Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A sakkolimpián a címvédő amerikai férficsapat vezeti a rajtlistát, válogatottunk a tizenkettedik

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Batumiban vasárnap este tartják meg a 43. sakkolimpia megnyitó ünnepségét. A grúziai város felkészülten várja a viadalt, amelyen minden korábbi részvételi rekord megdőlhet. A sakkozás legrangosabb seregszemléjére a férfi csapatok versenyében 185, a nők viadalára 151 együttes küldte el a nevezését. Lékó Péter, Erdős Viktor,  Gledura Benjámin, Almási Zoltán és Berkes Ferenc összeállítású válogatottunk Balogh Csaba vezetésével a rangsorban a tizenkettedik. A rajtlistán női csapatunk Hoang Thanh Trang, Gara Anita, Gara Tícia, Lakos Nikoletta és Terbe Julianna összeállításban Papp Gábor irányításával a 13. A női és férfi világranglista első tíz sakkozója közül kilencen is játszanak, a két listavezető, a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan és a norvég világbajnok Magnus Carlsen nem vállalta a játékot. Az olimpia honlapja: http://batumi2018.fide.com/ A 11 fordulós svájci rendszerű viadalon szeptember 24-én magyar idő szerint 13 órakor kezdődnek az első játszmák. Meghívott bíróként a helyszínen figyelhetem majd a küzdelmeket és írhatom a beszámolókat.

 

Batumi (grúzul: ბათუმი)  a Fekete-tenger partján fekvő város, az Adzsar Autonóm Köztársaság székhelye. Mintegy 150 ezer lakosával Grúzia harmadik legnagyobb városa, amelynek kiemelkedő jelentőségét forgalmas tengeri kikötője adja, emellett fontos kereskedelmi központ. A gazdasági életben lényeges a turizmus, a szerencsejáték, a hajógyártás és az élelmiszer-feldolgozás.  Batumi a grúz sakkozás egyik fellegvára, számos nemzetközi versenyt rendeztek már a városban, kontinensbajnokságok, Grand Prix tornák is színesítették a palettát.

Joggal nevezzük a sakkolimpiát a sakkozás legnagyobb ünnepének. Batumi grandiózus megnyitó ünnepséggel köszönti majd az öt kontinensről érkezett résztvevőket. A  norvég világbajnok Magnus Carlsen és a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan kivételével valamennyi szupernagymester játszik válogatottjuk színeiben.

A svájci rendszer különlegessége, hogy valamennyi együttes  a maga versenyét játssza, megmérkőznek ugyanazon ellenfelekkel, de jelentős különbségek is előfordulnak. Egyes csapatok könnyebb utat járnak be, mások végig az élcsoportban csatáznak, fordulóról-fordulóra a legerősebb ellenfelekkel küzdenek meg, a hajrában egyetlen botlásért is súlyos árat fizetnek. Mindenki tudja, hogy a 11 fordulós lebonyolítás mellett óriási a párosítás jelentősége, kis szerencsével nagyot lehet előrelépni, vagy éppen szerényebb helyezést elérni.

A 43. sakkolimpián  az előzetes nevezések alapján 185 férficsapat és 151 női együttes vesz részt. Címvédőként az amerikai férfi és a kínai női válogatott játszik. A végső sorrendet a meccspontok döntik el, a holtversenyt az ún. olimpiai Berger-Sonneborn pontszám. A rendezőkre egyre nagyobb anyagi teher hárul, más sportágak világversenyével ellentétben a csapatokat vendégül látják, kivételt az utazási költség jelent, illetve az upgrade, a kétágyas szobák egyágyasra cserélésének költsége.

Férfi válogatottunk éremgyűjteményével negyedik a rangsorban

Az eddigi olimpiákon férfi válogatottunk három olimpiai aranyérmet szerzett, 1927-ben Londonban, 1928-ban Hágában és 1978-ban Buenos Airesben nyerték el sakkozóink a Hamilton Russel aranyserleget. 1930-ban Hamburgban, 1937-ben Stockholmban, 1970-ben Siegenben, 1972-ben Szkopjéban, 1980-ban Máltán, 2002-ben Bledben és négy éve Tromsøben ezüstérmet, 1956-ban Moszkvában, 1966-ban Havannában pedig bronzérmet szerzett együttesünk. Az érmek számát tekintve negyedikek vagyunk a rangsorban. A legeredményesebb a szovjet válogatott 18 aranyéremmel, 1978-ban másodikak voltak. Az orosz együttes hatszor nyert, Calviában és Hanti-Manszijszkban ezüstösek Ukrajna, négy éve Isztambulban Örményország mögött. Bakuban harmadikok voltak. Az Egyesült Államok sakkozói hat elsőséget szereztek, 5 ezüst-és 8 bronzérem a gyűjteményükben. Az örmények 2006-ban, 2008-ban és 2012-ben aranyérmesek, még három viadalon bronzérmesek voltak. Az ukránok két aranyérem mellett kétszer másodikként, háromszor harmadikként zárták szereplésüket. A jugoszlávok egy olimpiai bajnoki cím mellett még 6-6 érmet gyűjtöttek.

Batumiban férficsapatunk tizenkettedik a rajtlistán

 

Nem kis nosztalgiával gondolok vissza, hogy négy esztendeje, a Tromsø-i olimpia előtt nem voltak csapatösszeállítási gondok, problémák. A nyugodt légkörnek is köszönhetően válogatottunk kitűnően szerepelt, bravúros játékkal ezüstérmet szerzett. A bakui olimpián Lékó Péter nem vállalta a játékot, idén Rapport Richárd távolmaradása borzolja a kedélyeket. Sakkéletünkben dúló viharokat hűen jellemzi, hogy elmaradt a sajtótájékoztató, válogatottjaink tagjaival való találkozás, a célok meghatározása. Őszintén remélem, hogy a válogatottakban szereplést vállalók az olimpián a minél jobb helyezés elérésére tudnak koncentrálni!

A magyar sakkrajongók népes tábora azt várja, hogy csapatunk feledteti a bakui kisiklást. Az erőviszonyok ismeretében nagy siker lenne a hatba kerülés. Egy jó kezdés sokat érne, fontos a hajrá, kell egy kis szerencse a kedvező párosításhoz. A kapitány Balogh Csaba és olimpikonjaink közösen döntötték el a táblasorrendet, Lékó Péter a várakozásnak megfelelően az éltáblás, az újoncErdős Viktor a másodikat vállalta, a 19 esztendősGledura Benjámin megelőzi a rutinos nagymestereket, Almási Zoltánt és Berkes Ferencet.

 

Kilencedik olimpiáján vesz részt Lékó Péter, aki 2002-ben és 2014-ben is ezüstérmes csapatunk éltáblása volt. Nagy szükség van óriási rutinjára, megbízható játékára. Korábbi szereplései alkalmából 85 partit játszott, 21 győzelme mellett 7 vereséget szenvedett el és 57-szer osztozott meg a ponton legtöbbször a sakkvilág legjobbjaival vívott csatározásaiban.

Almási Zoltán 1994-től kezdve valamennyi olimpián játszott, immár tizenharmadszor válogatottunk tagja. Két éljátékosunk, Lékó Péter és Polgár Judit távollétében 1998-ban, 2004-ben és 2006-ban is éltáblás volt. Kiemelkedő eredményt ért el mindkét ezüstérmes olimpiáján. Eddig 127 partit játszott, 49 győzelem mellett 17-szer kapott ki, a balul sikerült bakui olimpián is csapatunk motorja volt a 9 játszmából gyűjtött 7,5 pontjával.

Berkes Ferenc hetedik olimpiájára készült fel, 2004-ben Calviában játszott először. Hat fellépésén 61 partijából csak hatszor szenvedett vereséget, huszonötször megadásra kényszerítette ellenfeleit. Taktikai okokból Bakuban a második táblán szerepelt, 10-ből 6,5 pontot szerzett.

 

Olimpiai válogatottunkban másodszor szerepel a 19 esztendős Gledura Benjámin. Két esztendeje 8-ból 5 ponttal mutatkozott be, két négy partit nyert, kettőt vesztett a két döntetlene mellett. Az utolsó fordulóban a görögök ellen különösen fájdalmas volt a vesztése. A harmadik táblán kulcsszerepe lehet, ha megbirkózik a rá ruházott feladattal.

Csapatunk újonca Erdős Viktor, aki csapat-világbajnokságon és Európa-bajnokságokon is bizonyította már, hogy taktikai feladatok megoldásával is hasznos tagja válogatottunknak.

 

A címvédő, a rajtlistát vezető amerikai válogatott  az első számú favorit

A csapatok rajtlistáját a szeptember 1-től érvényes Élő-pontszámok alapján állították össze. A végleges táblasorrendet szeptember 21-én 24 óráig kell leadni, a kapitányok szeptember 16-ig kézhez kapták a kódjukat és a szokásos instrukciókat, szeptember 24-én reggel tartják meg a kapitányi értekezletet.

Óvatos optimizmussal várja az olimpiát a címvédőként a rajtlistát is vezető amerikai válogatott. A győztes csapaton nem változtattak, egyetlen kérdés lehet, hogy Hikaru Nakamura vagy Wesley So játszik-e a második táblán. A világbajnoki kihívó Fabiano Caruana éltáblásként vezeti az együttest, és egy pillanatig sem gondolkodott azon, hogy a világbajnoki döntőre tekintettel lemondja szereplését.

 

Vlagyimir Putyin elnök az olimpia előtt Szocsiban találkozott az orosz olimpikonokkal

Az orosz csapat összeállítása két helyen változott meg, Jevgenyij Tomasevszkij mellett meglepetésre Alekszandr Griscsuk sem kapott bizalmat. Az orosz szuperbajnokságon Dmitrij Jakovenko győzött, de Nyikita Vityjugov betlizett, főhet a szakvezetés feje. Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és Szergej Karjakin formája sem adhat okot a magabiztosságra. Először nem vezetik a rajtlistát,  az Orosz Sakkszövetség elnöke, Andrej Filatov lesz ismét a csapatkapitány, az együttest rutinos nagymesterek segítik szekundánsként.

A négy éve bajnok, két esztendeje nagy kudarcot átélt kínai válogatottban Ding Liren a „vezérevezős”, átlépte a bűvös + 2800 Élő-pontos határt, társai változatos eredményeket értek el.

Bakuban hazai pályán az azerbajdzsáni csapat a vártnál gyengébben játszott, az Eb-n szenzációs sikert értek el. Sahriyar Mamedgyarov eredményességén sok múlik majd, éremszerzésben bíznak. Az indiai válogatottban az exvilágbajnok Viswanathan Anand lesz az éltáblás, aki 12 év után vállalta ismét a szereplést, dobogós helyezés megszerzésében reménykedik.

A kétszeres olimpiai bajnok ukrán csapatban a négyszeres olimpiai bajnok Vaszilij Ivancsuk is játszik, Bakuban nélküle ért el kimagasló sikert az együttes, csak az olimpiai Berger-Sonneborn pontszámítással lettek másodikak.

A franciák Maxime Vachier-Lagrave kiemelkedő pontszámának köszönhetik rajtlistás hetedik helyezésüket. A háromszoros olimpiai bajnok örményeknél ismét formába lendült Levon Aronjan. Az angoloknál Michael Adams, az izraeli együttesnél Borisz Gelfand az éltáblás.

A rajtlista élcsoportja a legjobb négy sakkozó Élő-pontjának átlagával:

Egyesült Államok (2772): Fabiano Caruana 2827, Wesley So 2776, Hikaru Nakamura 2763, Samuel L Shankland 27227, Ray Robson 2682

Oroszország (2764): Vlagyimir Kramnyik 2779, Jan Nepomnjacsij 2768, Szergej Karjakin 2760, Dmitrij Jakovenko 2748, Nyikita Vityjugov 2726

Kína (2756): Ding Liren 2804, Yu Yangyi 2765, Wei Yi 2742, Bu Xiangzhi 2712, Li Chao 2708

Azerbajdzsán (2748): Sahriyar Mamedgyarov 2820, Tejmur Radzsabov 2751, Arkadij Naiditsch 2721, Rauf Mamedov 2699, Eltaj Safarli 2676

India (2724): Viswanathan Anand 2771, Pentala Harikrishna 2743, Santosh Gujrathi Vidit 2711, Krishnan Sasikiran 2672, Adhiban B. 2668

Ukrajna (2698): Vaszilij Ivancsuk 2710, Pavel Eljanov 2703, Jurij Krivorucsko 2695, Anton Korobov 2685, Ruszlan Ponomarjov 2681,

Franciaország (2688): Maxime Vachier-Lagrave 2780, Etienne Bacrot 2678, Laurent Fressinet 2649, Romain Edouard 2646, Christian Bauer 2629

Örményország (2688): Levon Aronjan 2780, Gabriel Szargiszjan 2691, Hrant Melkumjan 2660, Robert Hovhanniszjan 2621, Haik Martiroszjan 2597

Anglia (2688): Michael Adams 2712, David Howell 2689, Gawain Jones 2677, Luke J McShane 2672, Nicholas Pert 2549

Izrael (2676): Borisz Gelfand 2703, Tamir Nabaty 2692, Maxim Rodshtein 2674, Emil Szutovszkij 2633, Ilia Szmirin 2594

Lengyelország (2673): Jan-Krzysztof Duda 2739, Radoslaw Wojtaszek 2727, Jacek Tomczak 2614, Kacper Piorun 2612, Kamil Dragun 2568

Magyarország (2673): Lékó Péter 2690, Erdős Viktor 2609, Gledura Benjámin 2621, Almási Zoltán 2702, Berkes Ferenc 2678

Hollandia 2671,  Grúzia 2 2637, Csehország 2633, Németország 2628, Fehéroroszország 2615, Horvátország 2609, Spanyolország 2609, Peru 2602, Argentina 2600, Románia 2600, Törökország 2600, Irán 2599

Visszaemlékezés az elmúlt két év legfontosabb versenyeire, Baku, Hanti-Manszijszk és Kréta

A bakui sakkolimpia végeredménye ismét bizonyította, hogy rendkívüli módon kiegyenlítődtek az erőviszonyok, még a jóval gyengébb Élő-pontosok ellen sem volt könnyű az egész pont megszerzése, a mérkőzés megnyerése, a két meccspont begyűjtése. Azok a csapatok voltak eredményesek, ahol a sakkozók a legjobban érezték meg az egészséges kockázatvállalás határait.

A megnyitó ünnepség után megtartott kapitányi értekezleten fedték fel a szakvezetők apró trükkjeiket, a végleges táblasorrendet. Polgár Judit is szolgált meglepetéssel, Rapport Richárd, Berkes Ferenc, Almási Zoltán, Balogh Csaba és Gledura Banjámin sorrendet határozta meg.  A legmeglepőbb a rajtlistát vezető orosz együttes összeállítása volt, Szergej Karjakin lett az éltáblás, Vlagyimir Kramnyik vállalta a másodikat, és hihetetlen akarattal sakkozott. Alekszandr Griscsuktól a negyedik táblán remélték a pontokat.  Az amerikai együttest Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura és Wesley So nagy hármasa miatt sokan gondoltuk első számú esélyesnek, de a jóval gyengébb negyedik táblájuk akár kétessé is tehette volna aranyérmes álmaikat.

Elég volt egy váratlan vereség, az erőviszonyokat tekintve látszólag egyszerűnek gondolt meccsen egy kisiklás, s borult az elképzelés.  Az orosz csapat 2002 óta nem tudja érvényesíteni a „papírformát”, elhódítani az aranyérmet. Elbukták az ukrán mérkőzést, a hihetetlen média figyelmet felkeltett az Egyesült Államok elleni rangadón csak 2-2-öt értek el. Riválisaik a hajrában sem hibáztak, így az orosz csapatnak csak a bronzérem jutott. Ki gondolt arra, hogy a „veterán”, pályafutása során oly sok fényes sikert elérő, négyszeres olimpiai bajnok Vaszilij Ivancsuk távollétében az ukrán csapat sorozatban képes bravúrokra? Az aranyérem sorsa a németek meccsén múlott. Ki feledné az 1980-as máltai olimpia befejező játéknapját, amikor 18 óra 26 perckor még két aranyérmünk volt, egy perccel később két második hellyel kellett „megelégednünk”. Nakamura twitter üzenetében mondott köszönetet a német Matthias Bluebaumnak, hogy nyerésével Amerikát az olimpiai aranyéremhez segítette.

Válogatottunk egyetlen csapattal sem mérkőzött meg, amelyik a top tízben végzett! (Tromsøben az ezüstérem megszerzéséig nehéz utat járt be csapatunk, öt olyan együttessel küzdött meg, amelyik a top tízben végzett.) Három vereségét nem a legjobbak elleni csatározásban szenvedte el. Két éve nagymestereink a finisben kerültek csúcsformába, esélyeiket tökéletes biztonsággal használták ki.  Ezúttal nem sikerült ütőképes csapatot hadba küldeni.

Az éltáblán Rapport Richárd nem tudta betölteni azt a pozíciót, amire Lékó Péter közel tizenöt évig képes volt. Lékónál játszmáinak menetével lehetett kalkulálni, a remi mindig kézben volt a legjobbakkal szemben is. Rapportnál ezt a legkevésbé érezhettük, négy veresége sokkolta társait.

Berkes Ferenc a tőle megszokott küzdőszellemével mindent megtett, javítani tudott vereségei után. A tábladíjat is elnyert, tizenkettedik olimpiáján játszó Almási Zoltán különösen a finisben a csapat motorjaként mesterhármasával remekelt, csapatunkban egyedül maradt veretlen. Balogh Csaba is a várakozáson felül teljesített, a 17 esztendős Gledura Benjámin jó kezdéssel átesett  a tűzkeresztségen, a hajrában a rábízott feladattal már nehezebben birkózott meg.

Sakkozóink kilenc játszmában szenvedtek vereséget, két éve ez hat volt. Ha az utolsó fordulóban legyőztük volna a görögöket 3-1-re, akkor hatodik lett volna a válogatottunk, 2,5-1,5-ös nyeréssel hetedik, a döntetlennel a nagy csalódást okozó tizenötödikkel kellett beérni. Sok meglepetés született, a korábbinál is nagyobb volt a „liftezés”, váratlanul a legjobbak küzdelmeinek dobogóján meg-megjelentek esélytelennek vélt együttesek.

A 42. sakkolimpia végeredménye:

H.

R.

Csapat

Ford.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

1

2

Egyesült Államok

11

9

2

0

20

413,5

31,5

152,00

2

5

Ukrajna

11

10

0

1

20

404,5

31,0

153,00

3

1

Oroszország

11

8

2

1

18

419,0

32,0

151,00

4

9

India

11

7

2

2

16

350,5

27,5

158,00

5

12

Norvégia

11

7

2

2

16

344,5

26,5

147,00

6

19

Törökország

11

7

2

2

16

341,5

30,0

135,00

7

7

Lengyelország

11

7

2

2

16

331,0

29,5

132,00

8

8

Franciaország

11

6

4

1

16

326,5

30,0

131,00

9

6

Anglia

11

7

2

2

16

323,0

26,5

144,00

10

34

Peru

11

7

2

2

16

306,0

26,5

139,00

11

25

Kanada

11

7

1

3

15

368,5

30,5

148,00

12

4

Azerbajdzsán 1

11

7

1

3

15

352,0

28,5

149,00

13

3

Kína

11

7

1

3

15

348,0

29,0

146,00

14

23

Fehéroroszország

11

6

3

2

15

332,0

27,5

142,00

15

10

Magyarország

11

7

1

3

15

329,0

29,0

136,00

16

46

Irán

11

6

3

2

15

318,0

28,0

138,00

17

21

Lettország

11

7

1

3

15

316,0

26,5

140,00

18

27

Görögország

11

4

7

0

15

309,5

25,5

142,00

(170 csapat)

Egyéni teljesítmények

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Pont

J.

Perf.

Élő+/-

1

Rapport Richárd

2752

½

0

1

0

1

0

½

0

3,0

8

2527

-23,2

2

Berkes Ferenc

2640

1

1

1

0

1

1

½

0

½

½

6,5

10

2658

4,8

3

Almási Zoltán

2684

½

1

1

½

1

1

1

½

1

7,5

9

2845

17,5

4

Balogh Csaba

2614

1

0

1

1

1

1

½

1

½

7,0

9

2661

7,3

5

Gledura Benjámin

2585

1

1

0

1

1

½

½

0

5,0

8

2552

-0,5

A szibériai olajvárosban, a sakkozás egyik fellegvárának számító Hanti-Manszijszkban a kínai férficsapat a bakui sakkolimpián elszenvedett kudarcuk után veretlenül győztek, megvédték két éve kiharcolt elsőségüket. A hajrában a fiatal erőkből álló együttes kitűnő szakmai vezetéssel remek stratégiával játszott, két kritikus meccsen is Li Chao volt a nyerőemberük. Az első hely sorsát eldöntő oroszok elleni rangadón és a lengyelekkel vívott utolsó találkozón is győzni tudott, ami a végső sikert jelentette.

Hazai pályán három legjobbját, Vlagyimir Kramnyikot, Szergej Karjakint és Alekszandr Griscsukot nélkülöző orosz együttes az utolsó fordulóban egyfajta „erődemonstrációt” tartott, 4-0-ra győzte le a három legjobbja, Fabiano Caruana, Wesley So és Hikaru Nakamura nélkül játszó amerikai csapatot. Az éltáblán Peter Szvidler nem tudott partit nyerni, Jan Nepomnjacsij és az újonc Vlagyimir Fedoszejev voltak a legjobb pontszerzők, de ne feledjük, hogy a 21 esztendős Fedoszejev sorsdöntő partit vesztett Li Chao ellen.

A két csapat kiemelkedett a mezőnyből, a harmadik helyért vívott küzdelemben a sikeresen rajtoló lengyelek önbizalmat szereztek, három vereségük ellenére fantasztikus eredményt értek el.

A XI. csapat-világbajnokság végeredménye:

H.

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

MP

Pont

1

Kína

*

2

2

16

24½

2

Oroszország

*

3

2

3

4

3

15

25

3

Lengyelország

1

*

3

3

3

12

20½

4

India

*

2

3

11

20½

5

Törökország

2

2

2

*

2

1

3

10

18½

6

Ukrajna

1

2

*

2

3

8

17½

7

Fehéroroszország

½

1

1

2

*

2

8

17½

8

Egyesült Államok

2

0

½

3

2

*

3

8

16

9

Norvégia

½

1

1

1

½

*

2

11

10

Egyiptom

½

½

1

1

½

1

*

0

9

Krétán a 21. csapat Európa-bajnokságon az azerbajdzsáni válogatott győzött.  Harmadszor nyerték meg a kontinensbajnokságot a címvédő, a rajtlistát vezető orosz csapat előtt, az ukránok lettek a harmadikok. Férficsapatunk a hajrában elszenvedett két veresége miatt leszorult a dobogóról. Hihetetlenül nehéz párosítást kaptak, a legjobbakkal csatáztak, az ötödik helyezés elismerést érdemelt.

A kontinensbajnokságon a sakkolimpiától eltérően sokkal tömörebb a mezőny, korábban kezdődnek a rangadók. A hajrában a mentális felkészültség döntő lehet, a legnehezebb pillanatokban is hideg fejjel kell gondolkodni a sakktáblánál ülőknek és a kapitányoknak is.

Válogatottunk a nagy versenyfutásban a legerősebb ellenfelekkel játszva, a várakozást túlteljesítve állt helyt, eredményei alapján érmet érdemelt volna! Feledtette a tavalyi bakui sakkolimpián elért gyengébb helyezést. Izlandot 3-1-re, Romániát 3,5-0,5-re győzte le. A hollandokkal 2-2 lett a meccs és következett a címvédő orosz együttes elleni szenzációs siker, a 2,5-1,5-ös győzelem. Az örményekkel négy döntetlen és a pihenőnap után a horvátok elleni „kiütéses” győzelemmel együttesünk az élről várhatta Azerbajdzsánnal a rangadót.

Egy kis megingás is elegendő volt, hogy az oly sokáig biztosan kézben tartott mérkőzés 3-1-es balszerencsés vereséggel érjen véget. A párosítás is kegyetlen volt együttesünkhöz, a gyengébb kezdés után feljavult, a „külső körön” előretört ukránok következtek. Az időzavar itt is végzetes volt, a minimális vereséggel csapatunk a hetedik helyre csúszott vissza. A nehéz lélektani helyzetben nagymestereink túltették magukat a nagy csalódáson és az angolok elleni elsöprő, 3,5-0,5-ös győzelemmel zárták szereplésüket.

 

Lékó Péter az éltáblások között messze a legerősebb ellenfelekkel mérkőzött meg, a 2775-ös performance-pontszáma és a + 11 Élő-pont hű tükre eredményes játékának. Erdős Viktor is megőrizte veretlenségét, Jan Nepomnjacsij elleni győzelme, az első fordulóban elért minőségáldozatos nyerése igazolta, hogy szerényebb Élő-pontszáma ellenére képes megoldani a taktikai táblasorrendből ráháruló nehéz feladatot, kitűnő eredményt ért el, + 13,7 Élő-pont.

Hat fordulón keresztül nagymestereink játszmát sem vesztettek. Az izgalmas hajrában kár volt Rapport Richárd megingásáért, az időzavarok miatt elvesztett három parti végül végzetesnek bizonyult a dobogós helyezésekért vívott ütközetekben, a performance-pontszámok mindenkinél pluszt mutattak. Almási a negyedik táblások versenyében bronzérmes lett. A mezőnyben csapatunknak a legmagasabb az ún. Berger-Sonneborn pontszáma, a legjobb nyolc ellenfél meccspontjainak és az ellenük elért eredmények szorzata. Kapitányként jól debütált az olimpiai ezüstérmes, két éve az Eb-n bronzérmes csapatunk tagja, Balogh Csaba.

 

Nyolc éven belül harmadszor lett kontinensbajnok Azerbajdzsán. A rajtlistán második azeriek az olaszoktól elszenvedett vereséggel rajtoltak, a harmadik körben a spanyolokkal szemben pontot vesztettek, „külső körön” törtek előre. A nyolcadik fordulóban az aranyéremért vívott csatában a címvédő orosz együttest 3-1-re legyőzve már az élen álltak, Ukrajna elleni 2-2 a bajnoki címet jelentette számukra. Nyerőemberük Rauf Mamedov volt, 9 partijából 8 pontot ért el, de az éltáblákon Sahriyar Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov is remekelt.

A bronzérmes, a rajtlistán harmadik ukrán csapat sokáig meglehetősen tisztes távolságból figyelhette az élcsoport küzdelmeit, hiszen a második fordulóban a hollandoktól, a negyedikben a törököktől kaptak ki. Kihasználva a párosítás adta esélyt három győzelemmel javítottak, majd a mieinket legyőzve, az azeriekkel szerencsés döntetlent játszva léphettek dobogóra. Nagy meglepetés a 14. helyre rangsorolt horvátok negyedik helyezése.

A 21. csapat Európa-bajnokság végeredménye:

H.

R.

Csapat

F.

  + 

  = 

  - 

 TB1 

 TB2 

 TB3 

 TB4 

 TB5 

1

2

Azerbajdzsán

9

6

2

1

14

230,0

25,0

174,0

136,25

2

1

Oroszország

9

7

0

2

14

217,5

22,0

185,5

138,00

3

3

Ukrajna

9

6

1

2

13

210,0

23,0

172,0

120,00

4

14

Horvátország

9

6

1

2

13

170,0

18,5

177,0

123,00

5

7

Magyarország

9

5

2

2

12

233,0

22,5

184,0

116,50

6

5

Izrael

9

5

2

2

12

172,0

20,0

173,5

114,50

7

20

Románia

9

5

2

2

12

166,5

20,5

175,5

110,50

8

9

Németország

9

4

3

2

11

208,5

21,0

171,0

102,00

9

10

Hollandia

9

5

1

3

11

180,5

20,0

179,5

109,25

10

8

Lengyelország

9

4

3

2

11

180,0

20,5

173,5

102,50

11

18

Törökország

9

5

1

3

11

170,0

19,5

168,5

101,00

12

6

Örményország

9

3

4

2

10

179,0

19,0

186,0

99,00

(40 csapat)

Az egyéni teljesítmények:

T.

Név

Élő

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Pont

J.

Átlag

Perf.

Élő+/-

1

Lékó Péter

2679

½

½

½

½

1

½

½

½

4,5

8

2734

2777

11,0

2

Erdős Viktor

2624

1

½

1

½

½

½

½

4,5

7

2663

2765

13,7

3

Rapport Richárd

2686

1

1

½

½

½

0

½

1

5,0

8

2658

2753

7,0

4

Almási Zoltán

2707

½

1

½

½

1

0

1

4,5

7

2616

2718

1,5

5

Berkes Ferenc

2661

½

1

½

1

0

1

4,0

6

2594

2719

4,6

Verőci Zsuzsa

 

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Vidit legyőzte Abduszattorovot, az utolsó forduló előtt ötös holtverseny az élen
2024. 01. 28.

Abduszattorov lépéselőnyben, a 11. forduló után félpontos előnnyel vezet
2024. 01. 27.

Abduszattorov és Gukesh az élen, Nepomnjacsij nyert Ding Liren ellen
2024. 01. 25.

A világossal játszók öt játszmát is nyertek, négyes holtversenyaz élen
2024. 01. 24.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog