Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi is történt 2017-ben? A legfontosabb versenyek, események összefoglalója VI.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Nagyszerű tornákban, izgalmas párharcokban, remek játszmákban, fordulatokban, meglepetésekben gazdag  esztendőt zártunk. A Tbilisziben megrendezett Világkupán az örmény Levon Aronjan győzött, a döntőben a kínai Ding Liren ellen nyert, mindketten világbajnok-jelöltek lettek. A Grand Prix 2017 sorozatról az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Alekszandr Griscsuk jutott be a nyolcfős világbajnok-jelölti döntőbe. Az amerikai Fabiano Caruana és Wesley So Élő-pontjaik alapján játszhatnak a viadalon, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik szabadkártyát kapott. Teheránban a kínai Zhongyi nyerte meg a 64 résztvevős női kieséses rendszerű világbajnokságot. Hanti-Manszijszkban a csapat-világbajnokságon a kínai férficsapat és az orosz női válogatott győzött. A csapat Európa-bajnokságon azerbajdzsáni és orosz siker született. Rijádban a rapid világbajnokságon az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot és a kínai Ju Wenjunt ünnepelték győztesként, a villám-világbajnokságon a norvég világbajnok Magnus Carlsen és a grúz Nana Dzagnidze diadalmaskodott. Minszkben az orosz Makszim Matlakov, Rigában Nana Dzagnidze nyerte az Európa-bajnokságot. A Grand Chess Tour összetett pontversenyében Magnus Carlsen győzött, de a világbajnok 2017-ben nagy tornán egyszer sem győzött. Wijk aan Zee-ben Wesley So, Baden-Badenben és Stavangerben Levon Aronjan, St. Louisban a francia Maxime Vachier-Lagrave, Londonban Fabiano Caruana végzett az első helyen. Zürichben az amerikai Hikaru Nakamura, Samkirban Sahriyar Mamedgyarov, Dortmundban a lengyel Radoslaw Wojtaszek ért elsőként a célba. A nyílt magyar bajnokságon Gara Anita és Rapport Richárd győzött, ők ketten lettek az év magyar sakkozói. Az Aquaprofit-NTSK együttese jelentős fölénnyel sorozatban kilencedszer nyerte meg az első osztályú csapatbajnokságot. A korcsoportos világbajnokságon az U10-es mezőnyben Gaál Zsóka ezüstérmes lett. A 2017-es esztendő decemberi legfontosabb versenyek, események krónikája.

A 2017-es esztendő legfontosabb versenyeit összefoglaló írások befejező fejezete. A válogatás óhatatlanul is szubjektív, a legfontosabb tornákra koncentráltam. Könnyebb lett volna a feladatom, ha legjobbjaink is rendszeresen résztvevőik lennének a legnagyobb érdeklődéssel kísért tornáknak. Örömteli volt, hogy  Rapport Richárd meghívást kapott a Grand Prix sorozatra, várakozáson felül szerepelt a Világkupán. Fájlaltuk, hogy férfi csapatunk az Európa-bajnokságon a legnehezebb ellenfelekkel is megbirkózva végül nem lett dobogós. Aggódom az utánpótlás helyzete, sakkozásunk jövőbeli eredményessége miatt. Riválisaink nagyobb célokat tűztek  maguk elé.

St. Louisban másodszor rendezték meg a „Champions Showdown” viadalt. Tavaly négyen „teregették ki lapjaikat”, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand győzött a három időkontrollal megszervezett tornán, klasszikus, rapid és villámversenyen mérte össze erejét az amerikai Fabiano Caruanával és Hikaru Nakamurával, valamint a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval.  A második versenyen nyolc világklasszis játszott, négy időkontroll mellett négy párharcot követhettünk nyomon az interneten kitűnően közvetített viadalon, amelyet elsősorban a norvég világbajnok Magnus Carlsen részvétele fémjelzett.

A négy 30, a hat 20, a nyolc 10 és a tizenkét 5 perces partik érdekessége volt többek között a pontozás, 5, 4, 3, 2 pontokat értek a nyerések, ennek a felét a döntetlenek. A digitális sakkórák ellenére bónuszidő nélkül játszottak, az összecsapások az idő szorításában még izgalmasabbak voltak, érthetően sok volt a rontás. Carlsen a kínai férfi sakkozás első világbajnok-jelöltjét, Ding Lirent 67-25-re győzte le. A világelső a 30 játszmából kettőt vesztett el, ezt nagyon bosszúsan vette tudomásul. A másik három párharc amerikai sikert hozott. Hikaru Nakamura 61,5-30,5-re nyert Topalov ellen, Fabiano Caruana az orosz Alekszandr Griscsukra mért vereséget, remekül snellezve 49-43-ra győzött. Wesley So nagy hátrányból fordítva a kubai Leinier Dominguez Perez ellen diadalmaskodott 47,5-44,5-tel. Valamennyi párharcnak 100 ezer dollár volt a díjazása, a győztes 60 ezret kapott, a vesztes 40 ezerrel vigasztalódhatott.

Az amerikai Fabiano Caruana a 9. London Chess Classic viadal győztese. Holtversenyben végzett az orosz Jan Nepomnjacsijjal, az első hely sorsát eldöntő rájátszást 2,5-1,5-re nyerte meg. A holtversenyben harmadik trió, a norvég világbajnok Magnus Carlsen, a francia Maxime Vachier-Lagrave és az amerikai Wesley So egy ponttal gyűjtött kevesebbet. Carlsen a vártnál gyengébb eredménye ellenére a Grand Chess Tour öt versenyből álló sorozat pontversenyének győztese lett.

A Grand Chess Tour 2017 sorozat londoni tornája a békés kezdet, az oly sok döntetlen után a hajrában vált izgalmassá, s végül az első hely sorsát rájátszás döntötte el az amerikai Fabiano Caruana javára. A viadal 19 döntetlennel indult, a sakkvilág legjobbjainak remiszériája miatt joggal zúgolódtak a sakkrajongók. A sorozatot Caruana szakította meg, a tavaly Magnus Carlsennel világbajnoki döntőt játszó orosz Szergej Karjakint győzte le. Az ötödik játéknapon az ötszörös világbajnok indiai Viswanathan Anandot fosztotta meg veretlenségétől, Caruana egypontos előnnyel állt az élen. Carlsen az amerikai Wesley So ellen nem tudta anyagi előnyét győzelemig fokozni, oly híres technikája nem érvényesült.

A hatodik fordulóban csapott össze az amerikai Hikaru Nakamura és Magnus Carlsen. Ez már a harminchatodik egymás elleni klasszikus játszmájuk volt és a norvég világelső 22 döntetlen mellett 12-1-re vezetett! St. Louisban, az idei sorozat első tornáján Carlsen könnyen nyerhető végjátékot rontott el remire. Londoni partijukban Nakamura szépítési esélyt hagyott kihasználatlanul. Carlsen a skót megnyitás egyik mellékváltozatában gyorsan remizhetett volna, a megfázással bajlódó világbajnok azonban a küzdelmet választotta, de rosszul értékelte az esélyeket. Nakamura tisztelőnyös végjátékot játszhatott, egyre biztosabbnak érezte győzelmét, testbeszéde árulkodó volt. Carlsen nem adta meg magát, és az amerikai sakkozó hibáját kihasználva kiharcolta a döntetlent. Az orosz Jan Nepomnjacsij megszerezte első győzelmét, az angol Michael Adams a bástyavégjátékban rosszul védekezett.

Az eredménytelen játéka miatt láthatóan bosszús Carlsen a hetedik körben még többet kockáztatott, vezérének kalandjáért nagy árat is fizethetett volna, Adams többször is nyerőesélyes folytatást hagyott ki, majd a döntetlent ígérő végjátékot el is vesztette. Nepomnjacsij bonyodalmakra törő játéka másodszor vezetett sikerhez, az exvilágbajnok Anandra mért vereséget, a francia Maxime Vachier-Lgrave sötéttel nyert Karjakinnal szemben. Caruana és Nepomnjacsij holtversenyben állt az élen, félpontos hátránnyal Vachier-Lagrave és Carlsen követte a duót.

A nyolcadik körben Carlsen és Nepomnjacsij összecsapását követte a legnagyobb érdeklődés. A világbajnok támadóállást épített ki, de túlságosan sok gondolkodási időt használt fel, éppen a kritikus pozíciókban hozta meg gyorsabban döntéseit, hibák sorozatát követte el. Nepomnjacsij megkönnyebbülhetett, majd hitetlenkedve nézte a sakktáblát, Carlsen végzetes vezérlépését megkontrázhatta, tisztet, s ezzel játszmát nyert. Az utolsó fordulót a rajtlistán csak kilencedik orosz sakkozó kezdhette éllovasként.

Nepomnjacsij a befejező játéknapon Vachier-Lagrave elleni gyors döntetlennel bebiztosította holtversenyes elsőségét. Caruana nehéz csatában nyert Adamsszel szemben. Carlsen hátrányos állásból fordított Levon Aronjan ellen, s végül holtversenyben harmadikként zárta a viadalt. Nyolc döntetlen után Wesley So megszerezte első győzelmét, a 48. születésnapját ünneplő Anandot szomorította el.

Az első hely sorsát eldöntő rájátszáson sokan Nepomnjacsijt gondolták esélyesebbnek a hatórás küzdelemben elfáradhatott Caruanával szemben. A két 10-10 perces és lépésenként 5-5 másodperc bónusszal vívott parti döntetlen lett. Gyorsult a tempó, 5-5 perc és 3-3 másodperc mellett küzdöttek tovább, s az idővel is vívott csatában az amerikai nagymester győzött, a harmadik játszmában még kihagyta a nyerést, de a negyedikben Nepomnjacsij királya vándorútra kényszerült, Fabiano Caruanát a londoni viadal győzteseként ünnepelhették. A világranglistán visszahódította a második helyet.

A londoni tornán a 45 partiból csak tíz végződött döntéssel. Öten megőrizték veretlenségüket, Caruana, Nepomnjacsij, Vachier-Lagrave, Wesley So és Nakamura nem talált legyőzőre. Öten nyeretlenek maradtak, Nakamura, Aronjan, Karjakin, Anand és Adams.

London Chess Classic 2017, 2017. december 1-11.                                                                   ( kat. XXII. 2779)
 

H

Név

Ti

FED

Rtg

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pts

TB1

TB2

1

Fabiano Caruana

GM

USA

Élő

*

½

½

½

½

½

½

1

1

1

6

3

0.5

2

Jan Nepomnjacsij

GM

RUS

2729

½

*

1

½

½

½

½

½

1

1

6

3

0.5

3

Magnus Carlsen

GM

NOR

2837

½

0

*

½

½

½

1

½

½

1

5

2

0

4

Maxime Vachier-Lagrave

GM

FRA

2789

½

½

½

*

½

½

½

1

½

½

5

1

0.5

5

Wesley So

GM

USA

2788

½

½

½

½

*

½

½

½

1

½

5

1

0.5

6

Hikaru Nakamura

GM

USA

2781

½

½

½

½

½

*

½

½

½

½

4.5

0

0

7

Levon Aronjan

GM

ARM

2805

½

½

0

½

½

½

*

½

½

½

4

0

0

8

Szergej Karjakin

GM

RUS

2760

0

½

½

0

½

½

½

*

½

½

3.5

0

0

9

Viswanathan Anand

GM

IND

2782

0

0

½

½

0

½

½

½

*

½

3

0

0.5

10

Michael Adams

GM

ENG

2715

0

0

0

½

½

½

½

½

½

*

3

0

0.5

A teljesítmények az Élő-pontszámok változásainak tükrében:

Jan Nepomnjacsij + 21,7, Fabiano Caruana + 12,1, Maxime Vachier-Lagrave + 3,6, Magnus Carlsen  - 3,2, Wesley So + 3,7, Hikaru Nakamura – 0,3, Levon Aronjan – 8,5, Szergej Karjakin – 7,4, Viswanathan Anand – 15,4, Michael Adams – 6,3

A pontverseny első három helyezettje, Carlsen, Vachier-Lagrave és Aronjan kvalifikálta magát a következő évi sorozatra, heten Élő-pontszámuk alapján vívhatják ki a részvételi jogot.

 A Grand Chess Tour szervezői alighanem a sok döntetlen és a jövő évi, londoni világbajnoki döntő miatt is változtatnak a lebonyolításon. Párizsban, Leuvenben és St. Louisban rapid-és villámversenyt rendeznek, St. Louisban a nagymesterek klasszikus tornán is összemérik erejüket. Az összetett pontverseny első négy helyezettje játszik csak Londonban, az elődöntőben és a döntőben is mindhárom műfajban összemérik majd erejüket.

A gazdag történelmi múltjáról is ismert kínai városban, Huai’an-ban rendezték meg az IMSA Elit Mind Games versenyeket. A különböző tornákon a sakk mellett többek között a bridzs, a GO és a kínai sakk is szerepel a műsoron. Olimpiai bajnokok, exvilágbajnokok, világbajnok-jelöltek, szupernagymesterek játszottak a 12-12 meghívott férfi és női sakkozó vetélkedésében.

Az utolsó 12 hónap súlyozott Élő-pontszámai alapján kaptak meghívást a sakkozók, a klasszikus, a rapid és a snell pontszámokat vették figyelembe, magyar résztvevő nélkül zajlottak a csatározások.

A férfiak viadalán a londoni Grand Chess Tour viadal miatt sok volt a „hiányzó”. A partikban a nagymestereknek 20-20 perc állt a rendelkezésükre és lépésenként 10-10 másodperc bónusz.A hétfordulós rapidtorna első játéknapja négy játszma után az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és a kínai Wang Hao 3,5-3,5 ponttal állt az élen.

A második játéknapon a 2013-as Világkupa ezüstérmese, az orosz Dmitrij Andrejkin remekelt. Először Mamedgyarovot kényszerítette megadásra, majd Wang Hao ellen is győzött. Az első helyen előállt holtverseny Andrejkinnek kedvezett, aranyérmét Mamedgyarov elleni győzelmének köszönhette. A verseny legnagyobb meglepetése, hogy a rajtlistán második orosz Alekszandr Griscsik a tizedik helyen végzett.

A férfi rapidverseny végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

1.f.

2.f.

3.f.

4.f.

5.f.

6.f.

7.f.

P

1

Dmitrij Andrejkin

2705

RUS

3

w

½

4

b

0

10

w

1

6

b

½

5

w

1

2

w

1

7

b

½

2

Sahriyar Mamedgyarov

2814

AZE

9

w

1

5

b

½

3

w

1

4

b

1

10

w

½

1

b

0

6

w

½

3

Le Quang Liem

2750

VIE

1

b

½

6

w

1

2

b

0

8

w

½

11

b

1

10

w

½

5

w

1

4

Ding Liren

2734

CHN

6

b

½

1

w

1

11

b

½

2

w

0

12

b

1

5

b

½

9

w

½

4

5

Wang Hao

2770

CHN

7

b

1

2

w

½

8

b

1

11

w

1

1

b

0

4

w

½

3

b

0

4

6

Anton Korobov

2765

UKR

4

w

½

3

b

0

9

w

1

1

w

½

7

b

0

12

w

1

2

b

½

7

Pentala Harikrishna

2687

IND

5

w

0

9

b

½

12

w

½

10

b

0

6

w

1

8

b

½

1

w

½

3

8

Yu Yangyi

2752

CHN

12

w

½

10

b

½

5

w

0

3

b

½

9

b

½

7

w

½

11

b

½

3

9

Vaszilij Ivancsuk

2796

UKR

2

b

0

7

w

½

6

b

0

12

b

½

8

w

½

11

w

1

4

b

½

3

10

Alekszandr Griscsuk

2813

RUS

11

b

½

8

w

½

1

b

0

7

w

1

2

b

½

3

b

½

12

w

0

3

11

Vladiszlav Artyemijev

2687

RUS

10

w

½

12

b

1

4

w

½

5

b

0

3

w

0

9

b

0

8

w

½

12

Rauf Mamedov

2695

AZE

8

b

½

11

w

0

7

b

½

9

w

½

4

w

0

6

b

0

10

b

1

A női viadalon fordulatos csatározás után az első helyen ötös holtverseny alakult ki, ez a bolgár ex-világbajnoknőnek, Antoaneta Sztefanovának kedvezett, Anna és Marija Muzicsuk állhatott még dobogóra.

A női rapidverseny végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

1.f.

2.f.

3.f.

4.f.

5.f.

6.f.

7.f.

P

1

Antoaneta Sztefanova

2497

FID

3

w

½

7

b

1

5

w

1

8

b

½

2

w

0

4

w

½

11

b

1

2

Anna Muzicsuk

2607

UKR

11

w

1

4

w

½

8

b

½

6

w

½

1

b

1

3

b

½

5

w

½

3

Marija Muzicsuk

2498

UKR

1

b

½

5

w

½

9

b

1

4

w

1

6

b

½

2

w

½

7

b

½

4

Katyeryna Lahno

2590

RUS

9

w

1

2

b

½

6

w

½

3

b

0

8

w

1

1

b

½

10

w

1

5

Anna Usenyina

2482

UKR

7

w

½

3

b

½

1

b

0

12

w

1

10

b

1

6

w

1

2

b

½

6

Dronavalli Harika

2466

IND

10

w

1

8

w

½

4

b

½

2

b

½

3

w

½

5

b

0

12

w

1

4

7

Nana Dzagnidze

2508

GEO

5

b

½

1

w

0

10

b

½

9

w

1

11

b

½

12

b

½

3

w

½

8

Ju Wenjun

2537

CHN

12

w

1

6

b

½

2

w

½

1

w

½

4

b

0

11

w

½

9

b

0

3

9

Zhao Xue

2454

CHN

4

b

0

11

b

1

3

w

0

7

b

0

12

w

0

10

b

½

8

w

1

10

Tan Zhongyi

2502

CHN

6

b

0

12

b

1

7

w

½

11

b

½

5

w

0

9

w

½

4

b

0

11

Alekszandra Kosztenjuk

2586

RUS

2

b

0

9

w

0

12

b

1

10

w

½

7

w

½

8

b

½

1

w

0

12

Elisabeth Paehtz

2467

GER

8

b

0

10

w

0

11

w

0

5

b

0

9

b

1

7

w

½

6

b

0

Két napon keresztül a gyorsaságé volt a főszerep az IMSA villámversenyein. A férfiak küzdelmében az első játéknap után a junior világranglistán harmadik 19 esztendős orosz Vladiszlav Artyemijev a 11 partiból gyűjtött 9,5 ponttal állt az élen. A korábbi tornákon is már láttuk, hogy az ifjú titán remek technikával játszik. Az ellenkező színelosztással vívott csatákban Artyemijev másodszor is legyőzte honfitársát, Alekszandr Griscsukot, és a holtversenyt az egymás elleni eredmény döntötte el a javára. A bronzérmes a rapidverseny győztese, Dmitrij Andrejkin lett. Az orosz trió kiemelkedett a mezőnyből.

A villámverseny végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

Pont

Res.

SB

Gy.

1

Vladiszlav Artyemijev

2798

RUS

16

2

167.00

13

2

Alekszandr Griscsuk

2725

RUS

16

0

157.50

14

3

Dmitrij Andrejkin

2771

RUS

14

0

150.00

10

4

Yu Yangyi

2701

CHN

12

0

119.50

9

5

Vaszilij Ivancsuk

2815

UKR

11

1

112.00

9

6

Ding Liren

2837

CHN

11

1

106.00

7

7

Le Quang Liem

2771

VIE

10

3

95.50

7

8

Wang Hao

2737

CHN

10

2

102.50

6

9

Pentala Harikrishna

2759

IND

10

1

107.00

6

10

Rauf Mamedov

2755

AZE

8

0

77.00

5

11

Anton Korobov

2760

UKR

7

2

79.50

5

12

Sahriyar Mamedgyarov

2770

AZE

7

0

74.50

3

A női viadalon az első játéknap után 7,5 ponttal vezető grúz Nana Dzagnidze és az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk nem tudott lépést tartani a fordulóról-fordulóra győzelmekkel előretörő kínai Ju Wenjunnal és a bolgár Antoneta Sztefanovával. A bolgár ex-világbajnoknőnek félidőben még egypontos hátránya volt, remek hajrával, utolsó két partiját megnyerve másodszor is aranyérmes lett.  A rapidverseny érmesei, Anna, de különösen Marija Muzicsuk gyenge eredménye meglepetés.

A villámverseny végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

Pont

Res.

SB

Gy.

1

Antoaneta Sztefanova

2517

FID

14½

0

146.75

10

2

Ju Wenjun

2548

CHN

13½

133.00

11

3

Alekszandra Kosztenjuk

2526

RUS

13½

½

140.00

9

4

Katyerina Lahno

2619

RUS

13

0

130.25

9

5

Dronavalli Harika

2537

IND

12½

1

128.50

8

6

Zhao Xue

2499

CHN

12½

1

126.25

10

7

Nana Dzagnidze

2453

GEO

12

0

124.50

10

8

Anna Muzicsuk

2574

UKR

11½

0

115.00

7

9

Anna Usenyina

2457

UKR

10

0

96.75

7

10

Tan Zhongyi

2543

CHN

0

89.75

7

11

Marija Muzicsuk

2430

UKR

6

0

67.00

3

12

Elisabeth Paehtz

2467

GER

0

35.25

3

A Szellemi Világjátékok befejező játéknapján is orosz siker született.  Alekszandr Griscsuk a „párhuzamos partik” versenyén az aranyérem sorsát az egymás elleni eredmény döntötte el Griscsuk javára, az első fordulóban 1,5-0,5-re győzte le az ukrán Anton Korobovot. Az érmeken öt ország sakkozói osztoztak, az oroszok taroltak, három aranyérem mellett még egy-egy ezüst-és bronzérmet is szereztek. Versenyenként 50-50 ezer volt a díjalap, a győztes 11 ezret kapott, holtverseny esetén osztották a díjat.

A „Basque-verseny” végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

Pont

Res.

Perf.

1

Alekszandr Griscsuk

2813

RUS

2846

2

Anton Korobov

2765

UKR

½

2882

3

Pentala Harikrishna

2687

IND

6

0

2825

4

Yu Yangyi

2752

CHN

6

0

2815

5

Dmitrj Andrejkin

2705

RUS

6

0

2814

6

Sahriyar Mamedgyarov

2814

AZE

0

2795

7

Wang Hao

2770

CHN

0

2779

8

Ding Liren

2734

CHN

5

0

2757

9

Vladiszlav Artyemijev

2687

RUS

5

0

2743

10

Rauf Mamedov

2695

AZE

0

2680

11

Vaszilij Ivancsuk

2796

UKR

2

0

2517

12

Le Quang Liem

2750

VIE

0

2449

A női viadal kínai sikert hozott, Zhao Xue javított a házigazdák sakkozóinak szerény mérlegén. Négy ország versenyzői osztoztak az érmeken. Versenyenként 33-33 ezer dollár volt a díjalap, a győztes 7,500 dollárt nyert, holtversenynél osztották a díjakat.

A Basque- verseny végeredménye:

H.

Név

Élő

FED

Pont

Res.

Perf.

1

Zhao Xue

2454

CHN

0

2722

2

Anna Muzicsuk

2607

UKR

0

2637

3

Katyerina Lahno

2590

RUS

0

2545

4

Dronavalli Harika

2466

IND

0

2540

5

Alexandra Kosztenjuk

2586

RUS

5

0

2521

6

Anna Usenyina

2482

UKR

5

0

2497

7

Ju Wenjun

2537

CHN

0

2520

8

Marija Muzicsuk

2498

UKR

0

2473

9

Nana Dzagnidze

2508

GEO

0

2453

10

Elisabeth Paehtz

2467

GER

4

1

2466

11

Tan Zhongyi

2502

CHN

4

1

2423

12

Antoaneta Sztefanova

2497

FID

0

2409

Szentpéterváron Peter Szvidler elsőségével fejeződött be a 70. orosz szuperbajnokság. A bajnokság doyenje, a 41 esztendős Szvidler nyolcadik elsőségét ünnepelhette, 23 esztendeje nyert először. A bajnoki cím sorsát eldöntő rájátszásban edzőtársát, Nyikita Vityjugovot 2 – 0-ra győzte le. A 21 éves Daniil Dubov lett a bronzérmes. A női viadalon a 20 esztendős Alekszandra Gorjacskina győzött,  a rájátszásban Natalija Pogonyinával szemben diadalmaskodott, másodszor lett bajnok.

A túlzsúfolt versenynaptárban nem könnyű megtalálni a mindig nagy érdeklődéssel kísért orosz szuperbajnokság időpontját. A szentpétervári viadalnak is voltak nagy hiányzói. Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a Tata Steel Chess 2018 szuperversenyre készül és a még nagyobb kihívást jelentő berlini világbajnok-jelölti döntőre. Alekszandr Griscsuk az IMSA kínai tornáján játszott, Szergej Karjakin a londoni Grand Chess Tour befejező versenyén. A rajtlistát a hétszeres bajnok Peter Szvidler vezette, repülőrajtot a trónkövetelők vettek. A 22 éves Vlagyimir Fedoszejev négy nyeréssel, a 21 esztendős Daniil Dubov 3,5 ponttal kezdett, sötéttel mért vereséget mért Szvidlerre. Első döntetlene után a hatodik körben világossal kapott ki Vlagyimir Malahovtól, majd Nyikita Vityjugov is „megleckéztette” a sokat kockáztató riválist.

Nagyon szoros volt az élmezőny, hat kör után Vityjugov, Fedoszejev és Dubov állt az élen 4,5 ponttal, Szvidlernek 4 pontja volt. Döntetlenek sorozatát követően a kilencedik fordulóban Fedoszejev győzelmével fél ponttal előzte meg Vityjugovot. Sorsdöntő volt az utolsó előtti forduló, az éllovas elvesztette Szvidler elleni rangadóját. A befejező kör előtt hatan voltak a bajnoki cím esélyesei, illetve pályáztak dobogós helyezésre. Négyen álltak az élen 6-6 ponttal, Szvidler holtversenyes társát, Malahovot győzte le, Vityjugov hozta a kötelezőt Volkov ellen, Fedoszejev erejéből csak remire futotta, Dubov a tavalyi kontinensbajnok Inarkijev ellen nyeréssel lett bronzérmes. A bajnoki címet eldöntő párharcot Peter Szvidler 2-0-ra megnyerte (két 15-15 perc és 10-10 másodperc).  Szvidler 1 millió rubeles díj mellé (4,5 millió forint) még az Orosz Sakkszövetség egyik szponzorától egy Renault Captur gépkocsit is kapott.

A 70. orosz szuperbajnokság végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

P

1

Peter Szvidler (2763)

½

0

1

½

½

1

½

½

½

1

1

7

2

Nyikita Vityjugov (2721)

½

½

1

½

½

½

½

½

½

1

1

7

3

Daniil Dubov (2677)

1

½

½

0

½

0

1

½

½

1

1

4

Vlagyimir Fedoszejev (2718)

0

0

½

1

1

0

½

1

1

½

1

5

Jevgenyij Tomasevszkij (2702)

½

½

1

0

½

½

½

½

½

½

1

6

6

Alekszandr Rjazancev (2651)

½

½

½

0

½

½

½

1

½

½

1

6

7

Vlagyimir Malahov (2690)

0

½

1

1

½

½

½

0

½

½

1

6

8

Erneszto Inarkijev (2683)

½

½

0

½

½

½

½

½

½

½

½

5

9

Szanan Szjugirov (2650)

½

½

½

0

½

0

1

½

½

1

0

5

10

Makszim Matlakov (2738)

½

½

½

0

½

½

½

½

½

½

0

11

Jevgenyij Romanov (2626)

0

0

0

½

½

½

½

½

0

½

½

12

Szergej Volkov (2649)

0

0

0

0

0

0

0

½

1

1

½

3

Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban december 26. és 30. között rendezték meg a King Salman rapid és villám-világbajnokságot. A norvég világbajnok Magnus Carlsen volt a viadal nagy sztárja, exvilágbajnokok, olimpiai bajnokok, világbajnok-jelöltek, a sakkvilág ászai viaskodtak a rekordösszegű díjazással megrendezett tornákon. A férfiak versenyén másfél millió, a nőknél félmillió dollárt osztottak szét, a győztesek 250, illetve 80 ezer dollárt nyertek. A rapid világbajnoki címet holtverseny után az ötszörös világbajnok indiai Viswanathan Anand hódította el, a nőknél a kínai Ju Wenjun győzött. Snellben Carlsen diadalmaskodott, a nőknél a grúz Nana Dzagnidze végzett az első helyen. Hat magyar sakkozó is játszott, Hoang Thanh Trang a 19., Lékó Péter a 24. volt snellben.

Az utolsó pillanatig bizonytalan volt a mezőny összetétele, a szaúdi hatóságok végül engedélyezték a katari és az iráni sakkozók részvételét, hét izraeli jogosult résztvevőnek viszont megtagadták a vízum kiadását, ami érthetően vihart kavart a sakkvilágban. A Nemzetközi Sakkszövetség hároméves megállapodást kötött a szaúd-arábiai rendezőkkel. A legjobbak kitűnő feltételek mellett játszhattak.

Tavaly Dohában az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az orosz Szergej Karjakin győzött, Magnus Carlsennek be kellett érnie holtverseny után a harmadik és a második helyezéssel. Mindkét versenyen a norvég világbajnok vezette a rajtlistát.

A svájci rendszerű rapid vb-n 15 fordulóra került sor, játszmánként 15-15 perccel és lépésenként 10-10 másodpercperc bónusszal. Az első játéknap, öt kör után az orosz Vlagyimir Fedoszejev és a grúz Baadur Dzsobava 4,5 pontot gyűjtve vezetett, kilencen követték a duót félpontos hátránnyal, ennek a csoportnak Rapport Richárd is tagja volt, Lékó Péter féllel kevesebbet szerzett, Almási Zoltán ötven százalékon állt.

A kilencedik fordulóban a legnagyobb érdeklődés a háromszoros és az ötszörös világbajnok, Magnus Carlsen és Viswanathan Anand  összecsapását kísérte. A 48 éves indiai exvilágbajnok jól tartotta állását, Carlsen az egyenlő esélyt adó folytatást elkerülte, a 33. lépésben fatális hibát követett el, a nagyátlón bajba került a királya. Anand hármas holtversenyben a második helyre lépett előre, Carlsen hátránya nőtt.

Tíz fordulót követően is a 22 éves Fedoszejevet láttuk éllovasi pozícióban, 8 pontja volt. Viswanathan Anand, az orosz Peter Szvidler és a kínai Wang Hao alkotta az üldöző triót, Carlsennel együtt ötfős volt a 7 pontosok tábora, Rapport 6,5, Lékó és Almási 5,5-tel várta a folytatást.

A harmadik játéknap első fordulójában a világbajnokság „legőrültebb” partiját játszotta az azerbajdzsáni Rauf Mamedov és Vlagyimir Fedoszejev. Az éllovas királyát csak a csoda mentette meg a fenyegetésektől, vándorútja végül örökös sakkal végződött, veresége esetén hatan állhattak volna az élen. A 12. körben elérte a végzet, Magnus Carlsen ellen a végjátékban királyával aknamezőre lépett, elszenvedte első vereségét, a világbajnok átvette a vezetést. Egyre többet taktikáztak az élcsoportban, sok volt a döntetlen. Nyolcan üldözték Carlsent félpontos hátránnyal. Az utolsó előtti körben Anand fontos partit nyert az orosz Alekszandr Griscsukkal szemben, beérte Carlsent, a holtverseny egymás elleni eredményüknek köszönhetően neki kedvezett volna. A befejező körben Anand nem kockáztatott, gyorsan remizett, míg Griscsuk bemattolta Carlsent. Az első helyen előállt holtversenyt villámpartikkal döntötték el, Anand 1,5-0,5-re legyőzte Fedoszejevet és világbajnokként ünnepelhették. Egy fantasztikus pályafutás újabb nagyszerű sikerét érte el, okosan versenyezve, erejét jól beosztva, veretlenül győzött. Sorozatban kilenc döntetlen után Rapport elvesztette utolsó partiját.

A King Salman rapid világbajnokság végeredménye:

1.Viswanathan Anand (indiai, 2758) 10,5 pont

2. Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2771) 10,5

3. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2780) 10,5

4-9. Bu Xiangzhi (kínai, 2654), Magnus Carlsen (norvég, 2908), Alekszandr Griscsuk (orosz, 2813), Borosz Szavcsenko (orosz, 2685), Rauf Mamedov (azerbajdzsáni, 2695) és Gadir Guszejnov (azerbajdzsáni, 2649) 10

39. Rapport Richárd (magyar, 2748) 8,5

50. Lékó Péter (magyar, 2671) 8

53. Almási Zoltán (magyar, 2638) 8 pont

(134 résztvevő) 

A 21 fordulós villám-világbajnokság váratlan incidenssel kezdődött meg. A 3-3 perces és 2-2 másodperces partikban sokszor látunk igazi drámákat, elpuskázott esélyeket, a pillanat törtrésze alatt megvalósított kombinációkat, végjátékokban nagy bakikat. Magnus Carlsen és az orosz Erneszto Inarkijev játszmában történtekhez hasonlót még nem. A világbajnok sakkot adott ellenfelének, aki váratlanul ellensakkal reagált (illegális lépéssel), amire Carlsen kilépett a sakkból, ahelyett, hogy a szabályok szerint reklamált volna. Carlsen királylépésére Inarkijev reklamálta az illegális lépést és a mérkőzést vezető bíró az orosznak adta a pontot. Lett nagy perpatvar, a következő forduló párosításában remivel szerepelt a játszma, majd a görög főbíró, Takis Nikolopoulos továbbjátszást rendelt el az illegális lépések előtti pozícióból. Inarkijev ezt megtagadta, óvott, amit a zsűri elutasított, a pont Carlsené lett, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a világbajnok nyerésre állt. Inarkijev „olcsó trükkel” próbálkozott, vagy tényleg nem látta, hogy sakkot kapott? Garri Kaszparov azonnal kizárta volna őt a versenyből. Carlsent a vita alaposan megzavarta, az orosz Szanan Szjugirov ellen pocsékul játszva kapott ki.

Az első játéknap 11 fordulója után a címvédő Szergej Karjakin félpontos előnnyel vezetett, Magnus Carlsen 2 pontos hátránnyal csak a 20. helyen állt, Rapporthoz hasonlóan 7 pontja volt, Lékó a 41., Almási a 106. helyről várta a befejező 10 kört.

Magnus Carlsen a második játéknapra rendezte sorait. Félelmetes gyorsasággal játszott, ellenfelei hibáira könyörtelen lecsapott. A tizenötödik fordulóban hihetetlen könnyedséggel győzte le Karjakint. A svájci rendszerre jellemzően fordulóról-fordulóra változott a verseny állása, csak Carlsen első helye volt biztos. Az izgalmas küzdelemben Anand remekül hajrázva bronzérmesként zárt, Karjakinnak kedvezett a holtverseny. Viswanathan Anand Rijádban lejátszott 36 partijából csak egyet vesztett el!

A King Salman villám-világbajnokság végeredménye:

1.Magnus Carlsen (norvég, 2986) 16 pont

2. Szergej Karjakin (orosz, 2854) 14,5

3. Viswanathan Anand (indiai, 2736) 14,5

4-5. Wang Hao (kínai, 2737) és Levon Aronjan (örmény, 2685) 14

6-11. Ding Liren (kínai, 2837), Tigran L Petroszjan (örmény, 2705), Yu Yangyi (kínai, 2708), Anton Korobov (ukrán, 2760), Sahriyar Mamedgyarov (azernahdzsáni, 2770) és Peter Szvidler (orosz, 2797) 13,5

24. Lékó Péter (magyar, 2790) 12,5

31. Rapport Richárd (magyar, 2600) 12

101. Almási Zoltán (magyar, 2682) 9,5 PONT.

(138 résztvevő)

Másodszor rendezték meg a női rapid és villám-világbajnokságot. A vb nagy hiányzója volt a kétszeres címvédő ukrán Anna Muzicsuk. A torna helyszíne miatt már jóval korábban tiltakozott, elhatározását nem változtatta meg a FIDE által korszakosnak nevezett megállapodás ellenére sem. A versenyteremben és a hotelekben a résztvevőket mentesítették a királyságban kötelező hidzsáb (fejkendő) és az abbaya (bokáig érő, a karokat is eltakaró fekete lepel) viselése alól.

A rajtlistát az orosz olimpiai bajnoknő, Katyerina Lahno vezette, de hibát hibára halmozva sakkozott. A kínai Ju Wenjun rajt-cél győzelmet aratott. Okosan, taktikusan játszott, veretlenül vívta ki a világbajnoki címet. Az esélyesebbnek számító orosz olimpikonok a hajrában sorban csődöt mondtak. Olimpiai válogatottunk három tagja nem tudott konkurálni a sok hasonló gondolkodású idővel rendezett tornákon rutint szerzett riválisokkal.

A King Salman női rapid világbajnokság végeredménye:

1.Ju Wenjun (kínai, 2537) 11,5 pont

2. Lei Tingjie (kínai, 2450) 11

3. Elisabeth Paehtz (német, 2467) 10,5

4-8. Bela Hotenasvili (grúz, 2425), Pham Le Thao Nguyen (vietnami, 2390), Nana Dzagnidze (grúz, 2508) és Ulvijja Fatalijeva (azerbajdzsáni, 2085) 10

50. Hoang Thanh Trang (magyar, 2364) 7,5

54. Papp Petra (magyar, 2268) 7,5

84. Gara Anita (magyar, 2367) 6,5

(100 résztvevő)

A villámverseny első játéknapján a svéd Pia Cramling eredményét csodáltuk. Első partiját időtúllépéssel elvesztette, de hetes nyerősorozattal egypontos előnnyel várhatta a folytatást. A női sakkozás egyik legnagyobb csillaga a második játéknapra elfáradt, többek között utolsó három partiját is elvesztette, még a dobogóról is leszorult. Klasszikus gondolkodású idejű játszmákban a grúz Nana Dzagnidze állandó időzavarban van, megszokhatta a fokozott feszültséget. A tizenegy játszmából gyűjtött 8,5 pont után tízből 8 pontot elérve végzett az első helyen. Valentyina Gunyina ezüstérme némi vigasz az orosz sakkozónők a vártnál gyengébb szereplésére. Ju Wenjun megismételte Anand bravúrját, másodszor állhatott dobogóra. Hoang Thanh Trang végül díjas lett.

A King Salman női villám-világbajnokság végeredménye:

1.Nana Dzagnidze (grúz, 2453) 16,5

2. Valentyina Gunyina (orosz, 2543) 16

3. Ju Wenjun (kínai, 2548) 14

4. Katyerina Lahno (orosz, 2619) 14

5-9. Pia Cramling (svéd, 2326), Tan Zhongyi (kínai, 2543), Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2526), Zsanszaja Abdumalik (kazah, 2427) és Klaudia Kulon (lengyel, 2361) 13,5

19. Hoang Thanh Trang (magyar, 2422) 12,5

66. Papp Petra (magyar, 2245) 10

84. Gara Anita (magyar, 2335) 9,5 pont

Verőci Zsuzsa

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

St. Louisban Aronian aratta a második győzelmet, a címvédő Firouzja ellen nyert
2023. 11. 26.

St. Louisban az első győzelmet So aratta, a Sinquefield Cup negyedik fordulójában Rapport ellen nyert
2023. 11. 25.

A Sinquefield Cupelső harmadában 13 döntetlen született, Duda betegség miatt visszalépett
2023. 11. 24.

Yt. Louisban Caruana vezeti a 10. Sinquefield Cup Rajtlistáját, Firouzja játszik vímvédőként
2023. 11. 22.

A meglepetések Európa-bajnokságán a bolgár női és a szerb férfi válogatott lett aranyérmes
2023. 11. 21.

Férficsapatunk remek győzelmet ért el a svédek ellen, női együttesünk kikapott a románoktól
2023. 11. 20.

Kettős vereség a hetedik fordulóban, sokat hibáztak sakkozóunk
2023. 11. 19.

Női válogatunk legyőzte a szlovénokat, férficsapatunk döntetlent játszott a lengyelekkel
2023. 11. 18.

Férficsapatunk győzött Izrael ellen, női együttesünk vereséget szenvedett a grúzoktől
2023. 11. 16.

A csapat Európa-bajnokság negyedik fordulójában férfi válogatottunk győzött, női csapatunk vereséget szenvedett
2023. 11. 15.

Női válogatottunk nagyszerű sikerként 2,5-1,5-re legyőzte az ukrán csapatot
2023. 11. 14.

Női válogatottunk értékes döntetlent ért el a bolgár együttes ellen, férficsapatunk 2,5-2,5-ös vereséget szenvedett a németektől
2023. 11. 13.

A 24. csapat Európa-bajnokságon válogatottjaink a finnek elleni kettős győzelemmel rajtoltak 
2023. 11. 12.

Aranyérmes sakktörténelem - 1978 Buenos Aires
2023. 11. 11.

Budvában szombaton kezdödik a 24. Sakkcsapat Európa-bajnokság, az azeriek és a grúzok vezetik a rajtlistát
2023. 11. 10.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog