Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tbilisziben az örmény Levon Aronjan sikerekben gazdag pályafutásának újabb nagyszerű eredményét érte el, másodszor nyerte meg a Világkupát. A háromszoros olimpiai bajnok, négyszeres világbajnokjelölt, a mexikói nyolcfős világbajnoki döntő résztvevője, Grand Slam és Grand Prix-győztes, számos szuperverseny első helyezettje a 128 résztvevős, kieséses rendszerű viadalon többek között a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan, az ukrán Vaszilij Ivancsuk, a francia Maxime Vachier-Lagrave és a kínai Ding Liren legyőzésével hódította el az értékes trófeát.

Világkupa 2017 Tbiliszi

A Világkupa lebonyolítása, a két-kétjátszmás mérkőzések a legjobbakat sem óvják meg a váratlan balsikertől. Ki gondolta volna, hogy a kötélidegeiről híres orosz Szergej Karjakin címvédőként már a 64 között vereséget szenved, és az ötszörös világbajnok indiai Viswanathan Anand rosszul számított tisztáldozata után szintén korán búcsúzni kényszerül a grúz fővárostól. A harmadik körben folytatódott a csillaghullás, a kínai Bu Xiangzhi bátor tisztáldozata annyira megzavarta a világbajnok Magnus Carlsent, hogy rosszul védekezett, s világossal szenvedett vereséget. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik nagy reményekkel vágott neki a tornának, de ő sem „élte túl” a harmadik fordulót.

A nagy riválisok közül az amerikai Wesley So az elődöntőbe jutott, de a kínai Ding Liren pirosra állította a szemafort előtte. Levon Aronjan a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen vívott csatája örökké emlékezetes marad.

A „hirtelen halál” parti előtt a sorsolást Vachier-Lagrave nyerte meg és a sötét színt választotta, ahol 4 perce volt Aronjan 5 percével szemben, de remifórja. Az összecsapás nagy tétje a világbajnok-jelöltség volt, a győztes vívta ki a jogot a jövő évi vb-jelölti döntőben való szereplésre. Egy lépésen múlott a parti, a cím sorsa, Vachier-Lagrave duplázhatta volna bástyáit a negyedik soron.

A döntőben Aronjan sokkal jobban játszott kínai riválisánál, nagy esélyt szalasztott el a második partiban, a tie-break izgalmait jobban bírta, meggyőző győzelmet aratott.

Világkupa 2017 Tbiliszi

Levon Aronjan útja a győzelemig :

Levon Aronjan – Daniel Cawdery (dél-afrikai, 2449)  2 - 0

Hou Ji-fan (kínai, 2670) – Levon Aronjan 2 – 4 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 0 – 1)

Levon Aronjan – Makszim Matlakov (orosz, 2728) 4,5 – 3,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, döntetlan)

Daniil Dubov (orosz, 2666) – Levon Aronjan 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Levon Aronjan – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2727) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2804) – Levon Aronjan 4 – 5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

Levon Aronjan – Ding Liren 4 - 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 - 0)

Levon Aronjan pályafutásának legfontosabb versenyei, sikerei

Az örmény sakkozás legjobbja, a 2006-os torinói, a 2008-as drezdai és a 2012-es isztambuli sakkolimpián aranyérmes válogatott éltáblása, Levon Aronjan 1982. október 6-án született Jerevánban. 1994-ben a szegedi korcsoportos vb-n a 12 évesek versenyében győzött. 1999-ben örmény bajnok lett,  2001-ben a lausanne-i ifjú titánok tornáján győzött, egy év múlva junior világbajnokságot nyert. 2005 júliusában került be a top 10-be és egyúttal átlépte a 2700 Élő-pontos határt. A csapat-világbajnokságon bronzérmes örmény válogatott éltáblása. Hanti-Manszijszkban lenyűgöző teljesítménnyel diadalmaskodott a Világkupán. Az örmény nagymester tíz játszmát nyert meg, tíz partija döntetlennel végződött.

Világkupa 2017 Tbiliszi

Torinóban olimpiai bajnok a válogatottal

2006 januárjában Wijk aan Zee-ben, a világranglista ötödik helyezettjeként pályafutása első szuperversenyén csak ötvenszázalékos, de a linaresi viadalon már tornagyőztesként ünnepelték. Az áprilisi és júliusi világranglistán Veszelin Topalov és Viswanathan Anand mögött harmadikként jegyezték. A torinói sakkolimpián az aranyérmes örmény válogatott „vezérevezőse”, jelentős szerepet játszott a szenzációs sikerben.

A fantasztikus sorozat után törvényszerű volt kis visszaesésese, de Moszkvában, a Tal-emlékversenyen hármas holtversenyben első -  többek között Lékó Péterrel -, majd 2007. januárjában Wijk aan Zee-ben Veszelin Topalovval  és Tejmur Radzsabovval osztotta a dicsőséget. Májusban rapid párosmérkőzésen 4-2-re legyőzte Vlagyimir Kramnyikot. Elisztában a világbajnok-jelölti párosmeccsen drámai küzdelemben, csak a hosszabbítás után nyert a 16 éves norvég Magnus Carlsen ellen. A nyolc között a spanyol Alekszej Shirovval szemben egy nyeréssel és öt remivel biztosította mexikói repülőjegyét.

Másodszor is olimpiai bajnok az örmény válogatott

Nagy reményekkel utazott Mexikóba, az egyik titkos favoritnak tartották a nyolcfős világbajnoki döntőben. Sem betegségével, sem riválisaival nem tudott sikerrel megbirkózni. Mindössze 6 pontot ért el, az orosz Alekszandr Morozeviccsel holtversenyben hatodik lett.

Gyorsan feledtette a kudarcot, 2008-ban a Corus-tornán Magnus Carlsennel holtversenyben végzett az élen, egyetlen vereségét Kramnyiktól szenvedte el. Linaresben a harmadik helyet osztotta Topalovval. Remekelt Nizzában, 2,5 pontos előnnyel nyerte meg az Amber-versenyt. Nagyot bukott a szófiai M-tel versenyen, nyeretlenül, négy vereséggel utolsó lett! Sokáig nem búslakodott, Szocsiban megnyerte a Grand Prix-tornát. Amire kevesen számítottak, az örmény válogatott Drezdában megvédte olimpiai bajnoki címét. Igazi népünnepély volt az aranyérmes csapat fogadtatása. Nankingban második hellyel zárta az évet.

Grand Prix- és Grand Slam-győztes

2009-ben a Corus-tornán holtversenyben második, Linaresben gyengélkedett, -1-gyel végzett. A GP-viadalon Nalcsikban ismét top formában, újabb első helyet szerzett. Mainzban megnyerte a rapidtornát, Zsermukban a holtversenyes második hellyel a GP-versenysorozat győztese és világbajnokjelölt lett. Bilbaóban parádézott a Grand Slam-döntőn. A Tal-emlékversenyen Ananddal csak   a negyedik helyet osztotta. Linaresben harmadik. Sanghajban a Grand Slam kvalifikációs versenyen rájátszásban kikapott Kramnyiktól. A sakkolimpián nem rajta múlott, hogy a címvédő örmények csak nyolcadikok lettek. Moszkvában kettős sikert aratott, holtversenyben első lett a Tal-emlékversenyen, majd a villám-vb-t is megnyerte.

A 2011-es évet ismét Wijk ann Zee-ben kezdte, Carlsennel holtversenyben harmadik, majd szerencsés kézzel rapidozott a 20. Amber-tornán, övé az utolsó verseny első helye.

Világkupa 2017 Tbiliszi

Kazanyban a rájátszásban kikapott Alekszandr Griscsuktól

Kazanyban, a világbajnok-jelölti páros mérkőzések első körében  gigászi csatát hozott az első számú esélyesnek tartott Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Gricsuk összecsapása. A rájátszásban nyíltsisakos küzdelem folyt, két sötéttel elért nyeréssel kezdődött a négyjátszmás meccs. Aronjan alighanem meccslabdát  hibázott a harmadik játszmában. A negyedik ütközet döntött,  Aronjan tőle szokatlan módon jelentős időhátrányba került, Griscsuk kiskombinációval anyagi előnyt szerzett. Időelőnyét is kihasználva gúzsba kötötte sötét haderejét, majd a király elleni akció továbbjutását jelentette.

Ningbóban, Moszkvában és Wijk aan Zee-ben remekelt

Aronjan a kudarcért a ningbói csapat-világbajnokságon aranyéremmel kárpótolta magát, s egyúttal sokadszor bizonyította, hogy társaival igazi csapatot alkot, veretlenül lettek elsők. Két olimpiai aranyérem után a top csapatversenyt is megnyerték.

A Grand Slam-döntőn Carlsen és Ivancsuk mögött, Nakamura és Anand társaságában lett harmadik. A csapat Európa-bajnokságon az örmény válogatott az utolsó forduló előtt még vezetett, de a németektől elszenvedett váratlan vereségnek köszönhetően még a dobogóról is lecsúsztak. Aronjan az éltáblán eredményesen játszott. A nagy presztízsű Tal-emlékversenyen harmadszor végzett holtversenyben az élen. A Berger-Sonneborn pontszámmal megelőzte volna a norvég Magnus Carlsent, de a versenykiírás a több sötét partit játszót díjazta, így a világranglistát vezető Magnus lett a kedvezményezett, mindketten megőrizték veretlenségüket.

A moszkvai nagy sikert követően a London Chess Classic szuperversenyen csalódást okozott, csak ötvenszázalékos eredményt ért el. Levon a sakkot nélkülöző pihenést választotta, új energiákat gyűjtött és januárban a Tata Steel szuperversenyen, Wijk aan Zee-ben  partijai pályafutásában új színvonalat  jelentettek. Úgy érezte, hogy a nyitások alaposabb kidolgozására fordított munka is nagyon hasznos volt. Kreatívabb lett a felkészülése, nagyon fontosnak érezte a számtalan jó tanácsot, meg kell tanulnia a számítógép helyes használatát.

Világkupa 2017 Tbiliszi

Wijk aan Zee-ben kettős győzelemmel rajtolt, Karjakin legyőzése után visszavágott Nakamurának a londoni vereségért. A harmadik fordulóban azonban kikapott a nagy riválistól, Magnus Carlsentől. A vesztés ezúttal nem törte le, higgadtan értékelte, hogy a rossz nyitást követően nagyot nem hibázott, mindent elkövetett, hogy megnehezítse Magnus nyerését. Belátta, hogy egy ilyen jó sakkozó ellen lehet partit veszíteni. A cseh David Navarával szemben érte még „baleset”, de hét játszmát tudott nyerni, s a plusz öt az első helyet jelentette számára. „Életem versenyét játszottam” – nyilatkozta a torna végén.

Zürichben hatjátszmás felkészülési páros meccset vívott az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal. A sakktörténelemben még nem fordult elő, hogy hivatalos tétmeccsen kívül a legjobbak ilyen megmérettetést vállaljanak. Klasszikus gondolkodási idő mellett csatároztak, párharcuk 3-3-mal ért véget. Aronjan győzelemmel kezdett, Kramnyik a harmadik játszmában egyenlített ki.  

A májusi Élő-listán 10 pontra megközelítette Carlsent, de a júniusra előrehozott Tal-emlékversenyen holtversenyben negyedik lett, 2-2 nyerés és vesztés volt a számláján az 5 remi mellett.

Világkupa 2017 Tbiliszi

Isztambulban harmadszor olimpiai bajnok, az éltáblán is aranyérmes 

Isztambulban az örmény válogatott harmadszor diadalmaskodott. A csapat-világbajnokság megnyerésével legjobbjaik új impulzusokat kaptak. Ők sem fiatalodtak az évek alatt, de hitük az újabb és újabb sikerek elérésében csak erősödött. Harmadikok voltak a rajtlistán, a hetedik fordulóban a kínaiaktól elszenvedett vereséget követően rendezték soraikat, négy győzelemmel értek célba. A örmény televízió megszakította adását, hogy közölje az örömhírt, majd egyenes adásban közvetítették a záróünnepséget. Levon Aronjan 10 partijából gyűjtött 7 pont, a 2894-es performance-pontszám hűen tükrözi kitűnő teljesítményét.

„Szeretném kiemelni Levon Aronjan szerepét. Az ő tudása, a többiekhez való viszonya is a siker kulcsa. Megosztja társaival a legféltettebben őrzött megnyitási ötleteit, a gondosan kidolgozott a változatokat, aligha van erre hasonló példa a rivális együtteseknél. A többiekre is jellemző ez a hozzáállás, nincsenek titkaik egymás előtt, mert a csapat eredményessége a tét” – nyilatkozta a kapitány Arshak Petroszjan.

A Grand Slam-döntőn nem tudott lépést tartani az olasz Fabiano Caruanával és a második félidőben remeklő Carlsennel, harmadik lett. Londonban csalódást okozott, csak hatodik a kilencfős mezőnyben, kikapott Carlsentől. A Tata Steel szuperversenyen a címvédőként rajtolva egyetlen vereségét az indiai világbajnok Viswanathan Anandtól szenvedte el. Látványos partiban kapott ki, a házielemzés ellen nem volt védelme. Aronjan formája sokat javult a londoni torna óta. Másfél pontos hátránnyal lett második Carlsen mögött. Esélyes állást rontott remire ellene.

A londoni világbajnok-jelölti versenyen nem bírta a hajrá feszültségét, a második félidőben három partit is vesztett

A londoni világbajnok-jelölti torna első félidejében Levon Aronjan jól, ponterősen játszott, Magnus Carlsennel holtversenyben vezetett, másfél ponttal előzték meg a hetet remiző Vlagyimir Kramnyikot. A második körben azonban meglepő fordulatokat láttunk. Egymás elleni remijük után Aronjan kikapott Borisz Gelfandtól. Gyorsan javított Ivancsuk elleni győzelmével, fél pont volt a hátránya Carlsennel szemben. A 11. fordulóban azonban elszenvedte második vereségét, Peter Szvidler „besegített” Carlsennek és Kramnyiknak. Az örmény nagymester a versenyfutásban a harmadik helyre csúszott vissza. A következő játéknap megpecsételte sorsát, hihetetlen fordulatos, izgalmakban bővelkedő összecsapás végén Kramnyik győzött, Aronjan a végjátékban prózai remit nem vett észre. Carlsen és Kramnyik holtversenyes elsősége a norvég titánnak kedvezett, több győzelmének köszönhetően világbajnoki kihívó lett. Aronjan a harmadik helyet osztotta Szvidlerrel.

Világkupa 2017 Tbiliszi

A sakkozás negyedik világbajnoka, Alekszander Aljechin emlékére megszervezett tornát a vereséggel kezdő Levon Aronjan nyerte meg.  Holtversenyben végzett az élen a veretlenségét megőrző izraeli Borisz Gelfanddal. A versenykiírás a sötéttel többet játszót részesítette előnyben, így Aronjan vehette át a győztesnek járó trófeát. Párizsban öt, Szentpéterváron négy fordulót játszottak le.

A norvégiai Stavangerben megrendezett szuperversenyen Aronjan + 1-gyel Peter Szvidlerrel és Viswanathan Ananddal holtversenyben negyedik lett.

Élő-pontjai alapján biztos résztvevője volt a világbajnok-jelölti versenynek, de játszania kellett a Világkupán. A norvégiai Tromsøben megrendezett viadal harmadik fordulójának nagy szenzációjaként a rajtlistát vezető, a világranglistán második Levon Aronjan búcsúzni kényszerült. Az orosz Jevgenyij Tomasevszkij ellen világossal vesztette el az első partit, bonyodalmakban gazdag második játszmában nyerőesélyt szalasztott el.

Az örmény nagymester a Világkupán mutatott gyenge játéka után St. Louisban is csalódást okozott, újabb Élő-pontokat is vesztett, közel három év után kikerült a 2800 Élő-pontos klubból. Javított a Grand Slam-döntőn, veretlenül nyerte meg a tornát, formája jelentős javulást mutatott.

A csapat Eb-n csak negyedik lett az örmény válogatott, Aronjan 9-ből 6 pontot ért el. Antalyában a csapat-vb-n nem tudták megvédeni címüket, de Levon Aronjan remekelt, az első táblán a legjobb eredményt érte el 8-ból 6 ponttal.

Tornagyőzelemmel kezdte a 2014-es esztendőt. A Tata Steel Chess szuperversenyen másfél pontos előnnyel végzett az élen.A zürichi tornán Magnus Carlsen mögött lett második. A világranglistán második 2830 Élő-pontjával, ez pályafutásának legmagasabb értékszáma!

Világkupa 2017 Tbiliszi

Hanti-Manszijszkban vezette a rajtlistát, a második félidő feszültségét nem bírta

Első számú esélyesként indult a világbajnok-jelölti döntőben, a nyitányon Viswanathan Anandtól vereséget szenvedett. A vesztés nem törte le, a viadal félidejét még Ananddal holtversenyben 4,5 ponttal vezető pozícióban zárta. A londoni vb-jelölti versenyhez hasonlóan a második félidőben nem bírta a fokozott feszültséget, sokat hibázott, három partiban is feladásra kényszerült. Szvidlerrel holtversenyben hatodikként zárt.

A balsikert hosszas hullámvölgy követte, a rossz sorozat St. Louisban szakadt meg

A balsikert hullámvölgy követte, Stavangerben csak egy partit tudott nyerni, igaz a tornagyőztes Szergej Karjakinra mért vereséget, de két partiban kikapott. A sakkolimpián csak nyolcadik lett a címvédő örmény válogatott. St. Louisban – 2-vel zárt. Nem indult el a Grand Prix-sorozaton. A Grand Slam-döntőn veretlenül lett második Viswanathan Anand mögött.

A 2015-ös évet Wijk aan Zee-ben kezdte, - 2-vel csak tízedik lett. Baden-Badenben ötvenszázalékos, Zürichben Fabiano Caruana és Szergej Karjakinnal nyeretlenül osztotta az utolsó helyet. Hazai pályán, Cahkadzorban a háromszoros olimpiai bajnok örmény válogatott rossz rajt után bronzéremmel zártak, Aronjan 9-ből 6 ponttal. Stavangerben újabb kudarc érte, holtversenyben utolsó lett a Grand Chess Tour első versenyén, az augusztusi világranglistán már csak a 11. volt 2765 ponttal.

Világkupa 2017 Tbiliszi

Az oly hosszú, balsikerekkel kísért sorozat St. Louisban szakadt meg. Mily meglepő, hogy a szaksajtó meglepetésként értékelte veretlenül elért első helyét, egypontos előnnyel győzött. Hosszas tárgyalások, egyeztetések után az örmény sakkozók játszottak Bakuban a Világkupán, a 2. forduló szenzációja volt a 2765-ös Élő-pontjával a 9. helyre rangsorolt Aronjan veresége az ukrán Arescsenkoval szemben.

A Grand Chess Tour  londoni tornáján negyedikként végzett, az összesített pontversenyben harmadikként zárt. A januári listán már a negyedik volt 2792-vel. A vb-jelölti verseny előtti főpróbáján, az új időkontrollal megrendezett zürichi tornán feledhető játékkal lett negyedik.

A világbajnok-jelölti döntőben holtversenyben negyedik, Stavangerben második

A moszkvai vb-jelölti döntőn négyes holtversenyben osztotta a negyedik helyet. Tíz döntetlen mellett az amerikai Hikaru Nakamurát és a bolgár Veszelin Topalovot tudta legyőzni, Viswanathan Anandtól és Peter Szvidlertől szenvedett vereséget.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

1.Szergej Karjakin 8,5 pont

2-3. Fabiano Caruana és Viswanathan Anand 7,5 pont

4-7. Peter Szvidler, Levon Aronjan, Anish Girés Hikaru Nakamura 7

8. Veszelin Topalov 4,5

Stavangerben veretlenül, Magnus Carlsent is legyőzve lett második a 4. Norway Chess szuperversenyen. A Grand Chess Tour 2016-os sorozat rapid-és villámversenyein Párizsban gyengébben,  Leuvenben jobban szerepelt. St. Louisban négyes holtversenyben második. A sorozatot lezáró londoni viadalon – 1-gyel végzett, az összetett pontversenyben Viswanathan Anaddal holtversenyben végzett a negyedik helyen.

Az idei esztendőt is Wijk aan Zee-ben kezdte, hármas holtversenyben + 2-vel harmadik lett. A Grand Prix 2017 első versenyén Sardzsában csak 13. a tizennyolc fős mezőnyben.

Világkupa 2017 Tbiliszi

Fölényes elsőség a GENKE viadalon és Stavangerben is győztes

Baden-Badenben nagy sikerével ért véget az esztendő harmadik szuperversenye, a GRENKE Chess Classic torna. Kevesen múlott, hogy Aronjan ne ötös nyerősorozattal fejezze be szereplését, az amerikai Fabiano Caruana ellen azonban tisztelőnyét nem tudta érvényesíteni. Másfél pontos előnnyel győzött Fabiano Caruana és Magnus Carlsen előtt.

Világkupa 2017 Tbiliszi

A jubileumi stavangeri tornán, az Altibox Norway Chess 2017 szuperversenyen Levon Aronjan újabb nagyszerű eredményt ért el. Veretlenül, egypontos előnnyel nyerte meg az esztendő legerősebb viadalát, ahol a világranglista első tizenkét helyezettjéből tízen álltak rajthoz. Meggyőző játékkal, esélyei tökéletes kihasználásával ért elsőként a célba. A norvég kisvárosban három döntetlennel kezdett, a negyedik játéknapon Magnus Carlsennel szemben diadalmaskodott, a hatodikban Vlagyimir Kramnyikot győzte le, majd Szergej Karjakint is megadásra kényszerítette, a vezetést többé nem engedte ki a kezéből.

A Grand Chess Tour 2017 sorozat leuveni rapid-és villámversenyén Vlagyimir Kramnyikkal holtversenyben lett ötödik. A St. Louis-i klasszikus tornán Szegej Karjakinnal végzett holtversenyben a negyedik helyen. A rapid-és villámverseny összetett pontversenyét megnyerte, elsősorban annak köszönhette, hogy a rapidversenyen remekelt. A GCT pontversenyében a harmadik helyen várja a sorozatot lezáró londoni tornát.

Kiemelkedő egyéni sikerei:

2005 Világkupa 1

2006 Morelia/Linares 1, Moszkva 1-3

2007 Wijk aan Zee 1-3

2008 Wijk aan Zee1-2, Amber (rapid) 1, Szocsi GP 1, Nanking 2

2009 Wijk aan Zee 2, Amber (rapid) 1-3, Nalcsik GP 1, Zsermuk GP 2-3, Bilbao 1

2010 Moszkva 1-3

2011 Moszkva 1-2

2012 Wijk aan Zee 1

2013 Wijk aan Zee 2, Párizs/Szentpétervár 1-2, Bilbao 1

2014 Wijk aan Zee 1, Zürich 2, Bilbao 2

2015 St. Louis 1

2016 Stavanger 2, St. Louis hv. 2

2017 Baden-Baden 1, Stavanger 1, Világkupa 1

Verőci Zsuzsa

Fotók: Anasztazia Karlovics és archív fotók

Komment 0 | Reblog! 0 |

Levon Aronjan pályafutása során másodszor lett a Világkupa győztese

Címkék: Világkupa 2017 Tbiliszi

Tbiliszben az örmény Levon Aronjan nyerte meg a 128 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupát, a döntőben 4-2-re győzte le a kínai Dingt Lirent. A finálé rájátszásában először világossal, majd sötéttel is megadásra kényszerítette riválisát. Aronjant pályafutása során másodszor ünneplik Világkupa-győztesként, 12 éve Hanti-Manszijszkban nyert először.

Világkupa 2017 Tbiliszi

A kieséses rendszerű viadalon Levon Aronjan a hét mérkőzése során négyszer ti-break megnyerésével diadalmaskodott. Nehéz meccset játszott a második körben a kínai ex-világbajnoknővel, Hou Ji-fannal. A harmadik fordulóban az orosz Makszim Matlakovot csak a villámpartikban tudta megadásra kényszeríteni.

Világkupa 2017 Tbiliszi

A francia Maxime Vachier-Lagrave elleni elődöntője drámai csatában dőlt el a javára. A „hirtelen halál” parti előtt a sorsolást Vachier-Lagrave nyerte meg és a sötét színt választotta, ahol 4 perce volt Aronjan 5 percével szemben, de remifórja. Az összecsapás nagy tétje a világbajnok-jelöltség volt, a győztes vívta ki a jogot a jövő évi vb-jelölti döntőben való szereplésre. Egy lépésen múlott a parti, a cím sorsa, Vachier-Lagrave duplázhatta volna bástyáit a negyedik soron.

Világkupa 2017 Tbiliszi

Döntőbeli ellenfele, a 24 esztendős Ding Liren kétszer harcolta ki rájátszásban a továbbjutást, az ukrán Martyin Kravcsiv és az indiai Santosh Gujrathi Vidit nehezítette meg feladatát. A negyeddöntőben Rapport Richárd sajnos nem tudta útját állni, ahogy az elődöntőben az amerikai Wesley So sem.

A döntőben Levon Aronjan megérdemelt győzelmet aratott. Az óvatosabb első parti után a másodikban sötéttel játszotta túl tíz évvel fiatalabb ellenfelét. Többször is fonalas nyerést szalasztott el, Ding Liren ellenfele hathatós segítségével megmenekült a vereségtől. A negyedik összecsapás során Aronjan gyalogelőnyét nem tudta érvényesíteni.

A mai rájátszás első rapid partijában – 25-25 perc és lépésenként 10-10 másodperc bónusz – Aronjan könnyen nyert, a kínai sakkozónak már a nyitásban gondjai voltak, a meggyengült királyállása pedig gyorsan védhetetlenné vált, 30 lépést követően kapitulációra kényszerült. A tíz perces pihenő után ellenkező színelosztással következett a második ütközet. Ding Liren összeszedte magát, előnybe került, de a támadásvezetésébe hiba csúszott, Aronjan visszavágott, az ellentámadása átütött. A rajtlistán 11. Ding Liren kitűnő versenyt játszott, a világbajnok-jelöltség kiharcolása óriási fegyvertény.

Döntő

Élő

G1

G2

G3

G4

G5

G6

Pont

Levon Aronjan (ARM)

2802

1/2

1/2

1/2

1/2

v1

1

4

Ding Liren (CHN)

2771

1/2

1/2

1/2

1/2

0

0

2

(Levon Aronjan – Ding Liren döntetlen (Angol megnyitás, 35)

Ding Liren – Levon Aronjan döntetlen (Katalán megnyitás, 75)

Levon Aronjan – Ding Liren döntetlen (Angol megnyitás, 31)

Ding Liren – Levon Aronjan döntetlen (Ragozin védelem, 52)

Levon Aronjan – Ding Liren  1 – 0 (Félszláv védelem, 30)

Ding Liren - Levon Aronjan 0 - 1 (Ragozin védelem, 33)

Levon Aronjan a Világkupa győztese:

Levon Aronjan – Daniel Cawdery (dél-afrikai, 2449)  2 - 0

Hou Ji-fan (kínai, 2670) – Levon Aronjan 2 – 4 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 0 – 1)

Levon Aronjan – Makszim Matlakov (orosz, 2728) 4,5 – 3,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, döntetlan)

Daniil Dubov (orosz, 2666) – Levon Aronjan 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Levon Aronjan – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2727) 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2804) – Levon Aronjan 4 – 5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

Levon Aronjan – Ding Liren 4 - 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 - 0)

Aronjan,L (2802) – Ding Liren (2771)
Félszláv védelem [D43]

1.c4 Hf6 2.Hf3 e6 3.Hc3 d5 4.d4 c6 5.Fg5 h6 6.Fxf6 Vxf6 7.Vb3 Hd7 8.e4 dxe4 9.Hxe4 Vf4 10.Fd3 e5 11.0-0 Fe7 12.Bae1

Korábban csak a 12.Bfe1 exd4 13.Hxd4 0-0 14.Fc2 folytatást részesítették előnybe.

12...exd4 13.Fb1 0-0 14.Hg3 Fd8 15.Vd3 g6 16.h4

Világos agresszív terve láthatóan meglepte Ding Lirent.

16...Hf6 17.h5 g5?!

Világkupa 2017 Tbiliszi

18.He5

Kombinációs motívum, a Hg6 fenyegetés aggaszthatta a kínai sakkozót.

18...Fa5

Jelentős időhátrányban nehéz a védekezés.

19.Hg6

Inkább a 19.Be2 Fc7 20.Hg6 folytatást vártuk.

19...Vd2 20.He7+ Kg7?

Világkupa 2017 Tbiliszi

21.Vb3 Vf4 22.Bd1

Jóval erősebb volt a 22.Hgf5+ Kh8 23.g3 Vc7 24.Vd3 folytatás.

22...Fb6 23.Hgf5+ Fxf5 24.Hxf5+ Kh8 25.g3 Vg4 26.Hxh6 Vxh5?

Világkupa 2017 Tbiliszi

27.Kg2 d3 28.Vc3 Kg7 29.Hf5+ Kg6 30.Bh1 és sötét feladta

Ding Liren (2771) - Aronjan,L (2802)
Ragozin védelem [D38]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fb4 5.cxd5 exd5 6.Ff4 c6 7.e3 Ff5 8.Fe2 0-0 9.0-0 Fe7 10.Hh4 Fg6 11.Hxg6 hxg6 12.Vb3 Vb6 13.Vc2 a5 14.g4 Hbd7 15.g5 He8 16.e4 dxe4 17.Hxe4 Vd8 18.h4 Hb6 19.Fe5 Hd5 20.Fg4 Kh8

Világkupa 2017 Tbiliszi

21.Bae1 Hef6 22.gxf6 gxf6

Világkupa 2017 Tbiliszi

23.Fh2

Kimaradt a 23.Vc1 Kg7 24.Fh2 f5 25.Fxf5 gxf5 26.Hg3 remek lehetőség.

23...f5 24.Fxf5 gxf5 25.Vd1? Bg8+ 26.Kh1 Bg4 27.Hg3 Bxh4 28.Hxf5 Bh7 29.Hxe7 Hxe7 30.Be5 Hf5 31.Bfe1??

Világkupa 2017 Tbiliszi

31...Vh4 32.Be8+ Kg7 33.Bg1+ Kf6 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Fotók: Anasztazia Karlovics  http://tbilisi2017.fide.com/

Komment 0 | Reblog! 0 |

Tbilisziben a kínai Ding Liren és az örmény Levon Aronjan döntőjének negyedik játszmája az 52. lépésben döntetlennel ért véget. Aronjan a Ragozin védelmet választotta, az elméleti párbajt sikerrel vívta meg. A vezércsere után gyalogot is nyert, de anyagi előnyét nem tudta érvényesíteni. Szerdán tie-break dönti el a párharcot, az első partiban Aronjan lesz a világos. A győztes 96, a vesztes 64 ezer dolláros díjat vehet át.

Világkupa 2017 Tbiliszi

A Világkupák történetében negyedszer tie-break dönti el az elsőséget. 2005-ben a kétjátszmás döntő után Levon Aronjan a rájátszásban győzött az ukrán Ruszlan Ponomarjov ellen, 3-1-re győzött. 2009-ben az izraeli  Borisz Gelfand összesítésben 7-5-re nyert Ponomarjovval szemben. Két éve Bakuban az orosz párbajban Szergej Karjakin 6-4-es sikert ért el Peter Szvidler ellen, valamennyi játszma döntéssel végződött.

Tbilisziben Ding Liren játszhatott világossal a döntő negyedik partijában. Levon Aronjan a Ragozin védelemben megnyerte az elméleti párbajt, a vezércserét követően gyalogot nyert, de nem tudta győzelemig fokozni előnyét. A kínai sakkozónak a második összecsapáshoz hasonlóan a döntetlenért kellett megküzdenie.

Világkupa 2017 Tbiliszi

A Világkupa döntőjének állása:

Levon Aronjan (örmény, 2802) – Ding Liren (kínai, 2771) 2 - 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

(Levon Aronjan – Ding Liren döntetlen (Angol megnyitás, 35)

Ding Liren – Levon Aronjan döntetlen (Katalán megnyitás, 75)

Levon Aronjan – Ding Liren döntetlen (Angol megnyitás, 31)

Ding Liren – Levon Aronjan döntetlen (Ragozin védelem, 52)

A szerdai rájátszás két 25-25 perces rapidpartival kezdődik, plusz 10-10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű játszmával folytatódik a csatározás és 10-10 másodperc lépésenként. Szükség szerint két villámparti (5-5 perc és 3-3 másodperc) következik. Ha még mindig nem dőlt el a döntő, akkor a „hirtelen halál” játszma dönt. A sorsolást megnyerő sakkozó választhat, hogy világossal, vagy sötéttel játszik-e. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, a 61. lépéstől 3-3 másodperc bónusz, utóbbinak a döntetlen is elegendő.

Ding Liren (2771) - Aronjan,L (2802)
Ragozin védelem [D39]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fb4 5.Fg5 dxc4 6.e4 h6

Levon Aronjan korábban játszotta a 6...b5 7.a4 c5 8.axb5 cxd4 változatot is. Az idei Tata Steel szuperversenyen Wesley So ellen az örmény nagymester a 6...c5 7.Fxc4 cxd4 8.Hxd4 Fxc3+ 9.bxc3 Va5 10.Fb5+ Hbd7 11.Fxf6 Vxc3+ 12.Kf1 gxf6 13.h4 Vb4 14.Bh3 a6 15.Fe2 He5 16.Bb1 Vd6 17.Vd2 Fd7 18.Bxb7 Fb5 19.Bc3 (19.Bb3 Bc8 20.Fxb5+ axb5 21.Vb4 Vxb4 22.Bxb4 0-0 23.B7xb5 Bfd8 folytatást a stavangeri tornán 2015-ben Anish Giri és Levon Aronjan partiban láttuk.) 19...Bd8 20.Hf3 Vxd2 21.Hxd2 0-0 változatban ért el egyenlő esélyű állást.

7.Fxf6 Vxf6 8.Fxc4 c5 9.0-0 0-0 10.e5 Vd8 11.He4 cxd4 12.Ve2 Fd7 13.Bfd1 Hc6 14.Hg3

A linaresi szuperversenyen 2010-ben Alekszandr Griscsuk a 14.a3 Fe7 15.b4 Vb8 16.Hg3 b5 17.Fxb5 Hxe5 18.Fxd7 Hxd7 folytatásban remizett Aronjannal.

14...Fc5 15.a3 He7 16.He4 Fb6

Világkupa 2017 Tbiliszi

17.Hxd4

Ding Liren az anyagi hátrány helyreállításával átengedte a kezdeményezést. Meglepő, hogy a kínai sakkozó mindkét világossal játszott partiban a döntetlenért küzdött.

17...Hg6 18.Vh5

Világkupa 2017 Tbiliszi

18...Vh4 19.Vxh4 Hxh4 20.a4 Hg6 21.a5 Fxd4 22.Bxd4 Fc6 23.b4 Hxe5 24.b5 Fxe4 25.Bxe4

Világkupa 2017 Tbiliszi

25...Hd7

Aronjan a bástyavégjátékban kevésbé bízott.

26.Bd4 Hc5 27.Bad1 Bfc8 28.h4 Kf8 29.h5 Ke7 30.Bg4 Bg8 31.Fe2 b6 32.Ff3 Bac8 33.axb6 axb6 34.Ba1 Bc7 35.Fc6

Világkupa 2017 Tbiliszi

35...f5

Megoszlottak az értékelések, hogy a gyengítés jó terv volt-e. Figyelmet érdemelt a [35...Hd3 36.Bd4 He5 37.Fe4 Bgc8 38.Ba6 Bc1+ 39.Kh2 B1c3 40.f3 B3c4 41.Bxc4 Hxc4 folytatás.

36.Bg3 Kf7 37.Bd1 Ba7 38.Bg6 Ba3

Világkupa 2017 Tbiliszi

39.g4 fxg4 40.Bxg4 Bh3 41.Fe4 Hxe4 42.Bxe4 Bxh5 43.Bd7+ Kf6 44.Bd6 Be5 45.Bxe5 Kxe5 46.Bxb6 g5

Világkupa 2017 Tbiliszi

47.Bb7 h5 48.b6 h4 49.Bf7 Bd8 50.b7 Bd1+ 51.Kg2 Bb1 52.f3 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: Anasztazia Karlovics

Komment 0 | Reblog! 0 |

Tbilisziben a 31. lépésben döntetlennel ért véget a Világkupa döntőjének harmadik játszmája. Az örmény Levon Aronjan játszott világossal, minimális előnyét a kínai Ding Liren pontos játékkal semlegesítette. A finálé negyedik partiját kedden játsszák, újabb döntetlen esetén szerdán tie-break döntene.

Világkupa 2017 Tbiliszi

A négyjátszmás döntő második partijában Levon Aronjan óriási esélyt szalasztott el, a végjátékban többször is nyerhetett volna. A kihagyás rányomta bélyegét a harmadik összecsapásukra. Ding Lirennek önbizalmat adhatott a szerencsés döntetlen, míg Aronjan az óvatos nyitással is jelezte, hogy túlzott kockázatokat nem fog vállalni. A kínai nagymester még mindig őrzi veretlenségét az örmények legjobbjával szemben.

Világkupa 2017 Tbiliszi

A Világkupa állása:

Levon Aronjan (örmény, 2802) – Ding Liren (kínai, 2771) 1,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen)

(Levon Aronjan – Ding Liren döntetlen (Angol megnyitás, 35)

Ding Liren – Levon Aronjan döntetlen (Katalán megnyitás, 75)

Levon Aronjan – Ding Liren döntetlen (Angol megnyitás, 31)

Aronjan,L (2802) – Ding Liren (2771)
Angol megnyitás [A13]

1.c4 Hf6 2.Hf3 e6 3.g3 d5 4.Fg2 dxc4 5.Va4+ Fd7 6.Vxc4 c5 7.He5 Vc8 8.Vd3 Hc6 9.Hxd7 Hxd7 10.Vb3 Fe7 11.Hc3 0-0 12.0-0 Bd8 13.d3 Hb6 14.Fe3 Hd4

Világkupa 2017 Tbiliszi

15.Fxd4 Bxd4 16.Bfc1 Bd7 17.a4 Vd8 18.a5 Hd5 19.Hxd5 exd5

Világkupa 2017 Tbiliszi

20.d4 cxd4 21.Bc2 g6 22.Fh3 Bc7 23.Bac1 Bxc2 24.Bxc2 b6 25.Fg2 Bc8 26.Bxc8 Vxc8 27.Fxd5 Vf5 28.Vc4 bxa5 29.b3 d3 30.exd3 Fd8 31.Ve4 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotó: Anasztazia Karlovics

Komment 0 | Reblog! 0 |

Tbilisziben a Világkupa döntőjének második játszmája a 75. lépéseben döntetlennel fejeződött be. A kínai Ding Liren játszott világossal, az örmény Levon Aronjannal a katalán megnyitásban vívott elméleti párbajt. Sokáig egyenlő volt az állás, a végjátékban Aronjan szabadgyalogjának köszönhetően előnybe került. Az érdekes égjátékban az idő szorításában az örmény nagymester többször is fonalas nyerést szalasztott el, másodszor is remiztek. A négyjátszmás döntő hétfői harmadik partijában Aronjan játszhat világossal.

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

A Világkupa döntőjének második partijában megnyitáselméleti párbaj után érdekes végjátékot láttunk. A háromszoros olimpiai bajnok 34 esztendős Levon Aronjan a katalán megnyitású partiban szabadgyalogjának köszönhetően jó esélyt kapott. A tíz évvel fiatalabb kínai olimpiai bajnok Ding Liren a végjátékban nem védekezett pontosan, reménytelen állásba került. Aronjan  a győzelem küszöbén bizonytalanná vált, maga is időzavarba került, és többször is nyerést hagyott ki. Ding Liren csodával határos módon döntetlenre mentette a játszmát. Aronjan pályafutása során még nem tudott játszmát nyerni riválisával szemben, ötödször remiztek, de három vereség a számláján.

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

A Világkupa döntőjének állása:

Levon Aronjan (örmény, 2802) – Ding Liren (kínai, 2771) 1 – 1 (döntetlen, döntetlen)

(Levon Aronjan – Ding Liren döntetlen (Angol megnyitás, 35)

Ding Liren – Levon Aronjan döntetlen (Katalán megnyitás, 75)

Ding,Liren (2771) - Aronjan,L (2802)
Katalán megnyitás [E05]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.g3 d5 4.Fg2 Fe7 5.Hf3 0-0 6.0-0 dxc4 7.Vc2 a6 8.a4 Fd7 9.Vxc4 Fc6 10.Fg5 a5 11.Hc3 Ha6

Levon Aronjan a 2015-ös londoni tornán Anish Giri és tavaly Zürichben Hikaru Nakamura ellen is a 11...Ba6 12.e3 Bb6 13.Ve2 Hbd7 14.Bfd1 változatban csatázott.

12.e3 Hb4 13.Bfd1 Hd7 14.Fxe7 Vxe7 15.e4 Bfd8 16.Bd2 Hb6 17.Ve2 Fe8 18.b3 c5 19.Ve3 Bac8 Figyelmet érdemelt a 19...c4 20.d5 Vc7 21.Hd4 Vc5 választás.] 20.Bc1 c4 21.d5

Világkupa 2017 Tbiliszi

21...Vc5 22.Vxc5 Bxc5 23.dxe6 Bxd2 24.Hxd2 fxe6 25.Ff1 cxb3 26.Hxb3 Bc7 27.Hxa5 Hxa4 28.Ha2 Bxc1 29.Hxc1 Hc5 30.Hcb3 b6

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

31.Hxc5 bxa5 32.Fc4 a4 33.Kf1 a3 34.Hb3 Fa4 35.Hc1 Fc2 36.Ke2 Fxe4 37.Fxe6+ Kf8 38.Kd2 Ke7 39.Fb3

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

39...Hd5 40.He2 Kd6 41.f3 Fb1 42.Kc1 Fg6 43.Hd4 Hc7 44.He2 Kc5 45.Hf4 Ff5 46.g4 Fd7 47.g5?!

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

47...Hb5 48.Fg8 Ff5 49.Hh5 g6 50.Hg3 Fd3 51.Fxh7 Hd4 52.He4+ Kb4 53.Fg8 Hxf3 54.Hf6

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

54...Kc5

Ding Lirennek csak másodpercei voltak, a lépésenként kapott 30-30-ból élt. 54...Hxg5 55.Hd5+ Kc5 56.He3 Hf3 57.Hc2 Fxc2 58.Kxc2 Kb4 59.Ff7 g5 60.h3 után nincs sötétnek nyerése.

55.h3?! Kd4

Mi szólt 55...Hxg5 56.h4 He4 57.Hd5 (57.Hd7+ Kd4 58.Fa2 Hc3 59.Fb3 He2+) 57...Fc4 58.Ff7 g5 59.hxg5 Hxg5 60.He3 Hxf7 61.Hc2 a2 62.Kb2 He5 63.He1 Fe6 64.Ka1 Kd4 65.Hc2+ Kc3 66.Ha3 Hc6 változatban nyer sötét.

56.Fa2 Hxg5 57.h4 He4 58.Hd7

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

58…Hc5

Aronjan sem volt már időmilliomos. 58...Hc3 59.Fb3 He2+ 60.Kd2 Hg1 61.He5 Fe4 62.Hc4 Hf3+ 63.Kd1 Fd5 64.Hxa3 Fxb3+ 65.Ke2 Ke4 is győzelmet jelentett volna.

59.Hf6 Ke5

Az örmény nagymester esélye az 59...He4 60.Hg4 Hg3 61.Kd2 Hf5 62.Kc1 Hxh4 változatban még mindig bíztató volt.

60.Hd5 Ff5?!

Világkupa 2017 Tbiliszi

61.He3 Hd3+ 62.Kc2 Hb4+ 63.Kb3 Hxa2 64.Kxa2 Ke4 65.Hc2! Kf4 66.Hd4 Kg4 67.Kxa3 Kxh4 68.Kb2 Kg3 69.Kc3 Kf2 70.Kd2 Fg4 71.Hc2 g5 72.He3 Fe2 73.Hd5 Fg4 74.Hf6 Ff5 75.Kd1 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Fotó: Anasztazia Karlovics

Komment 0 | Reblog! 0 |

Tbilisziben a Világkupa négyjátszmás döntőjének első partija a 35. lépésben döntetlennel ért véget. Az örmény Levon Aronjan játszott világossal, az angol megnyitású játszmában a kínai Ding Liren elérte a célul kitűzött fél pontot, a játszma lépésismétléssel fejeződött be. Vasárnap ellenkező színelosztással játsszák a párharc második összecsapását.

Világkupa 2017 Tbiliszi

Az örmény Levon Aronjan és a kínai Ding Liren már világbajnok-jelöltként kezdte meg négyjátszmásra tervezett mérkőzését. A döntőt exkluzív helyszínen, a Biltmore Hotel Amfiteátrumában rendezik meg. A FIDE alelnöke, az Európai Sakkszövetség és a Vk zsűrijének elnöke, a grúz Zurab Azmaiparasvili a finálé megkezdése előtt a 24 esztendős Ding Lirent külön is kérte, hogy a kínai sportruházat helyett zakóban jelenjen meg. (Azmaiparasvili keveredett elfajuló vitába a „dress code” miatt a kanadai színekben játszó Anton Kovaljovval, amelynek végkifejleteként a második fordulóban az indiai exvilágbajnokot legyőző nagymester a harmadik körben játék nélkül vesztette az izraeli Maxim Rodshtein ellen.)

Világkupa 2017 Tbiliszi

Az immár négyszeres világbajnokjelölt, 2007-ben a 8 fős világbajnoki döntőben is szereplő, háromszoros olimpiai bajnok 34 esztendős Levon Aronjan és 2014-ben az aranyérmes kínai válogatott tagja, Ding Liren korábban hat klasszikus gondolkodási idejű partiban mérte össze erejét. A tíz évvel fiatalabb Liren három döntetlen mellett 3-0-ra vezetett. Ding Liren 2013-ban  a Tal-emlékversenyen, másfél év múlva a Tata Steel szuperversenyen sötéttel, majd idén a GP-sorozat első tormáján, Sardzsában is világossal nyert.

A Világkupa döntőjének első partijában az angol megnyitásban azt a változatot láttuk, amelyet többek között az amerikai Wesley So idén mindkét színnel megjátszott. Ding Liren a 9. lépésben új tervet választott, a 14. lépésben a küzdő felek vezért is cseréltek. A játszma kritikus pillanata a 29. lépésben alakult ki, de Aronjan az f5 húzásban nem bízott. Az összecsapás lépésismétléssel ért véget.

A Világkupa döntőjének első játszmája:

Levon Aronjan (örmény, 2802) – Ding Liren (kínai, 2771) döntetlen (Angol megnyitás, 35)

Aronjan,L (2802) – Ding Liren (2771)
Angol megnyitás [A18]

1.c4 Hf6 2.Hc3 e6 3.e4 d5 4.cxd5 exd5 5.e5 He4 6.Hf3 Ff5 7.Fe2 d4 8.Hxe4 Fxe4 9.Fc4 Fd5 10.Vb3 Fxc4 11.Vxc4 Hc6 12.0-0 Vd7 13.d3 Ve6

Világkupa 2017 Tbiliszi

14.Vxe6+ fxe6 15.Hg5 Kd7 16.f4 Fe7 17.He4 Baf8 18.Fd2 g5 19.g3 Bhg8 20.Kh1 gxf4 21.gxf4 Bg6 22.Bac1 Bfg8 23.a3 a5 24.Bf3 b6 25.Bh3 B8g7 26.Hg3 Hd8 27.b4 axb4 28.axb4 b5

Világkupa 2017 Tbiliszi

29.Kg2

Aronjan nem remélt előnyt a 29.f5 exf5 30.Hxf5 Bf7 31.Hxd4 Bb6 32.Hb3 Bg6 33.d4 változattól sem?

29...Hc6 30.Bb1 Bf7 31.Bh5 Bg8 32.Bh6 Ff8 33.Bh3 Fe7 34.Bh6 Ff8 35.Bh3 Fe7 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók: Anasztazia Karlovics  http://tbilisi2017.fide.com/

Komment 0 | Reblog! 0 |

Tbilisziben az örmény Levon Aronjan és  a kínai Ding Liren vívja a Világkupa döntőjét. Az elődöntő rájátszásaiban Aronjan drámai küzdelemben nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen, párharcukat a „hirtelen halál” játszma döntötte el a háromszoros olimpiai bajnok javára. Ding Liren jóval könnyebben jutott a fináléba, az amerikai Wesley So világossal vesztette el a meccsüket eldöntő ötödik partit. Aronjan és Ding Liren is a döntőbe jutással játszhat a jövő évi Berlinben megrendezésre kerülő  nyolcfős világbajnok-jelölti döntőn, amelynek győztese lesz a világbajnok Magnus Carlsen kihívója. A négyjátszmás döntő szombaton kezdődik, az első játszmában Aronjan lesz a világos.

Világkupa 2017 Tbiliszi

A háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan negyedszer lett világbajnokjelölt, 2007-ben Mexikóban a nyolcfős világbajnoki döntőben is játszott már. A 34 esztendős örmény sakkozó drámai csatában nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen, a sorsdöntő kilencedik partit, a „hirtelen halál” játszmában diadalmaskodott.

Világkupa 2017 Tbiliszi

Rosszul kezdte a 25-25 perces és lépésenként 10-10 másodperces rapid párharcot, sötéttel a spanyol megnyitású ütközetben váratlanul passzivitásba vonult, amit MVL kihasznált, és támadása átütött, vezetést szerzett. Aronjan a vereségen nem sokat kesergett, hanem a visszavágón a királyindiai védelemben remek újítással, tisztáldozattal lepte meg nyolc évvel fiatalabb riválisát, aki a 24. lépésben azonnali vesztőt húzott, két lépéssel később pedig már kapitulált is.

A megszokottnál nagyobb pihenőt kaptak a küzdő felek, és kezdődött a 10-10 perces és lépésenként 10-10 másodperces kétjátszmás mérkőzés. Ezúttal világossal játszhatta az első partit, a különböző színű futók mentséget jelentettek a francia sakkozónak. Kevesebb izgalmat hozott összesítésben már hatodik csatájuk.

Következtek a villámpartik, 5-5 perc és 3-3 másodperccel csatáztak. Aronjan maga sem hitte el, hogy az agyonnyert állásában mennyi nyerést hagyott kihasználatlanul, sőt fordult a kocka, MVL játszhatott nyerésre, de ő is elpuskázta a tálcán kínált lehetőséget. Az örmény sakkozó sötéttel is előnyösebben állt, de a végjátékban hibázott.

Világkupa 2017 Tbiliszi

A sorsdöntő játszmában Aronjan játszott világossal, 5 perce volt MVL 4 percével szemben, de sötétnek remifórja. Hihetetlen csata dúlt, a feszültséget Aronjan bírta jobban, a fordulatos partiban diadalmaskodott. Kitörő öröm az egyik oldalon, bánat a másikon, aligha gondoltuk, hogy a világbajnok-jelölti cím sorsa a „hirtelen halál” játszmában dől el. Aronjan oly fontos győzelmét Örményország függetlenségének elismerése napján aratta!

Maxime Vachier-Lagrave még nem vesztette el minden esélyét a vb-jelölti címre, Palma de Mallorcán novemberben játsszák a Grand Prix 2017 sorozat befejező versenyét, torna győzelemmel célba érhet.

Világkupa 2017 Tbiliszi

A kínai férfi sakkozás első világbajnok-jelöltje a 24 esztendős Ding Liren. Az olimpiai bajnokok küzdelmében sokkal jobban játszott, mint az amerikai Wesley So, aki világossal csak csodával határos módon tudta döntetlenre menteni az első rapidpartit, majd 9 lépéses remivel vezették le a feszültséget.

Világkupa 2017 Tbiliszi

Ding Liren a 10-10 perces játszmákban is felülmúlta riválisát. Sötéttel másodszor már nem engedte ki fölényes állását, a „halálos” kötésből So csak vezérének elvesztésével szabadulhatott meg. A végjátékban a kínai sakkozó könnyedén oldotta a technikai feladatot, s nyert vezérével a bástyával szemben. A visszavágón az amerikai nagymesternek egy pillanatra sem volt esélye, alig maradt ideje, amikor döntetlenben egyeztek meg, s ez Ding Liren sikerét jelentette.

So vereségének nem örülhet az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik. A 2017-es év 12 Élő-listájának súlyozott pontszámával még ketten világbajnok-jelöltek lesznek. Szoros versenyben az amerikai Fabiano Caruana vezeti ezt a rangsort és So is megelőzi tíz lista alapján Kramnyikot. A Man szigeten szeptember 23-án kezdődő remek mezőnyű nyílt versenyen Caruana és Kramnyik is játszik, javíthatnak, de ronthatnak is esélyeiken.

Világkupa 2017 Tbiliszi

Az elődöntő rájátszásai:

1. Tábla

Élő

G1

G2

G3

G4

G5

G6

G7

G8

G9

Pont

Levon Aronjan (ARM)

2802

1/2

1/2

s0

1

v1/2

1/2

v1/2

1/2

v1

5

Maxime VachierLagrave (FRA)

2804

1/2

1/2

1

0

1/2

1/2

1/2

1/2

0

4

2. Tábla

Élő

G1

G2

G3

G4

G5

G6

G7

G8

G9

Pont

Wesley So (USA)

2792

1/2

1/2

v1/2

1/2

v0

1/2

2,5

Ding Liren (CHN)

2771

1/2

1/2

1/2

1/2

1

1/2

3,5

Vachier-Lagrave,M (2804) - Aronjan,L (2802)
Spanyol megnyitás [C84]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.d3 b5 7.Fb3 d6 8.a3 0-0 9.Hc3 Fg4 10.Fe3 Hd4 11.Fxd4 exd4 12.Hd5 Hxd5 13.Fxd5 Bc8 14.Fc6 Ff6 15.a4 Fd7 16.Fxd7 Vxd7 17.Vd2 Vc6 18.b3 Bfe8 19.Bfe1 Vc5 20.g4 b4 21.Be2 c6 22.Bae1 g6 23.Kg2 Be6 24.h4 Bce8 25.Hg5 B6e7 26.f4 a5 27.Hf3 h5 28.g5 Fg7 29.Bf1 Va7 30.Ve1 c5 [30...d5] 31.Vg3 Vd7 32.Vh3 Vc6

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

33.f5 Ba7 34.Hd2 Bc7 35.Vf3 Ba7 36.Bfe1 Vc7 37.Hc4 Fe5 38.Bf1 Vd8

Levon Aronjan nehéz állásában jelentős időhátrányba is került.

39.Bef2 Fg7 40.Vf4 Bd7 41.Kg1 Kh7 42.Vg3 Kg8 43.Bf3 d5 44.exd5 Bxd5

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

45.f6 Ff8 46.Be1 Bxe1+ 47.Vxe1 Fd6 48.Ve4 Fc7 49.Bf2 Vd7

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

50.Be2 Kh7 51.Vg2 Vf5 52.Be4 Bd7 53.Vf1 Vd5 54.Vf3 Vb7 55.Kg2 Vc8 56.Ve2 Vb7 57.Kg1 Vd5 58.He5 Fxe5 59.Bxe5 Vd6 60.Kg2 Bd8 61.Ve4 Bd7 62.Be7 Vc7 63.Kh3 Vc8

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

64.Ve6 és sötét feladta

Aronjan,L (2802) - Vachier-Lagrave,M (2804)
Királyindiai védelem [E81]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.f3 c5 4.d5 d6 5.Hc3 e6 6.e4 Fg7 7.Hge2 0-0 8.Hg3 a6 9.a4 h5 10.Fg5 Vc7 11.Vd2 exd5 12.cxd5 Hh7 13.Fh6 h4 14.Fxg7 Kxg7

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

15.Fc4

A tisztáldozat meglepte a francia nagymestert.

15...hxg3 16.hxg3 Bh8 17.e5 Ve7 18.0-0-0 Hd7 19.exd6 Vxd6 20.He4 Ve5 21.d6 g5?! 22.Bhe1 b5 23.Fd5 Bb8?!

MVL a hetedik sort védhette volna a 23...Ba7 24.f4 Vd4 25.Ve2 Vxa4 26.fxg5 Hb6 27.Hxc5 Vg4 28.Ve5+ Kg8 változatban, de a sötét haderő helyzete nem adott volna okot elégedettségre.

24.f4 Vd4??

Azonnal vesztett. 24...Vf5 25.Vc3+ Hdf6 26.d7! b4 (26...Fxd7 27.Hd6) 27.dxc8V Bbxc8 28.Vc4 Hxe4 29.Fxe4 Vg4 folytatás is világosra lett volna előnyös.

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

25.Ve2 Vb4 26.Vh5 és sötét feladta

So,W (2792) - Ding,Liren (2771)
Grünfeld védelem [D78]

1.Hf3 d5 2.g3 g6 3.Fg2 Fg7 4.d4 Hf6 5.c4 c6 6.0-0 0-0 7.Hbd2 a5 8.b3 a4 9.Fb2 Ff5 10.e3 Hbd7 11.Ve2 He4 12.Hxe4 Fxe4 13.cxd5 cxd5 14.Vb5 Ba5 15.Vxb7 Hc5

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

16.Vb4 Hd3 17.Vd2 Bb5?! 18.Fc3 axb3 19.Hg5 b2 20.Bab1

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

20...Hxf2 21.Vxf2 Fxb1 22.Bxb1 e5 23.Hh3? exd4 24.exd4 Vc7 25.Vd2 Bfb8 26.Hf4 Vc4 27.Fxd5 Bxd5 28.Hxd5 Vxd5 29.Bxb2 Bc8 30.Bb3

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

30...h5 31.Fb2 Kh7 32.h3 Ve4 33.Vd3 Ve1+

Ding Liren kevesellte a 33...Fxd4+ 34.Fxd4 Bc1+ 35.Kf2 Bc2+ 36.Vxc2 Vxc2+ 37.Ke3 Vg2 38.Kd3 Vxh3 39.Kc4 Ve6+ folytatás kínálta esélyt?

34.Vf1 Vd2 35.Vf2 Vd1+ 36.Vf1

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

36...Fxd4+ 37.Fxd4 Vxd4+ 38.Kh1 Vd5+ 39.Bf3?

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

39...Bc3

A kötés halálos volt.

40.Kg2 Vc6 41.h4 Kg8 42.a4 f6 43.a5 Kg7 44.a6 Bc2+ 45.Kg1 Bc1 46.Bxf6 Bxf1+ 47.Bxf1 Vxa6 48.Kg2 Ve2+ 49.Bf2 Ve4+ 50.Kh2 g5 51.hxg5 h4 52.Bf4 Ve2+ 53.Kh3 hxg3 54.Kxg3 Kg6 55.Bf2 Ve3+ 56.Kg2 Kxg5 57.Bf3 Ve2+ 58.Kg3 Ve1+ 59.Kg2 Kg4 60.Bf2 Ve4+ 61.Kh2 Kh4 62.Ba2 Ve5+ 63.Kg1 Vd4+ 64.Kh2 Vd6+ 65.Kg1 Vc5+ 66.Kh2 Vc7+ 67.Kg1 Vb6+ 68.Kg2 Vb7+ 69.Kh2 Vb8+ és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Fotók: Anasztazia Karlovics

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Tbilisziben a Világkupa elődöntőjének második játszmái is döntetlennel értek véget. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az örmény Levon Aronjan  a spanyol megnyitásban 19 lépésben remizett. A kínai Ding Liren  a vezérindiai védelemben kis előnnyel játszhatott, kezdeményezését az amerikai Wesley So pontosan védekezve hárította, 58 lépés után egyeztek meg a döntetlenben.  Csütörtökön a tie-break dönt, a két párharc győztesei világbajnok-jelöltek lesznek!

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

A Világkupa elődöntőjében a rájátszás dönt. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az örmény Levon Aronjan második partija nem hozott igazi küzdelmet. A spanyol megnyitásban mindössze 19 lépésig tartott az „összecsapásuk”, mindketten a rájátszásban bíznak.

Korábban rapid-és egyéb gyorsított tempójú partikban kilenc döntetlen mellett MVL hatszor győzött és kétszer szenvedett vereséget.

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

 

Az amerikai Wesley So sok kritikát kapott a kínai Ding Liren elleni párharcának első játszmája után. Bírálták, mert a legkevesebb rizikót sem vállalta fel az időkontroll után, az elmulasztott minőségáldozatának „büntetéseként” a második játszmában meg kellett küzdenie a remiért, a versenyben maradásért.  

A vezérindiai védelmű partiban Ding Liren előnyösebb állást játszhatott, hol kisebb, hol nagyobb előnyt véltünk felfedezni, a csata két királyig tartott, 58 lépést követően készülhettek a rájátszásra. Két rapid játszmában vívtak meg korábban, Ding Lire egy nyerése mellett egyszer remiztek.

A csütörtöki rájátszás két 25-25 perces rapidpartival kezdődik, plusz 10-10 másodperc lépésenként. Újabb egálnál két 10-10 perc gondolkodási idejű játszmával folytatódik a csatározás és 10-10 másodperc lépésenként. Szükség szerint két villámparti (5-5 perc és 3-3 másodperc) következik. Ha még mindig nem dőlt el a találkozó, akkor a „hirtelen halál” játszma dönt. Világosnak 5, sötétnek 4 perce van, a 61. lépéstől 3-3 másodperc, utóbbinak a döntetlen is elegendő. Minden új időkontroll előtt színsorsolás van, a „hirtelen halál” játszmánál a sorsolást megnyerő dönt, hogy világossal, vagy sötéttel játssza-e a partit.

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

Az elődönt eredményei:

#

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

1

Levon Aronjan

ARM

2802

1/2

1/2

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2804

2

Wesley So

USA

2792

1/2

1/2

Ding Liren

CHN

2

Vachier-Lagrave,M (2804) - Aronjan,L (2802)
Spanyol megnyitás [C84]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.d3 b5 7.Fb3 d6 8.a3 0-0 9.Hc3 Fg4 10.Fe3 Hd4 11.Fxd4 exd4 12.Hd5 Hxd5 13.Fxd5 Bc8 14.h3 Fd7 15.Hxd4 c6 16.Fb3 Ff6 17.c3 Fxd4 18.cxd4 Vf6 19.Vd2 és döntetlen

Ding Liren (2771) - So,W (2792)
Vezérindiai védelem [E17]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.g3 d5 4.Fg2 Fe7 5.Hf3 0-0 6.b3 b6 7.0-0 Fb7 8.Hc3 Hbd7 9.Fb2 c5 10.He1

Ding Liren új tervet játszott meg. 10.cxd5 Hxd5 11.Hxd5 Fxd5 12.Bc1 a sokszor  megjátszott változat.

10...cxd4 11.Vxd4 Fc5 12.Vf4 Fb4

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

13.Hd3 Fxc3 14.Fxc3 Vc8 15.Bfc1 dxc4 16.Fxf6 Hxf6 17.Bxc4 Vb8 18.Vxb8 Bfxb8

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

19.He5 Fxg2 20.Kxg2 He8 21.Hc6 Bb7 22.Bd1 Kf8 23.e4 Hf6 24.f4 b5 25.Bcd4 g6 26.He5 h6 27.Bc1 Ke8 28.Kf3 Hd7

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

29.Hd3 a5 30.Bc6 Ke7 31.a3 Baa7 32.Ke3 Hb8 33.Bc8 Hd7 34.Bc6 Hb8 35.Bc8 Hd7

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

36.Hc5 Hb6 37.Bc6 Bc7 38.Bxb6 Bxc5 39.e5 g5 40.Bd3 gxf4+ 41.gxf4 Bc2 42.h3 Ba2 43.b4 axb4 44.axb4 Bh2 45.Ke4

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

45...Bc7 46.Bxb5 Bc4+ 47.Bd4 Bc7 48.Bc5 Bxc5 49.bxc5 Bc2 50.f5 exf5+ 51.Kxf5 Bxc5 52.Bd6 Bc1 53.Bxh6 Bf1+ 54.Ke4 f6 55.exf6+ Bxf6 56.Bxf6 Kxf6 57.h4 Kg6 58.h5+ Kxh5 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Fotók:  http://tbilisi2017.fide.com/  Anasztazia Karlovics

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Világkupa elődöntője két döntetlennel kezdődött meg

Címkék: Világkupa 2017 Tbiliszi

Tbilisziben a Világkupa elődöntőjének első játszmái döntetlennel értek véget. Az örmény Levon Aronjan és a francia Maxime Vachier-Lagrave a Grünfeld védelem egyik jól ismert változatában remizett, sötét a minőségáldozatért elegendő ellenértéket kapott, a 32. lépésben egyeztek meg a pontosztozkodásban. Az amerikai Wesley So és a kínai Ding Liren csatája az olasz megnyitásban zajlott. A vezércsere után So jutott kezdeményezéshez, a királyszárnyon vonalat nyitott, de a jó esélyt nyújtó minőségáldozatot elmulasztotta. Ding Liren örökös sakkal kiremizte a partit. Szerdán ellenkező színelosztással játsszák le a második partikat, 1-1 esetén csütörtökön rájátszás döntene, a két párharc győztesei világbajnok-jelöltek lesznek!

Világkupa 2017 Tbiliszi

A Világkupa elődöntője két döntetlennel kezdődött meg. Az örmény Levon Aronjan és a francia Maxime Vachier-Lagrave játszmája nem hozott igazi küzdelmet. A Grünfeld védelem egyik főváltozatában osztoztak meg a ponton. A ningbói csapat-világbajnokságon játszott Shulma-Szvidler partit követték a 24. lépésig, Aronjan tért el, de előnyt nem tudott kicsiholni. A korábbi értékelést erősítette meg a játszma, sötétnek az áldozott minőségért elegendő ellenértéke van. Kettőjük huszonnegyedik klasszikus partijának ez volt a tizenötödik döntetlene, szerdán a jubileumi 25. összecsapásukra kerül sor, Maxime Vachier-Lagrave 5-4-re vezet.

Világkupa 2017 Tbiliszi

Az amerikai Wesley So és a kínai Ding Liren olasz megnyitású partija a vezérek nélküli középjátékban vált érdekessé. So térelőnyének köszönhetően kezdeményezéshez jutott, előkészítette a királyszárnyi gyalogáttörést. Az időkontrollt követően So elmulasztotta az esélyt adó minőségáldozatot, Ding Liren ellenjátéka örökös sakkhoz vezetett. Egymás elleni párharcukban a tizenharmadik döntetlent könyvelhették el.

Világkupa 2017 Tbiliszi

Az elődönt első játszmáinak eredményei:

#

Név

Fed

Élő

J1

J2

Név

Fed

Élő

1

Levon Aronjan

ARM

2802

1/2

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2804

2

Wesley So

USA

2792

1/2

Ding Liren

CHN

2771

Aronjan,L (2802) - Vachier-Lagrave,M (2804)
Grünfeld védelem [D85]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hxc3 6.bxc3 Fg7 7.Hf3 c5 8.Bb1 0-0 9.Fe2 cxd4 10.cxd4 Va5+ 11.Fd2 Vxa2 12.0-0 Fg4 13.Fe3 Hc6 14.d5 Ha5 15.Fg5 b6 16.Fxe7 Bfe8 17.d6 Hc6 18.Fb5 Hxe7

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

19.h3

2013-ban Nyizsnyij Novgorodban, az orosz szuperbajnokságon Szergej Karjakin és Peter Szvidler játszmájában kis lépéscserével láttuk a változatot. 19.Fxe8 Bxe8 20.dxe7 Va3 21.h3 Fxf3 22.Vxf3 Vxe7 történt.

19...Fxf3 20.Vxf3 Ve6 21.Fxe8 Bxe8 22.dxe7 Vxe7

Sötét a minőségáldozatért egy gyalogot kapott, ráadásul világos szabadgyalogjától "szabadult meg".

23.Bfd1

Az említett partiban 23.Bfe1 Fd4 24.Bbd1 Ve5 25.Vd3 Fc5 26.Va6 Be7 27.Be2 h5 28.Bd5 Ve6 29.Bd8+ Kg7 30.Va1+ Ve5 31.Vxe5+ Bxe5 32.Kf1 a5 33.Ba8 g5 34.f3 h4 35.Bd2 f5 36.exf5 (36.Bd5 Kf6 37.Bxe5 Kxe5 38.exf5 Kxf5 39.Ke2 Kf4 is döntetlenhez vezetett volna.) 36...Kf6 37.g4 hxg3 38.Kg2 Kxf5 39.Kxg3 Be1 következett, egyik nagymester sem tudta erősíteni állását, az 50. lépésben döntetlenben egyeztek meg.

23...Ff8 24.Bbc1

Ningboban, a csapat-világbajnokságon Yurij Shulman és Peter Szvidler játszmája a 24.Bd4 Ve6 25.Vb3 Vxb3 26.Bxb3 Fc5 27.Ba4 a5 28.Kf1 Fb4 29.Bbxb4 axb4 30.Bxb4 Be6 31.Ke2 Kf8 32.Ke3 Bc6 33.f4 folytatásban végződött remivel.

24...Vxe4 25.Vc3 Vb4 26.Va1

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

26...Fc5 27.Vxa7 Vb2 28.Kh1 Fxf2 29.Vb7 Ve2 30.Bf1 Bf8 31.Vc6 Fc5 32.Bce1 és döntetlen

So,W (2792) – Ding Liren (2771)
Olasz megnyitás [C54]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Hf6 4.d3 Fc5 5.c3 d6 6.0-0 0-0 7.Be1

Az olasz megnyitás a Világkupán is nagy népszerűségnek örvend. Mindkét színnel variálják a lépéssorrendet, a legkisebb pontatlanságért is nagy árat lehet fizetni.

7...a5 8.Hbd2 Fe6 9.Fb5 Vb8

Meglepő manőver.

10.Hf1 Va7 11.Fe3 Fxe3 12.Hxe3 He7 13.a4 Hg6 14.Fc4 Fxc4 15.Hxc4 Va6 16.g3 Bfe8 17.Vb3 Hf8

Világkupa 2017 Tbiliszi

18.Vb5

Wesley So az eredetien játszó Ding Liren ellen a vezércserére szavazott.

18...Vxb5 19.axb5 b6 20.Ba3 He6 21.He3 Hc5 22.c4 a4 23.Bea1 Hb3 24.Bd1 Bec8 25.Hd2 Hxd2 26.Bxd2 Hd7 27.Bd1 Hc5

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

28.Hd5 Kf8 29.f4 Ba5 30.Hb4 Baa8 31.Kf2 Ke8 32.Ke3 f6 33.f5 Kd7 34.g4 Bh8 35.h4 h6 36.Hd5 Ba5 37.Bg1 Kc8

Világkupa 2017 Tbiliszi

38.g5 hxg5 39.hxg5 Bh3+ 40.Kd2 Hb3+

 

Világkupa 2017 Tbiliszi

41.Kc3?!

Már az időkontroll után az amerikai nagymester nem vállalkozott az egyetlen esélyt nyújtó minőségáldozatra. 41.Bxb3! axb3 42.gxf6 gxf6 43.Kc3 Ba2?! (43...Bh7 44.Hxf6 Bf7 45.Hd5) 44.Bg8+! Kd7 45.Hb4 Ke7 46.Hxa2 bxa2 47.Ba8 Bh8 48.Bxa2 Bd8 49.Ba7 Kd7 50.b4 volt a megoldás.

41...Hd4 42.gxf6 Bh2

Világkupa 2017 Tbiliszi

43.Hxb6+

So a döntetlent választotta, nem bízott a 43.He3 gxf6 44.Bg8+ Kd7 (44...Kb7 45.Bg7 He2+) 45.Ba1 d5 46.exd5 He2+ 47.Kb4 Hd4 változat sikerében. Tetszetős a matt a 43.fxg7?? Fc2+ 44. Kb4 c5+ 45.dxc6 Hxc6 változatban.

43...cxb6 44.fxg7 Bc2+ 45.Kb4 Bxb2+ 46.Kc3 Bc2+ 47.Kb4 Bb2+ és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Fotók:  http://tbilisi2017.fide.com/  Anasztazia Karlovics

Komment 0 | Reblog! 0 |

Vachier-Lagrave legyőzte Szvidlert, Aronjannal játszik az elődöntőben

Címkék: Világkupa 2017 Tbiliszi

A Tbilisziben zajló Világkupán a francia Maxime Vachier-Lagrave az elődöntő negyedik résztvevője. A rájátszásban az orosz Peter Szvidlerrel szemben az első partiban világossal remizett, a második összecsapást 34 lépésben megnyerte, 2,5-1,5-ös győzelemmel jutott tovább. A pihenőnap után kedden kezdődő elődöntőben az örmény Levon Aronjannal mérkőzik meg, a másik ágon az amerikai Wesley So és a kínai Ding Liren csatája következik. A két párharc győztese világbajnokjelölt lesz, a jövő évben Berlinben megrendezésre kerülő 8 fős világbajnok-jelölti döntő résztvevője.

Világkupa 2017 Tbiliszi

A francia Maxime Vachier-Lagrave, a rapid világranglista ötödik helyezettje a vártnál jóval könnyebben győzte le az orosz Peter Szvidlert a negyeddöntő rájátszása során. Világossal kezdte a kétjátszmás rapid párharcot, a 25-25 perces és lépésenként 10-10 másodperces gondolkodási idejű meccset. Az első partiban az olasz megnyitás került megjátszásra, a 11. lépésben az orosz nagymester választott más tervet. MVL kezdeményezett, Szvidler jelentős időhátrányba is került, végül sikerült gyaloghátrányos állását döntetlenre mentenie.

Világkupa 2017 Tbiliszi

A második ütközetben folytatták az angol megnyitásban megkezdett elméleti párbajukat, a 10. lépésben MVL tért el. Szvidler királyszárnyi akcióval kísérletezett, de nem volt igazi célpontja, a francia nagymester kihasználva pontatlanságát átvette a kezdeményezést, és 34 lépés után már fogadhatta a gratulációkat, bejutott a Világkupa elődöntőjébe, ahol az örmény Levon Aronjan lesz az ellenfele.

Világkupa 2017 Tbiliszi

Korábban 22 klasszikus gondolkodási idejű partikban csatáztak, 13 döntetlen mellett a 26 esztendős Vachier-Lagrave 5-4-re vezet. A háromszoros olimpiai bajnok, kétszer világbajnok-jelölti döntős riválisával 2009-ben mérkőzött meg először, az örmény-francia válogatott meccsen kettőt remiztek. Aronjan három döntetlen mellett háromszor is megadásra kényszerítette nyolc évvel fiatalabb riválisát. MVL remik után először 2014-ben, a 2. Sinquefield Cup tornán tudott nyerni, egy évvel később Stavangerben is győzött, majd a csapat Európa-bajnokságon kiegyenlített. 2016-ban kétszer is nyert, a 4. Sinquefield Cup viadalon, majd a London Chess Classic tornán diadalmaskodott, Aronjan idén a GRENKE szuperversenyen szépített. Utolsó partijuk St. Louisban pontosztozkodással végződött.

Világkupa 2017 Tbiliszi

A másik ágon két olimpiai bajnok csatázik. A 24 éves kínai Ding Liren 2014-ben, az októberben 24. életévét betöltő amerikai Wesley So tavaly lett aranyérmes. 2004-ben az U12-es korcsoportos világbajnokságon mérkőztek meg először, a kínai sakkozó nyert. Hét évet kellett várni a következő összecsapásukra, a Világkupa első fordulójában rapid rájátszásban győzött az akkor még Fülöp-szigeteki színekben játszó So. 2015-ben már mindketten a Tata Steel szuperverseny meghívottjai voltak, remiztek, a Bilbao Masters viadalon már amerikai So egy döntetlen mellett kiegyenlítette hátrányát. Wijk aan Zee-ben ismét remiztek, majd Ding Liren hazai pályán négyjátszmás meccsen 2,5-1,5-re nyert. A Grand Chess Tour St. Louis-i viadalán Ding Liren szabadkártyával játszhatott, pontosztozkodás született, Ding Liren 11 döntetlen mellett 2-1-re vezet.

Világkupa 2017 Tbiliszi

A negyeddöntő rájátszásának eredménye:

1. Tábla

Élő

G1

G2

G3

G4

Pont

Peter Szvidler (RUS)

2756

1/2

1/2

s1/2

0

1,5

Maxime Vachier-Lagrave (FRA)

2804

1/2

1/2

1/2

1

2,5

Az elődöntő párosítása:

1. Levon Aronjan (örmény, 2802) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2804)

2. Wesley So (amerikai, 2792) – Ding Liren (kínai, 2771)

Vachier-Lagrave,M (2804) - Szvidler,P (2756)
Olasz megnyitás [C54]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Fc5 4.c3 Hf6 5.d3 d6 6.0-0 a6 7.a4 h6 8.Be1 0-0 9.h3 a5 10.Hbd2 Fe6 11.Fb5 Ha7

Párharcuk második játszmájában Peter Szvidler a 11...He7 12.d4 exd4 13.Hxd4 Fd7 14.Hf1 Be8 15.Hg3 Hg6 16.f4 Fxb5 17.axb5 Vd7 18.Kh2 folytatásban nem vállalkozott a gyalognyerésre, a parti lépésismétléssel 27 lépésben lett döntetlen.

12.d4 exd4 13.cxd4 Fb4 14.Fd3 d5 15.e5 Hd7 16.Be2 c5 17.Hf1 cxd4 18.Fc2 Hc5 19.Hxd4 Hc6 20.Hg3 Hxd4?! 21.Vxd4

Világkupa 2017 Tbiliszi

21...f5 22.exf6 Vxf6 23.Fe3 Vxd4 24.Fxd4 Fd7 25.Bd1 Bae8 26.Bxe8 Fxe8 27.b3 b5 28.axb5 Fxb5 29.Fe3 Fc6 30.Hf5 He4

Peter Szvidler jelentős időhátrányba került.

31.Hd4 Fd7 32.Fd3 Bb8 33.f3 Hc3 34.Bc1 a4 35.bxa4 Fxa4 36.Kh2 Fd6+ 37.f4 Hd1 38.Fd2 Hf2 39.Ff5 He4 40.Fe6+ Kh7 41.Fe3 Hf6 42.Hf5 Be8 43.Ff7

Világkupa 2017 Tbiliszi

43...Bxe3 44.Hxd6 Be7 45.f5 Fe8 46.Fe6 g6? 47.Hxe8 Hxe8 48.fxg6+ Kxg6 49.Fxd5 Hf6 50.Ff3 Be5 51.Kg3 Bg5+ 52.Kf2 Ba5 53.Bc4 Kg5 54.h4+ Kg6 55.g4 Ba7 56.Kg3 Kg7 57.Bc6 Be7 58.Fd1 Bd7 59.Fc2 Be7 60.Ff5 Be3+ 61.Kf2 Be7 62.Kf3 Ba7 63.Fe6 Ba3+ 64.Kf4 Ba4+ 65.Fc4 Ba7 66.h5 Ba5 67.Bc7+ Kh8 68.Kf3 Be5 69.Bf7

Világkupa 2017 Tbiliszi

69...Hxg4 70.Bf8+

A rossz sarokmező miatt döntetlen a 70.Kxg4 Be4+ 71.Bf4 Bxf4+ 72.Kxf4 Kh7 73.Kf5 Kh8 74.Kf6 Kh7 75.Ff7 Kh8 folytatás.

70...Kh7 71.Bf7+ Kh8 72.Kxg4 Be4+ 73.Bf4 Bxf4+ 74.Kxf4 Kg7 75.Kf5 Kh8 76.Kg6 és döntetlen

Szvidler,P (2756) - Vachier-Lagrave,M (2804)
Angol megnyitás [A34]

1.c4 c5 2.Hf3 Hf6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hb4 6.Fc4 Hd3+ 7.Ke2 Hf4+ 8.Kf1 He6 9.h4 Hd4 10.d3 e6

A mérkőzés első játszmájában MVL a 10...Hbc6 11.Hb5 Fe6 12.Ff4 Hxb5 13.Fxb5 Vb6 14.Fa4 Va6?! után hátrányba került, Peter Szvidler kezdeményezésével nem tudott élni, remi lett a játszma.

11.Ff4 a6 12.Hxd4 cxd4 13.He2 Hc6 14.a3 Fd6 15.Fxd6 Vxd6 16.Vd2 Fd7 17.f4 e5 18.f5 g6 19.Hg3 He7 20.Vh6 0-0-0

Világkupa 2017 Tbiliszi

21.h5?!

Csalóka az állás, világos látszólag kezdeményezett, de akciójának nem volt igazi célpontja.

21...Kc7

Jobb volt a 21...Vf6 22.Kg1 Hg8 23.Vd2 gxf5 24.exf5 Fc6 25.b4 He7 folytatás.

22.Fxf7 gxf5

Világkupa 2017 Tbiliszi

23.Vxd6+?

Eldőlt a játszma. 23.Bc1+ Fc6 24.Vxd6+ Bxd6 25.Ke1 Bf6 26.Fd5 menekülési esélyt adott volna.

23...Kxd6 24.exf5 Hxf5 25.He4+ Ke7 26.Fb3 He3+ 27.Ke2 Fc6 28.Bac1 Bhf8 29.Bh3?

Világkupa 2017 Tbiliszi

29...Hxg2 30.Bxc6 bxc6 31.Bg3 Hf4+ 32.Ke1? Bb8 33.Bg7+ Kd8 34.Ff7 Bb7 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog