Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Senki nem nyert annyi sakktornán, mint Karpov

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A sakkozás tizenkettedik világbajnoka, Anatolij Karpov hétfőn ünnepelte 60. születésnapját. Ősi riválisával, Garri Kaszparovval öt világbajnoki döntőt vívott, a szovjet válogatottal hatszor nyert olimpiai bajnoki címet, egyszer csapatvilágbajnok lett, míg négyszer az Európa-bajnok együttesnek is tagja volt. Kilencszer nyerte el az év legjobb sakkozójának megítélt Oscar-díjat. A statisztika szerint 166 versenyt nyert meg pályafutása során.

 

Anatolij Karpov 1951. május 23-án született az oroszországi Zlatousztban, az Urál hegység egy távoli városában. Négyévesen tanulta meg a sakkjáték szabályait, kilencéves korára már első osztályú játékos volt, tizenkét évesen pedig -  Mihail Botvinnik tanítványaként - már nagy tehetségként tartották számon. 15 éves korában szovjet sakkmesteri címet szerzett, 1969-ben Stockholmban ifjúsági világbajnok lett, 19 éves korában padig már nemzetközi nagymesteri címet kapott. 1975-ben játék nélkül lett világbajnok, miután az amerikai Robert Fischer visszautasította a FIDE javaslatát a világbajnoki döntő lebonyolításának menetrendjére, és ez rányomta a bélyegét egész pályafutására. Egyetlen nagymester sem diadalmaskodott annyi nagy tornán, mint Karpov. Újra és újra bizonyítania kellett, hogy igazi világelső, illetve világbajnoki címének elvesztése után ismételten megküzdött érte. 1973 és 1977 között nem volt igazi riválisa az év sakkozójának járó Oscar-díj odaítélésekor, 1979-1981 között is dominált, és még 1994-ben is az év legjobbjává választották.

Karpov 1973-ban megnyerte a leningrádi zónaközi döntőt, világbajnok-jelölti páros mérkőzésen Lev Polugajevszkijt (5,5-2,5), Borisz Szpasszkijt (7-4), majd Viktor Korcsnojt győzte le (12,5-11,5). Világbajnoki címét Korcsnojjal szemben kétszer védte meg, az 1978-as döntő Baguio Cityben a sakktörténelem egyik legviharosabb meccse volt, Karpov 16,5-15,5-re győzött. Három évvel később Meranóban már 11-7-es kiütéses győzelemmel verte vissza Korcsnoj címszerzési kísérletét. Karpov elsőségét három év múlva már honfitársa, a bakui zseni, Garri Kaszparov veszélyeztette, akivel hét év alatt öt világbajnoki döntőn csapott össze. Az elsőt, az 1984/85-ös párosmérkőzést hat győzelemig játszották volna. A csatározás 1984. szeptember 19-én kezdődött. Karpov megnyerte a harmadik, a hatodik, a hetedik, a kilencedik és a 23. játszmát, de a hatodik győzelmet nem tudta megszerezni. Kaszparov rendezte erősen megtépázott sorait, a 32., a 47. és a 48. játszmában megadásra kényszerítette Karpovot, és 5-3-ra szépített. A FIDE akkori elnöke, a Fülöp-szigeteki Florencio Campomanes a küzdő felek teljes kimerültségére hivatkozással - közel féléves csatározás után - 1985. február 15-én félbeszakította mérkőzést.

Óriási volt az értetlenség, hosszas tárgyalássorozat után a küzdő felek szeptemberben ültek újra sakkasztalhoz, ezúttal már a régi, 24 játszmás szisztéma szerint. Kaszparov megnyerte az első játszmát, Karpov a negyedikben egyenlített, az ötödikben átvette a vezetést. Előnyét egészen a tizenegyedik partiig őrizte, ekkor Kaszparov nyert, majd a tizenhatodik és a tizenkilencedik partiban aratott győzelmeivel az előnye két pontra nőtt. Karpov a 22. játszmában elért nyerésével szépített. A 24. összecsapáskor Karpov mindent egy lapra tett fel, támadott, de a 22 éves kihívó zseniálisan keresztezte világos királyszárnyi akcióját, a 13-11-es győzelemmel Kaszparovot a sakkozás tizenharmadik világbajnokaként ünnepelhették. Egy évvel később, a londoni-leningrádi helyszínnel megrendezett visszavágón Kaszparov 12,5-11,5-re nyert, 1987-ben Sevillában 12-12-vel védte meg világbajnoki címét. Karpov 1990-ben ismét megmérkőzött honfitársával, New York és Lyon volt a mérkőzés színhelye. Kaszparov az utolsó K-K mérkőzésen is 12,5-11,5-es győzelmet ért el.

Forrás: AFP/Samuel Kubani

Karpov a következő világbajnoki ciklusban meglepetésre az angol Nigel Short ellen 6-4-re elvesztette a világbajnok-jelölti párosmérkőzést. Kaszparov azonban - immár sokadszor - konfliktusba került Nemzetközi Sakkszövetséggel, így az angol sakkozóval a PCA (Profi Sakkozók Szövetsége) égisze alatt játszotta le a döntőt. Karpov ezzel újra lehetőséget kapott, hogy elvesztett - immár FIDE - világbajnoki címét visszaszerezze. Váratlan döntéssel a holland Jan Timmannal játszhatott világbajnoki döntőt, aki Short ellen elvesztette a világbajnok-jelölti döntőt. Karpovnak nem jelentett leküzdhetetlen akadályt a hollandok legjobbja, 12,5-8,5-re nyert. A FIDE döntésére az ismét világbajnok orosz nagymesternek a következő ciklusban világbajnok-jelölti döntőn kellett kvalifikálnia magát az újabb címmérkőzésre, Borisz Gelfandot 6-3-ra verte meg. 1995 novemberében Kirszan Iljumzsinovot választották a FIDE elnökévé, Karpov és az amerikai Gata Kamszky döntőjét a Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában, Elisztában rendezték meg. A konfliktusoktól sem mentes meccset Karpov 10,5-7,5-re nyerte meg.

Iljumzsinov elnök megreformálta a FIDE-világbajnokság lebonyolítását, a kieséses rendszerű 1997-es groningeni tornától távol maradt többek között Garri Kaszparov és Vlagyimir Kramnyik, holott ők csak az elődöntőtől kapcsolódtak volna be a küzdelembe. Karpov pedig privilégiumot kapott, legfőbb riválisainak távollétében csak döntőt kellett játszania. Az indiai Viswanathan Anand magabiztosan vette az akadályokat, a világbajnoki címért a pihent Karpovval 1998 januárjában vívott lausanne-i mérkőzésének alapszakasza 3-3-ra végződött, a rapid rájátszásban alulmaradt. Karpov a következő, 1999-es Las Vegas-i vb-n nem indult, helyette pereskedett a FIDE-vel. Az exvilágbajnok nem vállalta a részvételt Újdelhiben sem, de 2001-ben úgy gondolta, hogy hazai pályán, Moszkvában képes lesz visszahódítani címét. A kísérlet azonban kudarccal végződött, már az első fordulóban, a rapid rájátszásban kikapott a kínai Csang Peng-hsziangtól 3-1-re.

Pályafutása során Karpov több mint háromezer játszmát váltott különböző - egyéni, csapat, nemzetközi és hazai rendezésű - versenyeken. A szovjet válogatottal hatszor nyert olimpiai bajnoki címet, egyszer csapatvilágbajnok lett, míg négyszer az Európa-bajnok együttesnek is a tagja volt. Kilencszer nyerte el az év legjobb sakkozójának megítélt Oscar-díjat.

A sakk népszerűsítéséért tett erőfeszítései szintén kimagaslóak. Oroszország határain belül és kívül több mint ötven sakk-klubot alapított. A világon több mint húsz sakkiskola viseli a nevét. Több cikket és könyvet írt, válogatott játszmái és könyvei a világ több országában is kiadásra kerültek.

"Kaszparov belátta, esélye sincs arra, hogy befogjon" - Karpov-interjú 2006-ból

Karpov 2006-ban Miskolcon nyolcjátszmás rapid párosmérkőzést játszott Lékó Péterrel. A személyes találkozás alkalmával kérdeztük az exvilágbajnokot.
- Nagyon régen nem játszott már klasszikus gondolkodási idejű versenyen. Mi ennek az oka?
- Sajnos erre egyszerű a válasz, alig van verseny. A helyzet egyre rosszabb és rosszabb, ezen sürgősen változtatni kell. Összeszámoltam, hogy ebben az évben mintegy 56 sakkozót hívnak meg rangos versenyre. Ha azt számoljuk, hogy Topalov, Anand, mondjuk a négy-öt legjobb tornára is meghívást kap, akkor a többiek közül mintegy harmincan számíthatnak még egy-egy rangos versenyen való részvételre. Svájci rendszerű viadalokon való részvételem szóba sem jöhet, így maradnak a rapid tornák, hogy a formámat megőrizhessem. Érthető öröm volt számomra többek között Tallinban, a Keresz-emlékversenyen elért első helyem, a zürichi tornagyőzelmem a 166. volt a sorban, azt hiszem, hogy ezt a világrekordot senki nem tudja megdönteni. Kaszparov már régen nem számolja a győzelmeit, mert belátta, hogy esélye sincs arra, hogy befogjon.

- Fantasztikus pályafutásának is voltak keserű pillanatai, olyan játszmák, amelyek sorsdöntőnek bizonyultak.
- Sok ilyen volt. Nehéz elfelejteni a sevillai, 1987-es világbajnoki döntő utolsó partiját, remivel visszahódíthattam volna a címet Kaszparovtól. Minden másképp alakult volna, ha az első Kaszparov elleni meccsemen megnyerem a 41. partit, láttam a nyerést, de időzavarban biztosra akartam menni, aztán még a függőelemzésünk sem sikerült.

Forrás: Verőci Zsuzsa

- Melyik tornagyőzelmére a legbüszkébb?
- Feltétlenül az 1994-es linaresi sikeremre, két és fél ponttal előztem meg Kaszparovot, a tizennégy résztvevős szuperversenyen tizenegy pontot gyűjtöttem. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Kaszparov ellen nyert állást remiztem el, így akár még nagyobb is lehetett volna ez a különbség. Azt hiszem, hogy ez is világrekord, ezt a teljesítményt is nehéz lesz felülmúlni. A performance-teljesítményem közel 2980 körül volt, és nem szabad elfelejteni, hogy ekkor még az Élő-pontok nem inflálódtak.

- Számtalan nemzetközi szervezetben visel fontos funkciót, a világ számos országában Karpov-sakkiskolák működnek. 2005 nyarán még arról hallottunk, hogy a FIDE elnöki funkcióért is harcba száll.
- Nagyra becsülöm a FIDE elnökét, Kirszan Iljumzsinovot, de a csapata nem méltó a feladathoz. Úgy éreztem, hogy igazi programmal, hathatós szponzorok segítségével sokat tehetek a sakkozás jelenéért és jövőjéért. Akkoriban nagyon sok telefont kaptam, bátorítást, és egyúttal már a különböző funkciókra vágyók hívását is. Be kellett látnom, hogy az egyre erősödő harc közepette nagyon sok mindenről le kellett volna mondanom, ezért visszakoztam. Sok a tennivalóm, nemrég jelent meg az 59. sakk-könyvem, számos tervem vár megvalósításra. Remélem, hogy a sakk igazi szponzorokat talál, jól kidolgozott világbajnoki rendszer és számos nagy verseny segíti a népszerűsítést.



Anatolij Karpov négy évvel később harcba szállt a FIDE elnöki posztért. Karpov és csapata a sakkozás vélt krízise miatt kezdte kampányát. Szövetségek vezetőivel, munkatársaival, sakkozókkal, szervezőkkel, szponzorokkal folytattak tárgyalásokat, és azt hirdették, a sakk csak akkor virágozhat fel, ha a FIDE teljes vezérkarát és apparátusát lecserélik.

Az orosz exvilágbajnok tisztában volt azzal, hogy egy nagy sakkozó nem válik azonnal jó vezetővé is, profi menedzserekre van szükség ahhoz, hogy a sportág is igazán profi legyen. Élvezte az ősi rivális, Garri Kaszparov és a világranglistát vezető norvég Magnus Carlsen támogatását is. A vezető játékosokkal állandó párbeszédet ígért, a világbajnoki cím tekintélyének helyreállítása mellett átlátható, hosszú időszakra érvényes világbajnoki rendszert garantált volna.

Forrás: AFP

A sakkolimpia idején Hanti-Manszijszkban megtartott elnökválasztó közgyűlés nem nélkülözte a viharos pengeváltásokat, ebben az exvilágbajnok Garri Kaszparov játszotta a főszerepet. Egyenkénti szavazás döntött, hogy a jelenlevő küldötteknek van-e szavazati joguk. Az elnyúló procedúra után kezdődött meg a voksolás, ami az előzetes várakozásokat igazolta, Kirszan Iljumzsinovot 95-55 arányban választották meg újabb négyéves ciklusra a sakkdiplomácia első számú irányítójának.

Anatolij Karpov pályafutása egyik leghíresebb játszmáját az 1994-es linaresi szuperversenyen a bolgár Veszelin Topaloval vívta, háromszor is bástyát áldozott. Karpov a FIDE világbajnokaként a tizennégy résztvevős tornán tizenegy pontot szerzett, két és fél ponttal előzte meg a PCA világelsőjét, Garri Kaszparovot.

Anatolij Karpov (2745) - Veszelin Topalov (2660)
Angol megnyitás [A33]

1.d4 Hf6 2.c4 c5 3.Hf3 cxd4 4.Hxd4 e6 5.g3 Hc6 6.Fg2 Fc5 7.Hb3 Fe7 8.Hc3 0-0 9.0-0 d6 10.Ff4

A másik szokásos lépés 10.Fg5, amelynek célja a d6-ra korai nyomást gyakorolni. A d6 és e6 gyalogok elleni harcban világos gyakran cseréli sötéten mozgó futóját az f6 huszárért.

10...Hh511.e3!

A szokásos megközelítés világosnak kis előnyt ad: 11.Fe3 He5 12.c5 d5 13.Fd4 Hc6 14.e4. 11.Vd2 Hxf4 12.gxf4 is praktikus kipróbálásra vár (12.Vf4 is kis előny). Az én elképzelésem azonban a legvonzóbb. Világos kinyitja az e vonalat a még nagyobb nyomásért. A c4 és f4 gyalogok szintén őrzi a d6 és e6 gyalogot

11...Hxf4 12.exf4 Fd7 13.Vd2 Vb8

Nehéz lenne jobb mezőt találni a vezér számára.

14.Bfe1!

A futó ütésben lesz f4-f5 áttörés után ezért sötétnek ezt meg kell előznie, ezt azt jelenti, hogy meg kell gyengítenie a királyszárnyi gyalogszerkezetet. Egyelőre ez ártalmatlannak tűnik, hiszen valamennyi világos tiszt a másik szárnyon van.

14... g6 15.h4! a6

Jóllehet a világos huszárok messze vannak a királytól, 15...h5 a körülmények között túlzottan is merésznek tűnik. Világos áttörhet a király irányába 16.Bad1 Bd8 17.f5! gxf5 18.Vh6-tal, komoly szándékkal.

16.h5! b5 17.hxg6 hxg6 18.Hc5! dxc5

A futó ellépésére, 18...Fe8-ra világosnak két kitűnő lehetősége is lenne: 19.Hxa6 Bxa6 20.cxb5 Bb6 21. bxc6 és (nekem jobban tetsző) 19.Hxe6!? fxe6 20.Bxe6 Bf6 21.Bae1 Bxe6 22.Bxe6 Ff7 23.Ve3 Vc8 24.Fxc6.

19.Vxd7 Bc8

Forrás: [origo]

20.Bxe6!!

Világos elgondolásának poénja. Tornádóként a világos bástya darabokra tépi szét a sötét állást.

20... Ba7 21.Bxg6+! fxg6 

Sötét nem tudja visszautasítani az áldozatot, hiszen fonalasan veszít pl.: 21...Kf8 22.Vh3 fxg6 23.Vh8+ Kf7 24.Fd5 matt, vagy 21...Kh722.Vh3+ Kg6 23.Fe4+ Kg7 24.Vh7.

22.Ve6+ Kg7 23.Fxc6 Bd8 24.cxb5 Ff6 25.He4 Fd4 26.bxa6

Világosnak két másik út is rendelkezésére állt döntő előny megszerzésére: 26.Vg4 axb5 27.f5 Bd6 28.Hxd6 Vxd6 29.Fb5 Bf7 vagy 26.f5 gxf5 27.Vxf5 teljesen szétrombolva a sötét király védelmét. Érdekes lehet egy másik változat is: 26.Kg2 axb5 27.Bh1 Bh8 28.Bxh8 Vxh8 29.Fe8!.

26...Vb6 27.Bd1 Vxa6

Forrás: [origo]

28.Bxd4!!

Egy játszmában a harmadik bástyaáldozat. Igazán ritka eset, különösen ilyen magas szintű versenyen.

28... Bxd4 29.Vf6+ Kg8 30.Vxg6+ Kf8 31.Ve8+ Kg7 32.Ve5

Könnyebb nyerés volt 32.Hxc5 Bd1+ 33.Kh2 Vf1 34.Ve5+ Kh6 35.Vg5+ Kh7 36.Fe4+ Kh8 37.Vh5+ Kg7 38.Ve5+, de nem volt elegendő idő megtalálni a korrekt sakkok sorozatát.

32...Kg8 33.Hf6+ Kf7 34.Fe8+ Kf8 35.Vxc5+ Vd6 36.Vxa7 Vxf6

Érdekes védekezés volt a pattmotívumra  épített 36... Bd1+ 37.Kg2 Bg1+, de 38.Kh3 (38.Kxg1?? Vd1+ 39.Kg2 Vh1+! 40.Kxh1 patt) 38... Bh1+ 39.Kg4 Bh4+ 40.Kg5 és világos nyer.

37.Fh5 Bd2 38.b3 Bb2 39.Kg2 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog