Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Carlsen tornagyőzelemmel ünnepelné 10. Wijk aan Zee-i szereplését, Lékó tizenegyedszer játszik

Címkék: Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter

Wijk aan Zee-ben január 11. és 27. között rendezik meg a hagyományos versenysorozat 75. tornáját. A 20-es kategóriájú, 2732-es Élő-átlagú Tata Steel Chess 2013 tornán címvédőként az örmény Levon Aronjan játszik.  A rajtlistát a norvég világranglista-vezető Magnus Carlsen vezeti, a top 10-ből hatan a rajtnál, többek között a regnáló világbajnok, az indiai Viswanathan Anand. Kétéves szünet után Lékó Péter immár tizenegyedszer szerepel a szuperversenyen. A 16-os kategóriájú nagymesterversenyre meghívást kapott legfiatalabb nagymesterünk, a 16 éves Rapport Richárd pályafutásának eddigi legnagyobb megmérettetése lesz a viadal. A torna hivatalos honlapja a www.tatasteelchess.com, ahol élő internetes közvetítés lesz.

A hagyományos versenyt  hetvenötödször rendezik meg. A    Hoogovens Művek főszponzorként 2000-ig támogatta a viadalt, a privatizáció után lett a fesztiválnak a brit Corus a névadója, és egyúttal főtámogatója. Két éve az indiai Tata Steel vette át a sakkozás kiemelt mecénásának a szerepét. A holland tengerparti városka két és fél hétig a sakk lázában ég, majd rövid pihenő után már a következő versenyre készül. Remek hangulatú a világhíres sakkfesztivál, ahol természetesen a 14 fős szuperverseny áll az érdeklődés középpontjában. A viadal 20-as kategóriájú, 2732 az Élő-átlaga. Világbajnok, olimpiai bajnok, világranglista-vezető, exvilágbajnoknő a parádés szereposztású mezőnyben. A szuperverseny mellett még két nagymestertornát is szerveznek, a „B” viadal 16-os kategóriájú, és még számtalan  tornán vetélkedhetnek profik és amatőrök, a fesztivál programja ezzel válik még vonzóbbá.

Érthetően taktikáztak a világbajnok-jelölti verseny résztvevői, hogy a Tata Steel szuperversenyen játszanak-e, vagy a titkos változatokat gondosan őrizve csak a londoni viadalra koncentráljanak. A nyolcfős világbajnok-jelölti versenyt a brit fővárosban 2013. március 13. és 31. között rendezik meg. Az izraeli Borisz Gelfand az idei világbajnoki döntő veszteseként vehet részt. A világranglistáról a norvég Magnus Carlsen, az örmény Levon Aronjan és az orosz Vlagyimir Kramnyik játszhat. A tavalyi Világkupáról az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Griscsuk, valamint az ukrán Vaszilij Ivancsuk harcolta ki a részvételi jogot.

Az Azeri Sakkszövetség egy pillanatig sem tagadta, hogy szponzorálja a viadalt, lehetővé téve, hogy legjobbjuk, a világranglistán negyedik Tejmur Radzsabov ismét harcba szállhasson a kihívó jogáért. Az Európai Sakkszövetség elnöke, a bolgár Szilvio Danajlov a lausanne-i Sportbíróságon megtámadta a FIDE döntését, hogy az AGON rendezi meg a viadalt, pályázott a bolgár főváros is, kedvező döntés esetén az exvilágbajnok Veszelin Topalov játszhatott volna. Az azeriek is benyújtották rendezési igényüket, de az örmény Levon Aronjan elutasította a részvételt, amennyiben Baku győzött volna. Ennek tükrében nyert London és az AGON, az azeriek pedig fizetnek…

Wijk ann Zee-ben a világranglista első tíz helyezettjéből végül hatan állnak rajthoz. Fokozott érdeklődés kísérheti a regnáló világbajnok Viswanathan Anand csatáját a kihívó jogáért legnagyobb eséllyel harcoló Magnus Carlsennel és Levon Aronjannal. A sakkvilág egyre nagyobb türelmetlenséggel figyeli, hogy Anand mikor mutat végre egyéni versenyen világbajnokhoz méltó teljesítményt.

Anand ötször, Aronjan háromszor, Carlsen kétszer, Lékó, Karjakin és Nakamura egyszer győzött Wijk aan Zee-ben

A holland sakkrajongók tizenhatodszor látják majd versenyezni Viswanathan Anandot. Első tornagyőzelmét 1989-ben aratta, majd 1998-ban, 2003-ban, 2004-ben és 2006-ban győzött. Parádés eredménylistáján még öt második helyezés is szerepel (1996, 1999, 2000, 2001, 2005, 2011). 2007-ben csak ötödikként végzett. Öt éve a két tornagyőztest, Levon Aronjant és Magnus Carlsent már javában ünnepelték, míg a világranglistát holtversenyben vezető Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik még vívta óriási csatáját. Presztízscsata volt javából,  ráadásul Anand számára az esetleges nyerés Wijk aan Zee-i hatodik elsőségét jelentette volna. A remek csata végül pontosztozkodással zárult, Anand holtversenyben harmadikként zárta szereplését, egy ponttal megelőzte a csak ötven százalékot elérő Kramnyikot. Három éve egyedül őrizte meg veretlenségét, de csak kétszer tudott nyerni. Kramnyikot remek játékkal győzte le, Shirovot nagy bonyodalmak után, de bizonyára már tartalékolta a varikat, erejét is a világbajnoki döntőre, amit Veszelin Topalovval Szófiában sikerrel  vívott meg.  Két éve veretlenül, Hikaru Nakamura mögött félpontos hátránnyal lett második.

Magnus Carlsen blogjában érthető elégedettséggel értékelte a 2012-es esztendőben elért eredményeit. „Kevesebbet játszottam, mint a korábbi években, a januári Wijk aan Zee-i és a júniusi Tal-emlékverseny közötti hosszas szünet miatt kicsit „berozsdásodtam”. De lehet, hogy ez nem volt annyira rossz, hiszen rengeteg időm volt a regenerálódásra és érdekes rendezvényekre. Júniustól tele energiával és erősen motivált voltam. Tavaly ötven klasszikus gondolkodási idejű partit játszottam, három versenyt megnyertem, a Tal-emlékversenyt, a Grand Slam-döntőt és a londoni tornát, második voltam Bielben, osztottam a második helyet Wijk aan Zee-ben. Egész pályafutásom alatt – pontosabban 2006-tól, amikor az elit versenyeken kezdtem játszani – a legjobb az eredményem, 19 győzelem, 29 döntetlen és 2 vereség, 67 százalékos. A 2012 januári 2835 Élő-pontomat fokozatosan javítva értem el a 2861 pontot és egész évben vezettem a világranglistát. A klasszikus tornák mellett második voltam a rapid-és a villám-világbajnokságon, megnyertem a mexikói rapid és „vaktornát”- összegezte a 22 éves norvég nagymester az elmúlt évet. Carlsen köszönetet mondott szponzorainak, megemlítette, hogy sorozatban tízedszer játszik Wijk ann Zee-ben. „Csak egy lehetőséget látok, hogy a jubileumot miként tudnám emlékezetessé tenni” – és gondolatait egy mosolygós jellel tette még "hatásosabbá".

 

Az orosz Szergej Karjakin hatodszor játszik, 2009-ben nagy meglepetésre megnyerte a viadalt. Mire lesz képes a megerősített szekundánsi csapattal? Folytatódik-e az olasz Fabiano Caruana nagy sorozata? A 2011-es tornagyőztes amerikai Hikaru Nakamura vissza tud-e kapaszkodni a legjobbak közé? Nagy érdeklődéssel várjuk, hogy a kínai exvilágbajnoknő, a 18 éves Hou Ji-fan miként áll helyt a rendkívül erős mezőnyben.

 

Tizenegyedik szereplésére készülhet Lékó Péter. Első számú nagymesterünk, a világranglistán 19., a mezőnyben a nyolcadik 2735-ös pontjával. Lékó 2005-ben remek formában versenyezve győzött, 2000-ben és 2004-ben a második helyezést harcolta ki. Az isztambuli sakkolimpia után Pétert gazdag versenyprogram várta,  Londonban és Taskentben GP-tornán játszott, a Klubcsapatok Európa-kupáján is szerepelt a moszkvai „64” csapattal, majd Pekingben a Szellemi Világjátékokon zárta az évet.

 

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég, 2861)

Levon Aronjan (örmény, 2802)

Fabiano Caruana (olasz, 2781)

Szergej Karjakin (orosz, 2780)

Viswanathan Anand (indiai, 2772)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2769)

Wang Hao (kínai, 2752)

Lékó Péter (magyar, 2735)

Anish Giri (holland, 2720)

Pentala Harikrishna (indiai, 2698)

Loek van Wely (holland, 2679)

Ivan Szokolov (holland, 2663)

Erwin L’Ami (holland, 2627)

Hou Ji-fan (kínai, 2603)

 

Tavaly Wijk aan Zee-ben a kétszeres olimpiai bajnok, csapatvilágbajnok, Világkupa- és Grand Prix-győztes Levon Aronjant pályafutása során harmadszor köszöntötték tornagyőztesként. 2007-ben Veszelin Topalovval és Tejmur Radzsavovval, egy év múlva Magnus Carlsennel  holtversenyben végzett az élen. Bár legnagyobb riválisától, Carlsentől a harmadik fordulóban vereséget szenvedett, de jöttek a tőle megszokott nyerések. Megbotlott a cseh David Navarával szemben, de izgalmas ütközetben Borisz Gelfandot is legyőzte bebiztosította első helyét. A kiegyenlített mezőnyben nagy bravúrral hét játszmát tudott nyerni!

 

A 74. Tata Steel szuperverseny végeredménye:

1.Levon Aronjan (örmény, 2805) 9 pont

2-4.Magnus Carlsen (norvég, 2835), Tejmur Radzsabov (azeri, 2773) és Fabiano Caruana (olasz, 2736) 8

5-6. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2766) és Hikaru Nakamura (amerikai, 2759) 7,5

7. Gata Kamsky (amerikai, 2732) 7

8. Szergej Karjakin (orosz, 2769) 6,5

9. Loek van Wely (holland, 2692) 5,5

10-12. Borisz Gelfand (izraeli, 2739),  Veszelin Topalov (bolgár, 2770) és Vugar Gasimov (azeri, 2761) 5

13-14. David Navara (cseh, 2712) és Anish Giri (holland, 2714) 4,5

 

A 16-os kategóriájú, 2627-es Élő-átlagú nagymesterversenyre meghívást kapott legfiatalabb nagymesterünk, a 16 éves Rapport Richárd. A junior világbajnokság holtversenyes győztese, a Bucholz-pontszámmal ezüstérmes Ricsi eddigi pályafutásának legnagyobb megmérettetése lesz a viadal, amelyen a 14 fős mezőnyben a hetedik pontszámmal rendelkezik. A holland rendezők mindig is támogatták a feltörekvő tehetségeket, a junior világbajnok török Alekszander Ipatov mellett a 16 éves orosz Daniil Dubovnak is lehetőséget adtak a bemutatkozásra. A fiatalokat tapasztalt nagymesterek is vizsgáztatják majd, többek között a holland sakkozás élő legendája, a 62 éves Jan Timman. A viadal első helyezettje jövőre a szuperversenyen játszhat.  

 

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Arkadij Naiditsch (német, 2708)

Szergej Movszeszjan (örmény, 2688)

Romain Edouard (francia, 2686)

Szergej Tivjakov (holland, 2655)

Ni Hua (kínai, 2646)

Makszim Turov (orosz, 2630)

Rapport Richárd (magyar, 2621)

Predrag Nikolic (boszniai, 2619)

Jan Smeets (holland, 2615)

Daniil Dubov (orosz, 2600)

Alekszander Ipatov (török, 2587)

Robin van Kampen (holland, 2581)

Nils Grandelius (svéd, 2572)

Jan Timman (holland, 2566)

A sakkozóknak  100-100 perc gondolkodási idejük lesz 40 lépésre, majd 50-50 a következő 20 húzásra, végül a játszma befejezéséig 15-15 percük, de az első lépéstől kezdve még 30-30 másodperc extraidőt is kapnak.  Január 11-én tartják meg az ünnepélyes megnyitót és a sorsolást, másnap indulnak a sakkórák. Január 16-án, 21-én és 24-én szabadnap lesz, az utolsó fordulót január 27-én játsszák le. A nézőket a játszmák jobb megértésében ismert holland szakemberek szakavatott elemzésükkel segítik. A játszmákat 13 óra 30 perckor kezdik (az utolsó partikat 12 órakor), Hollandiában a sajtó nagyhatalom! A partikat élőben is követhetik a www.tatasteelchess.com honlapon.

 

A sakktörténelem eddigi szuperversenyei és a győztesek:

Bilbaó 2010, Grand Slam-döntő, 22-es kategória (2788)

1.Kramnyik 4 pont (4 résztvevő, kétfordulós torna)

Sao Paulo/Bilbao 2012, Grand Slam-döntő, 22-es kategória (2781)

1-2. Carlsen és Caruana 6 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Sao Paulo/Bilbao 2011, Grand Slam-döntő, 22-es kategória (2780)

1-2.Carlsen és Ivancsuk 6 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Moszkva 2011, 22-es kategória (2776)

1-2. Carlsen és Aronjan 5,5 pont (10 résztvevő)

Moszkva 2012, 22-es kategória (2776)

1.Carlsen 5,5 pont (10 résztvevő)

Bilbaó 2008, Grand Slam döntő, 21-es kategória (2768)

1.Topalov 6,5 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Nanking 2010, 21-es kategória (2766)

1. Carlsen 7 pont (6 résztvevő, kétfordulós torna)

Moszkva 2009, 21-es kategória (2764)

1. Kramnyik 6 pont (10 résztvevő)

Nanking 2009, 21-es kategória (2764)

1. Carlsen 8 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Sanghaj Masters 2010, 21-es kategória (2759)

1. Shirov 4,5 pont (4 résztvevő, kétfordulós torna)

Linares 2010, 21-es kategória (2758)

1.Topalov 6,5 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Bázna 2011, 21-es kategóriájú (2757)

1-2. Carlsen és Karjakin 6,5 (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Las Palmas 1996, 21-es kategória (2756)
1. Kaszparov 6,5 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Linares 2009, 21-es kategória (2756)

1-2. Griscsuk és Ivancsuk 8 pont (8 résztvevős, kétfordulós torna)

Wijk aan Zee 2012, 21-es kategóriájú (2755)

1.Aronjan  9 pont(14 résztvevő)

Linares 2008, 21-es kategória (2755)

1. Anand 8,5 pont (8 résztvevős, kétfordulós torna)

Szófia 2009, 21-es kategória (2755)

1. Shirov 6,5 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Dortmund 2001, 21-es kategória (2754)
1-2. Kramnyik és Topalov 6,5 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Moszkva 2010, 21-es kategória (2754)

1-3. Aronjan, Karjakin és Mamedgyarov 5,5 pont (10 résztvevő)

Linares 1998, 21-es kategória (2752)
1. Anand 7,5 pont (7 résztvevős, kétfordulós torna)

Linares 2000, 21-es kategória (2752)
1 - 2. Kaszparov és Kramnyik  6 pont (6 részvevős, kétfordulós torna)

London 2012, 21-es kategória (2752)

1.Carlsen 6,5 pont (9 résztvevő)

Nanking 2008, 21-es kategória (2751)

1.Topalov 7 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Biel 2012, 20-as kategória (2749)

1.Carlsen 7 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

London 2011, 20-as kategória (2748)

1.Kramnyik 6 pont (9 résztvevő)

Szófia 2005, 20-as kategória (2747)

1. Topalov 6,5 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Szófia 2006, 20-as kategória (2747)

1.Topalov 6,5 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Taskent 2012, Grand Prix-verseny, 20-as kategória (2747)

1-3. Karjakin, Wang Hao és Morozevics 6,5 pont (12 résztvevő)

Bukarest 2012, 20-as kategória (2747)

1-2. Ivancsuk és Topalov 3,5 (4 résztvevős, kétfordulós torna)

Moszkva 2008, 20-as kategória (2745)

1. Ivancsuk 6 pont (10 résztvevő)

Dortmund 2009, 20-as kategória (2744)

1. Kramnyik 6,5 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna 

Linares 2007, 20-as kategória (2743)

1. Anand 8,5 pont (8 résztvevős, kétfordulós torna)

Linares 2005, 20-as kategória (2743)

1-2. Kaszparov és Topalov (7 résztvevős, kétfordulós torna)

Wijk aan Zee 2008, Corus, 20-as kategória (2742)

1-2. Levon Aronjan és Magnus Carlsen 8 pont (14 résztvevős torna)

Moszkva 2007, 20-as kategória (2742)

1. Kramnyik 6 pont (10 résztvevő)

Bilbao 2009, Grand Slam-döntő, 20-as kategória (2740)

1. Aronjan 4,5 pont (4 résztvevő)

Bázna 2010, 20-as kategória (2741)

1.Carlsen 7,5 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Wijk aan Zee, Tata Steel 2011, 20-as kategória (2740)

1.Nakamura 9 pont (14 résztvevő)

London 2012, Grand Prix-verseny, 20-as kategória (2739)

1-3.Topalov, Gelfand és Mamedgyarov 7 pont (12 résztvevő)

Szófia 2008, 20-as kategória (2737)

1. Ivancsuk 8 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Linares 1999, 20-as kategória (2735)
1. Kaszparov 10,5 pont (8 résztvevős, kétfordulós torna)

Linares 2003, 20-as kategória (2733)

1-2. Lékó Péter és Kramnyik 8 pont (7 résztvevős, kétfordulós torna)

Asztana 2001, 20-as kategória (2733)
1. Kaszparov 7 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Morelia/Linares 2006, 20-as kategória (2732)

1. Aronjan 8,5 pont (8 résztvevős, kétfordulós torna)

Linares 2002, 20-as kategória (2732)
1. Kaszparov 8 pont (7 résztvevős, kétfordulós torna)

Wijk aan Zee, Tata Steel 2013, 20-as kategória (2732)

? 14 résztvevő

Hoogeveen 2011, 20-as kategória (2732)

1.Kramnyik 4,5 pont (4 résztvevős, kétfordulós torna)

Linares 2004, 20-as kategória (2731)

1.Kramnyik  7 pont (7 résztvevős, kétfordulós torna)

Dortmund 2011, 20-as kategóriájú (2731)

1.Kramnyik 7 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Dortmund 2010, 20-as kategória (2730)

1. Ponomarjov 6,5 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Hoogoveen 2006, 20-as kategória (2730)

1-2. Mamedgyarov és Polgár Judit  4,5 pont (4 résztvevős, kétfordulós torna)

Asztrahány 2010, Grand Prix, 20-as kategória (2729)

1. Eljanov 8 pont (14 résztvevő)

Bázna 2009, 20-as kategória (2729)

1. Ivancsuk 7 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Moszkva 2006, 20-as kategória (2727)

1-3. Lékó Péter, Ponomarjov és Aronjan 5,5 pont (10 résztvevő)

Dortmund 2007, 20-as kategória (2727)

1. Kramnyik  5 pont (8 résztvevő)

Nalcsik, 2009 Grand Prix, 19-es kategória (2725)

1. Aronjan 8,5 pont (14 résztvevő)

Szófia 2007, 19-es kategória (2725)

1.Topalov5,5 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

London 2010, 19-es kategória (2719)

1-3. Anand, Carlsen  és McShane 4,5 (8 résztvevő)

Linares 2001, 19-es kategória (2722)
1. Kaszparov 7,5 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Wijk aan Zee, Corus 2005, 19-es kategória (2721)

1. Lékó Péter  8,5 pont (14 résztvevő)

Dortmund 2006, 19-es kategória (2720)

1-2. Kramnyik és Szvidler 4,5 pont (8 résztvevő)

Novgorod 1997, 19-es kategória (2719)
1. Kaszparov 6,5 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Zsermuk 2009, Grand Prix, 19-es kategória (2719)

1. Ivancsuk 8,5 pont (14 résztvevő)

Wijk aan Zee, Corus 2010, 19-es kategória (2719)

1. Carlsen 8,5 pont (14 résztvevő)

Wijk aan Zee, Corus 2007, 19-es kategória (2718)

1-3. Aronjan, Topalov és Radzsabov 8,5 pont (14 résztvevő)

Baku, 2008 Grand Prix, 19-es kategória (2717)

1-3. Gasimov, Wang Yue és Carlsen 8,5 pont (14 résztvevős)

Wijk aan Zee, Corus 2006, 19-es kategória (2716)

1-2. Topalov és Anand 9 pont (14 résztvevő)

Wijk aan Zee, Corus 2009, 19-es kategória (2716)

1. Karjakin 8 pont (14 résztvevő)

Biel 2009, 19-es kategória (2716)

1.Vachier-Lagrave 6 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Dos Hermanas 1996, 19-es kategória (2714)
1 - 2. Kramnyik és Topalov  6 pont (10 résztvevő)

Eliszta 2008, Grand Prix, 19-es kategória (2713)

1-3. Radzsabov, Jakovenko és Griscsuk pont (14 résztvevő)

Havanna 2011, 19-es kategória (2712)

1-2. Ivancsuk és Le 6,5 (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Novgorod 1996, 19-es kategória (2711)
1. Topalov 6 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna 

Forosz 2008, 19-es kategória (2711)

1.Carlsen 8 pont (12 résztvevő)

Dortmund 2012, 19-es kategória (2711)

1-2.Caruana és Karjakin 6 pont (10 résztvevő)

Wijk aan Zee, Corus 2000, 19-es kategória (2710)
1. Kaszparov  9,5 pont (14 résztvevő)

Dortmund 2005, 19-es kategória (2709)

1.Naiditsch 5,5 pont (10 résztvevő)

Biel 2011, 19-es kategória (2709)

1.Carlsen 7 pont (6 résztvevős, kétfordulós torna)

Szocsi 2008, Grand Prix, 19-es kategória (2708)

1.Aronjan 8,5 pont (14 résztvevő)

Szaratov 2011, 19-es kategória (2707)

1.Morozevics 8,5 pont (12 résztvevő)

Dortmund 1999, 19-es kategória (2705)
1. Lékó Péter 5 pont (8 résztvevő)

Amszterdam 2012, 19-es kategória (2705)

1.Ivancsuk 5 pont (7 résztvevő)

Szarajevó 1999, 19-es kategória (2704)
1. Kaszparov   7 pont (10 résztvevő)

Pojkovszkij 2011, 19-es kategória (2703)

1-2. Bacrot és Karjakin 5,5 pont (10 résztvevő)

Wijk aan Zee, Corus 2004, 19-es kategória (2702)

1. Anand 8,5 pont  (14 résztvevő)

Szarajevó 2000, 19-es kategória (2702)
1. Kaszparov   8,5 pont (12 résztvevő)

Wijk aan Zee, Corus 2003, 19-es kategória (2701)
1. Anand 8,5 pont (14 résztvevő)

Dos Hermanas 1997, 19-es kategória (2701)
1 - 2. Anand és Kramnyik 6 pont (10 résztvevő)

 

Verőci Zsuzsa

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Fabiano Caruana a GCT SuperUnited Croatia rapidverseny győzteae, 3 pont az előnye 
2024. 07. 13.

Zágrábban ma kezdődik a Grand Chess Tour 2024 harmadik versenye, a SuperUnited Croatia
2024. 07. 10.

Fabiano Caruana a bukaresti Superbet Chess Classic győztese, rapid rájátszádban legyőzte ruválisait
2024. 07. 06.

Az új világranglistán Magnus Carlsen 30 pontos  előnnyel vezet Hikaru Nakamura előtt 
2024. 07. 02.

A bukaresti Superbet Chess Classsic viadalon Fabiano Caruana játszik címvédőként
2024. 06. 26.

Stavangerben Carlsen hatodszor győzött, két ponttal előzte meg Nakamurát, Ju Wenjun 3 pontos előnnyel nyert
2024. 06. 08.

A Norway Chess 2024 viadalok utolsó fordulója előtt Carlsen és Ju Wenjun is másfél pontos előnnyel vezet
2024. 06. 07.

Carlsen wlőnye egy pontra nőtt, Ju Wenjun ismlt az élen
2024. 06. 05.

Carlsen udőtúllépéssel vesztett, Nakamura hátránya fél pontra csökkent, Muzicsuk előnye fél pont
2024. 06. 04.

Ding Liren kétlépéses mattot nézett el Carlsen ellen, a norvég világelsp átvette a vezetést
2024. 06. 03.

Félidőben Nakamura egypontos előnnyel vezet Carlsen előtt, Vaishali előnye is egy pont, Muzicsuk a mésodik
2024. 06. 02.

A világranglisták éllovasai megőrizték vezető pozíciójukat
2024. 06. 01.

A Norway Chess 2024 Noway viadallokon a négy forduló után Nakamura és Vaishali vezet
2024. 05. 31.

A 18 éves Praggnanandhaa legyőzte Carlsent, átvette a vezetést, Caruana nyert Ding Liren ellen
2024. 05. 30.

Carlsen az Armageddon játszmában legyőzte a címvédő Nakamurát, Vaishali 3 pontos nyeréssel vezet
2024. 05. 29.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog