Mi is történt 2018-ban? A legfontosabb versenyek, események összefoglalója I.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Nagyszerű tornákban, izgalmas párharcokban, remek játszmákban, fordulatokban, meglepetésekben gazdag  esztendőt zártunk. A Batumiban megrendezett sakkolimpián kettős kínai siker született. Női válogatottunk a várakozást túlteljesítve ötödik lett, férficsapatunk csalódást okozva a tizennyolcadik helyen végzett. A londoni világbajnoki döntőben Magnus Carlsen rapid  rájátszásban megvédte címét Fabiano Caruanával szemben. A női sakkban Ju Wenjun az új királynő, páros mérkőzésen honfitársnőjét, Tan Zhongyit legyőzve lett világbajnok, majd Hanti-Manszijszkban, a kieséses rendszerű vb-n is diadalmaskodott. A berlini világbajnok-jelölti döntőben Caruana győzött és harcolta ki a fináléban való szereplés jogát. Szentpéterváron a rapid világbajnokságon az orosz Daniil Dubovot ünnepelték győztesként, a világbajnoknő Ju Wenjunt megvédte címét, ahogy Carlsen is a villám-világbajnokságon, a nők viadalán az orosz Katyerina Lahno győzött. A Batumiban megrendezett kontinensbajnokságon óriási meglepetésre a rajtlistán csak a 26. horvát Ivan Saric lett az első, a női viadalon, a Magas Tátrában a „medvék árnyékában” az orosz Valentyina Gunyina harmadszor hódította el a trófeát. A szuperversenyek közül Magnus Carlsen Wijk aan Zee-ben és Samkirban, Fabiano Caruana Baden-Badenben és Stavangerben győzött, Bielben Sahriyar Mamedgyarov végzett az élen. St. Louisban Carlsen, Caruana és Levon Aranjan holtversenyben osztotta az első helyet. A Grand Chess Tour 2018 sorozat négyfős döntőjét Londonban Hikaru Nakamura nyerte meg. A kieséses rendszerű férfi bajnokságon Berkes Ferenc győzött, a tíz résztvevős női viadalom Havanecz Bianka diadalmaskodott. Az Aquaprofit-NTSK együttese jelentős fölénnyel sorozatban tizedszer nyerte meg az első osztályú csapatbajnokságot. A 2018-as esztendő első három hónapjának legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

 

A Nemzetközi Sakkszövetség 2018. január 1-től érvényes, az Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistáját Magnus Carlsen vezette, 23 ponttal előzte meg Fabiano Caruanát. Az abszolút elit tagja lett Sahriyar Mamedgyarov. Legjobb magyarként Rapport Richárd 2700 ponttal a 42. volt a rangsorban.

A top tíz rangsora:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2834

2. Fabiano Caruana (amerikai) 2811

3. Sahriyar Mamrdgyarov (azerbajdzsáni) 2804

4. Levon Aronjan (örmény) 2797

5. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2793

6. Wesley So (amerikai) 2792

7. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2787

8. Hikaru Nakamura (amerikai) 2781

9. Ding Liren (kínai) 2769

10. Peter Szvidler (orosz) 2768

 

Wijk aan Zee-ben a norvég világbajnok Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a jubileumi, 80. Tata Steel Chess Masters. Carlsen utolsó partijában remizett az orosz Szergej Karjakinnal, riválisa, a holland Anish Giri a kínai Wei Yi-vel osztozott meg a ponton. A holtversenyt eldöntő rájátszásban Carlsen 1,5-0,5-re legyőzte Girit, a világelsőt hatodszor ünnepelték tornagyőztesként. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik győzelemmel beérte az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovot, ők ketten a harmadik helyet osztották. A torna doyenje, a 48 éves indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand a tavalyi győztes amerikai Wesley So-val holtversenyben ötödikként zárt, Karjakin a hetedik lett. A viadal legnagyobb meglepetése az amerikai Fabiano Caruana kudarca, négy partit is vesztett, a világranglistán hat helyezést rontott. A tornán Carlsen, Giri és Karjakin megőrizte veretlenségét, a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan nyolc vereséget szenvedett el.

Magnus Carlsen hatodszor vehette át a tornagyőztesnek járó trófeát. 2017-ben meglepetésre a szuperversenyeken nem tudta klasszisát bizonyítani. Wijk aan Zee-ben az amerikai Wesley So, Baden-Badenben és Stavangerben az örmény Levon Aronjan, St. Louisban a francia Maxime Vachier-Lagrave, Londonban az amerikai Fabiano Caruana előzte meg.

A 24 éves Anish Giri holtversenyes első helye világraszóló siker, hazai pályán bizonyította, hogy az abszolút élmezőnyhöz tartozik. Berger-Sonneborn pontszámban megelőzte a világbajnokot, snellben nem tudta vele felvenni a versenyt, először döntötték el a holtversenyt rájátszással. Giri közel 25 pontot kasszírozott, jól küzdött, megőrizte veretlenségét, visszatornászta magát a top tízbe.

Aligha lehetett boldogtalan holtversenyes harmadik helyével Sahriyar Mamedgyarov és a közel 10 Élő-pont plusszal. Világranglista másodikként várhatta a berlini világbajnok-jelölti döntőt.

Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik nagy energiákat mozgósított, hogy a tornán elszenvedett két vereségét a hajrában kijavítsa. A még jobb helyezés elérésében honfitársa, Szergej Karjakin elleni vesztése akadályozta meg. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tavalyi viadalon helyezésével kellemes meglepetést okozó indiai Baskaran Adhiban idén sokat hibázott, Kramnyik ellen is jobban állt, de nagyot rontott. A virtuális világranglistán az exvilágbajnok a harmadik helyre lépett előre, csak 0,2 pont választotta el a + 2800 Élő-ponttól!

Az exvilágbajnok Viswanathan Anand egyetlen vereségét a nagy riválistól, Vlagyimir Kramnyiktól szenvedte el. Ismét a top tízben a + 11,8 Élő-pontnak köszönhetően. Hatalmas rutinja is segítette, hogy a klasszikus 13 fordulós viadalt jól bírta erővel.

A címvédő Wesley So játékából hiányzott az átütő erő, a hajrában javított pozícióján.

A holtversenyes elsőkhöz hasonlóan Karjakin is megőrizte veretlenségét, „takaréklángon” sakkozott, a nyerővarikat már Berlinre tartogatta?

A legnagyobb rejtély Fabiano Caruana eredménytelensége. Négy játszmát is vesztett, világranglista másodikként kezdte a viadalt, a virtuális rangsorban nyolcadikként fejezte be. Másfél hónapja maradt a berlini világbajnok-jelölti döntőig, hogy rendezze sorait. Londoni sikere után az egyik legnagyobb esélyesnek véltük a kihívói cím megszerzésére…

Hullámvölgyben a 18 esztendős Wei Yi, jobb játékot vártunk a nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidlertől is. A tavalyi Európa-bajnok Makszim Matlakov még megilletődött volt a rangos mezőnyben. Jó kezdés után visszaesett az angol Gawain Jones, nagy esélyt puskázott el Magnus Carlsennel szemben.

A 80. Tata Steel Chess Masters végeredménye:

H.

Név

Élő

Pont

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Perf.

1

Giri,A

2752

9.0

x

½

1

1

½

½

½

½

½

½

½

1

1

1

2891

2

Carlsen,M

2834

9.0

½

x

½

½

½

1

½

½

½

1

½

1

1

1

2885

3

Kramnyik,V

2787

8.5

0

½

x

½

1

½

0

1

1

½

1

1

1

½

2857

4

Mamedgyarov,S

2804

8.5

0

½

½

x

½

½

½

1

1

½

1

½

1

1

2856

5

Anand,V

2767

8.0

½

½

0

½

x

½

½

½

½

1

1

1

½

1

2836

6

So,W

2792

8.0

½

0

½

½

½

x

½

½

1

1

½

½

1

1

2834

7

Karjakin,S

2753

7.5

½

½

1

½

½

½

x

½

½

½

1

½

½

½

2807

8

Szvidler,P

2768

6.0

½

½

0

0

½

½

½

x

½

½

½

½

½

1

2720

9

Wei,Yi

2743

5.5

½

½

0

0

½

0

½

½

x

1

½

½

½

½

2694

10

Jones,G

2640

5.0

½

0

½

½

0

0

½

½

0

x

½

½

1

½

2672

11

Caruana,F

2811

5.0

½

½

0

0

0

½

0

½

½

½

x

½

½

1

2659

12

Matlakov,M

2718

5.0

0

0

0

½

0

½

½

½

½

½

½

x

½

1

2666

13

Adhiban,B

2655

3.5

0

0

0

0

½

0

½

½

½

0

½

½

x

½

2583

14

Hou Ji-fan

2680

2.5

0

0

½

0

0

0

½

0

½

½

0

0

½

x

2505

 

A Tradewise Gibraltar Masters viadal izgalmas rájátszás után az örmény Levon Aronjan elsőségével fejeződött be. A 274 résztvevő 10 fordulós versenyén heten végeztek az élen, a sorrendet a performance-pontszám döntötte el. Négyen szereztek jogot, hogy megküzdjenek az első helyért, az amerikai Hikaru Nakamura, Rapport Richárd, a francia Maxime Vachier-Lagrave és Levon Aronjan. A 10-10 perces és lépésenként 5-5 másodperces párharcokban Aronjan 2-0-ra legyőzte Rapportot, Vachier-Lagrave 2,5-1,5-re Nakamurát. A döntőben Aronjan 2,5-1,5-re nyert a francia sakkozó ellen.

A rajtlista első három helyezettje és a 12. helyre rangsorolt Rapport Richárd külön csatájával ért véget a hagyományos viadal. A négyszeres győztes, címvédőként játszó Hikaru Nakamura ötös nyerősorozatával feladta a leckét riválisainak, de a rangsort vezető Levon Aronjan és a második Maxime Vachier-Lagrave higgadtan, fölösleges kalandok nélkül játszották partijaikat, a felkínált esélyeket könyörtelenül kihasználták. A svájci rendszerre jellemzően hullámzott a mezőny, sakkozóink közül sokáig legfiatalabb nagymesterünk, a 18 esztendős Gledura Benjámin helyzete volt a kedvezőbb.

A párosítási szisztéma a magasabb Élő-pontosokat preferálja, meglepő módon rangadókra csak a hajrában került sor, taktikai döntetlenek mellett alig dőltek el az egyenlő erők küzdelmében megvívott ütközetek. A viharos kezdés után Nakamura is „behúzta” a féket, sorban remizett, Aronjan, Vachier-Lagrave és nagy örömünkre Rapport is egyre jobban megközelítette az éllovast, a gyengébb Élő-pontosok a hajrát már kevéssé bírták. Rapport két fontos győzelem után utolsó két partiját sötéttel játszotta Nakamura, majd Vachier-Lagrave ellen, a döntetlenek is javították performance-pontszámát. A 10. forduló után heten is osztották az első helyet, a sorrendet a TPR pontszám alapján állapították meg, Nakamura, Rapport, Vachier-Lagrave és Aronjan végzett az  első négy helyen, folytathatta a küzdelmet az első helyért, a 25 ezer fontos első díjért, a továbbiakban a holtversenyben végzettek között osztották a díjakat.

Rapport a háromszoros olimpia bajnok, ötszörös világbajnokjelölt, kétszeres Világkupa-győztes Aronjannal csatázott, világossal játszotta az első partit, és nyerőesélyes állást ért el, majd rontotta vesztésre. A második játszmában már nem volt esélye, Aronjan 2-0-s győzelemmel lépett tovább. Vachier-Lagrave és Nakamura párharcában a francia sakkozó visszavágott a két évvel korábbi vereségéért, 2,5-1,5-tel várhatta a döntőt. A tavalyi Világkupa elődöntőjében Aronjan és Vachier-Lagrave emlékezetes nagy csatát vívott, a világbajnok-jelölti cím is tétje volt összecsapásuknak. A küzdelem végül a „hirtelen halál” partiban dőlt el, MVL a döntetlenhez vezető folytatás helyett vesztőt húzott. A gibraltári csatájuk feszültségét is Aronjan bírta jobban, három döntetlent követően a negyedik játszma megnyerése után győztesként ünnepelhették. Aronjan a tornát felkészülésnek szánta a március 10-én kezdődő berlini világbajnok-jelölti döntőre.

Rapport a viadalon megőrizte veretlenségét, kerülte a túlzottan extrém nyitásokat, vállalta az elméleti párbajokat is, lendületes támadás és pozíciós játékvezetés  is jellemezte partijait. Szerzett 9 Élő-pontot, versenyről versenyre javítja pozícióját a világranglistán, nagyon sajnálhatja, hogy könnyelmű játékkal eltékozolta a 2752-es pontszámát. Gledura Benjámin sorban kapta a nehéz ellenfeleket, az orosz Nyikita Vityjukov ellen vesztette el veretlenségét. Gledura kitűnő teljesítményét jól mutatja a 2711-es performance-pontszám,  a + 12,3 Élő-pont.

Érdeklődéssel figyeltük olimpiai válogatottunk négy tagjának vetélkedését, hullámzott a teljesítményük, bravúrok mellett gyengébb partikat is játszották, az elvárható teljesítményt túlteljesítették. A női sakkozás kiemelkedő egyénisége, az 54 esztendős svéd Pia Cramling nyerte el esélyesebb riválisok előtt a női 15 ezer fontos díjat.

A Tradewise Gibraltar Masters végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

1

3

GM

Hikaru Nakamura

USA

2781

7,5

2822

2

12

GM

Rapport Richárd

HUN

2700

7,5

2763

3

2

GM

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2793

7,5

2759

4

1

GM

Levon Aronjan

ARM

2797

7,5

2746

5

7

GM

Nyikita Vityjugov

RUS

2732

7,5

2731

11

GM

Nichael Adams

ENG

2709

7,5

2731

7

6

GM

Le Quang Liem

VIE

2737

7,5

2713

8

16

GM

David Howell

ENG

2682

7,0

2760

9

31

GM

Abhijeet Gupta

IND

2610

7,0

2732

10

81

GM

Das Debashis

IND

2501

7,0

2728

11

9

GM

Jan-Krzysztof Duda

POL

2724

7,0

2713

33

GM

Grigorij Oparin

RUS

2607

7,0

2713

13

10

GM

Wang Hao

CHN

2711

7,0

2710

14

32

GM

Daniele Vocaturo

ITA

2609

7,0

2679

15

14

GM

Borisz Gelfand

ISR

2697

7,0

2673

27

30

GM

Gledura Benjámin

HUN

2612

6,5

2711

30

104

GM

Pia Cramling

SWE

2449

6,5

2659

55

72

GM

Antal Gergely

HUN

2522

6,0

2568

57

123

IM

Kozák Ádám

HUN

2418

6,0

2550

65

34

GM

Papp Gábor

HUN

2607

6,0

2518

72

26

GM

Bánusz Tamás

HUN

2641

6,0

2476

107

156

WGM

Gara Tícia

HUN

2331

5,5

2410

140

160

WGM

Papp Petra

HUN

2324

5,0

2364

158

147

IM

Gara Anita

HUN

2350

4,5

2459

165

143

IM

Lázárné Vajda Szidónia

HUN

2362

4,5

2362

 

R.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

H.

Élő +-

12

GM

Rapport Richárd

2700

1

1

½

½

1

½

1

1

½

½

7,5

2

9

Az első helyért a rájátszás eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2781) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2793) 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

Rapport Richárd (magyar, 2700) – Levon Aronjan (örmény, 2797) 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

 

A világbajnok Magnus Carlsen győzelmével ért véget Hikaru Nakamura ellen Høvikoddenben vívott 16 játszmás páros érkőzése, amelyet a Fischer Random Chess szabályai szerint játszottak. A tisztek helyzetét számítógépes sorsolással határozzák meg, a játszmák korai szakaszában így igazi kreatív megoldásokra van szükség, hogy a haderőket sikerüljön mozgósítani sokszor meglehetősen passzív helyzetükből. Carlsen 14-10-re győzött, 9-7-re nyerte a 45-45 perc + 15-15 perc gondolkodási idővel játszott nyolc partit, ahol a győzelem 2 pontot ért, majd 5-3-ra a 10-10 perces és 5-5 másodperces csatákat. A mérkőzés díjlapja 1 millió 500 ezer norvég korona volt.

Alapállásban a gyalogok a hagyományos sakkhoz hasonlóan a második és a hetedik soron helyezkednek el. A király mindig a bástyák között, a sötét haderő a világoséval megegyezően  áll, a figurák ugyanúgy lépnek, ütnek, mint a hagyományos sakkban. Csak a sáncolás módja különleges, a célok is megegyeznek: a király bemattolása, döntő anyagi előny kiharcolása, a döntetlen elérése.

Óriási érdeklődés kísérte a találkozót. A nyitólépést Norvégia miniszterelnöke, Erna Solberg tette meg. Az NRK tv élőben közvetítette a játszmákat. A szponzorok kitettek magukért az 1 millió 500 ezer norvég koronás díjalappal (cca. 48 millió forint), amiből a győztest 900 ezerrel jutalmazták. A 16 játszmás mérkőzésen először nyolc rapidpartiban csatáztak, 45-45 perc gondolkodási idejük volt 40 lépésre, majd 15-15 perc a játszma befejezéséig. A győzelem 2 pontot ért, a döntetlent egyet. A mérkőzés első partija jubileumi összecsapás volt, különböző műfajokban vívott 99 játszma után századszor néztek farkasszemet. A találkozó három döntetlennel indult.

A negyedik játszmában Nakamura döntetlent ígérő vezérvégjátékban fatális hibát követett el, a norvég világelső vezetést szerzett. Nakamura az ötödik partiban a sokat hibázó Carlsent sötéttel kényszerített megadásra. A világbajnok sötéttel vágott vissza a hatodik ütközetben. A negyedik játéknapon is eldőlt mind a két játszma, Carlsen sötéttel nyert, majd nagy megdöbbenésére a nyolcadik csatában időtúllépéssel vesztett, 9-7-es vezetéssel kezdhette a villámpartikat.

A rapidjátszmák eredményei:

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura  9 – 7

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen döntetlen

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen döntetlen

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 2 – 0

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 0 - 2

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 0 – 2

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 0 – 2

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 0 - 2

Az ötödik játéknapon felgyorsultak az események. Magnus Carlsen győzelemmel kezdett, majd három döntetlennel őrizte hárompontos előnyét. A harmadik játszma 138(!) lépésig tartott, az első lépésben sáncoltak a küzdő felek. A második félidőben újabb két nyeréssel bebiztosította az újabb címet, immár újdonsült Fischer Random Chess világbajnokként vesztette el a hetedik ütközetet, majd döntetlennel fejeződött be a mérkőzés.

A villámpartik eredményei:

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura  5 - 3

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura  1 – 0

Hikaru Nakamura – Magnus Carlen döntetlen

Hikaru Nakamura – Magnus Carlen döntetlen

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura  döntetlen

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1 - 0

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen  0 - 1

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen  1 – 0

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura döntetlen

Moszkvában az exvilágbajnok Viswanathan Anand elsőségével fejeződött be a XI. Mihail Tal rapid emlékverseny. A tavalyi rapid világbajnok egypontos előnnyel végzett az élen, a mai játéknapon két döntetlen mellett tetszetős kombinációval győzte le a végzetes bástyalépést húzó orosz Alekszandr Griscsukot. A legnagyobb rivális azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov meglepetésre kikapott az orosz Daniil Dubovtól, holtversenyben második lett az orosz Szergej Karjakin és az amerikai Hikaru Nakamura társaságában. Nyolc döntetlen után Karjakin exvilágbajnok honfitársát, Vlagyimir Kramnyik ellen nyert.

 

A XI. Mihail Tal rapid emlékverseny végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Viswanathan Anand

2805

IND

*

0

½

1

½

1

½

1

½

1

6,0

0,0

25,50

3,0

2

Sahriyar Mamedgyarov

2755

AZE

1

*

½

½

½

½

½

0

1

½

5,0

1,0

22,75

3,0

3

Szergej Karjakin

2724

RUS

½

½

*

½

½

½

1

½

½

½

5,0

1,0

22,00

2,5

4

Hikaru Nakamura

2820

USA

0

½

½

*

1

½

1

0

½

1

5,0

1,0

21,00

2,5

5

Borisz Gelfand

2644

ISR

½

½

½

0

*

½

½

1

½

½

4,5

0,5

19,75

2,0

6

Alekszandr Griscsuk

2792

RUS

0

½

½

½

½

*

1

½

½

½

4,5

0,5

19,25

2,0

7

Vlagyimir Kramnyik

2795

RUS

½

½

0

0

½

0

*

1

1

½

4,0

1,0

17,00

1,5

8

Daniil Dubov

2663

RUS

0

1

½

1

0

½

0

*

½

½

4,0

0,0

18,25

3,0

9

Peter Szvidler

2770

RUS

½

0

½

½

½

½

0

½

*

½

3,5

0,5

16,25

2,5

10

Jan Nepomnjacsij

2803

RUS

0

½

½

0

½

½

½

½

½

*

3,5

0,5

15,25

2,0

 

Szergej Karjakin győzött a XI. Mihail Tal emlékverseny villámversenyén. A rajtlistát vezető Karjakin egyetlen vereségét a viadal második fordulójában az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyiktól szenvedte el, másfél pontos előnnyel végzett az élen. Az ezüstérmes amerikai Hikaru Nakamura a győztestől kapott ki, az orosz Jan Nepomnjacsij gyengébb kezdés után érte el a harmadik helyet. A rapid viadal győztese, az exvilágbajnok Viswanathan Anand jó kezdés után négy vereséget is szenvedett, Kramnyik rajtja is jobb eredmény ígért.

A XI. Mihail Tal emlékverseny villámversenyének végeredménye:

H.

Név

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Szergej Karjakin

RUS

*

1

1

1

1

0

1

½

½

1

1

½

½

1

10,0

0,0

62,75

5,5

2

Hikaru Nakamura

USA

0

*

1

½

1

1

½

1

½

½

½

½

½

1

8,5

0,0

52,25

5,0

3

Jan Napomnjacsij

RUS

0

0

*

½

½

½

½

0

1

1

1

1

½

1

7,5

0,0

42,25

2,0

4

Vladiszlav Artyemijev

RUS

0

½

½

*

1

1

0

1

0

1

1

0

½

½

7,0

2,0

44,00

4,0

5

Alekszandr Griscsuk

RUS

0

0

½

0

*

1

1

½

½

1

0

1

½

1

7,0

1,0

41,00

3,0

6

Vlagyimir Kramnyik

RUS

1

0

½

0

0

*

0

1

1

½

½

1

1

½

7,0

0,0

43,75

2,5

7

Daniil Dubov

RUS

0

½

½

1

0

1

*

½

1

½

0

0

1

½

6,5

0,5

41,25

3,5

8

Dmitrij Andrejkin

RUS

½

0

1

0

½

0

½

*

½

0

½

1

1

1

6,5

0,5

38,75

2,5

9

Viswanathan Anand

IND

½

½

0

1

½

0

0

½

*

½

1

0

1

½

6,0

0,5

38,00

3,0

10

Peter Szvidler

RUS

0

½

0

0

0

½

½

1

½

*

1

1

0

1

6,0

0,5

34,50

2,5

11

Alekszandr Morozevics

RUS

0

½

0

0

1

½

1

½

0

0

*

1

½

0

5,0

1,5

32,00

3,5

12

Vlagyimir Fedoszejev

RUS

½

½

0

1

0

0

1

0

1

0

0

*

1

0

5,0

1,0

33,75

3,0

13

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

½

½

½

½

½

0

0

0

0

1

½

0

*

1

5,0

0,5

32,50

2,5

14

Borisz Gelfand

ISR

0

0

0

½

0

½

½

0

½

0

1

1

0

*

4,0

0,0

23,25

1,5

 

A 25 esztendős Fabiano Caruana győzött a berlini világbajnok-jelölti döntőben és lett a világbajnok Magnus Carlsen kihívója. A viadal utolsó fordulója előtt félpontos előnnyel vezető amarikai nagymester a befejező játéknapon sötéttel győzte le az orosz Alekszandr Griscsukot, egy ponttal előzte meg az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovot és az orosz Szergej Karjakint. Az orosz sakkozó a kínai Ding Lirennel, az azeri az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal osztozott meg a ponton.

Valóra vált Fabiano Caruana álma, megmérkőzhet a világbajnoki címért. Két éve a moszkvai világbajnok-jelölti döntő utolsó fordulójában vereséget szenvedett Szergej Karjakintól, az orosz sakkozó csatázhatott New Yorkban Magnus Carlsennel. Berlinben két fordulóval a befejezés előtt felrémlett egy hasonló forgatókönyv, lehetősége, Karjakin legyőzte Caruanát, s átvette a vezetést. A hajrában az amerikai sakkozó rendezte sorait, előbb izgalmas partiban Levon Aronjan ellen nyert. A sorsdöntő csatát Alekszandr Griscsukkal szemben nagyon nyugodtan, remekül koncentrálva játszotta, ellenfele időzavarban elkövetett hibáját kihasználva győzött.

Fabiano Caruana a viadalon riválisainál jóval kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott, a lehetőségeket egy kivétellel – Ding Liren – tökéletesen használta ki. Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik ellen a negyedik fordulóban nagy bajban volt, de hidegvérrel védekezve fordítani tudott. Caruana eredményes játékának, kitűnő teljesítményének hű tükre a 2888 performance-pontszám, a + 20,2 Élő-pont. A 420 ezer eurós díjalapból 95 ezret nyert.

A második helyen végzett Sahriyar Mamedgyarov sokáig nagyon taktikusan játszott, a fölös kockázatokat kerülte. Ding Liren elleni vesztése megfosztotta a még jobb helyezés reményétől.

Szergej Karjakin a sikertelen rajt után nagy lelkierővel fordulóról-fordulóra javított helyezésén. Caruana legyőzése után már nem vállalt több kockázatot, inkább a riválisok hibáira várt.

Az újonc Ding Liren lett a remikirály, 13 játszmája végződött döntetlennel. Nehéz őt legyőzni, volt szerencséje is, Griscsukkal szemben nagy ziccert hibázott.

A döntő doyenje, a 41 éves Vlagyimir Kramnyik színesen játszott, több eredeti ötletet is megvalósított, Caruana ellen többször is nyerőesélyt hagyott ki. A játszmák kritikus pillanataiban jóval fiatalabb ellenfeleivel szemben többet hibázott.

Alekszandr Griscsuk két fordulóval a befejezés előtt még szép álmokat dédelgethetett, kettős vereséggel zárt. Krónikus időzavaraitól nem tud szabadulni.

A döntő másik újonca, az amerikai Wesley So egy pillanatig sem volt versenyben előkelő helyezés elérésére.

A legnagyobb rejtély Levon Aronjan mutatott játéka, a hat veresége. Titkos favoritnak számított, a nagy elvárás béklyóként hatott rá.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:

H.

Név

Élő

 FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Fabiano Caruana

2784

USA

***

½ ½

½ 0

½ ½

1 ½

½ 1

1 ½

1 1

9,0

0,0

5

57,00

2

Sahriyar Mamedgyarov

2809

AZE

½ ½

***

1 ½

½ 0

1 ½

½ 1

½ ½

½ ½

8,0

1,5

3

54,75

3

Szergej Karjakin

2763

RUS

½ 1

0 ½

***

½ ½

½ 1

½ ½

1 ½

0 1

8,0

0,5

4

54,75

4

Ding Liren

2769

CHN

½ ½

½ 1

½ ½

***

½ ½

½ ½

½ ½

½ ½

7,5

0,0

1

52,50

5

Vlagyimir Kramnyik

2800

RUS

0 ½

0 ½

½ 0

½ ½

***

1 0

½ ½

1 1

6,5

1,0

3

41,50

6

Alekszandr Griscsuk

2767

RUS

½ 0

½ 0

½ ½

½ ½

0 1

***

1 ½

½ ½

6,5

1,0

2

44,00

7

Wesley So

2799

USA

0 ½

½ ½

0 ½

½ ½

½ ½

0 ½

***

1 ½

6,0

0,0

1

40,50

8

Levon Aronjan

2794

ARM

0 0

½ ½

1 0

½ ½

0 0

½ ½

0 ½

***

4,5

0,0

1

33,00

A teljesítmények a performance-pontszámok tükrében:

Fabiano Caruana 2888, Sahriyar Mamedgyarov 2832, Szergej Karjakin 2839, Ding Liren 2817, Vlagyimir Kramnyik 2755, Alekszandr Griscsuk 2759, Wesley So 2734, Levon Aronjan 2651

Az Élő-pontszámok változásai:

Fabiano Caruana + 20,2, Sahriyar Mamedgyarov + 5, Szergej Karjakin + 15, Dung Liren + 8,6, Vlagyimir Kramnyik – 8,2, Alekszandr Griscsuk – 1, Wesley So – 13, Levon Aronjan – 26,6

 

Batumiban a rajtlistán 26. horvát Ivan Saric  győzött a 19. Európa-bajnokságon. Nyolcan várták holtversenyben a befejező játéknapot, csak Saric tudott nyerni. Heten gyűjtöttek a bajnoknál fél ponttal kevesebbet, a lengyel Radoslaw Wojtaszek lett az ezüstérmes, az angol Gawain Jones végzett a harmadik helyen. A sok meglepetéssel tarkított viadalnak nincs magyar továbbjutója. Erdős Viktor utolsó partijában remizett, 7 pontja kevés volt a továbblépéshez. Berkes Ferenc többször is elmulasztotta a győzelméhez vezető folytatást, végül elvesztette  az orosz Borisz Szavcsenko elleni partiját, 6,5 ponttal fejezte be a szereplését. Erdős a 43., Berkes a 60., Kántor Gergely a 118., Ruck Róbert a 212. helyen végzett. A kontinensviadalról huszonhárman vívták ki a jövő évi Világkupán való részvételi jogot.

Az Európa-bajnokságok történetében másodszor ünnepelhetnek horvát  győztest, tizenkét esztendeje Zdenko Kozul végzett az élen. Saric a hatodik fordulóban szenvedte el egyetlen vereségét, a későbbi ezüstérmes lengyel Radoslaw Wojtaszektől kapott ki, a hajrában mesterhármassal ért célba. Megszakította az orosz sakkozók sikerszériáját, az elmúlt négy viadalt sorban megnyerték.

Wojtaszeket a második fordulóban érte „baleset”, nyerésekkel visszakapaszkodott az élmezőnybe, három döntetlennel zárta szereplését. Az orosz Szanan Szjugirov harmadik helyezése nagy meglepetés, megőrizte veretlenségét.  Heten gyűjtöttek 8 pontot, többen a hajrában törtek előre, jól bírták a nyerési kényszert.

Berkes Ferenc az orosz Borisz Szavcsenko ellen kétszer is kihagyta a döntő előnyéhez vezető gyaloglépést. A nyertnek mondható pozícióját egyenesen vesztésre rontotta, a 60. helyen végzett. Berkeshez hasonlóan Erdős Viktor játékából is hiányzott az egészséges kockázatvállalás. Erdős veretlen maradt, a 11 pariból elért három nyerés kevés volt a továbbjutáshoz.

Örvendetes, hogy ifjúsági sakkozónk, Kántor Gergely vállalta  a nagy megméretést, rutintalansága kiütközött egyes játszmáiban. Ruck Róbert messze a várakozás alatt szerepelt.

Batumiban a kontinensbajnokságon 34 ország 304 sakkozója, köztük 141 nagymester játszott. A kiegyenlített erőviszonyokra jellemző, hogy a rajtlistát vezető orosz Dmitrij Jakovenko  6,5 ponttal az 52. helyen végzett. Hét orosz sakkozó harcolta ki a továbbjutást. Az ukrán sakkozás legendája, a 49 esztendős Vaszilij Ivancsuk az utolsó fordulóban elszenvedett vereséggel mindhatott búcsút a továbbjutásnak. A tavalyi orosz szuperbajnokság bronzérmese, a 21 esztendős Daniil Dubov a hajrában „öngyilkos” játékáért nagy árat fizetett.

A 19. Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R.

 

Név

FED

Élő

Pont

 TB2 

 TB3 

Perf.

Élő+/-

1

26

GM

Ivan Saric

CRO

2657

8,5

67,0

72,5

2796

19,6

2

2

GM

Radoslaw Wojtaszek

POL

2738

8,0

71,0

75,0

2776

5,7

3

30

GM

Gawain Jones

ENG

2651

8,0

69,0

74,0

2787

19,4

4

29

GM

Szanan Szjugirov

RUS

2652

8,0

69,0

73,5

2795

20,4

5

7

GM

Makszim Matlakov

RUS

2707

8,0

66,5

71,5

2737

4,5

6

21

GM

Anton Korobov

UKR

2664

8,0

66,5

70,0

2766

14,4

7

34

GM

Luke McShane

ENG

2647

8,0

65,0

69,5

2768

17,2

8

40

GM

Eltaj Safarli

AZE

2639

8,0

63,0

68,0

2742

14,4

9

18

GM

Anton Demcsenko

RUS

2672

7,5

69,5

74,0

2714

6,5

10

3

GM

David Navara

CZE

2737

7,5

67,5

72,5

2715

-1,2

11

15

GM

Erneszto Inarkijev

RUS

2684

7,5

67,0

73,0

2719

5,5

12

35

GM

Nils Grandelius

SWE

2646

7,5

66,5

72,0

2685

6,1

13

146

IM

Miguel Santos Ruiz

ESP

2488

7,5

66,5

69,0

2678

34,2

14

69

GM

Robert Hovhanniszjan

ARM

2601

7,5

66,0

71,0

2759

24,1

15

92

GM

Alekszej Szarana

RUS

2577

7,5

65,0

69,5

2717

22,3

16

51

GM

Benjamin Bok

NED

2622

7,5

64,5

68,5

2736

17,5

17

22

GM

Hrant Melkumjan

ARM

2664

7,5

64,0

69,5

2696

5,1

18

33

GM

David Anton Guijarro

ESP

2647

7,5

63,5

68,5

2683

5,7

19

6

GM

Tauf Mamedov

AZE

2709

7,5

63,5

67,5

2689

-1,5

20

36

GM

Gadir Guszejnov

AZE

2646

7,5

63,5

67,5

2697

8,2

21

39

GM

Mircea-Emilian Parligras

ROU

2642

7,5

62,0

66,5

2635

-0,2

22

144

IM

Viterbo Ferreira Jorge

POR

2492

7,5

61,0

65,5

2698

27,6

23

108

GM

Kirill Sevcsenko

UKR

2545

7,5

58,5

62,0

2646

16,8

43

47

GM

Erdős Viktor

HUN

2627

7,0

63,0

67,5

2619

-1,1

60

19

GM

Berkes Ferenc

HUN

2671

6,5

66,0

71,5

2628

-5,9

118

119

IM

Kántor Gergely

HUN

2527

6,0

57,5

60,5

2469

-7,0

212

118

GM

Ruck Róbert

HUN

2529

4,5

58,5

63,0

2364

-23,3

(304 résztvevő)

R.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

H.

Perf.

Élő+/-

19

GM

Berkes Ferenc

2671

1

1

½

½

½

½

½

½

½

1

0

6,5

60

2628

-5,90

47

GM

Erdős Viktor

2627

½

1

1

½

½

½

½

½

1

½

½

7,0

43

2619

-1,10

118

GM

Ruck Róbert

2529

1

0

1

½

0

½

0

½

½

½

0

4,5

212

2364

-23,30

119

IM

Kántor Gergely

2527

1

0

½

0

1

½

1

1

0

0

1

6,0

119

2469

-7,00

Verőci Zsuzsa

 

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Marija Muzicsuk az utolsó fordulóban legyőzte a világbajnoki kihívó Alekszandra Gorjacskinát
2019. 06. 17.

A világbajnoki kihívó Gorjacskina remizett, Anna Muzicsuk győzelemmel megőrizte másodikhelyét
2019. 06. 16.

A "hirtelen halál" játszmában Caruana legyőzte Carlsent, a világbajnok 3 pontos előnnyel lett első
2019. 06. 15.

A 20 éves orosz Alekszandra Gorjacskina a világbajnok-jelölti döntő győztese, Ju Wenjun kihívója
2019. 06. 14.

Magnus Carlsen hazai pályán is diadalmaskodott, sorozatban hatodik versenyét nyerte meg
2019. 06. 14.

Gorjacskina három fordulóval a befejezés előtt változatlanul két és félpontos előnnyel vezet
2019. 06. 13.

Carlsen két döntetlennel is két pontra növelte előnyét
2019. 06. 12.

Lahno nem tudott visszavágni, Gorjacskina a döntetlennel megőrizte két és félpontos előnyét
2019. 06. 12.

Ding Liren bástyát, So egylépéses mattot nézett el, Carlsen megőrizte másfél pontos előnyét
2019. 06. 11.

Alekszandra Gorjacskina hatodik győzelmével két és fél pontra növelte előnyét
2019. 06. 10.

Carlsen sötéttel remizett a "hirtelen halál" partiban Vachier-Lagrave ellen, megőrizte másfél pontos előnyét
2019. 06. 10.

Gorjacskina az exvilágbajnoknő Kosztenjuk legyőzésével két pontra növelte előnyét
2019. 06. 09.

Mamedgyarov királyával aknamezőre lépett, Carlsen megőrizte egyponto előnyét
2019. 06. 09.

A világbajnok-jelölti döntő félidejében az orosz Alekszandra Gorjacskina másfél pontos előnnyel vezet
2019. 06. 08.

Carlsen átvette a vezetést, egy pont az előnye Ding Liren, Aronjan és So előtt
2019. 06. 07.

Hirdetés

Feedek

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog