Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A sakkozás tizedik világbajnokát, Borisz Szpasszkijt köszöntjük 75. születésnapján. A szovjet színekben hatszoros olimpiai bajnok a sakktörténelem egyik legszínesebb egyénisége. 1969-ben honfitársától, Tigran Petroszjantól hódította el a világbajnoki címet. 1972-ben Reykjavíkban Bobby Fischerrel vívott világbajnoki döntője minden idők legnagyobb érdeklődéssel kísért összecsapása volt. Szpasszkij veresége ellenére még közel negyedszázadig a sakkvilág élvonalához tartozott.

A sakkozás tizedik világbajnoka, Borisz Szpasszkij 1937. január 30-án Leningrádban született. Ötéves korában az Úttörő Palotában ismerkedett meg a sakkjátékkal. A város bajnokságán 1952-ben már második volt, első nemzetközi versenyén Bukarestben egy évvel később nemzetközi mesteri normát teljesített. Első alkalommal 1955-ben játszott a szovjet sakkbajnokságon, Mihail Botvinnikkel és Tigran Petroszjannal holtversenyben harmadik lett. Ebben az évben ifjúsági világbajnoki címet szerzett és nemzetközi nagymesteri címmel büszkélkedhetett.

 1956-ban Amszterdamban  világbajnok-jelölti versenyen játszott, holtversenyben David Bronsteinnel, Jefim Gellerrel, Tigran Petroszjannal és Szabó Lászlóval osztotta a harmadik helyet. A következő két világbajnoki ciklust azonban kénytelen volt kihagyni. Mindkétszer ugyanazt a fatális hibát követte el, nem elégedett meg a zónaközi döntőt biztosító döntetlennel! 1964-ben megnyerte az amszterdami  zónaközi döntőt, majd páros meccsen először Paul Keresz ellen nyert 6-4-re (+4, - 2, =4). Geller ellen  5,5-2,5-re győzött (+ 3, =5), a döntőben Mihail Tallal szemben 6,5-3,5-re (+4, -1, =5) diadalmaskodott és  lett Petroszjan kihívója.

A meccsen Petroszjan taktikája érvényesült, 17 döntetlen is született, a címvédő négy győzelemmel három vereséggel szemben megőrizte titulusát. A következő ciklusban Geller, majd  a dán Bent Larsennel szemben  győzött, majd a döntőben Viktor Korcsnoj ellen is nyert, és Petroszjannal ismét játszhatott a világbajnoki címért. Második kísérletre már teljesült nagy álma, 12,5-10,5-ös győzelemmel elhódította a címet, a sakkozás tizedik világbajnokaként ünnepelhették. Meglepő, hogy világelsőként egyetlen versenyen sem végzett az élen, és Robert Fischer elleni megméretésre sem készült fel a legjobban. Nehezen viselte azt a légkört, amelyet az akkori vezetés teremtett körülötte: meg kellett volna védenie a szovjet sakkozók legyőzhetetlenségének mítoszát.

1972-ben Reykjavíkban játszották az „évszázad mérkőzését”, amely bonyodalmakkal kezdődött, Fischer nem jelent meg a párharc megnyitóján, újabb és újabb követelésekkel lépett fel. Már-már elmaradt az oly nagy érdeklődéssel várt párbaj, amikor a kihívó engedett a külügyminiszter, Henry Kissinger rábeszélésének. Szpasszkij győzelemmel kezdte az összecsapást, majd játék nélkül megnyerte a második játszmát. Úgy tűnt, hogy félbeszakad a meccs, de Borisz Vasziljevics elfogadta Fischer bocsánatkérését, a Szovjet Sakkszövetség határozott utasítása ellenére végigjátszotta a meccset, végül 12,5-8,5 arányban elvesztette a döntőt,   a lélektani csatában nem bírta el a nagy nyomást. 

Szpasszkij veresége után is még közel negyedszázadig a sakkozás élvonalába tartozott. 1974-ben Anatolij Karpovtól az elődöntőben kapott ki, 1977-ben Viktor Korcsnoj győzte le a meglehetősen viharos világbajnok-jelölti döntőben. 1980-ban Portisch Lajos visszavágott az 1977-es vereségéért. Szpasszkij hatszor volt tagja olimpiai bajnok szovjet válogatottnak, Buenos Airesben az ezüstérmes válogatott éltáblása volt. Hét olimpiai szereplése alkalmából 94 partit játszott 45 győzelem mellett csak egyszer szenvedett vereséget. 1984-ben először játszott francia színekben, jelentős szerepet vállalt új hazája sakkéletének fellendítésében. A nosztalgia jegyében 1992-ben Fischerrel vívott egy újabb párharcot, Szveti Sztefan és Belgrád volt a színhely, Fischer 17,5-12,5-re nyert, érdekesség, hogy ezt az összecsapást is Szpasszkij győzelemmel kezdte. 

Borisz Vasziljevics pályafutása során 20 jelentős nemzetközi versenyen végzett az élen. Kimagasló sikerként 1966-ban Santa Monicaban, a 10 résztvevős, kétfordulós tornán veretlenül győzött, a 18 partiból 11,5 pontot gyűjtött, Fischer féllel kevesebbet. Larsen volt a harmadik 10 ponttal, Portisch Lajos 9,5-öt szerzett. Szovjet bajnokságot 1961-ben és 1973-ban nyert, 1963-ban hármas holtversenyben végzett az élen. A ChessBase 2007-es MEGA bázisában 2396 Szpasszkij partit találunk. A Chess Informant 82-es kötetében pályafutásának legjobb partijaiból, kombinációiból és végjátékaiból készítettek válogatást.

 

Öt éve hazánk vendége volt Borisz Szpasszkij. A francia színekben játszó világsztár nagyon jól emlékezett arra, hogy az 1982-es bugojnói tornán reggelente teniszeztünk, de számomra igazán fontosak a küzdelmek utáni kötetlen beszélgetések voltak, vagy éppen egy-egy kritikus állás elemzése. Negyedszázad elteltével a Sakklegendák párharcának, Portisch Lajos elleni meccsének köszönhetően Hévízen, a Hotel Palace teraszán kérdeztem a nagy bajnokot.

- Harmincegy éve új életet kezdett. Szerelméért, Marináért elhagyta hazáját. Sokan ezt nem bocsátották meg önnek, igaz azt sem, hogy Robert Fischerrel szemben elvesztette a világbajnoki címet.

- Én nagyon szerettem a hazámat, de nem volt más választásom. Franciaországban pályafutásom új szakasza kezdődött meg. Igazi profi sakkozóként kezdtem el élni, sok versenyen szerepelhettem, szabadon utazhattam, és a versenydíjakból, a honoráriumokból szépen kerestem. Bevallom őszintén, hogy akkor már különösebb ambícióm nem volt. Szerettem volna formában tartani magam, és megőrizni játékom színvonalát.

-Egy évvel később Viktor Korcsnojjal szemben világbajnok-jelölti döntőt játszott, ha nyer, ismét megmérkőzhetett volna a világbajnoki címért, immár Anatolij Karpovval. Belgrádban nagyon feszült légkörben küzdöttek egymással, szinte háborús volt  a hangulat a Svájcban élő Korcsnojjal vívott meccsén.

- Ezt nagyon jól érezte, mert tényleg háborús volt a hangulat, de senki nem értette, hogy miért. Engem a nézőtérről valaki, vagy valami nagyon zavart. A tizedik játszma után Korcsnoj már 7,5-2,5-re vezetett, kettős vereséggel kezdtem a párharcot, és megmagyarázhatatlanul sokat hibáztam. Tíz játszmából ötöt vesztettem el, ki tudott erre igazi magyarázatot találni. A reménytelen helyzetben új taktikát választottam, hogy semmi ne befolyásolja gondolkodásomat. Amikor én voltam lépésen a nagy demonstrációs tábla elé tett széken ültem – háttal a nézőknek -, és csak akkor ültem vissza a sakkasztalhoz, amikor meghúztam a lépést. Jött a nagy fordulat, négy partit nyertem zsinórban. Korcsnoj nagyon rossz néven vette, személye elleni sértésnek érezte. Óvások sorozata, tiltakozó levelek, a két tábor közötti tanácskozások napjai voltak ezek. Végül elvesztettem a meccset.

-Pályafutása során ez volt az utolsó esélye?         

- Őszintén mondom, hogy már nem voltak ambícióm, harcolni akartam, jól játszani, csak ez volt a célom. Éreztem az erőt a játékomban.

- Franciaországban elkezdett edzőként is dolgozni?

- Csak a saját versenyeimre koncentráltam, igazi profi sakkozóként éltem. Gyakorlatilag üres zsebbel érkeztem meg új hazámba, korábbi versenydíjaimmal gyermekeimet, boldogulásukat támogattam. Megértettem, hogy Nyugaton jól megélhetek a díjakból, amiket nyertem.

- Mit jelentett a francia sakkozásnak, amikor 1984-ben először játszott új hazája színeiben a sakkolimpián?

- Hiszem, hogy sokat segített a francia sakkozásnak, elindult egyfajta felemelkedés, fokozottá vált az érdeklődés. Akkor még függőjátszmák is voltak, a csapat többi tagja hozzám képest „gyereknek” számított. Számukra az együttes elemzések óriási élményt jelentettek, az állás értékeléskor olyan szempontokat mondtam nekik, amit talán még sohasem hallottak. Ismerni kell  azonban a francia mentalitást, miközben rengeteget tanultak, soha nem mondták azt, hogy köszönöm! Tíz éven keresztül játszottam az akkori legerősebb német csapat, a Solingen soraiban, a helyzet teljesen más volt. Ahogy visszaemlékszem, otthon még azt megbocsátották volna, hogy Marináért elhagytam a Szovjetuniót, de a német csapatban való játékomat soha.

- A tehetséges ifjú francia sakkozók nem kérték segítségét?

- Nagyon rövid ideig Joel Lautier érdeklődött a közös elemzések iránt, legnagyobb riválisa, Etienne Bacrot pedig Garri Kaszparov egykori edzőjével, Nyikityinnel dolgozott együtt. Nagyon fontos tudni, hogy az edzők mikor tudnak igazi segítséget nyújtani, s be kell látniuk, ha tanítványuk fejlődésének inkább gátjai. Nagyon fontos pillanat ez, és sokan nem értik meg a váltás szükségességét. Bacrot számára nagy fejlődés volt, amikor Dorfman vette kézbe. Ő már olyan edző volt, aki képes volt nagymesteri szintre juttatni tanítványát. Bacrot nagyon sokat tanult Lev Polugajevszkijtől. Hihetetlen különbségeket lehet felfedez edzők és edzők között. Milyen változatokat elemeznek, milyen pozíciókat tartanak fontosnak, hol ássák igazán mélyre magukat.

- Az ön edzője nagyon sokáig Bondarevszkij volt.

- Gyakorlatilag az 1978-ban bekövetkezett haláláig 1961-től. Mégis paradox, hogy például Korcsoj elleni emlékezetes mérkőzésemen már nem tudott igazán segíteni nekem, sőt egyfajta tehertétel volt számomra, többet ártott, mint használt. Tudni kell, hogy akkor én már Franciaországban éltem, s fura érzésem volt, hogy egyfajta feladatot teljesít, de erről már nem tudtunk őszintén beszélni. Számomra érthetetlen volt, amikor 1978 májusában megjelent a bugojnói szuperverseny hajrájában. Én nem kértem a segítségét, sőt megérkezéséig vezettem is a tornán, végül Karpovval holtversenyben végeztem az élen. Marina különösen jól emlékezik erre a versenyre, s máig is rejtély számára, hogy miért küldték Moszkvából Bondarevszkijt Bugojnóba. Csak pár évvel később értettem meg, hogy hiba volt őt a Korcsnoj elleni mérkőzésre s felkérnem. Akkor még nagyon erős volt bennem az érzés, hogy el kellett hagynom a hazámat, amit annyira szerettem, s erre még lelkileg nem készültem fel. Az ő jelenléte egyfajta kapocs is volt…Mást súgott a szívem, és nem tudtam hideg fejjel gondolkodni.

- Hova fejlődött a sakkozás? Miben látja az óriási különbséget?

- A mi időnkben nem volt számítógép. És ebben láttam Bondarevszkij óriási erejét. Őt kevéssé  érdekelte a modern megnyitáselmélet, a középjátékban sem volt különösebben tájékozott, de számomra olyan volt mint egy komputer. Ne felejtsük a függőjátszmák fontosságát, elemzésben fantasztikus volt. Ha valaki jól ismeri játszmáimat, akkor tudja, hogy nagyon kevés partim fejeződött be végjátékban. Nem túlzás, de én a középjáték királya voltam, s ezért lettem világbajnok. A bonyolult középjátékokban is viszonylag könnyen találtam meg a helyes tervet. Ezért jóval kevesebbet foglalkoztam elemzésekkel, nem gyötörtem magam hosszú órákon keresztül, joggal bízhattam saját intuíciómban, kreativitásom erejében. Nézzük csak Lajos elleni meccsemet, közel egy éve nem játszottam igazi tornán, legfeljebb szimultánokon vettem részt. Amit az ember egyszer megtanult, azt a tudást, tapasztalatot, rutint magunkba gyűjtöttünk, azt a legjobb komputer sem helyettesítheti, ez megőrződik,  az ujjaimban érzem. Koromnál fogva elnézések előfordulhatnak, de egy-egy állás elemzésekor előjönnek a régen megtanultak, a több évtizedes versenyzői tapasztalat. Ezt processzorokkal nem lehet pótolni. A mostani fiatalok a varikban keresik a megváltást, kevés kivétellel csak a megnyitásra koncentrálnak, s oly messzire vannak a sakk igazi szépségeitől. Voltak megnyitások, amiket nekem hiába ajánlottak, mert azonnal nemet mondtam, engem a létrejövő középjáték érdekelt.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Vidit legyőzte Abduszattorovot, az utolsó forduló előtt ötös holtverseny az élen
2024. 01. 28.

Abduszattorov lépéselőnyben, a 11. forduló után félpontos előnnyel vezet
2024. 01. 27.

Abduszattorov és Gukesh az élen, Nepomnjacsij nyert Ding Liren ellen
2024. 01. 25.

A világossal játszók öt játszmát is nyertek, négyes holtversenyaz élen
2024. 01. 24.

Ding Liren tisztet nézett el, Nepomnjacsij legyőzte Abduszattorovot, Gukesh, Giri és Firouzja az élen
2024. 01. 22.

Abduszattorov legyőzte Girit, hármas holtverseny az élen
2024. 01. 21.

Giri nyerést hagyott ki, nem növelte előnyét, fél ponttal előzi meh Firouzját
2024. 01. 20.

Ju Wenjun legyőzte Firouzját, Gukesh nyert Nepomnjacsij ellen
2024. 01. 19.

A 18 éves Praggnanandhaa legyőzte a világbajnok Ding Lirent, a címvédö Giri félpontos előnnyel vezet
2024. 01. 17.

A világbajnok Ding Liren megszerezte első győzelmét, Gukesh ellen nyert, Firouzja ls Giri vezet
2024. 01. 16.

Wijk aan Zee-ben Firouzja másodszor is nyert, a világbajnok Ding Liren két döntetlennel rajtolt
2024. 01. 15.

A 86. Tata Steel Masters viadalon a címvédő Giri, Firouzja, Nepomnjacsij és Wei Yi rajtolt győzelemmel 
2024. 01. 14.

A 2023-as év legfontosabb versenyeinek, párharcainak összefoglalója V, 
2024. 01. 13.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog