Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A 2011-es esztendő legfontosabb versenyeinek krónikája I.

Címkék: A 2011-es esztendő krónikája I.

A sakktörténelem legfiatalabb világbajnoka, a 17 esztendős kínai Hou Ji-fan megvédte címét az indiai Humpy Koneruval szemben. Az oroszországi Kazanyban a világbajnok-jelölti páros mérkőzésekenaz izraeli Borisz Gelfand diadalmaskodott  és az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója lett.  Hanti-Manszijszkban az orosz Peter Szvidler győzött a 128 résztvevős kieséses rendszerű Világkupán. Honfitársa, Alekszandr Griscsuk és az ukrán Vaszilij Ivancsuk harcolta még ki a világbajnok-jelöltséget. A kínai Ningbóban megrendezett férfi csapat-világbajnokságon az örmény válogatott végzett az élen, együttesünk ötödik lett. A nők viadalán a törökországi Mardinban a kínai csapat triplázott, harmadszor is győzött. A görög üdülőhelyen, Porto Carrasban bravúros hajrával férfi válogatottunk a csapat Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, női együttesünk csak 15. lett. Óriási meglepetés a német férficsapat elsősége, a nők versenyében az oroszok megvédték elsőségüket. Polgár Judit a franciaországi Aix-les-Bains-ben a 12. Európa-bajnokságon bronzérmes. Nagymesternőnk egy hármas, majd a hajrában egy parádés négyes nyerőszériával érte el sikerét, biztosan jutott ki a Világkupára. Tbilisziben a női kontinensbajnokságot a litván Viktorija Cmilyte nyerte meg, Hoang Thanh Trang 19. helyezésével is kiharcolta a 2012-es kieséses rendszerű vb-n való indulás jogát. Kutaisziben rendezték meg a rapid Európa-bajnokságot, amelyen Hoang Thanh Trang nagyszerű versenyzéssel első lett. A Grand Slam-döntőn a norvég Magnus Carlsent ünnepelték győztesként, Hou Ji-fan nyerte a női Grand Prix versenysorozatot. Carlsen győzött a báznai, a bieli és a moszkvai, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a dortmundi és a londoni, az amerikai Hikaru Nakamura a Tata Steel szuperversenyen. Rudolf Anna harmadszor, Erdős Viktor először nyert bajnokságot, az Aquaprofit NTSK csapata pontcsúccsal védte meg bajnoki címét. A 2011-es esztendő első négy hónapjának legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája, a gazdag játszmatermésből egy kis ízelítő.

 

A 2011. január 1-től érvényes világranglistás pontszámokat és a helyezéseket döntően befolyásolták a nankingi, a moszkvai és a londoni szuperversenyek végeredményei.  A sakktörténelem legfiatalabb ranglista-vezetője, a norvég Magnus Carlsen öt listán keresztül állt az élen, de 2010. november 1-től a világbajnok Viswanathan Anand két hónapra visszahódította az első helyet. Carlsen a sakkolimpián és a Grand Slam-döntőn gyengélkedett, de gyorsan rendezte sorait. A nankingi szuperversenyen megvédte elsőségét és a londoni tornán gyenge rajt után is a papírformának megfelelő eredményt ért el, 4 ponttal előzte meg Anandot. Legjobb magyarként Almási Zoltán 2719 ponttal a 27., Lékó Péter 2717-tel a 29. volt a rangsorban.

 

A top 10 listája:

1.Magnus Carlsen (norvég)  2814

2.Viswanathan Anand (indiai) 2810

3. Levon Aronjan (örmény) 2805

4. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2784

5. Szergej Karjakin (orosz) 2776

6. Veszelin Topalov (bolgár) 2775

7. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2773

8. Sahriyar Mamedgyarov (azeri) 2772

9. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 2764

10. Hikaru Nakamura (amerikai) 2751

A 23 esztendős amerikai Hikaru Nakamura szenzációs elsőségével fejeződött be a hollandiai Wijk aan Zee-ben a 73. Tata Steel Chess szuperverseny. A 23 esztendős nagymester egy forduló kivételével hol egyedül, hol holtversenyben az élen állt. Korábban is képes volt bravúrokra, a bonyodalmak bátor vállalására. Hat győzelmet aratott, a gyengébbeket biztosan győzte le, és Magnus Carlsentől elszenvedett veresége sem vetette vissza. Tekintélyt parancsoló a 2879-es performance-pontszáma, és a + 23 Élő-pont begyűjtése.

Az indiai világbajnok Viswanathan Anand megőrizte veretlenségét, rangadót azonban nem tudott nyerni. Két világossal elszenvedett vereséggel, korántsem meggyőző játékkal végzett holtversenyben a harmadik helyen Magnus Carlsen. Címvédőként, világranglista-vezetőként játszott a viadalon, de a holland Anish Giri és az orosz Jan Nepomnjacsij elleni vesztései után nagyon össze kellett szednie magát, hogy az élmezőnyben végezzen. Nem játszott látványosan az örmények kétszeres olimpiai bajnoka, a Grand Prix-győztes Levon Aronjan. Kivárta az esélyt, veretlenségét megőrizte.

Nagy sikert ért el a francia Maxime Vachier-Lagrave. A 20 esztendős junior világbajnok újoncként letette névjegyét. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik egyetlen vereségét Carlsentől tanulságos végjátékban világossal szenvedte el, a tizedik forduló után még négyes holtversenyben az élen állt.

A 16 éves Anish Giri megmutatta oroszlánkörmeit, ötvenszázalékos eredményét nem kalkulálva, hanem komoly küzdelmes partikban érte el. Nagy esélyt szalasztott el Anand ellen, kitűnő megnyitási repertoárja remek versenyzői tulajdonságokkal párosult, még több pont volt partijaiban. Az ukránok kétszeres olimpiai bajnoka, Ruszlan Ponomarjov csalódást okozott. Az orosz szuperbajnok Jan Nepomnjacsij hullámzó teljesítményt nyújtott. Az orosz Alekszandr Griscsuk óriásit bukott, öt partit is vesztett, a spanyol Alekszej Shirov pedig hatot, és sok-sok Élő-pontot. Az emlékezetes, meglepetésekkel tarkított tornán  a 91 játszmából 38 végződött döntéssel.

A verseny végeredménye:

1.Hikaru Nakamura (amerikai, 2751) 9 pont

2. Viswanathan Anand (indiai, 2810) 8,5

3-4. Magnus Carlsen (norvég, 2814) és Levon Aronjan (örmény, 2805) 8

5-6.Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2784) és Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2715) 7,5

7-8. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2744) és Anish Giri (holland, 2686) 6,5

9-10. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2733) és Wang Hao (kínai, 2731) 6

11-12. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2773) és Jan Smeets (holland, 2662) 4,5

13. Erwin L’Ami (holland, 2624) 4,5

14. Alekszej Shirov (spanyol, 2722) 4

 

Gibraltáron, az esztendő egyik legjelentősebb nyílt versenyén az ukránok kétszeres olimpia bajnoka, a március 18-án 42. életévet betöltő Vaszilij Ivancsuk elsőségével fejeződött be. Veretlenül, riválisait is legyőzve végzett az élen, 17500 fontos díjat nyert, fantasztikus a performance-pontszáma, 2968. Sikerével a virtuális ranglistán az ötödik helyre lépett előre, 2779-re növelte Élő-pontját. Messze a várakozáson felül szerepelt a 45 esztendős, Garri Kaszparovval 1993-ban világbajnoki döntőt játszó angol Nigel Short, 2883-mal nyűgözte le a sakkrajongókat. Egyetlen vereségét Ivancsuktól szenvedte el.

A nők versenyében a 2008-as sakkolimpián aranyérmes grúz csapat tagja, Nana Dzagnidze volt a legsikeresebb, 10 ezer font lett a jutalma. Erdős Viktor jól hajrázott, betegségével is megbirkózva a negyedik pontcsoportban végzett. Rapport Richárd a hajrában elfáradt, sok tanulsággal szolgált számára a torna, amelyen 232-en vettek részt.

A verseny végeredménye:
1. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 9 pont
2. Nigel Short (angol) 8,5
3-4. Kaido Kulaots (észt) és Michael Roiz (izraeli) 7,5
5-18. Fabiano Caruana (olasz), Nana Dzagnidze (grúz), Narayan Geetha Gopal (indiai), Francisco Vallejo Pons (spanyol), Pentala Harikrishna (indiai), Kiril Georgijev (bolgár), Pablo Lafuente (argentin), Liviu-Dieter Nisipeanu (román), Salome Melia (grúz), Giorgi Kahesvili (grúz), Erdős Viktor (magyar), Vjacseszlav Ikonnikov (orosz), Viorel Iordachescu (moldáviai) és Alekszandr Fier (brazil) 7
...
65-94. Rapport Richárd 5,5

Moszkvában a vietnami Le Quang Liem megismételte tavalyi sikerét, első lett a svájci rendszerű, 86 résztvevős X. Aeroflot-versenyen. Le az utolsó fordulóban sötéttel remizett az azeri Rauf Mamedovval, a bolgár Ivan Cseparinov világossal vereséget szenvedett az orosz Nyikita Vitjugovtól. Az orosz Jevgenyij Tomasevszkij megnyerte utolsó partiját, hármas holtverseny alakult ki az élen. Le és Vitjugov a tornán ötször volt sötét, Tomasevszkij ötször világos. A vietnami sakkozó erősebb ellenfelekkel szemben érte el 6,5 pontját, ez döntött javára Vitjugovval szemben. Le megismételte tavalyi sikerét, ismét játszhat a dortmundi szuperversenyen.

A X. Aeroflot-verseny végeredménye:
1-3. Le Quang Lien (vietnami), Nyikita Vitjugov (orosz) és Jevgenyij Tomasevszkij (orosz) 6,5 pont
4-10. Denisz Hiszmatullin (orosz), Yu Yangyi (kínai), Gata Kamsky (amerikai), Maxim Rodhstein (izraeli), Rusztakm Kaszimdzsanov (üzbég), Rauf Mamedov (azeri) és Ivan Cseparinov (bolgár) 6
11-25. Chanda Sandipan (indiai), Dmitrij Bocsarov (orosz), Dmitrij Andrejkin (orosz), Borisz Gracsev (orosz), Vagyim Zvjagincev (orosz), Tigran L Petroszjan (örmény), Dmitrij Jakovenko (orosz), Mihail Kobalija (orosz), Szana Sjugirov (orosz), Ding Liren (kínai), Maxime Vachier-Lagrave (francia), ... 5

A 2011. március 1-től érvényes világranglistás pontszámokat és helyezéseket döntően a Wijk ann Zee-i Tata Steel szuperverseny befolyásolta.  Viswanathan Anand ismét visszaelőzte Magnus Carlsent.

Az örmény Levon Aronjan megőrizte harmadik helyét, ahogy az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a negyediket. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk ismét bámulatba ejtette a sakkvilágot a gibraltári fantasztikus elsőségével, négy helyezést javított.

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovnak utoljára  a 2004. július 1-től érvényes listán volt ennyire szerény a helyezése. A top 10-ben az amerikai Hikaru Nakamura nyerte a legtöbb pontot, az orosz Alekszandr Griscsuk vesztette a legtöbbet, kevesen múlott, hogy nem került ki a tízes élcsapatból. A magyar rangsorban nem volt változás, Almási Zoltán 2 ponttal előzte meg Lékó Pétert. Harmincnyolc sakkozónak volt 2700, vagy több pontja. A top 100-ban  a legfiatalabb a 16 esztendős holland Anish Giri (2690) a 43. helyezett.

A top 10 listája:

1. Viswanathan Anand (indiai) 2817 (+ 7, 13)

2.Magnus Carlsen (norvég)  2815 (+ 1, 13)

3. Levon Aronjan (örmény) 2808 (+ 3, 13)

4. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2785 (+ 1, 13)

5. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 2779 (+ 15, 19)

6. Szergej Karjakin (orosz) 2776

7. Veszelin Topalov (bolgár) 2775

8. Hikaru Nakamura (amerikai) 2774 (+ 23, 13)

9. Sahriyar Mamedgyarov (azeri) 2772

10. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2747 (- 26, 13)

Dohában fejeződött be a női sakk Grand Prix-versenysorozat. A hatodik torna utolsó fordulójában az indiai Humpy Koneru sötéttel nyert a katari színekben játszó Zsu Csen ellen. Győzelmével Koneru az örmény Elina Danieljannal holtversenyben lett első. Az eredményért kapott 145 ponttal Koneru a GP-sorozat pontversenyében a második helyen végzett, a világbajnoknő, a kínai Hou Ji-fan kihívója lett. A grúz Nana Dzagnidze hiába győzte le indiai vetélytársnőjét az első fordulóban, végül 2,5 ponttal kevesebbet ért el mint Koneru. A 45 eldőlt játszma jól mutatta, hogy megalkuvás nélküli kemény csaták dúltak, a váratlan fordulatokat sem nélkülöző viadal méltó befejezése volt a GP-nek.

A verseny végeredménye:
1-2. Humpy Koneru (indiai) és Elina Danieljan (örmény) 8 pont
3. Marie Sebag (francia) 7
4-6. Pia Cramling (svéd), Nana Dzagnidze (grúz) és Maja Csiburdanidze (grúz) 5,5
7-8. Batkhuyag Munguntuul (mongol) és Xu Yuhua (kínai) 5
9-10. Lilit Mkrtchian (örmény) és Martha Fierro Baquerro (ecadori) 4,5
11. Antoaneta Sztefanova (bolgár) 4
12. Zsu Csen (katari) 3,5

A Grand Prix-versenysorozat végeredménye:
1. Hou Ji-fan (kínai) 410 pont (120, 130, 70 - a leggyengébb eredmény törölve-, 160)
2. Humpy Koneru (indiai) 398,3 (160, (70), 93,3, 145)
3. Nana Dzagnidze (grúz) 390 (130, 100, 160, (80))
4. Tatjana Koszinceva (orosz) 383,3 (160, 130, 93,3)
5. Elina Danieljan (örmény) 358,3 (120, (10), 93,3, 145)
6. Zhao Xue (kínai) 293,3 (90, 110, (40), 93,3)
7. Xu Yuhua (kínai) 275 (160, (30), 60, 55)
8. Marie Sebag (francia) 270 (80, 80, (30), 110)
9. Antoaneta Sztefanova (bolgár) 268,3 (45, 93,3, 130, (20))
10. Pia Cramling (svéd) 245 (65, 100, (55), 80)
11. Lilit Mkrtchian (örmény) 213,3 (80, 40, 93,3, (35))
12. Maja Csiburdanidze (grúz) 195 (45, (40), 70, 80)
13.Shen Yang (kínai) 185 (25), 60, 55, 45)
14. Batkhuyag Munguntuul (mongol) 175 (50, 70, (20), 55)
15. Zsu Csen (katari) 145 (30, 70, 45, (10))
16. Martha Fierro Baquerro (ecuadori) 120 (65, 20, (10), 35)
17. Maira Kovanova (orosz) 100 (40, 40, 20)
18. Ju Wenjun (kínai) 80 (80)
19. Yildiz Betul Cemre (török) 50 (10, 10, 20, (10))
20. Zeinab Mamedjarova (azeri) 25

Monacóban az örmény Levon Aronjan győzelmével fejeződött be a 20. Amber-verseny. Aronjan egypontos előnnyel győzött, 2008 és 2009 után harmadszor vehette át a győztesnek járó trófeát. Aronjan nyerte a vakversenyt, Magnus Carlsen nagy fölénnyel a rapidtornát.

 

A népszerű versenysorozat utolsó tornája méltó volt a hagyományokhoz. A világranglista első tíz helyezettjéből kilencen is játszottak a viadalon, öt nagymester – Levon Aronjan, Vlagyimir Kramnyik, Veszelin Topalov, Alekszandr Griscsuk és Borisz Gelfand - számára egyfajta „bemelegítés” volt a májusi világbajnok-jelölti párosmérkőzésekre. A verseny legnagyobb meglepetése az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik utolsó előtti helyezése. Hihetetlenül sokat hibázott, taktikailag sebezhető volt.

 

Az összetett verseny végeredménye:

1.Levon Aronjan (örmény) 15,5 pont

2. Magnus Carlsen (norvég) 14,5

3. Viswanathan Anand (indiai) 13

4-5. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) és Alekszandr Griscsuk (orosz) 11

6-9. Hikaru Nakamura (amerikai), Borisz Gelfand (izraeli), Veszelin Topalov (bolgár) és Vugar Gasimov (azeri) 10,5

10. Szergej Karjakin (orosz) 10

11. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 8

12. Anish Giri (holland) 7

 

A rapidverseny végeredménye:

1. Magnus Carlsen 9,5 pont

2. Levon Aronjan 7

3.-5. Vaszilij Ivancsuk, Veszelin Topalov és Viswanathan Anand 6

6. Hikaru Nakamura 5,5

7. Alekszandr Griscsuk 5

8-10. Szergej Karjakin, Vugar Gasimov  és Borisz Gelfand  4,5

11. Vlagyimir Kramnyik 4

12. Anish Giri 3,5

 

A vakverseny végeredménye:

1. Levon Aronjan 8,5 pont

2. Viswanathan Anand 7

3-5. Alekszandr Griscsuk, Vugar Gasimov és Borisz Gelfand 6

6. Szergej Karjakin 5,5

7-9. Vaszilij Ivancsuk, Hikaru Nakamura és Magnus Carlsen 5

10. Veszelin Topalov 4,5

11. Vlagyimir Kramnyik 4

12. Anish Giri 3,5

 

A franciaországi Aix-les-Bains-ben megrendezett 12. Európa-bajnokságon Polgár Judit bronzérmes lett. A matematika is főszerephez jutott a svájci rendszerű viadal 11. fordulójában. Az éremre esélyesek, de a biztos továbbjutást megcélzó nagymesterek már nem kockáztattak, sok gyors remi született. Az első asztalon játszott Polgár Judit a tornán veretlenségét megőrző orosz  Vlagyimir Potkinnal, aki már a tavalyi Eb-ről biztosította részvételét a Világkupán. Izgalmas csatái után nagymesternőnk gyors remivel bebiztosította  harmadik helyét. Ez sakkozásunk első érme a kontinensbajnokságok történetében. Nagy kár, hogy az Eb-re megváltoztatták a korábban érvényes kiírást, nem került sor „szétvívásra”. Polgár Judit remek, küzdelmes partikat játszott. Taktikai lehetőségeit tökéletesen használta ki, bátran kockáztatott, ha kellett, akkor jól védekezett. Nagy bravúr a hatodik körben elszenvedett váratlan veresége után elért mesternégyese! Élvezetes játszmáit nagy érdeklődés kísérte az interneten is.

Az újdonsült Európa-bajnok, Vlagyimir Potkin csak a 43. volt a rajtlistán, ötös nyerőszériával kezdett, a hajrában már taktikázhatott. Szép siker a lengyel Radoslaw Wojtaszek ezüstérme, sokat javult a játéka, amióta az indiai világbajnok Viswanathan Anand egyik segítője lett. Csalódást okozott az első helyre rangsorolt orosz Peter Szvidler. Egy pillanatra sem volt esélye a címvédésre az orosz Jan Nepomnjacsijnak. Még szerényebb Élő-pontszámú orosz nagymesterek is sikerrel vették az akadályt.

A 12. Európa-bajnokság végeredménye:

Európa-bajnok: Vlagyimir Potkin (orosz, 2653) 8,5 pont (performance-pontszám:2849)

2. Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2711) 8,5 (2826)

3. Polgár Judit (magyar, 2686) 8,5 (2799)

4. Alekszander Mojszejenko (ukrán, 2673) 8,5 (2755)

5-15. Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2707, 2819), Markus Ragger (osztrák, 2616, 2783), Sabastien Feller (francia, 2657, 2766), Peter Szvidler (orosz, 2730, 2751), Rauf Mamedov (azeri, 2667, 2751), Nyikita Vitjugov (orosz, 2720, 2741), Szergej Zsigalko (fehérorosz, 2680, 2732), Dmitrij Jakovenko (orosz, 2718, 2719), Anton Korobov (ukrán, 2647, 2697), Erneszto Inarkijev (orosz, 2674, 2695), Evgeny Postny (izraeli, 2585, 2633) 8

16-44. Szergej Azarov (fehérorosz, 2615, 2776), Ildar Hiarullin (orosz, 2634, 2771), Mihail Kobalija (orosz, 2672, 2754), Namig Gulijev (azeri, 2522, 2739), Alekszandr Rjazancev (orosz, 2679, 2728), Viorel Iordachescu (moldáviai, 2626, 2725), Constantin Lupulescu (román, 2626, 2722), Luke McShane (angol, 2683, 2718), Daniel Fridman (német, 2661, 2717), Alekszandr Motiljev (orosz, 2677, 2716), Ivan Ivanisevic (szerb, 2617, 2712), Baadur Zsobava (grúz, 2707, 2711), Mircea-Emilian Parligras (román, 2598, 2709), Jevgenyij Romanov (orosz, 2624, 2709),… 7,5

56. Rapport Richárd (magyar, 2540, 2624) 7

69. Balogh Csaba (magyar, 2601, 2545) 7

166. Antal Gergely (magyar, 2545, 2423) 6

 

A nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri, a 111-es Chess Informant legjobb partijaira szavazott. A lehetséges 70 pontból Polgár Judit az Európa-bajnokságon a grúz Pantszulaja elleni győzelme 58 pontot kapott. Minőségáldozat vezette be nagymesternőnk támadását, majd tisztáldozat következett, végül egy tetszetős bástyalépés fejezte be a győztes akciót. A szavazáskor Judit a moldáv Jordacsescu legyőzéséért 39 pontot kapott.

Pantszulaja,L (2595) - Polgár,J (2686)
Réti megnyitás [A13]

1.c4 e6 2.Hf3 Hf6 3.g3 d5 4.Vc2 c5 5.d4 cxd4 6.Hxd4 e5 7.Hb3

Az adatbázisban egyetlen játszma a 7.Hf3-as ellépésre. Alekszandr Aljechin következetes játékkal ért el előnyt: 7...Hc6 8.cxd5 Hxd5 9.a3 Fe6 10.Fd2 Fe7 11.Hc3 0-0 12.Fg2 Bc8 13.Bd1 Hd4 14.Vb1 Ff6 változatban az 1927-es kecskeméti tornán Takács Sándor ellen.

7...Hc6 8.Fg2 Hb4 9.Vd1 dxc4

Figyelmet érdemelt a 9...Ff5 10.Ha3 dxc4 11.Hd2 b5 lépéssorrend.

10.H3d2 Ff5 11.Ha3

Világos csak a 11.0-0 Bb8 12.Hxc4 Hc2 13.He3 Vxd1 14.Bxd1 Hxa1 15.Hxf5 Hc2 16.Hc3 Bd8 17.Bxd8+ Kxd8 18.Fxb7 változatban reménykedhetett volna.

 

 

                       

11...b5!

Judit remek minőségáldozata, a grúz nagymester királya középen reked és a sötét haderő koncentrált támadásának lesz kitéve.

12.Fxa8 Vxa8 13.Hf3 Hd3+!

Judit nem tudott ellenállni a tisztáldozatnak. Sötét előnyéhez vezetett a 13...Vc6 14.Fd2 Fc5 15.0-0 Fh3 16.Hc2 (16.Be1 Hg4) 16...Hxc2 17.Vxc2 e4 folytatás, Gari Kaszparov a prózai 13…a6 lépést javasolta.

14.exd3 Fxd3 15.Hxb5 Fb4+ 16.Hc3 0-0 17.Bg1 He4 18.Fd2 Bd8 19.Bc1 Hxc3 20.bxc3 Fa3 21.Fe3 Fxc1 22.Fxc1 Bb8

A tisztért cserébe sötétnek kezdeményezése van.

23.Hd2 Vd5 24.Va4 a5 25.Vd1 h6 26.Vf3?

 

 

26...Bb1!!

Pörölycsapás, tetszetős kombinációs megoldás, ami nagymesternőnk döntő fölényét eredményezte.

27.Kd1 e4

Még erőseb volt a 27...Vd7 28.Hxb1 Fe4+ 29.Fd2 Fxf3+ 30.Kc1 Vh3 folytatás.

28.Vf4 Ba1 29.Vb8+ Kh7 30.g4 Vd7! 31.Ve5 e3! 32.fxe3 Va4+ 33.Ke1 Bxc1+ 34.Kf2 Bxg1 és világos feladta

Polgár,J (2686) - Iordachescu,V (2626)
Caro-Kann védelem [B12]

1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 Ff5 4.Hd2 e6 5.Hb3 Hd7 6.Hf3 Fg6 7.Fe2 Hh6 8.0-0 Hf5 9.c3 Bc8 10.Ff4 c5 11.dxc5 Fxc5 12.Hxc5 Hxc5 13.Fb5+ Hd7 14.Fg5 Vc7 15.c4 a6

 

 

16.cxd5!

Esélyes tisztáldozat a középen rekedt sötét király helyzetére, és az ellenfél haderejének fejletlenségére építve.

16...axb5 17.Bc1 Vb8 18.dxe6 fxe6 19.Vb3 Hf8?

Érezhető volt a pánik a moldáviai nagymester soraiban. 19...Kf7 20.Vxb5 Bc6 21.Bxc6 bxc6 22.Vxc6 Hxe5 23.Hxe5+ Vxe5 24.Vb7+ Kf8 25.Bd1 Fe8 jobb volt.

20.Vxb5+ Kf7 21.Bxc8 Vxc8 22.Bc1 Vb8 23.g4 Hh6?!

 

 

24.Vb4! Kg8 25.Fxh6 gxh6 26.Ve7 Ve8 27.Vxb7

Nagymesternőnknek három gyalogja az áldozott tisztért, a vezérszárnyi szabadgyalogok ugrásra készen, hogy elinduljanak győzedelmes útjukra, míg a sötét tábor igazán vicces helyzetben.

27...Va4 28.b4 Fe8 29.Ve7 Vd7

 

30.Bc7!

A kegyelemdöfés.

30...Vxe7 31.Bxe7 Fc6 32.Hd4 Fd5 33.b5 Hg6 34.Bc7 Hxe5 35.f4 Hf7 36.f5 exf5 37.Hxf5 Fe6 38.b6 Fxf5 39.gxf5 Kg7 40.b7 Bb8 41.a4 Kf6 42.a5 Hd6 43.a6 Kxf5 44.a7 Bg8+ 45.Kf2 Hxb7 46.Bxb7 Ba8 47.Ke3 Ke5 48.Bxh7 Bc8 49.Kd3 Kd5 50.Bxh6 Ba8 51.Ba6 Kc5 52.h4 Kb5 53.Ba1 Kb6 54.Ke4 és sötét feladta

A Wijk aan Zee-i Tata Steel szuperversenyen a győztes amerikai Hikaru Nakamura egyetlen vereségét Magnus Carlsentől szenvedte el.

Carlsen,M (2814) - Nakamura,H (2751)
Szicíliai védelem [B92]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fe2 e5 7.Hb3 Fe7 8.Fe3 0-0 9.g4

Magnus "élesre töltött" az éllovas amerikai nagymester ellen, hosszúsánccal királyszárnyi támadás volt előkészített terve.

9...Fe6 10.g5 Hfd7 11.h4 Hb6 12.Vd2 H8d7 13.f4

Újítás a gyakrabban játszott 13.0-0-0 helyett.

13...exf4 14.Fxf4 He5 15.0-0-0 Bc8 16.Kb1 Vc7 17.h5 Bfe8 18.Ka1

A második profilaktikus királylépés.

18...Ff8 19.Hd4 Vc5

Világos egyszerűen védheti a b2 gyalogot a 19...Hec4 20.Fxc4 Hxc4 21.Vd3 Vb6 változatban 22.Fc1-gyel.

 

 

 

20.g6!

Megkezdődik a kézitusa.

20...Hec4

Világos minőséget nyert volna a 20...fxg6 21.hxg6 Hxg6 22.Hxe6 Bxe6 23.Fg4 változatban.

21.Fxc4 Hxc4 22.Vd3 fxg6?!

Hikaru Nakamura hibázott. 22...h6 tűnik a legjobb védekezésnek. Tetszetős a 22...b5 23.gxh7+ Kh8 24.h6! g6 25.Hxe6 fxe6 26.e5! Hxe5 27.Fxe5+ Vxe5 28.Vxg6 Fe7 29.He4 d5 30.Bdg1 dxe4 31.Vg7+ Vxg7 32.hxg7 és matt változat.

23.hxg6

Számításba jött a 23.Hxe6 Bxe6 24.Vh3 Bce8 25.hxg6 h6 26.Hd5 folytatás is. 26...Bxe4 27.Vf5 B4e6 28.Bdf1! és sötétnek nincs védelme.

23...h6 24.Vg3

Nehéz lett volna sötét helyzete a 24.Hxe6 Bxe6 25.Vh3 Bxg6 26.Hd5 változatban is.

24...Vb6 25.Fc1 Va5?! 26.Bdf1 He5

Nakamura már nagy bajban. 26...Ve5-re 27.Vf2! Bc7 28.Fxh6! gxh6 29.Hxe6 Vxe6 30.Hd5 Fg7 31.Hxc7 Fxb2+ 32.Kb1 következett volna.

27.Hd5

Figyelmet érdemelt 27.Hxe6 Bxe6 28.Hd5 (nem kell csillogni, a 28.Bxh6!? gxh6 29.Vh3 Bce8 30.Bxf8+ Kxf8 31.Vxh6+ Ke7 32.b4 Vc7 33.Hd5+ Kd7 34.Hxc7 Bxg6 35.Vxg6 Hxg6 36.Hxe8 Kxe8 37.Kb2 végjátékot játszani.) 28...Bxg6 29.Vb3 Kh8 30.Bf5 folytatás is.

27...Fxd5 28.exd5 Vxd5

 

29.Fxh6!

A remek áldozat szétbombázta sötét királyállását.

29...gxh6

Szép a mattkép 29...Vxd4-re 30.Fe3 Vg4 31.Bh8+! Kxh8 32.Vh2+ Kg8 33.Vh7-tel.

30.g7! Fe7

Prózai világos nyerése a 30...Fxg7 31.Hf5 Bc7 32.Hxh6+ Kh7 33.Hg4+ Kg8 34.Hf6+ változatban.

31.Bxh6 Hf7

 

32.Vg6! Hxh6 33.Vxh6 Ff6 34.Vh8+ Kf7 35.g8V+! Bxg8 36.Vxf6+ Ke8 37.Be1+ és sötét feladta

 

Egy parádés támadójátszma a kínai bajnokságról, kettős tisztáldozat, majd vezéráldozat a csattanó! A szavazáson a második helyen végzett a játszma 54 ponttal.

Zhao Jun (2580) - Xiu Deshun (2508)
Nimzoindiai védelem [E26]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.a3 Fxc3+ 5.bxc3 c5 6.e3 b6 7.Fd3 Hc6 8.He2 Fa6 9.e4 0-0 10.Fg5 h6 11.Fh4 g5 12.Fg3 d6 13.f4 Ha5 14.fxg5 hxg5 15.0-0 Hh5

 

16.Fxd6!!

Derült égből villámcsapás!

16...Vxd6 17.e5 Ve7 18.Hg3! Hxg3

 

 

19.Bf6!!

A második meglepetés!

19...Kg7

Nem volt idő a támadótisztek cseréjére, mert 19...Fxc4 -re 20.hxg3 Fxd3 21.Vxd3 Kg7 22.Ve3 Bh8 23.Baf1 Bag8 24.Vxg5+ Kf8 25.Bxf7+ Vxf7 26.Bxf7+ Kxf7 27.Vf6+ Ke8 28.Vxe6+ Kd8 29.d5! nyert volna.

20.Vg4! Bg8 21.hxg3 Hb7

A huszár d8-ra igyekezne, hogy védje az f7-et, de a baj máshonnan jön.

22.Baf1 Hd8 23.Ve4 Vb7 24.d5 Bh8

 

25.Vg6+!!

Parádés vezéráldozat, a matt védhetetlen.

25...fxg6 26.Bxg6+ Kh7 27.Bxg5+ Kh6 28.Bg6+ Kh7 29.Bg4+ Kh6 30.Bf6+ Kh5 31.Bh4+ és sötét feladta

 

Az Amber-torna rapidversenyén Nakamura kedvenc királyindiai védelmében az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikot is magadásra kényszerítette.

 

Kramnyik,V (2785) - Nakamura,H (2774)
Királyindiai védelem [E97]

1.Hf3 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 Fg7 4.e4 d6 5.d4 0-0 6.Fe2 e5 7.0-0 Hc6 8.d5 He7 9.Hd2 a5 10.a3 Kh8 11.Bb1 Hd7 12.b4 f5 13.f3 f4 14.Hb5 b6 15.Vc2 a4 16.Bd1 g5 17.g4 h5 18.h3 Bf6 19.Fb2 Bh6 20.Kg2 Hg6 21.Bh1 Ff8 22.Kf2 Hf6 23.c5 dxc5 24.Hc4 Fd6 25.Fc3 Kg7 26.Vb2 cxb4 27.axb4 Ve7 28.Bbg1 Fd7 29.Hbxd6 cxd6 30.h4? hxg4 31.hxg5

 

31...Hxe4+! 32.fxe4 Bxh1 33.Bxh1 f3 34.Hxb6 g3+! 35.Kxf3 Bf8+ 36.Ke3 Vxg5+ 37.Kd3 Fb5+ 38.Kc2 Bf2 39.Fd2 Bxe2 40.Vc3 g2 41.Bg1 a3 42.Kc1 Bxd2 43.Vxd2 a2 44.Kc2 Vxd2+ 45.Kxd2 Ff1 és világos feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog