Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Nemzetközi Sakkszövetség és a világbajnoki ciklus lebonyolítására kiírt pályázat győztese, az AGON Londonban március 14. és április 1. között rendezi meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti versenyt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon a világranglista-vezető norvég Magnus Carlsen, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, az örmény Levon Aronjan, az azeri Tejmur Radzsabov, az orosz Alekszandr Griscsuk, az ukrán Vaszilij Ivancsuk, az orosz Peter Szvidler és az izraeli Borisz Gelfand játszik. Az 510 ezer eurós összdíjazású torna győztese lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A résztvevőket bemutató sorozatban az elsőszámú esélyest, a világrekord pontszámmal, 2872-vel vezető 22 éves Magnus Carlsen pályafutásának legfontosabb állomásait idézzük fel. A már megtartott sorsoláson Carlsen a 8-as rajtszámot kapta és Levon Aronjannal játszik az első fordulóban.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenyének megnyitóját március 14-én rendezik meg, majd másnap indulnak a sakkórák az 510 ezer eurós összdíjazású viadalon, amelynek győztese világbajnoki kihívó lesz. A nyolc résztvevő különböző módon harcolta ki a részvételi jogot. Az izraeli Borisz Gelfand a tavalyi világbajnoki döntő veszteseként játszhat. A világranglistáról a norvég Magnus Carlsen, az örmény Levon Aronjan és az orosz Vlagyimir Kramnyik jogosult. A 2011-es Világkupáról az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Griscsuk, valamint az ukrán Vaszilij Ivancsuk szerzett jogot. Az Azeri Sakkszövetség egy pillanatig sem tagadta, hogy szponzorálják a viadalt, lehetővé téve, hogy legjobbjuk, a világranglistán negyedik Tejmur Radzsabov „szabadkártyával” ismét harcba szállhasson a kihívó jogáért. 

Londonban ma este tartják meg a megnyitó ünnepséget, holnap magyar idő szerint 15 órakor játsszák az első fordulót. A torna honlapjai: http://london2013.fide,com és a http://worldchess.com Az AGON honlapjáról világosan kiderül, hogy az azerbajdzsáni SOCAR a világbajnok-jelölti verseny főszponzora.  Az időkontroll a klasszikus, 2-2 óra 40 lépésre, majd 1-1 óra a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a játszma befejezéséig és lépésenként 30-30 másodperc. A holtversenyt három kritérium döntheti el: egymás elleni eredmény, győzelmek száma, a Berger-Sonneborn értékelés. Ha ez sem döntene, akkor rájátszás dönti el a világbajnoki kihívó személyét.

A világbajnok-jelölti verseny résztvevői a sorsolási számok sorrendjében:

1.Levon Aronjan (örmény, 2809)

2. Borisz Gelfand (izraeli, 2740)

3. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2757)

4. Peter Szvidler (orosz, 2747)

5. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2810)

6. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2764)

7. Tejmur Radzsabov (azeri, 2793)

8. Magnus Carlsen (norvég, 2872)

 

A teljes párosítás:

I.ford.

márc.15

VIII.ford.

márc. 24

Aronjan

-

Carlsen

Carlsen

-

Aronjan

Gelfand

-

Radzsabov

Radzsabov

-

Gelfand

Ivancsuk

-

Griscsuk

Griscsuk

-

Ivancsuk

Szvidler

-

Kramnyik

Kramnyik

-

Szvidler

II. ford.

márc.16

IX. ford.

márc. 25

Carlsen

-

Kramnyik

Kramnyik

-

Carlsen

Griscsuk

-

Szvidler

Szvidler

-

Griscsuk

Radzsabov

-

Ivancsuk

Ivancsuk

-

Radzsabov

Aronjan

-

Gelfand

Gelfand

-

Aronjan

III.ford.

márc. 17

X. ford.

márc. 27

Gelfand

-

Carlsen

Carlsen

-

Gelfand

Ivancsuk

-

Aronjan

Aronjan

-

Ivancsuk

Szvidler

-

Radzsabov

Radzsabov

-

Szvidler

Kramnyik

-

Griscsuk

Griscsuk

-

Kramnyik

IV. ford.

márc. 19

XI. ford.

márc. 28

Carlsen

-

Griscsuk

Griscsuk

-

Carlsen

Radzsabov

-

Kramnyik

Kramnyik

-

Radzsabov

Aronjan

-

Szvidler

Szvidler

-

Aronjan

Gelfand

-

Ivancsuk

Ivancsuk

-

Gelfand

V. ford.

márc. 20

XII. ford.

márc. 29

Ivancsuk

-

Carlsen

Carlsen

-

Ivancsuk

Szvidler

-

Gelfand

Gelfand

-

Szvidler

Kramnyik

-

Aronjan

Aronjan

-

Kramnyik

Griscsuk

-

Radzsabov

Radzsabov

-

Griscsuk

VI. ford.

márc. 21

XIII. ford.

márc. 31

Szvidler

-

Carlsen

Radzsabov

-

Carlsen

Kramnyik

-

Ivancsuk

Griscsuk

-

Aronjan

Griscsuk

-

Gelfand

Kramnyik

-

Gelfand

Radzsabov

-

Aronjan

Szvidler

-

Ivancsuk

VII. ford.

márc. 23

XIV. ford.

ápr. 1

Carlsen

-

Radzsabov

Carlsen

-

Szvidler

Aronjan

-

Griscsuk

Ivancsuk

-

Kramnyik

Gelfand

-

Kramnyik

Gelfand

-

Griscsuk

Ivancsuk

-

Szvidler

Aronjan

-

Radzsabov

 

„Magnus Carlsen most a világ legerősebb sakkozója. Meglepő lenne, ha nem ő lesz a következő világbajnok. Minden tekintetben, tehetségben, eredményeiben a történelmi fejlődés logikájában Magnus Carlsennek kell lennie. A világbajnok-jelölti versenyen megismétlődik a „Fischeri félelem”, hét szovjet sakkozó egy külföldivel szemben. A 60-as években létezett egy szigorú szabály, korlátozták a világbajnok-jelölti versenyen egy országból hányan játszhatnak. Most a zászlók különbözőek, de heten a Szovjetunióban születtek, igaz csak három orosz játszik” – nyilatkozta a sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov. 

A világranglistát fölényesen vezető Magnus Carlsen a világbajnok-jelölti verseny elsőszámú esélyese. Nagy érdeklődés kíséri majd a tornát, fokozott lesz a média jelenléte, nagy lesz a feszültség, az esélyesség súlyát a 22 éves Magnusnak el kell viselnie. A Kanári-szigeteken is edzőtáborozott két hétig, jelentős szponzorok támogatják, tudni vélik, hogy ez évente 1 millió eurót jelent.

Magnus Carlsen pályafutásának legfontosabb versenyei, sikerei

2004-et írtunk. A Wijk aan Zee-i Corus sakkfesztivál záróünnepségén nagy ováció köszöntötte  a „C” nagymesterverseny első helyezettjét,  a 13 éves Magnus Carlsent.
Az ismert amerikai nagymester, Ljubomir Kavalek a Washington Post január 26-i számában publikált cikkében fantasztikus Wijk an Zee-i sikeréről beszámolva a sakkozás Mozartjának nevezte el. „Mega” Magnust 2484-es Élő-pontszámával nyolcadiknak rangsorolták a 14 résztvevős (IX-es kategóriájú) tornán, ahol kilenc győzelemmel, egy vereséggel és 10,5 ponttal zárt, s ezzel meg is nyerte a viadalt. Bámulatos volt játéka, első nagymesteri normáját teljesítette, a holland Sipke Ernst elleni, áldozatokkal fűszerezett nyerése különösen káprázatos volt. 

Magnus Carlsen 1990. november 30-án született Lommedalenben, Oslo külvárosában. Meglepően későn, csak 8 éves korában tanult meg sakkozni, a 2001-es áprilisi Élő-listán találkozunk először a nevével, 2064 ponttal iratkozott fel. A korcsoportos bajnokságokon változó sikerrel szerepelt, legjobb eredményeként 2002-ben Krétán, a 12 éven aluliak világbajnokságán ezüstérmes volt az orosz Jan Nepomniacsij mögött. Szorgalmasan tanult edzőjétől és példaképétől, Simon Agdesteintől, a sokszoros norvég bajnok, az egykori válogatott labdarugótól

Magnust Wijk an Zee-i sikere után egyre több versenyre hívták meg. Kitűnő memóriája, remek kombinációi, élvezetes játéka, szerény magatartása miatt rendkívül népszerű lett a versenyszervezők és rendezők körében. Reykjavíkban nagyszabású rapidversenyen az első fordulóban teljesült nagy álma, megmérkőzhetett a „királlyal”, Garri Kaszparovval. Az első partit elremizte, a másodikban kikapott Garritól, de nagyon mérges volt, látványos hibát követett el. Mindenesetre Kaszparov elismeréssel szólt játékáról, a legnagyobb tehetségnek nevezte. Nem véletlen, hogy rövidesen a sakkvilág legfiatalabb nagymestereként köszönthették. A 2004. július 1-jétől érvényes ranglistán már 2567 ponttal jeleskedett.
 Egyre erősebb tornákra kapott meghívást, állta a sarat, szélesítette a megnyitási repertoárját, javította a technikáját.

15 évesen világbajnokjelölt

Nem volt megállás! 2005-ben, a Hanti-Manszijszkban megrendezett Világkupán sorban vette az akadályokat, s óriási szenzációként 15 évesen világbajnokjelölt lett!


A 2006. január 1-jétől érvényes ranglistán átlépte a 2600 Élő-pontos határt, és Magnus szereplését óriási érdeklődés kísérte a Corus-B tornán. Sikerrel teljesítette célkitűzését, holtversenyes első helyével kiharcolta a jogot, hogy 2007-ben már a szuperversenyen játszhasson. De még maradjunk 2006-nál, már csak azért is, mert pályafutása újabb mérföldkőhöz érkezett Reykjavíkban. Győzni tudott a Glitnir villámversenyen, mégpedig úgy, hogy az elődöntőben 2-0-ra verte Viswanathan Anandot! Egyszerűen szárnyalt: nem sokkal később Szarajevóban, a Bosna hagyományos versenyén holtversenyben végzett az élen, a díjkiosztón a közönség hosszú perceken keresztül ünnepelte. A torinói sakkolimpián iskolai kötelezettségei miatt csak nyolc partit játszott, 6 pontot gyűjtött, és 2820-as performance eredményt ért el. Könnyedén játszott, sűrűn rápillantott a legjobbak partijaira is, figyelte őket, hiszen már sorban kapta a meghívókat a szuperversenyekre.

A norvég bajnokságon ismét holtversenyben végzett edzőjével, Agdesteinnel, de a két hónappal későbbi rájátszást már Magnus nyerte, s ezzel pályafutása során először bajnoki címet is ünnepelhetett. Edzéseinek irányítását a dán Peter-Heine Nielsen vette át, aki Viswanathan Anand szekundánsaként volt ismert.


Pályafutása első szuperversenyein – Moszkva, Wijk aan Zee – még kissé megilletődötten játszott, de a Morelia-Linares tornán Magnus már Anand legnagyobb riválisa volt. Versenyfutásukat a 10. forduló döntötte el, Vishy szépségdíjas partiban másodszor is legyőzte norvég riválisát. A 16 éves Magnus bemutatkozott Monacóban is, majd következett elisztai világbajnok-jelölti párharcra Levon Aronjan ellen. A hatjátszmás összecsapás ádáz küzdelmet hozott, s döntés csak a ráadás négy rapid, majd két snelljátszmája után született: az örmény sakkozó nyert.

Holtversenyben első Wijk aan Zee-ben, Bakuban, második Linaresben

Július újabb mérföldkő volt pályafutásában, az Élő-listán átlépte a 2700-as álomhatárt, majd Bielben holtverseny után tornagyőztes lett a 18-as kategóriájú tornán. A Világkupán, Hanti-Manszijszkban az elődöntőben a későbbi győztes amerikai Gata Kamskytól szenvedett vereséget.

A 2008-as Wijk aan Zee-i, 20-as kategóriájú tornán a rajtlistán csak a tízedik volt, de tekintélyt parancsoló, 2733-as pontszámmal. A meglepetések, váratlan fordulatok viadalán nagyszerű versenyzői erényeket csillogtatott, vesztett két partit – Lékó Pétertől és Viswanathan Anandtól kapott ki –, de nyert ötöt. Holtversenyes első helye abszolút megérdemelt volt, amelyet a nagy riválisok is elismertek. Kis híján rajt–cél győzelmet aratott, csak Anandtól elszenvedett veresége után engedte át a vezető pozíciót, hogy Vlagyimir Kramnyik elleni nyeréssel ismét holtversenyes éllovas legyen. Morelia-Linaresben, a sakktörténelem egyik legharcosabb versenyén - az 56 játszmából 25 végződött döntéssel – Magnus folytatta remeklését. Három vereségét öt győzelemmel ellensúlyozta, a győztes Anand mögött félpontos hátránnyal lett második. Nizzában, az Amber-versenyen Kramnyik, Lékó és Topalov társaságában holtversenyben másodikként végzett.  Az április 1-től érvényes világranglistán Magnus Carlsen 2765 Élő-ponttal már az ötödik. Bakuban a Grand Prix-versenysorozat első tornáján Bakuban az azeri Vugar Gasimov és a kínai Wang Yu társaságában holtversenyben első volt.

Carlsen a miskolci párharcban legyőzte Lékó Pétert, győzött Foroszban

2008-ban Lékó Péterrel Miskolcon vívott rapid párharca előtt készítettem vele interjút. Kérdésemre, hogy minek tulajdonítja sorozatos sikereit, így válaszolt a 17 éves zseni: „ Összeszedetten, jól koncentrálva játszottam a viadalokon.. Szeretek nyerni. Elhittem, hogy sikerrel vehetem fel a küzdelmet olyan nagymesterekkel szemben is, akik korábban bőven előttem jártak. Egyre nagyobb önbizalommal játszottam, és ennek meglett az eredménye”. A borsodi megyeszékhelyen a világranglistán ötödik Magnus Carlsen folytatta bámulatos sikersorozatát. A miskolci párharc előtt még nyeretlen volt Lékó Péter ellen, a sakkozás új szentélyében, a Nemzeti Színházban megrendezett viadalon 5-3-as győzelmet aratott. A mérkőzés során kezdetben oly félénknek tűnő Magnus a nehéz pillanatokban, az időzavaros kapkodásokban is megőrizte hidegvérét, és hat remi mellett két nyeréssel megnyerte az összecsapást.               

A norvég nagymester Foroszban nyert újabb tornát, Vaszilij Ivancsukot egy ponttal megelőzve lett első, Bielben azonban csak harmadik a hatfős, kétfordulós viadalon. A Grand Slam-döntőn kettős vereséget szenvedett Veszelin Topalovtól, másfél pontos hátránnyal végzett holtversenyben a második helyen Aronjannal és Ivancsukkal, az örmény sakkozót kétszer is legyőzte, az ukránnal szemben fél pontot szerzett. Carlsen visszalépett a Grand Prix-sorozattól, a megváltozott helyszínekkel és időpontokkal magyarázta döntését, a jövőben csak a szuperversenyekre akart koncentrálni.

Wijk aan Zee-ben csalódás volt számára a holtversenyes ötödik hely, tőle szokatlanul tíz játszmája remivel ért véget. Linaresben már jobban ment a játék, félpontos hátránnyal lett harmadik Griscsuk és Ivancsuk mögött, Anand, Radzsabov, Wang Yue, Aronjan követte őt.

Szófiában a 21-es kategóriájú M-tel tornán a spanyol színekben versenyző Alekszej Shirov előzte meg fél ponttal. Dortmundban Lékóval és Jakovenkóval osztotta a második helyet, Kramnyik nyolcadszor lett első.

Szenzációs siker Nankingban, Kaszparov segítette felkészülését

Sokáig féltve őrzött titokként őrizték, a norvég VG újság közölte elsőként a szenzációs hírt, hogy a sakkozás legendás világbajnoka, 2005-ben az aktív játéktól visszavonult Garri Kaszparov lett Magnus edzője. Moszkvában kezdték a munkát, nyáron Horvátországban két hétig készültek, Norvégiában folytatták a közös munkát. A hat hónapos együttes munka meggyőzte Kaszparovot, hogy Magnus fiatal kora ellenére már nagyon közel van a csúcshoz, a nagy bajnokokra jellemző tulajdonságokkal bír.

Mintegy másfél év után nyert újra tornát. Nankingban a 18 esztendős norvég nagymester az év hatodik szuperversenyén lenyűgöző teljesítménnyel ért el bámulatos eredményt. Két és félpontos előnnyel nyerte meg a 21-es kategóriájú viadalt. Nagyon meglátszott megnyitási repertoárján Kaszparovnak a hatása. Magnus új nyitásokat is játszott, régebbieket sikeresen megújítottak, jól játszható állásokat kapott, az esélyeket szinte tökéletes kihasználta. Önmagáért beszél, hogy ebben a mezőnyben hat győzelmet tudott elérni. Igazán bajban csak Lékó Péter elleni második partijában volt, de hidegvérrel védekezett, ahogy a kínai Wang Yue ellen sem vesztette  el a fejét. Magnus átlépte a 2800 Élő-pontos bűvös határt, teljesítményének performance-pontszáma 3002!

A Tal-emlékversenyen megőrizte veretlenségét, Kramnyik mögött Ivancsukkal holtversenyben végzett a második helyen. Magnus Carlsen fölényes győzelmével fejeződött be az V. villámsakk-világbajnokság. Magnus három ponttal előzte meg az indiai világbajnok Viswanathan Anandot. A harmadik helyet az ukrán Szergej Karjakin szerezte meg, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik negyedik lett.

 A norvég nagymester  remek tornagyőzelemmel zárta az esztendőt.. A viadal első fordulójában  az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik ellen elért nyeréssel jelentős lépéselőnyt szerzett nagy riválisával szemben.

2010 januárjában világranglista-vezető

Már világranglista-vezetőként kezdte szép sikerrel, tornagyőzelemmel a 2010-es évet. Wijk aan Zee-ben Carlsen  jól játszott, látványosan csak az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik ellen hibázott, esélyes állását időzavarban egyenesen vesztésre rontotta. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand azonban „besegített” neki, remek partiban legyőzte Kramnyikot. Carlsen fél ponttal megelőzte Kramnyikot és Shirovot, győzelmével megszerezte a jogot a Grand Slam-döntőn való indulásra. Az Amber-tornán Ivancsukkal osztotta az első helyet. Fölényes diadalt aratott a báznai szuperversenyen, kétpontos előnnyel nyert Radzsabov és Gelfand előtt. 2010 novemberében a sakkolimpián, Hanti-Manszijszkban és a Grand Slam-döntőn nyújtott gyenge eredményeinek köszönhetően át kellett engednie az éllovasi pozíciót Anandnak. Londonban több nyerésének köszönhetően másodszor is tornagyőztesként ünnepelték.

Carlsen lemondta a világbajnok-jelölti páros mérkőzéseken való részvételét

Tíz hónapon keresztül a sakktörténelem legfiatalabb világranglista-vezetője volt Magnus Carlsen. A norvég nagymester a legesélyesebb trónkövetelőnek számított, parádés tornagyőzelmekkel kápráztatta el a világot. Magnus nehéz szívvel hozta meg döntését,  de úgy értékelte, hogy a 2008-2012-es világbajnoki ciklus nem képvisel modern és korrekt szisztémát, nem biztosít számára  elegendő motivációt, amelyre szüksége lenne, hogy a felkészülés és a meccsek során a legjobbat tudja nyújtani. A világbajnoki ciklustól való visszalépése a szisztéma nagy vesztesége, s egyértelműen a FIDE vezérkarának kritikája. Hosszú évek óta nem tudnak kidolgozni olyan világbajnoki rendszert, ami kiszámítható, átlátható, s nem az állandó kompromisszumok csapdájának foglya.

Magnus Carlsen véleménye szerint meg kell szüntetni a világbajnoknak adott privilégiumot, a világbajnoki címért a legjobb sakkozóknak egyenlő feltételek között kell megvívniuk. Carlsen javaslata, hogy a világbajnoki címet 8-10 sakkozó versenye döntse el, ahogy ez 2005-ben és 2007-ben történt. Carlsen kihangsúlyozta, hogy javaslata nem a regnáló Viswanathan Anand ellen irányul, akit igazi bajnoknak tart, példaképnek, nagyra becsült ellenfélnek.

A 2011-es éve ismét világranglista-vezetőként Wijk aan Zee-ben Aronjannal kivívott holtversenyes harmadik hellyel indult, az amerikai Hikaru Nakamura győzött, Anand az ezüstérmes. A márciusi és a májusi listán csak a második. Az utolsó Amber-tornán Aronjan mögött második. A báznai versenyen az orosz Szergej Karjakinnal holtversenyben első, a júliusi világranglistán ismét első és azóta őrzi helyezését.

Harmadik kísérletre megnyerte a Grand Slam-döntőt, első hely a Tal-emlékversenyen

Magnus Carlsen harmadszor játszott a Grand Slam-döntőn és szereplését ezúttal siker koronázta. Magnus nem játszott igazán jól a Grand Slam-döntőn, de elsősége megérdemelt, hiszen Ivancsukot kétszer is legyőzte. A holtversenyben az élen végzett Carlsen és Ivancsuk párharca villámpartikban dőlt el. 4-4 percük volt és 3-3 másodperc lépésenként. Carlsen 1,5-0,5-re nyert.

A VI. Tal-emlékversenyen veretlenül holtversenyben első Aronjan társaságában. Londonban sem talált legyőzőre, de a győzelmet 3 ponttal jutalmazó tornán harmadik, Kramnyik és Nakamura előzte meg.

Tavaly is a Tata Steel szuperversennyel kezdődött az idény. Carlsen bár legyőzte a későbbi győztes Aronjant, hármas holtversenyben második lett. A világbajnok-jelölti bizonytalan időpontja miatt júniusban rendezték meg a VII. Tal-emlékversenyt. A 22-es kategóriájú, 2776-os Élő-átlagú meglepetésekkel tarkított viadalon a 45 partiból 21 végződött döntéssel, csak Carlsen tudta megőrizni veretlenségét. Megvédte tavalyi elsőségét, növelte előnyét a világranglistán. Asztanában a rapid-világbajnokságon Szergej Karjakin, a villám-vb-n Alekszandr Griscsuk mögött lett ezüstérmes.

Meglepetéssel fejeződött be Bielben a 45. sakkfesztivál szuperversenye, a kínai Wang Hao nyerte meg a viadalt. A tornán a győzelemért 3, a döntetlenért 1 pont járt. Wang Hao három veresége ellenére hat győzelmével és egy remivel egy ponttal megelőzte a négy nyerés mellett hatot remiző világranglista-vezetőt. A klasszikus pontozás szerint Carlsen végzett az élen, kétszer is megadásra kényszerítette a kínai nagymestert.

Újabb győzelem a Grand Slam-döntőn, siker Londonban, megdöntötte Kaszparov pontrekordját

Másodszor  koronázta siker szereplését a Grand Slam-döntőn, és szereplését, megvédte tavalyi elsőségét. Holtversenyben végzett az élen a félidőben még nagy fölénnyel vezető olasz Fabiano Caruanával. A két villámpartit Magnus megnyerte.

Megérdemelt újabb tornagyőzelme, a legérdekesebb sakkot játszotta, eredeti megnyitási ötletekkel lepte meg ellenfeleit. A viadal első fordulójában nagy bakival vesztett Fabiano Caruana ellen, Bilbaóban behozta lemaradását, három partiban is diadalmaskodott, visszavágott Caruanának is.

Londonban tavaly harmadik nagy tornáján lett első, moszkvai elsősége, a Grand Slam trófea után harmadszor győzött a brit fővárosban. Veretlenül, megnyitásait jól variálva, kevéssé elemzett változatokat is vállalva, esélyeit tökéletesen kihasználva győzött. A norvég zseni Élő-pontszáma alapján megdöntötte Garri Kaszparov korábbi, 2851 pontos világcsúcsát.

 

Wijk aan Zee-ben másfél pontos előnnyel tornagyőztes, 2872 Élő-pont az új világcsúcs

A hollandiai Wijk aan Zee-ben emlékezetes versengést láttunk a jubileumi, 75. tornán. A Tata Steel szuperversenyen a norvég Magnus Carlsen is jubileumot ünnepelt, tizedszer vett részt a viadalon, szenzációs tornagyőzelmet aratott, másfél pontos előnnyel győzött. Beállította a sakkozás 13. világbajnokának, Garri Kaszparovnak a rekordját, aki 1999-ben hasonló eredménnyel, 13 partiból 10 ponttal győzött. Kaszparov büszke lehet egykori pártfogoltjára, érdekes sakkot játszik, a megnyitásokra riválisainál kevesebb figyelmet fordít, de a középjátékban rendkívül kreatív, a végjátékban pedig végtelen türelemmel érvényesíti előnyét. Magnus számára azért figyelmezető jel lehet, hogy az utolsó fordulóban a holland Anish Giri ellen a királyindiai védelmű partiban hátrányba került, hasonló luxust a márciusi világbajnok-jelölti viadalon nem engedhet meg magának. Wijk aan Zee-ben hét játszmát nyert, Élő-pontjait kerekítve 11-gyel növelte, saját rekordját is megdöntötte, 2872-re növelte Élő-pontját. Tizenhatodik szuperversenyén ünnepelhették egyedül, vagy holtversenyben elsőként a 22 éves norvég nagymestert.

Kiemelkedő eredményei:

2004 Corus „C” I. Dubai hv. II., a világ legfiatalabb nagymestere (13 év, 3 hónap, 27 nap), Lausanne II..

2005: Lausanne II, Gausdal I., Hanti-Manszijszk – világbajnokjelölt

2006:  Corus „B” I-II., Glitnir (villám) I., Szarajevó hv. I., Biel II-III., norvég bajnok

2007: Morelia/Linares II-III., Amber (rapid) III., Gausdal I, Biel I, Vak Világkupa II, Moszkva hv. III.

2008: Corus „A” I-II., Morelia-Linares II., Nizza (rapid) .hv. II. Baku GP I-III. Forosz I., Grand Slam-döntő hv. II.

2009: Linares III., Szófia II., Dortmund hv. II., Nanking I., Moszkva hv. II., London I.

2010: Corus I., Amber hv. I., Bázna I., London I.

2011: Tata Steel hv. III., Amber II., Bázna hv. I., Grand Slam-döntő I., Moszkva hv. I., London III.,

2012: Tata Steel hv. II., Moszkva I., Biel II., Asztana (rapid, villám) II., Grand Slam-döntő I., London I.

2013: Tata Steel I.

 

Riválisai elleni mérlege a klasszikus gondolkodási idejű partikban

Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal először a 2007-es Corus-tornán mérkőzött meg, döntetlen lett a parti, azóta még nyolcszor remiztek. Kramnyik 4-3-ra vezet, nagy csatákban dőltek el a játszmák.

Mindig élményt jelentenek játszmái a világranglistán jelenleg harmadik Levon Aronjannal, akivel már 2004-ben megvívott a FIDE kieséses rendszerű világbajnokságon. akitől négyszer szenvedett vereséget, utoljára a 2009-es linaresi versenyen tudta őt legyőzni.  Carlsen hétszer kényszerítette megadásra 22 döntetlen mellett.

Tejmur Radzsabovval a torinói sakkolimpián csatázott először, remivel kezdtek. Azóta még 15 játszmában megosztoztak a ponton, Carlsen 6-1-re vezet. Az azeri nagymester öt éve, a linaresi torna nem tudta legyőzni Magnust.

Alekszandr Griscsukkal csak hétszer csatázott, hatszor remiztek, a 2009-es linaresi tornán a norvég zseni győzött.

Vaszilij Ivancsukkal a 2007-es linaresi tornán mérkőzött meg először, győzelemmel kezdte a viaskodást, s azóta hétszer mért vereséget 21 évvel idősebb ukrán sakkozóra, csak kétszer kapott ki, 13-szor remiztek.

Peter Szvidlerrel csak 11-szer játszott, kevesen mondhatják el, hogy pluszban vannak Magnussal szemben. Kilenc remi mellett 2006-ban és 2007-ben vereséget szenvedett a pályafutása elején levő norvég zseni.

A világbajnok-jelölti verseny doyenjével, Borisz Gelfanddal a 2005-ös bieli tornán kétszer is remizett Egy év múlva a Tal-emlékversenyen az izraeli nagymester győzött, remik után Magnus 2011-ben egyenlített, majd a Tata Steel tornán ismét nyert. A három eldőlt ütközet mellett még hat partiban nem bírtak egymással.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Nemzetközi Sakkszövetség és a világbajnoki ciklus lebonyolítására kiírt pályázat győztese, az AGON Londonban március 14. és április 1. között rendezi meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti versenyt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon a világranglista-vezető norvég Magnus Carlsen, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, az örmény Levon Aronjan, az azeri Tejmur Radzsabov, az orosz Alekszandr Griscsuk, az ukrán Vaszilij Ivancsuk, az orosz Peter Szvidler és az izraeli Borisz Gelfand játszik. Az 510 ezer eurós összdíjazású torna győztese lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A résztvevőket bemutató sorozatban hetedikként a világranglistán 2., 2810 Élő-pontos exvilágbajnok, háromszoros olimpiai bajnok, a tízszeres dortmundi győztes Kramnyik pályafutásának legfontosabb állomásait idézzük fel. A már megtartott sorsoláson Kramnyik az 5-ös rajtszámot kapta és Peter Szvidlerrel játszik az első fordulóban, majd a világranglista-vezető Magnus Carlsennel is sötéttel mérkőzik meg.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenyének megnyitóját március 14-én rendezik meg, majd másnap indulnak a sakkórák az 510 ezer eurós összdíjazású viadalon, amelynek győztese világbajnoki kihívó lesz. A nyolc résztvevő különböző módon harcolta ki a részvételi jogot. Az izraeli Borisz Gelfand a tavalyi világbajnoki döntő veszteseként játszhat. A világranglistáról a norvég Magnus Carlsen, az örmény Levon Aronjan és az orosz Vlagyimir Kramnyik jogosult. A 2011-es Világkupáról az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Griscsuk, valamint az ukrán Vaszilij Ivancsuk szerzett jogot. Az Azeri Sakkszövetség egy pillanatig sem tagadta, hogy szponzorálja a viadalt, lehetővé téve, hogy legjobbjuk, a világranglistán negyedik Tejmur Radzsabov „szabadkártyával” ismét harcba szállhasson a kihívó jogáért.

 

A világbajnok-jelölti verseny résztvevői a sorsolási számok sorrendjében:

1.Levon Aronjan (örmény, 2809)

2. Borisz Gelfand (izraeli, 2740)

3. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2757)

4. Peter Szvidler (orosz, 2747)

5. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2810)

6. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2764)

7. Tejmur Radzsabov (azeri, 2793)

8. Magnus Carlsen (norvég, 2872)

 

A teljes párosítás:

I.ford.

márc.15

VIII.ford.

márc. 24

Aronjan

-

Carlsen

Carlsen

-

Aronjan

Gelfand

-

Radzsabov

Radzsabov

-

Gelfand

Ivancsuk

-

Griscsuk

Griscsuk

-

Ivancsuk

Szvidler

-

Kramnyik

Kramnyik

-

Szvidler

II. ford.

márc.16

IX. ford.

márc. 25

Carlsen

-

Kramnyik

Kramnyik

-

Carlsen

Griscsuk

-

Szvidler

Szvidler

-

Griscsuk

Radzsabov

-

Ivancsuk

Ivancsuk

-

Radzsabov

Aronjan

-

Gelfand

Gelfand

-

Aronjan

III.ford.

márc. 17

X. ford.

márc. 27

Gelfand

-

Carlsen

Carlsen

-

Gelfand

Ivancsuk

-

Aronjan

Aronjan

-

Ivancsuk

Szvidler

-

Radzsabov

Radzsabov

-

Szvidler

Kramnyik

-

Griscsuk

Griscsuk

-

Kramnyik

IV. ford.

márc. 19

XI. ford.

márc. 28

Carlsen

-

Griscsuk

Griscsuk

-

Carlsen

Radzsabov

-

Kramnyik

Kramnyik

-

Radzsabov

Aronjan

-

Szvidler

Szvidler

-

Aronjan

Gelfand

-

Ivancsuk

Ivancsuk

-

Gelfand

V. ford.

márc. 20

XII. ford.

márc. 29

Ivancsuk

-

Carlsen

Carlsen

-

Ivancsuk

Szvidler

-

Gelfand

Gelfand

-

Szvidler

Kramnyik

-

Aronjan

Aronjan

-

Kramnyik

Griscsuk

-

Radzsabov

Radzsabov

-

Griscsuk

VI. ford.

márc. 21

XIII. ford.

márc. 31

Szvidler

-

Carlsen

Radzsabov

-

Carlsen

Kramnyik

-

Ivancsuk

Griscsuk

-

Aronjan

Griscsuk

-

Gelfand

Kramnyik

-

Gelfand

Radzsabov

-

Aronjan

Szvidler

-

Ivancsuk

VII. ford.

márc. 23

XIV. ford.

ápr. 1

Carlsen

-

Radzsabov

Carlsen

-

Szvidler

Aronjan

-

Griscsuk

Ivancsuk

-

Kramnyik

Gelfand

-

Kramnyik

Gelfand

-

Griscsuk

Ivancsuk

-

Szvidler

Aronjan

-

Radzsabov

 

A londoni világbajnok-jelölti torna előtt az esélyeket értékelve a sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov elismeréssel adózott Vlagyimir Kramnyik nagyszerű eredményeinek, de úgy érzi, hogy a kétgyermes családapa figyelme már megoszlik a sakk és a család között, míg Magnus Carlsennek és Levon Aronjannak hasonló problémákkal nem kell megbirkózni.

 

Kramnyik pályafutásának legfontosabb versenyei, sikerei

Vlagyimir Kramnyik 1975. június 25-én született Tuapszében, a Fekete-tenger partján. Tehetsége korán kibontakozott, 16 évesen nyert ifjúsági világbajnokságot. Garri Kaszparov minden idők legtehetségesebb sakkozójaként emlegette, és a világbajnok határozott óhajára Kramnyik 17 évesen már tagja volt az 1992-es manilai sakkolimpián aranyérmes orosz válogatottnak. A bemutatkozása frenetikus sikert hozott, 9 játszmájából 8,5 pontot szerzett. A debreceni Európa-bajnokságon is remekelt, aranyérmes az orosz csapattal, megkapta  a nagymesteri címet. Még kétszer, 1994-ben és 1996-ban volt tagja olimpiai bajnok válogatottnak. 1993-tól a szuperversenyek állandó résztvevője, 61(!) olyan tornán szerepelt, amely 18-as (2676), vagy még magasabb kategóriájú volt. Kramnyik számos tornagyőzelem, dobogós helyezése mellett még egy Guinnes-rekordként is említhető sorozatot mondhat magáénak, 2000 júliusától 18 hónapig a sakkvilág legjobbjaival 80 játszmát vívott, és veretlen maradt.

Az 1993-ban a svájci rendszerű bieli zónaközi döntőn kiharcolta a világbajnok-jelöltséget, sőt a PCA világbajnoki ciklusban is kandidátus lett, egyszerre két vasat tarthatott  a tűzben. A FIDE világbajnoki címéért először páros mérkőzésen 4,5-2,5-re simán legyőzte az izraeli Leonyid Judaszint.  A PCA meccsen azonban nagy meglepetésre 4,5-1,5-re kikapott az amerikai Gata Kamskytól. A váratlan vereségért Kramnyik nem vigasztalódhatott a FIDE-ciklusban, az izraeli Borisz Gelfand 4,5-3,5-ös győzelemmel jutott tovább. 1998-ban  a spanyol Alekszej Shirovval meccselt a kihívó jogáért, ezt a mérkőzést 5,5-3,5-re elbukta, de a Kaszparov-Shirov világbajnoki döntőt nem játszották le, a mérkőzésre nem találtak szponzort. Kramnyik 1999-ben szerencsét próbált a FIDE kieséses rendszerű világbajnokságán, Las Vegasban az angol Michael Adams ellen a negyeddöntőben a rapid rájátszás során alulmaradt. Kaszparov végül Londonban, 2000 októberében a világranglista második Kramnyikkal mérkőzött meg.

 

Kramnyik letaszította a trónról Kaszparovot

Vlagyimir Kramnyik a Braingames 16 játszmás világbajnoki döntője előtt ígéretet tett, hogy az „életéért” fog küzdeni. A meccs békés döntetlennel indult, majd Kramnyik vezetést szerzett. A 25 éves kihívó sokkal jobban felkészült, szekundánsai, a spanyol Illescas Cordoba Illescas, az orosz Jevgenyij Barejev és a francia Joel Lautier nagyszerű csapatot alkottak. Kaszparov tőle szokatlan hibákat követett el. Kramnyik könnyű nyerést hibázott el a negyedik játszmában, kihasználatlanul hagyta esélyét a hatodikban. Meglepetésre Kaszparov repertoárja világossal korántsem tartogatott „nyerő változatokat”. A tizedik összecsapás pedig egyenesen katasztrófát jelentett a címvédő számára, a 25. lépésben feladásra kényszerült. A hajrában Kramnyik vált kissé bizonytalanná, de kétpontos előnyét megőrizte, 8,5-6,5-ös győzelemmel elnyerte a profi világbajnoki címet, Kaszparov 15 éves uralkodásának végére tett pontot. Kramnyik igen bölcsen, visszafogottan nyilatkozott, Kaszparov már a veresége pillanatában reményének adott hangot, hogy lesz esélye visszavágó mérkőzésre. Az 1927-ben játszott Capablanca-Lasker döntő óta nem fordult elő, hogy a címvédő még játszmát sem tudott nyerni.   

  

Kaszparov azonban többé nem kapott lehetőséget a visszavágóra és Kramnyik 2004 őszén Brissagóban Lékó Péterrel mérkőzött meg a világbajnoki címért. A 14 játszmás párbaj első partiját nagymesterünk elvesztette, az ötödikben  egyenlített, majd briliáns győzelmet aratott a nyolcadik játszmában. Lékó vezetését remikkel a 14. partiig őrizte, de Kramnyik nagyon összeszedte magát a döntő ütközetre, nyert, és a 7-7-es eredmény címe megvédését jelentette. Kramnyik komoly egészségi problémái miatt öthónapos kényszerpihenőre szorult, a torinói sakkolimpián játszott ismét, és kitűnő eredményt ért el, nem rajta múlott, hogy az első helyen kiemelt orosz válogatott csak hatodik lett. A világbajnoki döntő előtti főpróbája is sikeres volt, Dortmundban éppen Lékót legyőzve végzett az élen.

Megnyerte a címegyesítő döntőt Topalovval szemben

A Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában, Elisztában rendkívül izgalmas, fordulatokban gazdag rapid rájátszással fejeződött be a címegyesítő világbajnoki döntő. A klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik a rapid párharcban 2,5-1,5-re legyőzte a FIDE világelsőjét, a  bolgár Veszelin Topalovot, és összesítésben 8,5-7,5-ös eredménnyel a sakkvilág immár egyedüli világelsőjeként köszönthettük. Kramnyik kettős győzelemmel kezdte a párharcot, Topalov az első partiban túlerőltette az állást, a második játszmában kölcsönös sakkvakságok is jellemezték a két világklasszis játékát. Két döntetlen után Kramnyik játék nélkül vesztette el az ötödik partit. Nagy bonyodalmak, diplomáciai csatározások után végül az orosz világbajnok folytatta a meccset, két remit követően azonban Topalov kettős győzelemmel magához ragadta a vezetést. A sakkozás 14. világbajnoka remek sportemberi tulajdonságokat csillogtatott meg, kiegyenlített, és az izgalmas tie-break során jobban koncentrált, megérdemelt győzelmet aratott. A világbajnok 2006. december 31-én megnősült, francia felesége, Marie-Laure Germon a Figaró ismert újságírója.

Kramnyik a Corus versenyen veretlen maradt és elégedett volt negyedik helyezésével. A monacói Amber-tornán kétpontos előnnyel nyerte meg az összetett versenyt. Miskolcon remek csatában 4,5-3,5-re győzte le Lékó Pétert, de Jerevánban 4-2-es vereséget szenvedett Levon Aronjantól rapid párosmeccsen. Az orosz világbajnok főpróbája sikeres volt a mexikói világbajnokság előtt, Dortmundban nyolcadszor győzött (1995-1998, 2000, 2001, 2006). Pályafutása során másodszor választották az év sakkozójává 2006-os eredményei alapján (2000-ben kapta az első Oscar-díját.)

A mexikói vb-n elvesztette világbajnoki címét

Vlagyimir Kramnyik hosszas tárgyalások után elindult a mexikói vb-n, elfogadta azt a privilégiumot, amit ajánlottak számára. A szabályzatban az szerepelt,  ha Kramnyik végez az első helyen, akkor a bolgár Veszelin Topalovval vívott volna „visszavágó” meccset. Kramnyik holtversenyben második volt az izraeli Borisz Gelfanddal, de megkapta a jogot, hogy megmérkőzhet a győztessel, így jött létre Ananddal a döntője. Csalódással élte meg, hogy elvesztette világbajnoki címét, de már az első interjúban kifejtette véleményét, hogy Anandot csak akkor tekinti igazi világelsőnek, ha legyőzi őt a visszavágó párosmeccsen.

A moszkvai Tal-emlékversenyen az igazi Kramnyikot láttuk, pályafutása egyik legnagyobb sikerét érte el Öt világos játszmájából négyszer győzött, kedvező sorsolását remekül kihasználva végzett az élen. A januári Corus-tornán csak ötvenszázalékos eredményt ért el, 1 ponttal teljesített kevesebbet, mint Anand. Nagy sikereinek színhelyén, Dortmundban nagyon rossz formában sakkozott, a nyolcfős mezőnyben csak hetedik lett 3 ponttal. Nem sikerült igazán jól a világbajnoki döntő előtti főpróbája, a III.Tal-emlékverseny sem. Egy ponttal maradt el a győztes Vaszilij Ivancsuktól, négyes holtversenyben lett második.

A bonni párharcban alulmaradt Ananddal szemben

Egy évvel trónfosztása után Kramnyik alulmaradt a bonni párharcban is, Vishy Anand 6,5-4,5-ös győzelemmel megvédte koronáját. Anand sikere teljesen megérdemelt. Jobban térképezte fel ellenfele gyenge pontjait. A partik többségében rákényszerítette akaratát kihívójára. Két sötéttel elért győzelme sorsdöntő volt. Stratégiája tökéletesen bevált, olyan állásokat vállalt, ahol a finom pozíciós játék nagymestere eltévedhetett a bonyodalmakban. A hajrában Kramnyik magára talált, a kilencedik partiban sötéttel kecsegtető állást ért el, de nem tudta egész pontra váltani esélyét. A tízedik játszmát világossal megnyerte, Anand az első meccslabdát elhibázta, de a másodikban már elérte a kívánt remit.

Kislányának születése miatt 2009-ben a dortmundi torna volt első nagy versenye, kilencedszer győzött. Másodszor nyerte meg a Tal-emlékversenyt, ezüstérmes volt Magnus Carlsen mögött a londoni viadalon, ahogy a Corus-tornán is. Dortmundban be kellett érnie a harmadik hellyel. Sanghajban rájátszás után jutott be a Grand Slam döntőjébe. Nagyon csalódott volt a sakkolimpiai második helyezésük után, Bilbaóban a Grand Slam-döntő megnyerésével vigasztalódott. Moszkvában a Tal-emlékversenyen csak ötvenszázalékos eredményt ért el. A londoni tornán holtversenyben negyedik, Wijk aan Zee-ben a Tata Steel szuperversenyen ötödikként zárta szereplését. Az Amber-tornán hihetetlenül rosszul, sok elnézéssel sakkozott, a 12 fős mezőnyben a 11. helyen végzett.

A kazanyi világbajnok-jelölti páros mérkőzéseken csalódást okozott

Saját bevallása szerint is „őrültként” rengeteget, mintegy hat hónapot készült a világbajnok-jelölti páros mérkőzésekre. „Az eredmény nem lehetett volna rosszabb, ha kevesebbet sakkozom” – mondta a New In Chess-nek adott interjújában.”Más idők vannak, mindenkinek magának el kell döntenie, hogy miként készül, mennyit sakkozik. Már nem szükséges, hogy rabszolgaként napi nyolc órát sakkozz. Gondolkodnod kell egyes változatokról, egyes partikat elemzel, majd hagyod a számítógépet, hogy ellenőrizzen bizonyos állásokat. Úgy gondolom, hogy a régi metódus,  egyes pozíciók túlzott mélységekig  történő elemzése már nem fontos. Megőrizni az energiát, a sakkéhséget napjainkban jóval fontosabb” – értékelte kazanyi balsikeres szereplését.

Az azeri Tejmur Radzsabovval szemben még rájátszásban kiharcolta a továbbjutást, de honfitársa, Alekszandr Griscsuk útját állta. Kramnyik sajnálhatja, hogy a párharcuk harmadik partijában az óriási esélyt elszalasztotta. Ellenfele súlyos időzavarában hagyta ki a nyerőesélyes folytatást. Griscsuk veszélyesnek tűnő taktikát alkalmazott, világossal kisebb küzdelemben remizett, sötéttel többször is kötéltáncot járt.

Az orosz exvilágbajnok a harmadik rapidpartiban nagy lehetőséget hagyott ki, majd a villámpartikban 8 évvel fiatalabb riválisa jobban bírta a feszültséget. Világossal Kramnyik bástyamanővere rossz terv volt, anyagi veszteség után már nem volt mentsége. Griscsuk a második partiban elrontotta fölényes állását, de a döntetlen is elegendő volt nagy sikeréhez.

Dortmundban tizedszer győzött

Kramnyik a csapat-világbajnokság helyett a dortmundi viadalon játszott és tizedszer diadalmaskodott. Az orosz szuperbajnokságon az első fordulóbeli erőszakosságának lett az áldozata, egykori szekundánsa, hatodszor bajnoki címet szerzett Peter Szvidlertől kapott ki. Három partit nyert, de két legfőbb riválisától sötéttel játszva vereséget szenvedett, csak ötödik lett a nyolcfős mezőnyben.

Az exvilágbajnok nem játszott a csapat Eb-n sem, helyette az Univé-tornán győzött, majd pályafutása egyik abszolút mélypontjaként a Tal-emlékversenyen hét döntetlennel és két vereségével csak nyolcadik. A partikat jól játszotta három, három és fél óráig, de utána rontások egész sorát követte el. Csak egy hete volt, hogy rendezze sorait, pihenjen és lelkileg felkészüljön a londoni viadalra. A Párizsban élő Kramnyik nem tagadta, hogy korántsem könnyű Oroszországban sakkoznia, a sok barát, az érdeklődök kíváncsisága, az interjúk sok energiát raboltak el tőle, és nagyon sajnálja a Kazanyban és Moszkvában elvesztett 25 Élő-pontját, és egyfajta presztízsvereséget is elszenvedett hazai pályán, ahol sokan már-már veteránnak nézik őt.

 A London Chess Classic tornán egy magabiztos Kramnyikot láttunk, felfrissítette gondolkodását, új energiákat gyűjtött, és éppen a partik kritikus időszakában remekelt.  Angol ellenfeleit 4-0-ra legyőzte, míg Carlsennel, Ananddal, Aronjannal és Nakamurával szemben remizett. A nagy siker utáni interjúban így nyilatkozott: „Talán most jobban szeretek sakkozni, mint valaha.” Londoni győzelmével bebizonyította, hogy karrierje utolsó kettőtől-öt évig terjedő időszakában képes arra, hogy felvegye a harcot a top nagymesterekkel szemben.

Kramnyik a Tal-emlékverseny idején találkozott az orosz üzletember Oleg Szkvorcovval, akinek a 2012-es első félévi versenyínségéről panaszkodott. A nagy sakkrajongó, Kramnyiknak drukkoló Szkvorcov párosmérkőzés megrendezését ajánlotta Kramnyiknak, de fontos kritériumként szabta meg, hogy az ellenfélnek a világranglista első öt helyezettjéből kell lennie. Aronjan vállalta a felkérést, így a London Chess Classic  2011 és a Tata Steel Chess 2012 győztese, Kramnyik és Aronjan mérkőzött meg egymással a korábbi jelentős tornák színhelyéül is szolgáló Hotel Savoy Baur en Ville Hotelben. Párharcuk 3-3-mal ért véget. Aronjan győzelemmel kezdett, Kramnyik a harmadik játszmában egyenlített ki.

Kramnyik komoly fiaskót szenvedett el a VII. Tal-emlékversenyen. A hatodik forduló után még holtversenyben vezetett Alekszandr Morozeviccsel, de kettős vereségét követően csak ötven százalékot ért el. A dortmundi viadalon az élen végzettek egymás elleni partijaikban csak kettő fejeződött be döntéssel, Kramnyik + 1 –gyel fél ponttal elmaradt a holtversenyes győztesektől, Fabiano Caruanától és Szergej Karjakintól.

 

Az isztambuli sakkolimpián az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik vezette orosz válogatottat az első helyre rangsorolták. A favorit csapat kedvező pozícióból a kilencedik fordulóban botlott, az amerikaiakkal vívott csatában mind Kramnyik, mind Griscsuk kikapott, az izgalmas hajrában már nem tudtak javítani.  A Berger-Sonneborn pontszámítás az örményeknek kedvezett. A sors „elvette”, amit 1980-ban megadott holtverseny után a szovjet csapatnak, amikor 1,5 Bucholz-ponttal megelőzték válogatottunkat.

Londonban remekül sakkozott

Londonban a címvédőként induló  37 éves Vlagyimir Kramnyik remekül sakkozott. Élvezetes partikat játszott, Magnust is megszorongatta. Tetszetős pozíciós minőségáldozatai a sakkot igazán értők számára rendkívüli élményt jelentettek. Kramnyik rutinos „rókaként” dicsérte Magnus Carlsen fenomenális teljesítményét, az Élő-pontos világrekordját. Érthetően elégedett volt teljesítményével, megismételte tavalyi eredményét, négy győzelem és négy döntetlen, de ez most nem volt elég az elsőségéhez. Az exvilágbajnok örült annak, hogy a feje jól dolgozott, fizikailag tökéletes állapotban volt, még jobban is játszhat, s nem tartja magát esélytelennek a világbajnok-jelölti tornán. Igazi profiként mondta: „Joggal gondolom, hogy  világranglistán elfoglalt második helyem már elsőként is értékelhető, hiszen Magnus pontszáma már a fellegekben járó, már nem is lehet számolni. Kozmikus pontszám, az emberek között én vagyok az első…”

Zürichben taktikailag sebezhető volt

A világbajnok-jelölti verseny főpróbájaként Zürichben játszott. Az exvilágbajnok taktikailag nem volt a topon, a kritikus, bonyolult pozíciókban nem a legjobb döntéseket hozta. Arra azonban aligha gondolhattunk, hogy éppen a befejező fordulóban követ el oly végzetes hibát, ami vereségéhez vezetett. A spanyol megnyitás berlini változatában kapott ki Viswanathan Anandtól. A nyitás után Kramnyik elégedett lehetett állásával, de túlbecsülte lehetőségeit, a 21. lépésben súlyos taktikai elnézéssel két tisztet vesztett bástya ellenében. A baki megbénított az exvilágbajnokot, két lépés múlva gyanús állásban már döntő hátrányhoz vezető lépést húzott, a 27. lépést követően pedig feladta a reménytelen küzdelmet, Borisz Gelfanddal holtversenyben az utolsó helyet osztotta a négyfős, kétfordulós viadalon, ahol a 20 éves Fabiano Caruana megtréfálta a „veterán” nagymestereket.

 

Riválisai elleni mérlege a klasszikus gondolkodási idejű partikban

A világranglista-vezető Magnus Carlsennel először a 2007-es Corus-tornán mérkőzött meg, döntetlen lett a parti, azóta még nyolcszor remiztek. Kramnyik 4-3-ra vezet, nagy csatákban dőltek el a játszmák.

Levon Aronjannal szemben igen kedvező a mérlege, 17-szer megosztoztak a ponton, az exvilágbajnok 6-2-re vezet ellene. Emlékezetes partiban győzte le az örmények éltáblását a 2006-os torinói és a tavalyi isztambuli sakkolimpián is.  

A szuperversenyek légkörével még csak ismerkedő Tejmur Radzsabovot 2003-ban kétszer megadásra kényszerítette, azóta 13 játszmájuk döntetlennel ért véget.

Meglepő, hogy Alekszandr Griscsukkal csak 12 játszmában mérte össze erejét, egyszer nyert, 11-szer remi lett csatározásuk vége.

Vaszilij Ivancsukkal már 38 partiban mérkőzött meg, élvezetes nagy csaták jellemezték mindig küzdelmeiket. Az 1993-as linaresi tornán találkoztak először, szenzációnak számított győzelme, Kramnyik még hétszer volt eredményes, négyszer kényszerült feladásra, 26-szor döntetlen lett összecsapásuk.

Nem könnyű a sakkozó helyzete, ha jóbaráttal szemben kell viaskodnia. Peter Szvidlerrel 23 partit játszott, 6-szor győzött, 3-szor vereséget szenvedett, 14-szer remiztek. Érdekességként megjegyzem, hogy utolsó két partijukat Szvidler nyerte meg, a 2011-es Tal-emlékversenyen, majd az orosz szuperbajnokságon is diadalmaskodott.

A világbajnoki döntős Borisz Gelfanddal 1993-ban, a linaresi szuperversenyen kezdte meg a csatározást, a 18 éves orosz nagymester világossal győzött. 1994-ben a FIDE világbajnoki ciklusban párosmérkőzésen Gelfand 4,3-3,5-re nyert. Kramnyik összesítésben 35 döntetlennel 6-3-ra vezet.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Nemzetközi Sakkszövetség és a világbajnoki ciklus lebonyolítására kiírt pályázat győztese, az AGON Londonban március 14. és április 1. között rendezi meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti versenyt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon a világranglista-vezető norvég Magnus Carlsen, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, az örmény Levon Aronjan, az azeri Tejmur Radzsabov, az orosz Alekszandr Griscsuk, az ukrán Vaszilij Ivancsuk, az orosz Peter Szvidler és az izraeli Borisz Gelfand játszik. Az 510 ezer eurós összdíjazású torna győztese lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A résztvevőket bemutató sorozatban hatodikként a világranglistán 3., 2809 Élő-pontos háromszoros olimpiai bajnok, csapat-világbajnok, Világkupa-győztes, Grand Slam-döntőn és a Grand Prix-versenysorozaton is diadalmaskodó Aronjan pályafutásának legfontosabb állomásait idézzük fel. A már megtartott sorsoláson Aronjan az 1-es rajtszámot kapta és Magnus Carlsennel játszik az első fordulóban.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenyének megnyitóját március 14-én rendezik meg, majd másnap indulnak a sakkórák az 510 ezer eurós összdíjazású viadalon, amelynek győztese világbajnoki kihívó lesz. A nyolc résztvevő különböző módon harcolta ki a részvételi jogot. Az izraeli Borisz Gelfand a tavalyi világbajnoki döntő veszteseként játszhat. A világranglistáról a norvég Magnus Carlsen, az örmény Levon Aronjan és az orosz Vlagyimir Kramnyik jogosult. A 2011-es Világkupáról az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Griscsuk, valamint az ukrán Vaszilij Ivancsuk szerzett jogot. Az Azeri Sakkszövetség egy pillanatig sem tagadta, hogy szponzorálja a viadalt, lehetővé téve, hogy legjobbjuk, a világranglistán negyedik Tejmur Radzsabov „szabadkártyával” ismét harcba szállhasson a kihívó jogáért.

 

A világbajnok-jelölti verseny résztvevői a sorsolási számok sorrendjében:

1.Levon Aronjan (örmény, 2809)

2. Borisz Gelfand (izraeli, 2740)

3. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2757)

4. Peter Szvidler (orosz, 2747)

5. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2810)

6. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2764)

7. Tejmur Radzsabov (azeri, 2793)

8. Magnus Carlsen (norvég, 2872)

 

A teljes párosítás:

I.ford.

márc.15

VIII.ford.

márc. 24

Aronjan

-

Carlsen

Carlsen

-

Aronjan

Gelfand

-

Radzsabov

Radzsabov

-

Gelfand

Ivancsuk

-

Griscsuk

Griscsuk

-

Ivancsuk

Szvidler

-

Kramnyik

Kramnyik

-

Szvidler

II. ford.

márc.16

IX. ford.

márc. 25

Carlsen

-

Kramnyik

Kramnyik

-

Carlsen

Griscsuk

-

Szvidler

Szvidler

-

Griscsuk

Radzsabov

-

Ivancsuk

Ivancsuk

-

Radzsabov

Aronjan

-

Gelfand

Gelfand

-

Aronjan

III.ford.

márc. 17

X. ford.

márc. 27

Gelfand

-

Carlsen

Carlsen

-

Gelfand

Ivancsuk

-

Aronjan

Aronjan

-

Ivancsuk

Szvidler

-

Radzsabov

Radzsabov

-

Szvidler

Kramnyik

-

Griscsuk

Griscsuk

-

Kramnyik

IV. ford.

márc. 19

XI. ford.

márc. 28

Carlsen

-

Griscsuk

Griscsuk

-

Carlsen

Radzsabov

-

Kramnyik

Kramnik

-

Radzsabov

Aronjan

-

Szvidler

Szvidler

-

Aronjan

Gelfand

-

Ivancsuk

Ivancsuk

-

Gelfand

V. ford.

márc. 20

XII. ford.

márc. 29

Ivancsuk

-

Carlsen

Carlsen

-

Ivancsuk

Szvidler

-

Gelfand

Gelfand

-

Szvidler

Kramnyik

-

Aronjan

Aronjan

-

Kramnyik

Griscsuk

-

Radzsabov

Radzsabov

-

Griscsuk

VI. ford.

márc. 21

XIII. ford.

márc. 31

Szvidler

-

Carlsen

Radzsabov

-

Carlsen

Kramnyik

-

Ivancsuk

Griscsuk

-

Aronjan

Griscsuk

-

Gelfand

Kramnyik

-

Gelfand

Radzsabov

-

Aronjan

Szvidler

-

Ivancsuk

VII. ford.

márc. 23

XIV. ford.

ápr. 1

Carlsen

-

Radzsabov

Carlsen

-

Szvidler

Aronjan

-

Griscsuk

Ivancsuk

-

Kramnyik

Gelfand

-

Kramnyik

Gelfand

-

Griscsuk

Ivancsuk

-

Szvidler

Aronjan

-

Radzsabov

 

A világranglistát fölényesen vezető Magnus Carlsen legnagyobb riválisának tartja Levon Aronjant. „Magabiztos, jól felkészült, képes kevéssé ismert állásokban is remekül tájékozódni, soha nem adja fel” – jellemezte az örmény nagymestert a norvég zseni.

 

Aronjan pályafutásának legfontosabb versenyei, sikerei

Az örmény sakkozás legjobbja, a 2006-os torinói, a 2008-as drezdai és a 2012-es isztambuli sakkolimpián aranyérmes válogatott éltáblása, Levon Aronjan 1982. október 6-án született Jerevánban. 1994-ben a szegedi korcsoportos vb-n a 12 évesek korcsoportjában győzött. 1999-ben örmény bajnok lett,  2001-ben a lausanne-i ifjú titánok tornáján győzött, egy év múlva junior világbajnokságot nyert. 2005 júliusában került be a top 10-be és egyúttal átlépte a 2700 Élő-pontos határt. A csapat-világbajnokságon bronzérmes örmény válogatott éltáblása. Hanti-Manszijszkban lenyűgöző teljesítménnyel diadalmaskodott a Világkupán. Az örmény nagymester tíz játszmát nyert meg, tíz partija döntetlennel végződött.

Torinóban olimpiai bajnok a válogatottal

2006 januárjában Wijk aan Zee-ben, a világranglista ötödik helyezettjeként pályafutása első szuperversenyén csak ötvenszázalékos, de a linaresi viadalon már tornagyőztesként ünnepelték. Az áprilisi és júliusi világranglistán Veszelin Topalov és Viswanathan Anand mögött harmadikként jegyezték. A torinói sakkolimpián az aranyérmes örmény válogatott „vezérevezőse”, jelentős szerepet játszott a szenzációs sikerben.

A fantasztikus sorozat után törvényszerű volt kis visszaesésese, de Moszkvában, a Tal-emlékversenyen hármas holtversenyben első -  többek között Lékó Péterrel -, majd 2007. januárjában Wijk aan Zee-ben Veszelin Topalovval  és Tejmur Radzsabovval osztotta a dicsőséget. Májusban rapid párosmérkőzésen 4-2-re legyőzte Vlagyimir Kramnyikot. Elisztában a világbajnok-jelölti párosmeccsen drámai küzdelemben, csak a hosszabbítás után nyert a 16 éves norvég Magnus Carlsen ellen. A nyolc között a spanyol Alekszej Shirovval szemben egy nyeréssel és öt remivel biztosította mexikói repülőjegyét. Főpróbaként Aronjan Mainzban megnyerte a Fischer Random Chess versenyt, a döntőben Anandot győzte le. A visszavágón, a rapidtornán az indiai exvilágbajnok diadalmaskodott, három remi mellett egy nyeréssel.

 

Másodszor is olimpiai bajnok az örmény válogatottal

Nagy reményekkel utazott Mexikóba, az egyik titkos favoritnak tartották a nyolcfős világbajnoki döntőben. Sem betegségével, sem riválisaival nem tudott sikerrel megbirkózni. Mindössze 6 pontot ért el, az orosz Alekszandr Morozeviccsel holtversenyben hatodik lett.

 

Gyorsan feledtette a kudarcot, a Corus-tornán Magnus Carlsennel holtversenyben végzett az élen, egyetlen vereségét Kramnyiktól szenvedte el. Linaresben a harmadik helyet osztotta Topalovval. Remekelt Nizzában, 2,5 pontos előnnyel nyerte meg az Amber-versenyt. Nagyot bukott a szófiai M-tel versenyen, nyeretlenül, négy vereséggel utolsó lett! Sokáig nem búslakodott, Szocsiban megnyerte a Grand Prix-tornát. Amire kevesen számítottak, az örmény válogatott Drezdában megvédte olimpiai bajnoki címét. Igazi népünnepély volt az aranyérmes csapat fogadtatása. Nankingban második hellyel zárta az évet.

 

Grand Prix- és Grand Slam-győztes

2009-ben a Corus-tornán holtversenyben második, Linaresben gyengélkedett, -1-gyel végzett. A GP-viadalon Nalcsikban ismét top formában, újabb első helyet szerzett. Mainzban megnyerte a rapidtornát, Zsermukban a holtversenyes második hellyel a GP-versenysorozat győztese és világbajnokjelölt lett. Bilbaóban parádézott a Grand Slam-döntőn. A Tal-emlékversenyen Ananddal csak   a negyedik helyet osztotta. Nem látjuk őt Wijk aan Zee-ben, Linaresben harmadik. Sanghajban a Grand Slam kvalifikációs versenyen rájátszásban kikapott Kramnyiktól. A sakkolimpián nem rajta múlott, hogy a címvédő örmények csak nyolcadikok lettek. Moszkvában kettős sikert aratott, holtversenyben első lett a Tal-emlékversenyen, majd a villám-vb-t is megnyerte.

A 2011-es évet ismét Wijk ann Zee-ben kezdte, Carlsennel holtversenyben harmadik, majd szerencsés kézzel rapidozott a 20. Amber-tornán, övé az utolsó verseny első helye.

 

Kazanyban a rájátszásban kikapott Alekszandr Griscsuktól

Kazanyban, a világbajnok-jelölti páros mérkőzések első körében  gigászi csatát hozott az első számú esélyesnek tartott Levon Aronjan és az orosz Alekszandr Gricsuk összecsapása. A meccs első játszmájának végjátékában Aronjan nagyon közel került a nyeréshez, egy pillanatban akár döntő fölénybe kerülhetett volna. Az esélyt elmulasztotta, Griscsuk üggyel-bajjal kiharcolta a döntetlent. A másik három parti hasonló izgalmakkal nem szolgált. A rájátszásban nyíltsisakos küzdelem folyt, két sötéttel elért nyeréssel kezdődött a négyjátszmás meccs. Aronjan nagyon idegesen játszotta az első partit, szinte ellenállás nélkül vesztett. A jelentős lélektani előny azonban béklyóként hatott Griscsuk játékára, világossal ő sem remekelt, Aronjan egyenlített.

A világranglista harmadik helyezettje alighanem meccslabdát  hibázott a harmadik játszmában, Aronjan nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul, sőt a remiért kellett megküzdenie. A negyedik ütközet döntött,  Aronjan tőle szokatlan módon jelentős időhátrányba került, Griscsuk a vezérszárnyon kezdeményezéshez jutott. Az örmény nagymester mindent megkísérelt, hogy mentse állását, Griscsuk némi bizonytalankodás után kiskombinációval anyagi előnyt szerzett. Időelőnyét is kihasználva gúzsba kötötte sötét haderejét, majd a király elleni akció továbbjutását jelentette.

 Ningbóban, Moszkvában és Wijk aan Zee-ben remekelt


Aronjan a kudarcért a ningbói csapat-világbajnokságon aranyéremmel kárpótolta magát, s egyúttal sokadszor bizonyította, hogy társaival igazi csapatot alkot, veretlenül lettek elsők. Két olimpiai aranyérem után a top csapatversenyt is megnyerték.

A Grand Slam-döntőn Carlsen és Ivancsuk mögött, Nakamura és Anand társaságában lett harmadik. A csapat Európa-bajnokságon az örmény válogatott az utolsó forduló előtt még vezetett, de a németektől elszenvedett váratlan vereségnek köszönhetően még a dobogóról is lecsúsztak. Aronjan az éltáblán eredményesen játszott. A nagy presztízsű Tal-emlékversenyen harmadszor végzett holtversenyben az élen. A Berger-Sonneborn pontszámmal megelőzte volna a norvég Magnus Carlsent, de a versenykiírás a több sötét partit játszót díjazta, így a világranglistát vezető Magnus lett a kedvezményezett, mindketten megőrizték veretlenségüket.

A moszkvai nagy sikert követően a London Chess Classic szuperversenyen csalódást okozott. Fölényes állást elvesztett Hikaru Nakamurával szemben, s tőle szokatlan módon a vereség túlzottan is megviselte, Vishy Ananddal együtt csak ötvenszázalékos eredményt ért el. Levon a sakkot nélkülöző pihenést választotta, új energiákat gyűjtött és januárban a Tata Steel szuperversenyen, Wijk aan Zee-ben  partijai pályafutásában új színvonalat  jelentettek. Úgy érezte, hogy a nyitások alaposabb kidolgozására fordított munka is nagyon hasznos volt. Kreatívabb lett a felkészülése, bár érzi még a hibákat is. Nagyon fontosnak érezte a számtalan jó tanácsot, meg kell tanulnia a számítógép helyes használatát.

 

Wijk aan Zee-ben kettős győzelemmel rajtolt, Karjakin legyőzése után visszavágott Nakamurának a londoni vereségért. A harmadik fordulóban azonban kikapott a nagy riválistól, Magnus Carlsentől. A vesztés ezúttal nem törte le, higgadtan értékelte, hogy a rossz nyitást követően nagyot nem hibázott, mindent elkövetett, hogy megnehezítse Magnus nyerését. Belátta, hogy egy ilyen jó sakkozó ellen lehet partit veszíteni. A cseh David Navarával szemben érte meg „baleset”, de hét játszmát tudott nyerni, s a plusz öt az első helyet jelentette számára. „Életem versenyét játszottam” – nyilatkozta a torna végén.

Az eredetileg őszre tervezett világbajnok-jelölti versenyre áprilisban Zürichben hatjátszmás felkészülési párosmeccset vívott az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal. A sakktörténelemben még nem fordult elő, hogy hivatalos tétmeccsen kívül a legjobbak ilyen megmérettetést vállaljanak. Klasszikus gondolkodási idő mellett csatároztak, párharcuk 3-3-mal ért véget. Aronjan győzelemmel kezdett, Kramnyik a harmadik játszmában egyenlített ki.  

A májusi Élő-listán 10 pontra megközelítette Carlsent, de a júniusra előrehozott Tal-emlékversenyen holtversenyben negyedik lett, 2-2 nyerés és vesztés volt a számláján az 5 remi mellett.

 

Isztambulban harmadszor olimpiai bajnok, az éltáblán is aranyérmes  

A 2006-ban és 2008-ban is első örmény válogatott Isztambulban harmadszor diadalmaskodott. Együttesük Szergej Movszeszjan hazatérével jelentősen erősödött, Hanti-Manszijszkban címvédőként csak hetedikek voltak de a csapat-világbajnokság megnyerésével legjobbjaik új impulzusokat kaptak. Ők sem fiatalodtak az évek alatt, de hitük az újabb és újabb sikerek elérésében csak erősödött. Harmadikok voltak a rajtlistán, a hetedik fordulóban a kínaiaktól elszenvedett vereséget követően rendezték soraikat, négy győzelemmel célba értek. A örmény televízió megszakította adását, hogy közölje az örömhírt, majd egyenes adásban közvetítették a záróünnepséget.

Az „aranykapitány” Arshak Petroszjan harmadszor emelhette magasba a Hamilton Russel aranyserleget. A válogatott az elnöki különgéppel utazott haza, Jerevánban vörös szőnyeg, népünnepélyre emlékezető fogadtatás várta a csapatot. Önmagáért beszél Levon Aronjan 10 partiból gyűjtött 7 pontja, a 2894-es performance-pontszám.

„Szeretném kiemelni Levon Aronjan szerepét. Az ő tudása, a többiekhez való viszonya is a siker kulcsa. Megosztja társaival a legféltettebben őrzött megnyitási ötleteit, a gondosan kidolgozott a változatokat, aligha van erre hasonló példa a rivális együtteseknél. A többiekre is jellemző ez a hozzáállás, nincsenek titkaik egymás előtt, mert a csapat eredményessége a tét” – nyilatkozta a kapitány.

A Grand Slam-döntőn nem tudott lépést tartani az olasz Fabiano Caruanával és a második félidőben remeklő Carlsennel, harmadik lett. Londonban csalódást okozott, csak hatodik a kilencfős mezőnyben, kikapott Carlsentől. A Tata Steel szuperversenyen a címvédőként rajtolva egyetlen vereségét az indiai világbajnok Viswanathan Anandtól szenvedte el. Látványos partiban kapott ki, a házielemzés ellen nem volt védelme. Aronjan formája sokat javult a londoni torna óta. Másfél pontos hátránnyal lett második Carlsen mögött. Esélyes állást rontott remire ellene.

Levon Aronjan kilenc év alatt 30 szuperversenyen vett részt, tíz tornát nyert meg. Háromszoros olimpiai bajnok, csapat-világbajnok, Világkupa-győztes, a Grand Prix-versenysorozat első helyezettje, Grand Slam-győztes. Már csak egy titulus hiányzik gyűjteményéből, sokan tartják a világbajnok-jelölti verseny egyik favoritjának.

 

Riválisai elleni mérlege a klasszikus gondolkodási idejű partikban

Mindig élményt jelentenek játszmái a világranglista-vezetővel. Magnus Carlsennel szemben négyszer volt eredményes, utoljára a 2009-es linaresi versenyen tudta őt legyőzni, hét vereség a számláján 22 döntetlen mellett.

Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal is mínuszban van, 17-szer megosztoztak a ponton, az orosz sakkozó 6-2-re vezet ellene.

Tejmur Radzsabovval 16 döntetlen mellett 3-3-ra állnak.

Alekszandr Griscsukkal  pozitív a mérlege, a 22 játszmából hatot megnyert, kétszer kikapott.

Vaszilij Ivancsukkal pályafutása kezdetén nehezen birkózott meg, elsősorban ez magyarázza, hogy az ukrán nagymester 14 remivel 12-9-re vezet.

Peter Szvidlerrel 19 játszmában mérte össze erejét, két nyerés és két vesztés és 15 remi, utolsó partjukban, a 2011-es Tal-emlékversenyen Aronjan győzött. 

Borisz Gelfanddal 12-szer osztoztak meg a ponton. Gelfand hatszor győzött, ötször Aronjan volt eredményes.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Asztanában az ukrán válogatott nyerte meg a IV. Női Csapat-világbajnokságot. A viadal utolsó fordulójában az orosz csapat elleni négy döntetlennel ért célba, veretlenül végzett az élen. Az orosz együttes a 2-2-vel bebiztosította a harmadik helyet. Ezüstérmes a címvédő kínai válogatott, a világbajnok ukránokkal szemben elvesztette a sorsdöntő csatát.

 

A rajtlistán első ukrán válogatott legjobb összeállításában nagyszerű sikert ért el. A 2006-os torinói sakkolimpián elért szenzációs elsőségük, a 2008-as drezdai ezüstérmük, tavalyi bronzérmük, két világbajnoki, egy Eb harmadik helyezés után ismét aranyérmes az együttes. A torinói olimpiai bajnok csapatban is játszott Katyerina Lahno, Anna Usenyina, Natalija Zsukova és Inna Gaponenko, csak a táblasorrend változott, akkor Natalija volt az éltáblás. Anna Usenyina világbajnoki címe után az ukrán női sakkozás újabb diadalt aratott. A válogatott körül a vb előtt nem voltak látványos ügyek, míg a legnagyobb riválisoknak számító kínai és orosz csapatok legjobbjaik nélkül vettek részt.

A háromszoros világbajnok kínai együttesben nem játszott az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan és a világranglistán ötödik Zhao Xue. A kétszeres olimpiai bajnok orosz csapat felkészülését komoly vihar zavarta meg, a Koszinceva nővérek „megzsarolták” a szövetséget, hogy nem hajlandóak játszani, ha Szergej Rublevszkij a kapitány. A vezetés nem engedett követelésüknek, a tartalékos válogatott harmadikként végzett.

 

Az ukrán együttes veretlenül ért célba, a kezdeti bizonytalankodást követően a három nagy riválissal vívott meccsre „összerázódtak”, sorsdöntőnek bizonyult a címvédő kínai négyes legyőzése. Teljesítményük dicsérete, hogy a négy alapember tábladíjas is lett.

A kínai csapatban az éltáblán Ju Wenjun remekelt,  Huang Qian azonban a második táblán gyengélkedett. Sikres volt a 18 éves Gio Qi bemutatkozása.

A grúzok az első két helyzettől kikaptak, a kínai csapat ellen nagy esélyt szalasztottak el, sokat hibáztak, különösen a „vezérevezős” Nana Dzagnidze. Idén csapat Európa-bajnokságot is rendeznek, folytatódhat az orosz-ukrán-grúz vetélkedés.

India is nélkülözte legjobbjait, az ötödik hellyel elégedettek lehetnek. A hajrában javítottak az amerikaiak. A fiatal kazah együttes a legjobbaknak is okozott kellemetlen perceket. A románok nyeretlenül zártak, de hat meccsük is döntetlen lett. A franciák a vártnál gyengébben muzsikáltak, a fiatal török sakkozónők még messze vannak az élvonaltól.  

 

Az utolsó forduló eredményei:

Kína – India  2,5 – 1,5

Ju Wenjun (2505)  - Eesha Sanjay Karavade (2387)  1 - 0

Huang Qian (2476)  - Rout Padmini (2316)  döntetlen

Tan Zongyi (2471)  - Mary Ann Gomes (2387) döntetlen

Guo Qi (2435) - Soumya Swaminathan (2283) döntetlen   

 

Franciaország – Törökország  3,5 – 0,5

Sophie Milliet (2401)  - Betul Cemre Yildiz (2341)  1 - 0

Nino Maisuradze (2330)  - Kubra Ozturk (2252)  döntetlen

Silvia Collas (2282) – Kardelan Cemhan (2025)  1 - 0

Natacha Benmesbah (2266) – Selen Sop (2028)  1 - 0

 

Grúzia – Kazahsztán  2,5 – 1,5

Nana Dzagnidze (2554)  - Gulishan Nahbajeva (2344)  1 - 0

Bela Hotenasvili (2499) - Gulmira Dauletova (2265)  döntetlen

Lela Zsavahasvili (2464) – Madina Davletbajeva (2272)  1 - 0

Nino Hurcidze (2437)  - Zanszaja Abdumalik (2182)  0 - 1

 

Egyesült Államok – Románia  2 - 2

Irina Krush (2448) – Cristina Adela Foisor (2401) döntetlen

Tatav Abrahamyan (2300) - Irina Bulmaga (2354)  döntetlen

Sabina Foisor (2323) -  Alina L’Ami (2353)  döntetlen

Viktorija Ni (2263) - Carmen Voicu (2281)  döntetlen

 

Oroszország – Ukrajna  2 - 2

Valentyina Gunyina (2505) -  Katyerina Lahno (2547)  döntetlen

Natalija Pogonyina (2475) -  Anna Usenyina (2477)  döntetlen

Alisza Galljamova (2459)  - Marija Muzicsuk (2479)  döntetlen

Olga Girja (2440) - Natalija Zsukova (2471)  döntetlen

A világbajnokság végeredménye:

1.Ukrajna  (Katyerina Lahno 2547, 5,5/8, Anna Usenyina 2477, 6/8, Marija Muzicsuk 2479, 5,5/8, Natalija Zsukova 2471, 6/8, Inna Gaponenko 2421, 1,5/4) 16 meccspont, 24,5 pont

2. Kína (Ju Wenjun 2505, 7/9. Huang Qian 2476, 3,5/7, Tan Zongyi 2471, 7/9, Guo Qi 2435, 6/8, Shen Yang 2415, 2/3)  15, 25,5

3.Oroszország  (Valentyina Gunyina 2505, 5/8, Alekszandra Kosztenjuk 2499, 4,5/7, Natalija Pogonyina 2475, 4,5/7, Alisza Galljamova 2459, 3,5/6, Olga Girja 2440, 6,5/8)  13, 22

4. Grúzia 12, 21,5

5. India 9, 18

6. Egyesült Államok  8, 15,5

7. Kazahsztán 6, 15,5

8. Románia 6, 14,5

9. Franciaország 3, 12

10. Törökország 1, 9

 

 

Helyezés

Ország

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

MP

Pont

SB.

1

UKRAJNA

*

3

2

3

3

2

4

16

24½

136,25

2

KÍNA

1

*

2

3

3

3

4

15

25½

118,00

3

OROSZORSZÁG

2

2

*

2

3

4

13

24

104,75

4

GRÚZIA

1

1

2

*

2

3

3

12

21½

87,50

5

INDIA

1

2

*

2

3

2

9

18

62,25

6

EGYESÜLT ÁLLAMOK

½

½

2

*

2

2

2

8

15½

63,00

7

KAZAHSZTÁN

1

1

1

2

*

2

3

6

15½

36,00

8

ROMÁNIA

2

1

½

1

2

2

2

*

2

2

6

14½

47,25

9

FRANCIAORSZÁG

0

½

½

½

2

2

*

4

12

24,00

10

TÖRÖKORSZÁG

0

0

1

1

2

½

*

1

9

7,25

 

Az egyes táblák legjobbjai:

1.tábla

1.Ju Wenjun (kínai) 2505, 7/9, 2651

2. Katyerina Lahno (ukrán) 2547, 5,5/8, 2579

3. Valentyina Gunyina (orosz) 2505, 5/8, 2547

 

2. tábla

1.Irina Krush (amerikai) 2448, 7/9, 2607

2. Anna Usenyina (ukrán) 2477, 6/8, 2588

3. Alekszandra Kosztenjuk (orosz) 2495, 4,5/7, 2502

 

3. tábla

1.Tan Zongyi (kínai) 2471, 7/9, 2570

2. Marija Muzicsuk (ukrán) 2479, 5,5/8, 2503

3. Lela Zsavahasvili (grúz) 2464, 4,5/7, 2444

 

4. tábla

1.Natalija Zsukova (ukrán) 2471, 6/8, 2500

2. Gio Qi (kínai) 2435, 6/8, 2499

3. Ann Mary Gomes (indiai) 2387, 6,5/9, 2508

 

Tartalékok

1.Olga Girja (orosz) 2440, 6,5/8, 2522

2. Salome Melia (grúz) 2419, 4/6, 2484

3. Soumya Swaminathan (indiai) 2283, 5/8, 2400

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Nemzetközi Sakkszövetség és a világbajnoki ciklus lebonyolítására kiírt pályázat győztese, az AGON Londonban március 14. és április 1. között rendezi meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti versenyt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon a világranglista-vezető norvég Magnus Carlsen, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, az örmény Levon Aronjan, az azeri Tejmur Radzsabov, az orosz Alekszandr Griscsuk, az ukrán Vaszilij Ivancsuk, az orosz Peter Szvidler és az izraeli Borisz Gelfand játszik. Az 510 ezer eurós összdíjazású torna győztese lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A résztvevőket bemutató sorozatban ötödikként a világranglistán 18., 2740 Élő-pontos olimpiai bajnok, világbajnoki döntős, Világkupa-győztes Gelfand pályafutásának legfontosabb állomásait idézzük fel. A már megtartott sorsoláson Gelfand a 2-es rajtszámot kapta és Tejmur Radzsabovval játszik az első fordulóban.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenyének megnyitóját március 14-én rendezik meg, majd másnap indulnak a sakkórák az 510 ezer eurós összdíjazású viadalon, amelynek győztese világbajnoki kihívó lesz. A nyolc résztvevő különböző módon harcolta ki a részvételi jogot. Az izraeli Borisz Gelfand a tavalyi világbajnoki döntő veszteseként játszhat. A világranglistáról a norvég Magnus Carlsen, az örmény Levon Aronjan és az orosz Vlagyimir Kramnyik jogosult. A 2011-es Világkupáról az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Griscsuk, valamint az ukrán Vaszilij Ivancsuk szerzett jogot. Az Azeri Sakkszövetség egy pillanatig sem tagadta, hogy szponzorálja a viadalt, lehetővé téve, hogy legjobbjuk, a világranglistán negyedik Tejmur Radzsabov „szabadkártyával” ismét harcba szállhasson a kihívó jogáért.

 

A világbajnok-jelölti verseny résztvevői a sorsolási számok sorrendjében:

1.Levon Aronjan (örmény, 2809)

2. Borisz Gelfand (izraeli, 2740)

3. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2757)

4. Peter Szvidler (orosz, 2747)

5. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2810)

6. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2764)

7. Tejmur Radzsabov (azeri, 2793)

8. Magnus Carlsen (norvég, 2872)

 

A teljes párosítás:

I.ford.

márc.15

VIII.ford.

márc. 24

Aronjan

-

Carlsen

Carlsen

-

Aronjan

Gelfand

-

Radzsabov

Radzsabov

-

Gelfand

Ivancsuk

-

Griscsuk

Griscsuk

-

Ivancsuk

Szvidler

-

Kramnyik

Kramnyik

-

Szvidler

II. ford.

márc.16

IX. ford.

márc. 25

Carlsen

-

Kramnyik

Kramnyik

-

Carlsen

Griscsuk

-

Szvidler

Szvidler

-

Griscsuk

Radzsabov

-

Ivancsuk

Ivancsuk

-

Radzsabov

Aronjan

-

Gelfand

Gelfand

-

Aronjan

III.ford.

márc. 17

X. ford.

márc. 27

Gelfand

-

Carlsen

Carlsen

-

Gelfand

Ivancsuk

-

Aronjan

Aronjan

-

Ivancsuk

Szvidler

-

Radzsabov

Radzsabov

-

Szvidler

Kramnyik

-

Griscsuk

Griscsuk

-

Kramnyik

IV. ford.

márc. 19

XI. ford.

márc. 28

Carlsen

-

Griscsuk

Griscsuk

-

Carlsen

Radzsabov

-

Kramnyik

Kramnik

-

Radzsabov

Aronjan

-

Szvidler

Szvidler

-

Aronjan

Gelfand

-

Ivancsuk

Ivancsuk

-

Gelfand

V. ford.

márc. 20

XII. ford.

márc. 29

Ivancsuk

-

Carlsen

Carlsen

-

Ivancsuk

Szvidler

-

Gelfand

Gelfand

-

Szvidler

Kramnyik

-

Aronjan

Aronjan

-

Kramnyik

Griscsuk

-

Radzsabov

Radzsabov

-

Griscsuk

VI. ford.

márc. 21

XIII. ford.

márc. 31

Szvidler

-

Carlsen

Radzsabov

-

Carlsen

Kramnyik

-

Ivancsuk

Griscsuk

-

Aronjan

Griscsuk

-

Gelfand

Kramnyik

-

Gelfand

Radzsabov

-

Aronjan

Szvidler

-

Ivancsuk

VII. ford.

márc. 23

XIV. ford.

ápr. 1

Carlsen

-

Radzsabov

Carlsen

-

Szvidler

Aronjan

-

Griscsuk

Ivancsuk

-

Kramnyik

Gelfand

-

Kramnyik

Gelfand

-

Griscsuk

Ivancsuk

-

Szvidler

Aronjan

-

Radzsabov

 

 „A mi generációnk nagy előnye, egyik magyarázata sikereinknek, hogy jó alapokon tanultunk meg játszani. Később megtanultuk, hogy miként kell a számítógépes programokat hasznosan használni, míg a fiatal játékosok többsége megtanulta a programokat kezelni, de nem volt igazi tudásuk. Sokan önálló gondolkodás helyett csak megnyomják a gombokat, s várják, hogy mit mond a program” – nyilatkozta Borisz Gelfand egy sajtókonferencián. A 44 esztendős nagymester a szovjet válogatottal 1990-ben olimpiai bajnoki címet szerzett. Négyszeres világbajnokjelölt, Világkupa-győztes, számos nagy nemzetközi torna első helyezettje.

 

Gelfand pályafutásának legfontosabb versenyei, sikerei

Borisz Gelfand 1968. június 24-én Minszkben született. 17 évesen megnyerte a szovjet ifjúsági bajnokságot. 1987-ben aranyérmes, egy évvel később ezüstérmes volt az ifjúsági Európa-bajnokságon. 1989-ben a Nagymesterek Tanácsának (GMA) Palma de Mallorca-i versenyén vehette át a győztesnek járó trófeát. 1990 óta  a szuperversenyek állandó meghívott résztvevője. Másodikként debütált a linaresi szuperversenyen, a manilai zónaközi döntőn Vaszilij Ivancsukkal holtversenyben első, és pályafutása során először lett világbajnokjelölt. Dortmundban és Tilburgban másodikként zárta szereplését. Az újvidéki sakkolimpián az aranyérmes szovjet válogatott tagja volt. Világbajnok-jelölti meccsen nyert a jugoszláv Predrag Nikolics ellen, majd a második körben az angol Nigel Short ellen vesztett.  Reggio Emiliában Viswanathan Anand mögött, Garri Kaszparovval holtversenyben második. 1992-ben Moszkvában az Aljechin-emlékversenyen első. 1993-ban Bielben megnyerte a zónaközi döntőt. Párosmérkőzésen nyert az angol Michael Adams és az orosz Vlagyimir Kramnyik ellen. A világbajnok-jelölti elődöntőben vezetést szerzett Anatolij Karovval szemben, de végül 6-3-ra kikapott.

Kiemelkedő egyéni eredményeként kétszer is elsőként ünnepelték a belgrádi Invest Bank versenyen (1991, 1995), 1994-ben Dos Hermanasban végzett az élen, 1996-ban Bécsben és Tilburgban lett tornagyőztes. A groningeni 1997-es vb-n remekül menetelt, a legjobb négy között Viswanathan Anandtól szenvedett vereséget. Szép sikert ért el 1998-ban Polanica Zdrojban, tornagyőzelmét két év múlva megismételte. 1998 óta él Izraelben (1994-ben és 1996-ban a fehérorosz válogatottban játszott a sakkolimpián), izraeli színekben 2000-ben, Isztambulban mutatkozott be. A vb-n Újdelhiben a 16 között a spanyol Alekszej Shirovtól szenvedett vereséget. Egy évvel később Moszkvában a nyolc között  az orosz Peter Szvidler állta útját.

2001-ben és 2002-ben is első volt az Amber-torna rapid versenyében. 2003-ban a honi sakkrajongók kétszer is láthatták Gelfandot, a budapesti Tehetség és Kurázsi versenyen játszott, majd az I. Marx György emlékversenyen rapid párharcban 6-2-re legyőzte Polgár Juditot. Plovdivban a csapat Európa-bajnokságon ezüstérmes izraeli válogatott éltáblása. 2005 számára sikerekben gazdag esztendő, Bermudán, majd Bielben is győztesként ünnepelték. Göteborgban, a csapat Európa-bajnokságon az izraeli válogatottal ismét ezüstérmes. A Világkupán a hatodik helyen végzett, eredménye világbajnok-jelöltséget ért. Egy évvel később a torinói sakkolimpián negyedik izraeli válogatott éltábláján játszott.

A mexikói világbajnokságon holtversenyben második

2007-ben Elisztában, a világbajnok-jelöltek párharcában az első körben hat döntetlen után a rájátszásban lépett tovább az üzbég exvilágbajnok Rusztam Kaszimdzsanovval szemben, majd az amerikai Gata Kamsky legyőzésével harcolta ki a mexikói világbajnokságon a részvételi jogot. Gelfand a vb-n messze a várakozás felett szerepelt, Vlagyimir Kramnyikkal holtversenyben végzett a második helyen. Egyetlen vereségét nagy hibával szenvedte el.

A világbajnokság végeredménye:

Világbajnok: Viswanathan Anand (indiai) 9 pont

2-3. Vlagyimir Kramnyik (orosz) és Borisz Gelfand (izraeli) 8

4. Lékó Péter (magyar) 7

5. Peter Szvidler  (orosz) 6,5

6-7. Alekszander Morozevics (orosz) és Levon Aronjan (örmény) 6

8. Alekszander Griscsuk (orosz) 5,5

 

A moszkvai Tal-emlékversenyen kilenc döntetlennel lett holtversenyben harmadik. 2008-ban a drezdai sakkolimpián a remek hajrával ezüstérmes izraeli válogatott éltáblása és 10 játszmából 7,5 ponttal a legjobbja.

2009-ben megnyerte az ACP rapid Világkupát, a döntőben az orosz Peter Szvidlert győzte le. A báznai szuperversenyen másodikként végzett. Hanti-Manszijszkban  a Világkupán az első helyen emelték ki, a viadal doyenjeként megérdemelt győzelmet aratott. Jól ismert megnyitáselméleti felkészültsége nagy rutinnal párosulva aratott diadalt. Három meccsét is – többek között Polgár Judit ellen is – a rájátszásban nyert meg, a fokozott feszültséget jobban bírta riválisainál. Az elődöntőben kettős vereséget mért a még ukrán színekben játszó Szergej Karjakinra. A döntőben drámai csata után 7-5-re győzött az ukrán Ruszlan Ponomarjov ellen. A négyjátszmás meccsen négy döntetlen született,  következett a rapid rájátszás. Újabb remi, majd Gelfand szerzett vezetést, remi után Ponomarjov egyenlített. Villámpartik döntöttek. Gelfand nyeréssel kezdett, Ponomarjov egyenlített, majd az izraeli sakkozó két győzelemmel megnyerte a párharcot. Végső diadala világbajnok-jelöltséget is jelentett számára.

Három éve Báznában holtversenyben második, az amszterdami ifjú titánokkal vívott meccsen  rutinosan játszva a legjobb pontszerző volt, erejét is jól osztotta be, egy-két gyorsabb remivel plusz pihenőnaphoz jutott.  Gelfand játszott a Grand Prix-sorozaton. Négy versenye közül az örményországi Zsermukban holtversenyben második volt, összesítésben 11. lett. A rapid műfajban három évvel ezelőtti nagy sikere leoni tornagyőzelme, a döntőben az örmény Levon Aronjan ellen nyert. Miskolcon rapidmeccsen, teoretikus párharcban 4,5-3,5-re legyőzte Lékó Pétert. Hanti-Manszijszkban, a sakkolimpián bronzérmes izraeli válogatott éltáblása. A Tal-emlékversenyen – 2-vel végzett, a 10 fős mezőnyben nyolcadikként.

 

Kazanyban három párharc megnyerésével világbajnoki kihívó lett

 

A világbajnok-jelölti párosmérkőzések előtt hosszabb pihenőt tartott, alaposan készült. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov volt az első ellenfele. Két remivel indult csatározásuk, majd a harmadik partiban lenyűgöző stílusban játszva használta ki az Mamedgyarov hibáit. Tetszetős volt a minőségáldozata, majd az azeri sakkozó kétségbeesett támadási kísérleteit könnyedén hárította. Tisztáldozata után hat(!) gyalogja volt a bástyáért, hadereje dominált a táblán. Tankönyvbe illő szép győzelmet aratott és vezetést szerzett. A negyedik játszmában világossal remivel is a legjobb négy közé jutott.

A világbajnok-jelölti párosmérkőzések doyenje, a 42 éves Borisz Gelfand megjárta a poklot is az amerikai Gata Kamskyval vívott csatájában. Csodával határos módon menekült meg a négyjátszmás meccsük harmadik partijában, igaz egy pillanatban még nyerhetett is volna ellenfele nagy hibáját követően.

A rájátszásban rapid párharcuk két remivel indult, majd Gelfand világossal kapott ki. Az izraeli sakkozó hosszú és oly eredményes pályafutása során már átélt nehéz pillanatokat, megtanulta a kritikus helyzetek kezelését. A negyedik játszmában Kamskynak világossal remi kellett volna a döntőbejutáshoz, de a tábla másik oldalán ülő Gelfand nem adta meg magát. A szicíliai védelmű partiban Kamsky időhátrányba került, a taktikai esélyt elmulasztotta, Gelfand átvette a kezdeményezést és remek technikával győzött, kiegyenlített. A lélektani előny birtokában Borisz kettős győzelemmel zárta a villámpartikat.

Borisz Gelfand sikerekben oly gazdag pályafutásának csúcspontja volt, hogy a döntőben az orosz Alekszandr Griscsukkal szemben az utolsó parti megnyerésével világbajnoki kihívó lett, megmérkőzhetett Viswanathan Ananddal.

Griscsukkal vívott hatjátszmás döntő játszmáinak színvonala elég sok kritikát kapott, a két rövid, küzdelem nélküli remi miatt háborgott a sakkvilág. A második és az ötödik partiban Griscsuk esélyes álláshoz jutott, de Gelfand jó védekezése meghiúsította nyerési kísérleteit. Már arra gondoltunk, hogy rájátszás dönti el csatájukat, amikor Gelfand megvillant, Griscsuk pedig a nagy tét súlyát nem tudta elviselni.

Borisz Gelfand rápihent a nagy sikerre, többek között lemondta a szereplését csapat-világbajnokságon is. Címvédőként, világbajnok-jelöltként nem indult a Világkupán sem. A Tal-emlékversenyen nyeretlenül, Vlagyimir Kramnyik társaságában csak holtversenyben nyolcadik. A januári Tata Steel szuperversenyen is csúnyán leszerepelt, öt játszmát is vesztett, kettőt tudott nyerni, tizedikként zárta szereplését, újabb Élő-pontokat vesztett.

 

Moszkvában rapid rájátszás döntötte el a világbajnoki cím sorsát

 

Moszkvában rendezték meg a világbajnoki döntőt, a címvédő indiai Viswanathan Anand és a kihívó izraeli Borisz Gelfand párharcát. A 12 játszmás párbaj 6-6-tal ért véget, a világbajnoki cím sorsa rapid rájátszásban dőlt el, ötödször ünnepelték világbajnokként Viswanathan Anandot. Az orosz fővárosban Borisz Gelfanddal vívott csatáját a kiegyenlített erők küzdelme jellemezte. A vártnál talán békésebb partikat láttunk a jól felkészült, a világbajnoki címért több mint két évtizede versengő nagymesterek összecsapásán, de a 12 játszmás lebonyolítás is kevesebb alkalmat ad a nyíltsisakos játékra.

 

Hat döntetlen után Gelfand vezetést szerzett, a nyolcadik partiban azonban vezére kelepcébe szorult. A rapid rájátszás izgalmai sok mindenért kárpótolták a sakkrajongókat, a rendkívüli feszültséget a gyorsabban játszó címvédő jobban bírta. A rapidpartikban 25-25 perc volt a gondolkodási idejük és 10-10 másodperc lépésenként. Anand jobban alkalmazkodott a gyorsított tempóhoz, Gelfand nehezebben választott a lépésjelöltek között. Viswanathan Anand 2,5-1,5-re megnyerte a meccset, három döntetlen mellett a második partiban aratott győzelemmel védte meg koronáját, összesítésben 8,5-7,5-re győzött.

A sakktörténelem során először rendeztek múzeumban világbajnoki döntőt. A 19. században élt Tretyjakov-fivérek magángyűjteményéből a 20. század végére az orosz festészetet, szobrászatot, rajz- és részben iparművészetet is bemutató egyik legnagyobb kulturális létesítmény lett. A szervezők kihasználták a mérkőzés adta lehetőséget, és az internetes közvetítés segítségével naponta mutatták be a leghíresebb képeket. A játszmákat neves nagymesterek, köztük Lékó Péter is kommentálta. A sakkozás 12. világbajnoka, Anatolij Karpov és a 13. világelső, Garri Kaszparov is meglátogatta a párharcot. Garri nem rejtette véka alá elégedetlenségét, többet várt Anandtól és Gelfandtól.

 

A világbajnoki döntő végeredménye:

Viswanathan Anand (indiai, 2791) – Borisz Gelfand  (izraeli, 2727) 8,5 – 7,5

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 34))

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 27)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 29)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 38)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand 1 – 0 (Királyindiai védelem, 17)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Nimzoindiai védelem, 49)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 25)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Nimzoindiai védelem, 24)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 22)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 32)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand 1 – 0 (Szicíliai védelem, 77)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Szláv védelem, 59)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  döntetlen (Szicíliai védelem, 56)

 

Az isztambuli sakkolimpián 8 játszmájából 4,5 pontot gyűjtött, a londoni GP-tornán Veszelin Topalov és Sahriyar Mamedgyarov társaságában holtversenyben végzett az élen. A Klubcsapatok Európa-kupáján a bronzérmes moszkvai „64” együttes éltáblása. A világbajnok-jelölti torna előtt Zürichben játszott többek között Vlagyimir Kramnyik társaságában, egy vereséggel nyeretlenül zárták a versenyt.

A 2010 januári Élő-listán 2761 ponttal a hatodik volt. A ranglistán legelőkelőbben a negyedik helyen jegyezték.  A márciusi világranglistán 2727 ponttal a 18.

 

Riválisai elleni mérlege a klasszikus gondolkodási idejű partikban

 

A világranglista-vezető Magnus Carlsennel a 2005-ös bieli tornán kétszer is döntetlen lett a partijuk. Egy év múlva a Tal-emlékversenyen az izraeli nagymester győzött, remik után Magnus 2011-ben egyenlített, majd a Tata Steel tornán ismét nyert. A három eldőlt ütközet mellett még hat partiban nem bírtak egymással.

Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal 1993-ban, a linaresi szuperversenyen kezdte meg a csatározást, a 18 éves orosz nagymester világossal győzött. 1994-ben a FIDE világbajnoki ciklusban párosmérkőzésen Gelfand 4,3-3,5-re nyert. Kramnyik összesítésben 35 döntetlennel 6-3-ra vezet.

 Az örmény Levon Aronjannal 2005-ben a spanyol csb-n vívott meg először klasszikus gondolkodási idejű partiban, remi született, s azóta még 11-szer osztoztak meg a ponton. Gelfand hatszor győzött, ötször Aronjan volt eredményes.

Tejmur Radzsabovval 2001-ben, az Eb-n nem bírt a 14 éves titánnal. Gelfand a 2005-ös csapat Eb-n legyőzte Tejmurt, de ezt követően az azeri sakkozó négyszer is nyerni tudott, 11-szer remiztek.

Alekszandr Griscsukkal 2001-ben a bieli versenyen vívta első csatáját, remivel indítottak, azóta még 16 játszmájuk végződött pontosztozkodással, 5-5-re állnak a nyerések tekintetében.

Vaszilij Ivancsukkal Londonban, március 19-én jubileumi 100. partijukat játsszák. Összesítésben az ukrán sakkozó 25-19-re vezet 55 döntetlen mellett. Először 1985-ben, a szovjet U25-ös bajnokságon mérkőztek meg, Borisz nyert.  A statisztika 56 játszmájukban Ivancsuknak kedvező, 11-8-ra nála az előny 37 döntetlen mellett.

Peter Szvidlerrel 29 játszmát vívott, hatszor kikapott, háromszor nyert, húsz a döntetlenek száma.

 

Verőci Zsuzsa 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Asztanában az utolsó fordulóban az orosz-ukrán rangadó dönt

Címkék: Női csapat-világbajnokság 2013

Kazahsztán fővárosában, Asztanában zajló női csapat-világbajnokságon az utolsó forduló dönt. Az éllovas ukrán válogatott nehéz küzdelemben, 2,5-1,5-re legyőzte az amerikai együttest, megőrizte két meccspontos előnyét a törököket „elgázoló” kínai csapattal szemben. A befejező játéknapon az oroszokkal mérkőznek meg, míg a címvédő kínai négyes az indiaiakkal csatázik. Ukrajna remivel már első, míg az oroszok esetleges vereséggel még a dobogóról is lecsúszhatnak. A holtversenyt a táblapontok döntenék el.

A csapat-világbajnokság hajrájára feljavult az amerikai csapat és a nyolcadik fordulóban nehéz perceket okozott a vezető ukrán válogatottnak. Az ukránok legbiztosabb embere Natalija Zsukova volt, akinek győzelme egy pillanatra sem forgott veszélyben. Az éltáblán azonban Katyerina Lahno nyerőesélyes pozícióban bizonytalankodott, és Anna Zatonskih kis híján megmentette állását, elhibázott királylépése nagy megkönnyebbülést jelenthetett.

 

Az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk elleni győzelme után Irina Krush újabb értékes nyerést ért el. A tőle megszokott agresszivitással rohamozta a világbajnoknő Anna Usenyina királyállását, sikeréhez azonban az ötös nyerősorozattal a sakkasztalhoz ülő nagymesternő passzív játéka is kellett. A második táblán Krush a legjobb pontszerő 8 partijából 6,5 ponttal. Marija Muzicsuknak be kellett érnie remivel, a minimális győzelemmel az ukrán csapat megőrizte első helyét.

A címvédő kínai együttes „gólarányt” is javított a törökökkel szemben elért 4-0-s nyeréssel. Érdekességként megjegyzem, hogy az éltáblán Ju Wenjun 8-ból 6 pontnál tart. A harmadikon Tan Zongyi a legjobb 8 játszmából 6,5-tel. A negyediken Zsukovához hasonlóan Guo Qi is 5,5-öt gyűjtött 7 játszmából.

Az orosz csapat megszenvedett India legyőzéséért, a grúzoknál Nana Dzagnidze újabb veresége jelentett meglepetést. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy szinte ellenállás nélkül vesztett. A házigazdák válogatottja második győzelmének örülhetett.

 

A 8. forduló eredményei:

India – Oroszország  1,5 – 2,5

Eesha Sanjay Karavade (2387) - Valentyina Gunyina (2505)  0 - 1

Rout Padmini (2316)  - Natalija Pogonyina (2475)  döntetlen

Mary Ann Gomes (2387)  - Alisza Galljamova (2459)  1 - 0

Soumya Swaminathan (2283)  - Olga Girja (2440) 0 - 1

 

Ukrajna – Egyesült Államok  2,5 – 1,5

Katyerina Lahno (2547) – Anna Zatonskih (2474)  1 - 0

Anna Usenyina (2477)  - Irina Krush (2448)  0 - 1

Marija Muzicsuk (2479) – Sabina Foisor (2323)  döntetlen

Natalija Zsukova (2471)  - Viktorija Ni (2263) 1 - 0

 

Románia – Grúzia  1 - 3

Irina Bulmaga (2354)  - Nana Dzagnidze (2554)  1 - 0

Elena Luminita Cosma (2336)  - Bela Hotenasvili (2499)  0 - 1

Alina L’Ami (2353) - Nino Hurcidze (2437)  0 - 1

Carmen Voicu (2281)  - Salome Melia (2419)  0 - 1

 

Kazahsztán – Franciaország  2,5 – 1,5

Gulishan Nahbajeva (2344) -   Sophie Milliet (2401)  1 - 0

Gulmira Dauletova (2265)  - Nino Maisuradze (2330)  1 - 0

Dinara Szaduakaszova (2353) – Anda Safranska (2328)  döntetlen

Madina Davletbajeva (2272) - Natacha Benmesbah (2266)  0 - 1

 

Törökország – Kína  0 – 4

Betul Cemre Yildiz (2341) - Ju Wenjun (2505)  0 - 1

Kubra Ozturk (2252) - Huang Qian (2476)  0 - 1

Selen Sop (2028) - Tan Zongyi (2471)  0 - 1

Emel Kaya (1995)  - Guo Qi (2435) 0 - 1

 

A világbajnokság állása:

1.Ukrajna  15 meccspont, 22,5 pont

2. Kína 13, 23

3.Oroszország  12, 20

4. Grúzia 10, 19

5. India 9, 16,5

6. Egyesült Államok  7, 13,5

7. Kazahsztán 6, 14

8. Románia 5, 12,5

9. Franciaország 2, 8,5

10. Törökország 1, 8,5

 

 

Helyezés

Ország

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

MP

Pont

SB.

1

UKRAJNA

*

3

3

3

2

4

15

22½

109,25

2

KÍNA

1

*

2

3

3

3

4

13

23

87,00

3

OROSZORSZÁG

2

*

2

3

4

12

22

81,00

4

GRÚZIA

1

1

2

*

2

3

3

10

19

62,25

5

INDIA

1

2

*

2

3

2

9

16½

53,50

6

EGYESÜLT ÁLLAMOK

½

½

2

*

2

2

7

13½

50,00

7

KAZAHSZTÁN

1

1

1

2

*

2

3

6

14

30,00

8

ROMÁNIA

2

1

½

1

2

2

*

2

2

5

12½

35,00

9

FRANCIAORSZÁG

0

½

½

½

2

2

*

2

13,00

10

TÖRÖKORSZÁG

0

0

1

1

2

*

1

6,25

 

 

Az utolsó forduló párosítása:

Kína – India

Franciaország – Törökország

Grúzia – Kazahsztán

Egyesült Államok – Románia

Oroszország – Ukrajna

 

Lahno,K (2547) - Zatonskih,A (2474)
Orosz huszárjáték [C43]

1.e4 e5 2.Hf3 Hf6 3.d4 Hxe4 4.Fd3 d5 5.Hxe5 Fe7 6.0-0 Hd7 7.Vf3 Hdf6 8.c4 Fe6 9.Hc3 Hxc3 10.bxc3 0-0 11.c5 Hd7 12.Ff4 Hxe5 13.Fxe5 g6 14.a4 b6 15.Ve3 Fg5 16.f4 Fh6 17.Ve2 Fd7

 

 

18.f5 f6 19.Fg3 Kg7 20.Vf3 bxc5 21.dxc5 Ve7 22.Vxd5!?

Az ukránok éltáblása választhatta volna a 22.fxg6 Ve3+ (22...hxg6 23.Ff2 c6 24.Fd4) 23.Kh1 Vxf3 24.Bxf3 Fg4 25.Bff1 változatot. ]

22...c6?!

Figyelmet érdemelt a 22...Bad8 23.fxg6 Fb5 24.Vh5 Fxd3 25.Ff4 hxg6 26.Vxh6+ Kg8 27.Bf3 Fe4 folytatás.

23.Vd6 Fe3+ 24.Ff2 Fxf2+ 25.Bxf2 Vxd6 26.cxd6 Fxf5? 27.Fxf5 gxf5 28.Bxf5 Bfd8 29.Bd1 Bac8 30.c4 c5

 

31.Kf2 Bc6 32.Bfd5?!

Kimaradt a 32.d7 h6 33.Bfd5 Kf7 34.Kf3 könnyű nyerést ígérő folytatás.

32...Bd7 33.Ke3 Kf7 34.Kf4 Ke6 35.Be1+ Kf7 36.Bed1 Ke6 37.Bh5 Bcxd6?!

 

38.Be1+ Kf7 39.Bxh7+ Kg6 40.Bxd7 Bxd7 41.g4?! Bd2?! 42.h4 Bf2+ 43.Kg3 Bc2 44.h5+ Kg5?

Katyerinának még keményen meg kellett volna dolgoznia a pontért a 44...Kf7 45.Bb1 Bc3+ 46.Kf4 Bxc4+ 47.Kf5 Bxa4 48.Bb7+ Kg8 változatban.

 

 

45.Bf1! Bc3+ 46.Bf3 Bxc4 47.Bf5+ és sötét feladta

 

Krush,I (2448) - Usenyina,A (2477)
Réti megnyitás [A07]

1.Hf3 d5 2.g3 c6 3.Fg2 Fg4 4.d3 Hd7 5.h3 Fh5 6.Hbd2 e6 7.0-0 Fd6 8.b3 He7 9.Fb2 0-0 10.Ve1 e5 11.e4 Be8 12.Hh4 f6 13.f4 Vc7

Számításba jött a [13...Vb6+ 14.Kh2 exf4 15.gxf4 Hg6 16.Hxg6 hxg6 folytatás.

14.g4 Ff7 15.f5 h6 16.Hhf3 Fc5+ 17.Kh1 Vb6 18.h4 Fe3 19.g5

Irina Krush a tőle megszokott agresszivitással robogott előre…

19...Fh5 20.gxf6 gxf6 21.Hg1 Kh7 22.Fc1 Fd4 23.Bb1 dxe4?!

A centrumfeszültség feloldása megkérdőjelezhető, a c4 mezőt felszabadította a világos huszár számára.

24.dxe4 Hg8

Anna Usenyina a passzív védekezést választotta, ami világosnak szabad kezet adott.

 25.He2 Fc5 26.Hc4 Vc7 27.b4 Ff8 28.a3 Ff7 29.He3 a5 30.Bg1 axb4 31.axb4 Be7

 

32.Ff3 Fe8 33.Hg3 Bg7 34.Fh5 Vd8 35.Fd2 Ve7 36.Ve2 b5 37.Bg2 Hb6 38.Bbg1 Ba7?

A világbajnoknő azonnali vesztőlépést húzott.

 

 

39.Fxe8 Vxe8 40.Hh5 Bxg2 41.Vxg2 és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Nemzetközi Sakkszövetség és a világbajnoki ciklus lebonyolítására kiírt pályázat győztese, az AGON Londonban március 14. és április 1. között rendezi meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti versenyt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon a világranglista-vezető norvég Magnus Carlsen, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, az örmény Levon Aronjan, az azeri Tejmur Radzsabov, az orosz Alekszandr Griscsuk, az ukrán Vaszilij Ivancsuk, az orosz Peter Szvidler és az izraeli Borisz Gelfand játszik. Az 510 ezer eurós összdíjazású torna győztese lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A résztvevőket bemutató sorozatban negyedikként a világranglistán 4., 2793 Élő-pontos, a tornán „szabadkártyával” játszó Radzsabov pályafutásának legfontosabb állomásait idézzük fel. A már megtartott sorsoláson Radzsabov a 7-es rajtszámot kapta és Borisz Gelfanddal játszik az első fordulóban.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenyének megnyitóját március 14-én rendezik meg, majd másnap indulnak a sakkórák az 510 ezer eurós összdíjazású viadalon, amelynek győztese világbajnoki kihívó lesz. A nyolc résztvevő különböző módon harcolta ki a részvételi jogot. Az izraeli Borisz Gelfand a tavalyi világbajnoki döntő veszteseként játszhat. A világranglistáról a norvég Magnus Carlsen, az örmény Levon Aronjan és az orosz Vlagyimir Kramnyik jogosult. A 2011-es Világkupáról az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Griscsuk, valamint az ukrán Vaszilij Ivancsuk szerzett jogot. Az Azeri Sakkszövetség egy pillanatig sem tagadta, hogy szponzorálja a viadalt, lehetővé téve, hogy legjobbjuk, a világranglistán negyedik Tejmur Radzsabov „szabadkártyával” ismét harcba szállhasson a kihívó jogáért.

 

A világbajnok-jelölti verseny résztvevői a sorsolási számok sorrendjében:

1.Levon Aronjan (örmény, 2809)

2. Borisz Gelfand (izraeli, 2740)

3. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2757)

4. Peter Szvidler (orosz, 2747)

5. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2810)

6. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2764)

7. Tejmur Radzsabov (azeri, 2793)

8. Magnus Carlsen (norvég, 2872)

 

A teljes párosítás:

I.ford.

márc.15

VIII.ford.

márc. 24

Aronjan

-

Carlsen

Carlsen

-

Aronjan

Gelfand

-

Radzsabov

Radzsabov

-

Gelfand

Ivancsuk

-

Griscsuk

Griscsuk

-

Ivancsuk

Szvidler

-

Kramnyik

Kramnyik

-

Szvidler

II. ford.

márc.16

IX. ford.

márc. 25

Carlsen

-

Kramnyik

Kramnyik

-

Carlsen

Griscsuk

-

Szvidler

Szvidler

-

Griscsuk

Radzsabov

-

Ivancsuk

Ivancsuk

-

Radzsabov

Aronjan

-

Gelfand

Gelfand

-

Aronjan

III.ford.

márc. 17

X. ford.

márc. 27

Gelfand

-

Carlsen

Carlsen

-

Gelfand

Ivancsuk

-

Aronjan

Aronjan

-

Ivancsuk

Szvidler

-

Radzsabov

Radzsabov

-

Szvidler

Kramnyik

-

Griscsuk

Griscsuk

-

Kramnyik

IV. ford.

márc. 19

XI. ford.

márc. 28

Carlsen

-

Griscsuk

Griscsuk

-

Carlsen

Radzsabov

-

Kramnyik

Kramnyik

-

Radzsabov

Aronjan

-

Szvidler

Szvidler

-

Aronjan

Gelfand

-

Ivancsuk

Ivancsuk

-

Gelfand

V. ford.

márc. 20

XII. ford.

márc. 29

Ivancsuk

-

Carlsen

Carlsen

-

Ivancsuk

Szvidler

-

Gelfand

Gelfand

-

Szvidler

Kramnyik

-

Aronjan

Aronjan

-

Kramnyik

Griscsuk

-

Radzsabov

Radzsabov

-

Griscsuk

VI. ford.

márc. 21

XIII. ford.

márc. 31

Szvidler

-

Carlsen

Radzsabov

-

Carlsen

Kramnyik

-

Ivancsuk

Griscsuk

-

Aronjan

Griscsuk

-

Gelfand

Kramnyik

-

Gelfand

Radzsabov

-

Aronjan

Szvidler

-

Ivancsuk

VII. ford.

márc. 23

XIV. ford.

ápr. 1

Carlsen

-

Radzsabov

Carlsen

-

Szvidler

Aronjan

-

Griscsuk

Ivancsuk

-

Kramnyik

Gelfand

-

Kramnyik

Gelfand

-

Griscsuk

Ivancsuk

-

Szvidler

Aronjan

-

Radzsabov

 

Tejmur Radzsabov pályafutásának legfontosabb versenyei, sikerei

 

Az azeri sakkozás legnagyobb csillaga 1987. március 12-én született. Tallinban 1997-ben megnyerte a 10 éven aluliak Európa-bajnokságát, egy év múlva honfitársával, Vugar Gasimovval holtversenyben végzett az élen, de a Bucholz-pontszámítás riválisának kedvezett. 2000-ben nagymesteri normát is teljesítve nyerte Budapesten az Első Szombat nagymesterversenyt, egy ponttal előzte meg Berkes Ferencet. Egy év múlva „csak” második a Corus „B” tornán, a nagymesteri cím vigasztalja, hogy nem harcolta ki a szuperversenyen való indulás jogát.

Elnöki szabadkártyával játszhatott 2001-ben a moszkvai kieséses rendszerű világbajnokságon, de az észt Jan Elveszt a második körben útját állta. Egyre rangosabb tornákra kapta a meghívókat, Dos Hermanasban, Szarajevóban, a Najdorf-emlékversenyen edződött. 2003-ban 2624-es pontszámmal játszhat a Corus-tornán, ötvenszázalékos eredményt ért el. A linaresi tornán -3-mal utolsó, de nagy szenzációként legyőzte a tornán Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik mögött harmadik Garri Kaszparovot. Dortmundban begyűjtötte Viswanathan Anand „skalpját” is, ötven százalékot ért el, ahogy a következő linaresi megmérettetésén is.

 

Tripoliban bronzérmes a kieséses rendszerű vb-n

2004-ben a kieséses rendszerű vb-n Tripoliban az elődöntőig menetelt, az angol Michael Adams állította meg. Egy év múlva a Varsóban megrendezett Európa-bajnokságon nagy hajrával lett ezüstérmes. Fokozatosan lépkedett előre a világranglistán, a 2005 októberében bekerült a 2700 Élő-pontosok „klubjába”. Ennek tükrében meglepetés volt, hogy a Világkupán a legjobb 32 között búcsúzni kényszerült, a holland Loek van Wely a rájátszásban legyőzte őt. 2006-ban Linaresben Veszelin Topalovval, a bieli tornán az Magnus Carlsennel a második helyet osztotta. A villám-világbajnokságon bronzérmes lett.

Ragyogóan kezdte a 2007-es esztendőt, Levon Aronjan és Veszelin Topalov társaságában holtversenyben első Wijk aan Zee-ben, az áprilisi világranglistán a hetedik 2747 ponttal. A Világkupán a harmadik kiemelt, de a második körben kettős vereséget szenvedett a lengyel Bartlomiej Maciejától. Az új évet az ACP rapid Világkupáján aratott győzelemmel alapozta meg, a Corus-tornán holtversenyben Ananddal harmadik. Linaresben ötvenszázalékos, a bakui Grand Prix-versenyen – 1-gyel csak nyolcadik. Szófiában harmadik, Szocsiban a Grand Prix-tornán második, majd Elisztában holtversenyben első, a világranglistán 2761 ponttal hatodik. A Grand Slam-döntő hatos mezőnyében az ötödik. 2009-ben Wijk aan Zee-ben holtversenyben második, Linaresben gyengélkedik. Az áprilisi listán már ötödik a rangsorban, de októberben búcsúznia kellett a top 10-től. Újvidéken éltáblása volt a csapat Európa-bajnokságon aranyérmes azeri válogatottnak. A Világkupán ismét a második forduló számára a végállomás, az orosz Szakajev tréfálta meg.

Tejmur Radzsabov az asztrahányi Grand Prix-tornán ötös holtversenyben lett második, a helyezésért kapott pontszámmal az összesítésben második lett Levon Aronjan mögött, ami számára világbajnok-jelöltséget jelentett. A báznai szuperversenyen holtversenyben második, a villám-világbajnokságon ezüstérmes. A kazanyi világbajnok-jelölti párharc előtt Tejmur 2744 pontjával a májusi világranglistán a 13. volt, az azeri rangsorban Sahriyar Mamedgyarov és  Vugar Gasimov is megelőzte őt.

 

Kazanyban a sakkóra meghibásodása Kramnyiknak segített

Kazanyban a technika ördöge is befolyásolta Vlagyimir Kramnyikkal vívott párharcát. Az ínyenceknek persze tanulságos volt, ahogy a négy klasszikus partiban miként fogták ki egymás vitorlájából a szelet, mindketten remekül felkészülten játszottak. A rapidpartikban sem történt sok említésre méltó. A villámpartik (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként) aztán alaposan borzolták az idegeket. Az orosz exvilágbajnoktól szokatlan elnézés döntötte el az első játszmát azeri ellenfele javára. A visszavágón aztán megdöbbentő eset történt. Radzsabov látszólag már hárította Kramnyik minden nyerési kísérletét, de a 60. lépése után a digitális óra felmondta  a szolgálatot.

Döbbent pillanatok, amit az élő közvetítés segítségével az öt kontinensen is láthattak a sakkrajongók. A nagy kapkodásban eltűntek a másodpercek a kijelzőről. Megindult a párbeszéd a bíróval, hogy mi a teendő? Hosszas egyeztetés után nem új játszma következett, hanem a videóról megállapították, hogy kinek mennyi ideje van, s folytatódott a játszma. Radzsabovot zavarta meg jobban a közjáték, tartható állását sorozatos hibákkal elvesztette. Kramnyik kiegyenlített, majd megnyerte a következő kétjátszmás meccs első partiját, remivel pedig az elődöntőbe jutott. A mérkőzést követő sajtótájékoztatón Kramnyik dicsérte Radzsabov remek felkészülését. Az orosz exvilágbajnok elismerte, hogy a szerencsésebb versenyző volt, pályafutása egyik legnehezebb küzdelmén van túl. Radzsabov is higgadtan nyilatkozott, örült Kramnyik elismerésének, bár kicsit bosszankodott, hogy kihagyta a nagy esélyt.

A báznai tornán holtversenyben harmadikként végzett. A Világkupán Vaszilij Ivancsukkal a negyeddöntőben rájátszásban kényszerült búcsúra. Gyengén játszva vesztette el az első partit, a második összecsapás során korán tisztet áldozott és a veterán nagymester gyenge védekezését kihasználva egyenlített. Az első rapidpartiban világossal játszva nem tudta érvényesíteni minőségelőnyét, az ukrán sakkozó 120 lépéses csatában harcolta ki a döntetlent. A második ütközetben Ivancsuk remekül koncentrált, semmi esélyt nem adott 17 évvel fiatalabb ellenfelének.

 

A görögországi Porto Carrasban megrendezett 18. csapat Európa-bajnokságon az azeri válogatott ezüstérmes lett, Radzsabov az éltáblán ötvenszázalékos eredményt ért el. Tavaly a Tata Steel szuperversenyen, veretlenül, Carlsen és Caruana társaságában,  a  Tal-emlékversenyen Caruanával végzett holtversenyben a második helyen.

 

Az isztambuli sakkolimpián jól játszott az éltáblán, 9 partiból 6,5 pontot szerzett, harmadik lett a legjobbak között, a csapat a csalódást jelentő tízedik helyen végzett. A Klubcsapatok Európa-kupáján a SOCAR Azerbajdzsán a „külső körön” tört előre, utolsó két meccsén riválist győzött le és a Berger-Sonneborn pontszámuknak köszönhetően megnyerték a viadalt, Radzsabov 6-ból 4 pontot ért el.

Tejmur Radzsabov 2011 őszén lépett nagyot előre, a novemberi listán már ötödik volt 2781 ponttal, tavaly július óta biztosan őrzi a negyedik helyet, a 2793 Élő-pont pályafutásának eddigi csúcspontja, a londoni világbajnok-jelölti torna egyik titkos favoritja.

 

Riválisai elleni mérlege a klasszikus gondolkodási idejű partikban

A világranglista-vezető Magnus Carlsennel a torinói sakkolimpián csatázott először, remivel kezdtek. Azóta még 15 játszmában megosztoztak a ponton, Carlsen 6-1-re-ra vezet, Radzsabov öt éve, a linaresi tornán tudta legyőzni Magnust.

Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal a 2003-as Corus tornán vívott meg először. Összesítésben 13-szor remiztek, Kramnyik kétszer legyőzte 12 évvel fiatalabb riválisát.

Az örmény Levon Aronjannal a 2004-es Európa-bajnokságon mérkőztek meg először egymással, 16 döntetlen mellett 3-3-ra állnak.

Az orosz Alekszandr Griscsukkal mindössze kilencszer küzdött meg, hétszer megosztoztak a ponton, Szása kétszer győzött.

A jelentős korkülönbség ellenére az ukrán Vaszilij Ivancsukkal már 32 játszmát vívott, 23 döntetlen mellett az azeri nagymester 5-4-re vezet.

Kedvező a mérlege az orosz Peter Szvidlerrel szemben, 15 játszmából 12-szer remiztek, két nyerés és egy vereség a számláján.

A viadal doyenjével, az izraeli Borisz Gelfanddal már 2001-ben, az Eb-n csatázott, a 14 éves Tejmur kiremizte a veterán nagymestert. Gelfand a 2005-ös csapat Eb-n legyőzte Tejmurt, de ezt követően az azeri sakkozó négyszer is nyerni tudott, 11-szer megosztoztak a ponton.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az Asztanában zajló női csapat-világbajnokságon az ukrán válogatott nagy lépést tett előre az első hely megszerzése felé vezető úton. A viadal hetedik fordulójában a grúz csapatot győzte le 3-1-re, két meccsponttal előzi meg a címvédő kínai együttest. A játéknap szenzációja, hogy az orosz négyes 2,5-1,5-re vereséget szenvedett az amerikai gárdától és három pontra nőtt a hátrányuk az ukránokkal szemben. Az indiai együttes a minimális győzelemmel feljött a negyedik helyre.

 

Újabb rangadót nyert meg az ukrán csapat. A grúzokkal vívott derbin az éltáblán Katyerina Lahno sötéttel pontos játékkal gond nélkül remizett Nana Dzagnidzével. A világbajnoknő Anna Usenyina folytatta nyerőszériáját, az első fordulóban váratlanul elhullajtott fél pont után sorozatban ötödik partiját nyerte meg. A bonyodalmakban jobban kiismerte magát, Bela Hotenasvili gyengébb huszárlépését pedig pontos játékkal használta ki.

Hullámzott Nino Hurcidze és Marija Muzicsuk játszmája, de az időzavar megpecsételte a grúz nagymesternő sorsát, döntő anyagi hátrányban a különböző színű futók mellett királya is bajba került. Natalija Zsukovának nem kellett kockáztatnia, nyugodtan remizhetett.

Az ukránok nem csak saját 3-1-es győzelmüknek örülhettek, hanem az orosz együttes váratlan vereségének is. Az amerikai csapat eddig meglehetősen mérsékelt teljesítményt nyújtott, két meccset is elbuktak 3,5-0,5-re, csak a törököket tudták legyőzni. Az orosz nagymesternők világossal bizonytalankodtak, az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk kecsegtető pozíciót rontott el, majd fölöslegesen áldozott minőséget, végül az időkontroll előtti utolsó lépésével tálcán kínálta az egész pontot. Olga Girja is messze tudása alatt játszotta a partit, bár Viktorija Ni sem használta ki erélyesen lehetőségeit. Az időkontroll után Girja pillanatok alatt megadta magát.

Az indiai gárda kissé megszenvedett a törökök legyőzéséért, a nyeréssel feljöttek a negyedik helyre, megelőzték a grúzokat. Az első két táblán értékes döntetleneket harcoltak ki a kazah sakkozónők, a címvédő kínaiak az újabb nyeréssel már másodikak a tabellán, még reménykedhetnek, hiszen az utolsó fordulóban orosz-ukrán párharc lesz. A románok még nyeretlenek, de öt mérkőzésük is döntetlennel végződött.

 

A 7. forduló eredményei:

Törökország – India 1,5 – 2,5

Kubra Ozturk (2252) – Nisha Mohota (2325)  1 - 0

Kardelan Cemhan (2025) – Rout Padmini (2316)  döntetlen

Selen Sop (2028) – Mary Ann Gomes (2387)  0 - 1

Emel Kaya (1995)  - Soumya Swaminathan (2283)  0 - 1

 

Kína – Kazahsztán  3 - 1

Ju Wenjun (2505)  - Gulishan Nahbajeva (2344)  döntetlen

Huang Qian (2476) - Gulmira Dauletova (2265)  döntetlen

Tan Zongyi (2471)  - Dinara Szaduakaszova (2353) 1 - 0

Guo Qi (2435)  - Zanszaya Abdumalik (2187)  1 - 0

 

Franciaország – Románia  2 - 2

Sophie Milliet (2401) - Adela Cristina Foisor (2401)  döntetlen

Nino Maisuradze (2330) – Irina Bulmaga (2354)  döntetlen

Silvia Collas (2282) - Elena Luminita Cosma (2336)  döntetlen

Natacha Benmesbah (2266) - Carmen Voicu (2281)  döntetlen

 

Grúzia – Ukrajna  1 - 3

Nana Dzagnidze (2554) – Katyerina Lahno (2547)  döntetlen

Bela Hotenasvili (2499)  - Anna Usenyina (2477)  0 - 1

Nino Hurcidze (2437) - Maria Muzicsuk (2479) 0 - 1

Salome Melia (2419) – Natalija Zsukova (2471)  döntetlen

 

Egyesült Államok – Oroszország  2,5 – 1,5

Anna Zatonskih (2474)  - Valentyina Gunyina (2505) döntetlen

Irina Krush (2448) - Alekszandra Kosztenjuk (2495)  1 - 0

Sabina Foisor (2323)  - Natalija Pogonyina (2475)  0 - 1

Viktorija Ni (2263) - Olga Girja (2440)  1 - 0

 

A világbajnokság állása:

1.Ukrajna  13 meccspont, 20 pont

3. Kína 11, 19

3.Oroszország  10, 17,5

4. India 9, 15

5. Grúzia 8, 16

6. Egyesült Államok  7, 12

7. Románia 5, 11,5

8. Kazahsztán 4, 11,5

9. Franciaország 2, 7

10. Törökország 1, 8,5

 

Helyezés

Ország

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

MP

Pont

SB.

1

UKRAJNA

*

3

3

3

2

4

13

20

82,75

2

KÍNA

1

*

2

3

3

3

11

19

67,75

3

OROSZORSZÁG

2

*

2

3

4

10

19½

56,00

4

INDIA

1

*

2

2

2

3

9

15

46,75

5

GRÚZIA

1

1

2

2

*

3

8

16

44,75

6

EGYESÜLT ÁLLAMOK

½

2

½

*

2

2

7

12

44,75

7

ROMÁNIA

2

1

½

2

*

2

2

2

5

11½

31,00

8

KAZAHSZTÁN

1

1

1

2

2

*

3

4

11½

20,25

9

FRANCIAORSZÁG

0

½

½

½

2

2

*

2

7

11,75

10

TÖRÖKORSZÁG

0

1

2

1

*

1

5,75

 

 

A 8. forduló párosítása:

India – Oroszország

Ukrajna – Egyesült Államok

Románia – Grúzia

Kazahsztán – Franciaország

Törökország – Kína

 

Dzagnidze,N (2555) - Lahno,K (2547)
Grünfeld védelem [D85]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hxc3 6.bxc3 Fg7 7.Va4+ Hd7 8.Hf3 0-0 9.Fg5 c5 10.Bc1 h6 11.Fe3 b6 12.Fb5 a6 13.0-0 Fb7 14.Fxd7 b5 15.Fxb5 axb5 16.Vxb5 cxd4 17.Vxb7 dxe3 18.fxe3 Vd3 19.Vxe7 Bxa2 20.Kh1 Ve2 21.Bg1 Vxe3 22.e5 Be2 23.c4 Fxe5 24.Hxe5 Vxe5 25.Vxe5 Bxe5 26.Bc2 Bc8 27.Bgc1 Bcc5 28.Kg1 Be4 29.Kf2 f5 30.g3 Kg7 31.h4 h5 32.Kf3 Kf6 33.Bc3 Kg7 34.B3c2 Kf6 35.Bc3 Ke5 és döntetlen

 

Usenyina,A (2477) - Hotenasvili,B (2499)
Vezércsel [D31]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.a3 Fxc3+ 5.bxc3 c5 6.e3 He7 7.Hf3 Vc7 8.cxd5 exd5 9.c4

A szlovén színekben játszó Alekszander Beljavszkij sikerrel játszotta meg Mitkovval szemben.

9...cxd4?!

A bonyodalmak világos előnyéhez vezettek, de a 9...0-0 10.cxd5 Hxd5 11.Vc2 cxd4 12.Vxc7 Hxc7 folytatásban is az az egykori szovjet-ukrán olimpikon kedvezőbben állt.

10.Vxd4 Hbc6

11.Vxg7 Bg8 12.Vb2 dxc4 13.Fxc4 Bxg2 14.Vh8+ Bg8 15.Vxh7 Fe6?! 16.Fxe6 fxe6 17.Vh5+ Kd7 18.Fb2 Baf8 19.Bd1+ Kc8 20.Bg1 Bxg1+ 21.Hxg1 Hd5 22.Bd2 Hb6 23.He2 Hc4?

Hátrányosabb állásban a grúz nagymesternő nagyot hibázott, elnézte a közbeiktatott vezérlépést.

 

 

 

24.Vc5! He7 25.Vxc7+ Kxc7 26.Bc2 b5 27.Hd4 Kb6 28.Hxe6 Bg8 29.a4 Hd5? 30.Fd4+ Ka5 31.axb5 Kxb5 32.Fxa7 Kb4 33.Fc5+ Kb5 34.Ff8 Hdb6 35.Hd4+ Ka6 36.Fc5 és sötét feladta

 

Hurcidze,N (2437) - Muzicsuk,M (2471)
Grünfeld védelem [D94]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.Hf3 Fg7 5.e3 0-0 6.b4 b6 7.Fa3 c5 8.Bc1 cxb4 9.Fxb4 Hc6 10.Fa3 Fb7 11.cxd5 Hxd5 12.Fe2 Bc8 13.Vd2 Ha5 14.0-0 Vd7 15.Fb5 Ve6 16.Hg5

Jobb volt a 16.Hxd5 Fxd5 17.Fa6 Bxc1 18.Bxc1 Hc4 19.Fxc4 Fxc4 20.Fxe7 Bc8 21.Fa3 folytatás.

16...Vg4 17.Hxd5 Bxc1?!

Pontosabb volt a 17...Fxd5 18.e4 Hc4 19.Fxc4 Fxc4 20.Bfe1 Bfd8 változat.

18.Vxc1?

Nino Hurcidze 18.Bxc1 Fxd5 19.e4 Ff6 20.Hxh7 Kxh7 21.exd5 Fg5 22.Vd1 Vxd1+ 23.Bxd1 Bd8 24.Be1 Bxd5 25.Be5 után jobban állhatott volna.

18...Fxd5 19.e4 Ff6?!

Kimaradt a 19...Bc8 20.Ve3 Hc4 21.Fxc4 Fxc4 22.Ba1 Vd7 lehetőség.]

20.exd5 Fxg5 21.Vc7 Vxd4 22.Vxa7?! Vxd5 23.Vxb6 Ba8 24.g3 Vxa2 25.Fb4 Hc4 26.Vc5

 

 

26...Hd2 27.Bd1 He4 28.Vd4 Hxf2

Marija Muzicsuk kevesellte a 28...Vc2 29.Be1 Hxf2 30.Vxf2 Vxf2+ 31.Kxf2 Bb8 32.Fxe7 Fxe7 33.Fc4 Fc5+ változat nyújtotta esélyt.

29.Vxf2 Vb3 30.Ve1 Bb8 31.Bd3 Ve6 32.Fd7?

Időzavarban húzott vesztőlépés.

32...Vb6+ 33.Kg2 Vxb4 34.Vd1 Ve4+ 35.Vf3

 

35...Bb2+ 36.Kh3 Vxf3

Már 2-1-re vezetett az ukrán válogatott, a vezércserét elkerülhette volna Marija Muzicsuk.

37.Bxf3 Kg7 38.Kg4 Ff6 39.h4 h5+ 40.Kf4 Be2 41.Bd3 Be1 42.Kf3 Fe5 43.Fc6 f5 44.Fe8 Fd6 45.Kf2 Bb1 46.Kf3 Bb8 47.Fd7 Bb6 48.Bc3 Bb2 49.Fe8 Fe5 50.Bd3 Fc7 51.Ba3

 

 

51...Fb6 52.Kf4 Kf6 és világos feladta

 

Kosztenjuk,A (2495) - Krush,I (2460)
Szicíliai védelem [B66]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 Hc6 6.Fg5 e6 7.Vd2 a6 8.0-0-0 h6 9.Fe3 Vc7 10.f3 Bb8 11.g4 He5 12.Kb1 b5 13.Fd3 b4 14.Hce2 d5 15.g5 hxg5 16.Fxg5 dxe4 17.Fxf6 gxf6 18.Fxe4 Fd7 19.Vf4 Ke7 20.Vg3 Fh6 21.f4 Hc4 22.Bhe1 f5 23.Fd3 Hd6 24.Hg1 Kf8 25.Hgf3 a5 26.He5 a4? 27.Hxd7+ Vxd7

 

28.Fb5?!

Az exvilágbajnoknő a 28.Fc4 Vc7 29.Fxe6 Fg7 30.Hxf5 Hxf5 31.Fxf5 változatban vígan nézhetett volna a jövőbe.

28...Vc7 29.Fxa4 He4 30.Vb3 Fxf4?!

 

31.Vxe6 fxe6 32.Hxe6+ Kf7 33.Hxc7 Hd2+ 34.Bxd2?!

A minőségáldozat nem volt jó döntés. 34.Ka1 Fxc7 35.Bxd2 Kf6 36.Bh1 Bbg8 37.Fb5 adott volna némi esélyt, de sötétnek az ellenjáték miatt sikerrel védekezhetett volna.

34...Fxd2 35.Fb3+ Kf6 36.Be6+ Kg5 37.Be2 Ff4 38.Bg2+ Kh4 39.He6 Fe3

40.a4?

Az időkontroll előtti utolsó lépéssel Alekszandra tálcán kínálta az egész pontot.

40...bxa3 41.Bg7 Bh6 42.Hc7 axb2 43.Be7 Fc1 44.He6 Ba8 45.Fa2 Bhh8 46.Hc7 Ba7 47.Bd7 f4 48.Bg7 f3 49.Bf7 f2 és világos feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A sakkvilág a zseniális világbajnokra, Robert Fischerre emlékezik. A sakkozás tizenegyedik világelsője 1943. március 9-én született,  új hazájában, Izlandon, 2008. január 19-án hunyt el. Közel 41 éve, hogy Reykjavíkban az évszázad mérkőzését vívta a címvédő szovjet Borisz Szpasszkijjal. Sokan a két világrendszer „háborújának” is nevezték a meccset, amelyet Fischer 12,5-8,5-re megnyert, s ezzel megtörte a szovjet hegemóniát. Igazi bajnok volt, fantasztikus játszmáin, szemet-lelket gyönyörködtető kombinációin nemzedékek nőttek fel.

A sakkvilág 1972-ben Izland fővárosára, Reykjavíkra figyelt. Már a Szpasszkij-Fischer világbajnoki döntő előzményei is óriási sajtóvisszhangot kaptak, hiszen az amerikai nagymester újabb és újabb követelésekkel állt elő. A szervezőkkel, a rendezőkkel vívott harca végigkísérte pályafutását,  magasabb pénzdíjakért, jobb versenyzési körülményekért küzdött. Fischer állandó összetűzéseinek gyümölcsét a későbbi nemzedék aratta le. Még mindig élénken él emlékezetünkben, hogy Fischer a világbajnoki döntő első partijában egy h2 gyalog könnyelmű leütése után bajba került, és el is vesztette a játszmát. A másodikra sor sem került, Szpasszkij játék nélkül nyert. A Szovjet Sakkszövetség határozott utasítása ellenére a szovjet világbajnok nem utazott el, elfogadta Fischer bocsánatkérését, a mérkőzést végül Fischer 12,5-8,5 arányban megnyerte, és elhódította a világbajnoki címet. 

Fischer világelsőként szép terveket dédelgetett, szerette volna megdönteni Emanuel Lasker rekordját, aki 27 évig volt világbajnok, a legnépszerűbb sportágak egyikévé tenni Amerikában a sakkozást. Elképzelései „zátonyra futottak”,  a FIDE vezérkarával nem tudott megegyezni. A világbajnoki döntőt tíz nyerésig akarta játszani, ahol a 9-9 neki, azaz a címvédőnek kedvezett volna. Harminchárom éve, hogy a FIDE holland elnöke, Max Euwe megfosztotta őt címétől, és Anatolij Karpovot „koronázták meg”.  Nemzedékek nőttek fel Fischer játszmáin, élvezetes, dinamikus sakkot játszott, és korai visszavonulása óriási veszteség volt. Robert Fischer az 1992-es „visszavágóig” egyetlen tornán sem szerepelt, de a mérkőzés partijai egyértelműen jelezték, hogy a sakktól nem szakadt el, tudása, zsenialitása nem kopott meg.

Nem véletlen, hogy Garri Kaszparov „A nagy elődeim” sorozat negyedik kötetét Fischernek szentelte. A szovjet sakkiskola hegemóniáját megszakító bámulatos tehetségű sakkozó 1957-ben nyert először amerikai bajnokságot, bajnoki címet még hétszer szerzett, 1963-ban 11 partiból 11 győzelemmel. A világ legfiatalabb nagymestereként ünnepelték, nem tűrte a megalkuvást sem a játszmáiban, sem a diplomáciában. Az amerikai kormány tiltása ellenére 1965-ben játszott a havannai Capablanca emlékversenyen, igaz ezt csak telexen elküldött lépéseivel tehette meg. Fischer 1959-ben már a világbajnok-jelöltek tornáján szerepelt. Bled, Zágráb és Belgrád volt a színhelye a sakktörténelem egyik legemlékezetesebb viadalának, amely Michail Tal győzelmével végződött. Fischer három év múlva sem tudta átverekedni magát a „szovjet falon”, a körmérkőzéses rendszer nem kedvezett neki.

1967-ben Fischer újra próbálkozott, de a zónaközi döntőről nyerő helyzetből visszalépett. Pedig ebben az esztendőben sikerek egész sorát érte el, első lett Szkopjéban (13,5/17), Monte-Carlóban (7/9). Egy év múlva Netanyában 11,5 pontot gyűjtött 13 játszmából, Vinkovciban 11-gyet 13 partiból. 1970-ben kettős helyszínnel megrendezett tornán, Rovinj és Zágráb sakkrajongói ünnepelték, 13 pontot gyűjtött 17 játszmából, Buenos Airesben 15-öt szerzett 17 összecsapásából. Érdekesen kezdődött az 1970-es év, hiszen a belgrádi rendezők minden árat megadtak volna azért, hogy Fischer játsszon a Szovjetunió-Világválogatott tíztáblás, négyfordulós mérkőzésen. Bent Larsen azonban ragaszkodott az első táblához, végül Fischer elvállalta a meccset, és a második táblán 3-1-re legyőzte Tigran Petroszjant.

A kompromisszum már biztató légkört teremtett a következő affér megoldásához. Fischernek nem lett volna indulási joga a Palma de Mallorca-i zónaközi döntőn, hiszen nem játszott az amerikai bajnokságon, amely egyúttal zónaversenynek is számított. Benkő Pál sietett segítségére, lemondott a részvételről, és helyét átadta Fischernek. A FIDE  a riválisok nagy bánatára elfogadta a cserét, és az amerikai nagymester 3,5 ponttal előzte meg a dán Bent Larsent, akitől egyetlen vereségét szenvedte el. Bámulatos eredmény a 23 partiból szerzett 18,5 pont.

Következtek a világbajnok-jelölti páros mérkőzések. A nyolc között Mark Tajmanov volt az áldozata, 6-0 az amerikainak. Hiába nyilatkozta Larsen, hogy jók az esélyei, ő is kapott egy hatost. Petroszjan egy partit tudott nyerni, de 6,5-2,5-ös győzelemmel Fischer elérte álmát, a világbajnoki címért játszhatott, és Szpasszkij legyőzésével  a sakkozás 11. világbajnoka lett.

Robert Fischer 2005. március 24-én az izlandiak tizedik nagymestereként érkezett meg Reykjavík repülőterére. A 62 éves nagymester 1992-ben figyelmen kívül hagyta a Jugoszlávia ellen meghirdetett amerikai bojkottot, és húsz évvel emlékezetes világbajnoki döntőjük után ismét megmérkőzött Borisz Szpasszkijjal. A mérkőzés megnyeréséhez szükséges tíz győzelmet csak a 30. játszma után érte el, 17,5-12,5-ös sikerével ért véget a találkozó. Fischer ezután nem térhetett haza Amerikába, sokáig élt hazánkban is, és 2004 nyarán tartóztatták le Tokió repülőterén, amikor már érvénytelen amerikai útlevéllel akart Fülöp-szigetekre utazni.  A sakkvilág összefogott kiszabadításáért, az izlandi parlament soron kívül megszavazta állampolgársági kérvényét, és Fischer új életet kezdhetett a szigetországban. Az izlandiak joggal reménykedtek abban, hogy Boby ismét bekapcsolódik a sakkozás vérkeringésébe. Lesújtó a hír, hogy a zseniális bajnok, a 64 kockás világ egyik legnagyobb egyénisége elhunyt.  Emlékét megőrzik fantasztikus játszmái, szemet-lelket gyönyörködtető kombinációi, káprázatos eredményei.

 

Egyetlen kombinációs tankönyvből sem hiányozhat az alábbi mestermű, amelyet 13 évesen alkotott.

Byrne,D - Fischer,R
Grünfeld védelem [D97]

New York, 1956

1.Hf3 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 Fg7 4.d4 0-0 5.Ff4 d5 6.Vb3 dxc4 7.Vxc4 c6 8.e4 Hbd7

Sötét játszhatta volna a 8...b5! 9.Vb3 Va5 10.Fd3 Fe6 11.Vd1 c5!? folytatást is. 

9.Bd1 Hb6 10.Vc5 Fg4 11.Fg5?

Fontos tempót veszít, elhanyagolja a fejlődést, a könnyelmű futólépésre taktikai csapások sorozata következett.

                       

 

11...Ha4!! 12.Va3

Az áldozatul kínált huszár leütése gyors összeomláshoz vezetett volna. 12.Hxa4 Hxe4 13.Vc1 (13.Vxe7 Va5+ 14.b4 Vxa4 15.Vxe4 Bfe8 16.Fe7 Fxf3 17.gxf3 Ff8) 13...Va5+ 14.Hc3 Fxf3 15.gxf3 Hxg5 után.

12...Hxc3 13.bxc3 Hxe4! 14.Fxe7 Vb6

Világos hibája óta mindössze négy lépés történt, de nagy fordulatnak vagyunk szemtanúi,  a sötét tisztek ideális támadó pozíciókat foglaltak el.

15.Fc4

Középen rekedt király mellett nem lehet minőséget nyerni, 15.Fxf8 Fxf8 16.Vb3 Hxc3! mutat rá a világos hadállás  gyengeségére. 

15...Hxc3! 16.Fc5

Nincs jobb, 16.Vxc3 Bfe8 17.Fxf7+ Kxf7 18.Hg5+ Kxe7 19.0-0 Fxd1 20.Bxd1 Vb5 után is nagy sötét  fölénye.

16...Bfe8+ 17.Kf1

 

17...Fe6!!

Gyönyörű taktikai csapás, hiba lett volna 17...Hb5?, mert világos nyerne 18.Fxf7+! Kxf7 (18...Kh8 19.Fxb6 Hxa3 20.Fxe8) 19.Vb3+ Fe6 20.Hg5+-kal.

18.Fxb6

Más lépés se mentette volna meg világost, 18.Fxe6-ra 18…Vb5+ 19.Kg1 He2+ 20.Kf1 Hg3+ 21.Kg1 Vf1+! 22.Bxf1 He2 fojtott matt jönne. 18.Vxc3 Vxc5! 19.dxc5 Fxc3 20.Fxe6 Bxe6; illetve 18.Fd3 Hb5 hozná sötétet döntő előnybe.

18...Fxc4+ 19.Kg1 He2+ 20.Kf1 Hxd4+ 21.Kg1 He2+ 22.Kf1 Hc3+ 23.Kg1 axb6 24.Vb4 Ba4! 25.Vxb6 Hxd1

A nyolclépéses kombináció döntő anyagi előnnyel zárult,  a parti befejezése már nem igényel kommentárt.

26.h3 Bxa2 27.Kh2 Hxf2 28.Be1 Bxe1 29.Vd8+ Ff8 30.Hxe1 Fd5 31.Hf3 He4 32.Vb8 b5 33.h4 h5 34.He5 Kg7 35.Kg1 Fc5+ 36.Kf1 Hg3+ 37.Ke1 Fb4+ 38.Kd1 Fb3+ 39.Kc1 He2+ 40.Kb1 Hc3+ 41.Kc1 Bc2 matt!

 

A jugoszláv Szvetozar Gligoric hazai pályán sem tudott azonban ellenállni a 16 éves zseninek

Fischer,R - Gligoric,S
Szicíliai védelem [B57]

Világbajnok-jelöltek versenye Bled-Zágráb-Belgrád,1959

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 d6 6.Fc4 Fd7 7.Fb3 g6 8.f3 Ha5 9.Fg5 Fg7 10.Vd2 h6

Kényszer, 10...0-0-ra 11.Fh6 jönne és a h4-h5 akció.

11.Fe3 Bc8 12.0-0-0 Hc4 13.Ve2!?

Érdekes elgondolás, de 13.Fxc4 Bxc4 14.g4 is jó volt.

13...Hxe3 14.Vxe3 0-0

A jugoszláv nagymester jobban játszhatott volna 14...Va5 15.f4 0-0 16.h3 e6-tal.

15.g4 Va5 16.h4 e6 17.Hde2! Bc6 18.g5 hxg5 19.hxg5 Hh5 20.f4 Bfc8 21.Kb1 Vb6 22.Vf3 Bc5 23.Vd3!

Nincs ok a sietségre, 23.f5-re 23…exf5 24.Bxh5 (24.Hd5 Vd8 25.exf5 Fxf5 26.Bxh5? Bxc2!) 24...gxh5 25.Hf4 Bxc3 26.bxc3 Bxc3 27.Vxh5 Bxb3+ 28.cxb3 Ve3 jönne ellenjátékkal.

23...Fxc3

Világos támadása átüt egyéb lépésekre is. 23...B5c6 24.f5! exf5 25.Bxh5! gxh5 26.exf5; 23...B8c6 24.Ha4; 23...Ff8 24.f5! exf5 25.Hd5 Vd8 26.Bxh5! gxh5  27.Hf6+ Kg7 28.Vh3 nyer.

24.Hxc3 Hxf4 25.Vf3 Hh5

 

26.Bxh5! gxh5 27.Vxh5 Fe8

Tetszetős a nyerés 27...Kf8-ra 28.Vh8+ Ke7 29.Vf6+ Ke8 30.Bh1 Fb5 31.Fxe6! fxe6 32.Vxe6+ Kd8 33.Bh8+ Kc7 34.Bxc8 matt.

28.Vh6! Bxc3 29.bxc3 Bxc3 30.g6! fxg6 31.Bh1 Vd4 32.Vh7+  és sötét feladta

Négy vezér a sakktáblán

Fischer,R - Petroszjan,T

Caro-Kann védelem [B11]

Világbajnok-jelöltek versenye Bled-Zágráb-Belgrád, 1959

1.e4 c6 2.Hc3 d5 3.Hf3

A 16 éves amerikai nagymesternek a világbajnok-jelöltek versenyén nem volt igazán hatásos fegyvere a Caro-Kann védelem ellen.

3…Fg4 4.h3 Fxf3 5.Vxf3 Hf6 6.d3 e6 7.g3 Fb4 8.Fd2 d4 9.Hb1 Fxd2+ 10.Hxd2 e5 11.Fg2 c5 12.0-0 Hc6 13.Ve2 Ve7 14.f4 0-0-0 15.a3 He8

Elemzésben 15...Hd7 16.b4 f6 17.Hc4 b5]-öt javasolták.

16.b4 cxb4

Jobb volt 16...f6 17.b5 Ha5 18.Hb3 Hxb3 19.cxb3 Kb8 20.a4 folytatás egyenlő esélyekkel.

17.Hc4?

Erre a lépésre Petroszjan konszolidálhatta állását. 17.fxe5! minden változatban biztosította volna világos előnyét. Pl.: 17…Vxe5-re 18.Bxf7 Vxg3 19.e5! Ve3+ 20.Vxe3 dxe3 21.Hc4,  vagy 17...bxa3-ra 18.Hc4 Bf8 19.Bxa3 b5 20.Vg4+!, 17...Hxe5-re 18.axb4 Kb8 19.Hf3 f6 20.Vf2! Hxf3+ 21.Vxf3 Hd6 22.Ba5 a6 23.Vf4 Bhe8 24.Bd5, 17...Kb8-ra 18.axb4 Hxb4 19.Hc4 Hc6 20.Vf3 Bf8 21.e6! Vxe6 22.e5! a megoldás.

17...f6! 18.fxe5 fxe5 19.axb4 Hc7 20.Ha5 Hb5!

Önveszélyes a gyalograblás 20...Hxb4-gyel 21.Bfb1 Hca6 22.Vd2 b6 23.Hc4 miatt.

21.Hxc6 bxc6 22.Bf2 g6 23.h4 Kb7 24.h5 Vxb4 25.Bf7+ Kb6 26.Vf2! a5 27.c4 Hc3

Jobb volt 27...Hd6.

28.Bf1?

Fischer nem tudott élni a felkínált eséllyel. 28.Vf6!-tal nehéz feladat elé állította volna rutinos ellenfelét. Sötét négy változat közül válaszhatott volna: 28… Bdf8 29.Vxe5 Bxf7 30.Vxh8 Vc5 31.e5 világos előnyével, 28...Bhf8 29.Bf1! Bxf7 30.Vxd8+! Bc7 31.Bf7 nyeréssel; 28...Vc5 29.Vg7! Ka6 30.Ba7+! Vxa7 31.Bxa5+ Kxa5 32.Vxa7+ Kb4 33.Vb6+ Ka3 34.c5 döntő fenyegetésekkel, 28...Vd6-ra 29.Vg7 Bdg8? 30.Bb7+ Kc5 31.Bxa5+ nyerne.

28...a4 29.Vf6 Vc5

Tetszetős változat 29...Vd6! 30.Vg7 Bdg8! 31.Bb7+ Kc5 32.Vf7 Bf8 33.Vg7 Bhg8 34.Vxh7? Bh8 35.Vxg6 Vxg6 36.hxg6 He2 matt. 

30.Bxh7! Bdf8! 31.Vxg6 Bxf1+

Azonnal remihez vezetett 31...Bxh7! 32.Vxh7 a3! 33.Vg7 He2+ 34.Kh2 Bxf1 35.Fxf1 a2 36.Vg8 a1V 37.Vb8+ folytatás.

32.Fxf1 Bxh7 33.Vxh7 a3 34.h6 a2 35.Vg8 a1V 36.h7 Vd6?

Újabb pontatlanság, 36...He2+! 37.Kf2 Hxg3! 38.Vb8+ ismét döntetlen.

 37.h8V

Négy vezér a táblán, igazán festői a kép.

 

37...Va7 38.g4 Kc5! 39.Vf8?

Jobb volt 39.Vh2! Vf6 (39...Va1 40.Vg7; 39...Va2? 40.Vxa2 Hxa2 41.Va8!+-; 39...Vae7 40.Va8; 39...Vde7 40.g5 Hd1 41.Vh6) 40.g5 folytatás.

39...Vae7!

Petroszjan jól védekezett, a gyengébb 39...Vxf8-ra 40.Vxf8+ Kb6 41.Vb4+ Ka6 42.Va3+ Kb7 43.Vxa7+ Kxa7 44.g5 nyert volna.

40.Va8 Kb4! 41.Vh2 Kb3!

Ebben a nagyon bonyolult állásban kellett világosnak leadnia a függőlépését.

 

 

42.Va1

Sokan azt gondolták, hogy 42.c5 Vxc5 (42...Vg6 43.Fe2! Vgg5 44.Fd1+!)  43.Vg8+ Ka3 44.Vc2 Vb4 45.Va8+ Va4 (45...Ha4? 46.Vc1+ Ka2 47.Vg8+ Vb3 48.Vc2+) 46.Vcxa4+ Hxa4 47.Vxc6 nyert volna, Fischer azonban 47… Hc3!-at is látta.

42...Va3 43.Vxa3+ Kxa3 44.Vh6 Vf7! 45.Kg2 Kb3 46.Vd2 Vh7! 47.Kg3 Vxe4! 48.Vf2!?

Fischer a kellemetlen taktikai csapásra is megőrizte higgadtságát, 48.dxe4? Hxe4+ 49.Kh4 Hxd2 50.g5 Hxf1 51.g6 d3 sötétetnek nyer; 48.Vd1+? Hxd1 49.dxe4 He3 50.Fe2 Hxc4 51.g5 Hd6 52.g6 He8 is veszít; 48.Vxc3+? dxc3 49.dxe4 c2 is reménytelen.

48...Vh1! és váratlan fordulattal a szovjet nagymester előnyösebb állásban, a nehéz csatától kifáradva után elfogadta a döntetlenajánlatot. 49.g5 e4! 50.g6 e3 51.Vf3 Vh6 52.Vg4 Vf8 53.Vf4 Ve8 folytatásban nyerhetett volna.

 

Vezéráldozattal győzte le a "Rigai Varázslót"

Fscher - Tal

Szicíliai védelem [B47]

Zónaközi döntő Bled,1961

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 e6 5.Hc3 Vc7 6.g3 Hf6?

Komoly hiba 6...a6 7.Fg2 Hf6 8.0-0  a főváltozat.

7.Hdb5! Vb8

Nem jobb 7...Va5 sem, 8.Fd2 Vd8 9.Ff4 e5 10.Fg5-tel világos fölényesen áll.

8.Ff4 He5 9.Fe2! Fc5

Sötét minden változatban hátrányban, 9...a6 10.Vd4 d6 11.Bd1 axb5 12.Fxe5; 9...d6 10.Vd4 Hc6 11.Hxd6+ Kd7 12.Fb5 Fxd6 13.0-0-0; 9...Hg8 10.Vd4 f6 11.0-0-0 a6 12.Hd6+ Fxd6 13.Vxd6 Vxd6 14.Bxd6 sem szívderítő.

10.Fxe5! Vxe5 11.f4 Vb8 12.e5 a6 13.exf6 axb5 14.fxg7 Bg8 15.He4 Fe7 16.Vd4 Ba4 17.Hf6+ Fxf6 18.Vxf6 Vc7 19.0-0-0 Bxa2 20.Kb1 Ba6 21.Fxb5 Bb6 22.Fd3 e5

 

23.fxe5!

A nagy taktikus Tal ellen Fischer szép vezéráldozatot hozott.

23...Bxf6 24.exf6 Vc5 25.Fxh7 Vg5 26.Fxg8 Vxf6 27.Bhf1 Vxg7 28.Fxf7+ Kd8 29.Fe6 Vh6 30.Fxd7 Fxd7 31.Bf7 Vxh2

A két bástya jóval erősebb a vezérnél, a 18 éves amerikai nagymester hibátlan technikával vezette győzelemig a játszmát.

32.Bdxd7+ Ke8 33.Bde7+ Kd8 34.Bd7+ Kc8 35.Bc7+ Kd8 36.Bfd7+ Ke8 37.Bd1 b5 38.Bb7 39.g4 Vh3

Szép motívummal nyer világos 39...Vxg4-re 40.Bh1 Vd4 41.Bh8+! Vxh8 42.Bb8+-kal.

40.g5 Vf3 41.Be1+ Kf8 42.Bxb5 Kg7 43.Bb6 Vg3 44.Bd1 Vc7 45.Bdd6 Vc8

A vezér szorongatott helyzetben, 45...Ve7-re 46.Bg6+ Kh7 47.Bh6+ Kg7 48.Bbg6+ Kf8 49.Bh8+ Kf7 50.Bh7+; 45...Vc5-re 46.Bb7+ Kg8 47.Bd8+ nyer.

46.b3 Kh7 47.Ba6 és sötét feladta, 47… Kg7-re 48.Ba7+ Kg8 49.Bdd7 nyerne.

 Keresz pattkombinációval menekült meg

 

Keresz,P - Fischer,R

Világbajnok-jelöltek versenye, Curacao, 1962
 

 

A függőjátszma folytatása előtt Keresz döntetlent ajánlott, amit Fischer elutasított.

41...Vf5 42.Ve3 g5 43.Kg2 Bg4+ 44.Kf2 Bf4 45.Kg2 Vc2+ 46.Kh1 Vb1+ 47.Kh2 Va2+ 48.Kh3 Vf7 49.Kh2 Vf6 50.Kg2 Kg7 51.Kg3 h4+ 52.Kg2 Bg4+  53.Kh1 Bg3 54.Ve4 g4 55.Hh2 Vg5 56.Hf1?

A második időkontroll utolsó lépése nagy hiba. 56.Ve5+! Vxe5 57.dxe5 Bxa3 58.Hxg4 remi lett volna.

56...Bh3+?

Fischer viszonozta a szívességet. 56...Bxa3! 57.d5 g3 58.d6 (58.Fd7 Ba1 59.Kg2 Ba2+ 60.Kg1 Vf6 61.Ff5 Bf2) 58...Ba1 59.Ve7+ Vxe7 60.dxe7 h3! 61.e8H+ Kf8 folytatással nyerhetett volna.

57.Kg1 Bxa3 58.d5 g3 59.Fd7! Ba1 60.Ff5! Vf6 61.Vf4 Be1 62.d6 Be5 63.Vg4+!

Matthoz vezetett a 63.d7? Bxf5 64.Vxf5 Vxf5 65.d8V Vf2+ 66.Kh1 Vxf1 változat.

 63...Kf8 64.d7 Bd5 65.Kg2! Bxd7! 66.Fxd7! Vf2+ 67.Kh3 Vxf1+ 68.Kxh4 g2 69.Vb4+ Kf7! 70.Vb3+ Kg7 71.Vg3+ Kh7!

 

72.Ve5!!

Keresz megtalálta az egyetlen védelmet, 72.Ff5+ Vxf5 73.Vxg2 Vf4+! 74.Vg4 Vxg4+ 75.Kxg4 Kg6! Változatban sötét nyer.

72...Vh1+

A 72.Ve5 poénja a 72...Vf2+ 73.Kh3 g1V 74.Ff5+ Kh6 (74...Vxf5+ 75.Vxf5+ Vg6 76.Vxg6+ Kxg6 77.Kg4)  75.Vf6+ Kh5 76.Fg6+! Vxg6 77.Vg5+!! Kxg5  változatban derül ki.

73.Fh3 Vxh3+

Hasonló a motívum 73...g1V-re 74.Vh5+ Kg7 75.Vg6+!-kal.

74.Kxh3 g1V 75.Ve7+ Kh8 76.Vf8+ Kh7 77.Vf7+ és döntetlen. Remi a gyalogvégjáték 77… Vg7 78.Vxg7+! Kxg7 79.Kg3! Kf6 80.Kf4 Ke6 81.Ke4 Kd6 82.Kd4 Kc7 83.Kd5 Kb7 84.Kc4 Kc7 85.Kd5 Kd7 86.Ke5 után.

 

A világbajnoki döntő hatodik játszmája

Fischer,R (2785) - Szpasszkij,B (2660)

Vezércsel [D59]

Világbajnoki döntő Reykjavík, 1972 (6)

1.c4 e6 2.Hf3 d5 3.d4 Hf6 4.Hc3 Fe7 5.Fg5 0-0 6.e3 h6 7.Fh4 b6 8.cxd5 Hxd5 9.Fxe7 Vxe7 10.Hxd5 exd5 11.Bc1 Fe6 12.Va4 c5 13.Va3 Bc8 14.Fb5! a6 15.dxc5 bxc5 16.0-0 Ba7 17.Fe2 Hd7 18.Hd4! Vf8

Timman hibáztatja, és 18...Hf6 19.Hb3 Hd7 javasolja.

19.Hxe6! fxe6 20.e4! d4?

A sötét gyalogszerkezet gyengesége miatt 20...Hf6 21.exd5 exd5 22.Ff3; 20...c4 21.Vh3 Vf7 22.Fh5 Ve7 23.exd5 exd5 24.Bfe1 Vf6 25.Fg4 is világosra előnyös. 20…d4-re a világos akció feltartóztathatatlanul bontakozik ki.

21.f4 Ve7 22.e5 Bb8 23.Fc4 Kh8 24.Vh3 Hf8 25.b3 a5 26.f5! exf5 27.Bxf5 Hh7 28.Bcf1 Vd8 29.Vg3 Be7 30.h4 Bbb7 31.e6! Bbc7 32.Ve5 Ve8 33.a4 Vd8 34.B1f2 Ve8 35.B2f3 Vd8 36.Fd3 Ve8 37.Ve4 Hf6 38.Bxf6 gxf6 39.Bxf6 Kg8 40.Fc4 Kh8 41.Vf4 és sötét feladta. Ezzel a győzelemmel szerzett Fischer vezetést a mérkőzésen.

 Húsz év után ismét Szapsszkijjal csatázott

 Fischer,R (2785) - Szpasszkij,B (2560)

Spanyol megnyitás [C95]

Páros mérkőzés, Sveti Sztefan-Belgrád, 1992

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 d6 8.c3 0-0 9.h3 Hb8 10.d4 Hbd7 11.Hbd2 Fb7 12.Fc2 Be8 13.Hf1 Ff8 14.Hg3 g6 15.Fg5!? h6 16.Fd2 Fg7 17.a4!? c5 18.d5 c4 19.b4 Hh7?! 20.Fe3 h5 21.Vd2 Bf8 22.Ba3 Hdf6

Sötétnek a királyszárnyon kellene világos vezérszárnyi akcióját ellensúlyozni, de 22...h4 –re 23.Hf1 f5 folytatásra 24.exf5 gxf5 25.Hg5 Hxg5 26.Fxg5 Ff6 27.Fh6 Fg7 28.Fxg7 Kxg7 29.f4, vagy 24.Fg5 Ff6 (24...Hxg5 25.Vxg5 Vxg5 26.Hxg5) 25.Fh6 Fg7 26.Fxg7 Kxg7 27.exf5 gxf5 28.He3 f4 (28...Kg6 29.Hxf5 Bxf5 30.Fxf5+ Kxf5 31.Vc2+ Kf6 32.Vxh7) 29.Hf5+ is világost hozná előnybe.

23.Bea1 Vd7 24.B1a2 Bfc8 25.Vc1 Ff8 26.Va1 Ve8 27.Hf1! Fe7 28.H1d2 Kg7 29.Hb1! Hxe4!

Az egyetlen helyes döntés, 29...Hd7-re 30.axb5 axb5 31.Bxa8 Bxa8 32.Bxa8 Vxa8 33.Vxa8 Fxa8 34.Ha3 világosnak döntő fölényt adna.

30.Fxe4 f5

Számításba jött 30...Hf6!? lépés.

31.Fc2 Fxd5 32.axb5 axb5 33.Ba7! Kf6 34.Hbd2 Bxa7 35.Bxa7 Ba8 36.g4!

Mint a régi szép időkben, Fischer játékán egyáltalán nem látszott a húsz év kihagyás…

36…hxg4 37.hxg4 Bxa7 38.Vxa7 f4 39.Fxf4! exf4 40.Hh4! Ff7

Már nincs védelem, 40...Hf8-ra 41.Vd4+ Ke6 42.Hxg6 Hxg6 43.Ff5+ Kf7 44.Fxg6+ Kxg6 45.Vxd5 nyert volna.

41.Vd4+ Ke6

A király mattot kapna 41...Kg5-re 42.Vg7 Kxh4 43.Vh6+ Kxg4 44.f3+ Kg3 45.Vh2-vel.

42.Hf5! Ff8 43.Vxf4 Kd7 44.Hd4 Ve1+ 45.Kg2 Fd5+ 46.Fe4 Fxe4+ 47.Hxe4 Fe7 48.Hxb5 Hf8 49.Hbxd6 He6 50.Ve5 és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Nemzetközi Sakkszövetség és a világbajnoki ciklus lebonyolítására kiírt pályázat győztese, az AGON Londonban március 14. és április 1. között rendezi meg  a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnok-jelölti versenyt. A nagy érdeklődéssel várt viadalon a világranglista-vezető norvég Magnus Carlsen, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, az örmény Levon Aronjan, az azeri Tejmur Radzsabov, az orosz Alekszandr Griscsuk, az ukrán Vaszilij Ivancsuk, az orosz Peter Szvidler és az izraeli Borisz Gelfand játszik. Az 510 ezer eurós összdíjazású torna győztese lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A résztvevőket bemutató sorozatban harmadikként a világranglistán 10., 2764 Élő-pontos kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok-jelölti döntős,  Griscsuk pályafutásának legfontosabb állomásait idézzük fel. A már megtartott sorsoláson Griscsuk a 6-os rajtszámot kapta és Vaszilij Ivancsukkal játszik az első fordulóban.

Az esztendő egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenyének megnyitóját március 14-én rendezik meg, majd másnap indulnak a sakkórák az 510 ezer eurós összdíjazású viadalon, amelynek győztese világbajnoki kihívó lesz. A nyolc résztvevő különböző módon harcolta ki a részvételi jogot. Az izraeli Borisz Gelfand a tavalyi világbajnoki döntő veszteseként játszhat. A világranglistáról a norvég Magnus Carlsen, az örmény Levon Aronjan és az orosz Vlagyimir Kramnyik jogosult. A 2011-es Világkupáról az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Griscsuk, valamint az ukrán Vaszilij Ivancsuk szerzett jogot. Az Azeri Sakkszövetség egy pillanatig sem tagadta, hogy szponzorálja a viadalt, lehetővé téve, hogy legjobbjuk, a világranglistán negyedik Tejmur Radzsabov „szabadkártyával” ismét harcba szállhasson a kihívó jogáért.

 

A világbajnok-jelölti verseny résztvevői a sorsolási számok sorrendjében:

1.Levon Aronjan (örmény, 2809)

2. Borisz Gelfand (izraeli, 2740)

3. Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2757)

4. Peter Szvidler (orosz, 2747)

5. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2810)

6. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2764)

7. Tejmur Radzsabov (azeri, 2793)

8. Magnus Carlsen (norvég, 2872)

 

A teljes párosítás:

I.ford.

márc.15

VIII.ford.

márc. 24

Aronjan

-

Carlsen

Carlsen

-

Aronjan

Gelfand

-

Radzsabov

Radzsabov

-

Gelfand

Ivancsuk

-

Griscsuk

Griscsuk

-

Ivancsuk

Szvidler

-

Kramnyik

Kramnyik

-

Szvidler

II. ford.

márc.16

IX. ford.

márc. 25

Carlsen

-

Kramnyik

Kramnyik

-

Carlsen

Griscsuk

-

Szvidler

Szvidler

-

Griscsuk

Radzsabov

-

Ivancsuk

Ivancsuk

-

Radzsabov

Aronjan

-

Gelfand

Gelfand

-

Aronjan

III.ford.

márc. 17

X. ford.

márc. 27

Gelfand

-

Carlsen

Carlsen

-

Gelfand

Ivancsuk

-

Aronjan

Aronjan

-

Ivancsuk

Szvidler

-

Radzsabov

Radzsabov

-

Szvidler

Kramnyik

-

Griscsuk

Griscsuk

-

Kramnyik

IV. ford.

márc. 19

XI. ford.

márc. 28

Carlsen

-

Griscsuk

Griscsuk

-

Carlsen

Radzsabov

-

Kramnyik

Kramnik

-

Radzsabov

Aronjan

-

Szvidler

Szvidler

-

Aronjan

Gelfand

-

Ivancsuk

Ivancsuk

-

Gelfand

V. ford.

márc. 20

XII. ford.

márc. 29

Ivancsuk

-

Carlsen

Carlsen

-

Ivancsuk

Szvidler

-

Gelfand

Gelfand

-

Szvidler

Kramnyik

-

Aronjan

Aronjan

-

Kramnyik

Griscsuk

-

Radzsabov

Radzsabov

-

Griscsuk

VI. ford.

márc. 21

XIII. ford.

márc. 31

Szvidler

-

Carlsen

Radzsabov

-

Carlsen

Kramnyik

-

Ivancsuk

Griscsuk

-

Aronjan

Griscsuk

-

Gelfand

Kramnyik

-

Gelfand

Radzsabov

-

Aronjan

Szvidler

-

Ivancsuk

VII. ford.

márc. 23

XIV. ford.

ápr. 1

Carlsen

-

Radzsabov

Carlsen

-

Szvidler

Aronjan

-

Griscsuk

Ivancsuk

-

Kramnyik

Gelfand

-

Kramnyik

Gelfand

-

Griscsuk

Ivancsuk

-

Szvidler

Aronjan

-

Radzsabov

 

Griscsuk pályafutásának legfontosabb versenyei, sikerei

A kétszeres olimpiai bajnok, orosz szuperbajnok Alekszander Griscsuk 1983. október 31-én született Moszkvában. Vlagyimir Kramnyikhoz hasonlóan már 17 évesen aranyérmes a válogatottal. Isztambuli sikere után nagy meglepetésre 2000-ben Újdelhiben, a FIDE világbajnokságon az elődöntőig menetelt. Mindenki teljesen esélytelennek gondolta őt, ezért szekundáns nélkül vett részt a vb-n. Az elődöntőben  nagy csatában  a spanyol Alekszej Shirovtól szenvedett vereséget. 2001-ben már a linaresi szuperverseny résztvevője, - 1 –gyel végez. Moszkvában már a 32 között búcsúra kényszerült. 2002-ben a Corus-tornán második, Bledben ismét tagja a sakkolimpián győztes orosz válogatottnak. 2004-ben holtversenyben első lett a Karpov-versenyen. Tripoliban, a vb-n a legjobb nyolc között fatális hibákkal a későbbi győztes Rusztam Kaszimdzsanovtól szenvedett vereséget.

 

A calviai sakkolimpián az ezüstérmes válogatottban szerepelt. A szuperbajnokságon szép sikerként második Garri Kaszparov mögött. Egy évvel később világbajnoki aranyérmes a válogatottal. Hanti-Manszijszkban a Világkupán negyedik, s ezzel világbajnok-jelölt.  2006-ban világbajnoki címet szerzett a villám-sakkban. Elisztában a világbajnok-jelölti párosmérkőzésen az első körben Vlagyimir Malahov ellen nyert, majd szintén honfitársát, Szergej Rublevszkijt a rájátszásban győzte le. A mexikói vb-n számos jó állást rontott el, a legfiatalabb résztvevő érdekes, színes sakkjába sok hiba csúszott. Előszeretettel játszott csapatbajnokságokon, a spanyol, a francia mellett az orosz viadalokon is megmérettette magát. Torino után Drezdában is érem nélkül maradt az orosz válogatottal. Elisztában, a GP-versenyen hármas holtversenyben első, Linaresben Vaszilij Ivancsukkal együtt végzett az élen. A nalcsiki GP-n negyedik, a Grand Slam-döntőn Szergej Karjakinnal osztotta a második helyet. A Világkupán a nyolcaddöntőben honfitársától, Dmitrij Jakovenkotól rájátszásban a villámpartikban kapott ki. Nem sokáig búslakodott, az orosz szuperbajnokságot veretlenül nyerte meg Peter Szvidler előtt.

Bursában, a csapat-vb-n ismét aranyérmes a válogatottal. Linaresben második, de nyugodtan mondhatjuk, hogy tornagyőzelmi lehetőséget puskázott el. Az Amber-tornán „vakon” remekelt, rapidban azonban botladozott. A sakkolimpián kilenc partijából 6 pontot szerzett, emlékezetes vereséget szenvedett Lékó Pétertől, ami válogatottunk bravúros 2,5-1,5-ös győzelmét jelentette. Griscsuk második olimpiai ezüstérmét szerezte meg. A Tal-emlékversenyen + 1-gyel zárt, tőle szokatlan módon nyolc játszmája is döntetlennel végződött. Eredeti stílusa sokszor párosul időzavarral, és akkor korántsem hibátlan a játéka. Rapszodikus teljesítményének ékes bizonyítéka a szinte listáról-listára kilengéseket mutató Élő-pontszáma. 2010 novemberben 2771-gyel a világranglistán a hatodik, a világbajnok-jelölti párharcok előtt 2747-tel a 12. helyezett volt. Griscsuk a norvég Magnus Carlsen visszalépésének köszönhette meghívását és élni tudott a lehetőséggel.

Kazanyban Griscsuk a jóval esélyesebbnek tartott örmény Levon Aronjan és honfitársa, Vlagyimir Kramnyikkal szemben is jobban bírta a feszültséget, már Houdinihez hasonlították. A 28 éves nagymester nehéz, olykor reménytelennek tűnő állásokat mentett meg. A legnagyobb esélyesnek tartott örmény Levon Aronjan kiverése után honfitársa, az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik sem tudta megtörni Griscsuk ellenállását.

Rájátszásban igazi gigászi csatában jutott tovább, a világranglistán harmadik Aronjan alighanem meccslabdát hibázott, majd a negyedik játszmában Griscsuk időelőnyét is kihasználva gúzsba kötötte sötét haderejét, majd a király elleni akció továbbjutását jelentette.

Kramnyik sajnálhatta, hogy a párharcuk harmadik partijában az óriási esélyt elszalasztotta, majd az  orosz exvilágbajnok a harmadik rapidpartiban is nagy lehetőséget hagyott ki, majd a villámpartikban 8 évvel fiatalabb riválisa jobban bírta a feszültséget.

Az izraeli Borisz Gelfand elleni hatjátszmás döntő játszmáinak színvonala elég sok kritikát kapott, a két rövid, küzdelem nélküli remi miatt háborgott a sakkvilág. A második és az ötödik partiban Griscsuk esélyes álláshoz jutott, de Gelfand jó védekezése meghiúsította nyerési kísérleteit. Már arra gondoltunk, hogy rájátszás dönti el csatájukat, amikor Gelfand megvillant, Griscsuk pedig a nagy tét súlyát nem tudta elviselni.

Az orosz szuperbajnokságon holtversenyben harmadik volt, majd következett a Világkupa Hanti-Manszijszkban. A döntőt barátjával, elemzőtársával Peter Szvidlerrel már világbajnok-jelöltekként vívták. A négyjátszmás döntő első partijában a világossal játszó Griscsuk súlyos időzavarban egyenlő esélyű állást vesztett el hibák sorozatával. A következő három partiban döntetlen született, Szvidler 2,5-1,5-ös győzelemmel megnyerte a Világkupát.

Az Európa-bajnokságon nagy meglepetésre csak ötödik lett az orosz válogatott, nem Griscsukon rajta múlott a siker, 8 partiból 5,5 pontot gyűjtött. Tavaly a Tal-emlékversenyen ötvenszázalékos eredményt ért el. Asztanában villám-világbajnokságot nyert. Az orosz szuperbajnokságon ötven százalékkal csak hetedikként végzett. Isztambulban a válogatott második táblása volt, végigjátszotta a sakkolimpiát, 11-ből 7 pontot szerzett, de két nagyon fontos játszmát vesztett, az amerikai Gata Kamsky és az örmény Szergej Movszeszjan is legyőzte őt, ezüstérmes a csapattal. A Klubcsapatok Európa-kupáján a nagy hajrával győztes azeri SOCAR csapatának tagja volt. A londoni GP-viadalon jó formában sakkozott, végül negyedik lett, partijaiban több volt az elért pontszámnál. Griscsuk nős, felesége, Natalija Zsukova, az ukrán olimpiai válogatott tagja, torinói aranyérmes, kislányuk hétéves.

 

Riválisai elleni mérlege a klasszikus gondolkodási idejű partikban

A világranglista-vezető Magnus Carlsennel Londonig hétszer csatázott, hatszor remiztek, a 2009-es linaresi tornán a norvég zseni győzött.

Meglepő, hogy Vlagyimir Kramnyikkal csak 12 játszmában mérhette össze erejét, egyszer kikapott, 11-szer remi lett csatározásuk vége.

Az örmény Levon Aronjannal negatív a mérlege, a 22 játszmából hatot elvesztett, kétszer nyert.

Az azeri Tejmur Radzsabovval mindössze kilencszer küzdött meg, hétszer megosztoztak a ponton, Szása kétszer győzött.

Az ukrán Vaszilij Ivancsukkal 13 partit vívott, 11 döntetlen mellett kétszer kikapott 14 évvel idősebb riválisától.

Honfitársával, Peter Szvidlerrel szemben nagyon rossz a mérlege, 2001-ben Bielben vereséggel kezdett, s még hatszor kényszerült feladásra, csak egyszer tudta megadásra kényszeríteni barátját, 16-szor remiztek.

A viadal doyenjével, az izraeli Borisz Gelfanddal 2001-ben a bieli versenyen mérkőzött meg először, remivel indítottak, azóta még 16 játszmájuk végződött pontosztozkodással, 5-5-re állnak a nyerések tekintetében.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Vidit legyőzte Abduszattorovot, az utolsó forduló előtt ötös holtverseny az élen
2024. 01. 28.

Abduszattorov lépéselőnyben, a 11. forduló után félpontos előnnyel vezet
2024. 01. 27.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog