Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lékó: Az eredményességhez profi hátteret kell biztosítani

Címkék: Lékó Péter

Az isztambuli sakkolimpián az örmény válogatott harmadszor lett első. Jerevánban óriási lelkesedéssel és ünnepléssel köszöntötték az aranyérmes válogatottat, az elnöki különgépen hazautazó csapatot. A negyedik helyre rangsorolt férficsapatunk az izgalmas véghajrában kilencedikként zárta szereplését. Az isztambuli emlékekről, sakkozásunk helyzetéről, versenyprogramjáról Lékó Péterrel Szegeden beszélgettem.

- A rendkívül kiegyensúlyozott mezőnyben az örmények harmadszor is nyerni tudtak. Mi a titkuk, hiszen egyetlen igazi világklasszisuk van Levon Aronjan személyében? Igazán csak négy játékosra épül a válogatott.

- Ezt igazán Arshaktól kellene megkérdezned. Arra viszont kíváncsi leszek, hogy a titkokból mennyit fog elárulni!  

- Én nagyon jól emlékszem a 2008-as drezdai olimpiai bajnoki címük utáni mondataira: „Azt senki nem vitathatja, hogy jó sakkozóink vannak. Remek a csapat egysége. Mindenki csak arra gondol, hogy minél jobb egyéni eredményével miként tudna a legjobban az együttes hasznára válni”.

- Elegendő látni a képeket, hogy milyen fogadtatásban részesültek újabb világraszóló sikerük után. Volt egy fura utalás a honi sajtóban, mintha azért ünnepelték őket annyira, mert az utolsó fordulóban legyőztek minket, pedig ennek semmi köze nem volt hozzá. Ez minden nagy sikerük után teljesen természetes Örményországban! Az egész ország együtt ünnepel. Az emberek nemzeti hősöknek tartják az egész csapatot! Ez az érzés óriási plusz erőt ad a játékosoknak bármilyen világversenyen is vegyenek részt. Nálunk meg az olimpia idején szinte az egyetlen nagy hír az volt, hogy a befejező játéknapon magyar-örmény mérkőzés lesz. Én az olimpiai felkészülés időszakában is nagyon drukkoltam a londoni olimpián szereplő sportolóinknak, örültem a sikereknek, de sakkozóként nehezményezem, hogy a sakkolimpia milyen kevés nyilvánosságot kapott.

-  Azt ne feledd, hogy ez a szövetség munkáját is minősíti, ki kell szolgálni a médiát. Ez két éve például a Hanti-Manszijszkban megrendezett olimpia idején remekül sikerült, a változások a médiával való kapcsolattartásban látványos romlást eredményeztek.

- Ehhez én játékosként nem tudok hozzászólni, csapattársaimmal együtt mindent megtettünk, hogy minél sikeresebbek legyünk. A kilencedik hely nem az, amire számítottunk, de már korábban is bebizonyosodott, hogy ebben a mezőnyben be-becsúszhat egy rosszabb eredmény, s ennek következtében a vártnál gyengébb helyezés. Az igazi probléma az lenne, ha több éven keresztül nem tudnánk felmutatni valami jó eredményt. A tavalyi Eb-n az ukránok nem kerültek az első tízbe sem. A tavalyi kontinensbajnokságon megelőztük az örményeket és az oroszokat, akik most elfoglalták az első két helyet. A bronzérmünk sem kapott nagy nyilvánosságot, sőt engem ért külön kritika, ahelyett, hogy a csodálatos eredményt ünnepeltük volna! Nem hiszem, hogy ez jót tett volna a csapat moráljának, ez így teljesen elfogadhatatlan!  Az erőviszonyokat tekintve egy brutálisan erős mezőnyben két éve az olimpián egy rendkívül igazságtalan pontszámítással nem kerültünk dobogóra, holott megvertük az oroszokat és a kínaiakat, de többet ért az izraeli csapat Peru elleni 4-0-as győzelme, ez a no comment kategória. Hazaérve meglepődünk az értékelésen…Ezt fokozottan éreztem a júliusi dortmundi szuperversenyemen a + 2-vel elért holtversenyes harmadik helyem után az jelent meg, hogy hatodik lettem a tízfős mezőnyben, ami már negatív eredményként is hathat. Az utolsó pillanatig az első helyért küzdöttem.

- Természetesen a sakkblogon az jelent meg, hogy holtversenyben harmadik lettél, a sötét színekkel való eredményesség egy nem kiegyensúlyozott mezőnyben nem jelenthet realitást. De minden holtversenyes helyezés eldöntése is adhat okot a polemizálásra.

- Pontosan sakkozóként az ember mindig csak a holtversenyt nézi, mert a többi az  szerencse kérdése. Sorban játszottam a jobbnál jobb partikat, aztán a honi sajtó ezt hatodik helyként hozta le. Úgy érzem, hogy eredményeink nem kapják meg a megfelelő visszhangot. A legnagyobb riválisainknál nem az a hír, hogy a legerősebb összeállításaikban szerepelhetnek a legfontosabb világversenyeken, hanem az optimális felkészülésre helyezik a hangsúlyt. A tavalyi Európa-bajnokságon elért harmadik helyünk után nem lehetett megoldani, hogy a csapattagoknak legyen versenyük?

- A te helyzeted különleges, de a többieknek alig van meghívásuk. Versenyzés nélkül nem lehet igazán felkészülni a nagy megmérettetésre. A riválisok jóval többet versenyeznek, érzik a tornák feszültségét, egyes partik fokozott jelentőségét.

- Ez egyértelműen tarthatatlan állapot, valahogyan meg kell oldani játékosaink folyamatos versenyeztetését. Ráadásul a riválisoknál hihetetlen stábok is működnek. Az oroszok az olimpiára három szekundánssal érkeztek, a női csapatuk is óriási támogatást kapott (a kétszeres olimpiai bajnok Szergej Rublevszkij volt a kapitányuk). Olyan szekundánsaik voltak, akik akár az olimpiai válogatottban is játszhattak volna.

- Nehezen tudom megérteni, hogy éremesélyes csapatunk mellé miért nem lehet kiutaztatni legalább egy szekundánst?

- Igazán azt kellene megoldani, hogy a játékosoknak folyamatosan legyen szekundánsuk. Csak a jól szervezett, állandó munka biztosíthat eredményt.  A mai világban az már kevés, hogy egy hónapot készülök egy-egy világversenyre. Az éljátékosok, a top tíz, de fokozottan az első öt-hat játékos fantasztikus csapattal dolgozik, többfős team segíti a felkészülésüket. Azon a szinten csak úgy lehet eredményt elérni. Erre jó példa, hogy az amerikai Hikaru Nakamura mekkora támogatást kapott, még Garri Kaszparovot is szerződtették mellé, az a fél év komoly összegekbe került, a csapat is nagy lendületet kapott. A kínai válogatott mellett nagy stáb dolgozik, ott már inkább az a gond, hogy túljátszatják legjobbjaikat. Fiatal tehetségeik válogathatnak a versenyek között. Amennyiben a honi sakkéletben nem lesz változás, ha nem ismerik el, hogy ez profi sportág, és az eredményességhez profi hátteret kell biztosítani. Ha nem vagyunk kiugró formában, ha hiányzik az a bizonyos versenyszerencse, akkor azt kell mondanom, hogy ez a kilencedik hely egy teljesen elfogadható helyezés.

- Azért a sakkhoz értő közvéleményt megrázta a Fülöp-szigetek elleni 2-2, a németek elleni vereség. Hanti-Manszijszkban nehezebb ellenfelekkel játszva végig dobogós helyezésért harcoltatok.

- Ez függ a párosítástól. Három csapat van, amelyik objektíven erősebb nálunk, az orosz, az örmény és az ukrán, a többiekkel szemben már van esélyünk. Kína ellen nincs félnivalónk, a stílus miatt fekszik nekünk, ahogy az amerikai együttes is. Azt nem lehetett előre tudni, hogy a dánok 4-0-s legyőzése után az örmények jönnek. Ez kölcsönösen rossz volt, tudom nagyon jól, hogy őket is kellemetlenül érintette a párosítás, a lengyelek helyett velünk kellett játszaniuk. A svájci rendszerben sok minden benne van, de az a tény, hogy utolsó meccsünket a második táblán játszottuk, egy győzelem esetén, szerencsés körülmények mellett még az éremszerzés reménye is felcsillant, de döntetlennel mindenképpen hatban végzünk, szép eredmény lett volna. Ezért nem érzem azt, hogy rossz lenne a csapat teljesítménye. Minden olimpián van olyan meccs, ami fájó. A Fülöp-szigetek ellen az állások alapján úgy nézett ki, hogy 3,5-0,5-re nyerünk. Még nem emlékszem olyan mérkőzésre, ahol megszereztük volna a vezetést, és van egy nyert pozíciónk, a végén 2-2-vel ér véget. Berkes Fecó egy jó felkészüléssel, remekül megjátszott partiban Torre ellen feketével tudott nyerésre játszani. Elképesztően balszerencsés volt, hogy szegény aztán nyerőnek vélt lebonyolítással elvesztette a játszmát, a 2-2 nagyon megfogta a csapatot. Kérdés volt, hogy a nagy rontást követően Fecó még hadra fogható lesz-e, le a kalappal előtte, hogy összeszedte magát. Másnap jöttek a németek.

- Mi történt Naiditsch elleni játszmádban?

- Az egész meccs alatt nem volt esélyünk a győzelemre. Az én vereségemmel elvesztettük a mérkőzést, nagyon fájó volt. Nehéz parti volt, nem mondhatom azt, hogy rosszul játszottam. Ő sokkal inkább 1.e4-gyes játékos, ellenem d4-gyel kezdett, és a Nimzoindiai védelemben a  4.e3-as változattal. A Karpov által kedvelt b6-os szisztémát dolgoztam ki, amit én még partiban nem játszottam meg. Szembesülnöm kellett azzal, hogy Naiditsch egész életében a Caro-Kann védelem ellen a Panov-változatot játszotta, gyakorlatilag az az állás jött ki, amiben sokkal nagyobb rutinnal rendelkezett. Úgy tűnt, hogy elrontotta a lépéssorrendet, hiszen a huszáromat c6-ra fejleszthettem, de nem emlékeztem pontosan a változatra, ahol pici apróságok döntenek. A következő három lépésre elment 40 percem, Be8 helyett Hd5-öt kellett volna húznom, és akkor nem ment volna a h4-es terv. Sikerült megtalálnom a Bc7-es manővert, már-már kiegyenlítettem, de elfogyott az időm. Könnyebb volt játszania, hiszen kezdeményezett. Már alig volt időm, a kritikus állásban számoltam a Hf6 lépést, de zavart, hogy időzavarban a gyalogja h6-ra léphet, vezérek mellett ez állandó mattveszélyt jelenthetett volna, amikor hirtelen döntöttem gxh5 mellett Bg8-cal kapcsolatban, ellenjátékot remélve. Hg3-ra szinte megállt a szívverésem, egy lépésben sikerült elvesztenem a játszmát.

 

- Hogy értékeled olimpiai szereplésed?

- Felemás érzések kavarognak bennem, mert több volt a partijaimban, gondolok a Pelletier, a Kramnyik és a Caruana elleni játszmákra, mind a három remi lett. Nem játszhattam rosszul, ha három ilyen partiban nyerőesélyem volt, érthetően bosszant, hogy egyet sem tudtam megnyerni. Ráadásul a Kramnyik elleni győzelemmel nagy nyomás alá helyezhettük volna az orosz csapatot. Nem veszítettük volna el a meccset, még az sem biztos, hogy akkor ők remire hozzák a találkozót. Én már úgy éreztem, hogy válogathatok a jó lépések között, de egyik sem volt egyszerű, a végén sajnos beleléptem az egyetlen trükkbe. Éjszaka sokat készültem a partira, a stratégiát kidolgoztam, délelőtt viszont szinte a teljes d4-gyes repertoáramat végig kellett nézni, mert ellenfelem akár meglepetéssel is készülhetett. Nehéz döntés volt, hogy éppen Kramnyik ellen a katalánt játsszam, a dortmundi szuperversenyen ő okozott nekem meglepetést a katalánnal. Akkor én, most ő nem a legjobban reagált. Valahol sorszerű, hogy mindkét parti remi lett. A csapat a vereség után azonban tanúbizonyságot tett arról, hogy van tartása, hiszen az erős lengyeleket kaptuk ellenfélül, de simán, 3-1-re tudtuk hozni a mérkőzést. Sajnos a Fülöp-szigetek elleni eredmény visszavetett bennünket, majd jött a németektől elszenvedett vereség. Ismét összekaptuk magunkat, nem volt könnyű az olaszok elleni meccs, a dánokat megkapni zseniális párosítás volt. Az utolsó fordulóra éreztem erőt a csapatban, az elszántságot, esély volt, hogy jól szerepeljünk. A sors az örményekkel hozott össze bennünket, mondhatnám, hogy rossz pillanatban voltunk rossz helyen. Kilencedik hely a vége, és megelőztek minket olyan csapatok, akiket addig észre sem vehettünk. Viszont, hogy a vereség ellenére tízben végeztünk azért jelent valamit!

- Ha Arshak a mi kapitányunk, akár bajnokok is lehetnénk?

- Arshak az egyik fontos láncszeme az örmény sikereknek. Hihetetlen támogatást kap a sakkozásuk, az államfő a sakkszövetség elnöke. Minden világverseny előtti edzőtáborban meglátogatja a csapatot, elbeszélget a játékosokkal, teljesíti a kéréseiket. Ez nagy önbizalmat kölcsönöz a sakkozóiknak, számukra szinte csak az aranyérem létezik. Rászolgáltak a kis szerencsére, hogy az amerikaiak megverjék az oroszokat. Három olimpiai aranyérem mellett tavaly megnyerték a csapat-világbajnokságot is, mi osztottuk a helyet az oroszokkal, akik ott nem lettek érmesek, holott az körverseny volt. Megfelelő támogatás híján sajnos el kell fogadnunk, hogy nem tudjuk minden világversenyen túlteljesíteni az elvárást. A mi játékosaink nem tudnak olyan körülmények között készülni, mint riválisaink. Mögöttem sincs támogatás. Önerőből kezdem el a Grand Prix-sorozatot.

- Az örményeknek egyetlen igazi világklasszisuk van, Levon Aronjan. Movszeszjan mégsem tartozik ebbe a kategóriába.

- Azt ne feledd, hogy Movszeszjan nagyon jó gyakorlati játékos, repertoárja viszont nem az igazi. Három éve folyamatosan Aronjan mellett van, dolgoznak együtt, de sokat nem változtatott, hiszen a kidolgozott varikat Levon játssza meg. Amikor azonban nagyon fontos partija következik, akkor előveszi a full repertoárt, világossal jóval erősebb, mint azt gondolnánk. Az orosz csb-n én is áldozatául estem a berlini változatban. Szinte lehetetlen rákészülni, annyi mindent játszik. Több hónapon keresztül elemezték Levonnal, nyugodtan belemehetett, ahogy Almási Zoli ellen is a d3-as változatba. Az olimpián két nagyon fontos partit nyert meg, Griscsukot legyőzve egyenlített az oroszok ellen, Zoli elleni nyerése végül az olimpiai bajnoki címet jelentette.

- Az értékelő cikkemben dicsértem a szervezést, a jó közvetítést, az informatikai hátteret, azóta már sok kritikai megjegyzést is olvastam. A bírók elhelyezésére nem volt panasz, de mi távolabb laktunk, jól megoldották a szállításunkat.   

- Ruszlan Ponomarjov nyilatkozta még az olimpia utolsó fordulója előtt - amivel teljes mértékben egyet lehet érteni -, hogy messze nem voltak ideálisak a feltételek a szállodában. Az olimpia előtt lehetett hallani híreket, hogy gondok vannak az anyagi fedezettel, aztán kitalálták ezt a repülőtér közeli megoldást, ami a spórolásra épült. Nagy gond volt, hogy nem tudtunk igazán hol sétálni a parti után. Közel volt a versenyterem, de vagy a tűző napon, vagy busszal mentél, s akkor nagyon korán értél. A légkondit én nem bírom, közvetlenül a szállodánk mellett száguldozott a metró-vasút, az ablakot emiatt nem lehetett nyitva tartani, illetve olyan rendszerű volt, hogy mindig hívni kellett valakit, aki nyit és zár. Erre jó példa volt Kramnyik elleni játszmám, amikor éjjel fél háromig készültem, akkorra állt össze, hogy mit kellene játszanom. Mehettem volna aludni, de várnom kellett a kulcsos emberre, hogy bezárja az ablakot, végre fél óra után megjelent. Sok ilyen és ehhez hasonló furcsaság volt, aminek egy olimpia idején nem szabadna előfordulnia. Az egyetlen „pozitívum”, hogy ez valamennyi élcsapatot sújtotta, azonosak voltak a feltételek. A sok kis apróság is negatívan tudja befolyásolni a teljesítményt, hiszen az olimpián óriási a feszültség, a legkisebb apróság is döntő lehet.

- Nagyon féltettelek, amikor a hosszabb versenyzési szünet mellett döntöttél. Nem felejtkeznek-e el rólad a jelentős tornák szervezői, sikerül-e a visszatérésed az elitbe?

- Nehéz időszak volt, most már sínen van minden. Nagy problémája a magyar sakkozásnak, hogy nincs cserealap, nem tudunk más ország legjobbjainak versenyt kínálni a későbbi meghívásokért.

- Fantasztikus sorozat vár rád. London, Taskent, a pekingi Világjátékok, majd januárban ismét Wijk aan Zee. Jövőre újabb két Grand Prix-torna.

- Folyamatosan készülök a következő tornámra, és nagy érdeklődéssel várom a Klubcsapatok Európa-kupáját, ahol a moszkvai „64” csapatban játszom. Gelfand Wang Hao, Giri többek között a csapattársam, sajnos Caruana a Grand Slam-döntőn játszik. Az azeri „SOCAR” mellett a mi együttesünk az egyik esélyes. Londonból hazajövő már szinte azonnal Izraelbe utazom. Nagy élmény volt áprilisban az orosz csb-n való játék, különleges hangulatú nagyszerű verseny, kiélezett óriási csaták jellemezték a viadalt. Pechesen az utolsó négy partit sötéttel kellett játszanom, de a csapatérdek előbbre való. Örülök annak, hogy az elmúlt egy év eredményeinek köszönhetően a Grand Prix-sorozatra szabadkártyát kaptam. Lobbizás nélkül biztosították a lehetőséget, tudom nagyon jól, hogy milyen próbálkozások, harcok folytak a háttérben. Mi nem rendezünk versenyt, mégis megkaptam a jogot. Odafigyeltek rám a jelentős kihagyás ellenére is. Most a legfontosabb, hogy bírjam a terhelést. Állandó szekundáns nélkül készülök, de az elmúlt időszakban, másfél évben több világklasszissal dolgoztam együtt, akiknek persze a neve nem publikus. Közelről is láthattam, hogy milyen stábok állnak mellettük, és még amellett vannak ilyen konzultációik éljátékosokkal. Nekem stábom nincs, csak konzultációs lehetőségeim voltak, vannak, kölcsönösen profitáltunk, profitálunk ezekből, én is tudtam, tudok fejlődni. Itthon Balogh Csabával szoktunk közösen készülni. A nyitások nagyon fontosak, ha nincsenek olyan társak, akikkel tudsz csereberélni különböző ötleteket, akkor esélyed sincs, hogy ezzel az őrült tempóval tudd tartani a lépést. Az olimpián alkalmazott gyorsított időbeosztás nekem nem kedvez, a stílusomnak nem fekszik. Most nem az eredményre gondolok, szeretném élvezni a játékot. Ez a Grand Prix-sorozat jóval erősebb, mint az előző volt. Sokan nagyon motiváltak lesznek, számomra rendkívüli a kihívás.

 

Verőci Zsuzsa

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Vidit legyőzte Abduszattorovot, az utolsó forduló előtt ötös holtverseny az élen
2024. 01. 28.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog