Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lékó: Nyitásban ma már nem lehet játszmát nyerni

Címkék: Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál

Szegeden augusztus 14-én kezdődik meg Lékó Péter és a kínai Li Chao hatjátszmás páros mérkőzése. Az önkormányzat és a Magyar Sakkszövetség közös rendezvénye első számú nagymesterünk felkészülését szolgálja a Bakuban szeptember 10-én kezdődő Világkupára. A szervezéssel, a rendezéssel kapcsolatos feladatokról tartott megbeszélés után Lékó Pétert a kínai sakkozás sikereiről, a Világkupáról, versenyprogramjáról kérdeztem.

- Miben látod a kínai sakkozás sikereinek titkát?

- Nagyon jó a szervezettség, a tehetség, a szorgalom és az alázat is adott. Ez a három tényező elengedhetetlen a sikerhez. Amit én korábban problémának láttam, és korábban ezért nem lehetett igazi nagy világklasszis sakkozójuk, hogy nem volt meg az a szakmai stáb, amely igazán hatásosan segíthette volna a nagy tehetség kibontakozását, hogy akár a világ legjobbja is lehessen. A sok jó játékos most sokat edz együtt, napi tíz órákat is készülnek együtt, az egyre jobb számítógépes programok segítségével kompenzálják azt, hogy nincs igazi világklasszis edzőjük. A közös munka mellett a sakkozókat szisztematikusan versenyeztetik.  Jó példa erre a 16 éves Wei Yi, akiről sokan csak most hallottak először, de én Motiljevtől tudom, hogy már a tizenegy éves fiú is nagy kihívást jelentett számára, s csak nagy küzdelemben tudta a győzelmet megszerezni. Szinte nincs nap, amikor ne látnánk kínai sakkozót versenyezni a világ bármely pontján, ez rengeteg költséggel jár, de az anyagi háttér adott, az eredmény pedig látszik. Amikor Wang Yue és Wang Hao betört az élvonalba, akkor mögöttük még nem állt ez a nagyon egységes fiatal gárda, ők ketten kiemelkedtek, most a fiatalok egymást segítve is tudnak kiemelkedő eredményeket elérni.

- Először női sakkozóik voltak fokozottan eredményesek, majd felzárkóztak a férfiak is. Érdekes, hogy 30 éves koruk körül már szinte veteránnak tekintik a versenyzőket, és fokozottan számítanak rájuk szekundánsként, edzőként.

- Amikor Ye Jiangchuan befejezte játékosi pályafutását, akkor a szövetségben sportszakmai igazgató lett. Ő tartja kezében a regionális kiválasztást is, ahogy én tudom, nagy rostán mennek át a tehetségnek tartottak, mire bekerülhetnek a legjobbak a pekingi Sakkakadémiára, ahol már csak a sakkra összpontosítanak a gyerekek. Nagyon jól megtervezték a programot.

- A bakui Világkupán várhatunk egy nagy kínai áttörést, vagy a fokozott elvárás esetleg olyan terhet rak rájuk, amivel például női sakkozóik az idei világbajnokságon Szocsiban nem tudta megbirkózni?

- Sok kínai résztvevő lesz, de a Világkupa annyira kiszámíthatatlan, hogy sokkal inkább értékes, hogy a tavalyi sakkolimpiát és az idei csapat-világbajnokságot ilyen egységes válogatottal, egymásért ragyogóan küzdő játékosokkal megnyerték. Egy kieséses rendszerű lebonyolítású viadalon sokkal kevésbé számíthatóak ki a fejlemények. Ne feledjük, hogy egyénileg még nincsenek a legjobbak között, most Ding Liren betört az első tízbe, Wang Yue után ő a második kínai játékos, akinek ez sikerült. Még nagyon hosszú út áll előttük, hogy esetleg kínai sakkozó a világbajnoki címig eljuthasson.

- Erről álmodnak? Egyéni világbajnoki címről a férfiaknál is?

- Én úgy olvastam, hogy lépcsőzetesen akartak, akarnak előrejutni. Először a női világbajnoki cím, a női sakkozók aranyérmei a csapatversenyeken, a férfi válogatottak minél nagyobb sikerei, majd az egyéni világbajnoki cím. A nőknél könnyebb volt a kitűzött célok elérése, a férfiaknál óriási a konkurencia. Két világversenyen is diadalmaskodtak, de nagy kérdés, hogy a jövőben hasonló sikereket el tudnak-e érni, hiszen már rajtuk is óriási lesz a nyomás az elvárás miatt. Egyértelmű a véleményem, hogy az oroszok még mindig jobbak.

- Az orosz csapatok valamennyi világversenyen vezették a rajtlistát, válogathattak jobbnál jobb sakkozók közül.

- Ez így igaz, de a kínaiaknál fantasztikus a csapatszellem, együtt készülnek a sikerek elérésére, ez eredményességük egyik kulcsa. Az oroszoknál túl sok a nagyon jó játékos, a legjobbjaik kicsit korosabbak is lettek. Nehéz a kapitánynak döntenie, hogy ki miért kerüljön be a csapatba, s erre már nagyon sok energiát elveszítenek. Akit végül beválogatnak, fokozott teher alatt játszik, mert jól tudja, hogy még sokan pályáznak a helyére.

- Nem véletlenül faggattalak a kínai sakkozásról, hiszen Szegeden nyolc nap múlva kezdődik a kínai Li Chao elleni hatjátszmás páros mérkőzésed, amely elsősorban a Világkupára történő felkészülésedet szolgálja. Ismerjük Li Chao pályafutását, eredményeit, stílusát is feltérképezted. A korábbi Világkupákon nem igazán volt szerencséd, a vártnál gyengébben szerepeltél. Az azeri fővárosban mit vársz magadtól? Korábban a görcsös akarás akadályozta eredményességedet, vagy a mentális felkészülés nem sikerült?

- A kieséses Világkupára konkrétan nem lehet készülni. Az eredményből lehet levonni a következtetéseket. Olyan kis apróságokon múlik, a szerencsének is fokozott szerepe van. Én nagyon örülök annak, hogy létrejött ez a mérkőzés, mert a legfontosabb, hogy megint játékba lendüljek. A Világkupán nem a nyitásokon múlik majd a siker. Különböző ellenfelekkel kell megküzdeni, és a viszonylag szerényebb Élő-pontszámú sakkozó is nagyon veszélyes, hiszen más arcukat mutatják abban a két partiban, amelyre személy szerint készülhettek, mintha egy versenyen kerülnél össze velük. Az első egy-két forduló nagyon veszélyes. Az eddigi szerepléseim alkalmából még nem derült ki, hogy a KO. szisztéma fekszik-e nekem, vagy sem, mert eddig még nem találkoztam hozzám hasonló erősségű ellenféllel. Játszottam két rapid Világkupán, ahol csak a legjobbak játszottak, mindkétszer az élen végeztem, de ott is olyan hullámvasutak voltak, hogy akár ellenkező előjelű eredmények is születhettek volna a partikban. Egy kieséses rendszerű Vk-t nem lehet végigjátszani jó formában. Egy páros mérkőzés, egy körmérkőzéses rendszerű verseny jóval reálisabb képet ad az igazi erőviszonyokról.

- Annyi tanulságot azért leszűrhettél, hogy nem kell félni a rapid rájátszástól, nem biztos, hogy el kell dönteni a továbbjutást abban a két partiban. Meg kell érezni, hogy nem kockáztatok tovább.

- Az eddigi tornákon ezeket a pillanatokat nem éreztem meg. Amikor rapidban estem ki, azon bosszankodtam, hogy miért nem nyertem meg a meccset már a két partiban, amikor nem jutottam el a rapidig, akkor azon, hogy miért nem hagytam a döntést a rapidra. A legfontosabb feladat megőrizni a higgadtságot, eddig ez nekem nem sikerült. Bízom benne, hogy ez most Bakuban másképp lesz. Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy én 2001 és 2011 között nem játszottam a kieséses rendszerű vb-n, majd a Világkupán, így túl sok tapasztalatom sincs.

Számomra gond, hogy ritkán játszom 2600 Élő-pont körüli ellenfelekkel, nehezen érzem meg, hogy mire is képesek. Néha túlértékelem őket, egy ilyen Világkupán mindenki, de különösen a gyengébbek nagyon motiváltak, nincs vesztenivalójuk. Nagyon észnél kell lenni az elején pontosan a kényszerhelyzet miatt. Az erősebbek ellen sokszor könnyebb, ismered őket. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a 2600 Élő-pont körüli sakkozók nyáron sokat versenyeznek, céljuk, hogy minél jobban játékban legyenek, míg a magasabb célokat kitűző nagymesterek a felkészülésre helyezik a hangsúlyt, kevésbé vannak játékban, s ezért is születtek akkora meglepetések különösen a második fordulóban. A gyengébb sakkozók megnyitáselméleti felkészültsége a változatok terén mintegy tíz évvel ezelőtt észrevehetően hiányosabb volt, a számítógépes programok fejlődése az ő számukra nagy lehetőségeket kínált, hogy csökkentsék ezt a minőségi hátrányt. Nyitásban ma már nem lehet játszmát nyerni, még előnybe is nehéz kerülni, talán éppen a rapid rájátszásban jönne ki a játékerők közti különbség.

- Én is úgy érzem, hogy nem kell félni a rájátszástól azzal együtt, hogy kegyetlen a szisztéma, esetleg négy különböző időkontroll mellett kell megküzdened. Én versenyzőként ezt nem éltem át, de négy világbajnokság főbírójaként hihetetlen drámákat láttam már.

- Vannak olyan sakkozók, akik eleve a rájátszásra törekednek, rápihennek a feladatra, hogy eljussanak a snellig. Példaként említhetném az orosz Daniil Dubovot, aki a snellben bárkit megverhet. Láttam őt játszani Ponomarjovval, szinte nem is erőlködve győzte le, holott a klasszikus partiban biztosan az ukrán sakkozóra fogadnánk.

- Még nem végleges a rajtlista, a nevezettek a sorsolás elkészítése előtt akár vissza is léphetnek. A Világkupa első két helyezettje világbajnokjelölt lesz, ez a nagy tét a jelentős díjazás mellett.

- Carlsen és Anand biztosan nem játszik, de a többiek részvétele valószínűnek tűnik. Én biztos vagyok benne, hogy minden idők legerősebb Világkupája lesz.

- Hogyan alakul az őszi versenyprogramod, milyen tornák várnak rád?

- Október 9-től Berlinben játszom a rapid-és snell-világbajnokságon. Utána Szkopjéban a Klubcsapatok Európa-kupáján a Padova együttesében többek között Hikaru Nakamura, Szergej Karjakin, Maxime Vachier-Lagrave, Etienne Bacrot társaságában szerepelek majd. Egy olasznak mindig játszania kell, így a hatodik tábla lesz a gyenge pontunk. A SOCAR csapatában Veszelin Topalov, Fabiano Caruana, Anish Giri, Sahriyar Mamedgyarov, Tejmur Radzsabov, Wang Hao. Ne felejtkezzünk el a Novoszibirszkről Vlagyimir Kramnyikkal, Levon Aronjannal és Dmitrij Jakovenkóval az éltáblákon, és a többi orosz csapat. Az előzetes nevezések szerint a legerősebb mezőnyű viadal lesz. Novemberben Izlandon a csapat Európa-bajnokság, majd az idényt Moszkvában a tavaly is megrendezett csapatverseny zárja le.

- Azt kívánom, hogy jövő márciusban nagyon elfoglalt legyél…

- Már januárban és februárban is a felkészülés miatt. A világbajnok-jelölti versenynek még nincs házigazdája, annak a tornának a megrendezése nagy költséget jelent. Alighanem orosz, vagy azeri rendezés várható, vagy esetleg Aronjan miatt az örmények jelentkezése várható, s miként állnak hozzá a kínaiak…

- Az elkalandozás után térjünk vissza Li Chao elleni meccsedre.

- Nagyon szeretném, ha a páros mérkőzést fokozott érdeklődés kísérné. Az Ifjúsági Házban ingyen tekinthetők meg a küzdelmek. Az interneten is követhetőek lesznek a játszmák, Balogh Csaba lesz a mérkőzés kommentátora. A partik után együtt értékeljük majd a történéseket, ezáltal bepillantást nyerhetnek a sakkot szeretők, hogy mely állásban milyen gondolatok foglalkoztattak bennünket, milyen változatokat számoltunk. A nagy nemzetközi versenyeken már látott megoldást hazánkban először alkalmazzuk. Bízom a találkozó sikerében, és remélem, hogy a jövőben is lesznek hasonló rendezvények. Azt látom, hogy egyre több gyerek kezd el sakkozni, fokozódik az érdeklődés, a jövőben még több rendezvénnyel, versennyel lehetne tovább népszerűsíteni a sakkot. Nagy élményt jelent mindenkinek a személyes találkozás, élőben láthatja a legjobbakat. Jól emlékszem arra, hogy az 1987-es szabadkai zónaközi döntő mekkora lökést adott pályafutásomhoz, akkor kezdtem el sakkozni, testközelben találkozhattam a világsztárokkal. És megszületett az elhatározás, hogy én is ilyen tornán szeretnék játszani, ez óriási motivációt jelentett számomra!

Verőci Zsuzsa

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Fabiano Caruana a GCT SuperUnited Croatia rapidverseny győzteae, 3 pont az előnye 
2024. 07. 13.

Zágrábban ma kezdődik a Grand Chess Tour 2024 harmadik versenye, a SuperUnited Croatia
2024. 07. 10.

Fabiano Caruana a bukaresti Superbet Chess Classic győztese, rapid rájátszádban legyőzte ruválisait
2024. 07. 06.

Az új világranglistán Magnus Carlsen 30 pontos  előnnyel vezet Hikaru Nakamura előtt 
2024. 07. 02.

A bukaresti Superbet Chess Classsic viadalon Fabiano Caruana játszik címvédőként
2024. 06. 26.

Stavangerben Carlsen hatodszor győzött, két ponttal előzte meg Nakamurát, Ju Wenjun 3 pontos előnnyel nyert
2024. 06. 08.

A Norway Chess 2024 viadalok utolsó fordulója előtt Carlsen és Ju Wenjun is másfél pontos előnnyel vezet
2024. 06. 07.

Carlsen wlőnye egy pontra nőtt, Ju Wenjun ismlt az élen
2024. 06. 05.

Carlsen udőtúllépéssel vesztett, Nakamura hátránya fél pontra csökkent, Muzicsuk előnye fél pont
2024. 06. 04.

Ding Liren kétlépéses mattot nézett el Carlsen ellen, a norvég világelsp átvette a vezetést
2024. 06. 03.

Félidőben Nakamura egypontos előnnyel vezet Carlsen előtt, Vaishali előnye is egy pont, Muzicsuk a mésodik
2024. 06. 02.

A világranglisták éllovasai megőrizték vezető pozíciójukat
2024. 06. 01.

A Norway Chess 2024 Noway viadallokon a négy forduló után Nakamura és Vaishali vezet
2024. 05. 31.

A 18 éves Praggnanandhaa legyőzte Carlsent, átvette a vezetést, Caruana nyert Ding Liren ellen
2024. 05. 30.

Carlsen az Armageddon játszmában legyőzte a címvédő Nakamurát, Vaishali 3 pontos nyeréssel vezet
2024. 05. 29.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog