Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Carlsen 3-2-re nyerte ,eg Caruana ellen az első párharcot, Abduszattorov 2,51,5-re győzte le Sot

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Torontóban zajló Champions Chess Tour 2023 fináléjának elődöntőjében az első párharcban Magbus Carlsen 3-2-re győzte le Fabiano Caruanát. A norvég világelső nagy szerencsével nyerte meg az első ütközetet, az amerikai nagymester többször is fonalas nyerést hagyott ki, be is mattolhatta volna ellenfelét. A balszerencsés vereség után Caruana két partiban is diadalmaskodott, de előnyét nem tudta megőrizni. Carlsen egyenlített, majd az Armageddon partiban hárította a nyerési kényszerrel játszó riválisa áldozatokkal fűszerezett támadási kísérleteit. Jóval békésebb játszmákat láttunk Wesley So és Nodirbek Abduszattorov küzdelmében, a 19 éves üzbég sakkozó 2,5 – 1,5-re legyőzte amerikai ellenfelét. Abduszattorov az első partiban nem akart remizni, végül elbukta a játszmát. A vereség nem törte le, So hibázott többet, elvesztette a második és a harmadik összecsapást, majd döntetlen lett a negyedik parti, Abduszattorov visszavágott a körversenyen elszenvedett vereségéért. Csütörtökön a visszavágókra kerül sor az 500 ezer dollár díjazású viadalon, a döntő győztese 200 ezret nyer.

 

Torontóban, a jövő évi világbajnok-jelölti döntő helyszínén zajló Champins Chess Tour 2023 finálé elődöntőjében előrehozott döntőt játszik Magnus Carlsen és Fabiano Caruana. A világranglista első és második helyezettjének világbajnoki döntőjét 2018-ban Londonban a rapid rájátszás döntötte el Catlsen javára. A 12 klasszikus játszmában csak döntetlenek születtek, Carlsen a rapid folytatásban ellenállhatatlan volt, három győzelemmel megvédte világbajnoki címét.

Carlsen és Caruana pályafutásuk során 56 klasszikus partiban mérte össze erejét, a norvég világelső 12-6-ra vezet. Rapid és villámpartiban nyolcvanszor csatáztak, Carlsen 42-16-os előnyével kezdődött meg az újabb összecsapásuk. A körversenyen az ötszörös világbajnok 1,5-0,5-re nyert, emlékezetes marad a második játszmában látott „előadás.

 

Igazi thriller volt a párharcuk első partija, hihetetlen volt az őrült viaskodás a másodpercekkel, Carlsen királyának vándorútja, Caruana többször is fonalas nyerst hagyott ki, be is mattolhatta volna a címvédő királyát. Az elpuskázott lehetőségekért nagy árat fizetett, Carlsen vezetést szerzett.

 

Kevés idő volt a kesergésre, feledni kellett a kihagyott lehetőségeket, koncentrálni a következő játszmára. Carlsent is megviselte az izgalmas, fordulatokban gazdag ütközet, az átélt izgalmak hatással voltak játékára, elvesztette a második és a harmadik játszmát, a negyedikben sötéttel „kellett” egyenlítenie. Sokszor megcsodáltuk már, hogy a világelső „rendelésre” tud nyerni, ezúttal is sikerült. Caruana tisztjei közötti zavart kihasználva korán előnybe került, bástyája betört a világos állásba, futója nagyhatalom volt.

Fabiano Caruanának az Armageddon játszmában világosssal kockáztatnia kellett, Magnus Carlsen jól számolt, a bástyaáldozatos támadást kivédte, lépéselőnyt szerzett.

 

Wesley So és Nodirbek Abduszattorov párharca nélkülözte a látványos fordulatokat, az igazán tetszetős megoldásokat, jóval békésebbek voltak a játszmák, a 19 éves üzbég sakkozó hibázott kevesebbet.

Az első partit túlerőltette, elkerülte a lépésismétléses remiket, So csak védekezett, a döntő pillanatban a felkínált lehetőséggel élt.

Sokan gondolták, hogy a rutinos Wesley So vezetésének birtokában vígan nézhet a jövőbe, de Abduszattorovot a vereség nem törte le, rendezte sorait, kétszer is vereséget mért a bizonytalanná vált amerikai sakkozóra, remizett a negyedik partiban, két éve szenzációs rapid világbajnoki címet szerzett üzbég játékos előnyös helyzetben várhatja a visszavágót.

 

Az elődöntő első párharcainak eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2818) – Fabiano Caruana (amerikai, 2765)  3 – 2

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana  1 – 0

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 1 – 0

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana  0 – 1

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen  0 – 1

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 0 – 1

Wesley So (amerikai, 2754) – Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2727)  1,5 – 2,5

Wesley So – Nodirbek Abduszattorov  1 – 0

Nordirbek Abduszattorov – Wesley So  1 - 0

Wesley So – Nodirbek Abduszattorov  0 - 1

Nordirbek Abduszattorov – Wesley So  döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess.com  chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Champions Chess Tour 2023 elődöntőjében So-Abduszattorov és Carlsen-Caruana párharcokra kerül sor

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Torontóban zajló Champions Chess Tour 2023 fináléla az elődöntőkkel folytatódik. Az amerikai Wesle So az üzbég Nodirbek Abduszattorovval, a norvég Magnus Carlsen az amerikai Fabiano Caruanával mérkőzik meg a két négyjátdzmás párharcban. A 8 résztvevős k9rverseny utolsó fordulójában Fabiano Caruana legyőzte Wesley Sot, aki hat győztes meccs után kapott Ki. Magnus Carlsen a francia Alirza Girouzja ellen nyert, So és Carlsen hat-hat győzelemmel jutott tovább, Caruana harmadikként végzett, negyedik lett Abduszattorov. Ők ketten vívtak meg, Caruana 1-1 után megnyerte az Armageddon partit, kiharcolta a továbbjutást, mg Abduszattorov a második „pótvizsgát” sötéttel elért remivel nyerte meg az amerikai Hikari Nakamura ellen. Nakamura a rájátszás a francia Maxime Vachier-Lagrave elleni meccsén sötéttel remizte ki az Armageddon játszmát. Firozja és a FIDE színeben játszó fehérotosz Denis Lazavik a körverseny után búcsúzott a további küzdelmektől.

 

Torontóban a kvalifikációs 8 résztvevős körverseny után az elődöntőkkel folytatódik a Champions Chess Tour 2023 döntőjem a viadal első négy helyezettje harcolta ki a továbbjutást. Wesley So és Magnus Carlsen továnni játék nélkül jutott tovább, Fabiano Caruana egy, Nodirbek Abgszattorov két párharcot vívott.

Wesley So taktikusan versenyezve. hat meccs megnyerésével várta honfitársa, Fabiano Caruana elleni  presztízsranagadót. Két döntetlennel indítottak, a döntést az Armageddon partira bízták, amelyet Caruna nyert meg, megfosztotta veretlenséhétől Sot.

A címvédő Magnus Carlsen meglepúé vereséhhhel kezdte Alireta Firouzja elleni meccsét, a francia nagymester azonban szerencsés győuelmr után nrm tudott élni az ajádékba kapott váratlan lehetőséggel, a továbbjutási eséllyel.

Firouzja döntetlent ígérő végjátékot vesztett el, majd a rájátszásban a borvég világelső nem túl meggyőző játékkal ismét nyert, ennek Hikaru Nakamura örülhetett legjobban, sok viszontagságot követően hatodik lett a versengésben. Carlsen  szára agyőzelem elődöntőt ért.

Két küzdelmes döntetlennel indult Maxime Vachier-Lagrave és Nodirbek Abduszattorov az Armageddon játszmában győzte le a francia sakkozüt, negyedikként végzett.

  

Az utolsó forduló eredményei:

Hikaru Nakamura (amerikai, 2731) – Debisz Lazavik (FID, 2495)  2 – 0

Hikaru Nakamzra – Denisz Lazavik  1 – 0

Denisz Lazavik – Hikaru Nakamura 0 – 1

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2727) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2771)  2 – 1

Nodirbek Abduszattorov – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Nodirbek Abduszattorov döntetlen

Maxime Vachier-Kagrave – Nodirbek Abduszattorov  0 – 1

Fabiano Caruana (ameeikai, 2765) – Wesley So (amerikai, 2753) 2 - 1

Fabiano Caruana – Wesley So  döntetlen

 Wesley So – Fabiano Caruana  döntetlen

Fabiano Caruana – Wesley So 1 – 0

Magnus Carlsenn (norvég, 281) – Alireza Fitoizja (francia, 2743) 2 – 1

Magnus Carlsen – Alireza Firouzja  0 – 1

Alireza Firouzja – Magnus Carlsen 0 – 1

Magnus Carlsen – Alireza Firouzka  1 - 0

 

Két elöntős helyért folytatódott tovább a csatározás, a körverseny harmadik és negyedik helyezettje, Fabiano Caruana és Nodirbek Abduszattorov csatája privilégiumot élvezett, a győztes elöntős lett, a vesztes kapott egy második esélyt, megmérkőzhetett az ötödik és hatodik helyezett meccsének nyertesével.

Caruana visszavágott a körversenyen elszenvedett vereséért. Győzelemmel kezdett, de az üzbég titán egyenlített. A sorsdöntő partiban az amerikai nagymester diadalmaskodott.

MVL és Nakamura összecsapása is ütésváltással kezdődött, a meccset eldöntő játszmában az amerikai nagymester sötéttel remizett.

A generációs párbajban is sötét remifórja játszotta a főszerepet, amely Nodirbek Abduszattorov visszaverte az ötszörös amerikai bajnok kísérleteit.

 

A rájátszás eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2765) – Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2727) 2 – 1

Fabiano Caruana – Nodirbek Abduszattorov 1 – 0

Nodirbek Abduszattorov – Fabiano Caruana 1 – 0

Nodirbek Abfuszattonov – Fabiano Caruana 0 – 1

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2771) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2731) 1,5 – 1,5

Maxime Vachier-Lafrave – Hikaru Nakamura 1 – 0

Hikaru Nakamura – Maxine Vachier-Lagrave 1 – 0

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura döntetlen

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 1717) – Hikatu Nakamura (amerikai, 2731) 1,5 . 1,5

Nodirbek Abduszattirov - Hikaru Nakamura döntetlen

Hikaru Nakamura – Nodirbek Abduszattoeov döntetlen

Hikaru Nakamra - Nodirbek Abduszattorov  döntetlen

 

Verővi Zsuzsa

Fotó: chess.vom chess34.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Champions Chess Tour ötödik fordulójában So remek tisztáldozattal legyőzte  Carlsent

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Torontóban zajló Champions Chess Tour 2023 döntőjében a körmérkőzéses verseny utolsó fordulója előtt az amerikai Wesley So egypontos előnnyel áll az élen. So a viadal ötödik körében a rájátszásban remek tisztáldozattal legyőzte Magnus Carlsent, hatodik meccsét az üzbég Nodirbek Abduszattorov ellen myerte meg, elsőként jutott a finálé kieséses rendszerű fázisának elődöntőjébe, Carlsen lehet a másik direkt továbbjutó, míg a 3-6. helyezettek rájátszanak két helyért. A jarmadik helyen az amerikai Fabiano Caruana áll, aki kettős győzelemmel zárta a harmadik játéknapot. Az amerikai Hikaru Nakamura mindkét meccsét a rájátszásban bukta el, csak 1 pontja van, a két francia nagymester, Maxime Vachier-Lagrave és Alireza Firouzja 2 ponttal várja sorsdöntő befejező kört, Abduszattorov 3 pontjával negyedik a versengésben. Az utolsó forduló párosítása: Nakamura – Lazavik, Abduszattorov-Vachier-Lagrave, Caruana-So, Carlsen-Firouzja. A döntő díjalapja 500 ezer dollár, a győztes 200 ezret nyer.

A Championd Chess Tour 2023 döntőjében, a körmérkőzéses verseny utolsó fordulója előtt Ersley So egypontos előnnyel áll az élen és bejutott a viadal elődöntőjébe. A torna ötödik fordulójában az amerikai nagymeszet a rájátszásban remek, kreatív tisztáldozattal győzte le Magnus Carlsent.

Párharcuk két rapid partijában döntetlenek születtek. A norvég világelső az első játszmában nehezen szánta rá magát, hogy az elméleti döntetlen bástyavégjátékban belenyugodjon a pontosztozkodásba, 83 lépésig tartott az ütközet, a második parti csak 17 lépésig, a sakkozók az Armageddon összecsapásra bízták a döntést.

A szicíliai védelmű párbajban So a 13. lépésben tisztet áldozott, Carlsen elfogadta a kihívást, remélte, hogy a kellemetlen kötés ellen talál ellenseert. Csalódnia kellett, So támadása egyre nagyobb gondot okozott az ötszörös világbajnoknak, a 22. lépésben döntő hibát követett el, vezérét rosszul „áldozta be”, So az idő szorításában is is megtalálta a legjobb sakkokat, döntővé fokozta előnyét, az 59. lépés után egyedüli éllovasként állhatott fel a sakktáblától, Carlsen hitetlenkedve fogadta vereségét.

Nagy csatában fontos mérkőzést nyert meg Nodirbek Abduszattorov az ötszörös amerikai bajnok Hikaru Nakamurával szemben, aki a negyedik meccsét vesztette el. Nakamura a szicíliai védelmű összecsapásban a bonyodalmakban jobban tájékozódott, minőségáldozata esélyes volt. A rapid világbajnok üzbég sakkozót cserben hagyta a veszélyérzete, vezére gyalogvadászatra indult, büntetés járt érte.

Abduszattorovot a vereség nem törte le, Nakamura hibáit kihasználva egyenlített, majd a rájátszásban döntetlent ígérő végjátékban a végső fyőzelmet is megszerezte.

Kiélezett küzdelembem a francia rangadót Maxime Vachier-Lagrave nyerte meg. Kalandos volt az első összecsapás, MVL előnyét eltékozolta, Alireza Firouzja kiegyenlítette esélyeit, de az idő szorításában nem tudta megmenteni a partit. Firouzjának jó esélyei voltak a rájátszás kiharcolására, de a lehetőséggel nem tudott élni.

A második játéknapon elszenvedett kettős veresége után Fabiano Caruana javított, ’kötelező” győzelmet ért el Denisz Lazavik ellen.

Az 5. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2765) – Denisz Lazavik (FID, 2495) 2,5 - 05

Fabiano Caruana – Denisz Lazavik  1 - 0

Denisz Lazavik – Fabiano Caruana  döntetlen

Magnus Carlsen (norvég, 2818) – Wesley So (amerikai, 2753)  1 - 2

Magnus Carlsen – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Magnus Carlsen  döntetlen

Wesley So – Magnus Carlsen 1 - 0

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2727) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2731)  2 - 1

Nodirbek Abduszattorov – Hikaru Nakamura  0 - 1

Hikaru Nakamura – Nodirbek Abduszattorov  0 - 1

Nodirbek Abduszattorov – Hikaru Nakamura 1 - 0

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2771) – Alireza Firouzja (francia, 2742) 1,5 – 0,5

Maxime Vachier-Lagrave – Alireza Firouzja  1 - 0

Alireza Firouzja – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

A viadal hatodik köre Magnus Carlsen villámgyőzelmével indult, MVL már a 23. lépésben kapitulációra kényszerült. Carlsen nagyon szeretett volna 2-0-ra nyerni, kecsegtető esélyű állását azonban remire rontotta.

Két nagy párharcot is hozott a körverseny utolsó előtti fordulója. Nodirbek Abduszattorov és Wesley So küzdelmének első játszmájában az éllovasnak mellet harcolnia a döntetlenérrt. Az amerikai sakkozónak komoly gondjai voltak, de Abduszattorov eltékozolta esélyét.

Wesley So remifórral játszhatta az Armageddon partit, myrtz pozícióban a lépésismétlést választotta, elsőként jutott a finálé kieséses rendszerű szakaszának elődöntőjébe.

A világranglista második és harmadik helyezettje, a két világbajnokjelölt, a háromszoros és az ötszörös amerikai bajnok. Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura presztízsrangadója is a rájátszásban dőlt el.

 Caruana sokáig remekül vezette haderejét az első partiban, a támadás közepette azonban a vezércserével koncepciót váltott, nem használta ki oly kecsegtető esélyét.

A tévelygés kis híján megbosszulta magát, Nakamura a második összecsapás vezérvégjátékában nyerőesélyhez jutott, de erejéből csak remire futotta.

A sorsdöntő Armageddon játszma feszültségét Caruana bírta jobban, győzelmével már készülődhet a tornát lezáró, két helyért folyó rájátszásra.

Három döntetlennel második győzelmét érte el Alireza Firouzja.

A 6. forduló eredményei:

Alireza Firouzja (francia, 2742) – Denisz Lazavik (FID, 2495)  1,5 – 1,5

Alireza Firouzja – Denisz Lazavik  döntetlen

Denisz Lazavik – Alireza Firouzja  döntetlen

Denisz Lazavik – Alireza Firouzja  döntetlen

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2727) – Wesley So (amerikai, 2753) 1,5 – 1,5

Nodirbek Abduszattorov – Wesley So  döntetlen

Wesley So – Nodirbek Abduszattorov  döntetlen

Nodirbek Abduszattorov – Wesley So  döntetlen

Magnus Carlsen (norvég, 2818) Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2771) 1,5 – 0,5

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 1 – 0

Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen döntetlen

Fabiano Caruana (amerikai, 2765) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2731)  2 - 1

Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura  döntetlen

Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana  döntetlen

Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura  1 – 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Champions Chess Tour döntőjében négy forduló után holtversenyben vezeCarlsen és So 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Torontóban zajló Champions Chess Tour 2023 döntőjének második játéknapja, négy forduló után Magnus Carlsen és az amerikai Wesley So  négy győzelemmel holtversenyben áll az élen. A norvég világelső harmadik párharcában 1,5-0,5-re legyőzte az amerikai Fabiano Caruanát, sötéttel nyerte meg a második partit. Negyedik meccsén Hikaru Nakamuát két döntetlen után a rájátszásban múlta felül amerikai riválisát. So a frabcia Maxime Vachier-Lagrave ellenvilágossal  vereséggel kezdte a meccset, sikerült egyenlítenie, majd a rájátszásban kihasználta remifórját. A negyedik körben két döntetlent követően a rájátszásban nyert a francia Alireza Firouzjával szemben. A két éllovas mögött Nodirbek Abduszattorov és Caruana két győzelemmel áll. Az üzbég sakkozó maratoni partikban kétszer is megadásra kényszerítette Caruanát. Nakamura eddig egyetlen győzelmét Firouzja ellen aratta. A negyedik körben a FIDE zászlója alatt játszó fehérorosz Denisz Lazavik nyert Maxime Vachier-Lagrave ellen, négyen várják 1 ponttal a folytatást. A körmérkőzéses verseny első két helyezettje a torna kieséses rendszerű fázisának elődöntőjében folytathatja a versengést, , a 3-6. helyezettek rájátszásban döntik el két kiadó hely sorsát. A finálé díjalapja 500 ezer dollár, a győztes 200 ezret nyer.

A jövő évi világbajnokjelölti döntő helyszínén, Torontóban zajló a Champions Chess Tour 2023 8 résztvevős döntőjének második játéknapja, négy forduló után Magnus Carlsen és Wesley So 2 pontos előnnyel vezet. A vasárnapi két körben a nyolc párharcból négy fejeződött be rájátszásban.

A harmadik forduló rangadóját a világranglista első és második helyezettje, két kör után holtversenyben vezető Magnus Carlsen és Fabiano Caruana vívta. Az amerikai nagymester az első partiban sikerrel hárította Carlsen nyerési kísérleteit.

A második összecsapásban Caruana nem találta meg a norvég világelső kreatív játékának ellenszerét, erőltette a királyszárnyi akciót, Carlsen királya biztonságos mezőre vándorolt, a szabadgyalog eldöntötte a játszmát, s egyúttal a meccs sorsát.

Váratlan minőségáldozattal lepte meg Maxime Vachier-Lagrave a holtversenyes éllovas Wesley Sot. A francia sakkozó kezdeményezéshez jutott, a dinamikus egyensúlyú állásban az amerikai nagymester vesztőt húzott, vezére végzetes kötésbe lépett.

MVL előnyét világossal nem tudta megőrizni, So az egyenlítés után az Armageddon partiban sötéttel kihasználta remifórját, a dönzelennel megnyerte a meccset.

Első győzelmét aratta Hikaru Nakamura, mindkét fordulatokban gazdag játszmában a feszültséget jobban bírta 16 évvel fiatalabb Alireza Firouzjánál. A francia sakkozó vesztét az első partiban egy „öngyilkos” gyalograblás is okozta. A második ütközet nagy adok-kapok taktikai csatájában is rosszul értékelte az esélyeket.

A két nyeretlen sakkozó,  Nodirbek Abduszattorov és Denisz Lazavik mérkőzését két döntetlent követően az üzbég nagymester nyerte meg.  

A 3. forduló eredményei:

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2727) – Denisz Lazavik (FID, 2495)  2 - 1

Nodirbek Abduszattoeov – Denisz Lazavik  döntetlen

Denisz Lazavik – Nodirbek Abduszattorov  döntetlen

Nodirbek Abduszattorov – Denisz Lazavik 1 - 0

Hikaru Nakamura (amerikai, 2731) – Alireza Firouzja (francia, 2742)  2 - 0

Hikaru Nakamura – Alireza Firouzja  1 - 0

Alireza Firouzja – Hikaru Nakamura  0 - 1

Magnus Carlsen (norvég, 2818) – Fabiano Caruana (amerikai, 2765)  1,5 – 0,5

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana  döntetlen

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen  0 - 1

Wesley So (amerikai, 2753) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2771) 1,5 – 1,5

Wesley So – Maxime Vachier-Lagrave  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So  0 - 1

Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So döntetlen

A negyedik fordulóban három párharc is a hosszabbításban dőlt el, Nodirbek Abduszattorov kettős győzelmet ért el Fabiano Caruanával szemben. Spanyol megnyitású ütközettel kezdődött a párbaj, Caruana játékára rányolta bélyegét Carlsentől elszenvedett veresége.  Abduszattorov a bonyolult középjátékban előnyt szerzett, nyerést ígérő végjátékban azonban bizonytalankodott, Caruana már-már kiremizte reménytelennek ítélt állását, amikor véguetes hibát vétett, 97 lépés után feladásra kényszerült.

A győzelem szárnyakat adott Abduszattorovnak, nem adott esélyt Caruanának az egyenlítésre, 84 lépésben másodszor is vereséget mért riválisára, 84 lépésben győzött.

Magnus Carlsen és Hikaru Nakamura különböző időkontrollok mellett már 303 játszmában mérte össze erejét, az ötszörös világbajnok 109-57-re vezetett 137 összecsapásuk lett döntetlen. Klasszikus időkontrollal hihetetlen Carlsen fölénye, Nakamura 14 vereség mellett csak egyszer tudta legyőzni a norvég világelsőt, 26-szor remiztek.

Nakamura az első két rapid partiban jól tartotta magát, két döntetlen után sötéttel „pótvizsgázhatott’, de az orosz huszárjátékban rosszul értékelte a végjáték esélyeiet, elkerülte a vezércserét, Carlsen futójának és vezérének összjátéka eldöntötte a meccset

Két küzdelmes döntetlent követően Alireza Firouzja a rájátszásban 28 lépésben szenvedett vereséget Wesley Sotól, aki tartja a lépést Magnus Carlsennel.

Meglepetés született Maxime Vachier-Lagrave és Denisz Lazavik mérkőzésén, két békés döntetlennel indult a párharcuk, a rájátszsában a fehérorosz sakkozó tetszetős győzelmet aratott.   

A 4. forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2771) – Denisz Lazavik (FID, 2495)  1 - 2

Maxime Vachier-Lagrave – Denisz Lzavik  döntetlen

Denisz Lazavik – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Denisz Lazavik – Maxime Vachier-Lafrave  1 - 0

Magnus Carlsen (norvég, 2818) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2732)  2 - 1

Magnus Carlsen – Hikatu Nakaura  döntetlen

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura  1 - 0

Wesley So (amerikai, 2753) – Alireza Furouzja (francia, 2742)  2 - 1

Wesley So – Alireza Firouzja  döntetlen

Alireza Firouzja – WesleySo  döntetlen

Wesley So – Alireza Firouzja  1 - 0

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2727) – Fabiano Caruana (amerikai, 2765)  2 - 0

Nodirnek Abguszattorov – Fabiano Caruana 1 - 0

Fabiano Caruana – Nodirbek Abduszattorov  0 – 1

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Champions Chess Tour döntőjében So, Carlsen és Caruana rajtolt kettős győzelemmel

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Torontóban megkezdődött a Champions Chess Tour 2023 nyolc résztvevős döntője.  Az első játéknapon két fordulóra került sor. Az amerikai Wesley So a 36. születésnapját ünneplő honfitársát, Hikaru Nakamurát, a FIDE zászlója alatt játszó Denisz Lazavikot győzte le 1,5 – 0,5-re. A címvédő norvég világelső. Magnus Carlsen 1,5-0,5-re nyert Lazavik ellen, majd az üzbég Nodirbek Abduszattorovot két döntetlen után az Armageddon partiban múlta felül. Az amerikai Fabiano Caruana és a francia Maxime Vachier-agrave párharca is a rájátszásban dőlt el, egy-egy nyerés után Caruana győzött. Caruana a második körben a francia Alireza Firouzja ellen vereséggel kezdte a meccset, 94 lépéses nyeréssel egyenlített, majd a „hirtelen halál” partit sötéttel nyert állását adta remire, ez a győzelmét jelentette. Vachier-Lagrave javított Nakamura legyőzésével.  Nakamura és Lazavik mellett Abduszattorov is kettős vereséggel rajtolt, első meccsén Firouzjától kapott ki. So, Carlsen és Caruana 2 pontos, Firouzja és MVL 1 ponttal várja a folytatást. A körmérkőzéses verseny első két helyezettje bejut az elődöntőbe, a 3-6. helyezettek rájátszanak. A finálé díjalapja 500 ezer dollár, a győztes 200 ezret nyer.

Remek csatákkal kezdődött meg a Champions Chess Tour 2023 8 résztvevős döntője, az első játéknap két fordulójának nyolc párharcában négy mérkőzésen is az Armageddon játszma döntött. Wesley So „pótvizsga” nélkül nyerte meg két meccsét, Magnus Carlsen egyszer, Fabiano Caruana kétszer nyert a rájátszásban.

A címvéső Magnus Carsen szereplését a szupersztárok között újonc fehérorosz Denisz Lazavik elleni győzelemmel kezdte meg. Lazavik az első parti bástyavégjátéékában remiesélyt szalasztott el, a második parti küzdelem nélkül lett döntetlen.

Az amerikai presztízsrangadón Wesley So sötéttel győzte le a 36. születésnapját ünneplő Hikaru Nakamutát, aki súlyos hibát vétett. A torna egyik favoritjának tartott Nakamurának sötéttel nem volt esélye az egyenlítésre.

A spanyol megnyitás berlini változatában Nodirbek Abduszattorov nagyot küzdött a döntetlenért Alireza Firouzja elleni párbajában, a második összecsapást a francia nagymester lendületes támadása döntötte el.

Fabiano Caruana győzelemmel kezdte MVL elleni párharcát, de a francia nagymester egyenlített. Küzdelmük az Armageddon partival folytatódott, Caruana sötéttel nyerte meg az ütközetet a korán hátrányba ketült riválisa ellen.  

Az első forduló eredményei,

Magnus Carlsen (norvég, 2818) – Denisz Lazavik (FID, 2495) 1,5 – 0,5

Magnus Carlsen – Denisz Lazavik  1 - 0

Denisz Lazaik – Magnus Carlsen  döntetlen

Fabiano Caruana (amerikai, 2765) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2771)  2 - 1

Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave  1 . 0                      

Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana  1 – 0

Maxime Vachier-Lagrave - FaIno Caruana 0 - 1

Nodirbek Abduszattorov (üzbég, 2727) – Alireza Firouzja (francia, 2742)           0,5 – 1,5

Nodirbek Abduszattorov – Alireza Firouzja  döntetlen

Alireza Firouzja – Nodirbek Abduszattorov  1 - 0

Hikaru Nakamura (amerikai, 2731) – Wesley So (amerikai, 2753) 0,5 – 1,5

Hikaru Nakamura – Wesley So  0 - 1

Wesley So – Hikaru Nakamura  döntetlen

A második körben három párharcban is a rájátszás döntött. Wesley So magabiztos játékkal győzte le Denisz Lazavikot.

A legélesebb csatákat Fabiano Caruana és Alizeza Firouza játszmái hozták, sötét volt a nyerő szín! Az első összecsapásban Firouzja tisztáldozattal rombolta szét Caruana királyállását, az amerikai nagymester nem tudta hárítani a támadást.

Caruana 94 lépéses győzelemmel egyenlített, Firouzja királya vándorútra kényszerült. Az idő szorításában Caruana nem találta meg a gyorsabb nyerést, drámao kapkodásban végül nyerni tudott. Az Armageddon partiban már fölényben volt, nyert állsban ismételt lépést, kihasználta remifórját.

Nodirbek Abduszattorov a rapid játszmákban méltó ellenfele volt a norvég világelsőnek, a „hirtelen halál” partiban Magnus Carlsen tetszetős győzelmet aratott.

Maxime Vachier-Lagrave és Hikaru Nakamura a két rapid partiban megosztozott a ponton, a francia sakkozó sötéttel nyerést szalasztott el. A rájátszásban fordulatokban gazdag volt az összecsapásuk, a sok baki után MVL volt a szerencsésebb.

A 2. forduló eredményei:

Wesleyley So – Denisz Lazavik 1,5 – 0,5

Wesley So – Denisz Lazavik  1 - 0

Denisz Lazavik – Wesley So  döntetlen

Fabiano Caruana – Alireza Firouzja  1,5 . 1,5

Fabiano Caruana – Alireza Firouzja  0 - 1

Alireza Firouzja – Fabiano Caruana  0 – 1

Alireza Firouzja - Fabiano Caruana - döntetlen

Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave  1 - 2

Hikaru Nakamura – Maxinw Vachier-Lagrave  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura  döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave - Hikaru Nakamura 1 - 0

Magnus Carlsen – Nodirbek Abduszattorov  2 - 1

Magnus Carlsen – Nodirbek Abduszattorov  döntetlen

Nodirbek Abduszattorov – Magnus Carlsen  döntetlen

Magnus Carlsen – Nodirbek Abduszattorov  1 – 0

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

Torontóban ma kezdődik a Champions Chess Tour 2023 nyolc résztvevős döntője

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Torontóban ma kezdődik a Champions Chess Tour 2023 nyolc résztvevős döntője. A sorozatban hat versenyt rendeztek meg, az összetett pontverseny első nyolc helyezettje harcolta ki a fináléban szereplés jogát. A címvédő Magnus Carlsen öt tornán vett részt, három viadalt nyert meg, fölényesen zárta elsőként az előcsatározásokat, a norvég világelső300 ponttal előzte meg az amerikai Fabiano Caruanát és az üzbég Nodirbek Abduszattorovot. A döntőbe a rapid sakkozás ászai jutottak be, egyetlen meglepetés a FIDE színeiben játszó Denisz Lazavik sikere. A 8 résztvevő először körmérkőzéses versenyben méri össze erejét, az első két helyezett az elődöntőbe jut, a 3-6. helyezettek két helyért rájátszanak. Ké-két játszmások a párharcok, játszmánként 15-15 perc a gondolkodási idő, lépésenként 3-3 másodperc bónusszal. A díjalap 500 ezer dollár, a győztes 200 ezret nyer. Az első fordulót magyar idő szerint 18 órától játsszák.

 

A jövő évi világbajnok-jelölti düntő helyszínén, Torontóban ma kezdődik a Champions Chess Tour 2023 nyolc résztvevős fináléja. Hat verseny eredményei döntötték el a résztvevőket, a különleges lebonyolítás nem csak a legjobbaknak biztosított kitűnő lehetőséget, hogy a rapid műfajban összemérjék erejüket, három csoportban is dúltak a csaták, lehetett pontokat szerezni.

 

Az összetett pontversenyt fölényesen nyerte meg az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen, öt tornán szerepelt, háromszor végzett elsőként, 300 ponttal előzte meg Fabiano Caruanát és Nodirbek Abduszattorovot Nem volt kétséges Hikaru Nakamura és Wesley So továbbjutása sem volt kétséges. Alireta Firouzja jól hajrázott, Maxime Vachier-Lagrave az utolsó viadal döntőjében Magnus Carlsent győzte le. A „kakukktojás” a FIDE színeiben játszó Denisz Lazavik sikere.

A hat torna első négy helyezettje:

Airthings Masters  (február 6-10)

1.Magnus Carlsen 2. Hikaru Nakamura  3. Wesley Ao 4. Arjun Erihaisi

Chessable Masters  (április 7-10)

1. Hikaru Nakamura 2. Fabiano Caruana 3. Levon Aronian 4. Nodirvek Abduszattorov

Chess Kid Cup (május 22-26)

1. Nodirbek Abduszattorov  2. Fabiano Caruana 3. Jorden Van Foreest 4. Jules Moussard

 Aimchess Rapid ( július 10-14)

1. Magnus Carlsen 2. Wealey So 3. Nodirbek Abduszattorov 4. Eduardo Itarruziga

Julius Bauer Generation (augusztus 30-szeptember 3)

1. Magnus Carlsen 2. Alireza Firouzja 3. Denis Lazavik 4. Nodirbek Abduszattorov

Al Cup  (szeptember 25-29)

1. Maxime Vachier-Lagrave 2. Magnus Carlsen 3. Jan Nepomnjacsij 4. Anish Giri

H.

Név

I.

II-

III-

IV.

V,

VI.


Pont

Díj

1

 Magnus Carlsen

150

75

150

150

100

625

$125,000

2

 Fabiano Caruana

50

100

100

30

30

15

325

$75,000

2

 Nodirbek Abduszattorov

50

150

75

50

325

$67,500

4

 Hikaru Nakamura

100

150

20

20

290

$65,000

5

 Wesley So

75

30

100

30

235

$55,000

6

Alireza Firouzja

20

30

100

30

180

$47,500

6

 Maxime Vachier-Lagrave

30

150

180

$37,500

8

 Denis Lazavik

10

10

10

50

75

20

175

$44,30

 

A döntő a nyolc résztvevő körmérkőzéses versenyével kezdődik, az első két helyezett bejut az elődöntőbe. A 3-6. helyezettek rájátszáson döntik el két elődöntős hely sorsát. A párharcoban a nagymsterekk két-két játszmában mérik össze erejüket, 15-15 perc a gondolkodási idő és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal.

A finálé díjalapja 500 ezer dollár, a győztes 200 ezret nyer.

 

A 18 órakor kezdőd első forduló párosítása:

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: chess24.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az új világranglistán Magnus Carlsen 36 ponttal előzi meg Fabiano Caruanát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

 az indiai Gukesh tizenhat

A Nemzetközi Sakkszövetség 2023. december 1-től érvényes világranglistáján az ötszörös világbajnok Magnus Carlsen 36  ponttal előzi meg az amerikai Fabiano Caruanát. A legjobbak rangsorát  a Grand Swiss és a csapat Európa-bajnokság eredményei befolyásolták, a top tízben kisebb helycserék történtek, a nagy vesztes Rapport Richárd, aki nyolchelyezést rontva a 18. helyre csúszott vissza. A St. Louis-i Sinquefield tornát a januári listán számolják el.  Nagyot lépett előre az iráni Parham Maghsoodloo és a német Vincent Keymer, az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov tizenhárom helyet esett vissza. Legjobb magyarként Szanan Szjugirov a 33. helyezett.  A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan mögött az indiai Humpy Koneru a második.

Az új világranglistán Magnus Carlsen előnye 26 pont Fabiano Caruana előtt. A norvég világelső a csapat Európa-bajnokságon játszott, Caruana a Grand Swiss viadalon már világbajnok-jelöltként, így kevésbé „fájt” neki, hogy első kiemeltként csak tizedik lett az oly sok meglepetést hozó versengésben. A győztes Santosh GujrathiVidit  mellett Hikaru Nakamura is ezüstérmesként világbajnokjelölti címet szerzett, kiéleződött az Élő-ponttal elérhető vb-jelölti címért folyó küzdelem Alireza Firouzja, Anish Giri és Wesley So között, a francia sakkozó vezet, a FIDECircuit összesített pontversenyében Giri 0,9 ponttal előzi meg Sot. Gukesh győzelemmel kezdte meg szereplését a London Classic tornán.

1.Fabiano Caruana 118, 61 pont

2. Anish Giri 84,31

3. Wesley So 84,40

4. Gukesh D 79.50

A sakktörténelem egyik legerősebb nyílt versenyén a címvédő Alireza Firouzja csak árnyéka volt önmagának, az eredmények alaposan megváltoztatták a tizedik helyezéstől lefelé a sorrendet. Nagyot lépett előre Parham Maghsoodloo és Vincent Keymer, a csapat Európa-bajnokság meglepő eredményei csak fokozták a változásokat, nyolc helyet csúszott vissza Rapport Richárd, tizenhármat Tejmur Radzsabov, tizenhatot Gukesh D. A St. Louis-i végeredmény tükrében Anish Giri és a két francia szupersztár, Firouzja és Maxime Vachier-Lagrave is sajnálhatja, hogy nem állt a válogatott rendelkezésére, Rapport a túlzsúfolt programja miatt játszhatott oly eredménytelenül.

A decemberi ranglistához képest nagy a változás a virtuális világranglistán, amely a Sinquefield Cup utáni állapotot tükrözi.két

 A top 25-ben öt amerikai, négy indiai, három orosz nagymester mellett két kínai és francia sakkozót találunk, egy-egy norvég,  holland, iráni, német, lengyel, román, vietnami, bolgár és üzbég színekben szereplő  játékos még az elit tagja.

A férfi világranglista élcsoportja

 H.

 Név

T.

Ország

Élő-pont

 J.

Szül.év

 1

 Magnus Carlsen

 g

 NOR

 2830

 8

 1990

 2

 Fabiano Caruana

 g

 USA

 2794

 11

 1992

 3

 Hikaru Nakamura

 g

 USA

 2788

 11

 1987

 4

 Ding Liren

 g

 CHN

 2780

 0

 1992

 5

Jan Nepomnjacsij

 g

 RUS

 2771

 0

 1990

 6

 Alireza Firouzja

 g

 FRA

 2763

 11

 2003

 7

 Anish Giri

 g

 NED

 2754

 11

 1994

 8

 Wesley So

 g

 USA

 2752

 0

 1993

 9

 Szergej Karjakin

 g

 RUS

 2750

 0

 1990

 10

 Viswanathan Anand

 g

 IND

 2748

 0

 1969

 11

 Leinier Dominguez Perez

 g

 USA

 2745

 0

 1983

 12

 Parham Maghsoodloo

 g

 IRI

 2742

 17

 2000

 13

 Praggnanandhaa R

 g

 IND

 2740

 11

 2005

 14

 Vincent Keymer

 g

 GER

 2738

 20

 2004

 15

 Santosh Gujrathi Vidit

 g

 IND

 2737

 11

 1994

 16

 Jan-Krzysztof Duda

 g

 POL

 2732

 11

 1998

 17

 Alekszandr Griscsuk

 g

 RUS

 2732

 0

 1983

 18

 Rapport Richárd

 g

 ROU

 2731

 18

 1996

 19

 Maxime Vachier-Lagrabe

 g

 FRA

 2731

 11

 1990

 20

 Le Quang Liem

 g

 VIE

 2731

 0

 1991

 21

 Wei Yi

 g

 CHN

 2729

 0

 1999

 22

 Nodirbek Abduszattorov

 g

 UZB

 2727

 11

 2004

 23

 Arjun Erigaisi

 g

 IND

 2727

 11

 2003

 24

 Veszelin Topalov

 g

 BUL

 2727

 0

 1975

 25

 Levon Aronian

 g

 USA

 2723

 11

 1982

 26

 Sahrijar Mamedgyarov

 g

 AZE

 2723

 10

 1985

 27

 Tejmur Radzsabov

 g

 AZE

 2723

 7

 1987

 28

 Gukesh D

 g

 IND

 2720

 11

 2006

 29

 Yu Yangyi

 g

 CHN

 2714

 11

 1994

 30

 Vladiszlav Artyemijev

 g

 RUS

 2711

 11

 1998

 31

 Danyil Dubov

 g

 RUS

 2710

 0

 1996

 32

 Nikita Vitiugov

 g

 ENG

 2704

 26

 1987

 33

 Szanan Szjugirov

 g

 HUN

 2703

 0

 1993

 34

 Andrej Jeszipenko

 g

 FID

 2702

 17

 2002

 35

 Javohir Szindarov

 g

 UZB

 2701

 11

 2005

 36

 Samuel Sevian

 g

 USA

 2697

 11

 2000

 37

 Pentala Harikrishna

 g

 IND

 2696

 11

 1986

 38

 Ray Robson

 g

 USA

 2696

 0

 1994

 39

 Wang Hao

 g

 CHN

 2694

 0

 1989

 40

 M. Amin Tabatabaei

 g

 IRI

 2692

 11

 2001

 41

 Pavel Eljanov

 g

 UKR

 2691

 2

 1983

 42

 Bogdan-Daniel Deac

 g

 ROU

 2690

 20

 2001

 43

 Alekszandr Predke

 g

 SRB

 2689

 19

 1994

 44

 Peter Szvidler

 g

 FID

 2689

 0

 1976

 45

 Alekszej Szarana

 g

 SRB

 2688

 19

 2000

 46

 Sarin Nihal

 g

 IND

 2688

 11

 2004

 47

 Ivan Saric

 g

 CRO

 2685

 19

 1990

 48

 Rusztam Kaszimdzsanov

 g

 UZB

 2684

 2

 1979

 49

 Etienne Bacrot

 g

 FRA

 2683

 24

 1983

 50

 Vlagyimir Fedoszejev

 g

 SLO

 2683

 20

 1995

 …

 

 71

 Lékó Péter

 g

 HUN

 2666

 0

 1979

A virtuális világranglista élcsoportja

#

Név

Classic

+/−

 

 

 

Kor

 

1

Carlsen, Magnus

2830.0

0.0

33

2

Caruana, Fabiano

2804.1

+10.1

31

3

Nakamura, Hikaru

2788.0

0.0

35

4

Ding, Liren

2780.0

0.0

31

5

Nepomniachtchi, Ian

2769.0

−2.0

33

6

↑2

So, Wesley

2757.4

+5.4

30

7

↑4

Dominguez Perez, Leinier

2756.2

+11.2

40

8

↓2

Firouzja, Alireza

2750.5

−12.5

20

9

Karjakin, Sergey

2750.0

0.0

33

10

↓3

Giri, Anish

2749.1

−4.9

29

11

↓1

Anand, Viswanathan

2748.0

0.0

53

12

Maghsoodloo, Parham

2742.0

0.0

23

13

Praggnanandhaa R

2740.0

0.0

18

14

Keymer, Vincent

2738.0

0.0

19

15

Vidit, Santosh Gujrathi

2737.0

0.0

29

16

↑3

Vachier-Lagrave, Maxime

2733.8

+2.8

33

17

↓1

Duda, Jan-Krzysztof

2732.3

+0.3

25

18

↓1

Grischuk, Alexander

2732.0

0.0

40

19

↑1

Le, Quang Liem

2731.0

0.0

32

20

↑1

Wei, Yi

2729.0

0.0

24

21

↑1

Abdusattorov, Nodirbek

2727.0

0.0

19

22

↑1

Erigaisi Arjun

2727.0

0.0

20

23

↑1

Topalov, Veselin

2727.0

0.0

48

24

↑1

Aronian, Levon

2726.5

+3.5

41

25

↑3

Gukesh D

2724.2

+4.2

17

26

Mamedyarov, Shakhriyar

2723.0

0.0

38

27

Radjabov, Teimour

2723.0

0.0

36

28

↑1

Yu, Yangyi

2722.0

+8.0

29

29

↓11

Rapport, Richard

2717.1

−13.9

27

30

↑1

Dubov, Daniil

2712.3

+2.3

27

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az amerikai játékosok 17 ponttal előzik meg a második indiai sakkozókat. Legjobbjaink változatlanul a tizenkettedikek.

1.Egyesült Államok  2720

2. India 2703

3. Oroszország 2686

4. Kína 2683

5. Azerbajdzsán 2650

6. Franciaország 2640

7. Ukrajna 2640

8. Örményország 2637

 9. Németország 2635

10. Spanyolország 2632

11. Hollandia 2622

12. Magyarország 2615

A magyar rangsort az egykori orosz sakkozó, Szanan Szjugirov vezeti.

A magyar ranglista élcsoportja

Szanan Szjugirov 2703, Lékó Péter 2666, Gledura Benjámin 2633, Bánusz Tamás 2621, Balog Imre 2619, Berkes Ferenc 2613, 9, Kozák Ádám 2588, Prohászka Péter 2579, Antal Gergely 2569, Ács Péter 2568 Erdős Viktor 2554, Balogh Csaba 2551, Mihók Olivér 2549, Gleb Dudin 2545, Papp Gábor 2544, Héra Imre 254, Grigorjanc Szergej 2544

A női világranglistán a top tíz sorrendjében kisebb változások történtek, a kínai Hou Ji-fan mögött az indiai Humpy Koneru a második.

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai)  2632

2. Ju Wenjun (kínai) 2560

3.Humpy Koneru (indiai) 2554   

4. Alekszandra Gorjacskina (FID) 2553 (- 14, 11)

5. Lei Tingjie (kínai) 2550

6. Katyerina Lahno (orosz) 2542

 7. Anna Muzicsuk (ukrán)  2530 (+ 14, 11)  

8. Tan Zhongyi (kínai) 2521 (+ 8, 11)  

9. Marija Muzicsuk (ukrán) 2510 (- 3, 11)

10. Nana Dzagnidze (grúz) 1506

64. Hoang Thanh Trang (magyar) 2387 (- 6, 18)

88. Gara Tícia (magyar) 2359

Az országok rangsorában 50 pont a kínaiak előnye az indiai sakkozónők előtt, legjobbjaink a tizenharmadik helyen állnak.

1.Kína 2479

2. India 2429

3. Oroszország 2396

4. Ukrajna 2390

5. Georgia 2384

6. Lengyelország 2354

7. Egyesült Államok 2350

8. Németország 2345

9. Franciaország 2341

10. Kazahsztán 2335

11. Azerbajdzsán 2322

12. Bulgária 2296

13. Magyarország  2295

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2387, Gara Tícia 2359, Gara Anita 2336, Gaál Zsóka 2325, , Marjanovics Annamária 2284, Terbe Julianna 2279, Papp Petra 2277, , Lázárné Vajda Szidónia 2256, Mihók-Juhász Barbara 2218

A juniorok világranglistáján Alireza Firouzja 23 ponttal vezet a 18 esztendős  Praggnanandhha előtt.

A legjobb juniorok:

1.Alireza Firouzja (francia) 2763 (- 14, 11) 2003

2. Rameshbabu Praggnanandhaa (indiai) 2740 (- 1, 11)  2005

3.Vincent Keymer (német)  2738 (+ 17, 20)   2004  

4. Nodirbek Abduszattorov (üzbég) 2727 (+ 5, 11)  2004

5. Arjun Erigaisi (indiai) 2727 (+ 14. 11) 2003

A legjobb 20 éven aluli lányoknál a kazah Bibiszara Asszaubajevel vezeti a rangsort

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1, Bibiszara Asszaubajeva (kazah) 2472 (11)  2004

2. Sarayu Velpula (indiai) 2444)  2006

3. Nurgyul Szalimova (bolgár) 2426 (+ 12, 9) 2003 

4. Leja Garufullina (FID) 2423 (+ 20. 11)

5. Divya Deshmulkh (indiai)  2420   (+ 2, 11) 2005

  

17. Gaál Zsóka (magyar) 2325  (+ 21, 8) 2007

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Fabiano Caruana a 10. Sinquefield Cup győztese

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az amerikai sakkozás fellegvárában, Saint Louisban Fabiano Cariana elsőségével fejeződött be a Grand ChsSs Tour 2023 öt versenyből álló sorozat utolsó viadala, a 10. Sinquefield Cup. Az amerikai nagymester a torna utolsó fordulójában világossal 40 lépésben nyert Rapport Richárd ellen, riválisa, Leinier Dominguez Perez csak remizett Levon Aroniannal. Hármas amerikai siker született, Wesley So végzett a harmadik helyen. Fabiano Caruana a GCT összetett pontversenyét nay fölénnyel nyerte meg Maxime Vachier Lagrave és Wesley So előtt. A viadalon Caruana, Dominguez Perez mellett a nyolc döntetlent elérő orosz Jan Nepomnjacsij és MVL maradt veretlen, a kéz nagymesteren kívül a holland Anish Giri, a címvédő francia Alireza Firouzja és Rapport Richárd zárta nyeretlenül a szereplését. Fabiano Caruana a virtuális világraglistán 2804 ponttal a második.

 

A 10. Sinquefield Cup győztese, Fabiano Caruana újabb sikerével megkoronázta egész évi remek teljesítményét. A Világkupán elért harmadik helyével világbajnokjelölt lett, a Grand Chess Tour 2023 összetett pontversenyébnyét is megnyerte, első lett a bukaresti Superbet klasszikus tornán, a St. Louis-i rapid és villámversenyen is diadalmaskodott. (Varsóban és Zágrábban a rapid és villámversenyeken a szabadkártyával játszó Magnus Carlsen győzött.) Caruana harmadszor amerikai bajnoki címet is szerzett.

 

A Sinquefield Cup utolsó fordulója előtt Caruana holtversenyben állt az élen Leinier Dominguez Perez társaságában. Riválisa sötéttel játszott Levon Aronian ellen, a spanyol megnyitású csatában remizett, Caruana világossal a formán kívül, sok hibával küzdő Rapport Richárd ellen jó eséllyel játszhatott nyerésre. Az amerikai sakkozó a felkínált lehetőséggel élni tudott, kisebb időzavarban is győzelemre vezette haderejét, a torna győzteseként ünnepelhették. Caruana négy döntetlen után a torna második félidejében 3,5 pontot szerzett.

Rapport harmadik vereségét szenvedte el és utolsó lett. A virtuális világranglistán a román színekben versenyző Rappport három versenyen 30,2 Élő-pontot vesztett, 19 helyeúést rontott, a 29. helyre csúszott vissza.

 

Leinier Dominguez Perez stílusának kedvezett a torna békés menete. Wesley So a sorsdöntő rangadót éllovasként vesztette el Caruanával szemben, sokkoló volt a 25 lépéses veresége. volt

Nyolcadszor is remizett Jan Nepomnjacsij, nyeretlen maradt Anish Giri. Nyolcadik döntetlenét könyvelhette el Maxime Vachier-Lagrave is, a címvédő Alireza Firouzja nyolcadikként, nyeretlenül végzett.

A versenyről betegség miatt az első forduló után visszalépésre kényszerült Jan-Krzysztof Duda. A viadalon a 41 játszmából csak nyolc végződött döntéssel, négyen őrizték meg veretlenségüket, öten nem tudtak játszmát nyerni.   

 

Az utolsó forduló eredményei:

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2734) – Alireza Firouzja (francia, 2666)  döntetlen (Spanyol megnyitás, 28)

Jan Nepomnjacsij (FID, 2771) – Anish Giri (holland, 2752)döntetlen  (Olasz megnyitás, 50)

Fabiano Caruana (amerikai, 2795) – Rapport Richárd (román, 2748) 1 – 0 (Félszláv védelem, 40)

Levon Aronian (amerikai, 2727) Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2745) döntetlen (Spanyol megnyitás, 33)

Wesley So volt szabadnapos

10. Sinquefield Cup 2023 Saint Louis  2023. november 21-30.

kat. XXI (2756)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2795

*

½

1

½

½

½

½

1

1

2891

2.

Leinier Dominguez Perez

g

USA

2745

½

*

½

½

½

½

1

½

1

5

2852

3.

Wesley So

g

USA

2752

0

½

*

½

1

½

½

½

1

2799

4.

Jan Nepomnjacsij

g

RUS

2771

½

½

½

*

½

½

½

½

½

4

2753

5.

Levon Aronian

g

USA

2727

½

½

0

½

*

½

½

½

1

4

2759

6.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2734

½

½

½

½

½

*

½

½

½

4

2758

7.

Anish Giri

g

NED

2752

½

0

½

½

½

½

*

½

½

2713

8.

Alireza Firouzja

g

FRA

2777

0

½

½

½

0

½

½

*

½

3

2666

9.

Rapport Richárd

g

ROU

2748

0

0

0

½

½

½

½

½

*

261

 

A Grand Chess Tour 2023 díjalapja 1.75 millió dollár volt. Az összetett pontverseny első három helyezettje 175 ezer dolláron osztozott, a győztes Fabiano Caruana 100 ezret nyert.

 

A virtuális világranglista élcsoportja:

#

↑↓

Név

Classic

+/−

 

 

1

Carlsen, Magnus

2829.6

+0.6

2

Caruana, Fabiano

2804.0

+9.0

3

↑1

Nakamura, Hikaru

2788.3

+10.3

4

Ding, Liren

2780.0

0.0

5

↑1

Nepomniachtchi, Ian

2769.0

−2.0

6

↑1

So, Wesley

2757.4

+5.4

7

↑6

Dominguez Perez, Leinier

2756.2

+11.2

8

↓3

Firouzja, Alireza

2750.3

−26.7

9

Karjakin, Sergey

2750.0

0.0

10

↓2

Giri, Anish

2749.3

−2.7

11

Anand, Viswanathan

2748.0

0.0

12

↑6

Maghsoodloo, Parham

2742.4

+10.4

13

↑2

Praggnanandhaa R

2740.3

−0.7

14

↑12

Keymer, Vincent

2737.9

+16.9

15

↑13

Vidit, Santosh Gujrathi

2737.4

+22.4

16

↑1

Vachier-Lagrave, Maxime

2733.8

−0.2

17

↑4

Duda, Jan-Krzysztof

2732.5

+1.5

18

↑1

Grischuk, Alexander

2732.0

0.0

19

↑1

Le, Quang Liem

2731.0

0.0

20

↑2

Wei, Yi

2729.0

0.0

21

↑9

Erigaisi Arjun

2727.0

+14.0

22

↑2

Topalov, Veselin

2727.0

0.0

23

Aronian, Levon

2726.6

−0.4

24

↑1

Abdusattorov, Nodirbek

2726.5

+4.5

25

↓9

Mamedyarov, Shakhriyar

2723.2

−10.8

26

↓12

Radjabov, Teimour

2723.1

−21.9

27

Yu, Yangyi

2722.5

+2.5

28

↓16

Gukesh D

2719.8

−26.2

29

↓19

Rapport, Richard

2717.2

−30.8

30

↑3

Dubov, Daniil

2715.0

+5.0

Verőci Zsuzsa

Fotó: grandchesstour.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

St. Louisban az utolsó fordulóra maradt a döntés, az első helyen előálló holtversenyt rájátszás döntené el

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisban zajló 10. Sinquefield Cup viadalon az utolsó fordulóra maradt a döntés, a befejező játéknap előtt az amerikai duó, Fabiano Caruana és Leinier Dominguez Perez holtversenyben áll az élen. A nyolcadik fordulóban Caruana a holland Anish Girivel 14 lépésben remizett, Dominguez Perez és a francia Maxime Vachier-Lagrave játszmája 24 lépés után lett döntetlen. Caruana világossal Rapport Richárddal mérkőzik meg, Dominguez sötéttel Levon Aroniannal néz farkasszemet. Wesley So 4,5 ponttal befejezte a tornát, az orosz Jan Nepomnjacsijjal osztozott meg a ponton. Nepomnjacsij világos lesz Girivel szemben, MVL honfitársával, Alireza Firouzjával csatázik, akár öten is oszthatják az első helyet! Rapport kissé kedvezőbb állásából döntetlenneé többet nem tudott kihozni Aronian elleni olasz megnyitású partijából.

 

A Grand Chess Tour 2023 öt versenyből álló sorozat ötödik, befejező viadalán az utolsó fordulóra maradt a döntés. Fabiano Caruana már a sorozat győztese lett, de a Sinquefiels tornán még nyílt az első helyért zajló versengés, a kilencedik körben olyan eredmények is születhetnek, hogy öten is oszthatják az első helyet.

A nyolcadik fordulóban a sakkvilág ászai négy döntetlent könyvelhettek el, a két éllovas, Fabiano Caruana és Leinier Dominguez Perez holtversenyben várhatja az utolsó kört. A két veretlen amerikai sakkozó döntetlennel is célba érhet és rájátszással döntenék el az első hely sorsát…  

A 8. forduló eredményei:

Wesley So (amerikai, 2752) – Jan Nepomnjacsij (FID, 2771)  döntetlen (Nimzoindiai védelem, 37)

Anish Giri (holland, 2752) – Fabiano Caruana (amerikai, 2795) döntetlen (Katalán megnyitáa, 14)

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2745) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2734) döntetlen  (Szicíliai védelem, 24)

Rapport Richárd (román, 2738) – Levon Aronian (amerikai, 2727) döntetlen (Olasz megnyitás, 57

Alireza Firouzja volt szabadnapos

 

10. Sinquefield Cup 2023 Saint Louis 2023. november 21-30.

kat. XXI (2756)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1.

Fabiano Caruana

g

USA

2795

*

½

1

½

½

½

½

1

.

2853

2.

Leinier Dominguez Perez

g

USA

2745

½

*

½

½

½

.

1

½

1

2863

3.

Wesley So

g

USA

2752

0

½

*

½

½

1

½

½

1

2799

4.

Maxime Vachier-Lagrave

g

FRA

2734

½

½

½

*

½

½

½

.

½

2755

5.

Jan Nepomnjacsij

g

FID

2771

½

½

½

½

*

½

.

½

½

2754

6.

Levon Aronian

g

USA

2727

½

.

0

½

½

*

½

1

½

2761

7.

Anish Giri

g

NED

2752

½

0

½

½

.

½

*

½

½

3

2704

8.

Alireza Firouzja

g

FRA

2777

0

½

½

.

½

0

½

*

½

2653

9.

Rapport Richárd

g

ROU

2748

.

0

0

½

½

½

½

½

*

2649

 

Verőci Zsuzsa

Fotó: grandchesstour.com Lennart Ootes

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Caruana 25 lépésben győzte le Sot, Dominguez Perezzel holtversenyben vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Louisban zajló 10. Sinquefield Cup hetedik fordulójában a háromszoros amerikai bajnokok presztízsrangadóján Fabiano Caruana +kiütéses” győzelmet aratott, 25 lépésben nyert Wesley So ellen. Az amerikai Leinier Dominguez Perez a lépésosmétléses döntetlent elkerülő Rapport Richárdot győzte le, a két amerikai nagymester holtversenyben áll az élen. Az orosz Jan Nepomnjacsij hatodszor is remizett, a francia Alireza Firouzjával osztozott meg a ponton. Döntetlennel ért véget az amerikai Levon Aronian és a holland Anish Giri játszmája is.

A 10.  Sinquefield Cup hetedik fordulójában Fabiano Caruana és Wesley So s negyvenkettedik klasszikus játszmájukban mérték össze erejüket. So 5-4-es vezetése mellett éllovasként játszhatott, de Caruana pörölycsapásokként ható lépésekkel büntette meg megnyitsi hibájáért.

A meggyengült nagyátlón Caruana vezére avatkozott nagy erővel a játékba, a középen rekedt sötét királyra döntő csapást mért a tisztáldozat. Fabiano Caruana 25 lépés után már győzelmet ünnepelhetett, letaszította riválisát az első helyről. Nyerésével a virtuális világranglistán 2800 Élő-pontja lett.

A tornát szintén négy döntetlennel kezdő Leinier Dominguez Perez is megszerezte második győzelmét, Rapport Richárd második vereségét szenvedte el. Rapport a Caro-Kann védelmet választotta, a 3.e5-ös változatban a vezérszárnyon kezdeményezett, egyenlő esélyeket ért el. Dominguez Perez felkínálta a lépésismétléses döntetlent, de a Rapport a küzdelem folytatása mellett döntött, kiélezte az állást a világos centrum elleni akciójával.

Az amerikai sakkozó 29.g6! lépését elnézhette, nagyot változott a játszma menete, újabb hibák miatt hat lépés múlva Rapport feladásra kényszerült. A román színekben versenyző nagymester hihetetlen mélyrepülésben van, a virtuáéis világranglistán a 37. helyre csúszott vissza. Dominguez Perez hat helyezést javítva hatodik a rangsorban, amely felbolydult méhkashoz hasonlítható az óriási változások miatt.

Jan Nepomnjacsij és Alireza Firouzja taktikai adok-kapok csatája pontosztozkodással ért véget. Jóval békésebb partiban remizett Levon Aronian és Anish Giri.

A 7. forduló eredményei:

Fabiano Caruana (amerikai, 2795) – Wesley So (amerikai, 2752) 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 25)

Jan Nepomnjacsij (FID, 2771) – Alireza Furouzja (francia, 2777) döntetlen (Szláv védelem, 43)

Levon Aronian (amerikai, 2727) – Anish Giri (holland, 2748) döntetlen (Orosz huszárjáték, 30)

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2745) – Rapport Richárd (román, 2748) 1 – 0 Caro-Kann védelem, 35)

Maxime Vachier-Lagrave volt szabadnapos

H.

Név

1

2

3

4

5

6

7

8

9

J

P

1

 GM Fabiano Caruana (2795)

1

½

½

½

½

1

-

-

6

4

2

 GM Wesley So (2752)

0

½

-

1

½

½

½

1

7

4

3

 GM Leinier Dominguez Perez (2745)

½

½

½

-

-

½

1

1

6

4

4

 GM Jan Nepomnjacsij (2771)

½

-

½

½

½

½

-

½

6

3

5

 GM Levom Aronian (2727)

½

0

-

½

½

1

½

-

6

3

6

 GM Maxime Vachier-Lagrave (2727)

½

½

-

½

½

-

½

½

6

3

7

 GM Alireza Firouzja (2777)

0

½

½

½

0

-

½

½

7

8

 GM Anish Giri (2752)

-

½

0

-

½

½

½

½

6

9

 GM Rapport Richárd (2749)

-

0

0

½

-

½

½

½

6

2

Verőci Zsizsa

Fotó: grandchesstour.com Lennart Ootes

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog