Rapport Richárd növelte előnyét, Shankland ellen 12-4-re vezet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A St. Luisban zajló „Champions Showdown” viadal második játéknapja után Rapport Richárd már 12-4-re vezet az amerikai bajnok Samuel Shankland ellen. Három döntetlent követően nagymesterünk megnyerte a nyolcadik játszmát. Fabiano Caruana újabb három győzelmet szerzett, az indiai Pentala Harikrishna a rapid tempóban nem tudja felvenni a versenyt az amerikai sakkozóval szemben. Növelte előnyét az amerikai Wesley So, vezetést szerzett Hikaru Nakamura. Döntetlenre áll a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és az amerikai Leinier Dominguez Perez mérkőzése.  Ma négy partival fejeződnek be a rapid párharcok, ahol a győzelem két pontot ér.

Rapport Richárd a bajnok tornáján a második játéknapon is „jól teregette lapjait”, növelte előnyét Samuel Shankland elleni párharcában. Az ötödik játszmában nagymesterünk fonalas nyerést hagyott ki, az állást remek akcióval nyitotta, a 37. lépésben egy csendes vezérlépéssel reménytelen helyzetbe hozhatta volna az amerikai bajnok vezérszárnyra üldözött királyát. Az élvezetes játszma egyenlő esélyű bástyavégjátékra egyszerűsödött, Ricsi hibázott, de a váratlan eséllyel Shankland nem tudott élni, nagyon bosszúsan látta be, hogy elpuskázta a nyerőesélyt.

A hatodik ütközetükben Shankland kis előnyét nem tudta győzelemig fokozni. Remek csatát hozott a hetedik összecsapásuk. Nagymesterünk minőséget áldozott, kisebb fordulatok után a 89. lépésben osztoztak meg a ponton. A nyolcadik játszma csak 29 lépésig tartott, Shankland csúnya elnézése miatt azonnali kapitulációra kényszerült. Rapport Richárd 12-4-es vezetéssel várhatja a rapid párharc befejező négy partiját.

Négy amerikai nagymester sikerrel teljesített. Fabiano Caruanával szemben az indiai Pentala Harikrishna tehetetlen. Negyedik vesztése után kiharcolt egy döntetlent, de a hetedik játszmában világossal már a 22. lépésben tisztet nézett el. A játéknap utolsó partijában Caruana hatodik győzelmét könyvelhette el.

Folytatódott a nagy csata Hikaru Nakamura és a mezőny legfiatalabb résztvevője, a 20 esztendős lengyel Jan-Krzysztof Duda között. Az ifjú titán két döntetlen után világossal kapott ki. Jobb állást rontott el, Nakamura minőségáldozattal rontott rá királyára és szerzett ismét vezetést. Két királyig játszották a nyolcadik partit, az amerikai nagymester a döntetlennel megőrizte előnyét.

Elégedetten összegezte a második játéknap eseményeit Wesley So. A cseh David Navara megnyerte az ötödik játszmát, amire So mesterhármassal reagált, hat pont az előnye.

A kezdeti bizonytalankodás, súlyos időzavarok után Leinier Dominguez Perez is örülhetett, kiegyenlítette kétpontos hátrányát. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval szemben egálból folytathatja a páros meccset.  

A párharcok állásai a második játéknap után:

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2731, 2716) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2749, 2845)  7 - 9 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

Pentala Harikrishna (indiai, 2726, 2711) - Fabiano Caruana (amerikai, 2828, 2772) 2 – 14 (0 – 1, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1, 0 – 1, döntetlen, 0 – 1, 0 - 1)

David Navara (cseh, 2738, 2688) - Wesley So (amerikai, 2765, 2797) 5 – 11 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, 0 – 1, 0 – 1, 0 - 1)

Veszelin Topalov (bolgár, 2740, 2717) - Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2739, 2816) 8 - 8 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1)

Rapport Richárd (magyar, 2735, 2708) - Samuel Shankland (amerikai,2731, 2622) 12 – 4 (1 – 0, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

St. Louisban Rapport remekül rajtolt, az első játéknap után 7-1-re vezet Shankland ellen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

St. Louisban a „Champions Showdown” viadal első játéknapját Rapport Richárd sikerrel zárta, az amerikai bajnok Samuel Shankland ellen mesterhármassal kezdett, majd a negyedik rapid partiban remizett, 7-1-re vezet. Az amerikai Fabiano Caruana is hatpontos előnnyel várhatja a második kört. Az amerikai Wesley So a cseh David Navara, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov az amerikai Leinier Dominguez Perez ellen vezet 5-4-ra. Döntetlenre áll a lengyel Jan-Krzysztof Duda és az amerikai Hikaru Nakamura párharca. A győzelemért két pont jár, a döntetlen egyet ér. Ma újabb négy játszmával folytatódnak a csatározások.

Rapport Richárd az amerikai sakkozás fellegvárában, St. Louisban sikerrel rajtolt, meggyőző fölénnyel, 7-1-es vezetéssel zárta az első játéknapot. Világossal kezdte az amerikai Samuel Shankland elleni párharcának 12 játszmás rapid mérkőzését. A 15-15 perces és lépésenként 10-10 másodperc bónusszal vívott partikban jóval gyorsabban játszott ellenfelénél, az amerikai bajnoknak valamennyi ütközetben meggyűlt a baja nemcsak állásaival, de a gondolkodási idővel is.

Nagymesterünk az első partiban világossal remekül használta ki a meggyengült sötét királyállás sebezhetőségét, támadása átütött. A második összecsapás bástyavégjátékában az időzavar okozta Shankland vesztét. A harmadik játszmában a különböző színű futók mellett a világos király betörése jelentette a győzelemhez vezető akció sikerét. Rapport játéka méltán vívta ki a játszmákat kommentáló trió, Jennifer Shahade, Yasser Seirawan és Maurice Ashley elismerését. A negyedik ütközetben Shankland hátrányos végjátékát tudta döntetlenre menteni.

Meggyőző játékkal vezet 7-1-re az amerikai Fabiano Caruana is. A kéthónapos versenyzési szünet után érezhető sakkéhséggel vetette magát a küzdelembe, az indiai Pentala Harikrishna a vártnál kisebb ellenállást tanúsított.

A viadal első győzelmét a cseh David Navara érte el. Az amerikai Wesley So ellen 27 lépésben nyerte meg párharcuk első partiját. So a váratlan veresége után rendezte sorait, fordítani tudott.

Némi meglepetés a torna doyenjének, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovnak a sikeres rajtja az először amerikai színeket képviselő Leinier Dominguez Perezzel szemben.

A legnagyobb küzdelmet a lengyel Jan-Krzysztof Duda és az amerikai Hikaru Nakamura meccsén láttuk. A 20 éves Duda a második játszma elvesztése után azonnal egyenlített.

Az első játéknap eredményei:

Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2731, 2716) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2749, 2845) 4 – 4 (döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen)

Pentala Harikrishna (indiai, 2726, 2711) - Fabiano Caruana (amerikai, 2828, 2772) 1 – 7 (0 – 1, döntetlen, 0 – 1, 0 – 1)

David Navara (cseh, 2738, 2688) - Wesley So (amerikai, 2765, 2797) 3 – 5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, 0 – 1)

Veszelin Topalov (bolgár, 2740, 2717) - Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2739, 2816) 5 – 3 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Rapport Richárd (magyar, 2735, 2708) - Samuel Shankland (amerikai,2731, 2622) 7 – 1 (1 – 0, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

St. Louisban ma kezdődik a "Champions Showdown" viadal, Rapport az amerikai bajnok Shanklanddal csatázik

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

St. Louisban ma kezdődik a tíz résztvevős „Champions Showdown” viadal. Öt párharcra kerül sor, a bakui sakkolimpián aranyérmes, tavaly Batumiban ezüstérmes  amerikai csapat négy tagja, Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Wesley So és Samuel Shankland, az amerikai színekbe „átigazolt” egykori kubai Leinier Dominguez Perez öt meghívott külföldi ellenféllel, köztük Rapport Richárddal csatázik. Caruana az indiai Pentala Harikrihnával, Nakamura a lengyel Jan-Krzysztof Dudával, So a cseh David Navarával. Dominguez a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval vív meg, Shankland nagymesterünkkel mérkőzik meg. Három nap alatt játsszák le a 12-12 rapidpartit, majd két napig villámpartikban mérik össze erejüket, összesen 24-24 játszmában csatároznak. Valamennyi párharcnak 60 ezer dollár a díjazása, a győztes 36, a vesztes 24 ezret kap.

 

Az amerikai sakkozás fellegvárában harmadszor rendezik meg a a „Bajnokok kiterítik lapjaikat” elnevezésű viadalt, először magyar résztvevővel is, Rapport Richárd kapott meghívást. Nagymesterünk a tavalyi amerikai bajnokkal, Samuel Shanklanndal mérkőzik meg, akivel januárban a Tata Steel Chess 2019 Masters viadalon óriási csatában, 94 lépéses küzdelemben remizett, hátrányos végjátékát döntetlenre mentette.

2016-ban az első tornát az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand nyerte meg. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval  holtversenyben zárta a klasszikus gondolkodási idejű hat fordulót, a rapidverseny után Vishy már másfél pontos előnnyel vezetett Hikaru Nakamura előtt. A torna doyenje, a 46 esztendős Anand a villámversenyen is remekelt, a 24 fordulós viadal utolsó partiját már tornagyőztesként játszhatta, egypontos előnnyel diadalmaskodott. Nakamura lett a második, honfitársa, Fabiano Caruana a bronzérmes, Topalov a gyorsított tempóban már nem tudott lépést tartani riválisaival. Viswanathan Anand a 150 ezer dolláros díjalapból 60 ezret nyert.

Egy év múlva a szervezők a második versenyre változtattak a lebonyolításon, a nyolc résztvevő négy különböző időkontrollal páros mérkőzést játszott. Az első játéknapon négy 30-30 perces partival kezdtek, a második körben hatszor 20-20 perces ütközetekre került sor, majd nyolc 10-10 perces csatákat vívtak. A negyedik napon tizenkétszer snelleztek, 5-5 perc állt a nagymesterek rendelkezésére.

Az interneten kitűnően közvetített viadalt elsősorban a norvég világbajnok Magnus Carlsen részvétele fémjelzett. Különleges volt a pontozás, 5, 4, 3, 2 pontokat értek a nyerések, ennek a felét a döntetlenek. A digitális sakkórák ellenére bónuszidő nélkül játszottak, az összecsapások az idő szorításában még izgalmasabbak voltak, érthetően sok volt a rontás. Carlsen a kínai férfi sakkozás első világbajnok-jelöltjét, Ding Lirent 67-25-re győzte le. A világelső a 30 játszmából kettőt vesztett el, ezt nagyon bosszúsan vette tudomásul. A másik három párharc amerikai sikert hozott. Nakamura 61,5-30,5-re nyert Topalov ellen, Caruana az orosz Alekszandr Griscsukra mért vereséget, remekül snellezve 49-43-ra győzött. Wesley So nagy hátrányból fordítva a kubai Leinier Dominguez Perez ellen diadalmaskodott 47,5-44,5-tel. Valamennyi párharcnak 100 ezer dollár volt a díjazása, a győztes 60 ezret kapott, a vesztes 40 ezerrel vigasztalódhatott.

A ma kezdődő viadalra ismét változott a lebonyolítás. A párharcokban a nagymesterek három napig rapid tempóban csatáznak, a 12 partiban 15-15 perc a gondolkodási idejük, lépésenként még 10-10 másodperc bónusszal. A győzelem 2 pontot ér, a döntetlen egyet. Huszonnégy villámpartival folytatják, 3-3 perc és lépésenként 2-2 másodperc, itt már klasszikus a pontozás.

A párharcok:

Fabiano Caruana (amerikai, 2828, 2772) - Pentala Harikrishna (indiai, 2726, 2711)

Wesley So (amerikai, 2765, 2797) - David Navara (cseh, 2738, 2688)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2749, 2845) - Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2731, 2716)

Leinier Dominguez Perez (amerikai, 2739, 2816) - Veszelin Topalov (bolgár, 2740, 2717)

Samuel Shankland (amerikai,2731, 2622) - Rapport Richárd (magyar, 2735, 2708)

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

St. Louisban az orosz Gunyina győzött a szuperversenyen, Rapport is játszik a bajnokok viadalán

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Saint Louis-ban kettős orosz sikerrel fejeződött be a Cairns Cup női szuperverseny. A torna hajrájában Valentyina Gunyina megelőzte honfitársnőjét, Alekszandra Kosztenjukot, aki a hetedik fordulóig vezette a versenyfutást. Mindketten megőrizték veretlenségüket, a március 5-én kezdődő csapat-világbajnokság előtt jó formában sakkoztak. Február 20. és 24. között az amerikai sakkozás fellegvárában újabb versenyt rendeznek, a tíz résztvevős „Champions Showdown” viadalt. A „Bajnokok kiterítik lapjaikat” elnevezésű tornán öt párharcra kerül sor, a bakui aranyérmes amerikai válogatott négy tagja, Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Wesley So és Samuel Shankland mellett az új erősítésük, az egykori kubai Leinier Dominguez Perez küzd meg rapid-és villámpartikban a meghívott  külföldi szupernagymesterekkel, köztük Rapport Richárddal, akinek Shankland lesz az ellenfele a 300 ezer dollár összdíjazású versenyen.

 

Oly hosszú szünet után rendeztek női meghívásos szuperversenyt. A tervezett mezőnyhöz képest az utolsó pillanatban történt változás, a Muzicsuk nővérek lemondása okozott meglepetést. A Cains Cup a március 5-én Asztanában kezdődő csapat-világbajnokság előtt többek számára is főpróba volt a verseny. Gyengébb gibraltári szereplésük után az orosz válogatott két legjobbja, az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk és Valentyina Gunyina játszott főszerepet. Alekszandra rajtolt jobban, az ötödik fordulóig vezetett, Valentyina a hatodik körben érte utol honfitársnőjét, majd a hetedik forduló után már egyedül állt az élen, és félpontos előnnyel megnyerte a versenyfutást. Mindketten megőrizték veretlenségüket.

A házigazdák szép sikerként könyvelhetik el Irina Krush bronzérmét. A grúz Nana Dzagnidze rossz kezdés után jól hajrázott. A 150 ezer dolláros díjalapból a győztes 40 ezret kapott, a második helyezés 30 ezret ért.

1st Cairns Cup 2019 Saint Louis, 2019. február 5-15.

kat. X (2478)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

1.

Valentyina Gunyina

g

RUS

2501

*

½

½

1

½

½

1

1

1

1

7

2695

2.

Alekszandra Kosztenjuk

g

RUS

2532

½

*

½

½

½

1

½

1

1

1

2638

3.

Irina Krush

g

USA

2435

½

½

*

1

1

1

1

0

0

½

2562

4.

Nana Dzagnidze

g

GEO

2513

0

½

0

*

½

½

1

1

1

½

5

2517

5.

Dronavalli Harika

g

IND

2471

½

½

0

½

*

1

½

½

½

½

2478

6.

Zsanszaja Abdumalik

m

KAZ

2468

½

0

0

½

0

*

1

½

1

1

2479

7.

Anna Zatonskih

m

USA

2428

0

½

0

0

½

0

*

1

1

½

2403

8.

Marie Sebag

g

FRA

2476

0

0

1

0

½

½

0

*

½

½

3

2353

9.

Bela Hotenasvili

g

GEO

2491

0

0

1

0

½

0

0

½

*

1

3

2351

10.

Elisabeth Paehtz

m

GER

2466

0

0

½

½

½

0

½

½

0

*

2313

 

Az amerikai sakkozás fellegvárában négy nap múlva kezdődik Rapport Richárd részvételével is a „Champions Showdown” viadal. Öt párharcra kerül sor, a bakui aranyérmes amerikai válogatott négy tagja, Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Wesley So és Samuel Shankland és az új erősítés, az egykori kubai Leinier Dominguez Perez vív meg 12 rapid-és 24 villámpartiban a meghívott szupernagymesterekkel. Rapport a tavalyi amerikai bajnok Samuel Shanklanddal csatázik, Caruana az indiai Pentala Harikrishnával, Nakamura a lengyel Jan-Krzysztof Dudával, So a cseh David Navarával, Dominguez a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval mérkőzik meg. A rapidpartikban a győzelem 2 pontot ér, a győztesek 36 ezer, a vesztesek 24 ezret kasszírozhatnak.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Rangadót nyert az éllovas ASE Paks, kiütéses győzelmet ért el a címvédő Tungsram Aquaprofit NSK

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Az első osztályú csapatbajnokság ötödik fordulójában az éllovas ASE Paks rangadót nyert a szombathelyi HVSE Infraplan együttese ellen, a 8,5-3,5-ös győzelemmel megerősítette vezet pozícióját. A címvédő Tungsram Aquaprofit NSK csapata csak három döntetlent engedélyezett a Pénzügyőr együttesének. A DVTK a sereghajtó Maróczy SE gárdájával szemben hozta a kötelező győzelmet. Az Aquaréna Kőbánya SC saját sikerének és a szombathelyiek vereségének köszönhetően a negyedik helyre lépett előre. A kiesés ellen küzdő Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp és a Ducor-Makói SVSE találkozója döntetlennel ért véget. Még nem született meg a másodfokú döntés a bajnokság negyedik fordulójában lejátszott Paks-DVTK meccs kapcsán, a diósgyőriek a találkozó végeredményét – 6,5 – 5,5 - az első táblán, Almási Zoltán és az indiai Pentala Harikrishna játszmában történt sorozatos bírói hibák miatt óvták meg. Február 24-én kerül sor a bajnokság hatodik  fordulójára.

 

A bajnokság ötödik játéknapjának rangadóját Szombathelyen játszották le, az éllovas ASE Paks meggyőző győzelmet aratott a HVSE-Infraplan együttese ellen. A paksiak öt győzelmet értek el, vereség nélkül érték el sikerüket, és erősítették meg vezető pozíciójukat.

A címvédő Tungsram Aquaprofit NSK igazi erődemonstrációt tartott a Pénzügyőr gárdájával szemben, csak három döntetlent engedélyeztek a meglehetősen tartalékos összeállításban szereplő ellenfélnek. A hetedik fordulóban kerül sor a bajnoki cím sorsát eldöntő paksiak elleni rangadóra.

A DVTK hazai pályán, Lillafüreden, a Palota Szállóban fogadta a Maróczy SE csapatát, a kötelező győzelemmel változatlanul a harmadikok.

Az Aquaréna Kőbánya SC egy helyezést javított, ezt a Dunaharaszti MTK legyőzésének és a szombathelyiek második vereségének is köszönhetik.

Zalaegerszegen a kieséses elkerüléséért is dúlt a csata, végül megosztozott a meccsponton a Csuti-Hydrocomp és a Duocor-Makói SVSE.

Az 5. forduló és az éltáblák eredményei:

HVSE-Infraplan – ASE Paks 3,5 – 8,5

(Zdenko Kozsul (2612)  Berkes Gerenc (2661) döntetlen

Héra Imre (2598) – Milos Perunovic (2604) 0 – 1

Alojzije Jankovic (2549) – Papp Gábor (2592) 0 – 1)

Tungsram Aquaprofit NSK – Pénzügyőr SE 10,5 – 1,5

(Balogh Csaba (2629) – Balog Imre (2559) döntetlen

Luka Lenic (2657) – Hujbert Flórián (2425)

Andrej Volokityin (2634) – Seres Lajos (2425) döntetlen)

Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK – Duocor-Makói SVSE 6 – 6

(Vlagyimir Oniscsuk (2623) – Mihók Olivér (2546) döntetlen

Alekszandr Kovcsan (2579) – Dusan Popovic (2510) döntetlen

Vajda Levente (2547) – Alekszandar Kovacevic (2500) 1 – 0)

Dunaharaszti MTK – Aquaréna Kőbánya SC 4,5 – 7,5

(Hrvoje Stevic (2589) – Gledura Benjámin (2622) döntetlen

Zoran Jovanovic (2537) – Andrij Vovk (2624) 0 – 1

Gonda László (2524) – Jurij Vovk (2565) 0 – 1)

DVTK – Maróczy SE 9 – 3

(Szabó Gergely András Gyula (2531) – Tésik Csaba (2317)

Antal Gergely (2546) – Nagy Dániel (2353) 1 – 0

Korpa Bence (2505) – Csizmadia László (2382) 1 – 0)

A bajnokság állása:

H

Csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

MP

Pont

1

ASE Paks

*

6,5

8,5

8

6

8,5

9

37,5

2

Tungsram Aquaprofit NSK

*

5,5

8,5

10,5

9

11

8

44,5

3

DVTK

5,5

6,5

*

8,5

7,5

9

8

37

4

Aquaréna Kőbánya SC

3,5

*

6

7,5

7

6,5

7

30,5

5

HVSE-Infraplan

3,5

6

*

5,5

7,5

10,5

5

33

6

Dunaharaszti MTK

4

3,5

4,5

*

7,5

10

4

29,5

7

Pénzügyőr SE

6

1,5

5

6,5

*

6

4

25

8

Z. Csuti-Hydrocomp SK

4,5

5,5

4,5

*

6

8

3

28,5

9

Duocor-Makói SVSE

3,5

3

4,5

6

6

*

2

23

10

Maróczy SE

1

3

1,5

2

4

*

0

11,5

A 6. forduló (február 24.) párosítása:

ASE Paks – Maróczy SE

Aquaréna Kőbánya SC – DVTK

Duocor-Makói SVSE – Dunaharaszti MTK

Pénzügyőr SE – Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK

HVSE-Infraplan – Tungsram Aquaprofit NSK

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Az új világranglistán Carlsen 17 ponttal előzi meg Caruanát, Rapport huszadik a rangsorban

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Nemzetközi Sakkszövetség 2019. február 1-től érvényes világranglistáján a négyszeres világbajnok norvég Magnus Carlsen tizenhét ponttal előzi meg az amerikai Fabiano Caruanát. Wijk aan Zee-i elsősége tíz pontot jelentett számára. A kínai Ding Liren és a holland Anish Giri egy-egy helyet lépett előre, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov kettőt hátra. Pályafutása során először a top tízben az orosz Jan Nepomnjacsij. A visszavonulását bejelentő orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a 14. helyre esett vissza. A gibraltári Masters eredményeit a listán nem számolták el. Rapport Richárd legjobb magyarként a 20., Almási Zoltán a 62., Berkes Ferenc a 78., Lékó Péter a 90. a top százas listán. A női világranglistán a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan 87 ponttal előzi meg honfitársnőjét, a világbajnoknő Ju Wenjunt.

 

Az új világranglistán a legjobbak rangsorát a Wijk aan Zee-i Tata Steel Chess Masters végeredménye döntően befolyásolta. Magnus Carlsennek a tornagyőzelme  szépen kamatozott, a + 10 pont elhárította a hónapokig fennálló veszélyt, hogy az amerikai Fabiano Caruana megelőzheti őt. A 17 pontos előnnyel most biztonságban érezheti magát, nagy kérdés, hogy versenyprogramját miként állítja össze, mennyit fog versenyezni, játszik-e a teljes Grand Chess Tour 2019-es sorozatán, a Grand Prix-versenyeken.

A kínai Ding Liren és a holland Anish Giri egy-egy helyezést javított. Az azerbajdzsáni Sariyar Mamedgyarov elbúcsúzott a dobogós helyezéstől, de a + 2800-as elittől is. Az exvilágbajnok Viswanathan Anand a hetedik, az orosz Jan Nepomnjacsij pályafutása során először a top tízben.

Az exvilágbajnok nagy árat fizetett Wijk aan Zee-i utolsó helyéért, világranglista 14. helyezettként jelentette be a profi sakkozástól való visszavonulását.

Három helyezést javított Rapport Richárd, huszadik a rangsorban. A Grand Prix-sorozatra meghívott húsz nagymester között nem szerepel, mivel Élő-átlagot számoltak. Kramnyik visszalépésével a hetedik tartalék. Először a top 25-ben az amerikai Samuel Shankland.

Öt orosz, négy-négy amerikai és kínai, három azerbajdzsáni nagymester mellett egy-egy norvég, holland, francia,  indiai, örmény, bolgár, cseh, lengyel és magyar sakkozó a legjobb 25-ben.

A férfi világranglista élcsoportja:                 

név

nemzet

1218

0119

0219

 J.

 Sz.

1.

Carlsen,M

norvég

2835

2835

2845

13

1990

2.

Caruana,F

amerikai

2832

2828

2828

0

1992

3.

Ding Liren

kínai

2813

2813

2812

13

1992

4.

Giri,A

holland

2783

2783

2797

13

1994

5.

          Mamedgyarov,S

azeri

2817

2817

2790

13

1985

6.

         Vachier-            Lagrave,M                                

francia

2781

2780

2780

0

1990

7.

Anand,V

indiai

2773

2773

2779

13

1969

8.

Nepomnjacsij,J

orosz

2763

2763

2771

13

1990

9.

Griscsuk,A

orosz

2771

2771

2771

0

1983

10.

Aronjan,L

örmény

2765

2765

2765

0

1982

11.

So,W

amerikai

2765

2765

2765

0

1993

12.

Yu Yangyi

kínai

2764

2764

2764

0

1994

13.

Radzsabov,T

azeri

2757

2757

2756

13

1987

14.

Kramnyik,V

orosz

2777

2777

2753

13

1975

15.

Karjakin,S

orosz

2753

2753

2753

0

1990

16.

Nakamura,H

amerikai

2746

2749

2749

0

1987

17.

Topalov,V

bolgár

2740

2740

2740

0

1975

18.

Navara,D

cseh

2736

2738

2738

2

1985

19.

Szvidler,P

orosz

2737

2737

2737

0

1976

20.

Rapport,R

magyar

 2732

2731

2735

13

1996

21.

Wei Yi

kínai

 2728

2733

2733

0

1999

22.

Naiditsch,A

azeri

2736

2734

2732

8

1985

23.

Duda,J-K

lengyel

2738

2738

2731

13

1998

24.

Shankland,S

          amerikai

 2724

2725

2731

13

1991

25.

Bu Xiangzhi

           kínai

2726

2725

2731

7

1985

62.

Almási,Z

magyar

2689

2780

2681

1

1976

78.

Berkes,F

magyar

2662

2667

2666

1

1985

90.

                  Lékó,P

magyar

2669

2660

2660

0

1979

 

Az országok rangsorát a legjobb tíz sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Az orosz sakkozók 26 ponttal vezetnek a kínaiak előtt. Legjobbjaink a kilencedikek.

1.Oroszország 2737 (- 3, 251 nemzetközi nagymester, 539 nemzetközi mester, 2592 címviselő)

2. Kína 2711 (46, 36, 170)

3. Egyesült Államok 2702 (99, 159, 799)

4. Azerbajdzsán 2673 (- 2, 24, 31, 152)

5. India 2670 (+ 6, 55, 109, 376)

6. Ukrajna 2665 (- 1, 91, 206, 573)

7. Örményország 2647 (+ 1, 42, 29, 128)

8. Franciaország 2646 (+ 1, 50, 112, 446)

9. Magyarország 2645 (+ 3, 56, 121, 487)

10. Hollandia 2638 (36, 97, 372)

A honi rangsorban Rapport Richárd növelte előnyét, Gledura Benjámin Wijk aan Zee-ben, a Challemgers versenyen 14 Élő-pontot szerzett.

A honi ranglista élcsoportja:

Rapport Richárd 2735 (+ 4), Almási Zoltán 2681 (+ 1), Berkes Ferenc 2666 (- 1),  Lékó Péter  2660, Balogh Csaba 2631 (- 1), Gledura Benjámin 2629 (+ 14), Erdős Viktor 2614 (+ 4) Bánusz Tamás 2612 (+ 1), Papp Gábor 2610 (+ 7), Héra Imre 2607 (+ 6), Prohászka Péter 2597 (- 16)

A női világranglista élcsoportja:

1.Hou Ji-fan (kínai) 2662

2. Ju Wenjun (kínai) 2575

3. Katyerina Lahno (orosz) 2560

4. Anna Muzicsuk (ukrán) 2558 (- 11, 2)

5. Humpy Koneru (indiai) 2541

6. Marija Muzicsuk (ukrán) 2540 (- 2, 2)

7. Alekszandra Kosztenjuk (orosz)  2532 (- 5, 2)

8. Alekszandra Gorjacskina (orosz) 2518

9. Nana Dzagnidze (grúz) 2513

10. Tan Zhongyi (kínai) 2502

33. Hoang Thanh Trang (magyar) 2449 (+ 3, 2)

82. Gara Anita (magyar) 2385 (+ 5, 2)

Az országok rangsorában változatlanul Kína az élen. A mieink a nyolcadikok.

1. Kína 2488 (+ 3)

2. Oroszország 2482

3. Ukrajna 2416 (+ 1)

4. Grúzia 2410

5. India 2386

6. Németország 2350

7. Lengyelország 2345 (+ 1)

8. Magyarország 2340 (+ 2)

9. Egyesült Államok 2337

10. Azerbajdzsán 2318 ( - 2)

A magyar ranglistán minimális változások történtek, Hoang Thanh Trang jelentős előnnyel vezet.

A magyar ranglista élcsoportja:

Hoang Thanh Trang 2449 (+ 3), Gara Anita 2385 (+ 5), Lázárné Vajda Szidónia 2358 (+ 2), Medvegy Nóra 2355, Papp Petra 2335 (+ 1),  Gara Tícia 2326 (- 3),  Marjanovics Annamária 2320, Mádl Ildikó 2311, Havanecz Bianka 2283 (- 7)

A juniorok világranglistáján a kínai Wei Yi növelte előnyét, Gledura Benjámin két helyezést javítva a hatodik.

 

A legjobb juniorok:

1. Wei Yi (kínai) 2733 1999

2. Parham Maghsoodlou (iráni) 2666 (- 13, 13)  2000

3. Jeffery Xiong (amerikai) 2666 (- 6, 9)  2000

4. Samuel Sevian (amerikai) 2642 (- 5, 9) 2000

5. Alekszej Szarana (orosz) 2630 2000

6. Gledura Benjamin (magyar) 2629 (+ 14,  13) 1999

69. Kántor Gergely (magyar) 2493 (- 21, 10) 1999

A legjobb 20 éven aluli lányoknál a kazah Zsanszaja Abdumalik került az élre, Marjanovics Annamária a 21. a rangsorban.

A legjobb 20 éven aluli lányok:

1. Zsanszaja Abdumalik (kazah) 2468 2000

2. Polina Suvalova (orosz) 2450 2001

3. Gulruhbeim Tohirjonova (üzbég) 2446 1999

4. Zhu Jiner (kínai) 2442 (+ 18, 9) 2002

5. Gunay Mammadzada (azerbajdzsáni) 2422 2000

21. Marjanovics Annamária (magyar) 2320 2001

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Gibraltáron Artyemijev sötéttel nyert Yu Yangyi ellen, szenzációs tornagyőzelmet ünnepelhet

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Gibraltáron a 20 éves Vladiszlav Artyemijev szenzációs elsőségévek fejeződött be az International Chess Festival Masters viadala. Az orosz nagymester a kétszeres olimpiai bajnok kínai Yu Yangyi ellen sötéttel nyert és 10 játszmájából gyűjtött 8,5 ponttal végzett az élen, 25 ezer font is a jutalma a 27,4 Élő-pont mellett. Nagy meglepetésre az indiai Murali Karthikeyan a rajtlistát vezető francia Maxime Vachier-Lagrave ellen győzött és ezüstérmesként zárta szereplését. Hárman osztják a harmadik helyet, tizenheten a negyedik pontcsoportban. Kozák Ádám megnyerte utolsó partiját, 6 ponttal zárta szereplését. Papp Gábor ma is vesztett, 5 pontja lett.

A gibraltári Masters viadalon szenzációs tornagyőzelmet ért el a 20 esztendős Vladiszlav Artyemijev. Veretlenül, a verseny hajrájában szupernagymestereket is legyőzve aratta sikerét. ÍÍA befejező játéknapon a kétszeres olimpiai bajnok kínai Yu Yangyi ellen sötéttel nyert. Higgadtan várta ki a megfelelő pillanatot, amikor ellenesélyhez juthatott a kockáztató kínai sakkoz ellen, Világos gyalogszerkezeti gyengeségei végzetessé váltak. A rajtlistán 11. Artyemijev kitűnő teljesítményének hű tükre a 2941 performance-pontszám, a + 27,4 Élő-pont.

Még nagyobb meglepetés született a második táblán, a 19 éves indiai Murali Karthikeyan a rajtlistát vezető francia Maxime Vachier-Lagrave ellen nyert. MVL kedvenc szicíliai védelmében szenvedett vereséget. Karthikeyan az ötödik fordulóban kikapott az amerikai Hikaru Nakamurától, „külső körön” tört előre, ötös nyerősorozattal lett második, + 23,6 Élő-ponttal, 20 ezer fonttal gazdagodott, a francia nagymester csak 13. lett.

Nagyon örült az angol David Howell holtversenyes harmadik helyének, a címvédő örmény Levon Aronjan saját magát győzte le inkorrekt tisztáldozatával, a 24. helyen végzett.

Az orosz Nyikita Vityjugov veretlen maradt, a spanyol David Anton Guijarro második partiját vesztette el, ő is jól hajrázott.

A remekül rajtoló cseh David Navara utolsó partijában nyerőesélyes futóvégjátékot remizett el. Sok nagy név a 7 pontosok csoportjában, többek között a két amerikai olimpiai bajnok Hikaru Nakamura és Wesley So, a kétszeres bajnok Yu Yangyi.

A női sakkozók versenyében a kínai exvilágbajnoknő Tan Zhongyi volt a legeredményesebb 7 ponttal, 15 ezer font lett a jutalma. A sokáig vezető ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk 6,5, a kínai világbajnoknő Ju Wenjun, az indiai Humpy Koneru, a kínai Lei Tingjie, az ukrán Anna Muzicsuk és a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova 6 ponttal zárt.

Felemás lett két sakkozónk szereplése. Kozák Ádám utolsó két partiját megnyerve lett 6 pontos. Hét nagymesterrel is megmérkőzött, 13,6 Élő-pontot szerzett. Papp Gábor mesterhármassal rajtolt, a jó folytatással adós maradt, utolsó négy játszmájából csak fél pontra tellett erejéből, Élő-pontokat vesztett. Női válogatottunk kapitányaként alkalma volt figyelni a legjobb női sakkozókat.

R.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pont

H.

Élő+/-

38

GM

Papp Gabor

2603

HUN

1

1

1

½

½

½

0

½

0

0

5,0

110

-9,90

115

IM

Kozák Ádám

2425

HUN

1

0

1

½

½

½

½

0

1

1

6,0

67

13,60

Az élcsoportban az utolsó forduló eredményei:

T.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

Pont

Név

Élő

R.

1

4

GM

Yu Yangyi

2764

7

0-1

GM

Vladiszlav Artyemijev

2709

11

2

49

GM

Murali Karthikeyan

2570

7

1-0

7

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2780

1

3

2

GM

Levon Aronjan

2767

0-1

GM

David Howell

2685

19

4

5

GM

Hikaru Nakamura

2749

½-½

GM

Nils Grandelius

2682

20

5

6

GM

David Navara

2738

½-½

GM

Hrant Melkumjan

2660

23

6

8

GM

Nyikita Vityjugov

2720

1-0

GM

Suri Vaibhav

2590

41

7

28

GM

Kirill Alekszejenko

2637

½-½

GM

Michael Adams

2701

13

8

55

GM

Babu Lalith

2547

½-½

GM

Ivan Saric

2690

17

9

7

GM

Arkadij Naiditsch

2734

6

0-1

GM

David Anton Guijarro

2642

27

10

3

GM

Wesley So

2765

6

1-0

6

GM

Bogdan-Daniel Deac

2603

37

11

9

GM

Le Quang Liem

2714

6

1-0

6

GM

Jaime Santos Latasa

2581

45

12

12

GM

Rauf Mamedov

2703

6

1-0

6

GM

Anna Muzicsuk

2569

50

13

14

GM

Makszim Matlakov

2700

6

1-0

6

GM

Abhinyu Puranik

2536

63

14

36

GM

Maxime Lagarde

2604

6

½-½

6

GM

Ivan Cseparinov

2691

15

15

80

IM

Gukesh D

2497

6

½-½

6

GM

Adhiban B.

2689

18

16

21

GM

Pavel Eljanov

2680

6

1-0

6

GM

Luca Moroni

2562

53

18

30

GM

Aleksandar Indjic

2630

6

0-1

6

GM

Tan Zhongyi

2502

74

21

62

GM

Marija Muzicsuk

2625

6

½-½

6

GM

Akshat Chandra

2492

83

35

38

GM

Papp Gábor

2603

5

0-1

5

IM

Lela Dzsavahisvili

2452

104

37

43

GM

Matthieu Cornette

2540

5

0-1

5

IM

Kozák Ádám

2425

115

 

A Gibraltár International Chess Festival Masters végeredménye:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

Élő+/-

1

11

GM

Vladiszlav Artyemijev

RUS

2709

8,5

2941

27,4

2

49

GM

Murali Karthikeyan

IND

2570

8,0

2747

23,6

3

8

GM

Nyikita Vityjugov

RUS

2720

7,5

2779

6,4

4

19

GM

David Howell

ENG

2685

7,5

2705

4,0

5

27

GM

David Anton Guijarro

ESP

2642

7,5

2696

7,6

6

6

GM

David Navara

CZE

2738

7,0

2790

7,0

7

20

GM

Nils Gandelius

SWE

2682

7,0

2771

12,6

8

55

GM

Babu Lalith

IND

2547

7,0

2767

29,8

9

9

GM

Le Quang Liem

VIE

2714

7,0

2741

4,6

10

17

GM

Ivan Saric

CRO

2690

7,0

2736

6,8

11

3

GM

Wesley So

USA

2765

7,0

2734

-2,6

12

4

GM

Yu Yangyi

CHN

2764

7,0

2715

-3,0

13

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2780

7,0

2708

-4,5

14

13

GM

Michael Adams

ENG

2701

7,0

2706

1,4

28

GM

Kirill Alekszejenko

RUS

2637

7,0

2706

9,8

16

5

GM

Hikaru Nakamura

USA

2749

7,0

2703

-3,4

17

26

GM

Romain Edouard

FRA

2643

7,0

2692

6,2

18

12

GM

Rauf Mamedov

AZE

2703

7,0

2681

-1,5

19

21

GM

Pavel Eljanov

UKR

2680

7,0

2673

0,0

20

23

GM

Hrant Melkumjan

ARM

2660

7,0

2659

0,7

21

14

GM

Maxim Matlakov

RUS

2700

7,0

2642

-4,1

22

74

GM

Tan Zhongyi

CHN

2502

7,0

2585

11,1

23

62

GM

Marija Muzicsuk

UKR

2540

6,5

2718

21,8

24

2

GM

Levon Aronjan

ARM

2767

6,5

2706

-5,5

44

48

GM

Ju Wenjun

CHN

2575

6,0

2608

5,2

48

59

GM

Humpy Koneru

IND

2541

6,0

2595

8,4

66

115

IM

Kozák Ádám

HUN

2425

6,0

2508

136

110

38

GM

Papp Gábor

HUN

2603

5,0

2517

-9,9

Yu Yangyi (2764) - Artyemijev,V (2709)
Caro-Kann védelem [B12]

1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 Ff5 4.Hf3 e6 5.Fe2 Hd7 6.0-0 Fg6 7.c3 Hh6 8.a4 a5 9.Ha3 Fe7 10.Hc2 0-0 11.Hce1 c5 12.Fxh6 gxh6 13.Fb5 cxd4 14.cxd4 Hb8 15.Vd2 Kg7 16.Hd3 Ha6

17.Hf4 Vb6 18.h4 Bfc8 19.Bfc1 Bxc1+ 20.Bxc1 Hb4 21.g3 Ha2 22.Bd1 Bc8 23.Hh2 Vc7 24.Fd3

24...h5 25.g4 Hb4 26.Fxg6 hxg6 27.gxh5 Vc2 28.hxg6

28...Vf5! 29.Ve3

A 20 éves éllovas remek ellenesélyt teremtett, a kétszeres olimpiai bajnok a félpontos hátránya miatt kényszerhelyzetben érezte magát, kockáztatott, nem akart csak dobogón végezni. 29.gxf7 Fxh4 30.Ve3 Kxf7 31.Vf3 Fe7 állás tökéletesen megfelelt volna Artyemijevnek.

29...fxg6 30.Vg3 Bf8 31.Hg2 Vc2 32.He3?

32...Ve4

Még erősebb volt a 32...Ve2! 33.Kg2 (33.h5 Vxh5 34.Vg4 Fg5) 33...Hd3 folytatás.

33.Heg4?! Hc6! 34.Ve3

34...Bf4! 35.Hf6 Fxf6 36.exf6+ Kxf6 37.Vxe4 Bxe4 38.Hf3

38...He7 39.Kg2 Hf5 40.Bd3 Hxh4+ 41.Hxh4 Bxh4 42.Kg3 g5 43.Kg2 Be4 44.Kg3 Kf5 45.Kg2 g4 46.Kf1 b6 47.Kg2 Be1 48.b3 Ke4 49.Bd2 Bb1 50.Kg3 Kf5 51.Bd3

51...Bh1 52.Kg2 Bh3 és világos feladta

Karthikeyan,M (2570) - Vachier-Lagrave,M (2780)
Szicíliai védelem [B90]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.Fe3 Hg4 7.Fg5 h6 8.Fh4 g5 9.Fg3 Fg7 10.Fe2 h5 11.h4 Hc6 12.Hf3 gxh4 13.Fxh4 Va5 14.Vd2 Fe6 15.Bd1 Bc8 16.0-0 Bg8

Jobb volt a 16...Vb4 választás.

17.Hd5!

17...Vxd2 18.Bxd2 Fh6 19.Bdd1 f6 20.c3 Fg5 21.Fg3 Fh6 22.Hh4 Kf7?

23.Hf5! Fxf5 24.exf5 Bg5 25.Fc4 Ha5 26.Fd3 Bcg8 27.Ff4 B5g7 28.Bfe1 Hc6 29.Fe4 h4 30.f3 Fxf4 31.Hxf4 Hge5 32.Fd5+ Ke8 33.Fxg8 Hxf3+ 34.Kf2 Hxe1 35.Fd5 Bg5 36.Kxe1 Bxf5

37.Hg6 Bh5 38.Bd3 Bh6 39.Hf4 e5 40.He6 He7 41.Fxb7 Kd7 42.Hf8+ Kc7 43.Fxa6 d5 44.c4 f5 45.Fb5 f4 46.Ba3 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

Fotók: gibchess.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A gibraltári Masters utolsó fordulója előtt 20 éves orosz Artyemijev félpontos előnnyel vezet 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A gibraltári International Chess Festival utolsó fordulója előtt az orosz Vladiszlav Artyemijev félpontos előnnyel vezet. A 20 esztendős nagymester a cseh David Navarát győzte le. Hárman gyűjtöttek fél ponttl kevesebbet, tizenhárman a harmadik pontcsoportban.  Papp Gábor vereséget szenvedett, Kozák Ádám győzött, mindkettőjüknek 5 pontja van.

A hagyományos nyílt versenyen orosz sakkozás egyik nagy ígérete, a 20 éves Vladiszlav Artyemijev pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érheti el, ha a befejező játéknapon nem veszít a kétszeres olimpiai bajnok kínai Yu Yangyi ellen. Kilencedik partiját a sokáig élen álló cseh David Navarával szemben nyerte meg, megfosztotta veretlenségétől. A 2905-ös performance pontszáma hű tükre kitűnő teljesítményének.

A rajtlistát vezető francia Maxime Vachier-Lagrave könnyen győzte le az orosz Kirill Alekszejenkot. Az örmény Levon Aronjan a horvát Ivan Saric elleni döntetlen után már nem védheti meg címét. Az ázsiai rangadón Yu Yangyi a vietnami Le Quang Liem legyőzésével jó eséllyel küzdhet az első helyért vívott versengésben. Holtverseny esetén rájátszás döntene.

Mindkét sakkozónknak 5-5 pontja van. Kozák Ádám győzött, Papp Gábor kikapott.

A női sakkozók versenyében az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk, nővére, Anna és a kínai exvilágbajnoknő vezet 6-6 ponttal, a kínai világbajnoknő Ju Wenjun, az indiai Humpy Koneru és a svéd Pia Cramling 5,5 pontos. Az első helyet a performance pontszám döntené el.

Az élcsoportban a 9. forduló eredményei:

T.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

Pont

Név

Élő

R.

1

11

GM

Vladiszlav Artyemijev

2709

1-0

GM

David Navara

2738

6

2

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2780

6

1-0

GM

Kirill Alekszejenko

2637

28

3

17

GM

Ivan Saric

2690

6

½-½

6

GM

Levon Aronjan

2767

2

4

4

GM

Yu Yangyi

2764

6

1-0

6

GM

Le Quang Liem

2714

9

5

19

GM

David Howell

2685

6

½-½

6

GM

Hikaru Nakamura

2749

5

6

27

GM

David Anton Guijerro

2642

6

½-½

6

GM

Nyikita Vityjugov

2720

8

7

49

GM

Murali Karthikeyan

2570

6

1-0

6

GM

Makszim Matlakov

2700

14

8

55

GM

Babu Lalith

2547

6

½-½

GM

Wesley So

2765

3

9

7

GM

Arkadij Naiditsch

2734

½-½

GM

Daniel Deac-Bogdan

2603

37

10

13

GM

Michael Adams

2701

1-0

GM

Rasmus Svane

2594

40

11

41

GM

Suri Svaibhav

2590

1-0

GM

Gawain Jones

2691

16

12

18

GM

Adhiban B.

2689

½-½

GM

Mihail Antipov

2589

42

13

20

GM

Nils Grandelius

2682

1-0

GM

Ju Wenjun

2575

48

14

45

GM

Jaime Lantis Lamasa

2581

½-½

GM

Pavel Eljanov

2680

21

18

33

GM

Jules Moussard

2605

½-½

GM

Marija Muzicsuk

2540

62

27

73

GM

Andres Felippe Gallego Alcaraz

2541

5

1-0

5

GM

Papp Gábor

2603

38

63

115

IM

Kozák Ádám

2425

4

1-0

4

FM

Daniel Olivares Guttierez

2320 164

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

Élő+/-

1

11

GM

Vladiszlav Artyemijev

RUS

2709

7,5

2905

21,6

2

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2780

7,0

2778

3,2

3

4

GM

Yu Yangyi

CHN

2764

7,0

2770

2,8

4

49

GM

Murali Karthijeyan

IND

2570

7,0

2696

15,9

5

6

GM

David Navara

CZE

2738

6,5

2813

8,1

6

55

GM

Babu Lalith

IND

2547

6,5

2776

27,9

7

20

GM

Nils Grandelius

SWE

2682

6,5

2774

11,7

8

2

GM

Levon Aronjan

ARM

2767

6,5

2761

0,6

9

17

GM

Ivan Saric

CRO

2690

6,5

2757

8,7

10

8

GM

Nyikita Vityjugov

RUS

2720

6,5

2748

3,2

11

41

GM

Suri Vaibhav

IND

2590

6,5

2725

16,7

12

13

GM

Michael Adams

ENG

2701

6,5

2714

2,3

13

28

GM

Kirill Alekszejenko

RUS

2637

6,5

2707

8,9

14

5

GM

Hikaru Nakamura

USA

2749

6,5

2705

-2,5

15

19

GM

Savid Howell

ENG

2685

6,5

2650

-2,1

23

GM

Hrant Melkumjan

ARM

2660

6,5

2650

-0,4

17

27

GM

Savid Anton Guijarro

ESP

2642

6,5

2643

1,3

18

62

GM

Marija Muzicsuk

UKR

2540

6,0

2733

20,9

19

9

GM

Le Quang Liem

VIE

2714

6,0

2718

1,4

20

3

GM

Wesley So

USA

2765

6,0

2707

-5,5

70

89

GM

Papp Gábor

HUN

2603

5,0

2568

-2,9

89

26

IM

Kozák Ádám

HUN

2425

5,0

2463

6,5

Az élcsoportban az utolsó forduló eredményei:

T.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

Pont

Név

Élő

R.

1

4

GM

Yu Yangyi

2764

7

GM

Vladiszlav Artyemijev

2709

11

2

49

GM

Murali Karthikeyan

2570

7

7

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2780

1

3

2

GM

Levon Aronjan

2767

GM

David Howell

2685

19

4

5

GM

Hikaru Nakamura

2749

GM

Nils Grandelius

2682

20

5

6

GM

David Navara

2738

GM

Hrant Melkumjan

2660

23

6

8

GM

Nyikita Vityjugov

2720

GM

Suri Vaibhav

2590

41

7

28

GM

Kirill Alekszejenko

2637

GM

Adams Michael

2701

13

8

55

GM

Lalith Babu M R

2547

GM

Saric Ivan

2690

17

9

7

GM

Arkadig Naiditschj

2734

6

GM

David Anton Guijarro

2642

27

10

3

GM

Wesley So

2765

6

6

GM

Bogdan-Daniel Deac

2603

37

11

9

GM

Le Quang Liem

2714

6

6

GM

Jaime Santos Latasa

2581

45

12

12

GM

Rauf Mamedov

2703

6

6

GM

Anna Muzicsuk

2569

50

13

14

GM

Makszim Matlakov

2700

6

6

GM

Abhinyu Puranik

2536

63

14

36

GM

Maxime Lagarde

2604

6

6

GM

Ivan Cseparinov

2691

15

15

80

IM

Gukesh D

2497

6

6

GM

Adhiban B.

2689

18

16

21

GM

Pavel Eljanov

2680

6

6

GM

Luca Moroni

2562

53

18

30

GM

Aleksandar Indjic

2630

6

6

GM

Tan Zhongyi

2502

74

21

62

GM

Marija Muzicsuk

2625

6

6

GM

Akshat Chandra

2492

83

35

38

GM

Papp Gábor

2603

5

5

IM

Lela Dzsavahisvili

2452

104

37

43

GM

Matthieu Cornette

2540

5

5

IM

Kozák Ádám

2425

115

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Gibraltáron Artyemijev remizett a címvédő Aronjannal, hármas holtverseny az élen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A gibraltári International Chess Festival nyolcadik fordulója után hármas holtverseny az élen. Az orosz Vladiszlav Artyemijev sötéttel remizett a címvédő örmény Levon Aronjannal. A 21 esztendős nagymester a cseh David Navarával és az orosz Kirill Alekszejenkoval osztja meg az első helyet. A trió mögött tizenketten gyűjtöttek fél ponttal kevesebbet, Aronja, a rajtlistát vezető francia Maxime Vachier-Lagrave is ebben a pontcsoportban. Papp Gábor remizett, Kozák Ádám vereséget szenvedett, öt, illetve négy pontjuk van.

A gibraltári hagyományos tornán, az esztendő egyik legjelentősebb nyílt versenyének nyolcadik játéknapján az első három táblán döntetlenek születtek. Az éllovas 20 esztendős orosz Vladiszlav Artyemijev sötéttel ért el értékes fél pontot a címvédő, a háromszoros olimpiai bajnok örmény Levon Aronjannal szemben.

A vietnami Le Quang Liem és az orosz Makszim Matlakov nem panaszkodhatott a párosításra, világossal  játszhattok fontos partit a rajtlistát vezető francia Maxime Vachier-Lagrave és a kétszeres olimpiai bajnok kínai Yu Yangyi ellen.

A cseh David Navara megfosztotta veretlenségétől a svéd Nils Grandeliust, a holtversenyes első helyre „repítette” győzelme.

A rangos mezőnyben két sakkozónk a nyolcadik játéknapon fél pontot szerzett. Papp Gábor világossal remizett a spanyol Julen Luis Arizmendi Martinezzel. A 16 éves Kozák Ádám elszenvedte második vereségét, az izlandi „veterán” Johann Hjartansontól kapott ki.

A női sakkozók versenyében az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzocsik és a kínai világbajnoknő Ju Wenjun az élen 5,5-5,5 ponttal.

Az élcsoportban a 8. forduló eredményei:

T.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

Pont

Név

Élő

R.

1

2

GM

Levon Aronjan

2767

½-½

6

GM

Vladiszlav Artyemijev

2709

11

2

9

GM

Le Quang Liem

2714

½-½

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2780

1

3

14

GM

Makszim Matlakov

2700

½-½

GM

Yu Yangyi

2764

4

4

6

GM

David Navara

2738

1-0

GM

Nils Grandelius

2682

20

5

28

GM

Kirill Alekszejenko

2637

1-0

GM

Arkadij Naiditsch

2734

7

6

8

GM

Nyikita Vityjugov

2720

½-½

GM

Ivan Saric

2690

17

7

5

GM

Hikaru Nakamura

2749

5

1-0

GM

Rasmus Svane

2594

40

8

36

GM

Maxime Lagarde

2604

5

½-½

5

GM

Wesley So

2765

3

9

12

GM

Rauf Mamedov

2703

5

0-1

5

GM

Murali Karthikeyan

2570

49

10

37

GM

Bogdan-Daniel Deac

2603

5

½-½

5

GM

Michael Adams

2701

13

11

62

GM

Marija Muzicsuk

2540

5

½-½

5

GM

Adhiban B.

2689

18

12

80

IM

Gukesh D

2497

5

0-1

5

GM

David Howell

2685

19

13

21

GM

Pavel Eljanov

2680

5

½-½

5

GM

Akshat Chandra

2492

83

14

70

GM

Fenando Cuenca Jimenez Jose

2512

5

0-1

5

GM

David Anton Guijjaro

2642

27

15

30

GM

Aleksanar Indjic

2630

5

0-1

5

GM

Babu Lalith

2547

55

16

10

GM

Vaszilij Ivancsuk

2713

½-½

GM

Anna Muzicsuk

2569

50

26

38

GM

Papp Gábor

2603

½-½

GM

Martinez Arizmendi

2506

72

42

66

GM

Johann Hjartarson

2567

4

1-0

4

IM

Kozák Ádám

2425

115

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

Élő+/-

1

6

GM

David Navara

CZE

2738

6,5

2916

13,5

2

11

GM

Vladiszlav Artyemijev

RUS

2709

6,5

2870

16,2

3

28

GM

Kirill Alekszejenko

RUS

2637

6,5

2762

12,0

4

55

GM

Babu Lalith

IND

2547

6,0

2784

25,1

5

2

GM

Levon Aronjan

ARM

2767

6,0

2781

1,7

6

8

GM

Nyikita Vityjugov

RUS

2720

6,0

2773

4,3

7

9

GM

Le Quang Liem

VIE

2714

6,0

2764

5,7

8

17

GM

Ivan Saric

CRO

2690

6,0

2762

7,6

9

1

GM

Maxime Vachier-Lgrave

FRA

2780

6,0

2741

0,1

10

4

GM

Yu Yangyi

CHN

2764

6,0

2723

-1,5

11

5

GM

Hikaru Nakamura

USA

2749

6,0

2714

-1,6

12

14

GM

Makszim Matlakov

RUS

2700

6,0

2671

-0,1

13

19

GM

David Howell

ENG

2685

6,0

2644

-3,0

14

49

GM

Mirali Karthikeyan

IND

2570

6,0

2641

9,1

15

27

GM

David Anton Guijerraro

ESP

2642

6,0

2640

0,2

16

20

GM

Nils Grandelius

SWE

2682

5,5

2753

8,2

17

62

GM

Marija Muzicsuk

UKR

2540

5,5

2748

20,0

18

3

GM

Wesly So

USA

2765

5,5

2728

-2,7

19

7

GM

Arkadij Naiditsch

AZE

2734

5,5

2718

-0,2

20

40

GM

Rasmus Svane

GER

2594

5,5

2710

12,8

21

26

GM

Romain Edourd

FRA

2643

5,5

2693

5,1

22

13

GM

Michael Adams

ENG

2701

5,5

2684

-1,2

23

41

GM

Suri Vaibhav

IND

2590

5,5

2683

10,3

24

48

GM

Ju Wenjun

CHN

2575

5,5

2668

10,2

---

40

38

GM

Papp Gábor

HUN

2603

5,0

2630

3,5

113

115

IM

Kozák Ádám

HUN

2425

4,0

2432

2,9

Az élcsoportban a 9. forduló párosítása:

T.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

Pont

Név

Élő

R.

1

11

GM

Vladiszlav Artyemijev

2709

GM

David Navara

2738

6

2

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2780

6

GM

Kirill Alekszejenko

2637

28

3

17

GM

Ivan Saric

2690

6

6

GM

Levon Aronjan

2767

2

4

4

GM

Yu Yangyi

2764

6

6

GM

Le Quang Liem

2714

9

5

19

GM

David Howell

2685

6

6

GM

Hikaru Nakamura

2749

5

6

27

GM

David Anton Guijerro

2642

6

6

GM

Nyikita Vityjugov

2720

8

7

49

GM

Murali Karthikeyan

2570

6

6

GM

Makszim Matlakov

2700

14

8

55

GM

Babu Lalith

2547

6

GM

Wesley So

2765

3

9

7

GM

Arkadij Naiditsch

2734

GM

Daniel Deac-Bogdan

2603

37

10

13

GM

Michael Adams

2701

GM

Rasmus Svane

2594

40

11

41

GM

Suri Svaibhav

2590

GM

JGawain Jones

2691

16

12

18

GM

Adhiban B.

2689

GM

Mihail Antipov

2589

42

13

20

GM

Nils Grandelius

2682

GM

Ju Wenjun

2575

48

14

45

GM

Jaime Lantis Lamasa

2581

GM

Pavel Eljanov

2680

21

18

33

GM

Jules Moussard

2605

GM

Marija Muzicsuk

2540

62

27

73

GM

Andres Felippe Gallego Alcaraz

2541

5

5

GM

Papp Gábor

2603

38

63

115

IM

Kozák Ádám

2425

4

4

FM

Daniel Olivares Guttierez

2320 164

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Gibraltáron a 20 éves orosz Artyemijev legyőzte Nakamurát, félpontos előnnyel vezet 

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Gibraltáron zajló sakkfesztivál Masters viadalának hetedik fordulójában az orosz Vladiszlav Artyemijev legyőzte az amerikai Hikaru Nakamurát, és félpontos előnnyel vezet. Nyolcadik partiját a címvédő örmény Levon Aronjannal játssza. Tizenketten követik 5,5 ponttal, többek között Aronjan és a rajtlistát vezető francia Maxime Vachier-Lagrave. Papp Gábor vereséget szenvedett az oros Makszim Matlakovtól, 4,5 pontja van. A 16 éves Kozák Ádám ötödik döntetlenét a francia Andrian Demuth ellen érte el, 4 pontja van.

 

A torna hetedik játéknapján a 20 esztendős orosz Vladiszlav Artyemijev 31 lépésben kényszerítette feladásra a négyszeres gibraltári győztes amerikai Hikaru Nakamurát. A rajtlistán 11. nagymester három fordulóval a befejezés előtt félpontos előnnyel vezet a 12 fős üldöző boly előtt. A nyolcadik körben újabb nehéz vizsga vár rá, sötéttel a címvédő örmény Levon Aronjannal küzd meg.

Nagy csatában osztozott meg a ponton a horvát Ivan Saric és a cseh David Navara. A francia Maxime Vachier-Lagrave és a kínai Yu Yangyi is az 5,5 pontosok csoportjában.

A mesterhármassal rajtoló Papp Gábor világossal kapott ki az orosz Makszim Matlakovtól. Ötödik döntetlenét könyvelhette el Kozák Ádám, a francia Adrien Demuth ellen remizett.

 

A női sakkozókkal nem bánnak „kesztyűs kézzel” a férfi nagymesterek. Az élcsoportban az indiai Humpy Koneru, a bolgár Antoaneta Sztefanova és az orosz Katyerina Lahno is kikapott. Az ukrán exvilágbajnoknő Marija Muzicsuk és nővére, Anna vezet 5-5 ponttal, a kínai világbajnoknő Ju Wenjun féllel kevesebbet szerzett.

Az élcsoportban a 7. forduló eredményei:

T.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

Pont

Név

Élő

R.

1

11

GM

Vladiszlav Artyemijev

2709

5

1-0

5

GM

Hikaru Nakamura

2749

5

2

17

GM

Ivan Saric

2690

5

½-½

5

GM

David Navara

2738

6

3

20

GM

Nils Grandelius

2682

5

½.½

5

GM

Le Quang Liem

2714

9

4

18

GM

Adhiban B.

2689

5

0-1

GM

Yu Yangyi

2764

4

5

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2780

1-0

GM

Aryan Tari

2625

32

6

7

GM

Arkadij Naiditsch

2734

1-0

GM

Jaime Santos Latasa

2581

45

7

35

GM

Rinat Jumabajev

2604

0-1

GM

Nyikita Vityjugov

2720

8

8

37

GM

Bogdan Daniel-Deac

2603

½-½

GM

Rauf Mamedov

2703

12

9

13

GM

Michael Adams

2701

½-½

GM

Babu Lalth

2547

55

10

38

GM

Papp Gábor

2603

0-1

GM

Makszim Matlakov

2700

14

11

40

GM

Rasmus Svane

2594

1-0

GM

Romain Edouard

2643

26

12

60

GM

Jan Werle

2541

0-1

GM

Kirill Alekszejenko

2637

28

13

16

GM

Gawain Jones

2691

4

½-½

GM

Jose Fernando Cuenca Jimenez

2512

70

14

3

GM

Wesley So

2765

4

1-0

4

GM

Katyerina Lahno

2560

54

15

59

GM

Humpy Koneru

2541

4

0-1

4

GM

David Howell

2685

19

16

64

GM

Nguyen ThaiDai Van

2535

4

½-½

4

GM

Nigel Short

2648

24

17

27

GM

David Anton Guijarro

2642

4

1-0

4

GM

Antoaneta Sztefanova

2486

86

45

115

IM

Kozák Ádám

2425

½-½

GM

Adrien Demuth

2517

69

Az élcsoport állása:

H.

R.

Név

FED

Élő

Pont

 TB1 

Élő+/-

1

11

GM

Vladiszlav Artyemijev

RUS

2709

6,0

2907

15,4

2

6

GM

David Navara

CZE

2738

5,5

2867

9,3

3

20

GM

Nils Grandelius

SWE

2682

5,5

2824

12,4

4

7

GM

Arkadij Naiditsch

AZE

2734

5,5

2820

6,1

5

2

GM

Levon Aronjan

ARM

2767

5,5

2797

2,5

6

8

GM

Nyikita Vityjugov

RUS

2720

5,5

2791

4,7

7

17

GM

Ivan Saric

CRO

2690

5,5

2777

7,2

8

40

GM

Rasmus Svane

GER

2594

5,5

2773

15,7

9

9

GM

Le Quang Liem

VIE

2714

5,5

2771

4,8

10

1

GM

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

2780

5,5

2754

1,0

11

4

GM

Yu Yangyi

CHN

2764

5,5

2736

-0,6

12

28

GM

Kirill Alekszejenko

RUS

2637

5,5

2709

5,7

13

14

GM

Makszim Matlakov

RUS

2700

5,5

2667

-1,0

14

62

GM

Marija Muzicsuk

UKR

2540

5,0

2766

18,0

15

55

GM

Babu Lalith

IND

2547

5,0

2743

19,0

16

3

GM

Wesley So

USA

2765

5,0

2742

-0,6

17

13

GM

Michael Adams

ENG

2701

5,0

2692

0,1

18

12

GM

Rauf Mamedov

AZE

2703

5,0

2685

-0,7

19

70

GM

Fernando Cuenca Jimenez Jose

ESP

2512

5,0

2682

16,4

20

21

GM

Pavel Eljanov

UKR

2680

5,0

2681

0,4

21

18

GM

Adhiban B.

IND

2689

5,0

2678

0,1

22

5

GM

Hikaru Nakamura

USA

2749

5,0

2669

-4,5

33

38

GM

Papp Gábor

HUN

2603

4,5

2657

4,8

88

115

IM

Kozák Ádám

HUN

2425

4,0

2468

6,5

Az élcsoportban a 8. forduló párosítása:

T.

R.

Név

Élő

Pont

Res.

Pont

Név

Élő

R.

1

2

GM

Levon Aronjan

2767

6

GM

Vladiszlav Artyemijev

2709

11

2

9

GM

Le Quang Liem

2714

GM

Maxime Vachier-Lagrave

2780

1

3

14

GM

Makszim Matlakov

2700

GM

Yu Yangyi

2764

4

4

6

GM

David Navara

2738

GM

Nils Grandelius

2682

20

5

28

GM

Kirill Georgijev

2637

GM

Arkadij Naiditsch

2734

7

6

8

GM

Nyikita Vityjugov

2720

GM

Ivan Saric

2690

17

7

5

GM

Hikaru Nakamura

2749

5

GM

Rasms Svane

2594

40

8

36

GM

Maxime Lagarde

2604

5

5

GM

Wesley So

2765

3

9

12

GM

Rauf Mamedov

2703

5

5

GM

Murali Karthikeyan

2570

49

10

37

GM

Bogdan-Daniel Deac

2603

5

5

GM

Michael Adams

2701

13

11

62

GM

Marija Muzicsuk

2540

5

5

GM

Adhiban B.

2689

18

12

80

IM

Gukesh D

2497

5

5

GM

Favid Howell

2685

19

13

21

GM

Pavel Eljanov

2680

5

5

GM

Akshat Chandra

2492

83

14

70

GM

Fenando Cuenca Jimenez Jose

2512

5

5

GM

David Anton Guijjaro

2642

27

15

30

GM

Aleksanar Indjic

2630

5

5

GM

Babu Lalith

2547

55

16

10

GM

Vaszilij Ivancsuk

2713

GM

Anna Muzicsuk

2569

50

26

38

GM

Papp Gábor

2603

GM

Martinez Arizmendi

2691

16

42

66

GM

Johann Hjartarson

2567

4

4

IM

Kozák Ádám

2425

115

Verőci Zsuzsa

Fotó: gibchess.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Nakamura félpontos előnnyel vezet, Caruana megszerezte első győzelmét
2019. 03. 26.

Gledura remizett Artyemijevvel, nyolcas holtversenyben követi az élen álló négyest
2019. 03. 25.

Harmincadszor remizett Nakamura és Caruana, öten az élen, öten még veretlenek, öten nyeretlenek
2019. 03. 25.

Rodshtein és Piorun félpontos előnnyel az élen, Gledura a nyolcfős üldöző boly tagja
2019. 03. 24.

Caruana nyerőesélyes állásban örökös sakkot engedélyezett, negyedszer remizett
2019. 03. 24.

A 18 éves Jeffery Xiong sötéttel nyert a címvédő Samuel Shankland ellen, félpontos előnnyel vezet
2019. 03. 23.

Az Eb ötödik fordulója után Berkes Ferenc négyes holtversenyben vezet
2019. 03. 22.

Két győzelem a második fordulóban, hárman az élen
2019. 03. 22.

Tizenkilencfős az élboly, Berkes, Gledura és Erdős is sötéttel nyert a negyedik fordulóban 
2019. 03. 21.

Címvédőként Shankland játszik a legjobbak részvételével megkezdődött amerikai bajnokságon
2019. 03. 21.

Heten mesterhármassal az élen, Berkes, Erdős és Gledura két és félpontos 
2019. 03. 20.

Az Európa-bajnokságon Berkes Ferenc megnyerte második játszmáját is
2019. 03. 19.

Berkes, Erdős és Ruck győzelemmel rajtolt, a 16 éves Kozák remizett a rajtlista harmadik Dubovval
2019. 03. 18.

Szkopjéban nyolc magyar résztvevővel holnap kezdődik a svájci rendszerű kontinensbajnokság
2019. 03. 17.

Vityjugov félpontos előnnyel megnyerte a prágai Masters viadalt
2019. 03. 15.

Hirdetés

Feedek

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog