Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Moszkvában,  a Tretyjakov Képtárban megtartott záróünnepségen  ötödször ünnepelték világbajnokként Viswanathan Anandot. A régi-új indiai világelsőt a Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Kirszan Iljumzsinov köszöntötte a világbajnoknak járó babérkoszorúval. A kiegyenlített erők párharcában végül alulmaradt izraeli Borisz Gelfandnak is kijutott az elismerésből.

 

A záróünnepség előtt az orosz államfő, Vlagyimir Putyin fogadta a világbajnoki döntő két résztvevőjét, Viswanathan Anandot és Borisz Gelfandot. A mintegy félórás találkozón az elnök gratulált mindkettőjüknek a nagyszerű küzdelemért, a játékért, amelyet a sakkrajongók szerte a világon követtek. A kiegyenlített erők küzdelmét Anand nyerte meg, s ezért külön is gratulált neki. Moszkva nem először rendezett világbajnoki döntőt, köszönetet mondott mindenkinek, aki ezt elősegítette. Kiemelte a sakkiskolák jelentőségét Indiában és Oroszországban és külön is megemlítette, hogy a minszki Borisz Gelfand a szovjet sakkiskolán nőtt fel. Anand sokszor játszott a kiváló orosz  szuperversenyeken, s reményét fejezte ki, hogy a jövőben is látják őt versenyeiken.

 

Anand a gratulációt megköszönve elárulta, hogy szülővárosában, a Szovjet Kulturális Központban sokat sakkozott, itt nőtt fel. Sokat tanult a szovjet-orosz sakkozóktól, és mindig örömmel játszott a tornákon. A Tretyjakov Képtár különleges helyszíne volt a világbajnoki címért folytatott versengésnek és a híres orosz vendégszeretet övezte meccsüket. Gelfand annak a véleményének adott hangot, hogy Moszkva a remek rendezéssel visszaszerezte a sakkvilág fővárosának címét.

India ünnepli hősét, az ötszörös világbajnok Vishy Anandot, de Izraelben is soha nem látott érdeklődéssel kísérték Borisz Gelfand szereplését. Az államfő, Simon Peresz és a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu is gratulált szerepléséhez.

 

Ötödször köszöntötték világbajnokként az indiai Viswanathan Anandot. A FIDE 2000-ben megrendezett kieséses rendszerű világbajnokságának döntőjében a spanyol(lett) Alekszej Shirovot győzte le. A nyolcfős, kétfordulós mexikói világbajnokságon veretlenül végzett az első helyen. Egy év múlva Bonnban az orosz Vlagyimir Kramnyikkal szemben párosmérkőzésen diadalmaskodott, 6,5-4,5-re nyert. Két éve bolgár kihívóját, Veszelin Topalovot hazai pályán győzte le. Fordulatos párharcban megnyerte a sorsdöntő utolsó partit.

Moszkvában az izraeli Borisz Gelfanddal vívott csatáját a kiegyenlített erők küzdelme jellemezte. A vártnál talán békésebb partikat láttunk a két jól felkészült, a világbajnoki címért több mint két évtizede versengő nagymesterek összecsapásán, de a 12 játszmás lebonyolítás is kevesebb alkalmat ad a nyíltsisakos játékra. A rapid rájátszás izgalmai sok mindenért kárpótolták a sakkrajongókat, a rendkívüli feszültséget a gyorsabban játszó címvédő jobban bírta.

Az orosz fővárosban június 7-én múlva kezdődik a VII. Tal-emlékverseny. A hagyományos tornának kissé szokatlan az időpontja, de a szervezők az őszre tervezett világbajnok-jelölti verseny miatt változtattak. Szenzációs küzdelmet ígér a viadal, amely az esztendő egyik legjelentősebb szuperversenye, a világranglista első tíz helyezettjéből heten játszanak! A sorsolási számokat egy villámverseny dönti el, a nagymestereknek játszmánként 2-2 perc gondolkodási idejük lesz és 2-2 másodperc lépésenként.

 

A VII. Tal-emlékverseny résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég, 2835)

Levon Aronjan (örmény, 2825)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2801)

Tejmur Radzsabov (azeri, 2784)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2775)

Fabiano Caruana (olasz, 2770)

Alekszandr Morozevics (orosz, 2769)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2761)

Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2738)

Luke McShane (angol, 2706)

 

A régi-új király Viswanathan Anand következő erőpróbája a június 23-án kezdődő báznai szuperverseny lesz. A torna évről-évre mind rangosabb, tavaly holtversenyben végzett az élen Magnus Carlsen és az orosz Szergej Karjakin.

 

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég, 2835)

Viswanathan Anand (indiai, 2791)

Tejmur Radzsabov (azeri, 2784)

Szergej Karjakin (orosz, 2779)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2764)

Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2648)

 

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában a világbajnoki cím sorsát eldöntő rájátszást a címvédő Viswanathan Anand 2,5-1,5-re megnyerte kihívójával, az izraeli Borisz Gelfanddal szemben. Az indiai világbajnok három döntetlen mellett a második partiban aratott győzelemmel védte meg koronáját. A rapidpartikban  25-25 perc volt a gondolkodási idejük és 10-10 másodperc lépésenként. Anand jobban alkalmazkodott a gyorsított tempóhoz, Gelfand a kiegyenlített erők küzdelmében nehezebben döntött a lépésjelöltek között, valamennyi partiban időzavarba került. A kritikus pillanatokban Anand jobban bírta a feszültséget. A 42 éves indiai világbajnok a 2,55 millió dolláros díjalap 55 százalékát, a legyőzött 43 esztendős Gelfand a 45 százalékát kapja meg.

 

Hat éve Elisztában a címegyesítő világbajnoki döntőt is rájátszás döntötte el, Vlagyimir Kramnyik 2,5-1,5-re győzte le Veszelin Topalovot. A párharc döntetlennel kezdődött, Kramnyik vezetést szerzett, de Topalov egyenlített. A cím sorsát a negyedik játszma döntötte el, az orosz nagymester szabadgyalogja feltartóztathatatlanul robogott előre, a 45. lépést, a közbeiktatott bástyasakkot követően emelhette fel győztesként a kezét. Sokáig elemeztük az Elisztában történteket, Topalovék gyanúsítgatásait, a játék nélkül megnyert ötödik játszma okozta bonyodalmakat. A sakknak sokat ártott a WC-gate ügy, szerencse, hogy nem bíróságon fejeződött be az oly sok tanulságot hozó meccs.

Moszkvában, a Tretyjakov Képtárban és az internetes közvetítés segítségével szerte a világon óriási érdeklődés kíséri a világbajnoki címet eldöntő rapid rájátszást. Viswanathan Anandnak ebben a műfajban is kedvezőbb volt a mérlege Borisz Gelfanddal szemben, de a nem mindennapi feszültség, a viadal hatalmas tétje akár béklyóként is nehezedhetett a nagymesterekre. A kihívó Gelfand vezette az első partiban a világos bábukat. Mindkettőjük arcán hihetetlen feszültség látszott.

A párharc során ötödször félszláv védelmet láttunk, Anand a négyszer megjátszott 5…a6-os változat helyett más varival készült. Világos kis előnyét 19.a4-gyel eltékozolta, 19…Vf3-mal a világbajnok került előnybe. A kommentátorok hibáztatták a 21…Fxg3-as kombinációt, de Vishy jobban játszhatott volna 22…Vc4-gyel. A bonyodalmak közepette mindketten pontatlankodtak, a kisebb kapkodásban Gelfand hagyta ki az utolsó esélyt.  

 

A második partiban a párharc során harmadszor játszotta meg Vishy Anand a szicíliai védelem ellen a Rossolimo-változatot. A tizedik partihoz képest javítást talált. A korai vezércsere ellenére érdekes, bonyodalmakban gazdag középjáték alakult ki, ahol a világbajnok gyorsan játszott, míg a gyalogot áldozó kihívó ellenjátékot talált, de ez nagyon sok gondolkodási idejét emésztett fel. A kapkodásban elvétette a helyes védekezést, Vishy b szabadgyalogja eldöntötte a pont sorsát.

A harmadik összecsapás Borisz Gelfand fölényének jegyében zajlott, de Viswanathan Anand a kihívó újabb időzavarát kihasználva csodával határos módon döntetlenre mentette a játszmát. Gelfand a szláv védelmű partiban a vezérszárnyon kezdeményezett, míg Anand a királyszárnyon próbált ellenjátékot találni. A kihívó kétszer is elmulasztotta, hogy döntő előnyt érjen el, a kapkodásban a bástyavégjátékban könnyű nyerést hagyott ki.

Anandnak még fél pontra volt szüksége világbajnoki címe megvédéséhez, és ezt a negyedik rapidpartiban gond nélkül elérte. Gelfand futópárjával kényelmesen állt, de királyának bátor menővere is kevés volt az áhított egyenlítéshez.

Anand a párharcot befejező sajtótájékoztatón nem tagadta, hogy a hetedik játszma elvesztése után alig tudott aludni, hihetetlenül fontos volt, hogy azonnal egyenlített a nyolcadik összecsapásban. A rájátszás izgalmait, a partik feszültségét jobban bírta ellenfelénél, akivel nagy csatát vívott, a kiegyenlített erők küzdelmében végül nyerni tudott. Az újabb siker elérésében kitűnő szekundánsok segítették, honfitársa, Surya Sekhar Ganguly, a dán Peter Heine Nielsen, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és a lengyel Radoslaw Wojtaszek. A címvédés, a 12 klasszikus játszma 6-6-os eredményével Anand 10,8 Élő-pontot vesztett, 2780,2 ponttal hatodik a virtuális világranglistán, míg Gelfand 10,8 ponto nyert és három helyet javítva a 17. a rangsorban.

Viswanathan Anand harmadszor is megvédte világbajnoki címét, amelyet 2007-ben a mexikói nyolcfős, kétfordulós világbajnoki verseny megnyerésével szerzett meg. Vlagyimir Kramnyik ellen 2008-ban meggyőző játékkal nyert. Jobban térképezte fel ellenfele gyenge pontjait. A partik többségében rákényszerítette akaratát kihívójára. Két sötéttel elért győzelme sorsdöntő volt. Stratégiája tökéletesen bevált, olyan állásokat vállalt, ahol a finom pozíciós játék nagymestere eltévedhetett a bonyodalmakban. Az indiai sakkozótól nem volt idegen, hogy királya középen rekedt, érezte az állásban rejlő ellentámadási lehetőségeket. Könnyedén játszott, nem került időzavarba.

Két éve a 40 esztendős Anand megérdemelten győzött öt évvel fiatalabb,  a hazai  pálya előnyével játszó Veszelin Topalovval szemben Vishy megbirkózott a párharc előtti bonyodalmakkal, a légtérzár miatt jelentős késéssel, kalandos utazás után érkezett csak meg Szófiába. Elvesztette az első partit, azonnal egyenlített, majd a negyedik játszmát szenzációs stílusban nyerte meg. Hihetetlen hibával elbukta a nyolcadik összecsapást, „meccslabdát” hibázott a kilencedikben. A döntő csatában nagy nyugalommal játszott és kihasználta Topalov sorsdöntő hibáját.

A sakktörténelem során először rendeztek múzeumban világbajnoki döntőt. A 19. században élt Tretyjakov-fivérek magángyűjteményéből a 20. század végére az orosz festészetet, szobrászatot, rajz- és részben iparművészetet is bemutató egyik legnagyobb kulturális létesítmény lett. Műtárgyainak számát több mint 130 000-re becsülték. Állandó kiállításán többek között világhírű középkori ikonfestők, 19. századi realisták, 20. századi modern irányzatok jeles képviselőinek remekei láthatók. A szervezők kihasználták a mérkőzés adta lehetőséget, és az internetes közvetítés segítségével naponta mutatták be a leghíresebb képeket. A játszmákat neves nagymesterek, köztük Lékó Péter is kommentálta. A sakkozás 12. világbajnoka, Anatolij Karpov és a 13. világelső, Garri Kaszparov is meglátogatta a párharcot. Garri nem rejtette véka alá elégedetlenségét, többet várt Anandtól és Gelfandtól.

A sakktörténelem második legnagyobb korátlagú döntőjére került sor. Az 1934-ben játszott az Aljechin-Bogoljubov párharc viszi a pálmát, ketten 86 évesek voltak, az 1963-as Botvinnik-Petroszjan világbajnoki döntő résztvevői pedig 84 évesek.

 

A rapid rájátszás eredményei:

Borisz Gelfand (izraeli, 2727) - Viswanathan Anand (indiai, 2791) 1,5 - 2,5

Borisz Gelfand (izraeli, 2727) – Viswanathan Anand (indiai, 2791) döntetlen (Félszláv védelem, 32)

Viswanathan Anand (indiai, 2791) - Borisz Gelfand (izraeli, 2727) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 77)

Borisz Gelfand (izraeli, 2727) - Viswanathan Anand (indiai, 2791) döntetlen (Szláv védelem, 63)

Viswanathan Anand (indiai, 2791) - Borisz Gelfand (izraeli, 2727) döntetlen (Szicíliai védelem, 56)

 

A világbajnoki döntő végeredménye:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand 8,5 - 7,5

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 34))

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 27)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 29)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 38)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand 1 – 0 (Királyindiai védelem, 17)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Nimzoindiai védelem, 49)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 25)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Nimzoindiai védelem, 24)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 22)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 32)

Viswanathan Anand - Borisz Gelfand 1 - 0 (Szicíliai védelem, 77)

Borisz Gelfand - Viswanathan Anand döntetlen (Szláv védelem, 63)

Viswanathan Anand - Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 56)

 

Gelfand,B (2727) - Anand,V (2791)
Félszláv védelem [D46]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hc3 Hf6 4.e3 e6 5.Hf3 Hbd7

Vishy Anand a meccsen négyszer is az 5...a6 változatot játszotta meg. 6.b3 (A 6. partiban a 6.Vc2 c5 7.cxd5 exd5 8.Fe2 Fe6 9.0-0 Hc6 10.Bd1 cxd4 11.Hxd4 Hxd4 12.Bxd4 Fc5 13.Bd1 Ve7 változatban csatáztak. 6.c5 Hbd7 7.Vc2 b6 8.cxb6 Hxb6 9.Fd2 c5 10.Bc1 folytatást a 7. játszmában láttuk, Gelfand remek játékkal győzött.) 6...Fb4 7.Fd2 Hbd7 8.Fd3 0-0 9.0-0 Fd6 A 2. partiban 10.Bc1 (10.Vc2 e5 11.cxd5 cxd5 12.e4 exd4 13.Hxd5 Hxd5 14.exd5 Hf6 15.h3 Fd7 folytatást a 4. játszmában láttuk.) 10...e5 változatban 25 lépésben remiztek.

6.Vc2 Fd6 7.Fd3 0-0 8.0-0 e5

A főváltozatnak 8...dxc4 9.Fxc4 b5 10.Fe2 Fb7 számít, ez fordult elő az idei Tata Steel szuperversenyen a Gelfand-Topalov partiban is, remi lett a játszma.

9.cxd5 cxd5 10.e4 exd4 11.Hxd5 Hxd5 12.exd5 h6 13.b3

Újítás. Korábban a 13.Hxd4; 13.h3; 13.Be1 fordult elő.

13...He5 14.Hxe5 Fxe5 15.Be1 Be8

Világosra előnyös a 15...Vxd5 16.Fa3 Bd8 17.Fc4 Va5 18.Vg6! Vc7 19.Vh5 változat. 19.Bxe5?! Vxe5 20.Vxf7+ Kh8 21.Ff8 Fe6! 22.Fxg7+ Vxg7 23.Vxe6 d3 sötétre kedvező.

16.Fb2 Fd7 17.Vd2 Vf6 18.g3 Bac8 19.a4?!

Nehéz megérteni Gelfand döntését, óriási tempót ajándékozott a világbajnoknak. 19...Vf3! 20.Fe4 Vxb3

21.Beb1

Sötétre előnyös a 21.Fxd4 Fxd4 22.Vxd4 Bc4 23.Vd3 Vxd3 24.Fxd3 Bxe1+ 25.Bxe1 Bd4 végjáték. 

 

 

21...Fxg3!? 22.Ba3 Vb6?!

Kimaradt a 22...Vc4! 23.Bc1 Ff4! 24.Vxf4 Ve2 kettős támadás lehetősége.

23.Fxd4 Fxh2+ 24.Kxh2 Vd6+ 25.Bg3 Bxe4 26.Fxg7 Kh7?!

Egyenlő esélyeket adott a 26...Bh4+ 27.Kg2 Bg4 28.Bxg4 Fxg4 29.Fxh6 Vg6 30.Vg5 Kh7 folytatás.

 

 

27.Bxb7

Anand hibáját követően nagyot változott az állás.

 27...Bg8 28.Vxh6+?!

Gelfand a kisebb kapkodásban a remire lebonyolítást választotta. Megőrizte volna az előnyt a 28.Vd3 Vf4 29.Kg2 Bxg7 30.Bxd7 Ve5 31.d6 Bxg3+ 32.fxg3 Kg7 33.Vf3 folytatás.

28...Vxh6+ 29.Fxh6 Bxg3 30.Kxg3 Fc8! 31.Bc7 Kxh6 32.Bxc8 Bxa4 és döntetlen

 

Anand,V (2791) - Gelfand,B (2727)
Szicíliai védelem [B30]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 e6 4.Fxc6 bxc6 5.b3 e5 6.Hxe5 Ve7 7.d4

Vishy Anand újítása. A 10. játszmában a 7.Fb2 d6 8.Hc4 d5 9.He3 d4 10.Hc4 Vxe4+ 11.Ve2 Vxe2+ 12.Kxe2 Fe6 változatban nem tudott előnyt elérni.

7...d6 8.Hxc6 Vxe4+ 9.Ve2 Vxe2+ 10.Kxe2

Borisz Gelfand átmeneti gyalogáldozottal a c6 huszár szorongatott helyzetét próbálta kihasználni.

10...Fb7 11.Ha5 Fxg2 12.Bg1 Fh3 13.dxc5 dxc5 14.Hc3 0-0-0 15.Ff4

Vishy jelentős időelőnnyel zárta a nyitást, 24 perce volt Borisz 14 percével szemben.

15...Fd6 16.Fxd6 Bxd6

 

17.Bg5! Hf6 18.Bxc5+

Számításba jött a 18.Hc4 Be8+ 19.Kf3 Bd4 20.Hb5 Bg4 21.Bg1 folytatás is.

18...Kb8 19.Hc4 Be8+ 20.He3 Hg4 21.Hcd5

Anand őrizte 10 perces előnyét, 16 perce maradt a 6-tal ellentétben.

21...Hxe3 22.Hxe3 Fg4+ 23.f3 Fc8

Gelfand a világos király helyzetét kihasználva ellenjátékhoz jutott.

24.Be1 Bh6 25.Bh1 Bhe6 26.Bc3 f5 27.Kd2 f4 28.Hd5 g5 29.Bd3 Be2+ 30.Kc1 Bf2 31.h4

Gelfandot váratlanul érte a lépés, másodpercei maradtak...

 

 

31...Bee2 32.Bc3 Fb7 33.Bd1 gxh4 34.Hxf4 Be8 35.Bh1 Bc8 36.Bxc8+ Fxc8 37.Bxh4 Ff5

Sötét a kapkodásban is jó remiesélyekhez jutott, de az idővel folytatott versenyfutás nagy energiákat emésztett fel.

38.Bh5 Fxc2 39.Bb5+ Ka8 40.Hd5 a6 41.Ba5 Kb7 42.Hb4 Fg6 43.Hxa6 Bxf3 44.Hc5+ Kb6 45.b4 Bf4 46.a3 Bg4 47.Kd2 h5 48.Hd7+ Kb7 49.He5 Bg2+ 50.Kc3 Fe8 51.Hd3 h4 52.Be5 Fg6 53.Hf4 Bg3+ 54.Kd4 Fc2 55.Bh5 Bxa3 56.Bxh4 Bg3

Gelfand a lépésenként kapott 10-10 másodpercekből élt...

57.Hd5 Bg5 58.b5 Ff5 59.Bh6 Fg4 60.Bf6 Bf5 61.Bb6+ Ka7 62.Bg6 Ff3 63.Bg7+ Kb8 64.Hc3 Fb7  

                                               

 

65.Kc4 Ff3 66.Kb4 Fd5 67.Ha4 Bf7 68.Bg5 Ff3 69.Hc5 Kc7

 

70.Bg6! Kd8 71.Ka5 Bf5 72.He6+ Kc8 73.Hd4 Bf8

 

74.Hxf3! Bxf3 75.Kb6 Bb3 76.Bg8+ Kd7

 

77.Bb8 és sötét feladta

 

Gelfand,B (2727) - Anand,V (2791)
Szláv védelem [D12]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hf3 Hf6 4.e3 Ff5 5.Hc3 e6 6.Hh4 Fg6 7.Hxg6 hxg6 8.Fd3 Hbd7 9.0-0 Fd6 10.h3 0-0 11.Vc2

Újítás. 11.e4 dxe4 12.Hxe4 Hxe4 13.Fxe4 Vc7 14.b3 Bfd8 15.Fb2 Hf6 16.Fd3 c5 17.dxc5 Fxc5 18.Vc2 Fd4 egyenlő esélyekhez vezetett volna.

11...Ve7 12.Bd1 Bac8 13.c5 Fb8 14.f4 He8 15.b4 g5 16.Bb1 f5

Borisz Gelfand vezérszárnyi akciójára Vishy Anand a királyszárnyon próbált ellenjátékot keresni.

17.b5 gxf4 18.exf4

Még erősebbnek tűnik a közbeiktatás 18.bxc6-tal.

18...Hef6

 

19.bxc6 bxc6 20.Fa6 Bc7?! 21.Fe3 He4 22.Bb2 g5 23.Bdb1 gxf4 24.Fxf4 e5

Anandnak ismét jelentős időelőnye volt, a zavarosban próbált "halászni"...

25.Fxe5 Hxe5

 

26.Bxb8?

Borisz kihagyta a 26.Hxe4 fxe4 27.dxe5 Vxe5 28.Bxb8 lehetőséget.

26...Hg6 27.Hxe4 fxe4 28.Vf2 Vg7 29.Kh2 Bcf7 30.Vg3 Hf4 31.B8b3 Vxg3+ 32.Bxg3+ Kh7 33.Bd1 He6 34.Fe2 Bf2 35.Fg4 Hf4 36.Bb1 Bf7 37.Bb8

Gelfand órája 40 másodpercet mutatott!

37...Bxa2 38.Bc8

 

38...e3!? 39.Bxe3

Gelfandnak nem volt ideje kiszámolni a 39.Bxc6 e2 40.Be3 Kg7 (40...e1V 41.Bxe1 Bxg2+ 42.Kh1 Bd2 43.Bd1) 41.Be5 Bd2 változat adta esélyt, a kapkodásban életben hagyni a második soron az ellenfél gyalogját...

39...Bxg2+ 40.Kh1 Bd2 41.Bxc6 He6 42.Bf3 Bxf3 43.Fxf3 Hxd4 44.Bc7+ Kh6 45.Fxd5 Bc2 46.Fe4 Bc3 47.Kg2 Kg5 48.Kh2 Hf3+? 49.Fxf3 Bxf3 50.Bxa7 Bc3 51.Bc7

 

51...Kf5 52.c6 Ke6 53.h4 Kd6 54.Bc8 Ba3 55.Kg2 Be3 56.Kh2 Ba3 57.Kg2 Be3 58.h5 Be5 59.h6 Bh5 60.Bh8 Kxc6 61.Bh7??

Időben érkezett volna a világos király a 61.Kg3 Bh1 62.Kg4 Kb7 63.Kg5 Bg1+ 64.Kf6 Bf1+ 65.Kg6 Bg1+ 66.Kh7 változatban és a h gyalog nyer.

61...Kd6 62.Kg3 Ke6 63.Kg4 Bh1 és döntetlen

 

Anand,V (2791) - Gelfand,B (2727)
Szicíliai védelem [B51]

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.Fb5+ Hd7 4.d4 Hgf6 5.e5 Va5+ 6.Hc3 He4 7.Fd2 Hxc3 8.Fxd7+ Fxd7 9.Fxc3 Va6 10.exd6 exd6 11.Ve2+ Vxe2+ 12.Kxe2 f6 13.b3 Fb5+ 14.Kd2

Borisz Gelfand futópárjával kényelmesen állt.

14...Fc6 15.Bad1 Kf7 16.Kc1 Fe7 17.d5 Fd7 18.Fb2 b5 19.Hd2 a5 20.Bhe1 Bhe8 21.Be3 f5 22.Bde1 g5 23.c4 b4 24.g3 Ff8 25.Bxe8 Fxe8 26.Hf3 Kg6 27.Be6+ Kh5

 

28.h3 Ff7 29.Bf6 Fg6 30.Be6 Be8 31.Ff6 g4 32.hxg4+ Kxg4 33.Hh2+ Kh3 34.Hf3 f4 35.gxf4 Kg4 36.Hg5 Ba8 37.Be3 Kf5 38.Fb2 a4 39.He6 Fh6 40.Bh3 Fxf4+ 41.Hxf4 Kxf4 42.Ff6 Ba7 43.Be3 Fe4 44.Fh4 axb3 45.Fg3+ Kf5 46.axb3 Ba1+ 47.Kd2 Ba2+ 48.Ke1 Ba6 49.f3 Fb1 50.Kd2 h5 51.Kc1 h4 52.Fxh4 Kf4

 

53.Fg5+ Kxg5 54.Kxb1 Kf4 55.Be6 Kxf3 56.Kb2 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában a világbajnoki döntő 12. játszmája 22 lépésben döntetlennel ért véget. A címvédő Viswanathan Anand játszott világossal, a szicíliai védelem Rossolimo-változatában másodszor mérkőztek meg. Az indiai világbajnok gyalogáldozattal próbált kezdeményezéshez jutni, de Borisz Gelfand pontos játékkal, a gyalog visszaadásával, majd gyalogáldozattal elegendő ellenjátékhoz jutott. A világbajnoki cím sorsát szerdán rájátszás dönti el, a küzdelem négy rapidpartival kezdődik, szükség szerint villámpartikkal folytatódik, 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene.

„Nem a partik lépésszáma, hanem a gondolatok gazdagsága dönti el, hogy mennyire érdekes egy játszma” – értékelte az izraeli Borisz Gelfand a világbajnoki döntő utolsó partiját. Dicsérte a világbajnok Viswanathan Anand gyalogáldozatát, majd magát is, hogy hosszasabb gondolkodás után megtalálta a 10…c4 lépést, amely kapcsolatban volt a 12…Vd5 gyalogáldozattal. A címvédő meg sem próbálta, hogy ellenfele kisebb időzavarára játsszon, hanem maga kínálta a békekötést.

Május 30-án rájátszás dönti el a világbajnoki cím sorsát. Magyar idő szerint 10 órakor kezdődik a csatározás, a négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámparti következne, 5-5 perc a gondolkodási idő és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók.

A sajtótájékoztatón egyikük sem válaszolt arra a kérdésre, hogy a korábbi rapidpartik statisztikája kinek kedvezőbb, a korábbi párharcok emlékei nem döntenek, óriási a tét.  Azért ne feledjük, hogy a különböző gyorsított időkontrollal 33 partiban viaskodtak, Vishy 21 döntetlen mellett 11-szer nyert és csak egyszer kapott ki! A rapidmeccs első partijában Gelfand lesz a világos, játszmák között 10-10 perc szünet van. 2-2 esetén új színsorsolás a villámpartik előtt. A játszmákat a bírók írják, a nagymestereknek joguk van megnézni a játszmalapot, ez segíti többek között a háromszori tükörkép, lépésismétlés igénylését, az 50 lépéses szabályt.

Mindketten számos izgalmas rájátszást vívtak már. Gelfandnak kellemes emlék a 2009-es Világkupa döntőjének megnyerése az ukrán Ruszlan Ponomarjovval szemben. Izgalmas partik, az idő szorításában időnként nagy hibák is jellemezték küzdelmüket. A négyjátszmás rapidmeccs első partijában még óvatosak voltak a nagymesterek, Ruszlan Ponomarjov minimális előnyét Borisz Gelfand hatástalanította. A második összecsapást Gelfand megnyerte, majd nem kis szerencsével remire mentette a harmadik játszmát. Ponomarjov azonban nem adta meg magát, nagy bonyodalmak után az idegesen játszó Gelfandot sötéttel győzte le, s ezzel kiegyenlített.

Következtek a villámpartik, két-kétjátszmás meccsek. Gelfand kiütéses győzelemmel kezdett, de Ponomarjov ismét kiegyenlített. Újabb sorsolás, Gelfand volt a világos a 11. játszmában és győzelmére már nem volt válasza Ponomarjovnak, az 5-3-as végső győzelemmel az izraeli nagymester lett a világbajnokjelölt.

Gelfand a tavalyi kazanyi világbajnok-jelölti párosmérkőzések során a legjobb négy között az amerikai Gata Kamsky ellen is sikerrel vívta meg a továbbjutást eldöntő rájátszást, de megérintette őt az esetleges kiesés szele is. Két remit követően Gelfand világossal kapott ki. Az izraeli sakkozó hosszú és oly eredményes pályafutása során már átélt nehéz pillanatokat, megtanulta a kritikus helyzetek kezelését. A negyedik játszmában Kamskynak világossal remi kellett volna a döntőbejutáshoz, de a tábla másik oldalán ülő Gelfand nem adta meg magát, remek technikával győzött, kiegyenlített. A lélektani előny birtokában Borisz kettős győzelemmel zárta a villámpartikat.

Anand az 1997-es groningeni kieséses rendszerű vb-n remekül bírta a rájátszás izgalmait, különösen izgalmas volt az angol Michael Adams elleni döntője, de kifáradva 1998-ban meglepetésre Lausanne-ban Anatolij Karpovval szemben elvesztette a FIDE világbajnoki címért vívott rapid rájátszást. Nehéz elfelejteni az orosz Alekszandr Halifmannal a 2000-es vb-n csatározását. „Villámkezű” Vishy Mainzban nyolcszor nyerte meg a Grenkeleasing rapid világbajnokságot. Leonban hétszer diadalmaskodott, az Amber-tornán is hétszer győzött. Tavaly megnyerte a Botvinnik-emlékversenyt, Vlagyimir Kramnyikkal, Levon Aronjannal és Magnus Carlsennel szemben veretlenségét is megőrizve végzett az élen.

A honi sakkrajongók mindkét világklasszist élőben is láthatták rapidozni. Miskolcon Vishy 2099-ben játszott nyolcjátszmás meccset Lékó Péterrel, 5-3-ra győzött. Két éve Borisz volt Péter ellenfele, az izraeli sakkozó 4,5-3,5-ös győzelmet aratott.

 

A világbajnoki döntő 12. játszmájának eredménye:

Viswanathan Anand (indiai, 2791) - Borisz Gelfand (izraeli, 2727) döntetlen (Szicíliai  védelem, 22)

 

A világbajnoki döntő állása:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  6 - 6

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 34))

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 27)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 29)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 38)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand 1 – 0 (Királyindiai védelem, 17)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Nimzoindiai védelem, 49)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 25)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand (Nimzoindiai védelem, 24)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand (Szicíliai védelem, 22)

 

Anand,V (2791) - Gelfand,B (2727)
Szicíliai védelem [B30]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 e6 4.Fxc6 bxc6 5.d3

A párharc tizedik partijában Vishy Anand a [5.b3 e5 6.Hxe5 Ve7 7.Fb2 d6 8.Hc4 d5 9.He3 d4 10.Hc4 Vxe4+ 11.Ve2 Vxe2+ 12.Kxe2 változatban nem tudott előnybe kerülni, a 25, lépésben maga kínálta a döntetlent.

5...He7 6.b3

A világbajnok 2003-ban, a linaresi szuperversenyen az ukrán Ruszlan Ponomarjov ellen sötéttel játszotta a változatot. 6.Ve2 Vc7 7.Hg5 h6 8.Hh3 g6 9.f4 Fg7 10.c4 e5 11.Hc3 d5 12.0-0 0-0 13.g4 exf4 14.Fxf4 Vd7 15.exd5 cxd5 16.Bae1 Hc6 17.Hxd5 Hd4 18.Vg2 Vxg4 19.He7+ Kh7 20.Hxc8 Vxg2+ 21.Kxg2 Baxc8 és az érdekes végjátékban végül remi született.

6...d6

Új lépés a többször látott 6...Hg6 helyett.

 

 

7.e5 Hg6

Borisz Gelfand nem fogadta el a gyalogáldozatot. 7...dxe5 8.0-0 (8.Hxe5?? Vd4) 8...f6 9.Hc3 Hd5 10.He4 Fe7 11.Fa3 változatban világosnak bizonyítania kellett volna igazát.

8.h4 Hxe5 9.Hxe5 dxe5 10.Hd2  

 

 

10...c4!

Az izraeli nagymester aktív ellenjátékot keresett. A gyalog gyors visszaadásával megoldotta világoson mozgó futójának a játékba hozatalát. A 10...Fe7 11.h5 h6 12.Vg4 0-0 13.Fb2 f6 14.Hc4 Ve8 15.Bh3 Fd8 16.Kf1 folytatásban világosnak bőséges ellenértéke van a gyalogért. A 10...Vd4 11.Bb1 Vd5 12.Vg4 f6 13.0-0 Kf7 14.He4 utáni pozíció is világosra kedvezőbb.

11.Hxc4 Fa6 12.Vf3  

 

 

12...Vd5

Gelfand csak rövid ideig gondolkodott. Már maga áldozott gyalogot, hogy futópárjának még nagyobb aktivitást biztosítson.

13.Vxd5

Anand gyorsan döntött, számításba jött 13.Vg3 Fxc4 14.bxc4 Va5+ 15.Fd2 Fb4 16.Fxb4 Vxb4+ 17.Ke2 folytatás.

13...cxd5 14.Hxe5 f6 15.Hf3

 

15...e5 16.0-0 Kf7 17.c4 Fe7 18.Fe3 Fb7 19.cxd5 Fxd5 20.Bfc1

 

20...a5 21.Fc5 Bhd8 22.Fxe7 és Anand ajánlatára döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a Tretyjakov Képtárban zajló világbajnoki döntő 11. játszmája 24 lépésben ért véget döntetlennel. A párharc során másodszor csatároztak a Nimzoindiai védelemben. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand ezúttal gond nélkül egyenlített ki, kihívója, az izraeli Borisz Gelfand futópárjával nem tudott előnybe kerülni. A döntő 12. partiját hétfőn játsszák, a címvédő Vishy Anand vezeti a világos bábukat. Újabb döntetlen esetén a világbajnoki cím sorsát május 30-án rájátszás döntené el.

 

A világbajnoki döntő kilencedik partijában a címvédő Viswanathan Anand a Nimzoindiai védelmű összecsapás során nagy küzdelemben harcolta ki a döntetlent. A párharc 11. játszmájában ismét megjátszotta a védelmet, a nyolcadik lépésben más változatot választott. Borisz Gelfand jóval több gondolkodási időt használt fel, futópárral minimális előnyt ért el. A vezércserét követően „függőgyalogjai” támadhatóvá váltak, ezt Vishy pontos játékkal használta ki, a 24. lépést követően döntetlenben egyeztek meg. A döntő 12. játszmáját hétfőn játsszák, Anand lesz a világos. Két éve Szófiában is 5,5-5,5-ös állásnál játszottak az utolsó partit, aligha követ el valamelyikük is olyan hibát, mint Veszelin Topalov, aki elkerülve a lépésismétléses remit, elvesztette az ütközetet, s ezzel a mérkőzést.

6-6 esetén május 30-án rájátszás következne, négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámparti következne, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók.

 

A világbajnoki döntő 11. játszmájának eredménye:

Borisz Gelfand (izraeli, 2727) - Viswanathan Anand (indiai, 2791) döntetlen (Nimzoindiai  védelem, 24)

 

A világbajnoki döntő állása:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  5,5 – 5,5

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 34))

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 27)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 29)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 38)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand 1 – 0 (Királyindiai védelem, 17)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Nimzoindiai védelem, 49)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 25)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand (Nimzoindiai védelem, 24)

 

Gelfand,B (2727) - Anand,V (2791)
Nimzoindiai védelem [E54]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.e3 0-0 5.Fd3 d5 6.Hf3 c5 7.0-0 dxc4 8.Fxc4 Fd7

A párharc kilencedik játszmájában a 8...cxd4 9.exd4 b6 10.Fg5 Fb7 11.Ve2 Hbd7 12.Bac1 Bc8 13.Fd3 Fxc3 14.bxc3 Vc7 15.c4 Fxf3 16.Vxf3 Bfe8 17.Bfd1 h6 18.Fh4 Vd6 folytatást láttuk világosra nagyon kellemes állással. Borisz Gelfand 19.c5 bxc5 20.dxc5 Bxc5 21.Fh7+ Kxh7 22.Bxd6 Bxc1+ 23.Bd1 Bec8 24.h3 He5 25.Ve2 Hg6 26.Fxf6 gxf6 27.Bxc1 Bxc1+ 28.Kh2 Bc7 fonalas változat mellett döntött, de Vishy Anand sikerrel épített fel védőállást, kiharcolta a döntetlent.

9.a3 Fa5

Gyakrabban játszották a 9...Fxc3 10.bxc3 Fc6 11.He5 Fd5 12.Fe2 cxd4 13.cxd4 Hbd7 14.Hd3 Bc8 15.a4 He4 16.Fb2 Hb6 17.f3 Hc3 18.Fxc3 Bxc3 19.Vd2 Bc7 20.Hc5 Hd7 21.Hxd7 Vxd7 22.a5 Bfc8 23.Bfc1 Fc4 egyenlő álláshoz vezetett 2010-ben a Zserebuh-Feller partiban. A gyalogáldozat jön számításba a 9...cxd4-re 10.axb4 dxc3 11.bxc3 Vc7 12.Fd3-mal.

10.Ve2 Fc6 11.Bd1 Fxc3

Újítás. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov szekundánsa, Ivan Cseparinov játszotta a 11...Ve7 változatot, de 12.Fd2 Fb6 13.dxc5 Vxc5 14.b4 Fxf3 15.gxf3 Vh5 16.f4 Hg4 17.f3 Hf6 18.Kh1 Hc6 19.Bg1 után Jotov kezdeményezéshez jutott. 11...Hbd7 12.d5 exd5 13.Hxd5 Hb6 14.Hxb6 Vxb6 15.b4 cxb4 16.He5 gyalogáldozat is világos előnyét biztosítja.

12.bxc3 Hbd7 13.Fd3 Va5 14.c4  

 

 

14...cxd4

Figyelmet érdemelt 14...Fe4 15.Fb2 Fxd3 16.Bxd3 cxd4 17.exd4 folytatás, de az ún. "függőgyalogok" biztosította centrummal világos kicsit jobban áll.

15.exd4 Vh5 16.Ff4 Bac8

 

17.He5

Borisz Gelfandnak jelentős időhátránnyal (40 perce volt Anand 1 óra 40 percével szemben) a vezércserével nem vállalt kockázatot.

17...Vxe2 18.Fxe2 Hxe5 19.Fxe5 Bfd8 20.a4

A kihívó a futópár előnyével szemre kicsit kedvezőbben állt, de a címvédő gond nélkül bizonyította, hogy pozíciója könnyen tartható. 

 

 

20...He4 21.Bd3 f6! 22.Ff4

 

22...Fe8

A "függőgyalogok" támadhatóak.

23.Bb3 Bxd4 24.Fe3

Gyengébb lett volna 24.Bxb7, mert 24...Hc3 25.Fg4 Kf8 26.g3 g5 27.Bb3 Bcxc4 28.Fxe6 He2+ 29.Kf1 Bxa4 30.Bxa4 Fxa4 31.Bb8+ Ke7 32.Fe3 Kxe6 33.Kxe2 Bd7 gyalogelőnnyel zárta volna az akciót.

24...Bd7 és döntetlen. A 25.Fxa7 Hc5 26.Bb2 Hd3 27.Fxd3 Bxd3 28.Bxb7 Fxa4 29.Bb4 Fc6 30.Fe3  változat magyarázhatja a békekötést.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a Tretyjakov Képtárban zajló világbajnoki döntő tizedik játszmája a 25. lépést követően a címvédő Viswanathan Anand ajánlatára döntetlennel ért véget. Az indiai világbajnok a párharc során másodszor húzott 1.e4-gyet, a kihívó Borisz Gelfand ismét a szicíliai védelmet választotta. A Rossolimo-változat került megjátszásra, de Anand nem tudott előnyt kiharcolni. Szombaton 5-5-ös állásnál játsszák a 11. partit, Borisz Gelfand lesz a világos.

A kilencedik összecsapás izgalmai után meglepően gyors döntetlennel fejeződött a párharc tizedik ütközete. A világbajnok Viswanathan Anand elkerülte az ötödik partiban látott Szvesnyikov-változatot, szekundánsaival nem talált előnyt ígérő folytatást, vagy esetleg a párviadal 12. partijára tartogatja az igazi meglepetést?

A Rossolimo-változatban a kihívó Borisz Gelfand új gondolattal gazdagította a nyitást, átmeneti gyalogáldozattal gond nélkül egyenlítette ki esélyeit. Vezérszárnyi gyalogszerkezetének gyengeségét aktív figurajátékkal ellensúlyozta, a sorozatos cserék után Vishy Anand maga kínálta a békekötést. A döntő nyolcadik döntetlene született meg, 5-5-re módosult az eredmény.

 

6-6 esetén május 30-án rájátszás következne, négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók.

 

A világbajnoki döntő 10. játszmájának eredménye:

Viswanathan Anand (indiai, 2791) - Borisz Gelfand (izraeli, 2727) döntetlen (Szicíliai  védelem, 25)

 

A világbajnoki döntő állása:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  5 - 5

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 34))

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 27)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 29)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 38)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand 1 – 0 (Királyindiai védelem, 17)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Nimzoindiai védelem, 49)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 25)

 

Anand,V (2791) - Gelfand,B (2727)
Szicíliai védelem [B30]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5

Borisz Gelfand megismételte volna az ötödik partiban látott Szvesnyikov-változatot? Vishy Anand a Rossolimo-változat mellett döntött.

3...e6

A modern versenygyakorlatban gyakoribb a 3...g6-os változat, de a kihívónak más elképzelése volt.

4.Fxc6 bxc6 5.b3 e5

Csak "nagyítóval" találjuk ezt a lépést az adatbázisban. 5...He7; 5...f6; 5...d5 és 5...d6 a leggyakrabban játszott változat.

 

6.Hxe5

Vishy a "kihívást" elfogadta.

6...Ve7 7.Fb2 d6 8.Hc4

Világosnak 8.Hg4-re számolnia kellett volna a 8...f5 9.He3 f4 10.Hc4 Vxe4+ változattal.

8...d5

Újítás. 8...Vxe4+ 9.He3 Vg6 (9...Hf6?! 10.Fxf6 gxf6 11.Hc3 Vg6 12.Vf3 Fd7 13.0-0-0 0-0-0 14.He4) 10.0-0 Fe7 11.Vf3 Fd7 12.Be1 folytatás világosra kissé kedvezőbb.

9.He3 d4 10.Hc4 Vxe4+ 11.Ve2 Vxe2+ 12.Kxe2 Fe6 13.d3 Hf6 14.Hbd2 0-0-0 15.Bhe1

A sötét vezérszárnyi duplagyalogok adnak-e világosnak előnyt? Vishy magabiztosan húzott, bízott a megérzésében, vagy a házielemzésben?

15...Fe7

Borisz alighanem gyorsan elvetette a 15...Hd5 16.Kf1 Hb4?! lehetőséget, mert 17.a3 után vissza kellett volna térnie d5-re, hiszen 17...Hxc2? 18.Bxe6! fxe6 19.Bc1 után elveszett volna a sötét huszár, világosnak két tisztje lett volna a bástyáért.

16.Kf1 Bhe8 17.Fa3 Hd5  

 

18.He4 Hb4 19.Be2

A világbajnoknak nem nyerte el tetszését a 19.Fxb4 cxb4, mert 20.a3-ra 20...Fxc4 21.bxc4 bxa3 22.c5 f5 23.Hd6+ Fxd6 24.cxd6 Bxe1+ 25.Kxe1 a5 26.Bxa3 Be8+ 27.Kd2 Be5 következhetett volna.

19...Fxc4 20.bxc4 f5 21.Fxb4 cxb4 22.Hd2 Fd6 23.Bxe8 Bxe8 24.Hb3 c5 25.a3 és Viswanathan Anand ajánlatára döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a Tretyjakov Képtárban zajló világbajnoki döntő kilencedik játszmája a 49. lépést követően a címvédő Viswanathan Anand ajánlatára döntetlennel ért véget. Az indiai világbajnok a partiban nehéz pillanatokat is átélt, a Nimzoindiai védelmű összecsapás során a kihívó Borisz Gelfand kecsegtető állást ért el. Futópárjával nyugodtan erősíthette pozícióját, ehelyett lenyerte ellenfele vezérét. Anand sikerrel építette fel véderejét bástyája és huszárja segítségével. Csütörtökön a tizedik játszmában 4,5-4,5-ös állásnál Vishy Anand lesz a világos.

Két éve, a szófiai világbajnoki döntőben is Nimzoindiai védelmű partit láttunk, de akkor Viswanathan Anand játszott világossal. Moszkvában a kilencedik parti megnyitáselméleti párbaja a kihívó Borisz Gelfand javára dőlt el. A sajtótájékoztatón a címvédő Viswanathan Anand nem tagadta, hogy kellemetlenül érezte magát a nyitás után, ellenfele futópárjával nyugodtan építgethette volna állását. Provokálta Gelfandot, hogy a 18.c5 lépéssel lenyerje vezérét. Érdekességként megemlítem, hogy a szófiai ütközetben is felborult az anyagi egyensúly, Anandnak akkor két bástyája volt Veszelin Topalov vezérével szemben, a csata végül remivel végződött, Vishy többször is nyerést hagyott ki.

Gelfand úgy érezte, hogy kétszárnyi játékkal megbonthatja sötét védőállását, ezért választotta a konkrét folytatást. Anand pontosan védekezett, talán 33.g4 lépés világosnak jobb esélyt adott volna, és 34.f4 helyett is a 34.g4. A világbajnok 37…h5-tel csinos csapdát is felállított, a mohó gyalognyerési kísérlet világos vereségéhez vezetett volna. Anand ajánlotta a döntetlent, Gelfand rövid gondolkodás után belátta, hogy minden lehetőséget kimerített.

A párharc kilencedik partiját a tavalyi Világkupa két döntőse kommentálta. Angolul a hatszoros orosz és ötszörös olimpiai bajnok, Hanti-Manszijszkban győztes Peter Szvidler. Oroszul a kétszeres olimpiai bajnok, a Világkupán vereséget szenvedő Alekszandr Griscsuk, aki a tavalyi világbajnok-jelölti párosmérkőzések döntőjében Borisz Gelfandtól öt döntetlen után a hatodik partiban kapott ki. Érdekes volt mindkettőjüket hallgatni (Szvidler angolja egyszerűen bámulatos), egyikük sem talált nyerőesélyes változatot Gelfand számára. Hibáztatták a vezérnyerést, a futópárral az állás jobb esélyt adott volna. Sokadszor mondták el, hogy a kommentálás közben elemzőprogramot nem használnak, csak saját ötleteikre, számításaikra támaszkodnak.

6-6 esetén május 30-án rájátszás következne, négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók.

 

A világbajnoki döntő 9. játszmájának eredménye:

Borisz Gelfand (izraeli, 2727) - Viswanathan Anand (indiai, 2791) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 49)

 

A világbajnoki döntő állása:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  4,5 – 4,5

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 34))

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 27)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 29)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 38)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand 1 – 0 (Királyindiai védelem, 17)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Nimzoindiai védelem, 49)

 

Gelfand,B (2727) - Anand,V (2791)
Nimzoindiai védelem [E54]

1.d4 Hf6

Vishy Anand megelégelte a félszáv védelmű csatákat. Jelentős javítást a hetedik, elvesztett partiban nem találtak...

2.c4 e6 3.Hc3

Borisz Gelfand vállalta a Nimzoindiai védelmet. Gondolhattunk a vezérindiai védelemre, vagy a katalán megnyitásra is.

3...Fb4 4.e3

Mindössze három egymás elleni Nimzoindiai védelmű parti. 1991-ben, a müncheni tornán Gelfand a 4.Vc2-es változatban győzött, a FIDE 2000-es Világkupáján kétszer megosztoztak a ponton.

4...0-0

Anand a Világkupán mindkétszer 4...c5-tel folytatta.

5.Fd3 d5 6.Hf3 c5 7.0-0 dxc4 8.Fxc4 cxd4 9.exd4

Tipikus állás jött létre, világosnak az izolált d4 gyalogja mellett a bástyájának nyílt, illetve félig nyílt vonala, szabadabb tisztjátéka, a huszárnak az előőrs pozíciós lehetősége e5-ön.

9...b6 10.Fg5 Fb7 11.Ve2

Gazdag a játszmatermés a 11.He5; 11.Bc1; 11.Be1 változatokban is. Vishy a 2010-es szófiai döntő 9. partijában 11.Be1-gyel folytatta. 11...Hbd7 12.Bc1 Bc8 13.Fd3 Be8 14.Ve2 Fxc3 15.bxc3 Vc7 16.Fh4 Hh5 17.Hg5 g6 18.Hh3 e5 19.f3 Vd6 20.Ff2 exd4 21.Vxe8+ Bxe8 22.Bxe8+ Hf8 23.cxd4 utáni állásban világos két bástyája erősebbnek bizonyult sötét vezérénél, de végül a fordulatos partiban Anand nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul.

11...Hbd7 12.Bac1

A kihívó gyorsabban játszott, jobban készült a varira?

12...Bc8 13.Fd3

Gelfand agresszív folytatást választott.

13...Fxc3 14.bxc3 Vc7 15.c4  

 

 

15...Fxf3

A világbajnok kissé könnyelműen átengedte a futópár előnyét.

16.Vxf3 Bfe8

Új ötlet. 16...e5-re kellemetlen a 17.Ff5 Bce8 18.c5! exd4 19.c6 He5 20.Vf4 folytatás.

17.Bfd1 h6 18.Fh4

A közvetítésen jól látható volt, hogy Borisz kedvezőbb pozíciója ellenére feszültebb volt.

18...Vd6

 

19.c5

Borisz Gelfand még erősíthette volna pozícióját, pl. 19.h3-mal. Ehelyett konkrét folytatást választott. Anand a partit követő sajtótájékoztatón bevallotta, hogy provokálta ellenfelét, hogy húzza meg a vezérnyeréshez vezető c5-öt.

19...bxc5 20.dxc5 Bxc5

 

21.Fh7+ Kxh7 22.Bxd6 Bxc1+ 23.Bd1 Bec8

A világbajnoknak bástyája, huszárja és gyalogja van a vezérért.

24.h3 He5 25.Ve2 Hg6 26.Fxf6 gxf6 27.Bxc1 Bxc1+ 28.Kh2 Bc7

A bástya a hetedik soron védekezik. Gelfand tűnődött hosszasabban, hogy miként tudja feltörni sötét védőállását. 

 

 

29.Vb2 Kg7 30.a4

Vishy érezte, hogy korántsem egyszerű döntetlenre mentenie a partit. A világos gyalog a6-ig előretörhet, majd a királyszárnyi gyalogokkal nyomulhat előre, a sötét haderő mozgásterének szűkítése tervével.

30...He7 31.a5 Hd5 32.a6 Kh7 33.Vd4

Figyelmet érdemelt 33.g4 Kg7 34.Vd4 Kh7 35.f4 Kg7 36.Kg3 változat.

 

 

33...f5 34.f4

Gelfand a g4 lépést tervezi, de azonnali 34.g4-re 34...f4 (34...fxg4 35.hxg4 Kg6 36.Ve4+ Kg7 37.Kg3) 35.h4 Kg8 36.Ve5 Kh7 változatban nem látott előrejutást.

34...Bd7 35.Kg3 Kg6 36.Vh8 Hf6 37.Vb8

 

37...h5 38.Kh4 Kh6 39.Vb2 Kg6 40.Vc3 He4

 

41.Vc8

Gelfand kikerülte a csapdát. 41.Vf3 Hf6 42.Vg3+ Kh7 után nem lehet lenyerni a h5 gyalogot! 43.Vg5?? He4 44.Vxh5+ Kg7 45.g4 a) 45.Ve2 Bd8 46.Vh5 f6 47.g4 Bh8; b) 45.Vf3 Bd8 (45...f6 46.g4 Bd8 47.gxf5 exf5 48.Vg2+) ; 45...Bd8 46.gxf5 Bh8 és sötét nyer!

41...Hf6 42.Vb8 Be7

 

43.g4 hxg4 44.hxg4 fxg4 45.Ve5

 

45...Hg8!

Az egyetlen, de bőven elegendő a hőn áhított döntetlen eléréséhez. 45...Hd5?-re 46.Vg5+ Kh7 47.f5!, illetve 45...Hh7?-re 46.f5+ Kh6 47.f6 változatokban nyert volna világos.

46.Vg5+ Kh7 47.Vxg4 f6 48.Vg2 Kh8 49.Ve4 Kg7 és Anand ajánlatára döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a Tretyjakov Képtárban zajló világbajnoki döntő nyolcadik játszmájában a címvédő Viswanathan Anand 17 lépéses villámgyőzelmet aratott, kiegyenlített. A partiban a kihívó Borisz Gelfand tért el a párharc harmadik partijában látott változattól, a bonyodalmakban azonban „villámkezű” Vishy pontosabban számolt. Az izraeli nagymester a 14. lépésben követett el fatális hibát, vezére bajba került. Anand a világbajnoki döntők történetének leggyorsabb győzelmét érte el. A 12 játszmásra tervezett döntő kilencedik partiját szerdán játsszák, Gelfand lesz a világos.

 

Nem várt, hihetetlen fordulat a moszkvai világbajnoki döntőn. A hetedik partit oly jól játszó és megérdemelt győzelmet arató Borisz Gelfand 17 lépésben vesztette el a nyolcadik játszmát. Nem tudott megbirkózni a győzelem okozta örömmel, hogy 19 év után sikerült nyernie Viswanathan Anand ellen? A világbajnok gyorsan feledni tudta a kudarcot és csak a visszavágásra koncentrált?

A nyolcadik összecsapás előtti kézfogás keveset árult el a nagymesterek lelki állapotáról, mindketten feszültnek tűntek. Gelfand meglepetéssel próbált szolgálni a nyitásban, de Anand ezúttal magabiztosabb volt, gyorsabban is játszott. A tervezett Grünfeld védelem helyett a királyindiai védelem egyik ritkább változata került megjátszásra. Az izraeli sakkozó 7…Hh5 lépésével királyszárnyi akcióban reménykedett, de az indiai világbajnok a bonyodalmakban bizonyította, hogy az ő igazi erőssége, amikor pillanatok alatt átlátja a táblát, jól és pontosan számol, a látszatfenyegetések nem ijesztik meg.

Gelfand a 14…Vf6-tal súlyos hibát követett el, a világos bástya leütésével döntő anyagi hátrányba került, a 17. lépést követően kapitulált. Anand a világbajnoki döntők történetének leggyorsabb győzelmét aratta, lélektani előnnyel várhatja a párharc szerdai, kilencedik partiját.

 

Gelfand feladásként megállította a sakkórát 

6-6 esetén május 30-án rájátszás következne, négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók.

 

A világbajnoki döntő 8. játszmájának eredménye:

Viswanathan Anand (indiai, 2791) - Borisz Gelfand (izraeli, 2727) 1 – 0 (Királyindiai védelem, 17)

 

A világbajnoki döntő állása:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  4 – 4

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 34))

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 27)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 29)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 38)

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand 1 – 0 (Királyindiai védelem, 17)

 

Anand,V (2791) - Gelfand,B (2727)
Királyindiai védelem [E60]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.f3 c5

Borisz Gelfand tért el a párharc harmadik játszmájában látott 3...d5 4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hb6 6.Hc3 Fg7 7.Fe3 0-0 8.Vd2 e5 9.d5 c6 folytatástól. Úgy érezte, hogy a világbajnoknak és stábjának elegendő ideje volt, hogy világos számára előnyt biztosító változatot kidolgozzon?

4.d5 d6

Vezetésének birtokában a kihívó a Volga-Benkő-cselre nem vállalkozott 4...b5-tel.

5.e4 Fg7 6.He2 0-0 7.Hec3

 

7...Hh5

Az adatbázisban nincs ez a lépés, újítás. 7...e6 lépés volt a leggyakoribb, meglepő módon sok parti végződött döntéssel.

8.Fg5 Ff6 9.Fxf6 exf6 10.Vd2  

 

 

10...f5!?

Nyíltsisakos küzdelem, ami Vishy stílusának jobban megfelel. A 10...Hd7 11.Ha3 f5 12.exf5 He5 13.0-0-0 Fxf5 14.Fe2 Fd7 15.g4 folytatásban világos jobban áll.

11.exf5 Fxf5

 

12.g4 Be8+?!

Gelfand a fonalas változat számolása közepette hibázott. 12…Vh4+ 13.Kd1 Fxb1 14.Bxb1 Hg7 15.Kc2 Hd7 16.Ve1 Vxe1 17.Bxe1 világosnak kis előnyt adott volna.

13.Kd1 Fxb1 14.Bxb1  

 

 

14...Vf6??

Fatális hiba, gyorsan megpecsételte sötét sorsát. 14...Hf6 15.Kc2 Hbd7 16.Fe2 után világos előnyéhez kétség sem férhet. A partit angolul kommentáló Lékó Péter és még sokan mások a kihívó Gelfandhoz hasonlóan elnézték Vishy 17. lépését.

15.gxh5 Vxf3+ 16.Kc2 Vxh1

 

 

17.Vf2! és sötét feladta. Vezére csak a 17…Hc6 (17…Ha6 18.Fd3 Hb4+ 19.Kd2 Hxd3 20.Kxd3) 18.dxc6 Vxc6 változatban menekülhetne meg az elfogástól, de állása oly reménytelen, hogy Gelfand nem folytatta a küzdelmet.

Verőci Zsuzsa

Komment 1 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a Tretyjakov Képtárban zajló világbajnoki döntő hetedik partiját a kihívó izraeli Borisz Gelfand a 38. lépésben megnyerte. Ismét  félszláv védelmű összecsapást láttunk és a címvédő indiai Viswanathan Anand a középjátékban több hibát is elkövetett. Gelfand stratégiája érvényesült, hátrányosabb állásban hibázásra kényszerítette ellenfelét, 19 esztendő után tudott klasszikus gondolkodási idejű partit nyerni Ananddal szemben, a párharcban 4-3-ra vezet. A hétfői nyolcadik játszmában Anand játszik világossal.

Hat döntetlent követően Borisz Gelfand győzelmével fejeződött be a 12 játszmásra tervezett világbajnoki döntő hetedik partija. A kihívó hibátlanul játszott, tökéletesen érvényesítette stratégiáját, míg a címvédő Viswanathan sokadszor „bizonyította”, hogy nem erőssége a türelmes védekezés, állását gyengítő lépésekkel megkönnyítette Gelfand feladatát.

A párharc során negyedszer is a félszláv védelem került terítékre, az izraeli nagymester új változattal készült. Anand láthatóan türelmetlenül játszott, a középjátékban több lépése is meglepte a játszmát a hivatalos honlapon (http://moscow2012.fide.com) kommentáló nagymestereket. Oroszul az izraeli Ilija Szmirin mellett az orosz Alekszandr Griscsuk segített a parti értékelésében, míg angolul Lékó Péter magyarázatait hallgathattuk. A sakkozás 12. világbajnoka, Anatolij Karpov volt a mai nap VIP vendége, mindkét stúdióban vendégeskedett, de Anand számára védelmet nem talált.

A partit követő sajtótájékoztatón Gelfand meglehetősen visszafogottan nyilatkozott, de nem titkolt elégedettségének adott hangot, hogy a kidolgozott stratégiát jól megvalósította, sötét világoson mozgó futója nem találta helyét, a bástyájának a hetedik sorra történő behatolása pedig eldöntötte a pont sorsát. Nem volt hajlandó elárulni, hogy mit tartogat a rejtélyes flakon, amelyik valamennyi partira elkíséri, és meg-meghúzza a játszma közben.

Nem leplezhette csalódottságát Viswanathan Anand, de elsősorban magát okolta a vereségért. Az indiai nagymester az 1993-as bieli zónaközi döntőn szenvedett utoljára klasszikus gondolkodási idejű játszmában vereséget Gelfandtól. „Rossz állásban csak rossz lépést lehet húzni” – válaszolt a kérdésre, ami a 23…g5 lépését firtatta. Gelfand remekül játszott, míg Anand messze igazi tudása alatt. Meglátjuk, hogy a világbajnok miként tudja feledni a vereséget, hiszen hétfőn ismét sakkasztalhoz ülnek. A virtuális világranglistán Vishy Anand már csak a 6., az azeri Tejmur Radzsabov és az amerikai Hikaru Nakamura is megelőzte. A világbajnok a hét partiban 11,3 pontot vesztett, kihívója ugyanennyit nyert és a 16. helyre lépett előre.

 

A világbajnoki döntő 7. játszmájának eredménye:

Borisz Gelfand (izraeli, 2727) – Viswanathan Anand (indiai, 2791) 1 – 0 (Félszláv védelem, 38)

 

A világbajnoki döntő állása:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  3 – 4

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 34))

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Szicíliai védelem, 27)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 29)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 38)

 

Gelfand,B (2727) - Anand,V (2791)
Félszláv védelem [D45]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hc3 Hf6 4.e3 e6 5.Hf3 a6 6.c5

A negyedik félszláv védelmű partiban a harmadik változat. 6.b3 Fb4 7.Fd2 Hbd7 8.Fd3 0-0 9.0-0 Fd6 10.Bc1 került megjátszásra a második összecsapás során. A negyedik ütközetben az izraeli kihívó a 10.Vc2-es vari mellett döntött. A hatodik partiban Borisz Gelfand a  6.Vc2 c5 7.cxd5 exd5 8.Fe2 Fe6 9.0-0 Hc6 10.Bd1 cxd4 11.Hxd4 Hxd4 12.Bxd4 Fc5 13.Bd1 Ve7 14.Ff3 0-0 folytatásban sem tudott előnyt elérni.

6...Hbd7

A sakkozás klasszikus korszakából idézhetjük az 1935-ös Euwe-Aljechin döntőn játszott 6...b6 7.cxb6 Hbd7 8.Ha4 (8.Fd3 c5 9.0-0 Fb7 10.Ha4 c4 11.Fc2 Hxb6 12.Fd2 Hbd7 13.b3 cxb3 14.axb3 a5 15.He5 Fd6 16.f4 folytatást már a 2010-es orosz csapatbajnokságon az olasz Fabiano Caruana és az orosz Szergej Bublevszkij összecsapása során fordult elő.) 8...Hxb6 9.Fd2 Hxa4 10.Vxa4 Vb6 (10...Fd7 11.He5 c5!) 11.Bc1 Fd7 12.He5 Vxb2 13.Hxd7 Hxd7 14.Fd3 Bb8 15.Ke2! után a holland sakkozó kezdeményezéshez jutott és meg is nyerte a partit.

7.Vc2 b6 8.cxb6 Hxb6

Vishy Anand újítása. 8...Vxb6 9.Ha4 Vc7 10.Fd2 Fe7 11.Bc1 Fb7 12.Fd3 a5 13.0-0 0-0 14.Bfd1 Bfc8 15.a3 Fa6 folytatás már előfordult.

9.Fd2 c5 10.Bc1

Gelfand kikerülte a csapdát. 10.dxc5 Fxc5 11.Hb5?! He4! sötétre előnyös, míg 12.Fd3? axb5 13.Fxe4 dxe4 14.Vxc5 exf3 után sötétnek tisztelőnye lett volna.

10...cxd4 11.exd4 Fd6 12.Fg5 0-0 13.Fd3 h6 14.Fh4 Fb7

A párharcot számos honlapon követhetik élőben a sakkrajongók és írhatják meg véleményüket. A playchess egyik nézője azt javasolta, hogy a Red Bull szponzorálja a párharcot, hogy energiát töltsön a nagymesterekbe...

15.0-0

 

15...Vb8

A vezérlépés alaposan meglepte Gelfandot, de a partit a honlapon élőben kommentáló nagymestereket. Oroszul az izraeli Ilija Szmirin partnere Alekszandr Griscsuk volt, s később a sakkozás 12. világbajnoka, Anatolij Karpov is csatlakozott hozzájuk. A lassan "csordogáló" lépések mellett az exvilágbajnok felidézhette, hogy Garri Kaszparovval vívott első döntőjén 17 egymást követő parti lett döntetlen. (Ezt a párharcot hat győzelemig játszották volna, 48 parti, Karpov 5-3-as vezetése mellett a FIDE elnöke a nagymesterek teljes kimerültsége miatt félbeszakította a meccset.) Karpovval korábbi sakkolimpiák történéseit is felidézték, így Tolja többek között beszélt az 1980-as máltai sakkolimpiáról, ahol a kedvezőbb Bucholz-pontszámnak köszönhetően előzték meg válogatottunkat. Az akkor 17 éves Kaszparov feladata volt büntetésből a számolgatás, hiszen a csapatvezetés tiltása ellenére remire adta partiját! A skót-görög meccs eredményének számunkra kedvezőtlen alakulása segítette a szovjet válogatottat. 15...Ff4 16.Bcd1 Bc8 17.He5 Vc7 18.Fg3 Fxg3 19.hxg3 Hbd7 logikusabbnak tűnt.

16.Fg3

Érdekes lett volna a 16.Fxf6 gxf6 17.He2 Bc8 18.Vd2 Ff8 19.Bxc8 Hxc8 20.Hg3 Hd6 21.Hh5 Vd8 22.Vf4 He8 folytatás, sötétre passzív védekezés vár. 22...f5? 23.g4! fxg4 24.Vxg4+ Kh8 25.Kh1 változatban nyerne világos.

16...Bc8 17.Ve2 Fxg3 18.hxg3 Vd6 19.Bc2

Gelfand az óvatos építkezés híve. 19.He5 Vb4 20.Bfe1 Hc4 (20...Vxd4?-re 21.Hxf7 Kxf7 22.Vxe6+ Kf8 23.Fg6 Bc7 24.Hb5 nyert volna.) 21.Bc2 Hxe5 22.Vxe5 a5 egyenlő esélyeket adott volna.

19...Hbd7 20.Bfc1 Bab8 21.Ha4

 

21...He4?!

Elkötelező lépés. Figyelmet érdemelt 21...Bxc2 22.Vxc2 Bc8 23.Vxc8+?! (23.Hc5 a5 24.Vb3 Fa6 25.He1 (25.Fxa6 Vxa6 26.He1 (26.Hxa6?? Bxc1+ 27.Kh2 Hg4+ 28.Kh3 Hxf2+ 29.Kh4 Bh1+) 26...Hxc5) 23...Fxc8 24.Bxc8+ Hf8 25.Hc5 Vb6 26.He5 Vxb2 27.Hcd7 H6xd7 28.Hxd7 g6 29.Bxf8+ Kg7 változat sötétre kedvezőbb.

 22.Bxc8+ Fxc8 23.Vc2

 

23...g5?

Mi indokolta a királyszárnyi gyalogszerkezet meggyengítését? A világbajnok türelmetlen volt. Passzív, de reményteljes védekezésre kellett volna berendezkednie. A partit követő sajtótájékoztatón Anand úgy értékelte, hogy rossz állásban, csak rossz lépést lehet húzni. Gelfand jól láthatóan értetlenségét is kifejező pillantásokat vetett ellenfelére. Két jó lépés között is választhatott, 24.Vc7 és 24.Hc5 is biztató előnyt ígért. 23...Hdf6 24.He5 Fd7 25.Hc5 Fe8 26.Hxa6 Ba8 27.Hc7 Bc8 28.Fxe4 Hxe4 29.Hd3 Fd7 jobb esélyt adott volna.

24.Vc7! Vxc7

Vishy meglepetésre hosszabban tűnődött, de nem talált jobbat a vezércserénél. Hetedik soron egy bástya azonban joggal tölthette el aggodalommal.

25.Bxc7

 

25...f6?

A játszmát angolul kommentáló Lékó Pétert is szinte sokkolta Vishy Anand két gyaloglépése. Karpov az angol közvetítést is meglátogatta, értékelése megegyezett nagymesterünk elemzésével.

26.Fxe4 dxe4 27.Hd2

A címvédő állása kritikussá vált.

27...f5 28.Hc4 Hf6

 

29.Hc5 Hd5 30.Ba7 Hb4 31.He5

Lettek volna hívei a 31.Hd6 Hd5 32.b3 változatnak is.

31...Hc2?

Újabb hiba.

32.Hc6 Bxb2

 

33.Bc7!

Borisz Gelfand stratégiája diadalt aratott, sötét világosan mozgó futója az egész partiban nem találta helyét, most elveszett az ütközetben.

33…Bb1+ 34.Kh2 e3

Anand arckifejezése mindent elárult... 

 

 

35.Bxc8+ Kh7 36.Bc7+ Kh8 

 

37.He5!

Borisz Gelfand már válogathatott a nyerések között.

37...e2

 

38.Hxe6! és sötét feladta, tetszetős a matt 38…e1V-re 39.Hg6+ Kg8 40.Bg7-tel.


Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a Tretyjakov Képtárban zajló világbajnoki döntő harmadik játszmája a 37. lépésben döntetlennel fejeződött be. Az indiai világbajnoki Viswanathan Anand játszott világossal, kihívója, az izraeli Borisz Gelfand másodszor is a Grünfeld védelmet választotta. Anand új változatot készített elő, az érdekes küzdelemben Gelfand a 23. lépésben hibázott. A címvédő előnybe került, de a fenyegető időzavar árnyékában eltékozolta kedvező lehetőségét, két pontatlan bástyalépését követően az örökös sakk elkerülhetetlenné vált, harmadszor is remiztek a nagymesterek. A párharc keddi negyedik partijában Gelfand lesz világos.

A 12 játszmásra tervezett döntő harmadik partija igazi csatát, érdekes küzdelmet hozott. Másodszor is Grünfeld védelmű partit láttunk, Viswanathan Anand a 3.f3-as változat mellett döntött. Borisz Gelfandot nem lepte meg a világbajnok választása, jóval gyorsabban, magabiztosabban játszott. A címvédő 17.Fd4 lépése azonban gondolkodásra kényszerítette,  két kecsegtető huszárlépés közül választhatott. A játszma kritikus pillanatában kihagyta a Hb6-Bd5 lehetőséget, Anand előnybe került, a d szabadgyalog gondokat okozhatott volna Gelfandnak, ha Vishy a 34. lépésben d7-et játszotta volna.

Két pontatlan bástyalépéssel azonban kiengedte előnyét. Gelfand megkönnyebbülten vonulhatott be második bástyájával is a második sorra, az örökös sakk elkerülhetetlenné vált. A játszmát követő sajtótájékoztatón gyors elemzés követte a 34.d7 lépést, Anand érthetően kicsit csalódott volt, hogy elmulasztotta a kínálkozó folytatást.  

A világbajnoki döntő 3. játszmájának eredménye:

Viswanathan Anand (indiai, 2791) – Borisz Gelfand (izraeli, 2727) döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

 

A világbajnoki döntő állása:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand  1,5 – 1,5

(Viswanathan Anand – Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 24)

Borisz Gelfand – Viswanathan Anand döntetlen (Félszláv védelem, 25)

Viswanathan Anand– Borisz Gelfand döntetlen (Grünfeld védelem, 37)

 

Anand,V (2791) - Gelfand,B (2727)
Grünfeld védelem [D70]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.f3

A világbajnokot a párharc első partijában még meglepetéssel érhette a Grünfeld védelem, a centrumképzős változat helyett ezúttal más vari mellett döntött.

3...d5

Borisz Gelfand a királyindiai védelem Saemisch-változatára nem vállalkozott.

4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hb6 6.Hc3 Fg7 7.Fe3 0-0 8.Vd2 e5

Gyakrabban választották a 8...Hc6 9.0-0-0 e5  10.d5 Hd4 11.f4 változatot. Új divat 9...Vd6, de 9...f5-nek is vannak hívei.

9.d5 c6 10.h4 cxd5

Emlékezetes küzdelmet hozott az 1998-as Kramnyik-Shirov világbajnok-jelölti döntő 9. partija: 10...h5 11.Fe2 (Az alapos elemzések azt mutatták, hogy világosnak nagy támadáshoz jut 11.g4! cxd5 12.exd5 hxg4 13.h5 folytatásban.) 11...cxd5 12.exd5 H8d7 13.d6 Hf6 14.Fg5 Be8 15.Bd1 Fe6 16.Hh3 Hc4 17.Fxc4 Fxc4 18.b3 Fa6 19.Hd5 e4! következett sötét előnyével.

11.exd5 H8d7 12.h5 Hf6 13.hxg6 fxg6

 

14.0-0-0 Fd7 15.Kb1 Bc8

A kihívó gyorsan játszott, a változatot szekundánsaival, segítőivel alighanem gondosan tanulmányozta. 

 

 

16.Ka1

Az izraeli Evgeny Postny három partit is nyert világossal 16.d6-tal.  16…Ff5+ (16...Fe6 17.Hh3 Hbd5 18.Hxd5 Fxd5 19.Fg5 Fe6 20.Hf2 e4 21.Fxf6 Vxf6 22.Hxe4 Ve5 változatban a sötét futópár elég fenyegetően tekint a világos királyállásra.) 17.Ka1 e4 18.Fh6 e3 19.Fxe3 Hfd5 20.Hxd5 Bc2 21.He7+ Vxe7 22.Vxc2 Vxe3 23.Vb3+ Vxb3 24.axb3 folytatásban Grinfeld nem kapott elegendő ellenértéket az áldozott minőségért. Veszélyek leselkednek világosra a 16.Fh6? Ff5+ 17.Ka1 Hfxd5 18.Hxd5 Bc2 19.Ve1 Fxh6 20.Bxh6 Hxd5 változatban.

16...e4

Új terv. 16...Ha4 17.Hge2 e4 18.d6 Be8 (18...Va5!) 19.Fd4 exf3 20.gxf3 világosra előnyös.

17.Fd4

Vishy futólépése meglepetéssel érte Boriszt. A világbajnok 41 percet gondolkodott, míg kihívója gondolkodási idejéből csak 13 percet használt fel. 17.d6 Ha4 18.Hge2 Va5 19.Hxa4 Vxd2 20.Bxd2 Fxa4 21.Fxa7 Hd7 22.fxe4 b6 23.g3 Ba8 24.Hf4 Bfc8 változatban sötét haderejének aktivitása kompenzáció az áldozott anyagért. 17.Hxe4?-re 17...Hxe4 18.fxe4 Bxf1! 19.Bxf1 Hc4 megpecsételné világos sorsát.

17...Ha4

Számításba jött a 17...Hc4 18.Fxc4 Bxc4 19.Hge2 exf3 20.gxf3 Va5 folytatás is.

18.Hge2 Va5 19.Hxe4

A vezércsere adta a legjobb esélyt. 19.fxe4?! Hxc3 20.Fxc3 Va4 21.Vd4 Bfe8 sötétre előnyös.

19...Vxd2 20.Hxf6+ Bxf6

Gyengébb a 20...Fxf6 21.Bxd2 Fxd4 22.Bxd4 Bc2 23.b3 Fb5 24.bxa4 Fxe2 25.Fxe2 Bxe2 26.Bc1 Bxg2 27.d6 Bd8 28.Bc7 Bg3 29.Bxb7 folytatás.

21.Bxd2 Bf5 22.Fxg7 Kxg7 23.d6 Bfc5

Jobb volt 23...Hb6 24.Hc3 Bd5! 25.Bd3 Ff5 26.Bxd5 Hxd5 27.Fd3 Hxc3 28.Fxf5 gxf5 29.bxc3 Bxc3 teljes kiegyenlítéssel. Gelfand bevallotta, hogy nem látta a 24…Bd5! lehetőséget.

24.Bd1 a5 25.Bh4

Voltak hívei a 25.b3 Hb6 26.Kb2 Bc2+ 27.Ka3 folytatásnak is.

25...Bc2 26.b3

 

26...Hb2 27.Bb1 Hd3 28.Hd4 Bd2 29.Fxd3 Bxd3 30.Be1

 

30...Bd2 31.Kb1 Ff5+ 32.Hxf5+ gxf5 33.Be7+ Kg6  

 

 

34.Bc7?

Anand a fenyegető időzavar árnyékában kiengedte előnyét. Figyelmet érdemelt a 34.d7 Bd1+ (34...Bcc2 35.Bc4! Bxc4 36.bxc4 h5 37.Kc1 Bd4 38.Kb2 Kf6 39.Bh7 Ke6 40.Kc3 Bd6 41.f4) 35.Kb2 Bd2+ 36.Ka3 Bcc2 37.Ka4 Bxa2+ 38.Kb5 Bab2 39.Kb6 Bxb3+ 40.Kc7 folytatás.

34...Be8 35.Bh1?!

 

35...Bee2

Gelfand már elégedetten nézett Anandra, az örökös sakk elkerülhetetlen.

36.d7 Bb2+ 37.Kc1 Bxa2 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Moszkvában, a sakkvilágbajnoki döntő második partija 25 lépés után ért véget döntetlennel. A kihívó izraeli Borisz Gelfand vezette a világos bábukat, a címvédő indiai Viswanathan Ananddal a félszláv védelemben mérkőztek meg. A világbajnok a 14. lépésben újított, a sorozatos cserék kiegyenlítéshez vezettek, majd gyors békekötéshez. A párharc harmadik játszmáját hétfőn játsszák, Anand lesz a világos.

Óvatos, puhatolózó játékkal kezdődött meg a moszkvai világbajnoki döntő. Az első játszma 24 lépéses remije után a második parti 25 lépésben fejeződött be pontosztozkodással. A félszláv védelmű partiban a kihívó Borisz Gelfand a legnépszerűbb 10.Vc2-es változat helyett a 10.Bc1-es varira szavazott. A címvédő Viswanathan Anand a 14. lépésben újított, a sorozatos cseréket követően teljes kiegyenlítést ért el. Gelfand másodszor is maga kínálta a döntetlent, amit Anand habozás nélkül fogadott el.

A világbajnoki döntő második partijának eredménye:

Borisz Gelfand (izraeli, 2727) – Viswanathan Anand (indiai, 2791) döntetlen (Félszláv védelem, 25)

 A világbajnoki döntő állása:

Viswanathan Anand – Borisz Gelfand 1 – 1 (döntetlen, döntetlen)

 

Gelfand,B (2727) - Anand,V (2791)
Félszláv védelem [D45]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hc3 Hf6 4.e3 e6 5.Hf3 a6 6.b3 Fb4 7.Fd2 Hbd7 8.Fd3 0-0 9.0-0 Fd6 10.Bc1

A legnépszerűbb a 10.Vc2 folytatás. 10...h6 11.He2 Be8 12.Bad1 e5 13.dxe5 Hxe5 14.Hxe5 Fxe5 15.cxd5 cxd5 16.h3 Fd7 17.Fc3 Bc8 18.Vb2 Fxc3 19.Hxc3 Vc7 20.He2 Ve5 21.Vxe5 Bxe5 után Dmitrij Jakovenko kicsi, de tartós előnyt ért el Szergej Rublevszkij ellen tavaly a Karpov-tornán.

10...e5 11.cxd5 cxd5 12.e4 dxe4 13.Hxe4 Hxe4 14.Fxe4

 

14...Hf6

Újítás. A modern versenyek egyik utolsó partijában 14...exd4 15.Bc4 Hf6 16.Fb1 Fg4 17.Fg5 h6 18.Fh4 Fxf3 19.Vxf3 g5 20.Fg3 Fxg3 21.fxg3 Kg7 22.Vxb7 d3 23.Vb4 folytatásban Alekszandr Rjazancev előnybe került Makszim Matlakovval szemben.

15.dxe5

Borisz Gelfand a sorozatos cserék mellett döntött. 15.Fg5 exd4 16.Bc4 h6 17.Bxd4 hxg5 18.Bxd6 Ve7 19.Fb1 Fg4 20.Be1 Fxf3 21.Bxe7 Fxd1 22.Bxd1 Bfd8 is teljes kiegyenlítéshez vezetett.

15...Hxe4 16.exd6 Vxd6 17.Fe3 Ff5 18.Vxd6 Hxd6 19.Hd4 Bfe8

 

 

20.Hxf5 Hxf5 21.Fc5 h5 22.Bfd1 Bac8 23.Kf1 f6 24.Fb4 Kh7 25.Bc5 és döntetlen


Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Vidit legyőzte Abduszattorovot, az utolsó forduló előtt ötös holtverseny az élen
2024. 01. 28.

Abduszattorov lépéselőnyben, a 11. forduló után félpontos előnnyel vezet
2024. 01. 27.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog