Kaszparov: A kemény munka mennyisége maga a tehetség

Címkék: Garri Kaszparov Borisz Gelfand sakk

A Hollandiában megjelenő, a sakkozók körében oly népszerű angol nyelvű New in Chess magazin legutóbbi számában a sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov  értékelte a kazanyi világbajnok-jelölti meccseket, a szovjet sakkiskolát, amelynek kiemelkedő képviselője, 1996 óta izraeli színekben játszó Borisz Gelfand sikerét hozta. „A regnáló indiai világbajnok Viswanathan Anand számára jó hír, hogy Gelfand nem a legveszélyesebb ellenfél. A rossz hír, hogy a szponzorok is tudatában vannak ennek” – vélekedik Kaszparov. Az exvilágbajnok írásának legfontosabb gondolataiból szemezgettem.

Az elmúlt évtizedekben több és több világklasszis jelent meg kicsi, vagy jelentéktelen sakk-kultúrával  rendelkező országokból, Kínában és Indiában egy centrálisan képzett generáció leváltotta  első nagymestereiket. Norvégia és Vietnam első sztárjaikat teremtette meg és Amerika is végre új tehetséggel jelentkezett miután egy teljes generáció hiányzott náluk. Jelenleg a „szovjet sakkiskola” haláláról szóló jóslatok nagymértékben túlzottak.

 

 „A 2011-es kazanyi világbajnok-jelölti párosmérkőzések mezőnyét Bobby Fischer  éjszakai lidércnyomásként élhette volna meg. Hét „szovjet” és egy bolgár sakkozó, aki kitűnően beszél oroszul” - sommázta véleményét Kaszparov.

Hárman a négy elődöntősből – Kramnyik, Kamsky és Gelfand – közvetlenül ihatott a szovjet sakkiskola forrásából és birtokolhatta azt a komolyságot és a szolid felépítést, ami szovjet sakkiskolát fémjelezte. A képet még teljesebbé teszi, hogy a győztes  a legidősebb és a szovjet hátországból legtöbbet profitáló Borisz Gelfand lett. 1990-ben megkérdezték Botvinnniket, hogy ki lehet veszélyes a koronámra. Ivancsukot és Gelfandot nevezte meg, akkor 21 és 22 évesek voltak, Anandot és Shirovot említette még, de felhívta a figyelmet, az akkor még csak 15 éves Kramnyikra.

Kaszparov emlékezteti olvasóit, hogy Botvinnik 49 éves volt, amikor utolsó világbajnoki döntőjét megnyerte. Gelfand 43 éves lehet a jövő évi döntő idején, Anand az év végén a 42. életévét tölti be, s ezzel a Steinitz-korszak után a sakktörténelem egyik legnagyobb korátlagú döntőjére kerül sor. 1934-ben az Aljechin-Bogoljubov párharc viszi a pálmát, ketten 86 évesek voltak, az 1963-as Botvinnik-Petroszjan világbajnoki döntőn pedig 84 évesek.

Kaszparov úgy véli, hogy a kazanyi döntő előtt a FIDE iroda titkosan rangsorolta a világbajnok-jelölteket, előnybe részesítve úgy a szembenállókat, hogy a címmeccsre szponzort találjanak. Az orosz exvilágbajnok Aronjant hibásan nevezte az első számú kiemeltnek Topalov helyett, az örmény győzelme nagyszerű hír lett volna Iljumzsinovval jó barátságot ápoló politikai vezetés számára. A másik két favorit, Kramnyik és Topalov bizonyítottan lett egymás ellen párosítva. Griscsuk új arc lehetett volna Oroszország számára a cím visszaszerzésére. A két azeri nagymester nem lehetett veszélyes kihívó, de a nemzeti olajuk kétségkívül igénybe vehető. Kamsky hasonlóképpen nem éppen szívesen látott lett volna, de akár új frontot is nyithattak volna Amerika felé. És természetesen nem lehetett volna a kihívó Gelfand…

Az exvilágbajnok sokadszor bírálta a FIDE elnökét, Kirszan Iljumzsinovot, hogy visszautasította a világbajnoki döntő megrendezésére tett 2,4 millió eurós londoni ajánlatot, s most szervezőt kereshetnek. (Egyes hírforrások Moszkvát jelöltként emlegetik.) A világbajnok-jelölti párosmeccsek nagy értékű politikai színdarabot jelentettek Iljumzsinov számára, amelyet végül Kazanyban rendeztek meg, de az azeri szabadkártya megmaradt. Kaszparov élesen kritizálta a lebonyolítást, a sok döntetlent, megemlítve, hogy a FIDE elképzeléseihez a játékosok is asszisztáltak. Megkésetten, csak a verseny, a látható katasztrófa után küldött a FIDE kérdőívet, hogy milyen világbajnoki rendszert javasolnak.

Kaszparov a cikke végén visszatér Botvinnik jóslatára és megemlíti, hogy Ivancsuk Havannában újabb tornagyőzelemmel gazdagította a nagyszerű gyűjteményét. Ellenfeleinek korátlaga 25 év volt, de Gelfandhoz hasonlóan a hajrában veteránként több energiát mozgósított. A fáradhatatlan Vaszilij megnyerte utolsó két partiját, és legyőzte a zárónapon a vezető 20 éves vietnami Le Quang Liemet.

A szüntelen munka, Botvinnik és létrehozott iskolájának dicsősége nem hoz a legtöbb esetben könnyen eredményt. „Én már régóta védem az álláspontomat, hogy a kemény munka mennyisége maga a tehetség, és nem valakinek a választása. Ezért öröm látni, hogy Borisz Gelfandot pályafutásában megjutalmazta a szenvedélyes munkája. Csak remélhetjük, hogy az a megtiszteltetés, hogy a legmagasabb titulusért játszhat, nem csak az ő jutalma” – fejezte be gondolatait Garri Kaszparov.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Morozevics kvalifikálta magát az orosz szuperbajnokságra

Címkék: Alekszandr Morozevics

Moszkvában a Központi Sakk-klubban augusztus 8. és 15. között 8 résztvevővel rendezik meg a 64. orosz szuperbajnokságot. A sakkozás ötödik világbajnoka, Mihail Botvinnik születésének 100. évfordulóját is köszöntik a bajnoksággal. Címvédőként Jan Nepomnjacsij játszik, a tavalyi viadalról még az ezüstérmes Szergej Karjakin és a bronzérmes Alekszandr Griscsuk kapott meghívást. A napokban befejeződött orosz bajnokságról Alekszandr Morozevics, Artyom Tyimofejev és Alekszandr Galkin harcolta ki a részvételi jogot. Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és Peter Szvidler Élő-pontszámuk alapján játszhat.

A legjobb orosz sakkozókra versenyekben gazdag nyári hónapok várnak. A válogatottjuk Alekszandr Griscsuk, Szergej Karjakin, Peter Szvidler, Jan Nepomnjacsij és Nyikita Vitjugov összeállításban címvédőként már július 7-én elutazik a kínai Ningbóba, ahol július 16-án kezdődik 10 csapat részvételével a VIII. sakkcsapat-világbajnokság. Kapitányuk a négyszeres olimpiai bajnok Jevgenyij Barejev, szekundánsként Alekszandr Rjazancev tart még a csapattal. Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik kérését teljesítették, a vb helyett a dortmundi szuperversenyen játszhat, de vállalta a részvételt az augusztus 8. és 15. között Moszkvában megrendezésre kerülő 64. orosz szuperbajnokságon. A 8 résztvevő között 3,5 millió rubeles (kb. 87 ezer euró) díjalapot osztanak szét, a bajnok 950 ezret kap.

 A tavalyi szuperbajnokságról hárman játszanak, címvédőként a 2010-es Európa-bajnok Jan Nepomnjacsij. Jól mutatkozott be az ukránoktól „átigazolt” Szergej Karjakin, csak a rapid rájátszáson maradt alul a későbbi győztessel szemben. Harmadikként  Alekszandr Griscsuk végzett. Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és az ötszörös bajnok Peter Szvidler Élő-pontszámuk alapján kapott meghívást. Három hely sorsa a Rosztov melletti Tagenrogban megrendezett 64. orosz bajnokságon dőlt el. A 62 résztvevő, 11 fordulós svájci rendszerű viadalán negyedik kiemeltként a háromszoros olimpiai bajnok Alekszandr Morozevics veretlenként végzett az élen. A mintegy 62 ezer eurós díjalapból Morozevics 12 ezer ötszáz eurót kasszírozott és teljesítményének 2791-es performance-pontszáma +13,3 Élő-pontot is jelentett számára. Morozevics mellett Artyom Tyimofejev és Alekszandr Galkin játszhat még a szuperbajnokságon. A sokáig vezető 18 esztendős, a FIDE kalmük elnökének, Kirszan Iljumzsinovnak a földije, Szanan Sjugirov a hajrában elhibázta a nagy lehetőséget.

A bajnokság élcsoportjának a végeredménye:

1.Alekszandr Morozevics (2694) 8 pont

2-3. Artyom Tyimofejev (2665) és Alekszandr Galkin (2598) 7,5

4-12. Jevgenyij Tomasevszkij (2707), Szanan Sjugirov (2629), Makszim Matlakov (2632), Erneszto Inarkijev (2679), Szergej Volkov (2615), Vagyim Zvjagincev (2659), Borisz Gracsev (2669), Szergej Rublevszkij (2682) és Vlagyimir Fedoszejev (2506) 7

 A teljesítmények a performance-pontszámok tükrében:

Morozevics 2794, Tyimofejev 2755, Galkin 2779, Tomasevszkij 2727, Sjugirov 2715, Matlakov 2728, Inarkijev 2700, Volkov 2736, Zvjagincev 2724, Gracsev 2693, Rublevszkij 2657, … Vitjugov 2685, Jakovenko 2596

 Az Élő-pontszámok változása:

Morozevics + 13,3, Tyimofejev + 13,6, Galkin + 27,2, Tomesevszkij + 2,5, Sjugirov + 13, Matlakov + 14,4, Inarkijev + 3,2, Volkov + 18,1, Zvjagincev + 9,7, Gracsev + 3,3, Rublevszkij – 3,3, … Vitjugov – 6,8, Jakovenko – 20,1

 

Morozevics pályafutása során sokadszor  ünnepelhet nagy visszatérést. A legjobbak között kétségkívül az egyik legeredetibb stílusú játékos, a megnyitásokban váratlan ötleteivel, a bonyodalmakat mindig vállaló stílusával mindenki számára kellemetlen ellenfél. A fantasztikus sikerek mellett a pokol tornászát sokszor megjárta, többször fontolgatta, hogy hátat fordít a profi sakkozásnak. Nagy csalódás volt számára, amikor a tavalyi sakkolimpián csak a „B” válogatottba jelölték, egészségi gondokkal is küszködve lemondta a szereplést.

 Az 1977. július 18-án született háromszoros olimpiai bajnok, szuperbajnok nagymester az 1994-es Lloyds Bank versenyén ért el először káprázatos eredményt, 10 partiból 9,5 pontot szerzett. 1998-ban Elisztában tagja volt az olimpiai bajnok orosz válogatottnak (8/10), Pamplonában fölényesen győzött, a kilenc játszmából csak 2 remit engedélyezett ellenfeleinek. A fantasztikus eredményeknek köszönhetően 1999. júliusában már 2758 az Élő-pontja!  2000-ben Isztambulban ismét olimpiai aranyérmes, Újdelhiben a vb-n a 16 között a francia Vladiszlav Tkacsijevtől kapott ki. Egy év múlva Moszkvában az ukrán Ruszlan Ponomarjov ellen a nyolc között vesztett, rájátszásban maradt alul.

Formája hanyatlott, Cannes-ban egyenesen utolsó lett, a dortmundi világbajnok-jelölti versenyen is nyeretlenül sereghajtó a csoportjában. A bledi olimpián aranyérmes, de korántsem villogott. 2003 januárban  már csak 2678(!) az Élő-pontja. A bieli torna előtt profi versenyzői karrierjének feladását fontolgatta, önmagát cáfolta meg, hogy 10 játszmából 8 pontot gyűjtött. Holtversenyben Szvidlerrel első az orosz bajnokságon és ismét sínen van a pályafutása. 2004 januárban 2738 ponttal már  hetedik a ranglistán. Megnyerte az Amber torna „vak” versenyét, összetettben Kramnyikkal holtversenyben lett első. A bieli tornán ismét győz, októberben 2758 a pontszáma és negyedik a listán. Másfél év sikerei után ismét hullámvölgy, az utolsó pillanatban lemondta a szereplését a Tripoliban megrendezett vb-n, alaposan bezavart a már elkészített sorsolásba. Gyengélkedik a calviai sakkolimpián, 13. a Corus-tornán Wijk aan Zee-ben.

 A San Luis-i vb-n fél ponttal megelőzte Lékó Pétert, negyedikként  a mexikói vb-n előcsatározás nélkül játszhatott.  A szuperbajnokságon holtversenyben második volt, az Amber-tornán rekordként könyvelhettük el a „vakon” vívott játszmából elért 9,5 pontját. Botladozott a torinói sakkolimpián, tőle többet vártak a + 3-nál. Harmadszor első Bielben, A moszkvai Tal-emlékversenyen utolsó, majd megnyerte a pamplonai tornát. A Linares/Morelia szuperverseny első félidejében csak 2 pontot szerzett, de a második körben megtáltosodott, 5,5 pontot gyűjtött, holtversenyben második lett. Az orosz csb-n is remekel, de a Bosna-versenyen csak ötvenszázalékos. Mexikóban -2-vel a hatodik helyet osztotta az örmény Levon Aronjannal. Kárpótlásul megnyerte a szuperbajnokságot. 2008 júliusában 2788 ponttal második volt a világranglistán! 2009-ben gyenge játékkal csak utolsó a Tal-emlékversenyen, meglepetésre már a második körben búcsúzott a Világkupán. 2010 januárjában 2732 pontja volt, 17. a ranglistán. Nagyon keveset játszott, de fellépései újabb pontvesztéseket jelentettek. A 2011. májusi listán 2694-gyel már csak a 44. volt. Ismét a visszavonulás gondolatával foglalkozott. Katarban vállalt edzői munkát. Győzelme után bevallotta, hogy nem szerepelt tervei között az orosz bajnokságon való részvétel, az utolsó pillanatban döntött a játékról. A torna előtt senki nem említette nevét esélyesként, de rutinos versenyzőhöz méltóan a hajrában kihasználta lehetőségeit.

Alekszandr Morozevics július 18. és 29. között a 44. Bieli Sakkfesztivál nagymesterversenyén játszik. A világranglistát ismét vezető norvég Magnus Carlsen (2821) mellett még a francia Maxime Vachier-Lagrave (2722), a spanyol Alekszej Shirov (2714), az olasz Fabiano Caruana (2711) és a svájci Yannick Pelletier (2590) verseng majd a kétfordulós tornán.

A FIDE honlapján megjelent, hogy a Hanti-Manszijszkban, augusztus 27. és szeptember 20. között megrendezésre kerülő Világkupán kik játszanak. Az indiai  világbajnok Viswanathan Anand és a két évvel ezelőtti győztes, világbajnoki kihívó izraeli Borisz Gelfand nem nevezett, ahogy Vlagyimir Kramnyik sem. A kontinens-bajnokságokról bejutottak mellett huszonketten - köztük Lékó Péter is – Élő-pontszámuk alapján játszhat. Almási Zoltán és Berkes Ferenc a tavalyi Eb-ről kvalifikálta magát, Polgár Judit idei bronzérmével szerzett jogosultságot. Alekszandr Morozevics huszadik pontszámmal játszhat a VK-n.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Köszöntő

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Tisztelt Olvasóim! Kedves Sakkbarátok, Sakkrajongók!

Mától a sakkrovatom sakk-blogként működik. Változatlan tartalommal, a legjelentősebb nemzetközi és hazai sakkversenyekről beszámolókkal, értékelésekkel, játszmaelemzésekkel  jelentkezem. Mi újság a sakkvilágban? Hírek, sztorik, interjúk.

A teljes archívumot itt találhatják meg.

Üdvözlettel

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) megjelentette a 2011. július 1-től érvényes, az Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistát. A norvég Magnus Carlsen báznai sikerével visszahódította az első helyet az indiai világbajnok Viswanathan Anandtól. Az örmény Levon Aronjan őrzi harmadik helyét. Az orosz Szergej Karjakin megelőzte az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikot. Almási Zoltán a 19., Lékó Péter a 25. a rangsorban. A női világranglistát fölényesen vezető Polgár Judit változatlanul a 43., Berkes Ferenc a 46. a listán. A top 25-ben többek között hat orosz,  három azeri, két-két magyar, ukrán és amerikai sakkozó található. A top 100 Élő-átlaga 2699 pont!

A májusi rangsorhoz képest sok a változás, a helycsere a sakkozók világranglistáján. A 20 éves norvég Magnus Carlsen ismét visszahódította az első helyet. A báznai 21-es kategóriájú szuperversenyen korántsem játszott látványos sakkot, kalandokba nem bocsátkozott, de megőrizte veretlenségét és hat pontot kasszírozott. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand csak rapidmeccset vívott, ígérete szerint az esztendő harmadik negyedében sorban játssza majd a tornákat. Az örmény Levon Aronjan az orosz Alekszandr Griscsukkal vívott világbajnok-jelölti meccsén vesztett 3 pontot. Szergej Karjakin 2009. júliusában kapta meg az orosz állampolgárságot, akkor 2717-tel huszadik volt a rangsorban, két év alatt 16 helyet lépett előre és már 2788-nál tart. A 21 éves nagymester a báznai viadalon remekül várta ki esélyeit.

 Az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik Kazanyban meglepetésre a rájátszás izgalmait nem bírta  honfitársával, Alekszandr Griscsukkal szemben, és az azeri Tejmur Radzsabov ellen sem mutatott jó játékot. A legjobbak közül ismét az ukrán Vaszilij Ivancsuk volt a legszorgalmasabb. Havannában szerzett, gyenge báznai szereplésével pontokat vesztett. Ruszlan Ponomarjov fokozatosan araszolt előre, a top 10-ben a 2006. áprilisi listán szerepelt, akkor a hatodik volt. Veretlenül nyerte a 80. ukrán bajnokságot, de az olimpiai bajnok együttesben nem játszik a csapat-világbajnokságon, címvédőként a dortmundi szuperversenyt választotta.

 A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov „mélyrepülése” még mindig tart, Kazanyban újabb 7 pontot bukott az amerikai Gata Kamsky elleni vereségével. A világbajnoki kihívó jogát megszerző izraeli Borisz Gelfand négy helyet lépett előre. A magyar ranglistát vezető Almási Zoltán hat helyezést javított. A cseh David Navara ismét a top 25-ben. Lékó Péter nyolc hónapos versenyzési szünet után a csapat-vb-n tér vissza. A vietnami Le Quang Liem 28 pontot gyűjtött és 2715 ponttal a 27, ahogy az ukrán Alekszander Mojszejenko is újonc a + 2700 Élő-pontosok klubjában, 36 pontot szerzett és 2715-nél tart.  A 17 esztendős holland Anish Giri 2701 pontos, 42 sakkozónak van 2700, illetve több pontja. A női világranglistát nagy fölénnyel vezető Polgár Judit változatlanul a 43., Berkes Ferencnek a paksi Marx György emlékversenyen szerzett 10 pontját a szeptemberi listán számolják el.

  

 

A top 25 listája:

1.Magnus Carlsen (norvég)  2821 (+ 6, 10)

2. Viswanathan Anand (indiai) 2817 (0)

3. Levon Aronjan (örmény) 2805 (-3, 4)

4. Szergej Karjakin (orosz) 2788 (+ 12, 10)

5. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2781 (- 4, 8)

6. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 2768 (- 8, 20)

7. Ruszlan Ponomarjov (ukrán)  2768 (+ 14, 11)

8. Veszelin Topalov (bolgár) 2768 (- 7, 4)

9. Hikaru Nakamura (amerikai) 2766 (- 8, 10)

10. Sahriyar Mamedgyarov (azeri) 2765 (- 7, 4)

11. Vugar Gasimov (azeri) 2760 (0)

12. Borisz Gelfand  (izraeli) 2746 (+ 13, 17)

13. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2746 (- 1,12)

14. Tejmur Radzsabov (azeri) 2744 (0, 14)

15. Gata Kamsky (amerikai) 2732 (+ 9, 12)

16. Peter Szvidler (orosz) 2739 (0)

17. Dmitrij Jakovenko (orosz) 2736 (+ 4, 6)

18. Nyikita Vitjugov (orosz) 2733 (0)

19. Almási Zoltán (magyar) 2726 (+ 7,8)

20. Francisco Vallejo Pons (spanyol) 2724 (+ 2, 18)

21. David Navara (cseh) 2722 (+ 20, 30)

22. Maxime Vachier-Lagrave (francia)  2722 - 9, 13)

23. Perez Leinier Dominguez (kubai) 2719 (- 7, 10)

24. Wang Hao (kínai) 2718 (- 14, 15)

25. Lékó Péter (magyar) 2717 (0)

43. Polgár Judit (magyar) 2699 (0)

46. Berkes Ferenc (magyar) 2696 (+ 3, 20)

 

 Az országok rangsorát a legjobb 10 sakkozó Élő-átlaga alapján számolják ki. Nagy fölénnyel vezetnek az orosz sakkozók az ukránok előtt. Meglepetésre a franciák a harmadikok. Sakkozóink 11 pontot és két helyezést javítva az ötödikek.

1.Oroszország 2736 (+ 2, 205 nemzetközi nagymester, 477 nemzetközi mester, 2032 címviselő)

2. Ukrajna 2697 (+ 1, 78, 198, 473)

3. Franciaország 2659 (+11, 43, 91, 332)

4. Kína 2659 (0, 28, 23, 110)

5. Magyarország 2655 (+ 11, 51, 102, 399)

6. Örményország 2649 (- 5, 33, 20, 76)

7. India 2647 (+ 2, 24, 74, 199)

8. Izrael 2645 (+ 5, 37, 47, 149)

9. Egyesült Államok 2641 (+ 2, 71, 119, 539)

10. Azerbajdzsán 2640 (+ 1, 20, 14, 70)

 A magyar ranglistát változatlanul Almási Zoltán vezeti. A rangsor első négy sorrendje nem változott, pontszámát 13-mal növelve tartotta meg ötödik helyét Gyimesi Zoltán, Balogh Csaba a hatodik, 35 pontot szerzett.

 A magyar ranglista élcsoportja:

Almási Zoltán 2726(+ 7), Lékó Péter 2717, Polgár Judit 2699, Berkes Ferenc 2696 (+ 3), Gyimesi Zoltán 2646 (+ 13), Balogh Csaba 2643 ( + 35), Alekszander Csernyin 2614 (+ 3), Erdős Viktor 2613 (+ 4), Ács Péter 2607 (+ 1), Ribli Zoltán 2588 (+ 10),

Ruck Róbert 2562 (+ 7),  Bánusz Tamás 2555 (- 1), Papp Gábor 2554 (+ 1), Flumbort András 2552 (- 20), Bérczes Dávid 2550 (+ 19), Prohászka Péter 2547, Pintér József  2547 (+ 9), Rapport Richárd 2545 (- 7).

 A női világranglistán 48. alkalommal első Polgár Judit.  Az indiai Humpy Koneru tisztes távolságból követi őt. A kínai világbajnoknő Hou Ji-fan férfi tornákon játszott és 37 pontot vesztett. A Koszinceva nővérek az Európa-bajnokságon  nem villogtak. Ismét a top 10-ben a litván Viktorija Cmilyte, Európa-bajnoki címe mellé 24 Élő-pontot is szerzett.

 A női rangsor élcsoportja:

1.Polgár Judit (magyar) 2699 (0)

2. Humpy Koneru (indiai) 2614 (0)

3. Hou Ji-fan (kínai) 2612 ( - 37, 24)

4. Nagyezsda Koszinceva (orosz) 2560 ( - 7, 11)

5. Tatjana Koszinceva (orosz) 2557 (- 2, 11)

6. Anna Muzicsuk (szlovén) 2538 (+ 1, 12)

7. Nana Dzagnidze (grúz) 2577 (- 10)

8. Katyerina Lahno (ukrán) 2536 (+ 6, 11)

9.Viktorija Cmilyte (litván) 2528 (+ 24, 11)

10. Antoaneta Sztefanova (bolgár) 2524 (+ 18, 11)

35. Hoang Thanh Trang (magyar) 2459 (+ 3, 20)

70. Mádl Ildikó (magyar) 2405 (- 9, 14)

83. Gara Tícia 2375 (+ 15, 13)

89. Gara Anita (magyar) 2369 (- 1, 10)

92. Vajda Szidónia (magyar) 2367 (+ 2, 5)

 A 10 legjobb női sakkozó Élő-pontszámának átlaga alapján  összeállított rangsort az oroszok vezetik a kínaiak előtt.  Az első tíz sorrendje nem változott, ötödik helyezésünket elsősorban Polgár Judit magas pontszámának  köszönhetjük.

1. Oroszország 2473   

2.Kína 2456

3. Grúzia 2452

4. Ukrajna 2416

5. Magyarország 2402

6. India 2397

7. Egyesült Államok 2351

8. Lengyelország 2349

9. Németország 2346                   

10. Franciaország 2334

 A honi rangsorban helyet cserélt Gara Tícia és Anita, Schneider Veronika 80(!) pontot szerzett.

 A magyar ranglista élcsoportja:

Polgár Judit 2699, Hoang Thanh Trang 2459 (+ 3), Mádl Ildikó 2396 (- 9), Gara Tícia 2375 (+ 16) Gara Anita 2369 (- 1), Vajda Szidónia 2367 (+ 2), Rudolf Anna 2355 Grábics Mónika 2336, Medvegy Nóra 2333 (- 3), Schneider Veronika 2331 (+ 80)

 A legjobb junioroknál a vietnami Le Quang Liem vette át a vezetést, egy-egy helyezést rontott az olasz Fabiano Caruana és a holland Anish Giri. A kínai Yu Yangyi volt a legszorgalmasabb. A sakkolimpián csalással megvádolt francia Sebastien Feller is a listán.

 A legjobb juniorok:

1.Le Quang Liem (vietnami) 2715 (+ 28) 1991

2. Fabiano Caruana (olasz) 2711 (- 4) 1992

3. Anish Giri (holland) 2701 (+ 11) 1994

4. Yu Yangyi (kínai) 2672 (+ 26) 1994

5. Sebastien Feller (francia) 2666 (+ 6) 1991

 A 17 esztendős kínai világbajnoknő, Hou Ji-fan vezeti az ifjú hölgyek rangsorát.

 A 20 éven aluli hölgyeknél a rangsor:

1.Hou Ji-Fan  (kínai) 2612 (- 37)  1994

2. Ju Wenjun (kínai) 2515 (+ 4)  1991

3. Harika Dronavalli (indiai) 2513 (- 7) 1991

4. Marija Muzicsuk (ukrán) 2469 (- 4) 1992

5. Anasztazia Bodnaruk (orosz) 2430 (+12) 1992

 Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Anand felfedezettje nyerte a paksi tornát

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Pakson befejeződött a IX. Marx György emlékverseny. A  lengyel Radoslaw Wojtaszek nagy fölénnyel nyerte meg a férfiak tornáját, az orosz Alina Kaslinszkaja izgalmas hajrában a női viadalt. Berkes Ferenc és Mádl Ildikó holtversenyben másodikként zárta szereplését. Berkes a virtuális világranglistán a + 2700 Élő-pontosok táborába lépett. Dudás Eszter női nemzetközi mesteri normát teljesített. 

 

Esélyeshez méltó magabiztos játékkal nyerte meg a 17-es kategóriájú nagymesterversenyt a 24 esztendős lengyel Radoslaw Wojtaszek. Európa-bajnoki ezüstérme után gyengébb másfél hónapos gyengébb teljesítményét felejtve játszott. Alaposan kidolgozott megnyitási repertoárja párosult jó technikai játékvezetéssel. 2007 októberében 2635 Élő-pontja volt, de Viswanathan Anand hihetetlen jó szemmel vette észre a lengyel sakkozóban rejlő erőt. Vlagyimir Kramnyikkal 2008-ban vívott  bonni világbajnoki döntőjén Wojtaszek egyik szekundánsa volt, majd Szófiában is csapatát erősítette Veszelin Topalovval elleni párharcában. Tavaly szeptemberben Wojtaszek már a + 2700 Élő-pontosok klubjához tartozott. A zárónapon már nem erőltette a játékot, gyors remivel fejezte be szereplését.

 

Örülhetnek a szervezők Berkes Ferenc sikerének. Az Atomerőmű SE nagymestere gyengébb kezdés után bámulatos akaraterővel fordulóról fordulóra javított helyezésén. Egyetlen vereségét Wojtaszektől szenvedte el, négy nyeréssel kárpótolta magát. Az utolsó fordulóban is nagy csatában remizett a moldáviai Viorel Bologannal. Izgalmas, fordulatos összecsapást láttunk, ahol Fecó nyerhetett volna, de joggal lehet elégedett a + 10 Élő-ponttal, amivel  a virtuális ranglistán már 2706 pontja van, paksi eredményét hivatalosan csak a szeptember 1-től érvényes ranglistán számolják el. Holtversenyes társa, az izraeli Ilia Szmirin rutinos harcosként sakkozott, megőrizte veretlenségét, nem kockáztatott. Bologan hihetetlen hibákat követett el, kettős győzelemmel rajtolt, de utána a 8 partiból csak 1,5 pontot gyűjtött.

 

A spanyol Ivan Lopez Salgado a zárónapon a szicíliai védelem Richter-Rauser-változatában győzte le Ács Pétert, aki taktikai csapást engedélyezett. A paksi nagymester játékán látszott, hogy csak csapatversenyeken szerepel, sokat hibázott, jó esélyeket hagyott kihasználatlanul. A torna 30 partijából 17 végződött döntéssel, az utolsó három helyezett ebből tizenhatszor kényszerült feladásra!

 

Az utolsó forduló eredményei:

Ivan Lopez Salgado (spanyol, 2623) – Ács Péter (magyar, 2606)  1 – 0 (Szicíliai védelem, 40)

Berkes Ferenc (magyar, 2693) – Viorel Bologan (moldáviai, 2678)  döntetlen (Volga-csel, 77)

Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2721) – Ilia Szmirin (izraeli, 2661) döntetlen (Grünfeld védelem, 17)

 

A verseny végeredménye:

1.Radoslaw Wojtaszek  (lengyel) 8 pont

2-3. Berkes Ferenc (magyar) és Ilia Szmirin (izraeli) 6,5

4-5. Ivan Lopez Salgado (spanyol) és Viorel Bologan (moldáviai) 3,5

6. Ács Péter (magyar) 2

 

A teljesítmények a performance-pontszámok tükrében:

Wojtaszek 2892, Berkes 2767, Szmirin 2774, Salgado 2561, Bologan 2550, Ács 2435

 

Az Élő-pontszámok változása:

Wojtaszek + 20, Berkes + 10, Szmirin + 15, Salgado – 8, Bologan – 17, Ács – 20

 

A versenysorozatban harmadszor megrendezett női viadalon az utolsó fordulóban dőlt el az elsőség, a dobogós helyek sorsa. A teljesen formán kívül játszó fehérorosz Anna Sarevics elszenvedte ötödik vereségét, az orosz Alina Kaslinszkaja fölényes vezetését követő megingás után mégis megnyerte a versenyt. A bajnokok rangadója, Rudolf Anna és Mádl Ildikó partija pontosztozkodással végződött, kétszeres olimpiai bajnoknőnk az örmény Lilit Mkrtchian társaságában a második helyet osztotta, de jobb Berger-Sonneborn pontszámával az ezüstérmesnek kijáró kupát vehette át. Rudolf Anna ötvenszázalékos eredménnyel zárta szereplését.

 

Az örmény Lilit Mkrtchian jó kezdést követően gyengébben folytatta, de végül felkapaszkodott a dobogóra. A zárónapon Dudás Eszter rutintalanságát jól használta ki, a különböző színű futók mellett is érvényesítette előnyét. Eszter második nemzetközi mesteri normáját teljesítette. Kezdetben nagyon megilletődötten játszott, de megalkuvás nélkül küzdött. Teljesítményének értékét növeli, hogy elsőéves a Közgazdasági Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán, és vizsgáit is remek eredménnyel abszolválta. A nők versenyében 19 játszma végződött döntéssel.

 

Az utolsó forduló eredményei:

Anna Sarevics (fehérorosz, 2378) – Alina Kaslinszkaja (orosz, 2360) 0 – 1 (Királyindiai védelem, 33)

Lilit Mkrtchian (örmény, 2468) – Dudás Eszter (magyar, 2194)  1 – 0 (Grünfeld védelem, 64)

Rudolf Anna (magyar, 2355) – Mádl Ildikó (magyar, 2405)  döntetlen (Szicíliai védelem, 20)

 

A verseny végeredménye:

1.Alina Kaslinszkaja (orosz) 6,5 pont

2-3. Mádl Ildikó (magyar) és Lilit Mkrtchian (örmény) 6

4. Rudolf Anna (magyar) 5

5. Dudás Eszter (magyar) 3,5

6. Anna Sarevics (fehérorosz) 3

 

A teljesítmények a performance-pontszámok tükrében:

Kaslinszkaja 2470, Mádl 2423, Mkrtchian 2410, Rudolf 2361, Dudás 2283, Sarevics 2207

 

Az Élő-pontszámok változása:

Kaslinszkaja + 22,5, Mádl + 2, Mkrtchian – 8, Rudolf + 1,5, Dudás + 16,5, Sarevics – 39,5

Wojtaszek,B (2721) - Szmirin,I (2661)
Grünfeld védelem [D78]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.g3 c6 4.Hf3 Fg7 5.Fg2 d5 6.Vb3 0-0 7.0-0 dxc4 8.Vxc4 Ff5 9.Hc3 Hbd7 10.e3 He4 11.Ve2 Va5 12.Fd2 Hxd2 13.Hxd2 Hf6 14.Hc4 Va6 15.Bac1 Fg4 16.Vd3 Ff5 17.Ve2 és döntetlen

Berkes,F (2693) - Bologan,V (2678)
Volga-csel [A58]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.g3 c5 4.d5 b5 5.cxb5 a6 6.bxa6 d6 7.Hc3 Fg7 8.Hf3 0-0 9.Fg2 Hxa6 10.Hd2 Va5 11.Hc4 Vb4 12.He3 Hg4 13.Hc2 Fxc3+ 14.bxc3 Vxc3+ 15.Fd2 Vb2 16.h3 Hf6 17.Fc1 Vc3+ 18.Fd2 Vb2 19.Fc1 Vb7

Viorel Bologan nagyon rossz formában sakkozott, de a lépésismétlést elkerülte.

20.He3?! Fd7 21.0-0 Bfb8 22.g4 Vb4 23.a3 Va4 24.g5 Hh5 25.Vxa4 Fxa4 26.Ff3 Hg7 27.Fd2 Hc7 28.Hc4? Fb3 29.Bfc1 Hf5 30.e3 Ba4 31.Bab1 Bb5 32.Ha5 Fxd5?

Gondot a 32...Hh4 33.Fh1 Bxa3 34.Hxb3 Bbxb3 35.Bxb3 Bxb3 36.Kf1 Kg7 változat jelentett volna.

33.Bxb5 Fxf3 34.Bb8+ Kg7 35.Hc4 f6 36.gxf6+ Kxf6 37.Fc3+ Ke6 38.Fb2 Hh4 39.Hd2 Fc6 40.e4 Hb5?

41.f4 Hxa3 42.Bb6 Fxe4 43.Fxa3 Bxa3 44.Hxe4

Nagymesterünknek bástyaelőnye van, Bologan "becsukta" a szemét és ment előre a királyával.

44...Kf5 45.Hf2?

Fecó  őrizte volna előnyét a 45.Hc3 Kxf4 46.Bb7 Hf5 47.Hd5+ Kg3 48.Hxe7 He3 49.Bb2 változatban.

 45...Hf3+ 46.Kg2 Kxf4 47.Bb7 Hh4+ 48.Kg1 Hf5 49.Kg2 d5 50.Bxc5 He3+ 51.Kh2 Ba2 52.Kg1 Ba1+ 53.Kh2 Kf3 54.Bxe7 Hf1+ 55.Kg1 Hd2+ 56.Kh2 Kxf2 57.Bf7+

A bástyavégjáték döntetlen.

57...Hf3+ 58.Bxf3+ Kxf3 59.Bxd5 Ba2+ 60.Kh1 Be2 61.Bg5 Be6 62.Kh2 h6 63.Bg3+ Kf4 64.Bg4+ Kf5 65.Ba4 Be4 66.Ba6 h5 67.Kg2 Kg5 68.Kg3 Kf5 69.Kf3 Be5 70.h4 Bd5 71.Ba3 Bd1 72.Ba5+ Ke6 73.Ba6+ Kf5 74.Ba5+ Kf6 75.Ba6+ Kg7 76.Ba7+ Kh6 77.Kg2 és döntetlen

Salgado Lopez,I (2623) - Ács,P (2606)
Szicíliai védelem [B68]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 Hc6 6.Fg5 e6 7.Vd2 a6 8.0-0-0 Fe7 9.f4 Fd7 10.Hf3 b5 11.e5 b4 12.exf6 bxc3 13.Vxc3 gxf6 14.Fh4 d5 15.Kb1 Bc8 16.Vd2 Vc7 17.g4 a5 18.g5 f5 19.Fb5 Hb4 20.Fxd7+ Vxd7 21.c3 Ha6 22.c4 0-0?!

Ács Péter jó esélyekhez juthatott volna [22...Vb7 23.cxd5 Hb4 24.Bc1 0-0 után.]

23.He5 Vb7 24.Vg2 Fd6?

Taktikai csapást engedélyezett.

 

 25.g6! fxg6

Reménytelen volt a 25...Fxe5 26.gxh7+ Kxh7 27.fxe5 Bg8 28.Vh3 Bg6 29.Fg5+ Kg8 30.Ff6 Kf8 31.cxd5 változat is.

 26.Hxg6 Vg7 27.Ve2! hxg6 28.Vxe6+ Kh7 29.Vxd6 Hc5 30.cxd5 Bfe8 31.Vf6 Be2 32.Bhe1 Vxf6 33.Fxf6 Bxe1 34.Bxe1 He4?! 35.Bxe4! fxe4 36.d6 e3 37.d7 e2 38.dxc8V e1V+ 39.Vc1 Ve4+ 40.Ka1 és sötét feladta

Rudolf,A (2355) - Mádl,I (2405)
Szicíliai védelem [B52]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.Fb5+ Fd7 4.Fxd7+ Vxd7 5.c4 Hc6 6.Hc3 Hf6 7.d4 cxd4 8.Hxd4 g6 9.0-0 Fg7 10.Hde2 0-0 11.f3 a6 12.a4 e6 13.Fg5 Vc7 14.Kh1 Va5 15.Fh4 Bfd8 16.Bc1 Vh5 17.Ff2 Va5 18.Fh4 Vh5 19.Ff2 Va5 20.Fh4 Vh5 és döntetlen

Sarevics,A (2378) - Kaslinszkaja,A (2360)
Királyindiai védelem [E70]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 Fg7 4.e4 d6 5.Fg5 h6 6.Fe3 Hg4 7.Fc1 e5 8.d5 f5 9.exf5 gxf5 10.Fe2 Hf6 11.Fh5+ Hxh5 12.Vxh5+ Kf8 13.Fd2 Ha6 14.Hge2 Ve8 15.Hg3 Fd7 16.Vxe8+ Bxe8 17.Hh5 f4 18.Hxg7 Kxg7 19.Hb5 Kf6 20.a4 Hc5 21.b4 Hd3+ 22.Ke2 Hb2 23.Hxc7 Bc8 24.Hb5 Hxc4 25.Hxa7 Ba8 26.Hb5 Bhg8 27.Hc3?

Az orosz nagymesternő átvette a kezdeményezést, és világos újabb hibája után egyre nagyobb fölénybe került.

27...Bxg2 28.He4+ Ke7 29.Kf3 Bag8 30.Fc3 Ff5 31.Hg3 Fh3 32.He4 B2g6 33.Ke2 Fg2 és világos feladta

Mkrtchian,L (2468) - Dudás,E (2194)
Grünfeld védelem [D94]

1.Hf3 d5 2.c4 c6 3.e3 Hf6 4.Hc3 g6 5.d4 Fg7 6.Fe2 0-0 7.0-0 a6 8.b3 He4 9.Fb2 Ff5 10.Bc1 Be8 11.Ve1 Hxc3 12.Fxc3 Hd7 13.cxd5 cxd5 14.Fa5 b6 15.Fc3 Vb8 16.Fb2 Vb7 17.Hh4 Fe6 18.Fd3 Bac8 19.Ve2 b5 20.Hf3 Fg4 21.h3 Fxf3 22.Vxf3 Hf6

Kiegyenlítést adott a 22...e5 23.dxe5 Hxe5 24.Fxe5 Fxe5 folytatás.

23.Ve2 He4 24.a4 Hd6 25.Fa3 Bxc1 26.Bxc1 bxa4?! 27.bxa4 a5 28.Fxd6 exd6 29.Vc2 Ff6 30.Fb5 Bb8 31.g3 Fd8 32.Va2 Bc8 33.Bxc8 Vxc8 34.Vxd5 Fc7

A különböző színű futók mellett sötét csak védekezhet.

35.Vc6 Vd8 36.Fc4 Ve7 37.h4 h5 38.Vd5 Kg7 39.Kf1 Vf6 40.Ke2 Fd8 41.Fb3 Fb6 42.Ve4 Fd8 43.Va8 Fb6 44.Ve8 Fd8 45.Vc6 Kf8 46.Vd5 Kg7 47.f4 Fb6 48.Kd2 Fd8 49.Kd3 Fb6 50.Vb5 Fd8 51.Vd7 Fb6 52.Fd5 Fd8 53.Kc4 Ve7 54.Vxe7 Fxe7 55.Kb5 Fd8 56.Kc6 Fe7 57.Kc7 f5 58.Kd7 Ff6 59.Kxd6 Fd8 60.Fc4 Kf6 61.Kc6 Fe7 62.d5 Fd8 63.d6 Kg7 64.Kb7 Kf6 65.Kc6 Kg7 66.Kd7 Fb6 67.Ke8 és sötét feladta

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Carlsen báznai sikerével állt a sakkvilágranglista élére

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Báznán a címvédő norvég Magnus Carlsen elsőségével fejeződött be a Grand Slam-sorozat szuperversenye. Carlsen az utolsó fordulóban világossal remizett az orosz Szergej Karjakinnal, mindketten 6,5 pontot gyűjtöttek, de Magnus a Berger-Sonneborn pontszámítás alapján a győztesnek járó trófeát vehette át. Carlsen visszahódította a világranglistán az első helyet az indiai világbajnok Viswanathan Anandtól, míg Karjakin a negyedik helyre lépett előre. Győzelemmel zárta szereplését az ukrán Vaszilij Ivancsuk, az amerikai Hikaru Nakamura elszenvedte második vereségét. Kilencedszer remizett az azeri Tejmur Radzsabov, aki egyedül maradt nyeretlen a mezőnyben. A 30 partiból csak 10 végződött döntéssel.

 A norvég Magnus Carlsen és az orosz Szergej Karjakin holtversenyben végzett az élen, de a versenykiírás szerint a címvédő Carlsen a torna győztese. Mindketten három-három játszmát nyertek, egymás ellen kétszer megosztoztak a ponton, a Berger-Sonneborn értékelés alapján Magnus pontszáma a magasabb, hiszen az amerikai Hikaru Nakamura, az ukrán Vaszilij Ivancsuk és a román Liviu-Dieter Nisipeanu ellen nyert, míg Karjakin kétszer egykori honfitársát, Ivancsukot győzte le és Nisipeanu ellen szerzett még egész pontot.

 Carlsen és Karjakin is megőrizte veretlenségét, esélyeiket jól használták ki, igazi megingásuk nem volt a tornán. Carlsen szuperversenyen immár tizedszer győzött. 2007-ben Bielben nyert, 2008-ban Wijk ann Zee-ben az elsőséget Levon Aronjannal osztotta, a Grand Prix-tornán Bakuban hármas holtversenyben, a kínai Wang Yue és az azeri Vugar Gasimov társaságában végzett az élen. Foroszban egyedül diadalmaskodott. 2009-ben Nankingban remekelt, majd Londonban ünnepelték győztesként. Tavaly a báznai, a nankingi és a londoni elsőséget könyvelhette el. Carlsen 5 Élő-pontot szerzett, amennyiben a FIDE beszámítja a versenyt a július 1-től érvényes rangsorba, akkor a 20 esztendős norvég titán visszahódította a világranglistás első helyet az indiai világbajnok Viswanathan Anandtól.

 Karjakin pályafutása során a 2009-es Wijk aan Zee-i szuperversenyen győzött, de ne feledjük, hogy 2007-ben és 2009-ben is elődöntőbe jutott a Világkupán. 2007-ben akár döntőt is játszhatott volna Carlsennel, de a spanyol Alekszej Shirov útját állta, ahogy Carlsen sem bírt az amerikai Gata Kamskyval. A 21 éves orosz nagymester holtversenyes első helyével jogot szerzett a Grand Slam-döntőn való indulásra, mert Carlsen már a tavalyi nankingi elsőségével kvalifikálta magát. Karjakin a + 12 pontjával megelőzte az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikot, és a két éve orosz állampolgárságot kapott nagymester Carlsen, Anand és Aronjan mögött immár negyedik a ranglistán.

 A két évvel ezelőtti tornagyőztes Vaszilij Ivancsuk győzelemmel rajtolt, nyeréssel zárta szereplését, de közben négy partit is vesztett. A román Liviu-Dieter Nisipeanu elleni vereséget nem tudta megemészteni, Karjakin kétszer, Carlsen egyszer kényszerítette feladásra. A befejező játéknapon tanári módon „leckéztette” meg az amerikai Hikaru Nakamurát, aki a vártnál halványabb teljesítményt nyújtott. Az azeri Tejmur Radzsabov lett a viadal remikirálya 9 döntetlennel. A 30 partiból csak 10 végződött döntéssel, 9-1-re a világossal játszók nyertek, csak Karjakin nyert egy partit sötéttel.

 Az utolsó forduló eredményei:

Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) – Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2662) döntetlen (Caro-Kann védelem, 34)

Magnus Carlsen (norvég, 2815) – Szergej Karjakin (orosz, 2776) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 30)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2776) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2774) 1 – 0 (Szláv védelem,

 

A verseny végeredménye:

1.Magnus Carlsen (norvég) 6,5

2. Szergej Karjakin (orosz) 6,5

3. Hikaru Nakamura (amerikai) 4,5

4. Tejmur Radzsabov (azeri) 4,5

5. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) 4

6. Liviu-Dieter Nisipeanu (román) 4

 

A nagymesterek teljesítménye a performance-pontszámok tükrében:

Carlsen 2853, Karjakin 2861, Nakamura 2720, Radzsabov 2726, Ivancsuk 2684, Nisipeanu 2706

 

Az Élő-pontszámok változása:

Carlsen + 5, Karjakin + 12, Nakamura – 8, Radzsabov – 3, Ivancsuk – 13, Nisipeanu + 6.

 Carlsen,M (2815) - Karjakin,S (2776)
Nimzoindiai védelem [E43]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 b6 4.Hc3

Szergej Karjakin a vezérindiai védelemben a tornán már bizonyított, Magnus Carlsen a Nimzoindiai védelembe terelte a partit.

4...Fb4 5.e3

Túlzott óvatosság az 5.Fg5 Fb7 6.e3 h6 7.Fh4 g5 8.Fg3 bonyolultabb változat helyett.

5...Fb7 6.Fd3 0-0 7.0-0 c5 8.Ha4 cxd4 9.exd4 Be8 10.a3 Ff8 11.Ff4

Világossal gyakrabban választják a 11.b4 d6 12.Fb2 változatot.

11...d6 12.Be1 Hbd7 13.Bc1 e5

Karjakin újítása. A moldáviai Viorel Bologan 13...g6 14.h3 e5 15.dxe5 dxe5 16.Hxe5 Hh5 17.Ff1 Hxf4 18.Vxd7 Vxd7 19.Hxd7 Bxe1 20.Bxe1 Fc6 21.Hxf8 Fxa4 folytatása egyenlő álláshoz vezetett az orosz Vlagyimir Potykinnal az orosz csapatbajnokságon vívott partijában.

14.dxe5 Fxf3 15.Vxf3 Hxe5 16.Fxe5 dxe5 17.Hc3 g6

Világos nem ért el előnyt a nyitásban.

18.Fe4 Hxe4 19.Vxe4 Bc8 20.b4 Vd4! 21.Vxd4

 Magnusnak be kellett látnia, hogy a tornagyőzelmet csak a jobb Berger-Sonneborn pontszám biztosítja számára.

21...exd4 22.Bxe8 Bxe8 23.Hd5 Be2 24.Kf1 Ba2 25.Bd1 Bxa3 26.Bxd4 Ba4

 Karjakin elégedett volt eddigi pályafutása egyik legjobb eredményével.

27.Hf6+ Kg7 28.He8+ Kg8 29.Hf6+ Kg7 30.He8+ Kg8 és döntetlen

Ivancsuk,V (2776) - Nakamura,H (2774)
Szláv védelem [D14]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.cxd5 cxd5 4.Hc3 Hf6 5.Hf3 Hc6 6.Ff4 Ff5 7.Vb3 Vb6 8.Vxb6 axb6 9.e3 e6 10.a3 Fe7 11.Fe2 0-0 12.0-0 Bfc8 13.Bfc1 Hh5 14.Fg5 Fxg5 15.Hxg5 Hf6 16.Hf3 Fg4 17.Hb5 Fxf3 18.Fxf3 Bd8 19.Kf1 Kf8 20.Bc3 Ke7 21.Bac1 Bdc8 22.Ke1 Kd7 23.h3 h5 24.h4 g6 25.g3 Ba5 26.Fe2 He8 27.Bb3 Bd8 28.f3 Hf6 29.Hc3 Kc7 30.Ha2 Hg8 31.Hb4 Hge7 32.Hd3 Baa8 33.He5 Bf8 34.Fd3 f5 35.Fb5 Bac8 36.Kf2 Bg8 37.Fa4 Bgf8 38.Bc2 Bfd8 39.Bbc3 Bd6 40.b4 Kb8 41.Fxc6 bxc6 42.b5 Kb7 43.bxc6+ Kc7 44.a4 Bdd8 45.Bb2 Ba8 46.Bcb3 Hc8 47.Ba2 Bg8 48.a5 b5 49.Bxb5 Hd6 50.Bb4 Ba6 51.Kg2 g5 52.hxg5 Bxg5 53.Kh3 Bg8 54.Kh4 Bh8 55.Bab2 Ba7 56.Bb6 Bha8 57.Kxh5 Bg8 58.a6 Bga8 59.Bb7+ Hxb7 60.axb7 és sötét feladta

Radzsabov,T (2744) - Nisipeanu,LD (2662)
Caro-Kann védelem [B18]

1.e4 c6 2.d4 d5 3.Hc3 dxe4 4.Hxe4 Ff5 5.Hg3 Fg6 6.Hh3 e6 7.Hf4 Fd6 8.h4 Fxf4 9.Fxf4 h6 10.c3 Hf6 11.Vb3 Hd5 12.Fd2 Vc7 13.c4 Hf6 14.Va3 c5 15.dxc5 0-0 16.Fe2 Hc6 17.0-0 Hd4 18.Fd1 a5 19.Bc1 Bfd8 20.Fe3 Hc6 21.Ff3 He5 22.Fe2 Heg4 23.Fxg4 Hxg4 24.Bfd1 Ve5 25.Hf1 Vf6 26.Bxd8+ Bxd8 27.Vxa5 Bd3 28.Va8+ Kh7 29.Vxb7 Bxe3 30.fxe3 Vf2+ 31.Kh1 Vxh4+ 32.Kg1 Vf2+ 33.Kh1 Vh4+ 34.Kg1 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Anand leiskolázta Shirovot a párosmeccsen

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Leonban az indiai világbajnok Viswanathan Anand 4,5-1,5-re megnyerte a spanyol Alekszej Shirovval vívott párosmérkőzését. A harmadik játéknapon az ötödik partiban Anand sötéttel, a Caro-Kann védelemben győzte le Shirovot. A spanyol sakkozó királya csapdába esett. A világbajnok világossal már nem erőltette a játékot, a sorozatos cserék pontosztozkodáshoz vezettek.

 Leonban a Caro-Kann védelem nagyszerű fegyvernek bizonyult, Viswanathan Anand az ötödik játszmát is megnyerte Alekszej Shirovval szemben. A világbajnok a harmadik játszmában sikeres megnyitási újítást játszott meg, az ötödikben is megnyerte a megnyitáselméleti párharcot. Jobb állásban cseréket kényszerített ki, majd Shirov taktikai hibáját gyalogáttöréssel használta ki. A spanyol sakkozó királya csapdába esett.

 Viswanathan Anand világossal már nem erőltette a játékot, a félszláv védelemben nem vállalt bonyodalmakat, hanem sorozatos cserékkel bástyavégjátékra egyszerűsített, a remivel is fölényes győzelmet aratott, leiskolázta ellenfelét.

 A harmadik játéknap eredményei:

Alekszej Shirov (spanyol, 2709) – Viswanathan Anand (indiai, 2817) 0 – 1 (Caro-Kann védelem, 41)

Viswanathan Anand (indiai, 2817) – Alekszej Shirov (spanyol, 2709) döntetlen (Félszláv védelem, 39)

 A párosmérkőzés végeredménye:

Viswanathan Anand - Alekszej Shirov 4,5 – 1,5 (döntetlen, 1 - 0, 1 - 0, döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Shirov,A (2709) - Anand,V (2817)
Caro-Kann védelem [B12]

1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 Ff5 4.h4 h5 5.Fg5 Vb6 6.Fd3 Fxd3 7.Vxd3 Va6

A gyalograblást nem ajánlják,  A 7...Vxb2 8.e6 Vxa1 9.Vb3 fxe6 (9...Vxd4 10.Vxb7 fxe6 11.Fe3) 10.Hf3 Hd7 11.0-0 0-0-0 12.Hc3 Vxf1+ 13.Kxf1 utáni állást világossal szívesebben játszanánk.

8.Vf3 e6 9.He2 c5 10.c3 Hc6 11.Hd2 Hge7

A megnyitáselméleti párbajt a világbajnok ezúttal is megnyerte.

12.Hb3 cxd4 13.cxd4 Hf5 14.0-0 Fe7 15.Fxe7 Hcxe7 16.g3 b6 17.Hf4 g6 18.Hh3?! 0-0 19.Vf4?! Ve2 20.Bfd1 Bac8 21.Bd2 Vg4

Viswanathan Anand fölényes vezetésének birtokában jobb végjátékra egyszerűsített.

22.Vxg4 hxg4 23.Hg5 a5 24.f3 Bc4 25.Kf2 Bfc8 26.fxg4 Hh6 27.Bad1 a4 28.Ha1 Hxg4+ 29.Kf3 Hh6 30.Kf4

A nagy bajokat Alekszej Shirov megúszta, de gondolkodási ideje vészesen fogyott.

30...Hef5 31.Hf3 b5 32.He1?

Shirov a1-en tétlenkedő huszárját szerette vona játékba hozni, de elnézte a világbajnok gyaloglépését.

 

32...f6! 33.exf6 e5+ 34.Kxe5 He3 35.Bb1 Be8+ 36.Kf4 Bc6 37.Kg5

 

37...Be4

Vishy válogathatott a nyerések között. A világos király csapdába esett.

38.Kxh6 Bg4?

Hiba a kivitelezésben. 38...Hg4+ 39.Kg5 (39.Kxg6 Bxf6+ 40.Kg5 Kg7) 39...Hxf6 40.Kxg6 Hh7+ 41.Kh5 Kg7 vezetett védhetetlen matthoz.

 39.Bf2?

A kapkodásban Shirov kihagyta a reményt nyújtó 39.f7+ Kxf7 40.Kh7 Bxg3 41.Hd3 Bc7 42.Bc1 Bxc1 43.Hxc1 folytatást.

39...Hf5+ 40.Bxf5 gxf5 41.Kh5 Bc7 és világos feladta

Anand,V (2817) - Shirov,A (2709)
Félszláv védelem [D43]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hf3 Hf6 4.Hc3 e6 5.Fg5 h6 6.Fxf6 Vxf6 7.e3 Hd7 8.Fd3 Fd6 9.e4 dxc4 10.e5 Vd8 11.Fxc4 Fe7 12.Ve2 Hb6 13.Fd3 Hd5 14.g3 Va5 15.Bc1 Hxc3 16.bxc3 Fd7 17.0-0 c5 18.Bb1 Fc6 19.Fe4 0-0 20.Fxc6 bxc6 21.Bb7 Fd8 22.Vc4 Fb6 23.dxc5 Vxc5 24.Vxc5 Fxc5 25.Hd4 Bab8 26.Bfb1 Fb6 27.Bxb8 Bxb8 28.a4 Bd8 29.a5 Fxd4 30.cxd4 Bxd4 31.Bb8+ Kh7 32.Bb7 Kg6 33.Bxa7 Ba4 34.Kg2 Be4 35.f4 Be2+ 36.Kh3 Ba2 37.Bc7 Bxa5 38.Bxc6 Ba2 39.Bc7 h5 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

"Ez szégyen és katasztrófa" - a sakkvilágbajnoki rendszerről vitáznak

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

A Kazanyban megrendezett világbajnok-jelölti verseny után ismét arról vitáznak, hogy milyen világbajnoki rendszer szolgálná a legjobban a sakk imázsának a javulását. A világbajnoknak adott privilégiumot többek között a norvég Magnus Carlsen kifogásolta, és lemondta részvételét a kazanyi viadalon. Párosmérkőzések, vagy kétfordulós verseny döntsön-e a világbajnoki kihívóról? Meg kellene esetleg tiltani a gyors remiket? A világranglista első húsz helyezettjének véleményére is kíváncsiak az illetékesek.

 

Az Európai Sakkszövetség elnöke, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov menedzsere, Szilvio Danajlov nyílt levélben fogalmazta meg éles kritikáját a jelenlegi világbajnok-jelölti rendszerről, és negatívnak nevezte a sakkozásra mért hatását. Levelét még a hatjátszmás döntő utolsó partija előtt írta, mert a 29 klasszikus partiból két eldőlt játszmát említ (a végső eredmény sem sokkal kedvezőbb, a 30 partiból három dőlt el.) Danajlov érthetően kritizálta a gyors remiket -12,15, 18 lépésben. De még rapidparti is fejeződött be 8 lépésben. "Ez szégyen és katasztrófa a sakk és a FIDE imázsa szempontjából. Miért nem lehet alkalmazni a szófiai szabályt?" - kérdezi az elnök, aki már korábban is meghirdette harcát a kijátszatlan partikkal, a gyors döntetlenekkel szemben.

Danajlov a kazanyi verseny PR-értékét nagyon szegényesnek nevezte, amely alól talán Oroszország jelentett egyedüli kivételt. A nemzetközi sajtó érdeklődését alig keltette fel a viadal, ezzel kárt okozott mind a sakknak, mind a Nemzetközi Sakkszövetségnek. Danajlov azt követelte, hogy a FIDE Végrehajtó Bizottságának júniusi ülésén foglalkozzanak a világbajnoki rendszerrel.

A FIDE ügyvezető alelnöke, a világbajnoki szisztémáért felelős bizottság elnöke, a görög Georgiosz Makropulosz nyílt levélben utasította vissza Danajlov vádjait, és azokat már a 2014-es elnökválasztási kampány részeként értékelte. "Ha két nagymester remizni akar, nincs az a mód, hogy ezt megakadályozzuk, sem a 30 lépéses, sem a szófiai szabállyal"- kommentált Makropulosz.

A FIDE kész a további tárgyalásokra, amely a jövőben meghatározná a világbajnoki szisztémát, és ebben a munkában való részvételre szólította fel az ECU elnökét. Egyúttal kifejtette, hogy a FIDE valamennyi éljátékos, köztük Veszelin Topalov érdekeit is védeni akarja.

Az izraeli Emil Szutovszkij a világbajnoki és az olimpiai bizottság (WCOC) tagjaként körlevelet küldött a világranglistán első húsz nagymesternek. Levelének célja, hogy megismerje véleményüket, javaslataikat a világbajnoki rendszerről, hogy a júniusi ülésen a fontos döntések megszülethessenek.

A top20-as sakkozóknak a következő kérdésekre kell(ett) válaszolniuk:
1. Melyik a legalkalmasabb világbajnok-jelölti szisztéma - párosmérkőzések, vagy kétfordulós körverseny?
2. Amennyiben a meccses szisztéma marad, melyik lebonyolítást preferálná: 4+4+6, ahogy Kazanyban volt, vagy a 6+6+6-os megoldást, vagy valami mást?
3. Megmaradjon-e a világbajnok privilégiuma, vagy a jövőben a világbajnoknak is a világbajnok-jelöltekkel együtt kell-e játszania?
4. A FIDE megőrizze-e a kétéves világbajnoki ciklust, vagy megfontolja-e az évenkénti világbajnokságra való áttérést?

Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik már válaszolt is Emil Szutovszkij levelére. Kramnyik a körverseny mellett voksolt, ami sokkal érdekesebb küzdelmekhez vezet. A világbajnoki kihívónak (a verseny győztesének) sokkal agresszívebbnek kell lennie, és a közönség számára is érdekesebb. Igazi világbajnok-jelölti verseny lesz, amelynek a győztese a legjobb lesz a klasszikus sakkban és nem a rapid, illetve a villámpartis műfajban. Nem könnyű hasonló versenyre szponzort találni, de ezt Kramnyik a legkisebb problémának nevezi. "Úgy gondolom, hogy a kétfordulós verseny a legjobb szisztéma" - válaszolta Kramnyik.

"Amennyiben mégis maradna a párosmérkőzéses szisztéma, akkor hat, de inkább nyolcjátszmás meccseket kellene játszani, másképp a mérkőzések döntő többsége rapid, vagy villámban fejeződne be, ahogy Kazanyban is történt, amely fura érzés, hiszen ez klasszikus világbajnokság. Úgy hiszem, hogy a Kazanyban alkalmazott rendszer az említett okok miatt bukás volt, és azért is, mert a rövid meccsek a játékosokat kockáztatás nélküli játékra provokálták, amely a sok döntetlenhez és kevésbé érdekes játszmákhoz vezetett" - érvelt az exvilágbajnok, aki mindkét lebonyolítást elfogadhatónak véli, és a kétéves világbajnoki ciklusra szavaz, másképp a világbajnoki cím elértéktelenedne.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Gelfand sakkozhat a világbajnoki címért Ananddal

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban az izraeli Borisz Gelfand 3,5-2,5-ös győzelmével fejeződött be az orosz Alekszandr Gricsukkal vívott sakkvilágbajnok-jelölti döntője. Öt döntetlen után Gelfand megnyerte a hatodik összecsapást. A Grünfeld védelmű parti kritikus állásában Gricsuk rossz tervet választott, haderejének egysége megbomlott, Gelfand remek játékkal használta ki a lehetőséget. A győzelemmel Borisz Gelfand kivívta a jogot, hogy jövőre a világbajnoki címért megmérkőzzön a címvédő indiai Viswanathan Ananddal.

 

 

 

A 42 esztendős Borisz Gelfand sikerekben oly gazdag pályafutásának csúcspontja kazanyi győzelme, a világbajnoki címért mérkőzhet meg Viswanathan Ananddal. Sakktörténelmi érdekesség, hogy a 40-es éveik elején járó sakkozók játszanak címmeccset, míg a fiatalabb trónkövetelők elvéreztek a küzdelmek során. A norvég Magnus Carlsen a lebonyolítást kifogásolva el sem indult. A legnagyobb esélyesnek tartott örmény Levon Aronjan a rapid rájátszásban alulmaradt Alekszandr Griscsukkal szemben. Az azeri sakkozók nem élték túl az első kört, Sahriyar Mamedgyarov a későbbi győztes Gelfandtól szenvedett vereséget, Tejmur Radzsabov a sakkórát is okolhatja kieséséért.

A tavalyi világbajnoki döntőben Anand ellen vesztő bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov az amerikai Gata Kamskytól kapott ki. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik nem túl meggyőző játékkal jutott az elődöntőbe, de Griscsukkal nem bírt a rájátszásban.

Gelfand nehéz meccset vívott Kamskyval és kritikus pillanatokat élt át. Négy döntetlen után következett a rapid párharc, ami két remivel indult, majd Gelfand világossal kapott ki. A negyedik játszmában Kamskynak világossal remi kellett volna a döntőbejutáshoz, de a tábla másik oldalán ülő Gelfand nem adta meg magát. A szicíliai védelmű partiban Kamsky időhátrányba került, a taktikai esélyt elmulasztotta, Gelfand átvette a kezdeményezést és remek technikával győzött, kiegyenlített. A lélektani előny birtokában Borisz kettős győzelemmel zárta a villámpartikat,  a döntőbe jutott

A hatjátszmás döntő játszmáinak színvonala elég sok kritikát kapott, a két rövid, küzdelem nélküli remi miatt háborgott a sakkvilág. A második és az ötödik partiban Griscsuk esélyes álláshoz jutott, de Gelfand jó védekezése meghiúsította nyerési kísérleteit. Már arra gondoltunk, hogy rájátszás dönti el csatájukat, amikor Gelfand megvillant, Griscsuk pedig a nagy tét súlyát nem tudta elviselni.

Gelfand 1.d4-gyel nyitott és a Grünfeld védelem g3-as változata került megjátszásra. Egyenlőek voltak az esélyek, az orosz sakkozó gondolkodott többet, eredeti bástyamanővere kiélezte a küzdelmet. A fenyegető időzavar árnyékában döntő hiba volt az elhibázott csere, a sötéten mozgó futó nagyon hiányát nagyon megérezte. Tisztjei egyre rosszabb helyzetbe kerültek, Gelfand nagyon magabiztosan játszva egyre nagyobb fölénybe került, pontos játékkal vezette győzelemre haderejét.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye:
Alekszandr Griscsuk - Borisz Gelfand  2,5 - 3,5
(Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 49)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás, 58)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 14)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás,18)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 39)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 35)

Borisz Gelfand pályafutása

Borisz Gelfand 1968. június 24-én Minszkben született. 17 évesen megnyerte a szovjet ifjúsági bajnokságot. 1987-ben aranyérmes, egy évvel később ezüstérmes volt az ifjúsági Európa-bajnokságon. 1989-ben a Nagymesterek Tanácsának (GMA) Palma de Mallorca-i versenyén vehette át a győztesnek járó trófeát. 1990 óta  a szuperversenyek állandó meghívott résztvevője. Másodikként debütált a linaresi szuperversenyen, a manilai zónaközi döntőn Vaszilij Ivancsukkal holtversenyben első, és pályafutása során először lett világbajnok-jelölt. Dortmundban és Tilburgban másodikként zárta szereplését. Az újvidéki sakkolimpián az aranyérmes szovjet válogatott tagja volt. Világbajnok-jelölti meccsen nyert a jugoszláv Predrag Nikolic ellen, majd a második körben az angol Nigel Short ellen vesztett.  Reggio Emiliában Viswanathan Anand mögött, Garri Kaszparovval holtversenyben második. 1992-ben Moszkvában az Aljechin-emlékversenyen első. 1993-ban Bielben megnyerte a zónaközi döntőt.

Párosmérkőzésen nyert az angol Michael Adams és az orosz Vlagyimir Kramnyik ellen. A világbajnok-jelölti elődöntőben vezetést szerzett Anatolij Karpovval szemben, de végül 6-3-ra kikapott.

Kiemelkedő egyéni eredményeként kétszer is elsőként ünnepelték a belgrádi Invest Bank versenyen (1991, 1995), 1994-ben Dos Hermanasban végzett az élen, 1996-ban Bécsben és Tilburgban lett tornagyőztes. A groningeni 1997-es vb-n remekül menetelt, a legjobb négy között Viswanathan Anandtól szenvedett vereséget. Szép sikert ért el 1998-ban Polanica Zdrojban, tornagyőzelmét két év múlva megismételte. 1998 óta él Izraelben (1994-ben és 1996-ban a fehérorosz válogatottban játszott a sakkolimpián), izraeli színekben 2000-ben, Isztambulban mutatkozott be. A vb-n Újdelhiben a 16 között a spanyol Alekszej Shirovtól kapott ki. Egy évvel később Moszkvában a nyolc között  az orosz Peter Szvidler állta útját. 2001-ben és 2002-ben is első volt az Amber-torna rapid versenyében. 2003-ban a honi sakkrajongók kétszer is láthatták Gelfandot, a budapesti Tehetség és Kurázsi versenyen játszott, majd az I. Marx György emlékversenyen rapid párharcban 6-2-re legyőzte Polgár Juditot. Plovdivban a csapat Európa-bajnokságon ezüstérmes izraeli válogatott éltáblása. 2005 számára sikerekben gazdag esztendő, Bermudán, majd Bielben is győztesként ünnepelték. Göteborgban, a csapat Európa-bajnokságon az izraeli válogatottal ismét ezüstérmes. A Világkupán a hatodik helyen végzett, eredménye világbajnok-jelöltséget ért.

2007-ben Elisztában, a világbajnok-jelöltek párharcában az első körben hat döntetlen után a rájátszásban lépett tovább az üzbég exvilágbajnok Rusztam Kaszimdzsanovval szemben, majd az amerikai Gata Kamsky legyőzésével harcolta ki a mexikói világbajnokságon a részvételi jogot. Gelfand a vb-n messze a várakozás felett szerepelt, Vlagyimir Kramnyikkal holtversenyben végzett a második helyen. Egyetlen vereségét nagy hibával szenvedte el. A moszkvai Tal-emlékversenyen kilenc döntetlennel lett holtversenyben harmadik. 2008-ban a drezdai sakkolimpián a remek hajrával ezüstérmes izraeli válogatott éltáblása és 10 játszmából 7,5 ponttal a legjobbja.

2009-ben megnyerte az ACP rapid Világkupát, a döntőben az orosz Peter Szvidlert győzte le. A báznai szuperversenyen másodikként végzett. Hanti-Manszijszkban  a Világkupán az első helyen emelték ki, a viadal doyenjeként megérdemelt győzelmet aratott. Jól ismert megnyitáselméleti felkészültsége nagy rutinnal párosulva aratott diadalt. Három meccsét is - többek között Polgár Judit ellen is -rájátszásban nyert meg, a fokozott feszültséget jobban bírta riválisainál. Az elődöntőben kettős vereséget mért a még ukrán színekben játszó Szergej Karjakinra. A döntőben drámai csata után 7-5-re győzött az ukrán Ruszlan Ponomarjov ellen. A négyjátszmás meccsen négy döntetlen született,  következett a rapid rájátszás. Újabb remi, majd Gelfand szerzett vezetést, újabb remi, de Ponomarjov egyenlített. Villámpartik döntöttek. Gelfand nyeréssel kezdett, Ponomarjov egyenlített, majd az izraeli sakkozó két győzelemmel megnyerte a párharcot. Végső diadala világbajnok-jelöltséget is jelentett számára.

Tavaly Báznában holtversenyben második, az amszterdami ifjú titánokkal vívott meccsen  rutinosan játszva a legjobb pontszerző volt, erejét is jól osztotta be, egy-két gyorsabb remivel plusz pihenőnaphoz jutott.  Gelfand játszott a Grand Prix-sorozaton. Négy versenye közül az örményországi Zsermukban játszott legjobban, holtversenyben második volt, összesítésben 11. lett. A rapid műfajban idei nagy sikere leoni tornagyőzelme, a döntőben az örmény Levon Aronjan ellen nyert. Miskolcon rapidmeccsen, teoretikus párharcban 4,5-3,5-re legyőzte Lékó Pétert. A sakkolimpián bronzérmes izraeli válogatott éltáblása.Gelfand,B (2733) - Griscsuk,A (2747)
Grünfeld védelem [D76]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hf3 Fg7 4.g3 d5 5.cxd5 Hxd5 6.Fg2 Hb6 7.Hc3 Hc6 8.e3 0-0 9.0-0 Be8 10.Be1 a5

Az új divat a sokat játszott 10...e5-ös változat helyett.

11.Ve2

A Wijk aan Zee-i Tata Steel szuperversenyen Magnus Carlsen nagyon szerette volna meglepni a 16 éves Anish Girit, de katasztrofális vereségéhez vezetett a 11.Vd2 e5 12.d5 Hb4 13.e4 c6 14.a3 cxd5! 15.axb4 axb4 16.Bxa8 bxc3 17.bxc3 Hxa8 18.exd5?! Hb6 19.Bd1? e4 20.Hg5 e3 folytatás.]

11...Fg4

Közbeiktatás, ami "kikényszeríti" a h3 lépést. 11...e5 12.dxe5 Hxe5 13.Hxe5 Fxe5 14.e4 Fe6 15.f4 Fxc3 16.bxc3 Fd5 17.Vf2 Fc6 18.Fa3 Ha4 19.Bad1 Vf6 történt a L'Ami-Nepomnjacsij partiban.

12.h3 Fe6 13.b3 a4 14.Bb1 axb3 15.axb3 Vc8

Hosszas gondolkodás után húzta Alekszandr Griscsuk.

16.Kh2

Borisz Gelfand a nyugodt életet kedveli. 16.g4 f5 17.Hg5 Fd7 18.Hd5 h6 19.Hxb6 cxb6 20.Vc4+ Kh8 21.Hf7+ Kh7 22.d5 b5 nagy bonyodalmakhoz vezetett volna.

16...Ba5

Griscsuknak csak 51 perce maradt, míg Gelfand csak 14 percet használt el a 2 órás gondolkodási idejéből. A bástyalépés azonban meglepetéssel érte az izraeli sakkozót, idegesen forgatta az asztal alatt a tábláról már levett figurákat.

17.Bd1

Nem ijedt meg a 17...Bh5 lehetőségtől. A 17.g4 Bd8 18.b4 Ba8 19.b5 Ha5 20.Fa3 Vd7 változat nem nyerte el tetszését. 17.Hb5 Hb4 18.Fd2 c6 19.Hc3 Bh5 20.h4 Fg4 utáni pozícióval is elégedett lehetne sötét.

17...Bh5 18.Hh4 Ff6 19.f4 Bd8

Griscsuk nem akart minőséget áldozni a 19...Fxh4 20.gxh4 Bxh4 (20...Bd8 21.Vf2 Hd5 22.Hxd5 Bhxd5) 21.Kg3 Bxh3+ 22.Fxh3 Fxh3 23.d5 Hb4 24.Fa3 folytatással.

20.Vf2

Forrás: [origo]

20...Fxh4?!

A sötéten mozgó futó lecserélését a vb honlapján a játszmát élőben elemző Alekszandr Halifman FIDE exvilágbajnok kritizálta. 20...Hd5 21.Hxd5 Bdxd5 volt a helyes döntés, 22.Fxd5 Fxd5 változatban Griscsuknak bőséges ellenértéke lett volna az áldozott minőségért.

21.gxh4 Hd5 22.Hxd5 Bhxd5 23.Fb2 Bb5 24.Ve2 Bh5 25.e4! Fxb3 26.Bdc1!

Viharfelhők gyülekeztek a sötét állás felett.

26...Ha5

A sötét haderő tisztjei egyre tragikusabb helyzetbe kerültek, az orosz nagymester helyzetét súlyos időzavar is nehezítette.

27.d5 b6

Forrás: [origo]

28.Fe5! c6 29.dxc6 f6 30.Fa1

Számításba jött a [30.c7 Bd7 31.Bxb3 Hxb3 32.Vc4+ Kg7 33.Vxb3 fxe5 34.Vxb6 exf4 35.Vb8 Bxc7 36.Vxc7 Vxc7 37.Bxc7 Kf6 38.Ff3 folytatás is.

30...Bc5 31.Bxc5 bxc5 32.Vb5 Vc7

Forrás: [origo]

33.Bxb3! Hxc6

Simán nyert 33...Hxb3-ra 34.Vxb3+ Kg7 35.e5 és a világos futópárral szemben nincs védelem.

34.e5 Hd4 35.Vc4+ és sötét feladta

Komment 0 | Reblog! 0 |

Griscsuk remire rontotta esélyes állását

Címkék: Nem tartozik hozzá címke

Kazanyban a sakkvilágbajnok-jelölti döntő ötödik játszmájában is döntetlen született. Az orosz Alekszandr Griscsuk a vezércselű partiban előnyösebben jött ki a nyitásból, az izraeli Borisz Gelfand védekezésre kényszerült. Griscsuk 22. lépésével kiengedte előnyét, Gelfand a fonalas lebonyolításhoz vezető centrumáttöréssel kiegyenlítette esélyeit, a 39. lépés után remiben egyeztek meg. A hatjátszmás döntő utolsó partiját szerdán játsszák, 3-3 esetén rájátszás döntené el, hogy ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója.

 

A döntő negyedik partijának gyors döntetlene után a szakírók élesen kritizálták Alekszandr Griscsuk és Borisz Gelfand túlzottan óvatos, a bonyodalmakat kerülő játékát. Hihetetlen, hogy a vb-jelölti párosmérkőzéseken eddig lejátszott 29 klasszikus gondolkodási idejű játszmájából csak kettő végződött döntéssel, Borisz Gelfand és Gata Kamsky sötéttel nyert egy-egy partit. Egyre többen értékelik úgy, hogy a remik elriasztják a szponzorokat, és a szófiai szabály alkalmazása, vagy éppen a bilbaói pontozás (a győzelem 3, a remi 1 pontot ér) lehet csak a megoldás, hogy a reflektorfényben levő legjobbakat küzdelemre kényszerítsék.

A döntő ötödik játszmája hozott egy kis izgalmat. Alekszandr Griscsuk a nyitásból előnyösebben került ki, Borisz Gelfand védekezésre kényszerült, az izraeli nagymester jelentős időhátrányba is került. A kritikus állásban az orosz sakkozó hibázott, 22.Fg4 lépése engedélyezte az e6-e5-ös áttörést, a fonalas lebonyolítás, a sorozatos cserék végül a 39. lépésben vezettek pontosztozkodáshoz.

Gelfand kockáztat-e a párharc szerdai utolsó összecsapása során, vagy bízik a rapid rájátszásban? A 2009-es Világkupán az ukrán Ruszlan Ponomarjovval szemben bizonyította, hogy jók az idegei, de Alekszandr Griscsuknak is önbizalmat adhat, hogy Kazanyban sikerrel vívta meg rájátszást Levon Aronjannal és Vlagyimir Kramnyikkal szemben.

A világbajnok-jelölti döntő ötödik játszmája:
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 39)

A párosmérkőzés állása:
Alekszandr Griscsuk - Borisz Gelfand  2,5 - 2,5
(Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 49)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás, 58)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Vezércsel, 14)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2747) döntetlen (Angol megnyitás,18)

Ha a hatjátszmás döntő 3-3-ra végződne, akkor  új színsorsolás után négy rapidpartit játszanak, 25-25 perc gondolkodási idő és 10-10 másodperc lépésenként. Ha a négy parti sem hoz döntést, következnek a villámpartik, 2-2 játszmás meccsek (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként).

Maximum öt ilyen mérkőzésre kerülhet sor, ha nincs döntés, akkor a "hirtelen halál" játszma következik. A sorsolást megnyerő fél választhat színt. A párbajban világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is elegendő. Fontos, hogy a 61. lépéstől kezdve a küzdő felek lépésenként 3-3 másodpercet is kapnak.

Griscsuk,A (2747) - Gelfand,B (2733)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4

Alekszandr Griscsuk kis kitérő, a harmadik partiban játszott 5.Fg5 h6 6.Fxf6 Fxf6 7.Vb3 dxc4 8.Vxc4 0-0 9.g3 változat helyett, ahol egy nagyon erős újítással 9...b5-tel kellett, hogy szembesüljön, visszatért ahhoz a lépéshez, amelyben a nyolc között Levon Aronjant is legyőzte a rapid rájátszásban.

5...0-0 6.e3

A párharc első partijában Griscsuk 6.Bc1 c5 7.dxc5 Fxc5 8.e3 Hc6 9.a3 d4 10.exd4 Hxd4 11.b4 Hxf3+ 12.Vxf3 Fd4 13.Hb5 e5 14.Fg5 Be8 15.Fxf6 e4 16.Fxd8 exf3+ 17.Kd2 Bxd8 18.Hxd4 Bxd4+ 19.Kc3 fxg2 20.Fxg2 Bg4 21.Bhd1 folytatásban küzdött meg Borisz Gelfanddal, az izraeli nagymester pontos védekezéssel kiharcolta a döntetlent.

6...Hbd7 7.c5 Hh5

Aronjannak 7...c6 8.h3 b6 9.b4 a5 10.a3 Fa6 11.Fxa6 Bxa6 12.0-0 Va8 13.Bb1 axb4 14.axb4 Vb7 15.Vc2 Bfa8 16.He1 Fd8 17.Hd3 Ba3?! 18.b5! után gondjai voltak és el is vesztette a továbbjutást eldöntő játszmát.

8.Fe2 c6 9.0-0 Hxf4 10.exf4 f6

Sötét az e6-e5-ös áttörést szeretné előkészíteni.

11.b4 Vc7 12.Vd2 Bf7

Szerénynek tűnő védőlépés. 12...e5 13.Bfe1 Kh8 14.Fd3 e4 15.Hxe4 dxe4 16.Bxe4 tisztáldozat után létrejövő állás világosra kedvezőbb.

13.Bae1 Hf8

Gelfand jelentős időhátrányba került, csak 47 perce maradt a 40. lépésnél levő időkontrollig, míg Griscsuk 1 óra 21 perccel gazdálkodhatott.

14.Fd3 Fd7 15.g3

Forrás: [origo]

15...Be8

A rutinos Világkupa-győztes, a kazanyi világbajnok-jelölti mezőny doyenje  érthetően nem vállalkozott a 15...e5 16.dxe5 Fh3 17.f5! fxe5 18.Hxe5 Bf6 19.Fc2 változatra.

16.Be3

Világos nyugodtan erősítheti állását.

16...Fd8 17.Bfe1 Vb8 18.Ha4 Fc7 19.Hb2 Bfe7 20.Vc3 Bd8

Borisz jól látta, hogy 20...e5 21.dxe5 Fg4 22.Hc4! Fxf3 (22...dxc4 23.Fxc4+ Kh8 24.exf6 Bxe3 25.fxg7 matt) 23.Hd6 fxe5 24.Hxe8 d4 25.Fc4+ Kh8 26.Vxd4 Vxe8 27.fxe5 Fh5 28.e6 pozíció kritikus lenne számára.

21.Ff5 Bf7 22.Fg4?!

Griscsuk hosszasan akadályozta az e6-e5 áttörést, most rosszul értékelte az esélyeit. 22.Fc2 Be8 23.Hd3 nyomás alatt tartotta volna sötét állását.

Forrás: [origo]

22...e5!

Fonalas lebonyolításhoz vezetett, Gelfand megkönnyebbülhetett.

23.Fxd7 exf4! 24.Fe8 fxe3 25.Vxe3 Hg6 26.Fxf7+ Kxf7 27.Ve6+ Kf8 28.Vh3 Vc8! 29.Vxc8 Bxc8 30.Kf1 Be8 31.Bb1 Ke7 32.Hd3 a6 33.a4 Kd7 34.b5 axb5 35.axb5 cxb5 36.Bxb5 Bb8 37.Hb4 He7 38.He1 Hc6 39.Hxc6 és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Hirdetés

Feedek

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog