Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rappport: A sok munkának megvan az eredménye, jobban hasznosítom a tanultakat

Címkék: Rapport Richárd

Legfiatalabb nagymesterünk, a 17 éves Rapport Richárd nagy sorozata a tavalyi junior vb-n elért holtversenyes első helyével kezdődött. A Bucholz-pontszámítás a török színekben játszó Alekszandr Ipatovnak kedvezett, ahogy Wijk aan Zee-ben a Berger-Sonneborn pontszám alapján a német Arkadij Naiditsch mögött is ezüstérmes lett. A Neckar Open első helyét már begyűjtötte, Malmőben is sakkozónk vehette át a győztesnek járó trófeát. A francia csapatbajnokságon a címét megvédő Clichy legeredményesebb játékosa volt, egy év alatt 90 Élő-pontot nyert. Vezeti a 18 éven aluliak világranglistáját. Négy nap múlva már Görögországban versenyez, majd a bieli szuperversenyen szerepel. Sikereiről, a tornákról, a nemzetközi sakkélet érdekességeiről is beszélgettünk. A legközebbi cél a bűvös 2700 Élő-pont, ehhez 2 plusz kell. A pályafutásának legfontosabb állomásait jelző kupák, oklevelek mellett ez a kép Ricsi szobájának a falán.

                       

A 2013-as esztendőt 2621 Élő-ponttal kezdted,  július 1-től érvényes világranglistán már 2693(4) ponttal szerepelsz. Mi a nagyszerű eredményekben gazdag öt hónap titka, jó játékodnak kulcsa?

Visszatekintve versenyeimre úgy gondolom, hogy már egy éve tart ez a jó sorozat, minden versenyemen nyertem Élő-pontot. Amióta ismét Ruck Robival dolgozom, egyre jobbak az eredményeim. Azt nem mondhatom, hogy mindig stabilan játszottam, de az eredményeim folyamatosan javultak. Érdekes volt, hogy tavaly a görög csapatbajnokság június 30-án kezdődött, így még a régi Élő-pontommal a 2577-tel játszottam, július 1-től már 2601 pontom volt most július 3-án kezdődik a csb, így már az új Élőm számít. Gyakorlatilag egy év alatt több mint 90 Élő-pontot nyertem. Bevallom őszintén, hogy a pontok annyira nem érdekelnek, hanem a játék a fontos.

 

Azért az sok mindent elárul, ha a jó eredmények mellett a pontjaid is növekedtek, folyamatosan javul a világranglistás helyezésed. Ha visszanézel a januári Rapport Ricsire és összeveted a francia csb-n bajnokságot nyert csapat, a Clichy legeredményesebb játékosával – 10 partiból 8,5 pont -, akkor hogy látod magad? Magabiztosabb lettél? Nagyobb az önbizalmad? Tekintélyed lett a nagymestereknél is?

Sok múlott azon is, hogy míg korábban bizonyos varik nem jöttek ki, most már egyre gyakrabban a jól elemzett változatot játszhatom, és a pontot is begyűjtöm. A sok munkának megvan az eredménye, a tanultakat jobban hasznosítom. Sokat sakkozok, készülök, de igaz, hogy most már jobban tartanak tőlem.

Arra azért megkérlek, hogy túlzottan extravagáns ötletekkel ne borzold az idegeinket, a malmői tornán látott 2…h5-ös ötletekhez hasonló elgondolásokkal ne kínozd drukkereidet, az érted szurkolókat.

Azt ott a tábla mellett találtam ki. Befolyásolt, hogy előző nap léptem egy korai h4 lépést, ami sokáig elemzés volt, amíg ki nem jött a totálisan nyert végjáték, amit aztán remire rontottam. Ez lélektanilag egy kicsit megtört, feladat, hogy ezen javítanom kell. Meg kell tanulnom, hogy az egészséges kockázatvállalás határait nem szabad túllépnem. Szeretem a sakkomban, hogy nyerésre játszom. Megpróbálom kiélezni a küzdelmet, nem úgy, mint Carlsen, akinek mindegy, hogy milyen az állás, azt játssza nyerésre. Az erősségem egyúttal a gyengeségem is, vereségeim az állások túlzott kiélezésének köszönhetőek. A sakk az játék. Nem mindig csak objektív eszközökkel lehet partit nyerni. Az állást játszom, de az ellenfél is számít. Többet hibáznak, ha nehezebben tudnak eligazodni a bonyodalmakban.  

A szobádba belépve a sakkasztalon Bobby Fischer 60 válogatott játszmáinak híres könyvét pillantottam meg.

Szeretem a legjobbak válogatott játszmáinak gyűjteményeit. Gyűjtöm az értékes könyveket. Új szerzeményem Ivancsuk válogatott játszmái, kár, hogy nem saját elemzéseivel jelent meg.

A 2013-ban játszott klasszikus partijaid eddigi statisztikája remek. Huszonhat partit nyertél 21 döntetlen mellett, s mindössze három vereséget szenvedtél, Mennyit készülsz egy-egy partira?

Körversenyen előre el lehet dönteni, hogy ki ellen melyik változatot játszom meg. Játszma előtt ott már kevesebbet készülök, hiszen itthon már feltérképeztük ellenfeleimet. Így készülök már a bieli tornára is. A tavalyi athéni junior világbajnokságon készültem talán legtöbbet, ott ötödik kiemelt voltam, Wijk aan Zee-ben hetedik a rajtlistán. A francia csb-re alig tudtam készülni a különleges lebonyolítás miatt.

Mesélj egy kicsit erről a lebonyolításról, mert sokan nem értik a pontozást, a táblasorrendet, a csapatösszeállítási trükköket.

Senki nem tudja, hogy miért, de 103 Élő-pont különbségig lehet cserélni. Reggel 10 óráig kell leadni a táblasorrendet, 14 órakor kezdődtek a fordulók. Nyolc táblán játszunk, kötelező egy női tábla. Nekem tetszik, hogy csak a nyert partik számítanak, csak valahol az ötödik forduló táján sikerült megértenem a pontozást, a mérkőzés megnyerése 3 pont, a remi kettőt ér, a vereségért is kapnak egy pontot a csapatok. A publikumnak is szórakoztató, hogy lehet cserélni a táblasorrendet, lehet játszani a színekkel. Megbeszélés van, taktikázni kell. Három igazi rangadó volt, ebből kétszer az első táblán küzdöttem. Vigyáztak arra, hogy a nyerésre képesek inkább világossal játszanak, így Maxime Vachier-Lagravet, az orosz Dmitrij Jakovenkót és engem is preferáltak ebből a szempontból. Megbeszéltük, kéréseimet meghallgatták, teljesítették. Világossal kezdtem az egyes táblán, majd világos voltam a másodikban a második táblán, és az sem volt gond, ha a csapat érdeke azt kívánta, hogy hátrább játsszak. Nagyon jó volt a hangulat a csapaton belül, itt szóba állnak egymással a játékosok.

A taktikázás egy kicsit a focira emlékeztet, a góllövő játékosok kapják a „labdát”…

Érdekes, hogy az egyik fontos meccset 7-0-ra nyertük meg, akkor minden bejött, csak Laurent Fressinet remizett gyorsan. Ellenfelünknél a lengyel Kamil Miton volt az egyes, a másodikon pedig a német Arkadij Naiditsch játszott. Nagyon örültem, hogy igazán jó partiban sikerült visszavágnom Wijk aan Zee-i vereségemért. Egy másik meccset csak 4-3-ra nyertünk meg, itt én David Albertot vertem. A tíz meccsen összesen csak négy partit buktunk el, ezen a találkozón ebből hármat, picit necces volt. A bajnokságnak remek volt a szervezése, apró problémák azért előfordultak. Nagyon szép kisváros Haguenau, ahol a csb-t megrendezték. A Clichy a legprofibb csapat. Nehéz összehasonlítani a francia csb-t a Bundesligával, más a lebonyolítás, itt 11 nap alatt lejátsszuk a bajnokságot, a németeknél a hosszú hétvégeken zajlanak a fordulók, a taktikázási lehetőség miatt a francia megoldás izgalmasabb.

Hogy jött létre a szakmai kapcsolatod Laurent Fressinettel, akinek szekundáltál az Aljechin emlékversenyen, majd a bajnokcsapatban is együtt játszottatok.

A Bundesligában a Werder Bremen csapatában klubtársak voltunk. A Wijk aan Zee-i torna előtt kértem fel elemzőtársnak, több mint egy hétig elemeztünk együtt, jó kapcsolat alakult ki. A Bundesliga utolsó játéknapján jött oda hozzám, hogy az Aljechin emlékversenyen segítsek neki. Már Wijk aan Zee után eldőlt, hogy a címvédő Clichy játékost keres, az eredményem meggyőzte a csapatvezetést.

A Wij ann Zee-i Tata Steel nagymesterverseny igazi „mélyvíz” volt számodra. Nem csak a versenyre gondolok, hanem először játszottál a fantasztikus légkörű fesztiválon, ahol a szupernagymesterek és a lelkes amatőrök egy nagy teremben küzdenek. Testközelből láthattad a legnagyobbakat.

Wijk aan Zee-ben nagyon jól éreztem magam, persze az időjárási körülményeket meg kell szokni. Azt tudni kell, hogy nagyon hideg van, ha fúj a szél. Sokakat „élőben” most láttam először. Érdekes volt nézni elemzéseiket, beszélgetni velük. Szervezésileg nekem az Aljechin emlékverseny még jobban tetszett, a szervezők fantasztikus körülményeket biztosítottak. Nagy élmény volt, hogy Párizsból Szentpétervárra magángéppel utaztunk. Tetszettek a kommentárok, Peter Szvidler egészen zseniális, nagyon élveztem Alekszandr Griscsuk gondolatait is. Általában csak a nyertes jelent meg a parti utáni tájékoztatón. Sajnálatos, hogy eldőlt parti után elmarad a két fél között az elképzelések ütköztetése, a szakmai vita. Sokkal jobban szeretem a versenyteremben nézni a játszmákat. Nagy élmény kívülről látni az időzavaros kapkodásokat, a nagymesterek viselkedését, hallgatni az élő kommentálást. Wijk aan Zee-ben magam is játszottam, így bizonyos élményekből kimaradtam, de az Aljechin emlékverseny csodálatos volt.

A szuperversenyek internetes közvetítéseit mennyire követed nyomon? Folyamatosan, vagy néha rápillantasz?

A nyitásokat megnézem, ha valamelyik parti nagyon érdekel, akkor sűrűbben követem. Az időzavarokat figyelemmel kísérem, érdekel, hogy mennyire tudják kontrollálni a nehéz pillanatokat, pár másodperc alatt is húzni, lehetőleg a legjobbakat, az órát kezelni.

Hogy alakul a versenyprogramod. Most a görög csapatbajnokság következik, majd a bieli szuperversenyen játszol. 

Ez a két verseny a biztos pont, a további programom még bizonytalan. A Bundesligán a kezdés még messze van, az osztrákok is számítanak rám.

Novemberben csapat Európa-bajnokság lesz. Szomorúan hallottam, hogy a szakvezetés még nem keresett meg, nem számítanak rád a válogatottban?

Nem volt megkeresés, nem ismertek a válogatási kritériumok, ahogy a jövő évi olimpiára sem. Úgy hallottam, hogy van, aki már megkapta a meghívót, a felkérést. Élő-pontok alapján én most a negyedik vagyok a rangsorban.

A sakkvilág fokozott érdeklődéssel várja a novemberi világbajnoki döntőt, Viswanathan Anand és Magnus Carlsen párharcát. Hogy ítéled meg az esélyeket?

Bevallom őszintén, hogy én nem örülök ennek a párosításnak, jobb lett volna, ha Vlagyimir Kramnyik kapta volna meg az esélyt. Anand őt legyőzve lett világbajnok, és Kramnyik a vereség után teljesen megváltoztatta a sakkját, szépen játszik.

A Tal-emlékversenyen nyilatkozta Kramnyik, hogy lélektanilag megviselte őt a londoni világbajnok-jelölti verseny, úgy érezte, hogy jól felkészült, jók voltak a partijai, az utolsó pillanatban hibázott. De szeretné gyorsan feledni a gyengébb eredménnyel zárult tornákat, és készülni az új versenyekre, elsősorban a jövő évi világbajnok-jelölti megmérettetésre.

Kramnyiknak nagyok lettek volna az ambíciói, a nagy visszatérés, a világbajnoki cím visszahódításának esélye. Carlsen egyértelműen favoritja a döntőnek, ahogy most Anand játszott, az nem méltó hozzá. Az elmúlt egy év versenyei alapján talán tízen is vannak, akik most nála jobban sakkoznak. Nagy kérdés, hogy a klímával Magnus hogy tud majd megbirkózni, a hazai pálya akár teher is lehet Anand számára. Címét akkor tudná megvédeni, ha korán vezetést szerezne, s akkor megremeghetne Carlsen. Vishy nagyon szép sakkot játszott, mostani partijait nézve olyan érzésem van, hogy csak túl akarja élni a játszmákat. Azt nyilatkozta, hogy versenyekkel készül a párharcra, szerintem a sok tornán való részvétele elhibázott volt, túljátszotta magát. Anyagilag biztosan megérte neki, hogy világbajnokként játszhatott a versenyeken.

Kellemesen megleptél, hogy nézed a most folyó női Grand Prix-versenyt is. Mi a véleményed a női sakkról, az elitről?

Megnyitási elméleti felkészültségük félelmetes. Sokkal érdekesebbek a nyitásaik, mint például Carlsen hatvanadik spanyolja. A legjobbak vezető nagymesterekkel dolgoznak együtt, ez meglátszik a játékukon. Időnként szórakoztatóbbak a női partik, a küzdelem nagyobb, kiszámíthatatlanabb a játszmák végkimenetele. A női sakk elitjében nem alakult ki olyan hierarchia, mint a férfiaknál, szinte mindenki bárkit legyőzhet, ez nekem tetszik. Jó példa erre a kimondhatatlan nevű mongol sakkozónő. Élő-pontja alapján jóval gyengébb a többieknél, de játékban felveszi a versenyt. Arra nem tudok mit mondani, hogy a világbajnoknő nem adta be a mattot futóval és huszárral. Én az érdekességeket keresem és találom meg. Kimondottan rossz volt, amikor egyszerre volt pihenőnap a Tal-emlékversenyen és a női GP-n, nem volt mit néznem az interneten…

Ha már ennyire figyeled a női sakkot, hogy ítéled meg a világbajnoki döntő esélyeit?

Én a tavalyi vb-n Sztefanovának szurkoltam, vele jóban is vagyok. Szép lett volna, ha sikerül az ő visszatérése, és nyolc év után ismét nyert volna. A kínai helyszín miatt is Hou Ji-fan az esélyes, de eléggé rapszodikusan játszik, képes 2700 Élő-pontos nagymestert is legyőzni, majd másnap már jóval gyengébbtől kikapni. Ha úgy játszik, mint tavaly Gibraltáron, akkor Usenyinának kevés esélye van. Sok múlik majd a megnyitáselméleti felkészültségen.

A sikerek elérésében kik segítenek? Fontos a megfelelő szponzori háttér, a Felix Promotion menedzserirodával a remek kapcsolatod. A szakmai stábod?

Szakmai kérdésekben dr. Flumbort András nagymesteré a főszerep, ő szervezi a munkát, napi kapcsolatban vagyunk. Ruck Robi mellett Erdős Viktor állandó segítőm. Az osztrák Markus Raggerrel és Laurenttel is rendszeresen edzőtáborozom.

Beszélgessünk kicsit a sportról, és nehéz ebből a témából kihagyni a focit. Kedvenc csapatod?

Egyértelműen a Bayern München. Előfordul, hogy az edzések időpontjait nagy sportversenyekhez igazítjuk. A junior vb-n fordulók előtt lazításként például teniszt néztük a londoni olimpiáról. A jó sportot szeretem, a teljesítményt, az eredményeket tisztelem. Most már a birkózás nem szerepel a programomban, esténként ezt lazításként kétórás biciklizés váltotta fel.

 

Verőci Zsuzsa

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Az új világranglistán Magnus Carlsen 36 ponttal előzi meg Fabiano Caruanát
2023. 12. 02.

Fabiano Caruana a 10. Sinquefield Cup győztese
2023. 12. 01.

St. Louisban az utolsó fordulóra maradt a döntés, az első helyen előálló holtversenyt rájátszás döntené el
2023. 11. 30.

Caruana 25 lépésben győzte le Sot, Dominguez Perezzel holtversenyben vezet
2023. 11. 29.

A Sinquefield Cup hatodik fordulójában So, Caruana és Dominguez Perez is győzött
2023. 11. 28.

St. Louisban Aronian aratta a második győzelmet, a címvédő Firouzja ellen nyert
2023. 11. 26.

St. Louisban az első győzelmet So aratta, a Sinquefield Cup negyedik fordulójában Rapport ellen nyert
2023. 11. 25.

A Sinquefield Cupelső harmadában 13 döntetlen született, Duda betegség miatt visszalépett
2023. 11. 24.

Yt. Louisban Caruana vezeti a 10. Sinquefield Cup Rajtlistáját, Firouzja játszik vímvédőként
2023. 11. 22.

A meglepetések Európa-bajnokságán a bolgár női és a szerb férfi válogatott lett aranyérmes
2023. 11. 21.

Férficsapatunk remek győzelmet ért el a svédek ellen, női együttesünk kikapott a románoktól
2023. 11. 20.

Kettős vereség a hetedik fordulóban, sokat hibáztak sakkozóunk
2023. 11. 19.

Női válogatunk legyőzte a szlovénokat, férficsapatunk döntetlent játszott a lengyelekkel
2023. 11. 18.

Férficsapatunk győzött Izrael ellen, női együttesünk vereséget szenvedett a grúzoktől
2023. 11. 16.

A csapat Európa-bajnokság negyedik fordulójában férfi válogatottunk győzött, női csapatunk vereséget szenvedett
2023. 11. 15.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog