Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szocsiban ma tartották meg a világbajnoki döntő záróünnepségét. Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin köszöntötte a párharc két résztvevőjét, Magnus Carlsennek gratulált győzelméhez, világbajnoki címe megvéséhez, és Viswanathan Anandnak is a nagyszerű küzdelemért, amelyet sakkrajongók milliói követtek nyomon. A FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov adta át a díjakat. Iljumzsinov bejelentette, hogy két év múlva az Egyesült Államokban rendezik meg a világbajnoki döntőt.

 

A norvég világelső Magnus Carlsen úgy ítélte meg, hogy Viswanathan Anand jobban játszott, mint a tavalyi meccsen, végig küzdenie kellett a nyomása ellen. A sakkozás 16. világbajnoka dicsérte a szervezést, csapata kitűnően segítette őt. A dán Peter Heine Nielsen és honfitársa, Jon Ludvig Hammer mellett az angol Michael Adams és a francia Laurent Fressinet is szekundánsa volt, de az orosz Jan Nepomnjacsij és Vlagyimir Potkin is értékes tanácsokkal látta el, ahogy élvezhette Garri Kaszparov támogatását is.  „Köszönöm mindenkinek, aki támogatott engem ezen az érdekes utazáson. Kettő mögöttem, öt előttem” – írta Carlsen a Twitter oldalán.

Ezt a titokzatos számtant Garri Kaszparov magyarázta meg: „Carlsen az  én hét sikeres világbajnoki döntőmre tett célzást (pontosan 6,5). Ehhez sikert kívánok!” Kaszparov értékelte a meccs utolsó játszmáját: „Anandnak nagyon jó volt a felkészülése (vagy Kramnyiké?!) Fe6-tal, g5-tel. És a 23…b5 nagyszerű lépés volt. Carlsen ragyogó ötletet talált Kf3-e4-gyel. A Hh5 és f4 lépései is nagyon erősnek bizonyultak. Carlsen nagyon jól játszott, ez korántsem volt egyszerű, tekintettel a döntő játszma nagy feszültségére”- írta Kaszparov.

A sakkozás 13. világbajnoka a Spiegel magazinnak adott interjújában is értékelte a döntőt. Garri Kaszparov a generációs különbségre hívta fel a figyelmet. Magnus Carlsen nagy tehetség, de a meccsen nem mutatta a legjobb formáját, míg Anand jobban játszott, mint tavaly. Az eredmény is szorosabb volt, ezt annak tudta be, hogy a visszavágó meccset lélektanilag is nehezebb volt játszania a múlt évben aratott győzelme után.

„Meglepett-e a mérkőzés lefolyása? A meccs előtt Carlsen kétpontos győzelmét jósoltam. Magnusnak egy fontos előnye van: jobb sakkozó. De Carlsenre tipikusan számos partiban nem használta ki esélyét. Ezért a fokozott feszültséget okolom. Ez a meccs lélektanilag is nehéz volt számára azután, hogy tavaly fölényesen legyőzte Anandot.

Vishy nagyon jól felkészült. Megjegyzem és ironikusnak találom, hogy 14 évvel azután, ahogy kritizáltak engem, hogy Vlagyimir Kramnyikot nem tudtam legyőzni a berlini változatban, és Londonban elvesztettem világbajnoki címemet, a berlini általános lett a legmagasabb szinten is. Az amatőrök ezt unalmasnak találják, de ez egyáltalán nem egy végjáték, hanem egy vezérek nélküli középjáték, amely nagyon bonyolult lehet, ahogy ezt a meccs utolsó partijában is láttuk. A játszmák nem voltak igazán magas színvonalúak a magas feszültség miatt” – nyilatkozta Kaszparov. Carlsen nem mutatta meg a legjobb sakkját. Az orosz exvilágbajnok megragadta a lehetőséget, hogy a Nemzetközi Sakkszövetséget kritizálja, hogy Szocsiban rendezték meg a döntőt.

 

A hétszeres orosz bajnok Peter Szvidler a meccs egyik angol nyelvű kommentátora volt a chess24.com portálon.  Élvezettel hallgattuk színes magyarázatait, a szupernagymester látásmódja, az állások értékelése sokak számára jelentett nagy élményt. Érdekes megismerni véleményét a párharc utolsó partijáról.

„Érthető, hogy Carlsen nem akart a berlini változatban gyorsan remizni, ezt megteheti egyszerűen. Például 5.Be1-gyel 5.d4 helyett, ahol a legkisebb problémáid sincsenek, vagy 4.d3-mal játszani. Nem kétséges, hogy ez egy tervezett kísérlet volt, kijönni a nyitásból rizikó nélkül, Vishy 9…Fd7-tel játszott 9…Ke8 helyett. Ez sokkal harcosabb terv, ahogy ezt a partiban is láttuk. Ez kísérlet  a királyt a vezérszárnyra átvinni, összekötni a bástyákat, később a vezérszárnyon ellenjátékot megszervezni.

Nem vagyok a „berlini” nagy specialistája, ezért nem akarok elmélyedni a részletekben. De amikor Vishy 23…b5-öt húzta, még a játékosok arcán is látható volt, hogy Magnusnál jobban kontrolálja a szituációt, pozíciója esélyes volt az előny megszerzésére. Nem állítható, hogy sötét ebben az állásban sokkal jobban állt volna, de irányította a játékot. 26.Kf3 után Anandnak még 50 perc gondolkodási ideje maradt, pontosan érezte, hogy elhatározásra kell jutnia. Nyilvánvaló volt, ez számára nem rejtély, ebben a pillanatban eldől…nem a játszma sorsa, hanem hogy miként folytatódik a harc. Fontos döntést kellett hoznia, megmutatni, hogy jobb az állása.

Nagyon nem szeretem azt a műfajt – más fejével gondolkodni -, de úgy érzem, hogy a Bb8-b4 manőver egyetlen magyarázata az lehet: Vishy elhatározta, hogy a meccsben marad, ha normális lépéseket húzol, akkor sötétnek kicsit kedvezőbb lesz a pozíciója, de nem több. Folytatódhatott volna mindkét táborban a manőverezés, mikró fenyegetéseket lehetett volna létrehozni, a világos táborban levő gyengeségek lassú kihasználására játszani. Úgy tűnt számára, hogy ez kevés, és az elvszerű döntés a minőségáldozat. A probléma az volt, hogy nem ment!

Ezt a típus áldozatot Jan Nepomnjacsijjal az élő adásban elemeztük, számos esetben ez sokat ígérő lehet, de nem ebben a konkrét állásban. Ez az idegfeszültségben született elhatározás volt, azzal az óhajjal, hogy nem kiengedni az esélyt, nem eladni potom áron. Anand tudta, hogy jó állása van, és ez az érzés, hogy nem szabad tétovázni, ez vezetett a döntéséhez.

Világostól  nagyon pontos játékot követelt. Hosszas gondolkodás után Magnus nyitotta az állást, figuráinak aktivitásáért adta a c4 gyalogot. Ha sötétnek sikerült volna a d5 huszárt elüldöznie, akkor erős kompenzációt kapott volna a minőségért. Az áldozat maga átgondolt volt, de nem abban a pillanatban. Az előny érvényesítése hibátlan volt.” – magyarázta Szvidler hosszasan a 11. játszma lélektani hátterét is.

Az orosz nagymester a döntő végeredményét törvényszerűnek mondta, Magnus kevesebbet hibázott a döntő pillanatokban. Mindenképpen emlékezetes marad egy diagram, a hatodik játszmában a 26. lépés utáni. A mérkőzés más forgatókönyv szerint is alakulhatott volna. Szvidler véleménye szerint Anand a meccs második félidejét figyelemre méltóan játszotta, lélektanilag nem tört össze a nagy csapás alatt. Nehéz állásban jól védekezett a hetedik partiban, a következő három játszmát jól megjátszotta, a 11. összecsapásban vállalta a harcot, jól játszott, de a döntő pillanatban az ösztöne magával ragadta.

Az örmények háromszoros olimpiai bajnoka, Levon Aronjan St. Louisban értékelte a meccset. „Vishy ezúttal jobban felkészült, de nehéz Magnus ellen játszania, mert Magnus egy másik generáció sakkozója. A sakk fejlődik, és ha ezt nézzük, a legnagyobb sakkozók… Kaszparov a világ legjobb játékosa volt, de amikor látom őt elemezni a modern korszak játékosaival, az ő felfogása merőben más” – vélekedett Aronjan.

Az amerikai első számú sakkozó, Hikaru Nakamura nagyon kritikus volt, Magnus Carlsen győzelmét várta, de úgy ítélte meg, hogy Carlsen játéka nagyon rossz volt, vagy Anand játszott sokkal jobban. A hatodik játszmában elkövetett hibája szokatlan tőle, Carlsen a világos partikban sem volt meggyőző.

 

Az olasz Fabiano Caruanának sokan a legtöbb esélyt adják, hogy két év múlva a világbajnoki címért küzdhet meg Magnus Carlsennel. Vladiszlav Tkacsijev faggatta a világranglistán második sakkozót, miért kockáztatott Anand a 11. játszmában?

„Valószínűleg azért, mert nem hitt abban, hogy Magnust legyőzheti az utolsó játszmában. A meccsen csak egyszer tudta legyőzni Carlsent, de ez elsősorban Carlsen szörnyű megnyitási változatának volt köszönhető. A többi partiban erre nem volt esélye, ezért nem hitt az utolsó parti esélyében.”

Caruana nem kételkedik abban, hogy Anand a következő világbajnok-jelölti versenyen is játszani fog, aligha tervezi visszavonulását.

 

Verőci Zsuzsa

Fotók: http://kremlin.ruwww.chesspro.ru, www.chessbase.com, http://ruchess.ru http://uschesschamps.com

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Szocsiban megrendezett világbajnoki döntő 11. partijában a címvédő norvég Magnus Carlsen drámai csatában legyőzte kihívóját, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot. A győzelem egyúttal a párosmérkőzés megnyerését is jelentette a november 30-án 24. életévét betöltő világelső számára, 6,5-4,5-ös sikerével megvédte világbajnoki címét. „Nagyon boldog, nehéz küzdelem volt” – nyilatkozta Magnus Carlsen a párharcot követő sajtótájékoztatón, kiegyenlített erők csatájában verte vissza a 44 esztendős Vishy Anand támadását.

A sakktörténelem második legfiatalabb világbajnokát, Magnus Carlsent másodszor is abszolút világelsőként ünnepelhetik. A világbajnoki döntő 11. partijában aratott győzelemmel 6,5-4,5-re megnyerte az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand elleni második párharcát. A Szocsiban megrendezett finálé jóval kiegyensúlyozottabb küzdelmet hozott, mint a tavalyi összecsapásuk, amikor Carlsen 6,5-3,5-ös győzelemmel elhódította a világbajnoki címet a nagy bajnoktól, aki hat évig őrizte koronáját.

 

A döntőben négy játszma végződött döntéssel, valamennyi játszmát a világossal játszók nyerték meg. A befejező összecsapásban ismét a spanyol megnyitás berlini változata került megjátszásra. A mérkőzésre nagyon jól felkészült Vishy Anand ígéretes pozíciót ért el, de túlértékelte esélyeit. Minőségáldozata elhibázott elképzelésnek bizonyult. Magnus higgadtan értékelte az állást, a felkínált lehetőséget hibátlanul használta ki, a 12 játszmásra tervezett párharc 11. partija után már győztesként köszönthették.

 

A találkozó sok érdekességgel szolgált, Magnus Carlsen kétpontos győzelme ellenére is jóval kiegyensúlyozottabb volt az összecsapásuk. Magnus Carlsen szerzett vezetést, Vishy Anand azonnal egyenlített. A döntő kritikus partijának a hatodik bizonyult, amikor Vishy óriási esélyt szalasztott el, kiskombinációval nyerőesélyhez juthatott volna. Az elszalasztott lehetőség, az elvesztett parti döntően befolyásolta a párosmérkőzés végső kimenetelét. A 44 éves Vishy Anand megnyitási felkészültségben felülmúlta Magnus Carlsent, aki azonban a sakktábla mellett többször is higgadtságát megőrizve sikerrel megbirkózott a feladattal.

 

A világbajnoki döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2863) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) 6,5 – 4,5

 

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 48)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand  1 – 0 (Spanyol megnyitás, 35)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 1 – 0 (Vezércsel, 34)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Szicíliai védelem, 47)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezérindiai védelem, 39)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Szicíliai védelem, 38)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Spanyol megnyitás, 122)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezércsel, 41)

Magnus Carlsen – Viwanathan Anand döntetlen (Spanyol magnyitás, 20)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 32)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 45)

 

Carlsen,M (2863) - Anand,V (2792)
Spanyol megnyitás [C67]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.0-0 Hxe4 5.d4 Hd6 6.Fxc6 dxc6 7.dxe5 Hf5 8.Vxd8+ Kxd8 9.h3 Fd7

Viswanathan Anand tért el a párharc hetedik és kilencedik partiban látott változattól, a király ezúttal nem e8, hanem c8 felé igyekezett.

10.Hc3 h6 11.b3 Kc8 12.Fb2 c5 13.Bad1 b6 14.Bfe1 Fe6 15.Hd5

15...g5 16.c4 Kb7 17.Kh2 a5 18.a4 He7 19.g4 Hg6 20.Kg3 Fe7 21.Hd2 Bhd8 22.He4 Ff8 23.Hef6

23...b5!

Vishy Anand kiélezte a csatát.

24.Fc3

Sötét jó játékhoz jutott volna a 24.axb5 a4 25.bxa4 Bxa4 26.Bc1 Hf4 változatban. 24.cxb5 c6 25.Hc3 (25.bxc6+ Kxc6) 25...Fxb3 sötétre előnyös.

24...bxa4 25.bxa4 Kc6 26.Kf3 Bdb8

Az exvilágbajnok már a minőségáldozatot tervezte? Számításba jött a 26...Fe7 27.Ke4 (27.He3 Hh4+ 28.Kg3 Fxf6 29.exf6 Bdb8) 27...Fxf6 28.exf6 Be8 folytatás, de 26...Fg7 27.Hh5 Fh8 28.Ke4 Be8 is figyelmet érdemelt.

27.Ke4

27...Bb4?! 28.Fxb4 cxb4?! 29.Hh5 Kb7

30.f4 gxf4 31.Hhxf4 Hxf4 32.Hxf4 Fxc4

33.Bd7! Ba6 34.Hd5 Bc6 35.Bxf7 Fc5 36.Bxc7+ Bxc7 37.Hxc7 Kc6

38.Hb5 Fxb5 39.axb5+ Kxb5 40.e6 b3 41.Kd3 Fe7

42.h4 a4 43.g5 hxg5 44.hxg5 a3 45.Kc3 és sötét feladta

 

Világbajnokok

Világbajnoki címűk ideje

Wilhelm   Steinitz (1836 - 1900)

(1886-1894)

Emanuel   Lasker (1868 -1941)

(1894-1921)

Jose   Roul Capablanca (1888 -1942)

(1921-1927)

Alekszander   Aljechin (1892 – 1946)

(1927-1935   és 1937-1946)

Max   Euwe (1901 - 1981)

(1935-1937)

Mihail   Botvinnik (1911 - 1995)

(1948-1957,   1958-1960, 1961-1963)

Vaszilij   Szmiszlov (1921 -2010)

(1957-1958)

Mihail   Tal (1936 – 1992)

(1960-1961)

Tigran   Petroszjan (1929 – 1984)

(1963-1969)

Borisz   Szpasszkij (1937 - )

(1969-1972)

Robert   Fischer (1943 - 2008)

(1972-1975)

Anatolij   Karpov (1951 - )

(1975-1985)

Garri   Kaszparov (1963 - )

(1985-2000)   (1993-2000 PCA)

Vlagyimir   Kramnyik (1975 -)

(2000-2007)  

Viswanathan Anand (1969 -)

(2007-2013)

Magnus Carlsen (1990 -)

(2013 -)

A FIDE világbajnokai

Világbajnoki címük ideje

Anatolij Karpov (1951 - )

(1993-1999)

Alekszandr Halifman (1966 -)

(1999-2000)

Viswanathan Anand (1969 - )

(2000-2002)

Ruszlan Ponomarjov (1983 - )

(2002-2004)

Rusztam Kaszimdzsanov (1979 -)

(2004-2005)

Veszelin Topalov (1975 - )

(2005 -2006)

 

A sakktörténelem eddigi döntői, világbajnoki versenyei

Yr

 

 

 

 

1886

St.Louis/New   Orleans

Steinitz -   Zukertort

12,5:7,5

+10=5-5

1889

Havanna

Steinitz   - Csigorin

10,5:6,5

+10=1-6

1890

New York

Steinitz   - Günsberg

10,5:8,5

+6=9-4

1892

Havanna

Steinitz   - Csigorin

12,5:10,5

+10=5-8

1894

Philadelphia/Montreal

Steinitz   - Lasker

7:12

+5=4-10

1896

Moszkva

Lasker   - Steinitz

12,5:4,5

+10=5-2

1907

New York

Lasker   - Marshall

11,5:3,5

+10=7-0

1908

Düsseldorf/München

Lasker   - Tarrasch

10,5:5,5

+8=5-3

1909

Párizs

Lasker   - Janowski

8:2

+7=2-1

1910

Bécs

Lasker   - Schlechter

5:5

+1=8-1

1921

Havanna

Lasker   - Capablanca

5:9

+0=10-4

1927

Buenos   Aires

Capablanca   - Aljechin

15,5:18,5

+3=25-6

1929

Hollandia/Németo.

Aljechin   - Bogoljubov

15,5:9,5

+11=9-5

1934

Németország

Aljechin   - Bogoljubov

15,5:10,5

+8=15-3

1935

Hollandia

Aljechin   - Euwe

14,5:15,5

+8=13-9

1937

Hága

Euwe -   Aljechin

9,5:15,5

+4=11-10

1948

Hága/Moszkva

Öt   résztvevő, Botvinnik lett a világbajnok

14/20

+10=8-2

1951

Moszkva

Botvinnik   - Bronstein

12:12

+5=14-5

1954

Moszkva

Botvinnik   - Smyslov

12:12

+7=10-7

1957

Moszkva

Botvinnik   – Szmiszlov

9,5:12,5

+3=13-6

1958

Moszkva

Szmiszlov   - Botvinnik

10,5:12,5

+5=11-7

1960

Moszkva

Botvinnik   - Tal

8,5:12,5

+2=13-6

1961

Moszkva

Tal   - Botvinnik

8:13

+5=6-10

1963

Moszkva

Botvinnik   - Petroszjan

9,5:12,5

+2=15-5

1966

Moszkva

Petroszjan   - Szpasszkij

12,5:11,5

+4=17-3

1969

Moszkva

Petroszjan   - Szpasszkij

10,5:12,5

+4=13-6

1972

Reykjavík

Szpaszkij   - Fischer

8,5:12,5

+3=11-7

1975

Fischer   - Karpov

Nem   játszották le

1978

Baguio   City

Karpov   - Korcsnoj

16,5:15,5

+6=21-5

1981

Merano

Karpov   - Korcsnoj

11:7

+6=10-2

1984

Moszkva

Karpov   - Kaszparov

25:23

+5=40-3

1985

Moszkva

Karpov   - Kaszparov

11:13

+3=16-5

1986

London/Leningrád

Kaszparov   - Karpov

12,5:11,5

+5=15-4

1987

Sevilla

Kaszparov   - Karpov

12:12

+4=16-4

1990

New   York/Lyon

Kaszparov   - Karpov

12,5:11,5

+4=17-3

1993

London

Kaszparov   - Short

12,5:7,5

+6=13-1

1993

Hollandia/Indonézia

Karpov -   Timman

12,5:8,5

+6=13-2

1995

New York

Kaszparov - Anand

10,5:7,5

+4=13-1

1996

Eliszta

Karpov -   Kamsky

10,5:7,5

+6=9-3

1998

Lausanne 

Karpov -   Anand

3:3 (2:0)

+2=2-2

1999

Las   Vegas 

Halifman -   Akopjan

3,5:2,5

+2=3-1

2000

London

Kaszparov - Kramnyik

6,5:8,5

+0=13-2

2000

Teherán 

Anand -   Shirov

3,5:0,5

+3=1-0

2002

Moszkva

Ponomarjov   - Ivancsuk

4,5:2,5

+2=5-0

2004

Tripoli 

Kaszimdzsanov -   Adams

4,5:3,5

+3=3-2

2004

Brissago

Kramnyik - Lékó

7:7

+2=10-2

2005

San Luis

8   résztvevős verseny, Topalov lett a világbajnok

10/14

+6=8-0

2006

Eliszta

Kramnyik-Topalov

6:6   (2,5:1,5)

+3=6-3

2007

Mexikó

8   résztvevős verseny, Anand lett a világbajnok

9/14

+4=10-0

2008

Bonn

Anand - Kramnyik

6,5:4,5

+3=7-1

2010

Szófia

Anand -Topalov

6,5:5,5

+3=7-2

2012

Moszkva

Anand -   Gelfand

6:6   (2,5:1,5)

+1=12-1

2013

Csennaj

Anand -   Carlsen

3,5:6,5

0=7+3

2014

Szocsi

Carlsen -   Anand

6,5:4,5

3=6-1

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Szocsiban zajló világbajnoki döntő tízedik játszmája a 32. lépésben döntetlennel fejeződött be. A kihívó indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand vezette a világos bábukat, a címvédő norvég Magnus Carlsen a Grünfeld védelmet választotta. A megnyitáselméleti párbajban Anand kis előnyt szerzett, számításba jött a d szabadgyalog d6-ra történő előrenyomulása. Vishy időhátrány mellett a döntetlenhez vezető lebonyolítás mellett döntött. Az újabb remivel Magnus Carlsen megőrizte egypontos előnyét, a 12 játszmásra tervezett párharcban 5,5-4,5-re vezet, vasárnap a 11. partiban világossal játszik.

A 23 éves Magnus Carlsen az újabb döntetlennel közelebb került világbajnoki címe megvédésének lehetőségéhez. A 12 játszmásra tervezett döntőben a tízedik ütközetben sötéttel remizett kihívójával, Viswanathan Ananddal. A meccsen másodszor játszotta meg a Grünfeld védelmet, az első partiban Anand a 4.cxd5 Hxd5 5.Fd2-es változattal meglepte Carlsent, végül az érdekes összecsapás is remivel zárult.  

Az indiai exvilágbajnok ezúttal más vari mellett döntött, Carlsen a gyorsan lehúzott nyitásból kis hátránnyal jött ki. Anand kicsit tétovázott, a 16.d6 lépés alighanem több esélyt nyújtott volna. A vezércserét követően Magnusnak már könnyebb dolga volt, Vishy kis előnyét kiengedte, a kiskombináció után a bástyavégjáték már döntetlen volt, maga kínálta a békekötést.   

 

Világbajnoki döntő:

Magnus Carlsen (norvég, 2863) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) 5,5 – 4,5

 

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 48)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand  1 – 0 (Spanyol megnyitás, 35)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 1 – 0 (Vezércsel, 34)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Szicíliai védelem, 47)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezérindiai védelem, 39)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Szicíliai védelem, 38)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Spanyol megnyitás, 122)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezércsel, 41)

Magnus Carlsen – Viwanathan Anand döntetlen (Spanyol magnyitás, 20)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 32)

 

Anand,V (2792) - Carlsen,M (2863)
Grünfeld védelem [D97]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.Hf3 Fg7 5.Vb3 dxc4 6.Vxc4 0-0 7.e4 Ha6

Sokan kedvelik az ún. magyar változatot 7…a6-tal.

8.Fe2 c5 9.d5 e6 10.0-0 exd5 11.exd5 Be8

A klasszikusnak számító 11...Ff5 12.Ff4 Be8 13.Bad1 He4 14.Hb5 Vf6 15.Fd3 változatban az 1986-os világbajnoki döntő 19. partijában Garri Kaszparov a 15...Hb4 16.Hc7 Hxd3 17.Hxe8 Bxe8 18.Vxd3 Vxb2 19.Bde1 Vb4 20.Hd2 folytatásban hátrányba került Anatolij Karpovval szemben.

12.Fg5

Világossal népszerű a 12.Bd1; 12.Fe3; 12.Ff4 változat is.

12...h6 13.Fe3 Ff5 14.Bad1

14...He4

Az exvilágbajnok egyik szekundánsa, a lengyel Badoslaw Wojtaszek ellen Ruszlan Ponomarjov a 14...Vb6 15.b3 Bad8 16.Bd2 (16.h3) 16...Hg4 17.Ff4 Va5 mellett döntött. Erősebb volt a 17...Vb4 18.Bc1 Fxc3 19.Bxc3 Va5 20.h3 Be4 folytatás.

15.Hxe4 Fxe4 16.Vc1

A gyorsan lehúzott nyitás után hosszabban tűnődtek a nagymesterek. Magnus a 15...Fxe4-re 11 percet használt el, Vishy a vezérlépésen gondolkodott többet. Könnyű ajánlani a 16.d6 Vd7 17.Bfe1 lehetőséget.

 

16...Vf6 17.Fxh6 Vxb2 18.Vxb2 Fxb2

19.Hg5 Fd4

A világbajnok a legjobbat húzta. A 19...Fc2? 20.Bd2 Hb4 21.d6 Fc3 22.Bxc2 Hxc2 23.Fc4 Bf8 24.Bc1 változatban bajban lenne sötét.

20.Hxe4 Bxe4 21.Ff3 Be7 22.d6 Bd7 23.Ff4 Hb4

 

24.Bd2

A kihívó ezzel kiengedte kis előnyét. 24.a3 Hc6 25.Bfe1 Bad8 26.h4 jobb volt.

24...Be8! 25.Bc1 Be6 26.h4 Fe5 27.Fxe5 Bxe5

 

28.Fxb7

Döntetlenhez vezető lebonyolítás.

28...Bxb7 29.d7 Hc6 30.d8V+ Hxd8 31.Bxd8+ Kg7 32.Bd2 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A világbajnoki döntő kilencedik játszmája a spanyol megnyitás berlini változatában csak 20 lépésig tartott. A világossal játszó Magnus Carlsen belátta, hogy kihívója, az exvilágbajnok Viswanathan Anand jól előkészített folytatásával szemben nem tud előnyt elérni, lépésismétléssel ért véget a parti. A norvég világbajnok a döntetlennel megőrizte egypontos előnyét, 5-4-es vezetése mellett várhatja a pénteki tízedik összecsapást, Anand a világos bábukat vezetheti majd.

 

Szocsiban a szerdai pihenőnap után ma folytatódott a 12 játszmásra tervezett világbajnoki döntő. A kilencedik partiban a címvédő, a párharcban egypontos előnnyel vezető Magnus Carlsen vezette a világos bábukat, és tért el a döntő hetedik játszmájában látott folytatástól. A spanyol megnyitás berlini változatában ezúttal a kihívó, Viswanathan Anand szolgált némi meglepetéssel, a villámgyorsan lehúzott nyitás után Magnus a 13 lépésén közel 14 percet gondolkodott.

 

Az indiai exvilágbajnokot nem érte váratlanul a döntése, némi tépelődés után reagált, és Magnus belátta, hogy előnyt nem tud kicsiholni, a lépésismétléses döntetlennel megőrizte egypontos előnyét. Anand a menetrend szerint a hátralevő három partiból még kétszer világossal játszhat, a végső győzelemhez 6,5 pont szükséges az egymillió eurós összdíjazású döntőn. Fokozott jelentősége van a pénteki összecsapásnak, sikerül-e a nyitásban Anandnak a nyitásban meglepnie-e Carlsent?

 

Világbajnoki döntő:

Magnus Carlsen (norvég, 2863) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) 5 - 4

 

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 48)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand  1 – 0 (Spanyol megnyitás, 35)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 1 – 0 (Vezércsel, 34)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Szicíliai védelem, 47)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezérindiai védelem, 39)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Szicíliai védelem, 38)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Spanyol megnyitás, 122)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezércsel, 41)

Magnus Carlsen – Viwanathan Anand döntetlen (Spanyol magnyitás, 20)

 

Carlsen,M (2863) - Anand,V (2792)
Spanyol megnyitás [C67]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.0-0 Hxe4 5.d4 Hd6 6.Fxc6 dxc6 7.dxe5 Hf5 8.Vxd8+ Kxd8 9.h3 Ke8 10.Hc3 h5

 

11.He2

Nem okozott meglepetést, hogy a nyitást villámgyorsan "lehúzták" a nagymesterek. A világbajnoki döntő hetedik partijában a címvédő Magnus Carlsen a 11.Ff4 Fe7 12.Bad1 Fe6 13.Hg5 Bh6 14.g3 Fxg5 15.Fxg5 Bg6 16.h4 f6 17.exf6 gxf6 18.Ff4 Hxh4 19.f3 Bd8 20.Kf2 Bxd1 21.Hxd1 folytatásban csatázott kihívójával, Viswanathan Ananddal. A szerdai pihenőnap jó lehetőséget kínált a küzdő felek stábjainak, hogy még alaposabban górcső alá vegyék a lehetőségeket. Az egypontos előnnyel vezető norvég világbajnok más folytatás mellett döntött.

11...b6

Gyakrabban láttuk a 11...Fe7 lépést, amire 12.Be1 Fe6 (12...Hh4 13.Hxh4 Fxh4 14.Hd4 Fe7 15.Ff4 g5 16.Fh2 Bh6 folytatás Emil Szutovszkij és Etienne Bacrot idei játszmájában fordult elő.) 13.Hed4 Hxd4 14.Hxd4 Fc8 Laurent Fressinet és Anish Giri partit is beírhattuk az adatbázisba.

12.Bd1 Fa6 13.Hf4

Világos nem számíthat előnyre a 13.Hed4 Hxd4 14.Hxd4 c5 15.Hf5 Fe2 16.Bd2 Fc4 17.He3 Fe6 18.Hd5 Bc8 19.b3 c6 20.He3 Bd8 21.Bxd8+ Kxd8 22.Fb2 g6 változatban.

13...Fb7 14.e6 Fd6!

Vishy sikerrel demonstrálta kitűnő felkészülését.

15.exf7+ Kxf7 16.Hg5+ Kf6 17.He4+ Kf7 18.Hg5+ Kf6 19.He4+ Kf7 20.Hg5+ és döntetlen

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szocsiban a világbajnoki döntő nyolcadik játszmája a 41. lépésben döntetlennel végződött, a címvédő Magnus Carlsen megőrizte egypontos előnyét, 4,5-3,5-re vezet a kihívó indiai exvilágbajnok Viwanathan Anand elleni párharcában. A vezércselű partiban a norvég világbajnok tért el a harmadik összecsapás során látott változattól, magabiztosan, gyorsan játszott, Anand nem tudott előnyt elérni. A játszmát követően a küzdő felek doppingellenőrzésen vettek részt. A szerdai pihenőnapot követően csütörtökön a kilencedik partira kerül sor, Carlsen játszik világossal.

 

Sikeres volt a címvédő Magnus Carlsen felkészülése a világbajnoki döntő nyolcadik partijára, a norvég világbajnok elérte a célul kitűzött döntetlent, amivel megőrizte egypontos előnyét a 12 játszmásra tervezett párharcban.

 

A kihívó Viswanathan Anand a döntő harmadik partijában a nyitásban meglepte Magnust, aki jelentős időhátrányba került, a kapkodásban nem talált védelmet. A mai játszmára a világbajnok gondosan készítette elő a változatot, magabiztosan játszott, az időkontroll után logikus volt a békekötés. A sajtó képviselői a megszokottnál többet vártak a nagymesterekre, a döntő szabályzatának megfelelően doppingellenőrzésen vettek részt.

 

Világbajnoki döntő:

Magnus Carlsen (norvég, 2863) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) 4,5 – 3,5

 

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 48)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand  1 – 0 (Spanyol megnyitás, 35)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 1 – 0 (Vezércsel, 34)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Szicíliai védelem, 47)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezérindiai védelem, 39)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Szicíliai védelem, 38)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Spanyol megnyitás, 122)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezércsel, 41)

 

Anand,V (2792) - Carlsen,M (2863)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 c5

A döntő 3. partijában Magnus Carlsen a 6...Hbd7 7.c5 c6 8.Fd3 b6 9.b4 a5 10.a3 Fa6 11.Fxa6 Bxa6 12.b5 cxb5 13.c6 Vc8 14.c7 b4 15.Hb5 a4 16.Bc1 He4 17.Hg5 Hdf6 18.Hxe4 Hxe4 19.f3 Ba5 20.fxe4 Bxb5 21.Vxa4 Ba5 22.Vc6 bxa3 23.exd5 Bxd5 24.Vxb6 Vd7 25.0-0 Bc8 26.Bc6 folytatásban hátrányba került, a játszmát elvesztette.

7.dxc5 Fxc5 8.a3 Hc6 9.Vc2 Be8

A változatban a 9...Va5 10.0-0-0 (10.Bd1) 10...Fe7 11.g4 (11.h4) 11...dxc4 12.Fxc4 e5 13.g5 exf4 14.gxf6 Fxf6 15.Hd5 folytatást többek között 2002-ben Vishy Anand és Vlagyimir Kramnyik játszmájában láttuk.

10.Fg5

Számításba jött a 10.0-0-0 e5 (10...Va5 11.cxd5 Hxd5 12.Hxd5 exd5 13.Hg5) 11.Fg5 d4 12.Hd5 változat.

10...Fe7 11.Bd1 Va5 12.Fd3 h6 13.Fh4 dxc4 14.Fxc4 a6 15.0-0 b5

16.Fa2 Fb7

Magnus nagyon gyorsan játszott, aligha kétséges, hogy szekundánsaival gondosan felkészült a változatra.

17.Fb1 Bad8 18.Fxf6 Fxf6 19.He4 Fe7 20.Hc5 Fxc5 21.Vxc5

21...b4 22.Bc1 bxa3 23.bxa3 Vxc5 24.Bxc5 He7 25.Bfc1 Bc8 26.Fd3 Bed8

27.Bxc8

Az exvilágbajnok előnye a végjátékban csak jelképes.

27...Bxc8 28.Bxc8+ Hxc8 29.Hd2 Hb6 30.Hb3 Hd7 31.Ha5 Fc8 32.Kf1 Kf8 33.Ke1 Ke7 34.Kd2 Kd6 35.Kc3 He5 36.Fe2 Kc5 37.f4

 

37...Hc6 38.Hxc6 Kxc6 39.Kd4 f6 40.e4 Kd6 41.e5+ és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Szocsiban zajló világbajnoki döntő hetedik játszmája 122 lépésben ért véget döntetlennel. A címvédő Magnus Carlsen játszott világossal, a kihívó Viswanathan Anand a spanyol megnyitás berlini változatát választotta. Az egypontos előnnyel vezető norvég világbajnok ezúttal a vezércserés változatot választotta. Az elméleti párbajban az indiai exvilágbajnok tisztet áldozott, Carlsen anyagi előnyét nem tudta győzelemig fokozni, a bástya és huszár a bástya elleni végjátékban Anand gond nélkül remizett. Magnus Carlsen 4-3-as vezetése mellett a 12 játszmásra tervezett párharc keddi nyolcadik partijában Viswanathan Anand vezeti a világos bábukat.

A világbajnoki döntő második félideje maratoni hosszúságú partival kezdődött meg. A címvédő Magnus Carlsen egypontos vezetésének birtokában, a párharc hatodik játszmájában aratott,  szerencsésnek mondható győzelme után a spanyol megnyitás berlini változatában a vezércserés varira szavazott. A hosszas elméleti párbajban a küzdő felek a 25. lépésig követték a taskenti GP-n látott Giri-Radzsabov partit.

Viswanathan Anand és stábja gondosan elemezte az ott látott folytatást, és a tisztáldozatos megoldást választotta. Carlsen anyagi előnyét hosszas manőverezéssel próbálta érvényesíteni, a bástya a huszár a bástya elleni végjátékban végül belátta, hogy nincs nyerése az elméleti döntetlen végjátékban.

 

Világbajnoki döntő:

Magnus Carlsen (norvég, 2863) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) 4 – 3

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 48)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand  1 – 0 (Spanyol megnyitás, 35)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 1 – 0 (Vezércsel, 34)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Szicíliai védelem, 47)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezérindiai védelem, 39)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Szicíliai védelem, 38)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Spanyol megnyitás, 122)

 

Carlsen,M (2863) - Anand,V (2792)
Spanyol megnyitás [C67]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.0-0 Hxe4 5.d4 Hd6 6.Fxc6 dxc6 7.dxe5 Hf5 8.Vxd8+ Kxd8 9.h3 Ke8 10.Hc3 h5 11.Ff4 Fe7 12.Bad1 Fe6 13.Hg5 Bh6 14.g3 Fxg5 15.Fxg5 Bg6 16.h4

16...f6 17.exf6 gxf6 18.Ff4 Hxh4 19.f3 Bd8 20.Kf2

Az adatbázisban találunk játszmát a 20.Bxd8+ Kxd8 21.Kf2 Hf5 22.Bh1 változatra is.

20...Bxd1 21.Hxd1 Hf5 22.Bh1 Fxa2 23.Bxh5 Fe6 24.g4 Hd6 25.Bh7

 

 

25...Hf7

A változatban a taskenti GP-versenyen Anish Giri és Tejmur Radzsabov is megküzdött. 25...f5 26.g5 (Számításba jött a 26.Bxc7 Hb5 27.gxf5 Fxf5 28.Bxb7 Fxc2 29.He3 Fb3 30.Fe5 Be6 31.f4 folytatás.) 26...Hf7 27.Bh5 Bg8 28.Kg3 Bh8 29.Bxh8+ Hxh8 30.Fxc7 Hg6 31.Hc3 Kd7 32.Fb8 a5 33.Ha4 Kc8 34.Ff4 b5 35.Hc5 Fa2 36.c3 a4 37.Fd6 Fd5 38.f4 Kd8 39.Kf2 Hh4 40.Ke3 Ke8 41.Hd3 Fe4 42.Hf2 Fd5 43.Fa3 Kf7 44.Kd4 Ke6 45.Hd3 Hg6 46.Hc5+ Kf7 47.Ha6 Hxf4 48.Ke5 Hd3+ 49.Kxf5 c5 50.g6+ Kg8 51.Hxc5 Hxc5 52.Fxc5 folytatásban végződött döntetlennel az összecsapás.

26.He3 Kd8 27.Hf5 c5 28.Hg3 He5

29.Bh8+

A világbajnok a közbeiktatott sakkal érdekes változatba terelte a partit.

29...Bg8 30.Fxe5 fxe5 31.Bh5

31...Fxg4

A 31...Bf8 32.Ke3 Fd5 33.He4 Fxe4 34.Kxe4 Bf4+ 35.Ke3 Bb4 36.Bxe5 Bxb2 37.Bxc5 b6 38.Bc3 bástyavégjátékban világos előnyéhez kétség sem fér.

32.fxg4 Bxg4 33.Bxe5 b6 34.He4 Bh4 35.Ke2 Bh6 36.b3 Kd7 37.Kd2 Kc6 38.Hc3 a6 39.Be4 Bh2+ 40.Kc1 Bh1+ 41.Kb2 Bh6 42.Hd1 Bg6 43.He3 Bh6 44.Be7 Bh2 45.Be6+ Kb7 46.Kc3 Bh4 47.Kb2 Bh2

48.Hd5 Bd2 49.Hf6 Bf2 50.Kc3 Bf4 51.He4 Bh4 52.Hf2 Bh2 53.Bf6 Bh7 54.Hd3 Bh3 55.Kd2 Bh2+ 56.Bf2 Bh4


57.c4 Bh3 58.Kc2 Bh7 59.Hb2 Bh5 60.Be2 Bg5 61.Hd1 b5 62.Hc3 c6 63.He4 Bh5 64.Hf6 Bg5 65.Be7+ Kb6 66.Hd7+ Ka5 67.Be4 Bg2+ 68.Kc1 Bg1+ 69.Kd2 Bg2+ 70.Ke1 bxc4 71.Bxc4 Bg3 72.Hxc5 Kb5 73.Bc2 a5 74.Kf2 Bh3 75.Bc1 Kb4 76.Ke2 Bc3

 

77.Hd3+ Kxb3 78.Ba1 Kc4 79.Hf2 Kb5 80.Bb1+ Kc4 81.He4 Ba3 82.Hd2+ Kd5 83.Bh1 a4 84.Bh5+ Kd4 85.Bh4+ Kc5 86.Kd1 Kb5 87.Kc2 Bg3 88.He4 Bg2+ 89.Kd3 a3 90.Hc3+ Kb6 91.Ba4 a2 92.Hxa2 Bg3+ 93.Kc2 Bg2+ 94.Kb3 Bg3+ 95.Hc3 Bh3 96.Bb4+ Kc7 97.Bg4 Bh7 98.Kc4 Bf7 99.Bg5 Kb6 100.Ha4+ Kc7 101.Kc5 Kd7 102.Kb6 Bf1 103.Hc5+ Ke7

104.Kxc6 Bd1 105.Bg6 Kf7 106.Bh6 Bg1 107.Kd5 Bg5+ 108.Kd4 Bg6 109.Bh1 Bg2 110.He4 Ba2 111.Bf1+ Ke7 112.Hc3 Bh2 113.Hd5+ Kd6 114.Bf6+ Kd7 115.Hf4 Bh1 116.Bg6 Bd1+ 117.Hd3 Ke7 118.Ba6 Kd7 119.Ke4 Ke7 120.Bc6 Kd7 121.Bc1 Bxc1 122.Hxc1 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Szocsiban zajló világbajnoki döntő hatodik partijában a címvédő Magnus Carlsen legyőzte kihívóját, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandot. A szicíliai védelem Paulsen-változatában a norvég világbajnok a nyitásban előnyt szerzett, Vishy Anand védekezésre kényszerült. A 26. lépésben Magnus Carlsen nagyot hibázott, kiskombinációval Anand leüthette volna centrumgyalogját, s nyerőeséllyel játszhatta volna a partit. Kihagyta az óriási lehetőséget, Magnus rendezte sorait, sötét királyszárnyi gyalogszerkezeti gyengeségei eldöntötték a parti sorsát, Vishy a 38. lépésben feladta  a reménytelen küzdelmet. Magnus Carlsen 3,5-2,5-ös vezetése mellett a hetedik partit hétfőn játsszák, ismét a világbajnok lesz a világos.

 

 

A világbajnoki döntő hatodik játszmáját követő sajtótájékoztató hangulatát nagyban befolyásolta a játszma közben látott két nagy hiba. Magnus Carlsen érthetően nem tudott felhőtlenül örülni győzelmének, Viswanathan Anand egyenesen szörnyűnek nevezte a partit. Az újságírók kérdései a 26.Kd2?? csúfos elnézést firtatták, kíméletesebbek voltak Anand irányába… A norvég világbajnok  drukkerei alighanem infarktus közeli helyzetbe kerültek, Magnus sem tagadta, hogy pánikba esett, de szerencséjére megőrizte „pókerarcát”, nem adott jelzést ellenfelének.

 

A szicíliai védelem Paulsen-változatában az 5.c4-es variban a korai vezércserés folytatást játszották meg, Magnus Carlsen stílusának megfelelő állás jött létre, a királyszárnyon kezdeményezett, Viswanathan Anand védekezésre kényszerült. A 26. lépésben váratlan fordulat következhetett volna be, hiszen Magnus motívumba lépett, legszebbik gyalogját veszíthette volna el, de Vishy mindössze egy perces gondolkodás után nem használta ki a tálcán kínált lehetőséget. A világbajnok a nagy pánik után rendezte sorait, még jobb helyzetbe hozta haderejét, fokozta előnyét, míg az exvilágbajnok a parti további szakaszában nem tudott már igazi ellenállást kifejteni.   

 

Világbajnoki döntő:

Magnus Carlsen (norvég, 2863) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) 3,5 – 2,5

 

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 48)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand  1 – 0 (Spanyol megnyitás, 35)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 1 – 0 (Vezércsel, 34)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Szicíliai védelem, 47)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezérindiai védelem, 39)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Szicíliai védelem, 38)

 

Carlsen,M (2863) - Anand,V (2792)
Szicíliai védelem [B41]

1.e4 c5 2.Hf3 e6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 a6 5.c4

Magnus Carlsen a divatos Paulsen-változatok helyett az 5.c4-re szavazott.

5...Hf6 6.Hc3 Fb4 7.Vd3 Hc6

Az indiai exvilágbajnok a korai vezércserés változatot választotta. A 7...Vc7 8.a3 Fe7 (8...Fxc3+ 9.Vxc3 Hxe4? 10.Hb5 axb5 11.Vxg7 Bf8 12.Fh6 Vd6 13.cxb5+-) 9.Fe2 b6 10.0-0 Fb7 11.f4 d6 folytatás világosra kissé előnyös.

8.Hxc6 dxc6 9.Vxd8+ Kxd8 10.e5 Hd7 11.Ff4 Fxc3+ 12.bxc3 Kc7

13.h4

Magnus stílusának megfelelő pozíció jött létre, világosnak a királyszárnyon jó játéka lesz, Vishy védekezésre kényszerült hadereje passzivitása mellett.

13...b6 14.h5 h6 15.0-0-0 Fb7 16.Bd3 c5 17.Bg3 Bag8 18.Fd3 Hf8 19.Fe3 g6 20.hxg6 Hxg6 21.Bh5 Fc6 22.Fc2 Kb7 23.Bg4 a5 24.Fd1 Bd8 25.Fc2 Bdg8

 

26.Kd2??

Magnus nagyot hibázott, Vishy az ajándékba kapott gyalogot nem ütötte le.  A norvég világbajnok saját bevallása szerint azonnal észrevette a csúfos bakit. Ilyenkor nem könnyű megőrizni a pókerarcot, hogy nem adni jelzést az ellenfél felé. Az eddig jól megjátszott parti váratlan fordulattal akár sötét javára dőlhetett volna el, bár Magnus bízott abban, hogy kiremizheti a partit, de pánikban volt. Az indiai kihívó később vette csak észre az elszalasztott lehetőséget.

26...a4??

A 26...Hxe5! 27.Bxg8 Hxc4+ 28.Ke2 (28.Kd3 Hb2+ 29.Ke2 Bxg8 30.g3 Bd8 31.Bxh6 Ha4 32.Fd2 Fb5+) 28...Bxg8 29.g3 Fd5 sötét jelentős előnyéhez vezetett volna.

27.Ke2 a3 28.f3 Bd8 29.Ke1

Számításba jött a 29.Fxg6 fxg6 30.Bxg6 Fe8 31.Bg7+ Bd7 32.Bxd7+ Fxd7 33.g4 Fe8 34.Bxh6 Bxh6 35.Fxh6 folytatás is. A különböző színű futók jelenti az egyetlen esélyt a kihívó számára.

29...Bd7 30.Fc1 Ba8 31.Ke2 Fa4? 32.Fe4+ Fc6?

Vishy jobban védekezhetett volna a 32...Ka7 33.Fxa8 Kxa8 34.Fxa3 Bd1 35.Bxh6 Ba1 36.Ke3 Hxe5 37.Bg7 Hxc4+ 38.Kf4 Hd6 folytatással.

 

33.Fxg6 fxg6 34.Bxg6 Fa4 35.Bxe6 Bd1 36.Fxa3 Ba1 37.Ke3 Fc2

38.Be7+ és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

 Fotók: http://chessbase.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Szocsiban a címvédő Magnus Carlsen és kihívója, Viswanathan Anand világbajnoki döntőjének ötödik játszmája a 39. lépésben döntetlennel ért véget. Az indiai exvilágbajnok vezette a világos bábukat, Carlsen a vezérindiai védelmet választotta. Anand minimális előnyhöz jutott, Carlsennek azonban nem okozott gondot a döntetlen elérése. A párharc 2,5-2,5-ös állása mellett a szombati hatodik partiban Carlsen játszhat világossal.

 

Tavaly Csennajban a világbajnoki döntő végső kimenetele szempontjában is sorsdöntő volt az ötödik játszma. Négy döntetlen után a kihívó Magnus Carlsen kihasználta a címvédő Viswanathan Anand hibáit, vezetést szerzett. Ezúttal ellenkező színelosztással játszották az ötödik partit, és a vezérindiai védelmű összecsapás békés küzdelemben pontosztozkodással zárult.

A norvég világelső a nyitásra jól felkészült, Anand újítással is csak minimális előnyre tudott szert tenni. Carlsen jól értékelte az állást, királyszárnyi gyalogszerkezetének meggyengítése sem bizonyult döntőnek. Láthatóan mindketten elégedettek volna az eredménnyel. Anand a hatodik és a hetedik partit is sötéttel játssza.

 

Világbajnoki döntő:

Magnus Carlsen (norvég, 2863) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) 2,5 – 2,5

 

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 48)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand  1 – 0 (Spanyol megnyitás, 35)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 1 – 0 (Vezércsel, 34)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Szicíliai védelem, 47)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezérindiai védelem, 39)

 

Anand,V (2792) - Carlsen,M (2863)
Vezérindiai védelem [E16]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 b6 4.g3 Fb4+ 5.Fd2 Fe7 6.Hc3 Fb7 7.Fg2 c6 8.e4 d5 9.exd5 cxd5 10.He5 0-0 11.0-0

A nyitást villámgyorsan lehúzták, Magnus Carlsen választása nem lepte meg Vishy Anandot.

11...Hc6 12.cxd5 Hxe5

13.d6

A közbeiktatott lépés újítás a pozícióban.

13...Hc6 14.dxe7 Vxe7 15.Fg5 h6

16.d5 Ha5 17.Fxf6 Vxf6 18.dxe6 Vxe6 19.Be1 Vf6

 

 

 

20.Hd5! Fxd5

Világos előnyéhez vezetett volna a 20...Vxb2 21.Be2 Va3 22.Be3 Vb2 23.Bb1 Vxa2 24.Ba1 Vc4 25.Bxa5 bxa5 26.He7+ Kh8 27.Fxb7 folytatás.

21.Fxd5 Bad8 22.Vf3 Vxb2 23.Bad1 Vf6

24.Vxf6 gxf6 25.Be7 Kg7 26.Bxa7

A gyalog azonnali visszanyerése helyett a [26.Bc7 Bd6 27.Ff3 Bxd1+ 28.Fxd1 a6 29.Ba7 Hc4 30.Bxa6 b5 folytatás világos minimális előnyéhez vezetett volna.

26...Hc6

27.Bb7

Belenyugvás a döntetlenbe. A 27.Ba4 Bd6 28.Fb3 Bxd1+ 29.Fxd1 Bd8 30.Fb3 Hd4 utáni pozíció is csak szemre tetszetősebb.

27...Hb4 28.Fb3 Bxd1+ 29.Fxd1 Hxa2 30.Bxb6 Hc3 31.Ff3

31...f5 32.Kg2 Bd8 33.Bc6 He4 34.Fxe4 fxe4 35.Bc4 f5 36.g4 Bd2 37.gxf5 e3 38.Be4 Bxf2+ 39.Kg3 Bxf5 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Szocsiban zajló világbajnoki döntő, a címvédő norvég Magnus Carlsen és kihívója, az indiai Viswanathan Anand 12 játszmásra tervezett párharcának negyedik összecsapása a 47. lépésben, örökös sakkal döntetlennel ért véget. A szicíliai védelmű partiban Carlsen a megnyitáselméleti párbajt elkerülte, Anand a harmadik játszmában aratott, kiegyenlítést jelentő győzelmének is  köszönhetően egy pillanatra sem került hátrányba. Aktív ellenjátékkal kényszerítette rá Magnust, hogy örökös sakkal érjen véget a parti. A pihenőnap után 2-2-es állás mellett a pénteki ötödik játszmában Vishy Anandé a kezdés joga.

 

Négy játszma után a tavalyi csennaji párharchoz hasonlóan Szocsiban is 2-2 a világbajnoki döntő állása, de a küzdelmek menete, a két eldőlt parti, a harcos döntetlenek alapján merőben más a generációs párharc négy összecsapásának tükre. Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand mindkét világossal játszott partijában a megnyitásban meglepte a címvédő Magnus Carlsent. A második parti elvesztése után azonnal egyenlített, rámutatott a norvég világbajnok sebezhető pontjára, a nyitásokban megfogható, a védekezés Carlsen számára sem egyszerű feladat.

A második játszmában Anand a spanyol megnyitásban szenvedett vereséget, a kiegyenlítés után a negyedik partiban már a szicíliai védelemmel jelezte, hogy sötéttel is vállalja a bonyodalmakat. Carlsen nem bocsátkozott igazi elméleti párbajba, a mellékvariban előnyt nem tudott kicsiholni. Anand a vezércserével gond nélkül remizhetett volna, bízott d szabadgyalogjában, ami végül a pontosztozkodást biztosította.

  

Világbajnoki döntő:

Magnus Carlsen (norvég, 2863) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) 2 - 2

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 48)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand  1 – 0 (Spanyol megnyitás, 35)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 1 – 0 (Vezércsel, 34)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Szicíliai védelem, 47)

 

Carlsen,M (2863) - Anand,V (2792)
Szicíliai védelem [B40]

1.e4 c5

A csennaji párharc során egyszer sem láttunk szicíliai védelmű partit. Vishy Anandnak a harmadik játszma megnyerése érthetően önbizalmat adott. A páros meccsek, de különösen a világbajnoki döntők a küzdő feleket már a felkészülés során döntési pozícióba kényszerítik: széles megnyitási repertoárral készülök-e, partinként változtatom a nyitásokat, vagy a szekundánsi csapattal játszmáról-játszmára próbálok javítást találni. A felkészülést a számítógépes háttér, az egyre gyorsabb processzorok nagyban befolyásolják, ez a téma főszerepet kapott a 2010-es szófiai Anand-Topalov döntő idején. Szerencsére a legjobbak csatái ma is a sakktábla mellett dőlnek el, de nem tagadható a házielemzések jelentősége, amikor már a nyitásban a nagy rivális "megfogható". Magnus Carlsen nem a megnyitási felkészüléséről híres, a középjátékokat rendkívül intuitívan kezeli, szinte a semmiből tud előnyt varázsolni a sakktáblára. A sokszor csak minimális előnyt jelentő végjátékokat nagy türelemmel játssza. Érthető, hogy tegnapi veresége után nem akart megnyitáselméleti párbajba bocsátkozni!

2.Hf3 e6

A kihívó oly sikeres pályafutása során mindkét színnel felvállalta a Najdorf-változat bonyodalmait, ezúttal a Paulsen-változatot készítette elő.

3.g3 Hc6 4.Fg2 d5 5.exd5 exd5 6.0-0 Hf6 7.d4 Fe7 8.Fe3 cxd4 9.Hxd4 Fg4

Az exvilágbajnok gondolkodás nélkül húzta, a lélektani hadviselés része jelezni az ellenfélnek, hogy felkészültem a változatra!

10.Vd3 Vd7 11.Hd2 0-0 12.H2f3 Bfe8 13.Bfe1 Fd6 14.c3 h6

15.Vf1

A címvédőt láthatóan zavarta sötét világoson mozgó futójának aktivitása.

15...Fh5 16.h3 Fg6 17.Bad1 Bad8 18.Hxc6 bxc6 19.c4 Fe4 20.Fd4 Hh7 21.cxd5 Fxd5 22.Bxe8+ Bxe8 23.Vd3 Hf8

 

24.Hh4

A norvég világbajnok próbálkozott, de a rutinos kihívó megtalálta az ellenjátékot.

24...Fe5 25.Fxd5 Vxd5 26.Fxe5 Vxe5 27.b3 He6 28.Hf3 Vf6 29.Kg2 Bd8 30.Ve2 Bd5 31.Bxd5 cxd5

 

32.He5 Vf5 33.Hd3 Hd4 34.g4

34...Vd7

A magabiztosság jele? A 34...Hxe2 35.gxf5 Hc3 36.a4 Kf8 37.Kf3 Ke7 38.He5 He4 39.Ke3 Hc5 40.b4 Hxa4 41.Hc6+ Kd6 42.Hxa7 Hc3 43.Kd4 He4 végjáték döntetlenhez vezetett volna.

35.Ve5 He6 36.Kg3 Vb5 37.Hf4 Hxf4 38.Kxf4

 

 

38...Vb4+

Számításba jött a 38...g5+ 39.Ke3 Vf1 40.Vxd5 Ve1+ 41.Kd3 Vxf2 folytatás.

39.Kf3 d4 40.Ve8+ Kh7 41.Vxf7

 

 

41...Vd2 42.Vf5+ Kh8 43.h4 Vxa2 44.Ve6

44...Vd2 45.Ve8+ Kh7 46.Ve4+ Kh8 47.Ve8+ Kh7 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

 

Fotók: www.chessbase.com

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Szocsiban zajló világbajnoki döntő harmadik játszmájában a kihívó indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand legyőzte a címvédő norvég Magnus Carlsent, kiegyenlített! A partiban érvényesült Anand remek felkészülése, kottából játszhatott, Carlsent meglepte a nyitással. A világbajnok súlyos időzavarban végzetes kötésbe került, a 34. lépést követően feladásra kényszerült. Anand közel négy év óta tudta legyőzni 21  évvel fiatalabb riválisát, a 2010-es londoni szuperversenyen kényszerítette utoljára megadásra. A 12 játszmásra tervezett párharc negyedik partiját szerdán játsszák, Carlsené a kezdés joga.

Sokan féltették a 44 esztendős Viswanathan Anandot, hogy a világbajnoki döntő második játszmájának elvesztése, az időzavarban elkövetett súlyos elnézése után megismétlődik a csennaji párharc forgatókönyve, a 23 éves Magnus Carlsen magabiztosan menetel majd. A „madrasi tigris” azonban bebizonyította, hogy minden tekintetben jól felkészült a visszavágó mérkőzésre, nem rendítette meg a vereség. Nagy lelki teherként nehezedhetett az exvilágbajnokra, hogy közel négy éve nem tudta legyőzni Carlsent, utoljára a 2010-es londoni szuperversenyen nyert ellene. A remek győzelme után nyílt lett a világbajnoki trónusért folyó harc.

 

A világossal játszó Viswanathan Anand remekül felkészült a partira, szekundánsaival gondosan elemezte a tavalyi Grand Slam-döntőn játszott Aronjan-Adams partit, javították világos játékát. A változattal meglepte Magnus Carlsent, aki egyre többet tűnődött, egyre feszültebbé vált, az állás nehézségeivel nem tudott megbirkózni. A c7 gyalog megkeserítette életét, a világos haderő uralta a táblát. Időzavarban Magnus leütötte a gyalogot, azonban futója végzetes kötésbe került, a 34. lépést követően feladásra kényszerült.  

 

Világbajnoki döntő:

Magnus Carlsen (norvég, 2863) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) 1,5 – 1,5

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 48)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand  1 – 0 (Spanyol megnyitás, 35)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 1 – 0 (Vezércsel, 34)

 

Anand,V (2792) - Carlsen,M (2863)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 Hbd7 7.c5 c6

A Moszkvában ma befejeződött Petroszjan emlékversenyen a 7...Hh5-ös változat volt sötét kedvenc fegyvere.

8.Fd3 b6 9.b4 a5 10.a3 Fa6 11.Fxa6 Bxa6 12.b5 cxb5 13.c6 Vc8 14.c7 b4 15.Hb5 a4

Villámgyorsan húzták le a nyitást. Vishy Anand némi hezitálás után folytatta az előkészített változat megjátszását.

16.Bc1 He4

17.Hg5 Hdf6

Magnusnak valami nem tetszett az állásban, alighanem emlékeiben kutakodott. Vishy kottából játszott, szekundánsaival gondosan elemezte a tavalyi Grand Slam-döntőn játszott Aronjan-Adams partit. Többet a felkészülésről nem árult el a játszmát követő sajtótájékoztatón, míg Carlsen érthetően elégedetlen volt a nyitás megválasztásával. 17...Fxg5 18.Fxg5 Ba5 (18...Hxg5 19.Hd6) 19.Fe7 Be8 (19...Bxb5 20.Fxf8 Kxf8 21.Vxa4 Ba5 22.Vxb4+ Ke8 23.0-0 érdekes lehetőség lenne.) 20.Fxb4 Bxb5 21.Vxa4 pozíció világosra előnyös. 17...Hxg5-re 18.Fd6! Ba5 19.Fxe7 Bxb5 20.axb4 a világos előnyéhez vezető változat.

18.Hxe4 Hxe4

Nem tudhatjuk, hogy Anand mit tervezett 18...dxe4-re. 19.Hd6 Fxd6 20.Fxd6 b3 21.Fxf8 Kxf8 állásban sötétnek bőséges a kompenzációja a minőségért.

19.f3 Ba5

 

 

20.fxe4

Aronjan gyengébben folytatta. 20.Ve2 Vd7 21.fxe4 Bc8 22.exd5 exd5 23.axb4 Bxb5 24.0-0 Bxb4 25.Va6 h6 26.Bc6 Fg5 27.Fxg5 hxg5 után Adams állt jobban, a csata végül döntetlennel ért véget.

20...Bxb5 21.Vxa4 Ba5 22.Vc6 bxa3 23.exd5 Bxd5 24.Vxb6

Az említett parti elemzésekor eddig jutottam el, világos előnyéhez kétség sem férhet. Magnus egyre feszültebb lett, gondolkodási ideje vészesen fogyott. Vishy nagyon koncentráltan, nyugodtan szemlélte az állást.

24...Vd7 25.0-0

Számításba jött a 25.Va6 Vc8 26.Vc4 g5 27.Fe5 f6 28.Fg3 terv.

25...Bc8

26.Bc6 g5 27.Fg3 Fb4 28.Ba1! Fa5

Magnus időzavarban lépéséhez nagy reményeket fűzött, de Vishy pontosan számolt!

 

 

29.Va6! Fxc7 30.Vc4

A végzetes kötés megnyerte a partit.

30...e5 31.Fxe5 Bxe5 32.dxe5 Ve7

 

33.e6 Kf8 34.Bc1 és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog