Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lékó: Intenzíven dolgozni fogok, van motivációm

Címkék: Lékó Péter

A szaratovi szuperverseny után Lékó Péter az egyik népszerű orosz internetes sakk-honlapnak, a www.chess-news.ru-nak  adott interjújában értékelte teljesítményét, a versenyt és válogatottunkról is nyilatkozott a közelgő csapat Európa-bajnoksággal kapcsolatban.

Lékó Péter nem tagadta, hogy nagyobb reményekkel vágott neki a versenynek, de többször nem sikerült előnyösebb állását megnyernie. Különösen fontosnak értékelte már az első partiját, amelyet Alekszandr Morozeviccsel vívott, szép előnye volt, de végül remi lett. Morozevics pedig elkezdte a nyerőszériáját. A parti után már azt érezte, hogy többet nincs esélye a  verseny megnyerésére, és ekkor már megváltoztak a céljai.

„Normálisan játszottam, de a torna nagyon erős volt, nagyon szolid játékosokkal” – értékelte nagymesterünk a  viadalt. Nem tagadta, hogy a második fordulóban szerencséje volt, hiszen Pavel Eljanov nyerhetett volna He7-tel, de pszichológiai szempontból nem könnyű egy ilyen lépést megtalálni partiban, más körülmények között bármelyik erős sakkozó 5 másodperc alatt is meghúzza a He7-et. Ez a torna kritikus pillanata volt, a többi játszmában  már ő kezdeményezett, de a lehetőségeket nem tudta kihasználni.

Nagymesterünk külön is kiemelte az izraeli Michael Roizzal játszott partijában a 42. lépés után előállt helyzetet, amikor világos megtalálta az egyetlen védelmet jelentő 43.Kf2! g5 44.Hh5! tervet.

Péter nem tagadta, hogy játékán érződött a hosszú kihagyás. Túlzottan sok időt használ el a megnyitásra, az időzavarhoz közeledve úgy érzi, hogy minden rendben, aztán a kapkodásban mégsem úgy történnek a dolgok, ahogy szeretné.

A kihagyás, a pihenés időszakáról Péter így nyilatkozott:”Kezdetben úgy gondoltam, hogy csak pihenni fogok. Gyorsan megértettem azonban, hogy sakk nélkül ez nem lehet. Tíz napig ez megy, de aztán… Sok tervem volt a felkészülést illetően, ezt csináltam, de az igazság az, hogy bármit csinálsz, a játékerőd csökken. Játszani kell, hogy ismét önbizalmad legyen, a kezed magától is jót húzzon. Akkor már nem kell sokat gondolkodni. Most nálam ez hiányzik. Koncentrálnom és minden erőmet összpontosítanom kell, hogy jó lépést húzzak, ami korábban automatikus volt.”

Az újságírónő emlékeztette nagymesterünket, hogy a hosszú kihagyás után a csapat-világbajnokságon milyen nagyszerűen szerepelt válogatottunk éltábláján.

„Két nagyon jó partit nyertem Ivancsuk és Roiz ellen, de utána Hanti-Manszijszkban nagyon nem sikerült az első fordulóban…A pihenő után két nagyon erős versenyt játszottam, és veretlen maradtam. Egy partit vesztettem – Shankland ellen– és kiestem a Világkupából. A partiban előnyöm volt, de ellenfelem jól védekezett. Már láttam, hogy remi. Amikor csak 30 másodpercem maradt, még mindig valamit szerettem volna csinálni, hibáztam. Vesztettem. Szörnyű érzés volt. Öt órát játszottunk, 4 óra 59 percig a játszma az enyém volt. Az a 30 másodperc mindent megváltoztatott, vesztettem, kiestem. Lehet, hogy ezért nehezebb volt itt játszanom. A Világkupa fontos volt, és úgy éreztem, hogy minden rendben lesz. De az első forduló nem sikerült… Természetesen butaság arra gondolni, hogy egy vereség után elveszted az önbizalmadat, de ez annyira fájó volt, hogy ez lélektanilag agyonnyomott” – nyilatkozta nagymesterünk.

Lékó Péter véleménye, hogy a kieséses rendszerű lebonyolítás egy sorsjáték. Nem érti, hogy miért kellett megváltoztatni az időkontrollt. A játszmák jelentős részében látható volt, hogy a 40. lépést követően, amikor a parti befejezéséig már csak 30 percük van a sakkozóknak, a partik minősége romlik, mert nincs elegendő idő a gondolkodásra.

„ A célom, hogy a régi formámat visszanyerjem. Most nem úgy játszom, ahogy szeretném. Amikor már azt érzem, hogy ez rendben, akkor tűzhetek ki nagyobb célokat. Láttam, hogy Morozevics is tartott szünetet, de mégis játszott Pamplonában, Reggio Emiliában. Jó partikat játszott, az eredmény néha nem a legjobb volt. Megtalálta a játékát, és ment mint a karikacsapás. Szeretnék hasonló helyzetbe kerülni, amikor azt érzed, hogy minden rendben, a legerősebbekkel szemben is játszhatsz és esélyed van. Ez most a legfontosabb célom” – mondta Péter.

A hosszú kihagyás okára így válaszolt: „Nem volt szerencsém. Amikor beleegyeztem abba, hogy Kramnyik szekundánsa legyek, még nem tudtam, hogy megrendezik a Grand Prix-sorozatot. Egyszerre voltam Kramnyik szekundánsa és játszottam szuperversenyeken és a Grand Prix-tornákon. Másfél évet, pihenés nélkül. Akkor úgy éreztem, hogy elegendő energiám van… A dortmundi tornán is jól játszottam az első partikat, de nyerés helyett vesztettem, s ekkor határoztam el, hogy a sakkolimpián még játszom a válogatottban, de több tornán nem. Csapatunk kvalifikálta magát a csapat-világbajnokságra, de nem tudhattam, hogy kilenc hónapos szünet után milyen formában fogok játszani. De minden jól alakult és remélem, hogy a jövőben is így lesz. Rövidesen a csapat Európa-bajnokságon szerepelek, de utána tényleg nem tudom, hogy hol lesz a következő versenyem. Van ösztönző erőm, érzem, hogy mit kellene csinálnom. Intenzíven dolgozni fogok, van motivációm” -  mondta nagymesterünk.

-Mi az oka a sok reminek, hiszen Arshak Petroszjannal való közös munkának határozott célja volt, hogy játéka sokkal agresszívebb legyen,több legyen  a győztes játszma. Mégis sok a remije. Mivel magyarázza ezt? Az ellenfelek erejével? Vagy érződik egyfajta belső bizonytalanság?

- A bizonytalansággal is. A megnyitások sem alakulnak olyan jól számomra. De a sakk is nagyon megváltozott, megjelentek a nagyon erős számítógépek. Nehéz bármit is elérni a nyitásokban. Amikor számomra minden jól alakult, akkor mindig 1.e4-gyet játszottam. Most már 1.d4-gyet is játszom. Csak e4-gyel is sok gondod van, csak ez nem vezet   célhoz. Amikor minkét kezdőlépést húzod, sok energiát vesztesz a felkészüléskor. Emlékezni valamennyi változatra, magabiztosan játszani, érteni az összes pozíciót, ez nagyon nehéz. Ezért mondtam azt, hogy a legfontosabb, hogy megérezni a saját játékodat. És ekkor úgy gondolom, hogy többfélét kell játszanom. De amikor bizonytalan vagyok,akkor minden játszma előtt megkérdezem magamtól: 1.e4, vagy 1.d4,  már a játszma előtt sok energiát elveszítesz csak arra, hogy megértsd  melyik döntés a helyes.  Mind a kettőnek megvan az értelme. Amikor csak 1.e4-gyet játszol, sokkal jobban ismered a nyitásokat, de ellenfeled is könnyebben készülhet rád, például az orosz huszárjátékot, a berlini változatot. Az elhatározás -  játszani 1.e4-gyet és 1.d4-gyet-  helyes döntés, de az elsajátításához  még időre van szükségem.

Lékó Péter szívesen követi interneten azokat a versenyeket, ahol maga nem játszik. Sokszor elégedetlen az élőben kommentálokkal, mert szerinte nem a hibákra kellene rámutatni, amiket a számítógépes programok sugallnak, hanem keresni az okokat, hogy miért nem azt a jó lépést tették meg a nagymesterek. Nem tagadta, hogy elsősorban a saját korosztályába tartozókért szurkol. Örül annak, hogy Morozevics jól játszik, hogy Szvidler két nagyon fontos tornát megnyert. Gelfand olyan sikeres, de neki is voltak rosszabb időszakai. Senki nem lehet mindig a topon, de mindig visszatér az igazi játékerő. Még korai arról beszélni, hogy a sakkozás mennyire megfiatalodott, Anand, Gelfand, Ivancsuk, Kramnyik nagyszerűen játszik. A szupertehetség norvég Magnus Carlsen mögött mindig tehetős szponzorok álltak. Szergej Karjakin helyzete is stabilizálódott, amikor Ukrajnából Oroszországba költözött, jó edzők foglalkoznak vele. Az amerikai Hikaru Nakamura is sok támogatót tudhat maga mögött. Tehetség és támogatás a siker kulcsa.

Lékó Pétert a szaratovi versenyre  szekundánsi minőségben Balogh Csaba kísérte el. Apósa, Arshak Petroszjan az örmény válogatott oly sikeres kapitánya edzőtáborozott az Eb-re készülő, kétszeres olimpiai aranyérmes és csapat-világbajnokságot is megnyert együttessel. Korábban Pétert Berkes Ferenc segítette, ő már belépett a 2700 Élő-pontosok táborába, Csaba 2670 pontnál tart.

„Válogatottunk egyre erősebb és erősebb lesz. Az együttes munka nem csak számomra, hanem csapatunk számára is fontos, a magyar sakkozásnak is hasznos. Erős lett a válogatottunk, a sakkolimpián és a csapat Európa-bajnokságon éremért küzdhetünk. Kínában Berkes nem játszhatott, az Eb-n Judit nem fog játszani. Egy emberünk mindig hiányzik, de remélhetően az olimpián mindenki játszik majd. A válogatottban valamennyi erős játékosra szükségünk van. Nem úgy, mint az orosz csapatban, ahol nem játszik egy erős játékos, akkor másik erős játékos helyettesíti. Nálunk öt erős játékos van, a hatodik már korántsem annyira professzionális” – fejezte be a beszélgetést Lékó Péter, aki az 1999-es Európa-bajnokságon ezüstérmes válogatottunk éltáblása volt.

Verőci Zsuzsa

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Vidit legyőzte Abduszattorovot, az utolsó forduló előtt ötös holtverseny az élen
2024. 01. 28.

Abduszattorov lépéselőnyben, a 11. forduló után félpontos előnnyel vezet
2024. 01. 27.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog