Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hoang: Az Európa-bajnoki cím nagy önbizalmat ad

Címkék: Hoang Thanh Trang

Remek versenyzői adottságok jellemzik újdonsült Európa-bajnokunkat, Hoang Thanh Trangot. A rendkívül kiegyensúlyozott mezőnyben kilenc korábbi Európa-bajnok és két világbajnok is játszott, olimpiai válogatottunk éltáblása hét győzelemmel és négy döntetlennel hódította el a címet.  Riválisainál gyorsabban választott a lépésjelöltek között, nem került időzavarba. Szereti a végjátékokat, taktikai érzékén még javítania kell. Nagy izgalommal várja a vasárnap kezdődő Világkupát, Jutkáért és Péterért szorít.  Egy nagyon boldog, lelkes bajnokkal beszélgettem.

 

Az Európa-bajnokság megkezdése előtt milyen eredménnyel lettél volna elégedett?

Előre ezen nem gondolkodtam. Már a tavalyi Európa-bajnokságról sikerült kvalifikálnom magam a világbajnokságra. Nem volt rajtam az a nyomás, hogy az első tizennégybe kell kerülni. Vidáman utaztam el a versenyre, a célom az volt, hogy a legjobbat hozzam ki magamból.

 

Mikor érezted meg, hogy játékod, a szereplésed a legszebb reményekkel kecsegtet?

A szabadnapot követő nyolcadik forduló után, amikor legyőztem az orosz Valentyina Gunyinát. Tavaly a hetedik fordulóban kikaptam tőle, és végül ő lett az Európa-bajnok.  A győzelmem után még nem gondoltam az esetleges elsőségre, de abban biztos voltam, hogy a tavalyi verseny óta fejlődtem, bíztam abban, hogy tartani tudom a formámat.

 

A párosításod korántsem volt annyira jó, hiszen a nagy rangadókat sorban sötéttel játszottad. Riválisaid világossal túlzott reményeket tápláltak, te pedig nagyon nyugodtan játszottál?

Azt aligha kell mondanom, hogy nagyon erős volt a mezőny, kilenc korábbi Európa-bajnok és két világbajnok is játszott. A játékosok játékereje között nincs nagy különbség, sokszor csak kicsin múlott az eredmény. Döntő volt, hogy ki tudott fejben erősebb maradni, nyugodtabban játszani, jobban átlátni a helyzetet.

 

A hajrában az Eb honlapján megjelent a veled készített interjú. Játékodat jól ismerők már korábban is tudták, Belgrádban is felfedezték, hogy a végjátékokat nagyon jól és sikeresen játszod. Riválisaiddal ellentétben nagyon jól gazdálkodtál az oly értékes percekkel, időzavarba nem kerültél.

Egy-egy állásban nem vacilláltam sokat, nem próbáltam az abszolút legjobb lépést megtalálni, gyorsabban döntöttem a lépésjelöltek között. A lehetőségekhez képest próbáltam jót húzni, kevés kétely volt bennem lépéseimet illetően. Ezért maradt időm a kritikus állásokra is.

 

A kedvenc francia védelemben győzte le az orosz exvilágbajnoknőt, Alekszandra Kosztenjukot

 

Mit szóltak a jóval esélyesebbnek gondolt társak, amikor megjelentél a vezető helyen? Úgy tűnt, hogy zseniális taktika volt a hajrában előretörni.

Ez nem taktika volt, hanem így alakult. A szabályok szerint nem lehetett a 40. lépésig döntetlent ajánlani, játszani kellett a partikat. Egyébként is mi lányok jóval harciasabbak vagyunk, mint a fiúk. Számomra kedvezően alakultak a dolgok. Soha nem gondolkodtam előre, nem úgy ültem le a sakktáblához, hogy ezt a játszmát feltétlenül meg kell nyernem, vagy éppen remizni kell, csak arra koncentráltam, hogy meghúzzam az általam legjobbnak ítélt lépéseket. Nem zavart, hogy a rangadókat sötéttel kellett játszanom, sőt riválisaimon nagyobb volt a nyomás. Emiatt sok időt használtak el, időzavarba kerültek, s ekkor könnyebb volt hibázniuk.

 

Mennyit készültél a partikra? Már este elkezdődött a munka, a várható nyitás kiválasztása?

Átlagosan négy órát készültem a játszmákra. Csak reggel tették hivatalossá az egyes fordulók párosítását, de mi már az este közzétett első, még nem hivatalos után megkezdtük a munkát. Átnéztem az ellenfelem partijait, eldöntöttük, hogy mit fogok játszani, különösen, amikor új nyitást vetettem be alaposan átismételtem a változatokat. Előfordult, hogy kicsit kicsúsztam az időből, még ebéd után is készültem.

 

Milyen volt az Európa-bajnokság szervezése, a körülmények?

Szerencsére nem volt gond a zéró tolerancia szabállyal, hiszen a Metropol Hotelben laktunk és itt is játszottunk. Egyszer csak öt perccel a kezdés előtt értem le, mert még az utolsó pillanatig készültem. Közel volt a nagy park, fordulók után mindig nagyot sétáltunk. Az utolsó fordulót esküvő miatt egy kisebb teremben játszottuk le a bálterem helyett, engem ez sem zavart, csak a partira koncentráltam. Majdnem harminc éve sakkozom, négyéves korom óta. Ez az eredmény nem egyik napról a másikra született meg, visszatekintve a hosszú folyamatra, nagyon hálás vagyok azoknak az embereknek, akik segítették a pályafutásomat, nemcsak szakmailag, hanem életem alakulásában is. Ezért próbáltam mindenkinek köszönetet mondani, még olyanoknak is, akikkel már régóta nem találkoztam. Hihetetlenül boldog vagyok, hogy Európa-bajnok lettem, megcsináltam.

 

A szerb sportminisztertől, Alisza Maricstól kaptad meg az Európa-bajnoknak járó értékes trófeát. Ismerted őt a sakktábla mellől is?

Amikor még nagyon kicsi voltam egy spanyol nyílt versenyen találkoztunk. Csodáltam az eredményeit. A díjkiosztón külön is gratulált elsőségemhez, hangsúlyozta, hogy milyen erős mezőnyben sikerült győznöm. Tökéletes kiejtessél mondta ki a nevemet.

 

Az egyik orosz honlapon olvashattuk, hogy nem mondtál le a nagy álomról, a világbajnoki cím megszerzésének lehetőségéről.

Minden nap tehetek egy kis lépést előre. Ki gondolta volna, hogy egy ilyen erős mezőnyű Eb-n első lehetek. A cím nagy önbizalmat ad, lelkes vagyok. Anna Usenyina váratlan győzelme után én már mindenben hiszek. Kiegyensúlyozott a mezőny, bárki elkapható. Növelnem kell Élő-pontjaimat, hogy kedvezőbb sorsolást kaphassak, eddig ezzel nem volt sok szerencsém.

 

Mit vársz a női világbajnoki döntőtől?

Nehéz megmondani. A papírforma alapján Hou Ji-fan a favorit, elsősorban rajta múlik, hogy mennyire tudja kezelni a nagy elvárást, a nyomást. Érdekes is lehet, Anna Usenyina nem esélytelen.

 

Édesapád az edződ. Hogy néz ki ez a közös munka? A kijelölt feladatokat kell elvégezned, szigorú veled?

Amikor kicsi voltam, akkor nagyon szigorú volt, most már sokkal inkább rám hagyja a dolgokat. Heti szinten egyszer, vagy kétszer van konzultációnk, összedugjuk a fejünket, nekem is sokat kell nézegetnem, figyelni a versenyek partijait. Nagy tornák idején mind a két számítógép bekapcsolva, adott a munkagép, a másikon pedig figyelem a partikat … Nagy izgalommal várom a vasárnap kezdődő Világkupát, fantasztikus a mezőny. Fokozottan szurkolok majd Jutkának, két éve szenzációsan játszott, csak a későbbi győztes Szvidlertől kapott ki. Petinek is szorítok, és természetesen a két vietnami sakkozónak. Csak Anand és Carlsen hiányzik a legjobbak közül.

 

Nem gondolod, hogy a megnyitási repertoárhoz, a konkrét változatok elemzéséhez kellene nagymesteri segítség is? Remek versenyzői adottságaiddal – higgadtság, nyugodtság, jó időbeosztás, a végjátékokat jól játszod - még jobb eredményeket érhetnél el?

Úgy gondolom, hogy a mai világban könnyű az információkhoz hozzájutni, édesapám is sokat kutat, feldolgozza az anyagokat. Benne nagyon megbízom. A skype segítségével tartom a kapcsolatot Nguyennel, ő is édesapám tanítványa, Le Quang mellett a másik vietnami résztvevő a Világkupán. Ő korábban nálunk volt két évig, szinte családtag. Az elemzőprogramok közül most mindenki a Houdini 3-at használja, jó a Rybka 4 is, a megnyitások elemzésénél néha jobb is, emberibb ötletei vannak. Több új megnyitást is alkalmaztam ezen a versenyen. Célom, hogy minél változatosabb legyen a repertoárom, ezen fogok dolgozni.

 

Nagy türelemmel, jól játszod a végjátékokat. Sokat gyakorlod? A taktikus sakk az utóbbi időben inkább előtérbe került.

Nagyon szeretném a taktikai jellegű állásokat olyan jól játszani, mint például Polgár Jutka. Őt csodálom a fantasztikus taktikai érzékéért. Játékomnak ezt az oldalát fejlesztenem kell. Szeretem a kevés bábos állásokat, érdekel, hogy milyen lehetőséget kínál a látszólag oly egyszerű pozíció.

 

Hogy néz ki a versenyprogramod, milyen tornákon veszel részt már újdonsült Európa-bajnokként?

A sakkszövetségtől megkaptam a felkérést, hogy a novemberi csapat Európa-bajnokságon játsszak, vezessem a válogatottat. Konkrétumokat még nem tudok mondani, remélem, hogy a tárgyaláskor jobbak lesznek a lehetőségek. Az Eb-n úgy játszottam, hogy mi fizettük az összes költséget. Az összeállításról még nincs semmi konkrétum, a kapitány, Hazai László még nem keresett meg.  Még egy-két nap pihenő, és a munka mellett folytatom a felkészülést. Az Eb előtt még lehet, hogy játszom Jakartában október elején egy nagy nyílt tornán, tavaly is játszottam, jól éreztem magam. Indonézia közel van a másik hazámhoz, szeretnék hazalátogatni Vietnamba. Jövő januárban Gibraltár lehet a következő állomás. Jövőre sakkolimpia, majd a világbajnokság. Európa-bajnokként nagyon önbizalommal, nagyobb lelkesedéssel fogok készülni. Évi szinten én kéthavonta szeretnék versenyen játszani. Úgy érzem, hogy ez bevált. Csapat-bajnokságokon is játszom majd, elfogadtam a Dunaharaszti MTK ajánlatát, ősztől a csapatukban szerepelek. A Bundesligában is játszom majd. Az Eb előtt még úgy volt, hogy Gunyina mögött a második táblán. Az utolsó fordulóra Belgrádba érkezett a csapatvezetőm, ajándékot kaptam a gratuláció mellett, és közölte, hogy Európa-bajnokként én leszek az éltáblás.

 

Verőci Zsuzsa

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

A Tuxera Aquaprofit NSK tizenhatodik, sorozatban tizenötödik bajnoki címét ünnepli
2024. 05. 14.

Varsóban Magernus Carlsen győzött a GCT Superbet rapid és villámversenyen
2024. 05. 13.

Wei Yi újabb ötös nyerősorozatával két és fél ponttal előzi meg a világelső Magnus Carlsent
2024. 05. 12.

Varsóban Wei Yi nyerte meg a rapid tornát,  a villámversennyel folytatdik a Grand Chess Tour 2024 első viadala 
2024. 05. 11.

A Superbet Poland viadalon hat forduló után Carlsen és Wei Yi tversenyben vezet
2024. 05. 10.

Varsóban a Superbet rapidverseny első játéknapja után a román Sevcsenko mesterhármassal áll az élen 
2024. 05. 09.

Varsóban szerdán kezdődik a Grand Chess Tour 2024 első versenye, Carlsen címvédőként játszik
2024. 05. 07.

A 17 éves indiai világbajnoki kihívó, Gukesh D hatodik az új világranglistán
2024. 05. 02.

Az azerbajdzsáni Ulvijja Fatalijeva az új Európa-bajnok, egypontos előnnyel győzött
2024. 04. 30.

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog