Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kazanyban nyolcan csatáznak a sakkvilágbajnoki kihívó címért

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban május 4. és 26. között rendezik meg nyolc résztvevővel a világbajnok-jelölti páros mérkőzéseket.  Az első körben a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov az amerikai Gata Kamskyval mérkőzik meg, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik az azeri Tejmur Radzsabovval csatázik. Az örmény Levon Aronjan ellenfele az orosz Alekszandr Griscsuk, míg az izraeli Borisz Gelfand az azeri Sahriyar Mamedgyarovval küzd meg. A negyeddöntőben és az elődöntőben négyjátszmás meccseket játszanak, a döntőben hat parti dönti el, hogy jövőre ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. Topalov és Kamsky pályafutásának legfontosabb eredményeit idézzük fel.

 

 

Oroszország hetedik legnépesebb városa, az egyik legrégebbi települése, a Tatár Köztársaság fővárosa, Kazany a színhelye a május 4-én az ünnepélyes megnyitóval és a sorsolással kezdődő és május 26-ig tartó világbajnok-jelölti páros mérkőzéseknek.

Már szinte lehetetlen követni, hogy a 2009-2012-es világbajnoki ciklus menetét, a lebonyolítást a FIDE vezérkara hányszor változtatta meg. Világbajnok-jelölti versenyt terveztek, majd a párosmérkőzések mellett döntöttek. Azerbajdzsán azonnal jelezte, hogy kész megrendezni a meccseket, de Bakuban az örmény-azeri konfliktus miatt Levon Aronjan részvétele lehetetlen volt. A párharcok felét az oroszországi Kazanyban rendezték volna meg, de a helyszín miatt a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov tiltakozott és nyílt levelében bojkottal fenyegetőzött.

Az azeri rendezők Sahriyar Mamedgyarovot már résztvevőként jelölték, és a norvégiai Tromsöban meghozott döntés értelmében Kazanyban is játszhat. A FIDE kasszájába befizetett előleg (150 ezer dollár) volt játékának az ára? A világranglistán második norvég Magnus Carlsen lemondta részvételét. Magnus nehéz szívvel hozta meg döntését,  de úgy értékelte, hogy a 2008-2012-es világbajnoki ciklus nem képvisel modern és korrekt szisztémát, nem biztosít számára  elegendő motivációt, amelyre szüksége lenne, hogy a felkészülés és a meccsek során a legjobbat tudja nyújtani. A rejtélyes Élő-pont kritériumokat, a felszínesen kidolgozott szabályokat is kritizálta a norvég nagymester. Visszalépésével az orosz Alekszandr Griscsuk kapott játéklehetőséget, a legjobb pillanatban volt megfelelő a részvételét biztosító Élő-pont átlaga.

A párviadalok során a döntőig négy-négyjátszmás meccset játszanak a nagymesterek, majd a döntőben hat partiban döntenék el, hogy 2012-ben ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A legjobb négy között az 1-4 és a 2-3 párharcok győztesei csapnak össze, majd a két győztes hat partiban küzd meg a világbajnoki kihívó jogáért. Az időkontroll a klasszikus, 2-2 óra az első 40 lépésre, 1-1 óra a 60. lépésig, majd 30-30 perc a játszma befejezéséig, lépésenként még 30-30 másodperc bónusszal. A díjalap 420 ezer euró, az első kör vesztesei 30-30 ezer eurót kapnak, a másodiké 60-60 ezret. A döntőben a 180 ezer eurót egyenlő arányban osztják el a sakkozók között.

Forrás: [origo]

A játéknapok: május 5-8, május 12-15, május 19-21, május 23-25. Az esetleges rájátszásokra május 9-én, 16-án  és  26-án kerülne sor.

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov, a tavalyi világbajnoki döntő vesztese kapta az 1-es sorszámot, a többi résztvevőt a 2010. januári(!) Élő-pontszámuk  alapján rangsorolták és alakult ki a párosítás. Az örmény Levon Aronjan csak a 3-as, ami annyit jelent, hogy az elődöntőben a papírforma szerint akár Kramnyik-Aronjan párharc lehet. Az elmúlt másfél év alatt sokat változtak az erőviszonyok. Aronjan a világranglistán a 3., Kramnyik a 4., Topalov a 7., Mamedgyarov a 9., Griscsuk a 12.,  Radzsabov a 16. Gelfand a 16. és Kamsky a 18.

Az első forduló párosítása:
1.Veszelin Topalov (bolgár, 2775) - Gata Kamsky (amerikai, 2732)
2. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744)
3.Levon Aronjan (örmény, 2808) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747)
4.Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2772)

Két éve Szófiában Veszelin Topalov és Gata Kamsky világbajnok-jelölti döntőt vívott. Topalov a meccsig egyetlen partit sem vesztett, de nagyon megizzadt a 4,5-2,5-ös győzelemért. Kamsky a sorsdöntő pillanatokban sokat hibázott, különösen emlékezetes marad a sorsdöntő hetedik ütközet, ahol többször is fonalas nyerést hagyott ki, végül el is bukta a játszmát.

Veszelin Topalov pályafutása

A bolgárok világklasszisa,  Veszelin Topalov 1975. március 15-én született. Névjegyét 1994-ben, a moszkvai sakkolimpián tette le, amikor Garri Kaszparovot érdekes tisztáldozattal legyőzte. Szép sikereket ért el 1996-ban, Amszterdamban, Madridban és Novgorodban nyert tornát, átlépte a 2700 Élő-pontos álomhatárt. Egy évvel később Dos Hermanasban, majd Leonban diadalmaskodott. Topalov valamennyi kieséses rendszerű világbajnokságon játszott. A groningeni vb-n 1997-ben kiemeltként nem élte túl a második fordulót, a holland Jeroen Piket ellen vesztett. Két év múlva Las Vegasban a 16 között Kramnyiktól rapid rájátszásban kapott ki. 2000-ben a negyeddöntőben Michael Adams győzte őt le. A moszkvai vb-n a 16 között vérzett el ismét, eszelős csatában maradt alul a spanyol Alekszej Shirovval szemben.

Egy év múlva Lékó Péterrel vívta Dortmundban a klasszikus világbajnok-jelölti elődöntőt, 2,5-1,5-ös vereséget szenvedett miután kettős vesztéssel kezdte a párharcot. 2004-ben Tripoliban, a FIDE vb-n első kiemelthez méltóan az elődöntőig látványosan menetelt, tíz partijában csak egyetlen döntetlent engedélyezett ellenfeleinek. Az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov ellen azonban négy remivel kezdte a meccset, és a rapid rájátszást óriási meglepetésre elbukta.

2005-ben a Salamancában élő bolgár nagymester még nagyobb sebességre kapcsolt. Harmadik volt Wijk aan Zee-ben, Garri Kaszparovot az utolsó fordulóban legyőzve holtversenyben lett első a visszavonulását a záróünnepségen bejelentő orosz világranglista-vezetővel. Szófiában a hat résztvevős, kétfordulós szuperverseny második félidejében szárnyalva tornagyőztes. "Nem félek a vereségtől, ez különböztet meg engem a többiektől" - nyilatkozta szófiai sikere után. Dortmundban rossz rajt után végül holtversenyben másodiként végzett.

Topalov a FIDE világbajnoka lett

Az argentínai San Luisban nyolc résztvevővel, kétfordulós viadalon  döntötték el FIDE világbajnoki címet. Veszelin Topalovot már a 13. forduló után világbajnokként ünnepelhették. A legjobban felkészült, kirobbanó formában játszó, az első félidőben káprázatos eredményességgel sakkozó Topalov másfél pontos előnnyel győzött. A legérdekesebb sakkot játszó, remekül felkészült, a legjobb segítő csapatot maga mögött tudható Veszelin Topalov fejére került a korona. A bolgár nagymester hét játszma után már kétpontos előnnyel vezetett, mindössze Viswanathan Anandnak "ajándékozott" fél pontot. A második körben Topalov taktikusan játszott, nem kockáztatott, hetes remi sorozattal is biztosan érte el kitűzött célját.

Az újdonsült világbajnok nem sokat pihent a babérjain. Átlépve a bűvös 2800 Élő-pontos határt januárban Wijk aan Zee-ben, a Corus szuperversenyen szerepelt és Viswanathan Ananddal holtversenyben az élen végzett. A Morelia-Linares szuperverseny első félidejében pocsékul sakkozott, hét partiból csak 2,5 pontot gyűjtött. Spanyol földön már remekelt, veretlenül 5,5 pontot szerzett, s végül holtversenyben második lett. Szófiában már hivatalos világranglista-vezetőként szerepelt, a megszokott forgatókönyvet láttuk, rossz első félidő után szárnyalt a folytatásban, az utolsó négy partit megnyerve lett első.

Topalov menedzserének, Szilvio Danailovnak a célja az volt, hogy egyfajta "börze" legyen a világbajnoki címért folytatott versengés. Aki egymillió dollárnál többet tud kínálni a meccsért, megmérkőzhet a világbajnokkal. A FIDE vezérkarának egy csoportja is támogatta a képtelen ötletet, majd rendeződtek a viszonyok, csak a hivatalos világbajnoki rendszerben lehet kiharcolni a kihívói jogot! 

Rapid rájátszásban elvesztette a címegyesítő meccset

A címegyesítő meccset Elisztában játszotta le Vlagyimir Kramnyik és Veszelin Topalov. Máig sem érthető egyezményt írtak alá: a győztes mindent visz! Szinte hihetetlen, hogy a döntőn rapid rájátszásban vereséget szenvedő Topalovnak (a San Luis-i vb győztesének) kevesebb joga volt, mint az említett vb második-negyedik helyezettjének, akik előversenyek nélkül játszhattak a mexikói vb-n.

A diplomáciai csatározás megviselte a bolgár exvilágbajnokot, formája korántsem volt egyenletes. Hármas holtversenyben megnyerte a Corus 2008 szuperversenyt, majd Linaresben az utolsó helyet osztotta Lékó Péterrel.  Szófiában a torna első félidejét mínuszban zárta, majd javított a második körben, és harmadszor is győzött. Vitoriában a "Bajnokok Ligája" elnevezésű versenyen is diadalmaskodott. Wijk aan Zee-ben azonban nagyot botlott, csak Kramnyik elleni parádés nyerése vigasztalhatta.  Linaresben begyűjtött négy vereséget is, holtversenyben harmadik lett. Szófiában nem bírt a fantasztikus formában játszó Vaszilij Ivancsukkal. Az év második felében magára talált és parádés teljesítményt nyújtott. A Grand Slam döntőt megnyerte, Anand gyengélkedésének köszönhetően visszaszerezte a világranglistán az első helyet. A decemberi nankingi szuperversenyen is remekelt, másfél pontos előnnyel ért célba.

A bolgár exvilágbajnok Kamsky legyőzésével ismét világbajnoki kihívó lett, de a 2009-re tervezett döntőt a címvédő Viswanathan Anand kérésére 2010-re halasztották. Topalov Szófiában csak harmadik volt, Nankingban két és félpontos hátránnyal második. A főpróbájának számító linaresi viadalon szerencsés kézzel sakkozott, tornagyőztes lett.

Hazai pályán kapott ki a világbajnoki döntőn

A világbajnoki döntőt Szófiában hiába kezdte győzelemmel Anand ellen, a negyedik játszma után már az indiai világbajnok vezetett. Három döntetlen következett, majd a nyolcadik partiban kiegyenlített. Három remi sorozatban, és a sorsdöntő játszma feszültségét Topalov nem bírta, világossal kapott ki, vesztette el második címmeccsét is, Anand 6,5-5,5-tel megvédte világbajnoki címét.

A hazai pályán elszenvedett vereség láthatóan padlóra küldte Veszelin Topalovot. A sakkolimpián is pocsékul sakkozott, a nankingi szuperversenyt - 1-gyel zárta. Élő-pontja 2800 alá süllyedt, a május 1-től érvényes világranglistán 2775-tel csak a hetedik. Hosszú versenyzési szünetet tartott, és nagy kérdés, hogy miként bírja majd a négyjátszmás meccs feszültségét.

Gata Kamsky pályafutása

A két mérkőző fél között egy év a korkülönbség, Kamsky 1974-ben, Topalov 1975-ben született, de eddigi pályafutásuk merőben eltérően alakult. A 15 éves korában már szovjet ifjúsági bajnokságot nyert Kamsky 1989-től él Amerikában. 1993-ban mindkét világbajnoki zónaközi döntőről kvalifikálta magát a vb-jelölti párosmeccsekre. Vlagyimir Kramnyikot és Nigel Shortot is a PCA (Profi Sakkozók Szövetsége) ciklusban 5,5-1,5-re győzte le! Viswanathan Anandtól 6,5-4,5-re kapott ki, az indiai sakkozó játszhatott Garri Kaszparovval a PCA világbajnok címért.

A FIDE ciklusában  Kamsky szinte reménytelen helyzetből, kétpontos hátrányt kiegyenlítve nyert Viswanathan Anand ellen, 4-4 után a rájátszásban Kamsky kettős győzelmet aratott. 1996-ban Elisztában játszotta Anatolij Karpovval a világbajnoki döntőt, a sakkozás 12. világbajnoka 10,5-7,5-re nyert, de a meccs korántsem volt mentes kisebb-nagyobb botrányoktól. Kamsky a vereség után hátat fordított a sakknak és megkezdte egyetemi tanulmányait. A FIDE 1999-es, kieséses rendszerű világbajnokságán, Las Vegasban megpróbálkozott a visszatéréssel, de már az első fordulóban vereséget szenvedett a későbbi győztes orosz Alekszandr Halifmantól. Az újabb csalódás után Kamsky közel öt éven keresztül nem játszott egyetlen versenyen sem, 2004-től kezdetben csak rapidtornákon szerepelt, majd elindult az amerikai  bajnokságon. Nagy szenzáció volt visszatérése, sokan nem bíztak abban, hogy képes lesz pótolni a kihagyott éveket.

Öt év kihagyás után versenyzett ismét

A Hanti-Manszijszkban 2005-ben megrendezett Világkupán a nyolcaddöntőben kikapott az orosz Alekszandr Griscsuktól, a norvég Magnus Carlsen elleni győzelmével végül kilencedik lett, és ezzel világbajnok-jelölt. Kamsky egyre jobb formában játszott, 2006-ban  a szófiai tornán Topalov legnagyobb riválisa volt, majd a torinói sakkolimpián bronzérmes amerikai válogatott éltáblásaként jeleskedett. A világbajnok-jelölti párosmérkőzésen Elisztában a francia Etienne Bacrot nem jelentett számára akadályt, de az izraeli Borisz Gelfandtól vereséget szenvedett, így nem vívta ki a mexikói vb-n való szereplés jogát. 

Gata Kamsky a 2007-es Világkupán fantasztikusan menetelt. Három 1,5-0,5-ös győzelem után a nyolcaddöntőben az orosz Peter Szvidlerrel került szembe, rapid rájátszás hozta meg számára a szép sikert, 2,5-1,5-tel került a negyeddöntőbe, ahol az ukrán Ruszlan Ponomarjovot győzte le 1,5-0,5-re, veretlenül jutott a döntőbe. A spanyol Alekszej Shirovval szemben a második játszma megnyerésével és három remivel 2,5-1,5-re diadalmaskodott. Kamsky a Világkupán hét partit nyert meg  - ebből hatot a klasszikusnak nevezhető időbeosztás szerint - 11 játszmája végződött pontosztozkodással,  ebből egy Szvidler elleni rájátszásban. Középszerű eredmények után a drezdai sakkolimpián bronzérmes amerikai válogatott éltáblása volt.

A világbajnok-jelölti meccs elvesztése után hullámvölgy következett. 2700 alá csökkent Élő-pontszáma. A Világkupán a harmadik körben kikapott a Fülöp-szigeteki So Wesleytől, mínuszban végzett a nalcsiki és a zsermuki Grand Prix-tornán is. Reggio Emiliában az utolsó fordulóban legyőzte Almási Zoltánt, nagymesterünkkel holtversenyben nyerte meg a versenyt. Visszatornászta magát 2700 fölé, megnyerte az amerikai bajnokságot, a bakui opent, jól játszott a sakkolimpián is.

Topalov elleni párharca előtt jól sikerült a  főpróbája, veretlenül védte meg bajnoki címét, igaz Hikaru Nakamura nem játszott. 2732 Élő-pontjával jelenleg a 18. a világranglistán.

Topalov és Kamsky eddig 17 partiban mérte össze erejét, első játszmájukat 1994-ben, Linaresben vívták. Rapidban 1-1-re állnak, de a klasszikus gondolkodási idejű partikban nagy Topalov fölénye, 7-1-re vezet hét döntetlen mellett.

Nagy kérdés, hogy a bolgár exvilágbajnok megnyitáselméleti felkészültségével miként tudja Kamsky felvenni a versenyt? Ritkább változatokat vet be,  vagy vállalja a veszélyt, és divatos varikban készített elő meglepetéseket?

Verőci Zsuzsa

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Vidit legyőzte Abduszattorovot, az utolsó forduló előtt ötös holtverseny az élen
2024. 01. 28.

Abduszattorov lépéselőnyben, a 11. forduló után félpontos előnnyel vezet
2024. 01. 27.

Abduszattorov és Gukesh az élen, Nepomnjacsij nyert Ding Liren ellen
2024. 01. 25.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog