Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

St. Louisban szenzációs győzelmet aratott Viswanathan Anand

Címkék: Champions Showdown

Saint Louisban az indiai exvilágbajnok Viswanathan nyerte meg a „Champions Showdown” tornát. Anand „teregette ki” legjobban lapjait, a bolgár Veszelin Topalovval holtversenyben zárta a klasszikus gondolkodási idejű hat fordulót, a rapidverseny után Vishy már másfél pontos előnnyel vezetett az amerikai Hikaru Nakamura előtt. A torna doyenje, a 46 esztendős Vishy Anand a villámversenyen is remekelt, a 24 fordulós viadal utolsó partiját már tornagyőztesként játszhatta, egypontos előnnyel diadalmaskodott. Az amerikai Hikaru Nakamura lett a második, honfitársa, Fabiano Caruana a bronzérmes, Topalov a gyorsított tempóban már nem tudott lépést tartani riválisaival. Viswanathan Anand a 150 ezer dolláros díjalapból 60 ezret nyert.

 

Champions Showdown

A sakkozás Mekkájában, Saint Louisban a sakktörténelem tizenötödik világbajnoka, Viswanathan Anand fantasztikus sikerekben gazdag pályafutása újabb sikerét ünnepelheti. A torna doyenje a bakui sakkolimpián aranyérmes amerikai válogatott két legjobbja, Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura, valamint a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov részvételével, három gondolkodási idővel, így három műfajban megrendezett  tornán diadalmaskodott.

Anand másfél pontos előnnyel várhatta a mai befejező játéknapot, a villámpartikat, ahol a nagymestereknek játszmánként 3-3 perc és lépésenként 2-2 másodperc gondolkodási ideje volt. A villámverseny  első körében Nakamura másfél pontos hátrányából egyet már lefaragott Ananddal szemben. Nakamura számára főpróba volt a chess.com honlapon követhető, Magnus Carlsennel vívott döntő. A tornán a fináléra Magnus a francia Maxime Vachier-Lagrave, Nakamura az orosz Alekszandr Griscsuk elleni győzelemmel kvalifikálta magát. A norvég világbajnokkal három különböző, abszolút gyorsított időkontroll, 5-5 perctől az 1-1 perces gondolkodási idő mellett küzdött meg, Carlsen 14,5-10,5-re győzött.

 

Champions Showdown

A második körben Caruana megtörte sikertelenségét honfitársával, Nakamurával szemben, besegített Anandnak, az indiai exvilágbajnok egypontos előnnyel vezetett.

 

Az első forduló eredményei:

Veszelin Topalov (bolgár, 2760, 2710) - Fabiano Caruana (amerikai, 2823, 2800)  döntetlen

Viswanathan Anand (indiai, 2779, 2754) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2779, 2842) döntetlen

 

A 2. forduló eredményei:

Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura  0 - 1

Veszelin Topalov – Viswanathan Anand  döntetlen

 

A 3. forduló eredményei:

Viswanathan Anand – Fabiano Caruana döntetlen

Hikaru Nakamura – Veszelin Topalov 1 - 0

 

A 4. forduló eredményei:

Fabiano Caruana – Veszelin Topalov  1 - 0

Hikaru Nakamura – Viswanathan Anand  döntetlen

 

Az 5. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana 0 - 1

Viswanathan Anand – Veszelin Topalov 1 - 0

 

A 6. forduló eredményei:

Fabiano Caruana – Viswanathan Anand  döntetlen

Veszelin Topalov – Hikaru Nakamura  0 – 1

 

 

A verseny állása:

1.Viswanathan Anand 11,5

2. Hikaru Nakamura 10,5

3. Fabiano Caruana 8

4. Veszelin Topalov 6

 

 

Champions Showdown

A villámverseny második félidejét Vishy Anand remekül kezdte, riválisa, Hikaru Nakamurával szemben 2 pontra növelte előnyét. A nyolcadik fordulóban mindketten remiztek, majd a harmadik kört befejező csatákban Anand és Nakamura is nyert. A 46 esztendős Viswanathan Anand szenzációs teljesítménnyel, veretlenül, kétpontos előnnyel várhatta az utolsó három játszmát. Az izgalmak fokozódtak, Nakamura a viadal huszonkettedik fordulójában 139 lépéses győzelmével megfosztotta veretlenségétől Anandot, egy pontra csökkentette hátrányát. Az utolsó előtti fordulóban Anand remizett Topalovval, de az amerikai derbit Caruana megnyerte, az indiai exvilágbajnok már győztesként játszhatta utolsó partiját!

 

A 7 forduló eredményei:

Veszelin Topalov - Fabiano Caruana 1 - 0

Viswanathan Anand – Hikaru Nakamura 1 - 0

 

A 8. forduló eredményei:

Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura  döntetlen

Veszelin Topalov – Viswanathan Anand  döntetlen

 

A 9. forduló eredményei:

Viswanathan Anand – Fabiano Caruana 1 - 0

Hikaru Nakamura – Veszelin Topalov 1 - 0

 

A 10. forduló eredményei:

Fabiano Caruana – Veszelin Topalov 1 - 0

Hikaru Nakamura – Viswanathan Anand  1 - 0

 

A 11. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana 0 - 1

Viswanathan Anand – Veszelin Topalov  döntetlen

 

A 12. forduló eredményei:

Fabiano Caruana – Viswanathan Anand döntetlen

Veszelin Topalov – Hikaru Nakamura  0 - 1

 

A „Champions Showdown” torna végeredménye:

1.Viswanathan Anand (indiai) 15 pont (3,5, 4,5, 7)

2. Hikaru Nakamura (amerikai) 14 (3, 3,5, 7,5)

3. Fabiano Caruana (amerikai) 11 (2, 2,5, 6,5)

4. Veszelin Topalov (bolgár) 8 (3,5, 1,5, 3)

 

Verőci Zsuzsa

 

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

St. Louisban Anand másfél pontos előnnyel vezet Nakamura előtt

Címkék: St. LOuis Champions Showdown

Saint Louisban a rapidversennyel folytatódott a „Champions Showdown” viadal. Partinként 15-15 percük és lépésenként 5-5 másodperces bónusz idejük volt, a nagymesterek világossal és sötéttel is megmérkőztek egymással. Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand a hat partiból 4,5 pontot gyűjtött, összesítésben 8 pontja van, másfél ponttal előzi meg az amerikai Hikaru Nakamurát. A torna doyenje, a 46 esztendős Anand még nem talált legyőzőre. A klasszikus játszmák után még holtversenyben vezető bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov csak három döntetlent tudott elérni, 5 pontja van, míg az amerikai Fabiano Caruana 4,5 ponttal várja a hétfői villámtornát, ahol négyszer is összecsapnak a sakkvilág ászai 3-3 perc és lépésenként 2-2 másodperc gondolkodási idővel. New Yorkban a világbajnoki döntő 3. játszmája és St. Louisban a villámverseny is magyar idő szerint 20 órakor kezdődik.

St. LOuis Champions Showdown

A rapidversenyt a torna doyenje, a 46 esztendős Viswanathan Anand 91 lépéses nyeréssel kezdte. Nyerőesélyes állásban mentőövet dobott Hikaru Nakamurának, aki azonban a remit biztosító huszárlépést nem vette észre. A végjátékban Vishy vezére harcolt bástya és gyalog ellen, jó technikával érvényesítette előnyét. Veszelin Topalov és Fabiano Caruana fordulatos játszmában osztozott meg a ponton.

A második fordulóban az exvilágbajnokok csatájában Veszelin Topalov minőségáldozattal próbált akciót kezdeni, Viswanathan Anand gond nélkül hárította a kísérletét. Az amerikai derbin Fabiano Caruana gyalogot nézett el, Hikaru Nakamura bástyavégjátékban szabadgyalogjával győzött.

Gyors döntetlen született Anand és Caruana orosz huszárjátékéban. Topalov esélyes minőségáldozatot hozott, Nakamura többször is hibázott, Topalov azonnali győzelmet is elszalasztott, az összecsapás a  kapkodásban végül döntetlennel zárult.

Az első forduló eredményei:

Veszelin Topalov (bolgár, 2760, 2715) - Fabiano Caruana (amerikai, 2823, 2752)  döntetlen

Viswanathan Anand (indiai, 2779, 2802) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2779, 2839) 1 - 0

A 2. forduló eredményei:

Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura  0 - 1

Veszelin Topalov – Viswanathan Anand  0 - 1

A 3. forduló eredményei:

Viswanathan Anand – Fabiano Caruana döntetlen

Hikaru Nakamura – Veszelin Topalov döntetlen

A verseny állása:

1.Viswnathan Anand 6 pont

2-3. Veszelin Topalov és Hikaru Nakamura 4,5

4. Fabiano Caruana 3

A rapidverseny félidejében a nagymesterek egy kis pihenőt kaptak, majd ellenkező színelosztással folytatódott a csatározásuk.  

St. LOuis Champions Showdown

Nagy esélyt szalasztott el Viswanathan Anand, hogy a rapidtornán másodszor is legyőzze Hikaru Nakamurát. Az amerikai sakkozó hadereje teljes passzivitásba szorult, az exvilágbajnok válogathatott több jó terv között is, de fokozatosan kiengedte előnyét, majd lépést ismételt. Anand másfél pontos előnyét megőrizte Nakamura előtt, míg Topalovval szemben Caruana első(!) győzelmének köszönhetően kettőre növelte. Topalov a végjátékban az idő szorításában rosszul védekezett.

St. LOuis Champions Showdown

Vishy Anand és Hikaru Nakamura is győzött az ötödik fordulóban. Az exvilágbajnokok összecsapása gyorsan eldőlhetett volna Anand javára, a gyors nyerést azonban kihagyta, újra meg kellett dolgoznia a pontért. Az amerikai derbit ismét Nakamura nyerte, St. Louisban negyedszer vívtak meg, s harmadszor kényszerítette megadásra riválisát.

Magyar idő szerint éjfélkor kezdődött meg a rapidverseny utolsó fordulója. Anand kicsit kedvezőbb állásból remizett Caruanával. A rapidverseny legfordulatosabb partiját játszotta Topalov és Nakamura. Hihetetlen hibákat követtek el mindketten, Topalov többször is fonalasan nyerhetett volna, majd kiskombinációval nyert végjátékra tett szert. Örült viaskodás kezdődött a rohanó másodpercekkel, Nakamura volt a gyorsabb, és nagy mázlival döntetlenre mentette a játszmát. Viswanathan Anand másfél pontos előnnyel vezet a villámverseny előtt, de nem lesz könnyű dolga a remekül snellező Hikaru Nakamurával szemben. Összesen négyszer mérkőznek meg egymással, a 12 forduló után tudjuk meg, hogy ki nyeri a 60 ezer dolláros első díjat, a második helyezett 40 ezret kap, a harmadik 30 ezret, az utolsó helyezett 20 ezer dollárral vigasztalódhat.

A 4. forduló eredményei:

Fabiano Caruana – Veszelin Topalov  1 - 0

Hikaru Nakamura – Viswanathan Anand  döntetlen

Az 5. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana 1 - 0

Viswanathan Anand – Veszelin Topalov  1 - 0

A 6. forduló eredményei:

Fabiano Caruana – Viswanathan Anand  döntetlen

Veszelin Topalov – Hikaru Nakamura  döntetlen

St. LOuis Champions Showdown

A verseny állása:

1.Viswanathan Anand 8 pont

2. Hikaru Nakamura 6,5

3. Veszelin Topalov 5

4. Fabiano Caruana 4,5

Anand,V (2779) - Nakamura,H (2779)  

St. LOuis Champions Showdown

50.b6?

Vishy elszámolta magát. 50.Kc3 Hb7 51.b6 Bxh3 52.Ba2 Bg3 53.Kd4 Bg8 54.Ba7 Bd8+ 55.Ke3 Bd7 56.He5 Bh7 változatban az idő szorításában nehéz megtalálni a nyerőesélyt.

50...Hc4+ 51.Kc2 Hxb2 52.He5 Hc4?

Hikaru Nakamura nem vette észre a menekülést jelentő 52...Hd3! 53.Kxd3 Bxh3+ 54.Kc4 Bh1 55.b7 Bb1 56.Hd7+ Kf5 lehetőséget.

53.b7 Hxe5 54.fxe5+ Kf5 55.b8V Bxh3 56.Kd2 h5 57.Ke2 h4 58.Kf2 Bg3 59.Vf8+ Kxe5 60.Vh8+ Kf5 61.Vxh4 Bg5 62.Kf3 Kg6

St. LOuis Champions Showdown

63.Kf4

Az exvilágbajnok megnehezítette a nyerést. 63.Ke4! Bf5 64.Ve7 Bf6 65.Vd7 Kh6 66.Ke5 Bg6 67.Ve7+-

63...Bf5+ 64.Ke4 Kf7 65.Vh7+ Kf6 66.Vg8 Be5+ 67.Kf4 Bf5+ 68.Kg4 Ke7 69.Vc8 Kf7 70.Vd7+ Kf6 71.Ve8 Bg5+ 72.Kf4 Bf5+ 73.Ke4 Be5+ 74.Kd4 Bd5+ 75.Kc4 Ke5 76.Vh8+ Kf5

St. LOuis Champions Showdown

77.Vg7 Bd1 78.Vf7+ Kg4 79.Vxe6+ Kf3 80.Kc3 Bf1 81.Kd2 Bf2+ 82.Kd3 Kg2 83.Vg4+ Kh2 84.Ke3 Bg2 85.Vh4+ Kg1 86.Kf3 Bg8 87.Ve1+ Kh2 88.Ve5+ Kh1 89.Vh5+ Kg1 90.Vc5+ Kh1 91.Kf2 és sötét feladta

Anand,V (2779) - Topalov,V (2760)
Spanyol megnyitás [C78]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 b5 6.Fb3 Fb7 7.d3 Fc5 8.a4 0-0 9.Hc3 Ha5 10.Fa2 b4 11.He2 d5 12.Hxe5 dxe4 13.d4 Fb6 14.Fg5 b3 15.cxb3 Hc6

St. LOuis Champions Showdown

16.b4 Hxd4? 17.Hxd4 Vxd4 18.Fxf6 Vxd1 19.Baxd1

Vishy gyorsan húzta, 19.Bfxd1 gxf6 20.Hxf7 Kg7 (20...Bxf7 21.a5 Fc5 22.Bd7) 21.a5 Fa7 22.Bac1 döntő előnyt adott volna.

19...gxf6 20.Hxf7 Bxf7?

St. LOuis Champions Showdown

21.Bd7 Baf8 22.a5 Fa7 23.Bc1 Fb8 24.Bcd1?!

Azonnal nyert  a 24.Bc3 Fc8 25.Bg3+ Kh8 26.Bxf7 folytatás.

24...Kg7 25.Bxf7+ Bxf7 26.Fxf7 Kxf7 27.Bd8 e3 28.fxe3 Fa7 29.Kf2 Ke7 30.Bg8 Fe4 31.g4 Kd7 32.h4 Ke7 33.h5 Kd7

St. LOuis Champions Showdown

34.Bg7+ Kc6 35.Be7 Fc2 36.h6 Kd6 37.Bf7 Fe4 38.Bxf6+ Ke7 39.Bxa6 Fb8 40.g5 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.uschesschamps.com/2016-champions-showdown

Komment 0 | Reblog! 0 |

Saint Louisban a két exvilágbajnok, az indiai Viswanathan Anand és a bolgár Veszelin Topalov holtversenyben vezet a „Champions Showdown” viadalon. A harmadik játéknapon az amerikai derbit Hikaru Nakamura megnyerte Fabiano Caruana ellen, Anand és Topalov remizett egymással. A 60-60 perces és lépésenként 5-5 másodperc bónusszal játszott partik utolsó körében Topalov tetszetős kombinációval győzte le Nakamurát, Anand remizett Caruanával. Vasárnap a rapidpartik következnek, világossal és sötéttel is megmérkőznek egymással a 15-15 perces és 5-5 másodperces összecsapások során. Hétfőn a villámpartikkal fejeződik be a 150 ezer dolláros díjalapú viadal.

St. Louis Champions Showdown

A szombati játéknapon Veszelin Topalov „teregette ki” legjobban a lapjait. Az ötödik fordulóban Viswanathan Ananddal osztozott meg a ponton. Hatodik partiját remek játékkal nyerte meg Hikaru Nakamurával szemben. Az amerikai nagymester meggyengítette saját királyállását, majd az exvilágbajnoknak tetszetős kombinációt engedélyezett. Topalov visszavágott az első körben elszenvedett tragikus, 14 lépéses tisztelnézéses vereségéért. Topalov a másfél ponttal befogta a kettőt remiző Anandot.

Az első körben Fabiano Caruana többször is fonalas nyerést Nakamura ellen, elremizte a partit. Honfitársa a „visszavágón” könnyű győzelmet aratott. Caruana gyalogot áldozott, de nem kapott elegendő kompenzációt, Nakamura anyagi előnyét érvényesítette.

Az 5. forduló eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2779) – Fabiano Caruana (amerikai, 2823) 1 – 0 (Vezércsel, 49)

Viswanathan Anand (indiai, 2779) – Veszelin Topalov (bolgár, 2760) döntetlen (Olasz megnyitás, 32)

A 6. forduló eredményei:

Fabiano Caruana – Viswanathan Anand  döntetlen (Angol megnyitás, 33)

Veszelin Topalov – Hikaru Nakamura  1 – 0 (Spanyol megnyitás, 43)

A verseny állása:

1-2. Viswananathan Anand és Veszelin Topalov 3,5 pont

3. Hikaru Nakamura 3

4. Fabiano Caruana 2

Nakamura,H (2779) - Caruana,F (2823)
Vezércsel [D57]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Hf3 Hf6 4.Hc3 Fe7 5.Fg5 h6 6.Fh4 0-0 7.e3 He4 8.Fxe7 Vxe7 9.cxd5 Hxc3 10.bxc3 exd5 11.Fd3 c5 12.0-0 Hc6 13.Be1 Bd8

St. Louis Champions Showdown

14.e4 dxe4 15.Fxe4 Vf6 16.d5 He7 17.c4 Fg4 18.Vb3 Fxf3 19.Fxf3 Hf5 20.Vxb7 Hd6

Fabiano Caruanának nincs elegendő kompenzációja a gyalogért, kicsit jobb volt a 20...Hd4 21.Fe4 He2+ 22.Kh1 Vd4 23.f3 Vxc4 24.Vb2 Hd4 folytatás.

21.Vc6 Bdc8 22.Va6 g6 23.Bab1 Bd8 24.Vc6 Bdc8 25.Va6 Bd8 26.Be3 Vd4 27.Fe2 Hf5 28.Beb3 Hd6 29.Bd1 Vf6 30.Va5 Be8 31.Ff1 Bec8 32.g3 Vf5 33.Vd2 h5 34.Ba3 Be8 35.Ba6 He4

St. Louis Champions Showdown

36.Vf4 Vxf4 37.gxf4 Bab8 38.Bxa7 Hd6 39.Ba6 Hf5 40.Bc6 Be4 41.d6 Bd8 42.d7 Kf8 43.Bxc5 Bxf4 44.Fh3 Hd4 45.Bc8 Ke7 46.c5 g5 47.Be1+ He6 48.Fxe6 fxe6 49.c6 és sötét feladta

Anand,V (2779) - Topalov,V (2760)
Olasz megnyitás [C54]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Fc5 4.c3 Hf6 5.d3 0-0 6.Hbd2 d6 7.b4 Fb6 8.a4 a5 9.b5 He7 10.Fb3 c6 11.0-0 Hg6 12.Hc4 Fc7 13.Be1 Be8 14.Fg5 h6 15.b6 Fb8 16.Fxf6 Vxf6 17.Bb1 Ba6 18.g3 Fe6 19.Hcd2

St. Louis Champions Showdown

19...d5 20.exd5 cxd5 21.c4 Bxb6 22.cxd5 Fg4 23.Kg2 Bb4 24.Be4 Fd6?!

Veszelin Topalov a 24...Vf5-tel háríthatta volna a kiskombinációt.

25.Bxg4! Bxg4 26.He4 Bxe4 27.dxe4 Fc5 28.Ve2 b6 29.He1 He7 30.Hd3 Fd4 31.Hb2 Hc8 32.Hc4 és Viswanathan Anand tekintettel időzavarára remit kínált, amit ellenfele elfogadott.

Topalov,V (2760) - Nakamura,H (2779)
Spanyol megnyitás [C67]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.0-0 Hxe4 5.Be1 Hd6 6.Hxe5 Fe7 7.Ff1 Hf5

Vlagyimir Kramnyik a Tal-emlékversenyen Jan Nepomnjacsij ellen a 7...Hxe5 8.Bxe5 0-0 9.d4 Ff6 10.Be1 Be8 változatot választotta.

8.Hf3 0-0 9.d4 d5 10.c3 Fd6 11.Fd3 Hce7 12.Hbd2 c6 13.Vc2 g6 14.Hf1 Hg7 15.Hg3 f6 16.Fh6 Be8 17.Hh4 Fxg3?! 18.hxg3 Hef5 19.Vd2

St. Louis Champions Showdown

19...g5?!

Hikaru Nakamura rosszul értékelte az állást. A sorozatos cserék után a különböző színű futók miatt a meggyengült királyállás Veszelin Topalovnak jó esélyt adott. A bolgár exvilágbajnok a partit kitűnően játszotta.

20.Bxe8+ Vxe8 21.Be1 Vd8 22.Hxf5 Hxf5 23.Fxf5 Fxf5 24.Ve2 Kf7 25.g4 Fd7 26.f4

St. Louis Champions Showdown

26...Kg6?

Fonalas vesztéshez vezetett. 26...gxf4 27.Fxf4 Kg8 28.Ve7 Ve8 29.g5 Vf7 30.Vxf6 Vxf6 31.gxf6 Be8 32.Fe5 Kf7 volt a helyes védekezés.

27.fxg5 fxg5 28.Ve5! Vf6

Reménytelen a 28...Kxh6 29.Vd6+ Kg7 30.Be7+ Kg8 31.Ve5 Vf8 32.Vxg5+ Kh8 33.Bxd7 változat is.

29.Vh2 Fxg4 30.Be5 Ff5

St. Louis Champions Showdown

31.g4 Fxg4 32.Bxg5+ Vxg5 33.Fxg5 Kxg5 34.Vxh7 b6 35.Vb7 Bc8 36.Vxa7 b5 37.b3 Kf4 38.Kf2 Ff5 39.a4 bxa4 40.bxa4 Ke4 41.a5 Bh8 42.Vc7 Kd3 43.a6 és sötét feladta

Caruana,F (2823) - Anand,V (2779)
Angol megnyitás [A13]

1.Hf3 d5 2.c4 e6 3.b3 c5 4.e3 Hc6 5.cxd5 exd5 6.Fb5 Hf6 7.0-0 Fd6 8.Fb2 0-0 9.d4 cxd4 10.Hxd4 Fg4 11.Fe2 Fxe2 12.Hxe2 Be8 13.Hd2 Fe5 14.Fxe5 Hxe5 15.Hf3 Hxf3+ 16.gxf3 Va5 17.Vd3 Bac8 18.a4 Bc5 19.Bfb1 Vc7 20.Bc1 b6 21.Bc3 Bc8 22.Bac1 a5 23.Kg2 h6 24.Va6 Vd8 25.Bxc5 bxc5 26.Hg3 g6 27.Vb5 Vc7 28.He2 c4 29.Hf4 Vc5 30.e4 Vxb5 31.axb5 Bb8 32.bxc4 dxc4 33.Bxc4 Bxb5 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Saint Louisban újabb két fordulóval folytatódott a „Champions Showdown” négy résztvevős viadal. A harmadik körben a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov igen „rosszul terítette ki lapjait”, tisztet nézett el, a 14. lépést követően kapitulált az amerikai Hikaru Nakamurával szemben. Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand remizett az amerikai Fabiano Caruanával. A negyedik fordulóban Anand sötéttel győzte le Nakamurát, döntetlen lett Caruana és Topalov összecsapása. A tornán Vishy Anand félpontos előnnyel vezet. Szombaton két fordulóval ér véget a klasszikus gondolkodási ideje viadal, vasárnap rapidoznak majd a nagymesterek, hétfőn pedig a villámpartikkal fejeződik be a 150 ezer dollár díjalapú torna.

St. Louis Champions Showdown

A sakkozás Mekkájának számító St. Louisban nagy meglepetéssel kezdődött meg a „Bajnokok kiterítik lapjaikat” elnevezésű viadal. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov a játszma előtt vezető pozícióban még jó kedvében volt, de az amerikai Hikaru Nakmaura elleni partijában gyorsan borús lett a tekintete, a Nimzoindiai védelem jól ismert változatában elfelejtette beadni a 10…Va5+ lépést, a csúfos baki után már a 14. lépést követően védhetetlen tisztvesztés miatt feladásra kényszerült.

A 60-60 perc és lépésenként 5-5 másodperc gondolkodási idejű partikban a nagymesterek megnyitási repertoárjukban ritkán található változatokat játszanak. Az amerikai Fabiano Caruana a szicíliai védelem az ún. Kalasnyikov-változatra szavazott az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand ellen. Caruana gyalogot áldozott, a futópárban és a világos tábor sötét mezejű gyengeségeiben bízott, de igazi ellenjátékot nem kapott. Anand jó esélyekhez jutott, de f gyalogjának elsietett előrenyomulásával remire rontotta a partit, örökös sakk lett a vége.

A negyedik fordulóban Viswanathan Anand megszerezte első győzelmét. Az angol megnyitású partiban Hikaru Nakamura kedvező pozíció mellett elég jelentős időelőnyt is szerzett, ez óvatlanná tette, lebecsülte az exvilágbajnok minőségáldozatának erejét. Anand tökéletes játékkal használta ki esélyét, átvette a vezetést.

St. Louis Champions Showdown

Fabiano Caruana a leuveni rapidtornán Anand ellen már megjátszott varival próbálkozott Veszelin Topalovval szemben. Az exvilágbajnok nem tette meg azt a szívességet, hogy tisztet nézzen el. Egyre nagyobb előnybe került, de később sorban hagyta ki a jobbnál-jobb lépéseket, örökös sakkal ért véget a küzdelmük.

St. Louis Champions Showdown

A 3. forduló eredményei:

Viswanathan Anand (indiai, 2779) – Fabiano Caruana (amerikai, 2823) döntetlen (Szicíliai védelem, 37)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2779) – Veszelin Topalov (bolgár, 2760) 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 14)

A 4. forduló eredményei:

Fabiano Caruana – Veszelin Topalov  döntetlen (Réti megnyitás, 38)

Hikaru Nakamura – Viswanathan Anand  0 – 1 (Angol megnyitás, 42)

A verseny állása:

1.Viswanathan Anand 2,5 pont

2-3. Hikaru Nakamura és Veszelin Topalov 2

4. Fabiano Caruana 1,5

Az 5. forduló párosítása:

Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana

Viswanathan Anand – Veszelin Topalov

A 6. forduló párosítása:

Fabiano Caruana – Viswanathan Anand

Veszelin Topalov – Hikaru Nakamura

Nakamura,H (2779) - Topalov,V (2760)
Nimzoindiai védelem [E35]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.Vc2 d5 5.cxd5 exd5 6.Fg5 h6 7.Fh4 c5 8.dxc5 g5 9.Fg3 He4 10.e3 Ff5?

Veszelin Topalov meglepő hibát követett el a jól ismert és sokat játszott a 10...Va5 11.Hge2 Ff5 12.Fe5 0-0 főváltozat helyett, amelyet maga is játszott három éve Tejmur Radzsabov ellen.

St. Louis Champions Showdown

11.Fxb8 Hxc3 12.Vxf5 He4+ 13.Ke2 Vxb8 14.Vxd5 és a védhetetlen tisztvesztés miatt sötét feladta, 14… Hf6-ra (14...Hxc5 15.a3) 15.Vd4 büntet.

Anand,V (2779) - Caruana,F (2823)
Szicíliai védelem [B32]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 e5 5.Hb5 d6 6.c4 Fe7 7.H1c3 a6 8.Ha3 Fe6 9.Fe2 Bc8 10.0-0 Hf6 11.Fe3 0-0 12.Vd2 Hd7 13.Bac1 Hc5 14.f3 Hd4

A változatra jellemző gyalogáldozat, a sötét mezőkön remél ellenjátékot.

15.Fxd4 exd4 16.Vxd4 Vb6 17.Bc2 Ff6 18.Ve3 Vb4 19.Vd2 Ha4?!

St. Louis Champions Showdown

20.Hd5 Vc5+ 21.Kh1 Fxd5 22.cxd5 Vd4 23.Hc4 b5 24.Hxd6 Bxc2 25.Vxc2 g6

St. Louis Champions Showdown

26.f4 Hxb2 27.e5 Fe7 28.Ve4 Vxe4 29.Hxe4 Bc8 30.f5

Viswanathan Anand jobban játszhatott volna a 30.d6 Fd8 31.g3 Bc2 32.Ff3 folytatással.

30...gxf5 31.Hg3 Bc2 32.Fh5

Többé nincs előny. 32.d6 Fd8 33.h3 Fh4 34.d7 Bd2 35.Hxf5 Bxe2 36.Hxh4 Bd2 37.Bf6 Bxd7 38.Bxa6 jött számításba.

32...Hd3 33.Hxf5 Hf2+ 34.Kg1 Fc5 35.e6 Hh3+ 36.Kh1 Hf2+ 37.Kg1 és döntetlen

Caruana,F (2823) - Topalov,V (2760)
Réti megnyitás [A09]

1.Hf3 d5 2.c4 d4 3.b4 f6 4.e3 e5 5.c5 a5 6.Va4+ Fd7 7.b5 Fxc5 8.Fc4 He7

A Grand Chess Tour leuveni rapid versenyén Viswanathan Anand mellényúlt és 8...Fg4-gyel tisztet nézett el Fabiano Caruanával szemben. 9.Fxg8 Hd7 (9...Bxg8 10.Vc4) 10.Vb3 következett, és a legjobbak is hibáznak, végül remi lett a játszma.

9.exd4 exd4 10.Fa3 Fxa3 11.Hxa3 Fg4 12.Hxd4 Hd7 13.Hac2 Hb6 14.Vb3 Vd6 15.0-0 a4 16.Vc3 0-0-0 17.h3 Fd7 18.Bfe1 Hed5 19.Fxd5 Hxd5 20.Va5 Hb6 21.Be3 Bhe8 22.Bb1

St. Louis Champions Showdown

22...Be5 23.Ba3 Bde8 24.Be3 Kb8 25.Bd3 Ff5

Kimaradt a 25...Fxb5 lehetőség.

26.Be3 Fg6 27.Bbe1 Bd8

Az exvilágbajnok fokozatosan rontotta el kecsegtető állását.

28.d3 Hd5 29.Bxe5 fxe5 30.Hf3 Fxd3 31.Hxe5 Fxc2 32.Hf7

St. Louis Champions Showdown

32...Vg6 33.Hxd8 Hf4 34.g3 Hxh3+ 35.Kg2 Hf4+ 36.Kg1 Hh3+ 37.Kg2 Hf4+ 38.Kg1 Hh3+ és döntetlen

Nakamura,H (2779) - Anand,V (2779)
Angol megnyitás [A21]

1.c4 e5 2.Hc3 Fb4 3.Hd5 Fc5 4.Hf3 c6 5.Hc3 d6 6.e3

A viadal 2. fordulójában Veszelin Topalov a 6.a3 Hf6 7.e3 e4 8.Hd4 0-0 9.d3 d5 10.cxd5 cxd5 11.Fe2 változatban nem tudott előnyt elérni.

6...Fb4 7.d4 e4 8.Hd2 Fxc3 9.bxc3 Hf6 10.Fa3 0-0 11.c5 d5 12.Fe2 Be8 13.0-0 b5 14.Fc1 a6

Viswanathan Anand passzív állást vállalt.

15.a4 Vd7 16.f4

Számításba jött a [16.axb5 cxb5 17.Hb3 Vb7 18.Ha5 Vc7 19.h3 Fd7 20.Vb3 folytatás.

16...exf3 17.Hxf3 He4 18.He5

Az amerikai nagymester lebecsülte a minőségáldozat erejét.

St. Louis Champions Showdown

18...Bxe5 19.dxe5 Hxc3 20.Vc2 Hxa4 21.e4 Ve8 22.Fd3 d4

St. Louis Champions Showdown

23.e6?!

Nakamura nem érzett veszélyt, másképp visszaáldozta volna a minőséget. 23.Bxa4 bxa4 24.Vxa4 a5 25.Fb2 Fe6 26.Fxd4 Vc8 utáni állás egyenlő esélyeket ígért.

23...Fxe6 24.Ff4 a5 25.Fd6 Ha6 26.e5 g6 27.Bf4 Hb4 28.Vd2 Hxd3 29.Vxd3

St. Louis Champions Showdown

29...Hc3! 30.Bxd4 b4 31.Vd2 h5 32.h3 Vd8 33.Bf1 Kh7 34.Bf6? Hd5 35.Vg5 Vg8 36.Vh4 Hxf6 37.exf6

St. Louis Champions Showdown

37...b3 38.Fe5 Vf8 39.Bd6 Fd5 40.Kh2 a4 41.Vb4 Ve8 42.Fb2 a3 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

St. Louisban megkezdődött a négy résztvevős „Champions Showdown” torna. A bakui sakkolimpián aranyérmes amerikai csapat két tagja, Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura hazai pályán küzd meg a két exvilágbajnokkal, az indiai Viswanathan Ananddal és a bolgár Veszelin Topalovval, terítik ki lapjaikat. Három műfajban mérik össze erejüket. Új időkontroll mellett játsszák a kétfordulós klasszikus versenyt és a rapidtornát, négyfordulós a villámverseny. A díjalap 150 ezer dollár, a győztes 60 ezret kap. Az első játéknapon Topalov legyőzte Caruanát, majd remizett Ananddal. Az amerikai presztízsrangadón Caruana könnyen nyerhető állást rontott remire honfitársa ellen, Nakamura első partijában megosztozott a ponton Anaddal.

Champions Showdown Caruana Nakamura Anand Topalov

Négy világklasszis csatája kezdődött meg Saint Louisban. A „Bajnokok kiterítik lapjaikat” elnevezésű viadalon a világranglista második Fabiano Caruana, a hetedik Hikaru Nakamura, a nyolcadik Viswanathan Anand és a tizenötödik Veszelin Topalov öt napon keresztül három különböző időkontroll mellett csatázik. A bakui sakkolimpián aranyérmes amerikai csapat két tagja két exvilágbajnokkal méri össze erejét. A tekintélyes díjalap 150 ezer dollár, a végső győztes 60 ezret nyer.

Az első játéknapon az első kör két fordulóját játszottak az új „klasszikus” időkontroll mellett, 60-60 percük van a nagymestereknek és 5-5 másodperc lépésenként. A torna meglepetéssel kezdődött, Veszelin Topalov 29 lépésben legyőzte Fabiano Caruanát. Az exvilágbajnok az elfogadott vezércsel gyalogáldozatos változatában a királyszárnyi támadást erőltette, tisztet is áldozott. Caruana a védekezés közepette nagyot hibázott, 29 lépés után már feladásra kényszerült.

Viswanathan Anand és Hikaru Nakamura játszmájában hosszas manőverezéseket láttunk. Az indiai exvilágbajnok kedvezőbb pozícióban nem talált jó tervet, megosztoztak a ponton.

A tragikus vesztés után Fabiano Caruana a presztízsrangadót játszotta Hikaru Nakamura ellen. Caruana remek minőségáldozattal került előnybe, Nakamura királyát e6-ig üldözte, ahol számos veszély leselkedett rá. A kapkodásban az első számú amerikai nagymester nyert végjátékra bonyolított, ahol azonban sorban hagyta ki a nyeréshez vezető folytatásokat, az idő Nakamurának dolgozott, megmentette a partit.

A „veterán” exvilágbajnokok találkozóján a 45 esztendős Veszelin Topalov kezdeményezett,a 46 éves Viswanathan Anand a különböző színű futóknak köszönhetően remizte ki a játszmát.

Az első forduló eredményei:

Veszelin Topalov (bolgár, 2760) - Fabiano Caruana (amerikai, 2823) 1 – 0 (Elfogadott vezércsel, 29)

Viswanathan Anand (indiai, 2779) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2779)  döntetlen (Olasz megnyitás, 58)

A 2. forduló eredményei:

Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura  döntetlen (Spanyol megnyitás, 64)

Veszelin Topalov – Viswanathan Anand  döntetlen (Angol megnyitás, 46)

A verseny állása:

1.Veszelin Topalov 1,5 pont

2-3. Viswanathan Anand és Hikaru Nakamura 1

4. Fabiano Caruana 0,5

Topalov,V (2760) - Caruana,F (2823)
Elfogadott vezércsel [D24]

1.c4 Hf6 2.Hc3 e6 3.Hf3 d5 4.d4 dxc4 5.e4 Fb4 6.Fxc4 Hxe4 7.0-0 Hxc3

A Tata Steel Chess 2016 tornán Pavel Eljanov a 7...Hf6 8.Fg5 0-0 9.Ve2 h6 10.Fh4 Fe7 11.Bad1 Hbd7 12.He5 Hb6 13.Fd3 Hfd5 14.Fg3 Fd7 változatot játszotta meg Fabiano Caruana ellen. Az amerikai sakkozónak most sötéttel kellett bizonyítania, hogy a gyalogáldozatos változatra felkészült.

8.bxc3 Fd6 9.Be1

Világossal többször játszották a 9.Hg5 h6 10.He4 0-0 11.Vf3 változatot.

9...0-0 10.Vd3 Hd7 11.He5 Fxe5 12.dxe5 Hb6

Champions Showdown Caruana Nakamura Anand Topalov

13.Vg3!?

Az áldozat nem korrekt, de az ellenfél megzavarására alkalmas volt. A sötét királyállás meggyengítése volt az exvilágbajnok célja.

13...Hxc4 14.Fh6 g6 15.Bad1 Fd7 16.h4 Hb6 17.h5 Ve7 18.Bd4 Fe8

Fabiano Caruana egyre nagyobb időzavarba került.

19.Fg5 f6?

A királyállás súlyos meggyengítése.

20.exf6 Vc5 21.Bxe6 Vf5

Champions Showdown Caruana Nakamura Anand Topalov

22.Be5 Vb1+ 23.Kh2 gxh5?

Caruanától hihetetlen hiba, de már nem volt könnyű sötét helyzete, ezt jól mutatja a 23...Ff7 24.Be7 Vf5 25.Bf4 Vc2 26.Bh4 Hd5 27.hxg6 Vxg6 28.Bh6 Hxe7 29.fxe7 Vg7 30.exf8V+ Bxf8 31.Bh3 változat.

24.Fh6+ Fg6 25.Fxf8 Bxf8

Champions Showdown Caruana Nakamura Anand Topalov

26.Vg5 Vxa2 27.Be7 Vxf2 28.Bg7+ Kh8 29.Bxg6 és sötét feladta

Anand,V (2779) - Nakamura,H (2779)
Olasz megnyitás [C54]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Fc5 4.c3 Hf6 5.d3 d6 6.Hbd2 a6 7.Fb3 0-0 8.0-0 Fa7 9.h3 h6 10.Be1 Be8 11.Hf1 Fe6 12.Fc2 He7 13.d4 Hg6 14.Hg3 c6 15.Fe3 Vc7 16.Vd2 Bad8 17.Bad1 b5 18.b3 Fb6 19.Vc1 Fc8 20.Fd3 c5 21.d5 Fa5 22.Vb2 Fd7 23.Bc1 Bb8 24.Hd2 Hf4 25.Ff1 Fb6 26.c4 Fa5 27.Bed1 Vd8 28.Vc2 g6 29.a3 Kh7 30.Hf3 H6h5 31.Hxh5 Hxh5 32.Bb1 b4 33.Ba1 Fc8 34.He1 bxa3 35.Bxa3 Fb4 36.Ba2 Hf4 37.Hd3 Hxd3 38.Fxd3 g5 39.Fe2 a5 40.Fd2 Kg7 41.Fxb4 axb4

Champions Showdown Caruana Nakamura Anand Topalov

42.Bda1 Be7 43.Fh5 Beb7 44.Vd3 Fd7 45.Ba6 Bb6 46.Ba7 B6b7 47.Vf3 Fe8 48.Vf5 Ve7 49.Bxb7 Vxb7 50.h4 Ve7 51.hxg5 hxg5 52.Ba6 Fd7 53.Vf3 Fc8 54.Ba2 Fb7 55.Fg4 Fc8 56.g3 Fxg4 57.Vxg4 Vf6 58.Kg2 és döntetlen

 Caruana,F (2823) - Hakamura,H (2779)
Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3 Fc5 5.c3 0-0 6.0-0 Be8 7.Hbd2 a6 8.Fxc6 dxc6 9.Hc4 Fg4 10.h3 Fh5 11.Fg5 b5 12.Ha5 Vd7 13.Fxf6 gxf6 14.Hb3 Fb6 15.c4 c5 16.g4 Fg6 17.Ve2 Bad8 18.Bad1 Be6 19.Hc1 Bd6 20.b3 a5?!

Champions Showdown Caruana Nakamura Anand Topalov

21.Hh4 a4 22.Kh2 Fa5 23.Ve3 bxc4 24.bxc4 Kf8 25.Hg2 Bb8 26.Vh6+ Ke8

Champions Showdown Caruana Nakamura Anand Topalov

27.He3 Bb2?! 28.h4 Bd2 29.Vg7!

A remek minőségáldozattal Fabiano Caruana a sötét királyt e6-ra üldözte, ahol komoly veszélyek leselkedtek rá.

29...Fxe4 30.dxe4 Bxd1 31.Bxd1 Bxd1 32.Vh8+ Ke7 33.Hf5+ Ke6

Champions Showdown Caruana Nakamura Anand Topalov

34.Vf8! Vd8 35.Vxc5 Fb6 36.Vc6+

Fabiano Caruana még nagyobb előnyt érhetett volna el a 36.Vb5 Fxf2 (36...Bxc1? 37.Vc6+ Vd6 38.Ve8+) 37.c5 Fxc5 38.Vc6+ Bd6 (38...Fd6 39.Vc4+ Kd7 40.Vxa4+) 39.Vxc5 folytatással.

36...Bd6 37.Hxd6 Vxd6 38.Ve8+ Ve7 39.Vxa4 Fxf2 40.Hd3 Fd4 41.Hb4 Fb6 42.Hd5 Vc5

Champions Showdown Caruana Nakamura Anand Topalov

43.Ve8+ Kd6 44.Ve7+ Kc6 45.Hb4+ Kb7 46.Vxc5 Fxc5 47.Hd5 Ff2

Champions Showdown Caruana Nakamura Anand Topalov

48.Kh3 Kc6 49.Hxf6 Kc5 50.Hxh7 Kxc4 51.h5 Kd3 52.Hf6

Caruana válogathatott a nyerések között. 52.h6 Fe3 53.g5 c5 54.Kg4 c4 55.Hf6 c3 56.Hd5 f6 57.Hxc3 Kxc3 58.h7 volt a legegyszerűbb.

52...Fe3 53.Hd5 Fg5

Champions Showdown Caruana Nakamura Anand Topalov

54.Hxc7 Kxe4 55.a4 Kd3 56.a5 e4 57.a6

Sima volt az 57.Hd5 e3 58.Hxe3 Fxe3 59.a6 Ke4 60.h6 nyerés, de Caruanának csak másodpercei voltak.

57...e3 58.a7 e2 59.a8V e1V 60.Vd5+ Ke2 61.Ve4+ Fe3 62.Vg2+?

Végleg elrontotta, az idő Nakamurának dolgozott.

62...Ff2 63.Ve4+ Fe3 64.Vg2+ Ff2 és döntetlen

Topalov,V (2760) - Anand,V (2779)
Angol megnyitás [A21]

1.c4 e5 2.Hc3 Fb4 3.Hd5 Fc5 4.Hf3 c6 5.Hc3 d6 6.a3 Hf6 7.e3 e4 8.Hd4 0-0 9.d3 d5 10.cxd5 cxd5 11.Fe2 Ve7 12.b4 Fb6 13.0-0 Bd8 14.Ba2 Fxd4 15.exd4 Hc6 16.Fe3 Ff5 17.dxe4 Hxe4 18.Hxe4 Fxe4 19.Vd2 Ve6 20.f3 Fg6 21.Be1 Be8 22.Ff1 Vd7 23.Baa1 a6 24.b5 axb5 25.Fxb5 h5 26.a4 Vd6 27.Ff4 Bxe1+ 28.Bxe1 Vf6 29.Fe5 Vf5 30.Fxc6 bxc6

Champions Showdown Caruana Nakamura Anand Topalov

31.a5 Vd3 32.Vxd3 Fxd3 33.Fc7 f6 34.Be3 Fc4 35.Be6 Kf7 36.Bxc6 Be8 37.Fg3 Kg6 38.h4 Be2 39.Bc7 Ba2 40.Fe1 Ba1 41.Kf2 Ba2+ 42.Kg1 Ba1 43.Be7 Kf5 44.Kh2 g6 45.Kg3 Ba2 46.Bf7 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Stavangerben Carlsen hatodszor győzött, két ponttal előzte meg Nakamurát, Ju Wenjun 3 pontos előnnyel nyert
2024. 06. 08.

A Norway Chess 2024 viadalok utolsó fordulója előtt Carlsen és Ju Wenjun is másfél pontos előnnyel vezet
2024. 06. 07.

Carlsen wlőnye egy pontra nőtt, Ju Wenjun ismlt az élen
2024. 06. 05.

Carlsen udőtúllépéssel vesztett, Nakamura hátránya fél pontra csökkent, Muzicsuk előnye fél pont
2024. 06. 04.

Ding Liren kétlépéses mattot nézett el Carlsen ellen, a norvég világelsp átvette a vezetést
2024. 06. 03.

Félidőben Nakamura egypontos előnnyel vezet Carlsen előtt, Vaishali előnye is egy pont, Muzicsuk a mésodik
2024. 06. 02.

A világranglisták éllovasai megőrizték vezető pozíciójukat
2024. 06. 01.

A Norway Chess 2024 Noway viadallokon a négy forduló után Nakamura és Vaishali vezet
2024. 05. 31.

A 18 éves Praggnanandhaa legyőzte Carlsent, átvette a vezetést, Caruana nyert Ding Liren ellen
2024. 05. 30.

Carlsen az Armageddon játszmában legyőzte a címvédő Nakamurát, Vaishali 3 pontos nyeréssel vezet
2024. 05. 29.

A stavangeri viadal első fordulójában az Armageddon játszmák döntöttek
2024. 05. 28.

A Norway Chess 2024 viadalon Nakamura játszik címvédőként, Carlsen vezeti a rajtlistát 
2024. 05. 26.

A Tuxera Aquaprofit NSK tizenhatodik, sorozatban tizenötödik bajnoki címét ünnepli
2024. 05. 14.

Varsóban Magernus Carlsen győzött a GCT Superbet rapid és villámversenyen
2024. 05. 13.

Wei Yi újabb ötös nyerősorozatával két és fél ponttal előzi meg a világelső Magnus Carlsent
2024. 05. 12.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog