Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Caruana a londoni torna győztese, Carlsen nyerte a Grand Chess Tour pontversenyét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Londonban az amerikai Fabiano Caruana győzött a Grand Chess Tour 2017 öt versenyből álló sorozatának utolsó viadalán. A befejező játéknapon az orosz Jan Nepomnjacsij és a francia Maxime Vachier-Lagrave partija döntetlennel ért véget, Caruana nyert az angol Michael Adams ellen. Az első helyen kialakult holtversenyt rájátszás döntötte el, ezt Caruana 2,5-1,5-re megnyerte Nepomnjacsijjal szemben. Magnus Carlsen utolsó partijában legyőzte a jobb állásban hibázó örmény Levon Aronjant, a GCT összetett pontversenyében a norvég világbajnok győzött. A címvédő Wesley So a 48. születésnapját ünneplő exvilágbajnok Viswanathan Anand ellen megszerezte első győzelmét. A pontverseny első három helyezettje, Carlsen, Vachier-Lagrave és Aronjan kvalifikálta magát a következő évi sorozatra, heten Élő-pontszámuk alapján vívhatják ki a részvételi jogot.

 

A Grand Chess Tour 2017 sorozat londoni tornája a békés kezdet, az oly sok döntetlen után a hajrában izgalmasan alakult, s végül az első hely sorsát rájátszás döntötte el az amerikai Fabiano Caruana javára. A nagy megingás után a norvég világbajnok Magnus Carlsen pályafutása második Grand Chess Tour trófeáját vehette át, 2015-ben győzött először, tavaly a világbajnoki döntője miatt nem játszotta végig a sorozatot.

Az utolsó forduló előtt az orosz Jan Nepomnjacsij félpontos előnnyel vezetett Fabiano Caruana előtt, és Magnus Carlsen sem érezhette magát biztonságban, esetleges vereséggel akár búcsút is mondhatott volna elsőségének.

A sorozat első klasszikus tornáján, St. Louisban Maxime Vachier-Lagrave számára volt nagyobb a tét, az első helyért küzdött. Remek stratégiával játszotta Jan Nepomnjacsij ellen az utolsó fordulóbeli partit. Térelőnye mellett kezdeményezett és az időkontroll után döntő akcióba lendült, s megérdemelten lett tornagyőztes.

 

Londonban felcserélődtek a szerepkörök, Jan Nepomnjacsij egy ponttal előzte meg MVL-t a sorsdöntő játszma előtt, és a világos bábukat vezethette.  A nyolcadik játéknapon Magnus Carlsen elleni győzelmének köszönhetően lett éllovas, és partijuk csak 19 lépésig tartott. Az utólagos elemzések igazolták a békekötés jogosságát. A gyors döntetlennel Nepomnjacsij megőrizte éllovasi pozícióját és várhatta, hogy a rivális Fabiano Caruana tud-e nyerni a sereghajtó angol Michael Adams ellen.

Sokáig úgy tűnt, hogy az angolok legjobbja sikerrel ellenáll, jól hárította Caruana próbálkozásait. Az időzavar fenyegető árnyékában az amerikai nagymesternek sikerült előnybe kerülnie. Láthatóan Adams elfáradt a csatában, Caruana időzavara ellenére is a bástyavégjátékban győzni tudott.

 

A hatórás küzdelemben kissé meggyötört Caruanával szemben sokan inkább Nepomnjacsijt tartották esélyesebbnek az első helyért folyó rájátszáson. A két 10-10 perces és lépésenként a késleltetett 5-5 másodperces időkontroll melletti partik rácáfoltak a jóslatokra, Caruana a kapkodásban is jól tartotta magát, két döntetlen született.

 

Gyorsult a tempó, fokozódott a feszültség, 5-5 perc és 3-3 másodperccel játszották a második minimeccset. Caruana az első partiban sötéttel totál nyert állást rontott remire, de a második ütközetben remekül snellezett, Nepomnjacsij királya vándorútra kényszerült. Mindketten a másodpercekkel viaskodtak, felfedett sakk és vezérnyerés vetett véget a csatának. Fabiano Caruana vehette át a győztesnek járó trófeát, a pénzdíjat megosztották kettőjük között, mindketten 62 ezer 500 dolláros csekket vehettek át.

 

Kitüntető érdeklődés kísérte a világbajnok Magnus Carlsen és a világbajnokjelölt Levon Aronjan összecsapását, már ötvennegyedszer csatáztak. A 2004-es kieséses rendszerű vb-n az első fordulóban találkoztak, Aronjan 2,5-1,5-re nyert. A Tal-emlékversenyen 2006-ban az örmény sakkozó először győzött klasszikus játszmában. Három döntetlen után következett Elisztában a 16 között az emlékezetes világbajnok-jelölti páros mérkőzésük. Egy-egy nyeréssel jutottak el a rájátszásig, a rapid műfajban is kiegyenlítette hátrányát a 16 éves norvég nagymester. Aronjan végül villámjátszmákban biztosította a mexikói nyolcfős vb-döntőre a kijutását. Egy évvel később már Magnusnál volt az előny.

A legrangosabb viadalokon csatáztak, Carlsen fokozatosan növelte előnyét, London előtt már 33 döntetlen mellett 12-8-ra vezetett. A 2015-ös St. Louis-i viadalon is diadalmaskodott. Aronjan idén azonban kétszer is borsot tört Carlsen orra alá, a GRENKE tornán és Stavangerben is győztesként köszönthették. A világelső a St. Louis-i 5. Sinquefield Cup tornán az utolsó fordulóban megadásra kényszerítette Aronjant és letaszította a dobogóról.

Tegnapi veresége után a rendkívül frusztrált világbajnok meglehetősen ingerülten válaszolt arra a kérdésre, hogy mit vár az utolsó fordulóban Levon Aronjan elleni partijától. „I don’t care at all – I have zero thoughts about the next game!” – válaszolta Carlsen. (Egyáltalán nem gondolok rá, zéró gondolataim vannak.)

 

Könnyen lehet, hogy Magnus Carlsen megérezte, hogy nehéz pillanatok várnak rá a befejező játéknapon is. A játszmában a háromszoros olimpiai bajnok, a jövő márciusi világbajnok-jelölti döntő résztvevője, Aronjan előnybe került, kecsegtető folytatások között választhatott, a 35. lépésben nagyot hibázott. Carlsen a felkínált eséllyel élt, s újabb hiba után megszerezte második győzelmét, hármas holtversenyben a harmadik helyen végzett. A Grand Chess Tour 2017 összetett pontversenyének győztese lett! A háromszoros világbajnok 2008 óta nem zárt ilyen sikertelen esztendőt, klasszikus nagy tornát nem tudott megnyerni. Wijk aan Zee-ben Wesley So, Baden-Badenben és Stavangerben Levon Aronjan, St. Louisban Maxime Vachier-Lagrave előzte meg a világelsőt, a párizsi és a leuveni rapid-és villámversenyeken elért elsőségének köszönheti a GCT trófeát. Carlsen idén hat vereséget is szenvedett. Wijk aan Zee-ben Rapport Richárd győzte le, Stavangerben Levon Aronjan és Vlagyimir Kramnyik, St. Louisban Maxime Vachier-Lagrave, a Világkupán Bu Xiangzhi, Londonban Jan Nepomnkjacsij kényszerítette megadásra. A világbajnokot mindenképpen dicséri, hogy vállalja a kihívásokat, sokszor az állásokat „megerőszakolva” próbál győzelemre törni.

 

A torna doyenje, az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand négy döntetlennel rajtolt, majd öt partijából három vereséget is elszenvedett. A 24 esztendős címvédő Wesley So sötéttel győzte le korunk sakkozásának egyik legnagyobb egyéniségét, a 48. születésnapját ma ünneplő Anandot.

Kilencedszer is remizett az amerikai Hikaru Nakamura, a tavaly világbajnoki döntőt játszó orosz Szergej Karjakin igen halovány teljesítményt nyújtott.

A London Chess Classic 2017 viadalon a 45 partiból tíz játszma végződött döntéssel. Öten őrizték meg veretlenségüket, öten nyeretlenek maradtak. A Grand Chess Tour szervezői alighanem a sok döntetlen és a jövő évi, londoni világbajnoki döntő miatt is változtatnak a lebonyolításon. Párizsban, Leuvenben és St. Louisban rapid-és villámversenyt rendeznek, St. Louisban a nagymesterek klasszikus tornán is összemérik erejüket. Az összetett pontverseny első négy helyezettje játszik csak Londonban, az elődöntőben és a döntőben is mindhárom műfajban összemérik majd erejüket.

 

Az utolsó forduló eredményei:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2729) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2789) döntetlen (Angol megnyitás, 19)

Viswanathan Anand (indiai, 2782) – Wesley So (amerikai, 2788) 0 – 1 (Olasz megnyitás, 33)

Szergej Karjakin (orosz, 2760) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2781) döntetlen (Vezércsel, 31)

Fabiano Caruana (amerikai, 2799) – Michael Adams (angol, 2715) (Angol megnyitás,

Levon Aronjan (örmény, 2805) – Magnus Carlsen (norvég, 2837) 0 – 1 (Cseh-benoni, 57)

Az első helyért a rájátszás eredménye:

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2729) – Fabiano Caruana (amerikai, 2799) 1,5 – 2,5

(Jan Nepomnjacsij – Fabiano Caruana döntetlen (Réti megnyitás, 63)

Fabiano Caruana – Jan Nepomnjacsij döntetlen (Szicíliai védelem, 32)

Jan Nepomnjacsij – Fabiano Caruana döntetlen (Királyindiai védelem, 64)

Fabiano Caruana – Jan Nepomnjacsij 1 – 0 (Szicíliai védelem, 66)

A London Chess Classic 2017 verseny végeredménye:

London Chess Classic 2017                      ( kat. XXII. 2779)
 

H

Név

Ti

FED

Rtg

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

TB1

TB2

1

Fabiano Caruana

GM

USA

Élő

*

½

½

½

½

½

½

1

1

1

6

3

0.5

Nepomniachtchi Ian

GM

RUS

2729

½

*

1

½

½

½

½

½

1

1

6

3

0.5

3

Magnus Carlsen

GM

NOR

2837

½

0

*

½

½

½

1

½

½

1

5

2

0

4

Maxime Vachier-Lagrave

GM

FRA

2789

½

½

½

*

½

½

½

1

½

½

5

1

0.5

Wesley So

GM

USA

2788

½

½

½

½

*

½

½

½

1

½

5

1

0.5

6

Hikaru Nakamura

GM

USA

2781

½

½

½

½

½

*

½

½

½

½

4.5

0

0

7

Levon Aronjan

GM

ARM

2805

½

½

0

½

½

½

*

½

½

½

4

0

0

8

Szergej Karjakin

GM

RUS

2760

0

½

½

0

½

½

½

*

½

½

3.5

0

0

9

Viswanathan Anand

GM

IND

2782

0

0

½

½

0

½

½

½

*

½

3

0

0.5

Michael Adams

GM

ENG

2715

0

0

0

½

½

½

½

½

½

*

3

0

0.5

 

A teljesítmények az Élő-pontszámok változásainak tükrében:

Jan Nepomnjacsij + 21,7, Fabiano Caruana + 12,1, Maxime Vachier-Lagrave + 3,6, Magnus Carlsen  - 3,2, Wesley So + 3,7, Hikaru Nakamura – 0,3, Levon Aronjan – 8,5, Szergej Karjakin – 7,4, Viswanathan Anand – 15,4, Michael Adams – 6,3

A Grand Chess Tour pontversenyének végeredménye:

 

A virtuális világranglista élcsoportja:

1.Magnus Carlsen (norvég) 2833,8 (- 3,2)

2. Fabiano Caruana (amerikai) 2811,1 (+ 12,1)

3. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2799

4. Levon Aronjan (örmény) 2796,5 (- 8,5)

5. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2792,6 (+ 3,6)

6. Wesley So (amerikai) 2791,7 (+ 3,7)

7. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2787

8. Hikaru Nakamura (amerikai) 2780,7 (-0,3)

9. Ding Liren (kínai) 2768,9 (- 8,1)

10. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2767,3 (- 4,7)

11. Viswanathan Anand (indiai) 2766,6 (- 15,4)

12. Yu Yangyi (kínai) 2760,3 (+ 9,3)

13. Peter Szvidler (orosz) 2759,9 (- 5,1)

14. Szergej Karjakin (orosz) 2752,6 (- 7,4)

15. Anish Giri (holland) 2752

16. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2750,7 (+ 21,7)

42. Rapport Richárd (magyar) 2700,4 (- 6,6)

Verőci Zsuzsa

Fotók: Lennart Ootes

 

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

A Sinquefield Cup hatodik fordulójában So, Caruana és Dominguez Perez is győzött
2023. 11. 28.

St. Louisban Aronian aratta a második győzelmet, a címvédő Firouzja ellen nyert
2023. 11. 26.

St. Louisban az első győzelmet So aratta, a Sinquefield Cup negyedik fordulójában Rapport ellen nyert
2023. 11. 25.

A Sinquefield Cupelső harmadában 13 döntetlen született, Duda betegség miatt visszalépett
2023. 11. 24.

Yt. Louisban Caruana vezeti a 10. Sinquefield Cup Rajtlistáját, Firouzja játszik vímvédőként
2023. 11. 22.

A meglepetések Európa-bajnokságán a bolgár női és a szerb férfi válogatott lett aranyérmes
2023. 11. 21.

Férficsapatunk remek győzelmet ért el a svédek ellen, női együttesünk kikapott a románoktól
2023. 11. 20.

Kettős vereség a hetedik fordulóban, sokat hibáztak sakkozóunk
2023. 11. 19.

Női válogatunk legyőzte a szlovénokat, férficsapatunk döntetlent játszott a lengyelekkel
2023. 11. 18.

Férficsapatunk győzött Izrael ellen, női együttesünk vereséget szenvedett a grúzoktől
2023. 11. 16.

A csapat Európa-bajnokság negyedik fordulójában férfi válogatottunk győzött, női csapatunk vereséget szenvedett
2023. 11. 15.

Női válogatottunk nagyszerű sikerként 2,5-1,5-re legyőzte az ukrán csapatot
2023. 11. 14.

Női válogatottunk értékes döntetlent ért el a bolgár együttes ellen, férficsapatunk 2,5-2,5-ös vereséget szenvedett a németektől
2023. 11. 13.

A 24. csapat Európa-bajnokságon válogatottjaink a finnek elleni kettős győzelemmel rajtoltak 
2023. 11. 12.

Aranyérmes sakktörténelem - 1978 Buenos Aires
2023. 11. 11.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog