Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Marija Muzicsuk: Nem vagyok esélytelen Hou Ji-fannal szemben

Címkék: Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd

Szocsiban a női sakkozás új világbajnokát, a 22 éves Marija Muzicsukot nagy ünneplés köszöntötte. Nagy küzdelemben harcolta ki a címet, nehéz pillanatokban is megőrizte hidegvérét, taktikailag tökéletesen használta ki az állások kínálta esélyeket. Az új világbajnoknő meghatottan köszönte meg az Orosz Sakkszövetségnek a kiváló szervezést, a verseny nagyszerű körülményeit. Marijának a viadal hajrájában nővére, Anna segített, kettőjük sikere is a cím elnyerése. Alig marad idő az ünneplésre, a pihenésre, hiszen tíz nap múlva kezdődik Kínában a csapat-világbajnokság. Ősszel pedig a 10 játszmás világbajnoki döntő vár rá, Hou Ji-fannal szemben nem tekinti magát esélytelennek. Marijával és Annával hazautazásuk előtt beszélgettem.

- Milyen célokat tűztél magad elé a világbajnokság előtt?

- Kész voltam a csatára. Reméltem, hogy messzire jutok, ezért a bőröndömbe is sok ruhát pakoltam be. Anna még rá is kérdezett…

- A vb első partiját elvesztetted, hogy érezted magad?

- A világbajnokság előtt megbetegedtem, magas lázam volt, közel 39 fokos, édesanyám mindent megpróbált, hogy legyőzzem a betegséget. Többen is azt javasolták, hogy mondjam le részvételemet, de erről hallani sem akartam, egy világbajnokság esélyeit nem lehet kihagyni. Yuan, Yuanling  ellen            az első játszmában tökéletesen nyert állásra tettem szert, de időzavarba kerültem, mert sokáig számoltam egy változatot, másodperceim maradtak, vesztőt húztam. Természetes, hogy elkeserített a nagy hiba, de meggyőztem magam, hogy sokkal jobb sakkozó vagyok ellenfelemnél, megnyertem a második partit.

- Jöhetett a rájátszás.

- Ez már egyszerűbb volt. Megnyertem az első játszmát, a másodikban is jobban álltam, közel nyerésre, de a döntetlen már  a továbbjutásomat jelentette, kockáztatni nem akartam.

- A lengyel Monika Socko volt a következő ellenfeled.

- Két döntetlen után következtek a rapid partik. Az elsőben nem voltak problémáim, anyagi előnyömet érvényesítettem. A másodikban is az időre kellett figyelnem.

- A bolgár exvilágbajnoknő, Antoaneta Sztefanova jelentette a soron levő akadályt. Tetszetős volt a minőségáldozatod.

- A nyitásban kissé kellemetlen volt az állásom, Sztefanova jól felkészült, de én is hibáztam, átengedtem a centrum feletti uralmat. Láttam a minőségáldozatos lehetőséget, egyre magabiztosabb lettem. Előnyösebb állásomat sikerült nyerésig fokoznom. A nyitásom nem volt a legtökéletesebb a második partiban, de a döntetlent végül elértem.

- A rajtlistát vezető Humpy Koneru elleni meccsed következett.

- Számomra ez volt a legnagyobb kihívás. Érzelmileg. Az első játszmát taktikai csapással szépen megnyertem.

- A vb legérdekesebb állásai között emlékként feltétlenül megőrizzük a Vd2, majd a Vf7 lépéseket.

- Igen, tetszetős volt a megoldás. A visszavágón is jól álltam, de valahogy az érzelmeim magával ragadtak, túlpörögtem, időzavarba kerültem, hibázni kezdtem. Ismét tie-break. Az első parti remi lett, a másodikban nagyon rosszul álltam, objektíven vesztésre, a d szabadgyalog, a futópár okozott nagy gondot,. Taktikai ellenesélyt kellett keresni és találni. Amikor már csak 2 percem maradt, akkor sikerült a Be3-d3 lépésekkel zavart okoznom. Humpy teljesen megzavarodott, megadta magát.

- Úgy érezted, hogy taktikai síkra terelve a játszmákat sikeres lehetsz?

- Humpy legyőzése után először éreztem azt, hogy akár a végső győzelemre is esélyes lehetek. Az elődöntő négy résztvevője között nekem volt a legmagasabb az Élő-pontszámom, nem akartam az esélyt elszalasztani.

- Közel két és fél éve a vb-n Harika Dronavallival szemben a „hirtelen halál” partit elvesztetted.

- Nehéz elfelejteni azt a partit. Abszolút nyerésre álltam, de mivel csak a bíró írja a játszmát, nem tudtam biztosan, hogy hány lépést tettünk meg. A játszma végén kiderült, hogy 56-nál léptem túl a gondolkodási időt, még négy lépés, és megkaphattuk volna az „életet” jelentő, lépésenkénti 3-3 másodpercet.

- Hihetetlenül nehéz a rájátszás különböző időkontrolljaihoz igazodni, új és új stratégiákat kidolgozni. A vb-n először alkalmaztuk az új szabályt, hogy a két 25-25 perces rapid után még 10-10 perces partik is következtek, majd a villámpartik, végül a „hirtelen halál” játszma.

- Igen, nagyon nehéz. Először a két klasszikus időkontrollal megvívott parti, aztán 1-1-nél a rájátszás, ahol akár négy időbeosztás is jöhet. Ez olyan verseny, ahol a győztest meg kell határozni, de versenyzőtől hihetetlen energiákat követel.

- Harikával szemben is sikerült kiharcolni a továbbjutást. Nagy volt a boldogság az ukrán táborban, következett a döntő.

- Natalija Pogonyinával jó barátnők vagyunk, az orosz csapatbajnokságon egy csapatban is játszottunk. Úgy érezhettem, hogy a lélektani előny az ő oldalán, hiszen hazai pályán játszik. Sok bátorító üzenetet kaptam a családomtól, barátoktól, szurkolóimtól. Magasabb volt az Élő-pontszámom, meggyőztem magam, hogy reálisak az esélyeim.

- Megkezdődött a négyjátszmás finálé. Első parti, Pogonyina játszott világossal.

- Az első összecsapásunk is jól mutatta, hogy Natasa elméletileg nagyon jól felkészült.  Gyorsan játszott, jelentős időelőnyt szerzett. Sikerült megtalálnom azt a folytatást, ahol egyenlő esélyeket értem el, de az idő szorításában nem a legjobb tervet játszottam meg. Natasa is hibázott, Hf4 helyett Hd4 jobb lett volna, elmondhatom, hogy a parti számomra jól végződött, a döntetlennel elégedett lehettem.

- Hogy döntötted el, hogy a második játszmában spanyol megnyitást játszol?

- Ezt nővérem, Anna Javasolta. Parti előtt nagyon sok változatot kellett átismételnem, korábban csak a csereváltozatot játszottam.

- Lehetetlen vállalkozás, hogy egy délelőtt a spanyol összes variját átismételni, az új eltéréseket megtanulni.

Anna is segített a kérdésem megválaszolásában:

-Ha Mása semmit nem tudott volna a spanyol megnyitásról, akkor persze lehetetlen lett volna rábeszélni a skót megnyitás helyett a cserére. Tudtuk, hogy korábban Natasa melyik változatot választotta, inkább erre koncentráltunk. Én rendszeresen játszok spanyolt, Mása ismeri a játszmáimat. Natasát azért meglepte a választás, hiszen 5 percet tűnődött 3.Fb5-re. Natasa végül a Breyer-változat mellett döntött, amit korábban még nem láttunk tőle. Bonyolult csata alakult ki, amit mi szerettünk volna elérni.

- A partiban azért láttunk kissé furcsa lépéseket is, gondolok a Hh1, majd g4 és Hg3 tervre. Fontos pillanat volt, amikor sikerült kedvező körülmények között g5-öt megjátszanod. Sokan úgy értékelték, hogy egyenlőek az esélyek, de a Hf5, vagy Hxh5 áldozati lehetőségekkel a kissé elfogult szurkolók kevéssé számoltak…

-  Objektíven lehet, hogy egyenlő volt az állás, de nagyon bonyolult, és inkább az én lehetőségeim voltak kedvezőbbek. A minőségáldozat végképp passzivitásba kényszerítette a sötét haderőt. A győzelemmel vezetéshez jutottam. Lélektanilag is könnyebb lett a helyzetem, de tudtam, hogy még messze nincs vége a vb-döntőnek. A harmadik partiban sötéttel játszottam, a terv az volt, hogy kitartsam a játszmát.

- Ismerted az idei Eb-ről a Nepomnjacsij-Korobov partit?

- Igen, tudtam a 11.Hg5 lehetőséget. Sokat elemeztem, de bevallom, hogy egészen pontosan nem emlékeztem a varikra. Kritikus az állás, hiszen egyetlen hiba is eldönthette volna a játszma sorsát. Közel fél órát gondolkodtam, hogy felidézzem elemzéseimet. Hh3 helyett a Hf3 lehetőséggel foglalkoztam, He4 lépésem pontatlan volt, mindketten hibázgattunk. A végjátékban a hibás Kg3-ra h5-tel reális nyerőesélyeim lehettek volna, a fonalas változatban nem láttam az eszmét, hogy a bástyasakkokra királyommal a bástya felé közeledhettem volna, és Bg5 ellen már nem lett volna védelem. A gyorsított tempó mellett éppen a végjátékokra jut kevesebb gondolkodási idő. Érthetően elkeserített a kihagyott lehetőség, de gyorsan feledni kellett, mert várt rám a sorsdöntő negyedik játszma.  A legfontosabb volt, hogy a nagy lehetőség közelében nehogy túlpörögjek, a régóta dédelgetett álom elérésének vágya ne akadályozzon. Nem volt könnyű elaludnom a harmadik parti után. Egyre nagyobb volt a nyomás, egyre többen bíztak bennem. Már várták tőlem a végső győzelmet, a világbajnoki cím megszerzését.

- Ki sugallta a skót négyeshuszárjátékot?

- Anna ötlete volt, gyorsan kiderült, hogy erre Natasa a felkészüléskor nem gondolt, vagy egyszerűen csak tiszta fejjel akarta a partit játszani. Mindketten tudtuk, hogy a parti tétje miatt ez az idegek harca lesz.

- Hogy érezted magad, mire gondoltál, amikor Natasa 40…Vh6 lépése lehetőséget kínált a 41.Fxf7+-kal a cím elnyerését jelentő fonalas változatot megjátszanod? Látszott rajtad az izgalom, szinte lángolt az arcod…

- Újra és újra végigszámoltam a változatokat, nem is volt igazán más választásom, hiszen Natasa komoly ellenjátékot kapott volna, ha nem a tisztáldozatot választom.

- Anna, te hol nézted a partit? Milyen érzéseid voltak játszma közben?

- Másának nagyon jó állása volt, fölöslegesen kockáztatott a támadás reményében. A nagy kivetítő táblán néztem a parti végét, nagyon izgultam, amikor fölöslegesen ütötte le a b4 gyalogot. Vh6 után láttam a Fxf7 lehetőséget. Mása negyedórát gondolkodott, hihetetlen hosszú időnek tűnt, nehéz volt kivárni a helyes döntését.

- A negyeddöntőben vesztettél Pia Cramling ellen. Húgod szekundása lettél a sorsdöntő két meccsen.

- Két évvel idősebb vagyok, nagyobb a rutinom, a legjobbak ellen sokkal több partit játszottam, mint Mása. Nagyon örülök, hogy tudtam segíteni, ez kettőnk sikere is.

A tromsői sakkolimpián játszottatok először együtt az ukrán válogatottban, hiszen Anna korábban a szlovén együttesben szerepelt. Bronzérmes lett a csapat. Mi vár most kettőtökre?

-Alig van idő az ünneplésre, a pihenésre, hiszen Kínában április 18-án kezdődik a női csapat-világbajnokság.

- Ki játszik majd az első táblán?

- Erről könnyű megállapodni, a csapatvezetés dönt. Kettőnk között soha nem volt fokozott rivalizálás. Oroszország, Kína, Ukrajna, Grúzia és India válogatottjának nagy versengését várom.

- Ősszel Hou Ji-fan elleni világbajnoki döntőt vívsz. Mekkora segítséget vársz az ukrán sakkozóktól a minél optimálisabb felkészülés érdekében?

- Még nem gondolkodtam azon, hogy kik lesznek a felkészítőim, kik a szekundánsaim. Azt tudom, hogy nagy munka vár rám. Hou Ji-fan remek formában, nem véletlen, hogy immár vezeti a ranglistát. Bonyolult állásokra kell majd törekednem, ahol a taktika főszerepet játszhat. Úgy érzem, hogy nem vagyok esélytelen.

Verőci Zsuzsa

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

A Tuxera Aquaprofit NSK tizenhatodik, sorozatban tizenötödik bajnoki címét ünnepli
2024. 05. 14.

Varsóban Magernus Carlsen győzött a GCT Superbet rapid és villámversenyen
2024. 05. 13.

Wei Yi újabb ötös nyerősorozatával két és fél ponttal előzi meg a világelső Magnus Carlsent
2024. 05. 12.

Varsóban Wei Yi nyerte meg a rapid tornát,  a villámversennyel folytatdik a Grand Chess Tour 2024 első viadala 
2024. 05. 11.

A Superbet Poland viadalon hat forduló után Carlsen és Wei Yi tversenyben vezet
2024. 05. 10.

Varsóban a Superbet rapidverseny első játéknapja után a román Sevcsenko mesterhármassal áll az élen 
2024. 05. 09.

Varsóban szerdán kezdődik a Grand Chess Tour 2024 első versenye, Carlsen címvédőként játszik
2024. 05. 07.

A 17 éves indiai világbajnoki kihívó, Gukesh D hatodik az új világranglistán
2024. 05. 02.

Az azerbajdzsáni Ulvijja Fatalijeva az új Európa-bajnok, egypontos előnnyel győzött
2024. 04. 30.

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog