Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szocsiban a sakkozás régi-új királyát, Magnus Carlsent ünnepelték

Címkék: Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand

Szocsiban ma tartották meg a világbajnoki döntő záróünnepségét. Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin köszöntötte a párharc két résztvevőjét, Magnus Carlsennek gratulált győzelméhez, világbajnoki címe megvéséhez, és Viswanathan Anandnak is a nagyszerű küzdelemért, amelyet sakkrajongók milliói követtek nyomon. A FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov adta át a díjakat. Iljumzsinov bejelentette, hogy két év múlva az Egyesült Államokban rendezik meg a világbajnoki döntőt.

 

A norvég világelső Magnus Carlsen úgy ítélte meg, hogy Viswanathan Anand jobban játszott, mint a tavalyi meccsen, végig küzdenie kellett a nyomása ellen. A sakkozás 16. világbajnoka dicsérte a szervezést, csapata kitűnően segítette őt. A dán Peter Heine Nielsen és honfitársa, Jon Ludvig Hammer mellett az angol Michael Adams és a francia Laurent Fressinet is szekundánsa volt, de az orosz Jan Nepomnjacsij és Vlagyimir Potkin is értékes tanácsokkal látta el, ahogy élvezhette Garri Kaszparov támogatását is.  „Köszönöm mindenkinek, aki támogatott engem ezen az érdekes utazáson. Kettő mögöttem, öt előttem” – írta Carlsen a Twitter oldalán.

Ezt a titokzatos számtant Garri Kaszparov magyarázta meg: „Carlsen az  én hét sikeres világbajnoki döntőmre tett célzást (pontosan 6,5). Ehhez sikert kívánok!” Kaszparov értékelte a meccs utolsó játszmáját: „Anandnak nagyon jó volt a felkészülése (vagy Kramnyiké?!) Fe6-tal, g5-tel. És a 23…b5 nagyszerű lépés volt. Carlsen ragyogó ötletet talált Kf3-e4-gyel. A Hh5 és f4 lépései is nagyon erősnek bizonyultak. Carlsen nagyon jól játszott, ez korántsem volt egyszerű, tekintettel a döntő játszma nagy feszültségére”- írta Kaszparov.

A sakkozás 13. világbajnoka a Spiegel magazinnak adott interjújában is értékelte a döntőt. Garri Kaszparov a generációs különbségre hívta fel a figyelmet. Magnus Carlsen nagy tehetség, de a meccsen nem mutatta a legjobb formáját, míg Anand jobban játszott, mint tavaly. Az eredmény is szorosabb volt, ezt annak tudta be, hogy a visszavágó meccset lélektanilag is nehezebb volt játszania a múlt évben aratott győzelme után.

„Meglepett-e a mérkőzés lefolyása? A meccs előtt Carlsen kétpontos győzelmét jósoltam. Magnusnak egy fontos előnye van: jobb sakkozó. De Carlsenre tipikusan számos partiban nem használta ki esélyét. Ezért a fokozott feszültséget okolom. Ez a meccs lélektanilag is nehéz volt számára azután, hogy tavaly fölényesen legyőzte Anandot.

Vishy nagyon jól felkészült. Megjegyzem és ironikusnak találom, hogy 14 évvel azután, ahogy kritizáltak engem, hogy Vlagyimir Kramnyikot nem tudtam legyőzni a berlini változatban, és Londonban elvesztettem világbajnoki címemet, a berlini általános lett a legmagasabb szinten is. Az amatőrök ezt unalmasnak találják, de ez egyáltalán nem egy végjáték, hanem egy vezérek nélküli középjáték, amely nagyon bonyolult lehet, ahogy ezt a meccs utolsó partijában is láttuk. A játszmák nem voltak igazán magas színvonalúak a magas feszültség miatt” – nyilatkozta Kaszparov. Carlsen nem mutatta meg a legjobb sakkját. Az orosz exvilágbajnok megragadta a lehetőséget, hogy a Nemzetközi Sakkszövetséget kritizálja, hogy Szocsiban rendezték meg a döntőt.

 

A hétszeres orosz bajnok Peter Szvidler a meccs egyik angol nyelvű kommentátora volt a chess24.com portálon.  Élvezettel hallgattuk színes magyarázatait, a szupernagymester látásmódja, az állások értékelése sokak számára jelentett nagy élményt. Érdekes megismerni véleményét a párharc utolsó partijáról.

„Érthető, hogy Carlsen nem akart a berlini változatban gyorsan remizni, ezt megteheti egyszerűen. Például 5.Be1-gyel 5.d4 helyett, ahol a legkisebb problémáid sincsenek, vagy 4.d3-mal játszani. Nem kétséges, hogy ez egy tervezett kísérlet volt, kijönni a nyitásból rizikó nélkül, Vishy 9…Fd7-tel játszott 9…Ke8 helyett. Ez sokkal harcosabb terv, ahogy ezt a partiban is láttuk. Ez kísérlet  a királyt a vezérszárnyra átvinni, összekötni a bástyákat, később a vezérszárnyon ellenjátékot megszervezni.

Nem vagyok a „berlini” nagy specialistája, ezért nem akarok elmélyedni a részletekben. De amikor Vishy 23…b5-öt húzta, még a játékosok arcán is látható volt, hogy Magnusnál jobban kontrolálja a szituációt, pozíciója esélyes volt az előny megszerzésére. Nem állítható, hogy sötét ebben az állásban sokkal jobban állt volna, de irányította a játékot. 26.Kf3 után Anandnak még 50 perc gondolkodási ideje maradt, pontosan érezte, hogy elhatározásra kell jutnia. Nyilvánvaló volt, ez számára nem rejtély, ebben a pillanatban eldől…nem a játszma sorsa, hanem hogy miként folytatódik a harc. Fontos döntést kellett hoznia, megmutatni, hogy jobb az állása.

Nagyon nem szeretem azt a műfajt – más fejével gondolkodni -, de úgy érzem, hogy a Bb8-b4 manőver egyetlen magyarázata az lehet: Vishy elhatározta, hogy a meccsben marad, ha normális lépéseket húzol, akkor sötétnek kicsit kedvezőbb lesz a pozíciója, de nem több. Folytatódhatott volna mindkét táborban a manőverezés, mikró fenyegetéseket lehetett volna létrehozni, a világos táborban levő gyengeségek lassú kihasználására játszani. Úgy tűnt számára, hogy ez kevés, és az elvszerű döntés a minőségáldozat. A probléma az volt, hogy nem ment!

Ezt a típus áldozatot Jan Nepomnjacsijjal az élő adásban elemeztük, számos esetben ez sokat ígérő lehet, de nem ebben a konkrét állásban. Ez az idegfeszültségben született elhatározás volt, azzal az óhajjal, hogy nem kiengedni az esélyt, nem eladni potom áron. Anand tudta, hogy jó állása van, és ez az érzés, hogy nem szabad tétovázni, ez vezetett a döntéséhez.

Világostól  nagyon pontos játékot követelt. Hosszas gondolkodás után Magnus nyitotta az állást, figuráinak aktivitásáért adta a c4 gyalogot. Ha sötétnek sikerült volna a d5 huszárt elüldöznie, akkor erős kompenzációt kapott volna a minőségért. Az áldozat maga átgondolt volt, de nem abban a pillanatban. Az előny érvényesítése hibátlan volt.” – magyarázta Szvidler hosszasan a 11. játszma lélektani hátterét is.

Az orosz nagymester a döntő végeredményét törvényszerűnek mondta, Magnus kevesebbet hibázott a döntő pillanatokban. Mindenképpen emlékezetes marad egy diagram, a hatodik játszmában a 26. lépés utáni. A mérkőzés más forgatókönyv szerint is alakulhatott volna. Szvidler véleménye szerint Anand a meccs második félidejét figyelemre méltóan játszotta, lélektanilag nem tört össze a nagy csapás alatt. Nehéz állásban jól védekezett a hetedik partiban, a következő három játszmát jól megjátszotta, a 11. összecsapásban vállalta a harcot, jól játszott, de a döntő pillanatban az ösztöne magával ragadta.

Az örmények háromszoros olimpiai bajnoka, Levon Aronjan St. Louisban értékelte a meccset. „Vishy ezúttal jobban felkészült, de nehéz Magnus ellen játszania, mert Magnus egy másik generáció sakkozója. A sakk fejlődik, és ha ezt nézzük, a legnagyobb sakkozók… Kaszparov a világ legjobb játékosa volt, de amikor látom őt elemezni a modern korszak játékosaival, az ő felfogása merőben más” – vélekedett Aronjan.

Az amerikai első számú sakkozó, Hikaru Nakamura nagyon kritikus volt, Magnus Carlsen győzelmét várta, de úgy ítélte meg, hogy Carlsen játéka nagyon rossz volt, vagy Anand játszott sokkal jobban. A hatodik játszmában elkövetett hibája szokatlan tőle, Carlsen a világos partikban sem volt meggyőző.

 

Az olasz Fabiano Caruanának sokan a legtöbb esélyt adják, hogy két év múlva a világbajnoki címért küzdhet meg Magnus Carlsennel. Vladiszlav Tkacsijev faggatta a világranglistán második sakkozót, miért kockáztatott Anand a 11. játszmában?

„Valószínűleg azért, mert nem hitt abban, hogy Magnust legyőzheti az utolsó játszmában. A meccsen csak egyszer tudta legyőzni Carlsent, de ez elsősorban Carlsen szörnyű megnyitási változatának volt köszönhető. A többi partiban erre nem volt esélye, ezért nem hitt az utolsó parti esélyében.”

Caruana nem kételkedik abban, hogy Anand a következő világbajnok-jelölti versenyen is játszani fog, aligha tervezi visszavonulását.

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: http://kremlin.ruwww.chesspro.ru, www.chessbase.com, http://ruchess.ru http://uschesschamps.com

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Vidit legyőzte Abduszattorovot, az utolsó forduló előtt ötös holtverseny az élen
2024. 01. 28.

Abduszattorov lépéselőnyben, a 11. forduló után félpontos előnnyel vezet
2024. 01. 27.

Abduszattorov és Gukesh az élen, Nepomnjacsij nyert Ding Liren ellen
2024. 01. 25.

A világossal játszók öt játszmát is nyertek, négyes holtversenyaz élen
2024. 01. 24.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog