Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

A 2011-es esztendő legfontosabb versenyeinek krónikája II.

Címkék: A 2011-es esztendő krónikája II.

A sakktörténelem legfiatalabb világbajnoka, a 17 esztendős kínai Hou Ji-fan megvédte címét az indiai Humpy Koneruval szemben. Az oroszországi Kazanyban a világbajnok-jelölti páros mérkőzéseken az izraeli Borisz Gelfand diadalmaskodott és az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója lett. Hanti-Manszijszkban az orosz Peter Szvidler győzött a 128 résztvevős kieséses rendszerű Világkupán. Honfitársa, Alekszandr Griscsuk és az ukrán Vaszilij Ivancsuk harcolta még ki a világbajnok-jelöltséget. A kínai Ningbóban megrendezett férfi csapat-világbajnokságon az örmény válogatott végzett az élen, együttesünk ötödik lett. A nők viadalán a törökországi Mardinban a kínai csapat triplázott, harmadszor is győzött. A görög üdülőhelyen, Porto Carrasban bravúros hajrával férfi válogatottunk a csapat Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, női együttesünk csak 15. lett. Óriási meglepetés a német férficsapat elsősége, a nők versenyében az oroszok megvédték elsőségüket. Polgár Judit a franciaországi Aix-les-Bains-ben a 12. Európa-bajnokságon bronzérmes. Nagymesternőnk egy hármas, majd a hajrában egy parádés négyes nyerőszériával érte el sikerét, biztosan jutott ki a Világkupára. Tbilisziben a női kontinensbajnokságot a litván Viktorija Cmilyte nyerte meg, Hoang Thanh Trang 19. helyezésével is kiharcolta a 2012-es kieséses rendszerű vb-n való indulás jogát. Kutaisziben rendezték meg a rapid Európa-bajnokságot, amelyen Hoang Thanh Trang nagyszerű versenyzéssel első lett. A Grand Slam-döntőn a norvég Magnus Carlsent ünnepelték győztesként, Hou Ji-fan nyerte a női Grand Prix versenysorozatot. Carlsen győzött a báznai, a bieli és a moszkvai, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a dortmundi és a londoni, az amerikai Hikaru Nakamura a Tata Steel szuperversenyen. Rudolf Anna harmadszor, Erdős Viktor először nyert bajnokságot, az Aquaprofit NTSK csapata pontcsúccsal védte meg bajnoki címét. A 2011-es esztendő májustól augusztusig játszott legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája, a gazdag játszmatermésből egy kis ízelítő.

A Nemzetközi Sakkszövetség 2011. május 1-től érvényes, az Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistájának érdekessége volt, hogy a sorrend nem változott, hiszen az előző lista első kilenc helyezettje közül csak az ukrán Vaszilij Ivancsuk játszott tornánAlmási Zoltán a 25., Lékó Péter a 26. volt a rangsorban. A női világranglistát fölényesen vezető Polgár Judit tíz helyezést javítva a 41., Berkes Ferenc tizenkét helyet előrelépve a 46. A top 25-ben többek között hat orosz,  három azeri, két-két ukrán és amerikai sakkozó található. A top 100 Élő-átlaga 2697 pont!

 

A top 10 listája:

1. Viswanathan Anand (indiai) 2817

2.Magnus Carlsen (norvég)  2815

3. Levon Aronjan (örmény) 2808

4. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2785

5. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 2776 (- 3, 9)

6. Szergej Karjakin (orosz) 2776

7. Veszelin Topalov (bolgár) 2775

8. Hikaru Nakamura (amerikai) 2774

9. Sahriyar Mamedgyarov (azeri) 2772

10. Vugar Gasimov (azeri) 2760 (+ 14, 6)

 

Kazany, világbajnok-jelölti párosmérkőzések

Kazanyban május 4. és 26. között rendezték meg 8 résztvevővel a világbajnok-jelölti páros mérkőzéseket.  Már szinte lehetetlen követni, hogy a FIDE vezérkara hányszor változtatta meg.a 2009-2012-es világbajnoki ciklus menetét, a lebonyolítást Világbajnok-jelölti versenyt terveztek, majd a párosmérkőzések mellett döntöttek. Azerbajdzsán azonnal jelezte, hogy kész megrendezni a meccseket, de Bakuban az örmény-azeri konfliktus miatt Levon Aronjan részvételét végül lehetetlennek ítélték meg. Kompromisszumként a párharcok felét az oroszországi Kazanyban rendezték volna meg, de a helyszín miatt a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov tiltakozott és nyílt levelében bojkottal fenyegetőzött.

Az azeri rendezők Sahriyar Mamedgyarovot már résztvevőként jelölték, és a norvégiai Tromsöban meghozott döntés értelmében Kazanyban is játszhatott. A FIDE kasszájába befizetett előleg (150 ezer dollár) volt játékának az ára? A világranglistán második norvég Magnus Carlsen lemondta részvételét. Magnus nehéz szívvel hozta meg döntését,  de úgy értékelte, hogy a világbajnoki ciklus nem képvisel modern és korrekt szisztémát, nem biztosít számára  elegendő motivációt, amelyre szüksége lenne, hogy a felkészülés és a meccsek során a legjobbat tudja nyújtani. A rejtélyes Élő-pont kritériumokat, a felszínesen kidolgozott szabályokat is kritizálta a norvég nagymester. Visszalépésével az orosz Alekszandr Griscsuk kapott meghívást, a legjobb pillanatban volt megfelelő a részvételét biztosító Élő-pont átlaga.

A párviadalok során a döntőig a nagymesterek, négy-négyjátszmás meccset játszottak majd a döntőben hat partiban döntötték el, hogy 2012-ben ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. Az időkontroll a klasszikus, 2-2 óra az első 40 lépésre, 1-1 óra a 60. lépésig, majd 30-30 perc a játszma befejezéséig, lépésenként még 30-30 másodperc bónusszal. A díjalap 420 ezer euró volt, az első kör vesztesei 30-30 ezer eurót kaptak, a másodiké 60-60 ezret. A döntőben a 180 ezer eurót egyenlő arányban osztották el.

Már az első körben meglepetések születtek, a rájátszások drámai küzdelmekben dőltek el. Az amerikai Gata Kamsky visszavágott a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovnak a két évvel korábbi világbajnok-jelölti elődöntőben elszenvedett vereségéért. Az izraeli Borisz Gelfand továbbjutását az azeri Sahriyar Mamedgyarovval szemben nem fenyegette veszély, de az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik vesztett helyzetből fordította meg párharcát az azeri Tejmur Radzsabov ellen. A rapidpartikban négy remi született, majd Radzsabov megnyerte az első villámpartit. Kramnyik nagy kalandok után egyenlített, majd technikája érvényesült a harmadik játszmában, s végül örökös sakk biztosította továbblépését. Alekszandr Griscsuk győzelme tette még emlékezetesebbé az orosz sakkozás számára a napot, nagy csata után 2,5-1,5-re nyert az esélyesebb örmény Levon Aronjan ellen.

A negyeddöntő eredményei:

Gata Kamsky (amerikai, 2732)– Veszelin Topalov (bolgár, 2775) 2,5 – 1,5 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Tejmur Radzsabov – Vlagyimir Kramnyik 5,5-6,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Levon Aronjan (örmény, 2808) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) 3,5 – 4,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1)

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2772) – Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

 

Kevesen gondoltak arra, hogy a világbajnok-jelölti döntőt az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Alekszandr Griscsuk játssza. A párosmérkőzések doyenje, a 42 éves Borisz Gelfand megjárta a poklot is Gata Kamskyval vívott csatájában. Csodával határos módon menekült meg a négyjátszmás meccsük harmadik partijában, igaz egy pillanatban még nyerhetett is volna ellenfele nagy hibáját követően.

 

A rapid párharcuk két remivel indult, majd Gelfand világossal kapott ki. Az izraeli sakkozó hosszú és oly eredményes pályafutása során már átélt nehéz pillanatokat, megtanulta a kritikus helyzetek kezelését. A negyedik játszmában Kamskynak világossal remi kellett volna a döntőbejutáshoz, de a tábla másik oldalán ülő Gelfand nem adta meg magát. A szicíliai védelmű partiban Kamsky időhátrányba került, a taktikai esélyt elmulasztotta, Gelfand átvette a kezdeményezést és remek technikával győzött, kiegyenlített. A lélektani előny birtokában Borisz kettős győzelemmel zárta a villámpartikat.

Alekszandr Griscsukot már Houdinihez hasonlítják. A 28 éves nagymester Kazanyban nehéz, olykor reménytelennek tűnő állásokat mentett meg. A legnagyobb esélyesnek tartott Levon Aronjan kiverése után honfitársa, az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik sem tudta megtörni Griscsuk ellenállását.

Kramnyik sajnálhatja, hogy a párharcuk harmadik partijában elszalasztotta az óriási esélyt. Ellenfele súlyos időzavarában hagyta ki a nyerőesélyes folytatást. Griscsuk veszélyesnek tűnő taktikát alkalmazott, világossal kisebb küzdelemben remizett, sötéttel többször is kötéltáncot járt. Az exvilágbajnok a harmadik rapidpartiban nagy lehetőséget hagyott ki, majd a villámpartikban 8 évvel fiatalabb riválisa jobban bírta a feszültséget.

 

Az elődöntő eredményei:

Borisz Gelfand (izraeli, 2733) – Gata Kamsky (amerikai, 2732) 6 - 4 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0, 1 – 0)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) 4,5- 5,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

 

Borisz Gelfand 3,5-2,5-re győzte le Alekszandr Griscsukot a  világbajnok-jelölti döntőben. Öt döntetlen után Gelfand megnyerte a hatodik összecsapást. A Grünfeld védelmű parti kritikus állásában Gricsuk rossz tervet választott, haderejének egysége megbomlott, Gelfand remek játékkal használta ki a lehetőséget. A hatjátszmás döntő játszmáinak színvonala elég sok kritikát kapott, a két rövid, küzdelem nélküli remi miatt háborgott a sakkvilág. A második és az ötödik partiban Griscsuk esélyes álláshoz jutott, de Gelfand jó védekezése meghiúsította nyerési kísérleteit. Már arra gondoltunk, hogy rájátszás dönti el csatájukat, amikor Gelfand megvillant, Griscsuk pedig a nagy tét súlyát nem tudta elviselni. A győzelemmel Borisz Gelfand kivívta a jogot, hogy 2012-ben a világbajnoki címért megmérkőzzön a címvédő indiai Viswanathan Ananddal.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:      

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) – Borisz Gelfand  (izraeli, 2732) 2,5 – 3,5  (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

Az Európai Sakkszövetség elnöke, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov menedzsere, Szilvio Danajlov  nyílt levélben fogalmazta meg éles kritikáját a világbajnok-jelölti rendszerrel kapcsolatban. A sakkozásra negatívnak nevezte hatását. Levelét még a hatjátszmás döntő utolsó partija előtt írta, mert a 29 klasszikus partiból két eldőlt játszmát említett (a végső eredmény sem sokkal kedvezőbb, a 30 partiból három dőlt el.) Danajlov érthetően kritizálta a gyors remiket 12,15, 18 lépésben. De még rapidparti is fejeződött be 8 lépésben. „Ez szégyen és katasztrófa a sakk és a FIDE imázsa szempontjából. Miért nem lehet alkalmazni a szófiai szabályt?” – kérdezi az elnök, aki már korábban is meghirdette harcát a kijátszatlan partikkal, a gyors  döntetlenekkel szemben.

Női Európa-bajnokság Tbiliszi

A grúz fővárosban két Európa-bajnoki ezüstérem után a litván Viktorija Cmilyte aranyérmes lett, nyolc győzelemmel, két remivel és egy vereséggel ért célba. A bolgárok exvilágbajnoknője, Antoaneta Sztefanova végzett a második helyen, bronzérmesként az örmény Elina Danieljan zárta szereplést. Tizennégyen kvalifikálták magukat a jövő évi kieséses rendszerű világbajnokságra. Az egyetlen magyar induló, Hoang Thanh Trang az utolsó játéknapon remizett, 19. lett a 130 fős mezőnyben, de a tavalyi Eb-ről az előtte végzettek közül hatan már továbbjutottak, így nagymesternőnk is játszhat a vb-n.

Viktorija Cmilyte rajt-cél győzelmet aratott. Ötös nyerősorozattal indított, majd Sztefanovától vereséget szenvedett. A vesztés után hetes holtversenyben vezetett, két fordulón keresztül a grúz Bela Hotenasvili tartotta vele a lépést, de Viktorija beleerősített, és magabiztosan szerezte meg az aranyérmet. Performance-pontszáma 2692(!), 24,3 Élő-pontot is gyűjtött a 20 ezer eurós első díj mellé.

Gyengébb eredmények után ismét bizonyított a bolgárok exvilágbajnoknője, Antoaneta Sztefanova. 2002-ben hazai pályán, Várnában nyert Eb-t, a Tibilisziben megszerzett ezüstérme  is fényesen csillog, 15 ezer euró a díja. Az örmény Elina Danieljan bronzérme nagy siker, de minden dicséretet megérdemel az idősebb korosztályba tartozó orosz Szvetlana Matvejeva remek hajrája is, mindketten 9-9 ezer euróval gazdagodtak.

Az orosz olimpiai aranyérmes csapatból Tatjana és Nagyezsda Koszinceva sem villogott, míg az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk újabb fiaskót szenvedett el.

Az egyetlen magyar résztvevő, Hoang Thanh Trang négy győzelemmel, hat döntetlennel és egy vereséggel zárta szereplését. Játékerejével nincs gond, de nyitásai egyre inkább sebezhetőek. Még jóval gyengébb játékosok ellen is kapaszkodnia kellett sötéttel, egy megjavított repertoárral a legjobbaknak változatlanul méltó ellenfele lehetne. Viktorija Cmilyte, Antoaneta Sztefanova, Tatjana és Nagyezsda Koszinceva, Anna Muzicsuk és Pia Cramling a tavalyi Eb-ről már kvalifikálta magát a vb-re, így nagymesternőnk is kiharcolta a szereplés jogát a jövő évi Hanti-Manszijszkban megrendezendő kieséses rendszerű világbajnokságon.

Az Európa-bajnokság végeredménye:

1.Viktorija Cmilyte (litván) 9 pont

2. Antoaneta Sztefanova (bolgár) 8,5

3. Elina Danieljan (örmény) 8

4. Szvetlana Matvejeva (orosz) 8

5-13. Bela Hotenasvili (grúz), Katyerina Lahno (ukrán), Lela Javahasvili (grúz), Tatjana Koszinceva (orosz), Ketevan Arahamija-Grant (skót), Anna Muzicsuk (szlovén), Christina-Adela Foisor (román), Anasztazia Bodnaruk (orosz) és Natalija Pogonyina (orosz) 7,5

14 -27. Nagyezsda Koszinceva (orosz), Jevgenyija Ovod (orosz), Pia Cramling (svéd), Marina Romanyko (orosz), Nino Hurcidze (grúz), Hoang Thanh Trang (magyar),… 7

 Nagy magyar sikerrel fejeződött be a grúziai Kutaisziben a rapid Európa-bajnokság. Hoang Thanh Trang a 11 fordulós, svájci rendszerű viadalon 9 pontot gyűjtve Európa-bajnok lett. A 74 fős mezőnyben nagymesternőnk a rajtlistán a kilencedik volt, de remek versenyzéssel nagyszerű eredményt ért el.

A 11 fordulós svájci rendszerű rapid Európa-bajnokságon 12  ország 74 sakkozónője vett részt. A viadalt Kutaisziben, a sakkozás hetedik világbajnoknőjének, Maja Csiburdanidzének a szülővárosában rendezték meg. A Tbilisziben május 18-án befejeződött Európa-bajnokság érmesei, a litván Viktorija Cmilyte, a bolgár Antoaneta Sztefanova és az örmény Elina Danieljan nem játszottak. Játszmánként 15-15 perc gondolkodási idejük volt a résztvevőknek és lépésenként még 10-10 másodperc bónuszidővel is gazdálkodhattak.


Az Európa-bajnokság végeredménye:

1.Hoang Thanh Trang (magyar, 2456) 9 pont

2. Salome Melia (grúz, 2444) 8

3. Lilit Mkrtchian (örmény, 2468) 8

4. Jevgenyija Ovod (orosz, 2404) 8

5. Anna Muzicsuk (szlovén, 2537) 8

6-11. Nagyezsda Koszinceva (orosz, 2567), Nana Dzagnidze (grúz, 2557), Bela Hotenasvili (grúz, 2470), Inna Gaponenko (ukrán, 2455), Marina Romanyko (orosz, 2387) és Keti Csacsalasvili (grúz, 2280) 7,5

12-16. Inga Csarhalasvili (grúz, 2373), Natalija Zsukova (ukrán, 2428), Marija Muzicsuk (ukrán, 2473), Nino Bacsiasvili (grúz, 2399) és Lilit Galojan (örmény, 2377) 7

 

Nahcsivan, Capablanca emlékverseny

Az azerbajdzsáni Nahcsivanban az ukrán Anton Korobov győzelmével ért véget az 54 résztvevős, 9 fordulós nyílt verseny. Az utolsó fordulóban Korobov a félpontos előnnyel vezető spanyol Francisco Vallejo Ponsra mért vereséget. Almási Zoltán világossal gyorsan remizett az izraeli Ilia Szmirinnel és a második helyen végzett. Ellenfeleinek magasabb volt az Élő-pontátlaga, mint holtversenyes társainak. Almási 6,5 pontjával 2790-es Élő performance-pontszámot ért el, 7,4 Élő-pontot szerzett.

 

A verseny élcsoportjának végeredménye:

1.Anton Korobov (ukrán) 7 pont

2-5. Almási Zoltán (magyar), Francisco Vallejo Pons (spanyol), Ivan Szokolov (holland) és Alekszander Ipatov (spanyol) 6,5

6-9. Ilia Szmirin (izraeli), Gadir Guszejnov (azeri), Landa Konsztantin (orosz) és Eltaj Safarli (azeri) 6

10-16. Wang Yue (kínai), Rasul Ibrahimov (azeri), Maxim Turov (orosz),… 5,5

 

Havannában az ukrán Vaszilij Ivancsuk és a vietnami Le Quang Liem holtversenyes elsőségével fejeződött be a Capablanca emlékverseny. Az utolsó forduló előtt Le teljes ponttal vezetett a torna doyenje előtt, de elhibázott tisztáldozata vereségéhez vezetett. A 19-es kategóriájú, 2712-es átlagú torna a versenysorozat eddigi legerősebb viadala volt.

 

A 46. Capablanca emlékverseny végeredménye:

1-2. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2776) és Le Quang Liem (vietnami, 2687) 6,5 pont

3. Dmitrij Andrejkin (orosz, 2687) 5,5

4. David Navara (cseh, 2702) 5

5. Leinier Domniguez Perez (kubai, 2726) 4,5

6. Lazaro Bruzon Batista (kubai, 2693) 2

 

Bázna, Paks Marx György emlékverseny

 

Báznán a címvédő norvég Magnus Carlsent ünnepelték tornagyőztesként a Grand Slam-sorozat szuperversenyén. A 21-es kategóriájú, 2757-es Élő-átlagú viadal utolsó fordulójában világossal remizett az orosz Szergej Karjakinnal, mindketten 6,5 pontot gyűjtöttek, de Magnus a Berger-Sonneborn pontszámítás alapján a győztesnek járó trófeát vehette át. Carlsen visszahódította a világranglistán az első helyet a világbajnok Viswanathan Anandtól, míg Karjakin a negyedik helyre lépett előre. Carlsen és Karjakin is megőrizte veretlenségét, esélyeiket jól használták ki, a tornán igazi megingásuk nem volt. Carlsen szuperversenyen immár tizedszer győzött.

 

A verseny végeredménye:

1.Magnus Carlsen (norvég, 2815) 6,5

2. Szergej Karjakin (orosz, 2776) 6,5

3. Hikaru Nakamura (amerikai, 2774) 4,5

4. Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) 4,5

5. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2776) 4

6. Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2662) 4

 

Pakson a IX. Marx György emlékversenyen, az esztendő legrangosabb hazai viadalán a lengyel Radoslaw Wojtaszek nagy fölénnyel nyerte meg a férfiak tornáját, míg a női versenyen az orosz Alina Kaslinszkaja izgalmas hajrában győzött.

A 24 esztendős lengyel Radoslaw Wojtaszek Európa-bajnoki ezüstérme után másfél hónapos gyengébb teljesítményét feledtetve játszott, alaposan kidolgozott megnyitási repertoárja jó technikai játékvezetéssel párosult. Wojtaszeknek 2007 októberében 2635 Élő-pontja volt, de Viswanathan Anand hihetetlen jó szemmel vette észre a lengyel sakkozóban rejlő erőt. Vlagyimir Kramnyikkal 2008-ban vívott bonni világbajnoki döntőjén Wojtaszek egyik szekundánsa volt, majd Szófiában is csapatát erősítette Veszelin Topalov elleni párharcában.

Berkes Ferenc, az Atomerőmű SE nagymestere gyengébb kezdés után fordulóról fordulóra javított helyezésén. Egyetlen vereségét Wojtaszektől szenvedte el, amit négy győzelemmel kárpótolt.

A verseny végeredménye:
1.Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2721) 8 pont
2-3. Berkes Ferenc (magyar, 2693) és Ilia Szmirin (izraeli, 2661) 6,5
4-5. Ivan Lopez Salgado (spanyol, 2623) és Viorel Bologan (moldáviai, 2678) 3,5
6. Ács Péter (magyar, 2606) 2

A versenysorozatban harmadszor megrendezett női viadalon az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség és a dobogós helyek sorsa. Az orosz Alina Kaslinszkaja fölényes vezetését követő megingás után mégis megnyerte a versenyt. A kétszeres olimpiai bajnoknő Mádl Ildikó az örmény Lilit Mkrtchian társaságában a második helyet osztotta, de jobb Berger-Sonneborn pontszámával ezüstérmes lett. Rudolf Anna ötvenszázalékos eredménnyel zárta szereplését. Dudás Eszter második nemzetközi mesteri normáját teljesítette.

A verseny végeredménye:
1.Alina Kaslinszkaja (orosz, 2360) 6,5 pont
2-3. Mádl Ildikó (magyar, 2405) és Lilit Mkrtchian (örmény, 2468) 6
4. Rudolf Anna (magyar, 2355) 5
5. Dudás Eszter (magyar, 2194) 3,5
6. Anna Sarevics (fehérorosz, 2378) 3

A Nemzetközi Sakkszövetség  2011. július 1-től érvényes világranglistáján a norvég Magnus Carlsen báznai sikerével visszahódította az első helyet Viswanathan Anandtól. Megőrizte harmadik helyét Levon Aronjan. Némi meglepetésre Szergej Karjakin megelőzte az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikot. Almási Zoltán a 19., Lékó Péter a 25. volt a rangsorban. A női világranglistát fölényesen vezető Polgár Judit változatlanul a 43., Berkes Ferenc a 46. a listán. A top 25-ben többek között hat orosz,  három azeri, két-két magyar, ukrán és amerikai sakkozó található. A top 100 Élő-átlaga 2699 pont!

 

A top 10 rangsora:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2821 (+ 6)

2. Viswanathan Anand (indiai) 2817

3. Levon Aronjan (örmény) 2808 (- 3)

4. Szergej Karjakin (orosz) 2788 (+ 12)

5. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2781 (- 4)

6. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 2768 (- 8)

7. Ruszlan Ponomarjov (ukrán) 2768 (+ 14)

8. Veszelin Topalov (bolgár) 2768 (- 7)

9. Hikaru Nakamura (amerikai) 2766 (- 8)

10. Sahriyar Mamedgyarov (azeri) 2765 (- 7)

 

Biel, Dortmund

 

Bielben a világranglista-vezető norvég Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be az esztendő harmadik szuperversenye. Carlsen öt győzelem mellett négyszer remizett, a francia Maxime Vachier-Lagrave legyőzte őt. Az orosz Alekszandr Morozevics egyetlen vereségét az olasz Fabiano Caruanától szenvedte el. Moro visszatért a top nagymesterek közé. A tornán a győzelem 3, a döntetlen 1 pontot ért. Carlsen mindkét pontszámítás szerint az élen végzett, tizenegyedik szuperversenyén ünnepelhették egyedül, vagy holtversenyben elsőként.

Magnus Carlsent bieli második tornagyőzelme mellett örömmel tölthette el, hogy 2009 után a múlt esztendőben is a legjobb sakkozónak választották, Oscar-díjas lett. Harminchat ország 111 voksolója 1264 szavazattal Magnus eredményeit díjazta, de mindössze 20 ponttal kapott többet, mint a világbajnoki címét Veszelin Topalovval szemben megvédő Viswanathan Anand. A további sorrend nem okozott meglepetést, Levon Aronjan, Vlagyimir Kramnyik, Veszelin Topalov, az orosz Jan Nepomnjacsij, Vaszilij Ivancsuk, Hikaru Nakamura és Alekszandr Griscsuk végzett a legjobb tízben.

Alekszandr Morozevics az elmúlt két év során megjárta a „poklot” is, a világranglistás második helyről kikerült a + 2700 Élő-pontosok klubjából. Morozevicset kemény fából faragták, visszatornázta magát a legjobbak közé. Maxime Vachier-Lagrave és  Alekszej Shirov az élen végzett  duótól alaposan lemaradt. A címvédőként sakkasztalhoz ült Fabiano Caruana csalódást okozott, a hazai pályán játszó Yannick Pelletier csak fél-fél pont elrablásával bosszanthatta a nagyokat.

 

A verseny végeredménye:

1.Magnus Carlsen (norvég, 2821) 19 pont

2. Alekszandr Morozevics (orosz, 2694) 17

3-4. Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2722)  és Alekszej Shirov (spanyol, 2714) 12

5. Fabiano Caruana (olasz, 2711) 10

6.Yannick Pelletier (svájci, 2590) 5

 

A klasszikus pontozás szerint:

1.Magnus Calsen 7 pont

2. Alekszandr Morozevics 6,5

3-4. Maxime Vachier-Lagrave és Alekszej Shirov 5

5. Fabiano Caruana 4

6 Yannick Pelletier 2,5

 

Teljesült Vlagyimir Kramnyik nagy álma, Dortmundban, kedvenc városában tizedszer aratott diadalt. 1995-ben kezdődött a nagy szériája és 1998-ig még háromszor emelhette magasba a dortmundi trófeát. 2000-ben, 2001-ben, 2006-ban, 2007-ben és 2009-ben ünnepelhették még tornagyőzesként. A 39. Sparkassen Chess Meeting 20-as kategóriájú, 2731-es Élő-átlagú tornán leiskolázta ellenfeleit, az utolsó forduló előtt kétpontos előnnyel vezetett, de a befejező partiban az amerikai Hikaru Nakamura ellen elkerülte a remit, időzavarban hibázott.  Kramnyik a viadalon jól és érdekesen sakkozott, igazolta korábbi interjújában hangoztatott véleményét, hogy még vannak tervei, elképzelései.

 

Nagyon megbízhatóan, a kalandokat kerülve játszott a vietnami Le Quang Liem. Egyedül maradt veretlen a mezőnyben. A címvédő ukrán Ruszlan Ponomarjov nem tudta megismételni tavalyi sikerét, három partit is vesztett. A 17 éves holland Anish Giri nem okozott csalódást, versenyről versenyre lépked előre a ranglistán.

Hikaru Nakamura túlzottan ambiciózus játéka megbosszulta magát. Utolsó két  játszmájának megnyerésével elkerülte a csúfos kudarcot. A német Georg Meier megilletődötten játszott, partijaiban több volt.

 

A 39. Sparkassen szuperverseny végeredménye:

1.Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2781) 7 pont

2. Le Quang Liem (vietnami, 2715) 5,5

3-4. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2764) és Anish Giri (holland, 2701) 5

5. Hikaru Nakamura (amerikai, 2770) 4,5

6. Georg Meier (német, 2656) 3

 

Ningbó, csapat-világbajnokság

 

Nagy érdeklődéssel vártuk a csapat-világbajnokságot. Tíz év után harcolta ki válogatottunk a sakkvilág elitjének viadalán való részvétel lehetőséget, ahol körmérkőzéses rendszerben mérkőzött meg egymással a tíz együttes. A kétévente megrendezésre kerülő sakkolimpia a sakkozás  legnagyobb ünnepe, a csapat-világbajnokság már a legjobbak versenye, az olimpiai érmesek, a kontinensbajnokok vehetnek részt a viadalon, amelyet korábban négyévente rendeztek meg, az idei évtől kezdve más minden második évben figyelhetjük az érdekes összecsapásokat.

Válogatottunk az ötödik helyen végzett a kínai Ningbóban megrendezett csapat-világbajnokságon. A viadal utolsó fordulójában együttesünk 2,5-1,5-ös vereséget szenvedett a kínai csapattól. Mérkőzés közben még az ezüstérem megszerzésének reménye is felcsillant. Balogh Csaba partija biztos győzelmet ígért, a másik három táblán nagy csaták dúltak. Lékó Péter remijét követően Almási Zoltán taktikai elnézéssel kikapott és Polgár Juditnak sem volt ellenszere Li Chao vezérének és huszárjának összjátékával szemben. Az örmények négy remivel világbajnokok lettek, veretlenek maradtak, egységes csapatot alkottak. Az ukránok India bravúrjának köszönhetően a harmadikok. A címvédő orosz csapat leszorult a dobogóról. Emlékezetes marad a viadal a sok meglepő eredmény, váratlan fordulat miatt.

Együttesünk négy győzelemmel, két döntetlennel és három vereséggel zárta szereplését. A kilenchónapos versenyzési szünet után visszatérő Lékó Péter jó formában játszott, megőrizte veretlenségét, 5,5 pontot szerzett, 2803 teljesítményének performance-pontszáma. Almási Zoltán időzavaraiban rengeteget hibázott, négyszer szenvedett vereséget, két partit tudott nyerni, 2597 a teljesítménye. Polgár Judit is végigjátszotta a vb-t, négy nyerés mellett háromszor kapott ki, 2686. Balogh Csaba veretlen maradt, két játszmában győzött, a 2760-as pontszám hűen mutatja jó teljesítményét. Erdős Viktor egyszer játszott, remizett. A mesterhármas, az azeriek, az ukránok és az izraeliek legyőzése után vérmes reményeink voltak, de a befejező négy fordulóban a fáradtság jelei kiütköztek nagymestereinken. Számolgathatnánk, hogy hol volt pechünk, hol szerencsénk az oly sok meglepő eredménnyel, váratlan fordulattal emlékezetes vb-n. Csak mentálisan is felkészült sakkozó képes a kiegyenlített erőviszonyok mellett egészséges kockázatvállalással győzni, s ehhez kitűnő elemzések, remek ötletek, gondos felkészülés szükséges.

A világbajnok örmény csapat képes volt arra, hogy négy sakkozóval is sikerrel megvívja csatáit. Öt éven belül a két olimpiai aranyérem mellett most a világbajnoki trófeát is elhódították. Kapitányuk, Arshak Petroszjan remekül irányította együttesét, a hazatért Szergej Movszeszjan nagy erősítést jelentett.

A kínai sakkozásban nagy őrségváltás történt, a legfiatalabb korátlagú együttes ezüstérme nagy siker. Az ukránok megjárták a poklot is, de végül a dobogón végeztek. Elhibázottnak éreztem a címvédő orosz csapatnál a táblasorrendet, Szergej Karjakin az éltáblán csődöt mondott. Várakozáson felül szerepelt az amerikai gárda, az azerieknél a túlzott elvárás béklyóként hatott a nagymestereikre, a trükkös táblasorrendjük sem vált be.

A világbajnokság végeredménye:

1.Örményország (Levon Aronjan 5/8, Szergej Movszeszjan 6/9, Vlagyimir Akopjan 6/9, Gabriel Szargiszjan 4,5/9, Robert Hovszeszjan 1/1) 14 meccspont, 22,5 pont

2. Kína (Wang Hao 6/9, Wang Yue 7/9, Li Chao 5/8, Ding Liren 2,5/4, Yu Yangyi 2/6) 13, 22,5

3. Ukrajna (Vaszilij Ivancsuk 5/9, Pavel Eljanov 3/7, Zahar Efimenko 4/8, Alekszander Mojszejenko 6/8, Alekszander Arescsenko 1,5/4) 12, 19,5

4. Oroszország (Szergej Karjakin 2/6, Alekszandr Griscsuk 5,5/8, Jan Nepomnjacsij 6/9, Peter Szvidler 3,5/7, Nyikita Vitjugov 4/6) 10, 21

5. Magyarország (Lékó Péter 5,5/9, Almási Zoltán 3,5/9, Polgár Judit 5/9, Balogh Csaba 5/8, Erdős Viktor 0,5/1) 10, 19,5

6. Egyesült Államok 10, 18,5

7. Azerbajdzsán 9, 19

8. India 7, 15,5

9. Izrael 5, 13

10. Egyiptom 0, 9

 

Hely.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

TB1

TB2

1

Örményország

*

2

2

2

2

14

22.5

2

Kína

*

2

3

13

22.5

3

Ukrajna

2

*

2

12

19.5

4

Oroszország

2

2

*

3

3

1

4

3

10

21.0

5

Magyarország

1

*

2

2

3

10

19.5

6

Egyesült   Államok

2

½

1

2

*

3

10

18.5

7

Azerbajdzsán

2

2

3

*

3

2

9

19.0

8

India

1

2

1

1

*

7

15.5

9

Izrael

½

0

½

2

*

3

5

13.0

10

Egyiptom

½

½

1

1

½

1

*

0

 9.0

Orosz szuperbajnokság

A moszkvai Központi Sakk-klubban megrendezett szuperbajnokság hatodik fordulója után Peter Szvidlert már bajnokként köszönthették. A szentpétervári Szvidler hatodik bajnoki címét szerezte meg, a viadal hatodik játéknapján negyedik győzelmét aratta, a címvédő Jan Nepomnjacsij ellen nyert.  Utolsó játszmáját Szvidler elég gyenge napot kifogva szinte ellenállás nélkül vesztett Alekszandr Morozeviccsel szemben. A nagy visszatérő, a sokadik hullámvölgyet „túlélő” Morozevics ezüstérmes lett. Nagy reményekkel indult a tornán az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, többet vártak Szergej Karjakintól. A világbajnok-jelölti döntőt játszó Alekszandr Griscsuk ismét bronzérmesként zárta szereplését. A címvédő Jan Nepomnjacsijnak esélye sem volt jó szereplésre. A 28 partiból 15 végződött döntéssel.

Még be sem fejeződött a viadal, máris fellángolt a vita, hogy milyen rendszerben bonyolítsák le a bajnokságot. Nem bizonyult szerencsés ötletnek a 8 fős lebonyolítás, de a legjobbak túlzsúfolt versenynaptára miatt a vezérkar nem látott más megoldást. A svájci rendszerű bajnokságról bejutott Alekszandr Galkin és ArtyomTyimofejev nem tudott igazi ellenállást tanúsítani. Kramnyik az első fordulóbeli erőszakosságának lett az áldozata. Három partit nyert, de két legfőbb riválisától sötéttel játszva vereséget szenvedett.

 

A 64. bajnokság végeredménye:

1.Peter Szvidler (2739) 5 pont

2. Alekszandr Morozevics (2694) 4,5

3-5. Alekszandr Griscsuk (2746), Szergej Karjakin  (2788)  és Vlagyimir Kramnyik  (2781) 4

6. Jan Nepomnjacsij  (2711) 3

7. Alekszandr Galkin (2598) 2

8. ArtyomTyimofejev (2665) 1,5

A világbajnok-jelölti párharcok negyeddöntőjének harmadik játéknapjának hőse az izraeli Borisz Gelfand volt. Lenyűgöző stílusban játszva használta ki az azeri Sahriyar Mamedgyarov hibáit. A szicíliai védelem schweningeni változatában újított, Mamedgyarov pontatlan 17.Vh3 lépésére centrumrobbantással válaszolt. Tetszetős volt a minőségáldozata, majd az azeri sakkozó kétségbeesett támadási kísérleteit könnyedén hárította. Tisztáldozata után hat(!) gyalogja volt a bástyáért, hadereje dominált a táblán. Tankönyvbe illő szép győzelmet aratott és szerzett vezetést.

Mamedgyarov,S (2772) - Gelfand,B (2733)
Szicíliai védelem [B87]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fc4 e6 7.Fb3 b5 8.0-0 Fe7 9.Vf3 Vc7 10.Vg3 0-0 11.Fh6 He8 12.Bad1 Fd7 13.f4 Hc6 14.f5 Hxd4 15.Bxd4 Kh8

Borisz Gelfand újítása a korábban látott 15...Ff6 16.Bd3 helyett.

16.Fe3                     

Sahriyar Mamedgyarov kihagyta a 16.f6 Fxf6 17.Bxf6 Vc5! (17...gxh6 18.Vf2 (18.Bxh6 Bg8 19.Vh4 Bg7 20.Bd3) 18...Va7 19.Kh1) 18.Fxg7+ Hxg7 19.Vf2 Ve5 20.Bf4 lehetőségét.

16...Hf6 17.Vh3?!

Az azeri sakkozó lebecsülhette ellenfele következő lépését.

 

                       

 

17...d5! 18.e5 Vxe5 19.Bh4 Bfc8 20.Kh1?!

Számolni kellett a 20.Fg5 Kg8 21.Fxf6 Vxf6 22.Bxh7 g6! változatot, hiszen 23.fxg6?? nem ment 23...Fc5+ miatt. A rutinos Borisz Gelfand nem tétovázott, meghúzta az esélyes minőségáldozatot.

 

 

20...Bxc3! 21.bxc3 Vxc3 22.Bd4?! a5! 23.Bd3?! Vc6 24.c3 a4 25.Fc2 e5!

Sötét egyre nagyobb fölénybe került. Mamedgyarov kétségbeesett kísérleteket tett állása megmentésére, de Gelfand királya teljes biztonságban érezhette magát.

26.Fg5 b4! 27.Vh4 bxc3 28.Bh3 Kg8 29.Be1 e4! 30.g4 Kf8 31.Fe3 Vc4! 32.g5 Fxf5! 33.gxf6 Fxf6 34.Vh5 Fg6!? 35.Vg4 Vxa2

 

Igazán ritka állás, Gelfandnak hat(!) gyalogja van az áldozott bástyáért. A sötét haderő teljes aktivitásban, az a szabadgyalog pedig roboghat előre.

36.Fb1 Vc4 37.Vg2 a3 38.Fa2 Vc6 39.Bg3 Bb8 és világos feladta

Borisz Gelfand öt döntetlen után a világbajnok-jelölti döntő hatodik partiját nyerte meg és lett a világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A Grünfeld védelmű összecsapás során közel egyenlőek voltak az esélyek, az orosz sakkozó gondolkodott többet, eredeti bástyamanővere kiélezte a küzdelmet. A fenyegető időzavar árnyékában döntő hiba volt az elhibázott csere, a sötéten mozgó futó nagyon hiányát nagyon megérezte. Tisztjei egyre rosszabb helyzetbe kerültek, Gelfand nagyon magabiztosan játszva egyre nagyobb fölénybe került, pontos játékkal vezette győzelemre haderejét.

Gelfand,B (2733) - Griscsuk,A (2747)
Grünfeld védelem [D76]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hf3 Fg7 4.g3 d5 5.cxd5 Hxd5 6.Fg2 Hb6 7.Hc3 Hc6 8.e3 0-0 9.0-0 Be8 10.Be1 a5

Az új divat a sokat játszott 10...e5-ös változat helyett.

11.Ve2 Fg4 12.h3 Fe6 13.b3 a4 14.Bb1 axb3 15.axb3 Vc8

Hosszas gondolkodás után húzta Alekszandr Griscsuk.

16.Kh2

Borisz Gelfand a nyugodt életet kedveli. 16.g4 f5 17.Hg5 Fd7 18.Hd5 h6 19.Hxb6 cxb6 20.Vc4+ Kh8 21.Hf7+ Kh7 22.d5 b5 nagy bonyodalmakhoz vezetett volna.

16...Ba5

Griscsuknak csak 51 perce maradt, míg Gelfand csak 14 percet használt el a 2 órás gondolkodási idejéből. A bástyalépés azonban meglepetéssel érte az izraeli sakkozót, idegesen forgatta az asztal alatt a tábláról már levett figurákat.

17.Bd1

Nem ijedt meg a 17...Bh5 lehetőségtől. A 17.g4 Bd8 18.b4 Ba8 19.b5 Ha5 20.Fa3 Vd7 változat nem nyerte el tetszését. 17.Hb5 Hb4 18.Fd2 c6 19.Hc3 Bh5 20.h4 Fg4 utáni pozícióval is elégedett lehetne sötét.

17...Bh5 18.Hh4 Ff6 19.f4 Bd8

Griscsuk nem akart minőséget áldozni a 19...Fxh4 20.gxh4 Bxh4 (20...Bd8 21.Vf2 Hd5 22.Hxd5 Bhxd5) 21.Kg3 Bxh3+ 22.Fxh3 Fxh3 23.d5 Hb4 24.Fa3 folytatással.

20.Vf2

 

20...Fxh4?!

A sötéten mozgó futó lecserélését a vb honlapján a játszmát élőben elemző Alekszandr Halifman FIDE exvilágbajnok kritizálta. 20...Hd5 21.Hxd5 Bdxd5 volt a helyes döntés, 22.Fxd5 Fxd5 változatban Griscsuknak bőséges ellenértéke lett volna az áldozott minőségért.

 21.gxh4 Hd5 22.Hxd5 Bhxd5 23.Fb2 Bb5 24.Ve2 Bh5 25.e4! Fxb3 26.Bdc1! Ha5

A sötét haderő tisztjei egyre tragikusabb helyzetbe kerültek, az orosz nagymester helyzetét súlyos időzavar is nehezítette.

27.d5 b6

 

28.Fe5! c6 29.dxc6 f6 30.Fa1

Számításba jött a 30.c7 Bd7 31.Bxb3 Hxb3 32.Vc4+ Kg7 33.Vxb3 fxe5 34.Vxb6 exf4 35.Vb8 Bxc7 36.Vxc7 Vxc7 37.Bxc7 Kf6 38.Ff3 folytatás is.

30...Bc5 31.Bxc5 bxc5 32.Vb5 Vc7

 

33.Bxb3! Hxc6

 Simán nyert 33...Hxb3-ra 34.Vxb3+ Kg7 35.e5 és a világos futópárral szemben nincs védelem.

34.e5 Hd4 35.Vc4+ és sötét feladta

A csapat-világbajnokság negyedik fordulójában válogatottunk az olimpiai bajnok ukránokat győzte le. A siker kulcsa az éltáblán Lékó Péter nagyszerű győzelme volt. A spanyol megnyitás Marshall támadásában nagymesterünk jól előkészített tisztáldozatos házivarival lepte meg a háromszoros olimpiai bajnok Vaszilij Ivancsukot. Péter meglepő két  lépésére Ivancsuk kávét rendelt a kapitányától, majd hosszas gondolkodás után a legjobb folytatást választotta. Nagy volt a tumultus a táblájuknál, hiszen a tisztáldozat híre futótűzként terjedt el a teremben. Ivancsuk időzavarba került, hibázott, elkerülte az örökös sakkot, a 41. lépés után feladásra kényszerült.

Ivancsuk,V (2768) - Lékó,P (2717)
Spanyol megnyitás [C89]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 0-0 8.c3 d5 9.exd5 Hxd5 10.Hxe5 Hxe5 11.Bxe5 c6 12.d4 Fd6 13.Be1 Vh4 14.g3 Vh3 15.Ve2 Fg4 16.Vf1 Vh5 17.Hd2

A másik fővari 17.Fe3 Bae8, vagy 17....f5, mindkét színnel sokat kell tudni.

17...f5

Péter négy éve Peter Szvidler ellen a 17...Bae8 18.Bxe8 Bxe8 19.f3 Ff5 20.He4 Fc7 21.Fd2 Vg6 eltérésben remizett.

18.c4

 

18...f4!

Derült égből villámcsapás!

19.cxd5 c5!

Nagymesterünk két villámgyors lépése után Vaszilij Ivancsuk mintegy 50 percet gondolkodott. Nem hitt a szemének, hogy létezik ilyen tisztáldozat?

20.Be4!                                                                       

Az ukrán olimpiai bajnoknak volt mit számolnia, szép tündérvarikat is felfedezhettünk a várakozás közepette. 20.Vg2-re  sötétre előnyös a 20...Bae8 21.Be6 c4 22.Fc2 (22.Hxc4 bxc4 23.Fxf4 cxb3 24.Bxd6 bxa2 25.Fe5 Vf5!) 22…Fxe6 23.dxe6 Bxe6 24.Fe4 f3 25.g4 Vf7 változat.

20...c4 21.Fc2 fxg3 22.hxg3 Fxg3 23.fxg3 Bxf1+ 24.Hxf1 Vh3!

 

 

25.Be3 Bf8 26.Fd2 Ff3 27.Bxf3 Bxf3 28.Fe4 Bxg3+ 29.Hxg3 Vxg3+

 

 

30.Fg2?

Ivancsuk kockáztatott. 30.Kf1 Vh3+ 31.Kf2 Vh2+ 32.Ke3 Vh3+ 33.Ff3 Vh6+ örökös sakkal remi lett volna.

30...Vd3! 31.Fe1 Vxd4+ 32.Ff2 Vxb2 33.Bf1 Vd2

 Számításba jött a 33...Va3 34.Fe4 c3 folytatás.

 34.Fc5 g6?!

Ellenesélyt adott, 34…h6 35.Bf8+ Kh7 36.Fe4+ g6 simán nyert volna.

35.Bf8+ Kg7 36.Bf2 Vd1+ 37.Bf1 Vd2 38.Kh2?

Ivancsuk döbbenetes, nem akart lépést ismételni….

38...c3 39.Bf2 Ve1 40.Fd4+ Kh6 41.Fh3?

 

41...c2! és világos feladta

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

A világbajnoki döntő kilencedik játszmájában Nepomnjacsij tisztet nézett el, Carlsen már 6-3-ra vezet
2021. 12. 08.

Négy döntetlen a férfi bajnokságon, a női viadalon kettős győzelmet értek el a Terbe testvérek
2021. 12. 08.

Kedden kezdődik a női és a férfi sakkbajnokság, Gaál Zsóka és Berkes Ferenc vezeti a rajtlistát
2021. 12. 06.

A Szuperligában három forduló után már hat és fél pont a címvédő Tungsram ANSK előnye
2021. 12. 06.

Nepomnjacsij gyalogot nézett el a nyolcadik partiban, Carlsen könnyen nyert, 5-3-ra vezet
2021. 12. 05.

Döntetlen a hetedik játszma, a világbajnoki döntő félidejében Magnus Carlsen 4-3-ra vezet
2021. 12. 04.

Magnus Carlsen 136 lépésben nyerte meg a világbajnoki döntő hatodik játszmáját
2021. 12. 04.

A világbajnoki döntő ötödik játszmája, a harmadik spanyol megnyitású parti is döntetlen lett
2021. 12. 02.

A 18 éves Alireza Firouzja az új világranglista második helyettje, Magnus Carlsen előnye 52 pont
2021. 12. 01.

Magnus Carlsen 31. születésnapján 33 lépésben lett döntetlen a világbajnoki döntő negyedik játszmája
2021. 12. 01.

A világbajnoki döntő harmadik játszmája békés döntetlennel fejeződött be
2021. 11. 28.

Dubajban kölcsönösen elszalasztott kedvező lehetőségek után 58 lépésben döntetlen a második játszma is
2021. 11. 28.

Küzdelmes döntetlennel kezdődött meg a világbajnoki döntő
2021. 11. 27.

Dubajban ma kezdődik Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij 14 játszmás világbajnoki döntője
2021. 11. 26.

Dubajban pénteken kezdődik Magnus Carlsen és Jan Nepomnjacsij 14 játszmás világbajnoki döntője
2021. 11. 25.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog