Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Samkirban április 16. és 26. között másodszor rendezik meg a 27 éves korában elhunyt, az azeri sakkozás egyik legjobbjára, Vugar Gasimovra emlékező szuperversenyt. A rajtlistát címvédőként a norvég világbajnok Magnus Carlsen vezeti. Gasimov kortársai mellett két exvilágbajnok is elfogadta a meghívást, Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik részvétele még érdekesebbé teszi az ezúttal 10 résztvevős tornát. A honlapon, http://www.shamkirchess.az/ három nyelven neves nagymesterek kommentálják majd a játszmákat.

A gazdag történelmi múltjáról híres Samkirban rendezik meg az esztendő újabb szuperversenyét, amellyel a 27 éves korában elhunyt Vugar Gasimovra emlékeznek. A háromszoros azeri bajnok 2009-ben a csapat Európa-bajnokságon aranyérmes, két évvel később az ezüstérmes válogatott tagja volt, négyszer sakkolimpián is szerepelt, 2008-ban, Drezdában az ezüstérmes csapatban játszott.  Gasimov élvezetes, bonyodalmakat kedvelő, azokra  törő sakkot játszott. A 2012-es januári Élő-listán 2761 ponttal a kilencedikként jegyezhettük, a Tata Steel 2012 szuperverseny volt az azeri sakkozás egyik nagy csillaga pályafutásának utolsó tornája.

A Synergy Group szponzorálta viadalon százezer euró a díjalap, a norvég világbajnok Magnus Carlsen a nagy sztár, aki a torna előtt Dubaiban vendégeskedett.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég, 2863)

Fabiano Caruana (olasz, 2802)

Viswanathan Anand (indiai, 2791)

Anish Giri (holland, 2790)

Wesley So (amerikai, 2788)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2783)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2762)

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2754)

Michael Adams (angol, 2746)

Rauf Mamedov (azeri, 2651)

Magyar idő szerint a fordulók április 17-től 12 órakor kezdődnek, az utolsó játéknapon, április 26-án  11 órakor lesz a kezdés, április 22-én lesz szabadnap. Klasszikus gondolkodási idő mellett játsszák a partikat, 2-2 óra az első 40 lépésre, 1-1 óra a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc és lépésenként 30-30 másodperc a játszma befejezéséig. Negyven lépés előtt nem lehet remizni. Az első helyen előálló esetleges  holtversenyt rájátszással döntenék el.

Tavaly Magnus Carlsen  pályafutásának újabb nagyszerű sikerét ünnepelhette. A norvég világbajnok beváltotta ígéretét, világelsőként vállalja a kihívásokat. Világbajnokként első versenyét Zürichben nyerte meg, második győzelmét a Gasimov emlékversenyen érte el. Kettős győzelemmel rajtolt, majd a negyedik fordulóban az olasz Fabiano Caruanától, az ötödikben az azeri Tejmur Radzsabovtól vereséget szenvedett, ötven százalékon zárta az első kört. Jól jött számára a pihenőnap, kikapcsolódásként nagyot focizott, és a második félidőben remekelt. Két sötéttel elért nyerését két döntetlen követte, az első helyet eldöntő partiban Caruanával szemben elfogadta a gyalogáldozatot, visszaverte az olasz sakkozó királyszárnyi támadását, átvette a kezdeményezést. A játszma befejező részét tökéletesen játszva megérdemelt győzelmet aratott, egypontos előnnyel nyerte meg a viadalt. Magnus Carlsent szuperversenyen huszadszor köszönthették egyedüli, vagy holtversenyes elsőként. Hasonló sikerekkel csak Anatalj Karpov és Garri Kaszparov dicsekedhetett.

Vugar Gasimov Mem 2014 Samkir AZE 2014.ápr. 19-30.

kat. XXII (2780)

1

2

3

4

5

6

1.

Magnus Carlsen

g

NOR

2881

*

*

0

1

1

1

0

½

½

½

1

1

2868

2.

Fabiano Caruana

g

ITA

2783

1

0

*

*

½

½

½

1

½

½

0

1

2814

3.

Hikaru Nakamura

g

USA

2772

0

0

½

½

*

*

½

½

½

½

1

1

5

2781

4.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2713

1

½

½

0

½

½

*

*

½

½

½

½

5

2793

5.

Szergej Karjakin

g

RUS

2772

½

½

½

½

½

½

½

½

*

*

½

½

5

2781

6.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2760

0

0

1

0

0

0

½

½

½

½

*

*

3

2638

Carlsen tavaly novemberben megvédte világbajnoki címét Viswanathan Ananddal vívott párharcban. Az idei esztendőt Wijk aan Zee-ben aratott tornagyőzelemmel kezdte, majd Baden-Badenben is az első helyen végzett, holtverseny után a német Arkadij Naiditsch elleni rájátszást megnyerte.

Magnus Carlsen szuperversenyeken elért tornagyőzelmei:

Wijk aan Zee 2008, 2010, 2013, 2015

Baku 2008

Aeroszvit 2008

Nanking 2009, 2010

London 2009, 2010, 2012

Bázna 2010, 2011

Biel 2011

Bilbao (Grand Slam-döntő) 2011, 2012

Tal emlékverseny 2011, 2012

Világbajnok-jelölti verseny 2013

Sinquefield Cup 2013

Zürich 2014

Gasimov emlékverseny 2014

Baden-Baden 2015

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szocsiban a női sakkozás új világbajnokát, a 22 éves Marija Muzicsukot nagy ünneplés köszöntötte. Nagy küzdelemben harcolta ki a címet, nehéz pillanatokban is megőrizte hidegvérét, taktikailag tökéletesen használta ki az állások kínálta esélyeket. Az új világbajnoknő meghatottan köszönte meg az Orosz Sakkszövetségnek a kiváló szervezést, a verseny nagyszerű körülményeit. Marijának a viadal hajrájában nővére, Anna segített, kettőjük sikere is a cím elnyerése. Alig marad idő az ünneplésre, a pihenésre, hiszen tíz nap múlva kezdődik Kínában a csapat-világbajnokság. Ősszel pedig a 10 játszmás világbajnoki döntő vár rá, Hou Ji-fannal szemben nem tekinti magát esélytelennek. Marijával és Annával hazautazásuk előtt beszélgettem.

- Milyen célokat tűztél magad elé a világbajnokság előtt?

- Kész voltam a csatára. Reméltem, hogy messzire jutok, ezért a bőröndömbe is sok ruhát pakoltam be. Anna még rá is kérdezett…

- A vb első partiját elvesztetted, hogy érezted magad?

- A világbajnokság előtt megbetegedtem, magas lázam volt, közel 39 fokos, édesanyám mindent megpróbált, hogy legyőzzem a betegséget. Többen is azt javasolták, hogy mondjam le részvételemet, de erről hallani sem akartam, egy világbajnokság esélyeit nem lehet kihagyni. Yuan, Yuanling  ellen            az első játszmában tökéletesen nyert állásra tettem szert, de időzavarba kerültem, mert sokáig számoltam egy változatot, másodperceim maradtak, vesztőt húztam. Természetes, hogy elkeserített a nagy hiba, de meggyőztem magam, hogy sokkal jobb sakkozó vagyok ellenfelemnél, megnyertem a második partit.

- Jöhetett a rájátszás.

- Ez már egyszerűbb volt. Megnyertem az első játszmát, a másodikban is jobban álltam, közel nyerésre, de a döntetlen már  a továbbjutásomat jelentette, kockáztatni nem akartam.

- A lengyel Monika Socko volt a következő ellenfeled.

- Két döntetlen után következtek a rapid partik. Az elsőben nem voltak problémáim, anyagi előnyömet érvényesítettem. A másodikban is az időre kellett figyelnem.

- A bolgár exvilágbajnoknő, Antoaneta Sztefanova jelentette a soron levő akadályt. Tetszetős volt a minőségáldozatod.

- A nyitásban kissé kellemetlen volt az állásom, Sztefanova jól felkészült, de én is hibáztam, átengedtem a centrum feletti uralmat. Láttam a minőségáldozatos lehetőséget, egyre magabiztosabb lettem. Előnyösebb állásomat sikerült nyerésig fokoznom. A nyitásom nem volt a legtökéletesebb a második partiban, de a döntetlent végül elértem.

- A rajtlistát vezető Humpy Koneru elleni meccsed következett.

- Számomra ez volt a legnagyobb kihívás. Érzelmileg. Az első játszmát taktikai csapással szépen megnyertem.

- A vb legérdekesebb állásai között emlékként feltétlenül megőrizzük a Vd2, majd a Vf7 lépéseket.

- Igen, tetszetős volt a megoldás. A visszavágón is jól álltam, de valahogy az érzelmeim magával ragadtak, túlpörögtem, időzavarba kerültem, hibázni kezdtem. Ismét tie-break. Az első parti remi lett, a másodikban nagyon rosszul álltam, objektíven vesztésre, a d szabadgyalog, a futópár okozott nagy gondot,. Taktikai ellenesélyt kellett keresni és találni. Amikor már csak 2 percem maradt, akkor sikerült a Be3-d3 lépésekkel zavart okoznom. Humpy teljesen megzavarodott, megadta magát.

- Úgy érezted, hogy taktikai síkra terelve a játszmákat sikeres lehetsz?

- Humpy legyőzése után először éreztem azt, hogy akár a végső győzelemre is esélyes lehetek. Az elődöntő négy résztvevője között nekem volt a legmagasabb az Élő-pontszámom, nem akartam az esélyt elszalasztani.

- Közel két és fél éve a vb-n Harika Dronavallival szemben a „hirtelen halál” partit elvesztetted.

- Nehéz elfelejteni azt a partit. Abszolút nyerésre álltam, de mivel csak a bíró írja a játszmát, nem tudtam biztosan, hogy hány lépést tettünk meg. A játszma végén kiderült, hogy 56-nál léptem túl a gondolkodási időt, még négy lépés, és megkaphattuk volna az „életet” jelentő, lépésenkénti 3-3 másodpercet.

- Hihetetlenül nehéz a rájátszás különböző időkontrolljaihoz igazodni, új és új stratégiákat kidolgozni. A vb-n először alkalmaztuk az új szabályt, hogy a két 25-25 perces rapid után még 10-10 perces partik is következtek, majd a villámpartik, végül a „hirtelen halál” játszma.

- Igen, nagyon nehéz. Először a két klasszikus időkontrollal megvívott parti, aztán 1-1-nél a rájátszás, ahol akár négy időbeosztás is jöhet. Ez olyan verseny, ahol a győztest meg kell határozni, de versenyzőtől hihetetlen energiákat követel.

- Harikával szemben is sikerült kiharcolni a továbbjutást. Nagy volt a boldogság az ukrán táborban, következett a döntő.

- Natalija Pogonyinával jó barátnők vagyunk, az orosz csapatbajnokságon egy csapatban is játszottunk. Úgy érezhettem, hogy a lélektani előny az ő oldalán, hiszen hazai pályán játszik. Sok bátorító üzenetet kaptam a családomtól, barátoktól, szurkolóimtól. Magasabb volt az Élő-pontszámom, meggyőztem magam, hogy reálisak az esélyeim.

- Megkezdődött a négyjátszmás finálé. Első parti, Pogonyina játszott világossal.

- Az első összecsapásunk is jól mutatta, hogy Natasa elméletileg nagyon jól felkészült.  Gyorsan játszott, jelentős időelőnyt szerzett. Sikerült megtalálnom azt a folytatást, ahol egyenlő esélyeket értem el, de az idő szorításában nem a legjobb tervet játszottam meg. Natasa is hibázott, Hf4 helyett Hd4 jobb lett volna, elmondhatom, hogy a parti számomra jól végződött, a döntetlennel elégedett lehettem.

- Hogy döntötted el, hogy a második játszmában spanyol megnyitást játszol?

- Ezt nővérem, Anna Javasolta. Parti előtt nagyon sok változatot kellett átismételnem, korábban csak a csereváltozatot játszottam.

- Lehetetlen vállalkozás, hogy egy délelőtt a spanyol összes variját átismételni, az új eltéréseket megtanulni.

Anna is segített a kérdésem megválaszolásában:

-Ha Mása semmit nem tudott volna a spanyol megnyitásról, akkor persze lehetetlen lett volna rábeszélni a skót megnyitás helyett a cserére. Tudtuk, hogy korábban Natasa melyik változatot választotta, inkább erre koncentráltunk. Én rendszeresen játszok spanyolt, Mása ismeri a játszmáimat. Natasát azért meglepte a választás, hiszen 5 percet tűnődött 3.Fb5-re. Natasa végül a Breyer-változat mellett döntött, amit korábban még nem láttunk tőle. Bonyolult csata alakult ki, amit mi szerettünk volna elérni.

- A partiban azért láttunk kissé furcsa lépéseket is, gondolok a Hh1, majd g4 és Hg3 tervre. Fontos pillanat volt, amikor sikerült kedvező körülmények között g5-öt megjátszanod. Sokan úgy értékelték, hogy egyenlőek az esélyek, de a Hf5, vagy Hxh5 áldozati lehetőségekkel a kissé elfogult szurkolók kevéssé számoltak…

-  Objektíven lehet, hogy egyenlő volt az állás, de nagyon bonyolult, és inkább az én lehetőségeim voltak kedvezőbbek. A minőségáldozat végképp passzivitásba kényszerítette a sötét haderőt. A győzelemmel vezetéshez jutottam. Lélektanilag is könnyebb lett a helyzetem, de tudtam, hogy még messze nincs vége a vb-döntőnek. A harmadik partiban sötéttel játszottam, a terv az volt, hogy kitartsam a játszmát.

- Ismerted az idei Eb-ről a Nepomnjacsij-Korobov partit?

- Igen, tudtam a 11.Hg5 lehetőséget. Sokat elemeztem, de bevallom, hogy egészen pontosan nem emlékeztem a varikra. Kritikus az állás, hiszen egyetlen hiba is eldönthette volna a játszma sorsát. Közel fél órát gondolkodtam, hogy felidézzem elemzéseimet. Hh3 helyett a Hf3 lehetőséggel foglalkoztam, He4 lépésem pontatlan volt, mindketten hibázgattunk. A végjátékban a hibás Kg3-ra h5-tel reális nyerőesélyeim lehettek volna, a fonalas változatban nem láttam az eszmét, hogy a bástyasakkokra királyommal a bástya felé közeledhettem volna, és Bg5 ellen már nem lett volna védelem. A gyorsított tempó mellett éppen a végjátékokra jut kevesebb gondolkodási idő. Érthetően elkeserített a kihagyott lehetőség, de gyorsan feledni kellett, mert várt rám a sorsdöntő negyedik játszma.  A legfontosabb volt, hogy a nagy lehetőség közelében nehogy túlpörögjek, a régóta dédelgetett álom elérésének vágya ne akadályozzon. Nem volt könnyű elaludnom a harmadik parti után. Egyre nagyobb volt a nyomás, egyre többen bíztak bennem. Már várták tőlem a végső győzelmet, a világbajnoki cím megszerzését.

- Ki sugallta a skót négyeshuszárjátékot?

- Anna ötlete volt, gyorsan kiderült, hogy erre Natasa a felkészüléskor nem gondolt, vagy egyszerűen csak tiszta fejjel akarta a partit játszani. Mindketten tudtuk, hogy a parti tétje miatt ez az idegek harca lesz.

- Hogy érezted magad, mire gondoltál, amikor Natasa 40…Vh6 lépése lehetőséget kínált a 41.Fxf7+-kal a cím elnyerését jelentő fonalas változatot megjátszanod? Látszott rajtad az izgalom, szinte lángolt az arcod…

- Újra és újra végigszámoltam a változatokat, nem is volt igazán más választásom, hiszen Natasa komoly ellenjátékot kapott volna, ha nem a tisztáldozatot választom.

- Anna, te hol nézted a partit? Milyen érzéseid voltak játszma közben?

- Másának nagyon jó állása volt, fölöslegesen kockáztatott a támadás reményében. A nagy kivetítő táblán néztem a parti végét, nagyon izgultam, amikor fölöslegesen ütötte le a b4 gyalogot. Vh6 után láttam a Fxf7 lehetőséget. Mása negyedórát gondolkodott, hihetetlen hosszú időnek tűnt, nehéz volt kivárni a helyes döntését.

- A negyeddöntőben vesztettél Pia Cramling ellen. Húgod szekundása lettél a sorsdöntő két meccsen.

- Két évvel idősebb vagyok, nagyobb a rutinom, a legjobbak ellen sokkal több partit játszottam, mint Mása. Nagyon örülök, hogy tudtam segíteni, ez kettőnk sikere is.

A tromsői sakkolimpián játszottatok először együtt az ukrán válogatottban, hiszen Anna korábban a szlovén együttesben szerepelt. Bronzérmes lett a csapat. Mi vár most kettőtökre?

-Alig van idő az ünneplésre, a pihenésre, hiszen Kínában április 18-án kezdődik a női csapat-világbajnokság.

- Ki játszik majd az első táblán?

- Erről könnyű megállapodni, a csapatvezetés dönt. Kettőnk között soha nem volt fokozott rivalizálás. Oroszország, Kína, Ukrajna, Grúzia és India válogatottjának nagy versengését várom.

- Ősszel Hou Ji-fan elleni világbajnoki döntőt vívsz. Mekkora segítséget vársz az ukrán sakkozóktól a minél optimálisabb felkészülés érdekében?

- Még nem gondolkodtam azon, hogy kik lesznek a felkészítőim, kik a szekundánsaim. Azt tudom, hogy nagy munka vár rám. Hou Ji-fan remek formában, nem véletlen, hogy immár vezeti a ranglistát. Bonyolult állásokra kell majd törekednem, ahol a taktika főszerepet játszhat. Úgy érzem, hogy nem vagyok esélytelen.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A 22 éves ukrán Marija Muzicsuk a női sakkozás új világbajnoknője. Szocsiban a kieséses rendszerű világbajnokság döntőjének negyedik játszmája döntetlennel ért véget, Marija Muzicsuk 2,5-1,5-re megnyerte a párharcot az orosz Natalija Pogonyinával szemben. A világossal játszó Marija jól választotta meg a nyitást, meglepte ellenfelét. Kedvezőbben állt, kölcsönös időzavarban kiéleződött az állás, az időkontroll után tisztáldozattal érte el a világbajnoki cím elnyerését jelentő döntetlent.  Ősszel Marija Muzicsuk 10 játszmás világbajnoki döntőt játszik a kínai exvilágbajnoknővel, Hou Ji-fannal, a Grand Prix-sorozat győztesével.

Nagyszerű helyszínen, a festői szépségű Krasznaja Poljanán remekül megrendezett kieséses rendszerű világbajnokság befejező játéknapján a női sakkozás új világbajnokát köszönthettük. A 22 esztendős ukrán Marija Muzicsuk a döntő negyedik partijában világossal játszva békés nyitás után taktikai bonyodalmakban is gazdag partiban remizett az orosz Natalija Pogonyinával, aki jóval esélyesebb, de szerényebb teljesítményt nyújtó honfitársnőivel szemben jutott be a fináléba.

Mindketten az előzetes küzdelmektől, izgalmas párharcokban érthetően kissé fáradtan, meggyötörten jutottak a döntőbe, ahol megalkuvás nélküli csatát vívtak. Döntőnek bizonyult a második játszma, a spanyol megnyitású partiban kölcsönös tévelygések, pontatlanságok után Marija kerekedett felül. Megbirkózott a harmadik összecsapás során feltálalt ötlettel is, megőrizte vezetését.

A mai negyedik összecsapásra rányomta bélyegét, hogy Muzicsuknak már a döntetlen is gyermekkori álmainak megvalósítását jelentette… A parti közben mintha elfelejtkezett volna erről, nehéz perceket okozott magának, de nővérének, Annának is, aki nehezen értette, hogy nyugodt folytatás helyett miért gyengítette meg a királyállását. Natalija Pogonyina némi esélyt kapott, kisebb időzavar is kialakult, a 40. lépés eldöntötte a cím sorsát. Mintegy negyedórás gondolkodás után Marija tisztáldozattal fonalas remihez vezető folytatást játszatott meg.

A világbajnokság záróünnepségét hétfőn rendezik meg, megtisztelő lesz, hogy a vb főbírójaként kihirdethetem a hivatalos végeredményt.

A világbajnoki döntő negyedik játszmája:

Marija Muzicsuk (ukrán, 2526) - Natalija Pogonyina (orosz, 2456) döntetlen (Skót négyeshuszárjáték, 56)

A világbajnoki döntő végeredménye:

Marija Muzicsuk - Natalija Pogonyina 2,5 – 1,5 (döntetlen, 1 - 0, döntetlen, döntetlen)

A női sakkozás 15. világbajnoka 1992. szeptember 21-én Stryi-ben született. Kétszeres ukrán bajnok (2012, 2013). 2013-ban a világbajnoksáot, majd Európa-bajnokságot is nyert ukrán válogatott tagja. 2012-ben és 2014-ben a sakkolimpián bronzérmes a csapattal. 2012-ben, Hanti-Manszijszkban a nyolcaddöntőben az indiai Dronavalli Harikától a „hirtelen halál” játszmában szenvedett vereséget.

A rajtlistán nyolcadik Marija Muzicsuk négy meccsén is rájátszásban biztosította továbbjutását. A negyeddöntőben a rajtlistán első kiemelt indiai Humpy Konerut győzte le, majd visszavágott Harikának a két és fél évvel ezelőtti vereségéért. A taktikai bonyodalmakban gazdag állásokat kedveli. Ősszel 10 játszmás világbajnoki párosmérkőzést játszik a kínai exvilágbajnoknő, Hou Ji-fannal, a Grand Prix-sorozat győztesével.

Marija Muzicsuk útja a győzelemig, a világbajnoki címig:

Yuan Yuanling (kanadai, 2257) - Marija Muzicsuk (ukrán, 2526)  1,5 – 2,5 (1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, döntetlen)

Marija Muzicsuk (ukrán, 2526) -  Monika Socko (lengyel, 2463)  3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 - 0)

Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2522) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2526)  0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

Marija Muzicsuk (ukrán, 2526) - Humpy Koneru (indiai, 2581) 2,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0)

Marija Muzicsuk (ukrán, 2526) – Dronavalli Harika (indiai, 2492) 3.5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0)

Natalija Pogonyina (orosz, 2456) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2526) 1,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

 Muzicsuk,M (2526) - Pogonyina,N (2456)
Skót négyeshuszárjáték [C47]

1.e4 e5

Az előzetes latolgatásnál inkább gondoltam a szicíliai védelemre, a skót négyeshuszárjátékot viszont eltaláltam...

2.Hf3 Hc6 3.Hc3 Hf6 4.d4 exd4 5.Hxd4 Fc5

Natalija Pogonyinát meglepte a nyitás. A főváltozat, az 5...Fb4 6.Hxc6 bxc6 7.Fd3 d5 8.exd5 cxd5 9.0-0 0-0 10.Fg5 kevésbé nyerte el a tetszését.

6.Fe3 Fb4

Jobbnak tartják a 6...Fb6 7.Fc4 (7.Vd2 0-0 8.0-0-0) 7...d6 8.0-0 0-0 változatot.

7.Fd3 He5 8.0-0 0-0 9.Hd5

Marija Muzicsuk számára a döntetlen a világbajnoki cím elnyerését jelentette, így érthetőbb a lépése.

9...Hxd5 10.exd5 Be8 11.Fe2 Ff8

Logikusabb volt a 11...Fc5 12.Vd2 d6 folytatás.

12.Vd2 d6 13.h3 h6 14.Bae1 a6

muzicsukpogonyina4_446

15.f4 Hd7 16.Ff3 Hc5 17.Ff2 Bxe1 18.Bxe1 Fd7 19.g4

Marija váratlanul komplikálta az állást.

19...Fe7 20.Kg2 Fh4 21.Fxh4 Vxh4 22.Vf2 Vf6 23.Kg3 a5 24.Vd2

muzicsukpogonyina4_447

24...g5 25.Fg2 b5 26.b3 Vg6 27.a3 gxf4+ 28.Vxf4 b4 29.axb4 axb4 30.Vd2?!

muzicsukpogonyina4_448

30...h5 31.Ff3 hxg4 32.hxg4

muzicsukpogonyina4_449

32...Bf8!?

 A 32...f5 33.Hc6 Fxc6 34.dxc6 He4+ 35.Fxe4 Vxg4+ 36.Kf2 Vh4+ örökös sakkhoz vezetett volna.

33.Hc6 Fxc6 34.dxc6 He6 35.Vxb4 Vxc2 36.Vc4 Vb2 37.Fd5 Hg5

Jobb volt a 37...Kg7 38.Be2 Va1 39.Ve4 Vg1+ próbálkozás.

38.Vf4 Vg7 39.Be7 Ba8 40.Ve3 Vh6?!

muzicsukpogonyina4_451

41.Fxf7+! Hxf7 42.Vxh6 Hxh6 43.Bxc7 Hf7 44.b4 He5 45.b5 Bb8

muzicsukpogonyina4_452

46.Bb7 Bc8 47.Kf4 Hd3+?!

Natasa nem akart remizni a 47...Hxc6 48.bxc6 Bxc6 változatban.

48.Ke4?!

Marija a remivel már a fején érezhette a világbajnoki koronát. 48.Kf5 Bf8+ 49.Kg5 He5 50.Be7 Hc4 nyeréshez vezetett volna.

48...Hc5+ 49.Kd5 Hxb7 50.cxb7 Bd8 51.b6 Kf7 52.Kc6 Ke7 53.Kc7

muzicsukpogonyina4_453

53...Bd7+ 54.Kc6 Bd8 55.Kc7 Bd7+ 56.Kc6 Bd8 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: http://sochi2015.fide.com

Komment 0 | Reblog! 0 |
A Szocsiban zajló kiesési rendszerű világbajnokság döntőjének harmadik játszmája a 67. lépésben döntetlennel ért véget. Az orosz Natalija Pogonyina jól felkészült, „kottából” játszott, de az ukrán Marija Muzicsuk ellenesélyt talált. Kölcsönös pontatlankodások után Natalijának kellett a remiért megküzdenie. Vasárnap Marija Muzicsuk 2-1-es vezetése mellett kerül sor a negyedik partira, az ukrán nagymesternő világossal játszhat, döntetlennel már világbajnok lenne.

Megnyitáselméleti párbajt is hozott a vb-döntő harmadik összecsapása. Natalija Pogonyina a 11. lépésben eltért a párharc első partijában látott folytatástól, és kevésbé ismert, de általuk alaposan elemzett utat választott. Az idei Eb-n Jan Nepomnjacsij játszotta meg az ukrán Anton Korobov ellen, a szereposztás, az orosz-ukrán színelosztás megismétlődött.

Natasa azonnal húzott, Marija Muzicsuknak minden hidegvérére szüksége volt, hogy higgadtan játsszon, ne kapkodjon, minden lépését alaposan gondolja meg. Pogonyina  azonnal húzott, de az interjúban kiderült, hogy bizony elfelejtette a délelőtti készülés egyes eltéréseit. A tisztáldozatért Marija három gyalogot kapott. Világos tisztjeit kellett volna támadásra ösztökélni, de Natasa nem találta meg ennek lehetőségét.

A vezérszárnyi szabadgyalog miatt aggódhatott, de végül  huszárja a legjobbkor kapcsolódott be a küzdelembe. A sorozatos cserék már döntetlen bástyavégjátékhoz vezettek.

A döntés így az utolsó partira maradt, a 2-1-re vezető Marija Muzicsuk játszik világossal. Pogonyina a vb során háromszor kiegyenlített…

A világbajnoki döntő harmadik játszmája:

Natalija Pogonyina (orosz, 2456) - Marija Muzicsuk (ukrán, 2526) döntetlen (Félszláv védelem, 67)

A világbajnoki döntő állása:

Marija Muzicsuk - Natalija Pogonyina 2 - 1 (döntetlen, 1 - 0, döntetlen)

Pogonyina,N (2456) - Muzicsuk,M (2526)
Félszláv védelem [D46]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hc3 Hf6 4.e3 e6 5.Hf3 Hbd7 6.Vc2 Fd6 7.Fd3 0-0 8.0-0 dxc4 9.Fxc4 b5 10.Fe2 a6 11.Hg5

A párharc első játszmájában a 11.Bd1 Vc7 12.e4 e5 13.dxe5 Hxe5 14.h3 Be8 15.Fg5 folytatást láttuk. Natalija Pogonyina egyfajta lélektani fegyverrel is élt, gondolkodás nélkül húzta meg a huszárlépést, Marija Muzicsuk eltűnődött.

11...Vc7 12.e4 Fxh2+

Az idei Európa-bajnokságon Jan Nepomnjacsij ellen az ukrán Anton Korobov nem fogadta el az áldozatot. A 12...h6 13.e5 hxg5 14.exd6 Vxd6 15.Fxg5 Vxd4 16.h4 Fb7 17.Bad1 Vc5 18.Vd2 folytatásban világos a gyalogért kezdeményezést kapott, a partit meg is nyerte. Pogonyináék sokat készültek a mai játszmára.

13.Kh1 c5

14.e5 cxd4 15.exf6 Hxf6 16.f4 Fg3 17.Vd3 dxc3 18.Vxg3 h6 19.Hh3

Sötét három gyalogot kapott a tisztért cserébe. Bonyolult állás, de az orosz nagymesternő kottából játszhatott.

19...He4

Jobb volt a 19...Fb7 20.Vxc3 Vxc3 21.bxc3 He4 folytatás.

20.Ve1

Számításba jött a 20.Ve3 Fb7 21.Hf2 cxb2 22.Fxb2 Vc2 23.Hxe4 Vxb2 24.Bfb1 Vc2 25.Ff3 változat.

20...Fb7 21.Ff3

A partit követően Natasa bevallotta, hogy a nagy izgalmak közepette elfelejtette az elemzésüket.

21...cxb2 22.Fxb2 Vc2 23.Fxe4

Elsietett csere. 23.Fe5 f6 24.Fd6 Bfc8 25.Fb4 előnyt adott volna.

23...Fxe4 24.Bf2 Vd3 25.Kh2 Bfd8 26.Bc1

Több esélyt adott a 26.a4 Kh7 27.Ba3 Vd5 28.Be3 terv.

26...Bac8 27.Bxc8 Bxc8 28.a3 Fd5?!

Marija Muzicsuk kissé óvatlan volt. 28...f6 29.Bd2 Bc2 30.Fc3 Bxd2 31.Vxd2 Vf1 volt a pontos játék.

29.Bd2

Natasa nem használta ki a nagy lehetőséget, hogy huszárját játékba hozza. A 29.f5 Bc4 30.fxe6 Fxe6 31.Ve5 Bg4 32.Hf4 Vg3+ 33.Kg1 Fd7 folytatás az ellenfél időzavarában kellemetlen lett volna.

29...Vg6

Pontatlan, sötétnek nincs gondja 29...Vf5 után.

30.Ve5?!

Ismét kimaradt a 30.f5 lehetőség. 30...Vxf5 31.Vg3 Vg6 32.Vxg6 fxg6 33.Hf4 Kf7 34.Hxd5 exd5 35.Kg3 minimális előnyt adott volna. A vezérlépésre sötét átvette a kezdeményezést.

30...f6 31.Ve3 Bc4 32.Bf2 Vf5 33.Fc3 Ba4 34.Fd2

34...a5 35.Vc5 Vd3

 Egyre nagyobb kétségeink voltak, hogy sor kerül-e a negyedik játszmára…

36.Fc1 Vc4 37.Vxc4 Bxc4 38.Fb2

38...b4 39.axb4 Bxb4 40.Fc3 Bb5 41.Bd2 a4 42.Fb2 Bb3

43.f5!

Natasa hosszas gondolkodás után megtalálta az egyetlen védelmet.

43...a3 44.Fd4 Bb4 45.Hf4 a2

46.Hxd5

Világos örült, hogy a viharfelhők elmúltak, nem sokáig számolt. Érdekes volt a 46.fxe6 Fb3 (46...Bxd4 47.Bxd4 a1V 48.Bxd5 Kh7 (48…Ve1 49.Bd8+ Éh7 50.e7! Vxe7 51.Bh8+ Kxh8 52.Hg6+ Kg8 53.Hxe7+ Kf7) 49.e7 Va4 50.g3 Vc2+ 51.Kh3 Vc8+ 52.Kg2 Vc6) 47.e7 Kf7 48.Be2 Fa4 49.He6 Bxd4 50.Bxa2 Bh4+ 51.Kg3 g5 52.Be2 Fd7 53.e8V+ Fxe8 54.Hd8+ Kf8 55.He6+ Kg8 56.Hxg5 változat.

46...Bxd4 47.Hxf6+ gxf6 48.Bxa2 e5 49.Ba8+ Kf7 50.Ba7+ Ke8 51.Ba6 Ke7 52.Ba7+ Bd7

53.Ba6

A bástyavégjáték már döntetlen.

53...Kf7 54.Kg3 Kg7 55.Kg4 Be7 56.Ba3 Kh7 57.Ba6 e4 58.Ba2 e3 59.Be2 Bg7+ 60.Kh4 Bg8 61.g4 Be8 62.Kg3 h5 63.gxh5 Kh6 64.Kf4 Be5

65.Bxe3 Bxe3 66.Kxe3 Kxh5 67.Kf4 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: http://sochi2015.fide.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában az orosz Jan Nepomnjacsij elsőségével fejeződött be a XII. Aeroflot-verseny.  Honfitársa, Daniil Dubov is 7 pontot gyűjtött, de ötször világossal játszott, míg Nepomnjacsij ötször a sötét bábukat vezette, ez döntött a javára. A tornagyőzelem egyúttal a meghívót is jelenti a dortmundi szuperversenyre. Rapport Richárd világossal szenvedett vereséget a 17 éves orosz Grigorij Oparintól. Nagymesterünk harmadik volt a rajtlistán, 4 ponttal a 48. helyen végzett, 18 Élő-pontot is vesztett.

Vereséggel zárta moszkvai szereplését Rapport Richárd. Utolsó négy partijából mindössze fél pontot szerezve óriási csalódást okozott 48. helyezésével. Harmadik kiemelt volt a mezőnyben, de meglepően sok hibával játszott. Túlértékelte esélyeit, türelmetlenül sakkozott. A befejező játszmája sajnos hű tükre volt szereplésének, a szerényebb Élő-pontszámú 17 éves orosz Grigorij Oparin ellen is fejjel ment a falnak. Már-már kiegyenlítette hátrányos állását, amikor sorozatos hibákkal elszenvedte negyedik vereségét. Teljesítményének performance-pontszáma csak 2607, 17,7 Élő-pontot hagyott az orosz fővárosban.

A tornagyőztes orosz Jan Nepomnjacsij elremizte utolsó partiját honfitársával, Ivan Bukavsinnal, számára kedvezett, hogy ötször a sötét bábukat vezette, míg holtversenyes társa, Daniil Dubov ötször világossal játszott. Nepomnjacsij örülhet annak is, hogy elsősége dortmundi meghívót jelent! A 19 éves Dubov 28 Élő-pontot is szerzett, Bukavsin 22-öt, mindkettőjük sikere komoly meglepetés, az első három helyezett megőrizte veretlenségét. A kínai Lu Shanglei utolsó partiját vesztette el.

Az élcsoportban az utolsó forduló eredményei:

Ivan Bukavsin (orosz, 2618, 6) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2714, 6,5)  döntetlen

Daniil Dubov (orosz, 2627, 6) – Lu Shanglei (kínai, 2570, 6)  1 - 0

Salem A. R. Saleh (emírségekbeli, 2603, 5,5) – David Anton Guijarro (spanyol, 2614, 5,5)  döntetlen

Setheraman S. P. (indiai, 2623, 5) – Anton Korobov (ukrán, 2694, 5)  döntetlen

Krishnan Sasikiran (indiai, 2682, 5) – Rinat Jumabajev (kazah, 2572, 5)  0 - 1

Ildar Hairullin (orosz, 2630, 5) – Borosz Gracsev (orosz, 2673, 5)  1 - 0

Denisz Hiszmatullin (orosz, 2650, 5) – Rauf Mamedov (azeri, 2658, 5)  1 - 0

Adhiban B. (indiai, 2646, 5) – Vagyim Zvajagincev (orosz, 2658, 5)  döntetlen

Alekszandr Halifman (orosz, 2613, 4,5) – Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2756, 4,5) döntetlen

Vlagyimir Potkin (orosz, 2605, 4,5) – Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2708, 4,5)  döntetlen

Makszim Matlakov (orosz, 2693, 4,5) – Benjamin Bök (holland, 2587, 4,5)  1 - 0

Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2674, 4,5)  - Mihail Antipov (orosz, 2529, 4,5)  1 - 0

Tigran L Petroszjan (örmény, 2671, 4,5) – Pouya Idani (indiai, 2496, 4,5)  0 - 1

Rapport Richárd (magyar, 2709, 4) – Grigorij Oparin (orosz, 2562, 4)  0 - 1

A XII. Aeroflot-verseny végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

1

2

GM

Jan Nepomnjacsij

RUS

2714

7.0

5

2615

2

22

GM

Daniil Dubov

RUS

2627

7.0

4

2660

3

26

GM

Ivan Bukavsin

RUS

2618

6.5

4

2647

4

43

GM

Lu Shanglei

CHN

2570

6.0

5

2645

5

41

GM

Rinat Jumabajev

KAZ

2572

6.0

5

2597

6

28

GM

David Anton Guijarro

ESP

2614

6.0

5

2592

7

21

GM

Ildar Hairullin

RUS

2630

6.0

4

2639

8

17

GM

Denisz Hiszmatullin

RUS

2650

6.0

4

2588

9

32

GM

Salem A. R. saleh

UAE

2603

6.0

4

2573

10

6

GM

Anton Korobov

UKR

2694

5.5

5

2621

11

15

GM

Vagyim Zvjagincev

RUS

2658

5.5

5

2595

12

40

GM

Szergej Grigorjanc

RUS

2573

5.5

4

2666

13

18

GM

Adhiban B.

IND

2646

5.5

4

2617

14

60

GM

Pouya Idani

IRI

2496

5.5

4

2611

15

9

GM

Vlagyimir Fedoszejev

RUS

2674

5.5

4

2588

16

25

GM

Sethuraman S. P.

IND

2623

5.5

4

2586

17

7

GM

Makszim Matlakov

RUS

2693

5.5

4

2540

18

51

GM

Hovhannes Gabuzjan

ARM

2553

5.0

5

2610

19

14

GM

Rauf Mamedov

AZE

2658

5.0

5

2603

20

4

GM

Francisco Vallejo Pons

ESP

2708

5.0

5

2599

21

62

IM

Vahap Sanal

U18

TUR

2487

5.0

5

2590

22

10

GM

Borisz Gracsev

RUS

2673

5.0

5

2587

23

16

GM

Alekszandr Motiljev

RUS

2653

5.0

5

2577

24

12

GM

Szanan Szjugirov

RUS

2669

5.0

5

2573

25

48

GM

Grigorij Oparin

U18

RUS

2562

5.0

5

2565

26

29

GM

Alekszandr Halifman

RUS

2613

5.0

4

2681

27

61

IM

Jorden van Foreest

U18

NED

2493

5.0

4

2635

28

31

GM

Vlagyimir Potkin

RUS

2605

5.0

4

2628

29

8

GM

Krishnan Sasikiran

IND

2682

5.0

4

2606

30

24

GM

Vidit Santosh Guijrathi

IND

2625

5.0

4

2589

31

1

GM

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2756

5.0

4

2584

32

33

GM

Alekszej Goganov

RUS

2598

5.0

4

2521

48

3

GM

Rapport Richárd

HUN

2709

4.0

4

2607

(72 résztvevő)

Rapport,R (2709) - Oparin,G (2562)
Szicíliai védelem [B52]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.Fb5+ Fd7 4.Fxd7+ Vxd7 5.0-0 Hc6 6.Be1 Hf6 7.c3 e6 8.d3 Fe7 9.Ff4 0-0 10.Hbd2 b5 11.h3 Vb7 12.Hf1 Bfd8 13.Hg3 Bac8 14.Ve2 h6 15.d4 cxd4 16.cxd4 Hb4 17.Bed1 d5 18.e5 He4 19.He1 Hxg3 20.Fxg3 Bd7 21.a3 Hc6 22.Ff4 Ff8 23.b4 Bdc7 24.Vg4 Kh8

rapportoparin_433

25.Vh5?

Rapport Richárd hátrányosabb állásban akcióval próbálkozott.

25...Kg8 26.Fe3 He7 27.Hd3 Bc4 28.g4? a5 29.f4 Hc6 30.Hc5 Fxc5 31.bxc5 Bc3 32.Ff2 Ve7 33.g5 Vf8 34.Bdc1 g6 35.Ve2 Bxc1+?! 36.Bxc1 Bb8 37.Bb1 b4 38.Va6?

rapportoparin_434

38...bxa3 39.Bxb8? Vxb8 40.Vxc6 a2 41.Va4 Vb1+ 42.Kh2

rapportoparin_435

42...hxg5 43.f5 gxf5 44.Ve8+ Kg7 45.Vd8 f4 46.Vf6+ Kg8 47.Vxg5+ Vg6 48.Vd8+ Kg7 49.c6

rapportoparin_436

49...a1V 50.c7 Vf1 51.Vf6+ Vxf6 52.exf6+ Kh7 53.c8V Vxf2+ 54.Kh1 f3 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Szocsiban zajló kieséses rendszerű világbajnokság döntőjének második játszmáját az ukrán Marija az 58. lépésben megnyerte az orosz Natalija Pogonyina ellen. A négyjátszmásra tervezett fináléban 1,5-0,5-re vezet. A szombati harmadik partiban Pogonyináé a kezdés joga.

A világbajnoki döntő első játszmájának kommentátorai Natalija Pogonyina játékából a tüzet hiányolták, a kritikus pillanatban a határozottságot. Szergej Sipov és Szergej Rublevszkij a második összecsapás során szinte lépésről-lépésre  változtatta véleményét a spanyol megnyitás Breyer-változatában vívott ütközet során. A nyitást Pogonyina jól megjátszotta, a változattal meg is lepte Marija Muzicsukot. Világos korán lezárta a centrumot, tétova lépései után sötét esélyei tűntek kedvezőbbeknek.

A sötéten mozgó futók cseréje után világos f4-gyel akcióba lendült, a félig nyílt f vonalon felsorakoztak bástyái, állandóan a levegőben lógott az f5-ön fenyegető tisztáldozat. Sötét hadereje egyre nagyobb passzivitásba kényszerült, az ellenjáték iránti vágy, a gyalogáldozat csak növelte a gondokat.

Marija minőséget áldozott, az f6 gyalog megkeserítette az amúgy sem rózsás helyzetet. Natalija időzavarba is került, dördült a partit eldöntő áldozat, az 58. lépést követően Natalija Pogonyina feladta a játszmát. Marija Muzicsuk vezetést szerzett, szombaton kerül sor a harmadik összecsapásra. Vajon mennyit kockáztat Pogonyina? Élesen nyerésre tör-e, vagy higgadtan próbálja pozíciós küzdelemre kényszeríteni ellenfelét?

A világbajnoki döntő második játszmája:

Marija Muzicsuk (ukrán, 2526) – Natalija Pogonyina (orosz, 2456) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 58)

A világbajnoki döntő állása:

Natalija Pogonyina – Marija Muzicsuk 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Muzicsuk,M (2526) - Pogonyina,N (2456)
Spanyol megnyitás [C95]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6

Marija Muzicsuk a várt skót megnyitás helyett a spanyol megnyitást játszotta meg. Hatalija Pogonyina némi tűnődés után a Breyer-változatra szavazott.

4.Fa4 Hf6 5.0-0 b5 6.Fb3 Fe7 7.Be1 d6 8.c3 0-0 9.h3 Hb8 10.d4 Hbd7 11.a4 Fb7 12.Hbd2 c5 13.d5 c4 14.Fc2 Hc5 15.Hf1 Be8 16.Hg3 g6 17.Fe3 Vc7

muzicsukpogonyina2_423

18.Hd2

Nem éppen az álláshoz illő lépés, Pogonyina volt a határozottabb.

18...Ff8 19.Ve2 Hfd7 20.f3?! Hb6 21.a5 Hbd7 22.Hh1 Fe7 23.g4?!

muzicsukpogonyina2_424

23...Vd8 24.Vf2 Fh4 25.Hg3 Bc8 26.Kg2 Hf8 27.Bf1

muzicsukpogonyina2_425

27...Fg5

Natalija a 27...g5 28.Ve2 Fxg3 29.Kxg3 Hg6 30.Bh1 h6 folytatással vígan nézhetett volna a jövőbe.

28.f4 exf4 29.Fxf4 Bc7 30.Fxg5 Vxg5 31.Hf3 Ve7

muzicsukpogonyina2_426

32.Hd4

Sötétnek ettől a pillanattól kezdve állandóan számolnia kellett az f5-ön fenyegető tisztáldozattal.

32...Ve5

A játszma tétje, a felfokozott érdeklődés mellett az orosz nagymesternő nem találta meg a 32...Hfd7 33.Hgf5 gxf5 34.Hxf5 Vf6 35.Hh6+ Kg7 36.Ve3 Vxh6 37.Bxf7+ Kg6 38.Vf2 Vg5 39.h4 Vxg4+ 40.Kh2 Hd3 41.Fxd3 He5 42.Bxc7 Hf3+ 43.Vxf3 Vxf3 44.Bg1+ Kh6 45.Bf1 Vxd3 46.Bf6+ Kh5 47.Bxh7+ Kg4 48.Bg7+ Kh5 49.Bh7+ látványos remivarit.

33.h4 h6?! É

rezni lehetett a fokozott feszültséget, Marija egyre harcosabb tekintettel pásztázta a sakktáblát.

34.Vd2 Fc8 35.Hc6 Vg7

muzicsukpogonyina2_427

36.Vf4 Bd7 37.Bf2 Fb7 38.Hd4 Be5 39.Hf3 Be8

muzicsukpogonyina2_428

40.g5

Elkötelező lépés az időkontroll előtt. Sötétet már nem csak f5-ön fenyegette az áldozat.

40...h5 41.Hd4 Ve5 42.Vd2 Bc7 43.Baf1 Bee7 44.Bf6! Bed7

muzicsukpogonyina2_429

45.B6f4?!

Kimaradt a látványos nyerést adó 45.Hdf5 Hh7 46.Hh6+ Kg7 47.Hxh5+ gxh5 48.B6f5 Ve8 (48...Hxe4 49.Ve3) 49.Vd4+ f6 50.Kh2 folytatás.

45...b4?!

Natalija már nem bírta tovább a passzív védekezést, ellenjátékot próbált keresni, de világos malmára hajtotta a vízet.

46.Hf3 Vg7? 47.cxb4 Hd3

muzicsukpogonyina2_430

48.Bf6!?

Még egyszerűbb volt a 48.Fxd3 cxd3 49.He1 Ve5 50.Hxd3 megoldás.

48...Hh7 49.Hd4 Hxf6 50.gxf6 Vf8 51.Fa4

Marija a bőség zavarában "szenvedett", számos lépésjelölt között válogathatott. Mi szólt 51.Fxd3 cxd3 52.Vxd3 ellen?

51...He5?

Az időzavar fenyegető árnyékában Pogonyina nem talált jó védelmet. 51...Bd8 52.Hxh5 Bb8 53.Hg3 Fc8 54.Hc6 Bxc6 55.dxc6 Bxb4 56.b3 cxb3 57.Vxd3 Bxa4 58.Vxb3 Bxa5 még némi reményt adott volna.

52.Fxd7 Bxd7 53.Hf3

Még erősebb volt az 53.Hxh5 gxh5 54.Vg5+ Hg6 (54...Kh7 55.Vf5+ Kh6 56.Bg1) 55.Vxh5 választás.

53...Hg4

muzicsukpogonyina2_431

54.Hxh5! gxh5 55.Vg5+ Kh8 56.Vxh5+ Hh6 57.Kh2 Vg8

muzicsukpogonyina2_432

58.Bg1 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Fotók: http://sochi2015.fide.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A moszkvai Aeroflot-verseny nyolcadik fordulójában Rapport Richárd elszenvedte harmadik vereségét. A spanyol David Anton Guijarro ellen túlerőltette a játékot, elkerülte a remit, a 40. lépésben vesztőt húzott. A befejező játéknap előtt az orosz Jan Nepomnjacsij félpontos előnnyel vezet, kissé billegő partiban nyert az indiai Krishnan Sasikrannal szemben. A 6,5 ponttal az élen álló Nepomnjacsijt honfitársai, Daniil Dubov Ivan Bukavsin, valamint a kínai Li Shaglei követi, Rapport csak ötvenszázalékos. Az utolsó fordulóban az orosz Grigorij Oparinnal küzd meg.

A rajtlistán harmadik Rapport Richárd a XII. Aeroflot-verseny nyolcadik fordulójában harmadszor kapott ki, a befejező játéknapot a 35. helyről várja. A spanyol David Anton Guijarro ellen ismét a szicíliai védelem 2…a6-os változatát választotta. Nem sáncolt, királyával a vezérszárnyra táncolt el. Nagymesterünk elkerülte a lépésismétléses remit, a 40. lépésben kissé hátrányosabb állásban vesztőt húzott, a világos nehéztisztek akcióját siker koronázta a védtelen királlyal szemben.

Gyors remivel zárult az éllovasok derbije az orosz Ivan Bukavsin és Daniil Dubov között. A pontosztozkodást Jan Nepomnjacsij használta ki, harcos partiban nyert az indiai Krishnan Sasikirannal szemben.

A kínai Lu Shanglei kihasználta kedvező párosítását, az emírségekbeli Salem A. R. Saleh messze a várakozáson felül szerepel, az örmény Tigran L Peroszjant kényszerítette megadásra.

Az élcsoportban a 8. forduló eredményei:

Ivan Bukavsin (orosz, 2618, 5,5) – Daniil Dubov (orosz, 2627, 5,5)  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2714, 5,5) – Krishnan Sasikiran (indiai, 2682, 5)  1 - 0

Lu Shanglei (kínai, 2570, 5) – Jorden van Foreest (holland, 2498, 4,5)  1 - 0

Anton Korobov (ukrán, 2694, 4,5) – Denisz Hiszmatullin (orosz, 2650, 4,5)  döntetlen

Salem A. R. Saleh (emírségekbeli, 2603, 4,5) – Tigran L Petroszjan (örmény, 2671, 4,5)  1 - 0

Rauf Mamedov (azeri, 2658, 4,5) – Adhiban B. (indiai, 2646, 4,5)  döntetlen

Vagyim Zvjagincev (orosz, 2658, 4,5) – Ildar Hairullin (orosz, 2630, 4,5)  döntetlen

David Anton Guijarro (spanyol, 2614, 4,5) – Rapport Richárd (magyar, 2709, 4)  1 - 0

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2756, 4) – Szergej Grigorjanc (orosz, 2573, 4)  döntetlen

Hovhannes Gabuzjan (örmény, 2553, 4) – Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2674, 4)  döntetlen

Borisz Gracsev (orosz, 2673, 4) – Dmitrij Svetuskin (moldáviai, 2592, 4)  1 - 0

Szanan Szjugirov (orosz, 2669, 4) – Vlagyimir Potkin (orosz, 2605, 4)  döntetlen

Alekszandr Motiljev (orosz, 2653, 4) – Alekszandr Halifman (orosz, 2613, 4)  döntetlen

Rinat Jumabajev (kazah, 2572, 4) – Mihail Kobalija (orosz, 2632, 4) 1 - 0

Dennis Wagner (német, 2549, 4) – Sethuraman S. P. (indiai, 2623, 4)  0 - 1

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

1

2

GM

Jan Nepomnjacsij

RUS

2714

6.5

4

2614

2

22

GM

Daniil Dubov

RUS

2627

6.0

4

2675

3

43

GM

Lu Shanglei

CHN

2570

6.0

4

2648

4

26

GM

Ivan Bukavsin

RUS

2618

6.0

4

2637

5

28

GM

David Anton Guijarro

ESP

2614

5.5

4

2590

6

32

GM

Salem A. R. Saleh

UAE

2603

5.5

4

2566

7

21

GM

Ildar Hairullin

RUS

2630

5.0

4

2633

8

6

GM

Anton Korobov

UKR

2694

5.0

4

2620

9

8

GM

Krishnan Sasikiran

IND

2682

5.0

4

2611

10

18

GM

Adhiban B.

IND

2646

5.0

4

2610

11

14

GM

Rauf Mamedov

AZE

2658

5.0

4

2596

12

15

GM

Vagyim Zvjagince

RUS

2658

5.0

4

2589

13

41

GM

Rinat Jumabajev

KAZ

2572

5.0

4

2583

14

10

GM

Borisz Gracsev

RUS

2673

5.0

4

2582

15

17

GM

Denisz Hiszmatullin

RUS

2650

5.0

4

2577

16

25

GM

Sethuraman S. P.

IND

2623

5.0

4

2568

17

29

GM

Alekszandr Halifman

RUS

2613

4.5

4

2677

18

40

GM

Suergej Grigorjanc

RUS

2573

4.5

4

2667

19

61

IM

Jorden van Foreest

U18

NED

2493

4.5

4

2633

20

31

GM

Vlagyimir Potkin

RUS

2605

4.5

4

2619

21

51

GM

Hovhannes Gabuzjan

ARM

2553

4.5

4

2608

22

55

GM

Mihail Antipov

U18

RUS

2529

4.5

4

2602

23

4

GM

Francisco Vallejo Pons

ESP

2708

4.5

4

2599

24

24

GM

Vidit Sabtosh Gujrathi

IND

2625

4.5

4

2595

25

9

GM

Vlagyimir Fedoszejev

RUS

2674

4.5

4

2594

26

11

GM

Tigran L. Petroszjan

ARM

2671

4.5

4

2587

27

16

GM

Alekszandr Motiljev

RUS

2653

4.5

4

2582

28

12

GM

Szanan Szjugirov

RUS

2669

4.5

4

2569

29

36

GM

Benjamin Bok

NED

2587

4.5

4

2562

30

7

GM

Makszim Matlakov

RUS

2693

4.5

4

2534

31

33

GM

Alekszej Goganov

RUS

2598

4.5

4

2512

32

60

GM

Pouya Idani

IRI

2496

4.5

3

2602

33

1

GM

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2756

4.5

3

2579

34

35

GM

Dmitrij Svetuskin

MDA

2592

4.0

4

2660

35

3

GM

Rapport Richárd

HUN

2709

4.0

4

2613

Az élcsoportban az utolsó forduló párosítása:

Ivan Bukavsin (orosz, 2618, 6) – Jan epomnjacsij (orosz, 2714, 6,5)

Daniil Dubov (orosz, 2627, 6) – Lu Shanglei (kínai, 2570, 6)

Salem A. R. Saleh (emírségekbeli, 2603, 5,5) – David Anton Guijarro (spanyol, 2614, 5,5)

Setheraman S. P. (indiai, 2623, 5) – Anton Korobov (ukrán, 2694, 5)

Krishnan Sasikiran (indiai, 2682, 5) – Rinat Jumabajev (kazah, 2572, 5)

Ildar Hairullin (orosz, 2630, 5) – Borosz Gracsev (orosz, 2673, 5)

Denisz Hiszmatullin (orosz, 2650, 5) – Rauf Mamedov (azeri, 2658, 5)

Adhiban B. (indiai, 2646, 5) – Vagyim Zvajagincev (orosz, 2658, 5)

Alekszandr Halifman (orosz, 2613, 4,5) – Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2756, 4,5)

Vlagyimir Potkin (orosz, 2605, 4,5) – Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2708, 4,5)

Makszim Matlakov (orosz, 2693, 4,5) – Benjamin Bök (holland, 2587, 4,5)

Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2674, 4,5)  - Mihail Antipov (orosz, 2529, 4,5)

Tigran L Petroszjan (örmény, 2671, 4,5) – Pouya Idani (indiai, 2496, 4,5)

Rapport Richárd (magyar, 2709, 4) – Grigorij Oparin (orosz, 2562, 4)

Anton Guijarro,D (2614) - Rapport,R (2709)
Szicíliai védelem [B28]

1.e4 c5 2.Hf3 a6 3.c3 e6 4.d4 d5 5.e5 Fd7 6.Fe3 cxd4 7.cxd4 Fb5 8.Fxb5+ axb5 9.Hc3 b4 10.He2 He7 11.Hg3 Hec6 12.Hh5 Hd7 13.h4 h6 14.Vd3 Va5 15.0-0 Va6 16.Vb1 g6 17.Hf4

guijarrorapport_419

17...Kd8 18.a3 bxa3 19.bxa3 Hb6 20.Hd2 Fe7 21.Hd3 Ha4 22.Hf3 Hb6 23.Hd2 Ha4 24.Hf3 Hb6 25.Hd2

A spanyol sakkozó elégedett lett volna a döntetlennel is…

guijarrorapport_420

25...g5 26.f4 Ha4 27.Kh2 Bc8 28.Vb3 b5 29.Bab1 Bb8 30.Hb4 Hxb4 31.axb4 gxf4?! 32.Fxf4 Va7 33.Vd3 Fxh4 34.Hb3 Fg5 35.Hc5 Ve7 36.Vh3 Bf8 37.Ba1 Ba8 38.Vd3 Bb8 39.Hxa4 bxa4 40.Bxa4

guijarrorapport_421

40...f5?

Vesztőlépés.

41.exf6 Fxf4+ 42.Bxf4 Vc7 43.Vg3 Kc8

guijarrorapport_422

44.Ba5 Kb7 45.Bb5+ Ka6 46.Bc5 Vd6 47.b5+ Kb7 48.Bc6 Vd7 49.Va3 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A moszkvai Aeroflot-verseny hetedik fordulójában Rapport Richárd kalandos partiban remizett a FIDE orosz exvilágbajnokával, Alekszandr Halifmannal. A két éllovas, az orosz Daniil Dubov és Jan Nepomnjacsij gyorsan megosztozott a ponton. Az orosz Ivan Bukavsin győzelemmel hármas holtversenyben az élen 5,5-5,5 ponttal, Rapport négyet gyűjtött. Nyolcadik partiját a 4,5 pontos spanyol David Anton Guijarroval vívja.

Rapport Richárd döntetlennel folytatta szereplését a kilenc fordulós svájci rendszerű Aeroflot-verseny hetedik játéknapján. A nyitásban nagymesterünk nem remekelt, az 1999-es Las Vegas-i kieséses rendszerű világbajnokság győztese, az orosz Alekszandr Halifman előnyösebben állt. Késlekedésére nagymesterünk taktikai térre tudta terelni a partit, az áldozott tisztért Halifman nem kapott elegendő kompenzációt. Az anyagi előny érvényesítésében Ricsi pontatlan volt, a döntetlen gyalogvégjátékot hiába akarta megnyerni, a rutinos orosz nagymester nem hibázta el az oppozíciót.

Pihenőnaphoz juttatta egymást a két orosz éllovas, Daniil Dubov és Jan Nepomnjacsij gyorsan megosztozott a ponton. Holtversenyes társat honfitársuk személyében, Ivan Bukavsin kalandos partiban győzött az indiai Adhiban ellen. A női vb kommentátorát, Szergej Sipovot nem lepi meg Bukavsin eredményes szereplése. Nagy tehetségnek indult, majd két-három évi stagnálás után magára talált,

 A 19 esztendős kínai Liu Shanglei sötéttel elért győzelmével az indiai Krishnan Sasikiran társaságában fél pontra követi a vezető triót. Meglepő az orosz Erneszto Inarkijev újabb veresége, gyorsan búcsút inthet a + 2700 Élő-pontos elitnek.

Az élcsoportban a 7. forduló eredményei:

Daniil Dubov (orosz, 2627, 5) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2714, 5)  döntetlen

Adhiban B. (indiai, 2646, 4,5) – Ivan Bukavsin (orosz, 2618, 4,5)  0 - 1

Krishnan Sasikiran (indiai, 2682, 4) – Dmitrij Svetuskin (orosz, 2592, 4)  1 - 0

Tigran L Petroszjan (örmény, 2671, 4) – David Anton Guijarro (spanyol, 2614, 4)  döntetlen

Ildar Hairullin (orosz, 2630, 4) – Rauf Mamedov (azeri, 2658, 4)  döntetlen

Jorden van Foreest (holland, 2493, 4) – Vagyim Zvjagincev (orosz, 2658, 4)  döntetlen

Mihail Kobalija (orosz, 2632, 4) – Li Shanglei (kínai, 2570, 4) 0 - 1

Rapport Richárd (magyar, 2708, 3,5) – Alekszandr Halifman (orosz, 2613, 3,5)  döntetlen

Denisz Hiszmatullin (orosz, 2650, 3,5) – Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2708, 3,5)  1 - 0

Erneszto Inarkijev (orosz, 2706, 3,5) – Salem A. R. Saleh (egyesült emírségekbeli, 2708, 3,5)  0 - 1

Alekszandr Simanov (orosz, 2594, 2594, 3,5) – Anton Korobov (ukrán, 2694, 3,5)  0 - 1

Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2674, 3,5) – Rinat Jumabajev (kazah, 2572, 3,5)  döntetlen

Szergej Grigorjanc (orosz, 2573, 3,5) – Borisz Gracsev (orosz, 2673, 3,5)  döntetlen

Denisz Wagner (német, 2549, 3,5) – Szanan Szjugirov (orosz, 2669, 3,5)  döntetlen

Vlagyimir Potkin (orosz, 2605, 3,5) – Alekszandr Motiljev (orosz, 2653, 3,5) döntetlen

Az élcsoport állása:

1

26

GM

Ivan Bukavsin

RUS

2618

5.5

4

2639

2

2

GM

Jan Nepomnjacsij

RUS

2714

5.5

4

2608

3

22

GM

Daniil Dubov

RUS

2627

5.5

3

2686

4

43

GM

Lu Shanglei

CHN

2570

5.0

4

2651

5

8

GM

Krishnan Sasikiran

IND

2682

5.0

3

2601

6

6

GM

Anton Korobov

UKR

2694

4.5

4

2615

7

14

GM

Rauf Mamedov

AZE

2658

4.5

4

2590

8

15

GM

Vagyim Zvjagincev

RUS

2658

4.5

4

2583

9

28

GM

David Anton Guijarro

ESP

2614

4.5

4

2566

10

32

GM

Salem A. R. Saleh

UAE

2603

4.5

4

2545

11

61

IM

Jorden van Foreest

U18

NED

2493

4.5

3

2645

12

21

GM

Ildar Hairullin

RUS

2630

4.5

3

2628

13

18

GM

Adhiban B.

IND

2646

4.5

3

2601

14

11

GM

Tigran L. Petroszjan

ARM

2671

4.5

3

2583

15

17

GM

Denisz Hiszmatullin

RUS

2650

4.5

3

2553

16

51

GM

Hovhannes Gabuzjan

ARM

2553

4.0

4

2594

17

10

GM

Borisz Gracsev

RUS

2673

4.0

4

2580

18

16

GM

Alekszandr Motiljev

RUS

2653

4.0

4

2577

19

41

GM

Rinat Jumabajev

KAZ

2572

4.0

4

2573

20

12

GM

Szanan Szjugirov

RUS

2669

4.0

4

2564

21

29

GM

Alekszandr Halifman

RUS

2613

4.0

3

2681

22

35

GM

Dmitrij Svetuskin

MDA

2592

4.0

3

2658

40

GM

Szergej Grigorjanc

RUS

2573

4.0

3

2658

24

52

IM

Dennis Wagner

U18

GER

2549

4.0

3

2657

25

3

GM

Rapport Richárd

HUN

2709

4.0

3

2612

26

31

GM

Vlagyimir Potkin

RUS

2605

4.0

3

2609

27

9

GM

Vlagyimir Fedoszejev

RUS

2674

4.0

3

2599

28

1

GM

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2756

4.0

3

2580

29

25

GM

Sethuraman S. P.

IND

2623

4.0

3

2571

30

19

GM

Mihail Kobalija

RUS

2632

4.0

3

2542

Az élcsoportban a 8. forduló párosítása:

Ivan Bukavsin (orosz, 2618, 5,5) – Daniil Dubov (orosz, 2627, 5,5)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2714, 5,5) – Krishnan Sasikiran (indiai, 2682, 5)

Lu Shanglei (indiai, 2570, 5) – Jorden van Foreest (holland, 2498, 4,5)

Anton Korobov (ukrán, 2694, 4,5) – Denisz Hiszmatullin (orosz, 2650, 4,5)

Salem A. R. Saleh (emírségekbeli, 2603, 4,5) – Tigran L Petroszjan (örmény, 2671, 4,5)

Rauf Mamedov (azeri, 2658, 4,5) – Adhiban B. (indiai, 2646, 4,5)

Vagyim Zvjagincev (orosz, 2658, 4,5) – Ildar Hairullin (orosz, 2630, 4,5)

David Anton Guijarro (spanyol, 2614, 4,5) – Rapport Richárd (magyar, 2709, 4)

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2756, 4) – Szergej Grigorjanc (orosz, 2573, 4)

Hovhannes Gabuzjan (örmény, 2553, 4) – Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2674, 4)

Borisz Gracsev (orosz, 2673, 4) – Dmitrij Svetuskin (moldáviai, 2592, 4)

Szanan Szjugirov (orosz, 2669, 4) – Vlagyimir Potkin (orosz, 2605, 4)

Alekszandr Motiljev (orosz, 2653, 4) – Alekszandr Halifman (orosz, 2613, 4)

Rinat Jumabajev (kazah, 2572, 4) – Mihail Kobalija (orosz, 2632, 4)

Dennis Wagner (német, 2549, 4) – Sethuraman S. P. (indiai, 2623, 4)

Rapport,R (2709) - Halifman,A (2613)
Angol megnyitás [A36]

1.b3 g6 2.Fb2 Hf6 3.c4 Fg7 4.g3 c5 5.Fg2 Hc6 6.Hc3 0-0 7.d3 e6 8.Fxc6 bxc6 9.f4

rapporthalifman_414

9...e5

Nehéz elhinni, hogy nagymesterünk világossal a 9. lépés után rosszabbul állt.

10.fxe5 Hg4 11.Hf3 Hxe5 12.Vd2 Hxf3+

Számításba jött a 12...d5 13.Hxe5 Fxe5 14.cxd5 cxd5 15.0-0 Be8 folytatás.

13.exf3 Be8+ 14.Kf2 Fd4+ 15.Kg2 Fe3 16.Vc2 d5 17.Bhe1 Ff5 18.cxd5 cxd5 19.g4 d4?

A taktikai adok-kapok már Ricsinek kedvezett.

rapporthalifman_415

20.Hd1 Fxg4 21.Hxe3 Fxf3+ 22.Kxf3 dxe3 23.Vc4 Vd7 24.Kg2 Bad8 25.Be2 Vc6+ 26.Kg1 Bd5 27.Vh4 Bxd3 28.Vf6 Vxf6 29.Fxf6 Be6 30.Bf1 h6 31.Fb2 f5

Kár volt megengedni ezt a lépést.

32.Kg2 Be4 33.Bc1 g5 34.h3 f4 35.Kf3 Be6 36.Bxc5 Bd1

rapporthalifman_416

37.h4 Bg1 38.hxg5 hxg5 39.Bg2 Bxg2 40.Kxg2 e2 41.Bxg5+ Kf7 42.Fc3 e1V 43.Fxe1 Bxe1 44.Kf3 Kf6 45.Ba5 Be7 46.Kxf4 Bb7 47.Ba6+ Ke7 48.Bh6 Kd8

rapporthalifman_417

49.Bh8+ Kc7 50.Bh7+ Kb6 51.Bxb7+ Kxb7

rapporthalifman_418

A gyalogvégjáték nem nyerhető...

52.Ke5 Kc6 53.Kd4 Kb5 54.a3 Kb6 55.Kd5 Kb5 56.Kd6 Kb6 57.a4 Kb7 58.Kd7 Kb8 59.Kc6 Kc8 60.Kc5 Kc7 61.Kb5 Kb7 62.Ka5 Kb8 63.Kb4 Kc8 64.Kc5 Kc7 65.b4 Kb7 66.Kd6 Kb6 67.Kd7 Kb7 68.a5 Kb8 69.Kc6 Kc8 70.b5 Kb8 71.b6 axb6 72.axb6 Kc8 73.b7+ Kb8 74.Kb6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Szocsiban zajló kieséses rendszerű világbajnokság döntőjében a négyjátszmás párharc első partija a 40. lépésben döntetlennel ért véget. Az orosz Natalija Pogonyina játszott világossal, az ukrán Marija Muzicsukkal a félszláv védelem divatos változatában mérkőztek meg. Pogonyina a 26. lépésben nem használta ki ellenfele pontatlanságát, a sorozatos cserék kiegyenlített álláshoz vezettek. Marija Muzicsuk békekötési ajánlatát Natalija Pogonyina némi hezitálás után elfogadta. Pénteken játsszák a döntő második összecsapását, Muzicsuké a kezdés joga.

A négyjátszmásra tervezett döntő iránt az orosz sajtó fokozott érdeklődést mutat, valamennyi jelentősebb televízió elküldte stábját a Szocsitól mintegy 50 kilométerre levő Krasznaja Poljanán, a Galaktika Kulturális Centrumban zajló párosmérközésre, amely eldönti a világbajnoki cím sorsát. Az új címviselő ősszel mérkőzik meg a Grand Prix-sorozat győztesével, a vb-től távolmaradó, így már exvilágbajnoknő kínai Hou Ji-fannal.

A meglepetések viadalán a rajtlistán nyolcadik ukrán Marija Muzicsuk és a 31.(!) orosz Natalija Pogonyina vívja a finálét. Az Élő-pontok alapján meglepő a sikerük, de mindketten remekül bírták a megpróbáltatásokat, a nehéz pillanatokban is megőrizték hidegvérüket.

A 22 esztendős Marija Muzicsuk 2013-ban tagja volt a csapat-világbajnokságot és csapat Európa-bajnokságot nyert ukrán válogatottnak, 2012-ben és 2014-ben a sakkolimpián bronzérmes együttesnek.

A 30 éves Natalija Pogonyina 2012-ben és 2014-ben a sakkolimpián, 2011-ben a csapat Európa-bajnokság aranyérmes, 2011-ben a csapat-vb-n ezüstérmes, két éve bronzérmes az orosz csapattal. 2009-ben bronzérmes volt az Európa-bajnokságon.

A párharc első partijában a divatos Meráni-változat került terítékre. Natasa tűnt felkészültebbnek, jelentős időelőnyt is szerzett. Pogonyina kétszer is elmulasztotta, hogy minimális előnyét növelje. Olyan állások jöttek volna létre, ahol az időhátrányban levő védekező félnek korántsem lett volna könnyű feladata. A sorozatos cserék kiegyenlítéshez vezettek, a 40. lépést követően pedig a logikus megegyezéshez.

A világbajnoki döntő első játszmája:

Natalija Pogonyina (orosz, 2456) - Marija Muzicsuk (ukrán, 2526)  döntetlen (Félszláv védelem,  40)

Pogonyina,N (2456) - Muzicsuk,M (2526)
Félszláv védelem [D46]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hc3 Hf6 4.e3 e6 5.Hf3 Hbd7 6.Vc2 Fd6 7.Fd3 0-0 8.0-0 dxc4 9.Fxc4 b5 10.Fe2 a6 11.Bd1 Vc7 12.e4 e5 13.dxe5

Gyakrabban játsszák a 13.g3 Be8 14.a3 exd4 15.Hxd4 Fe5 16.Ff3 változatot.

13...Hxe5 14.h3 Be8 15.Fg5 Hxf3+ 16.Fxf3 Fe6 17.Bac1 Bad8 18.b3 Fh2+ 19.Kf1 Fe5

pogonyinamuzicsuk1_411

20.Fe3 h6 21.He2 Bxd1+ 22.Bxd1 Fc8 23.Kg1 Fb7 24.g3 Bd8

Számításba jött a 24...c5 25.Fg2 Fa8 folytatás.

25.Bxd8+ Vxd8 26.Fg2 Fc7?!

Az időzavar fenyegető árnyékában Marija Muzicsuk gyorsan húzott, hibázott.

27.Hf4?!

Natalija Pogonyina esélyt szalasztott el a 27.Hd4 Fb6 (27...c5 28.Hf5 Fb6 29.Vb2) 28.Hxc6 Fxc6 29.Vxc6 Fxe3 30.fxe3 Vb8 31.Kf2 folytatásban.

27...Hd7 28.Hd3 Fb6

pogonyinamuzicsuk1_412

29.Hc5

A minimális előnyt is kiengedte.

29...Fc8 30.Hxd7 Fxd7 31.Fc5 Fxc5 32.Vxc5 Va5 33.a3 Fe6 34.e5 Ve1+ 35.Kh2 Fxb3 36.Fxc6 Fe6 37.Fg2 Ve2 38.Vb6

pogonyinamuzicsuk1_413

38...Vxe5 39.Vxa6 Vc5 40.Va8+ Kh7 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: http://sochi2015.fide.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Moszkvában zajló Aeroflot-verseny hatodik fordulójában Rapport Richárd vereséget szenvedett  az orosz Ivan Bukavsintól. Nagymesterünk gyalogot, majd tisztet is áldozott, de elvétette a helyes folytatást. Félpontos előnnyel vezet holtversenyben vezet az orosz Daniil Dubov és Jan Nepomnjacsij, Rapport a hat partiból 3,5 pontot gyűjtött. Hetedik partiját Rapport világossal a FIDE exvilágbajnoka, az orosz Alekszandr Halifman ellen világossal játssza.

Két egymást követő nyerés után Rapport a hatodik játéknapon második vereségét volt kénytelen elkönyvelni. Az orosz Ivan Bukavsin ellen a Csigorin védelmet játszotta meg, gyalogot, majd tisztet is áldozott. A kritikus állásban elvétette a helyes folytatást, lenyerte ellenfele vezérét, de túl sok anyagot kapott az orosz sakkozó cserébe, a magányos sötét vezér nem tdta felvenni a versenyt a bástyapár és huszárral szemben.

Az orosz Jan Nepomnjacsij az eddig várakozáson felül szereplő 15 éves holland Jorden van Foreest ellen nyert. A 18 esztendős orosz Daniil Dubov egyenlő esélyű bstyavégjátékban győzte le az indiai Krishnan Sasikirant. A hetedik játéknapon a két éllovas, Dubov és Nepomnjacsij csap össze.

Az indiai Adhiban a gibraltári nyílt tornán is jól szerepelt, csak fél ponttal van elmaradva a vezető duótól. Az ukrán Anaton Korobovot sötéttel kényszerítette megadásra.

Az élcsoportban a 6. forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2714, 4) – Jorden van Foreest (holland, 2493, 4)  1 - 0

Daniil Dubov (orosz, 2627, 4) – Krishnan Sasikiran (indiai, 2682)  1 - 0

Ivan Bukavsin (orosz, 2618, 3,5) – Rapport Richárd (magyar, 2709, 3,5)  1 - 0

Anton Korobov (ukrán, 2694, 3,5) – Adhiban B. (indiai, 2646, 3,5)  0 - 1

Lu Shanglei (kínai, 2570, 3,5) – Tigran L Petroszjan (örmény, 2671, 3,5)  döntetlen

David Anton Guijarro (spanyo, 2614, 3,5) – Vagyim Zvjagicev (orosz, 2658, 3,5) döntetlen

Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2708, 3) – Ildar Hairullin (orosz, 2630, 3)  döntetlen

Alekszandr Halifman (orosz, 2613, 3) – Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2674, 3)  döntetlen

Borisz Gracsev (orosz, 2673, 3) – Vlagyimir Potkin (orosz, 2605, 3)  döntetlen

Szanan Szjugirov (orosz, 2669, 3) – Alekszandr Simanov (orosz, 2594, 3)  döntetlen

Dmitrij Svetuskin (moldáviai, 2592, 3) – Igor Kovalenko (lett, 2661, 3)  1 – 0

Rauf Mamedov (azeri, 2658, 3) – Sztaniszlav Bogdanovics (ukrán, 2581, 3)  1 - 0

Hovhannes Gabuzjan (örmény, 2553, 3) – Mihail Kobalija (orosz, 2632, 3) 0 – 1

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2756, 2,5) – Dennisz Wagner (német, 2549, 3) döntetlen

Az élcsoport állása:

1-2. Daniil Dubov és Jan Nepomnjacsij 5 pont

3-4. Ivan Bukavsin és Adhiban B.  4,5

5-14. Lu Shanglei, Jorden van Foreest, Ildar Hairullin, Krishnan Sasikiran, Vagyim Zvjagincev, Rauf Mamedov, Tigran L Petroszjan, David Anton Guijarro, Mihail Kobalija és Dmitrij Svetuskin  4

15-30. Szergej Grigorjanc, Dennis Wagner, Anton Korobov, Alekszandr Simanov, Rapport Richárd, Vlagyimir Fedoszejev, Erneszto Inarkijev, Francisco Vallejo Pons,… 3,5

Az élcsoportban a 7. forduló párosítása:

Daniil Dubov (orosz, 2627, 5) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2714, 5)

Adhiban B. (indiai, 2646, 4,5) – Ivan Bukavsin (orosz, 2618, 4,5)

Krishnan Sasikiran (indiai, 2682, 4) – Dmitrij Svetuskin (orosz, 2592, 4)

Tigran L Petroszjan (örmény, 2671, 4) – David Anton Guijarro (spanyol, 2614, 4)

Ildar Hairullin (orosz, 2630, 4) – Rauf Mamedov (azeri, 2658, 4)

Jorden van Foreest (holland, 2493, 4) – Vagyim Zvjagincev (orosz, 2658, 4)

Mihail Kobalija (orosz, 2632, 4) – Li Shanglei (kínai, 2570, 4)

Rapport Richárd (magyar, 2708, 3,5) – Alekszandr Halifman (orosz, 2613, 3,5)

Denisz Hiszmatullin (orosz, 2650, 3,5) – Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2708, 3,5)

Erneszto Inarkijev (orosz, 2706, 3,5) – Salem A. R. Saleh (egyesült emírségekbeli, 2708, 3,5)

Alekszandr Simanov (orosz, 2594, 2594, 3,5) – Anton Korobov (ukrán, 2694, 3,5)

Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2674, 3,5) – Rinat Jumabajev (kazah, 2572, 3,5)

Szergej Grigorjanc (orosz, 2573, 3,5) – Borisz Gracsev (orosz, 2673, 3,5)

Denisz Wagner (német, 2549, 3,5) – Szanan Szjugirov (orosz, 2669, 3,5)

Vlagyimir Potkin (orosz, 2605, 3,5) – Alekszandr Motiljev (orosz, 2653, 3,5)

Bukavsin,I (2618) - Rapport,R (2709)
Csigorin védelem [D07]

1.d4 d5 2.c4 Hc6 3.cxd5 Vxd5 4.e3 e5 5.Hc3 Fb4 6.a3 Fxc3+ 7.bxc3 Hf6 8.c4 Vd6 9.d5 He7 10.a4 c5 11.Fb2 0-0 12.Hf3 Hg6 13.Hd2

13...e4 14.Fxf6

Az orosz sakkozó elfogadta a felkínált gyalogáldozatot.

14...Vxf6 15.Hxe4 Ve5 16.Hd2 Fg4 17.Fe2 Fxe2 18.Kxe2 Bae8 19.Kf1 f5 20.g3

20...f4! 21.exf4 Hxf4 22.gxf4 Vxf4 23.f3 Be3 24.Bg1 Vxh2 25.Bg2 Vh4 26.Bb1

26...Vd4?

Nagymesterünk elszámolta magát. A 26...Bfe8 27.He4 Bf8 28.Kg1 Bexf3 29.Bxb7 g6 30.Va1 Bf1+ 31.Vxf1 Bxf1+ 32.Kxf1 Vxe4 folytatás egyenlő esélyekhez vezetett volna.

27.Bxb7 Bfxf3+ 28.Vxf3 Va1+ 29.Bb1 Bxf3+ 30.Ke2 Vc3 31.Hxf3

Világos anyagi előnyhöz jutott, a sötét vezér magányosan nem tudott megbirkózni a bástyapárral és a huszárral szemben.

31...Vxc4+ 32.Ke3 Vxd5 33.Bb8+ Kf7 34.Hg5+ Ke7 35.He4 Vd4+ 36.Kf4 Ke6 37.Bg5 h6?

38.Bg6+ Kf7 39.Bd6 Vxa4 40.Kf5 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Vidit legyőzte Abduszattorovot, az utolsó forduló előtt ötös holtverseny az élen
2024. 01. 28.

Abduszattorov lépéselőnyben, a 11. forduló után félpontos előnnyel vezet
2024. 01. 27.

Abduszattorov és Gukesh az élen, Nepomnjacsij nyert Ding Liren ellen
2024. 01. 25.

A világossal játszók öt játszmát is nyertek, négyes holtversenyaz élen
2024. 01. 24.

Ding Liren tisztet nézett el, Nepomnjacsij legyőzte Abduszattorovot, Gukesh, Giri és Firouzja az élen
2024. 01. 22.

Abduszattorov legyőzte Girit, hármas holtverseny az élen
2024. 01. 21.

Giri nyerést hagyott ki, nem növelte előnyét, fél ponttal előzi meh Firouzját
2024. 01. 20.

Ju Wenjun legyőzte Firouzját, Gukesh nyert Nepomnjacsij ellen
2024. 01. 19.

A 18 éves Praggnanandhaa legyőzte a világbajnok Ding Lirent, a címvédö Giri félpontos előnnyel vezet
2024. 01. 17.

A világbajnok Ding Liren megszerezte első győzelmét, Gukesh ellen nyert, Firouzja ls Giri vezet
2024. 01. 16.

Wijk aan Zee-ben Firouzja másodszor is nyert, a világbajnok Ding Liren két döntetlennel rajtolt
2024. 01. 15.

A 86. Tata Steel Masters viadalon a címvédő Giri, Firouzja, Nepomnjacsij és Wei Yi rajtolt győzelemmel 
2024. 01. 14.

A 2023-as év legfontosabb versenyeinek, párharcainak összefoglalója V, 
2024. 01. 13.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog