Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lékó Péter a Világkupára készül Li Chao elleni hatjátszmás páros mérkőzésével

Címkék: Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Sakkszövetség augusztus 14 és 20. között rendezi meg Lékó Péter és a kínai Li Chao hatjátszmás páros mérkőzését. A világranglista 14. helyezettje elleni mérkőzés első számú nagymesterünk felkészülését szolgálja a bakui Világkupára. Szeged immár hetedszer házigazdája jelentős sakkversenynek, a sorozat 2004-ben Magyarország-Lengyelország női válogatottak összecsapásával kezdődött meg. Egy évvel később a női bajnokság  küzdelmeire került sor. 2006-ban „III. Szeged Kupa” címmel a Nemzetközi Női Nyílt Magyar Sakkbajnokságot rendezték meg,  2007-ben a nagy hagyományokkal bíró Mitropa Kupát. 2009-ben és 2010-ben a férfiak bajnoki küzdelmeit követhettük nyomon a „napfény városában”.

Szegeden szeretik a sakkjátékot, és tisztelik hagyományait. Aki a sakk élményét a szegediekkel valójában megszerettette, Maróczy Géza nemzetközi sakknagymester volt. A világhírű nagymester 1870-ben Szegeden született, és az 1927. évi londoni sakkolimpián szövetségi kapitánya voplt az olimpiai aranyérmet nyert magyar együttesnek, és az 1936-os berlini olimpián veretlenül győztes magyar csapatnak. Maróczy Géza sikerei, életműve kiváló alapot nyújtanak ahhoz, hogy szegedi fiatalok ezrei rajongjanak e sportág iránt, és a város egyesületeiben rendszeresen tanulják fortélyait. Lékó versenyeit mindig óriási érdeklődés kíséri. Amikor 2004. októberében a Lékó-Kramnyik világbajnoki döntő zajlott a svájci Brissagóban, Szeged valóságos sakklázban égett, és közel tízezer támogató, bátorító levelet küldtek el a szegediek Péternek. Lékó Pétert 2005-ben Szeged Díszpolgárává választották.

A sakk az informatika gyors fejlődésével egyre inkább internetes sportággá fejlődött, sakkrajongók százezrei, milliói követik érdeklődéssel a szupernagymesterek legjobbjainak küzdelmeit. Érdeklődéssel várjuk a Lékó-Li Chao párharcot, amely augusztus 13-án közös sajtótájékoztatóval és a sorsolással kezdődik. A játéknapokon (augusztus 14-16 és 18-20) az IH Rendezvényközpontban (Felső Tisza-part 2) a játszmákat 15 órakor kezdik, és a partik befejezése után a nagymesterek értékelik a küzdelmeket. A játszmákat az interneten Balogh Csaba olimpiai ezüstérmes nemzetközi nagymester kommentálja majd, a páros mérkőzésen e sorok írója, nemzetközi versenybíró bíráskodik. A játszmákban a küzdő felek az első negyven lépésre 90-90 perc gondolkodási idővel rendelkeznek, majd fél-fél órával a játszma befejezéséig, lépésenként még 30-30 másodperc ún.bonusz idővel gazdálkodnak. A párharc honlapja: http://leko2015.chess.hu

 

Lékó Péter és Li Chao korábban csak egyszer mérte össze erejét, 2012-ben Malmőben a 20. Sigeman & Co tornán nagymesterünk sötéttel játszva nyert.

Lékó Péter pályafutása

Lékó Péter 1979. szeptember 8-án született Szabadkán, egyéves kora óta él Szegeden, ahol a Közgyűlés 2005-ben választotta meg a város díszpolgárának. Hétéves kora óta sakkozik, 1994-ben az amerikai Robert Fischer rekordját is megdöntve lett nemzetközi nagymester, korcsoportos világbajnok. Az 1994-es moszkvai sakkolimpián mutatkozott be először a magyar válogatottban. A nagy tornák állandó meghívott résztvevőjeként a ranglistán fokozatosan lépkedett előre. 1997-ben Tilburgban, Madridban harmadik, 1998-ban Tilburgban második, 1999-ben Dortmundban Vlagyimir Kramnyik, Viswanathan Anand, Michael Adams, Anatolij Karpov előtt győzött.  A 14 év után világversenyen ismét érmet szerző magyar válogatott éltáblása, Bakuban az Európa-bajnoki ezüstérmes csapatunk vezérevezőse.

Remekül kezdte a következő évet, Budapesten a WFG szponzorálta hatjátszmás páros mérkőzésen 4,5-1,5 arányban legyőzte a FIDE Las Vegas-i világbajnokságának győztesét,  az orosz Alekszandr Halifmant. 2001 januárjában Kramnyikkal 12 játszmás rapid meccset játszott, az orosz világbajnoktól nagy küzdelemben 7-5-re kapott ki. Péter edzéseinek irányítását Arshak Petroszjan vette át, és ezzel nagymesterünk pályafutásában új korszak kezdődött meg. Dortmundban megnyerte a világbajnok-jelöltek tornáját, és ezzel Kramnyik kihívója lett. A bledi sakkolimpián ezüstérmet szerzett válogatottunk veretlen éltáblása.

Lékó nagyszerű linaresi tornagyőzelemmel kezdte a 2003-as esztendőt, gyengébb folytatás után 2004 januárjától már ismét szárnyalt. Veretlenül végzett Anand mögött – Adams társaságában - második helyen Wijk aan Zee-ben. Sokáig vezetett a linaresi szuperversenyen, végül Garri Kaszparovval holtversenyben lett második. Moszkvában, a Petroszjan-emlékversenyen az örmény válogatott vendégjátékosaként a legjobb egyéni eredményt érte el. Brissagóban, a Kramnyik elleni világbajnoki döntőn „túlélte” a negatív kezdést. Az első játszma elvesztése után kiegyenlített az ötödik partiban, majd a nyolcadik játszmában aratott csodálatos győzelmével egészen a 14. játszmáig vezetett, és fél pont hiányzott a világbajnoki cím elhódításához. A rutinos ellenfél végül fordított, drámai küzdelemben megnyerte a partit, és Vlagyimir Kramnyik a 7-7-tel megvédte a világbajnoki címét. Lékó Péter 2005 januárban veretlenül lett tornagyőztes Wijk aan Zee-ben.

Emlékezetes hajrával egyenlített ki az Adams elleni miskolci rapid párosmérkőzésen.  Kellemetlen meglepetésre a San Luis-i világbajnokságon be kellett érnie az ötödik hellyel. A hagyományos linaresi szuperverseny mexikói első félideje után veretlenül, félpontos előnnyel vezetett, Linaresben utolsó két partijának elvesztése miatt csak a negyedik helyen végzett. A dortmundi tornán  ismét biztosnak tűnő első helyet engedett ki a kezéből, az utolsó fordulóban éppen Kramnyiktól szenvedett vereséget. A Miskolci Nemzeti Színházban, a sakkozás új szentélyében Lékó Péter a sakktörténelem 12. világelsőjével, Anatolij Karpov vívott rapid párosmérkőzést. Nagymesterünk a harmadik játszma megnyerésével 4,5-3,5 arányú győzelmet aratott, a többi parti harcos remivel zárult.

Lékó Péter remek tornagyőzelemmel zárta az esztendőt. A Moszkvai Központi Sakk-klubban a sakkozás legendás világbajnoka, Mihail Tal emlékére rendezett tízfős, 20-as kategóriájú szuperversenyen nagymesterünk hármas holtverseny után vehette át a győztesnek járó serleget.

Nagymesterünk jól kezdte a 2007-es évet. Odesszában, a 16 résztvevős, kieséses rendszerű rapid Világkupán a döntőben az ukrán Vaszilij Ivancsuk elleni nyeréssel hódította el az első helyet. Miskolcon az orosz világbajnokkal, Vlagyimir Kramnyikkal vívta következő meccsét. A Nemzeti Színházban óriási érdeklődés kísérte a párharcot, a megnyitáselméleti szempontból is nagyon érdekes játszmákat. Az egyenlő erők küzdelmét Kramnyik 4,5-3,5-re megnyerte.

Lékó Péter remekelt az elisztai világbajnok-jelölti páros mérkőzéseken. A török Mihail Gurevics, majd  az orosz Jevgenyij Barejev legyőzésével  továbbjutott, játszhatott a nyolcfős világbajnoki döntőn. Dortmundban a hagyományos Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyen holtversenyben másodikként zárta szereplését.

A Mexikóvárosban megrendezett vb-n nagymesterünk ötvenszázalékos teljesítménnyel lett negyedik. Munkácson Ivancsuk elleni rapid párharca 6-6-ra végződött. Moszkvában holtversenyben harmadikként végzett a II. Tal-emlékversenyen. A Corus 2008 szuperversenyen Ivancsukkal osztotta az ötödik helyet. A nizzai Amber-versenyen javuló formát mutatva összesítésben Kramnyik, Topalov és Carlsen társaságában lett második. Miskolcon negyedik párharcát a 17 esztendős norvég trónkövetelővel, Magnus Carlsennel vívta, több esélyt is kihagyva 5-3-ra kikapott. Jerevánban, a „Gigászok” rapidtornáján, a Karen Aszrjan-emlékversenyen ezüstérmes. Kedvenc városában, Dortmundban harmadszor hódította el a győztesnek járó trófeát. Kramnyik egyik szekundánsa volt Ananddal vívott bonni világbajnoki döntőn. A drezdai sakkolimpián remek egyéni eredményt ért el, a legjobb elsőtáblásnak járó díjat nyerte el.

A Lékó& sorozat fénypontjaként 2009-ben a regnáló világbajnok, Viswanathan Anand látogatott el Miskolcra. A párosmérkőzésen Anand sikerrel bizonyította, hogy méltán nevezzük a rapid sakkozás királyának is. Két győzelem és hat döntetlen mellett 5-3-ra megnyerte a párharcot. Péter a dortmundi viadalon holtversenyben lett második. Lékó Péter játszott a Grand Prix-sorozaton. A legjobb eredményt, holtversenyes második helyet Nalcsikban érte el, az összesítésben a hetedik helyen végzett.

A szeptemberi 39. sakkolimpia után hosszú hónapokra felhagyott a sakkozással. A visszatérést a 2011. júliusi, Ningbóban megrendezett csapat-világbajnokság jelentette, veretlenül 9-ből 5,5 pontot szerzett az első táblán. Ezután sokkoló volt, hogy a Világkupán az első fordulóban kiesett Sam Shankland elleni vereségével. Az esztendő a görögországi Halkidikiben megrendezett csapat Európa-bajnoksággal ért véget, válogatottunk a briliáns harmadik helyen végzett, Lékó 9-ből 5,5 pontot szerzett.

2012-ben Lékó második volt a Sigeman & Co versenyen fél ponttal Fabiano Caruana mögött. Dortmundban Kramnyik, Naiditsch és Ponomarjov társaságában osztotta a harmadik helyet, hajszálon múlt a nyerése a tornagyőztes Caruanával szemben.

Szeptembertől a világbajnoki ciklus megrendezésére jogot szerzett AGON jelöltjeként játszhatott a FIDE 2012-13-as Grand Prix-sorozatában. Lékó négy versenyének összesítéseként a 13. helyen végzett. 2013 januárjában a Tata Steel Chess szuperversenyen az erős ötödik helyen zárt 13-ból 7,5 ponttal. Júliusban Dortmundban holtversenyben harmadik lett Naiditsch társaságában. Augusztusban a FIDE Világkupáján a második fordulóban Julio Grandától kapott ki 1,5-0,5-re.

A Szellemi Sportok Világjátékán holtversenyben első a rapid tornán. 2014 áprilisában az orosz bajnokságot megnyerő Malahit csapatában 7-ből 5 pontot szerzett. Júliusban Dortmundban Georg Meirrel holtversenyben lett második, a 41. sakkolimpián Tromsőben azüstérmes válogatottunkban játszott.

 Nyolc olimpián vett részt a magyar válogatott csapatban, ahol a legjobb eredménye a 2002-es valamint a 2014-es sakkolimpián csapatban szerzett ezüstérem, valamint a 2008-as olimpián az első táblán elért 1. helyezése volt. Ezeken kívül a csapat még két alkalommal szerezte meg a 4. helyet és (2000-ben és 2010-ben). Csapat Európa-bajnokságon 1999-ben az ezüstérmet, 2011-ben a bronzérmet nyert a válogatottal.

Legelőkelőbb helyezéseként a FIDE ranglistáján 2003. áprilisában negyedik volt. A 2015. augusztus 1-től érvényes ranglistán 2014 Élő-ponttal a harmincharmadik.

Lékó Péter tornagyőzelmei:

1995 Koppenhága

1997 Havanna, Yopal

1999 Dortmund

2002 Dubai (rapid)

2002 Dortmund világbajnok-jelölti torna

2003 Linares

2005 Wijk aan Zee

2006 Moszkva

2007 Odessza (ACP Rapid Világkupa)

2008 Dortmund

Verőci Zsuzsa

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Fabiano Caruana a GCT SuperUnited Croatia rapidverseny győzteae, 3 pont az előnye 
2024. 07. 13.

Zágrábban ma kezdődik a Grand Chess Tour 2024 harmadik versenye, a SuperUnited Croatia
2024. 07. 10.

Fabiano Caruana a bukaresti Superbet Chess Classic győztese, rapid rájátszádban legyőzte ruválisait
2024. 07. 06.

Az új világranglistán Magnus Carlsen 30 pontos  előnnyel vezet Hikaru Nakamura előtt 
2024. 07. 02.

A bukaresti Superbet Chess Classsic viadalon Fabiano Caruana játszik címvédőként
2024. 06. 26.

Stavangerben Carlsen hatodszor győzött, két ponttal előzte meg Nakamurát, Ju Wenjun 3 pontos előnnyel nyert
2024. 06. 08.

A Norway Chess 2024 viadalok utolsó fordulója előtt Carlsen és Ju Wenjun is másfél pontos előnnyel vezet
2024. 06. 07.

Carlsen wlőnye egy pontra nőtt, Ju Wenjun ismlt az élen
2024. 06. 05.

Carlsen udőtúllépéssel vesztett, Nakamura hátránya fél pontra csökkent, Muzicsuk előnye fél pont
2024. 06. 04.

Ding Liren kétlépéses mattot nézett el Carlsen ellen, a norvég világelsp átvette a vezetést
2024. 06. 03.

Félidőben Nakamura egypontos előnnyel vezet Carlsen előtt, Vaishali előnye is egy pont, Muzicsuk a mésodik
2024. 06. 02.

A világranglisták éllovasai megőrizték vezető pozíciójukat
2024. 06. 01.

A Norway Chess 2024 Noway viadallokon a négy forduló után Nakamura és Vaishali vezet
2024. 05. 31.

A 18 éves Praggnanandhaa legyőzte Carlsent, átvette a vezetést, Caruana nyert Ding Liren ellen
2024. 05. 30.

Carlsen az Armageddon játszmában legyőzte a címvédő Nakamurát, Vaishali 3 pontos nyeréssel vezet
2024. 05. 29.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog