Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Polgár Judit lesz a világbajnoki döntő élő közvetítésének a kommentátora

Címkék: Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin

New Yorkban november 11. és 30. között rendezik meg a címvédő norvég Magnus Carlsen és kihívója, az orosz Szergej Karjakin 12 játszmás világbajnoki döntőjét. November 10-én tartják meg az ünnepélyes megnyitót, majd a sorsolást. Carlsen 2013-ban Csennajban hódította el a világbajnoki címet az indiai Viswanathan Anandtól, 6,5-3,5-re győzte le a hat évig uralkodó világelsőt. Egy évvel később Szocsiban megvédte címét a kihívóval, Viswanathan Ananddal szemben, 6,5-4,5-nyert. A világranglistát 2853 ponttal vezető 25 éves Magnus Carlsen ezúttal saját generációjához tartozó ellenféllel, a 26 esztendős Karjakinnal vív meg, aki a moszkvai 8 résztvevős világbajnok-jelölti verseny győzteseként harcolta ki a kihívói jogot, nyolc év után küzdhet ismét orosz sakkozó a világbajnoki címért. Karjakin 2772 pontjával kilencedik a ranglistán. A döntő honlapja a http://nyc2016.fide.com/ Az élő közvetítésben Polgár Judit lesz a kommentátor. Az első játszmát november 11-én játsszák.

 

Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin

New Yorkban rendezik meg az óriási érdeklődéssel várt világbajnoki döntőt, a címvédő norvég Magnus Carlsen és 26 éves kihívójának, az orosz Szergej Karjakin 12 játszmás páros mérkőzését. Carlsen november 30-án ünnepli majd 26. születésnapját, aligha képzelhet el magának szebb ajándékot, mint a címvédést. Carlsen 2013-ban Csennajban az indiai Viswanathan Anand Anand elleni 6,5-3,5-ös győzelemmel hódította el a világbajnoki címet, majd egy évvel később Annaddal szemben 6,5-4,5-re nyert. Carlsen és Karjakin a döntőig 21 játszmában vívtak meg klasszikus időkontrollal. Tizenhat döntetlen mellett a világelső 4-1-re vezet. Legutolsó partijukat Bilbaóban vívták, gyors remivel zárult, Karjakin világossal nem tudott visszavágni a Chess Masters első körében elszenvedett vereségéért. Karjakin egyetlen győzelmét 2012-ben aratta, a Tata Steel tornán győzte le riválisát. Különböző gyorsított időkontrollal még 26 partiban viaskodtak, Magnus 5 döntetlen mellett 14-szer nyert és hétszer kapott ki.

 

Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin

A küzdő felek a 12 játszmás párharc során két-két parti után kapnak pihenőnapot,  az első partit november 11-én játsszák.  Kivételt jelent, hogy a 11. összecsapásra november 26-án kerül sor és szükség szerint 28-án küzdenek meg a 12. partiban. A játéknapok: november 11, 12, 14, 15, 17, 18, 20, 21, 23, 24, 26, 28. Az első partit világossal játszó nagymester a párharc második félidejében színt vált, a sötét bábukat vezeti a 7. játszmában. Az időkontroll a klasszikus: 2-2 óra az első 40 lépésre, majd 1-1 óra a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a játszma befejezéséig, de ekkor 30-30 másodperc lépésenkénti bónuszidő is a nagymesterek rendelkezésére áll.

Döntetlen, 6-6 esetén november 30-án rájátszás következne, négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók. Egymillió euró a díjalap, a győztes hatvan százalékát kapja a díjnak, amennyiben a párharc csak a rájátszásban dől el, akkor 55-45 arányban osztoznak a díjon.

 

Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin

A világbajnoki döntő főszervezője a Nemzetközi Sakkszövetség partnere, az AGON a legmodernebb technikával közvetíti majd a párharcot. A döntő kommentátora Polgár Judit lesz, aki a ChessBase honlapnak adott interjújában elmondta, hogy elemző programot is használ majd, s ez teljesen érthető, hiszen a partik élőben követésekor is megjelennek a különböző értékelések. Judit szerepe fokozott lesz egyes állások megítélésében, amikor saját oly sikeres pályafutásának emlékeiből is élve mutathat rá a kritikus pillanatokra, a nagymesterek kétségeire, a variációs lehetőségekre. A kommentálásban Judit partnere lesz a norvég televízió ismert arca, Kaja Snare. A párharcok során együtt készítik az interjúkat a mérkőzésre ellátogató híres vendégekkel, s természetesen a partik után a két nagymesterrel. Norvégiában és Oroszországban bizonyára milliók követik majd az európai idő szerint éjszakába nyúló összecsapásokat, de számos kialvatlan sakkrajongó lesz még szerte a világon!

Az AGON az élő közvetítésért díjat kér, ez már a moszkvai világbajnok-jelölti verseny idején is nagy vitákat váltott ki. A közvetítésnek jelentősek a költségei, számosan a szupernagymesterek közül jogosnak vélik a díjfizetést, sakkrajongók millióinak pedig bosszúságot okoz, értetlenséget vált ki. Az előfizetés 15 dollár, egyéb versenyekkel együtt 45 dollárt kérnek, s közben már 10 százalékos kedvezményt is adtak. Nagy kérdés, hogy miként tudják majd megakadályozni, hogy egyes weblapokon ne jelenjenek meg a játszmák.

Objektíven az esélyekről

Nem kétséges, hogy Magnus Carlsen a jobb sakkozó, eredményei stabilak, Élő-pontszáma sokkal magasabb. Jóval több megnyert versenyeinek száma, komoly tapasztalata van már a világbajnoki páros mérkőzések terén is. A világbajnoknak eredetibb a stílusa, sokoldalúbb, nehéz gyenge pontot találni játékában. Carlsen megszokta, hogy nyer, ellenfelének akaratát keresztezni tudja.

 

Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin

A sakkvilágbajnoki döntők történetében számtalanszor fordult elő, hogy a kihívó motivációja erősebb volt, mint a címvédőé. Gondoljunk csak az 1927-es Capablanca-Aljechin párharcra, vagy 1935-ben az Aljechin-Euwe összecsapásra. A világbajnokok talán kissé le is becsülték ellenfeleiket, vagy éppen cserbenhagyta őket a veszélyérzetük, környezetük és a szakemberek is győzelmüket ígérték.

 

Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin

A romantikus sakkozás újrateremtőjének, Mihail Talnak mennyi esélyt adtak Mihail Botvinnikkel szemben? Miként tudta Botvinnik vereségének okait önmagának megmagyarázni és pontos értékeléssel a visszavágó meccsen visszahódítani a címet? Csak nagy sakkozók képesek erre, ahogy Aljechin is simán nyerte Euwe ellen a második meccset.

 

Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin

A londoni Kaszparov-Kramnyik döntő előtt talán sokan mosolyogtak a kihívó nyilatkozatán, hogy a párharcban az életéért fog küzdeni. A sakkvilág biztosra vette, hogy Garri felfedezettje és pártfogoltja nem húzza keresztül a világbajnok számításait. Kaszparov tíz szuperversenyt nyert meg sorozatban, míg Kramnyik egyszer osztotta vele az első helyet, és vereséget szenvedett Alekszej Shirovtól, s csak Kaszparovon múlott, hogy végül megkapta az esélyt, hogy a címért megmérkőzhetett vele. Arra kevesen gondoltak, hogy Kaszparov játszmát sem tud nyerni 12 évvel fiatalabb riválisával szemben, és 15 éves uralkodás után két vereséggel és 13 remivel búcsút inthetett címének, s többé nem ülhetett a sakkvilág trónusán, hiszen a szabályzatban még a visszavágó jogot sem kötötte ki. Kramnyik pedig már bajnokként „előversenyekre” küldte volna a világranglistát vezető Kaszparovot.

A meglepetésként értékelhető végeredmények közös vonása volt a világbajnok játékerejének túlbecsülése, a kihívó lehetőségeinek lebecsülése.

 

Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin

New Yorkban 12 játszmás a döntő. Rendkívül fontos a jó kezdés, az ellenfelet meglepni váratlan megnyitási változattal, hibázásra kényszeríteni. Aligha kétséges, hogy Magnus Carlsen leggyengébb láncszeme a megnyitáselméleti felkészültség. Soha nem fordított erre nagy hangsúlyt, még világossal sem törekszik előnyszerzésre, megelégszik egyenlő, de jól játszható állással. A középjátékban és a végjátékban nála nincs erősebb sakkozó ezen a planétán. Szergej Karjakin az orosz sakkiskola tipikus képviselője, a sok és alapos munka híve. Megnyitáselméleti felkészültsége egyike a legjobbaknak. Gyorsan és pontosan számol, a nehéz pozíciókban is megőrzi hidegvérét, ezekben a tulajdonságokban hasonlítanak egymásra. Karjakin a tavalyi Világkupán számos nehéz helyzetben vágta ki magát, ellenfeleinél jobban bírta a feszültéséget.

 

Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin

Karjakint igen felkészült, erős orosz sakkozók egész csapata segítette és segíti majd, Carlsent honfitársain kívül nemzetközi gárda. New Yorkba a hírek szerint csak felfedezője, első edzője, barátja, az egykori norvég válogatott labdarúgó Simon Agdestein kíséri el, a többiekkel a skype segítségével tartja majd a kapcsolatot. Ezzel kapcsolatban röppent fel a hír, hogy Carlsen aggódik számítógépének biztonsága miatt az orosz hackerek miatt. Kérésére a Microsoft gondoskodik gépének és a kapcsolatnak a biztonságáról.

Az ukrán válogatottal 2004-ben olimpiai bajnoki címet szerzett Szergej Karjakin 2009-ben folyamodott orosz állampolgárságért, mert úgy érezte, hogy az ukránoktól nem kaphatja meg azt a segítséget, hogy teljesüljön nagy álma, világbajnokként beírja magát a sakktörténelem aranykönyvébe. A motivációja óriási, nagy kérdés, hogy ez mekkora terhet jelent számára, s mekkora pszichikai nyomást az orosz vezetés részéről: nyolc év után játszhat orosz sakkozó a világbajnoki címért, amit Vlagyimir Kramnyik  az indiai Viswanathan Ananddal szemben vesztett el.

 Magnus Carlsen 2013-ban a londoni világbajnok-jelölti versenyen poklokat is megjárva, több győzelmének köszönhetően lett világbajnoki kihívó Vlagyimir Kramnyik előtt. Ki feledné az utolsó forduló drámai fordulatait? Carlsen két világbajnoki döntőben vívott meg Viswanathan Ananddal. Csennajban világranglista-vezetőként, szuperversenyek sorozatának megnyerésével a háta mögött birkózott meg az esélyesség terhével, könyörtelenül kihasználta a 44 éves címvédő hibáit, végjátékokban elkövetett pontatlanságait. Egy év múlva Szocsiban már jóval kiegyensúlyozottabb volt a csatározásuk, Magnus címvédése jóval nehezebb küzdelemben született meg.

 

Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin

Megingatta-e hitében Karjakint a bilbaói Masters Final tornán elszenvedett veresége? Mennyire érezte meg, hogy Carlsen képes arra, hogy haderejét rövid időn belül tökéletes harmóniában támadásra vezényelje, hogy a semmit mondó, csalóka megnyitás után eredeti gondolatokkal, elképzelésekkel játssza az állást? A bakui sakkolimpián bőven volt lehetőségem, hogy figyeljem mindkettőjüket a dobogón játszva, amire a viadal előtt kevéssé gondoltam, de a norvégok a világbajnok vezetésével szárnyaltak. Az orosz csapatban Karjakin volt az éltáblás, de Kramnyik sugározta az erőt. Inkább Carlsen vetett egy-egy pillantást Karjakin partijaira, igaz könnyebb ellenfelei erre módot adtak, hiszen a norvégok igazán jó széllel „vitorláztak”, élvezték a svájci rendszer adottságait, esélyeikkel élni tudtak. Az orosz-norvég rangadó elmaradt.

Karjakin kétszer is megnyerte Stavangerben a norvég szuperversenyt, Carlsennek hazai pályán adott fricskát. Idén az utolsó pillanatban fáradtságra hivatkozva mondta le szereplését, Carlsent először ünnepelhették győztesként.

Milyen nyitásokat várhatunk New Yorkban? Lesz-e spanyol megnyitás valamelyik főváltozatában elméleti párbaj? Mindkét színnel játszhatják a berlini változatot. A Nimzoindiai védelem is küzdelmük színtere lehet, az angol megnyitás is hozhat meglepetéseket. Carlsen megnyitási repertoárja jóval szélesebb, de kevésbé alaposan kidolgozott, szívesen elkerüli a főváltozatokat, világossal bármilyen kezdőlépést várhatunk tőle.

 

Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin

Mennyire dominálnak majd a praktikus megoldások, mekkora kockázatokat vállalnak. Döntő lehet a mentális felkészültség, a fokozatosan jelentkező fáradtság leküzdése, a fokozódó feszültséggel való sikeres megbirkózás. Carlsen a Nakamurával különböző időkontrollok mellett megvívott villámpartikban megmutatta, hogy jó formában van. Gyorsan, pontosan játszott.

Karjakin úgy nyilatkozott, hogy nem fél Carlsentől, élete formáját mutatva tudja csak őt legyőzni, ha meg akarja védeni világbajnoki címét. New Yorkban november 11-én megkezdődik a 12 játszmás világbajnoki döntő!

Verőci Zsuzsa

 

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog