Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az első osztályú csapatbajnokság harmadik fordulója után holtversenyben vezet a címvédő Aquaprofit-NTSK és az ASE Paks. A nagykanizsaiak a Pénzügyőr SE csapatát győzték le 9-3-ra, s ezzel beérték a Budapesti Titánok ellen 8-4-es győzelmet elérő paksiakat.  A HVSE – Infraplan 7,5 – 4,5-ös nyeréssel biztosan tartja harmadik helyét. A mezőnytől elhúzó trió mögött első sikerével a Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp a negyedik helyre zárkózott fel. Két súlyos vereség után a Dunaharaszti MTK 6-6-ot ért el Makón.

A várakozásnak megfelelően folytatódott a bajnokság két kiemelkedően legjobb csapatának versenyfutása. A harmadik fordulóban a címvédő Aquaprofit-NTSK 9-3-ra győzte le a jó középcsapatnak számító Pénzügyőr gárdáját.

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

Az ASE Paks csapatában győzelemmel mutatkozott be Pentala Harikrishna, aki az exvilágbajnok Viswanathan Anand mögött a második számú indiai sakkozó. A nagy riválishoz hasonlóan csak egy partit vesztettek. Az előző fordulóban az Aquaprofit „csak” 7,5-4,5-re nyert a Budapesti Titánok ellen.

A HVSE – Infraplan második 7,5 – 4,5-ös győzelmét aratta, a vezető duó mögött 5 pontos hátránnyal, de a negyedik helyre előrelépett Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp előtt 3,5 pont előnnyel áll a harmadik helyen.

Az Aquaréna Kőbánya remekül kezdte a legfelsőbb osztályban a szereplését, az újoncra most már fokozottan figyelnek. A zalaegerszegiek először nyertek, de a sikerrel nagyot léptek előre.

Két súlyos vereség után javított a Dunaharaszti MTK, Makón érték el a 6-6-os döntetlent.

A 3. forduló és az éltáblák eredményei:

Aquaréna Kőbánya SC – HVSE – Infraplan  4,5 – 7,5

(Milos Roganovic (2508) – Zbynek Hracek (2609)  0 - 1

Nikola Nestorovic (2457) – Vlastimil Babula (2559)  döntetlen

Marko Nenezic (2478) – Ruck Róbert (2565)  döntetlen)

Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK – HÜSI SC  7,5 – 4,5

(Levente Vajda (2566)  - Böröcz István (2374)  1 - 0

Szabó Gergely András Gyula (2562) – Havasi Gergő (2362)  1 - 0

Horváth Ádám (2515) – Dragan Kosic (2470)  döntetlen)

Aquaprofit-NTSK – Pénzügyőr SE  9 – 3

(Balogh Csaba (2645) – Horváth Csaba (2517)  döntetlen

Ivan Ivanisevic (2662) – Balog Imre (2526) 1 - 0

Erdős Viktor (2615) – Antal Gergely (2562) döntetlen)

Atomerőmű SE Paks – Budapesti Titánok  8 – 4

(Pentala Harikrishna (2743) – Horváth József (2534)  1 – 0

Milos Perunovic (2624) – Torma Róbert (2455)  1 - 0

Berkes Ferenc (2648) – Viktor Gazik (2432) 1 – 0)

ASS-Makói SVSE – Dunaharaszti MTK 6 – 6

(Mihók Olivér (2510) – Gonda László (2546)  döntetlen

Sipos Tamás (2491) – Zoran Jovanovic (2502) 0 – 1

Farkas Tibor (2254) – Nguyen Huynh Minh Huy (2479) 0 – 1)

Az NB1 Szabó László csoport állása:

1-2. Aquaprofit-NTSK  és Atomerőmű SE Paks  26 pont

3. HVSE – Infraplan 21

4. Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK 17,5

5. HÜSI SC 17

6. ASS-Makói SVSE  16,5

7. Budapesti Titánok 16

8. Aquaréna Kőbánya SC 15

9. Pénzügyőr SE 15

10. Dunaharaszti MTK 10

A 4. forduló (december 6.) párosítása:

HVSE-Infraplan – Dunaharaszti MTK

Budapesti Titánok – ASS-Makói SVSE

Pénzügyőr SE – ASE Paks

HÜSI SC – Aquaprofit-NTSK

Aquaréna Kőbánya SC – Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Reykjavíkban vasárnap este tartották meg a 20. Európa-bajnokság záróünnepségét. Köszöntötték a kontinensbajnokságot nyert orosz női és férficsapatot. Kijutott az elismerő tapsból az érmeseknek is, az ukrán és a grúz női, az örmény és a magyar férfi válogatottaknak. Ünnepelték a tábladíjasokat, a kitűnő egyéni eredményeket elért sakkozókat. A második táblán Rapport Richárd aranyérmes, a harmadikon Almási Zoltán, a tartalékok között Balogh Csaba bronzérmes lett. Női csapatunkból Papp Petrát díjazták bronzéremmel. A svájci rendszerű lebonyolítás ismét bizonyította, hogy a hajrában a mentális felkészültség döntő lehet, a legnehezebb pillanatokban is hideg fejjel kell gondolkodni a sakktáblánál ülőknek és a kapitányoknak is. A rajtlistán hetedik férficsapatunk nehéz ellenfelekkel megküzdve, a hajrá fokozott izgalmaival remekül  megbirkózva lett bronzérmes. Igazolták, hogy az Eb előtti sajtótájékoztató optimista hangulata jogos volt. Polgár Judit kapitányként is letette névjegyét.

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

A 9 fordulós svájci rendszerű lebonyolítás különlegessége is, hogy valamennyi együttes  a maga versenyét játssza, megmérkőznek ugyanazon ellenfelekkel, de jelentős különbségek is előfordulnak. Egyes csapatok könnyebb utat járnak be, mások végig az élcsoportban játszanak, fordulóról fordulóra a legerősebb ellenfelekkel küzdenek meg, a hajrában egyetlen botlásért is súlyos árat fizetnek. Mindenki tudja, hogy óriási a párosítás jelentősége, kis szerencsével nagyot lehet előrelépni, vagy éppen szerényebb helyezést elérni. A kontinensbajnokságon az olimpiától eltérően sokkal tömörebb a mezőny, korábban kezdődnek a rangadók.

Kiegyenlített erők küzdelmét vártuk a férfiak mezőnyében, a korábbi világversenyekhez hasonlóan a rajtlistát vezető orosz csapat volt az első számú favorit. Két nagy ászukat, Vlagyimir Kramnyikot és Szergej Karjakint is nélkülözték, mégis érvényesíteni tudták a „papírformát”, nyolc év után nyerték meg a kontinensbajnokságot!

Az első forduló meglepetése férficsapatunk pontvesztése volt., a moldáviaiak a vártnál jóval nehezebb ellenfélnek bizonyultak. A második játéknapon a finnek elleni „kiütéses” győzelem jót tett a lelkeknek, az örmények a franciáktól elszenvedett vereséggel „külső körösök” lettek. A harmadikban remiztünk a gallokkal, csak az orosz és az ukrán csapat vette sikerrel az újabb akadályt. Nagy izgalmakat éltünk át a lengyelekkel vívott találkozón,  a minimális győzelem nagy örömet okozott. Peter Szvidlerék a rajtlistán második ukránokra mértek csapást. Az ötödik körben válogatottunk elszenvedte egyetlen vereségét, az ukránoknál Pavel Eljanov szerezte meg a győzelmet jelentő nyerést, Rapport Richárd a kritikus pillanatban rossz tiszttel ütött f3-ra. Az orosz csapat a címvédő azerbajdzsáni együttessel négy remivel végzett 2-2-re, egypontos előnnyel vezetett a franciák, az ukránok és a meglepetéseket okozó grúzok előtt.

Jókor jött a pihenőnap, rendezni lehetett a sorokat, feledni a vesztés feletti bánatot, mert megkezdődött az Eb hajrája. Ekkor a nyolcadik helyen állt csapatunk. A norvégok elleni sikerrel a negyedik helyre lépett előre, az oroszok a grúzokat, a franciák az ukránokat győzték le. Nem volt könnyű a spanyolokkal vívott küzdelem, de újabb minimális győzelmünk született. A svájci rendszerű lebonyolításra oly jellemzőek a helycserék, a hatodikra csúszott vissza csapatunk. Az oroszok újabb riválissal szemben diadalmaskodtak, három pontra növelték előnyüket, az aranyérem megszerzésének küszöbére érkeztek.

A nyolcadik fordulóban nagymestereink világraszóló győzelmet aratottak, a címvédő, a rajtlistán harmadik azerbajdzsáni csapat elleni 3,5-0,5-ös diadal megdobogtatta a sakkot szerető, értő és lelkesen drukkoló rajongók szívét. A fantasztikus  siker, a szabadnap utáni mesterhármas a második helyre repítette válogatottunkat.

Az öröm mellett már az utolsó fordulóra kellett koncentrálni, az oroszokkal szemben elért négy döntetlen után a matematikáé lett a főszerep. Az örmények a hollandok elleni 3-1-gyel az olimpiai Berger pontszámukat is alaposan megjavította, ráadásul korábbi ellenfeleik pontokat gyűjtöttek. A franciák pontszáma viszont romlott, sokszor átszámoltuk a segédpontokat, majd az Eb hivatalos honlapján is megjelent az örömteli végeredmény: bronzérmes lett csapatunk. Öt csapatgyőzelemmel, három döntetlennel és egy vereséggel érte el a várakozáson felüli sikert.

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

Új szerepkörében debütáló Polgár Judit így összegezte a viadalt: „Kapitányként végig hideg fejjel tudtam követni a fejleményeket, és egészen az utolsó fordulóig nem is izgultam a legkiélezettebb helyzetekben sem. Az oroszok elleni csata, és az azt követő idegtépő számolgatás azonban már nekem sem ment könnyen. Fantasztikus volt látni, hogy amikor a klasszis sakkozókból álló mezőnyben szinte mindenki kezdett fáradni, akkor a magyar csapat, remekül beosztva az energiáit, nemhogy nem fáradt el, hanem még eggyel nagyobb fokozatra tudott kapcsolni, így sikerült például az utolsó előtti fordulóban alaposan meglepnünk a címvédő azerieket".

Rapport Richárd kiszámíthatatlan stílusával extra teljesítményt nyújtott, ennek jutalma lett tábláján az aranyérem.     "De le a kalappal Lékó Peti előtt is, aki végig tartotta az első táblát. Ők ketten valamennyi meccsen asztalhoz is ültek. Almási Zoli a torna második felére jött igazán lendületbe és hozott fontos partikat, de minden elismerést megérdemel Berkes Fecó és Balogh Csabi is, akik a legfontosabb pillanatokban a végsőkig küzdöttek, és minden szempontból odatették magukat a csapat érdekében. Annak is örülök, hogy úgy tűnik, hogy a csapaton belül sikerült megteremteni a megfelelő kohéziót, ami az eredményes szerepléshez elengedhetetlen, és hogy az ellenfeleket többször is meg tudtuk lepni egy-egy váratlan csapatösszeállítással" - mondta Polgár Judit.

Az orosz csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Törökország (19, 17, 9) - Oroszország (1, 1, 15)  1 - 3

Oroszország – Görögország (18, 24, 8) 3 - 1

Oroszország – Spanyolország (14, 8, 11) 2,5 – 1,5

Ukrajna (2, 5, 12) – Oroszország 1 - 3

Oroszország – Azerbajdzsán (3, 7, 11) 2 – 2

Grúzia (17, 9, 11)  - Oroszország  1,5 – 2,5

Franciaország (, 4, 13) – Oroszország 1,5 – 2,5

Oroszország – Örményország (6, 2, 13) 2 - 2

Magyarország (7, 3, 13) – Oroszország 2 - 2

Az örmény csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Örményország (6, 2, 13) – Izland (24, 19, 9) 4 – 0

Örményország – Franciaország (4, 4, 13) 1,5 – 2,5

Norvégia (11, 21, 8) – Örményország 1,5 – 2.5

Anglia (5, 10, 11) -  Örményország 2 – 2

Örményország – Olaszország (23, 15, 10)  2 – 2

Örményország – Németország  (10, 6, 12) 2,5 – 1,5

Lengyelország (8, 13, 10) – Örményország 1 – 3

Oroszország (1, 1, 15) – Örményország 2 – 2

Örményország – Grúzia (17, 9, 11)  3 - 1

A magyar csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Moldávia (25, 14, 10) - Magyarország (7, 3, 13) 2 - 2

Magyarország – Finnország (31, 25, 8) 4 – 0

Franciaország (4, 4, 13) – Magyarország 2 – 2

Lengyelország (8, 13, 10) – Magyarország 1,5 – 2,5

Magyarország – Ukrajna (2, 5, 12) 1,5 – 2,5

Magyarország – Norvégia  (11, 21, 8) 2,5 – 1,5

Spanyolország (14, 8, 11) – Magyarország 1,5 – 2,5

Azerbajdzsán (3, 7, 11) - Magyarország 0,5 – 3,5

Magyarország – Oroszország (1, 1, 15) 2 - 2

A francia csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Franciaország (4, 4, 13) – Svédország (22, 28, 7) 3 – 1

Örményország (6, 2, 13) – Franciaország 1,5 – 2,5

Franciaország – Magyarország (7, 3, 13) 2 – 2

Franciaország – Szerbia (15, 16, 9) 2 - 2

Spanyolország (14, 8, 11) – Franciaország 1 – 3

Ukrajna (2, 5, 12) – Franciaország 1,5 – 2,5

Franciaország – Oroszország (1,1, 15) 1,5 – 2,5

Franciaország – Grúzia (17, 9, 11) 2 - 2

Hollandia (9, 11, 11) - Franciaország 1,5 – 2,5

A tábladíjasok

I. tábla:

1.Viorel Bologan (moldáviai, 2630) 7/9, 2845

2. Levon Aronjan (örmény, 2781) 6/9, 2835

3. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 6/9, 2835

II. tábla:

1.Rapport Richárd (magyar, 2693) 6,5/9, 2828

2. Pavel Eljanov (ukrán, 2753) 5/7, 2821

3. Gabriel Szargiszjan (örmény, 2689) 5,5/8, 2808

III. tábla:

1.Levan Pantszulaja (grúz, 2567) 6,5/8, 2868

2. Arkadij Naiditsch (azerbajdzsáni , 2689) 5,5/2773

3. Almási Zoltán (magyar, 2689) 5,5/8, 2758

IV. tábla:

1.Hrant Melkumjan (örmény, 2632) 6,5/9, 2770

2. Etienne Bacrot (francia, 2686) 5/8, 2744

3. Jan Nepomnjacsij (orosz, 2705) 5/8, 2729

Tartalékok:

1.Dmitrij Jakovenko (orosz, 2735) 5/7, 2756

2. Dmitry Kempinski (lengyel, 2614) 3,5/5, 2734

3. Balogh Csaba (magyar, 2645) 3,5/5, 2731

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

A női kontinensbajnokságon az orosz csapat rajt-cél győzelmet aratott. Sorsdöntőnek bizonyult a címvédő ukránok veresége a grúzoktól, majd a negyedik fordulóban az orosz együttes a grúzokkal szemben aratott  „kiütéses” győzelmet. Az orosz-ukrán-grúz hármas kiemelkedik a mezőnyből, a várakozásnak megfelelően egymás között osztották el az érmeket.

A kilencedik helyre rangsorolt csapatunk a hetedik helyen zárta szereplését. Nagyon hiányzott a válogatottból Hoang Thanh Trang, aki gyermekének megszületését várja. Volt ok örömre és bánatra. A hajrában kellett megmérkőzni az orosz és a grúz együttesekkel szemben, a nagy feszültséget kevésbé bírták a legfontosabb világversenyeken edződött, jóval rutinosabb ellenfelekkel szemben. Remélem, hogy a kontinensviadal előtt megkezdődött, más alapokra helyezett szakmai munka az új kapitány, ezüstérmes olimpikonunk, Ruck Róbert vezetésével folytatódik, gyümölcse pedig a jövő évi sakkolimpián beérik.

Az orosz csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Oroszország (2, 1, 17) – Görögország (17, 13, 10)  3 - 1

Örményország (6, 11, 10) - Oroszország  1 – 3

Oroszország – Olaszország (15, 8, 11) 3 – 1

Grúzia (1, 3, 14) – Oroszország 0,5 – 3,5

Oroszország - Franciaország (5, 5, 11) 3 – 1

Ukrajna (3, 2, 15) – Oroszország 2 – 2

Oroszország - Magyarország (9, 7, 11) 3 - 1

Lengyelország (4, 4, 11)  - Oroszország 1,5 – 2,5

Oroszország – Németország (7, 6, 11) 3 - 1

Az ukrán csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Anglia (18, 23, 7) – Ukrajna (3, 2, 15) 1,5 – 2,5

Ukrajna – Lengyelország (4, 4, 11) 3,5 – 0,5

Ukrajna – Grúzia (1, 3, 14)  1,5 – 2,5

Olaszország (15, 8, 11) – Ukrajna 0,5 – 3,5

Románia (8, 10, 10) – Ukrajna 1 – 3

Ukrajna – Oroszország  (2, 1, 17) 2 – 2

Ukrajna – Ausztria (19, 8, 11) 4 – 0

Franciaország (5, 5, 11) Ukrajna  0 – 4

Ukrajna – Hollandia (10, 15, 9) 3,5 – 0,5

A grúz csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Csehország (16, 20, 8) – Grúzia (1, 3, 14)  0,5 – 3,5

Grúzia – Törökország  (14, 19, 8)  2,5 – 1,5

Ukrajna (3, 2, 15) – Grúzia (1, 3, 14)  1,5 – 2,5

Grúzia – Oroszország (2, 1, 17) 0,5 – 3,5

Lengyelország (4, 4, 11) – Grúzia 1,5 – 2,5

Grúzia - Franciaország (5, 5, 11) 2,5 – 1,5

Szerbia (12, 14, 9) – Grúzia 2 – 2

Grúzia - Magyarország (9, 7, 11) 2,5 – 1,5

Grúzia – Ausztria  (19, 9, 11) 2 - 2

A magyar csapat eredményei, ellenfeleinek rajtszáma, helyezésük, pontszámuk:

Svájc (24, 25, 7) -  Magyarország (9, 7, 11) 2 – 2

Magyarország – Litvánia  (24, 25, 7) 3 – 1

Szerbia (12, 14, 9) – Magyarország 1,5 – 2,5

Franciaország (5, 5, 11) – Magyarország  3 – 1

Magyarország – Spanyolország (11, 12, 10)  2,5 – 1,5

Magyarország – Németország (7, 6, 11) 2,5 – 1,5

Oroszország (2, 1, 17) - Magyarország  3 – 1

Grúzia (1, 3, 14)  - Magyarország 2,5 – 1,5

Magyarország – Lettország (21, 18, 8) 3 - 1

Tábladíjasok

I.tábla:

1.Marija Muzicsuk (ukrán, 2542) 7/8, 2772

2. Jovanka Houska (angol, 2391) 7/8, 2614

2. Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2534) 5,5/8, 2604

II. tábla:

Jovana Vojinovic (szerb, 2295) 6,5/8, 2576

2. Katyerina Lahno (orosz, 2523) 6,5/9, 2569

3. Almira Szkripcsenko (francia, 2443) 5,5/8,  2540

III. tábla:

1.Lela Dzsavahasvili (grúz, 2479) 5,5/7, 2604

2. Natalija Zsukova (ukrán, 2480) 6/8, 2556

3. Marina Brunello (olasz, 2292) 2497

IV. tábla:

1.Alekszandra Gorjacskina (orosz, 2478) 2668

2. Anna Usenyina (ukrán, 2438) 6/7, 2593

3. Papp Petra (magyar, 2303) 6/8, 2464

Tartalékok:

1.Joanna Majdan-Gajewska (lengyel, 2378) 2423

2. Alessia Santeramo (olasz, 2041) 4,5/6, 2330

3. Anna-Maja Kazarian holland, 2255)  6/8, 2324

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nagyszerű magyar siker született a Reykjavíkban megrendezett 20. sakkcsapat Európa-bajnokságon. A rajtlistán az Élő-pontszámok lapján hetedikként rangsorolt férficsapatunk bronzérmesként zárta a 9 fordulós, svájci rendszerű viadalt. A befejező játéknapon együttesünk négy döntetlennel  2-2-vel zárta az éllovas, veretlen orosz négyes elleni rangadót. A kontinensviadal kettős orosz sikerrel ért véget, a férfiaknál a jól hajrázó örmények az ezüstérmesek. A női csapatok versenyében a címvédő ukránok lettek a másodikak, grúzok a bronzérmesek. Válogatottunk a hetedik helyen végzett. Rapport Richárd, Almási Zoltán, Balogh Csaba és Papp Petra tábladíjas lett!

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

Izland fővárosában a megszokott időbeosztástól eltérően négy órával korábban kezdődött a 20. csapat Európa-bajnokság utolsó fordulója. A befejező játéknapon férficsapatunk a 2 pontos előnnyel vezető orosz együttessel mérkőzött meg. Az ötszörös olimpia bajnok Peter Svidler vezette gárdának a 2-2-es végeredmény már a végső győzelmet jelentette,  míg válogatottunk szakvezetésének, Polgár Judittal az élen döntenie kellett, hogy mekkora kockázatot vállal négyesünk. A rangadón mindkét csapat nagymesterei az óvatosság jegyében sakkoztak, sorban születtek a döntetlenek. A taktika bevált, a csapat Európa-bajnokságok történetében válogatottunk négy ezüstérem mellett a hatodik bronzérmet szerezte meg, Polgár Judit csapatkapitányként sikerrel debütált!

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

A harmadik helyen végzett csapatunk motorja Rapport Richárd volt. Az Eb-t megelőző sajtótájékoztatón erőtől duzzadóan nyilatkozta, hogy csúcsformában érzi magát. A nagy lejtmenetét követően a legjelentősebb honlapok szakírói nem éppen megnyitásairól lelkendeznek, de a középjátékban látott kreatív játéka méltán érdemel elismerést. Ricsi legjobb lett a második táblán, az osztrák csapatbajnokságon és Reykjavíkban novemberben +22,2 pontot szerzett, 13 helyezést javítva a 33. a virtuális világranglistán.

Nehéz az éltáblások élete. Lékó Péter valamennyi fordulóban játszott, - 1-gyel zárt. Javítania kellene a sötéttel előkészített repertoárját, gondjai voltak, nagyot küzdött a fél pontok megszerzéséért.

A hajrában Almási Zoltán remekelt, a sorozatban sikerrel játszott sötét partikkal válogatottunk kulcsembere lett. Berkes Ferenc és Balogh Csaba eredményükkel a nagy siker elérésében fontos szerepük volt.

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

Polgár Judit kapitányként bronzéremmel debütált. A korábbi világversenyeken a csapat tagjaival együtt játszott, jól ismerte a gondjára bízott nagymestereket. A kihívást vállalta, a tavalyi olimpiai ezüstérem után szakmailag a reykjavíki bronzérem kitűnő eredmény, a jóval kiegyensúlyozottabb mezőnyben válogatottunk fordulóról-fordulóra nehéz ellenfelekkel küzdött meg.

Az élcsoportban az utolsó forduló eredményei:

Magyarország (12, 154,5, 20,5) – Oroszország (14, 170,5, 20,5) 2 - 2

Lékó Péter (2708) – Peter Szvidler (2745) döntetlen (Spanyol megnyitás, 41)

Alekszandr Griscsuk (2750) – Rapport Richárd (2693)  döntetlen (Szicíliai védelem, 25)

Almási Zoltán (2689) – Jevgenyij Tomasevszkij (2743)  döntetlen (Spanyol megnyitás, 41)

Jan Nepomnjacsij (2705) – Balogh Csaba (2645)  döntetlen (Elfogadott vezércsel, 24)

Hollandia (11, 126,5, 19) – Franciaország (11, 165,5, 18,5) 1,5 – 2,5

Anish Giri (2778) – Maxime Vachier-Lagrave (2765)  döntetlen

Erwin L’Ami (2623) – Laurent Fressinet (2712)  döntetlen

Loek van Wely (2632) – Etienne Bacrot (2686)  döntetlen

Szergej Tivjakov (2608) – Vladiszlav Tkacsijev (2658)  0 - 1

Örményország (11, 150, 19,5) – Grúzia (11, 149, 19,5)  3 - 1

Németország (11, 130, 17,5) – Azerbajdzsán (10, 140, 18,5) 2 - 2

Moldávia (10, 124,5, 18) – Ukrajna (10, 146, 17,5) 1,5 – 2,5

Spanyolország (9, 136,5, 17,5) – Lettország (9, 110,5, 18)  3,5 – 0,5

Szerbia (9, 136,5, 17) – Csehország (9, 124, 18,5) 1,5 – 2,5

A 20. csapat Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R.

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Oroszország

9

6

3

0

15

224,5

22,5

2

6

Örményország

9

5

3

1

13

218,5

22,5

3

7

Magyarország

9

5

3

1

13

217,0

22,5

4

4

Franciaország

9

5

3

1

13

211,5

21,0

5

2

Ukrajna

9

6

0

3

12

188,0

20,0

6

10

Németország

9

5

2

2

12

166,0

19,5

7

3

Azerbajdzsán

9

4

3

2

11

182,5

20,5

8

14

Spanyolország

9

5

1

3

11

180,5

21,0

9

17

Grúzia

9

4

3

2

11

178,5

20,5

10

12

Csehország

9

4

3

2

11

162,0

21,0

11

9

Hollandia

9

5

1

3

11

160,5

20,5

12

25

Moldávia

9

4

2

3

10

165,0

19,5

13

8

Lengyelország

9

4

2

3

10

165,0

18,5

14

23

Olaszország

9

4

2

3

10

160,5

19,0

(36 csapat)

Oroszország

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Átlag

Perf.

Élő+/-

1

Peter Szvidler

2745

½

1

½

1

½

½

½

½

5,0

8

2708

2803

6,1

2

Alekszandr Griscsuk

2750

½

½

½

1

0

½

3,0

6

2709

2709

-3,4

3

Jevgenyij Tomasevszkij

2743

1

½

½

½

1

½

½

4,5

7

2653

2755

1,4

4

Jan Nepomnjacsij

2705

½

½

1

1

½

0

1

½

5,0

8

2634

2729

2,4

5

Dmitrij Jakovenko

2735

1

1

½

½

1

½

½

5,0

7

2598

2756

2,2

Örményország

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Átlag

Perf.

Élő+/-

1

Levon Aronjan

2781

1

0

1

0

1

½

1

½

1

6,0

9

2710

2835

6,7

2

Gabriel Szargiszjan

2689

1

½

½

1

½

½

1

½

5,5

8

2667

2808

12,5

3

Szergej Movszeszjan

2666

1

½

0

0

1

0

1

3,5

7

2593

2593

-7,0

4

Hrant Melkumjan

2632

1

½

1

1

½

1

½

½

½

6,5

9

2604

2770

16,7

5

Karen Grigorjan

2616

0

½

½

1,0

3

2566

2441

-7,1

Magyarország

T.

Név

Rtg

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Átlag

Perf.

Élő+/-

1

Lékó Péter

2708

0

1

½

½

½

0

½

½

½

4,0

9

2720

2677

-3,5

2

Rapport Richárd

2693

1

1

1

½

0

½

1

1

½

6,5

9

2662

2828

16,4

3

Almási Zoltán

2689

½

1

0

½

1

1

1

½

5,5

8

2617

2758

7,7

4

Berkes Ferenc

2648

½

1

½

0

1

3,0

5

2596

2668

1,6

5

Balogh Csaba

2645

1

½

½

1

½

3,5

5

2582

2731

5,9

A női kontinensviadalon a három szupercsapat uralta a mezőnyt. Az orosz válogatott rajt-cél győzelmet aratott, legfőbb riválisaival szemben 3 meccspontot gyűjtött, míg a címvédő ukránok kikaptak a grúzoktól, döntetlennel ért véget az ukrán-orosz rangadó. A rajtlistát vezető, végül bronzérmes grúz együttes szerényebb teljesítményét jól jellemzi, hogy négyen is Élő-pontokat vesztettek, míg az ukránoknál mindenki túlteljesítette az elvárást. A háromszoros olimpiai bajnok, immár négyszeres kontinensbajnok orosz csapat legjobbjaként a 17 éves Alekszandra Gorjacskinát ünnepelhették.

Válogatottunk szép győzelemmel zárta a viadalt. Sajnálhatjuk a kihagyott esélyeket, a hajrában a nem éppen kedvező párosítást. A tavalyi sakkolimpián 45. helyezéssel oly nagy csalódást okozó együttesünkben gyermekét váró Hoang Thanh Trang nem játszhatott. Szakmailag elkésettnek érzem az új kapitány kinevezését, oly kevés idő állt ezüstérmes olimpikonunk, Ruck Róbert és segítője, Papp Gábor rendelkezésére, hogy a kritikus változatokat  górcső alá vegyék, a legnagyobb riválisokkal szemben lélektanilag is felkészítsék sakkozónőinket. Bízom benne. hogy a jövő évi olimpiára Tranggal megerősödött csapat még jobb helyezést tud elérni.

Papp Petra dinamikus, támadásra törő sakkjával a legjobb pontszerzője volt a csapatnak, tábladíjas lett! Vajda Szidónia az éltáblán nagyot küzdött, partijaiban több pont volt. A többiek nem tudták hozni az elvárást, időzavaraikban sokat hibáztak.

Az élcsoportban az utolsó forduló eredményei:

Magyarország (9, 131, 16) – Lettország (8, 114,5, 18)  3 - 1

Mádl Ildikó (2343) – Dana Reiznice-Ozola (2209)  döntetlen (Modern védelem, 33)

Laura Rogule (2277) – Rudolf Anna (2341)  döntetlen (Katalán megnyitás, 41)

Papp Petra (2303) – Ilze Berzina (2207)  1 – 0 (Caro-Kann védelem, 32)

Katrina Skinke (2222) – Gara Tícia (2353)  0 – 1 (Szicíliai védelem, 41)

Oroszország (15, 207,5, 23) – Németország (11, 140,5, 19,5)  3 - 1

Grúzia (13, 156, 18,5) – Ausztria (10, 110, 16) 2 - 2

Ukrajna (13, 219,5, 24) – Hollandia (9, 127,5, 19,5) 3,5 – 0,5

Olaszország (10, 116, 18) – Lengyelország (10, 155,5, 18,5) 2 - 2

Szerbia (9, 139, 18,5) – Franciaország (9, 134,5, 17,5) 0,5 – 3,5

Görögország (9, 112, 17,5) – Spanyolország (9, 113,5, 18) 2 - 2

A csapat Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R.

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

2

Oroszország

9

8

1

0

17

268,5

26,0

2

3

Ukrajna

9

7

1

1

15

281,5

27,5

3

1

Grúzia

9

6

2

1

14

196,5

20,5

4

4

Lengyelország

9

5

1

3

11

194,0

20,5

5

5

Franciaország

9

5

1

3

11

185,5

21,0

6

7

Németország

9

5

1

3

11

169,5

20,5

7

9

Magyarország

9

5

1

3

11

162,0

19,0

8

15

Olaszország

9

5

1

3

11

152,0

20,0

9

19

Ausztria

9

5

1

3

11

147,0

18,0

10

8

Románia

9

4

2

3

10

153,0

18,0

11

6

Örményország

9

4

2

3

10

149,5

19,0

12

11

Spanyolország

9

4

2

3

10

145,5

20,0

(30 csapat)

Oroszország

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Átlag

Perf.

Élő+/-

1

Alekszandra Kosztenjuk

2534

1

1

½

1

0

½

1

½

5,5

8

2463

2604

7,5

2

Katyerina Lahno

2523

½

1

1

1

½

1

½

½

½

6,5

9

2403

2569

5,8

3

Valentyina Gunyina

2516

1

1

0

1

1

0

1

0

5,0

8

2356

2451

-6,3

4

Alekszandra Gorjacskina

2478

½

1

1

½

1

1

1

1

7,0

8

2332

2668

14,8

5

Anasztaszia Bodnaruk

2459

1

0

1

2,0

3

2248

2373

-3,0

Ukrajna

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Átlag

Perf.

Élő+/-

1

Marija Muzicsuk

2542

1

1

½

½

1

1

1

1

7,0

8

2436

2772

19,0

2

Anna Muzicsuk

2534

-

½

½

1

1

0

1

1

½

5,5

9

2396

2537

1,2

3

Natalija Zsukova

2480

½

1

0

1

½

1

1

1

6,0

8

2363

2556

7,9

4

Anna Usenyina

2438

1

1

1

1

0

1

1

6,0

7

2284

2593

11,7

5

Inna Gaponenko

2401

1

0

1

1

3,0

4

2234

2427

2,2

Grúzia

T.

Név

Rtg

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Átlag

Perf.

Élő+/-

1

Nana Dzagnidze

2566

1

1

0

½

1

½

0

4,0

7

2431

2481

-7,0

2

Bela Hotenashvili

2512

0

½

0

1

½

1

½

3,5

7

2405

2405

-9,9

3

Lela Dzsavahisvili

2479

1

½

1

1

0

1

1

5,5

7

2329

2559

6,7

4

Nino Bacsiasvili

2509

½

1

1

0

0

1

1

½

½

5,5

9

2323

2403

-10,8

5

Meri Arabidze

2408

1

0

½

½

0

0

2,0

6

2297

2172

-18,5

Magyarország

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Átlag

Perf.

Élő+/-

1

Vajda Szidónia

2358

0

½

1

½

½

½

½

0

3,5

8

2424

2381

2,2

2

Mádl Ildikó

2343

1

½

0

½

½

0

½

3,0

7

2333

2283

-6,0

3

Rudolf Anna

2341

½

½

0

½

½

½

½

3,0

7

2346

2296

-9,4

4

Papp Petra

2303

1

½

½

1

1

0

1

1

6,0

8

2271

2464

33,2

5

Gara Tícia

2353

½

1

½

½

0

1

3,5

6

2217

2281

-8,2

Lékó,P (2708) - Szvidler,P (2745)
Spanyol megnyitás [C89]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 0-0 8.c3 d5 9.exd5 Hxd5 10.Hxe5 Hxe5 11.Bxe5 c6 12.d3 Fd6 13.Be1 Ff5 14.Vf3 Vh4 15.g3 Vh3 16.Fe3 Fxd3 17.Hd2 Vf5 18.Fd4 Bfe8 19.a4 h6 20.Kg2 Vxf3+ 21.Hxf3 Bac8 22.axb5 axb5 23.Kg1 Ff5 24.Ba6 Bxe1+ 25.Hxe1 Fe6 26.Hd3 Ff8 27.Fc5 Ff5 28.Fxf8 Fxd3 29.Fc5 Be8 30.Kg2 Be2 31.Fxd5 cxd5 32.b4 h5 33.Kf3 f6 34.h4 Be4 35.Ba8+ Kh7 36.Ba7 Kg8 37.Ba8+ Kh7 38.Ba7 Kg8 39.Fe3 Fc4 40.Kg2 Fd3 41.Bd7 Fc4 és döntetlen

Griscsuk,A (2750) - Rapport,R (2693)
Szicíliai védelem [B48]

1.e4 c5 2.Hf3 e6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hc6 5.Hc3 Vc7 6.Fe3 a6 7.Vd2 Hf6 8.0-0-0 Fe7 9.f4 b5 10.e5 b4

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

11.Hcb5 axb5 12.Hxb5 Va5 13.exf6 gxf6 14.Hd6+ Fxd6 15.Vxd6 Vxa2 16.Bd3 Va5 17.Fc5 Vd8 18.Bh3 Ba1+ 19.Kd2 Fa6 20.Bxh7 Bg8 21.Bg7 Bh8 22.Bh7 Bg8 23.Bg7 Bh8 24.Bh7 Bg8 25.Bg7 és döntetlen

Almási,Z (2689) - Tomasevszkij,E (2743)
Spanyol megnyitás [C89]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 0-0 8.c3 d5 9.exd5 Hxd5 10.Hxe5 Hxe5 11.Bxe5 c6 12.d3 Fd6 13.Be1 Ff5 14.Vf3 Vh4 15.g3 Vh3 16.Fxd5 cxd5 17.Vxd5 Bad8 18.Vg2 Vxg2+ 19.Kxg2 Fxd3 20.Fe3 Bfe8 21.Hd2 b4 22.Bad1 bxc3 23.bxc3 f6 24.Hb3 Fc7 25.Hc5 Fc4 26.a4 Fa5 27.Bxd8 Bxd8 28.Bb1 Bc8 29.f3 Fxc3 30.Bc1 Fd2 31.Fxd2 Bxc5 32.Fe3 Bc6 33.Kf2 Fd5 34.Bxc6 Fxc6 35.a5 Kf7 36.h4 g6 37.Fd4 Ke6 38.Ke3 Fd5 39.Fc3 Fc6 40.Fd4 Fd5 41.Fc3 és döntetlen

Nepomnjacsij,J (2705) - Balogh,Cs (2645)
Elfogadott vezércsel [D27]

1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.e3 e6 4.Fxc4 a6 5.Hf3 c5 6.0-0 Hf6 7.dxc5 Vxd1 8.Bxd1 Fxc5 9.b3 b6 10.Fb2 Fb7 11.Fe2 Hbd7 12.Hbd2 0-0 13.Bac1 Bac8 14.Hc4 Bfd8 15.Hfe5 h6 16.Hxd7 Bxd7 17.Bxd7 Hxd7 18.Bd1 Fc6 19.a4 Fb4 20.Hd6 Bd8 21.Hc4 Bc8 22.Hd6 Bd8 23.Hc4 Bc8 24.Hd6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A reykjavíki Európa-bajnokság nyolcadik fordulójában férfi válogatottunk szenzációs győzelmet aratott. Bámulatos sikerként 3,5-0,5-re legyőzte a címvédő Azerbajdzsán csapatát. Rapport Richárd nyert elsőként, majd Almási Zoltán már kettőre növelte előnyünket. Lékó Péter döntetlene már a mérkőzés megnyerését jelentette. Berkes Ferenc győzelme tette még fényesebbé a diadalt. Válogatottunk a második helyen áll, az utolsó fordulóban az orosz csapattal mérkőzik meg, Szvidleréknek a döntetlen már a  bajnoki címet jelentené. Női együttesünk 2,5-1,5-ös vereséget szenvedett a grúzoktól. Papp Petra szépen nyert, Rudolf Anna remizett, míg Vajda Szidónia és Mádl Ildikó vesztett. A tízedik helyre esett vissza csapatunk, a lettekkel játssza kilencedik meccsét. Vasárnap az utolsó fordulót magyar idő szerint 12 órától játsszák.

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

A nyolcadik játéknapon az első hat helyezett egymás ellen mérkőzött meg. Az orosz válogatott könnyű helyzetben volt, hiszen 3 pontos előnnyel várhatta a nagy rivális, de az idei kontinensbajnokságon felemás eredményeket elért örmény csapatot.  A franciák a meglepetéseket okozó grúzokkal csatáztak.

Együttesünk a címvédő Azerbajdzsánnal vívott nagy küzdelmet. A kapitányok, Polgár Judit és az orosz Alekszandr Halifman a várt összeállításban küldték harcba csapataikat. A lettek ellen vesztő Tejmur Radzsabov és esélyes állását elrontó Berkes Ferenc is bizalmat kapott. Remek megérzés volt ez Judit részéről.

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

A mérkőzés számunkra igen kedvezően alakult. A nagyszerű formában játszó Rapport Richárd a Vereszov-támadást játszotta meg Radzsabov ellen. A nyitásban előnyéről nem beszélhettünk, de jelentős időelőnyt szerzett. Az azerbajdzsáni nagymester egyre nagyobb időzavarba került, és szinte törvényszerűen hibázni kezdett, Ricsi tisztjei lépésről-lépésre aktívabbak lettek, vezérének betörése eldöntötte a parti sorsát. Szenzációs 19 éves nagymesterünk eredménye, 8 partiból 6 pontja van.

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

A csapat második győzelmét Almási Zoltán aratta, sorozatban ez a harmadik nyerése volt. Arkadij Naiditsch 2011-ben az aranyérmes német válogatott éltáblásaként jeleskedett, idén igazolt át azerbajdzsáni színekbe, 50 ezer euró volt az átigazolási díja. Új csapatában a legjobb pontszerzőként jeleskedett 7-böl 5,5 pontjával, ma elvesztette veretlenségét. A vezérindiai védelmű partiban bonyolult küzdelem alakult ki, az időzavar közeledtével különösen izgalmassá vált a csata. Naiditsch nem találta meg a jó tervet, egyenlő esélyű állásban pedig már maga is kapkodásra kényszerült. Zoli higgadtan ütögette le az elárvult világos vezérszárnyi gyalogokat, b szabadgyalogja elindulhatott győzedelmes útjára.

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

Alig telt el pár perc és Sahriyar Mamedgyarov belátta, hogy gyalogelőnyét nem tudja érvényesíteni a pontosan védekező Lékó Péterrel szemben, a döntetlennel pedig már megnyertük a meccset.

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

Berkes Ferenc nyugodtan játszhatta kedvező pozícióját, igazi mintajátszmát alkotott, nyugodtan építkezett, tisztjeinek a legjobb mezőket kereste meg, végül királyszárnyi áttöréssel került döntő fölénybe. Nehéz jelzőket találni a címvédő elleni 3,5-0,5-ös győzelemre. Szenzációs, parádés, fantasztikus, bámulatos, de jó eljátszani a szavakkal annak tudatában, hogy a világraszóló eredménnyel válogatottunk második helyezettként játssza az utolsó fordulóban az oroszok elleni rangadót.

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

Az örményekkel nehéz meccset vívtak, a találkozó végig a döntetlen mentén alakult. Gabriel Szargiszjan az örményeknél, Jan Nepomnjacsij az oroszoknál volt a győztes. Szvidlerék 2 pontos előnnyel várhatják a befejező mérkőzésüket.

Nem bírtak a franciák a grúzokkal, a hollandok jól hajráznak. A norvégpk éltábláján a világbajnok Magnus Carlsen ismét csak remizett, a világelsőnek mindössze 2 pontja van öt játszmájából, eddig 19,6 Élő-pontot vesztett! Az ukránok megszenvedtek a lengyelek legyőzéséért.

Az élcsoportban a 8. forduló eredményei:

Azerbajdzsán (10, 118, 18) – Magyarország (10, 108, 17)  0,5 – 3,5

Sahriyar Mamedgyarov (2743) – Lékó Péter (2708) döntetlen (Vezérindiai védelem, 55)

Rapport Richárd (2693) – Tejmur Radzsabov (2739) 1 – 0 (Vereszov-támadás,  36)

Arkadij Naiditsch (2689) – Almási Zoltán (2689) 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 53)

Berkes Ferenc (2648) – Eltaj Safarli (2657) 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 67)

Oroszország (13, 135, 18,5) – Örményország (10, 111,5, 17,5)  2 - 2

Peter Szvidler (2745) – Levon Aronjan (2781)  döntetlen

Alekszandr Griscsuk (2750) – Gabriel Szargiszjan (2689)  0 - 1

Jan Nepomnjacsij (2705) – Szergej Movszeszjan (2666)  1 - 0

Dmitrij Jakovenko (2735) – Hrant Melkumjan (2632)  döntetlen

Franciaország (10, 124,5, 16,5) – Grúzia (10, 108,5, 17,5)  2 - 2

Hollandia (9, 88,5, 16) – Lettország (9, 91, 17)  3 - 1

Németország (9, 97, 15) – Norvégia (8, 88, 15,5)  2,5 – 1,5

Ukrajna (8, 111, 15) – Lengyelország (8, 101,5, 14,5)  2,5 – 1,5

Szerbia (8, 97,5, 15) – Spanyolország (8, 108, 15,5)  2 - 2

Olaszország (8, 101, 15,5) – Moldávia (8, 86, 15)  1 - 3

Az élcsoport állása:

H.

R.

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Oroszország

8

6

2

0

14

170,5

20,5

2

7

Magyarország

8

5

2

1

12

154,5

20,5

3

4

Franciaország

8

4

3

1

11

164,5

18,5

4

6

Örményország

8

4

3

1

11

150,0

19,5

5

17

Grúzia

8

4

3

1

11

149,0

19,5

6

10

Németország

8

5

1

2

11

130,0

17,5

7

9

Hollandia

8

5

1

2

11

126,5

19,0

8

2

Ukrajna

8

5

0

3

10

146,0

17,5

9

3

Azerbajdzsán

8

4

2

2

10

140,0

18,5

10

25

Moldávia

8

4

2

2

10

124,5

18,0

11

14

Spanyolország

8

4

1

3

9

136,5

17,5

12

15

Szerbia

8

3

3

2

9

136,5

17,0

13

5

Anglia

8

3

3

2

9

129,0

16,5

14

12

Csehország

8

3

3

2

9

124,0

18,5

15

13

Lettország

8

4

1

3

9

110,5

18,0

Az élcsoportban az utolsó forduló párosítása:

Magyarország (12, 154,5, 20,5) – Oroszország (14, 170,5, 20,5)

Hollandia (11, 126,5, 19) – Franciaország (11, 165,5, 18,5)

Örményország (11, 150, 19,5) – Grúzia (11, 149, 19,5)

Németország (11, 130, 17,5) – Azerbajdzsán (10, 140, 18,5)

Moldávia (10, 124,5, 18) – Ukrajna (10, 146, 17,5)

Spanyolország (9, 136,5, 17,5) – Lettország (9, 110,5, 18)

Szerbia (9, 136,5, 17) – Csehország (9, 124, 18,5)

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

A kontinensviadal hajrájában nem volt éppen szerencsés női csapatunk párosítása. Az oroszok elleni vereséget követően a grúzokkal kellett megmérkőznie. Meglepetésre nem játszott Nana Dzagnidze, de Bela Hotenasvili sikerrel helyettesítette őt. A nyitás nem alakult jól Vajda Szidónia számára, a végjátékban azonban már jó remiesélyei támadtak. A különböző színű futók mellett elég egy pontatlanság, és Hotanasvili királyszárnyi gyalogjaival előrenyomulhatott, többé nem volt védelem.

A szicíliai védelem Maróczy-változatában Mádl Ildikó korán vezért cserélt, manőverező játék alakult ki, ahol Lela Dzsavahasvili állása kissé aktívabb volt, az időzavar környékén Ildikó tisztjei között megszűnt az összhang, kiskombináció döntött. Rudolf Anna kiharcolta a döntetlent. Papp Petra korán nagy támadáshoz jutott, magabiztos győzelmet aratott. Együttesünk harmadik vereségével a tízedik helyre csúszott vissza, a lettek ellen kell javítani.

Nehéz küzdelemben győzött az éllovas orosz csapat, megőrizte kétpontos előnyét. Az ukránok taroltak, meglepetésre a németek a negyedik helyre jöttek fel. A román együttes a hajrára elfáradt, az osztrákok előkelő helyezése meglepő, jutalmul a grúzokat kapták.

Az élcsoportban a 8. forduló eredményei:

Grúzia (11, 117, 16) – Magyarország (9, 99,5, 14,5)  2,5 – 1,5

Bela Hotenasvili (2512) – Vajda Szidónia (2358) 1 – 0 (Tarrasch védelem, 60)

Mádl Ildikó (2343) – Lela Dzsavahasvili (2479) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 42)

Nino Bacsiasvili (2509) – Rudolf Anna (2341) döntetlen (Katalán megnyitás, 43)

Papp Petra (2303) - Meri Arabidze (2408) 1- 0 (Szicíliai védelem, 32)

Lengyelország (10, 111,5, 17) – Oroszország (13, 162,5, 20,5)  1,5 – 2,5

Monika Socko (2445) – Alekszandra Kosztenjk (2534)  0 - 1

Jolanta Zawadzka (2439) – Ketyerina Lahno (2523)  döntetlen

Karina Szczepkowska-Horowska (2392) – Valentyina Gunyina (2516)  1 - 0

Joanna Majdan-Gajewska (2378) – Alekszandra Gorjacskina (2478)  0 - 1

Franciaország (9, 121,5, 17,5) – Ukrajna (11, 161,5, 20)  0 - 4

Németország (9, 99, 17) – Szerbia (9, 109,5, 17)  2,5 – 1,5

Románia (8, 99,5, 14) – Olaszország (8, 81,5, 15,5)  1,5 – 2,5

Ausztria (8, 73, 13,5) – Örményország (8, 85,5, 14)  2,5 – 1,5

Az élcsoport állása:

H.

R.

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

2

Oroszország

8

7

1

0

15

207,5

23,0

2

3

Ukrajna

8

6

1

1

13

219,5

24,0

3

1

Grúzia

8

6

1

1

13

156,0

18,5

4

7

Németország

8

5

1

2

11

140,5

19,5

5

4

Lengyelország

8

5

0

3

10

155,5

18,5

6

15

Olaszország

8

5

0

3

10

116,0

18,0

7

19

Ausztria

8

5

0

3

10

110,0

16,0

8

12

Szerbia

8

3

3

2

9

139,0

18,5

9

5

Franciaország

8

4

1

3

9

134,5

17,5

10

9

Magyarország

8

4

1

3

9

131,0

16,0

11

10

Hollandia

8

4

1

3

9

127,5

19,5

12

11

Spanyolország

8

4

1

3

9

113,5

18,0

13

17

Görögország

8

4

1

3

9

112,0

17,5

Az élcsoportban az utolsó forduló párosítása:

Oroszország (15, 207,5, 23) – Németország (11, 140,5, 19,5)

Grúzia (13, 156, 18,5) – Ausztria (10, 110, 16)

Ukrajna (13, 219,5, 24) – Hollandia (9, 127,5, 19,5)

Olaszország (10, 116, 18) – Lengyelország (10, 155,5, 18,5)

Szerbia (9, 139, 18,5) – Franciaország (9, 134,5, 17,5)

Görögország (9, 112, 17,5) – Spanyolország (9, 113,5, 18)

Magyarország (9, 131, 16) – Lettország (8, 114,5, 18)

Mamedgyarov,S (2743) - Lékó,P (2708)
Vezérindiai védelem [E12]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 b6 4.a3 Fb7 5.Hc3 d5 6.Fg5 Fe7 7.e3 0-0 8.Vc2 c5 9.dxc5 bxc5 10.Bd1 h6

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

11.cxd5

Sahriyar Mamedgyarov gyorsan meghúzta, a tisztáldozatot felkészüléskor elemezte.

11...exd5

Döntő előnyt ad az áldozat elfogadása, 11...hxg5-re 12.dxe6 Ve8 13.exf7+ Bxf7 14.Hxg5 változat.

12.Fh4

Világos kevesellte a 12.Fxf6 Fxf6 13.Hxd5 Fxd5 14.Vxc5 Fxb2 15.Fe2 Hd7 16.Vxd5 változat esélyeit.

12...Hbd7 13.Fb5 Hb6 14.Fxf6 Fxf6 15.He4 Bc8

Figyelmet érdemelt a 15...c4 16.Hxf6+ Vxf6 17.Hd4 a6 folytatás.

16.Hxc5 Fxb2 17.Vxb2 Bxc5 18.0-0 Fc6 19.Fd3 Fd7 20.Bc1 Vc7 21.Bxc5 Vxc5 22.Bc1 Vd6

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

23.Vb4 Vxb4 24.axb4 Bc8 25.Bxc8+ Hxc8 26.Kf1 Kf8 27.Ke1 Ke7 28.Kd2 Kd6 29.Kc3 He7 30.Hd4

Az izolált gyalog miatt világos minimális előnyben.

30...Hc6 31.Hb3 He5 32.Fe2 Fg4 33.Ff1 Fc8 34.h3 Hc6 35.Fb5 Hd8 36.Hd4 g6 37.Kb3 Kc7 38.Fe8 Kb6 39.Kc3 g5 40.Fa4 Fe6 41.f4 a5 42.bxa5+ Kxa5 43.Fb3 gxf4 44.exf4 f6 45.Hxe6 Hxe6 46.g3 Kb5 47.Fxd5 Hg7 48.g4 Kc5 49.Ff7 Kd6 50.Kd4 Ke7 51.Fb3 He8 52.Fd5 Hd6 53.h4 Hb5+ 54.Kc5 Hd6 55.h5 He8 és döntetlen

Rapport,R (2693) - Radzsabov,T (2739)
Vereszov-támadás [D01]

1.d4 Hf6 2.Fg5 d5 3.e3 c5 4.Hc3 e6 5.Hf3 Hc6 6.a3 Fe7 7.dxc5 Fxc5 8.Fd3 0-0 9.0-0 Fe7 10.e4 d4 11.Ha2 e5 12.Hb4 Hd7 13.Fd2 a5 14.Hxc6 bxc6 15.b4 axb4 16.axb4 Fb7 17.Ve2 Vb6 18.c3 Bxa1 19.Bxa1 dxc3 20.Fxc3 Fxb4 21.Bb1 c5 22.Hxe5 Hxe5 23.Fxe5

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

23...Be8?!

Tejmur Badzsabov súlyos időzavarba került, törvényszerűen hibázott.

 24.Fa1 Ve6 25.f3 Ba8? 26.Fc4 Fa6 27.Vb2 Vg6

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

28.Va2 Fb7 29.Bd1 h6 30.Vb2 Fc6 31.Ve5 Kh7 32.h4 f6

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

33.Vc7 Fe8 34.Fe6 Kh8 35.Vb7 Ba3 36.Ve7 és sötét feladta

Naiditsch,A (2689) - Almási,Z (2689)
Nimzoindiai védelem [E32]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.Hf3 b6 5.e3 He4 6.Vc2 Fb7 7.Fe2 0-0 8.0-0 Fxc3 9.bxc3 f5 10.He1 c5 11.f3 Hd6 12.Fa3 Vc7 13.Bd1 Fa6 14.Va4 Vc6 15.Vb3 Hb7

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

16.d5 Vc7 17.e4 Ha5 18.Vc2 Fxc4 19.Fc1 Fxe2 20.Vxe2 fxe4 21.fxe4 Bxf1+ 22.Vxf1 d6

Megijedtünk, Naiditsch esélyt kapott, ráadásul Zoli időzavarba került.

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

23.Hf3 Hd7 24.dxe6 Hf8 25.Hg5

Számításba jött a 25.e5 dxe5 26.Hxe5 Hxe6 27.Vf5 Ve7 28.Bd7 Vf6 29.Vxf6 gxf6 30.Hg4 folytatás.

25...h6 26.Vf7+?

Másodszor is kimaradt a 26.e5! lépés. 26...dxe5 27.Vf3 Hc6 28.Hf7 Hxe6 29.Hxh6+ Kh8 30.Vf5 lehetőséggel szerencsére Naiditsch nem élt.

26...Vxf7 27.exf7+ Kh8 28.Hf3 Hc4

Az esélyek kiegyenlítődtek, és lassan Naiditsch is időzavarba került.

29.Ff4 He6 30.Fxd6 Bd8 31.e5 Bd7 32.Hh4? Bxf7 33.Be1 Kh7 34.Be4

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

34...Hd2!

Zoli újabb győzelmének küszöbére ért.

35.Be1 g5 36.Bd1 He4 37.Hf3 Hxc3 38.Bd2 b5 39.Fb8 Bb7 40.Bd6 Hf4 41.Bd8 Hxa2 42.Fd6 b4 43.g3 He6 44.Be8

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

44...b3 45.Bxe6 b2 46.Hd2 c4 47.Kg2 c3 48.He4 b1V 49.Hf6+ Kg6 50.Hd7+ Kf5 51.Bf6+ Ke4 52.e6 Bb2+ 53.Kh3 g4+ és világos feladta

Berkes,F (2648) - Safarli,E (2657)
Vezérgyalog megnyitás [A48]

1.d4 Hf6 2.Hf3 g6 3.Ff4 Fg7 4.c3 0-0 5.Hbd2 d6 6.e4 c5 7.dxc5 dxc5 8.h3 Hc6 9.Fb5 Fd7 10.0-0 He5 11.Fxd7 Hxf3+ 12.Hxf3 Vxd7 13.e5 Hd5 14.c4 Hb6 15.Vc2 Bfd8 16.b3 Vd3 17.Vxd3 Bxd3

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

18.Fe3

Berkes Ferenc kedvező állást játszhatott, sötét passzív védekezésre kényszerült.

18...Bc8 19.Bad1 Bxd1 20.Bxd1 h6 21.g4 Bc7 22.Bd8+ Kh7 23.Be8 g5 24.Kg2 e6

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

25.h4 gxh4 26.Kh3 Hc8 27.Kxh4 Kg6 28.Kg3 Kh7 29.Kh4 Kg6 30.Kg3 Kh7 31.Kf4 He7

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

32.Ke4 Hg6 33.Bd8 b6 34.Bd1 Kg8 35.Bd8+ Kh7 36.Fd2 He7 37.Fc3 Hc6 38.Bd1 Hb8 39.Bd8 Hc6 40.Bd1 Hb8 41.Hh4 Bd7 42.Bh1 a6 43.f4 b5 44.Hf3 Hc6

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

45.f5 Kg8 46.Bg1 b4 47.Fb2 a5 48.f6 Ff8 49.Fc1 a4 50.Fe3 Ha5 51.Hd2 Hc6 52.Hf3 Ha5

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

53.g5! axb3 54.gxh6+ Kh8 55.axb3 Hxb3 56.Bb1 Ha5 57.Ba1 Hc6 58.Ba6 Hd8 59.Ba8 b3 60.Bb8 Kh7 61.Hg5+ Kh8

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

62.Hxf7+ Hxf7 63.Bxf8+ Kh7 64.Bb8 Ba7 65.Bxb3 Ba4 66.Bc3 Ba1 67.Bc1 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Reykjavíkban zajló Európa-bajnokság hetedik fordulójában férficsapatunk 2,5-1,5-re legyőzte a spanyol együttest. Rapport Richárd és Almási Zoltán nyert, Lékó Péter remizett, Berkes Ferenc kecsegtető állását elvesztette. Válogatottunk nyolcadik meccsét a címvédő Azerbajdzsánnal játssza. Az orosz csapat újabb rangadót nyert, 3 pont hátránnyal öt együttes követi, az olimpiai Berger pontszámítás szerint hatodikak vagyunk. Női válogatottunk nagy csatában szenvedett 3-1-es vereséget az első helyen álló oroszoktól. Vajda Szidónia többször is nyerést hagyott ki az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjukkal szemben, Rudolf Anna is döntetlent ért el, Papp Petra és Gara Tícia vereséget szenvedett. A hetedik helyen álló csapatunk a grúzokkal mérkőzik meg.

 

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

Negyedik csapatgyőzelmét szerezte meg férfi válogatottunk, a spanyol együttest 2,5-1,5-re győzte le. A csapat legbiztosabb pontja ezúttal is Rapport Richárd volt. A holland védelmet játszó Anton Guijarro ellen eredetien kezelte a nyitást, előnyhöz jutott, mindkét szárnyon kezdeményezett. Öröm volt nézni tisztjei között a harmonikus összjátékot, a játszmát végül a sötét király elleni akcióval fejezte be.

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

Almási Zoltán sötéttel játszva érte el a győzelmet. A középjáték kritikus állásában a gyalogáldozattal kockáztatott, zavart okozott ellenfele soraiban. Vazquez Igarza elszámolta magát, a királyszárnyi akcióját nagymesterünk könnyedén szerelte le, majd maga indította el támadását, amely matthoz vezetett.

Nagyon biztatóan alakult Berkes Ferenc partija is, két tisztet adott bástyáért, de még gyalogokat is begyűjtött. Ibarra Jerez súlyos időzavarba került, s ekkor Berkes hibázott, ellenjátékot engedélyezett. A spanyol sakkozó a kapkodásban is megtalálta a legjobb lépéseket, megnyerte a partit.

Az éltáblán Lékó Péter nagyot küzdött, hogy kicsiholja a mérkőzés megnyerését jelentő döntetlent. Francisco Vallejo Pons a nyitásban gyalogot áldozott, akadályozta a sötét haderő kifejlődését. Nagymesterünknek gondosan kellett védekeznie, hogy kezdeményezését leszerelje. A győzelem ellenére csapatunk két helyezést rontva a hatodikról várja a címvédő Azerbajdzsán elleni rangadót. Minden fél pontnak óriási jelentősége van, egyenlő meccspont esetén az olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítás dönt. A leggyengébb csapat elleni eredmény nem számít.

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

Az orosz válogatott újabb rangadót nyert meg, nehéz küzdelemben kényszerítették megadásra a franciákat, 3 pontra növelték előnyüket.

A forduló meglepetése a grúzok sikere az ukránokkal szemben, felzárkóztak az örmények, javítottak a hollandok.

Az élcsoportban a 7. forduló eredményei:

Spanyolország (8, 74, 14) – Magyarország (8, 91, 14,5)  1,5 – 2,5

Francisco Vallejo Pons (2684) – Lékó Péter (2708) döntetlen (Angol megnyitás, 48)

Rapport Richárd (2693) – David Anton Guijarro (2630) 1 – 0 (Holland védelem, 36)

Renier Vazqueuz Igarza (2565) – Almási Zoltán (2689) 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 29)

Berkes Ferenc (2648) – Jose Carlos Ibarra Jerez (2545) 0 – 1 (Szláv védelem, 33)

Franciaország (10, 92, 15) – Oroszország (11, 100, 16) 1,5 – 2,5

Maxime Vachier-Lagrave (2765) – Peter Szvidler (2745)  döntetlen

Laurent Fressinet (2712) – Alekszandr Griscsuk (2750)  0 - 1

Etienne Bacrot (2686) – Jevgenyij Tomasevszkij (2743)  döntetlen

Vladiszlav Tkacsijev (2658) – Dmitrij Jakovenko (2735)  döntetlen

Lettország (8, 60, 13,5) – Azerbajdzsán (9, 84, 16)  2 - 2

Alekszej Shirov (2689) – Sahriyar Mamedgyarov (2743)  0 - 1

Igor Kovalenko (2694) – Tejmur Radzsabov (2739)  1 - 0

Grúzia (8, 79,5, 15) – Ukrajna (8, 86,5, 13,5) 2,5 – 1,5

Lengyelország (8, 73,5, 13,5) – Örményország (8, 73,5, 14,5)  1 - 3

Hollandia (7, 59, 13) – Anglia (7, 72,5, 13) 3 - 1

Az élcsoport állása:

H.

R.

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Oroszország

7

6

1

0

13

135,0

18,5

2

4

Franciaország

7

4

2

1

10

124,5

16,5

3

3

Azerbajdzsán

7

4

2

1

10

118,0

18,0

4

6

Örményország

7

4

2

1

10

111,5

17,5

5

17

Grúzia

7

4

2

1

10

108,5

17,5

6

7

Magyarország

7

4

2

1

10

108,0

17,0

7

10

Németország

7

4

1

2

9

97,0

15,0

8

13

Lettország

7

4

1

2

9

91,0

17,0

9

9

Hollandia

7

4

1

2

9

88,5

16,0

10

2

Ukrajna

7

4

0

3

8

111,0

15,0

11

14

Spanyolország

7

4

0

3

8

108,0

15,5

12

8

Lengyelország

7

3

2

2

8

101,5

14,5

13

23

Olaszország

7

3

2

2

8

101,0

15,5

14

15

Szerbia

7

3

2

2

8

97,5

15,0

15

11

Norvégia

7

4

0

3

8

88,0

15,5

16

25

Moldávia

7

3

2

2

8

86,0

15,0

Az élcsoportban a 8. forduló párosítása:

Oroszország (13, 135, 18,5) – Örményország (10, 111,5, 17,5)

Franciaország (10, 124,5, 16,5) – Grúzia (10, 108,5, 17,5)

Azerbajdzsán (10, 118, 18) – Magyarország (10, 108, 17)

Hollandia (9, 88,5, 16) – Lettország (9, 91, 17)

Németország (9, 97, 15) – Norvégia (8, 88, 15,5)

Ukrajna (8, 111, 15) – Lengyelország (8, 101,5, 14,5)

Szerbia (8, 97,5, 15) – Spanyolország (8, 108, 15,5)

Olaszország (8, 101, 15,5) – Moldávia (8, 86, 15)

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

Nagy csatában szenvedett vereséget női válogatottunk a vezető orosz csapattól. A találkozó számunkra rosszul kezdődött, Papp Petra taktikai csapást nézett el, a háromszoros olimpiai bajnok Valentyina Gunyina csak keveset hezitált, hogy meghozza a bástyaáldozatot.

Rudolf Anna a skót négyeshuszárjátékban sikerrel hozta a célul kitűzött döntetlent a kétszeres olimpiai bajnok Katyerina Lahnóval szemben.

Az éltáblán Vajda Szidónia a nagyszerű felkészülés eredményeként előnyösebben jött ki a nyitásból az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk ellen, és Gara Tícia egyenlő esélyekkel játszott a 17 esztendős Alekszandra Gorjacskinával. Az időzavar azonban közbeszólt, Tícia elbizonytalankodott, nem talált tervet, míg Gorjacskina nehéztisztjei egyre fenyegetőbb pozíciót foglaltak el, az alapsorra betörtek, ez eldöntötte a játszma sorsát.

Szidónia minőségáldozattal került döntő fölénybe, válogathatott a nyerése között, utoljára a 46. lépésben hagyott ki fonalas nyerést. Kosztenjuk nagy szerencsével megmenekült a vereségtől. A nyolcadik forduló párosítsa nem volt kegyes csapatunkhoz, az éremért küzdő, a rajtlistát vezető grúzokkal kell megmérkőznie. Biztatást adhat, hogy a szerbeknek sikerült pontot rabolni a rajtlistát vezető együttestől.

Az élcsoportban a 7. forduló eredményei:

Oroszország (11, 116, 17,5) – Magyarország (9, 72, 13,5)  3 - 1

Alekszandra Kosztenjuk (2534) – Vajda Szidónia (2358) döntetlen (Spanyol megnyitás, 63)

Rudolf Anna (2341) – Katyerina Lahno (2523) döntetlen (Skót négyeshuszárjáték, 32)

Valentyina Gunyina (2516) – Papp Petra (2303) 1 – 0 (Grünfeld védelem, 29)

Gara Tícia (2353) – Alekszandra Gorjacskina (2478) 0 – 1 (Caro-Kann védelem, 45)

Szerbia (8, 80,5) – 15) – Grúzia (10, 83, 14)  2 - 2

Ukrajna (9, 110, 16) – Ausztria (8, 65,5, 13,5)  4 - 0

Lengyelország (8, 86,5, 14,5) – Románia (8, 71,5, 12,5) 2,5 – 1,5

Franciaország (7, 89, 14,5) – Törökország (7, 66,5, 14)  3 - 1

Németország (7, 70,5, 14) – Görögország (7, 52,5, 13)  3 - 1

Örményország (7, 63,5, 12) – Azerbajdzsán (6, 45, 13,5)  2 - 2

Az élcsoport állása:

H.

R.

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

2

Oroszország

7

6

1

0

13

162,5

20,5

2

3

Ukrajna

7

5

1

1

11

161,5

20,0

3

1

Grúzia

7

5

1

1

11

117,0

16,0

4

4

Lengyelország

7

5

0

2

10

111,5

17,0

5

5

Franciaország

7

4

1

2

9

121,5

17,5

6

12

Szerbia

7

3

3

1

9

109,5

17,0

7

9

Magyarország

7

4

1

2

9

99,5

14,5

8

7

Németország

7

4

1

2

9

99,0

17,0

9

8

Románia

7

3

2

2

8

99,5

14,0

10

6

Örményország

7

3

2

2

8

85,5

14,0

11

15

Olaszország

7

4

0

3

8

81,5

15,5

12

19

Ausztria

7

4

0

3

8

73,0

13,5

Az élcsoportban a 8. forduló párosítása:

Lengyelország (10, 111,5, 17) – Oroszország (13, 162,5, 20,5)

Grúzia (11, 117, 16) – Magyarország (9, 99,5, 14,5)

Franciaország (9, 121,5, 17,5) – Ukrajna (11, 161,5, 20)

Németország (9, 99, 17) – Szerbia (9, 109,5, 17)

Románia (8, 99,5, 14) – Olaszország (8, 81,5, 15,5)

Ausztria (8, 73, 13,5) – Örményország (8, 85,5, 14)

Vallejo Pons,F (2684) - Lékó,P (2708)
Angol megnyitás [A31]

1.Hf3 Hf6 2.c4 c5 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hc6 5.g3 e5 6.Hb5 Fb4+ 7.Fd2 a6 8.Fxb4 axb5 9.Fd6 Va5+ 10.Hd2 He4 11.c5 Hxd6 12.cxd6 Vb4 13.Fg2 Vxd6 14.0-0 0-0 15.He4 Ve6 16.Hc3 b4 17.Hd5

A gyalogáldozattal világos sötét fejlődését akadályozta.

17...Ba5 18.Vd2

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

18...e4 19.Bfd1 b3?! 20.axb3 Bxa1 21.Bxa1 d6 22.Bd1 f5 23.b4 Vf7

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

24.Hb6

Jóval erősebb volt a 24.f3 exf3 25.exf3 He7 26.f4 Hxd5 27.Vxd5 folytatás.

24...Vb3 25.Hxc8 Bxc8 26.g4 Bd8 27.gxf5 d5 28.Bc1 Vxb4 29.Vxb4 Hxb4

Fellélegezhettünk, Péternek csak kis időzavara volt, az állás leegyszerűsödött, a döntetlen a meccs megnyerését jelentette.

30.Bc7 b6 31.h4 Bd6 32.Kh2 Bc6 33.Bb7 Bc2 34.Bxb6 Bxb2 35.Kg3 Kf7 36.f3 Hd3 37.Bxb2 Hxb2 38.fxe4 dxe4 39.Fxe4 Kf6 40.Kf4 Hc4 41.Fd5 He5 42.Fg8 h6 43.Fd5 Hd7 44.Fc6 He5 45.Fb5 Hf7 46.Fc4 He5 47.Fb5 Hf7 48.Fc4 és döntetlen

Rapport,R (2693) - Anton Guijarro,D (2630)
Holland védelem [A80]

1.d4 f5 2.Ff4 Hf6 3.e3 e6 4.Fe2 Fe7 5.h3 0-0 6.Hf3 He4 7.Hfd2 d5 8.Hxe4 fxe4 9.c4

Ricsi maga is előszeretettel játssza a holland védelmet, de ezúttal világos igazát kellett bizonyítania.

9...Fg5

Jobb volt a 9...Fd6 10.Fxd6 Vxd6 11.Hc3 c6 12.0-0 Hd7 folytatás.

10.Fh2 Hd7 11.Hc3 c6 12.0-0 Bf7 13.Vc2 Hf8 14.b4 Hg6 15.Fh5 Bf6

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

16.b5 Hh4 17.Fe5 Bh6 18.Fg4

Egyre nagyobb világos előnye.

18...Bg6 19.Bab1 Ff6 20.Fg3 Hf5 21.Fxf5 exf5 22.bxc6 bxc6 23.cxd5 f4?

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

24.Fxf4

Gyorsan befejezte volna a játszmát a 24.dxc6 fxg3 25.Vxe4 gxf2+ 26.Bxf2 Fh4 27.Bf4 folytatás.

24...cxd5 25.Kh2 Fg5 26.Fe5 Bc6 27.Bfc1 Fe6 28.Bb7 Fe7 29.Vd2 Ff8 30.He2 Bc4 31.Hf4 Ff7 32.Bcb1 g5 33.Ve2 Ve8 34.Vg4 h6 35.Vf5 Bc6 36.Hxd5 és sötét feladta

Vazquez Igarza,R (2565) - Almási,Z (2689)
Nimzoindiai védelem [E32]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.Vc2 0-0 5.a3 Fxc3+ 6.Vxc3 d6 7.Hf3 b6 8.g3 Fb7 9.Fg2 a5 10.b3 c5 11.0-0 Hbd7 12.Fb2 Ve7 13.Bfd1 Fe4 14.b4 Bfc8 15.dxc5 bxc5 16.b5 Hb6 17.a4 d5 18.cxd5 exd5 19.e3 Vb7 20.Hh4

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

20...d4!? 21.exd4 c4 22.d5

Jobb volt a 22.Be1 Fxg2 23.Hxg2 Hfd5 24.Vf3 folytatás.

22...Fxg2 23.Hf5?

A spanyol sakkozó elszámolta magát, Zoli a látszatfenyegetéseket biztos kézzel hárította.

23...Hbxd5 24.Bxd5 Fxd5 25.Hxg7 He4 26.Vd4

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

26...Hg5 27.Vf6 Hh3+ 28.Kf1 Fg2+ 29.Ke1 Ve4+ és világos feladta

Berkes,F (2648) - Ibarra Jerez,J (2545)
Szláv védelem [D11]

1.Hf3 d5 2.g3 Fg4 3.Fg2 c6 4.c4 e6 5.Vb3 Vb6 6.0-0 Hd7 7.d4 Hgf6 8.Hc3 Fe7 9.Be1 0-0 10.c5 Vc7 11.Ff4 Vc8 12.Bac1 b6 13.cxb6 axb6 14.e4 dxe4 15.Hxe4 Hd5 16.Fd6 Fxd6 17.Hxd6 Vc7

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

18.Hxf7!? Bxf7 19.Hg5 H7f6?!

Ibarra Jerez a 19...Vd6 20.Fxd5 exd5 21.h3 Bf5 22.He4 Vh6 23.hxg4 Bf7 folytatás esélyeit rosszul értékelte, a huszárlépésre nagymesterünk előnybe került.

20.Hxf7 Vxf7 21.h3 Ff5 22.g4 Fg6 23.Bxc6 Hf4

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

24.Bxb6

Kimaradt a nagyobb fölényt biztosító 24.Bcxe6 Hxg2 25.Kxg2 h6 26.Bxb6 Bxa2 27.Vxf7+ Fxf7 folytatás.

24...Bf8 25.Bb7 Ve8 26.Fh1? Vd8

Sötét váratlanul ellenjátékhoz jutott.

27.d5 H6xd5 28.Vg3

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

28...Va5

A spanyol sakkozó nagy időzavarban volt, de sajnos megtalálta a legjobb lépéseket.

29.b4 Vxa2 30.Ff3 Vd2 31.Bd1 Vc2 32.Vh4? Vb3 33.Vg3 Fe4 és világos feladta

Kosztenjuk,A (2534) - Vajda,Sz (2358)
Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3 Fc5 5.Fxc6 dxc6 6.Hbd2 Hd7 7.Hc4 0-0 8.0-0 Be8 9.Fd2 Fd6 10.Fc3 f6 11.Hh4 Hc5 12.b4 He6 13.Hf5 Ff8 14.Bb1 Hd4 15.Hfe3 Fe6 16.a3 Vd7 17.Fa1

Az exvilágbajnoknő az elmélet párbajt elvesztette, Szidónia az alapos készülésnek is köszönhetően jobban állt.

17...Ff7 18.f4 exf4 19.Bxf4

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

19...b5 20.Hd2 c5 21.Hf3 Fh5 22.Vf1 Fxf3

Számításba jött a [22...Hxf3+ 23.gxf3 cxb4 24.axb4 a5 25.bxa5 Fc5 folytatás.

23.gxf3 Be5 24.Bg4 a5 25.c3 He6 26.bxc5 Bxc5 27.f4 Bh5 28.f5 Hg5 29.Hd5 c6 30.Hf4 Bh6 31.h4 Hf7 32.d4?! Be8 33.He6?!

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

33...Bxe6! 34.fxe6 Vxe6 35.Vg2 Hd6 36.Kh1? Bg6

Szidónia learathatta volna jó játékának gyümölcsét a 36...f5 37.exf5 Hxf5 38.Bf1 Hxh4 változatban, végtelenül szánalmas az a1 mezőn álldogáló futó.

37.Bxg6 hxg6 38.c4 Hxe4 39.Be1 f5 40.d5 cxd5 41.cxb5

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

41...Ve7 42.Bc1 Vxa3

Szidónia válogathatott a nyerések között. 42...Vxh4+ 43.Kg1 Fd6 44.b6 Fh2+ 45.Vxh2 Vg5+ is elég meggyőző volt.

43.Fb2 Ve3 44.Vxg6 Hf2+ 45.Kg2 Ve2 46.Vxf5

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

46...He4+?

Nagy kár a kihagyott nyerésért: 46...Hg4+! 47.Kh3 (47.Kg1 Vh2+ 48.Kf1 He3+) 47...He3 48.Bc2 Vxc2 49.Vxc2 Hxc2 lett volna a játszma méltó befejezése.

47.Kg1 Ve3+ 48.Kg2 Vg3+ 49.Kf1 Vd3+ 50.Kg2 Vd2+ 51.Kg1 Hg3 52.Ve6+ Kh7

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

53.Bc8 He2+ 54.Kf1 Hg3+ 55.Kg1 He2+ 56.Kf1 Vd3 57.Vxe2 Vf5+ 58.Kg2 Vxc8 59.Vh5+ Kg8 60.Vxd5+ Kh8 61.Vh5+ Kg8 62.Vd5+ Kh8 63.Vh5+ és döntetlen

Rudolf,A (2341) - Lahno,K (2523)
Skót négyeshuszárjáték [C47]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Hc3 Hf6 4.d4 exd4 5.Hxd4 Fb4 6.Hxc6 bxc6 7.Fd3 d5 8.exd5 0-0 9.0-0 cxd5 10.Fg5 c6 11.Vf3 Bb8 12.Bab1 Fd6 13.Bfe1 h6 14.Fxf6 Vxf6 15.Vxf6 gxf6 16.He2 Fe5 17.b3 Fe6 18.Hg3 Bfe8 19.Hf5 Fxf5 20.Fxf5 Fc3 21.Bxe8+ Bxe8 22.Kf1 c5 23.g3 a5 24.Bd1 d4 25.a4 Kg7 26.f3 Be5 27.Fd3 Be7 28.Kf2 Be5 29.Kf1 Be7 30.Kf2 Be5 31.Kf1 Be7 32.Kf2 Be5 és döntetlen

Gunyina,V (2516) - Papp,P (2303)
Grünfeld védelem [D71]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.g3 Fg7 6.Fg2 Hxc3 7.bxc3 c5 8.e3 Va5 9.Fd2 0-0 10.Hh3 Hc6 11.f4 Vc7 12.Hf2 e6 13.h4 b6 14.h5 Fb7 15.hxg6 fxg6?! 16.Vg4 Bae8 17.He4 cxd4 18.cxd4 e5?

Petra elnézte a taktikai csapást.

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

19.Bxh7! Hxd4 20.Bc1 Ve7 21.Vxg6 Vf7 22.Bxg7+ Vxg7 23.Vxg7+ Kxg7 24.Bc7+ Bf7 25.Hd6 Bee7 26.Bxb7 Bxb7 27.exd4 exf4 28.Fxb7 Bd7 29.Fxf4 és sötét feladta

Gara,T (2353) - Gorjacskina,A (2478)
Caro-Kann védelem [B11]

1.e4 c6 2.Hc3 d5 3.Hf3 Fg4 4.h3 Fxf3 5.Vxf3 Hf6 6.d3 e6 7.Vg3 Ha6 8.Fe2 d4 9.Hb1 g6 10.0-0 Fg7 11.Hd2 0-0 12.f4 Hd7 13.e5 f6 14.exf6 Hxf6 15.He4 Hb4 16.Fd1 Hxe4 17.dxe4 d3 18.cxd3 Hxd3 19.Fb3 Hc5 20.Fc2 Vd4+ 21.Fe3 Vc4 22.Bac1 Hd3 23.Fxd3 Vxd3 24.e5 Bad8 25.Bc3 Vd5 26.Ba3 a6 27.Bb3 Bf7 28.Fb6 Bdd7 29.Vf3? Vc4 30.Ve3 Bd5 31.Bf3 Bd1 32.Kh2 Fh6 33.g3 Vc2+ 34.Bf2 Vb1 35.Vf3 Bfd7 36.Fc5 Ff8 37.Fxf8 Kxf8 38.a3

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

38...B7d2 39.g4 Bh1+ 40.Kg3 Vg1+ 41.Vg2 Ve1 42.Bxb7 Bg1 43.Bb8+ Ke7 44.Bb7+ Kd8 45.Bb8+ Kc7 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |
,

A Reykjavíkban zajló Európa-bajnokság hatodik fordulójában mindkét válogatottunk 2,5-1,5-ös győzelmet aratott, a negyedik helyről várják a hetedik játéknapot. Férficsapatunk a norvégokat győzte le, Almási Zoltán és Balogh Csaba nyert, Rapport Richárd remizett, Lékó Péter vereséget szenvedett a világbajnok Magnus Carlsentől. Az orosz együttes a grúzok, a franciák az ukránok ellen győztek. Spanyolország a következő ellenfél, az éltáblán francia-orosz rangadó lesz. Női csapatunk a németek ellen diadalmaskodott, Papp Petra nyert, Vajda Szidónia, Mádl Ildikó és Rudolf Anna döntetlent ért el. 2-2-vel végződött az ukrán-orosz találkozó, az éllovas orosz együttessel mérkőzik meg válogatottunk.

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

A pihenőnap után folytatódott a pontvadászat a 20. csapat Európa-bajnokságon. Férficsapatunk a fiatal, a világbajnok Magnus Carlsen vezette norvég együttessel szemben nyert 2,5-1,5-re. A világelső eddigi szereplése a kontinensviadal eddigi legnagyobb szenzációja volt, elnézéseivel „jeleskedett”, három partijából mindössze fél pontot szerzett. Lékó Péter elleni játszmájára összeszedte magát, utoljára közel három éve, a Tata Steel szuperversenyen mérkőztek meg. A spanyol megnyitású partiban Péter a 14.Ve1 lépést kihagyta, Magnus gyorsan döntött a lépésjelöltek között, míg nagymesterünk nehezen hozta meg döntéseit, jelentős időhátrányba került. Magnus 19…d5 lépésével átvette a kezdeményezést, és a súlyos időzavarba került Péter nem talált jó megoldást, gyalogot vesztett, és a 41. lépést követően fel is adta a játszmát.

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

Magnus Carlsen győzelmével kiegyenlített, a negyedik táblán Balogh Csaba már a megnyitáselméleti párbajt megnyerte Frode Urkedallal szemben, 30 lépés után már fogadhatta a társak gratulációját.

Bonyolult partit játszott Magnus elemzőtársa, Jon Ludvig Hammer és Rapport Richárd, míg Almási Zoltán remek minőségáldozattal jelentős előnybe került. Zoli gyorsabban is nyerhetett volna, sikere már a két meccspontot jelentette, hiszen Hammer és Rapport nagy csatája döntetlennel ért véget. A győzelemmel válogatottunk a negyedik helyre lépett előre, a spanyolokkal játssza következő meccsét.

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

Az orosz csapat ötödik győzelmét aratta. Éltáblásuk, Peter Szvidler pihenőnapot kapott, Alekszandr Griscsuk „helyettesítette”. A két világos táblán nyertek, Jevgenyij Tomasevszkij és Dmitrij Jakovenko írta be az egész pontot, a harmadik táblán Jan Nepomnjacsij kikapott, ez volt az első vereségük.

A franciák fontos rangadón diadalmaskodtak. Az ukránok eddigi legjobbja, Pavel Eljanov nagyot hibázva vesztett három döntetlen mellett. A hetedik játéknapon francia-orosz összecsapás lesz!

Az azerbajdzsáni válogatott legjobb pontszerzője a németektől „átigazolt” Arkadij Naiditsch, a hollandok ellen is ő nyert. Szerencsés győzelmet ért el az örmény gárda, a lettek nagyot javítottak.

Az élcsoportban a 6. forduló eredményei:

Magyarország (6, 67, 12) – Norvégia (6, 34, 11)  2,5 – 1,5

Lékó Péter (2708) – Magnus Carlsen (2850) 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 41)

Jon Ludvig Hammer (2682) – Raport Richárd (2693) döntetlen (Csigorin védelem, 71)

Almási Zoltán (2689) – Aryan Tari (2532) 1 – 0 (Réti megnyitás, 57)

Frode Urkedal (2505) – Balogh Csaba (2645) 0 – 1 (Vezércsel, 30)

Grúzia (8, 50, 13,5) – Oroszország (9, 68, 13,5)  1,5 – 2,5

Ukrajna (8, 56,5, 12) – Franciaország (8, 57, 12,5)  1,5 – 2,5

Vaszilij Ivancsuk (2720) – Maxime Vachier-Lagrave (2765)  döntetlen

Pavel Eljanov (2753) – Laurent Fressinet (2712)  0 - 1

Jurij Krivorucsko (2717) – Romain Edouard (2632)  döntetlen

Anton Korobov (2709) – Etienne Bacrot (2686)  döntetlen

Azerbajdzsán (7, 59, 13,5) – Hollandia (7, 45, 11,5)  2,5 – 1,5

Örményország (6, 49, 12) – Németország (7, 44, 11)  2,5 – 1,5

Olaszország (6, 48, 11) – Spanyolország (6, 51, 11,5)  1,5 – 2,5

Lettország (6, 34, 11,5) – Szerbia (6, 51, 10.5)  3,5 – 0,5

Lengyelország (6, 47, 11) – Finnország (6, 30,5, 9,5)  2,5 – 1,5

Az élcsoport állása:

H.

R.

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Oroszország

6

5

1

0

11

100,0

16,0

2

4

Franciaország

6

4

2

0

10

92,0

15,0

3

3

Azerbajdzsán

6

4

1

1

9

84,0

16,0

4

7

Magyarország

6

3

2

1

8

91,0

14,5

5

2

Ukrajna

6

4

0

2

8

86,5

13,5

6

17

Grúzia

6

3

2

1

8

79,5

15,0

7

14

Spanyolország

6

4

0

2

8

74,0

14,0

8

6

Örményország

6

3

2

1

8

73,5

14,5

9

8

Lengyelország

6

3

2

1

8

73,5

13,5

10

13

Lettország

6

4

0

2

8

60,0

15,0

11

5

Anglia

6

2

3

1

7

72,5

13,0

12

10

Németország

6

3

1

2

7

66,5

12,5

13

12

Csehország

6

2

3

1

7

65,0

13,5

14

9

Hollandia

6

3

1

2

7

59,0

13,0

Az élcsoportban a 7. forduló párosítása:

Franciaország (10, 92, 15) – Oroszország (11, 100, 16)

Lettország (8, 60, 13,5) – Azerbajdzsán (9, 84, 16)

Grúzia (8, 79,5, 15) – Ukrajna (8, 86,5, 13,5)

Spanyolország (8, 74, 14) – Magyarország (8, 91, 14,5)

Lengyelország (8, 73,5, 13,5) – Örményország (8, 73,5, 14,5)

Hollandia (7, 59, 13) – Anglia (7, 72,5, 13)

Csehország (7, 65, 13,5) – Németország (7, 66,5, 12,5)

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

Pont

J.

Átlag

Perf.

w

we

Élő+/-

1

Lékó Péter

2708

0

1

½

½

½

0

2,5

6

2718

2661

2,5

2,92

-4,2

2

Rapport Richárd

2693

1

1

1

½

0

½

4,0

6

2640

2765

4

3,41

5,9

3

Almási Zoltán

2689

½

1

0

½

1

3,0

5

2588

2660

3

3,14

-1,4

4

Berkes Ferenc

2648

½

1

½

2,0

3

2592

2717

2

1,71

2,9

5

Balogh Csaba

2645

1

½

½

1

3,0

4

2551

2744

3

2,49

5,1

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

Női válogatottunk negyedik győzelmét érte el, és a negyedik helyről várhatja az éllovas orosz csapattal a mérkőzést. A németek elleni találkozó fordulatokban gazdag partikban dőlt el nagymesternőink javára. Az éltáblán Vajda Szidónia és Elisabeth Paehtz partija érdekes bástyavégjátékban ért véget pontosztozkodással, Szidónia alaposan megszorongatta ellenfelét, az 52. lépésben nyerhetett is volna Kb2-vel!

Mádl Ildikó kissé hátrányosabb pozícióból remizett. Rudolf Anna újabb kedvező állást rontott el, sőt egy pillanatban rosszul értékelte a gyalogvégjáték esélyeit, el is veszíthette volna a partit. Jó huszár a rossz futó elleni végjátékban tükörképbe lépett, Melanie Ohme joggal igényelhette a döntetlent.

Csapatunk legjobb pontszerzője, Papp Petra magabiztos játékkal nyert harmadszor is. Ruck Róbert csapatkapitányra és Papp Gábor szekundánsra vár a nagy feladat, hogy az oroszok elleni csatára lélektanilag is felkészítse a lányokat.

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

A világos volt a nyerő szín az ukrán-orosz derbin. A világbajnoknő Marija Muzicsuk meggyőző játékkal győzte le az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjukot. Kissé billegett Katyeriana Lahno és Anna Muzicsuk partija, míg Natalija Zsukova simán verte Valentyina Gunyinát. A 17 éves Alekszandra Gorjacskina egyenlített ki.

Nehezen nyerte a grúzok, szoros eredmények születtek a többi élcsoportban vívott találkozón is.

Az élcsoportban a 6. forduló eredményei:

Magyarország (7, 47, 11) – Németország (7, 55,5, 12,5)  2,5 – 1,5

Vajda Szidónia (2358) – Elisabeth Paehtz (2462) döntetlen (Szicíliai védelem, 74)

Zoya Schleining (2354) – Mádl Ildikó (2343) döntetlen (Angol megnyitás, 30)

Rudolf Anna (2341) – Melanie Ohme (2301) döntetlen (Modern védelem, 63)

Josefine Heinemann (2224) – Papp Petra (2303)  0 – 1 (Spanyol megnyitás, 53)

Ukrajna (8, 68, 14) – Oroszország (10, 79, 15,5)  2 - 2

Marija Muzicsuk (2542) – Alekszandra Kosztenjuk (2534)  1 - 0

Anna Muzicsuk (2534) – Katyerina Lahno (2523)  0 - 1

Natalija Zsukova (2480) – Valentyina Gunyina (2516)  1 - 0

Anna Usenyina (2438) – Alekszandra Gorjacskina (2478)  0 - 1

Grúzia (8, 61, 11,5) – Franciaország (7, 65, 13)  2,5 – 1,5

Szerbia (7, 50,5, 13) – Románia (7, 49,5, 10,5)  2,5 – 1,5

Azerbajdzsán (6, 31, 12) – Lengyelország (6, 61, 12)  1,5 – 2,5

Ausztria (6, 41, 11) – Csehország (6, 26, 10)  2,5 – 1,5

Az élcsoport állása:

H.

R.

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

2

Oroszország

6

5

1

0

11

116,0

17,5

2

1

Grúzia

6

5

0

1

10

83,0

14,0

3

3

Ukrajna

6

4

1

1

9

110,0

16,0

4

9

Magyarország

6

4

1

1

9

72,0

13,5

5

4

Lengyelország

6

4

0

2

8

86,5

14,5

6

12

Szerbia

6

3

2

1

8

80,5

15,0

7

8

Románia

6

3

2

1

8

71,5

12,5

8

19

Ausztria

6

4

0

2

8

65,5

13,5

9

5

Franciaország

6

3

1

2

7

89,0

14,5

10

7

Németország

6

3

1

2

7

70,5

14,0

11

14

Törökország

6

3

1

2

7

66,5

14,0

12

6

Örményország

6

3

1

2

7

63,5

12,0

13

17

Görögország

6

3

1

2

7

52,5

13,0

Az élcsoportban a 7. forduló párosítása:

Oroszország (11, 116, 17,5) – Magyarország (9, 72, 13,5)

Szerbia (8, 80,5) – 15) – Grúzia (10, 83, 14)

Ukrajna (9, 110, 16) – Ausztria (8, 65,5, 13,5)

Lengyelország (8, 86,5, 14,5) – Románia (8, 71,5, 12,5)

Franciaország (7, 89, 14,5) – Törökország (7, 66,5, 14)

Németország (7, 70,5, 14) – Görögország (7, 52,5, 13)

Örményország (7, 63,5, 12) – Azerbajdzsán (6, 45, 13,5)

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

Pont

J.

Átlag

Perf.

n

w

we

K

Élő+/-

1

Vajda Szidónia

2358

0

½

1

½

½

½

3,0

6

2391

2391

6

3

2,72

10

2,8

2

Mádl Ildikó

2343

1

½

0

½

½

2,5

5

2328

2328

5

2,5

2,60

10

-1,0

3

Rudolf Anna

2341

½

½

0

½

1,5

4

2279

2192

4

1,5

2,34

20

-16,8

4

Papp Petra

2303

1

½

½

1

1

4,0

5

2208

2448

5

4

3,12

20

17,6

5

Gara Tícia

2353

½

1

½

½

2,5

4

2151

2256

4

2,5

2,90

20

-8,0

Lékó,P (2708) - Carlsen,M (2850)
Spanyol megnyitás [C77]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.d3 b5 7.Fb3 0-0 8.Hc3 d6 9.a3 Bb8 10.Fe3 Ha5 11.Fa2 c5 12.Hd5 c4 13.Hxe7+

Számításba jött a [13.b4 cxb3 14.cxb3 Hxd5 15.exd5 Hb7 16.b4 folytatás.

13...Vxe7 14.Vd2

Kimaradt a 14.Ve1! lehetőség. 14…Hc6-ra 15.dxc4 bxc4 16.Fxc4 Vc7 17.Fd3 Bxb2 18.Vc3 Bb8 19.Bfb1 kissé előnyösebb lett volna. 14…Hb7-re 15.dxc4 Hxe4 16.Fa7 Ba8 17.Vxe4 Bxa7 18.Ve3 Hc5 19.b4 következhetett volna.

14…Hc6 15.h3 Fe6 16.b4 Bfc8

Az esélyek egyenlőek, Péternek azonban nem könnyű húznia, egyre nagyobb időhátrányba került.

17.c3?! cxd3 18.Vxd3 Fxa2 19.Bxa2

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

19...d5 20.Hd2 Ve6 21.Baa1 He7

Az Eb-n eddig elnézéseivel "jeleskedő" világbajnok könnyedén döntött, találta meg a jó lépéseket.

22.Fc5 Hg6 23.Bad1 Bd8 24.Vf3 h6 25.Bfe1 Bd7 26.Vf5

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

26...Vc6 27.exd5 Bxd5 28.Hf3 Bbd8 29.Vc2?!

Nem ment az alighanem tervezett 29.Hxe5, mert a két bástya erősebb lesz világos vezérénél a 29...Bxd1 30.Hxc6 Bxe1+ 31.Kh2 Hh4 32.Vf4 (32.Vxf6 gxf6 33.Hxd8 Ba1 34.Hc6 Hg6) 32...Bdd1 33.Vxh4 He4 folytatásban. Jobb volt a 29.Bxd5 Bxd5 30.Vc2 Hf4 31.Fe3 H6h5 32.Fxf4 Hxf4 33.Kh2 f6 34.Be3 változat, de a világbajnok pozíciója kedvezőbb.

29...Bxd1 30.Bxd1 Bxd1+ 31.Vxd1

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

31...He4

A gyalogvesztés elkerülhetetlen.

32.Vd8+ Kh7 33.Vb6 Vxb6 34.Fxb6 Hxc3 35.Hd2 Hf4 36.h4 Kg6 37.f3 Kf5 38.Kf2 Hd3+ 39.Kf1 h5 40.Fe3 Ke6 41.g3 Kd5 és világos feladta

Hammer,J (2682) - Rapport,R (2693)
Csigorin védelem [D07]

1.d4 d5 2.c4 Hc6 3.Hf3 Fg4 4.cxd5 Fxf3 5.gxf3 Vxd5 6.e3 e5 7.Hc3 Fb4 8.Fd2 Fxc3 9.bxc3 Vd6 10.Bb1 0-0-0 11.Vb3 b6 12.Vxf7 Kb8 13.Vc4 Vf6 14.Fg2 Hge7

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

15.f4

A gyalogszerkezetet elcsúfította. Jon Ludvig Hammer királyszárnyi támadástól félt 15.0-0-ra a 15...g5 16.Bb5 Bhg8 17.Bfb1 Bdf8 változatban? 18.a4 e4 19.a5 biztosan jobb folytatás volt.

15...exf4 16.exf4 Ha5 17.Va6 Ve6+ 18.Fe3 Hf5 19.0-0 Hh4 20.Bb5 Hxg2 21.f5

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

21...Vc8

A taktikai bonyodalmakat kedvelő Ricsitől meglepő volt ebben a formában a vezércsere. Számításba jött a 21...Vc4 22.Bxa5 Vxa6 23.Bxa6 Kb7 24.Ba4 Hh4 25.f6 gxf6 folytatás.

22.Vxc8+ Kxc8 23.Kxg2 Bhf8 24.Be1 Hc4 25.Fg5 Bd7 26.f6 h6 27.Fh4 g5 28.Fg3 Bxf6

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

29.h4 gxh4 30.Fxh4 Bc6 31.Fg3 a6 32.Bh5 Kb7

Figyelmet érdemelt a 32...Ha3 33.Fe5 Hb5 34.f4 Bxc3 35.Bxh6 Bc2+ változat.

33.f4 Bf7 34.f5 Bcf6 35.Kh3 Bxf5 36.Bxf5 Bxf5

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

37.Be7 Kc6 38.Bxc7+ Kd5 39.Bd7+ Ke4 40.Bh7 Bf3

Az időellenőrzés előtti utolsó lépés. 40...Bh5+ 41.Kg4 (41.Kg2 He3+ 42.Kg1 Bg5 43.Kf2 Hd1+ 44.Kg2 b5 45.Bxh6 (45.Kh3 Hxc3) 45...He3+) 41...Bg5+ 42.Kh4 He3 több esélyt adott.

41.Be7+ Kd5 42.Bd7+ Ke6 43.Bd8 Ke7 44.Bc8 Hd6 45.Bb8 Bxc3 46.Bxb6 a5 47.Kg4 h5+ 48.Kf4 Bd3 49.Ba6 Bxd4+ 50.Ke5 Bd3 51.Ba7+ Kf8 52.Ff4 Hc4+ 53.Kf6 Ke8 54.Ke6 Bd4 55.Ba8+ Bd8 56.Ba7 Bd4 57.Ba8+ Bd8

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

58.Ba6 Bd4 59.Fc7 Be4+ 60.Kd5 Bg4 61.Bh6 He3+ 62.Kc6 Bc4+ 63.Kb7 h4 64.Fxa5 Hf5 65.Bf6 Bc5 66.Kb6 Bd5 67.Fb4 h3 68.Kc6 He7+ 69.Fxe7 Kxe7 70.Bh6 Ba5 71.Bxh3 Bxa2 és döntetlen

Almási,Z (2689) - Tari,A (2532)
Réti megnyitás [A09]

1.Hf3 d5 2.g3 g6 3.c4 dxc4 4.Ha3 Fg7 5.Hxc4 Hc6 6.d3 e5 7.Fd2 Fe6 8.Bc1 Hge7 9.Fg2 0-0 10.0-0 h6 11.Vc2 Vd7 12.b4 b5?! 13.Ha5 Hxa5 14.bxa5 c6 15.Fc3 Vc7 16.Vb2 f6 17.Fb4

Zoli előnyös állást játszhatott, és a partiban a gondolkodási idejével is jól gazdálkodott.

17...Bfd8 18.Fxe7 Vxe7 19.Bxc6 Fd5

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

20.Hh4! e4

A minőségért bőséges az ellenérték a 20...Fxc6 21.Fxc6 Bac8 22.Fe4 Ff8 (22...f5? 23.Hxg6 Vf7 24.Fxf5) 23.Hxg6 Vb4 24.Vxb4 Fxb4 25.Bb1 folytatásban.

21.Fxe4 Fxc6 22.Fxc6 Bac8 23.Vxb5 Kh7

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

24.e4

A 24.Fe4 f5 25.Hxf5 gxf5 26.Fxf5+ Kh8 27.Fxc8 Bxc8 28.e3 folytatást vártuk, öt gyalog a tisztért!

24...Bb8 25.Vc4 Bb4 26.Va6 Vc5 27.a3 Bbd4 28.Fd5 Bd6 29.Vb7 B6xd5 30.exd5 Vxd5 31.Vxa7 Bxd3 32.Ve7 Vd6

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

33.Vxd6

Nem kellett volna túlórázni, ha nagymesterünk a 33.Vf7 f5 34.Bc1 Vf6 35.Vxf6 Fxf6 36.Bc7+ Fg7 37.a6 Bxa3 38.a7 h5 39.Hf3 Kh6 40.h4 változat mellett döntött volna.

33...Bxd6 34.Bb1 Bd5 35.a6 Ba5 36.Bb6 Bxa3 37.Kg2 Ba5 38.Bd6 g5 39.Hf3 f5 40.Hd2 Ba4 41.Hb3 Ba3 42.Hc5 Ff8 43.Bd7+ Kg6

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

44.He6 Fb4 45.a7 Ba2 46.Kf1 Ba1+ 47.Ke2 Ba2+ 48.Kd3 Fe1 49.f3 Ff2 50.Hd4 Fxd4 51.Kxd4 g4 52.fxg4 fxg4 53.Kc5 Kf5 54.Kb6 Ke6 55.Bd8 Bb2+ 56.Kc5 Bc2+ 57.Kb4 és sötét feladta

Urkedal,F (2505) - Balogh,Cs (2645)
Vezércsel [D31]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hf3 Hf6 4.Hc3 dxc4 5.a4 e6 6.e4 Fb4 7.e5 Hd5 8.Fd2 b5 9.axb5 Fxc3 10.bxc3 cxb5 11.Hg5 Hd7 12.Vh5 Ve7 13.h4 Fb7 14.Bh3 h6 15.He4

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

15...Hf4!

Az elméleti párbaj Csaba javára dőlt el.

16.Fxf4 Fxe4 17.Vg4?

Jobb volt a [17.Fg5 Vf8 18.Ve2 Fc6 19.Fc1 folytatás.

17...f5 18.Vh5+ Vf7 19.Vd1 Hb6 20.Ba5 a6 21.Va1

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit Aeroflot-verseny Rapport Richárd Csapat-világbajnokság 2015 Grand Chess Tour Sparkassen Chess Meeting Biel Sakkfesztivál Világkupa Baku Grand Prix 2015/16 Csapat Európa-bajnokság

21...0-0! 22.Bg3 Kh7 23.Bxa6 Vb7 24.Bxa8 Bxa8 25.Vb2 Ba5 26.Fe2 Va7 27.f3 Fd3 28.Fd1 Hd5 29.Fc1 b4 30.Vf2 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A reykjavíki csapat Európa-bajnokság ötödik fordulójában férficsapatunk 2,5-1,5-ös vereséget szenvedett az ukrán válogatottól. A rangadón a Lékó Péter, Almási Zoltán és Berkes Ferenc remizett, Rapport Richárd vesztett. A nyolcadik helyre visszaesett Válogatottunk a csütörtöki hatodik fordulóban a norvégokkal mérkőzik meg. Négy döntetlen született az orosz-azerbajdzsáni derbin, a rajtlistát vezető orosz együttes egy ponttal előzi meg a francia és a grúz gárdát. Női csapatunk 2,5-1,5-ös győzelmet aratott a spanyolokkal szemben. Papp Petra nyert, Vajda Szidónia, Mádl Ildikó és Gara Tícia partijai pontosztozkodással végződtek. Következő ellenfél a német együttes lesz. Az orosz válogatott megnyerte ötödik meccsét is, két pont az előnyük az ukránok és a grúzok előtt.

Lékó Péter és Vaszilij Ivancsuk első partijukat 1995-ben, a dortmundi szuperversenyen játszották, azóta különböző időkontroll mellett még nyolcvankétszer csatáztak. Negyvenhét döntetlen mellett Péter 20-16-ra vezetett. Klasszikus időkontrollal 37 játszmában mérték össze erejüket, Ivancsuknál volt az előny 8-6-tal. Utoljára a Klubcsapatok Európa-kupáján viaskodtak, a bonyodalmakban az ukrán „veterán” sakkozó nyerést hagyott ki a váratlan tisztáldozatra. Ivancsuk repertoárja rendkívül széles, játszik ő minden nyitást. Szkopjéban az orosz huszárjáték mellett döntött, a mai összecsapáson vállalta volna szicíliai védelemben a sárkány-változatot. Péter a vezércserés varit választotta, egy pillanatban minimális előnye volt, a gyalogvégjáték döntetlen lett.

A második táblán a mesterhármassal kezdő Rapport Richárdra nehéz ellenfél várt, a remek formában játszó, a bakui Világkupán elődöntőt játszó Pavel Eljanov. A nyitás túlzottan is eredetire sikeredett, Eljanov kedvezőbb pozíciót játszhatott, de jelentős időhátrányba került. Egy-két pontatlan lépése után Ricsi kiegyenlített, a 41. lépésben hibázott, rosszul választott, hogy melyik tiszttel üsse az f3 gyalogot. Bástyája kelepcébe került, a tisztet vesztett. Az ukrán sakkozó anyagi előnyét érvényesítette, csapatát vezetéshez juttatta, s győzelme végül a két meccspont sorsát is eldöntötte.

Aggódtunk Almási Zoltánért, aki görcsös akarásának eredményeként ismét időzavarba került. Jurij Krivorucsko nem játszotta meg a legerősebb folytatást, Zoli minőségáldozattal ellenjátékhoz jutott, nagy küzdelemben kiharcolta a döntetlent.

Berkes Ferenc a vezércsel érdekes változatát játszotta meg, vezéréért cserébe három könnyűtisztet kapott, bástyája a második sorra betört, állása a legszebb reményekre jogosított. Anton Korobov könnyelmű vezérlépésére csattanhatott volna az áldozat e4-gyen, gyönyörű lett volna a nyerés. Korobov az elmulasztott lehetőség után vezérével sikerrel küzdött meg Berkes bástyája, futója és két gyalogjával szemben, 111 lépés után egyeztek meg a döntetlenben.

Válogatottunk első vereségét szenvedte el, a svájci rendszerre jellemzően öt helyet is visszaesett. Jól jön csapatunknak a pihenőnap, lehet pihenni, készülni, a hatodik fordulóban a norvégokkal játszanak. Itt jegyzem meg, hogy világbajnokuk, Magnus Carlsen második partiját vesztette el, a svájci Yannick Pelletier szerezte meg a világelső „skalpját”.

Kétpontos előnyének birtokában  nem kockáztatott az orosz válogatott, a címvédő azerbajdzsáni csapattal szemben négy döntetlennel fejezte be a meccset. A franciák újabb győzelmükkel egy pontra megközelítették Szvidleréket. Meglepetés a grúzok előkelő helyezése, a németek győzelme az angolok ellen.

Az örmények nem bírtak az olaszokkal, a hollandok nagy küzdelemben verték a szlovéneket. Javítottak a lettek.

Az élcsoportban az 5. forduló eredményei:

Magyarország (6, 38, 10,5) – Ukrajna (6, 35, 9,5)  1,5 – 2,5

Lékó Péter (2708) – Vaszilij Ivancsuk (2720) döntetlen (Szicíliai védelem, 46)

Pavel Eljanov (2753) – Rapport Richárd (2693) 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 74)

Almási Zoltán (2689) – Jurij Krivorucsko (2717)  döntetlen (Katalán megnyitás, 47)

Anton Korobov (2709) – Berkes Ferenc (2648) döntetlen (Vezércsel, 111)

Oroszország (8, 45, 11,5) – Azerbajdzsán (6, 38,0 11,5)  2 - 2

Peter Szvidler (2745) – Sahriyar Mamedgyarov (2743)  döntetlen

Alekszandr Griscsuk (2750) – Tejmur Radzsabov (2739)  döntetlen

Jan Nepomnjacsij (2705) – Arkadij Naiditsch (2689)

Dmitrij Jakovenko (735) – Eltaj Safarli (2657)  döntetlen

Spanyolország (6, 6, 36,5, 10,5) – Franciaország (6, 36,5, 9,5)  1 - 3

Szerbia (6, 33, 9,5) – Grúzia (6, 28, 10,5)  1 - 3

Németország (5, 26,5, 6,5) – Anglia (5, 37, 9)  2,5 – 1,5

Örményország (5, 29, 10) – Olaszország (5, 27, 9)  2 - 2

Hollandia (5, 21,5, 9) – Szlovénia (5, 19,5, 9,5)  2,5 – 1,5

Az élcsoport állása:

H.

R.

Csapat

J

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Oroszország

5

4

1

0

9

68,0

13,5

2

4

Franciaország

5

3

2

0

8

57,0

12,5

3

2

Ukrajna

5

4

0

1

8

56,5

12,0

4

17

Grúzia

5

3

2

0

8

50,0

13,5

5

3

Azerbajdzsán

5

3

1

1

7

59,0

13,5

6

9

Hollandia

5

3

1

1

7

45,0

11,5

7

10

Németország

5

3

1

1

7

44,0

11,0

8

7

Magyarország

5

2

2

1

6

67,0

12,0

9

14

Spanyolország

5

3

0

2

6

51,0

11,5

10

15

Szerbia

5

2

2

1

6

51,0

10,5

11

6

Örményország

5

2

2

1

6

49,0

12,0

12

23

Olaszország

5

2

2

1

6

48,0

11,0

13

8

Lengyelország

5

2

2

1

6

47,0

11,0

14

13

Lettország

5

3

0

2

6

34,0

11,5

15

11

Norvégia

5

3

0

2

6

34,0

11,0

16

31

Finnország

5

3

0

2

6

30,5

9,5

Az élcsoportban a csütörtöki 6. forduló párosítása:

Grúzia (8, 50, 13,5) – Oroszország (9, 68, 13,5)

Ukrajna (8, 56,5, 12) – Franciaország (8, 57, 12,5)

Azerbajdzsán (7, 59, 13,5) – Hollandia (7, 45, 11,5)

Örményország (6, 6, 49, 12) – Németország (7, 44, 11)

Magyarország (6, 67, 12) – Norvégia (6, 34, 11)

Olaszország (6, 48, 11) – Spanyolország (6, 51, 11,5)

Lettország (6, 34, 11,5) – Szerbia (6, 51, 10.5)

Lengyelország (6, 47, 11) – Finnország (6, 30,5, 9,5)

Harmadik győzelmét aratta női válogatottunk, 2,5-1,5-re nyert a spanyolok ellen. Papp Petra korai győzelme megnyugtatta társait, akkor még nem gondoltuk, hogy bőven lesz izgalom a találkozón. Mádl Ildikó gond nélkül remizett sötéttel a második táblán, és egyre biztatóbban alakult Gara Tícia játszmája is. Gyalogot nyert, ellenfele pontatlanul hozta meg a minőségáldozatot. Tícia időzavarba került, a nagy előny tovatűnt, majd a parti váratlanul tükörkép miatt döntetlennel ért véget.

Az éltáblán Vajda Szidónia és Sabrina Vega Gutierrez játszmája így döntő jelentőséggel bírt. A nyitás az alapos felkészülésnek köszönhetően tökéletes volt, de Szidónia a jó folytatással adós maradt. Mindketten érezték a parti fokozott tétjét, ez okozta az időzavarokat, a végjátékban a sok-sok hibát. A csata végén mi örülhettünk, Szidónia kicsikarta a döntetlent, ami a mérkőzés megnyerését jelentette.

Az orosz női csapat ötödik mérkőzését is megnyerte, a két világos táblán voltak sikeresek nagymesternőik. Az ukránok könnyebben, a grúzok az oroszok elleni súlyos vereség hatása alatt nehezebben győztek.

Az élcsoportban az 5. forduló eredményei:

Magyarország (5, 28,5, 8,5) – Spanyolország (5, 25,5, 9,5)  2,5 – 1,5

Vajda Szidónia (2358) – Sabrina Vega Gutierrez (2392) döntetlen (Szicíliai védelem, 68)

Ana Matnadze (2353) – Mádl Ildikó (2343) döntetlen (Angol megnyitás, 42)

Papp Petra (2303) – Niala Collazo Hidalgo-Gato (2259)  1 – 0 (Szicíliai védelem, 31)

Monica Calzetta Ruiz (2252) – Gara Tícia (2353) döntetlen (Szicíliai védelem, 43)

Oroszország (8, 48, 12,5) – Franciaország (7, 49, 12)  3 - 1

Alekszandra Kosztenjuk (2534) – Marie Sebag (2496)  1 - 0

Katyerina Lahno (2523) – Almira Szkripcsenko (2443)   döntetlen

Valentyina Gunyina (2516) – Pauline Guichard (2338)  1 - 0

Alekszandra Gorjacskina (2478) – Silvia Collas (2319)  döntetlen

Románia (7, 31,5, 9,5) – Ukrajna (6, 44, 11)  1 - 3

Lengyelország (6, 33, 10,5) – Grúzia (6, 33, 9)  1,5 – 2,5

Németország (5, 36, 10) – Hollandia (5, 21, 9)  2,5 – 1,5

Örményország (5, 24, 8,5) – Szerbia (5, 27,5, 10)  1 - 3

Az élcsoport állása:

H.

R.

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

2

Oroszország

5

5

0

0

10

79,0

15,5

2

3

Ukrajna

5

4

0

1

8

68,0

14,0

3

1

Grúzia

5

4

0

1

8

61,0

11,5

4

5

Franciaország

5

3

1

1

7

65,0

13,0

5

7

Németország

5

3

1

1

7

55,5

12,5

6

12

Szerbia

5

3

1

1

7

50,5

13,0

7

8

Románia

5

3

1

1

7

49,5

10,5

8

9

Magyarország

5

3

1

1

7

47,0

11,0

9

4

Lengyelország

5

3

0

2

6

61,0

12,0

10

19

Ausztria

5

3

0

2

6

41,0

11,0

11

13

Azerbajdzsán

5

3

0

2

6

31,0

12,0

12

16

Csehország

5

3

0

2

6

26,0

10,0

Az élcsoportban a csütörtöki 6. forduló párosítása:

Ukrajna (8, 68, 14) – Oroszország (10, 79, 15,5)

Grúzia (8, 61, 11,5) – Franciaország (7, 65, 13)

Szerbia (7, 50,5, 13) – Románia (7, 49,5, 10,5)

Magyarország (7, 47, 11) – Németország (7, 55,5, 12,5)

Azerbajdzsán (6, 31, 12) – Lengyelország (6, 61, 12)

Ausztria (6, 41, 11) – Csehország (6, 26, 10)

Lékó,P (2708) - Ivancsuk,V (2720)
Szicíliai védelem [B34]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 g6 6.Hxc6 Lékó Péter a sárkány-változatot nem vállalta. 6...dxc6 7.Vxd8+ Kxd8 8.Fc4 Ke8 9.Ff4 Hd7 10.e5 Fg7 11.e6 fxe6 12.Fxe6 Bf8 13.Fd2 Hc5

Vaszilij Ivancsuk tegnapi veresége után elégedett lehetett a békés menetű partival.

14.Fxc8 Bxc8 15.f3 Bd8 16.0-0-0 Fxc3

Meglepő döntés, a csere után világos kicsit jobban állt.

17.Fxc3 Bxd1+ 18.Bxd1 He6 19.Fe5 Hf4 20.Bd2 Bf5 21.Fb8 a6 22.c4 b5 23.cxb5 axb5 24.Fxf4 Bxf4 25.Kc2 e6 26.Kc3 Bh4 27.g3 Bc4+ 28.Kb3 Ke7 29.Bc2 Bxc2 30.Kxc2

lekoivi_2009

30...c5

A gyalogvégjátékban nincs nyerőesély.

31.a3 Kd6 32.b3 g5 33.Kd3 Kd5 34.f4 gxf4 35.gxf4 Kc6 36.Ke4 Kd6 37.h3 Kd7 38.Kd3 Kc6 39.Ke4 Kd6 40.h4 h5 41.Ke3 Kc7 42.Kd3 Kc6 43.Ke4 Kd6 44.Ke3 Kc7 45.Kd3 Kc6 46.Ke4 és döntetlen

Eljanov,P (2753) - Rapport,R (2693)
Vezérgyalog megnyitás [D02]

1.d4 d5 2.Hf3 Fg4 3.He5 Ff5 4.c4 f6 5.Hf3 e6 6.Hc3 c6 7.g3 Fb4 8.Vb3 a5 9.a3 Fxc3+ 10.bxc3 He7 11.Fg2 Hd7 12.0-0 a4 13.Va2 Fg6 14.cxd5 exd5 15.c4 0-0 16.cxd5 Hxd5 17.Hd2 Ff7 18.Vc2

Pavel Eljanov kedvező állást játszhatott.

18...Hc7 19.Fb2 Hb5 20.e4 Be8 21.Bfe1 Hb6 22.Vc5 Hd7 23.Vc2 Hb6 24.Vc5 Hd7 25.Vb4 Hb8

Jobb volt rögtön felkínálni a vezércserét.

eljanovrapport_2010

26.d5 Ve7 27.Vxe7 Bxe7 28.Hc4

Az ukrán nagymester időzavarba került. Erősebb volt a 28.Bac1 Be8 29.Ff1 Hd6 30.e5 terv.

28...Hd7 29.Bac1 cxd5 30.exd5 Bxe1+ 31.Bxe1 Kf8 32.He3 Bc8 33.Fh3 Bc7 34.Bb1 Hd6

Ricsi kiegyenlítette esélyeit.

35.Fd4 Fg6 36.Bb4 Hc5 37.Ff1 Hd3 38.Bxa4 Bc1 39.Kg2?! Fe4+ 40.f3 He1+ 41.Kf2

eljanovrapport_2011

41...Fxf3?!

Már az időkontroll után elhibázott döntés. A 41...Hxf3 42.Fb2 Bb1 43.Fc3 He5 folytatás egyenlő álláshoz vezetett volna.

42.Fb2 Bb1 43.Fc3 He4+

eljanovrapport_2012

44.Bxe4 Fxe4 45.Fxe1 Bb2+ 46.Kg1 Bb1 47.Fb4+ Kf7 48.Kf2 Bb2+ 49.Ke1 Bb1+ 50.Kd2 Fxd5?

Tisztvesztéshez vezetett.

eljanovrapport_2013

51.Fd3 Bb2+ 52.Fc2!? Fe6 53.Hd1 Ba2 54.Hc3 Ba1 55.Fb1 f5 56.Kc1 Kg6 57.Kb2 Bxb1+ 58.Kxb1 Kh5 59.He2 g5 60.Kc1 Kg4 61.Kd2 Kh3

eljanovrapport_2014

62.Fe7 h6 63.Ff8 Kxh2 64.Fxh6 Fc4 65.Fxg5 Fxe2 66.Kxe2 Kxg3 67.Ke3 Kg4 68.Ff4 b5 69.Fe5 f4+ 70.Fxf4 Kf5 71.Kd4 Kxf4 72.Kc5 Ke5 73.Kxb5 Kd6 74.Kb6 és sötét feladta

Almási,Z (2689) - Krivorucsko,J (2717)
Katalán megnyitás [E05]

1.d4 Hf6 2.Hf3 e6 3.c4 d5 4.g3 Fe7 5.Fg2 0-0 6.0-0 dxc4 7.Vc2 a6 8.a4 Fd7 9.Vxc4 Fc6 10.Fg5 Fd5 11.Vc2 Fe4 12.Vd1 h6 13.Fxf6 Fxf6 14.Hc3 Fg6 15.a5 Hd7 16.Vb3 Bb8 17.Bfd1 Ve8 18.Vc4 c6 19.Hd2 Fe7 20.b4 Hf6 21.e4 b5 22.Vb3

Számításba jött a 22.axb6 Bxb6 23.Bdb1 Vd8 24.Ha4 Bb5 25.Hc5 terv.

22...Bd8 23.He2 Vd7 24.Vc3 Va7 25.f3

almasikrivorucsko_2015

25...e5 26.Hb3 Hd7 27.Kh1 f6 28.dxe5?

Nagymesterünk ismét időzavarba került, hibázott a cserével.

28...fxe5 29.f4

almasikrivorucsko_2016

29...Ff7

Az ukrán sakkozó a 29...Hf6 30.Hc5 Fxc5 31.Vxc5 Vxc5 32.bxc5 Hxe4 változatban még nagyobb előnyt érhetett volna el.

30.fxe5 Hxe5 31.Vxe5 Bxd1+!?

Kellemetlenebb volt a 31...Fxb3 32.Bxd8 Bxd8 33.Vc3 Fc4 34.Hg1 Bd3 folytatás.

32.Bxd1 Fxb3 33.Bc1 Fc4

almasikrivorucsko_2017

34.Bxc4 bxc4 35.Ve6+ Bf7 36.Vxc4 Vf2 37.h4 Fxb4 38.e5 Fxa5 39.Fxc6 Kh8 40.Fg2 Fb6 41.Vxa6 Vc5?!

almasikrivorucsko_2019

42.e6 Ba7 43.Vd3

Azonnal remizett a 43.e7! Bxe7 44.Va8+ Kh7 45.Fd5 Bxe2 46.Vg8+ Kg6 47.Vf7+ folytatás.

43...Ba2 44.Kh2 Fc7 45.Ve4 Ve7 46.Kh3 Ba3 47.Ff3 Bxf3 és döntetlen

Korobov,A (2709) - Berkes,F (2648)
Vezércsel [D58]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Hc3 Hf6 4.Fg5 Fe7 5.e3 0-0 6.Hf3 h6 7.Fh4 b6 8.Fe2 dxc4 9.Fxc4 Fb7 10.0-0 Hbd7 11.Bc1 c5 12.dxc5 Hxc5 13.Ve2 a6 14.Bfd1 Ve8 15.He5 b5 16.Hxb5 Vb8 17.Fg3

korobovberkes_2020

17...axb5 18.Hg6 fxg6 19.Fxb8 bxc4 20.Fg3 Bxa2

Berkes Ferenc három könnyűtisztet kapott a vezérért.

21.Ba1 Bfa8 22.Bxa2 Bxa2 23.Vxc4 Bxb2

korobovberkes_2021

24.Vd4 Bc2 25.Fd6 Fxd6 26.Vxd6 Kh7 27.f3 Hd5 28.e4?! He3 29.Bd2 Bc1+ 30.Kf2 Hg4+ 31.Kg3 Hf6 32.Vd4?

Anton Korobov nem érezte a fenyegető veszélyt. 32.Vb8 Hfxe4+ 33.fxe4 Hxe4+ 34.Kg4 Hxd2 35.Vxb7 Bc4+ 36.Kh3 He4 jobb volt.

32...e5 33.Vb2?

korobovberkes_2022

33...Bc3?

Fecó hosszasan gondolkodott, biztosan számolta az e4-en csattanó áldozatot, de alighanem a Bb1 és más eltérésben a Fc8 lehetőséget nem látta. 33...Hfxe4+! 34.fxe4 Hxe4+ 35.Kf3 a) 35.Kh3 Bc3+ 36.g3 (36.Vxc3 Hxc3) 36...Hg5+ 37.Kh4

korobovberkes1_2030

37...Fc8!! (37...Hf3+ 38.Kh3 Hg1+ 39.Kh4 g5+ 40.Kg4 Fc8+ 41.Kh5 g6 matt) 38.Vxc3 Hf3+ 39.Vxf3 g5+ 40.Kh5 g6 matt; b) 35.Kh4 Fc8! 36.g4 Bf1 37.Bg2 Bf3; c) 35.Kg4 Bc3; 35...Rb1! 36.Ke3 Rxb2 37.Rxb2 Bd5 folytatásban a két könnyűtisztnek nyernie kell.

34.Kf2 Bb3 35.Vc2 Bc3 36.Vb2 Bb3 37.Vc2

korobovberkes_2023

37...Hcxe4+ 38.fxe4 Hxe4+ 39.Ke1 Hxd2 40.Kxd2 Fd5 41.Vc5 Fxg2 42.Vxe5 Bf3 43.Ve2 Ba3 44.Ke1 Fd5 45.Ve5 Fa8 46.Ke2 Bh3 47.Ke1 Bf3 48.h4 Bf5 49.Vg3 Ff3 50.Vd6 Fh5

korobovberkes_2024

51.Ve7

Hosszas manőverezés kezdődött, de Korobov vezérével jól védekezett.

51...Bf4 52.Vd8 Bf6 53.Vd4 Bf3 54.Ve4 Bf8 55.Vd4 Bf5 56.Ve4 Ff3 57.Vd4 Fc6 58.Ke2 g5 59.hxg5 Bxg5

korobovberkes_2025

60.Vd3+ Bg6 61.Vf5 Fe8 62.Ve4 Ff7 63.Vf5 Fe6 64.Ve4 h5 65.Kf2 Fg4 66.Ve7 Be6 67.Vd8 Kg6 68.Vd3+ Ff5 69.Vg3+ Kh7 70.Vg5 Fg6 71.Kg3 Ba6 72.Kh2 Ba2+ 73.Kh3 Ba3+ 74.Kh2 Ba1 75.Vf4 Be1 76.Vg5 Be4 77.Kh3 Bg4 78.Ve5 Bg1 79.Kh2 Bf1 80.Vg5 Bf5

korobovberkes_2026

81.Vd8 Ff7 82.Vd3 Fg6 83.Vd8 Be5 84.Kh3 Ff5+ 85.Kh4 Fg4 86.Vc7 Bd5 87.Vf7 Bf5 88.Vc7 Kh6 89.Vb6+ g6 90.Vd6 Ff3 91.Kg3 Fd5 92.Vd8 Kh7 93.Vd7+ Ff7 94.Kg2 Bf4 95.Vc7 g5 96.Ve7 Kg6 97.Vd6+ Bf6 98.Vd3+ Kh6 99.Vd8 Bf4 100.Vd6+ Fg6 101.Kg1 h4 102.Vd8 Kh5 103.Vh8+ Kg4 104.Vd8 Kh3 105.Vd5 Bg4+ 106.Kf2 Bf4+ 107.Kg1 Kg4 108.Vd1+ Kf5 109.Vd7+ Kf6 110.Vd8+ Kf5 111.Vd7+ Kf6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Reykjavíkban zajló csapat Európa-bajnokság negyedik fordulójában férficsapatunk megszerezte második győzelmét, 2,5-1,5-re nyert a lengyelekkel szemben. Berkes Ferenc nagy izgalmak után győzött, Lékó Péter, Rapport Richárd és Balogh Csaba remizett. Válogatottunk az oly fontos győzelemmel a harmadik helyre lépett előre, a keddi ötödik játéknapon rangadót vív Ukrajnával. Ivancsukék 3-1-re kikaptak az oroszoktól, Szvidlerék két meccspont előnnyel állnak az élen, hét együttesnek van 6 pontja. Női csapatunk 3-1-es vereséget szenvedett a franciáktól. Vajda Szidónia és Papp Petra remizett, Mádl Ildikó és Rudolf Anna vesztett. „Kiütéses” győzelmet aratott az orosz együttes a grúzok ellen, egy pont az előnyük. Az ötödik körben együttesünk a spanyolokkal mérkőzik meg.

A kontinensviadal negyedik játéknapján férficsapatunk megszerezte második győzelmét, izgalmas csatában 2,5-1,5-re nyert a lengyelekkel szemben. A találkozón elsőként Radoslaw Wojtaszek és Lékó Péter játszmája fejeződött be elsőként. A vezérindiai védelem egyik divatos változatában nagymesterünk házielemzését játszotta meg, vezérét leadta bástya és futóért cserébe, Wojtaszeknek be kellett látnia, hogy nincs esély a nyerésre, örökös sakkal ért véget a küzdelem.

Rapport Richárd negyedik játszmájában is közel állt a nyeréshez. Jan-Krzysztof Duda a d vonal kinyitásával nagy veszélyt vállalt, minőséget vesztett. Ricsi elsiette az a7 gyalog leütését, Duda „összedrótozta” állását, és elegendő ellenjátékhoz jutott, döntetlen lett a vége.

Fokozott figyelemmel követtük Grzegorz Gajewski és Berkes Ferenc összecsapását. Az egyenlő esélyeket ígérő pozícióban Berkes taktikai csapást tett lehetővé, meghűlt ereinkben a vér. Gajewski szerencsére többször is elmulasztotta a nyerőesélyes folytatást, majd elkerülte a döntetlent, ehelyett elnézett egy kettős támadás motívumot. Fecó 33…Hd4 lépése a parti, s egyúttal a meccs megnyerését jelentette.

Balogh Csaba a szicíliai védelem Najdorf-változatában nem tudott előnyt kicsiholni. Az értékes győzelemmel válogatottunk a harmadik helyre lépett előre, az ötödik körben az ukránokkal mérkőzik meg.

A forduló rangadóját Ukrajna és Oroszország vívta, először játszott Alekszandr Griscsuk. Az ukránok számára rosszul kezdődött a meccs, Vaszilij Ivancsuk a spanyol megnyitsá Marshall támadásában nem jeleskedett, Peter Szvidler könnyű győzelmet aratott. Az éltábla elvesztése rányomta bélyegét a meccsre, Jan Nepomnjacsij nyert még, a 3-1-gyel az orosz csapat hibátlan teljesítménnyel, kétpontos előnnyel vezet, Azerbajdzsán a következő ellenfelük.

Meglepően jól tartja magát a szerb csapat, a spanyolok nem panaszkodhattak a párosításra. Az örmények örülhettek az angolok ellen a döntetlennek, az éltáblán Michael Adams legyőzte Levon Aronjant. A világbajnok Magnus Carlsen csak remizett a dán Sune Berg Hansennel.

Az élcsoportban a 4. forduló eredményei:

Lengyelország (4, 17, 7) – Magyarország (4, 16, 8)  1,5 – 2,5

Radoslaw Wojtaszek (2748) – Lékó Péter (2708) döntetlen (Vezérindiai védelem, 37)

Rapport Richárd (2693) – Jan-Krzysztof Duda (2658) döntetlen (Réti megnyitás, 50)

Grzegorz Gajewski (2647) – Berkes Ferenc (2648)  0 – 1 (Grünfeld védelem, 36)

Balogh Csaba (2645) – Robert Kempinski (2614) döntetlen (Szicíliai védelem, 34)

Ukrajna (6, 22, 8,5) – Oroszország (6, 22, 8,5)  1 - 3

Vaszilij Ivancsuk (2720) – Peter Szvidler (2745)  0 - 1

Pavel Eljanov (2753) – Alekszandr Griscsuk (2750)  döntetlen

Jurij Krivorucsko (2717) – Jevgenyij Tomasevszkij (2743)  döntetlen

Alekszander Arescsenko (2682) – Jan Nepomnjacsij (2705)  0 – 1

Franciaország (5, 18, 7,5) – Szerbia (5, 11,5, 7,5)  2 - 2

Azerbajdzsán (4, 18, 8) – Törökország (4, 12, 7,5)  3,5 – 0,5

Svájc (4, 9,5, 7) – Spanyolország (4, 16,5, 7,5)  1 - 3

Anglia (4, 16, 7) – Örményország (4, 19,5, 8)  2 - 2

Grúzia (4, 16, 8) – Horvátország 4, 12, 7,5)  2,5 – 1,5

Az élcsoport állása:

H.

R.

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Oroszország

4

4

0

0

8

45,0

11,5

2

3

Azerbajdzsán

4

3

0

1

6

38,0

11,5

3

7

Magyarország

4

2

2

0

6

38,0

10,5

4

14

Spanyolország

4

3

0

1

6

36,5

10,5

5

4

Franciaország

4

2

2

0

6

36,5

9,5

6

2

Ukrajna

4

3

0

1

6

35,0

9,5

7

15

Szerbia

4

2

2

0

6

33,0

9,5

8

17

Grúzia

4

2

2

0

6

28,0

10,5

9

5

Anglia

4

1

3

0

5

37,0

9,0

10

6

Örményország

4

2

1

1

5

29,0

10,0

11

23

Olaszország

4

2

1

1

5

27,0

9,0

12

10

Németország

4

2

1

1

5

26,5

8,5

13

9

Hollandia

4

2

1

1

5

21,5

9,0

14

21

Szlovénia

4

2

1

1

5

19,5

9,5

Az élcsoportban az 5. forduló párosítása:

Oroszország (8, 45, 11,5) – Azerbajdzsán (6, 38, 11,5)

Magyarország (6, 38, 10,5) – Ukrajna (6, 35, 9,5)

Spanyolország (6, 6, 36,5, 10,5) – Franciaország (6, 36,5, 9,5)

Szerbia (6, 33, 9,5) – Grúzia (6, 28, 10,5)

Németország (5, 26,5, 6,5) – Anglia (5, 37, 9)

Örményország (5, 29, 10) – Olaszország (5, 27, 9)

Hollandia (5, 21,5, 9) – Szlovénia (5, 19,5, 9,5)

Női csapatunk elszenvedte első vereségét. A rajtlistán ötödik francia együttes Élő-pontszámban felülmúlta a mieinket, de a 3-1-es vereség nagyon fájó. Vajda Szidónia sötéttel a spanyol megnyitás berlini változatában védekezésre kényszerült Marie Sebag ellen, aki futópárjával kissé jobban állt a végjátékban. Szidi türelmes játékkal kiharcolta a döntetlent.

Mádl Ildikó mai játékán meglátszott tegnapi nagy rontása. Egykor a moldáv színekben Európa-bajnoki címet szerzett Almira Szkripcsenko a Philidor védelem mellett döntött, és a nyitással elégedettek lehettünk. A középjátékban kétszeres olimpiai bajnoknőnk rossz tervet választott, meggyengítette a vezérszárnyat, ezt Almira kihasználta, a félig nyílt c vonalon nagy játékhoz jutott, előnyét érvényesítette.

Második maratoni partiját játszotta Rudolf Anna. Elhibázott f5 lépése után Pauline Guichard előnybe került, a még jobb esélyt nyújtó futólépést azonban nem látta. Annának a végjátékban remiesélyei voltak, de a kölcsönös kapkodásban ellenfele bizonytalanságát nem tudta kihasználni, 92 lépés után feladásra kényszerült.

Papp Petra a szicíliai védelem ún. Kalasnyikov-változatában osztozott meg a ponton Sophie Milliettel.

Az orosz női együttes „kiütéses” győzelmet aratott, a rajtlistát vezető grúzok a mérkőzés nagy tétjét nem tudták elviselni. Az éltáblán Nana Dzagnidze is hátrányosabb állásból remizett az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjukkal, a többi táblán már nem volt esélyük.

A címvédő ukránok „gólarányt” is javítottak, a románok meglepetésre a harmadikok a tabellán, apró győzelmeket arattak, erős ellenféllel még nem találkoztak.

Az élcsoportban a 4. forduló eredményei:

Franciaország (5, 22, 9) – Magyarország (5, 16,5, 7,5)  3 - 1

Marie Sebag (2496) – Vajda Szidónia (2358)  döntetlen (Spanyol megnyitás, 50)

Mádl Ildikó (2343) – Almira Szkripcsenko (2443) 0 – 1 (Philidor védelem, 41)

Pauline Guichard (2338) – Rudolf Anna (2341) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 91)

Papp Petra (2303) – Sophie Milliet (2356)  döntetlen (Szicíliai védelem, 41)

Grúzia (6, 17,5, 8,5) – Oroszország (6, 21, 9)  0,5 – 3,5

Nana Dzagnidze (2566) – Alekszandra Kosztenjuk (2534)  döntetlen

Bela Hotenasvili (2512) – Katyerina Lahno (2523)  0 - 1

Nino Bacsiasvili (2509) – Valentyina Gunyina (2516)  0 - 1

Meri Arabidze (2408) – Alekszandra Gorjacskina (2478)  0 - 1

Németország (5, 16, 8,5) – Románia (5, 15, 7)  1,5 – 2,5

Olaszország (4, 12, 8) – Ukrajna (4, 23, 7,5)  0,5 – 3,5

Lettország (4, 9,5, 7,5) – Lengyelország (4, 16, 8)  1,5 – 2,5

Ausztria (4, 9, 7) – Szerbia (3, 13,5, 7,5)  1,5 – 2,5

Az élcsoport állása:

H.

R.

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

2

Oroszország

4

4

0

0

8

48,0

12,5

2

5

Franciaország

4

3

1

0

7

49,0

12,0

3

8

Románia

4

3

1

0

7

31,5

9,5

4

3

Ukrajna

4

3

0

1

6

44,0

11,0

5

4

Lengyelország

4

3

0

1

6

33,0

10,5

6

1

Grúzia

4

3

0

1

6

33,0

9,0

7

7

Németország

4

2

1

1

5

36,0

10,0

8

9

Magyarország

4

2

1

1

5

28,5

8,5

9

12

Szerbia

4

2

1

1

5

27,5

10,0

10

11

Spanyolország

4

2

1

1

5

25,5

9,5

11

6

Örményország

4

2

1

1

5

24,0

8,5

12

10

Hollandia

4

2

1

1

5

21,0

9,0

Az élcsoportban az 5. forduló párosítása:

Oroszország (8, 48, 12,5) – Franciaország (7, 49, 12)

Románia (7, 31,5, 9,5) – Ukrajna (6, 44, 11)

Lengyelország (6, 33, 10,5) – Grúzia (6, 33, 9)

Németország (5, 36, 10) – Hollandia (5, 21, 9)

Örményország (5, 24, 8,5) – Szerbia (5, 27,5, 10)

Magyarország (5, 28,5, 8,5) – Spanyolország (5, 25,5, 9,5)

Wojtaszek,R (2748) - Lékó,P (2708)
Vezérindiai védelem [E15]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 b6 4.g3 Fa6 5.Vc2 c5 6.d5 exd5 7.cxd5 Fb7 8.Fg2 Hxd5 9.0-0 Hc6 10.Bd1 Fe7 11.Va4

A Klubcsapatok Európa-kupáján Alekszej Shirov a 11.Vf5 Hf6 12.e4 g6 13.Vf4 0-0 14.e5 Hh5 15.Vc4 Be8 16.Hc3 Hg7 17.Hd5 He6 változatot választotta Lékó Péterrel szemben, döntetlen lett a játszma.

11...Hf6 12.Hh4 0-0 13.Hf5 d5 14.Hc3 Hd4 15.Hxd4 cxd4 16.Bxd4 Fc5 17.Bd3 Ve8 18.Vh4 Fa6 19.Bd1

wojtaszekleko_1997

19...d4

Aligha kétséges, hogy Péter házielemzést játszott meg.

20.Fxa8 dxc3 21.Ff3 Fxe2 22.Be1 Fxf3 23.Bxe8 Bxe8 24.Fe3 cxb2 25.Bb1 Fa3 26.Va4

wojtaszekleko_1998

26...Fe4 27.Vxa3 Fxb1 28.Vxb2 Fe4 29.Fd4 Fd5 30.f3 Fxf3 31.Fxf6 gxf6 32.Vxf6 Fe4 33.Vg5+ Kf8 34.Vh6+ Kg8 35.Vg5+ Kf8 36.Vh6+ Kg8 37.Vg5+ és döntetlen

Rapport,R (2693) - Duda,J (2658)
Réti megnyitás [A11]

1.Hf3 d5 2.g3 c6 3.Fg2 Fg4 4.c4 e6 5.0-0 Hf6 6.d3 Hbd7 7.cxd5 exd5 8.Hc3 Fe7 9.Vc2 0-0 10.e4 Hc5 11.He5 Fe6 12.Kh1 Hfd7 13.Hf3 Hb6 14.Bd1 Bc8 15.Hd4 Fg4 16.f3 Fd7 17.Fe3 g6 18.Vf2 Hca4 19.Hxa4 Hxa4 20.Hb3 c5 21.d4 c4 22.Hc5 Hxc5 23.dxc5 dxe4?

A d vonal nyitása önveszélyes volt.

24.fxe4 Vc7

rapportduda_2003

25.Fh6 Fe6

A minőséget adni kellett, a bástya ellépésére, 25...Bfd8-ra 26.Vd4 Ff8 27.Fg5 jött volna.

26.Vd4 f6 27.Fxf8 Bxf8 28.c6 Vxc6

rapportduda_2004

29.Vxa7

Számításba jött a 29.e5 Va6 30.Fd5 b5 31.Fxe6+ Vxe6 32.Vd5 Kf7 33.Kg2 folytatás.

29...Fc5 30.Va5 b6 31.Vd2 Vc7 32.Vf4 Ve5 33.Vxe5 fxe5 34.Bf1 Bd8 35.Bad1 Fd4

rapportduda_2005

36.Bf6 Be8 37.Bd2 Kg7 38.Bf1 Ba8

Dudának már elegendő ellenjátéka volt a minőségért.

39.a3 Ba5 40.h4 Bb5 41.Ff3 Bxb2 42.Bxb2 Fxb2 43.a4 Fd4 44.Kg2 c3 45.Fd1 Fc4 46.Bf3

rapportduda_2006

46...Fe2 47.Fxe2 c2 48.Bf1 Fe3 49.Bc1 Fxc1 50.Fd3 Fe3 és döntetlen

Gajewski,G (2647) - Berkes,F (2648)
Grünfeld védelem [D94]

1.Hf3 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.e3 Fg7 5.cxd5 Hxd5 6.Fc4 Hb6 7.Fb3 0-0 8.d4 c5 9.0-0 cxd4 10.exd4 Fg4 11.d5 H8d7 12.h3 Fxf3 13.Vxf3 Hc8 14.Be1 Hd6 15.Fg5 Ff6 16.Fxf6 exf6 17.Vf4 Hc5 18.Fc2 Bc8 19.Be3 Be8 20.Bxe8+ Hxe8 21.Be1 Hd6 22.h4 Vb6 23.Vxf6 Vxb2 24.Be2 Hb5?

Taktikai elnézés, túlzott kockáztatás? Az egyenlő esélyű pozíció bonyolult csatává alakult.

gajewskiberkes_1999

25.Fxg6! Va1+?

Berkes Ferenc vesztőlépést húzott, szerencsére ellenfele a kecsegtető folytatások közepette eltévedt. 25...Vc1+ 26.Kh2 hxg6 27.Hxb5 Hd7 28.Vd4 Vc5 29.Vxc5 Bxc5 30.Hxa7 Bxd5 után gyaloghátránnyal kellett volna küzdenie a remiért.

26.Fb1 Vxc3

Nagy a baj 26...Hxc3-ra is a 27.Vg5+ Kh8 28.Ve5+ Kg8 29.Be1 Vxb1 (29...He2+ 30.Vxe2) 30.Bxb1 Hxb1 31.Vf5 folytatásban.

gajewskiberkes_2000

27.Vf5!?

Hosszas gondolkodás után nem találta meg a 27.Fxh7+! Kxh7 (27...Kf8 28.Be5) 28.Vxf7+ Vg7 29.Vf5+ Kh6 30.Be5 nyerést adó változatot.

27...Ba8 28.d6?!

Gajewski a 28.Vxh7+ Kf8 29.Vh6+ Vg7 30.Ve3 Vf6 31.Vxc5+ Hd6 32.h5-tel játszhatott volna.

28...Kf8?!

Jobb volt a 28...Vc1+ 29.Kh2 Vh6 30.Be3 Vxd6+ 31.g3 Vg6 választás.

29.Be5?

Végképp kiengedte az előnyt. 29.Vg5 He6 30.Ve7+ Kg8 31.Bxe6 fxe6 32.Vxh7+ Kf8 33.Ve7+ Kg8 34.Vxe6+ Kg7 35.Vd7+ után túl sok a világos gyalog.

29...Vc1+ 30.Kh2 Vh6 31.Bxc5 Vxh4+ 32.Kg1 Be8

gajewskiberkes_2002

33.Bc1?

A lengyel sakkozó motívumba lépett a 33.Bc8 Hxd6 34.Bxe8+ Kxe8 remi helyett.

33...Hd4!

A kettős támadás megnyerte a játszmát és egyúttal a meccset!

34.g3 Vh6 35.Bc8 Hxf5 36.d7 Hd6! és világos feladta

Balogh,Cs (2645) - Kempinski,R (2614)
Szicíliai védelem [B90]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.h3 e5 7.Hde2 b5 8.Hd5 Hbd7 9.Hec3 Fb7 10.Fg5 Bc8 11.a4 b4 12.Fxf6 Hxf6 13.Hxf6+ Vxf6 14.Hd5 Vg6 15.Vd3 Fe7 16.0-0-0 Bc5 17.Vf3 Fd8 18.Kb1 0-0 19.Fd3 a5 20.He3 Ve6 21.Vg4 Vxg4

A vezércserével egyenlőek lettek az esélyek.

22.hxg4 g6 23.f3 Fg5 24.Bhe1 Bd8 25.Fb5 d5 26.exd5 Fxd5 27.Hxd5 Bcxd5 28.Bxd5 Bxd5 29.Fc6 Bc5 30.Fb5 Bd5 31.Fc4 Bc5 32.Fb5 Bd5 33.Fc4 Bc5 34.Fb5 és döntetlen

Ivancsuk,V (2720) - Szvidler,P (2745)
Spanyol megnyitás [C89]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 0-0 8.c3 d5 9.exd5 Hxd5 10.Hxe5 Hxe5 11.Bxe5 c6 12.d3 Fd6 13.Be1 Ff5 14.Vf3 Be8 15.Bxe8+ Vxe8 16.Hd2 Ve1+ 17.Hf1 Fg6 18.g3

A Világkupa döntőjének rájátszásában Szergej Karjakin 18.Fc2? -öt húzta, és Peter Szvidler nem vette észre a 8...Hxc3 19.bxc3 Vxc3 taktikai motívumot, amivel döntő előnybe kerülhetett volna. Ebben a villámpartiban Szvidler nyert állásban elnézte a bástyáját.

18...b4 19.h4 h5 20.c4 Hf6 21.Fd1?!

A passzív lépés helyett 21.d4 Bd8 22.c5 Ff8 23.Ve3 kellett volna.

21...Be8 22.Fd2 Ve5 23.Bc1 Fc5 24.a3? a5

Mi szólt 24...Hg4 ellen?

25.axb4 axb4 26.Bc2?

ivancsukszvidler_2007

26...Hg4 27.He3 Vd6 28.Hxg4 hxg4 29.Vxg4 Fh5! 30.Vxh5 Vxg3+ 31.Kh1 Vxf2 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A reykjavíki csapat Európa-bajnokság harmadik fordulójában férficsapatunk a rajtlistán negyedik francia együttessel 2-2-re végzett. Rapport Richárd áldozatokkal fűszerezett támadással nyert, mesterhármasával válogatottunk motorja. Lékó Péter és Balogh Csaba remizett, Almási Zoltán vereséget szenvedett. Ukrajna és Oroszország harmadik meccsén is diadalmaskodott, a negyedik játéknapon egymás ellen játszanak, együttesünk a lengyelekkel mérkőzik meg. Női együttesünk 2,5-1,5-re legyőzte Szerbiát, az éltáblán Vajda Szidónia nyert, Mádl Ildikó, Rudolf Anna és Gara Tícia remizett. Következik a grúz-orosz szuperrangadó, csapatunk a franciákkal csatázik. Először játszott a norvég válogatottban a világbajnok Magnus Carlsen, világossal játszva vereséget szenvedett Levon Aronjantól.

A kontinensviadalon első rangadóját vívta válogatottunk, a rajtlistán negyedik, a második fordulóban az örmény négyest legyőző franciákkal küzdött meg. Polgár Judit a finnek ellen 4-0-s nyerést elérő csapaton nem változtatott. Az éltáblán Lékó Péter az örmény Levon Aronjant érdekes végjátékban legyőző Maxime Vachier-Lagrave ellen ismét vállalta volna a spanyol megnyitásban a berlini végjátékot, de a francia nagymester más vari mellett döntött. Nagymesterünk gond nélkül egyenlített ki, vezérével leütötte a b2 gyalogot, MVL a lépésismétlésnél többet nem remélhetett.

Csapatunk motorja Rapport Richárd, immár mesterhármassal büszkélkedhet. Laurent Fressinet nagymesterünk meglehetősen extravagáns megnyitási repertoárja miatt aligha készülhetett alaposan, Ricsi meg is lepte a Bird megnyitással, és előnnyel játszhatta az ismeretlen ösvényen haladó partit. Fressinet gyalogáldozattal próbálta aktivizálni haderejét, de anyagi hátránya megmaradt, világos hadereje egyre fenyegetőbben vonult fel a királyszárnyi támadáshoz. Ricsi tetszetős áldozatokkal végül bemattolta Fressinet árván maradt királyát, vezetéshez juttatta együttesünket.

Almási Zoltán a nagy kedvencét, a berlini változatot (védelmet) választotta, és elégedett lehetett állásával. Etienne Bacrot már nagymesterünk időzavarában gyalogot áldozott, és Zoli rossz döntést hozott. Bacrot királyszárnyi gyalogjai komolyfenyegetést jelentettek, tisztáldozatát sakkozónk a kapkodásban elfogadta, a szabadgyalogok feltartóztathatatlanokká váltak.

Balogh Csaba és Vladiszlav Tkacsijev a spanyol megnyitás 3…g6-os változatában mérkőzött meg. Világos kezdeti előnye tovatűnt és Csabának kellett vigyáznia a fél pont elérése érdekében.

Az ukrán csapat összeállítása némi meglepetéssel szolgált, a címvédő Azerbajdzsán ellen éltáblásuk, Vaszilij Ivancsuk nélkül játszotta a rangadót. Elképzelésük tökéletesen bevált, három döntetlen mellett Pavel Eljanov megadásra kényszerítette Sahriyar Mamedgyarovot. Eljanov bakui Világkupán ragyogó teljesítményt nyújtó, az elődöntőig jutott, ahol balszerencsés vereséget szenvedett a későbbi győztes, Fortuna kegyeltjével, Szergej Karjakinnal szemben.

Az orosz együttesben ezúttal Jan Nepomnjacsij hozta a két meccspontot jelentő győzelmet a spanyolok ellen.

Első partiját játszotta a norvég válogatottban világbajnokuk, Magnus Carlsen, és világossal kapott ki Levon Aronjantól. Az örmények legjobbját nem viselte meg előző napi veresége, remek játékkal legyőzte a világelsőt!

Az élcsoportban a 3. forduló eredményei:

Franciaország (4, 5, 5,5) – Magyarország (3, 8, 6)  2 - 2

Maxime Vachier-Lagrave (2765) – Lékó Péter (2708) döntetlen (Spanyol megnyitás, 26)

Rapport Richárd (2693) - Laurent Fressinet (2712) 1 – 0 (Bird megnyitás, 39)

Etienne Bacrot (2686) – Almási Zoltán (2689)  1 – 0 (Spanyol megnyitás, 37)

Balogh Csaba (2645) - Vladiszlav Tkacsijev (2658) döntetlen (Spanyol megnyitás, 41)

Ukrajna (4, 6, 6) – Azerbajdzsán (4, 7, 6,5)  2,5 – 1,5

Pavel Eljanov (2753) – Sahriyar Mamedgyarov (2743)  1 - 0

Jurij Krivorucsko (2717) – Tejmur Radzsabov (2739)  döntetlen

Anton Korobov (2709) – Arkadij Naiditsch (2689)  döntetlen

Alekszander Arescsenko (2682) – Eltaj Safarli (2657)  döntetlen

Oroszország (4, 6, 6) – Spanyolország (4, 4,5, 6)  2,5 – 1,5

Grúzia (3, 6, 6) – Lengyelország (3, 3, 5)  2 - 2

Szerbia (3, 2,5 4,5) – Hollandia (3, 3, 6, 5,5)  3 - 1

Horvátország (3, 6, 5) – Anglia (3, 6, 5)  2 - 2

Norvégia (2, 3, 4) – Örményország (2, 6, 5,5)  1,5 – 2,5

(Magnus Carlsen (2850) – Levon Aronjan (2781)  0 – 1

Szlovénia (2, 4, 5) – Görögország (2, 4, 3,5)  2 - 2

Az élcsoport állása:

H.

R.

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Oroszország

3

3

0

0

6

22,0

8,5

2

2

Ukrajna

3

3

0

0

6

19,0

8,5

3

4

Franciaország

3

2

1

0

5

18,0

7,5

4

15

Szerbia

3

2

1

0

5

11,5

7,5

5

6

Örményország

3

2

0

1

4

19,5

8,0

6

3

Azerbajdzsán

3

2

0

1

4

18,0

8,0

7

8

Lengyelország

3

1

2

0

4

17,0

7,0

8

14

Spanyolország

3

2

0

1

4

16,5

7,5

9

7

Magyarország

3

1

2

0

4

16,0

8,0

10

17

Grúzia

3

1

2

0

4

16,0

8,0

11

5

Anglia

3

1

2

0

4

16,0

7,0

12

16

Horvátország

3

1

2

0

4

14,0

7,0

13

19

Törökország

3

2

0

1

4

12,0

7,5

14

28

Svájc

3

2

0

1

4

9,5

7,0

Az élcsoportban a 4. forduló párosítása:

Ukrajna (6, 22, 8,5) – Oroszország (6, 22, 8,5)

Franciaország (5, 18, 7,5) – Szerbia (5, 11,5, 7,5)

Azerbajdzsán (4, 18, 8) – Törökország (4, 12, 7,5)

Svájc (4, 9,5, 7) – Spanyolország (4, 16,5, 7,5)

Anglia (4, 16, 7) – Örményország (4, 19,5, 8)

Lengyelország (4, 17, 7) – Magyarország (4, 16, 8)

Grúzia (4, 16, 8) – Horvátország 4, 12, 7,5)

Női válogatottunk 2,5-1,5-re nyerte meg Szerbia elleni mérkőzését. A találkozó számunkra igen kedvezően kezdődött, hiszen Mádl Ildikó döntő anyagi előnyt ért el, már-már beírtuk a pontot, amikor kétszeres olimpiai bajnoknőnk időzavarban lépésről-lépésre rontotta el állását. Különböző színű futók miatt Jovana Vojinovic megmenekült a vereségtől.

Nagyot küzdött az éltáblán Vajda Szidónia, győzelme a végső sikert jelentette. Ügyesen manőverezett, lépésismétlésekkel időt is nyert, királya elindulhatott győzedelmes útjára, Angyelija Sztojanovic gyalogszerkezeti gyengeségeit kihasználta.

Fordulatos küzdelemben remizett Rudolf Anna, kezdetben Irina Cseluskina esélyei voltak jobbak, később nagymesternőnk kecsegtető esélyével nem tudott élni. Gara Tícia a nyitást jól megjátszotta, később kiegyenlítődött a pozíció. A győzelemmel csapatunk hét helyezést javított!

A forduló rangadóját a címvédő Ukrajna és a rajtlistát vezető Grúzia vívta. Marija Muzicsuk nyert Nana Dzagnidze ellen, nővére remizett, de a hátsó táblákon az időzavarok a grúzoknak kedveztek. Oroszország csak nehézségek árán érvényesítette a papírformát, következik a grúz-orosz szuperrangadó.

Az élcsoportban a 3. forduló eredményei:

Szerbia (3, 6, 6) – Magyarország (3, 3, 5)  1,5 – 2,5

Angyelija Sztojanovic (2357) – Vajda Szidónia (2358) 0 – 1 (Királyindiai védelem, 71)

Mádl Ildikó (2343) - Jovana Vojinovic (2295) döntetlen (Skandináv védelem, 80)

Irina Cseluskina (2271) – Rudolf Anna (2341) döntetlen (Francia védelem, 57)

Gara Tícia (2353) – Adela Velikic (2322) döntetlen (Szicíliai védelem, 61)

Oroszország (4, 6, 6) – Olaszország (4, 6, 7)  3 - 1

Ukrajna (4, 7, 6) – Grúzia (4, 7, 6)  1,5 – 2,5

Marija Muzicsuk (2542) – Nana Dzagnidze (2566)  1 - 0

Anna Muzicsuk (2534) – Bela Hotenasvili (2512)  döntetlen

Natalija Zsukova (2480) – Lela Dzsavahasvili (2479)  0 - 1

Inna Gaponenko (2401) – Nino Bacsiasvili (2509)  0 - 1

Hollandia (3, 4, 6) – Franciaország (3, 6, 5)  0 - 4

Spanyolország (3, 6, 5) – Németország (3, 3,5, 5,5)  1 - 3

Románia (3, 6, 4,5) – Anglia (2, 6, 5)  2,5 – 1,5

Az élcsoport állása:

H.

R.

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

2

Oroszország

3

3

0

0

6

21,0

9,0

2

1

Grúzia

3

3

0

0

6

17,5

8,5

3

5

Franciaország

3

2

1

0

5

22,0

9,0

4

9

Magyarország

3

2

1

0

5

16,5

7,5

5

7

Németország

3

2

1

0

5

16,0

8,5

6

8

Románia

3

2

1

0

5

15,0

7,0

7

3

Ukrajna

3

2

0

1

4

23,0

7,5

8

4

Lengyelország

3

2

0

1

4

16,0

8,0

9

15

Olaszország

3

2

0

1

4

12,0

8,0

10

21

Lettország

3

2

0

1

4

9,5

7,5

11

19

Ausztria

3

2

0

1

4

9,0

7,0

12

6

Örményország

3

1

1

1

3

16,0

5,5

Az élcsoportban a 4. forduló párosítása:

Grúzia (6, 17,5, 8,5) – Oroszország (6, 21, 9)

Franciaország (5, 22, 9) – Magyarország (5, 16,5, 7,5)

Németország (5, 16, 8,5) – Románia (5, 15, 7)

Olaszország (4, 12, 8) – Ukrajna (4, 23, 7,5)

Lettország (4, 9,5, 7,5) – Lengyelország (4, 16, 8)

Ausztria (4, 9, 7) – Szerbia (3, 13,5, 7,5)

Vachier-Lagrave,M (2765) - Lékó,P (2708)
Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3

A francia nagymester elkerülte a berlini végjátékot.

4...Fc5 5.c3 0-0 6.0-0 Be8 7.Hbd2 a6 8.Fxc6

Népszerűbb a 8.Fa4 b5 9.Fb3 d6 változatot, amelyet többek között két éve Szergej Karjakin és Lékó Péter partijában láttunk.

8...dxc6 9.Hc4 Fg4 10.Fg5 h6 11.Fh4 Be6 12.h3 Fxf3 13.Vxf3 b5

Nagymesterünk gond nélkül egyenlített ki.

14.Hxe5 Bxe5 15.d4 Be6 16.dxc5 Vd2 17.Fxf6 Bxf6 18.Ve3

vachierleko_1985

18...Vxb2 19.Bfb1 Vc2 20.Bd1 Be8 21.f3 Vb2 22.Bdb1 Vc2 23.Bd1 Vb2 24.Bdb1 Vc2 25.Bc1 Vb2 26.Bcb1 Vc2 és döntetlen

Rapport,R (2693) - Fressinet,L (2712)
Bird megnyitás [A03]

1.f4 d5 2.Hf3 g6 3.c4 c6 4.e3 Fg7 5.Hc3 Hf6 6.d4 0-0 7.Fe2 e6 8.0-0 dxc4 9.Fxc4

Az eredeti nyitásból Ricsi előnyösen jött ki.

9...Hbd7 10.e4 b5 11.Fd3 b4 12.Ha4 c5

 Laurent Fressinet gyalogáldozattal próbált passzív helyzetéből szabadulni.

13.Hxc5 Hxc5 14.dxc5 Fb7 15.e5 Hd5

rapportfressinet_1986

16.Hg5 Va5 17.He4 Bfc8 18.Kh1

A c5 gyalog életben maradt, a huszárnak ideális mező áll rendelkezésére.

18...Fa6 19.a3 Ff8 20.Fxa6 Vxa6

rapportfressinet_1987

21.Hd6 Bc7?

A legrosszabb választás. 21...Bxc5-re a 22.axb4 Vxa1 23.bxc5 Va6 24.Vf3 következett volna. 21...Fxd6 22.cxd6 bxa3 23.Bxa3 Vb5 változat is világosra előnyös. Fressinet jelentős időhátránnyal is küszködött.

22.Fd2! b3 23.Bc1 Bb8 24.Bf3 Va4 25.Bc4 Va6 26.Vc1 Vc6 27.h3 Bd7 28.Vf1 Va6?

rapportfressinet_1988

29.f5!

Az árván maradt sötét király ellen Ricsi áldozatokkal fűszerezett támadást indított.

29...exf5 30.Bxf5 gxf5 31.Bg4+! fxg4 32.Vxa6 He7

rapportfressinet_1989

33.e6!

Világos minden lépése pörölycsapás!

33...fxe6 34.Va4 Bc7 35.Vxg4+ Hg6 36.Vxe6+ Kh8 37.Hf7+ Kg8 38.Hh6+ Kh8 39.Vg8 matt!

Bacrot,E (2686) - Almási,Z (2689)
Spanyol megnyitás [C67]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.0-0 Hxe4 5.d4 Hd6 6.Fxc6 dxc6 7.dxe5 Hf5 8.Vxd8+ Kxd8 9.h3 h6 10.Hc3 Fd7 11.b3 c5 12.Bd1 Kc8 13.Hd5 g5 14.c4 Fe6 15.g4 He7 16.Kg2 Hg6 17.Kg3 Fg7 18.Fb2 b6 19.Hf6 Kb7 20.Bd2 a5 21.h4 gxh4+ 22.Hxh4 h5

bacrotalmasi_1990

23.g5 a4 24.f4 axb3 25.axb3 Bxa1 26.Fxa1 He7 27.Fc3 Kc6 28.Hd5

bacrotalmasi_1991

28...Fxd5

Az idő szorításában nehéz döntést kellett hozni. 28...Hxd5 29.cxd5+ Fxd5 30.Hf5 h4+ 31.Hxh4 Ba8 után nagymesterünk bíztatóan állhatott volna.

29.cxd5+ Hxd5 30.Fb2 Be8 31.Be2 b5

bacrotalmasi_1992

32.e6! Fxb2?

A kapkodásban vesztőlépés.

33.exf7 Bf8? 34.g6 Ff6 35.Be8 Fxh4+ 36.Kxh4 Hxf4 37.g7 és sötét feladta

Balogh,Cs (2645) - Tkacsijev,V (2658)
Spanyol megnyitás [C60]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 g6 4.0-0 Fg7 5.c3 a6 6.Fa4 Hge7 7.d4 exd4 8.cxd4 b5 9.Fc2 d6 10.d5 Ha5 11.Hc3 0-0 12.Bb1 h6 13.h3 c6 14.dxc6 Hexc6 15.Hd5 Hc4 16.b3 H4e5 17.Fb2 Fe6 18.Hh2 Fxd5 19.Vxd5 Hb4 20.Vd2 Hxc2 21.Vxc2 Va5 22.Fa1

Számításba jött a 22.f4 Bac8 23.Vd1 Hd7 24.Fxg7 Kxg7 25.Vd4+ Kg8 26.Bf2 folytatás.

22...Bac8 23.Ve2 Bc6 24.Bbc1 Bfc8 25.Bxc6 Bxc6 26.Bd1 Vc7 27.Ve3 h5 28.f4 Fh6 29.Hf1 Bc2 30.Vg3

baloghtkacsijev_1993

30...Bc1 31.Bxc1 Vxc1 32.fxe5 Vxa1 33.exd6 Vd4+ 34.Kh1 Fg7 35.Vf4 Fe5 36.Vd2 Vxd6 37.Vxd6 Fxd6 38.g4 hxg4 39.hxg4 Kg7 40.Hd2 Kf6 41.Hf3 Ke6 és döntetlen

Carlsen,M (2850) - Aronjan,L (2781)
Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3 Fc5 5.0-0 Hd4 6.Hxd4 Fxd4 7.c3 Fb6 8.Ha3 c6 9.Fa4 d6 10.Fb3 a5 11.Hc4 Fa7

Szergej Karjakin ellen Fabiano Caruana a 11...Fc7 12.Fg5 h6 13.Fh4 g5 14.Fg3 h5 15.f3 Fe6 változatban csatázott.

12.a4 0-0 13.Fg5 h6 14.Fxf6 Vxf6 15.Hxa5

carlsenaronjan_1994

15...d5!

A gyalogáldozatért Aronjan bőséges ellenértéket kapott, kezdeményezéshez jutott.

16.Fc2 dxe4 17.dxe4 Bd8 18.Ve1 Vg5 19.Kh1 Bd2 20.Fd1 Fe6 21.b4 Bad8 22.Hxb7?

A világbajnok hátrányos állásban nagyot hibázott.

carlsenaronjan_1995

22...Fc4 23.Hxd8 Fxf1 24.Vxf1 Bxf2 25.Vg1 Ba2 26.Bxa2 Fxg1 27.Kxg1

carlsenaronjan_1996

27...Vc1 28.Kf2 Vxd1 29.Hxc6 Vb3 30.Bd2 Vxc3 31.Bd6 Vb2+ 32.Ke3 Va3+ 33.Kf2 Vxa4 34.Hxe5 Vc2+ 35.Kf3 f5! 36.Bd3 fxe4+ 37.Kxe4 Vxg2+ 38.Hf3 Vg4+ 39.Ke3 g5 40.Kf2 Vf5 41.Bd8+ Kg7 42.Kg2 g4 43.Hd2 Ve6 44.Hf1 Vc6+ és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Reykjavíkban zajló csapat Európa-bajnokság második fordulójában válogatottjaink kettős győzelmet értek el. Férficsapatunk a finnek ellen 4-0-ra győzött. Az első győzelmet Rapport Richárd szerezte meg, majd Balogh Csaba növelte előnyünket, mindketten sötéttel győztek. Az éltáblán Lékó Péter nagy csatában kerekedett felül. Almási Zoltán rendkívül izgalmas, taktikai bonyodalmakban gazdag partiban tette fel végül az i-re a pontot. A harmadik fordulóban az örmények ellen győztes francia csapat lesz az ellenfél. Női együttesünk 3-1-re győzte le a litván négyest. Mádl Ildikó és Gara Tícia sötéttel könnyen nyert, Vajda Szidónia és Papp Petra esélyes állásaikat remire rontották. Válogatottunk Szerbiával játssza harmadik mérkőzését.

A mai játéknap egyperces gyászszünettel kezdődött, a párizsi terrorcselekmény áldozatairól emlékeztek meg az Eb résztvevői. Az első fordulóbeli kisiklásként értékelhető Moldávia elleni 2-2-es eredmény után férficsapatunk 4-0-ra győzte le Finnország válogatottját. Az első nyerést Rapport Richárd érte le, már a nyitásból előnyösebben jött ki a világos gyalogszerkezeti gyengeségeknek köszönhetően. Gyalogot nyert, anyagi előnyét gond nélkül érvényesítette. A másik sötét táblán Balogh Csaba bizonyította be, hogy az ún. sündisznó” állás rejtélyeit jobban ismeri ellenfelénél. Mika Karttunen térelőnyének birtokában teljes erővel próbált rohamozni, Csaba kísérletét visszaverte, a kezdeményezést átvette, a világos pozíció kártyavárkánt omlott össze.

A világos táblákon nehéz veretű spanyol megnyitású játszmákat láttunk, Tomi Nyback és Tapani Sammalvuo jól felkészült. Manőverező játék alakult ki mindkét partiban, időzavar is nehezítette nagymestereink feladatát. Lékó Péter a 41. lépésben végre megjátszhatta a centrumáttörést, Nyback a konkrét számolás közepette hibázott. Péter bástyája betört a hetedik sorra, ez előnyt biztosított, majd a vezércsere után a d szabadgyalog eldöntötte a játszma sorsát.

A legizgalmasabban Almási Zoltán küzdelme alakult. Nagymesterünk időzavaros hibája után Sammalvuo esélyes tisztáldozatot hozhatott, Zoli királya körül egyre vészesebb viharfelhők gyülekeztek. A sötét haderő koncentrált támadást indíthatott a világos király ellen, szerencsére a kecsegtető folytatások közepette a finn sakkozó el-eltévedt. Az idő szorításában nem könnyű higgadtan számolni, pontosan értékelni a lehetőségeket. Többször is nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul, Zoli is védekezhetett volna jobban. Az időzavar végül megtette hatását, Zoli ellentámadásba ment át, bástyái betörtek a hetedik sorra, a cseréket kikényszerítve megőrizte tisztelőnyét.

A kontinensviadal első rangadóját Örményország és Franciaország játszotta. A döntetlenek mellett a két meccspont sorsa az éltáblán dőlt el, Maxime Vachier-Lagrave sötéttel nyert Levon Aronjan ellen, nagyon értékes a 2,5-1,5-ös győzelem.

A rajtlistát vezető orosz együttesben Peter Szvidler és Dmitrij Jakovenko volt a „góllövő”.  Az angol-grúz találkozón négy döntetlen született. A holland-horvát meccs éltábláján Anish Giri remizett Ivan Sariccsal. Az ukránoknál Vaszilij Ivancsuk és Pavel Eljanov erejéből csak remire tellett. A címvédő azerbajdzsáni csapat fél pontot engedélyezett a dánoknak.

Az élcsoportban a 2. forduló eredményei:

Magyarország  (1, 2) – Finnország  (2, 2,5)  4 - 0

Lékó Péter (2708) – Tomi Nyback (2594)  1 – 0 (Spanyol megnyitás, 55)

Mikael Agopov (2452) – Rapport Richárd (2693)  0 – 1 (Szicíliai védelem, 36)

Almási Zoltán (2689) – Tapani Sammalvuo (2422) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 60)

Mika Karttunen (2426) – Balogh Csaba (2645) 0 – 1 (Bogoindiai védelem, 37)

Örményország (2, 4) – Franciaország  (2, 3)  1,5 – 2,5

Levon Aronjan (2781) – Maxime Vachier-Lagrave (2765)  0 - 1

Gabriel Szargiszjan (2689) – Laurent Fressimet (2712)  döntetlen

Szergej Movszeszjan (2666) – Romain Edouard (2632)  döntetlen

Hrant Melkumjan (2632) – Etienne Bacrot (2686)  döntetlen

Anglia  (2, 3) – Grúzia (2, 4)  2 - 2

Hollandia  (2, 3,5) – Horvátország  (2, 3)  2 - 2

Spanyolország  (2, 3,5) – Németország  (2, 2,5) 2,5 – 1,5

Oroszország  (2, 3) – Görögország (2, 2,5)  3 - 1

Montenegró (2, 2,5) – Ukrajna  (2, 3)  1 - 3

Azerbajdzsán (2, 3) – Dánia  (2, 2,5)  3,5 – 0,5

Moldávia  (1, 2) – Lengyelország (1, 2)  1 - 3

Szerbia  (1, 2) – Ausztria (1, 2)  2,5 – 1,5

Norvégia (0, 1,5) – Litvánia (1, 2)  2,5 – 1,5

Az élcsoport állása:

H.

R.

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

3

Azerbajdzsán

2

2

0

0

4

7,0

6,5

2

1

Oroszország

2

2

0

0

4

6,0

6,0

3

2

Ukrajna

2

2

0

0

4

6,0

6,0

4

14

Spanyolország

2

2

0

0

4

5,0

6,0

5

4

Franciaország

2

2

0

0

4

5,0

5,5

6

7

Magyarország

2

1

1

0

3

8,0

6,0

7

17

Grúzia

2

1

1

0

3

6,0

6,0

8

9

Hollandia

2

1

1

0

3

6,0

5,5

9

5

Anglia

2

1

1

0

3

6,0

5,0

10

16

Horvátország

2

1

1

0

3

6,0

5,0

11

8

Lengyelország

2

1

1

0

3

3,0

5,0

12

15

Szerbia

2

1

1

0

3

2,5

4,5

Az élcsoportban a 3. forduló párosítása:

Ukrajna (4, 6, 6) – Azerbajdzsán (4, 7, 6,5)

Oroszország (4, 6, 6) – Spanyolország (4, 4,5, 6)

Franciaország (4, 5, 5,5) – Magyarország (3, 8, 6)

Grúzia (3, 6, 6) – Lengyelország (3, 3, 5)

Szerbia (3, 2,5 4,5) – Hollandia (3, 3, 6, 5,5)

Horvátország (3, 6, 5) – Anglia (3, 6, 5)

Norvégia (2, 3, 4) – Örményország (2, 6, 5,5)

Szlovénia (2, 4, 5) – Görögország (2, 4, 3,5)

Női válogatottunk 3-1-re nyert Litvánia ellen. Ellenfelünk nélkülözi az Eb-n legjobbjukat, Viktorija Cmilytét, az egykori Európa-bajnoknőt parlamenti képviselőnek választották. A mérkőzés jól indult, kétszeres olimpiai bajnoknőnk, Mádl Ildikó már a nyitásból előnyösebben jött ki, majd a gyalograblásra indult világos vezért foglyul ejtve jutott döntő előnyhöz.

Gara Tícia is könnyedén győzött, ellenfele táborában hamar gyengeségek keletkeztek, ezt nagymesternőnk hibátlanul kihasználta. Joggal bíztunk a világos táblán játszók sikereiben is. Vajda Szidónia egyenlő állásból szép előnyt ért el, de a lebonyolításkor nem választotta a helyes utat. Gyalogot nyert, de egy óvatlan lépéssel eltékozolta előnyét. Papp Petra erélyesebben is játszhatott volna ellenfele középen rekedt királyával szemben, a cserék egyenlő esélyű végjátékhoz vezettek.

A címvédő ukránok csapatában már játszott a világbajnoknő Marija Muzicsuk és nővére, Anna. A lengyeleket meggyőző biztonsággal győzték le. A grúzoknál vesztett a második táblán Bela Hotenasvili, megszenvedtek a törökök legyőzéséért. Az oroszoknál a tartaléknak jelölt Anazstazia Bodnaruk kapott ki.

Négy csapat nyerte meg második meccsét is, a harmadik játéknapon nagy rangadót játszik az ukrán és a grúz válogatott.

Az élcsoportban a 2. forduló eredményei:

Magyarország (1, 2)  - Litvánia  (1, 2)  3 - 1

Vajda Szidónia (2358) – Deimante Daulyte (2369) döntetlen (Katalán megnyitás, 47)

Salomeja Zaksaite (2196) – Mádl Ildikó (2343) 0 - 1(Szicíliai védelem, 34)

Papp Petra (2303) – Daiva Batyte (2147) döntetlen (Francia védelem, 52)

Rita Zykiene (1913) – Gara Tícia (2353) 0 – 1 (Angol megnyitás, 30)

Spanyolország (2, 3) – Szerbia (2, 4)  2 - 2

Olaszország (2, 4) – Azerbajdzsán (2, 3)  3 - 1

Grúzia  (2, 3,5)  - Törökország  (2, 3)  2,5 – 1,5

Ukrajna (2, 2,5) – Lengyelország  (2, 3,5)  3,5 – 0,5

Marija Muzicsuk (2542) – Monika Socko (2445)  1 - 0

Anna Muzicsuk (2534) – Jolanta Zawadzka (2439)  döntetlen

Natalija Zsukova (2480) – Iweta Rajlich (2389)  1 - 0

Anna Usenyina (2438) – Joanna Majdan-Gajewska (2378)  1 - 0

Örményország  (2, 2,5) – Oroszország (2, 3)  1 - 3

Franciaország  (2, 3) – Románia (2, 2,5)  2 - 2

Németország  (1, 2) – Svájc (1, 2)  3,5 – 0,5

Montenegró  (1, 2) – Hollandia  (1, 2)  0 - 4

Az élcsoport állása:

H.

R.

Csapat

J.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

1

1

Grúzia

2

2

0

0

4

7,0

6,0

2

3

Ukrajna

2

2

0

0

4

7,0

6,0

3

15

Olaszország

2

2

0

0

4

6,0

7,0

4

2

Oroszország

2

2

0

0

4

6,0

6,0

5

12

Szerbia

2

1

1

0

3

6,0

6,0

6

5

Franciaország

2

1

1

0

3

6,0

5,0

7

11

Spanyolország

2

1

1

0

3

6,0

5,0

8

8

Románia

2

1

1

0

3

6,0

4,5

9

10

Hollandia

2

1

1

0

3

4,0

6,0

10

7

Németország

2

1

1

0

3

3,5

5,5

11

9

Magyarország

2

1

1

0

3

3,0

5,0

Az élcsoportban a 3. forduló párosítása:

Oroszország (4, 6, 6) – Olaszország (4, 6, 7)

Ukrajna (4, 7, 6) – Grúzia (4, 7, 6)

Szerbia (3, 6, 6) – Magyarország (3, 3, 5)

Hollandia (3, 4, 6) – Franciaország (3, 6, 5)

Spanyolország (3, 6, 5) – Németország (3, 3,5, 5,5)

Románia (3, 6, 4,5) – Anglia (2, 6, 5)

Lékó,P (2708) - Nyback,T (2594)
Spanyol megnyitás [C92]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 d6 8.c3 0-0 9.h3 Fb7 10.d4 Be8 11.Hbd2 exd4 12.cxd4 Hd7 13.Hf1 Ha5 14.Fc2 Ff6 15.Bb1 c5 16.d5 Hc4 17.b3 Hce5 18.Hxe5

Lékó Péter tért el a Világkupa elődöntőjében látott Giri-Szvidler partitól, a holland nagymester  a 18.H3h2 Hg6 19.Hg3 Fc8 20.Bf1 Hb6 21.Hg4 Fxg4 22.hxg4 h6 23.Hf5 folytatást választotta, Szvidler higgadtan védekezett, majd az ifjú titán hibáit kihasználva vezérszárnyi akcióval átvette a kezdeményezést és nyert.

18...Fxe5 19.Hh2 b4 20.Hg4 Fc3 21.Fd2 Fxd2 22.Vxd2 a5 23.Fd3 Fa6 24.Fxa6 Bxa6 25.f4 Ba7 26.Be2 a4 27.Bbe1 axb3 28.axb3 f6 29.Vd3 Hb6 30.He3 Ba3 31.Kh2 g6 32.Bc1 Kg7 33.Bce1 Vd7 34.Hc4 Hxc4 35.Vxc4 Vc7 36.Bd1 Bd8 37.Bc1 Vb6 38.Vd3 Va6 39.Bc4 Ba2 40.Bxa2 Vxa2

Vége az időzavarnak.

41.e5 fxe5

A finn nagymester sokáig tűnődött. 41...dxe5 42.Bxc5 Vf2 43.Bc7+ Kh6 44.fxe5 Vf4+ 45.Kh1 Vxe5 is figyelmet érdemelt.

42.fxe5 dxe5?!

Felcsillant a remény.

43.Bxc5 Vf2 44.Bc7+ Kg8 45.Vc4 Vd4?

46.Bb7! Vf4+ 47.Kh1 Ba8 48.d6+ Kf8 49.Vxf4+ exf4 50.Bxh7 Ba1+ 51.Kh2 Bd1?

52.d7 g5 53.h4! g4 54.h5 Bd2 55.d8V+ és sötét feladta

Agopov,M (2452) - Rapport,R (2693)
Szicíliai védelem [B28]

1.e4 c5 2.Hf3 a6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 e5 6.Hf3 Fb4 7.Fc4 Vc7 8.Fb3 d6 9.0-0 Fxc3 10.bxc3 Hbd7

A világos gyalogszerkezeti gyengeségei miatt fölösleges kalandozni 10...Hxe4-gyel. 11.Fa3 0-0 12.Vd5 változatban világosnak ellenjátéka van a gyalogért.

11.Hd2 0-0 12.Be1 Hc5 13.f3

13...Hxb3 14.axb3 Vxc3 15.Fa3 Fe6 16.Hf1 Bfd8

Nagymesterünk gyalogelőnyével vígan nézhetett a jövőbe.

17.He3 Bac8

Számításba jött a [17...b5 és a5 terv.

18.Ve2 Bd7 19.Bad1 He8 20.Bd3 Va5 21.Fb2 b5 22.Bd2 Vb6 23.Ba1

23...a5 24.Vf2 Ba7 25.Fa3 a4 26.bxa4 bxa4 27.Bdd1 Bc3 28.Bd3?! Bxd3 29.cxd3 Bc7 30.Bc1? Bxc1+ 31.Fxc1 Hc7 32.Hc4 Vb3 33.Vb6 Vd1+ 34.Kf2 h5 35.Vxc7 Vxc1 36.Vd8+ Kh7 és világos feladta

Almási,Z (2689) - Sammalvuo,T (2422)
Spanyol megnyitás [C95]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 d6 8.c3 0-0 9.h3 Hb8 10.d4 Hbd7 11.Hbd2 Fb7 12.Fc2 Be8 13.Hf1 Ff8 14.Hg3 g6 15.a4 c5 16.d5 c4 17.Fg5 Hc5 18.Vd2 Fe7 19.Fh6 Hfd7 20.Hh2 Hxa4 21.Fxa4 bxa4 22.Bxa4 a5 23.Hg4 Fa6 24.Fe3 Ff8 25.Baa1 Fb5 26.Hh6+ Fxh6 27.Fxh6 f6 28.f4 Be7 29.Bf1 Bf7 30.f5 Hc5 31.Ve2 Fd7 32.Fe3

32...Hd3 33.b3 Hf4 34.Vd1 cxb3 35.Vxb3 a4 36.Vb4 Vc7 37.Fb6?

Időzavaros hiba, a finn sakkozó előnybe került.

37...Vb8 38.fxg6 hxg6 39.Bfb1 Vc8

Jogos izgalmat okozott volna a 39...Fxh3! 40.gxh3 Bb7 41.Fc7 Bxb4 42.Fxb8 Bbxb8 43.Bxb8+ Bxb8 44.Bxa4 Bb2 változat.

40.Fe3

40...Fxh3! 41.gxh3? Hd3! 42.Vb5 Vxh3 43.Ff2 Hf4!?

Nem könnyű kiszámolni a 43...Hxf2 44.Kxf2 f5 45.exf5 Vh2+ 46.Kf3 Bc8 47.Ba3 e4+ 48.Hxe4 Bxf5+ 49.Ke3 Vh3+ 50.Kd4 (50.Kd2 Vg2+ 51.Ke3 Bf3+ 52.Kd4 Vh2) 50...Bf3 változatokat, de a vándorútra kényszerített király nem találhat mentséget a sötét nehéztisztek összehangolt támadásával szemben.

44.Vf1 Vh4 45.Ba2 f5! 46.exf5 gxf5!?

A támadás helyes folytatása 46...Hh3+ 47.Kg2 gxf5 48.Fe1 f4 (48...Bh7) volt, szerencsére a finn sakkozónak egyre jobban fogyott a gondolkodási ideje.

47.Bb4? Bh7

Kimaradt a 47...Bg7 48.Fe1 Bxg3+ 49.Fxg3 Vxg3+ 50.Kh1 Kf7 lehetőség.

48.Fe1 e4?!

Utat lehetett volna nyitni a másik bástyának 48...Kh8-cal.

49.Bab2

Zoli védekezhetett volna a 49.Bbxa4 Bxa4 50.Vb5 Bg7 51.Vxa4 Bxg3+ 52.Fxg3 Vxg3+ 53.Kh1 változatban. A kölcsönös időzavarban a bonyodalmak közepette oly nehéz pillanatok alatt átlátni a lehetőségeket.

49...Bg7 50.Bb7

50...Bg6?

Még mindig nyert az 50...Bxg3+ 51.Fxg3 Vxg3+ 52.Kh1 a3 53.Ba2 (53.Bb8+ Bxb8 54.Bxb8+ Kh7) 53...e3 54.Vg1 Vxg1+ 55.Kxg1 Be8 56.Bb1 Kf7 57.c4 e2 58.Be1 Bg8+ 59.Kh1 Bg3 folytatás.

51.Bh2 Vg4? 52.Bbh7!

Nagy fordulat, már Zoli játszhatott nyerésre.

52...He2+ 53.Kh1 Hxg3+ 54.Fxg3 Bf8

55.Bh8+ Kf7 56.B2h7+ Bg7 57.Bxf8+ Kxf8 58.Fxd6+ Kg8 59.Bxg7+ Kxg7 60.Vg2 és sötét feladta

Karttunen,M (2426) - Balogh,Cs (2645)
Bogoindiai védelem [E11]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 Fb4+ 4.Hbd2 0-0 5.a3 Fe7 6.e3 b6 7.Fd3 c5 8.0-0 Fb7 9.e4 cxd4 10.Hxd4 d6 11.Be1 Hbd7

A tipikus "sündisznó" állás jött létre. Sötét pozíciója nagyon rugalmas, nincs gyengesége, a gyengébb játékos könnyen túlértékelheti a térelőny kínálta esélyt. A partiban ez be is következett.

12.b4 Be8 13.Fb2 Ff8 14.Bc1 a6 15.H4b3 Vc7 16.f4 g6 17.Vf3

Számításba jött a 17.e5 Hh5 18.Fe4 Hxf4 19.exd6 Fxd6 20.Vf3 folytatás.

17...Fg7 18.Bc2 Bad8 19.g4 h6 20.Vg3 Vb8 21.Hf3 Hh7 22.h4 Fxb2 23.Bxb2 e5 24.Bf2 Hdf6 25.Hbd2

25...h5!

Világos támadási kísérlete hárítva, Csaba átvette a kezdeményezést.

26.Hh2 hxg4 27.f5 gxf5 28.Bxf5 Fc8 29.Bef1?! Fxf5 30.Bxf5 Kh8 31.Hdf1 Bg8 32.He3 b5! 33.Hhf1 Vb6 34.cxb5 Vd4 35.Fc2 Bc8 36.Kh1? Bxc2 37.Bxf6 Vxe4+ és világos feladta

Vajda,Sz (2358) - Daulyte,D (2369)
Katalán megnyitás [E07]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.g3 Hf6 4.Fg2 Fe7 5.Hf3 0-0 6.0-0 Hbd7 7.b3 b6 8.Vc2 Fb7 9.Hc3 Bc8 10.cxd5 Hxd5 11.Hxd5 exd5 12.Fb2 c5 13.dxc5 bxc5 14.Bfd1 Ff6 15.He1 Fxb2 16.Vxb2 Hf6 17.Hd3 Vb6 18.Bac1 Bfe8 19.e3 Bed8 20.h4 h6 21.Bc2 Fa6 22.Hf4 d4 23.exd4 Bxd4 24.Vc1 Bxd1+ 25.Vxd1 c4 26.Vc1 Vb4? 27.Hd3 Vd6 28.Hb2 Be8 29.Hxc4 Vb4 30.He3 Fd3 31.Bc3 Fa6 32.Bc7 Vd4 33.Vc3 Vb6

34.Bc6

Számításba jött a 34.Hd5 Ve6 35.Hxf6+ Vxf6 36.Vxf6 gxf6 37.Bxa7 változat.

34...Vb5 35.Ff1

Erősebb volt a 35.Bxf6 gxf6 36.Hd5 Bd8 37.Vxf6 Bxd5 38.Fxd5 Vxd5 39.Vxa6 gyalogelőnyös vezérvégjátékkal.

35...Bxe3 36.Fxb5 Bxc3 37.Bxa6 Bc7 38.Kg2 Hd5 39.Bd6 Hc3 40.Fd3 Kf8 41.a3 Bb7 42.Fc4 Hb5 43.Ba6 Hd4 44.b4 Bc7 45.Fd5 h5 46.a4?!

Kiengedte az előnyt.

46...Hc2 47.Fe4 Hxb4 és döntetlen

Zaksaite,S (2196) - Mádl,I (2343)
Szicíliai védelem [B89]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 Hc6 6.Fc4 e6 7.Fe3 a6 8.Ve2 Vc7 9.Fb3 Ha5 10.0-0-0 b5 11.f4 Hxb3+ 12.axb3 Fb7 13.f5?

Világos a megnyitáselméleti párbajt elbukta, már hátrányos állásban csak meggyorsította a véget, reménytelen helyzetbe került.

13...b4 14.Ha4 e5 15.Hf3 Fxe4 16.Bhf1 Fe7 17.He1 Fc6 18.Hb6 Bb8 19.Vxa6

19...0-0 20.Hd3 Hg4 21.Fg1 Fg5+ 22.Kb1 He3 23.Fxe3 Fxe3 24.Hc4 Ba8 25.Vxc6 Vxc6 26.Hxe3 Bfb8 27.Kc1 f6 28.g4 d5 29.g5 d4 30.Hg4 e4 31.Hf4 Ba1+ 32.Kd2 e3+ 33.Kd3 Vb5+ 34.Ke4 e2 és világos feladta

Papp,P (2303) - Batyte,D (2147)
Francia védelem [C10]

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Hd2 dxe4 4.Hxe4 Hd7 5.Hf3 Fe7 6.Fd3 Hgf6 7.Ve2 c5 8.c3 cxd4 9.Hxd4 a6 10.0-0 He5 11.Fc2 Fd7 12.Be1 Hc6 13.Hf3 Vc7 14.Hxf6+ gxf6 15.a4 Fd6 16.Fe3 He5 17.Hxe5 Fxe5 18.g3

Erősebb volt a 18.Vh5 Fc6 (18...Bg8 19.g3 0-0-0 20.Fxh7) 19.Bad1 terv.

18...h5 19.Fd4 Fxd4 20.cxd4 h4

A futók cseréje megkönnyítette a litván ellenfél feladatát.

21.Fe4 hxg3 22.fxg3 Vb6?! 23.Vf2 Ke7 24.a5 Vb4 25.Bad1 Fa4 26.b3 Fb5 27.Fxb7?!

Középen rekedt király mellett 27.d5 érdemelt figyelmet.

27…Bab8 28.Fg2 Vxa5 29.d5 Vb6 30.Be3 Bh5 31.d6+ Kd7 32.Bc3 Vxf2+ 33.Kxf2 Bc8

Az esélyek kiegyenlítődtek.

34.Bxc8 Kxc8 35.h4 Kd7 36.Ff3 Bc5 37.Bd2 f5 38.h5 Bc8 39.g4 fxg4 40.Fxg4 f5 41.Ff3 Bh8 42.Kg3 e5 43.Fd1 Bg8+ 44.Kh4 e4 45.h6 e3 46.Bh2 Fd3 47.h7 Bh8 48.Kg5 Kxd6 49.Kf4 e2 50.Fxe2 Fxe2 51.Bxe2 Bxh7 52.Ba2 és döntetlen

Zykiene,R (1913) - Gara,T (2353)
Angol megnyitás [A30]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 b6 4.g3 Fb7 5.Fg2 c5 6.e3 Fe7 7.0-0 0-0 8.Hc3 cxd4 9.exd4 d6 10.d5 e5 11.Hd2 Hbd7 12.f4?! exf4 13.Bxf4 He5 14.Hde4 Hxe4 15.Fxe4 g6 16.b3 f5 17.Fc2 Fg5 18.Bf1 Hg4 19.Vf3 Ff6 20.Fd2

20...b5! 21.Bae1 bxc4 22.bxc4 He5 23.Vf4 Bc8 24.Fxf5 gxf5 25.Vxf5 Hf3+ 26.Kh1 Hxd2 27.Bf4 Fxc3 28.Ve6+ Kh8 29.Bf7 Bxf7 30.Vxf7 Vf8 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Fabiano Caruana a GCT SuperUnited Croatia rapidverseny győzteae, 3 pont az előnye 
2024. 07. 13.

Zágrábban ma kezdődik a Grand Chess Tour 2024 harmadik versenye, a SuperUnited Croatia
2024. 07. 10.

Fabiano Caruana a bukaresti Superbet Chess Classic győztese, rapid rájátszádban legyőzte ruválisait
2024. 07. 06.

Az új világranglistán Magnus Carlsen 30 pontos  előnnyel vezet Hikaru Nakamura előtt 
2024. 07. 02.

A bukaresti Superbet Chess Classsic viadalon Fabiano Caruana játszik címvédőként
2024. 06. 26.

Stavangerben Carlsen hatodszor győzött, két ponttal előzte meg Nakamurát, Ju Wenjun 3 pontos előnnyel nyert
2024. 06. 08.

A Norway Chess 2024 viadalok utolsó fordulója előtt Carlsen és Ju Wenjun is másfél pontos előnnyel vezet
2024. 06. 07.

Carlsen wlőnye egy pontra nőtt, Ju Wenjun ismlt az élen
2024. 06. 05.

Carlsen udőtúllépéssel vesztett, Nakamura hátránya fél pontra csökkent, Muzicsuk előnye fél pont
2024. 06. 04.

Ding Liren kétlépéses mattot nézett el Carlsen ellen, a norvég világelsp átvette a vezetést
2024. 06. 03.

Félidőben Nakamura egypontos előnnyel vezet Carlsen előtt, Vaishali előnye is egy pont, Muzicsuk a mésodik
2024. 06. 02.

A világranglisták éllovasai megőrizték vezető pozíciójukat
2024. 06. 01.

A Norway Chess 2024 Noway viadallokon a négy forduló után Nakamura és Vaishali vezet
2024. 05. 31.

A 18 éves Praggnanandhaa legyőzte Carlsent, átvette a vezetést, Caruana nyert Ding Liren ellen
2024. 05. 30.

Carlsen az Armageddon játszmában legyőzte a címvédő Nakamurát, Vaishali 3 pontos nyeréssel vezet
2024. 05. 29.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog