Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mi is történt 2017-ben? A legfontosabb versenyek, események összefoglalója II.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Nagyszerű tornákban, izgalmas párharcokban, remek játszmákban, fordulatokban, meglepetésekben gazdag  esztendőt zártunk. A Tbilisziben megrendezett Világkupán az örmény Levon Aronjan győzött, a döntőben a kínai Ding Liren ellen nyert, mindketten világbajnok-jelöltek lettek. A Grand Prix 2017 sorozatról az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Alekszandr Griscsuk jutott be a nyolcfős világbajnok-jelölti döntőbe. Az amerikai Fabiano Caruana és Wesley So Élő-pontjaik alapján játszhatnak a viadalon, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik szabadkártyát kapott. Teheránban a kínai Zhongyi nyerte meg a 64 résztvevős női kieséses rendszerű világbajnokságot. Hanti-Manszijszkban a csapat-világbajnokságon a kínai férficsapat és az orosz női válogatott győzött. A csapat Európa-bajnokságon azerbajdzsáni és orosz siker született. Rijádban a rapid világbajnokságon az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot és a kínai Ju Wenjunt ünnepelték győztesként, a villám-világbajnokságon a norvég világbajnok Magnus Carlsen és a grúz Nana Dzagnidze diadalmaskodott. Minszkben az orosz Makszim Matlakov, Rigában Nana Dzagnidze nyerte az Európa-bajnokságot. A Grand Chess Tour összetett pontversenyében Magnus Carlsen győzött, de a világbajnok 2017-ben nagy tornán egyszer sem győzött. Wijk aan Zee-ben Wesley So, Baden-Badenben és Stavangerben Levon Aronjan, St. Louisban a francia Maxime Vachier-Lagrave, Londonban Fabiano Caruana végzett az első helyen. Zürichben az amerikai Hikaru Nakamura, Samkirban Sahriyar Mamedgyarov, Dortmundban a lengyel Radoslaw Wojtaszek ért elsőként a célba. A nyílt magyar bajnokságon Gara Anita és Rapport Richárd győzött, ők ketten lettek az év magyar sakkozói. Az Aquaprofit-NTSK együttese jelentős fölénnyel sorozatban kilencedszer nyerte meg az első osztályú csapatbajnokságot. A korcsoportos világbajnokságon az U10-es mezőnyben Gaál Zsóka ezüstérmes lett. A 2017-es esztendő áprilisi és májusi legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

Az amerikai válogatott bakui olimpiai aranyérme után fokozott érdeklődés kísérte a St. Louisban megrendezett bajnokságot. A fordulatokban gazdag, izgalmakban bővelkedő, meglepetésekkel tarkított viadal záróakkordjaként rájátszás döntötte el a bajnoki cím sorsát. A nagy trió párharcát vártuk, az első bajnoki aranyéremre pályázó Wesley So, a címvédő Fabiano Caruana és a négyszeres bajnok Hikaru Nakamura viaskodását. Egyikőjük sem játszott igazán jól, a megszokottnál többet hibáztak, váratlanul porszemek kerültek a három világklasszis „gépezetébe”.

Wesley So veretlenül játszotta végig a tornát, keveset kockáztatott, a kritikus pillanatokban megőrizte hidegvérét, jól védekezett. Fabiano Caruana megjárta a poklokat is. Yaroslav Zherebukh elleni vesztése volt az első sokk, Varuzhan Akobiantól elszenvedett veresége fosztotta meg végleg a címvédés lehetőségétől. Ne feledjük, hogy sima két gyalogelőnye volt a partiban, időzavarban hihetetlen hibákat vétett. Versenyzői nagyságát jól jellemzi, hogy két győzelemmel végül bronzérmes lett.

Hikaru Nakamura csak egyszer botlott, de éppen a viadal holtversenyes első helyezettjével, Alexander Onischukkal szemben. Nakamura csak három partit tudott megnyerni, játékából hiányzott az átütő erő. A nagy hármas közel 25 Élő-pontot vesztett.

Alexander Onischuk holtversenyes elsősége pályafutása egyik kiemelkedő állomása, joggal pályázhat a válogatottságra. 2004 és 2014 között hatszor volt olimpikon, Bakuban Samuel Shankland és Ray Robson volt tagja az aranyérmes csapatnak.

A  kétjátszmás rapid rájátszás során a nagymestereknek 25-25 perc gondolkodási idejük volt. Az első partit So világossal megnyerte, a másodikban vesztőgyanús állását döntetlenre mentette, 1,5-0,5-ös győzelmével első bajnoki aranyérmének örülhetett.  A 194 ezer dolláros díjalapú viadalnak kitűnő volt a rendezése, remek az internetes közvetítés, a kommentátorok élvezetes elemzései, az interjúk. Csak irigykedhetünk, hogy évről-évre a legjobbak játszanak a tornán, míg nálunk már évek óta nem rendeznek meghívásos bajnokságot.

A bajnokság végeredménye:

1.Wesley So (2822) 7 pont

2. Alexander Onischuk (2667) 7

3-5. Fabiano Caruana (2817), Hikaru Nakamura (2793) és Varuzhan Akobian (2645) 6,5

6. Yaroslav Zherebukh (2605) 5,5

7-9. Samuel Shankland (2666), Gata Kamsky (2659) és Daniel Naroditsky (2646)5

10. Ray Robson (2668) 4,5

11. Jeffery Xiong (2674) 4

12. Alexander Shabalov (2556)  3,5

Kína egyik leggyorsabban fejlődő városában, Shenzenben hat résztvevős, kétfordulós, 2756-os Élő-átlagú szuperversenyt rendeztek. A The Du Te Cup viadalon Ding Liren veretlenül végzett az élen. Anish Giri csak egy játszmát tudott nyerni, Peter Szvidler a tornagyőztestől kapott ki. Szvidler a tornagyőztestől kapott ki. Yu Yangyi nyeretlen maradt, Pentala Harikrishna 2-0-ra nyert Michael Adams ellen.

A verseny végeredménye:

1.Ding Liren (kínai, 2759) 6,5 pont

2-3. Anish Giri (holland, 2769) és Peter Szvidler (orosz, 2741) 5,5

4-5. Yu Yangyi (kínai, 2750) és Pantala Harikrishna (indiai, 2758) 4,5

6. Michael Adams (angol, 2761) 3,5

A címvédő Aquaprofit-NTSK csapata valamennyi mérkőzését megnyerve, nyolc és félpontos előnnyel nyerte meg sorozatban kilencedik bajnoki címét. Sportnyelven szólva hosszú a kispadjuk, jól tudtak variálni a csapatösszeállításokkal, a rajtnál elért két kétszámjegyű győzelmük is önbizalmat adott sakkozóiknak, rajt-cél győzelmet arattak. A bajnokcsapat kapitánya, az 1978-ban, Buenos Airesben olimpiai aranyérmes válogatottunk második táblása, Ribli Zoltán ezúttal kevesebb idegenlégióst szerepeltetett. Gara Tícia volt az együttes legjobb pontszerzője, 8 partiból 7 pontjával, Bánusz Tamás, Medvegy Zoltán és az ifjúsági Kántor Gergely 6-6 pontot gyűjtött.

A bajnokság előtt az újonc DVTK a középmezőny elején szeretett volna végezni, aligha gondolták, hogy az első osztályban ezüstéremmel mutatkoznak be. A harmadik fordulóban két nyertes meccs után 6-6-ot értek el a HASE-Lila Futó ellen, a kis botlást öt nyeréssel javították ki, többek között a Paks elleni remek sikerrel. Végig tisztes távolságból követték a címvédőt, de egyre jobban elhúztak a paksiaktól. A záró játéknapon minimális vereséget szenvedtek az Aquaprofit csapatától, fölösleges kockázatot nem vállaltak, a döntetlenek a fényesen csillogó ezüstérmet jelentette számukra.

A sorozatban hatszor ezüstérmes ASE Paks együttesnek ezúttal be kellett érnie a bronzéremmel. Kulcsembereik nem villogtak, Berkes Ferenc játszmát sem tudott nyerni. Mindenképpen meglepő, hogy négy mérkőzést is elvesztettek.  Az Aquaprofit, a DVTK és az ASE Paks messze kiemelkedik a mezőnyből.

Fordulóról-fordulóra változott a középmezőnyben a csapatok sorrendje, több együttes is bánhatta, hogy a sorsolás szeszélye folytán korán összekerültek a még nagy elánnal játszó bajnokcsapattal. A bajnokság negatív meglepetése a HVSE-Infraplan nyolcadik helye. Két bronzérem után a poklokat is megjárták, hatszor is kikaptak. A befejező két fordulóban még Rapport Richárdot is csatasorba állították, aki ezúttal csak két remit ért el.

Az első osztálytól a Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp és a HASE-Lila Futó búcsúzott. A zalaegerszegiek későn hajráztak, kettős győzelmük is kevés volt, míg a jelentős erősítésekkel a viadalt nagy reményekkel kezdő HASE nyeretlenül zárta utolsóként a versengést.

Az NB1 Szabó László csoport végeredménye:

1.Aquaprofit-NTSK 74 pont (Arkadij Naiditsch 2,5/3, Markus Ragger 0,5/1, Balogh Csaba 5/9, Ivan Ivanisevic 4/8, Luka Lenic 2,5/4, Márkus Róbert 6,5/9, Bánusz Tamás 6/8, Erdős Viktor 5,5/8, Namig Gulijev 1,5/2, Ribli Zoltán 5/9, Medvegy Zoltán 6/8, Kántor Gergely 6/8, Aczél Gergely 7,5/9, Flumbort András 5,5/9, Galyas Miklós 1/1, Bodó Norbert 0,5/1, Krutti Velér 0/1, Alex Krstulovic 0,5/1, Gara Tícia 7/8, Bianka Havanecz 1/1)

2. DVTK 65,5 (Jurij Krivorucsko 1,5/2, Alexander Arescsenko 2,5/3, Mateusz Bartel 2,5/4, Prohászka Péter 5,5/9, Héra Imre 6,5/9, Anton Guijarro David 3,5/4, Martyn Kravcsiv 2,5/4, Torma Róbert 5,5/9, Korpa Bence 4,5/9, Boros Dénes ½, Martin Nayhebaver 4,5/7, Bagi Máté 5/9, Vlagyimir Ohotnik 0,5/2, Kun Gábor 1,5/6, Medvegy Nóra 4/9, Handó Vilmos 6,5/7, Ág Norbert 2/4, Bálint Vilmos 6/8, Füsthy Zsolt 0/1)

3. ASE Paks 60,5 (Berkes Ferenc 3,5/8, Milos Perunovic 2,5/5, Papp Gábor 4,5/8, Ács Péter 6,5/9, Nikola Sedlak 3/7, Vladislav Nevednichy 2/4, Szabó Krisztián 3/7, Fodor Tamás 2,5/3, Grószpéter Attila 4,5/9, Lizák Péter 6/9, Lázárné Vajda Szidónia 4/8, Kaczúr Flórián 5,5/9, Vidéki Sándor 5,5/8, Balázs Gábor 4,5/7, Györkös Lajos 2/5, Molnár Bála 0/1, Szente Varga Fruzsina 1/1)

4. Pénzügyőr SE 51,5

5. Aquaréna Kőbánya SC 51

6. Dunaharaszti MTK 49,5

7. Duocor-Makói SVSE 49,5                    

8. HVSE- Infraplan 48,5

9. Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp 45,5

10. HASE-Lila Futó 44,5

Rigában, a 18. női Európa-bajnokságon Nana Dzagnidze győzött. A kontinensviadalok történetében először köszönthettek grúz győztest. A rajtlistán negyedik olimpiai bajnoknő veretlenül ért elsőként a célba, rutinja jól érvényesült, ezúttal krónikus időzavarai is elkerülték.

A második helyen végzett orosz Alekszandra Gorjacskina sokáig az aranyéremért is küzdött, utolsó három partiját elremizte, hosszabb hullámvölgy után ért el szép eredményt. A tavalyi Eb-n csak 13. volt, ez is továbbjutó helyet adott számára, így az idei viadalon nyugodtabban játszhatott.

A bronzérmes orosz Alisza Galljamova nem tartozik a fiatal generációhoz (1972-es születésű), játszott már világbajnoki döntőt is, a kritikus pillanatokban a rutin kisegítette. A viadal számos meglepetéssel is szolgált, az egyik legnagyobb, hogy a rajtlistát vezető, alig másfél hónapja a teheráni vb-n döntőt játszó ukrán Anna Muzicsuk csak a 26. helyen végzett.

A 11 fordulós, svájci rendszerű viadalon a tizennégy továbbjutó helyért vívott nagy versengésben két magyar továbbjutónak örülhett ünk. Gara Anita bravúros hajrával érte el a vb-n való részvételi jogot jelentő 14. helyezést. A hetedik fordulóban elszenvedett veresége nem szegte kedvét, hanem mesterhármassal napról-napra javított helyezésén. A korábbi Európa-bajnok török Ekaterina Atalik, majd Anna Muzicsuk legyőzése nagy fegyvertény volt, kitűnő a performance pontszáma, 20 Élő-pontot is szerzett. Európa-bajnoknőnk, Hoang Thanh Trang továbbjutását papírformának is mondhatnánk, de nem volt olyan egyszerű, miután két remivel kezdett, és a hajrában rangadókon kellett megvédenie továbbjutási esélyét.

Papp Petra kettős győzelemmel rajtolt, Nana Dzagnidzétől elszenvedett veresége önbizalmát szegte, jobb eredményt és helyezést várhattunk tőle. Nehezen lendült játékba Lázárné Vajda Szidónia, a negyedik játéknap után már bizakodhatott, utolsó hét partijából csak ötven százalékot tudott összehozni, utolsó játszmájában nyerőesélyt rontott el remire. Gara Tícia a vártnál gyengébb szereplésének oka a négy veresége.

A 18. Női Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB2 

 TB3 

Perf.

1

4

GM

Nana Dzagnidze

GEO

2528

8,5

70,0

75,5

2646

2

14

WGM

Alekszandra Gorjacskina

RUS

2452

8,0

68,0

73,0

2576

3

18

IM

Alisza Galljamova

RUS

2444

8,0

61,5

66,0

2529

4

3

GM

Katyerina Lahno

RUS

2543

7,5

70,0

76,0

2506

5

2

GM

Marija Muzicsuk

UKR

2546

7,5

69,0

74,0

2547

6

9

GM

Monika Socko

POL

2462

7,5

68,0

73,5

2505

7

21

GM

Elina Danieljan

ARM

2437

7,5

68,0

73,0

2528

8

12

IM

Elisabeth Pehtz

GER

2454

7,5

67,5

73,0

2531

9

33

IM

Marina Nacsejeva

RUS

2395

7,5

67,5

71,5

2479

10

17

GM

Bela Hotenasvili

GEO

2445

7,5

65,0

70,0

2487

11

20

GM

Natalija Zsukova

UKR

2438

7,5

64,5

70,0

2520

12

7

WGM

Natalija Pogonyina

RUS

2478

7,5

64,0

69,0

2476

13

10

GM

Hoang Thanh Trang

HUN

2459

7,5

63,0

68,0

2500

14

52

IM

Gara Anita

HUN

2354

7,5

62,5

67,0

2482

15

26

IM

Inna Gaponenko

UKR

2416

7,5

61,5

66,0

2453

16

23

IM

Alina Kaslinszkaja

RUS

2426

7,0

66,0

70,5

2455

34

42

WGM

Papp Petra

HUN

2378

6,5

62,0

66,0

2356

36

51

IM

Lázárné Vajda Szidónia

HUN

2355

6,5

60,0

64,0

2346

58

60

WGM

Gara Tícia

HUN

2325

6,0

57,5

60,5

2312

(144 résztvevő)

Zürichben április 12. és április 17. között rendezték meg a Korcsnoj Chess Challenge nyolc résztvevős szuperversenyt. A sakkvilág egyik legnagyobb egyénisége, 2016-ban 85 éves korában elhunyt Viktor Korcsnoj közel ötven évet versenyzett az élvonalban, 1962-től ostromolta a világbajnoki címet, kétszer játszott világbajnoki döntőt Anatolij Karpovval. Hatszor volt tagja sakkolimpián aranyérmes szovjet válogatottnak, ötször Eb-n győztes csapatnak, négyszeres szovjet bajnok. 1977 óta élt Svájcban és még oly sokáig fiatalos lendülettel, aktívan és eredményesen versenyzett, egy pillanatra sem gondolt a visszavonulásra. Az ellentámadás nagymesterének nevezik, akinek pozitív az eredménye a világbajnok Tallal, Petroszjannal és Szpasszijjal is, s egál a mérlege Botvinnikkel és Fischerrel szemben. Bátran vállalt kockázatokat, jól támadott, nem volt idegen tőle  a pozíciós játék sem.

A rajtlistát az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik vezette a címvédő amerikai Hikaru Nakamura és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand előtt. Az új klasszikus időkontroll mellett küzdöttek meg először, játszmánként 45-45 perc a gondolkodási idő és lépésenként 30-30 másodperc bónusz. A győzelem 2, a döntetlen 1 pontot ért. A befejező játéknapon rapid versenyre került sor, itt már a megszokott pontozás volt érvényben.

Hikaru Nakamura és Jan Nepomnjacsij holtversenyben állt az élen a „klasszikus” partik után. Ellenkező színelosztással játszották a 10-10 perc és lépésenként 5-5 másodperc bónuszidővel a partikat.

Hikaru Nakamura és Jan Nepomnjacsij kiváló snellező képességeik miatt is egyértelműen a legesélyesebbek voltak a végső győzelemre. Nakamura az első játszma megnyerésével már magához ragadta a vezetést, s azt sikerrel őrizte, veretlenül harcolta végig a hét fordulót.

Anand a tőle megszokott profizmussal játszott, jól osztotta be erejét, nem kockáztatott, megőrizte harmadik helyét. Vlagyimir Kramnyik remivel kezdett, majd három partit is vesztett, így nem tudott lépést tartani honfitársával, Peter Szvidlerrel.

A Korcsnoj Chess Challenge végeredménye:

H.

 1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

1

Hikaru Nakamura   USA (2793)

** 

2 ½

1 ½

0 ½

1 1

2 ½

2 1

2 1

15

2

Jan Nepomnjacsij   RUS  (2751)

0 ½

** 

2 ½

1 ½

1 1

2 ½

2 0

2 1

14

3

Viswanathan  Anand   IND  (2786)

1 ½

0 ½

** 

2 ½

0 ½

2 1

2 ½

2 1

13½

4

Peter Szvidler   RUS  (2747)

2 ½

1 ½

0 ½

 **

1 0

1 ½

2 1

1 1

12

5

Vlagyimir Kramnyik   RUS (2811)

1 0

1 0

2 ½

1 1

** 

1 0

1 1

1 ½

11

6

Borisz Gelfand   ISR (2724)

0 ½

0 ½

0 0

1 ½

1 1

** 

1 ½

2 1

9

7

Grigorij  Oparin  RUS (2604)

0 0

0 1

0 ½

0 0

1 0

1 ½

** 

1 ½

8

Yannick Pelletier   SUI  (2541)

0 0

0 0

0 0

1 0

1 ½

0 0

1 ½

 **

4

Baden-Badenben a háromszoros olimpiai bajnok örmény Levon Aronjan fantasztikus elsőségével fejeződött be az esztendő harmadik szuperversenye, a GRENKE Chess Classic viadal. Aronjan másfél pontos  előnnyel győzött, nagy esélye volt, hogy ötös nyerősorozattal fejezze be szereplését, az amerikai Fabiano Caruana ellen azonban tisztelőnyét nem tudta érvényesíteni. Aronjannak szárnyakat adott a második fordulóban a világbajnok Magnus Carlsen elleni kritikus állásának megmentése.

A viadal szenzációja volt a nyitányon Fabiano Caruana veresége a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fantól. Az amerikai bajnokságon is többet hibázott a megszokottnál, a két versenyen 15 Élő-pontot vesztett!

A norvég világelső Magnus Carlsen az új külsővel, a szemüveggel és a bozontos frizurával alaposan meglepte a sakkvilágot. Még inkább meglepetést okozott erőtlen játékával. Carlsen elsősorban a hét fordulóval indokolta sikertelenségét, nem volt ideje, hogy igazán játékba lendüljön. A januári Tata Steel Chess tornán az amerikai Wesley So előzte meg, Baden-Badenben végül az értékelés szerint a harmadik díjat vehette át.

4. GRENKE Chess Classic Karlsruhe,Baden-Baden, 2017. április 15-22.

kat. XX (2730)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

Levon Aronian

g

ARM

2774

*

½

½

1

1

1

1

½

2953

2.

Fabiano Caruana

g

USA

2817

½

*

½

1

0

½

½

1

4

2767

3.

Magnus Carlsen

g

NOR

2838

½

½

*

½

½

½

½

1

4

2764

4.

Arkadij Naiditsch

g

AZE

2702

0

0

½

*

½

1

1

½

2733

5.

Hou Ji-fan

g

CHN

2649

0

1

½

½

*

0

½

1

2741

6.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2803

0

½

½

0

1

*

1

½

2719

7.

Matthias Blübaum

g

GER

2634

0

½

½

0

½

0

*

½

2

2585

8.

Georg Meier

g

GER

2621

½

0

0

½

0

½

½

*

2

2587

Samkirban pályafutása újabb nagy sikerét érte el Sahriyar Mamedgyarov, címvédőként megnyerte a 4. Vugar Gasimov emlékversenyt. Rajt-cél győzelmet aratott, az első fordulóban a legnagyobb esélyesnek számító Wesley So elleni nyeréssel indított, megszakította az amerikai bajnok 67 játszmás veretlenségi sorozatát. Mamedgyarov stílusára jellemző, hogy nem kerüli el a bonyodalmakat, kockáztat, ha erre az állás lehetőséget ad. Végül a nyolcadik játéknapon a lengyel Radoslaw Wojtaszek elleni veresége nem veszélyeztette elsőségét. Vlagyimir Kramnyik a hetedik forduló után még mínuszban volt, végül kettős győzelemmel javított, holtversenyes másodikként zárt. Emlékezetes marad az indiai Pentala Harikrishna elleni intuitív bástyaáldozata, mínuszban volt

Egyszer minden sorozat megszakad, Wesley So a fantasztikus sikerszériája után Samkirban haloványabb teljesítményt nyújtott. A hivatalos versenyeken való részvételt visszautasító Veszelin Topalov a vártnál jobb eredményt ért el. Az orosz Szergej Karjakin játéka csalódást okozott.

4. Vugar Gasimov emlékverseny, Samkir, 2017. április 20-30.

kat. XXI (2765)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Sahriyar Mamedgyarov

g

AZE

2772

*

1

½

1

0

½

½

½

½

1

2844

2.

Wesley So

g

USA

2822

0

*

½

1

½

½

1

½

½

½

5

2801

 3.

Veszelin Topalov

g

BUL

2741

½

½

*

½

1

½

0

½

½

1

5

2810

4.

Vlagyimir Kramnyik

g

RUS

2811

0

0

½

*

½

1

½

½

1

1

5

2803

5.

Radoslaw Wojtaszek

g

POL

2745

1

½

0

½

*

½

½

½

½

½

2767

6.

Michael Adams

g

ENG

2761

½

½

½

0

½

*

1

½

½

½

2765

7.

Szergej Karjakin

g

RUS

2783

½

0

1

½

½

0

*

½

½

1

2763

8.

Tejmur Radzsabov

g

AZE

2710

½

½

½

½

½

½

½

*

½

0

4

2728

9.

Pentala Harikrishna

g

IND

2755

½

½

½

0

½

½

½

½

*

0

2686

10.

Pavel Eljanov

g

UKR

2751

0

½

0

0

½

½

0

1

1

*

2686

Moszkvában rendezték meg a 2017-es Grand Prix négy versenyből álló sorozatának második tornáját. A rajtlistán negyedik, a mezőny legfiatalabb tagja, a 24 esztendős kínai Ding Liren győzött. A 2014-ben a tromsői sakkolimpián és egy év múlva a csapat-világbajnokságon aranyérmes válogatott tagja veretlenül ért elsőként a célba. Az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovval vívott versenyfutása az utolsó fordulóban dőlt el a javára. A félpontos hátrányban levő,  49. életévében járó  izraeli Borisz Gelfand kockáztatott, tisztet áldozott, de Ding Liren a látszatfenyegetéseket könnyedén hárította, és tornagyőztesként köszönthették, miután Sahriyar Mamedgyarov játszmája már korábban döntetlennel végződött  a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen.

A remivel Mamedgyarov a második helyért kapott 140 ponttal az összetett pontversenyben átvette a vezetést. Ding Liren az orosz Erneszto Inarkijevet, a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fant és Gelfandot kényszerítette megadásra, Mamedgyarov az angol Michael Adams és az Egyesült Arab Emírségekbeli Salem A. R. Saleh ellen nyert.

Hetes holtverseny alakult ki a harmadik helyen, Hou Ji-fan remek eredményt ért el, két veresége mellett háromszor győzött, a pontversenyben is nagyot lépett előre. A sorozat első versenyén Mamedgyarovval holtversenyben az élen végző Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Alekszandr Griscsuk csak egy-egy nyerést értek el, az amerikai Hikaru Nakamura sem villogott.  Az első tornáját játszó holland Anish Giri és az orosz Peter Szvidler is csak egyszer volt eredményes. Sardzsa után a moszkvai GP is rámutatott a lebonyolítás hibájára. Sok volt a küzdelem nélküli döntetlen, a nagymesterek alig vállaltak kockázatot. A tornán játszott 81 partiból csak 22 végződött döntéssel, a sötéttel játszók 13-9-re nyertek! Kilencen őrizték meg veretlenségüket!

A Moszkva Grand Prix végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

Élő+/-

1

4

Ding Liren

CHN

2773

6,0

11,6

2

5

Sahriyar Mamedgyarov

AZE

2772

5,5

5,1

3

1

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2795

5,0

-4,5

2

Hikaru Nakamura

USA

2786

5,0

-1,4

3

Anish Giri

NED

2785

5,0

-3,4

6

Peter Szvidler

RUS

2755

5,0

2,2

8

Alekszandr Griscsuk

RUS

2750

5,0

2,7

13

Tejmur Radzsabov

AZE

2710

5,0

11,0

16

Hou Ji-fan

CHN

2652

5,0

14,1

10

9

Pentala Harikrishna

IND

2750

4,5

-4,3

12

Borisz Gelfand

ISR

2724

4,5

3,8

15

Jevgenyij Tomasevszkij

RUS

2696

4,5

6,3

13

14

Francisco Vallejo Pons

ESP

2710

4,0

-3,2

18

Jon Ludvig Hammer

NOR

2621

4,0

6,6

15

7

Jan Nepomnjacsij

RUS

2751

3,5

-15,7

10

Michael Adams

ENG

2747

3,5

-11,6

17

Salem A. R. Saleh

UAE

2633

3,5

2,3

18

11

Erneszto Inarkijev

RUS

2727

2,5

-21,6

Zalakaroson az ukrán Alekszander Zubov elsőségével ért véget a 36. Sakkfesztivál főversenye, aranyérmes olimpikonunk, Sax Gyula emlékét is őrző viadal. Sakkozóink a férfi és női nyílt bajnoki címért és a junior elsőségért is megküzdöttek. A 9 fordulós svájci rendszerű torna rajtlistáját vezető ezüstérmes olimpikonunk, Rapport Richárd a hajrában mesternégyessel az ukrán sakkozóval holtversenyben ért célba, első bajnoki címét ünnepelheti.  A 117 résztvevős versenyen száznyolcan címviselők voltak, 34 nagymester és 41 nemzetközi mester is játszott a 29 ország sakkozóit felvonultató mezőnyben.

Rapport Richárd nagy esélyesként kezdte szereplését, de a második fordulóban az indiai Puranik ellen nyert állásban hihetetlen elnézéssel vesztett. A svájci rendszerű versenyekre jellemzően egy ilyen váratlan bakit nem könnyű kijavítani, de ehhez Gara Anita nagy segítséget nyújtott, fölényes pozícióból remizett Ricsivel. A gyengébb kezdést követően nagymesterünk rendezte sorait, hat partiból 5,5 pontot gyűjtve, utolsó négy partiját megnyerve szerezte meg a nyílt magyar bajnoki címet. Bánusz Tamás a sorsdöntő partiban a befejező játéknapon sötéttel szenvedett vereséget Rapporttól, Papp Gábor bronzérmesként zárt.

A női bajnoki címet Gara Anita szerezte meg Lázárné Vajda Szidónia és Havanecz Bianka előtt, akik a győzteshez hasonlóan 4,5 pontot gyűjtöttek. A junior elsőség Kántor Gergelyé lett 5,5 ponttal.

A 36. sakkfesztivál Sax Gyula emlékverseny végeredménye:

1-2. Alekszander Zubov (ukrán, 2604) és Rapport Richárd (magyar, 2698) 7, 3-6. Victor Mikhalevski (izraeli, 2520), Igor Kovalenko (lett, 2657), Tamir Nabaty (izraeli, 2640) és Márkus Róbert (szerb, 2673) 6,5, 7-15. Bánusz Tamás (magyar, 2616), Papp Gábor (magyar, 2592), Alekszandre Danin (orosz, 2543), Liviu-Dieter Nisipeanu (német, 2686), Abhijeet Gupta (indiai, 2626), Zahar Jefimenko (ukrán, 2648), Horváth József (magyar, 2526), Vajda Levente (román, 2600) és Aczél Gergely (magyar, 2546) 6 pont.

Verőci Zsuzsa

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Varsóban a Superbet rapidverseny első játéknapja után a román Sevcsenko mesterhármassal áll az élen 
2024. 05. 09.

Varsóban szerdán kezdődik a Grand Chess Tour 2024 első versenye, Carlsen címvédőként játszik
2024. 05. 07.

A 17 éves indiai világbajnoki kihívó, Gukesh D hatodik az új világranglistán
2024. 05. 02.

Az azerbajdzsáni Ulvijja Fatalijeva az új Európa-bajnok, egypontos előnnyel győzött
2024. 04. 30.

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog