. Judit védtelen királya Kramnyiknak taktikai lehetőségeket kínált, a gyorsan fogyó idő mellett ki-kimaradt a gyorsabb nyerése, némi esélyt is felkínálva, hogy nagymesternőnk megmentheti a partit. Világos vezére és bástyája végül mattfenyegetést hozott létre, Vlagyimir Kramnyik 1,5-0,5-re megnyerte a mérkőzést, megőrizve esélyét, hogy a hozzá hasonlóan 3 pontos svájci Yannick Pelletier legyőzésével továbbjuthat az elődöntőbe. Polgár Judit a pénteki játéknapon a már páholyban levő azeri Sahriyar Mamedgyarovval küzd meg.

Yannick Pelletier messze a várakozás felett játszik, nehezen adta meg magát Mamedgyarovval vívott csatájában. Az első partiban gyalognyerést hagyott ki, hibáját az azeri nagymester könyörtelenül kihasználta. A második összecsapás során anyagi előnyével nyerőesélyes állást hozott ki, de kevés idővel elrontotta, Mamedgyarov szép trükkel remire mentette a partit.

A „B” csoportban a papírformának megfelelő eredmények születtek, és eldőlt a továbbjutás is, az amerikai Hikaru Nakamura és a francia Etienne Bacrot már elődöntős. A pénteki harmadik körben a tét, hogy ki jut tovább az első helyen. Nakamura könnyedén, gyorsan játszva simán nyert az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk ellen. A francia derbin az első parti gyors remi lett, a másodikat Bacrot gond nélkül nyerte meg, hat pontja van, míg Nakamurának a tegnapi rájátszásos nyerés miatt öt.

 

A 2. forduló eredményei:

„A” csoport:

Polgár Judit (magyar, 2696) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2803)  0,5 – 1,5

(Polgár Judit – Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Spanyol megnyitás, 60)

Vlagyimir Kramnyik – Polgár Judit 1 – 0 (Tarrasch védelem, 57)

 

Yannick Pelletier (svájci, 2574)  - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2753)  0,5 – 1,5

(Yannick Pelletier – Sahriyar Mamedgyarov 0 – 1 (Grünfeld védelem, 48)

Sahriyar Mamedgyarov - Yannick Pelletier döntetlen (Holland védelem, 66)

 

„B” csoport:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2784) - Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2489)  2 - 0

(Hikaru Nakamura – Alekszandra Kosztenjuk 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 54)

Alekszandra Kosztenjuk - Hikaru Nakamura 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 26)

 

Romain Edouard (francia, 2666) - Etienne Bacrot (francia, 2725) 0,5 – 1,5

(Romain Edouard – Etienne Bacrot döntetlen (Spanyol megnyitás, 18)

Etienne Bacrot - Romain Edouard 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 40)

 

Polgár,J (2696) - Kramnyik,V (2803)
Spanyol megnyitás [C67]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.0-0 Hxe4 5.d4 Hd6 6.Fxc6 dxc6 7.dxe5 Hf5 8.Vxd8+ Kxd8 9.Hc3 Fd7 10.He2 Fe7 11.h3 h5 12.Bd1 Ke8 13.Fg5 c5 14.Hf4 Fc6 15.Hd5

 

15...Fxg5 16.Hxg5 Bd8 17.Hf4 Bd4 18.Bxd4 cxd4 19.Bd1 h4 20.c3 dxc3 21.bxc3 Bg8

22.e6 f6 23.Hf7 Hd6 24.Hxd6+ cxd6 25.Hg6 Fe4 26.Hxh4 g5 27.Bd4 d5 28.Hf3 Fxf3 29.gxf3 Ke7 30.Bxd5 Kxe6

31.Bd3 Bc8 32.f4 gxf4 33.Kg2 Kf5 34.Bd7 Bxc3 35.Bxb7 Ba3 36.Bb5+ Kg6 37.Bb4 Kg5 38.Bb2 a5 39.Bc2 f5 40.Bd2 a4 41.Bc2 Bd3 42.Bc4

42...a3 43.Ba4 Bc3 44.Kh2 Bc2 45.Kg2 Bxa2 46.Kf3 Ba1 47.h4+ Kxh4 48.Kxf4 Kh3 49.Kxf5 Kg2 50.f4 Kf3 51.Kf6 Ke3 52.f5 a2

53.Ke6 Kd3 54.f6 Be1+ 55.Kd7 a1V 56.Bxa1 Bxa1 57.f7 Bf1 58.Ke7 Kc4 59.f8V Bxf8 60.Kxf8 és döntetlen

 

Kramnyik,V (2803) - Polgár,J (2696)
Tarrasch védelem [D32]

1.c4 c5 2.Hf3 Hf6 3.Hc3 Hc6 4.e3 e6 5.d4 d5 6.cxd5 exd5 7.Fb5 Fd6 8.dxc5 Fxc5 9.0-0 0-0 10.b3 Fd6 11.Fb2 Fg4 12.Fe2 a6 13.Hd4 Fd7 14.Ff3 Fe6 15.Hxc6 bxc6 16.Bc1 Bc8 17.Ha4 c5 18.Ve2 c4 19.g3 Va5 20.Fc3 Vb5

Egyenlő esélyekhez vezetett a 20...Fb4 21.Fxf6 gxf6 22.Bfd1 Bfd8 folytatás.

21.Fxf6 gxf6 22.Hc3 Va5 23.bxc4 dxc4 24.Bfd1 Fa3?! 25.Bc2 Bfd8  

 

 

26.Fd5!

Az előzetes számításaiban Judit ezt a lépést elnézhette.

26...Fb4 27.Fxe6 fxe6 28.He4 f5 29.Hf6+ Kf7

30.Hd7 Kg6 31.Bxc4 Vb5

32.a4! Vxa4 33.Bcd4

Az exvilágbajnok azonnali nyerést hagyott ki a 33.Bh4 Bxd7 34.Vh5+ Kf6 35.Vh6+ Ke7 36.Vxh7+ Kd8 37.Vg8+ Kc7 38.Bc1+ Kb6 39.Vxe6+ Ka5 40.Bxc8 változatban.

33...Va5 34.He5+

Még egyszerűbben nyert most a 34.Bh4 lépés.

34...Kf6

35.Vh5 Bxd4 36.exd4

Kramnyiknak is nagyon fogyott az ideje. 36.Vh6+ Kxe5 37.Bxd4 nyert.

36...Vc7 37.Vh6+ Ke7 38.Vh4+ Kd6 39.d5 Kxe5 40.Vxb4

Ismét felcsillant egy pici remény. 40.Vd4+ Kd6 41.Vxb4+ Kd7 42.Va4+ Kd8 43.dxe6+ Ke7 44.Bd7+ befejezte volna a partit.

40...Kf6 41.Vh4+ Kg6 42.dxe6 Vc2 43.Vd4 Ve2 44.Vd7 Bc7 45.Ve8+ Kf6 46.Vf8+ Kg6 47.Vd6?! Bc2?!

48.e7+ Kf7 49.Vd5+ Kg6 50.Vg8+ Kf6 51.Vf8+ Kg5 52.Vg7+ Kh5 53.Vxh7+ Kg5 54.Vg8+ Kf6 55.Bd6+ Kxe7 56.Vd8+ Kf7 57.Bf6+ és sötét feladta

 

Pelletier,Y (2574) - Mamedgyarov,S (2753)
Grünfeld védelem [D90]

1.Hf3 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.Vb3 Hb6 6.d4 Fg7 7.Ff4 0-0 8.e3 Fe6 9.Va3 H8d7 10.Bd1 Hd5 11.Hxd5 Fxd5 12.Fe2 c6 13.0-0 Be8 14.h3 a5 15.Hd2 Vb6 16.Fc4 Vb4 17.Fxd5 cxd5 18.Hb1 Bec8 19.Bd3 b6 20.Vxb4 axb4 21.Bb3 Ff8 22.a3 bxa3 23.Hxa3 e6 24.Bd1 Bc6 25.Hb5 Ba4 26.e4 dxe4 27.Hc3 Bb4 28.Bxb4 Fxb4 29.Hxe4 Bc2 30.b3 Kg7 31.g4 Bb2 32.Bd3 h6 33.Kg2 f5 34.gxf5 exf5 35.Hd6 g5

36.Fe5+?

Kimaradt a 36.Hxf5+ Kg6 37.Fd6 Kxf5 38.Fxb4 Ke4 39.Be3+ Kd5 40.Bf3 lehetőség.

36...Kg6 37.Kf1 f4 38.Hc4 Bb1+ 39.Kg2 Kf5 40.Hd6+ Fxd6 41.Fxd6 Hf6 42.Fe5 Hd5 43.Kf3 b5 44.Ke2 b4 45.Kf3 h5 46.Fd6 g4+ 47.hxg4+ hxg4+ 48.Ke2 Ke4 és világos feladta

 

Mamedgyarov,S (2753) - Pelletier,Y (2574)
Holland védelem [A90]

1.d4 e6 2.c4 f5 3.Hf3 Hf6 4.g3 d5 5.Fg2 c6 6.b3 Fd6 7.0-0 Ve7 8.Fb2 0-0 9.Vc1 b5 10.He5 a5 11.Hc3 bxc4 12.bxc4 Fa6 13.Ha4 Hfd7 14.Ve3? Fxe5 15.dxe5 Vb4 16.cxd5 cxd5 17.Fxd5 exd5 18.e6

 

18...Vxa4

Még erősebb volt a 18...f4 19.gxf4 Bxf4 20.f3 (20.exd7 Hxd7) 20...Vxa4 21.e7 Hc6 22.e8V+ Bxe8 23.Vxe8+ Hf8 folytatás.

19.e7 Ve4 20.exf8V+ Hxf8 21.Vxe4 fxe4 22.Bfc1 Fc4 23.e3 Hc6 24.Fc3 Hd7 25.Bcb1 Ba7 26.Bb2 Kf7 27.Bab1 Fd3 28.Bc1 Fc4 29.Bcb1 Fd3 30.Bc1 Hde5

A svájci nagymesternek vészesen fogyott a gondolkodási ideje, nyerőesélyes állásban kissé bizonytalanná vált.

31.Fxe5 Hxe5 32.Bc8 Fa6 33.Bcb8 Bc7 34.Bb1 Hd7 35.B8b2 Ke7 36.Kg2 Kd6 37.g4 Fd3 38.Be1 He5 39.h3 g5 40.Kg3 Bc3 41.Bb8 Bc2 42.a4 Ba2 43.Bd8+ Kc5 44.Be8 Hf3 45.Bc1+ Kb4 46.Bh8 Kxa4 47.Bxh7 Fc4 48.Bb7 Hd2 49.h4

49...Hb3?

Azonnal nyert a 49...Hf1+ 50.Bxf1 (50.Kh3 Bxf2) 50...gxh4+ 51.Kxh4 Fxf1 változat.

50.Bh1 gxh4+ 51.Bxh4 Ba1 52.g5 Bg1+ 53.Kf4 Hc5 54.Bb6 Hd3+ 55.Kf5 Hxf2 56.g6 Hd1 57.Kf4 Bf1+ 58.Ke5 Hxe3 59.g7 Bg1?

60.Bh1! Bxh1 61.g8V Hc2 62.Ve8+ Ka3 63.Vf8+ Ka4 64.Ve8+ Ka3 65.Vf8+ Ka4 66.Ve8+ Ka3 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

 

Fotók: http://www.genevachessmasters.ch

Komment 0 | Reblog! 0 |

Genfben megkezdődött a Mestertorna, a rapid viadalra Polgár Judit is meghívást kapott. A nyolc résztvevőt két négyes csoportba osztották, nagymesternőnk az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal, az azeri Sahriyar Mamedgyarovval, valamint a svájci Yannick Pelletierrel került egy csoportba, az első két helyezett jut az elődöntőbe. Polgár Judit az első játéknapon mindkét partiját elvesztette Pelletier ellen, Mamedgyarov legyőzte Kramnyikot 1,5-0,5-re. A másik csoportban a francia Etienne Bacrot 1,5-0,5-re nyert az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjukkal szemben. Az amerikai Hikaru Nakamura két remi után a két villámpartiban diadalmaskodott a francia Romain Edouard ellen. A viadal honlapja a http://www.genevachessmasters.ch.  

 

Az első Geneva Masters-t, a Genfi Mestertornát június 26. és 30. között rendezik meg a Pitoeff Színházban, amelyre Polgár Judit is meghívást kapott. A lebonyolítás a teniszezők mestertornájára hasonlít, a nyolc résztvevőt két négyes csoportba sorsolták be, ahonnan az első két helyezett jut be az elődöntőbe. A nagymesterek két-kétjátszmás meccseket vívnak, játszmánként 25-25 perc a gondolkodási idő és lépésenként még 10-10 másodperc bónuszidővel. 1-1 esetén két villámparti következne, 4-4 perc és 2-2 másodperc lépésenként. 2-2-nél a „hirtelen halál” ütközet döntene, világosnak 4, sötétnek 3 perce van, 2-2 másodperc a bónusz, a döntetlen sötétnek kedvezne.

Nagymesternőnk nehéz sorsolást kapott, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal és az idei rapidvilágbajnok azeri Sahriyar Mamedgyarovval  került egy csoportba.  A mai első játéknapon a verhetőnek tűnő svájci Yannick Pelletierrel mérkőzött meg. Judit rossz napot fogott ki, túlzottan eredetien próbált játszani az angol megnyitású első partiban, Pelletier magabiztosan hárította a látszatfenyegetéseket, anyagi előnyét érvényesítette. A második játszmában Judit meglepetésre Réti megnyitást játszott, Pelletiernek nem okozott gondot a nyitást, gyorsan átvette a kezdeményezést, jelentős előnybe került, megnyerte a partit, 2-0-ra a meccset.

 

Vlagyimir Kramnyik és Sahriyar Mamedgyarov találkozóján is meglepetés született. Az exvilágbajnok láthatóan nem heverte ki a Tal-emlékversenyen elszenvedett fiaskót. Nyeretlenül végzett, három vereséget is begyűjtött. Mamedgyarov Moszkvában veretlen maradt, Genfben folytatta a jó sorozatot. Mindkét partiban kezdetben Kramnyiknak voltak jobbak az esélyei, az elsőt remire rontotta, a másodikat el is vesztette, Mamedgyarov 1,5-0,5-tel zárta az összecsapást.

A másik csoportban az amerikai Hikaru Nakamura a legmagasabb értékszámú nagymester, őt a hatszoros francia bajnok, Etienne Bacrot követi, majd az olimpikon Romain Edouard. Az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk a négyes leggyengébb tagja. Etienne Bacrot érvényesítette a papírformát, világossal nyert Szása ellen, majd remivel bebiztosította az 1,5-0,5-ös győzelmet.

Romain Edouard nem csak Hikaru Nakamurával küzdött, hanem nagy ellensége volt a gyorsan múló gondolkodási idő. A két rapidpartiban még bravúros játékkal remizett, a két villámjátszmát Nakamura gond nélkül megnyerte, 3-1-re a meccset.

 

Az első forduló eredményei:

„A” csoport:

Yannick Pelletier (svájci, - 2574)  Polgár Judit (magyar, 2696) 2 – 0

(Yannick Pelletier – Polgár Judit 1 – 0 (Angol megnyitás, 54)

Polgár Judit – Yannick Pelletier 0 – 1 (Réti megnyitás, 33)

 

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2753) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2803) 1,5 – 0,5

(Sahriyar Mamedgyarov – Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Nimzoindiai védelem, 49)

Vlagyimir Kramnyk – Sahriyar Mamedgyarov 0 – 1  (Királyindiai védelem, 67)

 

„B” csoport:

Romain Edouard (francia, 2666) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2784) 1 - 3

(Romain Edouard – Hikaru Nakamura  döntetlen (Vezércsel, 49)

Hikaru Nakamura - Romain Edouard döntetlen (Francia védelem, 89)

Hikaru Nakamura – Romain Edouard 1 – 0 (Francia védelem, 33)

Romain Edouard – Hikaru Nakamura 0 – 1 (Holland védelem, 35)

 

Etienne Bacrot (francia, 2725) – Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2489) 1,5 – 0,5

Etienne Bacrot – Alekszandra Kosztenjuk 1 – 0 (Grünfeld védelem, 69)

Alekszandra Kosztenjuk – Etienne Bacrot döntetlen (Spanyol megnyitás, 35)

 

Pelletier,Y (2574) - Polgár,J (2696)
Angol megnyitás [A30]

1.c4 c5 2.Hf3 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Vb6 5.Hb3 a5 6.Hc3 e6 7.Fe3 Vd8 8.Ha4 Fb4+ 9.Hd2 He5

Polgár Judit  jobb tervet választhatott volna 9...d5 10.Fb6 (10.Hb6? d4 11.Hxa8 dxe3 12.fxe3 Fd7) 10...Vh4 11.Bc1 He5-tel.

10.Bc1 Hf6 11.a3 Fd6 12.Hf3 Fc7 13.Hxe5 Fxe5 14.Fb6 Ve7 15.g3 h5 16.h4 Ba6 17.Fg2 Hg4 18.Vb3 Vf6 19.Bd1 Fc7

20.0-0 Vd8 21.Fxc7 Vxc7 22.c5 g5?!

Hátrányos állásban nagymesternőnk taktikai térre próbálta terelni a partit, de a svájci sakkozó könnyen hárította látszatfenyegetéseket.

23.hxg5 h4 24.Vf3 He5 25.Vf6 Bg8 26.Bd4 hxg3 27.fxg3 Bf8 28.Bfd1 Hg6

29.Bd6 Bxd6 30.cxd6 Vc2 31.Hc3 Vxb2 32.Fe4 Vb6+ 33.Kg2 Vd8

 

34.Hb5

Látványos világos nyerése a 34.Vxg6 fxg6 35.Fxg6+ Bf7 36.Bh1 Kf8 37.Bh8+ Kg7 38.Bxd8 Kxg6 39.Bxc8 változatban.

34...Vxf6 35.gxf6 He5 36.Bc1 Hc6 37.g4 b6 38.Kg3 Fb7 39.Bb1 Bg8 40.Kf4 Kd8 41.Hc3 Bh8 42.Bxb6 Kc8 43.Ha4 Bh6 44.Hc5 Fa8 45.Kg5 Bh2 46.Ff3 Bh8 47.Hd3 Bg8+ 48.Kf4 Bg6 49.Fxc6 Fxc6 50.g5 Bg8 51.He5 Bf8 52.g6 fxg6 53.Kg5 Fe4 54.f7 és sötét feladta

 

Polgár,J (2696) - Pelletier,Y (2574)
Réti megnyitás [A07]

1.Hf3 Hf6 2.g3 d5 3.Fg2 c6 4.d3 Fg4 5.Hbd2 Hbd7 6.0-0 e5 7.h3 Fh5 8.Hh4 Fc5 9.c4 0-0 10.cxd5 cxd5 11.Hb3 Fb6 12.Fd2 a5 13.a4 Be8 14.Bc1 Hf8 15.Hf5 He6 16.Ve1 Fg6 17.Hh4 e4 18.Hxg6 hxg6 19.Bc3 Vd7 20.Va1 Hd4 21.Hxd4 Fxd4 22.Bb3

 


22...e3 23.Fe1 exf2+ 24.Fxf2 Fxf2+ 25.Bxf2 Be3 26.g4 Bae8 27.Vd1 Vxa4 28.g5

 

 

28...He4 29.Fxe4 dxe4 30.Bxf7 Vd4 31.Bf2 Bg3+ 32.Kf1 Bxh3 33.Vc2 e3 és világos feladta

 

Mamedgyarov,S (2753) - Kramnyik,V (2803)
Nimzoindiai védelem [E36]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.Vc2 0-0 5.a3 Fxc3+ 6.Vxc3 d5 7.Hf3 dxc4 8.Vxc4 b6 9.Fg5 Fa6 10.Va4 Vd7 11.Vc2 c5 12.dxc5 Bc8 13.Bd1

Az orosz csapatbajnokságon Jan Nepomnjacsij a 13.Fxf6 gxf6 14.Bd1 Ve7 15.e3 Bxc5 16.Ve4 Fb7 17.Vh4 Hd7 18.b4 Bc3 19.Vd4 Bc7 folytatásban sem tudott előnyt elérni Lékó Péterrel szemben.

13...Ve7 14.e4 Fxf1 15.Bxf1 h6 16.Fh4 Bxc5 17.Ve2 e5 18.Fxf6 Vxf6 19.Vd3 Vc6

Az exvilágbajnok megnyerte az elméleti párbajt az idei rapidvilágbajnok ellen.

20.Hg1?! Bc1?!

Jobb volt a 20...Bc2 21.Vd5 Bxb2 22.Vxe5 Bb5 23.Vd4 Ha6 folytatás.

21.He2? Bxd1+ 22.Kxd1 Ha6 23.Vxa6?

23...Bd8+ 24.Ke1 Vc2 25.f3 Bd1+ 26.Kf2 Vc5+ 27.Hd4 Bxd4?!

Az azeri sakkozónak nem lett volna mentsége a 27...Bd2+ 28.Kg3 exd4 29.h4 Vc6 30.Kh2 Vc2 31.Bg1 Vc7+ 32.Kh3 Bxb2 változatban.

28.Kg3 Bd2 29.b4 Vc6 30.Bg1 Vg6+ 31.Kh3 Ve6+ 32.Kg3 Vg6+ 33.Kh3 Vh5+ 34.Kg3 Vg5+ 35.Kh3 Ve7?! 36.Kg3 Kh7 37.h3 Ba2 38.Vd3 a5 39.Vb3 Bd2 40.Vc3 Ba2 41.Vb3 Bd2 42.Vc3 Vg5+ 43.Kh2 axb4 44.Vxb4 Ve3 45.Kh1 f6 46.Ve7 Vb3 47.Vf8 Bc2 48.Vd6 Ba2 49.Vd7 Vxa3 és döntetlen

 

Kramnyik,V (2803) - Mamedgyarov,S (2753)
Királyindiai védelem [E68]

1.Hf3 Hf6 2.c4 g6 3.g3 Fg7 4.Fg2 0-0 5.0-0 d6 6.Hc3 e5 7.d4 Hbd7 8.b3 Be8 9.e4 exd4 10.Hxd4 a6 11.Fe3 Bb8 12.Vd2 c5 13.Hde2 b5 14.Vxd6 Hg4 15.Ff4 bxc4 16.Bad1 Va5 17.Hd5 cxb3

18.axb3

Nagyobb előnyt adott a 18.He7+ Kh8 19.Hxc8 bxa2 20.Vxd7 Bbxc8 21.Vxg4 a1V 22.Bxa1 Fxa1 23.Vd7 Va2 24.Hc1 Vc4 25.Hd3 folytatás.

18...Hge5 19.He7+ Kh8 20.Hxc8

Az exvilágbajnokot láthatóan nagyon megviselte a Tal-emlékversenyen elszenvedett csúfos kudarca. 20.Bd5 Vb5 21.Hc3 Vb6 22.Vxb6 Bxb6 23.Hxc8 Bxc8 24.Fh3 után reménytelen lett volna az azeri sakkozó állása.

20...Bbxc8 21.Hc1 Bc6 22.Vd2 Vxd2 23.Bxd2 c4 24.bxc4 Hb6 25.Bfd1?! Hexc4 26.Ba2 a5 27.Hd3 h6 28.h4 Bd8 29.Ff1 a4 30.Bb1 Bcc8 31.Bb5 a3 32.Fc1 Ha4

Már sötétnél volt az előny.

33.Bb7 Kg8 34.Fxa3 Hc3 35.Ba1


35...He2+

Jóval erősebb volt a 35...Hxe4 36.Ba2 Hc3 37.Ba1 He2+ 38.Fxe2 Fxa1 39.Fe7 Be8 40.Fg4 Bb8 folytatás.

36.Fxe2 Fxa1 37.Fe7 Be8 38.Hf4 Ha5 39.Bd7 Bc1+ 40.Kg2 Hc6 41.Fd6 Kg7? 42.Fg4? Hd4?

A kapkodásban hiba hibát követett.

43.e5?! Hb5 44.Fe6 Hxd6 45.exd6 Bf8 46.Fd5 Kf6 47.Fb3 Bc6 48.Hd5+ Ke5 49.Ba7 Fd4 50.Be7+?

50...Kxd6 51.Bb7 g5 52.hxg5 hxg5 53.g4 Bc1 54.He7 Ke5 55.Hf5 Fc5 56.Kg3 Bd8 57.Fxf7 Bd3+ 58.He3 Fxe3 59.fxe3 Bxe3+ 60.Kf2 Kf4 61.Fg6 Bf3+ 62.Ke2 Bcc3 63.Bb4+ Kg3 64.Ff5

 

 

64...Bf2+ 65.Kd1 Ba3 66.Ke1 Ba1+ 67.Fb1 Kg2 és világos feladta

 

Edouard,R (2666) - Nakamura,H (2784)
Elfogadott vezércsel [D24]

1.Hf3 d5 2.d4 Hf6 3.c4 e6 4.Hc3 dxc4 5.e3 a6 6.a4 b6 7.Fxc4 Fb7 8.0-0 Fb4 9.Ve2 0-0 10.Bd1 Ve7 11.Fd3 c5 12.Ha2 Hc6 13.Hxb4 Hxb4 14.Fb1 cxd4 15.Hxd4 Bfd8 16.Fd2 g6 17.Ve1 a5 18.Fxb4 axb4 19.Fd3 e5 20.Hc2 b3 21.Vb4 Ve6 22.He1 Fd5 23.e4 Fc6

24.Fc4 Ve8 25.Bxd8 Vxd8 26.Hf3 Vc7 27.Hg5 Fe8 28.Fxb3 Ba5 29.Bd1 Bc5 30.h3 Kg7 31.Kh2 h6 32.Hf3 Fc6 33.Hd2 Fb7 34.Be1 Fa6 35.Hb1 Bc1 36.Vd2

A francia nagymester jelentős időhátrányba került. 36.Bxc1 Vxc1 37.Hd2 Vc7 38.f3 h5 39.Hc4 volt a jó folytatás.

36...Bxe1 37.Vxe1 Vc5 38.Hc3 Fc4 39.Fxc4 Vxc4 40.Ve3 Vb4 41.Ve2 h5 42.h4 Vd4 43.g3 Hd7 44.Kg2 Hc5 45.Vc2 Vc4 46.Vd1 Vd4 47.Vc2 Hd3 48.Ve2 Hc5 49.Vc2 és döntetlen

 

Bacrot,E (2725) - Kosztenjuk,A (2489)
Grünfeld védelem [D74]

1.d4 d5 2.Hf3 Hf6 3.g3 c6 4.c4 g6 5.Fg2 Fg7 6.cxd5 Hxd5 7.0-0 0-0 8.e4 Hb6 9.h3 Ha6 10.Hc3 Hc7 11.a4 a5 12.Vb3 Ha6 13.Fe3 Hb4 14.Bad1 Fe6 15.d5 cxd5 16.Hg5 Fd7 17.exd5 Ff5 18.Hge4 Bc8 19.g4 Fxe4 20.Hxe4 Hc4 21.Fc5 Hxb2 22.Bd2 H2d3

Az exvilágbajnoknő a 22...Hc4 23.Vxc4 b6 24.d6 exd6 25.Bxd6 Bxc5 26.Vxc5 bxc5 27.Bxd8 Bxd8 28.Hxc5 Bd2 folytatásban egyenlő esélyeket kapott volna.

23.Bxd3 Hxd3 24.Vxd3

Bacrot előnybe került volna a 24.Fb6 Hc1 25.Fxd8 Hxb3 26.Fxe7 Bc4 27.d6 Bxa4 28.Bb1 Hd4 változatban.

24...f5 25.gxf5 gxf5 26.Hg5 Bxc5 27.He6 Vd6 28.Hxf8 Fxf8 29.Vxf5 Bc4 30.Kh1 Vf6 31.Vd7 Bf4 32.Bg1 Kh8 33.d6 Vxd6 34.Fd5 h6 35.Vxb7 e6? 36.Vb2+ Kh7?

Vesztőlépés.

 

37.Fe4+! Bf5 38.Fxf5+

Kimaradt a 38.Vf6 azonnali nyerés.

38...exf5 39.Vb7+ Kh8 40.Vb2+ Kh7 41.Vb7+ Kh8 42.Vf3 Ve5 43.Vg3 Vd5+ 44.Vg2 Vc4 45.f3 Vd5 46.Vg3 Kh7 47.Bg2 Vd1+ 48.Kh2 Vd5 49.Vg6+ Kh8 50.Vf6+ Kh7 51.Vg6+ Kh8 52.Vg3 Fd6 53.f4 Vf7 54.Kh1 Kh7 55.h4 Ff8 56.Kh2 Fd6 57.Kh3 Ff8 58.Vd3 Ve6 59.h5 Fe7 60.Vg3 Ff8 61.Vg6+ Vxg6 62.Bxg6 Fb4 63.Kg3 Fc3 64.Kf3 Fg7 65.Bd6 Kg8 66.Bd5 Fc3 67.Bxf5 Kg7 68.Ke4 Fd2 69.Kd5 és sötét feladta

 

Kosztenjuk,A (2489) - Bacrot,E (2725)
Spanyol megnyitás [C67]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.0-0 Hxe4 5.d4 Hd6 6.Fxc6 dxc6 7.dxe5 Hf5 8.Vxd8+ Kxd8 9.Hc3 Ke8 10.h3 h5 11.a4 Fe7 12.He4 Fe6 13.a5 Bd8 14.c3 Fd5 15.Be1 Fxe4 16.Bxe4 Bd1+ 17.Be1 Bxe1+ 18.Hxe1 h4 19.Ba4 Kd7 20.Hd3 c5 21.Be4 Kc6 22.Kf1 Kb5 23.e6 fxe6 24.Bxe6 Fd6 25.Be4 Bf8 26.Ke2 Kxa5 27.Fg5 b5 28.He5 Fxe5 29.Bxe5 Kb6 30.Be4 Bh8 31.Be5 Bf8 32.Be4 Bh8 33.Be5 Bf8 34.Be4 Bh8 35.Be5 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

 

(Fotók: http://www.genevachessmasters.ch

Komment 1 | Reblog! 0 |

A londoni világbajnok-jelölti döntő után Vlagyimir Kramnyikkal a Nezaviszimaja Gazeta és a televízió számára Marina Makaricseva készített interjút. Miért vesztette el utolsó partiját? Mit gondol arról, hogy Carlsen a világ legjobb sakkozója? Milyen esélyt ad Vishy Anandnak a címvédésre? Milyen munkát kell elvégezni Magnusnak és Vishynek a sikerért? Mit gondol Kaszparov megnyitási repertoárjáról? Többek között ezeket a kérdéseket válaszolta meg az orosz exvilágbajnok, aki higgadtan, visszafogottan idézte fel a torna kritikus pillanatait. Kramnyi úgy érzi, hogy még van tartaléka, sok mindent jobban csinálhat, s nem tett le céljáról, a világbajnoki cím visszahódításáról. Zsúfolt versenynaptára miatt lemondta a májusi norvég szuperversenyt, április 21-től az Aljechin-emlékversenyen játszik, majd júniusban a Tal-emlékversenyen.

„Természetesen fáradt és elkeseredett vagyok. Olyan közel voltam. Bármennyire is hiszem, hogy mindketten, Carlsen és én is megérdemeltük volna a tornagyőzelmet, de csak egy győztes lehet, így ebben az esetben azt mondhatjuk, hogy én egy kicsit balszerencsés voltam. Az utolsó fordulóban, azután, hogy Magnus szerencsével megnyerte utolsó előtti partiját (Radzsabov ellen), nehéz helyzetben voltam. Holtverseny esetén a tie-break egyik pontszáma nekem volt kedvező, míg a másik Magnusnak kedvezett. Sajnos az ő „tie-break” pontszáma sokkal fontosabb volt a versenykiírás szerint, bár hasonló szituációkban gyakran az ellenkezője számít. Egyforma pontszámunk volt, de valójában fél pont előnnyel kezdte az utolsó fordulót. Én sötéttel játszottam, ő világossal, a helyzetem nehéz volt. Kockáztatva nyerésre kellett játszanom, ez volt az egyetlen esélyem. Még mindig úgy gondolom, hogy ez helyes döntés volt, mert ez volt az egyetlen lehetőség, Magnust kibillenteni az egyensúlyából, idegessé tenni és rákényszeríteni, hogy nyerésre kelljen játszania. Ez vezethetett potenciálisan vereségéhez, ahogy ez történt is. Sajnos magam túl messzire mentem, és már nem menthettem meg a partimat, már „túlmelegítettem a botot”, amikor világossá vált Magnus veresége. A kezdettől mindent megkíséreltem, semmit nem tehettem. Megszokott, normál szituáció. Megragadhattam volna az esélyt egy-két  lépéssel a fordításra.  Lehet, hogy kicsit balszerencsés voltam, hogy nem tudtam többet kihozni. Összességében addig a pillanatig is a versenyen kárba veszett számos lehetőség” – idézte fel Kramnyik a taktikáját.

Marina Makaricseva az időzavart okolta, ha lett volna idő, hogy kicsit fagyassza a pozíciót…

„Nagyon érdekes pillanat volt, hogy a verseny végeredménye öt perc alatt dőlt el. Megmenthettem volna a partit, de a He6 lépés, amit terveztem és normál körülmények között megjátszottam volna, nem adott semmiféle esélyt, hogy nyerésre játsszak. Ebben a pillanatban Carlsen játszmája még nem indult meg a lejtőn, állása teljesen normális volt, és blöffölni próbáltam… Néhány perc múlva kiderült, hogy mindenképpen He6-ot kellett volna játszanom, de már késő volt. Már nem volt visszaút. A szituáció romlott: kockáztattam, minden vagy semmi, és már nem volt mentségem. Vaszilij időzavarban is precízen játszott, egyetlen hibát sem vétett. Én blöfföltem, időzavaros hibájában reménykedtem, az időkontroll után Magnus vesztett, de az én pozícióm is menthetetlen volt. Ez egy megszokott sporthelyzet. Rutinos sakkozó vagyok, tervezhettem ezt a helyzetet. Most sem lenne más esélyem, mint a kockáztatás” – magyarázta Vlad a kritikus pillanatokat.

-A verseny megmutatta, hogy Magnusnak is vannak idegei. Széles körben elterjedt, hogy a legerősebb erénye, hogy nem hibázik és érzelmeit mindig kontroll alatt tartja. De most láthattuk, hogy sokszor  sietett megnézni az ön tábláját, amikor Gelfanddal játszott, vagy az utolsó játszmánál. Ő sem legyőzhetetlen?

- Magnus kiemelkedő, figyelemre méltó sakkozó. Mégis véleményem szerint a sakkvilág túlbecsüli hegemóniáját. Hiszem, hogy ketten, Aronjan és én is egyenlő esélyekkel mérkőzhetünk vele. Kétségkívüliek kvalitásai: fiatal kora, energiával telített, jó idegrendszer, hihetetlen motiváció, gyilkos ösztön… De a sakk oldaláról nem látom, hogy ő miért lenne sokkal erősebb nálam, vagy Levonnál…. Kétségtelenül nagyon erős sakkozó és óriási tehetség. Nem próbálom csökkenteni eredményeit. Mégis úgy hiszem, hogy az Élő-pontszámoknál jelentős előnye nem a sakkozói bázison alapszik. Más tulajdonságoknak felel meg. A sakk oldaláról meggyőződésem, hogy versenyezhetek vele. Ahogy ezt mindig teszem. Nem is olyan régen még pozitív eredményem volt Magnussal szemben. A világbajnok-jelölti verseny minimeccsén boldog lehetett az elért két döntetlennel. Mindenki (magamat is beleértve) gondolta, hogy legyőzhetetlen az energia, az idegek és hasonló tényezők miatt. Ezen a versenyen életében először került igazán bajba. Ez a verseny nem úgy alakult, ahogy ez várható volt. Ivancsuk elleni partija után valami baj történt. Hirtelen kiderült, hogy eléggé sérülékeny. Én az ő korában szintén rángatóztam a döntő pillanatokban, pillantást vetettem a többi táblára. Az évek során megerősödtem. Nyerek, vagy vesztek, de az utolsó fordulóbeli vesztésem sem okozott bármilyen módon idegességet. Úgy éreztem, hogy nyugodt vagyok és illően játszom. Amikor a partit játszod, akkor mindenről el kell felejtkezni, ki néz, ki van körülötted, a verseny állásáról, a játszmára kell figyelni. Ez a jön a tapasztalattal.

 

Vlagyimir Kramnyik úgy ítéli meg, hogy reálisak Vishy Anand címvédési esélyei. A legnagyobb problémát abban látja, hogy Anandot „megfélemlítette” Carlsen, megijedt tőle, ahogy sohasem volt sokkal gyengébb Kaszparovnál, de nem tudott ellene játszani. (Kaszparov 16-5-re vezet a klasszikus partik alapján, 31-szer remiztek.) 

„ Az életkor áldozatot követel. Anand kicsit rosszabbul játszik, mint korábban, de még mindig elég jól. Ritkán veszít és ez meccsen nagyon fontos. Meccsen nem kell sokat nyerni, elég egy győzelem és a többi remi… Nyilvánvaló, hogy Vishy most a meccsekre koncentrál, és nem pazarol energiát a megszokott versenyein. Lehet, hogy nem lesz csúcsformában. Talán karrierjének csúcspontja volt az ellenem játszott döntő. Ragyogóan játszott, majd visszaesett. Ha a normális jó formájában játszik, legyőzheti Carlsent, de csak akkor, ha sikerül megoldani a pszichológiai problémákat. Meg kell tennie. Relaxálnia kell és nem szabad félnie Magnustól. Szembe szállhat Carlsennel és legyőzheti. Ha Anand képes így felkészülni, akkor egyenlőek az esélyek. Ellenkező esetben szerények a reményei. A pszichológia sokat számít a meccsen. Azt mondanám, hogy a legfontosabb, a másik tényező lehet, ha sikerül nyomás alatt tartani Magnust legalább hat játszmáig (félidőben 3-3 az eredmény), akkor az én szememben Anand a favorit.”

Az orosz exvilágbajnok véleménye szerint Anand megnyitáselméleti felkészültségben felülmúlja Carlsent. Jól kidolgozott, megjátszott nyitásai vannak, ezért annyira erős a párharcokban. Még világossal is nehéz ellene nyitásban előnyt elérni. Bonni  meccsükön Kramnyik sokat kockáztatott, hogy valahogy ebből a páncélzatból valahogy kicsábítsa, de a kockáztatás nem hozta meg a kívánt eredményt. Magnusnak is megvannak a maga előnyei. Kiváló, fantasztikus memóriája van, rugalmas, különböző szisztémákat játszhat… De a megnyitás – ez egyike Carlsen problémáinak…

Anandnak is megadta  a tanácsokat, a megnyitáselméleti problémákat Carlsennek kell megoldania. A londoni torna előtt fenyegetőzött, hogy nagyon komolyan készül, de a nyitásokban semmit sem mutatott. Anand elleni meccsén ez másképp lesz… Állandó nyomás alatt lesz a nyitásban, ha védekezni kell a rosszabb pozíciókban. A meccsig a fél év nem hosszú idő, érdekes lesz, hogy sikerül-e valami új koncepciót kitalálni, ravaszsággal túljutni ezen a problémán.

 

Az interjúnál Kramnyik még nem tudta, hogy felröppent a hír, Garri Kaszparovot ismét felkérték Magnus Carlsen segítésére. Ezt az 50. születésnapját Oslóban ünneplő Kaszparov sajtótájékoztatója után kissé elsietve, pontatlanul közölte a tekintélyes VG újság. Érdekes volt megismerni véleményét arról, hogy mit gondol arról, ha Garri egyszerűen csak átadja Magnusnak a megnyitáselméleti repertoárját.

„A megnyitáselmélet – ez egyfajta tudomány. Folyamatosan fejlődő dolog. Abban az időben, amikor Kaszparov még a sakkban volt, tényleg zseniálisan tudta a nyitásokat. Ezt már nem jegyzik, már elmúlt ez az időszak. Nagyon gyorsan – valóban viharosan fejlődik a sakkozás, mint például az internet. Például az első modulok, iPhone már senkit nem izgatnak, érdekelnek… Ilyen a megnyitás – ez amolyan tréfa, állandó munka nélkül nem lehet megcsinálni, úgymond a felhalmozott poggyász eszmék – és ezen élsz, tíz évig játszod. Ez valamikor lehetséges volt… A 70-es, 80-as években, amikor még nem volt számítógép. Most állandóan újat kell keresni, kolosszális munka kell valamilyen új ötlethez. A régi poggyásszal már nem jutsz messzire, és Anand állandóan megújít, frissít, állandóan dolgozik, vagy a csapata, állandóan valami színt tesz hozzá. Ez nem afféle kozmetikai kezelés, hanem folyamatos munka a mélységekig, a tökéletességig. Ez a munka folyamatosan halmozódik és csak néhány év múlva ad gazdag termést. Ezért lesz nagyon nehéz Carlsennek utolérnie Vishyt…Még akkor is, ha a nap 24 órájában megszakítás nélkül sakkozik majd, nem lesz képes behozni azt, amit Anand tíz év alatt megcsinált. Valami ravaszat ki lehet találni. Például, amikor én játszottam a meccset Kaszparovval, megértettem, hogy Kaszparov mindenképpen jobban fel lesz készülve, de sikerült ravasz játékfelépítéssel, a nyitásban új irányokkal, új  elgondolásokkal csökkenteni előnyét és kiegyenlíteni esélyeimet.”

Kramnyik egyetértett abban, hogy Carlsen stílusa nagyon hasonlít Karpovéra, de a hiányosságai is. „Carlsen kicsit javított Karpov. Gyakran hallom, hogy stílusa túlságosan száraz… Ez részben igaz, de úgy gondolom, hogy az az ember, aki a mesteri tudás ilyen fokát érte el, ilyen eredményeket, joga van bármilyen stílushoz, úgy játszhat, ahogy a legjobbnak tartja. Senkinek nem áll jogában mutogatni rá, ha ilyen Élő-pontja van, ilyen mesteri tudása, ilyen kimagasló játékereje. Jogában áll úgy játszani, ahogy a legjobbnak tartja” – értékelte Carlsen stílusát.

 

Vlagyimir Kramnyik nem mondott le a világbajnoki cím visszaszerzésének esélyéről. „Ha nem sikerül a következő ciklusban, akkor újra megpróbálom. Úgy tűnik, hogy korai lenne még leírni magam. Befejeződött a világbajnok-jelölti torna. Az a verseny, amelyre mindenki motiváltan, felkészülten érkezett. Ez egyfajta lakmuszpapír, amelyik megmutatja adott pillanatban a szintedet. Mindenki kiteregette az összes kártyáját, motiváltak voltak… És emellett meg tudtam mutatni, hogy megnyerhettem volna versenyt, első lehettem volna. Van még tartalékom, pontosan tudom, hogy bizonyos dolgokat jobban is csinálhatok…” – fejezte be gondolatait a sakkozás 14. világbajnoka, aki Garri Kaszparovot taszította le a trónról és Viswanathan Ananddal szemben vesztette el világbajnoki címét.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A norvég világranglista-vezető Magnus Carlsent választották 2011 legjobb sakkozójává. A „64-Sahmatnoje Obozrenije” tizenhetedik éve szervezi a sakk Oscar-díj odaítélésére a szavazást. Carlsen sorozatban harmadszor nyert. Az izraeli Borisz Gelfandot jelölték a második helyre, az örmény Levon Aronjan ismét harmadik lett a szavazáson.

A spanyol sakkszervező és újságíró, Jordi Puig 1967-ben kérte először voksolásra az újságírókat, akik Bent Larsennek ítélték a díjat. 1968-ban Borisz Szpasszkij lett a legjobb, egy évvel később a szovjet nagymester már a sakkozás tizedik világbajnokaként győzött. Az amerikai Robert Fischer évei következtek, az amerikai fenomén háromszor is joggal érdemelte ki az Oscar-díjat. Tőle Anatolij Karpov vette át az uralkodói szerepet, a sakkozás tizenkettedik világbajnokát 1973 és 1977 között megszakítás nélkül ötször választották meg az év legjobbjának. Bár Karpov a svájci Viktor Korcsnojjal szemben 1978-ban megvédte címét, az újságírók mégis a világbajnoki döntő vesztesének, Korcsnojnak adták a díjat.

Karpov 1979 és 1981 között ismét tündökölt, majd kihívója, Garri Kaszparov vette át tőle a stafétabotot. Kaszparov 1982-ben és 1983-ban nyert a szavazáson, majd Karpovot pályafutása során utoljára 1984-ben választották a legjobbnak. Kaszparov világbajnoki címének megszerzésével, majd megvédésével méltán érdemelte ki négyszer is az Oscar-díjat. Puig úr 1989-ben bekövetkezett halálával 1995-ig nem volt igazi gazdája a szavazás megszervezésének. Ezt az időszakot többen is kihasználták, sokan rendeztek házi szavazásokat, hogy saját népszerűségüket növeljék, de csak 17 éve van ismét igazi szervezett voksolás, amelynek rangot ad, hogy nyomon követhető, kik is értékelték az elért eredményeket.

Kaszparov 1995-ben és 1996-ban lett Oscar-díjas, 1997-ben és 1998-ban Viswanathan Anandot választották a legjobbnak. Kaszparov 1999-ben ismét győzött, 2000-ben többen voksoltak londoni legyőzőjére, Vlagyimir Kramnyikra, kivívták a szuperversenyeken villogó  Kaszparov rosszallását. A harmadik évezred első Oscar-díját Kaszparovnak ítélték, az exvilágbajnok elsőségéhez nem férhetett kétség, Kramnyik szoros versenyben előzte meg Ruszlan Ponomarjovot. Tíz éve ismét Kaszparovot választották a legjobbnak, Lékó Péter bravúros szerepléssel megérdemelten lett második. 2003-ban Anand nyert meggyőző fölénnyel, az orosz Peter Szvidler követte. Kaszparov és Kramnyik mögött Lékó az ötödik helyen végzett.

Anand 2004-es esztendőben elért ragyogó eredményeit a szakma is díjazta, óriási fölénnyel győzött, 1541 ponttal előzte meg az orosz Szuperbajnokság nyertesét, Garri Kaszparovot,  Lékó Pétert szoros küzdelemben a harmadik helyre jelölték. Vlagyimir Kramnyik, Rusztam Kaszimdzsanov és Veszelin Topalov volt a további sorrend.

Egy pillanatig sem lehetett kétséges, hogy Veszelin Topalov érdemli ki 2005-ös Oscar-díjat. Bámulatos teljesítménnyel megnyerte a San Luis-i világbajnokságot. Győzött a szófiai szuperversenyen, holtversenyben volt első a linaresi tornán, s dortmundi holtversenyes második, a Wijk aan Zee-i harmadik helyével sem kellett szégyenkeznie, 293-an jelölték a legjobbnak. Nem lehetett kétséges Viswanathan Anand második helye sem. Második lett a világbajnokságon, ezüstérmes Wijk aan Zee-ben és Szófiában, harmadikként zárta linaresi szereplését, s valamennyi rapid tornát is megnyerte.

Egy évvel később meggyőző fölénnyel, pályafutása során másodszor nyert az egyesített világbajnoki cím birtokosa, Vlagyimir Kramnyik. Az orosz világelső hosszas betegség után remekelt a torinói sakkolimpián, megnyerte a dortmundi szuperversenyt, és emlékezetes csatában legyőzte Veszelin Topalovot az elisztai világbajnoki döntőn, amelynek menete, a sakktáblán kívül is zajló „háború” alaposan megosztotta  sakkvilágot. Hatvannégy nagymester közül hárman Topalovot nem jelölték a legjobb tízbe, egy szavazó Kramnyikot „büntette”. A bolgár exvilágbajnok sem zárt rossz évet, holtversenyben volt első Ananddal a Corus tornán, megnyerte a szófiai szuperversenyt, holtversenyben másodikként végzett a linaresi viadalon. Megérdemelt Viswanathan Anand harmadik helye, holtversenyes elsőség Wijk aan Zee-ben, és valamennyi rapid versenyén győzött.

 

Az indiai világbajnokot, Viswanathan Anandot választották 2007 legjobb sakkozójává. Vishy meggyőző fölénnyel nyert,  pályafutása során ötödször érdemelte ki az elismerést. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikot jelölték a második helyre, meglepetés az amerikai Gata Kamsky dobogós helye, megnyerte a Világkupát, de más jelentős sikerrel nem büszkélkedhetett.

A „64” sakkmagazin főszerkesztőjének, Alekszandr Rosalnak a halála után kevésbé volt szervezett a következő három évben a szavazás. A világbajnoki címét a bonni párharcban Vlagyimir Kramnyikkal szemben megvédő Anand győzött 2008-ban is. A triplázás azonban nem sikerült, a norvég szuperzseni, Magnus Carlsen évei következtek.

A 2009-es esztendőt Magnus a Corus-torna megnyerésével kezdte, majd Linaresben harmadikként zárta szereplését. A dortmundi szuperversenyen is bronzérmes volt, szenzációs tornagyőzelmet aratott a kínai Nankingban, két és fél ponttal előzte meg Topalovot. Óriási fölénnyel diadalmaskodott a villám-vb-n, holtversenyben második a moszkvai Tal-emlékversenyen. Az évet londoni sikerrel zárta.

Carlsen 2010-ben is folytatta sikersorozatát, Wijk aan Zee-ben megvédte elsőségét. A báznai szuperversenyen kétpontos előnnyel végzett az élen. Gyengélkedett a Grand Slam-döntőn, de Nankingban ismét remekelt, ezúttal Anand előtt nyerte meg a versenyt. Londoni tornagyőzelemmel zárta az évet. Anand szoros versenyben, mindössze 20 pontos hátránnyal lett második, Levon Aronjan, Vlagyimir Kramnyik, Szergej Karjakin, Veszelin Topalov, Jan Nepomnjacsij, Vaszilij Ivancsuk, Hikaru Nakamura és Alekszandr Griscsuk került még a legjobb tízbe.

 

A „64” újság 10-es száma közölte a 2011-es Oscar-díjra történt szavazás végeredményét. Sorozatban harmadszor választották a legjobbnak Carlsent, aki a világbajnok-jelölti páros meccseken győztes Borisz Gelfandot előzte meg. A norvég világranglista-vezető harmadik volt Wijk aan Zee-ben, megismételte sikerét Báznán, megnyerte a bieli szuperversenyt. Holtverseny után a rapid rájátszáson Vaszilij Ivancsukot legyőzve a Grand Slam-döntőn is ő emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. Moszkvában az örmény Levon Aronjannal osztotta a dicsőséget, de sötéttel sikeresebben játszott, övé lett az elsőség. Londonban harmadikként végzett.

A harmadik helyre Levon Aronjant jelölték, sorozatban harmadszor végzett a dobogón. A Világkupán győztes és orosz szuperbajnok Peter Szvidler a negyedik, a dortmundi és a londoni szuperversenyeken első exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyiknak az ötödik hely jutott. A legjobb tíz további sorrendje: Alekszandr Griscsuk, Vaszilij Ivancsuk, Viswanathan Anand, Alekszandr Morozevics és Hikaru Nakamura.

 

Az Oscar-díj eddigi győztesei:

1967 Bent Larsen

1968-1969 Borisz Szpasszkij

1970-1972  Robert Fischer

1973-1977 Anatolij Karpov

1978 Viktor Korcsnoj

1979-1981 Anatolij Karpov

1982-1983 Garri Kaszparov

1984 Anatolij Karpov

1985-1988 Garri Kaszparov

1995-1996 Garri Kaszparov

1997-1998 Viswanathan Anand

1999 Garri Kaszparov

2000 Vlagyimir Kramnyik

2001-2002 Garri Kaszparov

2003-2004 Viswanathan Anand

2005 Veszelin Topalov

2006 Vlagyimir Kramnyik

2007-2008 Viswanathan Anand

2009-2011 Magnus Carlsen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Isztambulban augusztus 27. és  szeptember 9. között rendezik meg a 40. Férfi és a 25. Női Sakkolimpiát. A sakkozás legrangosabb seregszemléjén a férfiak versenyében 162 együttes, a nők viadalán 131 csapat vesz részt. Hétfőn este tartják az ünnepélyes megnyitót, másnap indulnak a sakkórák. Címvédőként az ukrán férfi és az orosz női együttes áll rajthoz. A negyedik helyre rangsorolt férfi válogatottunkban Lékó Péter, Almási Zoltán, Polgár Judit, Berkes Ferenc és Balogh Csaba játszik.  A rajtlistán tizenegyedik női csapatunk Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Rudolf Anna, Gara Anita és Papp Petra összeállításban szerepel. A 11 fordulós svájci rendszerű olimpia fantasztikus sakkcsemegét ígér, hiszen a legjobbak közül csak a norvég világranglista-vezető Magnus Carlsen és az indiai világbajnok Viswanathan Anand, valamint a női világranglistán negyedik Humpy Koneru hiányzik.   A küzdelmek négy táblán folynak, a mérkőzés megnyerése 2, a döntetlen 1 meccspontot ér. A helyezéseket a meccspontok döntik el, a holtversenyt az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítás.  A sakkolimpia hivatalos honlapja: http://istanbul2012.tsf.org.tr.

Isztambul több mint 13 milliós lakosságával Törökország legnagyobb városa, annak kulturális, művészeti és gazdasági központja, illetve 1923-ig fővárosa, jelenleg Istanbul tartomány székhelye. A város a  Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán terül el, s területileg ugyan csak kisebb része van Európában, mégis európai városnak tartják. Különleges fekvése, római kori, bizánci és oszmán  építészeti emlékei, valamint a múzeumaiban és palotáiban fellelhető művészi alkotások révén a turisták kedvelt utazási célpontja. Péccsel és Essennel együtt Isztambul 2010-ben az „Európa kulturális fővárosa” címet birtokolta. Isztambul Európai Uniós támogatásokkal együtt összesen 150 millió eurós költségvetésből gazdálkodva szervezte meg a 2010-es év programjait. A „kulturális főváros” számos épületet felújított, köztük a Hagia Szophiát, a  Topkapi palotát  és a  Szulejmán-mecsetet. 

Isztambulban másodszor rendeznek sakkolimpiát, 2000-ben már sikerrel szervezte meg a sakkozás nagy seregszemléjét. A győztes orosz csapatból Alekszandr Griscsuk maradt meg „hírmondónak”.  Az ezüstérmes német együttesből senki nem szerepel a mostani viadalon, a harmadik helyezett ukrán csapatból Vaszilij Ivancsuk és Ruszlan Ponomarjov játszik. A rosszabb Bucholz-pontszámmal negyedik válogatottunk tagja volt Lékó Péter, Polgár Judit és Almási Zoltán, sakkozásunk legendája, Portisch Lajos utoljára szerepelt, 20. sakkolimpiáján vett részt. A nőknél kínai győzelem született, a grúzok lettek a másodikak, az oroszok harmadikként zárták szereplésüket. Az elmúlt 12 év alatt alaposan megváltoztak az összeállítások, csak a grúz Nino Hurcidze képviseli az akkori sikeres nemzedéket.

A 40. sakkolimpián  az előzetes nevezések alapján 162 férficsapat és 131 női együttes vesz részt, címvédőként az ukrán férfi és az orosz női válogatott.. A rajthoz állók nagy létszámához kevés a 11 forduló, a drezdai olimpia előtt az egyik legérthetetlenebb döntés volt a fordulók számának csökkentése, a párosítási szisztéma is megváltozott. A meccspontok határozzák meg a végső serrendet, a holtversenyt az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszám dönti el, ezért a párosításnak óriási jelentősége van.

Az eddigi olimpiákon férfi válogatottunk három olimpiai aranyérmet szerzett, 1927-ben Londonban, 1928-ban Hágában és 1978-ban Buenos Airesben nyerték el sakkozóink a Hamilton Russel aranyserleget. 1930-ban Hamburgban, 1937-ben Stockholmban, 1970-ben Siegenben, 1972-ben Szkopjéban, 1980-ban Máltán, 2002-ben Bledben ezüstérmet, 1956-ban Moszkvában, 1966-ban Havannában pedig bronzérmet szerzett együttesünk. Az érmek számát tekintve negyedikek vagyunk a rangsorban. A legeredményesebb a szovjet válogatott 18 aranyéremmel, 1978-ban másodikak voltak. Az orosz együttes hatszor nyert, Calviában és Hanti-Manszijszkban ezüstösek Ukrajna mögött. Az Egyesült Államok sakkozói öt elsőséget szereztek, 5 ezüst és 8 bronzérem még a gyűjteményükben. A jugoszlávok egy olimpiai bajnok cím mellett még 6-6 érmet gyűjtöttek, az örmények 2006-ban és 2008-ban aranyérmesek, a megelőző két viadalon bronzérmesek voltak. Az ukránok két aranyérem mellett még egyszer másodikként, kétszer harmadikként zárták szereplésüket.

2002-ben ezüstérmes volt válogatottunk

Bledben válogatottunk 22 éves szünet után szerzett ismét érmet, szenzációs sikerként a későbbi győztes orosz csapatot is legyőzve végzett a második helyen Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Gyimesi Zoltán, Ruck Róbert és Ács Péter összeállításban. Nyolc éve Calviában tartalékos együttessel szerepeltünk, Polgár Judit első gyermekének adott életet, Lékó Péter világbajnoki döntőt játszott Vlagyimir Kramnyikkal, a csapat az olimpiák történetében messze a legrosszabb helyezést érte el, csak  31. lett.

A torinói sakkolimpia előtt nagyon bíztunk abban, hogy válogatottunk ismét a legerősebb összeállításában éremesélyesként rajtolhat. Sajnos másként alakultak az események. Polgár Judit második gyermekét várta, és Lékó Péter sem állt a csapat rendelkezésére. A rossz előjelek ellenére szép magyar sikerrel fejeződött be a meglepetések olimpiája. A 13 forduló során volt okunk az örömre, néha bánkódtunk, hol a mennyekben jártunk, hol a pokol tornácán éreztük magunkat. Minden jó, ha vége jó, Torinóban megszerettük a svájci rendszert, hiszen a remek hajrával együttesünk a maximumot érte el az ötödik helyezéssel.

Váratlan, de teljesen megérdemelt volt 144 csapat versenyében az örmények olimpiai bajnoki címe, veretlenül, a hajrában két taktikus 2-2-vel értek célba. Az olimpia első félidejében a 12. helyre rangsorolt kínai csapat csak látcsővel figyelte az élen állókat, aztán beindult a henger, szenzációként hatott a második helyük. Sokat erősödött az amerikai csapat Gata Kamskyval, a hajrában jött fel az izraeli gárda. Az első helyre rangsorolt orosz válogatott hatodik helyezése óriási meglepetés volt. Vlagyimir Kramnyik hosszas betegsége után sikerrel tért vissza, de csapattársai alulmúlták a várakozást, szinte hihetetlen, hogy az 52 partiból tízet vesztettek el!

Négy éve Drezdában  a sakkolimpiák történetének talán legizgalmasabb utolsó fordulójára került sor. Többen pályáztak az olimpiai bajnok címre, a dobogós helyezésekre. Alaposan kidolgozott taktikával játszott a címvédő örmény válogatott, sakkozói olyan megnyitásokat választottak a kínaiak ellen, ahol  nem fenyegette nagymestereiket a vereség veszélye, de ellenfeleiknek túlzott kockázatokat kellett volna vállalniuk a nyerésért. Három döntetlen mellett a negyedik táblán dőlt el a küzdelem, a sakkozás kilencedik világbajnokának, Tigran Petroszjannak a névrokona szerezte meg az olimpiai bajnoki címet jelentő győzelmet.

Ezüstérmes a remekül hajrázó  izraeli csapat lett, az amerikaiak ismét bronzérmesek. Az ukránok nagyot botlottak a zárónapon, leszorultak a dobogóról is. Az első helyre rangsorolt orosz csapat Torinóhoz hasonlóan nagy csalódást okozott, az ötödik helyen végzett.  Válogatottunk az orosz együttessel egyforma meccsponttal, de gyengébb ún. olimpiai  Berger-Sonneborn pontszámmal végül a nyolcadik helyen zárta szereplését. A négy táblán folyó vetélkedésen már csak egy tartalékot lehetett nevezni.

Hanti-Manszijszkban emlékezetes versengésben, bravúros szerepléssel, várakozáson felüli teljesítménnyel, de sajnos rosszabb Berger-Sonneborn pontszámmal negyedik lett férficsapatunk.

Az utolsó fordulóban a lengyelek elleni győzelem mellett abban is reménykedtünk, hogy a rangadókon papírforma eredmények születnek. Arra nem gondoltunk, hogy az orosz-spanyol meccs harmadik tábláján a világossal játszó Peter Szvidler vereséget szenved  Ivan Lopez Salgadotól. Ebben a pillanatban az izraeli-ukrán meccs 1-1-re állt, és az ukránok kapitánya azonnal reagált a váratlan fejleményre, a másik két partiban azonnal kombinált remit kínált, amit az izraeliek boldogan fogadtak el, ez a bronzérmet jelentette számukra. Az ukránok az olimpiai bajnoki címet ünnepelhették, hat évvel 2004-es calviai sikerük után ismét elnyerték a Hamilton-Russel aranyserleget. A nagy favorit oroszoknak pedig be kellett érniük az ezüstéremmel.

 

A bronzérem sorsa valahol a középmezőnyben dőlt el. Az utolsó forduló előtt az izraeli csapattal szemben 8,5 Berger-pont volt a hátrányunk, a végső számításnál 12 ponttal előztek meg bennünket. Fájó emlék, hogy az 1980-as máltai olimpián 1,5 Bucholz-pont döntötte el az aranyérem sorsát az oroszok javára. 2000-ben az ukránok „halászták el” előlünk a bronzérmet, most az izraeli együttes volt a szerencsésebb. Sokáig nem is láttuk Gelfandékat az élcsoportban, de a két évvel ezelőtti drezdai olimpiához hasonlóan a hajrá izgalmait jól bírták, négyes nyerősorozattal, majd egy kissé mázlis 2-2-vel az ezüstérem után most bronzérmet nyertek.

Egyértelműen megérdemeltük volna a dobogós helyezést. A kínaiak, majd az oroszok legyőzése után nagyon reménykedtünk. Az ukránoktól és az izraeliektől elszenvedett vereségen is túl tudta tenni magát a csapat, javított, utolsó erőtartalékaikat is mozgósítva érte el a holtversenyes harmadik helyet. Lékó Péternek nem ment a játék, de Alekszandr Griscsuk legyőzése nagy fegyvertény volt. Almási Zoltán remek formában játszott, eredményesen sakkozott. A csapat legjobb pontszerzőjeként még tábladíjas is lett. Polgár Judit fantasztikusan küzdött, csapatgyőzelmeket is jelentettek nyerései. Berkes Ferenc egyedül maradt veretlen válogatottunkban, Balogh Csaba négyszer kapott csak játéklehetőséget, fontos partit nyert meg.

Az olimpiai bajnok ukránoknál Vaszilij Ivancsuk bámulatosan sakkozott, méltó társakra is lelt, kapitányuk, a szovjet válogatottal olimpiai bajnok Vlagyimir Tukmakov remekül irányította az együttest. Az orosz csapatnak jelentős erősítést jelentett Szergej Karjakin, de a 20 éves nagymester önmagában kevésnek bizonyult  az elvárt aranyérem megszerzéséhez. A címvédő örmények csak hetedikként végeztek, a kontinensbajnok azeriek a 12. helyen zárták szereplésüket. A viadal menete ismét bizonyította, hogy a lecsökkentett fordulószám miatt is a párosítás túlzottan fontos tényezővé vált, az olimpiai Berger-Sonneborn számítás pedig nem annyira igazságos, hiszen gyengébb csapatok elleni nagyarányú győzelem néha még többet ért, mint rivális, a sakkozás élmezőnyébe tartozó ellenfél minimális legyőzése. Egyenlő meccspont esetén a holtversenyt az említett olimpiai Berger-Sonneborn pontszám döntötte el. Az ellenfelek meccspontjainak és az ellenük elért táblapontoknak a szorzata. A leggyengébb meccspontos ellenfél nélkül számolták az eredményt. 

 

A 39. férfi sakkolimpia végeredménye:

Olimpiai bajnok: Ukrajna (Vaszilij Ivancsuk 8/10, Ruszlan Ponomarjov 5/9, Pavel Eljanov 7/10, Zahar Efimov 8,5/11, Alekszandr Mojszejenko 2,5/4) 19 meccspont, 380,5 olimpiai Berger-Sonneborn pontszám, 31 pont)

2. Oroszország  (Vlagyimir Kramnyik 5,5/9, Alekszandr Griscsuk 6/9, Peter Szvidler 5,5/10, Szergej Karjakin 8/10, Vlagyimir Malahov 3/6) 18, 379,5, 28

3. Izrael  (Borisz Gelfand 4,5/9, Emil Szutovszkij 7,5/9, Ilia Szmirin 5/7, Maxim Rodhstein 6,5/10, Victor Mikhalevski 5,5/9) 17, 367,5, 29

4. Magyarország  (Lékó Péter 4,5/10, Almási Zoltán 7/10, Polgár Judit 6/10, Berkes Ferenc 6,5/10, Balogh Csaba 2,5/4) 17, 355,5, 26,5

5. Kína 16, 362, 29

6. Oroszország2 16, 355, 29,5

7. Örményország 16, 345, 27

8. Spanyolország 16, 332, 28,5

9. Egyesült Államok 16, 315,5, 27

10. Franciaország 16, 311,5, 25

11. Lengyelország 15, 346,5, 29

12. Azerbajdzsán 15, 333, 28

13. Oroszország3 15, 320,5, 26

14. Fehéroroszország 15, 307,5, 27,5

15. Hollandia 15, 305,5, 24,5

 

Válogatottunk tavaly az ötödik helyen végzett a kínai Ningbóban megrendezett csapat-világbajnokságon. A viadal utolsó fordulójában négyesünk a házigazdák együttesétől 2,5-1,5-ös vereséget szenvedett. Mérkőzés közben még az ezüstérem megszerzésének reménye is felcsillant. Az örmények ismét remekeltek, világbajnokok lettek, veretlenek maradtak, egységes csapatot alkottak. Az ukránok India bravúrjának, az orosz együttes elleni győzelemnek köszönhetően a harmadikok lettek. A címvédő orosz csapat leszorult a dobogóról. Emlékezetes marad a viadal a sok meglepő eredmény, váratlan fordulat miatt.

A VIII. csapat-világbajnokság végeredménye:

1.Örményország (Levon Aronjan 5/8, Szergej Movszeszjan 6/9, Vlagyimir Akopjan 6/9, Gabriel Szargiszjan 4,5/9, Robert Hovszeszjan 1/1) 14 meccspont, 22,5 pont

2. Kína (Wang Hao 6/9, Wang Yue 7/9, Li Chao 5/8, Ding Liren 2,5/4, Yu Yangyi 2/6) 13, 22,5

3. Ukrajna (Vaszilij Ivancsuk 5/9, Pavel Eljanov 3/7, Zahar Efimenko 4/8, Alekszander Mojszejenko 6/8, Alekszander Arescsenko 1,5/4) 12, 19,5

4. Oroszország (Szergej Karjakin 2/6, Alekszandr Griscsuk 5,5/8, Jan Nepomnjacsij 6/9, Peter Szvidler 3,5/7, Nyikita Vitjugov 4/6) 10, 21

5. Magyarország (Lékó Péter 5,5/9, Almási Zoltán 3,5/9, Polgár Judit 5/9, Balogh Csaba 5/8, Erdős Viktor 0,5/1) 10, 19,5

6. Egyesült Államok 10, 18,5

7. Azerbajdzsán 9, 19

8. India 7, 17

9. Izrael 5, 13

10. Egyiptom 0, 9

 

Az Eb utolsó fordulójában válogatottunk 4-0-ra győzte le a bolgár együttest 

A görögországi Porto Carrasban megrendezett csapat Európa-bajnokságon, a meglepetések, váratlan fordulatok viadalán válogatottunk remek hajrával lett harmadik. Kihasználták a "külső kör" előnyét,  az utolsó öt meccsből nagymestereink négyet is megnyertek, az utolsó fordulóban a Veszelin Topalov vezette bolgár együttesre mértek 4-0-s vereséget. Kilenc év után szerzett világversenyen férficsapatunk ismét érmet. Óriási meglepetésre a rajtlistán tízedik német csapat 2,5-1,5-re legyőzte a kétszeres olimpiai bajnok, csapatvilágbajnok Örményország együttesét és megnyerte az Európa-bajnokságot. Második a címvédő Azerbajdzsán. Az orosz sakkozás újabb nagy kudarcot szenvedett el, a 2002-es bledi győzelmük óta csak a 2007-es Eb-n és a 2010-es csapat-világbajnokságon tudtak első kiemeltként nyerni. Az olimpiai bajnok ukrán együttes fiaskója szinte megmagyarázhatatlan. A franciák sokáig az élbolyban küzdöttek, a végén a svájci rendszer minden "átkának" az áldozataivá váltak.

 

A 18. Európa-bajnokság végeredménye:

Hely.

Rajtl.

Ország

+

=

-

TB1

TB2

TB3

1

10

Németország

 

7

1

1

15

22.5

183.0

2

3

Azerbajdzsán

 

6

2

1

14

23.0

181.5

3

5

Magyarország

 

5

3

1

13

23.0

167.5

4

4

Örményország

 

6

1

2

13

22.5

172.0

5

1

Oroszország

 

6

1

2

13

21.5

174.5

6

9

Hollandia

 

5

2

2

12

19.0

180.0

7

7

Bulgária

 

5

2

2

12

18.5

187.5

8

14

Lengyelország

 

4

3

2

11

22.0

159.0

9

17

Románia

 

5

1

3

11

20.0

163.5

10

13

Spanyolország

 

5

1

3

11

19.5

183.0

11

22

Olaszország

 

5

1

3

11

19.0

164.0

12

18

Szerbia

 

5

0

4

10

22.0

152.0

13

15

Grúzia

 

4

2

3

10

22.0

140.5

14

11

Izrael

 

4

2

3

10

20.0

170.5

15

2

Ukrajna

 

4

2

3

10

19.0

172.0

 

Tábla

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

Játszma

Átlag

Perf.

1

Lékó Péter

2720

½

½

½

½

1

½

½

½

1

5.5

9

2637

2717

2

Almási   Zoltán

2707

1

½

½

½

1

½

1

1

6.0

8

2616

2809

3

Berkes   Ferenc

2705

½

½

½

1

0

1

0

3.5

7

2558

2558

4

Balogh   Csaba

2662

½

0

½

1

1

1

½

1

5.5

8

2548

2689

5

Gyimesi   Zoltán

2652

1

½

0

1

2.5

4

2553

2648

 

Isztambulban férficsapatunk legerősebb összeállításában negyedik a rajtlistán

Csapatunkban az éltáblás Lékó Péter hetedik sakkolimpiáján vesz részt, 1994-ben, Moszkvában debütált. Bled óta nagy utat tett meg. 2004-ben világbajnoki döntőt játszott Vlagyimir Kramnyikkal, a 7-7 akkor a címvédő orosz nagymesternek kedvezett. Első számú sakkozónk 2005-ben San Luisban és 2007-ben is játszott a 8 fős, kétfordulós világbajnokságon. Argentínában ötödikként zárt, Mexikóban negyedik volt. Győzött a Corus szuperversenyen, elsőként ünnepelték az I. Tal-emlékversenyen, harmadszor diadalmaskodott a dortmundi tornán. Drezdában remekelt, az éltáblán a legjobb egyéni eredményt érte el. Hanti-Manszijk után kilenchónapos versenyzési szünet után a Ningbóban megrendezett csapat-világbajnokságon válogatottunk éltábláján remekelt, igazi „vezérevezős” volt, valamennyi mérkőzésen játszva, veretlenségét megőrizve a 9 partiból.5,5 pontot szerzett  Különösen emlékezetes marad Vaszilij Ivancsuk elleni parádés győzelme. Az Eb-n is megbízható éltáblás volt, júliusban Dortmundban holtversenyben harmadikként végzett. Hat olimpiáján eddig 65 partit játszott, 18 győzelem mellett háromszor szenvedett vereséget, 42 játszmája fejeződött be pontosztozkodással.

 

Drezdában Lékó Péter a legjobb éltáblás volt 

Almási Zoltán 1994-tól kezdve valamennyi olimpián játszott. Nyolcszoros bajnokunk immár tizedszer olimpiai válogatottunk tagja. A bledi sikerünk egyik nagy titka volt, hogy az első három táblán játszmát sem vesztettek nagymestereink, Almási 13 játszmájából úgy szerzett 9 pontot, hogy nyolcszor volt sötét.  Két éljátékosunk távollétében Zoltán 1998-ban, 2004-ben és 2006-ban is éltáblás volt. Eddig 98 partit játszott, 34 győzelem mellett 14-szer kapott ki.

Polgár Judit 1988-ban, 12 évesen mutatkozott be sakkolimpián. Női válogatottunk második táblásaként fantasztikus eredményével, a 13 partiból gyűjtött 12,5 pontjával oroszlánrésze volt az aranyérem megszerzésében. Két évvel később az aranyos lányok megvédték címüket, de többet már nem játszott együtt a csodacsapat, Polgár Zsuzsa, Judit, Zsófia és Mádl Ildikó. Judit 1994-ben a férfi válogatottba „igazolt át” és hetedszer a csapat tagja. Bledben remekelt, 12 partiból 8,5 pontot szerzett. Első gyermekének születése után 2005-ben Wijk aan Zee-ben tért vissza a sakktáblához, többek között Kramnyik társaságában lett holtversenyben negyedik. 2006-ban második gyermekének születését követően az Essent-tornán remekelt, holtversenyben lett első az azeri Sahriyar Mamedgyarovval. A tavalyi franciaországi Aix-les-Bains-ben megrendezett 12. Európa-bajnokságon Judit bronzérmes lett, egy hármas, majd a hajrában egy parádés négyes nyerőszériával érte el sikerét, biztos továbbjutását. A Hanti-Manszijkban megrendezett Világkupán a harmadik körben igazi szenzációként Szergej Karjakin ellen nyert, a későbbi győztes Peter Szvidlertől a legjobb nyolc között szenvedett vereséget. Férfi válogatottunkban eddig 69 játszmát vívott, 26 nyerés és 14 vereség a számláján, de utóbbiakból  nyolcat  94-ben és 96-ban szenvedett el.

Háromszoros bajnokunk, Berkes Ferenc a 2004-es calviai olimpián esett át a tűzkeresztségen, 12 partijából 7 pontot szerzett, összesen 16 nyerés és 3 vereség a mérlege 23 döntetlen mellett. Balogh Csaba Torinóban újoncként 10 játszmájából 7 ponttal, veretlenül tette le névjegyét, eddigi 21 partijából ötöt nyert meg, 15-ször remizett 1 vereség mellett. 

Kiegyensúlyozott erőviszonyok, óvatos optimizmus

A svájci rendszer különlegessége, hogy valamennyi együttes  a maga versenyét játssza, megmérkőznek ugyanazon ellenfelekkel is, de előfordulhatnak jelentős különbségek is. Egyes csapatok könnyebb utat járnak be, mások végig az élcsoportban szenvednek, s a hajrában egyetlen botlásért is súlyos árat fizetnek. Mindenki tudja, hogy a 11 fordulós lebonyolítás mellett óriási a párosítás jelentősége, kis szerencsével nagyot lehet előrelépni.

Óvatos optimizmussal várja az olimpiát a rajtlistán első orosz válogatott. Az utolsó pillanatban is változott az összeállításuk Alekszandr Morozevics betegsége miatt Jevgenyij Tomasevszkij került be a csapatba. A szuperbajnokságot követően edzőtáborba vonult az együttes, hogy minél jobban felkészüljenek a megmérettetésre, 2002-es győzelmük óta végre érvényesítsék a „papírformát”, megszerezzék az olimpiai aranyérmet.  A címvédő ukránoknál a nagy „öreg”, Vaszilij Ivancsuk az éltáblán. Meglepetéssel zárult a bajnokságuk, Anton Korobov megelőzte az olimpiára jelölt csapattagokat, a címvédő Ruszlan Ponomarjov kétpontos hátránnyal csak negyedik lett.

Az örmények legerősebb összeállításukban szerepelnek, az azeri csapatból betegség miatt hiányzik Vugar Gasimov, alaposan megcsappantak reményeik éremszerzésre. Hikaru Nakamura a „vezérevezős” az amerikai ötösben, érmes helyezésben reménykednek a kínaiak. A világbajnoki döntőt játszott Borisz Gelfand vezetésével rutinos nagymesterek alkotják az izraeli együttest. A franciáknál hiányzik Etienne Bacrot és hosszú procedúra után vált véglegessé a Hanti-Manszijszkban ördögi módon csaló Sebastien Feller 2 év 9 hónapos eltiltása. Ezúttal sem játszik az indiai válogatottban világbajnokuk, Viswanathan Anand, a világranglista-vezető norvég Magnus Carlsen sem vállalta a szereplést.

A rajtlista élcsoportja a legjobb négy  sakkozó Élő-pontszámának átlagával:

Oroszország (2769): Vlagyimir Kramnyik (2797), Szergej Karjakin (2785), Alekszandr  Griscsuk (2763), Jevgenyij Tomasevszkij (2730), Dmitrij Jakovenko (2722)

Ukrajna (2737): Vaszilij Ivancsuk (2769), Ruszlan Ponomarjov (2734), Alekszander Mojszejenko (2711), Andrej Volokityin (2709), Pavel Eljanov (2693)

Örményország (2725): Levon Aronjan (2816), Szergej Movszeszjan (2698), Gabriel Szargiszjan (2693), Vlagyimir Akopjan (2691), Tigran L Petroszjan (2661)

Magyarország (2708): Lékó Péter (2737), Almási Zoltán (2713), Polgár Judit (2698), Berkes Ferenc (2685), Balogh Csaba (2668)

Kína (2702): Wang Hao (2724), Li Chao (2703), Ding Liren (2695),  Wang Yue (2685), Bu Xiangzhi (2670)

Egyesült Államok (2702): Hikaru Nakamura (2778), Gata Kamsky (2746), Alekszendar Oniscsuk (2666), Varushan Akobjan (2617), Ray Robson (2598)

Azerbajdzsán (2692): Tejmur Radzsabov (2788), Sahriyar Mamedgyarov (2727), Rauf Mamedov (2634), Eltaj Safarli (2620), Gadir Guszejnov (2613)

Franciaország (2684): Laurent Fressinet (2714), Maxime Vachier-Lagrave (2686), Christian Bauer (2682), Romain Edouard (2652), Vladiszlav Tkacsijev (2644)

Hollandia (2682): Anish Giri (2711), Ivan Szokolov (2696), Loek van Wely (2691), Daniel Stellwagen (2630), Jan Smeets (2608)

Bulgária (2678): Veszelin Topalov (2754), Kiril Georgijev (2682), Ivan Cseparinov (2681), Alekszander Delcsev (2596), Momcsil Nikolov (2563)

Anglia (2677): Michael Adams (2722), Nigel Short (2698), Gawain Jones (2653), Howell (2635), Nicholas Pert (2555)

Izrael (2676): Borisz Gelfand (2738), Emil Szutovszkij (2687), Maxim Rodhstein (2642), Evgeny Posztny (2638), Borisz Avrukh (2605)

India (2673): Krishnan Sasikiran (2707), Pentala Harikrishna (2685), Parimarjan Negi (2664), Abhijet Gupta (2637), Geetha Narayanan Gopal (2550)

Németország (2667): Arkadij Naiditsch (2712), Igor Henkin (2656), Daniel Fridman (2653), Georg Meier (2648), Jan Gustafsson (2610)

Kuba (2661): Leinier Dominguez Perez (2725), Lazaro Bruzon Batista (2711), Yunietsky Quesada Perez (2626), Yusnel Bacallo Alonso (2583), Reinaldo Ortiz Suarez (2569)

Lengyelország (2650): Radoslaw Wojtaszek (2717), Mateusz Bartel (2654), Bartosz Socko (2635), Bartlomiej Macieja (2594), Dariusz Swiercz (2594)

Csehország (2647): David Navara (2691), Viktor Laznicka (2683), Zbynek Hracek (2619), Vlastimil Babula (2595), Jiri Stocek (2569)

Grúzia  (2637): Baadur Zsobava (2730), Mikheil Mchedlisvili (2659), Tornike Sanakidze (2585), Levan Pantszulaja (2575), Gerab Gagunasvili (2578)

Spanyolország (2629): Francisco Vallejo Pons (2697), Ivan Salgado Lopez (2638), Miguel Illescas Cordoba (2601),  OLeg Kornejev (2581), Manuel Perez Candelario (2575)

Horvátország (2616), Szerbia (2609), Brazília (2604), Olaszország 2602, Románia 2600,

 

Harminckét + 2700 Élő-pontos nagymester játszik:

Levon Aronjan (örmény, 2816, 1)

Vlagyimir Kramyik (orosz, 2797, 1)

Tejmur Radzsabov (azeri, 2788, 1)

Szergej Karjakin (orosz, 2785, 2)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2778, 1)

Fabiano Caruana (olasz, 2773, 1)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2769, 1)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2763, 3)

Veszelin Topalov (bolgár, 2754, 1)

Gata Kamsky (amerikai, 2746, 2)

Borisz Gelfand (izraeli, 2738, 1)

Lékó Péter (magyar, 2737, 1)

Viorel Bologan (moldáviai, 2734, 1)

Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2734, 2)

Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2730, 4)

Baadur Zsobava (grúz, 2730, 1)

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2729, 2)

Wang Hao (kínai, 2726, 1)

Leinier Dominguez Perez (kubai, 2725, 1)

Dmitrij Jakovenko (orosz, 2722, 5)

Michael Adams (angol, 2722, 1)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2717, 1)

Laurent Fressinet (francia, 2714, 1)

Almási Zoltán (magyar, 2713, 2)

Arkadij Naiditsch (német, 2712, 1)

Anish Giri (holland, 2711, 1)

Lazaro Bruzon Batista (kubai, 2711, 2)

Andrej Volokityin (ukrán, 2709, 3)

Krishnan Sasikiran (indiai, 2707, 1)

Alekszander Mojszejenko (ukrán, 2706, 4)

Alekszej Shirov (lett, 2706, 1)

 

Női Sakkolimpia

 

Női válogatottunk a sakktörténelem során két olimpiai aranyéremmel dicsekedhet, 1988-ban Szalonikiben és 1990-ben Újvidéken lett aranyérmes a csapatunk. A három Polgár-nővér mellett mindkét együttesnek tagja volt Mádl Ildikó. Utoljára az 1994-es moszkvai olimpián volt válogatottunk érmes, második  a grúzok mögött. Ildikó tagja volt az 1986-ban Dubajban ezüstérmes együttesnek is.  Női sakkozásunk még további öt érmet szerzett: 1969-ben Lublinban, 1978-ban Buenos Airesben, 1980-ban Máltán lettünk ezüstérmesek, 1972-ben Szkopjéban és 1982-ben Luzernben a harmadik helyen végzett a válogatottunk.

A rangsorban válogatottunk ezzel férficsapatunkhoz hasonlóan a negyedik legerősebb sakknemzet. A szovjetek 11 aranyérmet szereztek és kétszer ezüstöt csapatunk mögött. Két éve az orosz együttes valamennyi ellenfelét legyőzve lett először olimpiai bajnok. A grúzok négy elsőség mellett még 1 ezüst, illetve 2 bronzérmet nyertek. Kína 3 aranyérem mellett 2 ezüst és 4 bronzérmet. Az ukránok Torinóban diadalmaskodtak, és két ezüstérem még a gyűjteményükben. Izrael 1976-ban győzött.

Torinóban női válogatottunk sorozatban a harmadik olimpián végzett az első hatban, Bledben ötödikek, Calviában hatodikak voltak, az olasz városban egyetlen Bucholz-pontszámon múlt a negyedik helyezés. Óriási erősítést jelentett a világklasszis Hoang Thanh Trang játéka, remek szereplése. Igazi „vezérevezősként” veretlenül játszotta végig az olimpiát.

Az olasz városban meglepetésre, de teljesen megérdemelten az ukrán válogatott lett az aranyérmes. Az oroszok toronymagas favoritok voltak, de nem tudták a papírformát igazolni. Elvesztették a rangadót az ukránok ellen, s ez megpecsételte sorsukat. Elégedettek lehettek a címvédő kínaiak, hiszen új csapattal jöttek, különösen a 12 éves Hou Yifan eredménye volt káprázatos. Három olimpiai aranyérem után most be kellett érniük a bronzéremmel, de aligha bánkódtak emiatt.

Drezdában a női sakkozás legendájának, Maja Csiburdanidzének a vezetésével a grúz válogatott negyedszer aranyérmes. Öt meccset nyertek sorozatban, és riválisaik botlásai is segítettek a bravúros elsőség megszerzésében. Csiburdanidze pályafutása során kilencedik (!) aranyérmét szerezte meg, a szovjet válogatottal ötször volt első és 1996 után, 12 év elteltével grúz színekben negyedszer vehette át a csillogó érmet. A címvédő ukránoknak be kellett érniük az ezüstéremmel. A 2004-es ezüstérem után bronzérmesek az amerikaiak. Az első helyre rangsorolt orosz válogatott nem került dobogóra! A sokáig vezető kínai együttes nem tudott megbirkózni  a hajrá rendkívüli izgalmaival. Női csapatunk nagy csalódást okozott a 14. helyezésével. Először játszottak négy táblán a női csapatok is.

 Százszázalékos eredménnyel győzött az orosz válogatott

Hanti-Manszijszkban fantasztikus teljesítménnyel győzött Oroszország első számú válogatottja. Valamennyi mérkőzését megnyerve, Tatjana és Nagyezsda Koszinceva szárnyalásával az orosz női sakkozás első aranyérmét ünnepelhették. Jól hajráztak a kínaiak, a zárónapon legyőzték Ukrajnát, az eredménynek a címvédő grúzok is örülhettek, bronzérmesek lettek. Óriási meglepetés a kubaiak negyedik helye, „surranó pályán”   értek célba, és számukra jókor fejeződött be a verseny.

Női válogatottunk az utolsó fordulóban a tisztes helytállásért küzdött, a spanyolokkal szemben elért 3-1-es győzelemmel tíz helyet javítva a 15. helyen végzett. Hoang Thanh Trang eredménye csalódás volt, Mádl Ildikó megbízhatóan játszott, Vajda Szidónia lett a legjobb pontszerzőnk. A rangadókon sajnos hibáztak, el is fáradtak, hiszen ők hárman valamennyi fordulóban szerepeltek. Mélyen a várakozás alatt szerepelt Rudolf Anna, újoncként helytállt Gara Tícia.

 

A 24. női sakkolimpia végeredménye:

Olimpiai bajnok: Oroszország 1 (Tatjana Koszinceva 7/10, Nagyezsda Koszinceva 8,5/10, Alekszandra Kosztenjuk 6,5/10, Alisza Galljamova 5,5/6, Valentyina Gunyina 6,5/7) 22 meccspont, 439,5 olimpiai Berger-Sonneborn pontszám, 34 pont

2. Kína (Hou Ji-fan 8/11, Ju Wenjun 9,5/11, Zhao Xue 7/10, Huang Qian 3/7, Wang Ju 4/5) 18, 386,5, 31,5

3. Grúzia (Nana Dzagnidze 7/10, Lela Javahasvili 5/9, Salome Melia 7/10, Sopiko Huhasvili 5/7, Bela Hotenasvili 5/8) 16, 384, 29

4. Kuba 16, 348,5, 30

5. Egyesült Államok 16, 336,5, 28,5

6. Lengyelország 16, 336, 29,5

7. Azerbajdzsán 16, 320, 28

8. Bulgária 16, 296,5, 24,5

9. Ukrajna 15, 366,5, 28,5

10. Oroszország2  15, 335,5

11. Örményország 15, 327,5, 28

12. Görögország 15, 316, 28

13. Románia 15, 312,5, 28

14. Oroszország3  15, 287, 27

15. Magyarország (Hoang Thanh Trang 5,5/11,Mádl Ildikó 6,5/11, Vajda Szidónia 7/11, Rudolf Anna 2,5/5, Gara Tícia 3,5/6) 14, 320,5, 25

Porto Carrasban fölényes győzelmet aratott a címvédő orosz együttes. A kontinensviadal előtt nagymesternőik számos gyengébb eredménnyel némi fejfájást okoztak a szakvezetésnek, de az "aranykapitány", Jurij Dohojan megoldotta feladatát. Jól cserélt, pihenőt is engedélyezett játékosainak. Meglepetés, de teljesen megérdemelt a lengyelek sikere, tartalékos összeállításban is kitűnő csapatot alkottak. A grúzoké a bronzérem, míg az ukránok a célegyenesben kétszer is hibáztak.

Együttesünk az utolsó fordulóban sem tudott nyerni, s a hatodik helyre rangsorolt válogatottunk a 15. helyen végzett. Régóta mostohagyermek női sakkozásunk, és az elmaradt szakmai munka, a komoly felkészülés hiánya szomorú eredményhez vezetett.

A 9. Európa-bajnokság végeredménye:

Hely.

Rajtl.

Ország

+

=

-

TB1

TB2

TB3

1

1

Oroszország

 

8

1

0

17

25.5

177.0

2

5

Lengyelország

 

6

2

1

14

23.0

178.0

3

3

Grúzia

 

7

0

2

14

22.5

181.0

4

2

Ukrajna

 

6

0

3

12

21.5

180.0

5

12

Franciaország

 

6

0

3

12

21.0

172.5

6

8

Bulgária

 

5

1

3

11

19.5

175.5

7

4

Örményország

 

4

3

2

11

19.0

182.0

8

7

Németország

 

4

2

3

10

20.5

161.5

9

15

Izrael

 

4

2

3

10

19.0

164.5

10

11

Szlovénia

 

4

2

3

10

19.0

146.0

11

10

Spanyolország

 

4

1

4

9

19.5

152.0

12

18

Csehország

 

3

3

3

9

18.0

176.0

13

13

Hollandia

 

3

3

3

9

18.0

167.0

14

21

Ausztria

 

4

1

4

9

17.5

150.0

15

6

 

Magyarország

 

3

3

3

9

17.0

172.0

 

 

 

 

Tábla

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

Játszma

Átlag

Perf.

1

GM

Hoang   Thanh Trang

2446

½

½

½

0

0

½

½

½

3.0

8

2439

2352

2

IM

Mádl   Ildikó

2399

0

½

1

½

½

½

0

3.0

7

2312

2262

3

WGM

Rudolf   Anna

2347

1

0

0

1

½

½

½

3.5

7

2286

2286

4

WGM

Gara Tícia

2375

½

½

1

0

½

½

0

3.0

7

2254

2204

5

IM

Gara Anita

2340

1

0

1

½

1

0

1

4.5

7

2227

2329

 

A törökországi Mardinban a kínai válogatott fölényes győzelmével fejeződött be a III. női csapat-világbajnokság. A világbajnoknő Hou Ji-fan vezetésével tripláztak, harmadszor diadalmaskodtak. Az utolsó fordulóban az indiai csapatra mértek minimális vereséget. A világbajnoki kihívóval, Humpy Koneruval az éltáblán az indiai együttes végül nem került dobogóra. Az olimpiai bajnok orosz négyesé az ezüstérem, a harmadik helyen a grúz csapat végzett. Az előző két világbajnokság bronzérme után az ukránoknak be kellett érniük az ötödik hellyel. Nagyon hiányzott csapatukból legjobbjuk, Katyerina Lahno.

 

A III. női csapat-világbajnokság végeredménye:

1.Kína (Hou Ji-fan 5/7, Ju Wenjun 6,5/9, 2543, Zhao Xue 7/9, 2492, Tan Zhongyi 7/9, Zhang Xiaowen 2/2) 16 meccspont, 27,5 pont

2. Oroszország (Nagyezsda Koszinceva 4,5/8, Tatjana Koszinceva 3,5/8, Alexandra Kosteniuk 4/7, Valentyina Gunyina 6/8, Natalia Pogonina 3,5/5) 13, 21,5

3. Grúzia (Nana Dzagnidze 5,5/8, Lela Zsavahasvili 3/7, Bela Hotenasvili 5,5/9, Nino Hurcidze 4/7, Melia Salome 3.5/5) 12, 21,5

4. India 11, 23

5. Ukrajna 11, 21

6. Örményország 9, 19,5

7. Vietnam 9, 19

8. Görögország 5, 15

9. Törökország 4, 11

10. Dél-Afrika 0, 1

 

Isztambulban a kínai női válogatott a favorit, csapatunk tizenegyedik a rajtlistán

 

Éltáblásunktól, Hoang Thanh Trangtól a torinói teljesítményéhez hasonló szereplést remélünk. Drezdában is állta a sarat, csak az utolsó fordulóban botlott. Két éve sebezhető nyitásai miatt gyengélkedett. A 35 partiból 14-szer nyert, 16-szor remizett 5 vereség mellett.

Háromszoros bajnokunk, Rudolf Anna négy éve debütált, 9 játszmából 5 pontot szerzett, jó kezdés után visszaesett a teljesítménye. Hanti-Manszijszkban csak ötven százalékot ért el, a 14 partiból 6 nyerés, öt vesztés és három remi eredményének  statisztikája. Két éve Gara Tícia újonc volt válogattunkban, kettőt nyert és remizett, egy partit vesztett. Gara Anita ötödik olimpiáján vesz részt, tizenkét éve éppen Isztambulban játszott először, Torino után újra a csapatban. Eddigi 39 partijából  20-szor győzött, 13-szor remizett, hatszor vereséget szenvedett. A 19 éves Papp Petra válogatottunk újonca, Mádl Ildikó lemondása után kapott bizalmat.

Az orosz szakvezetés címvédést remél, de az utolsó egy évben nem remekeltek legjobbjaik, a Koszinceva-nővérek. Három aranyérem után negyedszer is a dobogó legfelsőbb fokáról álmodoznak a kínaiak. Az ukránok kiegyensúlyozott együttese éremesélyes. Az exvilágbajnoknő Maja Csiburdanidze nélkül játszanak a grúzok. A nagy négyes után igen kiegyensúlyozottak az erőviszonyok.

 

A rajtlista élcsoportja a legjobb négy Élő-pontszám átlagával:

Kína (2531): Hou Ji-fan (2599), Zhao Xue (2549), Ju Wenjun (2528), Huang Qian (2449), Ding Yisin (2424)

Oroszország (2513): Tatjana Koszinceva (2530), Nagyezsda Koszinceva (2524), Valentyina Gunyina (2507), Alekszandra Kosztenjuk (2489), Natalija Pogonyina (2448)

Grúzia (2490): Nana Dzagnidze (2547), Bela Hotenasvili (2509), Lela Zsavahasvili (2458), Nino Hurcidze (2444), Nino Bacsiasvili (2432)

Ukrajna (2471): Katyerina Lahno (2542), Marija Muzicsuk (2466), Natalija Zsukova (2442), Anna Usenyina (2433), Inna Gaponenko (2404)

Egyesült Államok (2419): Anna Zatonszkih (2512), Irina Krush (2467), Sabina Foisor (2356), Rusudan Goletani (2341), Tatev Ambrahamjan (2303)

India (2412): Dronavalli Harika (2503), Sachdev Tania (2379), Mary Inn Gomes (2396),   Eesha Karavade Senjay (2371),   Swaminathan Soumya (2271)

Lengyelország (2408): Monika Socko (2467), Iweta Rajlich (2412), Jolanta Zawadzka (2377),  Karina Szczepkowska-Horowska (2375), Joanna Worek (2287)

Örményország (2404): Elina Danieljan (2476), Lilit Mkrtchian (2454), Lilit Galojan (2349), Maria Kurszova (2338),  Anna Hairapetjan (2203)

Németország (2389): Elisabeth Paehtz (2483), Marta Michna (2380), Tetyana Melamed (2356), Melanie Ohme (2337), Elena Levushkina (2301)

Románia (2377): Cristina-Adela Foisor (2402), Irina Bulmaga (2380), Elena-Luminita Cosma (2352), Alina L’Ami (2372), Mihaela Sandu (2246)

Magyarország (2364): Hoang Thanh Trang (2464), Gara Tícia (2385), Gara Anita (2306), Rudolf Anna (2289), Papp Petra (2302)

Bulgária (2358): Antoaneta Sztefanova (2502), Iva Videnova (2317), Elisza Rajeva (2313), Adriana Nikolova (2299), Margareta Voiska (2281),

Franciaország (2350): Almira Szkripcsenko (2442), Sophie Milliet (2411), Nino Maisuradze (2284),   Silvia Collas (2261), Andrea Bollengier (2253)

Kuba (2335), Szlovénia (2329), Hollandia (2326), Görögország (2322), Szerbia (2318)

 

Tizenhárom + 2500 Élő-pontos a résztvevők között:

Anna Muzicsuk (szlovén, 2606, 1)

Hou Ji-fan (kínai, 2599, 1)

Zhao Xue (kínai, 2549, 2)

Nana Dzagnidze (grúz, 2547, 1)

Katyerina Lahno (ukrán, 2542, 1)

Tatjana Koszinceva (orosz, 2530, 1)

Ju Wenjun (kínai, 2528, 3)

Nagyezsda Koszinceva (orosz, 2524, 2)

Viktorija Cmilyte (litván, 2520, 1)

Anna Zatonskih (amerikai, 2512, 1)

Bela Hotenasvili (grúz, 2509, 2)

Harika Dronovalli (indiai, 2503, 1)

Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2502, 1)

 

Isztambulban augusztus 27-én 20 órakor tartják meg a kapitányok értekezletét, 21 óra 30 perckor az ünnepélyes megnyitót. Augusztus 28-án helyi idő szerint 15 órakor indulnak a sakkórák, nálunk ez 14 órát jelent.  Az  ötödik és a tízedik forduló után pihenőnapot kapnak a sakkozók. Az utolsó játéknapon, szeptember 9-én 11 órakor kezdődnek a küzdelmek, este 21 óra 30 perckor lesz a záróünnepség. Az első 40 lépésre 90 perc gondolkodási idejük van a játékosoknak, majd 30 perc a parti befejezéséig, és az első lépéstől kezdve még 30 másodperc. Érvényben a zéró tolerancia szabály, a késés azonnali játszmavesztés. A szabályzat tiltja a remiket a 30. lépésig! A sakkolimpia idején tartja a Nemzetközi Sakkszövetség a 83. Kongresszusát.

E sorok írója meghívott bíróként a helyszínen figyelheti majd a küzdelmeket, és természetesen tudósítok is az olimpia legérdekesebb eseményeiről.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Dortmundban az olasz Fabiano Caruana elsőségével fejeződött be a 40. Sparkassen Chess-Meeting szuperverseny. Lékó Péter az utolsó fordulóban sötéttel megosztozott a ponton a német Arkadij Naiditsch-csal, négyes holtversenyben harmadikként zárta szereplését. Caruana sötéttel könnyedén győzte le a lengyel Mateusz Bartelt. Világossal nyert az orosz Szergej Karjakin a német Jan Gustafssonnal szemben, holtversenyben végzett Caruanával, mindketten 6-6 pontot gyűjtöttek. Caruana veheti át a győztesnek járó trófeát, négy partit nyert, míg Karjakin hármat. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik hatásos támadással mattolta a német Georg Meiert, az ukrán Ruszlan Ponomarjov remizett a német Daniel Fridmannal. Ponomarjov, Kramnyik, Naiditsch és Lékó fél-fél ponttal kevesebbet gyűjtött, mint Caruana és Karjakin.

 

A 19-es kategóriájú szuperverseny utolsó fordulója előtt öten, köztük Lékó Péter vezetett holtversenyben. A befejező játéknapon nagymesterünk egyik holtversenyes társával, a német Arkadij Naiditsch-csal mérkőzött meg. A Caro-Kann védelmű parti egyik divatos változatában viaskodtak, mindketten alaposan készültek. A küzdelem örökös sakkal fejeződött be, a kettős bástyaáldozat után a világos király nem talált menedéket a sakkok elől. Lékó Péter és Arkadij Naiditsch is megőrizte veretlenségét. Nagymesterünk 7,4 Élő-pontot szerzett, a virtuális világranglistán hat helyet javítva a 16.

 

Az olasz Fabiano Caruana kedvenc Grünfeld védelmében a vártnál jóval könnyebben győzte le a lengyel Mateusz Bartelt, aki egy gyanús változatot játszott meg. Hosszasan elméleti ösvényen haladt az orosz Szergej Karjakin és a német Jan Gustafsson partija. A kritikus állásban a német sakkozó két pontatlant is húzott, vezérét elásta, Karjakin bástyája betört a hetedik sorra, a 22 éves orosz nagymester biztos kézzel gyűjtötte be a holtversenyes elsőséget jelentő győzelmet.

 

 

A július 30-án 20. születésnapját ünneplő Fabiano Caruana veheti át a győztesnek járó dortmundi trófeát. A versenykiírás előnyben részesíti a sötéttel több partit játszót, illetve a több győzelmet elérő sakkozót. Caruana a top játékosok közül a legtöbb versenyen játszik, a torna elején nagyon bizonytalan volt, mázlival remizte ki partiját Lékó Péterrel szemben. A svájci és a görög csapatbajnokságon 10,1 pontot vesztett, most 5,9 pontot visszanyert. A szupernagymesterekkel könnyebben birkózik meg, Wijk aan Zee-ben holtversenyben második volt, Malmőben győzött, Moszkvában holtversenyben másodikként zárta szereplését.

A 22 esztendős Szergaj Karjakin ötször világossal játszott

A négyes holtversenyben a harmadik helyen végzettek közül utolsó partiját elremiző ukrán Ruszlan Ponomarjov a bronzérmes. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik gyalogáldozattal, majd a sötét mezők gyengeségét kihasználó manőverekkel, végül látványos tisztáldozattal nyerte meg utolsó partiját. A német Georg Meier királyának kényszerű vándorútja mattal ért véget.

 

A viadal első hat helyezettje külön versenyt vívott, egymás elleni partijaikban a biztonságra fektették a hangsúlyt, mindössze két játszma fejeződött be döntéssel. Ruszlan Ponomarjov drágán megfizetett a Mateusz Bartel elleni vereségért, ahogy Kramnyik is, hogy többször kihagyta a nyerést Lékó Péter ellen. Sokak számára a viadal főpróba volt az augusztus 27-én kezdődő 40. sakkolimpia előtt.

 

Az utolsó forduló eredményei:

Szergej Karjakin (orosz, 2779) – Jan Gustafsson (német, 2629) 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 35)

Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2726) – Daniel Fridman (német, 2655) döntetlen (Vezércsel, 33)

Arkadij Naiditsch (német, 2700) – Lékó Péter (magyar, 2730) döntetlen (Caro-Kann védelem, 38)

Mateusz Bartel (lengyel, 2674) – Fabiano Caruana (olasz, 2775) 0 – 1 (Grünfeld védelem, 27)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2799) – Georg Meier (német, 2644) 1 – 0 (Vezércsel, 31)

 

A verseny végeredménye:

1-2.Fabiano Caruana (olasz) és Szergej Karjakin (orosz) 6

3-6.Ruszlan Ponomarjov (ukrán), Vlagyimir Kramnyik (orosz), Arkadij Naiditsch (német) és Lékó Péter (magyar) 5,5

7. Georg Meier (német) 4

8. Daniel Fridman (német) 3,5

9. Mateusz Bartel (lengyel) 2

10. Jan Gustafsson (német) 1,5

 

40.   Sparkassen Chess-Meeting, Dortmund 2012. július 13-22          (kat. XIX.   2711)

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Fabiano Caruana

g

ITA

2775

*

½

0

1

½

½

½

1

1

1

6

2824

2.

Szergej Karjakin

g

RUS

2779

½

*

½

½

½

½

½

1

1

1

6

2823

3.

Ruszlan Ponomarjov

g

UKR

2726

1

½

*

½

½

½

1

½

0

1

2787

4.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2799

0

½

½

*

½

½

1

0

1

1

2780

5.

Arkadij Naiditsch

g

GER

2700

½

½

½

½

*

½

½

½

1

1

2790

6.

Lékó Péter

g

HUN

2730

½

½

½

½

½

*

½

½

1

1

2787

7.

Georg Meier

g

GER

2644

½

½

0

0

½

½

*

½

1

½

4

2679

8.

Daniel Fridman

g

GER

2655

0

0

½

½

½

½

½

*

½

½

2739

9.

Mateusz Bartel

g

POL

2674

0

0

1

0

0

0

0

½

*

½

2

2498

10.

Jan Gustafsson

g

GER

2629

0

0

0

0

0

0

½

½

½

*

2441

 

Az Élő-pontszámok változása:

Fabiano Caruana + 5,9, Szergej Karjakin + 5,8, Ruszlan Ponomarjov + 8, Vlagyimir Kramnyik – 1,9, Arkadij Naiditsch + 11,5, Lékó Péter + 7,4, Georg Meier + 4, Mateusz Bartel – 19,6, Jan Gustafsson – 19,2

 

A virtuális világranglista élcsoportjának állása:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2837

2. Levon Aronjan (örmény) 2816

3. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2797,1 (- 1,9)

4. Tejmur Radzsabov (azeri) 2788

5. Szergej Karjakin (orosz) 2784,8 (+ 5,8)

6. Viswanathan Anand (indiai) 2780

7. Hikaru Nakamura (amerikai) 2778

8. Fabiano Caruana (olasz) 2771,2 (- 3,8)

9. Alekszandr Morozevics (orosz) 2770

10. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 2769

11. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2763

12. Veszelin Topalov (bolgár) 2752

13. Peter Szvidler (orosz) 2749

14. Gata Kamsky (amerikai) 2746,1 (+ 2,1)

15. Borisz Gelfand (izraeli) 2738

16. Lékó Péter (magyar) 2737,4 (+ 7,4)

 

Naiditsch,A (2700) - Lékó,P (2730)
Caro-Kann védelem [B12]

1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 Ff5 4.Hf3 e6 5.Fe2 He7 6.0-0 c5 7.c4 Hbc6 8.Ha3 a6 9.dxc5 d4 10.Va4 Hg6 11.Bd1 d3

A tavalyi csapat-világbajnokságon Lékó Péter az izraeli Roiz ellen világossal játszotta meg a változatot. 11...Fxc5 12.b4 Fa7 13.c5 0-0 14.Hc4 Fe4 15.Fe3 d3 16.He1 Vd5 17.Hd6 Hgxe5 18.Hxe4 Vxe4 19.Hxd3 Hxd3 20.Fxd3 Vxb4 21.Vc2 Vh4 22.g3 folytatásban előnybe került és meg is nyerte a játszmát.

12.b4 Fe7

 

13.Fxd3

Fonalas változat következett, amit mindketten alaposan kiszámoltak.

13...Fxd3 14.Vb3 Hcxe5 15.Hxe5 Hxe5 16.Fb2 Vc7 17.Fxe5 Vxe5 18.Vxd3 0-0 19.Hc2 a5 20.Be1 Vb2 21.a3 Bfd8 22.Ve4 axb4 23.Bab1 Vf6 24.axb4 Ba2

 

25.Bf1 Bd2 26.He3 Bxf2 27.Vxb7 Vf4 28.Vxe7  

 

 

28...Bxg2+

Örökös sakkhoz vezetett a kettős bástyaáldozat.

29.Hxg2 Bxg2+ 30.Kxg2 Vg4+ 31.Kh1 Ve4+ 32.Kg1 Vg4+ 33.Kf2 Vf4+ 34.Ke2 Ve4+ 35.Kd2 Vd4+ 36.Ke2 Ve4+ 37.Kd2 Vd4+ 38.Ke2 és döntetlen

 

Bartel,M (2674) - Caruana,F (2775)
Grünfeld védelem [D85]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hxc3 6.bxc3 Fg7 7.Hf3 c5 8.Bb1 0-0 9.Fe2 cxd4 10.cxd4 Va5+ 11.Vd2

Mateusz Bartel nem vállalta a gyalogáldozatos 11.Fd2 Vxa2 12.0-0 Fg4 változatot.

11...Vxd2+ 12.Fxd2 e6

A júniusi Tal-emlékversenyen Fabiano Caruana a 12...Bd8 13.d5 Ha6 14.Bc1 f5 15.e5 h6 16.Fc4 Kh8 17.0-0 g5 18.Bfd1 folytatásban rosszul állt az azeri Tejmur Badzsabov ellen, de ellenfele hathatós segítségével remire mentette a partit.

13.0-0 b6 14.Bbc1 Fb7 15.Bc7?!

A főváltozatnak 15.Fb4 Bd8 16.Fb5 Fa6 17.a4 Fxb5 18.axb5 a6 számít.

15...Fxe4 16.Hg5 Fd5 17.Fb4 Bd8 18.Fb5

Sötét előnyéhez vezetett a 18.Hxf7 Bd7 19.Bfc1 (19.Bxd7 Hxd7 20.Hg5 a5) 19...Kxf7 20.Fb5 Fxd4 21.Fxd7 Ha6 22.Fb5+ Hxc7 23.Bxc7+ Kg8 24.Fc6 Fxc6 25.Bxc6 Kf7 folytatás is.

18...a6

 

19.Hxf7 axb5 20.Hxd8 Ha6 21.Bxg7+ Kxg7 22.Fe7 b4 23.Bc1 Fxa2 24.Bc6 b5 25.h4

 

25...b3 26.Fa3 Hb4! 27.Hxe6+ Kg8 és világos feladta

 

Karjakin,S (2779) - Gustafsson,J (2629)
Caro-Kann védelem [B19]

1.e4 c6 2.d4 d5 3.Hc3 dxe4 4.Hxe4 Ff5 5.Hg3 Fg6 6.h4 h6 7.Hf3 Hd7 8.h5 Fh7 9.Fd3 Fxd3 10.Vxd3 e6 11.Fd2 Hgf6 12.0-0-0 Fe7 13.Kb1 0-0 14.He4 Hxe4 15.Vxe4 Hf6 16.Ve2 Vd5 17.Fe3 Hg4 18.Fc1 Hf6 19.He5 Ve4 20.Vf1 c5?! 21.f3 Vh7?

A sereghajtó német nagymester két pontatlan lépéssel hátrányba került. 

 

 

22.dxc5 Fxc5 23.Hd7 Hxd7 24.Bxd7 Bac8 25.g4 Fb6 26.Bh2 f5 27.Ve2

Számításba jött a 27.g5 hxg5 28.Fxg5 Bc7 29.Vd1 folytatás is.

27...fxg4 28.Vxe6+ Kh8 29.Vxg4 Bce8 30.Bg2 Bg8

 

31.Fd2 Be5 32.a4 Fa5 33.Vd4 Bxh5 34.Fxa5 Bxa5 35.Bgxg7 és sötét feladta

 

Kramnyik,V (2799) - Meier,G (2644)
Vezércsel [D41]

1.c4 Hf6 2.Hc3 c5 3.Hf3 e6 4.e3 Hc6 5.d4 d5 6.cxd5 Hxd5 7.Fc4 cxd4 8.exd4 Fe7 9.0-0 0-0 10.Be1 Ff6 11.Fb3 Hde7  

 

 

12.Ff4

Aligha kétséges, hogy Vlagyimir Kramnyik házielemzését játszotta meg a gyalogáldozattal.

12...Fxd4 13.Hxd4 Hxd4 14.Fc4 Hec6 15.Bc1 Vf6 16.Fc7 e5?!

Átengedte a huszárnak a d5 mezőt.

17.Hd5 Vg5 18.f4 exf4 19.Fxf4 Vh4 20.Fg3 Vd8 21.Hc7 Bb8 22.Hb5 Ba8 23.Fd6

A meggyengült sötét mezőket az exvilágbajnok mintaszerűen használta ki.

23...Be8?

A német nagymester nem látta nagy veszélyt, azonnali vesztőt húzott.

 

 

24.Fxf7+! Kxf7 25.Vh5+ g6 26.Vxh7+ Kf6 27.Hxd4 Hxd4 28.Vh4+ Kf7 29.Bc7+ Fd7

 

30.Vh7+ Kf6 31.Bf1+ Ke6 32.Vxg6+ Kd5 33.Bc5 matt!

 

Ponomarjov,R (2726) - Fridman,D (2655)
Vezércsel [D53]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Hf3 Hf6 4.Hc3 Fe7 5.Fg5 h6 6.Fh4 0-0 7.Bc1 b6 8.cxd5 Hxd5 9.Hxd5 exd5 10.Fxe7 Vxe7 11.g3 Fa6 12.e3 Fb7 13.Fg2 c5 14.He5 c4 15.0-0 b5 16.b3 Hd7 17.Hxd7 Vxd7 18.bxc4 dxc4 19.d5 b4?!

 

20.Bxc4 Fa6 21.Bxb4 Fxf1 22.Fxf1 Bab8 23.Bg4 Bb1 24.Vxb1 Vxg4 25.Vb7 Va4 26.Fb5 Vxa2 27.d6 a5 28.d7 a4 29.Vb6?!

Örökös sakkot engedélyezett. A 29.Vc6 Vb1+ 30.Kg2 a3 31.Vc5 Vd1 32.Vxa3 folytatást jól játszhatta volna az ukrán exvilágbajnok.

29...Vb1+ 30.Kg2 Ve4+ 31.Kg1 Vb1+ 32.Kg2 Ve4+ 33.Kg1 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Vidit legyőzte Abduszattorovot, az utolsó forduló előtt ötös holtverseny az élen
2024. 01. 28.

Abduszattorov lépéselőnyben, a 11. forduló után félpontos előnnyel vezet
2024. 01. 27.

Abduszattorov és Gukesh az élen, Nepomnjacsij nyert Ding Liren ellen
2024. 01. 25.

A világossal játszók öt játszmát is nyertek, négyes holtversenyaz élen
2024. 01. 24.

Ding Liren tisztet nézett el, Nepomnjacsij legyőzte Abduszattorovot, Gukesh, Giri és Firouzja az élen
2024. 01. 22.

Abduszattorov legyőzte Girit, hármas holtverseny az élen
2024. 01. 21.

Giri nyerést hagyott ki, nem növelte előnyét, fél ponttal előzi meh Firouzját
2024. 01. 20.

Ju Wenjun legyőzte Firouzját, Gukesh nyert Nepomnjacsij ellen
2024. 01. 19.

A 18 éves Praggnanandhaa legyőzte a világbajnok Ding Lirent, a címvédö Giri félpontos előnnyel vezet
2024. 01. 17.

A világbajnok Ding Liren megszerezte első győzelmét, Gukesh ellen nyert, Firouzja ls Giri vezet
2024. 01. 16.

Wijk aan Zee-ben Firouzja másodszor is nyert, a világbajnok Ding Liren két döntetlennel rajtolt
2024. 01. 15.

A 86. Tata Steel Masters viadalon a címvédő Giri, Firouzja, Nepomnjacsij és Wei Yi rajtolt győzelemmel 
2024. 01. 14.

A 2023-as év legfontosabb versenyeinek, párharcainak összefoglalója V, 
2024. 01. 13.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog