Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy rendhagyó év legfontosabb versenyeinek összefoglalója III.

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az egész világot sújtó, oly sok emberáldozatot követelő koronavírus-járvány, a COVID-19 megrengette a gazdasági életet, súlyos csapást mért a sport világára, így szeretett sportágunkra is. Rendhagyó esztendőként jegyzi majd a sakktörténelem. Elhalasztották a moszkvai sakkolimpiát, félbeszakították a világbajnok-jelölti döntőt, amelynek győztese lesz a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója.  Nem rendezték meg a Grand Chess Tour sorozatot, számos szuperversenyt, kontinensbajnokságot. Januárban még lejátszották a női világbajnoki döntőt, a kínai Ju Wenjun rájátszásban, összesítve 8,5 – 7,5 arányban védte meg címét az orosz Alekszandra Gorjacskinával szemben. Wijk aan Zee-ben a 82. Tata Steel Masters viadalon az amerikai Fabiano Caruana kétpontos előnnyel diadalmaskodott. Lausanne-ban a grúz Nana Dzagnidze győzött a Grand Prix 2019/20 sorozat harmadik tornáján. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az orosz Jan Nepomnjacsij holtversenyben vezet a vb-jelölti döntő félidőjében. Úgy tűnt, hogy a COVID-19 hosszú hónapokra bemattolja a sakkot, de az internet, az online lehetőség mentőövet jelentett. Magnus Carlsen remek mezőnyű, kitűnő díjazású tornákat hirdetett meg és legnagyobb riválisai sorban fogadták el a meghívását. A négy versenyből álló sorozat záróakkordjaként a Grand Final a norvég világelső győzelmével fejeződött be. A Nemzetközi Sakkszövetség és a chess.com rendezte meg hat csapat részvételével a rapid online négytáblás, kétfordulós Nemzetek Kupáját, a szuperdöntőt Kína nyerte meg az USA válogatottjával szemben. A 163 csapat részvételével megrendezett rapid Online Sakkolimpia döntőjében az internetes kapcsolat megszakadása miatt  két győztest hirdettek, az orosz és az indiai válogatott is aranyérmes lett. A versengésben válogatottunk kitűnően helyt állt, a negyeddöntőben az oroszok legjobbjaitól szenvedett vereséget. A Tungsram Aquaprofit NSK együttese sorozatban tizenkettedszer nyerte meg az első osztályú csapatbajnokságot. A Magyar Sakkszövetség sikeres pályázatával Budapest elnyerte a 2024-es sakkolimpia megrendezésének jogát. A 2020-as esztendő harmadik negyedévének legfontosabb versenyeinek, eseményeinek krónikája.

 

A koronavírus járvány miatt az utolsó pillanatig bizonytalan volt a hagyományos Biel Sakkfesztivál sorsa, a rendezők hosszas tárgyalások után a nagy sikerű fesztivál megrendezése mellett döntöttek. A sakkozók nagyon örültek a lehetőségnek, hogy végre szemtől-szembe csatázhattak.

 

A lengyel Radoslaw Wojtaszek elsőségével ért véget az 53. Biel Sakkfesztivál nagymesterversenye, a Triathlon torna. A nyolc résztvevő három különböző műfajban is összemérte erejét, a tornáknak eltérő volt a pontozása. A klasszikus versenyen a győzelem 4, a döntetlen másfél pontot ért, a rapid tornán a nyerésért két pontot lehetett kasszírozni, egyet a döntetlenért.

Az első hely sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, az izgalmas hajrában Wojtaszek félpontos előnnyel végzett az élen.

A klasszikus körversenyen Pentala Harikrishna remekelt, egy ponttal szerzett többet, mint a viadal doyenje, Michael Adams.

A rapidversenyen Eadoslaw Wojtaszek dominált, Lékó Péter tanítványa, Vincent Keymer szép sikert ért el. A kétfordulós villámversenyen Wojtaszek és Adams ellenállhatatlanul gyűjtögette a pontokat.

Az összetett verseny végeredménye:

H.

Név

J

Klasszikus

Rapid

Blitz

Pont

1

GM Radoslaw Wojtaszek

28

14

12

11

37

2

GM Pentala Harikrishna

28

20.5

10

6

36.5

3

GM Michael Adams

28

16.5

8

11

35.5

4

GM Vincent Keymer

28

13.5

10

4.5

28

5

GM Arkadij Naiditsch

28

11

5

6.5

22.5

6

GM David Antón Guijarro

28

9.5

4

8.5

22

7

GM Romain Édouard

28

10

4

3.5

17.5

8

GM Noël Studer

28

7

3

5

15

 

A világbajnok Magnus Carlsen és kilenc világklasszis részvételével rendezték meg a Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből és a döntőből álló sorozatának negyedik tornáját, a Legends of Chess viadalt, amelyre Lékó Péter is meghívást kapott. Carlsen és a három világbajnokjelölt, a kínai Ding Liren, az orosz Jan Nepomnjacsij és a holland Anish Giri generációs párbajt is vívott a modern sakkozás hat kiemelkedő személyiségével. Ismét láthattuk a „ringben” az ötszörös világbajnok Viswanathan Anandot, a tizennegyedik világelsőt, 2000-ben Garri Kaszparovot világbajnoki címétől megfosztó orosz Vlagyimir Kramnyikot, az „aranygeneráció” két nagyszerű harcosát, az ukrán Vaszilij Ivancsukot és az izraeli Borisz Gelfandot, az ötszörös olimpiai és nyolcszoros orosz bajnok Peter Szvidlert. Kétszeres olimpiai ezüstérmesünk 2004-ben világbajnoki döntőt játszott Kramnyikkal, a címvédőnek kedvezett a 7-7-es végeredmény. A nagymesterek a körversenyen négyjátszmás páros mérkőzéseken csatáztak, 2-2-nél a „hirtelen halál” játszma döntött. Az első négy helyezett jut tovább. Az elődöntőben és a döntőben is két párharcot kellett megnyerni.  Játszmánként 15 – 15 perc volt a gondolkodási idő és lépésenként 10 – 10 másodperc bónusz.

A körversenyen Magnus Carlsen valamennyi mérkőzését megnyerve ötpontos előnnyel végzett az élen. A norvég világelső kétszer a „hirtelen halál” partiban biztosította be győzelmét. A befejező játéknapon a továbbjutásért küzdő exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyiknak sem „kegyelmezett”. Az első játszmában nyerőesélyes állását még remire rontotta, az utolsó két partit megnyerve 3 – 1-re győzte le egykori nagy riválisát. Kramnyik tavaly a Tata Steel Chess viadal zárónapján jelentette be, hogy visszavonul a profi sakkozástól, egy-egy rapid viadalon azért még játszik. Az exvilágbajnok a torna kétharmadánál még továbbjutásra állt, de utolsó három meccsét elvesztette. Honfitársa, Peter Szvidler profitált az exvilágbajnok vereségéből, az elődöntőbe jutott.

Jan Nepomnjacsij sokáig tartotta a lépést Carlsennel, a hajrában két meccset bukott el. A tornán gyengébb rajt után egyre jobb játékot nyújtott Anish Giri.

Kevés hiányzott az ukrán Vaszilij Ivancsuk bravúrjához, hogy elődöntőt játszhasson. Régi nagy riválisa, Viswanathan Anand elleni győzelemmel zárta a szereplését. Négy döntetlen után az Armageddon játszmában elért döntetlen 2 pontot jelentett számára. A viadal meglepetéseként Anand hosszabb versenyzési szünet után a számára szokatlan feltételekkel nem tudott megbirkózni.

Hét párharcot zárt vereséggel Lékó Péter. Biztatóan kezdett, Vaszilij Ivancsuk elleni nyeréssel rajtolt, a jó folytatással adós maradt. Hosszabb szünet után játszhatott egykori nagy ellenfeleivel. Megnyitáselméleti felkészültsége most is remek, jól variálta a nyitásokat, kedvező állásait azonban sorban elrontotta, két „hirtelen halál” partit vesztett el, Ivancsuk mellett még Anadot tudta legyőzni. Sajnálhatja többek között Magnus Carlsennel szemben kihagyott óriási esélyt. A kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren a vártnál jóval gyengébb teljesítményt nyújtott.

A Legends of Chess körverseny végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

BP

MP

1

Magnus Carlsen

2

3

2

3

3

23

25

2

Jan Nepomnjacsij

2

3

2

2

2

2

20½

20

3

Anish Giri

1

½

2

2

18

18

4

Peter Szvidler

1

2

17½

14

5

Vaszilij Ivancsuk

2

2

2

3

2

2

18½

13

6

Vlagyimir Kramnyik

1

2

1

2

16½

12

7

Borisz Gelfand

0

2

2

3

½

2

15

11

8

Ding Liren

½

½

1

14

9

9

Viswanathan Anand

2

2

2

½

½

2

14½

7

10

Lékó Péter

2

2

2

2

15½

6

A Legends of Chess online rapid viadal elődöntőjében Magnus Carlsen könnyed játékkal kétszer is 2,5 – 0,5-re győzte le Peter Szvidlert. A másik ágon Jan Nepomnjacsij és Anish Giri párharcát a harmadik összecsapás döntötte el. Az első találkozón az orosz nagymester meggyőző győzelmet aratott. A második mérkőzésen Nepomnjacsij a második partit megnyerve szerzett vezetést, Giri a szicíliai védelem bonyodalmaiban túljátszotta ellenfelét, kiegyenlített. 2-2 után következtek a villámpartik, Nepomnjacsij ismét előnyt szerzett, Giri remek játékkal másodszor is kiegyenlített, majd a „hirtelen halál” partiban is győzött, a rájátszás következett.

Jan Nepomnjacsij öt döntetlen után a második villámjátszmát nyerte meg, 3,5 – 2.5-ös győzelmével, 2-1-es sikerével harcolta ki a döntőbe jutást.

Az elődöntő eredményei:

Peter Szvidler (orosz, 2742) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 2 (0,5 – 2,5, 0,5 – 2,5)

Peter Szvidler – Magnus Carlsen 0,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, 0 – 1)

Magnus Carlsen – Peter Szvidler 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0 döntetlen)

Anish Giri (holland, 2731) – Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) 1 - 2

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 0,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1 0 – 1)

Jan Nepomnjacsij – Anish Giri 3 – 4 (döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 0 – 1)

Anish Giri – Jan Nepomnjacsij 2,5 – 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1)

Magnus Carlsen a Legends of Chess online rapid viadal döntőjében 2 – 0-ra győzte le Jan Nepomnjacsijt. A finálé első játéknapján nagy csata dúlt, a norvég világbajnok csak a két villámjátszmában elért győzelmével nyerte meg az orosz sakkozó ellen az összecsapást 4 – 2-re. Nepomnjacsij csalódottságán nem tudta túltenni magát, a második mérkőzésen nem tudta megnehezíteni a világbajnok újabb sikerét.

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozatán az „ötletgazda” Magnus Carlsen harmadik tornagyőzelmét ünnepelhette.

A Legends of Chess döntő végeredménye:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 0 – 2

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2778) – Magnus Carlsen (norvég, 2881) 2 – 4 (0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Magnus Carlsen – Jan Nepomnjacsij 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Ajkán rendezték meg a Rapid Magyar Bajnokságot, az V. Csaba Árpád emlékversenyt. A 13 fordulós svájci rendszerű viadalon 171 résztvevő viaskodott, 20 nemzetközi nagymester és 22 nemzetközi mester is játszott.  A rajtlistát két olimpikonunk. Berkes Ferenc és Almási Zoltán vezette,  az izgalmas versenyfutásból az ötödik helyre rangsorolt Bánusz Tamás került ki győztesen, félpontos előnnyel nyerte meg a bajnokságot. A második helyen előállt ötös holtversenyt a Bucholz-pontszámítás döntötte el, a veretlenségét megőrző Berkes lett az ezüstérmes, Kántor Gergely a bronzérmet vehette át.  A női bajnoki címet Papp Petra szerezte meg. Játszmánként 15-15 perc volt a gondolkodási idő és 10-10 másodperc bónusz lépésenként.

A Magyar Rapid Bajnokság, az V. Csaba Árpád emlékverseny végeredménye:

H.

R.

Név

Élő

Pont

 TB1 

 TB2 

1

5

GM

Bánusz Tamás

2614

10,0

107,0

72,5

2

1

GM

Berkes Ferenc

2688

9,5

115,0

70,0

3

23

GM

Kántor Gergely

2424

9,5

109,0

71,5

4

17

IM

Kaczur Flórian

2454

9,5

109,0

70,5

5

20

GM

Kozák Ádám

2438

9,5

108,5

75,0

6

7

GM

Erdős Viktor

2580

9,5

107,5

72,0

7

11

GM

Mihók Olivér

2508

9,0

108,5

68,0

8

3

GM

Balogh Csaba

2653

9,0

106,5

66,0

9

6

GM

Papp Gábor

2603

9,0

105,0

65,5

10

28

IM

Csonka Balázs

2324

9,0

105,0

65,0

11

18

GM

Ruck Róbert

2453

9,0

104,5

65,5

12

9

IM

Nagy Gábor

2523

9,0

104,0

67,0

13

12

GM

Aczél Gergely

2506

9,0

102,0

68,0

14

21

GM

Korpa Bence

2427

9,0

101,0

63,5

15

13

GM

Horváth Ádám

2496

9,0

99,5

66,0

16

2

GM

Almási Zoltán

2678

9,0

99,5

62,0

17

19

GM

Horváth József

2438

9,0

96,0

61,0

18

27

FM

Emődi Barnabás

2339

9,0

92,5

60,0

19

8

GM

Antal Gergely

2537

8,5

111,5

70,0

20

4

GM

Balog Imre

2626

8,5

106,0

65,5

39

33

WGM

Papp Petra

2297

8,0

86,5

50,0

42

10

WIM

Juhász Barbara

2099

7,5

96,5

55,0

44

44

WIM

Kovács Klára

2196

7,5

95,5

52,0

46

103

WFM

Gaál Zsóka

1816

7,5

93,5

53,0

(171 résztvevő)

 

Augusztus 9-én kezdődött meg a Magnus Carlsen Chess Tour befejező viadala, a négy résztvevős Grand Final. Négy verseny eredményei döntötték el a fináléba jutást. A világbajnok Magnus Carlsen három tornán diadalmaskodott, a Magnus Carlsen Invitational, a Chessable Masters és a Legends of Chess versenyt is megnyerte. Az orosz Daniil Dubov a Lindores Abbey Rapid Challenge első helyét szerezte meg. Az amerikai Hikaru Nakamura és a kínai Ding Liren értékes helyezéseiknek köszönhetően játszhattak. Az „öt szettes” elődöntők után a két győztes hét mérkőzést játszott.

Az első mérkőzések a kétszeres kínai olimpiai bajnok Ding Liren és az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamura győzelmével értek véget. Ding Liren és Magnus Carlsen párharcát a „hirtelen halál” parti döntetlene döntötte el a kínai nagymester javára.

Daniil Dubov nagy esélyt szalasztott el Nakamurával szemben, a párbajban végül a második villámparti döntött.

A második mérkőzés megnyerésével Magnus Carlsen kiegyenlített. Az első játéknap fordulatokban gazdag, küzdelmes játszmái után a második mérkőzés összecsapásai némi csalódást okoztak. A kétszeres olimpiai bajnok Ding Liren kitűnő rajtja, váratlan győzelme után sokat hibázva szenvedett vereséget Magnus Carlsentől. A világbajnok nagy pontossággal használta ki a felkínált esélyeket.

Hikaru Nakamura másodszor is győzött, Daniil Dubov nem tudott zavart okozni az ötszörös amerikai bajnok soraiban. Nakamura a harmadik találkozót is megnyerte, elsőként jutott a Grand Final döntőjébe.

Az első mérkőzés elvesztése, majd két összecsapás magabiztos megnyerése után sokan biztosra vették, hogy Magnus Carlsen a továbbjutáshoz szükséges harmadik győzelmét is könnyen gyűjti be. A párharc forgatókönyve azonban másként alakult, fordulatokban gazdag összecsapások végén a norvég világbajnok örülhetett, de nem lehetett felhőtlenül elégedett, maga is csodálkozott, hogy miként tudott megmenekülni a vereségtől.

Az elődöntő eredményei:

Magnus Varlsen (norvég, 2881) – Ding Liren (kínai, 2836) 3 – 1

Ding Liren – Magnus Carlsen 3,5 – 3,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen)

Magnus Carlsen – Ding Liren 2,5 – 0,5 (1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Ding Liren – Magnus Carlsen 0,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

Magnus Carlsen – Ding Liren 3,5 – 2,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Daniil Dubov (orosz, 2770) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) 0 – 3

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura 2,5 – 3,5 (1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, 0 – 1)

Hikaru Nakamura – Daniil Dubov 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Daniil Dubov – Hikaru Nakamura 1,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

 

A négyszeres világbajnok Magnus Carlsen a Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyből álló sorozat Grand Finals Kiva finálé győztese. A norvég világelső a hét szettes döntőben 4 – 3-ra győzte le az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamurát.

A Magnus Carlsen Chess Tour négy versenyéből Magnus Carlsen három tornát nyert meg, egyetlen vereségét a Lindores Abbey Challenge viadal elődöntőjében Hikaru Nakamurától szenvedte el.

Magnus Carlsen a Grand Finals Kiva fináléjában óriási csata, fordulatokban gazdag küzdelem után visszavágott az amerikai nagymesternek. A végsőkig kiélezett hét szettes döntőben a norvég világbajnok háromszor is hátrányból egyenlített, a hetedik mérkőzésen is „rendelésre” tudott nyerni, miután elvesztette az első villámpartit. A sorsdöntő „hirtelen halál” partiban színt választhatott, sötétre szavazott, remifórral játszhatott, és a döntetlen a végső sikerét jelentette. Magnus Carlsen győztesként a döntő 300 ezer dolláros díjalapjából 140 ezret nyert, Hikaru Nakamura 80 ezer dolláros díjat vehetett át.

A Grand Finals Kiva döntő végeredménye:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2829) – Magnus Carlen (norvég, 2881) 

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 2,5 – 1,5 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 3,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 3,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 2,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 4 – 3 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 1 – 0)

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 3 – 1 (1 – 0, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 3,5 – 3,5 (0 – 1, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen)

 

A Nemzetközi Sakkszövetség a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztotta a moszkvai sakkolimpiát, július 22. és augusztus 30. között online rapid sakkolimpiát rendezett. A 163 nevezett csapatot a 2018-ban Batumiban megrendezett sakkolimpia eredményeit figyelembe véve öt csoportba osztották be, válogatottunk a másodikba lett besorolva. Hat táblán dúltak a csaták, fordulónként 2-2 férfi és női sakkozó mellett 1-1 U20-as leány és fiú alkotta a csapatot. A kilenc fordulós körversenyből az első három helyezett folytathatta a versengést az elit csoportban. Játszmánként 15-15 perc és lépésenként 5-5 másodperc bónusz volt a gondolkodási idő.

A top csapatok rangsorát az orosz válogatott vezette, szuperklasszisok alkották az együttest, Alekszandr Griscsuk, Jan Nepomnjacsij, Daniil Dubov, Vladiszlav Artyemijev, Alekszandra Gorjacskina, Katyerina Lahno, Alekszandra Kosztenjuk is játékra jelentkezett.

A kínai válogatottban Ding Liren, Yu Yangyi, Wei Yi, Bu Xiangzhi a férfi négyes, Hou Ji-fan, Ju Wenjun, Tan Zhongyi, Lei Tingjie a női szakasz.

A rangsorban harmadik amerikai együttesben Wesley So volt a legjobb, nélkülözték Fabiano Caruanát és Hikaru Nakamurát. Az ukránoknál nem játszottak a Muzicsuk nővérek, a négyszeres olimpiai bajnok Vaszilij Ivancsuk játszott az éltáblán.

Az örményeknél Levon Aronjan, az azerbajdzsáni csapatban Sahriyar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov volt a sztár. India nevezte az ötszörös világbajnok Viswanathan Anadot, remek a női kettősük, Humpy Koneru és Dronavalli Harika, az ifjúsági sakkozóik is ponterőseknek ígérkeztek.

Válogatottunk összeállítása:

Férfiak: Gledura Benjámin (2619), Erdős Viktor (2580), Bánusz Tamás (2614), Balog Imre (2626)

Nők: Hoang Thanh Trang (2338), Papp Petra (2297), Gara Tícia (2274), Gara Anita (2279)

U20 lányok: Gaál Zsóka (1816), Demeter Dorina (1885)

U20 fiúk: Kozák Ádám (2438), Persányi Barnabás (2019)

Kapitányként Papp Gábor segítette a felkészülést.

Csoportelsőként, nyolc győzelemmel és egy vereséggel jutott be válogatottunk az online sakkolimpia legjobb csapatainak versenyére. Sakkozóink az első hely sorsát eldöntő rangadón 4-2-re legyőzték a rajtlistát vezető angol együttest, ezzel megerősítették vezető pozíciójukat. Váratlan volt csapatunk minimális veresége Ecuador együttesével szemben. Szerencsére a kisiklás nem veszélyeztette első helyünket.

A top divízióban válogatottunk folytatta remek szereplését, csoportjában másodikként harcolta ki a továbbjutást, a rájátszásban a német együttessel küzdött meg a negyeddöntőbe jutásért.

A B csoport végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

Azerbajdzsán

 * 

5

4

5

3

14

36,5

0

2

Magyarország

1

 * 

4

2

4

4

4

6

14

32,0

0

3

Ukrajna

2

 * 

3

5

4

13

35,5

0

4

Kazahsztán

 * 

3

4

6

4

5

13

34,0

0

5

Spanyolország

2

4

3

 * 

6

13

33,5

0

6

Hollandia

2

3

 * 

4

9

29,0

0

7

Szlovákia

1

2

½

2

2

 * 

8

23,5

0

8

Franciaország

2

½

0

 * 

4

6

4

19,5

0

9

Norvégia

½

2

1

2

2

 * 

4

2

17,0

0

10

Dél-Afrika

½

0

2

1

0

½

0

2

 * 

0

8,5

0

Nagyszerű sikerként válogatottunk a német csapat legyőzésével az Online Sakkolimpia negyeddöntőjébe jutott. A kétfordulós párharcot együttesünk 3,5 – 2,5 arányú győzelemmel kezdte, Gara Tícia és Kozák Ádám folytatta eredményes szereplését, nyeréseik kellettek a sikerhez. A második meccsen a németek hasonló arányban vágtak vissza, Papp Petra és ismét legfiatalabb nagymesterünk, Kozák Ádám győzött, de sakkozóink a három vereséget is elszenvedtek. A továbbjutást egy Armageddon játszma döntötte el, Bánusz Tamás és Dennis Wagner vívott meg. Az idei rapid bajnok Bánusznak 5 perce volt Wagner 4 percével szemben, de nyernie kellett a sikerhez. Bánusz drámai küzdelemben teljesítette feladatát!

 

A viadal negyeddöntőjében a rajtlistát vezető orosz csapat összesítésben 3-1-re legyőzte válogatottunkat. Az első mérkőzést a szuperklasszisokból álló együttes 5 – 1-re nyerte meg, a második találkozó 3-3-mal ért véget, válogatottunk közel állt a bravúrhoz, hogy kiharcolja a sorsdöntő „hirtelen halál” parti játszásának lehetőségét.

T.

1

  Oroszország

Élő

-

2

  Magyarország

Élő

5 : 1

1.1

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

-

GM

Erdős Viktor

2580

1 - 0

1.2

GM

Daniil Dubov

2770

-

GM

Gledura Benjámin

2619

½ - ½

1.3

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

-

GM

Hoang Thanh Trang

2338

1 - 0

1.4

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

-

IM

Gara Anita

2279

1 - 0

1.5

GM

Andrej Jeszipenko

2629

-

GM

Kozák Ádám

2438

½ - ½

1.6

WGM

Polina Suvalova

2379

-

WFM

Gaál Zsóka

1816

1 - 0

T.

2

  Magyarország

Élő

-

1

  Oroszország

Élő

3 : 3

1.1

GM

Bánusz Tamás

2614

-

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

0 - 1

1.2

GM

Gledura Benjámin

2619

-

GM

Vladiszlav Artyemijev

2769

½ - ½

1.3

WGM

Papp Petra

2297

-

GM

Katyerina Lahno

2521

1 - 0

1.4

WGM

Gara Tícia

2274

-

GM

Valentyina Gunyina

2427

1 - 0

1.5

GM

Kozák Ádám

2438

-

GM

Alekszej Szarana

2618

½ - ½

1.6

WFM

Demeter Dorina

1885

-

WGM

Polina Suvalova

2379

0 - 1

A versengésben válogatottunk kitűnően helyt állt. Csapatunkban kiváló eredményt ért el Kozák Ádám, aki 19 partijából 15,5 pontot szerzett, Gara Tícia 11 játszmájából 9 pontot ért el. Az Amerikában tanuló Gledura Benjámin 9-ből 8 pontot gyűjtött, az időeltolódás miatt nem játszott többet.

 

 

Az Online Sakkolimpiának végül két győztese lett, a döntő két résztvevője, a párharcot 3 – 1-re „megnyerő” orosz válogatott és a második meccset az internetes kapcsolat megszakadása miatt „elvesztő” indiai csapat is aranyérmet kap, így döntött a FIDE orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics. A két ifjúsági táblán történt a hiba, objektíven az állások másfél pontot ígértek az egypontos hátrányban levő indiai együttesnek, azonnal megóvták a két vesztést.

T.

1

    India

Élő

-

2

    Oroszország

Élő

3 : 3

1.1

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2636

-

GM

Jan Nepomnjacsij

2778

½ - ½

1.2

GM

Pentala Harikrishna

2690

-

GM

Vladiszlav Artyemijev

2769

½ - ½

1.3

GM

Humpy Koneru

2483

-

GM

Katyerina Lahno

2521

½ - ½

1.4

GM

Dronavalli Harika

2450

-

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

½ - ½

1.5

GM

Praggnanandhaa, R

1781

-

GM

Alekszej Szarana

2618

½ - ½

1.6

WIM

Deshmukh Divya

1775

-

WGM

Polina Suvalov,

2379

½ - ½

T.

2

   Oroszország

Élő

-

1

  India

Élő

4½:1½

1.1

GM

Jan Nepomnjacsij,

2778

-

GM

Viswanathan Anand

2751

½ - ½

1.2

GM

Daniil Dubov

2770

-

GM

Santosh Gujrathi Vidit

2636

½ - ½

1.3

GM

Alekszandra Gorjacskina

2502

-

GM

Humpy Koneru

2483

1 - 0

1.4

GM

Alekszandra Kosztenjuk

2517

-

GM

Dronavalli Harika

2450

½ - ½

1.5

GM

Andrej Jeszipenko

2629

-

GM

Sarin Nihal

2418

1 - 0

1.6

WGM

Polina Suvalova

2379

-

WIM

Deshmukh Divya

1775

1 - 0

A címvédő Tungsram Aquaprofit NSK tizenharmadik, sorozatban tizenkettedik bajnoki címét ünnepelte. A koronavírus-járvány miatt öthónapos késéssel fejeződött be az első osztályú csapatbajnokság.  Augusztus 30-án, majd szeptember 13-án játszották le a két utolsó fordulót. A halasztás legkevésbé a hét forduló után nyolc és félpontos előnnyel vezető címvédő Tungsram Aquaprofit NSK csapatát zavarta meg. Idegenlégiósaik nélkül is kettős győzelmet értek el. Hazai pályán a háromszor is ezüstérmes, a mérkőzésre tartalékosan kiálló DVTK elleni 8-4-es sikerrel bebiztosították újabb bajnoki címüket. A befejező játéknapon a tíz döntetlen mellett Medvegy Zoltán és Galyas Miklós győzelmével 7-5-re nyertek az ezüstéremre pályázó ASE Paks ellen. A paksiak a minimális vereséggel végül csak a harmadik helyen végeztek az idényben hat győzelemmel és egy döntetlennel 13 meccspontot elérő HVSE-Infraplan mögött. A paksiak háromszor kaptak ki.

A Tungsram Aquaprofit NSK csapatának hosszú a kispadja, jól tudtak variálni a csapatösszeállításokkal. A bajnokcsapatban ezúttal jóval kevesebb partit játszottak idegenlégiósaik. Legjobb pontszerzőik, Medvegy Zoltán és Gara Tícia 9 játszmájukból 7-7 pontot szerzett, Kántor Gergely 9-ből 6,5 pontot gyűjtött. Jelentős fölényüket jól mutatja a 12 pontos előnnyel megnyert bajnokság, az idény során sakkozóik mindössze hét partit vesztettek a lejátszott 108 játszmából.

Szabó László NB1 bajnokság végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

MP

 

1

Tungsram Aquaprofit NSK

*

8

7

8

9,5

6,5

7,5

8

9,5

9

73

18

 

2

HVSE-Infraplan

4

*

6,5

7,5

5,5

7,5

6

7

9

8

61

13

 

3

ASE Paks

5

5,5

*

5

10

6,5

7

7,5

8

6,5

 61

12

4

DVTK

4

4,5

7

*

5,5

6

6

6

8,5

9,5

57

9

 

5

Morihana PSE

2,5

6

2

6,5

*

6

7

8

8,5

8,5

55,5

13

 

6

Aquaréna Kőbánya SC

5,5

4,5

5,5

6

6

*

6

6

6

9,5

55

7

 

7

Dunaharaszti MTK

4,5

6

5

6

5

6

*

5,5

3,5

8

49,5

5

 

8

Duocor-Makói SVSE

4

5

3,5

6

4

6

6,5

*

5,5

7,5

48

6

 

9

MTK Budapest

2,5

3

4

3,5

3,5

6

8,5

6,5

*

7,5

45

7

 

10

Maróczy SE

3

4

5,5

2,5

3,5

2,5

4

4,5

4.5

*

34

0

 

A sakkozás amerikai fellegvára, St. Louis szeptember 11. és 19. között szupersztárok részvételével két online tornát rendezett. A „Champions Showdown” első viadalán, a Chess 9LX (Fischer Random Chess) versenyen a rajtlistát vezető Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura holtversenyben végzett az élen. Fél ponttal előzték meg az örmény Levon Aronjant és az amerikai Fabiano Caruanát. A két győztes a 150 ezer dolláros díjalapból 31 ezer 500 dollárt nyert. A sakkozás legendás világbajnoka, Garri Kaszparov a nyolcadik helyen végzett. Játszmánként 20-20 perc a gondolkodási idő és lépésenként 10-10 másodperc.

A Chess9LX verseny végeredménye:

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

Magnus Carlsen (2881)

 

½

½

1

0

1

½

½

1

1

6

2

Hikaru Nakamura (2829)

½

 

½

1

½

1

0

1

½

1

6

3

Levon Aronjan (2778)

½

½

 

½

½

0

1

½

1

1

4

Fabiano Caruana (2773)

0

0

½

 

½

1

1

1

½

1

5

Wesley So (2741)

1

½

½

½

 

½

½

½

1

0

5

6

Maxime Vachier-Lagrave (2860)

0

0

1

0

½

 

1

½

1

0

4

7

Leinier Dominguez Perez (2786)

½

1

0

0

½

0

 

½

½

1

4

8

Garri Kaszparov (2783)

½

0

½

0

½

½

½

 

0

1

9

Peter Szvidler (2742)

0

½

0

½

0

0

½

1

 

½

3

10

Alireza Firouzja (2703)

0

0

0

0

1

1

0

0

½

 

A rapidverseny az amerikai Wesley So elsőségével fejeződött be, egy ponttal előzte meg Magnus Carlsent. A norvég világelső az utolsó forduló előtt még egypontos előnnyel az élen állt, de vereséget szenvedett az orosz Alekszandr Griscsuktól, míg So remek technikával győzött az indiai Pentala Harikrishna ellen. Wesley So megőrizte veretlenségét, a versenyen a győzelemért 2 pont járt.

A rapidverseny végeredménye:

 

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

1

 Wesley So (2741)

 

1

1

1

1

2

2

2

2

1

13

2

 Magnus Carlsen (2881)

1

 

0

0

2

2

2

1

2

2

12

3

 Jan Nepomnjacsij (2778)

1

2

 

1

2

1

2

0

0

1

10

4

 Alekszandr Griscsuk (2784)

1

2

1

 

1

0

0

2

2

1

10

5

 Hikaru Nakamura, (2829)

1

0

0

1

 

2

1

1

1

2

9

6

 Levon Aronjan (2778)

0

0

1

2

0

 

1

1

2

2

9

7

 Pentala Harikrishna (2705)

0

0

0

2

1

1

 

2

2

1

9

8

 Jeffery Xiong (2730)

0

1

2

0

1

1

0

 

1

1

7

9

 Leinier Dominguez Perez (2786)

0

0

2

0

1

0

0

1

 

2

6

10

Alireza Firouzja (2703)

1

0

1

1

0

0

1

1

0

 

5

Magnus Carlsen és Wesley So holtversenyes elsőségével fejeződött be a Saint Louis rapid és villámverseny.  Az utolsó játéknap előtt Carlsen félpontos előnnyel vezetett, Hikaru Nakamura elleni vesztéssel kezdett. A 12. fordulóban legyőzte So-t, attól kezdve végig az élen állt az amerikai sakkozóval vívott versengésben. Biztos győztesnek látszott, amikor So mesterhármassal befogta a norvég világelsőt.  Három ponttal előzték meg a harmadik helyezett Nakamurát. A világbajnok Magnus Carlsen a koronavírus-járvány kirobbanása óta a kilencedik online viadalon játszott, hatszor torna győztesként, kétszer holtversenyes elsőként zárta szereplését. A győztes duó 45-45 ezer dolláros díjat kapott a 250 ezer dolláros díjalapból.

 

A Saint Louis rapid és villámverseny végeredménye:

H

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

P

1

 Magnus Carlsen (2863)

 

1 ½ 1

2 1 0

0 1 ½

2 1 ½

0 0 ½

2 0 1

1 1 1

2 1 ½

2 1 ½

24

2

 Wesley So (2770)

1 ½ 0

 

1 ½ ½

1 ½ ½

2 ½ 1

1 1 1

2 1 1

2 0 ½

2 ½ 1

1 ½ ½

24

3

 Hikaru Nakamura (2829)

0 0 1

1 ½ ½

 

1 1 ½

2 1 ½

0 0 ½

1 ½ ½

1 ½ 1

1 1 1

2 1 1

21

4

 Alekszandr Griscsuk (2777)

2 0 ½

1 ½ ½

1 0 ½

 

0 ½ 0

1 ½ 1

0 1 ½

2 ½ ½

2 1 ½

1 ½ 0

18½

5

 Levon Aronjan (2773)

0 0 ½

0 ½ 0

0 0 ½

2 ½ 1

 

1 ½ 1

1 ½ 1

1 0 ½

2 ½ ½

2 1 1

18½

6

 Jan Nepomnjacsij (2784)

2 1 ½

1 0 0

2 1 ½

1 ½ 0

1 ½ 0

 

2 ½ ½

0 ½ 0

0 1 ½

1 0 1

18

7

 Pentala Harikrishna (2732)

0 1 0

0 0 0

1 ½ ½

2 0 ½

1 ½ 0

0 ½ ½

 

2 1 1

2 0 ½

1 0 0

15½

8

 Jeffery Xiong (2709)

1 0 0

0 1 ½

1 ½ 0

0 ½ ½

1 1 ½

2 ½ 1

0 0 0

 

1 0 ½

1 1 1

15½

9

 Leinier Dominguez Perez (2758)

0 0 ½

0 ½ 0

1 0 0

0 0 ½

0 ½ ½

2 0 ½

0 1 ½

1 1 ½

 

2 ½ 0

12½

10

Alireza Firouzja (2728)

0 0 ½

1 ½ ½

0 0 0

1 ½ 1

0 0 0

1 1 0

1 1 1

1 0 0

0 ½ 1

12½

Verőci Zsuzsa

 

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

St. Louisban az utolsó fordulóra maradt a döntés, az első helyen előálló holtversenyt rájátszás döntené el
2023. 11. 30.

Caruana 25 lépésben győzte le Sot, Dominguez Perezzel holtversenyben vezet
2023. 11. 29.

A Sinquefield Cup hatodik fordulójában So, Caruana és Dominguez Perez is győzött
2023. 11. 28.

St. Louisban Aronian aratta a második győzelmet, a címvédő Firouzja ellen nyert
2023. 11. 26.

St. Louisban az első győzelmet So aratta, a Sinquefield Cup negyedik fordulójában Rapport ellen nyert
2023. 11. 25.

A Sinquefield Cupelső harmadában 13 döntetlen született, Duda betegség miatt visszalépett
2023. 11. 24.

Yt. Louisban Caruana vezeti a 10. Sinquefield Cup Rajtlistáját, Firouzja játszik vímvédőként
2023. 11. 22.

A meglepetések Európa-bajnokságán a bolgár női és a szerb férfi válogatott lett aranyérmes
2023. 11. 21.

Férficsapatunk remek győzelmet ért el a svédek ellen, női együttesünk kikapott a románoktól
2023. 11. 20.

Kettős vereség a hetedik fordulóban, sokat hibáztak sakkozóunk
2023. 11. 19.

Női válogatunk legyőzte a szlovénokat, férficsapatunk döntetlent játszott a lengyelekkel
2023. 11. 18.

Férficsapatunk győzött Izrael ellen, női együttesünk vereséget szenvedett a grúzoktől
2023. 11. 16.

A csapat Európa-bajnokság negyedik fordulójában férfi válogatottunk győzött, női csapatunk vereséget szenvedett
2023. 11. 15.

Női válogatottunk nagyszerű sikerként 2,5-1,5-re legyőzte az ukrán csapatot
2023. 11. 14.

Női válogatottunk értékes döntetlent ért el a bolgár együttes ellen, férficsapatunk 2,5-2,5-ös vereséget szenvedett a németektől
2023. 11. 13.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog