Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Senki nem nyert annyi sakktornán, mint Karpov

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A sakkozás tizenkettedik világbajnoka, Anatolij Karpov hétfőn ünnepelte 60. születésnapját. Ősi riválisával, Garri Kaszparovval öt világbajnoki döntőt vívott, a szovjet válogatottal hatszor nyert olimpiai bajnoki címet, egyszer csapatvilágbajnok lett, míg négyszer az Európa-bajnok együttesnek is tagja volt. Kilencszer nyerte el az év legjobb sakkozójának megítélt Oscar-díjat. A statisztika szerint 166 versenyt nyert meg pályafutása során.

 

Anatolij Karpov 1951. május 23-án született az oroszországi Zlatousztban, az Urál hegység egy távoli városában. Négyévesen tanulta meg a sakkjáték szabályait, kilencéves korára már első osztályú játékos volt, tizenkét évesen pedig -  Mihail Botvinnik tanítványaként - már nagy tehetségként tartották számon. 15 éves korában szovjet sakkmesteri címet szerzett, 1969-ben Stockholmban ifjúsági világbajnok lett, 19 éves korában padig már nemzetközi nagymesteri címet kapott. 1975-ben játék nélkül lett világbajnok, miután az amerikai Robert Fischer visszautasította a FIDE javaslatát a világbajnoki döntő lebonyolításának menetrendjére, és ez rányomta a bélyegét egész pályafutására. Egyetlen nagymester sem diadalmaskodott annyi nagy tornán, mint Karpov. Újra és újra bizonyítania kellett, hogy igazi világelső, illetve világbajnoki címének elvesztése után ismételten megküzdött érte. 1973 és 1977 között nem volt igazi riválisa az év sakkozójának járó Oscar-díj odaítélésekor, 1979-1981 között is dominált, és még 1994-ben is az év legjobbjává választották.

Karpov 1973-ban megnyerte a leningrádi zónaközi döntőt, világbajnok-jelölti páros mérkőzésen Lev Polugajevszkijt (5,5-2,5), Borisz Szpasszkijt (7-4), majd Viktor Korcsnojt győzte le (12,5-11,5). Világbajnoki címét Korcsnojjal szemben kétszer védte meg, az 1978-as döntő Baguio Cityben a sakktörténelem egyik legviharosabb meccse volt, Karpov 16,5-15,5-re győzött. Három évvel később Meranóban már 11-7-es kiütéses győzelemmel verte vissza Korcsnoj címszerzési kísérletét. Karpov elsőségét három év múlva már honfitársa, a bakui zseni, Garri Kaszparov veszélyeztette, akivel hét év alatt öt világbajnoki döntőn csapott össze. Az elsőt, az 1984/85-ös párosmérkőzést hat győzelemig játszották volna. A csatározás 1984. szeptember 19-én kezdődött. Karpov megnyerte a harmadik, a hatodik, a hetedik, a kilencedik és a 23. játszmát, de a hatodik győzelmet nem tudta megszerezni. Kaszparov rendezte erősen megtépázott sorait, a 32., a 47. és a 48. játszmában megadásra kényszerítette Karpovot, és 5-3-ra szépített. A FIDE akkori elnöke, a Fülöp-szigeteki Florencio Campomanes a küzdő felek teljes kimerültségére hivatkozással - közel féléves csatározás után - 1985. február 15-én félbeszakította mérkőzést.

Óriási volt az értetlenség, hosszas tárgyalássorozat után a küzdő felek szeptemberben ültek újra sakkasztalhoz, ezúttal már a régi, 24 játszmás szisztéma szerint. Kaszparov megnyerte az első játszmát, Karpov a negyedikben egyenlített, az ötödikben átvette a vezetést. Előnyét egészen a tizenegyedik partiig őrizte, ekkor Kaszparov nyert, majd a tizenhatodik és a tizenkilencedik partiban aratott győzelmeivel az előnye két pontra nőtt. Karpov a 22. játszmában elért nyerésével szépített. A 24. összecsapáskor Karpov mindent egy lapra tett fel, támadott, de a 22 éves kihívó zseniálisan keresztezte világos királyszárnyi akcióját, a 13-11-es győzelemmel Kaszparovot a sakkozás tizenharmadik világbajnokaként ünnepelhették. Egy évvel később, a londoni-leningrádi helyszínnel megrendezett visszavágón Kaszparov 12,5-11,5-re nyert, 1987-ben Sevillában 12-12-vel védte meg világbajnoki címét. Karpov 1990-ben ismét megmérkőzött honfitársával, New York és Lyon volt a mérkőzés színhelye. Kaszparov az utolsó K-K mérkőzésen is 12,5-11,5-es győzelmet ért el.

Forrás: AFP/Samuel Kubani

Karpov a következő világbajnoki ciklusban meglepetésre az angol Nigel Short ellen 6-4-re elvesztette a világbajnok-jelölti párosmérkőzést. Kaszparov azonban - immár sokadszor - konfliktusba került Nemzetközi Sakkszövetséggel, így az angol sakkozóval a PCA (Profi Sakkozók Szövetsége) égisze alatt játszotta le a döntőt. Karpov ezzel újra lehetőséget kapott, hogy elvesztett - immár FIDE - világbajnoki címét visszaszerezze. Váratlan döntéssel a holland Jan Timmannal játszhatott világbajnoki döntőt, aki Short ellen elvesztette a világbajnok-jelölti döntőt. Karpovnak nem jelentett leküzdhetetlen akadályt a hollandok legjobbja, 12,5-8,5-re nyert. A FIDE döntésére az ismét világbajnok orosz nagymesternek a következő ciklusban világbajnok-jelölti döntőn kellett kvalifikálnia magát az újabb címmérkőzésre, Borisz Gelfandot 6-3-ra verte meg. 1995 novemberében Kirszan Iljumzsinovot választották a FIDE elnökévé, Karpov és az amerikai Gata Kamszky döntőjét a Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában, Elisztában rendezték meg. A konfliktusoktól sem mentes meccset Karpov 10,5-7,5-re nyerte meg.

Iljumzsinov elnök megreformálta a FIDE-világbajnokság lebonyolítását, a kieséses rendszerű 1997-es groningeni tornától távol maradt többek között Garri Kaszparov és Vlagyimir Kramnyik, holott ők csak az elődöntőtől kapcsolódtak volna be a küzdelembe. Karpov pedig privilégiumot kapott, legfőbb riválisainak távollétében csak döntőt kellett játszania. Az indiai Viswanathan Anand magabiztosan vette az akadályokat, a világbajnoki címért a pihent Karpovval 1998 januárjában vívott lausanne-i mérkőzésének alapszakasza 3-3-ra végződött, a rapid rájátszásban alulmaradt. Karpov a következő, 1999-es Las Vegas-i vb-n nem indult, helyette pereskedett a FIDE-vel. Az exvilágbajnok nem vállalta a részvételt Újdelhiben sem, de 2001-ben úgy gondolta, hogy hazai pályán, Moszkvában képes lesz visszahódítani címét. A kísérlet azonban kudarccal végződött, már az első fordulóban, a rapid rájátszásban kikapott a kínai Csang Peng-hsziangtól 3-1-re.

Pályafutása során Karpov több mint háromezer játszmát váltott különböző - egyéni, csapat, nemzetközi és hazai rendezésű - versenyeken. A szovjet válogatottal hatszor nyert olimpiai bajnoki címet, egyszer csapatvilágbajnok lett, míg négyszer az Európa-bajnok együttesnek is a tagja volt. Kilencszer nyerte el az év legjobb sakkozójának megítélt Oscar-díjat.

A sakk népszerűsítéséért tett erőfeszítései szintén kimagaslóak. Oroszország határain belül és kívül több mint ötven sakk-klubot alapított. A világon több mint húsz sakkiskola viseli a nevét. Több cikket és könyvet írt, válogatott játszmái és könyvei a világ több országában is kiadásra kerültek.

"Kaszparov belátta, esélye sincs arra, hogy befogjon" - Karpov-interjú 2006-ból

Karpov 2006-ban Miskolcon nyolcjátszmás rapid párosmérkőzést játszott Lékó Péterrel. A személyes találkozás alkalmával kérdeztük az exvilágbajnokot.
- Nagyon régen nem játszott már klasszikus gondolkodási idejű versenyen. Mi ennek az oka?
- Sajnos erre egyszerű a válasz, alig van verseny. A helyzet egyre rosszabb és rosszabb, ezen sürgősen változtatni kell. Összeszámoltam, hogy ebben az évben mintegy 56 sakkozót hívnak meg rangos versenyre. Ha azt számoljuk, hogy Topalov, Anand, mondjuk a négy-öt legjobb tornára is meghívást kap, akkor a többiek közül mintegy harmincan számíthatnak még egy-egy rangos versenyen való részvételre. Svájci rendszerű viadalokon való részvételem szóba sem jöhet, így maradnak a rapid tornák, hogy a formámat megőrizhessem. Érthető öröm volt számomra többek között Tallinban, a Keresz-emlékversenyen elért első helyem, a zürichi tornagyőzelmem a 166. volt a sorban, azt hiszem, hogy ezt a világrekordot senki nem tudja megdönteni. Kaszparov már régen nem számolja a győzelmeit, mert belátta, hogy esélye sincs arra, hogy befogjon.

- Fantasztikus pályafutásának is voltak keserű pillanatai, olyan játszmák, amelyek sorsdöntőnek bizonyultak.
- Sok ilyen volt. Nehéz elfelejteni a sevillai, 1987-es világbajnoki döntő utolsó partiját, remivel visszahódíthattam volna a címet Kaszparovtól. Minden másképp alakult volna, ha az első Kaszparov elleni meccsemen megnyerem a 41. partit, láttam a nyerést, de időzavarban biztosra akartam menni, aztán még a függőelemzésünk sem sikerült.

Forrás: Verőci Zsuzsa

- Melyik tornagyőzelmére a legbüszkébb?
- Feltétlenül az 1994-es linaresi sikeremre, két és fél ponttal előztem meg Kaszparovot, a tizennégy résztvevős szuperversenyen tizenegy pontot gyűjtöttem. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Kaszparov ellen nyert állást remiztem el, így akár még nagyobb is lehetett volna ez a különbség. Azt hiszem, hogy ez is világrekord, ezt a teljesítményt is nehéz lesz felülmúlni. A performance-teljesítményem közel 2980 körül volt, és nem szabad elfelejteni, hogy ekkor még az Élő-pontok nem inflálódtak.

- Számtalan nemzetközi szervezetben visel fontos funkciót, a világ számos országában Karpov-sakkiskolák működnek. 2005 nyarán még arról hallottunk, hogy a FIDE elnöki funkcióért is harcba száll.
- Nagyra becsülöm a FIDE elnökét, Kirszan Iljumzsinovot, de a csapata nem méltó a feladathoz. Úgy éreztem, hogy igazi programmal, hathatós szponzorok segítségével sokat tehetek a sakkozás jelenéért és jövőjéért. Akkoriban nagyon sok telefont kaptam, bátorítást, és egyúttal már a különböző funkciókra vágyók hívását is. Be kellett látnom, hogy az egyre erősödő harc közepette nagyon sok mindenről le kellett volna mondanom, ezért visszakoztam. Sok a tennivalóm, nemrég jelent meg az 59. sakk-könyvem, számos tervem vár megvalósításra. Remélem, hogy a sakk igazi szponzorokat talál, jól kidolgozott világbajnoki rendszer és számos nagy verseny segíti a népszerűsítést.Anatolij Karpov négy évvel később harcba szállt a FIDE elnöki posztért. Karpov és csapata a sakkozás vélt krízise miatt kezdte kampányát. Szövetségek vezetőivel, munkatársaival, sakkozókkal, szervezőkkel, szponzorokkal folytattak tárgyalásokat, és azt hirdették, a sakk csak akkor virágozhat fel, ha a FIDE teljes vezérkarát és apparátusát lecserélik.

Az orosz exvilágbajnok tisztában volt azzal, hogy egy nagy sakkozó nem válik azonnal jó vezetővé is, profi menedzserekre van szükség ahhoz, hogy a sportág is igazán profi legyen. Élvezte az ősi rivális, Garri Kaszparov és a világranglistát vezető norvég Magnus Carlsen támogatását is. A vezető játékosokkal állandó párbeszédet ígért, a világbajnoki cím tekintélyének helyreállítása mellett átlátható, hosszú időszakra érvényes világbajnoki rendszert garantált volna.

Forrás: AFP

A sakkolimpia idején Hanti-Manszijszkban megtartott elnökválasztó közgyűlés nem nélkülözte a viharos pengeváltásokat, ebben az exvilágbajnok Garri Kaszparov játszotta a főszerepet. Egyenkénti szavazás döntött, hogy a jelenlevő küldötteknek van-e szavazati joguk. Az elnyúló procedúra után kezdődött meg a voksolás, ami az előzetes várakozásokat igazolta, Kirszan Iljumzsinovot 95-55 arányban választották meg újabb négyéves ciklusra a sakkdiplomácia első számú irányítójának.

Anatolij Karpov pályafutása egyik leghíresebb játszmáját az 1994-es linaresi szuperversenyen a bolgár Veszelin Topaloval vívta, háromszor is bástyát áldozott. Karpov a FIDE világbajnokaként a tizennégy résztvevős tornán tizenegy pontot szerzett, két és fél ponttal előzte meg a PCA világelsőjét, Garri Kaszparovot.

Anatolij Karpov (2745) - Veszelin Topalov (2660)
Angol megnyitás [A33]

1.d4 Hf6 2.c4 c5 3.Hf3 cxd4 4.Hxd4 e6 5.g3 Hc6 6.Fg2 Fc5 7.Hb3 Fe7 8.Hc3 0-0 9.0-0 d6 10.Ff4

A másik szokásos lépés 10.Fg5, amelynek célja a d6-ra korai nyomást gyakorolni. A d6 és e6 gyalogok elleni harcban világos gyakran cseréli sötéten mozgó futóját az f6 huszárért.

10...Hh511.e3!

A szokásos megközelítés világosnak kis előnyt ad: 11.Fe3 He5 12.c5 d5 13.Fd4 Hc6 14.e4. 11.Vd2 Hxf4 12.gxf4 is praktikus kipróbálásra vár (12.Vf4 is kis előny). Az én elképzelésem azonban a legvonzóbb. Világos kinyitja az e vonalat a még nagyobb nyomásért. A c4 és f4 gyalogok szintén őrzi a d6 és e6 gyalogot

11...Hxf4 12.exf4 Fd7 13.Vd2 Vb8

Nehéz lenne jobb mezőt találni a vezér számára.

14.Bfe1!

A futó ütésben lesz f4-f5 áttörés után ezért sötétnek ezt meg kell előznie, ezt azt jelenti, hogy meg kell gyengítenie a királyszárnyi gyalogszerkezetet. Egyelőre ez ártalmatlannak tűnik, hiszen valamennyi világos tiszt a másik szárnyon van.

14... g6 15.h4! a6

Jóllehet a világos huszárok messze vannak a királytól, 15...h5 a körülmények között túlzottan is merésznek tűnik. Világos áttörhet a király irányába 16.Bad1 Bd8 17.f5! gxf5 18.Vh6-tal, komoly szándékkal.

16.h5! b5 17.hxg6 hxg6 18.Hc5! dxc5

A futó ellépésére, 18...Fe8-ra világosnak két kitűnő lehetősége is lenne: 19.Hxa6 Bxa6 20.cxb5 Bb6 21. bxc6 és (nekem jobban tetsző) 19.Hxe6!? fxe6 20.Bxe6 Bf6 21.Bae1 Bxe6 22.Bxe6 Ff7 23.Ve3 Vc8 24.Fxc6.

19.Vxd7 Bc8

Forrás: [origo]

20.Bxe6!!

Világos elgondolásának poénja. Tornádóként a világos bástya darabokra tépi szét a sötét állást.

20... Ba7 21.Bxg6+! fxg6 

Sötét nem tudja visszautasítani az áldozatot, hiszen fonalasan veszít pl.: 21...Kf8 22.Vh3 fxg6 23.Vh8+ Kf7 24.Fd5 matt, vagy 21...Kh722.Vh3+ Kg6 23.Fe4+ Kg7 24.Vh7.

22.Ve6+ Kg7 23.Fxc6 Bd8 24.cxb5 Ff6 25.He4 Fd4 26.bxa6

Világosnak két másik út is rendelkezésére állt döntő előny megszerzésére: 26.Vg4 axb5 27.f5 Bd6 28.Hxd6 Vxd6 29.Fb5 Bf7 vagy 26.f5 gxf5 27.Vxf5 teljesen szétrombolva a sötét király védelmét. Érdekes lehet egy másik változat is: 26.Kg2 axb5 27.Bh1 Bh8 28.Bxh8 Vxh8 29.Fe8!.

26...Vb6 27.Bd1 Vxa6

Forrás: [origo]

28.Bxd4!!

Egy játszmában a harmadik bástyaáldozat. Igazán ritka eset, különösen ilyen magas szintű versenyen.

28... Bxd4 29.Vf6+ Kg8 30.Vxg6+ Kf8 31.Ve8+ Kg7 32.Ve5

Könnyebb nyerés volt 32.Hxc5 Bd1+ 33.Kh2 Vf1 34.Ve5+ Kh6 35.Vg5+ Kh7 36.Fe4+ Kh8 37.Vh5+ Kg7 38.Ve5+, de nem volt elegendő idő megtalálni a korrekt sakkok sorozatát.

32...Kg8 33.Hf6+ Kf7 34.Fe8+ Kf8 35.Vxc5+ Vd6 36.Vxa7 Vxf6

Érdekes védekezés volt a pattmotívumra  épített 36... Bd1+ 37.Kg2 Bg1+, de 38.Kh3 (38.Kxg1?? Vd1+ 39.Kg2 Vh1+! 40.Kxh1 patt) 38... Bh1+ 39.Kg4 Bh4+ 40.Kg5 és világos nyer.

37.Fh5 Bd2 38.b3 Bb2 39.Kg2 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A negyedik parti is döntetlen a sakk-vb-jelölti döntőn

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban a hatjátszmás sakkvilágbajnok-jelölti döntő negyedik partija is döntetlennel ért véget. Az izraeli Borisz Gelfand vezette a világos bábukat, az angol megnyitású partiban az orosz Alekszandr Griscsuk a 18. lépés után fogadta el ellenfele remiajánlatát.

 

A pihenőnap után a negyedik játszmával folytatódott az orosz Alekszandr Griscsuk és az izraeli Borisz Gelfand párharca. A nagy tét, hogy a sakkvilágbajnok-jelölti győztese az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója lesz, egyre inkább rányomja bélyegét a meccsre. Minden lépésnek fokozott jelentősége van, a bonyodalmakhoz vezető megnyitási változatokat elkerülik a nagymesterek.

Az angol megnyitású összecsapás során Gelfand békés folytatás mellett döntött, Griscsuk sem kerülte el a cseréket. A kiegyenlített állásban csak 18 lépésig tartott a parti, Gelfand békekötési ajánlatát Griscsuk azonnal elfogadta. Kedden Griscsuké a kezdés joga.

A világbajnok-jelölti párosmérkőzés negyedik játszmája:
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás,18)

A párosmérkőzés állása:
Alekszandr Griscsuk - Borisz Gelfand  2 - 2
(Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 49)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás, 58)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 14)

Ha a hatjátszmás döntő 3-3-ra végződne, akkor új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a "hirtelen halál" játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

Gelfand,B (2733) - Griscsuk,A (2747)
Angol megnyitás [A37]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.Hc3 e5 4.g3 g6 5.Fg2 Fg7 6.d3

A párharc második játszmájában [6.a3 Hge7 7.b4 d5 8.cxd5 Hxd5 9.Hg5 Hc7 10.d3 cxb4 11.axb4 e4 12.Hgxe4 f5 13.Fg5 Fxc3+ 14.Kf1 Vd4 érdekes változat került terítékre. Igazi csatát láttunk, amely az 58.lépés lett döntetlen.

6...Hge7 7.a3 d6 8.Hd2 0-0 9.Bb1 h6

Ravasz lépés, megakadályozta a 10.b4 lehetőséget a 10...e4! 11.Hcxe4 f5! változat.

10.0-0 a5 11.Hd5 Fe6 12.Hxe7+ Vxe7 13.He4 Kh8 14.Hc3 Vd7 15.Fd2 Bab8 16.Vc1 h5 17.Fh6 Fh3 18.Be1 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Villámremi a sakk-vb-jelölti döntőben

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban, a sakkvilágbajnok-jelölti döntő harmadik játszmája 14 lépésben remivel végződött. Az orosz Alekszandr Griscsuk játszott világossal, az izraeli Borisz Gelfand a kilencedik lépésben újított, gyalogot áldozott. Kielégítő ellenértéket kapott, a békekötést Griscsuk ajánlotta. Három döntetlen után hétfőn játsszák a hatjátszmás döntő negyedik partiját, Gelfand lesz a világos.

 

Érdekesen kezdődött, csalódást okozóan ért véget a világbajnok-jelölti döntő harmadik összecsapása. Az orosz Alekszandr Griscsukot, de a játszmát élőben figyelő és kommentáló nagymestereket is alaposan meglepte az izraeli Borisz Gelfand kilencedik lépésben hozott gyalogáldozata. Sötét meggyorsította haderejének fejlesztését, Griscsuk jelentős időhátrányba is került. Az orosz sakkozó ezúttal sem volt igazán harcos kedvében, a 14. húzását követően maga kínálta a békekötést. A párharc első félidejében három döntetlent láttunk, csak remélhetjük, hogy a második körben nagyon küzdelemre kényszerítik egymást a nagymesterek.

A világbajnok-jelölti döntő harmadik játszmája:
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 14)

A világbajnok-jelölti döntő állása:
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand  (izraeli, 2733) 1,5 - 1,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen)

Ha a hatjátszmás döntő 3-3-ra végződne, akkor  új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a "hirtelen halál" játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

Griscsuk,A (2747) - Gelfand,B (2733)
Vezércsel [D53]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Fg5

A párharc első partijában Alekszandr Griscsuk az 5.Ff4-es változat mellett döntött.

5...h6 6.Fxf6 Fxf6 7.Vb3

Világossal leggyakrabban a 7.e3-as varit játsszák.

7...dxc4 8.Vxc4 0-0 9.g3

Világos elfoglalhatja a centrumot 9.e4-gyel, de az adatbázisban található Timman-Beljavszkij parti is bizonyította, hogy sötétnek kielégítő játéka van a 9...b6 10.e5 Fe7 11.0-0-0 Fb7 12.Fd3 Vd7 13.Fe4 Fxe4 14.Hxe4 Vc6 15.Vxc6 Hxc6 16.a3 Bfd8 folytatásban.

Forrás: [origo]

9...b5!

Gelfand és stábjának újítása. A gyalogáldozattal sötét felgyorsítja haderejének fejlesztését. Griscsuk láthatóan meglepődött, jelentős időhátrányba került, de a kihívást elfogadta, leütötte az áldozatul kínált gyalogot.

10.Vxb5

Gyengébb a 10.Hxb5 Fa6 11.Va4 c5 12.Bd1 (12.Fg2 Vb6 13.Ha3 cxd4 14.Hd2 Fb7 15.He4 Fe7 16.Hc4 Vc7 17.0-0 f5) 12...Vb6 13.e3 Fb7 folytatás.

10...Hd7

Villámgyors válasz.

11.Fg2 c5

Az izraeli nagymester is eltűnődött. A másik lehetősége 11...Bb8 12.Va4 c5 13.0-0 Hb6 14.Va5 cxd4 15.He4 Fb7 16.Hxf6+ Vxf6 17.Bfd1 d3 18.Bxd3 Vxb2 19.Be1 Hc4 volt.

12.0-0

Griscsuk elkerülte a 12.dxc5 Bb8 13.Va4 Bxb2 14.He4 Fe7 15.Va3 Bb8 16.Bd1 Vc7 változatot, ami kiegyenlítéshez vezetett volna.
12...Bb8 13.Va4 a5 14.dxc5 és Griscsuk ajánlatára döntetlen a parti. Sötétnek a 14...Hxc5 15.Vc2 Vb6 16.Bab1 Fa6 17.Bfd1 Bfd8 folytatásban elegendő kompenzációja van a gyalogért. Világosnak a 14.He4 cxd4 15.Hxf6+ Hxf6 16.Vxd4 Fa6 17.b3 Fxe2 18.Bfc1 változat némi esélyt kínált volna.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hoang Thanh Trang nyerte a rapidsakk-Eb-t

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Nagy magyar sikerrel fejeződött be a grúziai Kutaisziben a rapid Európa-bajnokság. Hoang Thanh Trang a 11 fordulós, svájci rendszerű viadalon 9 pontot gyűjtve Európa-bajnok lett. A 74 fős mezőnyben nagymesternőnk a rajtlistán a kilencedik volt, de remek versenyzéssel nagyszerű eredményt ért el.

 

A 11 fordulós svájci rendszerű rapid Európa-bajnokságon 12  ország 74 sakkozónője vett részt. A viadalt Kutaisziben, a sakkozás hetedik világbajnoknőjének, Maja Csiburdanidzének a szülővárosában rendezték meg. A Tbilisziben május 18-án befejeződött Európa-bajnokság érmesei, a litván Viktorija Cmilyte, a bolgár Antoaneta Sztefanova és az örmény Elina Danieljan nem játszottak.

Játszmánként 15-15 perc gondolkodási idejük volt a résztvevőknek és lépésenként még 10-10 másodperc bónuszidővel is gazdálkodhattak. A magyar színeket képviselő Hoang Thanh Trang villámrajtot vett, ötös nyerősorozattal kezdett. Az első játéknap hat fordulója után félpontos előnnyel vezetett.

Trang a mai játéknapon győzelemmel folytatta szereplését, majd a grúz Nana Dzagnidzétől vereséget szenvedett. Egy pillanatra átengedte a vezetést a táblázaton, de az ukrán Inna Gaponenko elleni nyeréssel jobb performance-pontszámmal ismét éllovasként várhatta a hajrát. Taktikus remit követően - riválisa, Dzagnidze tisztelőnnyel egylépéses mattot nézett el - következett a sorsdöntő parti az első helyen rangsorolt orosz Nagyezsda Koszincevával szemben.

A vezérgyalog megnyitás ismét jó szolgálatot tett, az olimpiai bajnoknő kissé hátrányosabb állásban kiskombinációval elnézte bástyáját, azonnal kapitulált. Hoang Thanh Trangot rapid Európa-bajnokként köszönthették! Tavaly Varsóban Almási Zoltán diadalmaskodott, rapid sakkozásban a kontinensen nagymestereink a legjobbak.

Hoang Thanh Trang eredményei:
Hoang Thanh Trang - Salome Csohonelidze (grúz, 2043) 1 - 0
Inga Hurcilava (grúz, 2286) - Hoang Thanh Trang 0 -1
Hoang Thanh Trang - Nelly Aginjan (örmény, 2284) 1 - 0
Meri Arabidze (grúz, 2277) - Hoang Thanh Trang 0 - 1
Hoang Thanh Trang - Tatjana Koszinceva (orosz, 2559) 1 - 0
Inga Csarhalasvili (grúz, 2373) - Hoang Thanh Trang döntetlen
Hoang Thanh Trang - Maka Purceladze (grúz, 2352) 1 - 0
Nana Dzagnidze (grúz, 2557) -Hoang Thanh Trang 1 - 0
Hoang Thanh Trang -Inna Gaponenko (ukrán, 2455) 1 - 0
Salome Melia (grúz, 2444) - Hoang Thanh Trang döntetlen
Hoang Thanh Trang - Nagyezsda Koszinceva (orosz, 2567)  1 - 0

Az Európa-bajnokság végeredménye:
1. Hoang Thanh Trang (magyar, 2456) 9 pont
2. Salome Melia (grúz, 2444) 8
3. Lilit Mkrtchian (örmény, 2468) 8
4. Jevgenyija Ovod (orosz, 2404) 8
5. Anna Muzicsuk (szlovén, 2537) 8
6-11. Nagyezsda Koszinceva (orosz, 2567), Nana Dzagnidze (grúz, 2557), Bela Hotenasvili (grúz, 2470), Inna Gaponenko (ukrán, 2455), Marina Romanyko (orosz, 2387) és Keti Csacsalasvili (grúz, 2280) 7,5
12-16. Inga Csarhalasvili (grúz, 2373), Natalija Zsukova (ukrán, 2428), Marija Muzicsuk (ukrán, 2473), Nino Bacsiasvili (grúz, 2399) és Lilit Galojan (örmény, 2377) 7

Komment 0 | Reblog! 0 |

Gelfand és Griscsuk másodszor sem bírt egymással

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Kazanyban zajló sakkvilágbajnok-jelölti döntő második játszmája 58 lépés után döntetlennel ért véget. Az izraeli Borisz Gelfand vezette a világos bábukat, az angol megnyitású partiban az orosz Alekszandr Griscsuk kedvezőbb esélyű állást ért el. Gelfand ezúttal is jól védekezett, kiharcolta a pontosztozkodást. A hatjátszmás finálé harmadik összecsapását 1-1-nél szombaton játsszák.

 

A világbajnok-jelölti döntő második partijában is az orosz Alekszandr Griscsuk esélyei voltak kedvezőbbek. Az angol megnyitású játszmára jól felkészült szekundánsaival, csapatának egyik ütős embere a négyszeres olimpiai bajnok Peter Szvidler.

Az anyagi egyensúly felborulását követően nehéz volt az állást értékelni, s még nehezebb volt a nagymesterek dolga, hiszen a sakktábla mellett az elemzőprogramok helyett intuitív megérzéseikre, rutinjukra támaszkodhattak. Griscsuk két könnyűtisztje harcolt az izraeli Borisz Gelfand bástyájával szemben, világosnak a h szabadgyalogja adott reális menekülési esélyt.

Griscsuk időzavarban nem talált nyerést ígérő folytatást, Gelfand a partit követő rövid sajtótájékoztatón úgy értékelte, hogy ellenfelének az időkontrollt követően már nem volt győzelmet ígérő esélye.

Ha a hatjátszmás döntő 3-3-ra végződne, akkor  új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a "hirtelen halál" játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

A világbajnok-jelölti döntő második játszmája:
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás, 58)

A világbajnok-jelölti döntő állása:
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand  (izraeli, 2733) 1 - 1 (döntetlen, döntetlen)

Gelfand,B (2733) - Griscsuk,A (2747) 
Angol megnyitás [A37]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.Hc3 e5 4.g3 g6 5.Fg2 Fg7 6.a3 Hge7 7.b4 d5

Óvatosan kell bánni a gyalogáldozat elfogadásával. 7...cxb4 8.axb4 Hxb4 9.Fa3 Hbc6 10.Hb5 0-0 11.Fd6 után nem könnyű sötét haderejének fejlesztése, világosnak bőséges ellenértéke van az áldozott gyalogért.

8.cxd5 Hxd5 9.Hg5 Hc7

Alekszandr Griscsuk villámgyorsan lépett, Borisz Gelfand felé jelzés, hogy a varit szekundánsaival alaposan elemezte.

10.d3 cxb4 11.axb4 e4

Gyalogot rabolni tilos. 11...Hxb4 12.Vb3 Ve7 13.Fa3 a5 14.Fxb4 axb4 15.Bxa8 Hxa8 16.Va4+ Vd7 17.Vxb4 folytatás világosra lett volna előnyös.

12.Hgxe4 f5 13.Fg5 Fxc3+ 14.Kf1 Vd4

Eddig Griscsuk nagyon magabiztos volt, most eltűnődött.

15.Hxc3 Vxc3

Forrás: [origo]

16.Ff4 Hb5 17.Bc1 Vf6 18.Bc5 a6 19.Fxc6+ bxc6 20.Fe5 Vf8 21.Vc1 Fd7 22.Fxh8 Vxh8

Griscsuk két könnyűtisztje harcolt világos bástyájával szemben. A pozíció dinamikus egyensúlyban, de a parti tétje mindkettőjük számára nagy feszültséget jelent.

23.Ve3+ Kf7 24.Be5 Vf8 25.h4 h5 26.Vf4 Vd6 27.Kg2 Kf6 28.Be4 Vxf4 29.Bxf4

A vezércsere után sötét állása kedvezőbb.

Forrás: [origo]

29...Fe6 30.Bc1 Ke7 31.f3 Kd6 32.Kf2 Bb8 33.e4 Hc7 34.g4 fxg4 35.Bf6 gxf3 36.Bxg6 Bxb4 37.Bh6 a5 38.Bxh5 a4 39.Bhc5 Fd7 40.Kxf3 He6 41.B5c4

Az időkontroll utáni első lépés gyanúsnak tűnt. 41.Ba5 c5 42.h5 Bb2 (42...Hd4+ 43.Ke3 Fb5 44.Ba8 Bb3 45.e5+ Kd5 46.Bd8+ Ke6 47.Bxc5 Bxd3+ 48.Ke4) 43.Ba6+ Ke7 44.Bh1 volt a helyes folytatás.

41...c5 42.h5 Bb2 43.Bh1 Hd4+

Griscsuk hosszasan tűnődött. A következő időkontrollig, a 60. lépésig csak 15 perce maradt. A 43...a3 44.h6 a2 45.Ba1 Fb5 46.h7 Hg5+ 47.Kf4 Hxh7 48.Bc3 Fe8 49.e5+ Kd5 50.Ba3 Hf8 51.B3xa2 He6+ 52.Ke3 Bb4 folytatás esélyeit értékelnie kellett, s nem nyerte el tetszését.

44.Ke3 Fe6 45.e5+

Gelfandnak számolnia kellett a 45.Bxa4 Ke5 46.Bxd4 cxd4+ 47.Kf3 Bb8 48.h6 Bf8+ 49.Kg3 Bh8 50.h7 Ff7 51.Bh6 Fe8 52.Kf3 változatot, nem látni, hogy sötét miként tudná állását erősíteni.

45...Kxe5 46.Bxc5+ Fd5

Forrás: [origo]

47.Bxd5+ Kxd5 48.h6

Világos időmilliomos volt, 31 perc sötét 3 percéhez képest. A döntetlen végeredményt borítékolhattuk.

48...Be2+ 49.Kf4 He6+ 50.Kg3 Hf8 51.h7 Hxh7 52.Bxh7 a3 53.Kf3 Be1 54.Ba7 Ba1 55.Ke3 a2 56.Ba5+ Kc6 57.Kd4 Kb6 58.Ba8 Kb7 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Griscsuk és Gelfand 49 lépés után kötött békét

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban, az orosz Alekszandr Griscsuk és az izraeli Borisz Gelfand hatjátszmás sakkvilágbajnok-jelölti döntőjének első partija 49 lépésben döntetlennel ért véget. Griscsuk vezette a világos bábukat, minimális előnyét Gelfand pontos védekezése miatt nem tudta győzelemig fokozni.

 

Kazanyban Alekszandr Griscsuk világossal játszva először nyerte meg a megnyitáselméleti párbajt. Az örmény Levon Aronjan és honfitársa, Vlagyimir Kramnyik elleni párharcaiban sem törekedett előny megszerzésére, sötéttel pedig nem kis nehézségek árán harcolta ki a döntetlent a klasszikus gondolkodási idejű partikban, biztosítva továbbjutását a rájátszásban elért egy-egy győzelmével.

Borisz Gelfandnak a látszólag egyszerű állásban 14.Fg5 után rá kellett döbbennie, hogy nem sikerült kiegyenlítenie, egy órát használt fel a 14 lépésre. A videón is jól láthattuk Gelfand gondterhelten ráncolt homlokát, meglehetősen ideges reakcióit.

Az 1999-es Las Vegas-i kieséses rendszerű világbajnokság győztese, az orosz Alekszandr Halifman volt az egyik kommentátor, és korán temette Gelfandot, aki láthatóan nem készült a varira. Griscsuk időelőnyét gyorsan eltékozolta, Halifman is megváltoztatta véleményét, s remit jósolt.

Griscsuk kis előnyt szerzett, vezérszárnyi gyalogtöbbletével nyomult előre, de Gelfand királya időben érkezett. A bástyavégjáték már remi volt, 49 lépés után békét is kötöttek. Pénteken ellenkező színelosztással játsszák a második partit.

A világbajnok-jelölti döntő első játszmája:
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 49)

Griscsuk,A (2747) - Gelfand,B (2733)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.Bc1 c5 7.dxc5 Fxc5 8.e3 Hc6 9.a3 d4 10.exd4 Hxd4 11.b4 Hxf3+ 12.Vxf3 Fd4 13.Hb5 e5 14.Fg5 A

Alekszandr Griscsuk a 2004-ben a dán Peter Heine Nielsen és a szlovén Alekszandr Beljavszkij parti nyomán haladt.

14...Be8

Beljavszkij a 14...e4 15.Vg3 h6 (15...Hh5 16.Vh4 Ff6 17.Fxf6 Hxf6 18.c5) 16.Bd1 hxg5 17.Bxd4 Fd7 18.Fe2 a5 19.0-0 axb4 20.axb4 folytatásban hátrányba került.

15.Fxf6 e4

Világos előnyéhez vezetett a 15...Vxf6 16.Vxf6 gxf6 17.Hxd4 exd4+ 18.Kd2 folytatás.

16.Fxd8 exf3+ 17.Kd2 Bxd8

Gelfand jól látta, hogy a 17...Fxf2 18.Fg5 f6 19.Hd6 Be6 20.c5 Kf8 21.Ff4 g5 22.Fg3 Fe3+ 23.Kc2 Fxc1 24.Kxc1 Be3 25.gxf3 Bxa3 26.Kb2 Bxf3 27.Fc4 változatban világos döntő fölénybe került volna.

18.Hxd4 Bxd4+ 19.Kc3

Hosszas gondolkodás után. 19.Ke3 fxg2 (19...Bd6 20.Kxf3 Bf6+ 21.Ke3 Fd7 22.f3 Be8+ 23.Kf2 Bd6 24.c5 Bd2+ 25.Kg3 Be6 26.h4) 20.Fxg2 Bh4 21.Bhd1 Fe6 22.Bd4 Bxh2 23.Fxb7 volt a másik lehetőség.

19...fxg2 20.Fxg2 Bg4 21.Bhd1 Fe6 22.Fxb7 Bxc4+ 23.Kb2 Bxc1 24.Bxc1 Bd8 25.Kc3 Kf8 26.b5

Világosnak a vezérszárnyi gyalogtöbblet némi esélyt adott.

26...Ke7 27.a4 Bd6 

Forrás: [origo]

28.a5 Kd8 29.b6 Fc8

Gelfand pontosan védekezett.

30.Fxc8 Kxc8 31.Kb4+ Kb8 32.bxa7+ Ka8 33.Bc8+ Kxa7 34.Bc7+ Ka6 35.Bxf7 Bg6 36.h3 Bg2 37.f4 Bg3 38.f5 h5 39.h4 Bg4+ 40.Kc5 Bxh4 41.Bxg7 Bf4 42.Bg6+

Remi volt a 42.Bg5 h4 43.Bh5 h3 44.Kd6 h2 45.Ke6 Be4+ 46.Kf7 Be2 47.f6 Kb7 48.Kf8 Bf2 49.f7 Ka6 változat is.

42...Kxa5 43.Bg5 h4 44.Bh5 h3 45.Kd6 h2 46.f6+ Kb6 47.Ke6 Bf2 48.f7 Be2+ 49.Kf6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Hoang Thanh Trang mégis játszhat a sakkvébén

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Tbilisziben befejeződött a nőisakk Európa-bajnokság. Két Európa-bajnoki ezüstérem után a litván Viktorija Cmilyte aranyérmes lett, nyolc győzelemmel, két remivel és egy vereséggel ért célba. A bolgárok exvilágbajnoknője, Antoaneta Sztefanova végzett a második helyen, bronzérmesként az örmény Elina Danieljan zárta szereplést. Tizennégyen kvalifikálták magukat a jövő évi kieséses rendszerű világbajnokságra. Az egyetlen magyar induló, Hoang Thanh Trang az utolsó játéknapon remizett, 19. lett a 130 fős mezőnyben, de a tavalyi Eb-ről az előtte végzettek közül hatan már továbbjutottak, így nagymesternőnk is játszhat a vb-n.

 

Viktorija Cmilyte 2003-ban az aranyéremért vívott meccset elvesztette a svéd Pia Cramlinggal szemben. Tavaly Cmilyte a sorsdöntő utolsó fordulót félpontos előnnyel kezdhette, Cramlinggal játszott, a partit elbukta, másodszor is meg kellett elégednie az ezüstéremmel a svéd nagymesternő mögött. Viktorija a grúz fővárosban rajt-cél győzelmet aratott.

Ötös nyerősorozattal indított, majd Sztefanovától vereséget szenvedett. A vesztés után hetes holtversenyben vezetett, két fordulón keresztül a grúz Bela Hotenasvili tartotta vele a lépést, de Viktorija beleerősített, és magabiztosan szerezte meg az aranyérmet. Performance-pontszáma 2692(!), 24,3 Élő-pontot is gyűjtött a 20 ezer eurós első díj mellé.

Gyengébb eredmények után ismét bizonyított a bolgárok exvilágbajnoknője, Antoaneta Sztefanova. 2002-ben hazai pályán, Várnában nyert Eb-t, a Tibilisziben megszerzett ezüstérme is fényesen csillog, 15 ezer euró a díja. Az örmény Elina Danieljan bronzérme nagy siker, de minden dicséretet megérdemel az idősebb korosztályba tartozó orosz Szvetlana Matvejeva remek hajrája is, mindketten 9-9 ezer euróval gazdagodtak. Az orosz olimpiai aranyérmes csapatból Tatjana és Nagyezsda Koszinceva sem villogott, míg az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk újabb fiaskót szenvedett el.

Az egyetlen magyar résztvevő, Hoang Thanh Trang négy győzelemmel, hat döntetlennel és egy vereséggel zárta szereplését. Játékerejével nincs gond, de nyitásai egyre inkább sebezhetőek.

Még jóval gyengébb játékosok ellen is kapaszkodnia kellett sötéttel, egy megjavított repertoárral a legjobbaknak változatlanul méltó ellenfele lehetne. Viktorija Cmilyte, Antoaneta Sztefanova, Tatjana és Nagyezsda Koszinceva, Anna Muzicsuk és Pia Cramling a tavalyi Eb-ről már kvalifikálta magát a vb-re, így nagymesternőnk is kiharcolta a szereplés jogát a jövő évi Hanti-Manszijszkban megrendezendő kieséses rendszerű világbajnokságon.

Az élcsoportban az utolsó forduló párosítása:
Viktorija Cmilyte (litván, 2504, 8,5) - Szvetlana Matvejeva (orosz, 2380, 7,5)  döntetlen
Elina Danieljan (örmény, 2506, 7,5) - Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2506, 8)  döntetlen
Anasztazia Bodnaruk (orosz, 2419, 7) - Tatjana Koszinceva (orosz, 2559, 7) döntetlen
Bela Hotenasvili (grúz, 2470, 7) - Anna Muzicsuk (szlovén, 2537, 7)  döntetlen
Katyarina Lahno (ukrán, 2530, 7) - Ketevan Arahamija-Grant (skót, 2462, 7) döntetlen
Lela Javahasvili (grúz, 2454, 7) - Nagyezsda Koszinceva (orosz, 2567, 6,5) döntetlen
Sopiko Huhasvili (grúz, 2421, 6,5) - Pia Cramling (svéd, 2468, 6,5)  döntetlen
Christina-Adela Foisor (román, 2414, 6,5) - Anna Usenyina (ukrán, 2468, 6,5) 1 - 0
Marina Romanyko (orosz, 2387, 6,5) - Hoang Thanh Trang (magyar, 2456, 6,5)  döntetlen
Hayala Abdulla (azeri, 2168, 6,5) - Inna Gaponenko (ukrán, 2455, 6,5)  döntetlen
Natalija Pogonyina (orosz, 2448, 6,5) - Nazi Pajkidze (grúz, 2408, 6,5)  1 -0
Keti Csacsalasvili (grúz, 2280, 6,5) - Nino Hurcidze (grúz, 2436, 6,5)  döntetlen

Az Európa-bajnokság végeredménye:
1. Viktorija Cmilyte (litván) 9 pont
2. Antoaneta Sztefanova (bolgár) 8,5
3. Elina Danieljan (örmény) 8
4. Szvetlana Matvejeva (orosz) 8
5-13. Bela Hotenasvili (grúz), Katyerina Lahno (ukrán), Lela Javahasvili (grúz), Tatjana Koszinceva (orosz), Ketevan Arahamija-Grant (skót), Anna Muzicsuk (szlovén), Christina-Adela Foisor (román), Anasztazia Bodnaruk (orosz) és Natalija Pogonyina (orosz) 7,5
14 -27. Nagyezsda Koszinceva (orosz), Jevgenyija Ovod (orosz), Pia Cramling (svéd), Marina Romanyko (orosz), Nino Hurcidze (grúz), Hoang Thanh Trang (magyar),... 7

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Gelfand és Griscsuk játssza a sakk-vb-jelölti döntőt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban az orosz Alekszandr Griscsuk és az izraeli Borisz Gelfand játssza a sakkvilágbajnok-jelölti döntőt. Az elődöntők rapid rájátszásai a villámpartikban dőltek el. Borisz Gelfand az amerikai Gata Kamskyval vívott csatában két döntetlen után világossal elvesztette a harmadik rapidjátszmát, de sötéttel kiegyenlített, majd mindkét villámpartit megnyerte. A másik ágon, az orosz derbin Alekszandr Griscsuk a harmadik összecsapás során reménytelennek tűnő állásban harcolta ki a remit az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Griscsuk megnyerte az első villámpartit, majd remivel biztosította döntőbe jutását. A hatjátszmás meccs csütörtökön kezdődik, a győztes lesz az indiai világbajnok, Viswanathan Anand kihívója.

 

Kevesen gondoltak arra, hogy a világbajnok-jelölti döntőt az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Alekszandr Griscsuk játssza. A páros mérkőzések doyenje, a 42 éves Borisz Gelfand megjárta a poklot is az amerikai Gata Kamskyval vívott csatájában. Csodával határos módon menekült meg a négyjátszmás meccsük harmadik partijában, igaz egy pillanatban még nyerhetett is volna ellenfele nagy hibáját követően.

Rapid párharcuk két remivel indult, majd Gelfand világossal kapott ki. Az izraeli sakkozó hosszú és oly eredményes pályafutása során már átélt nehéz pillanatokat, megtanulta a kritikus helyzetek kezelését. A negyedik játszmában Kamskynak világossal remi kellett volna a döntőbejutáshoz, de a tábla másik oldalán ülő Gelfand nem adta meg magát. A szicíliai védelmű partiban Kamsky időhátrányba került, a taktikai esélyt elmulasztotta, Gelfand átvette a kezdeményezést, és remek technikával győzött, kiegyenlített. A lélektani előny birtokában Borisz kettős győzelemmel zárta a villámpartikat.

Alekszandr Griscsukot már Houdinihez hasonlítják. A 28 éves nagymester Kazanyban nehéz, olykor reménytelennek tűnő állásokat mentett meg. A legnagyobb esélyesnek tartott örmény Levon Aronjan kiverése után honfitársa, az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik sem tudta megtörni Griscsuk ellenállását.

Kramnyik sajnálhatja, hogy a párharcuk harmadik partijában az óriási esélyt elszalasztotta. Ellenfele súlyos időzavarában hagyta ki a nyerőesélyes folytatást. Griscsuk veszélyesnek tűnő taktikát alkalmazott, világossal kisebb küzdelemben remizett, sötéttel többször is kötéltáncot járt.

Az orosz exvilágbajnok a harmadik rapidpartiban nagy lehetőséget hagyott ki, majd a villámpartikban 8 évvel fiatalabb riválisa jobban bírta a feszültséget. Világossal Kramnyik bástyamanővere rossz terv volt, anyagi veszteség után már nem volt mentsége. Griscsuk világossal elrontotta fölényes állását, de a döntetlen is elegendő volt nagy sikeréhez. Alekszandr Griscsuk a norvég Magnus Carlsen visszalépésének köszönhette meghívását a világbajnok-jelölti ciklusba, az eséllyel élni tudott!

Az elődöntő rájátszásának eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Gata Kamsky (amerikai, 2732)  4 - 2 (döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 1 - 0, 1 - 0, 1 - 0)
(Borisz Gelfand - Gata Kamsky döntetlen (Angol megnyitás, 42)
Gata Kamsky - Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 32)
Borisz Gelfand - Gata Kamsky 0 - 1 (Angol megnyitás, 34)
Gata Kamsky - Borisz Gelfand 0 - 1 (Szicíliai védelem, 50)
Gata Kamsky - Borisz Gelfand 0 - 1 (Vezérgyalog megnyitás,  50)
Borisz Gelfand - Gata Kamsky 1 - 0 (Holland védelem, 56)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) 2,5- 3,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen)
(Vlagyimir Kramnyik - Alekszandr Griscsuk  döntetlen (Angol megnyitás, 40)
Alekszandr Griscsuk - Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Vezércsel, 14)
Vlagyimir Kramnyik - Alekszandr Griscsuk döntetlen (Angol megnyitás, 65)
Alekszandr Griscsuk - Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Vezércsel, 8)
Vlagyimir Kramnyik - Alekszandr Griscsuk 0 - 1 (Szicíliai védelem, 47)
Alekszandr Griscsuk - Vlagyimir Kramnyik döntetlen (Modern védelem, 40)

A döntő párosítása:
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733)

Rapidjátszmák

Gelfand, B (2733) - Kamsky, G (2732)
Angol megnyitás [A16]

1.c4 g6 2.Hf3 Hf6 3.Hc3 d5 4.Va4+ Fd7 5.Vb3 dxc4 6.Vxc4 a6 7.g3 b5 8.Vb3 c5 9.Fg2 c4 10.Vd1 Hc6 11.b3 cxb3 12.axb3 Fg7 13.d4 0-0 14.0-0 Bc8 15.Fb2 Vb6 16.He5 Bfd8 17.Hxd7 Bxd7 18.e3 e6 19.Bc1 Bdc7 20.He4 Hxe4 21.Fxe4 a5 22.Vd2 a4 23.bxa4 bxa4 24.Fa3 Ha5 25.Fc5 Vb5 26.Bb1 Hb3 27.Va2 Ff8 28.Fc2 Bb8

Többet ígért a 28...Fxc5 29.dxc5 Bb8 30.Bfd1 Bxc5 változat.

29.Fxf8 Kxf8 30.Bb2 Bc3 31.Ba1 Vc4 32.Fd1 Bb4 33.Bab1 Kg7 34.Bc2 Vd3

Kiengedte az előnyt. A 34...Bxc2 35.Vxc2 Hd2 36.Vxc4 Bxc4 37.Ba1 a3 38.Ba2 Hb1 39.Fb3 Bc3 változatban világosnak még küzdenie kellett volna a remiért.

35.Bxc3 Vxc3 36.Fc2 f6 37.h4 h6 38.Kh2 g5 39.Fxb3 Bxb3 40.Vxa4 Bxb1 41.Vd7+ Kg6 42.g4 gxh4 és döntetlen

Kamsky, G (2723) - Gelfand, B (2720)
Szicíliai védelem [B90]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fe3 e5 7.Hf3 Fe7 8.Fc4 0-0 9.0-0 Fe6 10.Fb3 Hc6 11.Ve2 Ha5 12.Bfd1 Vc7 13.Fg5 Bac8 14.Fxf6 Fxf6 15.Bac1 Hxb3 16.axb3 Vc6 17.Hd5 Fd8 18.c4 f5 19.exf5 Fxf5 20.h3 Ve8 21.Bc3 Vg6 22.Hh2 Fh4 23.Hf3 Fd8 24.Kh2 Kh8 25.b4 Fe6 26.Be3 Vf7 27.b3 b5 28.Kh1 Vb7 29.Be4 Ff5 30.Be3 Fe6 31.Be4 Ff5 32.Be3 és döntetlen

Gelfand, B (2733) - Kamsky, G (2732)
Angol megnyitás [A34]

1.c4 g6 2.Hf3 Hf6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.g3 Fg7 6.Fg2 0-0 7.0-0 c5 8.Va4 Hb4 9.d3 Fd7 10.Vd1 Fc6 11.Fe3 Hd7 12.Bc1 Bc8 13.Vb3 e6 14.Bfd1 a5 15.Fg5 Ve8 16.a3?

A természetesnek tűnő gyaloglépés súlyos elnézés, ami eldöntötte a parti sorsát. 16.Hd2 Fxg2 17.Kxg2 b6 18.Hce4 volt a helyes folytatás.

Forrás: [origo]

16...c4! 17.Vxc4

A gyalog nem üthetett c4-re, 17...Hc5 elfogta volna a vezért.

17...Fxf3 18.Fxf3 Bxc4 19.dxc4

A bástya kevés ellenérték a vezérért.

19...Hc6 20.Hb5 Hc5 21.b4 axb4 22.axb4 Hxb4 23.Bb1 Hba6 24.Hd6 Va4 25.Hxb7 Hxb7 26.Fxb7 Vxc4 27.Ff3 h6 28.Fe3 Hb4 29.Bbc1 Hc2 30.Fa7 Va4 31.Fb6 Hd4 32.Fxd4 Fxd4 33.Bd3 Ff6 34.Bc7 Bd8 és világos feladta

Kamsky, G (2732) - Gelfand, B (2733)
Szicíliai védelem [B33]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Vb6 5.Hb3 Hf6 6.Hc3 e6 7.Fd3 Fe7 8.0-0 0-0 9.a4 d6 10.Fe3 Vc7 11.f4 b6 12.Vf3 Fb7 13.Hb5 Vb8 14.c3 e5 15.f5 a6 16.Ha3 d5! 17.Hd2 Vd8 18.Ff2 d4 19.Ve2 Be8

Számításba jött a 19...dxc3 20.bxc3 Hg4 21.Fe1 h5 folytatás.

20.Hb3 Hd7 21.Kh1

Kamskynak volt kevesebb ideje, a profilaktikus királylépés helyett 21.Bfd1 Hc5 22.Fc4 érdemelt figyelmet.

21...Fxa3?! 22.Bxa3 Hc5 23.Fc4 Ha5 24.Hxa5 bxa5

Forrás: [origo]

25.Vh5?!

A nagy feszültséget mi sem jellemzi jobban, hogy Kamsky elmulaszotta a 25.Fxf7+ Kxf7 26.Vc4+ Kf8 27.Vxc5+ Kg8 28.Vc4+ Kh8 29.Ve2 lehetőséget.

25...Vc7 26.Fd5 Fxd5 27.exd5 He4 28.Fg1? Vc4!

Gelfand megkönnyebbülhetett, kedvező állása mellett látható volt Kamsky kétségbeesett tekintete is.

29.Baa1 Vxd5 30.Bad1 d3 31.Vf3 Bad8 32.Bfe1 Hf6 33.Vxd5 Bxd5 34.c4 Bd7 35.Fb6 e4 36.c5 Bc8 37.h3 h5 38.Kg1 h4 39.Fxa5 Bxc5 40.Fc3 Bc4 41.Fxf6 gxf6 42.b3 Bb4 43.Kf2 Bd5 44.Ke3 Bxf5 45.Bc1 Bg5 46.Bc4 Bxc4 47.bxc4 Bxg2 48.c5 Be2+ 49.Bxe2 dxe2 50.Kxe2 Kf8 és világos feladta

Kramnyik,V (2785) - Griscsuk,A (2747)
Angol megnyitás [A31]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.g3 e5 6.Hb5 Fb4+ 7.H1c3 d6 8.Fg2 a6 9.Ha3 Fxc3+ 10.bxc3 0-0 11.0-0 h6 12.Hc2 Vc7 13.He3 Fe6 14.Fa3 Bfd8 15.Fb4 Bac8 16.Bb1 e4 17.Va4 a5 18.Fa3 He5 19.c5 dxc5 20.c4 Heg4

Jobb volt a 20...Bd2 21.Fb2 Bxe2 22.Fxe5 Vxe5 23.Vxa5 He8 folytatás.

21.Hxg4 Fxg4 22.Vc2 Vd7 23.Fb2 Vd2 24.Vxd2 Bxd2 25.Fxf6 gxf6 26.Fxe4 Fxe2 27.Bfc1 Bcd8 28.Fxb7 Bxa2 29.Fd5 Bd7 30.Bb5 Bc7 31.Bcb1 a4 32.Ba5 Kg7 33.Kg2 Fd3 34.Bb8 f5 35.Bba8 Fc2 36.Kf3 Fe4+ 37.Fxe4 fxe4+ 38.Ke3 Bc2 39.Bxa4 Be7 40.Bd8 és döntetlen

Griscsuk,A (2747) - Kramnyik,V (2785)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 Hbd7 7.c5 Hh5 8.b4 Hxf4 9.exf4 c6 10.Fd3 b6 11.0-0 a5 12.a3 Vc7 13.g3 Fa6 14.Fxa6 és döntetlen

Kramnyik,V (2785) - Griscsuk,A (2747)
Angol megnyitás [A34]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.Hc3 e5 4.e3 Hf6 5.d4 e4 6.He5 g6 7.Bb1 h5 8.Fe2 Ve7 9.b3 cxd4 10.exd4 d6 11.Hxc6 bxc6 12.Fg5 Ff5 13.0-0 Fh6 14.Fxh6 Bxh6 15.Vc1 Bh8 16.Vf4 Kf8 17.b4 Kg7 18.Bb3 h4 19.h3 Bae8 20.b5 c5 21.Ve3 Bd8 22.a4 d5 23.cxd5 Hxd5 24.Hxd5 Bxd5 25.dxc5 Vxc5 26.a5 Vxe3 27.fxe3 Bb8 28.Bc1 a6? 29.Bcb1 Fe6 30.Bb4 axb5 31.Bxb5 Bbxb5 32.Fxb5 Bd2 33.Ba1 Fd5 34.a6 Bb2 35.Ff1 Kf6 36.Ba5 Bd2 37.Bc5 Ke6 38.Ba5 Kd6 39.Fc4 Bd1+ 40.Kh2 Fa8 41.Fxf7 Bd3 42.a7 Kc7 43.Bb5

Több esélyt adott a 43.Fxg6 Bxe3 44.Be5 Kb6 45.Kg1 Ba3 46.Fxe4 Bxa7 47.Fxa8 Bxa8 48.Bh5 Ba4 49.Bg5 változat.

43...Fb7 44.Ba5 Fa8 45.Be5 Kb6 46.Be7 g5 47.Fg6 Bxe3 48.Kg1 Ba3 49.Fxe4 Fxe4 50.Bxe4 Kxa7 51.Kf2

A bástyavégjáték már döntetlen.

51...Kb6 52.Be5 g4 53.hxg4 Bg3 54.Be4 Kc5 55.g5 Bxg5 56.Bxh4 Kd5 57.Bf4 Ke5 58.Bf8 Ke6 59.Bf3 Ke5 60.Bf7 Ke6 61.Bf8 Ke5 62.Kg1 Bf5 63.Bxf5+ Kxf5 64.Kf1 Kf4 65.Kf2 Kg4 és döntetlen

Griscsuk,A (2747) - Kramnyik,V (2785)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 Hbd7 7.c5 Hh5 8.Fd3 és döntetlen

Villámjátszmák

Kamsky,G (2732) - Gelfand,B (2733)
Vezérgyalog megnyitás [A47]

1.d4 Hf6 2.Ff4 c5 3.e3 e6 4.c3 b6 5.Hf3 Fb7 6.Hbd2 Fe7 7.Fd3 cxd4 8.cxd4 Hc6 9.a3 Hh5 10.Fg3 0-0 11.He5 g6 12.Hxc6 dxc6 13.Fe4 Vd7 14.Hc4 c5 15.He5 Vc8 16.Fxb7 Vxb7 17.0-0 Bfd8 18.Vf3 Vxf3 19.Hxf3 Hxg3 20.hxg3 Ff6 21.dxc5 bxc5 22.Bab1 Bab8 23.Bfc1 Bxb2 24.Bxb2 Fxb2 25.Bxc5 Bd1+ 26.Kh2 Bd5 27.Bxd5 exd5 28.a4 Kf8 29.He1 Ke7 30.Hd3 Fc3 31.g4 Kd6 32.Kg3 Kc6 33.Kf3 Kb6 34.Hf4

Forrás: [origo]

34...Ka5 35.Hxd5 Fg7 36.He7 Kxa4 37.Hc6 a5 38.Ke4 Kb5 39.Hxa5 Kxa5 40.Kd5 g5 41.Kd6 Fc3 42.Ke7 f6 43.f4 Kb5 44.Kf7 Kc4 45.Kg7 Kd3 46.Kh6 gxf4 47.exf4 Ke4 48.g3 Kf3 49.g5 f5 50.Kxh7 Kxg3 és világos feladta

Gelfand,B (2733) - Kamsky,G (2732)
Holland védelem [A81]

1.Hf3 f5 2.g3 Hf6 3.Fg2 g6 4.0-0 Fg7 5.d4 0-0 6.b3 e6 7.Fb2 h6 8.c4 d6 9.Hbd2 g5 10.Vc2 Hc6 11.e4 g4 12.Hh4 f4 13.e5 f3 14.Fxf3 gxf3 15.exf6 Vxf6 16.Hdxf3 Fd7 17.Bae1 Fe8 18.Be3 Fh5 19.Bfe1 Bae8 20.Fc3 Hd8 21.d5 e5 22.Bf1 Hf7 23.Hd2 Vd8 24.Hg6 Fxg6 25.Vxg6 Hg5 26.He4 Hf3+ 27.Kg2 Hd4 28.Fd2 Kh8 29.Bd3 Hf5 30.Bf3 Vd7 31.Vh5 Kg8 32.Kh1 b5 33.g4 Hd4 34.Bxf8+ Bxf8 35.Fxh6 bxc4 36.bxc4 Hf3 37.Vg6 Hh4 38.Vxg7+ Vxg7 39.Fxg7 Kxg7 40.Hg5 Bb8 41.He6+ Kg6 42.Hxc7 Bc8 43.Hb5 Bxc4 44.Hxd6 Bc2 45.Hf5 Hf3 46.Kg2 e4 47.Bd1 He5 48.d6 Hd7 49.Bd4 Bxa2 50.Bxe4 Bd2 51.h4 a5 52.Be6+ Hf6 53.g5 Kxf5 54.Bxf6+ Ke5 55.h5 a4 56.h6 és sötét feladta

Kramnyik,V (2785) - Griscsuk,A (2747)
Szicíliai védelem [B38]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 d6 6.e4 g6 7.Fe2 Fg7 8.Fe3 0-0 9.0-0 Fd7 10.Vd2 Hxd4 11.Fxd4 Fc6 12.Fd3 a5 13.Bfe1 a4 14.Hd5 Hd7 15.Fxg7 Kxg7 16.Be3 e5 17.Bh3 h5 18.He3 Bh8 19.Bg3?! Hc5 20.Bd1 h4 21.Bh3 Fxe4 22.Ff1 Fc6 23.Hd5 Fxd5 24.Vxd5 Ba6 25.Be3 Vf6 26.b4 axb3 27.axb3 Bb6 28.h3 Bxb3 29.Bxb3 Hxb3 30.Vxd6 Vxd6 31.Bxd6 Bc8 32.Bd5 Kf6 33.Bd6+ Ke7 34.Bb6 Hc5 35.g3 hxg3 36.fxg3 Bc6 37.Bb5 f5 38.Kf2 b6 39.Ke3 Bd6 40.h4 Kf6 41.Fe2 g5 42.hxg5+ Kxg5 43.Kf3 Bh6 44.Bb1 He6 45.Kg2 Hd4 46.Fd1 Bc6 47.Bb5 Hxb5 és világos feladta

Griscsuk,A (2747) - Kramnyik,V (2785)
Modern védelem [B06]

1.e4 g6 2.d4 Fg7 3.Hc3 a6 4.Fe3 b5 5.h4 h5 6.Hh3 Fb7 7.Hg5 d6 8.Fd3 Hd7 9.a4 c6 10.He2 e5 11.axb5 cxb5 12.c4 Hgf6 13.cxb5 axb5 14.Bxa8 Vxa8 15.dxe5 dxe5 16.0-0 Fc6 17.Vb3 0-0 18.f3 Vb7 19.Bc1 Hb8 20.Hc3 Hh7 21.Fxb5 Hxg5 22.hxg5 Bd8 23.Fc4 Vc7 24.Hd5 Vd7 25.Bd1 Ve8 26.Hf6+ Fxf6 27.gxf6 Hd7 28.Bd6 Bc8 29.Vd3 Hf8 30.b3 Fd7 31.Fh6 Fe6 32.Fxf8 Fxc4 33.bxc4 Vxf8 34.c5 Kh7 35.c6 Vh6 36.Vd2 Vxd2 37.Bxd2 Bxc6 38.Bd7 Bxf6 39.Be7 Kh6 40.Bxe5 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Griscsuk és Gelfand játssza a sakkvilágbajnok-jelölti döntőt

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban csütörtökön kezdődik a sakkvilágbajnok-jelölti párosmérkőzések hatjátszmás döntője, az orosz Alekszandr Gricsuk és az izraeli Borisz Gelfand összecsapása. A világranglistán 12. Griscsuk és a 16. Gelfand korábban 45 játszmában mérte össze erejét, Griscsuk 26 döntetlen mellett 13-6-ra vezet. Az orosz nagymester számos hátrányos állást mentett meg, Gelfand is élt át nehéz perceket, de a kritikus pillanatokban mindketten jobban koncentráltak ellenfeleiknél. A párharcuk győztese lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója.

 

 

Sokan vélik úgy, hogy a regnáló világbajnok Viswanathan Anand megnyugodhatott, nincs igazán veszélyben a 2007 óta őrzött világbajnoki címe. A kazanyi csatározások előtt az egyik legnagyobb riválisa, a norvég Magnus Carlsen  visszalépett a küzdelmektől. Carlsen kritizálta a lebonyolítást, a négyjátszmás meccseket, és sokkal igazságosabbnak tartott volna egy 8 résztvevős, kétfordulós versenyt, ahol jóval kevesebb szerep jutott volna a szerencsésnek nevezhető pillanatoknak.

A nagy feszültségben, egy-egy lépésnek sorsdöntő jelentősége volt, és  az esélyesnek tartott nagymesterek bírták kevésbé a gyűrődést. A klasszikus időkontroll mellett játszott 16 partiból csak kettő végződött döntéssel, sötéttel játszva nyerte az amerikai Gata Kamsky és az izraeli Borisz Gelfand!

A 27 esztendős Alekszandr Griscsuk jutott a nehezebb ágon a döntőbe, az első körben az első számú esélyesnek tartott örmény Levon Aronjant győzte le. Ne felejtsük, hogy a kétszeres olimpiai bajnok, Grand Slam és Grand Prix-győztes Aronjan már az első partiban többször is nyerőesélyt hagyott ki, majd a rapid rájátszásban is nyerhetett volna. Griscsuk időzavarokban is hidegvérűen védekezett,  erőfeszítéseit siker koronázta. Világossal nem élezte ki a partikat, sötéttel kibírta a nyomást, taktikája bevált, bármennyire is kockázatos volt.

Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik is nagyon csalódott lehet, nem játszott igazán jól. Szerencsével élte túl az azeri Tejmur Radzsabov elleni meccsét, a technika ördöge, a digitális óra hibája, Radzsabov rutintalansága mentette meg a kieséstől. Honfitársával vívott meccsén a harmadik játszmában nyerőesélyt szalasztott el, majd a harmadik rapidpartiban sem tudta győzelemre vezetni haderejét, hiába ért szabadgyalogja már a hetedik sorig.

Griscsuk eddigi eredménylistája is remek. Kétszeres olimpiai bajnok, kétszer volt tagja csapat-világbajnokságot nyert orosz válogatottnak, egyszer Eb-győztes csapatnak. Nyert szuperbajnokságot, villám-világbajnokságot, szuperversenyeket, pályafutása megkoronázása lenne, ha világbajnoki döntőt játszhatna. A 2007-es mexikói vb-n utolsó volt, nagyon sok jó állást rontott el, Kazanyban eddig Fortuna kegyeltjének nevezhetjük.

A június 24-én 43. születésnapját ünneplő Borisz Gelfand a negyeddöntőben magabiztos játékkal győzte le a azeri Sahriyar Mamedgyarovot. Remek játékkal nyerte meg a harmadik játszmát. Aligha bánkódott, hogy nem a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval kellett az elődöntőben megküzdenie.

Az amerikai Gata Kamsky pirosra állította  a szemafort Topalov előtt, és kevés hiányzott hozzá, hogy a kazanyi viadal előtt harmadik bajnoki címét megszerző Gata döntőt játszhasson. Nagy előnyt tékozolt el a harmadik ütközetben, majd a harmadik rapidparti megnyerése után a negyedik játszmában kihagyott egy kiskombinációs lehetőséget, ami a döntőbe repítette volna.

Gelfand az indiai Viswanathan Anand és az ukrán Vaszilij Ivancsuk mellett az idősebb korosztály egyik legjobbja. 1990-ben tagja volt az olimpiai aranyérmes szovjet válogatottnak, kétszer a bronzérmes izraeli csapatnak. 2007-ben pályafutása egyik legjobb eredményeként holtversenyben második volt a mexikói vb-n. Kétszer volt első zónaközi döntőn, két éve az ACP rapid Világkupáját, Hanti-Manszijszkban a Világkupát nyerte meg. Egy ilyen hosszú pályafutást óhatatlanul is kísérő hullámvölgyeket is túlélte, újra és újra bizonyította, hogy a sakkozás egyik legnagyobb csillaga.

A május 1-től érvényes világranglistán 12. Alekszandr Griscsuk és a 16. Borisz Gelfand a világbajnok-jelölti döntőig 45 játszmában mérte össze erejét, 13-6-ra az orosz sakkozónál az előny, 26-szor remiztek. Először 2001-ben, a bieli szuperversenyen mérkőztek meg, kétszer megosztoztak a ponton. 2005-ben a Világkupán Griscsuk a negyeddöntőben 4-2-re legyőzte Gelfandot, egy-egy nyeréssel kezdtek, majd rapidban két remivel folytatták, a két villámpartiban Griscsuk győzött.

Klasszikus időkontroll mellett 21-szer csatáztak, 5-4-re az orosz sakkozó vezet. Rapidban Griscsuk ellenállhatatlan volt, négyszer győzött, kilencszer megosztoztak a ponton. Villámban is nála az előny, 3-2 és négy döntetlen.

Ha a hatjátszmás döntő 3-3-ra végződne, akkor  új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a hirtelen halál játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt.

A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Nyolc döntetlen után rájátszás dönt a sakk-vb-jelölti meccseken

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban, a sakkvilágbajnok-jelölti páros mérkőzések elődöntőjének negyedik játszmái is pontosztozkodással végződtek. Az izraeli Borisz Gelfand és az amerikai Gata Kamsky Grünfeld védelmű partija mindössze 23 lépésig tartott. Az orosz derbi, Vlagyimir Kramnyik és Alekszandr Griscsuk összecsapása bonyolult küzdelem után lett döntetlen, mindketten hibáztak a kritikus állásokban. A párharcok a hétfői rájátszáson dőlnek el, a két győztes játssza a hatjátszmás döntőt, amelynek nyertese lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója.

 

 

Nyolc döntetlen, elpuskázott esélyek, remire mentett nehéz pozíciók után a hétfői rájátszás dönti el, hogy kik játsszák a világbajnok-jelölti döntőt. Láthatóan a harmadik parti mindkét nagymestert megviselte, az izraeli Borisz Gelfand és az amerikai Gata Kamsky 23 lépés után már megegyezett döntetlenben, és megkezdték a felkészülést a rapid rájátszásra.

Vlagyimir Kramnyik mindkét sötét partijában gond nélkül hozta a fél pontot, világossal alaposan megizzasztotta Alekszandr Griscsukot, aki menetrendszerűen időzavarba került, de a tőle megszokott hidegvérrel védekezett.

Az angol megnyitású játszma érdekesen alakult. Kramnyik gyorsan játszott, Griscsuk fokozatosan fogyasztotta gondolkodási idejét. A királyszárny gyengeségéért futópárja és szabadgyalogja adott ellenesélyt. A nagy tét rányomta bélyegét a küzdelemre, kölcsönösen pontatlankodtak, erősebb lépések kerülték el a figyelmüket, vagy értékelték rosszul a lehetőségeket. Kramnyik gyalogot nyert, de Griscsuk a kapkodásban is megtalálta a mentséget, és a csata lépésismétléssel ért véget.

Az elődöntő negyedik játszmáinak eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Gata Kamsky (amerikai, 2732) döntetlen (Grünfeld védelem, 23)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785)  - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás, 44)

A párosmérkőzések eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2732) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 2 - 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen) TB
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) 2 - 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen) TB

A hétfői rájátszásról tudni kell, hogy új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként). Maximum öt ilyen mérkőzés lehet, ha nincs döntés, akkor a hirtelen halál játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

Gelfand,B (2733) - Kamsky,G (2732)
Grünfeld védelem  [D80]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.Fg5 He4 5.Fh4 Hxc3 6.bxc3 dxc4 7.e3 Fe6 8.Hf3 c5 9.Fe2 Fg7 10.0-0 0-0 11.Bb1

Borisz Gelfandnak nem volt oka, hogy eltérjen a párharcuk második partijában látott folytatástól.

11...cxd4

Gata Kamsky javított. A 11...Fd5 12.Vc2 cxd4 13.cxd4 b6 14.Fxc4 Hc6 15.Bfc1 Fxc4 16.Vxc4 Ha5 17.Vc7 folytatásban világos tartós kezdeményezéshez jutott.

12.Hxd4 Fd5 13.Vc2 Vd7 14.Bfd1 Fxd4

Kamskyék alaposan elemezték az állást, és Gata villámgyorsan húzott, ami láthatóan zavarta a nyitásokban oly tájékozott Gelfandot.

15.cxd4 Ve6 16.Ff3 Fxf3 17.gxf3 Hd7 18.Ve4 b6 19.Bdc1 Bac8 20.Bb4 c3 21.Bb3 Hf6 22.Vxe6 fxe6 23.Fxf6 és döntetlen

Kramnyik,V (2785) - Griscsuk,A (2747)
Angol megnyitás [A34]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.Hc3 e5 4.e3 Hf6 5.Fe2

A második játszmában Vlagyimir Kramnyik 5.d4-gyel folytatta.

5...d5 6.d4 exd4 7.exd4 Fe6 8.Fe3 dxc4 9.0-0 cxd4 10.Hxd4 Hxd4 11.Fxd4 Va5

Az exvilágbajnok a partit követő sajtótájékoztatón rizikósnak nevezte a vezérlépést.

12.Fxf6 gxf6 13.Be1

Kramnyik gyorsan és magabiztosan húzott, láthatóan elégedett volt állásával, de a parti menete azt mutatta, hogy túlbecsülte esélyeit.

13...Bd8 14.Vc2 Fe7 15.Ve4 Vc5

Forrás: [origo]

16.Vxb7 0-0

A sötét királyszárny gyengeségeiért a futópár nyújtott ellenesélyt.

17.He4 Vb4 18.Vxa7

Számos taktikai lehetőséggel is számolniuk kellett. A 18.Hxf6+ Kh8! 19.Vxb4 Fxb4 20.Bed1 c3! változat sötétre előnyös.

18...Bd7 19.Ve3

Világosnak óvatosnak kellett lennie. A 19.Va6 f5 20.Hg3 Fc5 21.Vc6 Bd5 folytatásban a futópár komoly szerephez jutott volna.

19...Vxb2 20.Bac1 Vd4 21.Vf3

Forrás: [origo]

21...Bc8

Alekszandr Griscsuk szokásához híven jelentős időhátrányba került. A 21...f5 22.Hg3 Fg5 23.Bc2 Ve5! bonyolult folytatásban előnybe kerülhetett volna.

22.Hg3 Bdc7 23.Hh5 Kh8 24.Bcd1 Vb2?!

A 24...Vc5 25.Hf4 c3 26.Fd3 c2 27.Bc1 Vd4 változat egyenlő esélyeket adott volna.

25.Vg3 Ff8 26.Fg4?!

Kramnyik az ellenfél időzavarára játszott? 26.Ff1 jobb volt.

26...c3! 27.Fxe6 fxe6 28.Hxf6 Fg7?!

Időzavaros hiba. 28...Bg7 29.Ve5 Vb7 30.g3 c2 31.Bc1 Fa3 nehéz feladat elé állította volna világost.

29.Hh5 Vb7 30.Vh4 Bg8

Forrás: [origo]

31.Bd8?!

Kramnyik fölénybe kerülhetett volna a 31.Hf4 h6 32.Bxe6 Bgc8 33.Vh5 Bf7 34.Hd3 folytatásban.

31...Bc8

Griscsuknak nem volt ideje a pontos számításra. 31...c2 32.Bxg8+ Kxg8 33.Vd8+ Kf7 34.Vg5 Fb2 35.Vf4+ remihez vezetett.

32.Bxg8+

Mérlegelni kellett a 32.Hf6 Fxf6 33.Vxf6+ Vg7 34.Bxg8+ Bxg8 35.Vxg7+ Kxg7 36.Bc1 Bc8 37.Kf1 lehetőséget is.

32...Bxg8 33.Hxg7

Jobb esélyt adott a 33.Hf6 Fxf6 34.Vxf6+ Vg7 35.Vxg7+ Kxg7 36.Bc1 Bd8 37.Kf1 Bd2 38.Bxc3 Bxa2 39.Bc7+ Kg6 40.Be7 Ba6 41.g3 bástyavégjáték.

33...Vxg7 34.Ve4

Forrás: [origo]

34...c2! 35.Bc1 Bc8 36.Vxe6 Bd8!

Griscsuk hidegvérrel védekezett.

37.Vb3 Bd2 38.Vb8+ Vg8 39.Vb2+ Vg7 40.Vb8+ Vg8 41.Ve5+ Vg7 42.Ve8+ Vg8 43.Ve5+ Vg7 44.Ve8+ és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

A Tuxera Aquaprofit NSK tizenhatodik, sorozatban tizenötödik bajnoki címét ünnepli
2024. 05. 14.

Varsóban Magernus Carlsen győzött a GCT Superbet rapid és villámversenyen
2024. 05. 13.

Wei Yi újabb ötös nyerősorozatával két és fél ponttal előzi meg a világelső Magnus Carlsent
2024. 05. 12.

Varsóban Wei Yi nyerte meg a rapid tornát,  a villámversennyel folytatdik a Grand Chess Tour 2024 első viadala 
2024. 05. 11.

A Superbet Poland viadalon hat forduló után Carlsen és Wei Yi tversenyben vezet
2024. 05. 10.

Varsóban a Superbet rapidverseny első játéknapja után a román Sevcsenko mesterhármassal áll az élen 
2024. 05. 09.

Varsóban szerdán kezdődik a Grand Chess Tour 2024 első versenye, Carlsen címvédőként játszik
2024. 05. 07.

A 17 éves indiai világbajnoki kihívó, Gukesh D hatodik az új világranglistán
2024. 05. 02.

Az azerbajdzsáni Ulvijja Fatalijeva az új Európa-bajnok, egypontos előnnyel győzött
2024. 04. 30.

Rodoszon félidejéhez érkezett a női Európa-bajnokság
2024. 04. 25.

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog