Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Moszkvában, a Tretyjakov képtárban május 10-én tartják meg a címvédő indiai Viswanathan Anand és kihívója, az izraeli Borisz Gelfand 12 játszmás világbajnoki döntőjének ünnepélyes megnyitóját, majd a sorsolást. Egy nap múlva kezdődik a párharcuk 2,55  millió dollár  díjalappal, a győztes az összeg 60, a vesztes 40 százalékát kapja. Borisz Gelfand a kazanyi világbajnok-jelölti párosmeccsek során az azeri Sahriyar Mamedgyarov, az amerikai Gata Kamsky, majd a döntőben az orosz Alekszandr Griscsuk elleni győzelemmel harcolta ki a kihívói jogot. A nagy érdeklődéssel várt párharc előtt ismerkedjünk meg a több mint két évtizede a sakkvilág elitjéhez tartozó Gelfand pályafutásával, legfontosabb eredményeivel.

 

 „A mi generációnk nagy előnye, egyik magyarázata, hogy még mindig sikereket érünk el, hogy jó alapokon tanultunk meg játszani. Később megtanultuk, hogy miként kell a számítógépes programokat hasznosan használni, míg a fiatal játékosok többsége megtanulta a programokat kezelni, de nem volt igazi tudásuk. Sokan önálló gondolkodás helyett csak megnyomják a gombokat, s várják, hogy mit mond a program” – nyilatkozta Gelfand egy sajtókonferencián. A 43 esztendős nagymester a szovjet válogatottal 1990-ben olimpiai bajnoki címet szerzett. Négyszeres világbajnokjelölt, Világkupa-győztes, számos nagy nemzetközi torna első helyezettje.

A címvédő Viswanathan Anand és a kihívó Borisz Gelfand első partijukat 1989-ben a moszkvai GMA viadalon játszották, a világbajnoki döntőig 35 játszmában vívtak meg klasszikus időkontrollal. Huszonnégy döntetlen mellett Anand 6-5-re vezet. Érdekességként megemlítem, hogy Gelfand négy nyeréssel kezdett, Anand először az 1993-as linaresi tornán tudta megadásra kényszeríteni riválisát. A 2006-os Wijk aan Zee-i szuperversenyen dőlt el utoljára összecsapásuk, azóta hétszer remiztek. Különböző gyorsított időkontrollal még 33 partiban viaskodtak, Vishy 21 döntetlen mellett 11-szer nyert és csak egyszer kapott ki, így az összesített mérleg a címvédőnek kedvez, + 17, = 45, - 6-tal. 

 

Borisz Gelfand pályafutása

Borisz Gelfand 1968. június 24-én Minszkben született. 17 évesen megnyerte a szovjet ifjúsági bajnokságot. 1987-ben aranyérmes, egy évvel később ezüstérmes volt az ifjúsági Európa-bajnokságon. 1989-ben a Nagymesterek Tanácsának (GMA) Palma de Mallorca-i versenyén vehette át a győztesnek járó trófeát. 1990 óta  a szuperversenyek állandó meghívott résztvevője. Másodikként debütált a linaresi szuperversenyen, a manilai zónaközi döntőn Vaszilij Ivancsukkal holtversenyben első, és pályafutása során először lett világbajnokjelölt. Dortmundban és Tilburgban másodikként zárta szereplését. Az újvidéki sakkolimpián az aranyérmes szovjet válogatott tagja volt. Világbajnok-jelölti meccsen nyert a jugoszláv Predrag Nikolics ellen, majd a második körben az angol Nigel Short ellen vesztett.  Reggio Emiliában Viswanathan Anand mögött, Garri Kaszparovval holtversenyben második. 1992-ben Moszkvában az Aljechin-emlékversenyen első. 1993-ban Bielben megnyerte a zónaközi döntőt. Párosmérkőzésen nyert az angol Michael Adams és az orosz Vlagyimir Kramnyik ellen. A világbajnok-jelölti elődöntőben vezetést szerzett Anatolij Karovval szemben, de végül 6-3-ra kikapott.

Kiemelkedő egyéni eredményeként kétszer is elsőként ünnepelték a belgrádi Invest Bank versenyen (1991, 1995), 1994-ben Dos Hermanasban végzett az élen, 1996-ban Bécsben és Tilburgban lett tornagyőztes. A groningeni 1997-es vb-n remekül menetelt, a legjobb négy között Viswanathan Anandtól szenvedett vereséget. Szép sikert ért el 1998-ban Polanica Zdrojban, tornagyőzelmét két év múlva megismételte. 1998 óta él Izraelben (1994-ben és 1996-ban a fehérorosz válogatottban játszott a sakkolimpián), izraeli színekben 2000-ben, Isztambulban mutatkozott be. A vb-n Újdelhiben a 16 között a spanyol Alekszej Shirovtól szenvedett vereséget. Egy évvel később Moszkvában a nyolc között  az orosz Peter Szvidler állta útját.

2001-ben és 2002-ben is első volt az Amber-torna rapid versenyében. 2003-ban a honi sakkrajongók kétszer is láthatták Gelfandot, a budapesti Tehetség és Kurázsi versenyen játszott, majd az I. Marx György emlékversenyen rapid párharcban 6-2-re legyőzte Polgár Juditot. Plovdivban a csapat Európa-bajnokságon ezüstérmes izraeli válogatott éltáblása. 2005 számára sikerekben gazdag esztendő, Bermudán, majd Bielben is győztesként ünnepelték. Göteborgban, a csapat Európa-bajnokságon az izraeli válogatottal ismét ezüstérmes. A Világkupán a hatodik helyen végzett, eredménye világbajnok-jelöltséget ért. Egy évvel később a torinói sakkolimpián negyedik izraeli válogatott éltábláján játszott.

A mexikói világbajnokságon holtversenyben második

2007-ben Elisztában, a világbajnok-jelöltek párharcában az első körben hat döntetlen után a rájátszásban lépett tovább az üzbég exvilágbajnok Rusztam Kaszimdzsanovval szemben, majd az amerikai Gata Kamsky legyőzésével harcolta ki a mexikói világbajnokságon a részvételi jogot. Gelfand a vb-n messze a várakozás felett szerepelt, Vlagyimir Kramnyikkal holtversenyben végzett a második helyen. Egyetlen vereségét nagy hibával szenvedte el.

A világbajnokság végeredménye:

Világbajnok: Viswanathan Anand (indiai) 9 pont

2-3. Vlagyimir Kramnyik (orosz) és Borisz Gelfand (izraeli) 8

4. Lékó Péter (magyar) 7

5. Peter Szvidler  (orosz) 6,5

6-7. Alekszander Morozevics (orosz) és Levon Aronjan (örmény) 6

8. Alekszander Griscsuk (orosz) 5,5

 

A moszkvai Tal-emlékversenyen kilenc döntetlennel lett holtversenyben harmadik. 2008-ban a drezdai sakkolimpián a remek hajrával ezüstérmes izraeli válogatott éltáblása és 10 játszmából 7,5 ponttal a legjobbja.

2009-ben megnyerte az ACP rapid Világkupát, a döntőben az orosz Peter Szvidlert győzte le. A báznai szuperversenyen másodikként végzett. Hanti-Manszijszkban  a Világkupán az első helyen emelték ki, a viadal doyenjeként megérdemelt győzelmet aratott. Jól ismert megnyitáselméleti felkészültsége nagy rutinnal párosulva aratott diadalt. Három meccsét is – többek között Polgár Judit ellen is – a rájátszásban nyert meg, a fokozott feszültséget jobban bírta riválisainál. Az elődöntőben kettős vereséget mért a még ukrán színekben játszó Szergej Karjakinra. A döntőben drámai csata után 7-5-re győzött az ukrán Ruszlan Ponomarjov ellen. A négyjátszmás meccsen négy döntetlen született,  következett a rapid rájátszás. Újabb remi, majd Gelfand szerzett vezetést, remi után Ponomarjov egyenlített. Villámpartik döntöttek. Gelfand nyeréssel kezdett, Ponomarjov egyenlített, majd az izraeli sakkozó két győzelemmel megnyerte a párharcot. Végső diadala világbajnok-jelöltséget is jelentett számára.

Két éve Báznában holtversenyben második, az amszterdami ifjú titánokkal vívott meccsen  rutinosan játszva a legjobb pontszerző volt, erejét is jól osztotta be, egy-két gyorsabb remivel plusz pihenőnaphoz jutott.  Gelfand játszott a Grand Prix-sorozaton. Négy versenye közül az örményországi Zsermukban holtversenyben második volt, összesítésben 11. lett. A rapid műfajban két évvel ezelőtti nagy sikere leoni tornagyőzelme, a döntőben az örmény Levon Aronjan ellen nyert. Miskolcon rapidmeccsen, teoretikus párharcban 4,5-3,5-re legyőzte Lékó Pétert. Hanti-Manszijszkban, a sakkolimpián bronzérmes izraeli válogatott éltáblása. A Tal-emlékversenyen – 2-vel végzett, a 10 fős mezőnyben nyolcadik.

 Kazanyban három párharc megnyerésével világbajnoki kihívó lett

A világbajnok-jelölti párosmérkőzések előtt hosszabb pihenőt tartott, alaposan készült. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov volt az első ellenfele. Két remivel indult csatározásuk, majd a harmadik partiban lenyűgöző stílusban játszva használta ki az Mamedgyarov hibáit. Tetszetős volt a minőségáldozata, majd az azeri sakkozó kétségbeesett támadási kísérleteit könnyedén hárította. Tisztáldozata után hat(!) gyalogja volt a bástyáért, hadereje dominált a táblán. Tankönyvbe illő szép győzelmet aratott és vezetést szerzett. A negyedik játszmában világossal remivel is a legjobb négy közé jutott.

A világbajnok-jelölti párosmérkőzések doyenje, a 42 éves Borisz Gelfand megjárta a poklot is az amerikai Gata Kamskyval vívott csatájában. Csodával határos módon menekült meg a négyjátszmás meccsük harmadik partijában, igaz egy pillanatban még nyerhetett is volna ellenfele nagy hibáját követően.

A rájátszásban rapid párharcuk két remivel indult, majd Gelfand világossal kapott ki. Az izraeli sakkozó hosszú és oly eredményes pályafutása során már átélt nehéz pillanatokat, megtanulta a kritikus helyzetek kezelését. A negyedik játszmában Kamskynak világossal remi kellett volna a döntőbejutáshoz, de a tábla másik oldalán ülő Gelfand nem adta meg magát. A szicíliai védelmű partiban Kamsky időhátrányba került, a taktikai esélyt elmulasztotta, Gelfand átvette a kezdeményezést és remek technikával győzött, kiegyenlített. A lélektani előny birtokában Borisz kettős győzelemmel zárta a villámpartikat.

Borisz Gelfand sikerekben oly gazdag pályafutásának csúcspontja volt, hogy a döntőben az orosz Alekszandr Griscsukkal szemben az utolsó parti megnyerésével világbajnoki kihívó lett, megmérkőzhet Viswanathan Ananddal. Sakktörténelmi érdekesség, hogy a 40-es éveik elején járó sakkozók játszanak címmeccset, míg a fiatalabb trónkövetelők „elvéreztek” a küzdelmek során.

A hatjátszmás döntő játszmáinak színvonala elég sok kritikát kapott, a két rövid, küzdelem nélküli remi miatt háborgott a sakkvilág. A második és az ötödik partiban Griscsuk esélyes álláshoz jutott, de Gelfand jó védekezése meghiúsította nyerési kísérleteit. Már arra gondoltunk, hogy rájátszás dönti el csatájukat, amikor Gelfand megvillant, Griscsuk pedig a nagy tét súlyát nem tudta elviselni.

Borisz Gelfand rápihent a nagy sikerre, többek között lemondta a szereplését csapat-világbajnokságon is. Címvédőként, világbajnok-jelöltként nem indult a Világkupán sem. A Tal-emlékversenyen nyeretlenül, Vlagyimir Kramnyik társaságában csak holtversenyben nyolcadik. A januári Tata Steel szuperversenyen is csúnyán leszerepelt, öt játszmát is vesztett, kettőt tudott nyerni, tizedikként zárta szereplését, újabb Élő-pontokat vesztett.

Gelfand 1983 és 2012 között 1591 partit játszott klasszikus időkontroll mellett: +463, - 212, = 916. Világossal 63 százalékos az eredménye, sötéttel 52. Rapid és villámpartit 878 játszmát vívott: + 300, - 209, =369.

Pályafutásának legsikeresebb éve 1996 volt, amikor 104(!) partit játszott. Nagy, jelentős viadalok mellett idegenlégiósként a német és az osztrák csb-n is szerepelt.  A 2010 januári Élő-listán 2761 ponttal a hatodik. A ranglistán legelőkelőbben a negyedik helyen jegyezték.  A májusi világranglistán 2727 ponttal a huszadik.

Gelfand a világbajnoki döntőt a legfontosabb versenynek nevezte, s nem titkolta örömét, hogy megmérkőzhet a címért. Nagyon komolyan és hosszasan készült a párharcra, és reményét fejezte ki, hogy májusban a legjobb sakkját játssza majd.

„A moszkvai világbajnoki döntő a sakktörténelem egyik legkiemelkedőbb mérkőzése lesz, a híres Tretyjakov múzeumban, közönség előtt, a művészet képviselői előtt, a legjobb játékosokkal. Remélem, hogy a körülmények jó motivációt adnak. Anand óriási játékos, világbajnok, hosszú évek óta az egyik legjobb sakkozó, aki nagyon sok tornát nyert már meg. Jól ismerem őt, sokat játszottunk együtt, remélem, hogy megtalálom a gyengébb pontjait és sikeres lehetek a legjobb sakkommal játszva”- nyilatkozta a párharc előtt.

Gelfand tornagyőzelmei:

Manila (zónaközi döntő) 1990

Belgrád 1991

Moszkva Aljechin-emlékverseny 1992

Biel (zónaközi döntő) 1993

Dos Hermas  1994

Belgrád 1995

Bécs, Tilburg 1996

Polanica Zdroj 1998

Sigeman & Co 1999

Polanica Zdroj 2000

Amber (rapid) 2001

Amber (rapid) 2002

Pamplona 2004

Bermuda, Biel 2005

Odessza (ACP rapid Világkupa) 2009

Hanti-Manszijszk, Világkupa 2009

Leon (rapid) 2010

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A sakkvilág már a döntő lázában ég. Moszkvában a Tretyjakov képtárban május 10-én tartják meg a címvédő indiai Viswanathan Anand és kihívója, az izraeli Borisz Gelfand 12 játszmás világbajnoki döntőjének ünnepélyes megnyitóját, majd a sorsolást. A párharcnak 2,55  millió dollár a díjalapja, a győztes az összeg 60, a vesztes 40 százalékát kapja. Anand 2007-ben a mexikói nyolcfős, kétfordulós világbajnoki versenyen végzett az első helyen, majd címét 2008-ban megvédte az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik elleni világbajnoki döntőn, 6,5-4,5-re nyert. Két éve Szófiában a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovot 6,5-5,5-re győzte le. Gelfand a kazanyi világbajnok-jelölti párosmeccsek során az azeri Sahriyar Mamedgyarov, az amerikai Gata Kamsky, majd a döntőben az orosz Alekszandr Griscsuk elleni győzelemmel harcolta ki a kihívói jogot.

A sakktörténelem során először rendeznek világbajnoki döntőt múzeumban. A 19. században élt Tretyjakov-fivérek magángyűjteményéből a 20. század végére az orosz festészetet, szobrászatot, rajz- és részben iparművészetet is bemutató egyik legnagyobb kulturális létesítmény lett. Műtárgyainak számát több mint 130 000-re becsülték. Állandó kiállításán többek között világhírű középkori ikonfestők, 19. századi realisták, 20. századi modern irányzatok jeles képviselőinek remekei láthatók.

Moszkvában a sakkozás 15. világbajnoka, az indiai Viswanathan Anand és kihívója, az izraeli Borisz Gelfand mérkőzik meg.  A világbajnoki döntőig 37 játszmában vívtak meg klasszikus időkontrollal. Huszonhat döntetlen mellett Anand 6-5-re vezet. Érdekességként megemlítem, hogy Gelfand négy nyeréssel kezdett, Anand először az 1993-as linaresi tornán tudta megadásra kényszeríteni riválisát. A 2006-os Wijk aan Zee-i szuperversenyen dőlt el utoljára összecsapásuk, azóta hétszer remiztek. Különböző gyorsított időkontrollal még 33 partiban viaskodtak, Vishy 21 döntetlen mellett 11-szer nyert és csak egyszer kapott ki, így az összesített mérleg a címvédőnek kedvez, + 17, = 47, - 6-tal. 

A küzdő felek a 12 játszmás párharc során két-két parti után kapnak pihenőnapot,  az első partit május 11-én játsszák.  Kivételt jelent, hogy a 11. összecsapásra május 26-án kerül sor és szükség szerint 28-án küzdenek meg a 12. partiban. A játéknapok: május 11, 12, 14, 15, 17, 18, 20, 21, 23, 24, 26, 28. Az első partit világossal játszó nagymester a párharc második félidejében színt vált, a sötét bábukat vezeti a 7. játszmában. Az időkontroll a klasszikus: 2-2 óra az első 40 lépésre, majd 1-1 óra a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a játszma befejezéséig, de ekkor 30-30 másodperc lépésenkénti bónuszidő is a nagymesterek rendelkezésére áll.

6-6 esetén május 30-án rájátszás következne, négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók.

A két szuperklasszis bemutatása előtt ismerkedjünk meg a sakkozás történetével. A nagyszerű játék az évszázadok során jelentős fejlődésen ment keresztül. A 64 kockán zajló háború az első sakk-könyveken, a figurák megváltozott menetmódján, az  első nagyszabású tornákon, a kialakult világbajnoki rendszeren keresztül hódította meg a világot, hogy korunk technikája, a számítógépes programokon keresztül az internet is felfedezze a sakkot. A világ  öt kontinensén a sakkrajongók „élőben” figyelhetik a legnagyobb tornákat, egymással játszhatnak, oszthatják meg gondolataikat, vitázhatnak.

A sakkozás története 

A sakkjáték eredete a mondák világába vész. Valószínű, hogy Indiából származik. A legrégibb forrás, amely a sakkjáték eredetét kutatóknak rendelkezésére áll, az arab el-Dsahiz-nak (868) játékokat tartalmazó könyve és az 1257-ből való arabs kódex, a régi arab sakkozás könyve, amelyet a British Múzeum őriz. A sakkozás az arabok útján jutott ezután Spanyolországba, majd Olaszországba. A sakkjáték másfél évezredes történelmében döntő fordulatot hozott a XV. század vége. Az araboktól visszafoglalt Granada falai közt nemcsak káprázatos építészeti remekművek, gyönyörű szőnyegek és nagyszerű fegyverek estek zsákmányul. Az Alhambra pompás épületei az arab szellemi élet gazdag kincseit őrizték jól felszerelt könyvtáraikban. A legerősebb spanyol játékosok a nagy arab sakkozók hátrahagyott műveit tanulmányozhatták, és innen indult el a játék világhódító útjára.

Az akkori játék, a bábok korlátozottabb mozgása mellett, a mainál hosszadalmasabb és kifejletében sokkal lassúbb volt. Ezt küszöbölte ki a játék megreformálása, amelyben egyébként magának a korszellemnek a hatása is megnyilvánult. A bábok egy részének menetmódja megváltozott, bevezették a sáncolást, a menetközben való ütést. Lucena 1497-ben, Salamancában megjelent spanyol nyelvű könyve a legrégebben nyomtatott sakk-könyv. A XVI. században hatalmas lendülettel indul fejlődésnek a sakkjáték. Nagy siker volt az 1512-ben egy portugál gyógyszerész, Damiano Rómában kiadott könyve, amely már az új szabályokat tartalmazta és megnyitási tanácsokat is adott. A művet később francia, angol és német nyelvre is lefordították, összesen nyolc kiadást ért meg. A század legjelentősebb sakkműve a spanyol Ruy Lopez könyve, a szerző sorozatban aratta győzelmeit, emlékét ma is őrzi a sakkelmélet fontos fejezete, a spanyol megnyitás.

Spanyolok, olaszok, franciák

A XVI. század a spanyol sakkozás diadalmas korszaka, a következő században az olasz mesterek  a leghíresebbek, Salvio, Carrera és a sok kiváló mester között Greco volt a legjobb. Játékát hatalmas támadókészség jellemezte, a megnyitáselmélet több változata őrzi nevét, pl. az olasz megnyitás Greco-változata. Az olasz mester könyve 1619-ben jelent meg, 150 megnyitást tárgyalt, elemzései még máig is helytállóak, végjátékai egészen kitűnő pozíciós érzékről tanúskodnak. Elemzéseiből, játszmáiból jegyzeteket is készített, amelyeket jómódú pártfogóinak eljuttatott, ez a tevékenysége a sakkfolyóiratok ősének is tekinthető.

A XVIII. században a vezető szerep az angol, francia és német mestereknek jutott. A Café de la Regence volt a legerősebb játékosok találkozóhelye. Ide járt sakkozni Diderot, Voltaire, Rousseau, Napóleon, itt aratta első sikereit a század legnagyobb sakkjátékosa, Philidor. Ő volt az első mester a sakk történetében, akinek játékát tudományosan megalapozott elvek és nem pillanatnyi ötletek irányították. Híres mondása: „a gyalog a sakkjáték lelke” új megvilágításba helyezte a legértéktelenebb báb szerepét. Művei mai is maradandó értékűek, nagyszerű végjáték elemzéseiből manapság is tanulhatunk, az egygyalogos bástyavégjátékokat, a bástya és futó bástya elleni küzdelmét Philidortól leshettük el. Az első magyar sakk-könyv 1758-ban Budán jelent meg, „Sach, vagy királyos játéknak szabott rendtartásai” címmel.

A zseniális feltaláló, Kempelen Farkas 1769-ben szerkesztette meg sakkozó automatáját, amelyben egy jó sakkozó volt elrejtve. A sakkirodalom fejlődésével egyre több kiváló játékos tűnt fel, megkezdődött a versengés, egyre több sakkversenyt szerveztek.

Londonban rendezték meg az első nemzetközi sakkversenyt

Az első nemzetközi sakkversenyt Londonban 1851-ben rendezték meg, a győztes a német Adolf Anderssen lett. A verseny kieséses rendszerű volt, korlátlan gondolkodási idő mellett. A magyar Szén József az ötödik helyen végzett. 1857-ben tűnt fel Paul Morphy (1837-1884), a zseniális amerikai sakkozó. Csak rövid ideig tündökölt, de szereplését győzelmek sorozata kísérte. Kombinációinak újszerűsége, számításainak pontossága napjainkig iskolapéldául szolgál. Morphyt fantasztikus sakkérzéke több pozíciós igazság felfedezéséhez vezette, a leglényegesebb feladatnak a fejlődést és a tisztek aktivitását tekintette. Ennek érdekében szívesen áldozott gyalogot a megnyitásban (cseljátékok), vagy a játszma kezdeti szakaszában a fejlődési előny érdekében.

1858-59-ben, Párizsban mérkőzött meg Andersennel, hét nyert játszmáig játszották a meccset, amelyet a német sakkozó győzelemmel kezdett, Morphy a harmadik játszmában egyenlített ki, majd 7-2-es nyeréssel a világ legerősebb játékosa lett, de meglepetésre 1860-ban, 23 évesen bejelentette visszavonulását. 1862-ben szervezték meg a második londoni versenyt, amely már körverseny volt. Morphy elődje és utódja, Anderssen újra győzött, s ezzel visszahódította a világelsőséget. Az osztrák Wilhelm Steinitz ezen a tornán csak a hatodik helyen végzett, de versenyről versenyre fejlődve 1866-ban joggal hívta ki Anderssent páros mérkőzésre, és 8-6-os győzelemmel átvette a stafétabotot.  

Az első világbajnokok

Steinitz pályafutását nagy sikerek és gyengébb eredmények is jellemezték, a korábbi romantikus sakkfelfogással szemben a pozíciós játékvezetés híve volt. Steinitz első hivatalos világbajnoki páros mérkőzését 1886-ban játszotta, a lengyel Zukertort ellen, a mérkőzés megnyeréséhez szükséges tizedik győzelmét a 19. játszmában érte el öt vereség mellett.  Három évvel később Csigorinnal szemben megvédte címét (10,5-6,5), majd Günsbergre mért vereséget (10,5 – 8,5). 1892-ben ismét megmérkőzött Csigorinnal, és óriási csatában megvédte címét. 23 partit vívtak, 10 nyerés mellett nyolcszor kikapott. Steinitz két évvel később az üstökösszerűen feltűnt német Emanuel Laskerrel csatázott, és a 26 éves kihívó tíz győzelem és öt vereség mellett elhódította a világbajnoki címet. A jelentős korkülönbség előnyeit Lasker jól használta ki, ellenfele hibáira könyörtelenül lecsapott, de a mérkőzés erkölcsi győztese Steinitz volt, a megnyert partijai stratégiailag megalapozottak, minőségileg jobbak, élvezhetőbbek voltak. A visszavágón Lasker két év múlva megsemmisítő vereséget mért Steinitzre, tíz partit nyert meg, és mindössze kétszer kényszerült feladásra öt döntetlen mellett.

Lasker 27 éven keresztül őrizte címét. Sokan szerettek volna vele megmérkőzni, de csak kevesen tudták teljesíteni a pénzügyi feltételeket. Többek között ezért nem hívhatta ki Laskert a magyar sakkozás nagy egyénisége, Maróczy Géza sem. A sakkozás második világbajnoka mindössze hat meccset játszott, 1907-ben Marshall ellen aratott kiütéses győzelmet, nyolc partit nyert hét döntetlen mellett.  Egy évvel később Tarrasch volt az ellenfele, nyolc győzelmet ért el, háromszor kapott ki,  ötször remiztek. Janowskival 1909-ben csatázott, hét nyerés, egy vereség, két döntetlen hűen tükrözte nagy erőfölényét. Kevésen múlott, hogy Schlechter nem tépázta meg babérjait, Lasker csak az utolsó parti megnyerésével egyenlített, szerény eredménnyel, 5-5-tel megvédte címét. Janowski ismét próbálkozott, Steinitz simán győzött, nyolc nyerés és három remi született a meccsen. Havannában 1921-ben mérkőzött meg a kubaiak legendás bajnokával, Jose Raul Capablancával és tíz döntetlen melletti négy vereséggel búcsúznia kellett címétől.  Lasker új versenyzői szemléletet honosított meg, nemcsak az ellenfél sakktáblán látható – állásbeli – gyengeségei ellen küzdött, hanem a táblán nem látható felfogásbeli fogyatékosságaival, akár jellembeli hibáival is. Riválisával szemben azt a stílust játszotta, amely legkevésbé feküdt ellenfelének.

Capablanca kevésbé látványos, biztonsági sakkot játszott. Technikai tudása olyan szédületes és lenyűgöző volt, hogy „sakkozó gépnek” is nevezték,  ellenfelei sokszor ellenállás nélkül vesztették el  a partikat. Stratégiai célkitűzéseinek megvalósításában azonban a taktikai megoldások is szerepet kaptak, a Capa-féle kiskombinációk sokszor gyönyörködtették a sakkrajongókat. Nagyszerű pozícióérzéke és taktikai készsége a végjátékban is remekült érvényesült, gyorsan találta meg az állás szellemének megfelelő legjobb lépést. Pályafutásának csúcspontja volt az 1927-es New Yorki verseny megnyerése, Aljechin, Marshall, Vidmar, Nimzovics és Spielmann játszott a tornán. Ugyanebben az évben Alekszander Aljechinnel szemben elvesztette a világbajnoki címet, három partit tudott csak nyerni, hatszor szenvedett vereséget 25 döntetlen mellett.

Aljechin Moszkvában született, hétéves korában tanult meg sakkozni, és fejlődését az első pillanattól kezdve a tudományos módszeresség jellemezte. A sakkjátékot mindig művészetnek tartotta, a kombinációkban rejlő esztétikai szépségre vágyott. Alaposan elemzett, soha nem rejtette véka alá, ha az állásban ellenfele kihagyott egy-egy jobb lehetőséget. Az 1924-es és az 1927-es New York-i tornákról írott könyvei máig is időt álló művek. Kevesen hittek abban, hogy 1927-ben legyőzheti Capablancát, hiszen a párosmérkőzés előtt még egyszer sem tudta őt megadásra kényszeríteni. Aljechin Buenos Airesben meglepte azzal  a sakkvilágot, hogy a kubai sakkozót saját fegyverével győzte le, pozíciós játékvezetése ellen Capablanca nem talált ellenszert. A nagyszerű győzelme után hihetetlen sikerszériát ért el, 1934-ig egyetlen játszmát sem vesztett! Kétszer Bogoljubovval szemben védte meg világbajnoki címét, 1929-ben + 11, - 5 és = 9-cel, majd 1934-ben + 8, - 3 és =15-tel. Meglepő, hogy Capablanca kihívását többször elutasította. Pályafutásában törés 1935-ben következett be, amikor 13 döntetlen mellett csak nyolc partit tudott nyerni a holland Max Euwe ellen, aki viszont kilencszer mért vereséget rá. 

Váratlan veresége után Aljechin éjt nappallá téve is a visszavágóra készült, amire 1937-ben került sor Hollandiában, és 11 döntetlen mellett 10-4-re győzött,  visszahódította világbajnoki címét. Ezután kezdődött életének legrögösebb szakasza. A második világháború kitörésekor Aljechin a francia sakkválogatott tagjaként Buenos Airesben játszott a sakkolimpián. A francia hadsereg összeomlása után több, a Német Sakkszövetség által rendezett versenyen vett részt, és olyan cikkek jelentek meg a neve alatt, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy támadják emberi és politikai magatartásáért. A háború befejezését Lisszabonban élte meg, és nagyon lesújtotta a hír, hogy 1946-ban az ellene emelt vádak miatt nem hívták meg a londoni versenyre. Március elején azonban kézhez kapta a meghívót Moszkvába, a Botvinnik elleni párosmérkőzésre. Ezt azonban már nem érhette meg, 1946. március 24-én, sakktáblája előtt ülve holtan találták meg. Egy nagy kívánsága azonban teljesült, világbajnokként halt meg.

A sakkozás ötödik világbajnoka, a holland Max Euwe két évig volt világelső.  Euwe-nek a világbajnoki cím hihetetlen népszerűséget szerzett, és elhódításához Maróczy Géza nyújtott számára óriási segítséget.  Nem számíthatott arra, hogy legyőzi  Aljechint, de az esélytelenség nyugalmat kölcsönzött neki. A két évvel későbbi visszavágón már görcsösen játszott, simán vesztett. Matematikusként a szisztematikus munka híve volt, megnyitásokat taglaló könyvei mellett szinte a lehetetlenre vállalkozott, amikor a középjátékokat próbálta rendszerezni. Euwe a holland sakk-kultúra megteremtésében óriási szerepet játszott, és gazdag életpályájának megkoronázásaként 1970-től nyolc évig a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE)  elnöke volt.

 A szovjet hegemónia kezdete

A FIDE 1947-es kongresszusán döntöttek, hogy Aljechin halálával megüresedett világbajnoki trónusért a kor legjobb hat sakkozója négyfordulós körversenyt játszik. Az amerikai Fine visszalépésével az öt nagymester végül „ötmenetes” versenyben döntötte el a világbajnoki cím sorsát. Az első két fordulót Hágában játszották, a befejező három kört pedig Moszkvában. Mihail Botvinnik a várakozásnak megfelelően nagy fölénnyel végzett az élen, a sakkozás hatodik világbajnokaként ünnepelhették. Szmiszlovot 3-2-re, Kereszt 4-1-re, Reshevszkyt 3,5-1,5-re és Euwe-t 3,5-1,5-re győzte le, tíz nyerés és 8 döntetlen mellett  két partit vesztett. A végeredmény: 1. Botvinnik 14, 2. Szmiszlov 11, 3-4. Keresz és Reshevszky 10,5, 5. Euwe 4 pont.

A Nemzetközi Sakkszövetség a világbajnoki meccsverseny kiírásakor szabályozta, hogy  a világbajnoknak minden harmadik évben párosmérkőzésen kell megvédenie címét a világbajnok-jelöltek versenyének győztesével. (Később világbajnok-jelölti páros mérkőzéseket játszottak.) Az első ilyen tornát 1950-ben Budapesten rendezték meg. A 10 résztvevős versenyt holtverseny után David Bronstein nyerte meg, egy évvel később Botvinnikkel 12-12-re végzett, a döntetlen eredmény a címvédőnek kedvezett. A 24 játszmás mérkőzésen Bronstein a 22. parti után még vezetett, de Botvinnik egyenlített, tíz játszma dőlt el a meccsen. Bronstein ragyogó stratégiai megoldásokkal elkápráztatta a sakk híveit, a végjátékokban azonban megdöbbentő pontatlanságokat követett el. Három évvel később Botvinnik párharca Vaszilij Szmiszlovval is döntetlennel zárult, hét-hét győzelmet könyvelhettek el. 1957-ben a címvédő ismét Szmiszlovval csatázott, kihívója a nyolcadik parti megnyerésével ragadta magához a vezetést, és 12,5-9,5-ös meggyőző győzelmet aratott, hat nyerés mellett háromszor szenvedett vereséget.

Az akkori szabály szerint Botvinniknek joga volt visszavágóra, és egy év múlva 12,5-10,5-es győzelemmel visszahódította a világbajnoki címet. A sakkvilágot egy ifjú titán káprázatos támadásvezetése, intuíciós áldozatai hozták lázba. Mihail Tal a jugoszláviai világbajnok-jelöltek versenyének megnyerésével Botvinnik kihívója lett. A 39 éves címvédő tökéletes technikára épített stílusa nem bírt a 24 éves „rigai varázsló” viharos akcióival. Tal 12,5-8,5-ös győzelemmel (+ 6, - 2 ) a sakkozás nyolcadik világbajnoka lett. Botvinnik azonban nem adta meg magát, ellenfelére tökéletesen felkészülve, hatalmas akaraterővel  visszahódította az elvesztett címet. A betegséggel is küszködő Tal ellen 13-8-ra nyert. A 21 partiból 15 végződött döntéssel! Botvinnik pályafutása utolsó világbajnoki döntőjét 1963-ban vívta, Tigran Petroszjan 12,5-9,5-ös győzelemmel végleg megfosztotta címétől, az új szabályok már törölték a visszavágó mérkőzést. Maradandót alkotott játszmáinak alapos elemzésével. Könyörtelenül rámutatott saját és ellenfeleinek hibáira is, minden erejével az igazságot kereste. A Botvinnik-sakkiskolában számos tehetség bontogatta szárnyait, legismertebb tanítványa Garri Kaszparov volt. Vlagyimir Kramnyik is élvezhette a szakmai támogatását.

Vaszilij Szmiszlov világbajnokként csak egy évig „uralkodhatott”, de a sakkozás egyik legnagyobb egyéniségeként írta be magát a történelembe. Szmiszlovnak a rendkívül alapos megnyitási felkészültség az állások megítéléséhez hallatlan biztonságot adott, képes volt viharos támadásokra, pozíciós áldozatokra, gondos védekezésre, nyugodt manőverezésre. Remekül játszotta a végjátékot, egyetlen sakkozó könyvtárából sem hiányozhat a „Bástyavégjátékok elmélete” című könyv, Szmiszlov és Lövenfisch közös munkája. Sakkozói hitvallását megismerhetjük „ A harmónia keresése” című művéből. Tízszer volt tagja olimpiai bajnok szovjet válogatottnak, és 1983-ban, 62 évesen világbajnok-jelölti döntőt játszott, a 42 évvel fiatalabb trónkövetelőtől, Kaszparovtól szenvedett vereséget. 

Két pozíciós stílusú világbajnok, Botvinnik és Szmiszlov után jött a nagy taktikus, Mihail Tal. Mindenáron támadásra törekvése, lenyűgöző kombinációi, káprázatos taktikai megoldásai hihetetlenül népszerűvé tették a sakkrajongók körében. Ellenfelei rettegték váratlan megoldásait, Tal játékával újjászületett a romantikus iskola. Világbajnoki címének elvesztése után is sikert sikerre halmozott, szuperversenyek egész sorát nyerte meg, nyolcszor volt tagja olimpiai bajnok szovjet csapatnak. Zsenialitására jellemző, hogy legmagasabb Élő-pontszámát, a 2705-öt 44 éves korában érte el. Imádta a sakkot, önpusztító tempóban élt, nehéz versenyparti után is képes volt végigsnellezni az éjszakát. Tündökölt, amíg egész pályafutását végigkísérő súlyos betegsége nem győzte őt le. 

Botvinniket világbajnoki trónjától végleg az örmény származású Tigran Petroszjan fosztotta meg. Nyugodt, pozíciós játékstílusa biztonságra törekvő versenytaktikával párosult, kerülte az esetleges vereséghez vezető túlzott kockázatot. Keveset nyert, de alig vesztett játszmát. Precíz technikával a legkisebb előnyöket is képes volt nyerésig fokozni, a pozíciós minőségáldozat kedvenc fegyvere volt. Elődeihez képest kevesebb versenyt tudott megnyerni, de mindig az élmezőnyben végzett. Petroszjan 1966-ban sikerrel védte meg világbajnoki címét Borisz Szpasszkijjal szemben, 12,5-11,5-re nyert, 17 döntetlen mellett négy partiban megadásra kényszerítette kihívóját, hármat vesztett. Három évvel később már nem tudta visszaverni Szpasszkij támadását, 12,5-10,5-es vereséget szenvedett. Négy győzelme ezúttal kevésnek bizonyult ellenfele hat nyerésével szemben.

Borisz Szpasszkij a sakkozás tízedik világbajnoka 18 éves korában már nemzetközi nagymesteri címmel büszkélkedhetett, 1956-ban világbajnok-jelölti versenyen játszott, a következő két világbajnoki ciklust azonban kénytelen volt kihagyni. Mindkétszer ugyanazt a fatális hibát követte el, nem elégedett meg a zónaközi döntőt biztosító döntetlennel! 1964-ben megnyerte az amszterdami  zónaközi döntőt, Keresz, Geller és Tal legyőzésével Petroszjan kihívója lett, de elvesztette a világbajnoki döntőt. A következő ciklusban Geller, Larsen és Korcsnoj elleni mérkőzések megnyerésével ismét játszhatott a címért, és második kísérletre már teljesült nagy álma. Meglepő, hogy világelsőként egyetlen versenyt sem tudott nyerni, és Robert Fischer elleni megmérettetésére sem készült fel a legjobban. Reykjavíkban játszották a meccset, amelyet győzelemmel kezdett, majd játék nélkül megnyerte a második játszmát. Elfogadta Fischer bocsánatkérését, a Szovjet Sakkszövetség határozott utasítása ellenére végigjátszotta a mérkőzést, 12,5-8,5 arányban elvesztette a döntőt, a párharc során csak a 11. játszmában tudta még legyőzni az amerikai nagymestert. Veresége után is közel negyedszázadig a sakkozás élvonalába tartozott. 1974-ben Anatolij Karpovtól, 1977-ben Viktor Korcsnojtól világbajnok-jelölti döntőben kapott ki, 1980-ban Portisch Lajostól szenvedett vereséget. Hatszor volt tagja olimpiai bajnok szovjet válogatottnak, 1984-ben először játszott francia színekben, jelentős szerepet játszott új hazája sakkéletének fellendítésében.

Nagyon sokat köszönhetnek a sakkozók a 11. világbajnoknak, Robert Fischernek. A média fokozott érdeklődését is kivívta, hogy az amerikai nagymester szinte állandó háborúban állt a szervezőkkel, megfelelő versenyzési körülményeket, díjakat, honoráriumot követelt. Csodagyerekként tűnt fel, tizenöt évesen már nagymester és 1959-ben világbajnok-jelölti versenyen játszott. Három évvel később esélyesként csak negyedik, ez nagy csalódás volt számára. 1967-ben visszalépett a zónaközi döntőtől. Fischer 1970-ben második táblás volt a belgrádi Világválogatott-Szovjetunió csapatmérkőzésen, Petroszjant 3-1-re győzte le. Fischer a zónaközi döntőn csak Benkő Pál hathatós segítségével játszhatott, aki átadta neki indulási jogát. Palma de Mallorcán hatalmas fölénnyel, 3,5 pontos előnnyel lett első, világbajnok-jelölti párosmérkőzésen Tajmanovot és Larsent 6-0-re, Petroszjant 6,5-2,5-re győzte le, és Szpasszkijtól elhódította a világbajnoki címet.

Világelsőként nagy tervei voltak, meg akarta dönteni Lasker „uralkodásának” 27 éves rekordját, de Karpov elleni világbajnoki döntőjére végül nem került sor, a lebonyolításra tett javaslatait a FIDE visszautasította. A dinamikus sakk képviselőjeként 10 győzelemig akarta játszani  a meccset, 9-9-cel megőrizte volna címét. Fischer nem vett részt több versenyen, húsz év elteltével Jugoszláviában Szpasszkijjal mérkőzött meg, az ötmillió dollár díjazású páros mérkőzésen 17,5-12,5-re győzött, 30 játszmára volt szükség, hogy elérje a tíz győzelmet. Fischer többé nem tért vissza Amerikába, sokáig élt Magyarországon is. Lejárt amerikai útlevele miatt 2004 nyarán Japánban letartóztatták. A sakkvilág összefogott kiszabadításáért, az izlandi parlament soron kívül megszavazta állampolgársági kérvényét, és Fischer új életet kezdhetett a szigetországban. Az izlandiak joggal reménykedtek abban, hogy Fischer ismét bekapcsolódik a sakkozás vérkeringésébe. Sokkolta a sakkvilágot a hír, hogy a zseniális bajnok, a 64 kockás világ egyik legnagyobb egyénisége 2008. január 18-án elhunyt.  Emlékét megőrzik fantasztikus játszmái, szemet-lelket gyönyörködtető kombinációi, káprázatos eredményei.

 Modern orosz sakkháború: Karpov-Kaszparov

Anatolij Karpov 1975-ben játék nélkül lett a 12. sakkvilágbajnok, s ez rányomta bélyegét egész pályafutására. Egyetlen nagymester sem diadalmaskodott annyi nagy tornán, mint Karpov. Újra és újra bizonyítania kellett, hogy igazi világelső, közel három évtizedig birtokolta a világbajnoki címet, illetve elvesztése után küzdött érte. 1973 és 1977, 1979-1981 között és 1984-ben választották az év sakkozójává, összesen tíz alkalommal kapta meg az Oscar-díjat.

Tizenkilenc évesen szerzett nagymesteri címet, 1973-ban megnyerte a leningrádi zónaközi döntőt, világbajnok-jelölti párosmérkőzésen Polugajevszkijt (5,5-2,5), Szpasszkijt (7-4),  majd Korcsnojt győzte le (12,5-11,5). Világbajnoki címét kétszer Korcsnojjal szemben megvédte, az 1978-as döntő Baguio Cityben a sakktörténelem egyik legviharosabb meccse volt, Karpov 16,5-15,5-re nyert. Három évvel később Meranoban már 11-7-es kiütéses győzelemmel verte vissza Korcsnoj címszerzési kísérletét. Karpov elsőségét három év múlva már a bakui zseni, Garri Kaszparov veszélyeztette, akivel öt világbajnoki döntőn csapott össze. Az elsőt, az 1984/85-ös páros mérkőzést hat győzelemig játszották volna. A csatározás 1984. szeptember 19-én kezdődött. Karpov megnyerte a 3., a 6., a 7., a 9. és a 27. játszmát, de a hatodik győzelmet nem tudta megszerezni. Kaszparov rendezte erősen megtépázott sorait, a 32., a 47. és a 48. játszmában megadásra kényszerítette Karpovot, 5-3-ra szépített. A FIDE akkori elnöke, Florencio Campomanes a küzdő felek teljes kimerültségére hivatkozással - közel féléves  csatározás után - 1985. február 15-én félbeszakította mérkőzést.

Óriási volt az értetlenség, a felháborodás. Hosszas tárgyalássorozat után szeptemberben újra sakkasztalhoz ültek a küzdő felek, ezúttal már a régi, a 24 játszmás szisztéma szerint. Kaszparov megnyerte az első játszmát, Karpov a negyedikben egyenlített, az ötödikben átvette a vezetést. Előnyét egészen a 11. partiig őrizte, ekkor Kaszparov nyert, majd a 16. és 19. partiban aratott győzelmével előnye két pontra nőtt. Karpov a 22. játszmában elért nyerésével szépített. A világbajnoki 24. összecsapásakor Karpov mindent egy lapra tett fel, támadott, de a 22 éves kihívó zseniálisan keresztezte világos királyszárnyi akcióját, 13-11-es győzelemmel Kaszparovot a sakkozás 13. világbajnokaként köszönthették. Egy évvel később a két helyszínen, Londonban és Leningrádban megrendezett visszavágón Kaszparov 12,5-11,5-re nyert, 1987-ben Sevillában 12-12-vel védte meg világbajnoki címét. Karpov 1990-ben ismét megmérkőzött honfitársával, New York és Lyon volt a mérkőzés színhelye. Kaszparov az utolsó K-K mérkőzésen is 12,5-11,5-es győzelmet ért el. Kaszparov és Karpov párharca döntően befolyásolta az egész sakkpolitika alakulását.

Karpov a következő világbajnoki ciklusban meglepetésre az angol Nigel Short ellen 6-4-re elvesztette a világbajnok-jelölti párosmérkőzést. A Nemzetközi Sakkszövetséggel azonban Kaszparov – immár sokadszor – konfliktusba került, és az angol  sakkozóval a PCA (Profi Sakkozók Szövetsége) égisze alatt játszotta le a döntőt. Karpov ezzel újra lehetőséget kapott, hogy elvesztett – immár FIDE – világbajnoki címét visszaszerezze. Váratlan döntéssel a holland Jan Timmannal játszhatott világbajnoki döntőt, aki Short ellen elvesztette a világbajnok-jelölti döntőt. Karpovnak nem jelentett nehéz akadályt a hollandok legjobbja, 12,5-8,5-re nyert. A FIDE döntésére az ismét világelső orosz nagymesternek a következő ciklusban világbajnok-jelölti döntőn kellett kvalifikálnia magát az újabb címmérkőzésre, az izraeli Borisz Gelfand ellen 6-3-ra győzött.

1995 novemberében Kirszan Iljumzsinovot választották a FIDE elnökévé, Karpov és az amerikai Gata Kamsky döntőjét a Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában, Elisztában rendezték meg. A konfliktusoktól sem mentes meccset Karpov 10,5-7,5-re nyerte meg. Kirszan Iljumzsinov, a Kalmük Autonóm Köztársaság elnöke fiatalos lendülettel látott munkához, és megreformálta a megváltoztathatatlannak látszó világbajnoki rendszert. Tehetős polgárként jelentős összeggel is támogatta, hogy a FIDE szélesre tárja a kapukat, a világbajnoki cím sorsa ne egy szűk elit harcában dőljön el. Kaszparov, Kramnyik és Karpov hallani sem akart arról, hogy nem élveznek semmiféle privilégiumot. Sok vita után Karpov járt a legjobban, a FIDE vezérkara végül óriási kedvezményt adott neki, csak a groningeni előcsatározások győztesével kellett megmérkőznie.  A nehéz küzdelmektől elfáradt Anandnak kevés esélyt adtak Karpovval szemben, az indiai nagymester 0-2-ről még kiegyenlített, de a rapid rájátszást elbukta. Karpov megvédte címét, de a sakkvilág erkölcsi győztesként Anandot ünnepelte.

Karpov ismét a támadások kereszttűzébe került, a következő, 1999-es  Las Vegas-i vb-n nem indult, helyette pereskedett a FIDE-vel, 50 ezer dollár bánatpénzt ítéltek meg neki. Karpov nem vállalta a részvételt Újdelhiben sem, de 2001-ben úgy gondolta, hogy hazai pályán, Moszkvában képes lesz visszahódítani címét. A kísérlet azonban csúfos kudarccal végződött, már az első fordulóban a rapid rájátszásban kikapott a kínai Zsang Pengxiangtól 3-1-re.

Garri Kaszparov, a sakkozás 13. világbajnoka tizenhét évesen már ifjúsági világbajnok, nagymester és 1980-ban Máltán az olimpiai bajnokságot nyert szovjet válogatott tagja. 1982-ben elkápráztatta a sakkrajongókat bugojnói első helyével, végképp betört az élmezőnybe, megnyerte a moszkvai világbajnoki zónaközi döntőt. Első világbajnok-jelölti meccsét Beljavszkij ellen vívta meg, 6-3-ra győzött, de Korcsnoj elleni párviadala látszólag „léket kapott”. A Szovjet Sakkszövetség nem engedélyezte számára, hogy a svájci nagymesterrel Amerikában játsszon, és emiatt Kaszparovot a FIDE elnöke vesztesnek nyilvánította. (Hasonló döntést hozott a Nemzetközi Sakkszövetség a Ribli-Szmiszlov mérkőzést illetően is, nagymesterünk játék nélkül lett volna győztes.) Korcsnoj azonban nem akart „zöld asztalnál” nyerni, Kaszparovval titokban találkozott, s megegyeztek abban, hogy a párharcra sor kerül. London volt a színhelye mindkét mérkőzésnek, Korcsnoj győzelemmel kezdett, de Kaszparov végül 7-4-re legyőzte nemes ellenfelét. (A másik ágon a 62 éves Szmiszlov 6,5-4,5-re nyert Ribli Zoltán ellen.) A döntőben Kaszparov veretlenül, 8,5-4,5-ös győzelemmel harcolta ki, hogy Karpov kihívója lett.

A K-K korszak évtizede

A sakktörténelemben ezután megkezdődött egy időszak, amelyet a  K-K párharc fémjelzett, Kaszparov és Karpov hét év alatt öt világbajnoki döntőben csapott össze. Az első, a 48 parti után Karpov 5-3-as vezetésénél félbeszakított világbajnoki döntőt követően Kaszparov 13-11-re megnyerte a második meccset, és elhódította  a világbajnoki címet. Több mint két hónapig csatáztak, Kaszparov öt, Karpov három partiban tudta feladásra kényszeríteni ellenfelét. A megállapodás szerint Karpovnak joga volt a visszavágóra, és a londoni-leningrádi összecsapásuk ismét Kaszparov győzelmét hozta. Kiegyenlített küzdelem folyt a nyolcadik játszmáig – egy–egy győzelem volt a tarsolyukban - , de ekkor Kaszparov magához ragadta  a kezdeményezést. Megnyerte a 14. és a 16. játszmát is, de Karpov hármas nyerősorozattal kiegyenlített! Kaszparov a 22. partiban aratott győzelemmel biztosította be sikerét, 12,5-11,5-ös címvédését. A negyedik K-K mérkőzést 1987-ben, Sevillában vívták. Öldöklő küzdelem folyt, Karpov megnyerte a 2. játszmát, Kaszparov a negyedikben egyenlített. Karpov szerzett ismét vezetést, Kaszparov két nyeréssel a 16. játszmáig vezetett. Karpov ekkor nyert, sőt a 23. játszmában aratott győzelmével fél pontra került a cím visszahódításához. A drámai utolsó partiban Kaszparov összeszedte minden erejét, nyert és 12-12-vel megvédte címét.

Három évvel később New York és Lyon volt a mérkőzésük színhelye. Kaszparov nyeréssel indított, Karpov a hetedik játszmában kiegyenlített. Sorozatos döntetlenek után a címvédő megnyerte a 16. partit, 102 lépésben kényszerítette feladásra ellenfelét. Karpov azonnal egyenlített, Kaszparov ismét vezetést szerzett, és a 20. összecsapás is az ő javára dőlt el. Karpov még szépített a 23. partiban, de Kaszparovnak világossal a 24. játszmában csak remiznie kellett, a 12,5-11,5-es végeredménnyel harmadszor is visszaverte Karpov támadását.

Kaszparov kapcsolata többször is megváltozott a FIDE akkori elnökével, Florencio Campomanessel. Az 1992-es manilai sakkolimpián a világbajnok volt a szupersztár, egy évvel később pedig világbajnoki döntőjét az angol Nigel Short ellen már a PCA keretei között játszotta le. Az orosz világelső óriási fölényének jegyében zajlott a párharc,  Kaszparov az első, a harmadik, a negyedik, a hetedik és a kilencedik parti megnyerésével gyakorlatilag már eldöntötte a mérkőzés sorsát. Döntetlenek után még győzött a 15. játszmában, Short a 16. összecsapás megnyerésével szépített, a 12,5-7,5-ös nyerés mindennél jobban mutatta, hogy Kaszparov óriási klasszissá nőtte ki magát. Az 1994-es elnökválasztáson Kaszparov minden erejével Campomanes újjáválasztásáért korteskedett!

 Trónkövetelő Indiából

Az orosz profi világbajnok következő döntőjét 1995 őszén New Yorkban az indiai Viswanathan Anand ellen vívta. A mérkőzés nyolc döntetlennel indult, majd Anand megnyerte a 9. partit. Kaszparov ekkor bevetette a gondosan előkészített fegyvert, a spanyol megnyitás nyílt változatában a Zajcev-Karpov változatot játszotta meg. A fantasztikus bástyaáldozat „csak” nyerőesélyes végjátékhoz vezetett, örökre tanpélda marad, hogy milyen veszélyek fenyegetik a középen rekedt királyt. Anandot a vereség összetörte, gyorsan vesztett világossal, és többé nem tudta megnehezíteni az orosz világbajnok életét, a 13. és a 14. játszmában elszenvedett kettős vereség megpecsételte sorsát, Kaszparov 10,5-7,5-es győzelemmel ismét megvédte világbajnoki trónusát 

A csaták nemcsak a sakktáblán zajlottak. Kaszparov érezte, hogy legitimmé kell tennie címét, de a PCA csődje után nem tudta megszervezni a kiválasztást biztosító ciklust. Meglepetésre az alkudozások eredményeként Kramnyik-Shirov párosmérkőzést rendeztek, váratlan eredmény született, az esélytelenebb Alekszej Shirov győzött 5,5-3,5-re. A spanyol nagymester sikere keresztülhúzta Kaszparov számításait, nem tartotta méltó ellenfélnek Shirovot, aki még egyetlen partiban sem tudta őt megadásra kényszeríteni. Kaszparov-Anand meccsről és mesés, hárommillió dolláros díjazásról szóltak a híradások. A valóság azonban nem igazolta az optimizmusát, közben Anand a remélt párosmérkőzés miatt nem játszott Las Vegasban, ahol nem kis meglepetésre Alekszandr Halifman lett a győztes, az új FIDE világbajnok.

Kaszparov kevés kivétellel sorban nyerte a szuperversenyeket. Meglepő fordulatként 1998-ban, a linaresi szuperversenyen egyetlen győzelemmel remikirályként végzett. Ekkor 11 hónapos „önkéntes száműzetésre” ítélte magát, 1999 januárjától azonban páratlan sorozattal írta be magát a sakktörténelembe. A világranglista-vezető tíz szuperversenyen játszott, kilencszer egyedül lett első, 2000-ben, Linaresben Kramnyikkal megosztozott a dicsőségen. Ezt a sikerszériát szakította meg Lékó Péter 2003-as linaresi tornagyőzelmével.

 Kramnyik letaszítja a trónról Kaszparovot

Kaszparov meglepő húzásként ellenfélként Kramnyikot választotta, és a sakkvilág biztosra vette, hogy Garri felfedezettje és pártfogoltja nem húzza keresztül a világbajnok számításait. Arra kevesen gondoltak, hogy Kaszparov játszmát sem tud nyerni 12 évvel fiatalabb riválisával szemben, és 15 éves uralkodás után két vereséggel és 13 remivel búcsút inthet címének. A FIDE versenyét Újdelhiben, majd a döntőt Teheránban rendezték meg. Anand élvezte a hazai pálya előnyét, bár a nyolc között Halifman elleni meccse kisebb krimi volt. Vishy imára kulcsolt kézzel ült a sakktáblánál, vesztett pozíciójából csodával határos módon menekült meg. A meccs nagy poénja volt, hogy Anand éppen születésnapján harcolta ki továbbjutását, az orosz címvédő nem rontotta el az ünnepi hangulatot. Anand a döntőben fölényes biztonsággal nyert Shirov ellen, a hatjátszmásra tervezett meccsen már a negyedik parti után világbajnokként ünnepelhették.

Újdelhiben a FIDE vezérkara nap mint nap az új játékidő tervezett bevezetésével bombázta az érdekelteket. Sokan tiltakoztak józan ellenérvekkel: a tv soha  nem fog  sakkversenyt közvetíteni, az internet az igazi célterület…  A szuperversenyek rendezői azonnal bejelentették, hogy nem rövidítik le a játékidőt, színvonalas partikat nem lehet állandó időzavarban játszani. A FIDE azonban nem tétovázott, saját világbajnokságán Moszkvában bevezette a 90 perc és a plusz 30 másodperces tempót, a fogadtatás meglehetősen vegyes volt. 

Kaszparov ismét hadat üzent a FIDE-nek, a vb idején játszotta Kramnyikkal a Botvinnik-emlékversenynek elnevezett meccsét. Négy klasszikus játszmát vívtak, majd hatot rapidoztak, végül 10 villámjátszmában mérték össze erejüket. Kaszparov a két döntetlennel végződött meccs után az 5-5 perces partikban 6,5-3,5-re nyert, és a sajtótájékoztatón győztesként ünnepeltette magát. A tőle megszokott vehemens módon követelte Kramnyiktól a visszavágó mérkőzés lehetőségét, míg a jóval higgadtabb címvédő kihasználva pozícióját, „előcsatározásokra” bíztatta korábbi mesterét. A Kreml báltermében közben zajlottak a csatározások, Anand az elődöntőben elvérzett az ukrán Ivancsukkal szemben. Az ukrán „házidöntőt”, Ivancsuk és Ponomarjov meccsét 2002 januárjában Moszkvában játszották le, a 19 éves Ponomarjov győzött.

A Prágai Egyezmény 

A címétől megfosztott „király” taktikát változtatott, tárgyalásokba kezdett a FIDE vezérkarával, amely a Prágai Egyezményhez vezetett. A címegyesítésről szóló megállapodást aláírta Kramnyik, Kaszparov és Iljumzsinov is. Ennek értelmében Kramnyik a dortmundi világbajnok-jelölti torna győztesével játszik világbajnoki döntőt (ennek első helyezettje lett Lékó Péter), míg a FIDE világbajnoka, az ukrán Ruszlan Ponomarjov a világranglista-vezető Kaszparovval. A két mérkőzés győztese pedig az egyesített címért küzd meg. A megállapodás időpontokat is tükrözött, de ezt nem sikerült betartani. Ráadásul a Ponomarjov-Kaszparov párharc körül nagy bonyodalmak keletkeztek, amelyek meglepő fordulattal értek véget, az újabb és újabb követeléssel előálló Ponomarjovot megfosztották  címétől.

A tiltakozások ellenére a FIDE 2004-ben Líbiában megrendezte újabb kieséses rendszerű világbajnokságát, az élmezőnyből alig játszottak. Óriási meglepetés született, az esélyesebb riválisokat sorban búcsúztató  üzbég Rusztam Kaszimdzsanov lett az új világbajnok, s Kaszparovval kellett volna megmérkőznie. Csak a bennfentesek tudhatják, hogy januárban Dubaiban végül miért nem jött létre a párharcuk.  A sértődött Kaszparov 2005-ben  linaresi tornagyőzelme után visszavonult, ebben nagy szerepe volt a FIDE halogató taktikájának.

A másik ágon kétéves huzavona után a svájci Dannemann cég szervezésében lejátszották Kramnyik és Lékó Péter meccsét. Nagymesterünk „túlélte” a negatív kezdést. Az első játszma elvesztése után kiegyenlített az ötödik partiban, majd a nyolcadik játszmában aratott csodálatos győzelmével egészen a 14. játszmáig vezetett, és fél pont hiányzott a világbajnoki cím elhódításához. A rutinos ellenfél végül fordított, drámai küzdelemben megnyerte a partit, és Vlagyimir Kramnyik a 7-7-tel megvédte a világbajnoki címét.

A FIDE 2005 áprilisában döntötte el, hogy világbajnokságát kétfordulós, körmérkőzéses rendszerben, nyolc résztvevővel rendezi meg. Vlagyimir Kramnyik ragaszkodott a prágai megállapodáshoz, és a győztessel kívánt megmérkőzni az egyesített címért. Az argentin üdülőhelyen, San Luis-ban a bolgár Veszelin Topalov az első félidői fantasztikus eredményének köszönhetően (Anand elleni remijétől eltekintve hat partijából került ki győztesként) hódította el a FIDE világbajnoki címet. Riválisai is belátták, hogy a nagyszerű formában sakkozó bolgárral nem vehetik fel a versenyt, gondoltak a jövőre is, Anand, Szvidler és Morozevics már a FDE következő döntőjére készülhetett, Lékó Péter és Polgár Judit párosmeccsekre kényszerült.

A világbajnokság végeredménye:

Világbajnok: Veszelin Topalov (bolgár) 10 pont

2. Viswanathan Anand (indiai) 8,5

3. Peter Szvidler (orosz) 8,5

4. Alekszandr Morozevics 7

5. Lékó Péter (magyar) 6,5

6. Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég) 5,5

7. Michael Adams (angol) 5,5

8. Polgár Judit (magyar) 4,5

 

Újabb diplomáciai csatározás után 2006 őszén Elisztában játszották le a címegyesítő mérkőzést. A bonyodalmaktól sem mentes, pszichológiai hadviseléssel fűszerezett címegyesítő világbajnoki döntőt rapid rájátszásban az orosz Vlagyimir Kramnyik nyerte meg. Topalov hiába követelt visszavágót, erre nem került sor, sőt a bolgár exvilágbajnok az aláírt szerződés alapján elvesztette a jogot, hogy a következő 8 résztvevős vb-n játsszon. Közben többször is módosították a világbajnok-jelölti párosmeccsek időpontját, amelyeket végül május-júniusban Elisztában játszották le, a sorsolást azonban még 2006. januárjában elkészítették. Lékó Péter könnyed játékkal biztosította továbbjutását, a török Mihail Gurevicset 3,5-0,5-re győzte le, míg Polgár Judit alulmaradt a rutinos orosz Jevgenyij Barejevvel szemben, így elmaradt a legjobb nyolc között a magyar szuperrangadó. Lékó remek formában folytatta versenyzését, Barejev sem állhatta útját, elsőszámú nagymesterünk 3,5-1,5-tel lett a világbajnoki döntő résztvevője. Az esélyesek jutottak tovább, Lékó mellett az örmény Levon Aronjan, az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Alekszander Griscsuk harcolta ki a jogot, hogy Mexikóvárosban a világbajnoki címért csatázzon.

A 8 résztvevős, kétfordulós világbajnoki döntő a világranglista-vezető Viswanathan Anand győzelmével fejeződött be. A sakkozás új királya, a 37 éves indiai nagymester megőrizte veretlenségét, megcsillogtatta remek felkészülését, kiegyensúlyozott, magabiztos játékkal hódította el Vlagyimir Kramnyiktól a világbajnoki címet. Felkészülése optimálisan jól sikerült, sötéttel is harcos szisztémákat játszott meg, megőrizte veretlenségét. Két partiban kellett nagyon vigyáznia, a harmadik fordulóban világossal a címvédő Vlagyimir Kramnyikkal szemben, majd a 13. játéknapon az orosz Alekszander Griscsuk ellen volt szüksége hidegvérre, pontos védekezésre. Az élbolyban végzettek ellen 1-1-re hozta meccseit, az ötven százalékot nem teljesítőkkel szemben valamennyi mini-párosmérkőzését megnyerte.

Egypontos hátrányban végzett holtversenyben a második helyen Vlagyimir Kramnyik és Borisz Gelfand. A címvédő egyszer ingott meg, honfitársától, Alekszandr Morozevicstől kapott ki, hatásos újításai rendre beváltak. Messze a várakozás felett szerepelt a viadal doyenje, Gelfand. Egyetlen vereségét nagy bakival szenvedte el. Az izraeli nagymester is remekül felkészült a vb-re, erővel is bírta a menetelést. Lékó Péter ötvenszázalékos teljesítményt ért el, két vereségét két nyeréssel ellensúlyozta. Az ő játékából hiányzott az átütő erő, többször is időzavarba került, előnyös pozíciókat nem tudott győzelemig fokozni.

A világbajnokság végeredménye:

Világbajnok: Viswanathan Anand (indiai) 9 pont

2-3. Vlagyimir Kramnyik (orosz) és Borisz Gelfand (izraeli) 8

4. Lékó Péter (magyar) 7

5. Peter Szvidler  (orosz) 6,5

6-7. Alekszandr Morozevics (orosz) és Levon Aronjan (örmény) 6

8. Alekszandr Griscsuk (orosz) 5,5

 

A szabályzat értelmében Vlagyimir Kramnyiknak joga volt párosmérkőzésen megmérkőznie az új világbajnokkal, Viswanathan Ananddal. Egy évvel trónfosztása után Kramnyik alulmaradt a bonni párharcban is, Vishy megvédte koronáját. Anand jobban térképezte fel ellenfele gyenge pontjait, a partik többségében rákényszerítette akaratát kihívójára. Két sötéttel elért győzelme sorsdöntő volt. Stratégiája tökéletesen bevált, olyan állásokat vállalt, ahol a finom pozíciós játék nagymestere a bonyodalmakban eltévedhetett. Az indiai sakkozótól nem volt idegen, hogy királya középen rekedt, érezte az állásban rejlő ellentámadási lehetőségeket. Könnyedén játszott, nem került időzavarba. Szakmailag nehezen magyarázható, hogy Kramnyik miért ismételte meg az ötödik partiban a harmadik összecsapás megnyitását. Világbajnoki döntőn ritkán látható elnézéssel azonnal vesztőt húzott. 

A hajrában Kramnyik magára talált, a kilencedik partiban sötéttel nyerőesélyes állást ért el, de nem tudta egész pontra váltani esélyét. A tízedik játszmát világossal megnyerte, Anand az első meccslabdát elhibázta, de a következőt értékesítette. A két világklasszis összecsapása mellett a segítők, a szekundánsok csapata is viaskodott. A nevek tekintetében Kramnyik stábja volt az erősebb, 4 évvel ezelőtti, brissagói kihívója Lékó Péter mellett az orosz Szergej Rublevszkij a francia Laurent Fressinet elemzéseire, ötleteire, tanácsaira támaszkodhatott, de orosz sakkozók egész csapata állt még készenlétben… Anandot honfitársa, Surya Shekhar Ganguly, a dán Peter Heine Nielsen, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és a lengyel Radoslav Wojtaszek segítette a küzdelem során. Anand egy pillanatig sem tagadta, hogy a párbaj előtt Magnus Carlsennel is dolgozott együtt, akit a jövő nagy bajnokának tart.

 

A világbajnoki döntő végeredménye: Viswanathan Anand (indiai, 2783) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) 6,5-4,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

 

Két éve a sakkozás régi-új királyát ünnepeltük. A szófiai világbajnoki döntőben a címvédő Viswanathan Anand az utolsó partit sötéttel megnyerte, viharos támadással használta ki bolgár kihívójának, Veszelin Topalovnak sorsdöntő hibáját. „Pályafutásom legnehezebb mérkőzését játszottam, ami éveket vett el az életemből” –nyilatkozta a nagyon boldog győztes.

A világbajnoki döntő Viswanathan Anand és stábja számára nagy kalanddal kezdődött. Az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérzár alaposan keresztülhúzta számításaikat, az oly gondosan megszervezett utazás kútba esett, Frankfurtban rekedtek. A világbajnok és az Indiai Sakkszövetség is levélben kérte a párharc rajtjának három nappal történő elhalasztását. A bolgár rendezők nem teljesítették kérését, a FIDE elnökhelyettese, a világbajnoki döntő ellenőre, a görög Georgios Makropoulos hosszas tárgyalások után döntött, egy nappal elhalasztotta a kezdést. Anand és stábja rendkívül kalandos, 40 órás utazás után csak egy nappal a hivatalos megnyitó előtt érkezett meg a bolgár fővárosba.

A meccset a kihívó Veszelin Topalov kezdhette világossal, és a címvédő a Grünfeld védelem egyik változatában a 23. lépésben azonnali vesztőt húzott. Topalov tisztáldozattal szétzúzta Anand királyállását. A vesztés felett Vishy nem sokat kesergett, azonnal egyenlített. Topalov a tőle megszokott túlzott erőszakossággal játszott, elhibázott huszársakk után Anand egyre nagyobb fölénybe került. A harmadik partiban szláv védelmet láttunk, pontosztozkodás született. A negyedik összecsapást  remek stílusban játszotta Vishy, tisztáldozattal jutott vezetéshez.

Három, korántsem békés döntetlen után - hol egyik, hol másik fél hagyott ki kecsegtető esélyt - Anand hihetetlen bakival bukta el a nyolcadik játszmát. A vereség nem múlt el nyomtalanul. Fölöslegesen került időzavarba a kilencedik játszmában és nyerések sorozatát hagyta ki. Úgy tűnt, hogy meccslabdát hibázott. Drukkerei nagyon aggódtak érte, ráadásul a tízedik partiban megszenvedett a remiért. Furcsa volt a 11. összecsapásuk, végül a nagyon érdekes végjáték  lépésismétléssel remi lett. A döntés az utolsó játszmára maradt, és Topalov nem titkolta, hogy nagyon elégedett azzal, hogy világossal játszhat. A hazai pálya előnyével játszó kihívó azonban nem bírta a sorsdöntő játszma feszültségét. A lélektani hadviselésben Anand erősebb volt. Egy pillanatban a lépésismétlés lehetőségét is felkínálta ellenfelének, de Topalov nem élt a lehetőséggel.

„Villámkezű” Vishyvel szemben nem akart rapidozni, élénken élt emlékezetében, hogy 2006-ban Vlagyimir Kramnyik ellen kikapott a rájátszásban? Furcsa manőverekbe kezdett, majd lebecsülte a nagyátlón „leselkedő” futót. Királya magára maradt, a világbajnok haderejének koncentrált támadása ellen nem volt védelme. Anand az 56. lépése után fogadhatta ellenfele gratulációját. A kiegyenlített erők küzdelmében megérdemelt győzelmet aratott.

 

A világbajnoki döntő végeredménye:

Viswanathan Anand (indiai, 2787) – Veszelin Topalov  (bolgár, 2805) 6,5 – 5,5 (0 – 1, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0)

 

 

Világbajnokok 

Világbajnoki címük ideje

Wilhelm   Steinitz (1836 - 1900)

(1886-1894)

Emanuel   Lasker (1868 -1941)

(1894-1921)

Jose   Roul Capablanca (1888 -1942)

(1921-1927)

Alekszander   Aljechin (1892 – 1946)

(1927-1935   és 1937-1946)

Max   Euwe (1901 - 1981)

(1935-1937)

Mihail   Botvinnik (1911 - 1995)

(1948-1957,   1958-1960, 1961-1963)

Vaszilij   Szmiszlov (1921 -2010)

(1957-1958)

Mihail   Tal (1936 – 1992)

(1960-1961)

Tigran   Petroszjan (1929 – 1984)

(1963-1969)

Borisz   Szpasszkij (1937 - )

(1969-1972)

Robert   Fischer (1943 - 2008)

(1972-1975)

Anatolij   Karpov (1951 - )

(1975-1985)

Garri   Kaszparov (1963 - )

(1985-2000)   (1993-2000 PCA)

Vlagyimir   Kramnyik (1975 -)

(2000-2007)  

Viswanathan Anand (1969 -)

(2007-)

A FIDE világbajnokai

Világbajnoki címük ideje

Anatolij Karpov (1951 - )

(1993-1999)

Alekszandr Halifman (1966 -)

(1999-2000)

Viswanathan Anand (1969 - )

(2000-2002)

Ruszlan Ponomarjov (1983 - )

(2002-2004)

Rusztam Kaszimdzsanov (1979 -)

(2004-2005)

Veszelin Topalov (1975 - )

(2005 -2006)

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szvidler bástyaáldozatos győzelme nyerte a voksolást

Címkék: Chess Informant

Megjelent a Chess Informant 113. kötete.  A könyv a 2011 szeptembertől december végéig tartó időszak versenyeinek legjobb játszmáit, megnyitáselméleti érdekességeit, tanulságos kombinációit és végjátékait gyűjti csokorba. Döntött a nemzetközi zsűri, a 112-os kötet legjobb partijának a Világkupán játszott Kamsky-Szvidler összecsapást választotta. Az orosz Peter Szvidler látványos elterelő bástyaáldozattal büntette meg amerikai ellenfelét.  A legértékesebb megnyitáselméleti újítás díját az örmény Levon Aronjan kapta, a ningbói csapat-világbajnokságon az indiai Pentala Harikrishnát győzte le.

Kitűnő versenyek legjobb, legérdekesebb játszmáit találjuk a sakkozók körében oly népszerű Informátor 113. kötetében. Két helyszínen, Sao Pauloban és Bilbaóban  megrendezett Grand Slam-döntőn a norvég Magnus Carlsen holtverseny után a rájátszásban győzte le az ukrán Vaszilij Ivancsukot és gyarapította torna győzelmeinek számát. Moszkvában, a hagyományos Tal-emlékversenyen is Carlsent hirdették ki győztesként, több sötéttel játszott partijával előzte meg holtversenyes társát, az örmény Levon Aronjant. A „négy muskétás”, Carlsen, Aronjan, Kramnyik és Anand a londoni szuperversenyen is megmérkőzött egymással, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik remek teljesítménnyel végzett az élen.

A görögországi Porto Carrasban óriási meglepetésre a 10. helyre rangsorolt német válogatott nyerte a csapat Európa-bajnokságot az azeri csapat előtt. Együttesünk szenzációs hajrával a harmadik helyen végzett, kilenc év után szerzett ismét érmet világversenyen. A nőknél érvényesült a papírforma, az orosz négyes nyert. A Klubcsapatok Európa-kupáján is szupernagymesterek egész sora játszott, a Szentpétervár Sakkszövetség csapata Peter Szvidler vezetésével diadalmaskodott, a nők viadalán is orosz siker született. 

Még számos jelentős viadalról 222 játszmát és a megnyitási szempontból érdekes változatokat tartalmazó partik részleteit tanulmányozhatjuk.  Látványos kombinációk, tanulságos végjátékok, tanulmányok mellett színes a megnyitáselméleti cikkek gyűjteménye, a szerzők az angol megnyitás, Volga-csel, francia védelem, spanyol megnyitás, vezércsel és királyindiai védelem egy-egy érdekes változatát vették górcső alá. Az orosz olimpiai bajnok, világbajnokjelölt, fantasztikus bravúrokra is képes  Alekszandr Morozevics pályafutásának legérdekesebb játszmáit, újításait, kombinációt, végjátékait is csokorba gyűjtötték a szerkesztők. A kötet újításaként Garri Kaszparov is választott partit, az Újdelhiben játszott Paragua-Debashis ütközet nyerte el tetszését. 2012-ben már háromhavonta jelenik meg az Informátor, amely elektronikus formában is lejátszható a Chess Informant Expert program segítségével. A jelentős fejlesztésnek köszönhetően még látványosabb lett a tartalom.

Döntött a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri, a 112-es kötet legjobb partijaira hét főből álló grémium szavazott, amelynek aranyérmes olimpikonunk, Ribli Zoltán is a tagja. A voksolásnál a Világkupán játszott Kamsky-Szvidler összecsapást 61-gyel jutalmazták. Az orosz Peter Szvidler gyalogáldozattal vette tűz alá a világos gyalogcentrumot, majd a világos királyszárnyra leselkedő futópár segítségével látványos elterelő bástyaáldozattal kényszerítette feladásra amerikai ellenfelét. A második helyen  a csapat-világbajnokságon játszott Ivancsuk-Lékó parti végzett. Nagymesterünk a Marshall támadásban remek újítással, tisztáldozattal lepte meg az ukrán nagymestert. Vaszilij Ivancsuk  elkerülte a remihez vezető folytatást, végül az izgalmas ütközetet elvesztette, 42 pont. A világbajnoki kihívó izraeli Borisz Gelfand pályafutása egyik legjobb játszmájában nyert az azeri Sahriyar Mamedgyarov ellen. Ritkán látunk olyan anyagi összetételt, ami létrejött a partiban, az áldozott bástyáért Gelfandnak hat(!) gyalogja volt, 41 ponttal díjazták.

A legjobb partik közös jellemvonása, hogy a taktikai motívumok, az áldozatok, a bonyodalmak játszották a főszerepet. A dortmundi szuperversenyen az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik minőségáldozattal nyert az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov ellen (30). A csapat-világbajnokságon az indiai Ganguly viharos támadásával szemben Peter Szvidler nem talált védelmet, 24 lépést követően kapitulációra kényszerült (28). A kínai Li Chao látványos áldozatokkal bombázta szét a világbajnoknő, Hou Ji-fan királyállását (24). Élményt jelent az azeri Vugar Gasimov partijának is a lejátszása, az azeri Szergej Azarov volt az áldozata (19). Jól előkészített megnyitáselméleti újítás érdemel elismerést az orosz Alekszandr Morozevics előadásában a brazil Alekszandr Fierrel szemben. A sáncolását elvesztő király nem bírta ki a rohamot (18). A sort a Világkupán játszott Ponomarjov-Szvidler és a dortmundi szuperversenyen látott Kramnyik-Giri összecsapás zárja, mindkét parti 17 pontot kapott.

 

Kamsky,G (2741) - Szvidler,P (2739)

Spanyol megnyitás [C78]

Világkupa, Hanti-Manszijszk 2011

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 b5 6.Fb3 Fc5 7.a4 Bb8 8.axb5 axb5 9.c3 d6 10.d4 Fb6 11.Fe3 0-0 12.Hbd2 h6 13.h3 Be8 14.Vc2

Új terv. 14.Be1 exd4 15.cxd4 Ha5 16.Fc2 Fb7 17.d5 c6 18.b4 Hc4 19.Hxc4 bxc4 20.Fa4 Fxe3 21.Bxe3 Vb6 22.Hd2 Bed8 23.Fxc6 Fxc6 24.Hxc4 Vc7 25.dxc6 Bxb4 26.Bc1 folytatásban a cseh David Navara a francia Vladiszlav Tkacsijev ellen előnybe került a tavalyi Tata Steel nagymesterversenyen.

14...exd4 15.cxd4 Ha5

Számításba jött a 15...Fb7!? 16.d5 Hb4 17.Vc3 Fxe3 18.fxe3 c5 19.dxc6 Hxc6 folytatás is.

16.Fa2 Fb7 17.e5 Hd5 18.Fb1 g6 19.Fxh6 Hc6!

A gyalogáldozattal Peter Szvidler a világos gyalogcentrumot támadhatta.

20.exd6

 Figyelmet érdemelt a 20.Ve4 Hxd4 21.Hxd4 Bxe5 22.Vg4 Bh5 23.Fxg6 Bxh6 24.Fe4+ Kf8 25.Hf5 Bg6 26.Vf3 c6 változat.

20...Vxd6 21.He4 Vb4 22.Fa2 Hxd4 23.Hf6+!?

Gata Kamsky taktikai motívummal próbálta hárítani sötét fenyegetéseit.

23...Kh8

Természetesen a huszár nem volt üthető a kötés miatt, 23...Hxf6??-ra 24.Vxg6+ mattolt volna.

24.Hxd4?

Gata Kamsky a taktikai bonyodalmakban eltévedt. 24.Hxd5! Hxf3+ (24...Fxd5 25.Hxd4 Fxa2 26.Hc6 Vc4 27.Vxc4 Fxc4 28.Hxb8 Fxf1 29.Hd7 Fd3 30.Hxb6 cxb6 31.Fe3) 25.gxf3 Fxd5 26.Fxd5 Vh4 27.Vc3+ Fd4 (27...f6 28.Kg2 Be2 29.Vd3 Bxf2+ 30.Bxf2 Vxf2+ 31.Kh1 Vh4) 28.Vxc7 Vxh6 29.Fxf7 Vg5+ 30.Kh1 Fe5 31.Vc1 Vh4 32.Kg2 Be7 33.Fd5 Vf6 34.Vh6+ volt a helyes folytatás.

24...Hxf6 25.Hc6 Vh4! 26.Hxb8?

Látványos kombinációt engedélyezett, de már bajban volt az amerikai nagymester. 26.Fc1 Ba8 27.b4 Be4 28.Fb2?! Bxa2! 29.Bxa2 Bc4 anyagi előnyhöz vezetett volna. 26.Fe3 Bxe3! 27.fxe3 Be8 28.Bxf6 (28.Vc3 Bxe3 29.Vxf6+ Vxf6 30.Bxf6 Be1+ 31.Kh2 Bxa1 32.Fd5 Fc5) 28...Vxf6 29.Fd5 Bxe3 30.Kh1 Vh4 után sincs védelme világosnak. 

 

 

26...Be2!!

A második sorra betört bástya romokba döntötte Kamsky álmait.

27.Vc3

A bástya nem üthető, 27.Vxe2-re 27...Vg3 azonnal nyert volna.

27...Bxf2 28.Hc6

A matt nem védhető. 28.Bxf2-re 28...Vxf2+ 29.Kh1 Vxg2 matt; 28.Hd7-re 28...Bxg2+ 29.Kh1 Bg3+ 30.Kh2 Vxh3 mattol.

28...Bxf1+ és világos feladta. Nehéz kritizálni az orosz sakkozót, hogy nem a 28...Fxc6!? 29.Vxc6 Bxf1+ 30.Kh2 Hg4  mattot választotta.

Ivancsuk,V (2768) - Lékó,P (2717)

Spanyol megnyitás [C89]

Csapat-világbajnokság, Ningbo 2011

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 0-0 8.c3 d5 9.exd5 Hxd5 10.Hxe5 Hxe5 11.Bxe5 c6 12.d4 Fd6 13.Be1 Vh4 14.g3 Vh3 15.Ve2 Fg4 16.Vf1 Vh5 17.Hd2

A másik fővari 17.Fe3 Bae8 vagy 17....f5, mindkét színnel sokat kell tudni.

17...f5 18.c4  

 

 

18...f4!

Derült égből villámcsapás!

19.cxd5 c5!

Nagymesterünk két villámgyors lépése után Vaszilij Ivancsuk mintegy 50 percet gondolkodott. Nem hitt a szemének, hogy létezik ilyen tisztáldozat?

20.Be4!

Volt mit számolnia. 20.Vg2 Bae8 21.Be6 c4 22.Hxc4 bxc4 23.Fxf4 cxb3 24.Bxd6 bxa2 25.Fe5 Vf5 sötétre előnyös. 20.a4 c4 21.Fc2 fxg3 22.hxg3 Fxg3 23.fxg3 Bxf1+ 24.Bxf1 Be8 25.Fe4 c3! 26.bxc3 Vh3 27.Fg2 Vxg3 változatban is bajban lett volna az ukrán nagymester.

20...c4 21.Fc2 fxg3 22.hxg3 Fxg3 23.fxg3 Bxf1+ 24.Hxf1 Vh3! 25.Be3! Bf8 26.Fd2 Ff3 27.Bxf3 Bxf3 28.Fe4 Bxg3+ 29.Hxg3 Vxg3+

 

30.Fg2?

Ivancsuk kockáztatott. 30.Kf1 Vh3+ 31.Kf2 Vh2+ 32.Ke3 Vh3+ 33.Ff3 Vh6+ örökös sakkal remi lett volna.

30...Vd3! 31.Fe1 Vxd4+ 32.Ff2 Vxb2 33.Bf1 Vd2 34.Fc5 g6?!

Kimaradt a nyerés a 34...h6 35.Bf8+ Kh7 36.Fe4+ g6 37.Bf7+ Kg8 38.Bf8+ Kg7 változatban.

35.Bf8+ Kg7 36.Bf2 Vd1+ 37.Bf1 Vd2 38.Kh2

Ivancsuk nem akart lépést ismételni…

38...c3 39.Bf2 Ve1 40.Fd4+ Kh6 41.Fh3?

 

41...c2! és világos feladta

Mamedgyarov,S (2772) - Gelfand,B (2733)
Szicíliai védelem [B87]

Világbajnok-jelölti párosmérkőzés (3), Kazany 2011

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fc4 e6 7.Fb3 b5 8.0-0 Fe7 9.Vf3 Vc7 10.Vg3 0-0 11.Fh6 He8 12.Bad1 Fd7 13.f4 Hc6 14.f5 Hxd4 15.Bxd4 Kh8

Borisz Gelfand újítása a korábban látott 15...Ff6 16.Bd3 helyett. 16...Fe5 17.Vg4 b4 18.f6 g6 19.He2 a5 20.Fxf8 Kxf8 21.Vh4 a4 22.Vxh7 Va7+ 23.Kh1 Hxf6 24.Vh6+ Ke7 és Garri Kaszparov remek stílusban győzte le Alekszandr Morozevicset a 2001-es asztanai tornán.

16.Fe3

Sahriyar Mamedgyarov kihagyta a 16.f6 Fxf6 17.Bxf6 Vc5 (17...gxh6 18.Vf2 (18.Bxh6 Bg8 19.Vh4 Bg7 20.Bd3) 18...Va7 19.Kh1) 18.Fxg7+ Hxg7 19.Vf2 Ve5 20.Bf4 lehetőségét.

16...Hf6 17.Vh3

Az azeri sakkozó lebecsülte ellenfele következő lépését.

 

 

17...d5! 18.e5 Vxe5 19.Bh4 Bfc8 20.Kh1?!

Számolni kellett a 20.Fg5 Kg8 21.Fxf6 Vxf6 22.Bxh7 g6! változatot, hiszen 23.fxg6?? nem ment 23...Fc5+ miatt. Gelfand azonnal meghozta az esélyes minőségáldozatot. 

 

 

20...Bxc3! 21.bxc3 Vxc3 22.Bd4?! a5! 23.Bd3 Vc6 24.c3 a4 25.Fc2 e5!

Sötét egyre nagyobb fölénybe került. Mamedgyarov kétségbeesett kísérleteket tett állása megmentésére, de Gelfand királya teljes biztonságban érezhette magát.

26.Fg5 b4! 27.Vh4 bxc3 28.Bh3 Kg8 29.Be1 e4 30.g4 Kf8 31.Fe3 Vc4! 32.g5 Fxf5! 33.gxf6 Fxf6 34.Vh5 Fg6! 35.Vg4 Vxa2

Igazán ritka állás, Gelfand hat gyalogja van az áldozott bástyáért. A sötét haderő teljes aktivitásban, az a szabadgyalog pedig roboghat előre.

 

36.Fb1 Vc4 37.Vg2 a3 38.Fa2 Vc6 39.Bg3 Bb8 és Mamedgyarov reménytelen állásban túllépte a gondolkodási időt. 40.Fc1 Bb2! 41.Fxb2 axb2 42.Fb1 Fe5 43.Bge3 f5 és világosnak hiába van két bástyája, nem veheti fel a harcot a futóval és hat gyaloggal szemben.

Kramnyik,V (2781) - Ponomarjov,R (2764)
Királyindiai védelem [E94]

Dortmund, 2011

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 Fg7 4.e4 d6 5.Fe2 0-0 6.Hf3 e5 7.0-0 exd4 8.Hxd4 Be8 9.f3 c6 10.Kh1 Hbd7 11.Fe3 a6

Meglepő, de újítás ebben az állásban. 11...d5 fordult elő leggyakrabban, világos mérlege nagyon kedvező.

12.Hc2 He5 13.f4 Heg4 14.Fg1 h5 15.Ff3 Fe6 16.b3 Va5 17.Ve1 b5 18.c5 b4 19.Ha4  

 

 

19...Fc4?!

Nehezen értékelhető a 19...Hxe4 20.Fxe4 Ff5 21.Fxf5 Bxe1 22.Baxe1 gxf5 23.cxd6 pozíció, a d6 gyalog okozhat kellemetlenséget sötétnek.

20.Vxb4 Vxb4 21.Hxb4 Fxf1 22.Bxf1 Hxe4 23.Hb6

A minőségáldozatért az orosz exvilágbajnok elegendő ellenértéket kapott.

23...Ba7 24.cxd6! Hxd6 25.Fxc6 Be2 26.H6d5! Hc8 27.h3 Hh6?!

Az ukrán exvilágbajnok jobban játszhatott volna 27...a5-tel.

 

28.Bc1! Hf5 29.Fb5! Hg3+ 30.Kh2 Hf1+ 31.Bxf1 axb5 32.Fxa7 Hxa7 33.Kg3 Hc8 34.Bd1 Ff8 35.Kf3 Bb2 36.g4 Kg7? 37.gxh5 Hd6 38.hxg6 fxg6 39.Hc7 Kf7 40.Hd3 Bxa2 41.He5+ Kf6 42.Hd7+ és sötét feladta

Ganguly,S (2627) - Szvidler,P (2739)
Modern védelem [B06]

Csapat-világbajnokság, Ningbo 2011

1.e4 g6 2.d4 Fg7 3.Hc3 d6 4.Fe3 a6 5.Vd2 Hd7 6.0-0-0 b5 7.h4 h6 8.f4 h5 9.Hf3 Fb7 10.Hg5 Hh6 11.e5 Hb6 12.Fd3 Vc8 13.Bhf1 Hd5 14.Hce4 0-0

Az orosz sakkozó nem érzett veszélyt. 14...Hf5!? 15.Ff2, vagy 14...Hxe3!? 15.Vxe3 Hf5 jött számításba.

15.f5! Hxf5

Peter Szvidler már foghatta a fejét. 15...Hxe3-ra 16.Vxe3 Hxf5 (16...dxe5 17.fxg6 exd4 18.Ve2) 17.Bxf5 gxf5 18.Hg3, vagy 15...gxf5-re 16.Hg3 f6!? (16...Hxe3 17.Vxe3 Hg4 18.Ve2 e6 19.Hxh5 Fh6 20.Kb1 Vd8 21.Fxf5 exf5 22.Bxf5) 17.exf6! exf6 18.Hxf5 fxg5 (18...Hg4 19.Fg1 fxg5 20.Hxg7) 19.Hxg7 Bxf1 20.Bxf1 Kxg7 21.Fxg5 Hf7 22.Ff5 nyert volna.

 

16.Bxf5!! gxf5

Szép a megoldás 16...Vxf5-re. 17.Hxd6!! Vg4!? 18.Hxb7 Hxe3 19.Vxe3 Fh6! 20.g3! f6 21.Fe2 Vf5 (21...Vc8 22.Hc5 fxg5 23.hxg5 Fg7 24.Vb3+ Bf7 (24...Kh8 25.g4 Bf2 26.Bh1 Vg8 27.He6 Bxe2 28.gxh5 Vh7 29.Vf3+-) 25.Bf1 Ve8 26.Ve6 Bb8 27.Hd7 Bd8 28.Fd3 nyer.) 22.Bf1 Vh3 23.exf6! exf6 24.Hxh3 Fxe3+ 25.Kb1 Fxd4 26.Hf4 világos előnyével.

17.Hg3 Hxe3

Hiába az anyagi előny, a király bajban. 17...dxe5-re 18.Fxf5 e6 19.Fh7+ Kh8 20.Ve2 Hf6 21.dxe5 Hg4 22.Hxh5 Hxe3 23.Hxg7 Kxg7 24.Vxe3; 17...f4-re 18.Ff5 fxe3 19.Ve2 Hf4 20.Vxe3 Hxg2 21.Vd3 Hf4 22.Vd2 Ve8 23.Vxf4 is világosra előnyös.

18.Vxe3 f4 19.Fh7+! Kh8 20.Vd3!! dxe5 21.dxe5 f6

Nincs védelem. 21...Vd8-ra 22.Ve2 f3 23.gxf3 Ve8 24.Fe4! Fxe5 (24...c6 25.f4; 24...f6 25.Fxb7 fxg5 26.hxg5 Vf7 27.Hxh5 Vxh5 28.Vg2) 25.Fxb7 Fxg3 26.Fxa8 Ff4+ 27.Kb1 Fxg5 28.f4 nyer. 

 

 

22.Fg8! f5 23.Fe6 Ve8 24.Fxf5 és sötét feladta

Hou,Ji-fan (2612) - Li,Chao (2656)
Szicíliai védelem [B67]

Danzhou 2011

1.e4 c5 2.He2 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 d6 6.Fg5 e6 7.Vd2 a6 8.0-0-0 Fd7 9.f4 b5 10.Fxf6 gxf6 11.Kb1 b4 12.Hce2 Vb6 13.Ve1 h5 14.Hxc6 Fxc6 15.f5 e5 16.Vh4 Ke7 17.Hg3 Fh6 18.Hxh5 Fg5 19.Vg4 Vc5 20.h4 Fe3 21.Bh3 a5 22.Vf3 Fd4 23.Hg3 Bhc8 24.Bd2? Fc3 25.Bd1 Fa4 26.b3

 

26...Fxb3!! 27.cxb3 a4 28.Fc4 axb3 29.Fxb3 Bxa2!!

A két remek áldozat szétbombázta a világbajnoknő királyállását.

30.Fxa2

Matthoz vezetett a 30.Kxa2 Va5+ 31.Kb1 Va1+ 32.Kc2 Fe1+ 33.Kd3 Va6+ 34.Ke3 Bc3+ 35.Bd3 Vxd3 változat.

30...b3!! 31.Fxb3 Va3 32.Kc2 Vb2+ 33.Kd3 Fa5 34.Fc4

 

34...Bxc4!! 35.He2

A király mattba sétál 35.Kxc4-cel 35… Vc2+ 36.Kb5 (36.Kd5 Vc5 matt) 36...Vc5+ 37.Ka4 (37.Ka6 Vb6 matt) 37...Vb4 változatban.

35...Vc2+ 36.Ke3 Fb6+ és világos feladta

Gasimov,V (2760) - Azarov,S (2648)
Spanyol megnyitás [C63]

Világkupa, Hanti-Manszijszk 2011

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 f5 4.d3 fxe4 5.dxe4 Hf6 6.Fe3 Fb4+ 7.c3 Fe7 8.Fxc6 bxc6?! 9.Hxe5 Fa6 10.Hd2 Bb8 11.Va4 Vc8 12.0-0-0 0-0 13.Fg5 Kh8 14.c4 c5 15.h4 Bb6 16.h5 d6

 

17.Hg6+!!

Az első ötlet természetesen 17.Hd3 lenne, de Vugar Gasimov rögtön a sötét király életére tört.

17...hxg6 18.hxg6+ Kg8 19.Va3!

A vezér a királyszárnyra kacsint...

19...Vg4?!

Gasimovnak volt mit számolnia.  19...Ve8?-ra 20.Fxf6 Bxf6 21.Bh8+! Kxh8 22.Vh3+ Kg8 23.Vh7+ Kf8 24.Vh8 matt; 19...Fd8?-ra 20.Bh4! Hg4 21.Fxd8 Bxd8 (21...Vxd8 22.Bxg4 Vf6 23.Bh1) 22.Bdh1 Hh6 23.g4 Ve6 (23...d5 24.g5 Bxg6 25.gxh6) 24.g5 Vxg6 25.gxh6 Bdb8 26.hxg7 Vxg7 27.Vd3 Vxb2+ 28.Kd1 Ve5 29.Bh5 nyer. 19...Ve6!-ra 20.Bh4! Bfb8! 21.Vf3! Hg4! (21...Ve5 22.b3 Fxc4 23.Bdh1 Kf8 24.bxc4 Ke8 25.Vf5) 22.Bxg4 Bxb2 23.Bh1 Fxg5 24.Bxg5 Bxd2 25.Kxd2 Vxc4 26.Vf7+ Vxf7 27.gxf7+ Kxf7 28.Bh3 a megoldás.

20.f4 Bfb8 21.Bh4 Ve6 22.Bdh1 Kf8 23.f5 és sötét feladta

Morozevics,A (2694) - Fier,A (2566)
Szicíliai védelem [B84]

Világkupa, Hanti-Manszijszk 2011

1.e4 c5 2.Hf3 e6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hc6 5.Hc3 Vc7 6.Fe3 a6 7.Vd2 Hf6 8.0-0-0 Fe7 9.f4 d6 10.Fe2 Hxd4 11.Vxd4!? e5 12.fxe5! dxe5

 

13.Va4+! Kf8

Szépek a változatok 13...Fd7-re a 14.Bxd7!! Hxd7 (14...Vxd7 15.Fb5 axb5 16.Vxa8+ Vd8 17.Vxb7 0-0 18.Bd1 Ve8 19.Hd5 Hxd5 20.Bxd5) 15.Hd5 Vd6 16.Bd1 Bd8 17.Fg4 h5 a) 17...b5 18.Va5 0-0 (18...Vc6 19.Vc7 Vd6 20.Va7) 19.Hxe7+ Vxe7 20.Vc7 f5 21.Fxf5 Bf7 22.Fb6; b) 17...0-0 18.Hc3 Vg6 19.Fxd7 b5 20.Vb3 Vxg2 21.Vd5 Vxh2 22.Vc6; 18.Ff5 g6 19.Fb6 Fg5+ 20.Kb1 Kf8 21.Fc7 Vc6 22.Vxc6 bxc6 23.Fxd8 Fxd8 24.Fxd7 cxd5 25.Bxd5. 18.Ff5 b5 19.Va5 Vc6 20.Hxe7! Kxe7 21.Va3+ Ke8 22.Bd6 Vc4 23.Bxe6 Vxe6 24.Fxe6 fxe6 25.Vxa6 a megoldás.

14.Bhf1! Fd7

Világos előnyéhez nem férhet kétség a 14...Fe6 15.Hd5 Fxd5 (15...Hxd5 16.exd5 Fd7 17.Vb3) 16.exd5 Bd8 17.Vb3 b5 18.Kb1 folytatásban sem.

15.Vb3 Bc8 16.Kb1 Fe6 17.Hd5!? Hxe4

Világosra előnyös a 17...Vc6 18.Fg5! Hg8 (18...h6 19.Fxf6 Fxf6 20.Vb4+ Kg8 21.Hxf6+ gxf6 22.Fd3) 19.Fxe7+! Hxe7 20.c3! folytatás is.

18.Fg4

Morozevics kihagyta a jóval erősebb 18.Hxc7! Fxb3 19.Fb6! Fxc2+ (19...Fa4 20.Fg4 Fb5 21.Hxb5 Bc6 22.Fd8 Hf6 23.Ha7 Hxg4 24.Hxc6 bxc6 25.Bd7) 20.Kxc2 Fd6 21.Fg4 folytatást.

18...Vc6? 19.Fxe6 Vxe6 20.Vxb7 Hd6 21.Vxa6 f6 22.Hxe7 Kxe7 23.Fc5 Bxc5 24.Va7+ Hb7 25.Vxb7+ Ke8 26.Bd2 és sötét feladta

Ponomarjov,R (2764) - Szvidler,P (2739)
Grünfeld védelem [D85]

Világkupa, Hanti-Manszijszk 2011

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hxc3 6.bxc3 Fg7 7.Va4+ Fd7 8.Va3 Hc6 9.Hf3 e5 10.Fe3 exd4 11.cxd4 Ve7 12.Vxe7+ Hxe7 13.Bb1 0-0-0!? 14.Fc4 f5! 15.Hg5 fxe4 16.Hf7 Hf5 17.0-0 Hxd4 18.Fxd4?! Fxd4 19.Hxh8 Bxh8

Sötétnek bőséges ellenértéke van az áldozott minőségért.

20.Fd5 b5 21.Fxe4 c5 22.g3 a5 23.Kg2 b4 24.Fd5 Kc7 25.Fc4 Kd6 26.Bfe1 a4 27.f3 Bb8 28.Be2? Ff5 29.Bd1 b3 30.axb3 axb3 31.g4 Fd7 32.Be3 b2 33.Bb3 Bxb3 34.Fxb3 Fb5 35.Fa2 Kc6 36.Bd2 Kb6 37.f4 Fc6+ 38.Kg3 Fe4 39.Bd1 Kb5 40.Be1 Fd3 41.Be7 c4 42.Bd7 c3 43.Bd5+ Fc5 és világos feladta

Kramnyik,V (2781) - Giri,A (2701)
Grünfeld védelem [D85]

Dortmund 2011

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hxc3 6.bxc3 Fg7 7.Fe3 c5 8.Vd2 Va5 9.Bc1 cxd4 10.cxd4 Vxd2+ 11.Fxd2

A torna legfiatalabb résztvevője ellen Vlagyimir Kramnyik alapos elemzésére támaszkodott, a végjátékban sötét nagyon pontos játékkal tudja csak az egyenlő állást biztosítani.

11...0-0 12.Hf3 e6 13.h4 Hc6 14.e5 Fd7 15.Bb1 b6 16.h5 He7 17.hxg6 fxg6?! 18.Fc4 Bac8 19.Fb3 Hd5 20.Hg5 h6 21.He4 g5 22.Hd6 Bc7 23.Ke2 Bd8 24.Bh3 Fc6 25.Bbh1 Bf8 26.Bc1! Fd7 27.Bxc7 Hxc7 28.Bc3 Ha6 29.g3 Bd8 30.f4 Ff8 31.f5 Fxd6 32.exd6 Fb5+ 33.Ke3 Bxd6 34.fxe6 Kf8 35.Bc8+ Ke7 36.d5 Bd8 37.Bxd8 Kxd8 38.d6 Hc5 39.Fd5 Fd7 40.exd7 Kxd7 41.Kd4 Kxd6 42.Fb4 a5 43.Fxc5+ bxc5+ 44.Ke4 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) megjelentette a 2012. május 1-től érvényes, az Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistát. A norvég Magnus Carlsen 10 ponttal előzi meg az örmény Levon Aronjant. A regnáló világbajnok indiai Viswanathan Anand változatlanul csak a negyedik, ráadásul a Bundesligán 8 Élő-pontot vesztett. Lékó Péter legjobb magyarként 24., Almási Zoltán a 32., Polgár Judit a 36. a listán.  A top 25-ben többek között hét orosz, három azeri, két-két ukrán és amerikai sakkozó. A top 100 Élő-átlaga 2704 pont! A női világranglistát ötvenharmadszor vezeti Polgár Judit!

Aronjan tíz pontra megközelítette Carlsent 

A márciusi rangsorhoz képest az első öt helyen nincs változás. Magnus Carlsen és Tejmur Radzsabov „rápihent” a júniusban kezdődő versenydömpingre. Az örmény Levon Aronjan  10 pontra megközelítette a ranglistát vezető Carlsent. A Bundesligában játszott három játszmájából szerzett 2,5 pont öttel növelte pontszámát. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand négyszer játszott a sorozatban hetedszer bajnok Baden-Baden csapatában, de ötvenszázalékos eredménye – 8 pontot jelentett.

Az orosz csapatbajnokságon remekelt az orosz Szergej Karjakin. A top 10-ből az olasz Fabiano Caruana volt a „legszorgalmasabb”, végül 4 pontot gyűjtött. A legtöbbet az azeri Sahriyar Mamedgyarov bukta, az Eb-n lejátszott 8 partijából 26 ponttal lett szegényebb. A 17 éves holland Anish Giri 22 játszmát vívott, 24 Élő-pontja bánta rossz formáját. Negyvenöt sakkozónak van + 2700 Élő-pontja.

Legjobb magyarként Lékó Péter a 24., az orosz csb-n játszott 6 partit, kár volt az utolsó fordulóban elszenvedett vereségéért. A nagyon szoros mezőnyben négy helyet javíthatott volna. Almási Zoltán a Bundesligában szerepelt, ha nyerőesélyes állásait nem rontja el, pluszban zárhatott volna. Berkes Ferenc sikerrel szerepelt, Balogh Csaba játéka sokat erősödött, hasznos Lékóval való együttműködése.

 

A férfi világranglista élcsoportja:                   

                 név

       nemzet

0112

0312

0512

j.

Szül.

1.

Carlsen,M

norvég

2835

2835

2835

0

1990

2.

Aronjan,L

örmény

2805

2820

2825

3

1982

3.

Kramnyik,V

orosz

2801

2801

2801

0

1975

4.

Anand,V

indiai

2799

2799

2791

4

1969

5.

Radzsabov,T

azeri

2773

2784

2784

0

1987

6.

Karjakin,S

orosz

2769

2766

2779

7

1990

7.

Nakamura,H

amerikai

2759

2771

2775

5

1987

8.

Caruana,F

olasz

2736

2766

2770

26

1992

9.

Morozevics,A

orosz

2763

2765

2769

7

1977

       10.

Ivancsuk,V

ukrán

2766

2763

2764

0

1969

11.

Griscsuk,A

orosz

2761

2761

2761

0

1983

12.

Topalov,V

bolgár

2770

2752

2752

0

1975

13.

Szvidler,P

orosz

2749

2744

2741

12

1976

14.

Kamsky,G

amerikai

2732

2741

2741

0

1974

15.

Tomasevszkij,E

orosz

2740

2736

2738

6

1987

16.

Wang Hao

kínai

2733

2733

2738

6

1989

17.

Gasimov,V

azeri

2761

2745

2737

5

1986

18.

Jakovenko,D

orosz

2729

2729

2736

17

1983

19.

Adams,M

angol

2724

2735

2728

9

1971

20.

Gelfand,B

izraeli

2739

2727

2727

0

1968

21.

Ponomarjov,R

ukrán

2727

2726

2726

11

1983

22.

Mamedgyarov,S

azeri

2747

2752

2726

8

1985

23.

Dominguez,PL

kubai

2730

2730

2725

7

1983

       24.

Lékó,P

magyar

2720

2720

2723

6

1979

       25.

Zsobava,B

grúz

2704

2706

2721

24 

1983

 

 

 

 

 

 

 

32.

Almási,Z

magyar

2717

2719

2713

9

1976

36.

Polgár,J

magyar

2710

2709

2709

0

1976

51.

Berkes,F

magyar

2682

2682

2696

29

1985

       80.

Balogh,Cs

magyar

2665

2664

2672

30

1987

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az országok rangsorát a legjobb 10 sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Nagy fölénnyel vezetnek az orosz sakkozók az ukránok előtt.  A kínai, az örmény és a francia sakkozók javítottak az átlagon, nagymestereink változatlan pontszámmal hatodikak a rangsorban.

1.Oroszország 2747 (+ 3, 213 nemzetközi nagymester, 490 nemzetközi mester, 2112 címviselő)

2. Ukrajna 2697 (79, 199, 487)

3. Kína 2662 (+ 1, 29, 23, 112)    

4. Örményország 2661 (+ 2, 33, 25, 87)

5. Franciaország 2660 (+ 3, 46, 95, 341)

6. Magyarország 2657 (51, 104, 412)

7. Egyesült Államok 2647 (71, 120, 558)

8. India 2645 (+ 3, 26, 76, 212)

9. Izrael 2638 (- 6, 39, 45, 158)

10. Azerbajdzsán 2634 (-  6, 20, 16, 74)

A magyar ranglistát Lékó Péter vezeti, az orosz csapatbajnokságon 3 pontot gyűjtött.  Almási Zoltán a Bundesligában szerepelt, 6 pontot vesztett. Berkes Ferenc sikeresen játszott, ismét ostromolja a 2700 Élő-pontos határt. Balogh Csaba is szorgalmasan lépeget előre. Legfiatalabb nagymesterünk, Rapport Richárd 11. a honi rangsorban, 18 pontot gyűjtött.

 

A magyar ranglista élcsoportja:

Lékó Péter 2723 (+ 3), Almási Zoltán 2713 (- 6), Polgár Judit 2709, Berkes Ferenc 2696 (+ 14), Balogh Csaba 2672 (+ 8), Gyimesi Zoltán 2651 (- 1), Erdős Viktor 2624 (- 7), Alekszander Csernyin 2614, Ács Péter 2587, Bánusz Tamás 2582 ( - 1), Rapport Richárd 2577 (+ 18), Héra Imre 2567 (+ 12), Ruck Róbert 2567 (- 12), Ribli Zoltán 2564 (- 24), Gonda László 2557 (+ 21),  Prohászka Péter 2554 (+ 1), Balog Imre 2554, Papp Gábor 2552 (+ 1)

 

A női világranglistán 53. alkalommal első Polgár Judit. A kínai világbajnoknő Hou Ji-fan versenyről versenyre utazott, de a két hónap alatt lejátszott 29 partiján 16 pontot vesztett. A szlovén színekben játszó Anna Muzicsuk pályafutása során először dobogós,  már csak két pont választja el a 2600 ponttól. A legjobb orosz Tatjana Koszinceva nyolcadik a rangsorban, az újdonsült Európa-bajnoknő, Valentyina Gunyina először a top 10-ben.

 

A női rangsor élcsoportja:

1.Polgár Judit (magyar) 2709

2. Hou Ji-fan (kínai) 2623 (- 16, 29)

3. Anna Muzicsuk (szlovén) 2598 (+ 15, 18)

4. Humpy Koneru (indiai) 2589

5. Zhao Xue (kínai) 2543 (+ 6, 9)

6. Nana Dzagnidze (grúz) 2559 (+ 24, 15)

7. Katyerina Lahno (ukrán) 2546 (13)

8. Tatjana Koszinceva (orosz) 2532 (+ 19, 11)

9. Valentyina Gunyina (orosz) 2530 (+ 19, 16)

10. Ju Wenjun (kínai) 2529 (- 18, 20)

35. Hoang Thanh Trang (magyar) 2449 (+ 11,  22)

86. Mádl Ildikó (magyar) 2386 (- 10, 2376)

96. Vajda Szidónia (magyar) 2367

99. Gara Tícia 2364 (- 1, 4)

 

A 10 legjobb női sakkozó Élő-pontszámának átlaga alapján összeállított rangsorban a kínai sakkozónők előnye csökkent az oroszok legjobbjaival szemben. Hatodik helyünket elsősorban Polgár Judit magas pontszámának köszönhetjük.

 

1. Kína 2470 (- 3)

2. Oroszország 2468 (+ 8)

3. Grúzia 2439 (- 15)

4. Ukrajna 2413 (- 6)

5. India 2395 (+ 5)

6. Magyarország 2393 (+ 2)

7. Lengyelország 2362 (+ 11)

8. Németország 2346 (+ 2)

9. Egyesült Államok 2341

10. Franciaország 2332 (- 7)

 

A honi rangsorban minimális a változás. Hoang Thanh Trang, Rudolf Anna és Schneider Veronika javított pontszámán.

A magyar ranglista élcsoportja:

Polgár Judit 2709, Hoang Thanh Trang 2449 (+ 11), Mádl Ildikó 2376 (- 10), Vajda Szidónia 2367, Gara Tícia 2365 ( - 1), Rudolf Anna 2347 (+ 24), Grábics Mónika 2336, Medvegy Nóra 2333, Gara Anita 2329 (- 12), Schneider Veronika 2323 (+ 11) Papp Petra 2292 (- 4)

A legjobb junioroknál az olasz Fabiano Caruana növelte előnyét, a holland Anish Giri az elmúlt két hónap nagy vesztese. A top húszban Rapport Richárd a legfiatalabb.

A legjobb juniorok:

1. Fabiano Caruana (olasz) 2770 (+ 3) 1992

2. Anish Giri (holland) 2693 (- 24) 1994

3. Ding Liren (kínai) 2679 (+ 19) 1992

4. So Wesley (Fülöp-szigeteki) 2653 1993

5. Parimarjan Negi (indiai)  2640 (+ 1) 1993

17. Rapport Richárd 2577 (+ 18) 1996

A 18 esztendős kínai világbajnoknő, Hou Ji-fan óriási fölénnyel vezeti az ifjú hölgyek rangsorát. Gyengélkedtek a „riválisok”. A 13 esztendős Alekszandra Gorjacskina 2353 ponttal a 12.,  Papp Petra 20. a legjobbak rangsorában.

A 20 éven aluli hölgyeknél a rangsor:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2623 (- 16) 1994

2. Marija Muzicsuk (ukrán) 2456 (- 34) 1992

3. Anasztazia Bodnaruk (orosz) 2394 (- 28) 1992

4. Devsi Cori (perui) 2386 1993

5. Nazi Pajkidze (grúz) 2384 (- 27) 1993

20. Papp Petra 2292 (- 4) 1993

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Zürichben izgalmas küzdelemben döntetlennel ért véget az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és az örmény Levon Aronjan hatjátszmás páros mérkőzésének utolsó partija. Aronjan játszott világossal, a spanyol megnyitásban ezúttal elkerülte a berlini változatot. Kezdeményezett, de Kramnyik pontos játékkal ellenesélyt teremtett. Minőségáldozatát követően kiéleződött a csata, az exvilágbajnok nyerőesélyt szalasztott el, Aronjan kiharcolta a döntetlent. A világranglista második és harmadik helyezettjének meccse így 3-3-mal fejeződött be.

Remek csatát hozott a nagy érdeklődéssel kísért párharc utolsó partija. Az örmény Levon Aronjan sokak elégedettségére elkerült a spanyol megnyitásban a berlini változatot. Mindketten tartalmas játékra törekedtek a játszmában. Aronjan kezdeményezett, de Kramnyik jó ellenjátékot talált. A csata 31.b4?! elhibázott lépést követően az exvilágbajnok minőségáldozattal nehéz perceket okozott ellenfelének.

A hosszas elemzés is bizonyította, hogy 33…He7-tel Vlagyimir komoly nyerőesélyekhez jutott volna. Az idő szorításában húzott 33…e3-ra Levon megmentette a játszmát. A nagymesterek köszönetet mondtak a szponzoroknak, a szervezőknek a mérkőzés megrendezéséért. A meccs mindkettőjük számára sok érdekességgel szolgált, segítette felkészülésüket az esztendő további tornáira.

A 6. játszma eredménye:

Levon Aronjan (örmény, 2820) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2801) döntetlen (Spanyol megnyitás, 43)

 

A párosmérkőzés végeredménye:

Vlagyimir Kramnyik – Levon Aronjan   3 - 3 (0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

 

A sakkvilág a zürichi mérkőzést követően már a moszkvai világbajnoki döntőre koncentrálhat. A címvédő indiai Viswanathan Anand és kihívójának, az izraeli Borisz Gelfandnak 12 játszmás párharcának első partiját május 10-én játsszák. A szupernagymesterek elitje június 7. és 19. között a VII. Tal emlékversenyen csatázik majd, ahol a világranglista első tíz helyezettjéből heten is játszanak.  A rangsorban első norvég Magnus Carlsen, a második örmény Levon Aronjan, a harmadik Vlagyimir Kramnyik, az ötödik azeri Tejmur Radzsabov, a hetedik amerikai Hikaru Nakamura, a nyolcadik olasz Fabiano Caruana, a kilencedik orosz Alekszandr Morozevics is rajthoz áll. Az orosz Alekszandr Griscsuk és Jevgenyij Tomasevszkij mellett még az internetes szavazáson győztes angol Luke McShane is a meghívottak között.

 

Aronjan,L (2820) - Kramnyik,V (2801)
Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3

A sakkrajongók többségének örömére végre nem a berlini változat került megjátszásra.

4...Fc5 5.Hbd2 d6 6.c3 0-0 7.0-0 He7

Ismert manőver, a huszárnak a királyszárnyon lehet több szerepe.

8.h3 Hg6 9.Be1 c6 10.Fa4 Be8 11.d4 Fb6 12.Fc2 h6 13.a4

Levon Aronjan mindkét szárnyon próbált kezdeményezni.

13...Fe6 14.Hf1 exd4

Vlagyimir Kramnyik logikusnak mondta a centrum feszültség feloldását a pozícióban, amelyet mindketten bonyolultnak értékeltek.

15.Hxd4

Kissé meglepő döntés. 15.cxd4 Fa5 16.Fd2 Fxd2 17.Vxd2 számításba jött.

15...Fd7 16.f4

Levon Aronjan szolid előnyként gondolta állásának lehetőségeit.

 

 

16...d5 17.e5 He4 18.Fxe4 dxe4

 

 

19.a5

A gyalogáldozattal az örmény sakkozó elterelte a futót az átlóról. 19.Bxe4?! c5 20.Hf3 Fc6 21.Be1 Hh4 22.Vxd8 Hxf3+ 23.gxf3 Fxd8 folytatás sötétre előnyös. Figyelmet érdemelt a 19.Hg3 c5 20.Hdf5 c4+ 21.Kh2 Ff2 22.Bf1 Fxf5 23.Hxf5 Vxd1 24.Bxd1 Bad8 25.Bf1 Fc5 26.Fe3 változat.

19...Fxa5 20.Hg3

A kettős támadási kísérletre, 20.e6-ra 20…fxe6 21.Vh5 e5! következett volna.

20…Fb6 21.Kh2

Aronjan hosszabban tűnődött. Nem nyerte el tetszését a 21.Hxe4 Vh4 22.Hd6 Hxf4 23.Fxf4 (23.Hxe8? Hxh3+! 24.gxh3 Vg3+ 25.Kh1 Vxh3+ 26.Kg1 Vg3+ 27.Kh1 Fg4) 23...Vxf4 24.Hxe8 Bxe8 változat.

21...c5

Vlagyimir Kramnyik fonalas változat mellett döntött. 21...Hh4 22.Hxe4 c5 23.Hc2 Fc6 24.Vg4 Fxe4 25.Bxe4 Vd3 26.Be2 Hg6 lehetőség is figyelmet érdemelt.

22.Hdf5 Fxf5 23.Hxf5 Vxd1 24.Bxd1 Bad8 25.Fe3 Bd3 26.Be1  

 

 

26...f6!

A világos centrum robbantása volt sötét tervének alapötlete.

27.exf6 gxf6 28.Hxh6+ Kf8

Jobbnak tűnt 28...Kg7 29.Hf5+ Kf7 30.Ba4 He7 folytatás. Kramnyik nem titkolta, hogy elnézte Aronjan következő lépését.

29.Ba4 Bd5 30.c4

Aronjan gyorsan reagált. 30.f5 Fc7+ 31.Kg1 Fg3 32.Bf1 He5 33.Bxe4 a5 volt a másik lehetőség.

 30...Bd3 31.b4?!

 

31...Bxe3!

A minőségáldozattal kiéleződött az állás.

32.Bxe3 cxb4 33.Bg3  

 

 

33...e3!?

Az exvilágbajnok kis hezitálás után a biztos megoldást választotta. 33...He7! után bajban lett volna Aronjan, a 34.Bxb4 Fc7 35.Kg1 Fxf4 36.Bg4 Fxh6 37.Bxe4 b6 38.Ba4 Hc6 39.Bxe8+ Kxe8 folytatás sötétre előnyös.

34.Bxg6 e2 35.Ba1 Ff2 36.Bg8+

 Aronjan a remiért harcolt, a bástya gyorsabban avatkozott játékba. Az idő szorításában számolnia kellett a 36.Bxf6+ Kg7 37.Bd6 e1V 38.Bxe1 Bxe1 39.Hf5+ Kf7 40.g4 b3 41.Bd2 Fg1+ 42.Kg2 a5 43.Bd7+ Kf6 44.Bxb7 a4 45.Bb5 Ke6 folytatás esélyeit is. Sötétre előnyös a 36.g4 e1V 37.Bxf6+ Ke7 (37...Kg7 38.Bxe1 Bxe1 39.g5 Be2 40.Hf5+ Kg8 41.Hh6+ Kg7 42.Hf5+) 38.Bxe1+ Fxe1 39.Bf7+ Kd6 40.Bxb7 (40.h4 Fc3 41.Bxb7 Kc6) 40...Kc6 41.Bxa7 b3 folytatás.

36...Ke7 37.Bg7+ Kd6 38.Bxb7 e1V 39.Bxe1 Fxe1 40.Hf5+ Kc5

Megmenekül világos a 40...Kc6 41.Bxa7 b3 42.Hd4+ Kb6 43.Ba1 Fc3 44.c5+! Kb7 45.Bb1 Fxd4 46.Bxb3+ Kc6 47.h4 változatban is.

 

 

41.Bb5+! Kc6 42.Hd4+ Kc7 43.Bc5+! és döntetlen


Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Zürichben döntetlennel ért véget Vlagyimir Kramnyik és Levon Aronjan hatjátszmás páros mérkőzésének ötödik partija. Az orosz exvilágbajnok játszott világossal, a félszláv védelmű összecsapás kiegyenlített küzdelmet hozott. A 18. lépésben cseréltek vezért a nagymesterek, az örmény sakkozó pontosan játszott, Kramnyik nem tudott előnyt elérni, lépésismétléssel a 43. lépést követően kötöttek békét. A párharc utolsó partija előtt 2,5-2,5 az állás, a befejező játszmában Aronjané a kezdés joga.

 

Vlagyimir Kramnyik a harmadik partiban 1.e4-gyel aratott győzelme után az ötödikben visszatért kedvenc nyitásához. A félszláv védelmű  játszmában mindketten óvatosan játszottak, az exvilágbajnok nem tudott előnyt kicsiholni. Az örmény nagymester pontosan játszott, a vezércserét követően békés mederben zajlott a játék.

Levon Aronjan a 35…Hg5 lépéssel próbált némi zavart kelteni. A bástyák kölcsönösen betörtek az ellenfél hadállásába. Az időkontrolt követően Kramnyik belátta, hogy reminél nincs több a pozícióban, lépésismétléssel fejeződött be az ötödik ütközet.

 

Az 5. játszma eredménye:

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2801) - Levon Aronjan (örmény, 2820) döntetlen (Félszláv védelem, 43)

 

A párosmérkőzés állása:

Vlagyimir Kramnyik – Levon Aronjan   2,5 – 2,5 (0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

 

Kramnyik,V (2801) - Aronjan,L (2820)
Félszláv védelem [D43]

1.Hf3 d5 2.d4 Hf6 3.c4 c6 4.Hc3 e6 5.Fg5 h6 6.Fxf6 Vxf6 7.e3 Hd7 8.Fe2 Vd8

Leggyakoribb a 8...dxc4 9.Fxc4 g6 vagy 9...Fd6 változat.

9.0-0 Fe7 10.Vc2 0-0 11.a3 b6 12.Bfd1 Fb7 13.Bac1 Vb8 14.cxd5

Vlagyimir Kramnyik végül eltekintett az e4 lépéstől, hiszen 14.e4 dxe4 15.Hxe4 c5 után egyenlőek az esélyek.

14...cxd5 15.Va4 Hf6 16.Fa6 Fxa6 17.Vxa6

 

17...Vc8 18.Vxc8 Bfxc8 19.He5

Nem adott volna előnyt a 19.Hb5 kitámadás. 19...Bxc1! (19...a6? 20.Hc7 Ba7 21.Hxd5!) 20.Bxc1 a6 folytatás.

19...Fd6 20.Hd3 He8 21.Kf1 Kf8 22.Ke2 Ke7 23.h3 Bc4 24.b3 Bcc8 25.a4 Fa3 26.Bc2 Bc7 27.Ba1 Fd6 28.Kd2 a5 29.Bcc1 Bac8 30.f3 f5 31.g4 g6 32.He2 Bxc1 33.Hexc1 Hf6 34.He2 Hh7 35.He5  

 

 

35...Hg5!?

Levon Aronjan nem akart csak védekezni, a huszárlépés meglehetősen elkötelező húzás. Nem látni, hogy miként tudott volna Vlagyimir Kramnyik előrejutni a 35...Fxe5 36.dxe5 Hf8 37.gxf5 gxf5 38.Bg1 Kf7 változatban.

36.Hf4

Az exvilágbajnoknak számolni kellett a 36.Hxg6+ Kf7 37.gxf5 exf5 38.Hgf4 Hxf3+ 39.Kd3 Fb4 40.Hg2 Ke6 41.Bc1 Bxc1 42.Hxc1 folytatást is.

36...Fb4+ 37.Kd1 Bc3 38.Bc1 Bxe3

 

39.Bc7+ Kd8 40.Bg7 Kc8 41.Bg8+

Kramnyik hosszas gondolkodás után belátta, hogy reminél nincs többje a 41.Bxg6 Hxf3 42.Hxf3 Bxf3 43.Hxe6 fxg4 44.hxg4 Bxb3 45.Bxh6 Bg3 46.g5 Kd7 47.Ke2 Fd6 48.Bf6 Bg4 49.Kf3 Bg1 folytatásban sem.

41...Kb7 42.Bg7+ Kc8 43.Bg8+ Kb7 és döntetlen


Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Bécsben a „Sakk az iskolában” konferencia keretében a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov nyolc táblán játszott szimultánt. Az órás megmérettetésen 90-90 perc volt a gondolkodási idő és 30-30 másodperc lépésenként, 40 lépés elteltével Topalov még 15 percet kapott. A nemzetközi csapatban sakkozásunkat legfiatalabb nagymesterünk, Rapport Richárd és Juhász Kristóf képviselte. Ricsi sötéttel játszva remek tisztáldozattal fűszerezett támadással látványos győzelmet aratott az exvilágbajnokkkal szemben. Topalov végül 5-3-ra megnyerte a szimultánt.

Brüsszelben márciusban kapta meg az Európa Parlamentben a képviselők többségi támogatását a „Chess in School”, a „Sakk az iskolában” program, amelynek egyik élharcosa a sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov és többek között Polgár Judit is sikerrel lobbizott. 415 EP-képviselő támogatta a kezdeményezést. Az EU pénzügyi támogatásával elkezdődhet a munka, a tanmenetek előkészítése. A képességfejlesztő sakkoktatáson keresztül bizonyítottan javultak a gyerekek tanulmányi eredményei.

Bécsben ma konferenciát rendeztek a program keretében, majd a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov nyolc táblán szimultánt játszott a nemzetközi, 16-18 éves sakkozókból álló csapattal szemben. Az exvilágbajnoknak korántsem volt könnyű dolga a 90-90 perces gondolkodási idejű partikban, ahol 30-30 másodperc bónusszal is gazdálkodhattak. Topalovnak a legnevesebb ellenfele legfiatalabb nagymesterünk, Rapport Richárd volt. Ricsi sötéttel játszva a királyindiai védelemre szavazott és a főváltozatban a megszokott menetrendnek megfelelően alakult csatájuk, világos a vezérszárnyon kezdeményezett, míg sötét a királyszárnyon indított támadást.

Rapport Richárd a 31. lépésben remek tisztáldozattal nyitott vonalat, majd nehéztisztjeinek tökéletes összjátékával megoldhatatlan feladat elé állította Veszelin Topalovot, aki a kétlépéses matt láttán a 39. lépést követően feladta a partit.

Juhász Kristóf jól tartotta magát, az időzavaros kapkodásban a vezérvégjátékban rossz sakkot adott és ezzel elvesztette a játszmát. A szervezők nagy örömére Martin Christian Huber legyőzte az exvilágbajnokot, aki végül nehéz küzdelemben nyerte meg a mérkőzést 5-3-ra.

 

A párharc eredményei:

Veszelin Topalov – Rapport Richárd (magyar, 2559) 0 – 1 (Királyindiai védelem, 39)

Juhász Kristóf (magyar, 2378) – Veszelin Topalov 0 – 1 (Királyindiai védelem, 73)

Veszelin Topalov – Tadeas Kriebel (cseh, 2331)  1 - 0

Lukas Handler (osztrák, 2321) – Veszelin Topalov döntetlen

Veszelin Topalov – Juraj Druska (szlovák, 2311)  döntetlen

David Wertjanz (osztrák, 2246) – Veszelin Topalov 0 - 1

Veszelin Topalov – Cristoph Menezes (osztrák, 2227)  1 - 0

Martin Christian Huber (osztrák, 2150) - Veszelin Topalov 1 - 0

 

Topalov,V (2752) - Rapport,R (2559)
Királyindiai védelem [E98]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 Fg7 4.e4 d6 5.Hf3 0-0 6.Fe2 e5 7.0-0 Hc6 8.d5 He7 9.He1 He8 10.Fe3 f5 11.f3 f4 12.Ff2 h5 13.c5 g5 14.a4

A plovdivi Eb-n a grúz Mhedlisvili a 14.Bc1 Hg6 15.cxd6 cxd6 16.a4 Fh6 17.Hd3 Fd7 18.Hb5 a6 19.Ha3 Bb8 20.Bc3 Bf7 21.Kh1 Bg7 változatban csatázott Ricsivel.

14...Hg6 15.a5 Fh6

Garri Kaszparov is ezt a folytatást választotta 1992-ben Viktor Korcsnoj ellen.

16.Hb5

Korcsnoj a 16.b4 Kh7 17.cxd6 cxd6 18.Hb5 g4 19.fxg4 hxg4 20.Fxg4 Fxg4 21.Vxg4 Hf6 22.Vf3 Vd7 23.Hxa7 Hg4 24.b5 Hxf2 25.Vxf2 f3 26.Hxf3 Vg4 27.b6 Vxe4 utáni bonyodalmakban végül eltévedt, remire rontotta kecsegtető állását.

16...a6 17.Ha3 Bf7 18.Hc4 Bg7

 

19.cxd6 Hxd6 20.Ba3 Hxc4 21.Fxc4 g4 22.fxg4 hxg4 23.g3 Kh7 24.Hd3 Vg5 25.Hc5

 

25...Vh5 26.Vc2 Fg5 27.Bd1 Fe7 28.b4 Fd6 29.Ff1

A bolgár exvilágbajnokot cserben hagyta a veszélyérzete. 29.He6 Fxe6 30.dxe6 f3 31.Bb3 jobb volt.

29...Fd7 30.Hxb7 Fxb4 31.Ba2  

 

 

31...Hh4!

Remek tisztáldozat.

32.gxh4 g3 33.hxg3 fxg3 34.Fe3?

A bolgár exvilágbajnok a taktikai csatározásban hibázott.  A 34.Fc5 g2 35.Fxg2 Fh3 36.Bf1 Bxg2+ 37.Vxg2 Fxg2 38.Bxg2 Bg8 folytatásban tarthatónak tűnik az állása.

 

 

34...Bf8!

 A sötét nehéztisztek tökéletes tisztjátéka ellen nincs védelem.

35.Vb3

 

35...Bf2!

A látványos bástyalépés pörölycsapásként hatott!

36.Bxf2

Fonalas matthoz vezetett. 36.Fg2-re 36...Bxa2 37.Vxa2 (37.Fg5 Bxg2+ 38.Kxg2 Ve2+ 39.Kxg3 Bf7 40.Ve3 Vxd1) 37...Vxd1+ 38.Ff1 Fh3 végzett volna. 36.Fxf2-re 36...gxf2+ 37.Kxf2 Vxh4+ 38.Ke2 Fb5+ nyert volna.

36...gxf2+ 37.Kxf2 Vxh4+ 38.Ke2

 

38...Fb5+ 39.Bd3 és a kétlépéses matt, 39…Ve1+ 40.Kf3 Bg3  láttán Topalov feladta a játszmát.

Verőci Zsuzsa

 

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Zürichben a 25. lépésben döntetlennel ért véget az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és az örmény Levon Aronjan hatjátszmás mérkőzésének negyedik partija. Aronjan játszott világossal és a második összecsapásukhoz hasonlóan a spanyol megnyitás berlini változatában küzdöttek meg. Az örmény sakkozó ezúttal más tervvel próbálkozott, de Kramnyik könnyedén egyenlített ki, a remivel 2-2 a mérkőzés állása. A párharc szabályzatának megfelelően a nagymesterek a gyors remi miatt „büntetésül” rapidpartit is játszottak, amelyet a végeredménybe nem számítják be. A bonyodalmakban Aronjan gyorsabban és pontosabban számolt ellenfelénél. A pihenőnap után pénteken játsszák az ötödik játszmát, Kramnyik lesz a világos.

Levon Aronjan mai játékára rányomta bélyegét a harmadik játszmában elszenvedett veresége.  Másodszor is királygyaloggal nyitott és másodszor is a spanyol megnyitású összecsapás során a berlini változatot láttuk. Vlagyimir Kramnyikhoz hasonlóan  szupernagymesterek egész sora kedveli sötéttel a békés nyitást, a varit jól ismerő és értő sakkozókat nem zavarja a vezérszárnyi duplagyalog, a táncoló királyuk. Aronjan a 9. lépésben ezúttal más tervvel rukkolt ki, de előnyt nem tudott kicsiholni. Az exvilágbajnok könnyedén egyenlített ki, Aronjan maga kínálta a korai békekötést.

A párharc szabályzata azt írja elő: amennyiben a parti 3 órai játék előtt döntetlennel ér véget, akkor rapidparti következik, 25-25 perc gondolkodási idővel és 10-10 másodperc bónusszal lépésenként. Ennek eredményét azonban nem számítják be a végeredménybe. Jerevánban 2007-ben hatjátszmás rapid párosmecset játszottak, Levon Aronjan 4-2-re győzött. Az Amber-tornákon 2007-től találkoztak egymással, a „vak” partikat nem számolva eddig összesen 15 rapidot játszottak, Levon hatszor nyert, Vlad háromszor a hat döntetlen mellett.

Ellenkező színelosztással vívtak meg, Vlagyimir Kramnyik játszhatott világossal. A spanyol megnyitást választotta, a nézők örömére azonban Aronjan nem a berlini változat mellett döntött. A küzdelem gyorsan kiéleződött, Kramnyik adok-kapok folytatást választott, de a bonyodalmakban pontatlankodott. Aronjan gyorsabban és pontosabban számolt, a 35. lépést követően az exvilágbajnok kapitulált.

 

A 4. játszma eredménye:

Levon Aronjan (örmény, 2820) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2801) döntetlen (Spanyol megnyitás, 25)

 

A rapidparti eredménye:

Vlagyimir Kramnyik – Levon Aronjan 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 35)

 

A párosmérkőzés állása:

Vlagyimir Kramnyik – Levon Aronjan   2 - 2 (0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

 

Aronjan,L (2820) - Kramnyik,V (2801)
Spanyol megnyitás [C67]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.0-0 Hxe4 5.d4 Hd6 6.Fxc6 dxc6 7.dxe5 Hf5 8.Vxd8+ Kxd8 9.h3

A párharc második partijában Levon Aronjan a 9.Hc3 Fe6 10.Bd1+ Ke8 11.Hg5 Fc8 12.h3 Fe7 13.Ff4 Hh4 14.e6 f6 15.Hf7 Bg8 16.Fxc7 Fxe6 17.Hd6+ Fxd6 18.Fxd6 Kf7 változatban csatázott Vlagyimir Kramnyikkal. Az exvilágbajnok jól védekezett, a küzdelem pontosztozkodással zárult.

9...Ke8 10.Hc3 h5 11.Fg5

A másik népszerű folytatást, a 11.Ff4 Fe7 12.Bad1 Fe6 13.Hg5 Bh6 14.g3 Fxg5 15.Fxg5 Bg6-ot a világbajnok Viswanathan Anand mindkét színnel megjátszotta.

11...Fe6 12.b3

Számos partit találunk a 12.Bfd1 és a 12.Bad1 változatokra is.

12...Fe7 13.Bad1 h4 14.Bfe1

A kínai világbajnoknő Hou Ji-fan a 14.Bd3 Bd8 15.Bxd8+ Kxd8 16.Bd1+ Ke8 17.Kf1 f6 18.Ff4 Fd8 19.exf6 gxf6 20.He2 Kf7 21.Hed4 Hxd4 22.Hxd4 Fd5 folytatásban küzdött meg Ni Huával.

14...Bd8 15.Bxd8+ Kxd8 16.He4 b6 17.Ff4 Kc8 18.Heg5 Fxg5 19.Fxg5 Fd5 20.Hh2 c5 21.Bd1 Fc6 22.c3 a5 23.Hg4 Fd7 24.f3 a4 25.Kf2 és döntetlen

 

Kramnyik,V (2801) - Aronjan,L (2820)
Spanyol megnyitás [C77]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.d3 b5 6.Fb3 Fc5 7.c3 d6 8.Fg5 h6 9.Fh4 Fb6 10.Hbd2 Bb8 11.Ve2 a5 12.a4 b4 13.0-0

Számításba jött a 13.Fd5 He7 14.Fxf6 gxf6 15.cxb4 folytatás.

13...g5 14.Fg3 0-0 15.Hc4 Fa7 16.Hfd2

 

16...h5! 17.h3 h4 18.Fh2 Kg7

Figyelmet érdemelt a 18...bxc3 19.bxc3 g4 20.Kh1 gxh3 21.gxh3 Fxh3 22.Bg1+ Kh8 23.He3 Fe6 24.Fxe6 fxe6 változat.

19.Kh1 Bh8

 

20.d4?!

Az exvilágbajnok adok-kapok játékba bonyolódott. 20.He3 Hh5 21.Bab1 Hf4 22.Vf3 Vf6 23.Fxf4 exf4 24.Hd5 folytatás jobban megfelelt volna stílusának.

20...bxc3 21.bxc3 exd4 22.e5  

 

 

22...dxc3

Aronjan gyors és praktikus döntést hozott. A 22...dxe5 23.Hxe5 Be8 (23...dxc3 24.Hxc6 Vxd2 25.Vxd2 cxd2 26.Hxb8 Fxb8 27.Fe5 Be8 28.Fc3 Bd8 29.Bfd1) 24.Bae1 Bb6 25.Vf3 változat hosszas számolgatásával nem foglalkozott.

23.exf6+ Vxf6

 

24.f4?!

Kramnyik már kevesebb idővel a bonyodalmakban hibázott. 24.He4 Ve7 25.Fa2 d5 (25...Be8 26.Vh5 Vxe4 27.Hxa5 Hd4 28.Vxf7+ Kh8 29.Bae1 Vxe1 30.Vf6+) 26.Hxa5 Hd4 27.Ve3 dxe4 28.Vxc3 f6 29.Bac1 reális esélyt adott volna.

24...cxd2 25.fxg5 Ve6

 

26.Vd1?

Vesztőlépés. 26.He5! Bxb3 27.Bxf7+ Kg8 28.Bf6 Hxe5 29.Bxe6 Fxe6 30.Fxe5 dxe5 31.Vxd2 Fd4 32.Vc2 Ff7 33.Bf1 Bb6 még nagy izgalmakat ígért volna.

26...Bxb3 27.Vxb3 Fa6 28.Vf3 Fxc4 29.Vxc6 Fd4 30.Fg1 Fxa1 31.Bxa1 Be8 32.g6

 

32...Vf6! 33.Vxc4 Be1 34.Kh2 Bxa1! 35.Fd4 Bh1+! és világos feladta


 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Zürichben a világossal játszó orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik győzelmével ért véget az örmény Levon Aronjan elleni hatjátszmás párosmérkőzés harmadik partija. Meglepetés volt Kramnyik nyitása, pályafutása során először játszott skót négyeshuszárjátékot. Aronjan el akarta kerülni orosz ellenfelének felkészülését, éles változatot választott, a 11. lépésben leáldozta vezérét. Az örmény sakkozó rosszul értékelte esélyeit, a három könnyűtiszt kevés ellenérték volt. Kramnyik fokozatosan erősítette pozícióját, vezérszárnyi szabadgyalogjai előretörtek, eldöntötték az összecsapást. Az exvilágbajnok a győzelemmel kiegyenlített, a szerdai negyedik partiban Aronjan vezeti a világos bábukat.

A párharc harmadik játszmájában Vlagyimir Kramnyik meglepetésre skót négyeshuszárjátékot játszott. Levon Aronjan nem a főváltozatnak számító 5…Fb4-es változatra szavazott, hanem a nagymesterek praxisában ritkábban előforduló 5…Fc5-öt húzta. Aronjan 9…d5 lépésével már tervezte a vezéráldozatot. Nehéz volt értékelni a pozíciót, hogy elegendő ellenértéket kapott-e, de az anyagi összetétel újabb változása, három könnyűtiszt a vezérért már kevésnek bizonyult.

Aronjan egyre többet gondolkodott, de igazi ellenjátékot nem talált, a királyállását meggyengítő 21…g5 után Kramnyik a tőle megszokott „apró” lépésekkel erősítette állását. A világos vezérszárnyi gyalogok akcióba lendültek, előretörésükkel szemben sötétnek súlyos időzavarban nem volt védelme. Halálos kötésbe került a bástyája, Vlagyimir Kramnyik válogathatott a nyerések között.

 

A 3. játszma eredménye:

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2801) – Levon Aronjan (örmény, 2820) 1 – 0 (Skót megnyitás, 42)

 

A párosmérkőzés állása:

Vlagyimir Kramnyik – Levon Aronjan   1,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen, 1 – 0)

 

Kramnyik,V (2801) - Aronjan,L (2820)
Skót megnyitás [C47]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Hc3 Hf6 4.d4 exd4 5.Hxd4 Fc5

A skót négyeshuszárjátékban 5...Fb4 6.Hxc6 bxc6 7.Fd3 d5 számít a főváltozatnak, a különböző eltérések egyenlő esélyeket ígérnek, de alighanem valamit Vlagyimir Kramnyik talált a variban…

6.Fe3 Fb6 7.Vd2

Az adatbázisban számos partit találunk a 7.Fc4 és a 7.Hxc6 eltérésekre is.

7...0-0 8.0-0-0 Be8 9.f3 d5 10.exd5

Nem számíthat világos előnyre a 10.Fb5 Fd7 11.exd5 (11.Hxc6 Fxc6 12.Fxc6 bxc6) 11...Hxd4 12.Fxd4 Fxb5 13.Hxb5 Vxd5 változatban. Sötéttel játszanánk szívesebben a 10.Hxc6 bxc6 11.Fxb6 axb6 12.Fc4 b5 13.Fb3 b4 14.He2 Ve7 utáni pozíciót.

10...Hxd5 11.Fg5

 

11...Hxc3!?

Az örmény nagymester kisebb tűnődés után vezérének leáldozása mellett döntött. Nem nyerte el tetszését a 11...Hde7 12.Hxc6 Vxd2+ 13.Fxd2 Hxc6 14.Hd5 folytatás és világos megszerzi a futópár előnyét.

12.Fxd8 Hxd1

Az anyagi egyensúly felborult, a nagy kérdés, hogy Aronjannak elegendő ellenértéke van-e a vezérért?

 

 

13.Fxc7! Fxc7 14.Hxc6 He3 15.Fb5!

Sötétre lett volna előnyös a 15.Hb4 Ff4 16.Hd3 Fh6 17.f4 Ff5 folytatás.

15...bxc6

Túlzottan optimista döntés, 15…Ff5 jobb volt, bár 16.Hd4 Ff4 17.Fxe8 Hxg2 18.Vxf4 Hxf4 19.Fxf7+ Kxf7 20.Hxf5 után fonalasan létrejövő végjátékban világosnak gyalogelőnye van.

16.Fxc6 Hc4 17.Vd4 Fe6 18.Fxa8 Fb6 19.Vd3 Bxa8

Három könnyűtiszt a vezérért, de világosnak kettővel több gyalogja van.

20.Be1 Bd8 21.Ve4 g5?!

Rizikós elgondolás a logikus 21...g6 helyett.

22.c3

A sajtótájékoztatón nagy derültség fogadta, amikor Aronjan bevallotta, hogy 22.b3 lépésben reménykedett, amire 22…Fc5! következett volna.

22…Fc5 23.Be2

Számításba jött a 23.h4! h6 (23...Ff2 24.b3 Fxe1 25.Vxe1 Hb6 26.Ve3) 24.hxg5 hxg5 25.f4 folytatás.

23...h6 24.g3 a5

 

25.f4

Vlagyimir Kramnyiknak még 16 perce maradt az első időkontrollig, a 40. lépésig, míg Levon Aronjannak csak 10.

25...a4 26.f5 Fd5 27.Vd3 Fb6 28.b3 axb3 29.axb3 Ha5

 

30.Be8+!

Kramnyik sötét legerősebb tisztjét kapta meg a bástyáért, nincs összhang Aronjan tisztjei között. Az exvilágbajnok úgy ítélte meg, hogy technikai nehézségei lettek volna 30.Vb5!? Hxb3+ 31.Kc2 Hd4+! (31…Fc5 32.Be5! Bd6 33.Vb8+ Kg7 34.Vxd6 Fxd6 35.Bxd5 Ha1+ 36.Kb2 Fb8 37.Kxa1) 32.cxd4 Fxd4 változatban.

30...Bxe8 31.Vxd5 Bd8 32.Vb5 Bd6 33.Kc2

Az exvilágbajnok az összekötött szabadgyalogokra szavazott a 33.Ve5 Hxb3+ 34.Kc2 Fc5 35.Kxb3 Bb6+ 36.Kc2 változat helyett.

33...Kg7?

Aronjannak csak másodpercei maradtak.

 

 

34.b4 Hb7 35.c4 Bf6 36.g4 Hd8 37.c5 Fc7 38.Vd7 Hc6

 

39.b5 Ha7 40.Vxc7 Hxb5 41.Ve5

Vlad válogathatott a nyerések között. Lenyerte volna a huszárt a 41.Vd7 Bc6 42.f6+ Bxf6 43.Vxb5 folytatás.

41...Ha7 42.Kd3 és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az első osztályú csapatbajnokság kilencedik fordulójában az éllovas Haladás VSE elszenvedte első vereségét. Az Atomerőmű csapata 8,5-3,5 arányban győzött. A rivális botlását kihasználta a címvédő Aquaprofit-NTSK együttese, kétszámjegyű nyeréssel hárompontos előnnyel az élre állt.   A Mátyásföldi LTC váratlan vesztéssel is megőrizte negyedik helyét, míg a Hungaropharma Decs remek győzelemmel már ötödik a rangsorban.

A címvédő Aquaprofit-NTSK csapata az élről várhatja a két hét múlva Szombathelyen megrendezésre kerülő, a Haladás VSE elleni rangadót. Messze nem a legerősebb összeállításukban is simán győzték le a sereghajtó Vasas gárdáját, hárompontos előnyre tettek szert.

A Haladás VSE sikerrel vívta meg a Honvéd elleni elmaradt meccsét, de a mai játéknap rangadóján az Atomerőmű SE csapatától súlyos vereséget szenvedett. Hiányzott az éltábláról Rapport Richárd, aki az osztrák csb-n játszott az oly fontos honi meccs helyett. A cseh idegenlégiósaik az otthoni bajnokságban szerepeltek. A paksiaknak ezen a játéknapon minden sikerült, sorban nyerték a partikat, a 8,5-3,5-ös nyeréssel 3,5 pontra megközelítették a szombathelyieket.

A Hungaropharma Decs fölényes győzelemmel lépett előre az ötödik helyre, a zalaegerszegiek rendkívül tartalékos összeállításban ültek sakkasztalhoz. Bár az éltáblákon csak remik születtek, a makóiak győzelmét semmi sem veszélyeztette. A Honvéd a győzelemmel helyet cserélt a Tóth László együttesével. A meglepetésként értékelhető vereség ellenére a Mátyásföldi LTC megőrizte negyedik helyezését.

 

A 9. forduló és az éltáblák eredményei:

ASS-Makói SVSE – Komáromi VSK SE 8 – 4

(Erdős Viktor (2608) – Szabó Gergely (2546) döntetlen

Mihók Olivér (2445) – Bokros Albert (2452) döntetlen

Reiss Tibor (2389) – Horváth Péter (2450) döntetlen)

 

Hungaropharma Decs – Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK 9,5 – 2,5

(Nikola Szedlak (2589) – Mészáros Tamás (2460) 1 – 0

Dusan Popovic (2579) – Horváth Tamás (2440)  1 - 0

Pap Gyula (2492) – Csiszár Csaba (2394) döntetlen)

 

Honvéd ASE – Tóth László SE  7,5 – 4,5

(Hoang Thanh Trang (2446) – Nikola Nestorovic (2464) 1 – 0

Petrán Pál (2384) – Ivan Marinkovic (2425) döntetlen

Popovics Ádám (2399) – Tésik Csaba (2340) 1 – 0)

 

Atomerőmű SE Paks – Haladás VSE  8,5 – 3,5

(Borki Predojevic (2643) – Prohászka Péter (2553) döntetlen

Berkes Ferenc (2706)  - Ruck Róbert (2579)  1 - 0

Ács Péter (2587) – Bánusz Tamás (2552)  1 – 0)

 

Aquaprofit-NTSK – Vasas SC  10,5 – 1,5

(Márkus Róbert (2635) – Hujbert Flórián (2387) döntetlen

Portisch Lajos (2523) – Török Sándor (2319) 1 – 0

Gonda László (2520) – Boguszlavszkij Jevgenyij (2240) döntetlen)

 

Mátyásföldi LTC – Pénzügyőr SE  5 - 7

(Dragan Kosic (2495) – Horváth Csaba (2517) döntetlen

Izsák Gyula (2474) – Balog Imre (2552) 1 – 0

Zlatko Ilincic (2467) – Antal Gergely (2531) döntetlen)

 

A 8. fordulóból elhalasztott mérkőzések és az éltáblák eredményei:

Vasas SC – Atomerőmű SE Paks  1,5 – 10,5

(Szabó Zsolt József (2432) – Berkes Ferenc (2706) 0 – 1

Hujbert Flórián (2387) – Vladislav Nevednichy (2540) döntetlen

Török Sándor (2319) – Papp Gábor (2551) 0 – 1)

 

Haladás VSE – Honvéd ASE 8,5 – 3,5

(Prohászka Péter (2553) – Hoang Thanh Trang (2446)  döntetlen

Jan Markos (2596) – Tolnai Tibor (2476) 1 – 0

Ruck Róbert (2579) – Petrán Pál (2384) 1 – 0)

 

A bajnokság állása:

1. Aquaprofit-NTSK 77,5 pont

2. Haladás VSE 74,5

3. Atomerőmű SE Paks  71

4. Mátyásföldi LTC 59

5. Hungaropharma Decs 55

6. Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK 52

7. Pénzügyőr SE 49,5

8. ASS-Makói SVSE 49

9. Honvéd ASE 47

10. Tóth László SE 45

11. Komáromi VSK 37,5

12. Vasas SC 29

 

A 10. forduló párosítása:

Komáromi VSK SE – Pénzügyőr SE

Vasas SC – Mátyásföldi LTC

Haladás VSE – Aquaprofit-NTSK

Tóth László SE – Atomerőmű SE Paks

Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK – Honvéd ASE

ASS-Makói SVSE – Hungaropharma Decs

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Vidit legyőzte Abduszattorovot, az utolsó forduló előtt ötös holtverseny az élen
2024. 01. 28.

Abduszattorov lépéselőnyben, a 11. forduló után félpontos előnnyel vezet
2024. 01. 27.

Abduszattorov és Gukesh az élen, Nepomnjacsij nyert Ding Liren ellen
2024. 01. 25.

A világossal játszók öt játszmát is nyertek, négyes holtversenyaz élen
2024. 01. 24.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog