Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Norvégiában óriási érdeklődés kísérte Magnus Carlsen londoni szereplését, elsősége, a világbajnoki kihívói jog megszerzése még népszerűbbé tette a sakkozást. Carlsen a tornáról, a kritikus pillanatokról, a szabályzatról is nyilatkozott a viadal honlapján. A 22 éves norvég nagymester nem félt attól, hogy az ex-szovjet nagymesterek összefognak ellene. A címvédő indiai világbajnok Viswanathan Anandot is lenyűgözte a viadal, Carlsenhez hasonlóan nagy elismeréssel szólt Vlagyimir Kramnyikról. Nem tartja magát esélytelennek a világranglistát fölényesen vezető Magnus Carlsennel szemben, akivel májusban tíz résztvevős szuperversenyen is együtt játszik.

Nagy megkönnyebbülést jelentett Magnus Carlsen számára, amikor befejeződött a verseny, amely hosszú és nehéz volt, senki nem tudott ugyanazon a színvonalon játszani a torna elejétől a végéig. Nagy örömöt jelent a győzelem, mindig szerette bizonyítani, hogy a világranglistán nem véletlenül az  első. A világbajnoki cím elnyerése valami más, nagy érdeklődéssel várja a döntőt.

Londoni teljesítményéről azt mondta, hogy nem mindig sikerült a maximumot kihoznia a partikból, de a fő célt, az első helyet elérte, a többi már másodlagos. „Amikor alaposabban elemzed a játékodat, megérted, hogy itt-ott jobban is játszhattál volna, más döntést is hozhattál volna. Nem minden sikerült a legjobban, de leginkább azzal vagyok elégedetlen, hogy idegen játszmák eredményétől függött a sorsom” – mondta a norvég nagymester. Az első 11 játszmájának színvonalával elégedett. Voltak hibák is, de legtöbbnyire kontrollálta azokat.

Három utolsó partija, Ivancsuk, Radzsabov és Szvidler ellen kritikusak voltak, míg korábbi játszmáiban durva hibákat nem követett el, ezekben az összecsapásokban az egyik hiba követte a másikat. Ennek oka a fáradtság is volt. Erős ellenfelek, óriási feszültség. A második félidőben magára talált Kramnyik, amikor Carlsennél már a fáradtság jelei mutatkoztak.

Ivancsuk elleni veresége után alig aludt, csak arra tudott gondolni, hogy mekkorát hibázott. Nehezen nyugodott meg, de sikerült elhinnie, hogy még nem veszett el minden, két parti maradt…

Carlsen nem félt attól, hogy az ex-szovjet nagymesterek összefognak ellene. Profi sakkozóként tisztelik egymást, Londonban a csata tisztességes volt. Lenyűgözte őt Kramnyik fantasztikus második félideje. Már az első körben is megmutatta ragyogó felkészültségét, de kimaradtak az esélyek. Utána Vlagyimir a nyitásból is előnnyel jött ki, s jöttek  a nyerései.

Magnus Carlsen utolsó partijában nyerésre játszott, nem akarta, hogy a másik játszmától függjön a sorsa, egy pillanatig sem hitte, hogy világossal második partiját is elbukhatja. Azt senki sem gondolta, hogy mindketten vereséget szenvednek, s így lesz holtverseny a végén. A 12. fordulóig nem úgy nézett ki, hogy ez pályafutása legnehezebb kihívása lesz, számára tipikusan alakult a verseny, semmi túlzottan eredetit nem mutatott, + 4-gyel állt, de utána többet hibázott, mint korábbi versenyei közül bármelyiken. Három forduló alatt még nem vesztett két partit, ráadásul mindkettőt világossal.

 

A holtversenyt eldöntő szabályzatról Magnus így nyilatkozott „Nem lett volna rossz, ha rapid rájátszásra kerül sor, ahogy ez a világbajnokságon is történt. A résztvevők tudták a szabályzatot előre, ennek szellemében játszottak. Legközelebb talán másképp lesz.”  Magnus Carlsen a világbajnoknak adott privilégiumot nem először bírálta, helyeselte, hogy körverseny döntött a kihívó személyéről, mert ez több esélyt ad a legerősebb játékosnak, hogy nyerjen. Ha már a világbajnok két évig ül a trónon, komoly szisztéma kell, amelyik eldönti, hogy ki a kihívó.

Norvégiában óriási érdeklődés kísérte szereplését, az újságokban nagy teret szenteltek eredményének, röviddel tornagyőzelme után már érkeztek a gratuláló táviratok. Londonból öt újságíró és két televíziós stáb is tudósított. A sakk még fokozódó népszerűségét szolgálta sikere. Másfél év múlva Norvégiában rendezik a sakkolimpiát. Idén a Világkupának ad otthont Tromsö. Májusban az első szuperversenyre kerül sor, ahol a tíz résztvevő között a ranglista első nyolc helyezettje is játszik. Első alkalommal mérkőzik meg Ananddal új szerepkörében. Anandot nagy sakkozónak tartja, de érez magában elegendő energiát, hogy teljes odaadással készüljön fel a párharcra, bízik abban, hogy van esélye a győzelemre. Jó segítői csapatot szeretne kialakítani, vannak ajánlatai, elképzelései.

Vishy Anand nagy érdeklődéssel követte a tornát

A 2007 óta világbajnok, Vlagyimir Kramnyik, Veszelin Topalov és Borisz Gelfand elleni párharcokban címét megvédő Viswanathan Anand fokozott érdeklődéssel kísérte a viadalt, és benyomásairól a The Indian Express-nek nyilatkozott.

„A sakktörténelem legjobb világbajnok-jelölti versenye volt. Még nem fordult elő, hogy az utolsó játéknapig, a játéknap utolsó órájáig bármi történhetett, ez tette egyszerűen hihetetlenné a tornát. Nem kellett sokáig fennmaradnom, hiszen a partik legtöbbje éjfélig befejeződött, s utána mentem aludni. Már nem láttam Vlad kapitulációját, de biztos voltam, hogy ez bekövetkezik. Pozíciója reménytelen volt, és ismerem Ivancsukot, hogy ezt nem ronthatta el. Az első három-négy napban már azt gondoltam, hogy Aronjannal játszom majd – ez nem azt jelentette, hogy már terveztem, de gondolataim már ebben az irányba kóboroltak. Ezután Magnus a versenyen határozottan megragadta az esélyt, és ez tartósnak tűnt a 12. fordulóig, amikor Kramnyik nyert, Carlsen vesztett. Amikor aludni mentem, úgy éreztem, hogy Magnus megmenekülhet, másnap felébredve olvastam a hírt, hogy duplán hibáztam. Magnus kikapott, Kramnyik átvette a vezetést” - nyilatkozta a világbajnok.

Anand nagy szimpátiát érzett Kramnyik iránt, megérdemelte volna a győzelmet,  játéka elnyerte tetszését. A versenyre sokat változott a sakkja és stílusa. Magnus a tőle megszokott teljesítményt nyújtotta, de Vlad hihetetlen mércével sakkozott, naponta új ötlettel jelentkezett,  játszott. Szimpátiát érzett irányába, mint generációs testvére iránt. A holtversenyt eldöntő szabály miatt a sorsdöntő partit a komfort zónáján kívül játszotta, túlzott rizikót vállalt.

 

Kramnyik egy tragikus tie-break szabály miatt vesztett, amely jobban emlékeztet a szerencsejátékra. Torna előtt mindenki tudta ezt a szabályt, de ez messze nem ideális, kicsit ostobának érzi, hogy a győzelmek száma döntött. Anand nem tagadta, hogy az utolsó két évben ő is szeretett volna változtatni stílusán, de korántsem volt annyira eredményes, mint Kramnyik. Keményen küzdött és ebben az évben már jelentkeztek ennek pozitív eredményei és úgy érzi, hogy visszatalált a helyes útra és talán még nincs egálban, de mindent megtesz azért, hogy az óriási tehetség Magnussal és Levonnal szemben lépést tartson.

   

„Talán sokan úgy gondolják, hogy Magnus egyértelmű favorit. Ez hidegen hagy. Tényleg kevéssé izgat. Pontosan tisztában vagyok a rám váró feladat nagyságával, Magnus helyezése és Élő-pontja önmagáért beszél. De nem érzek semmi kötelezettséget a jóslások követésére. Ezért játsszuk a meccset. Esély, hogy megírjuk a saját forgatókönyvünket” – értékelte az esélyeket..

A korábbi mérkőzéseihez képest változás, hogy Carlsen nem tartozik Anand generációjához. Ez életkori és szemléletmód különbség, valamennyi generáció egyik legtehetségesebb sakkozója, aki ellen a világbajnok szerint nevetségesen nehéz lesz játszania.

 

Idézzük fel az utolsó forduló drámai pillanatait.


„Nyerésre kellett játszanom, felégetve magam mögött a hidat, mert arra egy pillanatig sem gondoltam, hogy Magnus veszít. Érdekes, bonyolult állás volt, úgy tűnt, hogy elértem, amit akartam. De később vesztettem a koncentrációmból, nem tudtam, hogy mitévő legyek. Lehetséges, hogy túlértékeltem esélyeimet” - értékelte az orosz exvilágbajnok utolsó partiját, aki időzavarban sokat hibázott, nagy lehetőséget szalasztott el.

 

Ivancsuk,V (2757) - Kramnyik,V (2810)

 

35...Bc8?

Vlagyimir Kramnyik nem bírta a feszültséget, nem tudta higgadtan számolni a 35...Bxa6 36.Bxa6 Hf4+!! 37.Fxf4 exf4 38.Fxf7+ Kh8

 

39.Vd3 (39.Fxe8?? Vd2+ 40.Kh1 Ve1+ 41.Kg2 Fd4 védhetetlen matt.) 39...Vxh4 40.Fxe8 Vg3+ 41.Kf1 Vh3+ 42.Ke2 Vg2+ 43.Ke1 Vg1+ 44.Kd2 Vf2+ 45.Kc1 (45.Ve2?! Fc3+ 46.Kxc3 Vxe2 47.Ba8 Vxf3+ 48.Kb2 Kg7) 45...Vg1+ 46.Kd2 a kihívói jogot jelentő változatot!

36.Bh1 Bc7 37.Fxe6 Bxe6

 

38.b5! Bb7 39.b6 c5 40.Bb1 Ff8?!

 

 

41.Vd5! Vb8 42.Bba1 Bd6 43.Ba8!? Bxd5 44.Bxb8 Bxb8 45.exd5 Fd6 46.Ba6 Bb7 47.Kf1 és sötét feladta

 

Carlsen,M (2872) - Szvidler,P (2747)

 

27.Ff6+ Kg8 28.Hh6+ Kf8 29.Ve3

Nagy bonyodalmakhoz vezetett a 29.Hxf7 Hxf6 30.Vh6+ Kg8 (30...Ke7? 31.Hg5) 31.Hd6+ Fd5 32.Hxe8 Vxe8 33.Fxd5+ Hxd5 34.Vh4 folytatás.

29...Fb7 30.Fh4?!

Jó esélyt adott a 30.Fh8! Be7 31.f3 változat.

30...Vh3

 

31.f3?

A világranglista-vezetőnek már nem volt ideje, hogy megtalálja a [31.Fd5! Fxd5 32.Vxc5+ Kg7 33.Vxd5 Kxh6 34.Vxf7 Fa5 35.Vxe8 Fxe1 36.Vxe5 Fxf2+ 37.Kxf2 Vxh2+ 38.Ke3 Vg1+ 39.Kd2 remihez vezető folytatást.

31...Hf4! 32.gxf4 Vxh4 33.Hxf7 Fxf3! 34.Vf2 Vg4+?!

Erősebb volt a 34...Vxf4 35.Be3 Fg4 36.Hg5 Vxf2+ 37.Kxf2 Fd8 38.He4 Fh4+ 39.Kg1 Bb8 folytatás.

35.Vg3?

Magnus még halvány reményeket táplálhatott volna a 35.Kf1 Vh3+ 36.Kg1 exf4 37.Bxe8+ Kxe8 38.Hg5 Vg4+ 39.Kf1 Vxg5 40.Vxf3 változatban.

35...exf4 36.Bxe8+ Kxe8 37.Vxg4 Fxg4 38.Hg5 h6 39.Hf7 h5 40.Hh6 Fd1 41.Kf2

 

 

41...f3! 42.h3 Ff4 43.Hf7 g5 44.Ke1 g4 45.hxg4 hxg4 46.Kxd1 g3 47.Ke1 g2 48.Kf2 Fh2 és világos feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Londonban, a világbajnok-jelölti verseny 13. fordulójában Magnus Carlsen sötéttel nagy csatában legyőzte az azeri Tejmur Radzsabovot és visszahódította az éllovasi pozíciót. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikhoz hasonlóan 8,5 pontja van, de több nyert játszmája. Kramnyik világossal remizett az izraeli Borisz Gelfanddal. Az orosz Peter Szvidler az ukrán Vaszilij Ivancsukra mért vereséget. Az orosz Alekszandr Griscsuk és az örmény Levon Aronjan megosztozott a ponton. A hétfői sorsdöntő utolsó fordulóban Carlsen világossal Szvidlerrel játszik, Kramnyik sötéttel Ivancsukkal mérkőzik meg. Az 510 ezer eurós összdíjazású viadal győztese lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója!

 

A londoni világbajnok-jelölti verseny tizenkettedik fordulóját az óriási tét okozta feszültségben elkövetett hibák, a kihagyott lehetőségek miatt nyugodtan nevezhetjük egyfajta thrillernek. Az örmény Levon Aronjan hihetetlen bakija mellett az éllovas norvég Magnus Carlsen váratlan veresége is sokkolta a sakkrajongók millióit. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik rutinos sakkozóként az első félidőben nyújtott szerényebb teljesítménye – hét döntetlen - nem vesztette el reményét, ellenfelei hathatós segítségével megtalálta „góllövő cipőjét”, és a 13. játéknapon már a tabellát vezetőként ülhetett sakkasztalhoz az izraeli Borisz Gelfanddal szemben.

 

Az exvilágbajnok az első körben alaposan megizzadt a remiért, Gelfand nyerőesélyes folytatást szalasztott el. A második összecsapás Kramnyik kezdeményezésének jegyében zajlott, a Grünfeld védelemben érdekes ötletet játszott meg.  Gelfand elhibázott cserét követően hátrányba került, majd a világos bástya hetedik sorra történt behatolása után nehéz pillanatokat élt át. Kölcsönös időzavarban Kramnyik nem találta meg a legtöbb esélyt nyújtó folytatást, a sötét bástyák a második sorra betörve biztosították az örökös sakkot.

 

A döntetlen Magnus Carlsen számára lehetőséget kínált, hogy győzelemmel befogja és több nyerése miatt a tabellán meg is előzze Vlagyimir Kramnyikot. A norvég világranglista-vezető nagy elszántsággal játszotta a partit az azeri Tejmur Radzsabovval szemben. Az első félidőben világossal vesztőgyanús állásba keveredett, Radzsabov komoly esélyt hagyott ki. A visszavágón Magnus irányított, a középjátékban  jobb tervet is választhatott volna, majd minimális előnnyel játszhatta a végjátékot. Radzsabov elsiette a bástyacserét, és valamennyi időkontrollnál időzavarba került, ez a 60. lépés után már végzetesnek bizonyult. Csak másodpercei voltak, amikor sorban húzta a rossz lépéseket, Magnus erőfeszítéseit siker koronázta. A 22 éves norvég nagymester óriási lelkierőről tett tanúbizonyságot, feledni tudta Ivancsuk elleni vereségét.

A világbajnok-jelölti versenyen a holtversenyt nem rájátszás dönti el, hanem a győzelmek száma, Carlsen öt partit nyert, míg Kramnyik csak négyet. A sorsdöntő utolsó fordulóban Carlsen világossal az orosz Peter Szvidlerrel csatázik, Kramnyik az ukrán Vaszilij Ivancsukkal szemben a sötét bábukat vezeti. Carlsennek világbajnoki kihívói jogot ad, ha ugyanazt az eredményt éri el, mint Kramnyik…

Peter Szvidler harmadik győzelmét szerezte meg, az ukrán Vaszilij Ivancsuk vesztett állásban túllépte a gondolkodási időt, immár ötödször a tornán. A francia védelmű partiban Szvidler gyalogáldozattal jutott kezdeményezéshez, Ivancsuk elmulasztotta a jobb védekezést, ötödik vereségét szenvedte el. Carlsen hívei azért reménykedhetnek, hogy Kramnyik ellen teljes erőbedobással játszik majd, ahogy az exvilágbajnok drukkerei Szvidlerben bíznak!

Az orosz Alekszandr Griscsuk és az örmény Levon Aronjan játszmájában pontosztozkodás született, Aronjannak kellett megküzdenie a fél pontért.

 

A 13. forduló eredményei:

Tejmur Radzsabov (azeri, 2793) – Magnus Carlsen (norvég, 2872) 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 89)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2764) – Levon Aronjan (örmény, 2809) döntetlen (Szláv védelem, 38)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2810) – Borisz Gelfand (izraeli, 2740) döntetlen (Grünfeld védelem, 59)

Peter Szvidler (orosz, 2747) – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2757) 1 – 0 (Francia védelem, 37)

 

A világbajnok-jelölti verseny állása:

1.Magnus Carlsen 8,5 pont

2. Vlagyimir Kramnyik 8,5

3. Peter Szvidler 7

4. Levon Aronjan 7

5. Borisz Gelfand 6

6. Alekszandr Griscsuk 6

7.Vaszilij Ivancsuk 5

8. Tejmur Radzsabov 4

 

Helyezés

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

Gy.

1

Magnus Carlsen

2872

NOR

* *

½ ½

1

½ ½

1 1

1 ½

½ 0

½ 1

5

2

Vlagyimir Kramnyik

2810

RUS

½ ½

* *

½ 1

½ 1

½ ½

½ 1

½

½ 1

4

3

Peter Szvidler

2747

RUS

0

½ 0

* *

½ 1

½ ½

½ ½

½ 1

1 ½

7

3

4

Levon Aronjan

2809

ARM

½ ½

½ 0

½ 0

* *

1 0

½ ½

1 1

1

7

4

5

Borisz Gelfand

2740

ISR

0 0

½ ½

½ ½

0 1

* *

½

½ ½

½ 1

6

2

6

Alekszandr Griscsuk

2764

RUS

0 ½

½ 0

½ ½

½ ½

½

* *

½ 1

½ ½

6

1

7

Vaszilij Ivancsuk

2757

UKR

½ 1

½

½ 0

0 0

½ ½

½ 0

* *

0 1

5

2

8

Tejmur Radzsabov

2793

AZE

½ 0

½ 0

0 ½

0

½ 0

½ ½

1 0

* *

4

1

 

Az utolsó forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Peter Szvidler

Vaszilij Ivancsuk – Vlagyimir Kramnyik

Borisz Gelfand – Alekszandr Griscsuk

Levon Aronjan – Tejmur Radzsabov

Radzsabov,T (2793) - Carlsen,M (2872)
Nimzoindiai védelem [E32]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.Vc2 d6

Magnus Carlsen a kevésbé járt utat választotta 4...0-0 5.a3 Fxc3+ 6.Vxc3 b6 helyett.

5.Hf3 Hbd7 6.g3 0-0 7.Fg2 e5 8.0-0 c6 9.Bd1 Be8 10.dxe5 dxe5 11.a3 Fxc3 12.Vxc3 Ve7 13.b4

Tejmur Radzsabov kis előnnyel zárta a nyitást.

13...Hb6 14.Fe3 Hg4 15.Hd2

 

15...f5 16.h3 Hxe3 17.Vxe3 e4

Számításba jött a 17...Vf7 18.Bac1 Fe6 19.c5 Ha4 változat.

18.Bac1 Fe6 19.Vc3 Bad8 20.Ff1

 

20...c5

Több esélyt adott a 20...Ff7 21.e3 Fh5 22.Be1 Hd7 23.Hb3 He5 folytatás.

21.bxc5 Ha4 22.Vb4 Hxc5 23.Hb3 Bxd1 24.Bxd1 Ha6 25.Vxe7 Bxe7 26.e3 Kf7

A kedvezőbb gyalogszerkezet miatt a világranglista-vezető minimális előnnyel játszhatott.

27.Fe2 b6 28.Bd8 Hc5 29.Hd4 Kf6 30.Kf1 Bd7 31.Bf8+ Ff7 32.Ke1 g6 33.h4 h6 34.Bc8 Fe6 35.Bf8+ Bf7 36.Bh8 Bc7 37.Hb5 Bd7 38.Hd4 h5 39.Bf8+ Ff7 40.Bc8 Ke5 41.Ba8 a6 42.Bc8 Bd6 43.Hc6+ Kf6 44.Hd4 Fe6 45.Bf8+ Ke7 46.Ba8 Bd7 47.Bb8 Bb7

 

 

48.Bxb7+ Hxb7 49.Kd2 Kd6 50.Kc3 Ff7 51.Hb3 Ke5 52.Ff1 a5 53.Fe2 Fe6 54.Ff1 Fd7 55.Fe2 Fa4 56.Hd4 Hc5 57.Kb2 Fe8 58.Kc3 Ff7 59.Hc6+ Kd6 60.Hd4 Hd7 61.Hb5+ Kc5 62.Hd4 He5 63.Hb3+ Kc6

 

 

64.a4?

Meglepő döntés, Tejmur harmadszor is időzavarba került.

64...Kd7 65.Hd4 Kd6 66.Hb5+ Kc5 67.Hd4 Fe8 68.Hb3+ Kd6 69.c5+ Kc7 70.Kd4 Hc6+ 71.Kc3 He7 72.cxb6+ Kxb6 73.Hd2 Fxa4 74.Hc4+ Ka6 75.Ha3+ Kb7 76.Hc4 Ka6 77.Ha3+ Ka7 78.Kd4 Hc6+ 79.Kc5

A kapkodásban Tejmur nem vállalta a 79.Kd5 Hb4+ 80.Ke6 (80.Kd4 Fe8) 80...Hd3 81.Kf6 Hxf2 82.Kxg6 Hh1 83.Fc4 Hxg3 84.Kg5 Fd1 85.Kf4 Hh1 változatot.

79...He5

 

 

80.Hc4? Hd3+ 81.Kd4

Tejmurnak csak másodpercei voltak. 81.Fxd3 exd3 82.Kd4 Fb5 83.Hd2 Kb6 84.e4 fxe4 85.Hxe4 Kc6 folytatás sem ígért mentséget.

81...Hc1 82.Ff1 Fb5

 

83.Hxa5?

Meggyorsította a vesztést. 83.Kc3 Ka6 84.Kd2 még húzta volna a partit.

83...Fxf1 84.Hc6+ Kb6 85.He7 Hd3 86.Hxg6 Kc7 87.He7 Fh3 88.Hd5+ Kd6 89.Hf6 Fg4 és világos feladta

 

Kramnyik,V (2810) - Gelfand,B (2740)
Grünfeld védelem [D71]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.g3 c6 4.Fg2 d5 5.e3

Az exvilágbajnok a nyitásban új tervvel lepte meg Borisz Gelfandot.

5...dxc4 6.He2 Fg7 7.0-0 0-0 8.Ha3 Hbd7 9.Hxc4 Hb6 10.Ha5 Vc7 11.b4 e5 12.dxe5 Vxe5 13.Hd4 He4 14.Vc2 Be8 15.Fa3 Ve7 16.Bad1 h5 17.Bd3 Hd5 18.Bfd1

Fontos tempót ajándékozott sötétnek. 18.Bc1 Vd7 19.Bcd1 volt a helyes folytatás.

18...Fg4

 

19.Bc1

Világos nem kombinálhatott: 19.Hdxc6 bxc6 20.Hxc6-ra 20...Ve6 21.Bxd5 Hc3 22.Hd4 Fxd4 23.B1xd4 He2+ 24.Kh1 Bac8 25.Vb2 Hxd4 26.Bxd4 Ff5 jött volna.

19...Fxd4 20.Bxd4 Hg5 21.Vd3 Hf3+?

Elhibázott terv. 21...Ff3 22.e4 Fxg2 23.Kxg2 Hf6 24.f3 h4 egyenlő esélyt adott volna.

22.Fxf3 Fxf3

 

23.b5 Ve6 24.Hxb7 cxb5 25.Hd6 Vh3 26.Vf1 Vxf1+ 27.Kxf1 Be6 28.Hxb5 Bb8?! 29.Hd6 Hf6 30.Bf4

Vlagyimir Kramnyik kihagyta az erősebb 30.Bdc4 He4 31.Bc8+ Bxc8 32.Bxc8+ Kg7 33.Fb2+ f6 34.Bc7+ Kg8 35.Hxe4 Fxe4 36.Bxa7 folytatást.

30...Fd5 31.Bc2?! He4?!

Kölcsönösen kisebb időzavarban játszották az állást.

32.Hxf7 Ba6 33.Fc1 Be8?

Úgy tűnt, hogy az izraeli nagymester nagy bajba került.

 

 

34.Bc7 Bxa2 35.Hh6+ Kh8 36.Hf7+ Kg8 37.f3?!

Kiengedte az előnyt. 37.Hh6+ Kh8 38.g4 hxg4 39.Hxg4 Fg8 40.Hh6 g5 41.Hf7+ Fxf7 42.Bfxf7 Bd8 43.Bf5 után nehézlett volna Gelfand élete.

37...Fxf7 38.Bfxf7

 

38...Bd8 39.Bg7+ Kf8 40.Bgf7+ Kg8 41.Ke1 Hc5 42.Bg7+ Kf8 43.Bgf7+ Kg8 44.Bg7+ Kf8 45.Bh7

 

45...Hd3+ 46.Kf1 Kg8 47.Bcg7+ Kf8 48.Bf7+ Kg8 49.Bfg7+ Kf8 50.Bb7 Kg8 51.Bhg7+ Kf8 52.Bgc7 Hxc1 53.Bxc1 Bxh2 54.Kg1 Be2 55.e4

 

55...a5 56.Ba7 a4 57.Bb1 a3 58.Bxa3 Bdd2 59.Ba7 Bg2+ és döntetlen

 

Szvidler,P (2747) - Ivancsuk,V (2757)
Francia védelem [C02]

1.e4 e6 2.d4 d5 3.e5 c5 4.c3 Hc6 5.Hf3 Fd7 6.Fe2 Hge7 7.0-0 Hg6 8.g3 cxd4

A 2011-es Világkupán az elődöntő rájátszásában Vaszilij Ivancsuk a 8...Fe7 9.h4 0-0 10.h5 Hh8 11.dxc5 Fxc5 12.b4 Fe7 változatot játszotta meg Alekszandr Griscsuk ellen, hátrányba került.

9.cxd4 f6 10.exf6 Vxf6 11.Fg5 Vf7 12.Fe3 h6 13.Hc3 Fd6 14.Hb5 Fb8

 

 

15.He5

A gyalogáldozattal Peter Szvidler tartós kezdeményezéshez jutott.

15...Hgxe5 16.dxe5 Hxe5 17.Fc5 Hc4 18.b3 b6 19.Fb4 a5 20.Fc3 Fxb5

Az ukrán nagymester a legjobb esélyt választotta, 20...He5 21.f4 Hg6 22.f5 exf5 23.Ff3 He7 24.Fh5 g6 (24...Hg6 25.Fxg7 Vxg7 26.Vxd5) 25.Fxh8 gxh5 26.Vd3 reménytelen álláshoz vezetett volna.

21.Fh5 g6 22.Fxh8!?

Szvidler ellenesélyt adott. 22.Fxg6 Vxg6 23.bxc4 Fxc4 24.Fxh8 Fxf1 25.Vxf1 Kf7 26.Vb5 Fd6 27.Fd4 jobb volt.

22...gxh5 23.Be1

 

23...Vf5?

Tegnapi partiját Magnus Carlsen ellen remekül játszó Ivancsukra nem lehetett ráismerni. 23...Hd6 24.Vxd5 Kd7 25.Vxa8 Fc6 26.Vxb8 Vf3 volt az egyenlő esélyt adó folytatás.

24.bxc4 Fxc4 25.Vd4 Fc7 26.Fe5 0-0-0? 27.Bac1 Bd7 28.a4 Vg4 29.Ve3 h4

 

30.Vxh6 hxg3 31.hxg3 Fd8 32.Ff4 Be7 33.Fg5 Kd7 34.Fxe7 Fxe7 35.Kg2 Fc5 36.f3 Vf5 37.Vg7+ Ivancsuk a torna során ötödször lépte túl a gondolkodási időt, világos nyert!

 

Griscsuk,A (2764) - Aronjan,L (2809)
Szláv védelem [D11]

1.Hf3 d5 2.c4 c6 3.d4 Hf6 4.g3 dxc4 5.Fg2 Hbd7 6.Vc2 Hb6 7.Hbd2 g6 8.0-0 Fg7 9.Hxc4 Ff5 10.Vc3 Hxc4 11.Vxc4 0-0 12.Bd1 a5 13.Vb3 Vd6 14.He5 Hd7 15.Hc4 Vb4

 

16.He3 Vxb3 17.axb3 Fe6 18.d5 cxd5 19.Hxd5 Hc5 20.Ba3 Fxd5 21.Bxd5 Bac8 22.Fg5 e6 23.Bd6 Fxb2 24.Bxa5

 

24...Fc1 25.Ff6 Hxb3 26.Bb5 Hd2 27.Bd3

Megkönnyítette Levon Aronjan védekezését. 27.Fxb7 Bc4 28.Bd7 Bc2 29.Fd4 Fa3 30.Kg2 még gondokat okozhatott volna a viadal hajrájában oly bizonytalan örmény sakkozónak.

27...b6 28.e3 Hc4 29.Ff1 Fa3 30.Bd1 Bfe8 31.Bd7 Ff8 32.Fxc4 Bxc4 33.Bxb6 Fg7 34.Fe7 Bcc8 35.Kg2 Bb8 36.Bc6 Bbc8 37.Bb6 Bb8 38.Bc6 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Londonban zajló világbajnok-jelölti verseny tizenkettedik fordulójában az éllovas norvég Magnus Carlsen világossal vereséget szenvedett az ukrán Vaszilij Ivancsuktól. A világranglista-vezető rosszul játszotta a partit, Ivancsuk élt a felkínált lehetőséggel. Fordulatos, sok-sok hibával tarkított játszmában az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik sötéttel nyert az örmény Levon Aronjan ellen. Aronjan többször is remizhetett volna, a végjátékban fatális hibával vesztett. Kramnyik a győzelemmel átvette a vezetést, fél ponttal előzi meg Carlsent. Az izraeli Borisz Gelfand az orosz Peter Szvidlerrel, az azeri Tejmur Radzsabov az orosz Alekszandr Griscsukkal osztozott meg a ponton. A szombati pihenőnap után a vasárnapi 13. fordulóban többek között Kramnyik-Gelfand és Radzsabov-Carlsen összecsapás lesz.

 

Hihetetlenül fordulatos, izgalmakban bővelkedő összecsapást láttunk a világranglista második és harmadik helyezettjének csatájában. Az örmény Levon Aronjan félpontos hátrányban volt az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal szemben, és ez meghatározta taktikáját, élesen nyerésre játszott. A küzdelem akár gyorsan remi is lehetett volna lépésismétléssel, ehelyett az örmény nagymester tisztet áldozott. Kramnyik kihagyta a legjobb védekezést, Aronjan ismét elkerülte a döntetlenhez vezető folytatást. A végjátékot Kramnyik tisztelőnnyel játszhatta, de engedélyezte a bástyacserét és a végjáték már biztos remit ígért. Aronjan többször is elmulasztotta a fonalasan döntetlenhez vezető folytatást, majd az 50. lépésben döbbenetes hibát elkövetve elvesztette a játszmát.

A félidőben hét remivel álló orosz exvilágbajnok öt játszmájából 4,5 pontot gyűjtött, míg hét forduló után Magnus Carlsennel holtversenyben vezető Aronjan csak másfél pontot szerzett, három vereséget is szenvedett.

 

Vlagyimir Kramnyik a szerencsésnek is mondható győzelemmel átvette a vezetést a táblázaton. A világranglista-vezető Magnus Carlsen nagyon rossz napot fogott ki, míg az ukrán Vaszilij Ivancsuk szinte hiba nélkül játszotta a partit. Ivancsuk a megnyitás választásával is jelezte, hogy nagyon komolyan játssza a partit. Magnus talán nem számított a Paulsen-változatra, nem hozott ki előnyt. A vezérek nélküli középjátékot is bizonytalanul kezelte, Ivancsuk kezdeményezéshez jutott. A norvég nagymester időnként megnézte a nagy rivális Kramnyik partiját, alighanem nem értette, hogy az exvilágbajnok miként nyerte meg a biztos reminek látszó állást.

 

Carlsen nem a tőle megszokott hidegvérrel védekezett, Ivancsuk gyalogot nyert, egyre nehezebb lett az éllovas pozíciója. Csak a nagyon alapos elemzés derítheti ki, hogy lett volna-e mentsége. A bástyavégjátékban az ukrán veterán nem tudott hibázni, második győzelmét aratta, Carlsen elvesztette veretlenségét, és félpontos hátrányba került Kramnyikkal szemben. A versenykiírás szerint az első helyen előálló esetleges holtversenyt három kritérium döntheti el: az egymás elleni eredmény, győzelmek száma, a Berger-Sonneborn értékelés. Ha ez sem döntene, akkor rájátszás dönti el a világbajnoki kihívó személyét.

 

Megszenvedett a remiért az orosz Peter Szvidler. Az izraeli Borisz Gelfand futópárjával kellemetlen perceket okozott ellenfelének, de döntő áttörést nem talált.

 Az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz Alekszandr Griscsuk is megosztozott a ponton. A középjátékban Griscsuk esélyei tűntek kedvezőbbnek, majd kiegyenlítődtek az esélyek. Griscsuk időzavarban a 40. lépésben hibázott, Radzsabov azonban a kecsegtető állás kínálta lehetőséggel nem tudott élni, az elméleti döntetlen bástyavégjáték kiskombinációval, pattal fejeződött be.

 

A 12. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2872) – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2757) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 90)

Borisz Gelfand (izraeli, 2740) – Peter Szvidler (orosz, 2747) döntetlen (Grünfeld védelem, 41)

Levon Aronjan (örmény, 2809) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2810) 0 – 1 (Tarrasch védelem, 62)

Tejmur Radzsabov (azeri, 2793) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2764) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 87)

 

A világbajnok-jelölti verseny állása:

1. Vlagyimir Kramnyik 8 pont

2.Magnus Carlsen 7,5

3. Levon Aronjan 6,5

4. Peter Szvidler 6

5. Borisz Gelfand 5,5

6. Alekszandr Griscsuk 5,5

7. Vaszilij Ivancsuk 5

8. Tejmur Radzsabov 4

 

 

Helyezés

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

Gy.

1

Vlagyimir Kramnyik

2810

RUS

* *

½ ½

½ 1

½ 1

½

½ 1

½

½ 1

8

4

2

Magnus Carlsen

2872

NOR

½ ½

* *

½ ½

1

1 1

1 ½

½ 0

½

4

3

Levon Aronjan

2809

ARM

½ 0

½ ½

* *

½ 0

1 0

½

1 1

1

4

4

Peter Szvidler

2747

RUS

½ 0

0

½ 1

* *

½ ½

½ ½

½

1 ½

6

2

5

Borisz Gelfand

2740

ISR

½

0 0

0 1

½ ½

* *

½

½ ½

½ 1

2

6

Alekszandr Griscsuk

2764

RUS

½ 0

0 ½

½

½ ½

½

* *

½ 1

½ ½

1

7

Vaszilij Ivancsuk

2757

UKR

½

½ 1

0 0

½

½ ½

½ 0

* *

0 1

5

2

8

Tejmur Radzsabov

2793

AZE

½ 0

½

0

0 ½

½ 0

½ ½

1 0

* *

4

1

 

 

A vasárnapi 13. forduló párosítása:

Tejmur Radzsabov – Magnus Carlsen

Alekszandr Griscsuk – Levon Aronjan

Vlagyimir Kramnyik – Borisz Gelfand

Peter Szvidler – Vaszilij Ivancsuk

 

A hétfői utolsó forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Peter Szvidler

Vaszilij Ivancsuk – Valgyimir Kramnyik

Borisz Gelfand – Alekszandr Griscsuk

Levon Aronajn – Tejmur Radzsabov

 

Aronjan,L (2809) - Kramnyik,V (2810)
Tarrasch védelem [D42]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 c5 5.cxd5 Hxd5 6.e3

A jól ismert 6.e4 Hxc3 7.bxc3 cxd4 8.cxd4 Fb4+ 9.Fd2 Fxd2+ 10.Vxd2 0-0 oly sokszor játszott változatot riválisával szemben félpontos hátrányban levő Levon Aronjan elkerülte.

6...Hc6 7.Fd3 Fe7 8.a3

Az örmény nagymester más lépéssorrendet választott, mint a szokásos 8.0-0 0-0 9.a3 cxd4 10.exd4 helyett.

8...0-0 9.Vc2 cxd4 10.exd4

Sötétre kedvezőbb a 10.Fxh7+ Kh8 11.Hxd5 exd5 12.Fd3 dxe3 13.Fxe3 Fg4 változat.

10...f5

Az exvilágbajnok alighanem házielemzését játszotta meg.

11.0-0 Ff6 12.Hxd5 Vxd5 13.Fe3 b5 14.Ve2 Fb7 15.Bac1

Levon Aronjan elkerülte a 15.Fxb5 f4 16.Fc4 Ve4 17.Fd3 Vd5 lépésismétléses folytatást.

15...a6 16.Bfd1

 

16...f4!

Kramnyik remekül érezte az állás kínálta esélyt, vállalta a bonyodalmakat a hajrában megingott riválissal szemben. 16...Bad8 17.Bc5 Vd6 18.d5 He5 19.Hxe5 Fxe5 20.dxe6 Vxe6 volt a békésebb folytatás.

17.Bc5 Vd6

 

18.Vc2!?

Aronjan a tisztáldozatban remélt esélyt. 18.Fxf4 Vxf4 19.Bxc6 Fxc6 20.Vxe6+ Kh8 21.Vxc6 Fxd4 22.Ve4 Vxe4 23.Fxe4 Bad8 nem jött számításba. 18.Fd2 Hxd4 19.Hxd4 Vxc5 20.Vxe6+ Bf7 (20...Kh8 21.Vh3 h6 22.He6) 21.Fxh7+ Kxh7 22.Vxf7 Vxd4 23.Vxb7 Bd8 változat sötétre kedvezőbb álláshoz vezetett.

18...fxe3 19.Fxh7+ Kh8!

A királyvándorlás életveszélyes terv. A 19...Kf7 20.He5+ Ke7 21.Bxc6 exf2+ 22.Kf1 Fxc6 23.Hxc6+ Kd7 24.d5 Kc7 25.Fe4 folytatás világosra előnyös.

20.fxe3 He7?!

Az exvilágbajnok gyorsan húzta. Számításba jött a 20...Bac8 21.Vb1 (21.Vd3 Hxd4 22.Bxc8 Bxc8 23.exd4 Fxf3 24.gxf3 Bc4) 21...Hxd4 22.Bxc8 (22.Bh5? Hxf3+ 23.gxf3 Vb6 24.Kg2 Bcd8) 22...Bxc8 23.Kh1 Fd5 24.exd4 Vf4 folytatás.

 

21.e4?

Hihetetlen, hogy Aronjan nem a látványos, bár fonalasan remihez vezető változatot játszotta meg: 21.Bh5 Bac8 22.He5! Fxe5 (22...Bxc2 23.Fxc2+ Kg8 24.Fh7+ Kh8 25.Fg6+ Kg8

 

 

26.Ff7+ Bxf7 27.Bh8+ Kxh8 28.Hxf7+ Kg8 29.Hxd6) 23.dxe5 Vb6 24.Vd3 Bcd8 (24...Fd5 25.Bh3) 25.Vxd8 Vxe3+ (25...Bxd8?? 26.Bxd8+ Vxd8 27.Ff5+ Kg8 28.Fxe6+ Kf8 29.Bh8+ Hg8 30.Bxg8+ Ke7 31.Bxd8 Kxd8 32.b4) 26.Kh1 Fxg2+ 27.Kxg2 Vf3+ 28.Kg1 Vf2+ és örökös sakk.

21...Bac8

Még erősebb volt a 21...Vf4 22.Bh5 Hg8 változat.

22.e5

 

22...Fxe5! 23.Hxe5 Bxc5 24.Hg6+ Hxg6 25.dxc5

 

25...Fe4! 26.Bxd6 Fxc2 27.Fxg6 Fxg6

 

28.Bxe6 Fd3 29.h4 a5 30.c6 Bf1+?

Elhibázott sakk. 30...Bc8 31.Kf2 Fc4 32.Bd6 Ff7 33.Bd7 Fe8 34.Ba7 Bxc6 35.Ba8 Bf6+ 36.Kg3 Be6 37.Bxa5 Kh7 után érvényesül a tisztelőny.

31.Kh2 Bc1 32.Be3 Fb1 33.Bc3! Bxc3 34.bxc3 Kg8

 

35.c7

Aronjan időzavarban volt. 35.g4 Fa2 36.h5 g6 37.c7 Fe6 38.hxg6 Kf8 39.g7+ Kxg7 40.Kg3 Kf6 41.Kf4 Ke7 42.Ke5 Fxg4 43.Kd5 Kd7 44.Kc5 is remi volt.

35...Ff5 36.Kg3 Kf7 37.Kf4 Fc8 38.Kg5 Fd7 39.h5 Fe6

 

40.g3

Aronjan nem számolt sokat, a biztos remit választotta. Döntetlen lett volna a 40.g4 Ke7 41.Kg6 Fxg4 42.Kxg7 Kd7 43.h6 Ff5 44.c8V+ Kxc8 45.Kf6 Fh7 46.Ke5 Kc7 47.Kd4 Kc6 48.c4 b4 49.axb4 axb4 50.c5 Kb5 51.c6 Kxc6 52.Kc4 folytatás is.

40...a4 41.g4 Kf8 42.Kf4 Ke7 43.g5 Kd7 44.Ke5 Fg8

 

45.c8V+

Egyszerűbb volt  a 45.Kd4 Kxc7 46.Kc5 Fc4 47.h6 gxh6 48.gxh6 Fd3 49.c4 bxc4 50.h7 Fxh7 51.Kxc4 folytatás.

45...Kxc8 46.Kd6 Kd8 47.Kc5

Levon hosszasan számolt...

47...Ke7 48.Kxb5 Ke6 49.Kxa4 Kf5

 

50.g6??

A már biztos remit ígérő állásban döbbenetes hiba, amely eldöntheti az első hely sorsát. 50.h6 g6 51.Kb5 Kxg5 52.a4 Kxh6 53.a5 g5 54.a6 g4 55.a7 Fd5 56.c4 Fa8 57.c5 g3 58.c6 g2 59.c7 g1V 60.c8V és lehet békét kötni.

50...Kg5 51.Kb5 Kxh5 52.a4

Aronjan rádöbbent, hogy óriásit hibázott.

52...Kxg6 53.a5 Kf6

 

54.a6

Nyer sötét a 54.c4 Ke5! 55.a6 Kd4 56.a7 (56.c5 Fc4+ 57.Kb6 Fxa6) 56...Fxc4+ változatban is. Lehet, hogy az örmény sakkozó az 54...Ke5! lépést hagyta ki a számolás közepette?

54...Fd5 55.c4 Fa8 56.Kb6 Ke5 57.Kc7 g5 58.Kb8 Fe4 59.Kc7 g4 60.a7 g3 61.c5 Fa8 62.Kb8 Fc6 és világos feladta

 

Carlsen,M (2872) - Ivancsuk,V (2757)
Szicíliai védelem [B48]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.Hc3 e6 4.d4 cxd4 5.Hxd4 Vc7 6.Fe3 a6 7.Vd2 Hf6 8.0-0-0 Fb4 9.f3 He7 10.Hb3 d5 11.e5 Hd7 12.f4 b6 13.Fd4?!

Magnus hibáztatta a futólépést.

13...Hc5 14.a3 He4 15.Ve1 Hxc3 16.Fxc3 Fxc3 17.Vxc3 Vxc3 18.bxc3 a5 19.Hd4 Fa6 20.Fd3 Kd7 21.Kd2 Hc6 22.Bb1 Fxd3 23.Kxd3 Bab8 24.Hb5

 

24...g5! 25.g3 Bhg8 26.c4 gxf4 27.gxf4 He7 28.Bhg1 dxc4+ 29.Kxc4 Hd5 30.Hd6 Kc6

 

31.Hxf7 Hxf4 32.Kb3 Kc5 33.Hg5 h6 34.He4+ Kd4 35.Hf6 Bxg1 36.Bxg1 Bc8 37.Be1 Bc3+ 38.Kb2 Bf3 39.Be4+ Kc5 40.Hd7+ Kd5 41.Hf6+ Kc5 42.Hd7+ Kc6 43.Hf6 Hg6 44.Bc4+ Kb5 45.Be4

 

45...Bf5 46.He8 Kc5 47.Hc7 Hxe5 48.Bh4 Kd6 49.Hb5+ Kd7 50.a4 h5 51.Hd4 Bg5 52.Be4 Hc4+ 53.Kc3 Be5 54.Bh4 Hd6 55.Kd3 Bd5 56.c4 Bg5 57.Hf3 Bc5 58.Hd2 Bf5 59.Hb3 Hb7 60.Bh3 Kd6 61.Kc3 Hc5 62.Hxc5 Kxc5 63.Be3 e5 64.h4 Kd6 65.Bd3+ Ke6 66.Bg3 Kf6 67.Bd3 Bf4 68.Bd6+ Kf5 69.Bxb6 Bxh4

 

70.c5 Bxa4 71.Bh6 Ke4! 72.Bd6 Bd4 73.Ba6 Kd5 74.Bxa5 Bc4+ 75.Kd3 Bxc5 76.Ba4 Bc7 77.Bh4

 

 

77...Bh7 78.Ke3 Ke6 79.Ke4 Bh8 80.Ke3 Kf5 81.Ke2 Kg5 82.Be4 Be8 83.Ke3 h4 84.Ke2 h3 85.Kf2 h2 86.Kg2 h1V+ 87.Kxh1 Kf5 88.Be1 Bg8 89.Kh2 Kf4 90.Bf1+ Ke3 és világos feladta

 

Gelfand,B (2740) - Szvidler,P (2747)
Grünfeld védelem [D85]

1.Hf3 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.Vb3 Hb6 6.d4 Fe6 7.Vc2 Fg4 8.Ve4 Fxf3 9.Vxf3 c6 10.e3 Fg7 11.Fe2 e5 12.dxe5 Fxe5 13.Ve4 Ve7 14.Fd2 H8d7 15.Vc2 0-0 16.0-0 Bfe8 17.Bfd1 a5 18.Fe1 a4 19.Bab1 Hc5 20.Ff1 Bed8 21.g3 Fg7 22.Bxd8+ Bxd8 23.b4 axb3 24.axb3 Ba8 25.b4 Hcd7 26.He4 Ba1 27.Bxa1 Fxa1

A parti után Peter Szvidler nem tagadta, hogy aggódott állása miatt.

28.Va2 Fe5 29.Fg2 Hf6 30.Hc5 Fd6 31.Hd3 He4 32.Va7

Borisz Gelfand jobb esélyt kaphatott volna a 32.b5 cxb5 33.Va5 Hd5 34.Vxb5 Hdf6 35.Fa5 változatban.

32...Hd5 33.Vd4 f5 34.Vc4 Ve6 35.f3 Hg5 36.Fd2 Hc7 37.Vxe6+ Hgxe6 38.f4 Hd5 39.e4 fxe4 40.Fxe4 Hd4 41.Kf2 és döntetlen

 

Radzsabov,T (2793) - Griscsuk,A (2764)
Nimzoindiai védelem [E35]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.Vc2 d5 5.cxd5 exd5 6.Fg5 h6 7.Fxf6 Vxf6 8.a3 Fxc3+ 9.Vxc3 0-0 10.e3 Ff5 11.Hf3 Hd7 12.Fe2 Bfc8 13.0-0 c5 14.b3 Vb6 15.dxc5 Hxc5 16.b4 Ha4 17.Ve5 Hc3 18.Bfe1 Fg4 19.Fd3 Fxf3 20.gxf3 Ve6 21.Vd4 Bc6 22.b5 Bc7 23.Kh1 Be8 24.Bg1 Ve5 25.Vxe5 Bxe5 26.Bg4 Kf8 27.a4 Bc5 28.Bd4 g6 29.h3 Be6 30.Kg2 Kg7 31.Bb4 b6 32.Bd4 f5 33.Kf1 Kf6 34.Ke1 Be7 35.Kd2 Bc8 36.Ba3 Bec7 37.Ba1 g5 38.Bb4 Bd8 39.Bd4 Bdc8 40.Ba3 h5?

 

 

41.h4 g4 42.Bf4 gxf3 43.Fxf5

Számításba jött  a 43.Bxf5+ Ke7 44.Bxf3 He4+ 45.Ke2 Hc3+ 46.Kf1 Hb1 47.Fxb1 Bc1+ 48.Kg2 Bg8+ 49.Bg3 Bxg3+ 50.fxg3 Bxb1 51.Bc3 folytatás.

43...Ke5 44.Bxc3?! Bxc3 45.Fxc8 Bxc8 46.Kd3 Bc1 47.Bxf3

 

 

47...Bc4 48.Bf7 Bxa4 49.f4+ Ke6?! 50.Bh7 Ba3+ 51.Kd4 Ba4+ 52.Kd3 Ba3+ 53.Ke2 Ba2+ 54.Kf3 Ba3 55.Bh6+ Ke7 56.Bxh5 d4 57.Be5+ Kf6 58.Be4 dxe3 59.Bxe3 Ba5 60.Be5 a6 61.bxa6 Bxa6 62.Bb5

 

 

62...Ba1

Elméleti döntetlen a bástyavégjáték az f és h gyaloggal.

63.Bxb6+ Kf5 64.Bb5+ Kf6 65.Kg4 Bg1+ 66.Kh5 Bh1 67.Ba5 Bh2 68.Ba8 Bh1 69.Bg8 Kf7 70.Bg4 Kf6 71.Bg8 Kf7 72.Bc8 Kf6 73.Bc5 Bh2 74.Bg5 Bh1 75.Kg4 Bg1+ 76.Kf3 Bf1+ 77.Kg3 Bg1+ 78.Kf2 Bh1 79.h5 Bh4 80.Kg3 Bh1 81.Ba5 Bg1+ 82.Kf2 Bh1 83.Kg2 Bh4 84.Kf3 Bh1 85.h6 Bxh6 86.Ba6+ Kf5 87.Bxh6! és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

(Fotók: Anasztazia Karlovics és Peter Doggers http://london2013.fide.com)

Komment 0 | Reblog! 0 |

A londoni világbajnok-jelölti versenyen három fordulóval a befejezés előtt a norvég Magnus Carlsen félpontos előnnyel vezet az orosz Vlagyimir Kramnyik előtt. A mai játéknapon a norvég világranglista-vezető sötéttel remizett az orosz Alekszandr Griscsukkal, az orosz exvilágbajnok világossal az azeri Tejmur Radzsabovra mért vereséget. A 11. forduló kisebb szenzációja, hogy az orosz Peter Szvidler legyőzte az örmény Levon Aronjant, aki a vereséggel a harmadik helyre csúszott vissza. Nagymesteri szalonremi született az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az izraeli Borisz Gelfand partijában. A pénteki 12. fordulóban a végső helyezések szempontjából is döntő lehet Aronjan és Kramnyik összecsapása, Carlsen világossal Ivancsukkal mérkőzik meg.

Döntetlennel is megőrizte Magnus Carlsen félpontos előnyét, de legveszélyesebb riválisa már a torna második félidejében egyre jobban és eredményesebben játszó Vlagyimir Kramnyik lett. Az orosz exvilágbajnok hét döntetlen után négy partijából 3,5 pontot gyűjtött, és a nagyon optimista orosz kommentátorok már egy újabb Anand-Kramnyik világbajnoki döntőben reménykednek.

 

Kramnyik harmadik győzelmét a pocsék formában játszó, sorban rossz megnyitásokat választó azeri Tejmur Radzsabov ellen érte el. Az exvilágbajnok rendkívül magabiztosan és gyorsan játszott, Radzsabov kedvenc királyindiai védelmében sokat tűnődött, időzavarba is került. Kramnyik előnyös állásban váratlanul mentőövet dobott ellenfelének, de az idő szorításában Radzsabov vesztőt húzott, szép kiskombináció pecsételte meg sorsát.

 

Kramnyik elégedettségét csak fokozhatta, hogy honfitársa, Alekszandr Griscsuk fél pontot rabolt Magnus Carlsentől. A norvég világranglista-vezető Grünfeld védelmére merész tervvel rukkolt ki, gyors királyszárnyi akciót készített elő. Magnus higgadtan játszott, 12…e5 lépésével sorozatos cseréket kényszerített ki, Griscsukot időzavar fenyegette, logikus volt, hogy lépésismétléssel remizett.

 

Kramnyiknak besegített honfitársa, Peter Szvidler is. A két évvel ezelőtti Világkupa győztese jó napot fogott ki, míg az örmény Levon Aronjan kevésbé bírja a rendkívül izgalmas hajrá feszültségét. A Nimzoindiai védelmű partiban Szvidler kis előnnyel játszhatott, Aronjan rizikós lépéseire sikeresen reagált, fonalas változatban előnyös végjátékhoz jutott. Aronjan ellenjátékot keresett, de ez csak meggyorsította vereségét.

Nem érdemel kommentárt az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az izraeli Borisz Gelfand szalonremije. Ivancsuk érthetően sok kritikát kapott az előző játéknapon megjátszott Budapest-csel miatt, hogy a viadalon már négyszer időtúllépéssel vesztett. Ivancsukot hivatalosan is figyelmeztették, hogy díjából levonnak, ha nem tartja be az aláírt szerződést, és nem jelenik meg a partit követő sajtótájékoztatón. Tegnap és ma csak oroszul válaszolt a kérdésekre…

 

A 11. forduló eredményei:

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2764) – Magnus Carlsen (norvég, 2872) döntetlen (Grünfeld védelem, 23)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2810) – Tejmur Radzsabov (azeri, 2793) 1 – 0 (Királyindiai védelem, 37)

Peter Szvidler (orosz, 2747) – Levon Aronjan (örmény, 2809) 1 – 0 (Nimzoindiai védelem,

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2757) – Borisz Gelfand (izraeli, 2740)  döntetlen (Grünfeld védelem, 17)

 

A világbajnok-jelölti verseny állása:

1.Magnus Carlsen 7,5 pont

2. Vlagyimir Kramnyik 7

3. Levon Aronjan 6,5

4. Peter Szvidler 5,5

5. Borisz Gelfand 5

6. Alekszandr Griscsuk 5

7. Vaszilij Ivancsuk 4

8. Tejmur Radzsabov 3,5

 

Helyezés

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

Gy.

1

Magnus Carlsen

2872

NOR

* *

½ ½

½ ½

1

1 1

1 ½

½

½

4

2

Vlagyimir Kramnyik

2810

RUS

½ ½

* *

½

½ 1

½

½ 1

½

½ 1

7

3

3

Levon Aronjan

2809

ARM

½ ½

½

* *

½ 0

1 0

½

1 1

1

4

4

Peter Szvidler

2747

RUS

0

½ 0

½ 1

* *

½

½ ½

½

1 ½

2

5

Borisz Gelfand

2740

ISR

0 0

½

0 1

½

* *

½

½ ½

½ 1

5

2

6

Alekszandr Griscsuk

2764

RUS

0 ½

½ 0

½

½ ½

½

* *

½ 1

½

5

1

7

Vaszilij Ivancsuk

2757

UKR

½

½

0 0

½

½ ½

½ 0

* *

0 1

4

1

8

Tejmur Radzsabov

2793

AZE

½

½ 0

0

0 ½

½ 0

½

1 0

* *

1

 

 

A 12. forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Vaszilij Ivancsuk

Borisz Gelfand – Peter Szvidler

Levon Aronjan – Vlagyimir Kramnyik

Tejmur Radzsabov – Alekszandr Griscsuk

 

A vasárnapi 13. forduló párosítása:

Tejmur Radzsabov – Magnus Carlsen

Alekszandr Griscsuk – Levon Aronjan

Vlagyimir Kramnyik – Borisz Gelfand

Peter Szvidler – Vaszilij Ivancsuk

 

A hétfői utolsó forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Peter Szvidler

Vaszilij Ivancsuk – Valgyimir Kramnyik

Borisz Gelfand – Alekszandr Griscsuk

Levon Aronajn – Tejmur Radzsabov

 

Griscsuk,A (2764) - Carlsen,M (2872)
Grünfeld védelem [D90]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.Hf3 Fg7 5.h4

A partit követő sajtótájékoztatón Alekszandr Griscsuk "bevallotta", hogy ismerte honfitársa, Alekszandr Morozevics két, a holland Anish Girivel Pekingben, a Szellemi Világjátékokon vívott játszmáját, az ötlet elnyerte tetszését, az éllovasnak meglepetést akart okozni.

5...c6

A villámpartiban Giri  az 5...dxc4 6.e4 Fg4 7.Fxc4 0-0 változatot választotta.

6.Fg5

A vakon játszott összecsapás a 6.cxd5 cxd5 7.Ff4 Hc6 8.e3 változatban történt.

6...0-0

Magnus tetszését a 6...dxc4 7.e4 b5 8.e5 Hd5 9.h5 változat nem nyerte el.

7.Fxf6 Fxf6 8.h5 Ff5 9.e3

A világranglista-vezető 9.Vb3-ra a 9...dxc4 10.Vxb7 Vb6! 11.Vxb6 (11.Vxa8?? Vxb2 12.Bd1 Vxc3+ 13.Hd2 Ha6) 11...axb6 12.e4 Fe6 folytatást tervezte.

9...e6 10.hxg6 Fxg6 11.Fd3 Hd7 12.Ve2

 

12...e5

Carlsen sorozatos cseréket kényszerített ki.

13.Fxg6 hxg6 14.dxe5 Hxe5 15.cxd5 cxd5 16.Bd1

 

16...Va5 17.Kf1

Egyenlőek az esélyek a 17.Bxd5 Hxf3+ 18.Kf1 Hd2+ 19.Vxd2 Bad8 20.e4 Bxd5 21.exd5 Bd8 változatban is.

17...Bad8 18.Hd4 Vc5 19.Hb3 Vc6 20.Ha5 Vc7 21.Hb3 Vc6 22.Ha5 Vc7 23.Hb3 Vc6 és döntetlen

 

Kramnyik,V (2810) - Radzsabov,T (2793)
Királyindiai védelem [E60]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.g3 c5 4.Hf3 Fg7 5.Fg2 cxd4 6.Hxd4 0-0 7.Hc3 Vc7 8.b3 d5 9.Hdb5

Levon Aronjan és Alekszandr Griscsuk is öt éve a 9.0-0 dxc4 10.Hcb5 Vd8 változatot választotta az azeri sakkozó ellen.

9...Va5 10.Fd2 dxc4 11.bxc4 Vd8 12.0-0 a6 13.Ha3 Ff5 14.Hc2 Hc6 15.He3 Vd7 16.Hxf5 Vxf5 17.Bb1 Bad8 18.Vc1 Ve6

Az exvilágbajnok mindössze 20 percet használt el gondolkodási idejéből, míg a nagyon rossz formában sakkozó Radzsabov másfél órát!

 

19.Be1 Vxc4 20.Bxb7 He5?

Hiba, 20...Ha5 21.Bb1 (21.Bxe7?! Vc5) 21...Ve6 volt a jó.

21.Ff4

Számításba jött a 21.Bxe7 Vc5 22.Bb7 Hc4 23.Ha4 Vf5 24.Fb4 folytatás is.

21...Ve6 22.h3 Hc4 23.e4 He5 24.Fxe5 Vxe5

 

25.Hd5 Bfe8 26.Hb4 Bd7 27.Hc6 Ve6

 

28.Bb6?!

Az ellenfél időzavarában bevált, de 28.Bb4 Fh6 29.Vxh6 Vxc6 30.e5 Vc3 31.Bbb1 volt a pontos folytatás.

28...Vxa2??

Vesztőlépés. A sorozatos kudarcokat átélt Tejmur nem vette észre a 28...Bc7! 29.Bxa6 Hd7 lehetőséget, 30.e5 Hb8 31.Bb6 Fxe5 32.a4 Bec8 kiegyenlítette volna az esélyeket.

29.e5 Hd5

 

30.Bb2! Va4

Szép a nyerés 30...Va3-ra 31.Bb8! közbeiktatott lépéssel.

31.Fxd5 Bxd5 32.Bb4 Va2

 

33.Hxe7+!

Az alapsor gyengeségét kihasználva minőséget nyert.

33...Kh8 34.Hxd5 Vxd5 35.Vc4 Vxc4 36.Bxc4 Fxe5 37.Kf1 és sötét feladta

 

Szvidler,P (2747) - Aronjan,L (2809)
Nimzoindiai védelem [E26]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.a3 Fxc3+ 5.bxc3 c5 6.e3 Va5 7.Fd2 He4 8.Fd3 Hxd2 9.Vxd2 d6 10.f4 Hd7 11.Hf3 f5

Levon Aronjan nem akart nagy centrumot engedélyezni, de a rizikós lépés nem váltotta be a reményeket.

 

 

12.e4 fxe4 13.Fxe4 Hf6 14.Fc2 Fd7 15.0-0 cxd4 16.Vxd4 0-0 17.Vxd6 Vxc3 18.Fd3 Bad8 19.Bac1 Va5

 

20.He5 Fc8 21.Vb4 Vc7

A vezércsere utáni végjáték sem ígért sok jót.

22.c5! g5?!

 

23.c6!?

Számításba jött a 23.Ve1 Hh5 24.fxg5 Bxf1+ 25.Fxf1 Bd5 26.Hd3 Bxg5 27.g3 folytatás.

23...b5?

A nagy versenyfutás feszültségét Levon Aronjan bírta a legkevésbé. 23...Hd5 24.cxb7 Vxb7 25.Vxb7 Fxb7 26.Bb1 Fa8 27.fxg5 Hf4 menekülési esélyt adott volna.

24.Ve1

Figyelmet érdemelt a 24.Vb2 Bd5 25.Bce1 (25.fxg5 Vxe5 26.Vxe5 Bxe5 27.gxf6) 25...g4 26.Kh1 Bfd8 27.Be3 folytatás.

24...Bd5

 

25.Vg3 h6 26.fxg5

A fonalas lebonyolítás helyett 26.Hg6 Hh5 27.Vh3 Hxf4 28.Vxh6 Vg7 29.Vxg7+ Kxg7 30.Hxf8 Hxd3 31.Bcd1 e5 32.Hd7 is jelentős előnyhöz vezetett volna.

26...Vxe5 27.Vxe5 Bxe5 28.gxf6 Kf7

 

29.Bf4 Bd8

Levon Aronjan próbált ellenjátékot keresni, időzavarba is került.

30.Fe4 Bd2 31.h4 a5 32.Bc3

Szvidler válogathatott a nyerések között. 32.Fg6+ Kf8 33.Bg4 a4 34.Fh7 Kf7 35.Bf1 változatban sem lett volna az örmény nagymesternek mentsége.

32...Be2

 

33.Fg6+! Kf8 34.Bd4 Bd5 35.Bxd5 exd5 36.Bc5 Be1+ 37.Kh2 Bf1 38.f7 b4 39.axb4 axb4 40.Bxd5 Kg7

 

41.Bd8 és sötét feladta

 

Ivancsuk,V (2757) - Gelfand,B (2740)
Grünfeld védelem [D93]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.Hf3 Fg7 5.Ff4 0-0 6.e3 c5 7.dxc5 He4 8.Bc1 Hd7 9.cxd5 Va5 10.Hd4 Hxc3 11.bxc3 Vxa2 12.c6 Hc5 13.Fe2 Vxd5 14.Ff3 Vc4 15.Fe2 Vd5 16.Ff3 Vc4 17.Fe2 Vd5 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

(Fotók: Anasztazia Karlovics és Peter Doggers http://london2013.fide.com)

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Londonban zajló világbajnok-jelölti verseny tízedik fordulójában három győzelem született. Az éllovas világranglista-vezető norvég Magnus Carlsen másodszor is vereséget mért az izraeli Borisz Gelfandra. Megőrizte félpontos előnyét Levon Aronjannal szemben, az örmény nagymester az olimpiai bajnokok rangadóján az ukrán Vaszilij Ivancsuk ellen nyert. Második győzelmét aratta az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, kihasználta honfitársa, Alekszandr Griscsuk fatális hibáját. Gyors remivel végződött az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz Peter Szvidler játszmája.

 

A londoni világbajnok-jelölti torna a nagy trió győzelmeivel folytatódott. Elsőként a harmadik helyen álló orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik nyert. A kazanyi világbajnok-jelölti páros mérkőzések második körében Kramnyik meglepetésre rájátszásban vereséget szenvedett honfitársától, Alekszandr Griscsuktól. A párharc során Griscsuk csak a 3. partiban húzott 1.e4-gyet, akkor Kramnyik az orosz huszárjátékot választotta. Ezúttal a nagy kedvencre esett a választása, a spanyol megnyitásban a berlini változatra. Griscsuk nem a legnépszerűbb folytatást vetette be, a sorozatos cserékkel egyszerűsödött az állás, az egyenlő végjátékban fatális hibát követett el. A gyalogvégjátékban nem volt védelme Kramnyik királyának betörésével szemben. Az exvilágbajnok második nyeréséhez mindössze egy órát használt fel gondolkodási idejéből, Griscsuk súlyos időzavarba került, ez a vesztét okozta.

 

Az örmény Levon Aronjan a kilencedik fordulóban az izraeli Borisz  Gelfandtól elszenvedett veresége után a mai játéknapon legyőzte az ukrán Vaszilij Ivancsukot. Az olimpiai bajnokok rangadóján Ivancsuk ismét meglepetéssel szolgált, a Budapest-csel nem éppen illik szupernagymester repertoárjába. A gyalogáldozatért Aronjan bizonytalankodásának köszönhetően ellenjátékot kapott, de gyorsan fogyott gondolkodási ideje. Kapkodva a kritikus állásban sorban húzta a rossz lépéseket, pozíciója kártyavárként omlott össze.  

 

A világranglista-vezető Magnus Carlsen másodszor is legyőzte Borisz Gelfandot. A szicíliai védelem Rossolimo-változatában csatáztak, a norvég éllovas a középjátékban alaposan megnehezítette a tavaly világbajnoki döntőt játszó, a viadal doyenjének életét. Gelfand kezdeményezésért gyalogot áldozott, időzavarban elsiette a bástyacserét, többé után már nem volt védelme. Az összekötött szabadgyalogok feltartóztathatatlanul nyomulhattak előre. Apróbb hibák ellenére is imponáló volt Carlsen újabb győzelme, megőrizte vezető pozícióját. Teljesítményének performance-pontszáma 2927, + 6,7 Élő-pontot gyűjtött a tíz partiból. Aronjan 2895-nél és + 11,7-nél tart, Kramnyik 2859 és + 6,9.

 

Nagymesteri szalonremit láttunk az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz Peter Szvidler partijában.

 

A 10. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2872) – Borisz Gelfand (izraeli, 2740) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 48)

Levon Aronjan (örmény, 2809) – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2757) 1 – 0 (Budapest-csel, 30)

Tejmur Radzsabov (azeri, 2793) – Peter Szvidler (orosz, 2747) döntetlen (Grünfeld védelem, 21)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2764) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2810) 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 41)

 

A világbajnok-jelölti verseny állása:

1.Magnus Carlsen 7 pont

2. Levon Aronjan 6,5

3. Vlagyimir Kramnyik 6

4-5. Peter Szvidler és Alekszandr Griscsuk 4,5

6. Borisz Gelfand 4,5

7-8. Vaszilij Ivancsuk és Tejmur Radzsabov 3,5

 

Helyezés

Name

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

Res.

Gy.

1

Magnus Carlsen

2872

NOR

* *

½ ½

½ ½

1

1

1 1

½

½

7

0

4

2

Levon Aronjan

2809

ARM

½ ½

* *

½

½

½

1 0

1 1

1

0

4

3

Vlagyimir Kramnyik

2810

RUS

½ ½

½

* *

½ 1

½ 1

½

½

½

6

0

2

4

Peter Szvidler

2747

RUS

0

½

½ 0

* *

½ ½

½

½

1 ½

1

Alekszandr Griscsuk

2764

RUS

0

½

½ 0

½ ½

* *

½

½ 1

½

1

6

Borisz Gelfand

2740

ISR

0 0

0 1

½

½

½

* *

½

½ 1

1

2

7

Vaszilij Ivancsuk

2757

UKR

½

0 0

½

½

½ 0

½

* *

0 1

1

1

Tejmur Radzsabov

2793

AZE

½

0

½

0 ½

½

½ 0

1 0

* *

1

1

 

 

A 11. forduló párosítása:

Alekszandr Griscsuk – Magnus Carlsen

Vlagyimir Kramnyik – Tejmur Radzsabov

Peter Szvidler – Levon Aronjan

Vaszilij Ivancsuk – Borisz Gelfand

 

Carlsen,M (2872) - Gelfand,B (2740)
Szicíliai védelem [B30]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 e6 4.0-0 Hge7 5.Be1 a6 6.Ff1 d5 7.exd5

A torna 6. fordulójában Alekszandr Griscsuk a szolid  7.d3 varit választotta Borisz Gelfand ellen. Meglepő módon az izraeli nagymester hosszabban tűnődött, eljátszott a 7...Vxd5 lehetőség gondolatával?

7...Hxd5 8.d4 Hf6 9.Fe3 cxd4 10.Hxd4 Fd7 11.c4 Hxd4 12.Fxd4 Fc6 13.Hc3 Fe7 14.a3 a5 15.Vd3 0-0 16.Bad1 Vc7 17.Fe5 Vb6

 

18.Vg3! Bfd8 19.Bxd8+ Vxd8 20.Bd1 Vb6 21.Fd4 Vb3 22.Bd3!

Magnus nyomás alatt tartotta a viadal doyenjét, újabb és újabb probléma elé állította. Pontosan és ellenfelénél jóval gyorsabban számolt, értékelt.

22...Vc2

 

23.b4! axb4 24.axb4 Hh5 25.Ve5 Ff6 26.Vxh5 Fxd4 27.Bxd4 Vxc3

28.Va5!

Az alapsor gyengeségét kihasználó vezérlépés volt világos tervének poénja.

28...Bf8 29.Vb6 e5 30.Bd1 g6 31.b5 Fe4 32.Vf6

Számításba jött a 32.h4 Fc2 33.Bd6 változat.

32...h5?! 33.h4

Figyelmet érdemelt a 33.Ve7 Fc2 34.Bd6 Ve1 35.Vxb7 Fd1 36.Bxd1 Vxd1 37.c5 folytatás.

33...Ff5 34.Bd5 Vc1

 

35.Vxe5 Fe6 36.Bd4 Ba8 37.Ve2 Kh7 38.Bd1 Vc3 39.Ve4

 

39...Ba1?

Időzavaros hiba. 39...Ba7 40.b6 Ba2 41.Vxb7 Vb2 42.Vf3 Vxb6 43.Vf6 Vb2 44.Vxb2 Bxb2 45.Bc1 Kg7 46.c5 Kf6 47.c6 Fc8 48.c7 Ke7 változatban világosnak technikai nehézségekkel kellett volna megbirkóznia.

40.Bxa1 Vxa1 41.c5! Vc3 42.Vxb7 Ve1

Nem lett volna mentsége sötétnek a 42...Vxc5 43.b6 Kg7 44.Vb8 Fd5 45.Ve5+ f6 46.Vc7+ Vxc7 47.bxc7 Fb7 48.Fb5 Fc8 49.Fe8 f5 50.f4 változatban sem.

 

43.b6

Pontosabb volt a 43.Ve7 Vc1 44.b6 Fc4 45.b7 Vxf1+ 46.Kh2 Fd5 47.f3 Fxb7 48.Vxf7+ Kh6 49.Vxb7 folytatás.

43...Fc4 44.Vf3

 

44...Vxf1+?

Azonnal vesztett, de 44…Fxf1 45.Vxf7+ Kh8 (45…Kh6 46.Vf4+ Kh7 47.Ve3) 46.Vf6+ Kh7 47.Kh2 változatban is nyert volna a világranglista-vezető.

45.Kh2 Vb1 46.b7 Vb5 47.c6 Fd5 48.Vg3 és sötét feladta

 

Aronjan,L (2809) - Ivancsuk,V (2757)
Budapest-csel [A52]

1.d4 Hf6 2.c4 e5

Az olimpiai bajnokok rangadóján Vaszilij Ivancsuk a nyitásban meglepetéssel szolgált, a Budapest-csel nem része szupernagymesteri repertoárnak.

3.dxe5 Hg4 4.Hf3 Hc6 5.Ff4 Fb4+ 6.Hc3

Világos másik lehetősége a 6.Hbd2 Ve7 7.e3 Hgxe5 8.Hxe5 Hxe5 9.Fe2 b6 10.0-0 Fxd2 11.Vxd2 Fb7 12.c5 bxc5 13.Va5 változat.

6...Fxc3+ 7.bxc3 Ve7 8.Vd5

 

 

8...f6 9.exf6 Hxf6 10.Vd3 d6 11.g3 0-0 12.Fg2 Fg4 13.0-0 Bae8 14.Bae1 Kh8

 Ivancsuk ellenjátékban reménykedett, ideje vészesen fogyott.

15.Hd4 He5 16.Fxe5 dxe5 17.Hf5 Fxf5 18.Vxf5 Hd7 19.Ve4 c6 20.Bd1 Hb6 21.Bd3 Vc5 22.Vh4 g6 23.Fe4 Kg7

Az ukrán nagymester kiegyenlítette esélyeit, de óriási időzavarba került.

24.Kg2

 

24...Vxc4 25.Bfd1 Vxa2 26.g4 Bf4!? 27.Ff5 Hd5 28.Bh3

 

28...Bh8?

A kapkodásban törvényszerű a hiba. 28...h5 29.e3 (29.Vg5 Bxg4+ 30.Fxg4 hxg4 31.Vh6+ Kf6) 29...gxf5 30.Vg5+ Kf8 31.Vh6+ Kg8 remi lett volna.

29.e3 gxf5?

Kötelező volt a 29...Bxf2+ 30.Vxf2 Vxf2+ 31.Kxf2 gxf5 32.gxf5 Hxc3, de 33.Bd7+ Kf6 34.Bh5 is világos nyerését ígérte.

30.exf4 és sötét feladta

 

Griscsuk,A (2764) - Kramnyik,V (2810)
Spanyol megnyitás [C67]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.0-0 Hxe4 5.d4 Hd6 6.Fxc6 dxc6 7.dxe5 Hf5 8.Vxd8+ Kxd8 9.Hc3 Fd7

Vlagyimir Kramnyik a berlini változat egyik legelkötelezettebb híve. A MEGA 2013 bázisban 46 partiját találhatjuk a változatra, 29 döntetlen mellett tíz partit vesztett el, hétszer nyert. A London Chess Classic 2012 szuperversenyen Levon Aronjan ellen a 9...Ke8 10.h3 h5 11.Fg5 Fe6 12.b3 Fe7 változatot választotta.

10.h3 h6 11.Bd1

A legnépszerűbb a 11.b3 eltérés, Garri Kaszparov világbajnoki címének elvesztése után a 2001-es asztanai szuperversenyen nyert londoni legyőzőjével szemben.

11...Kc8 12.a4

Alekszandr Griscsuk kerülte az elmélet párbajt, de honfitársát nem tudta meglepni, az exvilágbajnok magabiztosan, gyorsan húzott.

12...a5 13.b3 b6 14.Fb2 He7 15.Bd2 c5 16.He2 Hg6 17.Bad1 Fe6 18.c4 Fe7 19.Hc3 Kb7 20.Hd5

 

20...Bad8 21.Hxe7 Bxd2 22.Hxd2 Hxe7

A gyalogszerkezet miatt a látszólag remi végjátékban világosnak kell pontosan játszania.

23.Hf1 Kc8 24.f3 g5 25.Hg3 Bd8 26.Bxd8+ Kxd8 27.Kf2 Ff5 28.Hxf5 Hxf5 29.g4 Hd4

 

30.Fxd4??

Az időzavarral küszködő Griscsuk fatális hibát követett el, a gyalogvégjáték simán veszít. 30.Ke3 He6 (30...Hxb3 31.e6!) 31.Ke4 Ke7 32.Fc3 volt a helyes folytatás.

30...cxd4 31.Ke2 Kd7 32.Kd3 c5 33.Ke4 Ke6

 

34.f4 gxf4 35.Kxf4 d3!

A sötét király betörése eldönti a küzdelmet.

36.Ke3 Kxe5 37.Kxd3 Kf4 38.Ke2 Kg3 39.Ke3 Kxh3 40.Kf4 Kh4 41.Kf5 Kg3 és világos feladta

 

Radzsabov,T (2793) - Szvidler,P (2747)
Grünfeld védelem [D85]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hxc3 6.bxc3 Fg7 7.Hf3 c5 8.Bb1 0-0 9.Fe2 cxd4 10.cxd4 Va5+ 11.Fd2 Vxa2 12.0-0 Fg4 13.Fg5 h6 14.Fe3 Hc6 15.d5 Ha5 16.Be1 b6 17.Hd4 Fd7 18.Ba1 Vb2 19.Bb1 Va2 20.Ba1 Vb2 21.Bb1 Va2 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Londonban zajló világbajnok-jelölti verseny kilencedik fordulójában az izraeli Borisz Gelfand világossal legyőzte az örmény Levon Aronjant. A játéknap előtt holtversenyben vezető Aronjan rosszul értékelte esélyeit, védekezés helyett ellenjátékot keresett. Gelfand gyorsabban is nyerhetett volna, a nyeréssel feljött ötven százalékra. A norvég Magnus Carlsen legnagyobb riválisának botlásának köszönhetően félpontos előnyre tett szert, hátrányos pozícióját jó védekezéssel remire mentette az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Oly sok hiba, háromszor időtúllépéssel is elszenvedett vereség után az ukrán Vaszilij Ivancsuk megszerezte első győzelmét. Fordulatos partiban megosztozott a ponton az orosz derbin Peter Szvidler és Alekszandr Griscsuk. A keddi pihenőnap után szerdán folytatódik az 510 ezer eurós összdíjazású torna, amelynek győztese lesz a regnáló világbajnok Viswanathan Anand kihívója.

 

A világranglista-vezető Magnus Carlsen félpontos előnnyel pihenheti ki a kilencedik játéknap izgalmait, a rangadón hátrányos állását döntetlenre mentette az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Az elméleti párbajt Kramnyik a katalán megnyitású partiban megnyerte, a nyitás után előnyös pozíciót játszhatott, nem volt véletlen, hogy Magnus időhátrányba került. A 22 éves norvég nagymester hidegvérrel védekezett, gyalogot áldozva egyszerűsített különböző színű futós állásra, aktív játékkal kiharcolta a nagyon értékes fél pontot, megőrizte egypontos előnyét Kramnyik előtt.

 

Magnus Carlsent a döntetlen mellett legnagyobb riválisa, az örmény Levon Aronjan botlása is örömmel tölthette el. Az izraeli Borisz Gelfand a viadal félidejét mínusz kettővel zárta, két egymást követő győzelemmel jelentősen javította a tabellán elfoglalt helyzetét. A viadal doyenje ellen Aronjan rosszul értékelte esélyeit, világos szabadgyalogjának erejét lebecsülte. Gelfand gyorsabban is nyerhetett volna, a bástyavégjátékban összekötött királyszárnyi szabadgyalogjai feltartóztathatatlanul robogtak előre. A váratlan vereséggel Aronjan lépéshátrányba került Carlsennel szemben.

Fordulatokban gazdag partiban osztozott meg a ponton az orosz derbin Peter Szvidler és Alekszandr Griscsuk. A királyindiai védelem Saemisch-változatában Griscsuk meglepő tisztáldozatot hozott, Szvidler vezérét áldozta, elegendő ellenértéket kapott. Királyának bizonytalan helyzete nyugtalaníthatta, taktikai elnézését Griscsuk nem használta ki.

Oly sok baki, háromszori időtúllépés után az ukrán Vaszilij Ivancsuk megszerezte első győzelmét. Az azeri Tejmur Radzsabov ellen kis előnnyel játszhatott, majd erőfeszítéseit siker koronázta, bástyavégjátékban a gyalogáttörés döntő előnyéhez vezetett. Radzsabov újabb vereségével immár sereghajtó, a partit követő sajtótájékoztatón elhibázottnak vélte, hogy hosszas versenyzési szünetet tartott a viadal előtt, nehezen dönt a lépésjelöltek között.

 

A 9. forduló eredményei:

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2810) – Magnus Carlsen (norvég, 2872) döntetlen (Katalán megnyitás, 41)

Peter Szvidler (orosz, 2747) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2764) döntetlen (Királyindiai védelem, 41)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2757) – Tejmur Radzsabov (azeri, 2793) 1 – 0 (Vezércsel, 76)

Borisz Gelfand (izraeli, 2740) – Levon Aronjan (örmény, 2809) 1 – 0 (Vezércsel, 60)

 

A világbajnok-jelölti verseny állása:

1.Magnus Carlsen 6 pont

2. Levon Aronjan 5,5 pont

3. Vlagyimir Kramnyik 5

4-5. Borisz Gelfand és Alekszandr Griscsuk 4,5

6. Peter Szvidler 4

7. Vaszilij Ivancsuk 3,5

8. Tejmur Radzsabov 3

 

Helyezés

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

1

Magnus Carlsen

2872

NOR

* *

½ ½

½ ½

1

1

1

½

½

6

2

Aronian Levon

2809

ARM

½ ½

* *

½

1 0

½

½

1

1

3

Vlagyimir Kramnyik

2810

RUS

½ ½

½

* *

½

½

½ 1

½

½

5

4

Borisz Gelfand

2740

ISR

0

0 1

½

* *

½

½

½

½ 1

5

Alekszandr Griscsuk

2764

RUS

0

½

½

½

* *

½ ½

½ 1

½

6

Peter Szvidler

2747

RUS

0

½

½ 0

½

½ ½

* *

½

1

4

7

Vaszilij Ivancsuk

2757

UKR

½

0

½

½

½ 0

½

* *

0 1

8

Tejmur Radzsabov

2793

AZE

½

0

½

½ 0

½

0

1 0

* *

3

 

A szerdai 10. forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Borisz Gelfand

Levon Aronjan – Vaszilij Ivancsuk

Tejmur Radzsabov – Peter Szvidler

Alekszandr Griscsuk – Vlagyimir Kramnyik

 

Kramnyik,V (2810) - Carlsen,M (2872)
Katalán megnyitás [E05]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.g3 d5 4.Fg2 Fe7 5.Hf3 0-0 6.0-0 dxc4 7.He5 Hc6 8.Fxc6 bxc6 9.Hxc6 Ve8 10.Hxe7+ Vxe7 11.Vc2

Vlagyimir Kramnyik tért el a 2010-es dortmundi tornán Lékó Péter ellen is játszott  11.Va4 e5 12.dxe5 Vxe5 változattól.

11...e5 12.Bd1 Bb8 13.Hc3

Az exvilágbajnok haderejének gyors fejlesztésével megragadta a kezdeményezést.

13...h6 14.dxe5 Vxe5 15.Ff4 Ve7 16.Bd4 Fe6 17.Bad1 Bb6 18.Vd2 Kh7 19.f3 Bfb8 20.Ve3 Bxb2

 

 

 

21.Bxc4!

A holtversenyben éllovas világranglista-vezetőnek gondjai voltak, de a 22 éves norvég sakkozó nagy hidegvérrel védelmezte sebezhetőnek ítélt állását.

21...B2b7 22.Ba4 Be8

A gyalogvesztést nem lehetett elkerülni, Magnus aktív tisztjátékkal ellensúlyozta anyagi hátrányát.

23.Bxa7 Bxa7 24.Vxa7

 

24...Vb4 25.Fe5 Hd5!

 

26.Hxd5

A különböző színű futók miatt Carlsen megkönnyebbülhetett. 26.Va4 Vxa4 (26...Vc5+ 27.Fd4 Hxc3 28.Vc2+ Ff5 29.e4 Vb5 30.Fxc3) 27.Hxa4 Ba8 (27...f6 28.Fb2 Ff7 29.Kf2 Ba8 30.Bd4 Ba5) 28.Hc5 Bxa2 29.Hxe6 fxe6 30.e4 Hb6 31.Bc1 némi esélyt adott volna.

26...Fxd5 27.Vxc7 Vc4!

 

28.a3?!

Az exvilágbajnok utolsó reménye 28.a4 lett volna.

28...f6 29.Vxc4 Fxc4 30.Fc3 Bxe2 31.Bd4 Fb5 32.Fb4 Be3 33.Kf2 Be2+ 34.Kg1 Be3 35.f4 Be2 36.Bd6 Bc2 37.g4 Fc6 38.Fd2 Ff3 39.h3 Ba2 40.Fb4 Bg2+ 41.Kf1 Bh2 és döntetlen

 

Gelfand,B (2740) - Aronjan,L (2809)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 Hbd7 7.Fe2 c6 8.0-0 Hh5 9.Fe5 f6 10.Fg3 f5 11.Fe5 Hhf6 12.h3 Hxe5 13.Hxe5 Hd7 14.f4 Hxe5 15.fxe5 Fg5 16.Vd2 Fd7 17.Bac1 Bc8 18.a3 Kh8 19.b4 Fe8 20.Fd3 Bc7 21.He2 Fh5 22.Hf4 Fxf4 23.exf4

Borisz Gelfand tetszését nem nyerte el a 23.Bxf4 Kg8 24.Vc3 folytatás.

23...Bd7 24.Ve3 dxc4 25.Fxc4

 

25...Bxd4?!

Levon Aronjan rosszul értékelte az állást. A jobb 25...Be8 26.d5 exd5 27.Fd3 d4 28.Vf2 Bd5 változatban Borisz Gelfand úgy ítélte meg, hogy elegendő ellenértéke van a gyalogért.

26.Fxe6 Ff7?

Nagy hiba, világos döntő előnybe került.

27.Fxf5 Fc4

 

28.e6 Vd6 29.Bfe1 Be8 30.e7 Ff7

 

31.Bc5

Időzavarban az izraeli nagymester biztosra ment. 31.Fg4 Bd3 32.Ve5 Vxe5 33.Bxe5 g6 34.b5 h5 35.Ff3 folytatás is számításba jött.

31...g6 32.Fg4 h5?

Vesztőlépés.

 

33.f5! Kg7 34.fxg6 Fxg6 35.Fxh5 Bd3 36.Ve5+

Gyorsabban nyert a 36.Vg5 Bg3 37.Vh4 változat.

36...Vxe5 37.Bcxe5 Fxh5 38.Bxh5 Bxa3 39.Bf5 Bd3 40.Be4 Bd7?!

 

 

41.Bg4+ Kh6 42.Bf6+ Kh7 43.Bf7+ Kh6 44.Bgg7 Bd1+ 45.Kh2 Bf1 46.Bh7+ Kg6 47.Bhg7+ Kh6 48.Bh7+ Kg6 49.Bfg7+ Kf6

 

50.h4 Ke6 51.Bg4 Kf5 52.Kg3 Be1 53.Bf4+ Ke6

 

 

54.h5 Bxe7 55.Bxe7+ Kxe7 56.Kh4 b6 57.h6 Bh1+ 58.Kg5 Ke6 59.Kg6 Ke5 60.Bf5+ és sötét feladta

 

Szvidler,P (2747) - Griscsuk,A (2764)
Királyindiai védelem [E81]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 Fg7 4.e4 d6 5.f3 0-0 6.Fe3 c5 7.Hge2 Hc6 8.d5 He5 9.Hg3 h5 10.Fe2 h4 11.Hf1 e6 12.f4

Az ukrán Ruszlan Ponomarjov kétszer is a 12.Hd2 exd5 13.cxd5 változatot választotta Alekszandr Griscsuk és Magnus Carlsen ellen.

 

12...Hxc4!?

Az orosz derbin Griscsuk meglepő döntést hozott. 12...Heg4 13.dxe6 (13.Fxg4 Hxg4 14.Vxg4 exd5 15.f5 d4 16.Hd5 dxe3 17.Hfxe3 Fxb2 18.Bb1 Fe5 19.0-0) 13...Fxe6 14.h3 Hxe3 15.Hxe3 Be8 folytatás helyett.

13.Fxc4 b5 14.Fxb5 exd5 15.e5 dxe5 16.fxe5 Fg4 17.exf6?!

Peter Szvidler úgy ítélte meg, hogy a vezérért elegendő ellenértéket kap.

17...Fxd1 18.fxg7 Kxg7 19.Fxc5 h3

 

20.Bxd1 hxg2 21.Bg1 gxf1V+ 22.Kxf1 Vh4 23.Bg2 Bfd8 24.Bd4 Vh5 25.Bf4 d4 26.Fxd4+ Bxd4 27.Bxd4 Bb8 28.a4 a6 29.Fxa6?

Taktikai elnézés, amit Alekszandr Griscsuk nem használt ki.

 

 

 

29...Vf3+?!

A remihez vezető folytatás helyett 29...Ve5 30.Hb5 Bb6 31.Be2 Vf5+ 32.Ke1 Bxa6 sötétnek komoly nyerőesélyt adott volna.

30.Bf2 Vh1+ 31.Ke2 Bxb2+ 32.Bd2 Vc1 33.Kd3 Bb6?!

Egyszerűbb volt a 33...Bb3 34.Bc2 Va3 35.Fc4 Vd6+ 36.Ke2 Ve5+ remi.

34.Fc4 Bd6+ 35.Fd5 Bd7 36.Bf4 f5 37.Bd4 Kh6 38.h4 Bc7 39.Fc4 Vf1+ 40.Be2 f4 41.Kc2 f3 és döntetlen

 

Ivancsuk,V (2757) - Radzsabov,T (2793)
Vezércsel [D57]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Fg5 h6 6.Fh4 He4

Nincs jó statisztikája Tejmur Radzsabov választotta változatnak.

7.Fxe7 Vxe7 8.cxd5 Hxc3 9.bxc3 exd5 10.Vb3 c6 11.e3 0-0 12.Fe2 Hd7 13.0-0 Hf6 14.Bfc1 Fg4 15.c4 dxc4 16.Vxc4 Bfe8 17.h3 Fe6 18.Vc5 Vc7 19.Bc2 Fd5 20.Bac1 Vd8 21.Va3 He4 22.He5 Hd6 23.Ff3 Fxf3 24.Hxf3 Vd7 25.Vb4 Bad8 26.a4 Ve6 27.He5 f6 28.Hd3 Vf7 29.Va5 a6 30.Hc5 Bc8 31.Vb4 Bcd8 32.Vb6 Bc8 33.Bb1 Be7 34.Hd3 Bce8

 

 

35.Vb3 Vxb3 36.Bxb3 Kf7 37.g4 g5 38.Hc5 Bc8 39.Kg2 Bcc7 40.Hd3 Kg6 41.Hc5 h5 42.Bb1 He4 43.Hxe4 Bxe4 44.Kf3 Bee7 45.e4 Bcd7 46.Ke3 Bd5 47.f3 Bd6 48.Bb6 Bed7 49.Bd2 hxg4 50.hxg4 Kf7 51.a5 Ke7 52.Bb1 Kf7 53.Bh1 Kg7 54.Bh5 Bd8 55.Bd1 B8d7?!

 

 

 

56.e5!

A játszmáig még nyeretlen ukrán nagymester erőfeszítéseit siker koronázta, fokozta előnyét.

56...Bd5 57.Bdh1 Kf7 58.Bh7+ Ke6 59.Bxd7 Kxd7 60.Bh7+ Ke6 61.Bh6 c5 62.Bxf6+ Ke7 63.Bb6 Bxd4 64.Bxb7+ Ke6 65.Bg7 Ba4 66.Bxg5 Bxa5

 

 

67.f4

Az összekötött három szabadgyalog ellen nincs védelem.

67...Ba3+ 68.Kd2 Ba2+ 69.Kc3 Bf2 70.Bg6+ Kd5 71.Bd6+ Ke4 72.Bf6 a5 73.e6 Kd5 74.f5 Be2 75.Bf8 Kd6 76.f6 és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Londonban zajló világbajnok-jelölti verseny nyolcadik fordulójában óvatos játék után döntetlennel ért véget a két éllovas, a norvég Magnus Carlsen és az örmény Levon Aronjan összecsapása. A viadalon hét remi után győzött az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, honfitársát, Peter Szvidlert győzte le és egy pontra megközelítette a vezető duót. Első nyerését érte el az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Alekszandr Griscsuk. A tavaly világbajnoki döntőt játszó Gelfand sötéttel az azeri Tejmur Radzsabovra mért vereséget, Griscsuk az ukrán Vaszilij Ivancsukot győzte le. A torna kilencedik játéknapján Vlagyimir Kramnyik és Magnus Carlsen rangadójára kerül sor.

A világbajnok-jelölti verseny második félideje három eldőlt partival kezdődött meg, a legnagyobb érdeklődéssel várt csúcsrangadó, Magnus Carlsen és Levon Aronjan találkozója pontosztozkodással ért véget. A partira rányomta bélyegét a nagy tét, az örmény nagymester a katalán védelmű partiban érdekes tervet játszott meg, a norvég világranglista-vezető nem kockáztatott, a sorozatos cserék teljes kiegyenlítéshez vezettek.

Megszakadt az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik hosszú nyeretlenségi sorozata, 13 döntetlen és Vishy Anandtól Zürichben elszenvedett veresége után állhatott fel győztesként a sakkasztaltól. Honfitársát, Peter Szvidlert kényszerítette megadásra, a Grünfeld védelmű játszmában a ritkábban játszott 14.Kc2-vel meglepte Szvidlert, mindkét szárnyon kezdeményezett. Minimális előnyét ellenfele időzavarának köszönhetően fokozta döntővé, egy pontra megközelítette a vezető duót, Magnus Carlsent és Levon Aronjant. Az exvilágbajnok a viadalt két sötét partival kezdte, a második félidő első két játszmájában világossal játszik, így Carlsennel szemben is a kezdés jogával.

 

Az izraeli Borisz Gelfand sötéttel szerezte meg első győzelmét, az azeri Tejmur Radzsabov harmadik vereségét szenvedte el. Az angol megnyitású összecsapás során a rutinos Gelfand elképzelése érvényesült, világos királyszárnyi akciója nem ért célba, Radzsabov állásának számos gyengesége végzetesnek bizonyult.

Az orosz Alekszandr Griscsuk az ukrán Vaszilij Ivancsuk elleni győzelme egy hosszú szériát szakított meg. Világbajnoki sorozatban a 2007-es mexikói vb-n tudott utoljára partit nyerni, akkor Borisz Gelfandot a kilencedik fordulóban kényszerítette megadásra. A két évvel ezelőtti vb-jelölti párharcokban a rájátszásokban volt eredményes, a klasszikus gondolkodási idejű összecsapásokban 13 döntetlen után a döntő 6. partijában éppen Gelfandtól kapott ki. Ivancsukkal vívott csatája az időzavarban dőlt el, az ukrán nagymester sorozatos hibákkal vesztette el tarthatónak ítélt állását.

 

A 8. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2872) – Levon Aronjan (örmény, 2809) döntetlen (Katalán megnyitás, 41)

Tejmur Radzsabov (azeri, 2793) – Borisz Gelfand (izraeli, 2740) 0 – 1 (Angol megnyitás, 32)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2764) – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2757) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 39)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2810) – Peter Szvidler (orosz, 2747) 1 – 0 (Grünfeld védelem, 40)

 

A világbajnok-jelölti verseny állása:

1-2. Magnus Carlsen és Levon Aronjan 5,5 pont

3. Vlagyimir Kramnyik 4,5

4. Alekszandr Griscsuk 4

5-6. Peter Szvidler és Borisz Gelfand 3,5

7. Tejmur Radzsabov 3

8. Vaszilij Ivancsuk 2,5

 

Helyezés

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

Gy.

1

Magnus Carlsen

2872

NOR

* *

½ ½

½

1

1

1

½

½

3

2

Levon Aronjan

2809

ARM

½ ½

* *

½

½

½

1

1

1

3

3

Vlagyimir Kramnyik

2810

RUS

½

½

* *

½

½ 1

½

½

½

1

4

Alekszandr Griscsuk

2764

RUS

0

½

½

* *

½

½

½

½ 1

4

1

5

Peter Szvidler

2747

RUS

0

½

½ 0

½

* *

½

1

½

1

6

Borisz Gelfand

2740

ISR

0

0

½

½

½

* *

½ 1

½

1

7

Tejmur Radzsabov

2793

AZE

½

0

½

½

0

½ 0

* *

1

3

1

8

Vaszilij Ivancsuk

2757

UKR

½

0

½

½ 0

½

½

0

* *

0

 

A 9. forduló párosítása:

Vlagyimir Kramnyik – Magnus Carlsen

Peter Szvidler – Aekszandr Griscsuk

Vaszilij Ivancsuk – Tejmur Radzsabov

Borisz Gelfand – Levon Aronjan

Carlsen,M (2872) - Aronjan,L (2809)
Katalán megnyitás [E05]

1.c4 Hf6 2.Hf3 e6 3.g3 d5 4.Fg2 Fe7 5.d4 0-0 6.0-0 dxc4 7.Vc2 a6 8.Vxc4 b5 9.Vc2 Fb7 10.Fd2 Fd6 11.a3 Hbd7 12.b4 Ba7

Az idei Tata Steel szuperversenyen Szergej Karjakin a 12...Hb6 13.Hc3 Hbd5 14.Ha2 Hb6 15.Hc3 Hbd5 16.Hxd5 Hxd5 17.Ve4 h6 folytatásban remizett Lékó Péterrel.

13.Hc3 Va8 14.Hh4 Fxg2 15.Hxg2

 

15...c6!?

Levon Aronjan nagy önbizalommal játszotta a változatot, láthatóan jól felkészült. A b5 gyalogot megvédve a5 lépést tervezte...

16.Bac1

Magnus Carlsen hosszas gondolkodás után az óvatos játék mellett döntött. Holtversenyes társa ellen tegnapi kalandos remije után nem akart fölösleges kockázatot vállalni. A 16.He4 Hxe4 17.Vxe4 Hb6 18.Bac1 Hc4 19.Bxc4 bxc4 20.He3 kalandos folytatást semmi nem indokolta.

16...a5 17.He4 Hxe4 18.Vxe4 Bc8 19.Hf4 axb4 20.Fxb4 c5 21.Vxa8 Baxa8 22.dxc5 Fxc5 23.Hd3 Ff8 24.Bxc8 Bxc8 25.Bb1 Ba8 26.Fxf8 Kxf8 27.Bxb5 Bxa3

A sorozatos cserék után borítékolhattuk a pontosztozkodást.

 

28.g4 h6 29.h4 Ba2 30.Kf1 Ba1+ 31.Kg2 Ba2 32.Kf3 Ba3 33.Kg3 Ba2 34.e3 Bd2 35.Hf4 g6 36.g5 hxg5 37.hxg5 Ke7 38.e4 Bc2 39.f3 Bc5 40.Bxc5 Hxc5 41.Hg2 és döntetlen

 

Kramnyik,V (2810) - Szvidler,P (2747)
Grünfeld védelem [D85]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.e4 Hxc3 6.bxc3 Fg7 7.Hf3 c5 8.Fe3 Va5 9.Vd2 Hc6

A 2000-ben Londonban játszott Braingames világbajnoki döntő második partijában Garri Kaszparov a 9…Fg4 10.Bb1 a6 változatban a 11.Bxb7 újítással volt kénytelen szembesülni. Vlagyimir Kramnyik a játszma megnyerésével óriási lélektani előnyt szerzett, a 8,5-6,5-ös győzelmével megfosztotta világbajnoki címétől Kaszparovot.

10.Bc1 cxd4 11.cxd4 Vxd2+ 12.Kxd2 0-0 13.d5 Bd8 14.Kc2

Az exvilágbajnok meglepte honfitársát a királylépéssel, a statisztika alapján világossal többször játszották a 14.Ke1 Ha5 15.Fg5 Fd7 változatot.

14...He5

Az állásban újítás. 14...Ha5 15.Fg5 folytatás fordult elő.

15.Hxe5 Fxe5 16.Fc4 Fd7 17.f4 Fd6 18.Kb3 f6 19.a4 Bdc8 20.h4

Vlagyimir Kramnyik mindkét szárnyon kezdeményezett, jelentős időelőnyt szerzett.

20...Bab8 21.Fb5 Fxb5 22.axb5 a6 23.b6 Kf7 24.h5 Bxc1 25.hxg6+ Kxg6

Mi szólt 25…hxg6 ellen?

26.Fxc1 Bg8 27.g4 h6 28.Bh5 Kf7

 

29.e5 Fc5 30.e6+ Kf8 31.Bh4 Kg7?!

Hátrányos állásban Peter Szvidler már nem talált jó védelmet, királylépése azonban megkönnyítette Kramnyik nyerését. 31...Fxb6 32.f5 Fc7 (32...Ff2 33.Bh2 Fc5 34.Fxh6+ Ke8 35.g5) 33.Fxh6+ Ke8 34.Fe3 sem ígért jót számára.

32.f5 Bd8 33.Fxh6+ Kg8 34.Kc4 Fxb6

 

35.g5! Ff2 36.Bg4 Kh7 37.gxf6 exf6 38.e7 Bc8+ 39.Kb3 Fc5

A szabadgyalogok robognak az átváltozási mező felé a 39...Kxh6 40.d6 változatban.

40.Bc4 és sötét feladta

 

Radzsabov,T (2793) - Gelfand,B (2740)
Angol megnyitás [A33]

1.Hf3 c5 2.c4 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 e6 6.g3 Vb6 7.Hb3 He5 8.e4 Fb4 9.Ve2 d6 10.f4 Hc6 11.Fe3 Fxc3+ 12.bxc3 Vc7 13.Fg2 e5 14.c5 b6 15.cxd6 Vxd6 16.0-0 0-0 17.f5 Bd8

Számításba jött a 17...Va3 18.Bfd1 Fa6 19.c4 Bad8 folytatás.

18.Bfd1 Va3 19.Bxd8+ Hxd8 20.Fg5 Fa6 21.Vd2 Ve7 22.Bd1 Hb7 23.Ff3 Bd8 24.Vc1 Bxd1+ 25.Fxd1?

 

25...Hd6

Borisz Gelfand egyre nagyobb fölénybe került.

26.Fxf6 gxf6 27.Ve3 Vc7 28.a4?

Az azeri nagymester nehéz állásban könnyen megadta magát.

28...Vd7 29.a5 Hxe4

Gelfand már válogathatott a nyerések között.

30.Fc2

 

30...Vb5 31.Vf3 Hg5 32.Vg2 bxa5 és világos feladta. Az izraeli nagymester nem variálta. 32...Hh3+ 33.Vxh3 (33.Kh1 Fb7) 33...Ve2 34.Hd2 Ve3+ 35.Kh1 Kf8 még tetszetősebb nyerés volt. ű

Griscsuk,A (2764) - Ivancsuk,V (2757)
Szicíliai védelem [B35]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 g6 6.Fe3 Fg7 7.Fc4 Va5 8.0-0 0-0 9.Fb3 d6 10.Hd5 Be8 11.Hxf6+ Fxf6 12.c3 He5 13.h3 Va6 14.Hc2 Hd3 15.Vf3 Fe6

Az ukrán nagymester a nagyon lassan alakuló partiban kiegyenlített.

16.Fd4 Fxd4 17.Hxd4 Fc4 18.Bfb1 He5 19.Ve3 Fxb3 20.axb3 Vb6 21.Ba3 a6 22.Bd1 Bac8 23.Hc2 Vxe3 24.Hxe3 Hd7 25.f3 Kf8 26.Kf2 Bc6 27.g4 e6 28.h4 Ke7 29.Ba5 Bec8 30.Kg3 h6 31.Bd2 Hc5 32.Ba3 a5 33.Hc2 Ba6 34.Bd1 Bca8 35.Hd4 Kd7?! 36.Hb5 e5?

Az időzavarban Vaszilij Ivancsuk sorozatos hibával vesztette el a játszmát.

 

 

 

37.b4 axb4 38.cxb4 He6 39.Hxd6 és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A londoni világbajnok-jelölti verseny félidejét a norvég Magnus Carlsen és az örmény Levon Aronjan másfél pontos vezetéssel zárta. A viadal hetedik fordulójában a norvég világranglista-vezető világossal játszva nehéz állását döntetlenre mentette az azeri Tejmur Radzsabov ellen. Aronjan világossal az orosz Alekszandr Griscsukkal sokkal békésebb partiban remizett. Az izraeli Borisz Gelfand nagy esélyt szalasztott el az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal vívott csatájában. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az orosz Peter Szvidler is megosztozott a ponton. A tornán Carlsen, Aronjan és Kramnyik veretlen, az orosz exvilágbajnok a remikirály hét döntetlenével. Vasárnaptól ellenkező színelosztással a nagymesterek ismét megmérkőznek egymással, a második félidő a két éllovas, Carlsen és Aronjan összecsapásával kezdődik. Az 510 ezer eurós összdíjazású viadal győztese lesz a regnáló világbajnok Viswanathan Anand kihívója.

A világbajnok-jelölti verseny hetedik fordulójában négy döntetlen született, a legizgalmasabbnak a norvég Magnus Carlsen és az azeri Tejmur Radzsabov összecsapása bizonyult. Korábbi játszmáik sem nélkülözték a kalandokat, Tejmur hat vereség és 16 döntetlen mellett csak egyszer tudta legyőzni Magnust. A brit fővárosban nagyon közel állt ahhoz, hogy meglepetést okozzon. A szicíliai védelmű játszmában Radzsabov vezérszárnyi gyaloggyengeségeit királyszárnyi akcióval ellensúlyozta. Veszélyesen bontakozott ki támadása, a kritikus állásban a világranglista-vezető az egyetlen helyes döntéssel minőséget áldozott. Az időzavar fenyegető árnyékában Radzsabov talán elsiette f gyalogjának feláldozását, a világos vezér sikerrel avatkozott a védelembe, a parti lépésismétléssel ért véget.

A holtversenyben vezető Levon Aronjan kissé kedvezőbb állását nem tudta győzelemig fokozni az orosz Alekszandr Griscsukkal szemben. Griscsuk utolsó három partijában gyengén játszott, a mai napon maximálisan kihasználta esélyét, aktívan játszva ellensúlyozta vezérszárnyi gyaloggyengeségeit.

Hetedszer is csak remizett az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, örülhetett a pontosztozkodásnak, hiszen az izraeli Borisz Gelfand óriási esélyt szalasztott el. Hihetetlennek tűnt, hogy Kramnyik mekkorát hibázott 18…He8 lépésével, de Gelfand kihagyta a jelentős fölényéhez vezető 19.Heg5 lehetőséget. A sorozatos cserékkel kiegyenlítődtek az esélyek.

A skót megnyitás ismert változatában remizett az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az orosz Peter Szvidler. Világos két tisztet kapott a bástyáért, de a masszív sötét gyalogszerkezetet nem tudta megbontani. Kramnyik, Griscsuk, Ivancsuk és Gelfand még nyeretlen, Kramnyik a remikirály.

 

A 7. forduló eredményei:

Magnus Carlsen (norvég, 2872) – Tejmur Radzsabov (azeri, 2793) döntetlen (Szicíliai védelem, 37)

Levon Aronjan (örmény, 2810) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2764) döntetlen (Vezérindiai védelem,

Borisz Gelfand (izraeli, 2740) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2809) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 35)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2757) – Peter Szvidler (orosz, 2747) döntetlen (Skót megnyitás, 30)

 

A világbajnok-jelölti verseny állása:

1-2. Magnus Carlsen és Levon Aronjan 5 pont

3-4. Peter Szvidler és Vlagyimir Kramnyik 3,5

5-6. Tejmur Radzsabov és Alekszandr Griscsuk 3

7-8. Vaszilij Ivancsuk és Borisz Gelfand 2,5

 

Helyezés

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

gy.

1

Magnus Carlsen

2872

NOR

* *

½

1

½

½

1

½

1

5

3

2

Levon Aronjan

2809

ARM

½

* *

½

½

1

½

1

1

5

3

3

Peter Szvidler

2747

RUS

0

½

* *

½

1

½

½

½

1

4

Vlagyimir Kramnyik

2810

RUS

½

½

½

* *

½

½

½

½

0

5

Tejmur Radzsabov

2793

AZE

½

0

0

½

* *

½

1

½

3

1

6

Alekszandr Griscsuk

2764

RUS

0

½

½

½

½

* *

½

½

3

0

7

Vaszilij Ivancsuk

2757

UKR

½

0

½

½

0

½

* *

½

0

8

Borisz Gelfand

2740

ISR

0

0

½

½

½

½

½

* *

0

 

 

A félidei teljesítmények performance-pontszámai:

Magnus Carlsen 2932, Levon Aronjan 2941, Peter Szvidler 2792, Vlagyimir Kramnyik 2783, Tejmur Radzsabov 2736, Alekszandr Griscsuk 2740, Borisz Gelfand 2691, Vaszilij Ivancsuk 2689

 

A teljesítmények az Élő-pontszámok tükrében:

Magnus Carlsen + 5,5, Levon Aronjan + 12,5, Peter Szvidler + 4,3, Vlagyimir Kramnyik – 2,5, Tejmur Radzsabov – 5,7, Alekszandr Griscsuk – 2,5, Borisz Gelfand - 4,9, Vaszilij Ivancsuk – 6,7

 

A 8. forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Levon Aronjan

Tejmur Radzsabov – Borisz Gelfand

Alekszandr Griscsuk – Vaszilij Ivancsuk

Vlagyimir Kramnyik – Peter Szvidler

 

Carlsen,M (2872) - Radzsabov,T (2793)
Szicíliai védelem [B30]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 e6 4.Fxc6 bxc6 5.b3 d6

A tavalyi moszkvai világbajnoki döntőn Borisz Gelfand kétszer is az 5...e5 6.Hxe5 Ve7 változatban csatázott Vishy Ananddal.

6.0-0

A Tal-emlékversenyen Fabiano Caruanan, Alekszandr Griscsuk és Luke McShane is a 6.e5 folytatás mellett döntött, az angol sakkozó vesztett, a másik két játszma remi lett.

6...He7 7.e5 Hg6 8.exd6 Fxd6 9.Hc3 e5 10.Be1 0-0 11.d3

 

11...f5

A vezérszárnyi gyaloggyengeséget sötét királyszárnyi akcióval ellensúlyozta.

12.Fa3 Fe6 13.Ha4 Ve7 14.c4 Bad8 15.Ve2 Fc8 16.Ve3 f4 17.Ve4 Kh8 18.Bad1 Fg4 19.Bd2 Fxf3 20.Vxf3

 

20...Hh4 21.Ve4

A világranglista-vezető először a verseny során gondokkal küszködött. 21.Vh3 f3 22.g3 Hg2 23.Bed1 Vg5 24.Hc3 Hf4 25.Vf1 Bf5 után nagyon passzív a világos haderő helyzete, a fogadóirodák nem fogadnának állására…

21...f3 22.g3 Hg2

 

23.Hc3

Magnusnak nem volt jobb választása a minőségáldozatnál. 23.Bed1 Ve6 24.d4 Vh3 után döntő erővel fenyeget 25...He1!

23...Ve6

Számításba jött a 23...Hxe1 24.Vxe1 Fc7! 25.Bd1 (25.d4 Vf7 26.Fxc5 exd4 27.Fxf8 Vxf8) 25...Fa5 26.Fb2 e4 27.Vxe4 Vxe4 28.Hxe4 Bfe8 folytatás.

24.Be3 Hxe3 25.fxe3

 

25...f2+!?

Radzsabovot időzavar fenyegette, türelmetlen volt, nem akarta megvárni, míg világos blokád aló vonja az f gyalogot. A látszatfenyegetések elől Magnus királya azonban eltáncolt.

26.Bxf2 Bxf2 27.Kxf2 Bf8+ 28.Ke2 Vh3

 

29.Vh1 Fe7 30.He4 Vg4+ 31.Kd2 Vh3 32.Ke2 h5 33.Fb2 Vg4+ 34.Kd2 Vh3 35.Ke2 Vg4+ 36.Kd2 Vh3 37.Ke2 és döntetlen

 

Aronjan,L (2809) - Griscsuk,A (2764)
Vezérindiai védelem [E18]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 b6 4.g3 Fb7 5.Fg2 Fe7 6.0-0 0-0 7.Hc3 He4 8.Fd2 Ff6 9.He5 Hxc3 10.Fxc3 Fxg2 11.Kxg2 c5

A tavalyi Grand Slam-döntő Magnus Carlsen a 11...d5-ös változatra szavazott Levon Aronjannal szemben, az a gyalogszerkezet más tervet igényelt.

12.Hf3

Egyetlen játszma az adatbázisban a 12.Hg4 re, sötét nem panaszkodhatott a 12...Fxd4 13.Fxd4 cxd4 14.Vxd4 Hc6 15.Vd6 f5 16.He3 f4! változatban.

12...cxd4 13.Fxd4 Fe7 14.Vd3 d6 15.Vc3 e5 16.Fe3 Hd7 17.Bfd1 Bc8 18.Bac1 f5 19.b4 Kh8

 

20.c5

Az örmény nagymester fonalas változat mellett döntött.

20...bxc5 21.bxc5 e4 22.Hd4 Hxc5 23.Hb5 Vb6

Döntetlen bástyavégjátékhoz vezetett volna a 23...a6 24.Hxd6 Fxd6 25.Fxc5 Bxc5 26.Vxc5 Fxc5 27.Bxd8 Bxd8 28.Bxc5 g6 folytatás.

24.Vc4 a6 25.Hc3 Vd8 26.Ha4 Hxa4 27.Vxa4 Bxc1 28.Bxc1 a5 29.Vb5 h6 30.Bd1

 

30...Fg5 31.Fb6 Vb8! 32.a4 f4!

Alekszandr Griscsuk egymást követő három fordulóban mutatott gyengébb játék után a mai napon maximálisan kihasználta esélyeit.

33.h4

Nincs világosnak előnye a 33.Fxa5 Vc8 34.Bxd6 f3+ 35.exf3 exf3+ 36.Kg1 Vc1+ 37.Vf1 Vc5 38.Ba6 Bb8 39.h3 Vc2 40.Bb6 Ba8 változatban.

33...f3+ 34.exf3 exf3+ 35.Kh2 Ff6 36.Fxa5 Fe5 37.Vxb8 Bxb8 38.h5 Ba8 39.Bd5 Kg8 40.Kh3 Kf7 41.Kg4 Ke6 42.Bb5 Fd4 43.Fb6 és döntetlen

 

Gelfand,B (2740) - Kramnyik,V (2810)
Nimzoindiai védelem [E54]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hc3 Fb4 4.e3 0-0 5.Fd3 d5 6.Hf3 dxc4 7.Fxc4 c5 8.0-0 cxd4 9.exd4 b6 10.Ve2 Fb7 11.Fg5 Hbd7

A torna 4. fordulójában Tejmur Radzsabov ellen az orosz exvilágbajnok a 11...Fxc3 12.bxc3 Hbd7 13.Bac1 Vc7 14.Fd3 Hg4 15.Fe4 Fxe4 16.Vxe4 Hgf6 17.Ve2 Bac8 folytatást választotta.

12.Bac1 Vb8 13.Bfd1 Bc8 14.Fd3 Fd6 15.g3 a6 16.Fxf6 Hxf6 17.He4 Bxc1 18.Bxc1 He8?

Vlagyimir Kramnyik nagyot hibázott, szerencséjére a baki büntetése elmaradt…

 

 

 

19.Hed2?!

A játszma kritikus állásában Borisz Gelfand hosszasan tűnődött, végül nagy csalódást okozott a passzív huszárlépésével. 19.Heg5! h6 (19...Hf6 20.He5) 20.Fg6! (Az izraeli sakkozó a parti végén bevallotta, hogy többet számolta a 20.Hxe6 lehetőséget, de érthetően nem nyerte el a tetszését a 20...Fd5 21.Fc4 Vb7 22.Fxd5 Vxd5 23.Hf4 Fxf4 változat.) 20...Fxf3 (20...hxg5 21.Hxg5 Hf6 22.Fxf7+ Kh8 23.Vf1 g6 24.Hxe6 Fe4 25.Vh3+; 20...fxg6 21.Vxe6+ Kh8 22.Hf7+ Kh7 23.Hh4 Hf6 24.Hxd6 Fd5 25.Ve5) 21.Fxf7+ Kf8 22.Vxf3 hxg5 23.Fxe6+ Hf6 24.Bc8+ Vxc8 25.Fxc8 Bxc8 26.Vb7 Bc1+ 27.Kg2 Fc7 28.Vxa6 g4 29.a4 változatban világos esélyei jobbak.

19...Vd8 20.Fe4 Bc8 21.Vf1 Bxc1 22.Vxc1 Vc8 23.Vc3 Hf6 24.Fxb7 Vxb7 25.He5 Hd5

 

26.Vc6 Vxc6 27.Hxc6 Kf8 28.Hc4 Fc7 29.He3 Hxe3 30.fxe3 Fd6 31.He5 Fxe5 32.dxe5 Ke7 33.Kf2 Kd7 34.e4 Kc6 35.Ke3 Kc5 és döntetlen

 

Ivancsuk,V (2757) - Szvidler,P (2747)
Skót megnyitás [C45]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.d4 exd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hxc6 bxc6 6.e5 Ve7 7.Ve2 Hd5 8.c4 Fa6 9.g3

A tavalyi Tal-emlékversenyen Fabiano Caruana a 9.Hd2 g6 10.Hf3 Fg7 11.Fg5 f6 12.exf6 Vxe2+ 13.Fxe2 Hxf6 14.0-0-0 0-0-0 15.Fe3 változatban győzte le Vlagyimir Kramnyikot.

 9...g6 10.b3 Fg7 11.Fb2 0-0-0 12.Fg2 Bhe8 13.0-0

 

13...Fxe5 14.Vxe5 Vxe5 15.Fxe5 Bxe5 16.cxd5 Fxf1 17.Kxf1

Világos a jól ismert változatban két tisztet kapott a bástyáért, de a sötét állásban a gyalogszerkezetet nem lehet megbontani.

17...cxd5 18.Hc3 c6 19.Bc1 Kb7 20.Ha4 a5 21.Ff3 Kc7 22.Hc5 Bee8 23.Bc2 Ba8 24.Bd2 Be7 25.Bd4 Bae8 26.Hd3 g5 27.Ba4 Kb6 28.Bd4 Kc7 29.Ba4 Kb6 30.Bd4 Kc7 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A norvég Magnus Carlsen és az örmény Levon Aronjan másfél pontos előnnyel vezet a Londonban zajló világbajnok-jelölti versenyen. A viadal hatodik fordulójában Carlsen sötéttel könnyed játékkal nyert az orosz Peter Szvidler ellen. Aronjan is másodhúzóként diadalmaskodott, az azeri Tejmur Radzsabov időzavarban nagyot hibázott. Hatodszor is remizett az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, lépésismétléssel ért véget az ukrán Vaszilij Ivancsukkal vívott, áldozatokkal fűszererezett partija. Az izraeli Borisz Gelfand nyerést ígérő állását elrontotta az orosz Alekszandr Griscsukkal szemben. Pénteken pihenőnap lesz, szombaton többek között Carlsen-Radzsabov és Griscsuk-Aronjan összecsapásokra kerül sor.

 

Harmadik győzelmét aratta Magnus Carlsen. A norvég világranglista-vezető az első hat fordulóban négyszer sötéttel játszott, elégedett lehet a + 3-mal. Az orosz Peter Szvidlert könnyed játékkal győzte le. A spanyol megnyitásban a jól ismert, kedvelt változatot Magnus mindkét színnel előszeretettel játssza, Szvidler kissé passzív játékát azonnal kihasználta, 17…d5 lépéssel átvette a kezdeményezést. Az orosz sakkozó jelentős időhátrányba került, hátrányos állásában hibázott is, amit Carlsen nem használt ki, fonalas változatban látványosan nyerhetett volna. Szvidler könnyen adta meg magát, a kötés miatt tisztet vesztett, feladásra kényszerült. A virtuális világranglistát Magnus Carlsen 2876,6 ponttal vezeti.

 

Az örmény Levon Aronjan tartja a lépést Magnus Carlsennel. Nagy csatában nyert az azeri Tejmur Radzsabov ellen, aki az időzavar fenyegető árnyékában többször is hibázott, majd súlyos elnézéssel elszenvedte második vereségét. Radzsabov királyszárnyi támadást erőltetett, ezt Aronjan visszaverte, elkerülte a lépésismétléses döntetlent, fenntartotta a feszültséget. Aronjan az első hat partijában négyszer világossal játszott. Aronjan eddig 13,1 Élő-pontot gyűjtött, 2980 teljesítményének a performance-pontszáma.

Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik hatodszor is remizett, nyeretlenségi sorozata immár 13 játszmás, utoljára a London Chess Classic 2012 nyolcadik fordulójában győzött az angol Gawain Jones ellen. A világbajnok-jelölti verseny főpróbájaként a zürichi tornán is nyeretlen maradt, ráadásul az utolsó fordulóban érzékeny vereséget szenvedett a világbajnok Viswanathan Anandtól. Az exvilágbajnok az ötödik fordulóban nagy esélyt szalasztott el az örmény Levon Aronjannal szemben,  az ukrán Vaszilij Ivancsuk ellen vállalta a bonyodalmakat, sötét királyállásának felszakítására minőséget is áldozott. Ivancsuk súlyos időzavara ellenére remekül koncentrált, hárította a fenyegetéseket, sorba húzta a jó védőlépéseket. Kramnyik nem talált más megoldást, lépésismétléssel lett remi az érdekes ütközet.

Nagyot hibázott az orosz Alekszandr Griscsuk, az izraeli Borisz Gelfand kiskombinációval gyalogot nyert, de túlértékelte ellenfele támadási lehetőségeit. Nyerést ígérő állását elrontotta, a küzdelem örökös sakkal fejeződött be.

 

A 6. forduló eredményei:

Peter Szvidler (orosz, 2747) – Magnus Carlsen (norvég, 2872) 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 36)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2810) – Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2757) döntetlen (Katalán megnyitás, 31)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2764) – Borisz Gelfand (izraeli, 2740) döntetlen (Szicíliai védelem,

Tejmur Radzsabov (ater, 2793) – Levon Aronjan (örmény, 2809) 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 54)

 

A világbajnok-jelölti verseny állása:

1-2. Magnus Carlsen és Levon Aronjan 4,5 pont

3-4. Peter Szvidler és Vlagyimir Kramnyik 3

5-6. Tejmur Radzsabov és Alekszandr Griscsuk 2,5

7-8. Vaszilij Ivancsuk és Borisz Gelfand 2

 

Helyezés

Name

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

Gy.

1

Magnus Carlsen

2872

NOR

* *

½

1

½

1

½

1

3

2

Levon Aronjan

2809

ARM

½

* *

½

½

1

1

1

3

3

Peter Szvidler

2747

RUS

0

½

* *

½

1

½

½

3

1

4

Vlagyimir Kramnyik

2810

RUS

½

½

½

* *

½

½

½

3

0

5

Tejmur Radzsabov

2793

AZE

0

0

½

* *

½

1

½

1

6

Alekszandr Griscsuk

2764

RUS

0

½

½

½

* *

½

½

0

7

Vaszilij Ivancsuk

2757

UKR

½

0

½

0

½

* *

½

2

0

8

Borisz Gelfand

2740

ISR

0

0

½

½

½

½

* *

2

0

 

A szombati 7. forduló párosítása:

Magnus Carlsen – Tejmur Radzsabov

Levon Aronjan – Alekszandr Griscsuk

Borisz Gelfand – Vlagyimir Kramnyik

Vaszilij Ivancsuk – Peter Szvidler

Szvidler,P (2747) - Carlsen,M (2872)
Spanyol megnyitás [C84]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.d3 b5 7.Fb3 d6 8.a4 b4 9.Hbd2 0-0 10.a5

Magnus Carlsen mindkét színnel előszeretettel játssza a változatot.

10...Fe6 11.Hc4 Bb8 12.c3 bxc3 13.bxc3 h6 14.Be1 Vc8 15.Fc2 Bd8 16.Ve2 Ff8 17.He3

 

17...d5!

A világranglista-vezető átvette a kezdeményezést.

18.exd5 Hxd5 19.Hxd5 Bxd5 20.h3 Ff5 21.Bd1 Ve6 22.Fb1 Vd7 23.Fe3

 

23...e4

Magnus a legegyszerűbb megoldást választotta. A 23...Bxb1 24.Baxb1 Fxd3 25.Va2 Bxa5 26.Vb2 Bb5 27.Vd2 Bd5 minőségáldozat is számításba jött.

24.Hd4 Hxd4 25.Fxd4?

 

25...exd3!?

Magnus kihagyta a látványos nyerést a 25...Fxh3! 26.dxe4 (26.gxh3 Vxh3 27.Fe3 Fd6) 26...Bg5 27.g3 Fg4 28.f3 (28.Fa7 Vxd1+ 29.Vxd1 Fxd1 30.Fxb8 Ff3 31.Kf1 Bh5) 28...Bb2 29.Vxb2 Fxf3 változatban.

26.Fxd3 Fxd3 27.Bxd3 c5 28.Fe5 Bxd3 29.Fxb8 c4 30.Fe5 Fc5 31.Bb1 Vd5 32.Bb8+ Kh7 33.Vh5?

A reménytelen állásban Peter Szvilder gyorsan megadta magát.

 

 

 

33...Ve4!

Még villámpartiban sem nézné el Magnus a 34.Fh8+ Kxh8 35.Vxh6+ fenyegetést.

34.Bb2 Bd5 35.Be2 Vb1+ 36.Kh2 f6 és világos feladta

 

Radzsabov,T (2793) - Aronjan,L (2809)
Spanyol megnyitás [C65]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 Hf6 4.d3 Fc5 5.c3 0-0 6.0-0 Be8 7.Hbd2 a6 8.Fa4 b5 9.Fb3 d6 10.Be1 Fe6 11.Hf1 Fxb3 12.axb3

 

12...d5 13.Vc2 h6 14.Hg3 a5 15.h3 Vd7 16.Fe3 Ff8 17.Bad1 Bad8 18.Hf5 Ve6 19.g4

Az azeri nagymester nagy reményeket fűzött királyszárnyi akciójához.

19...dxe4 20.dxe4 He7 21.Bxd8 Bxd8 22.Ba1 Ba8 23.c4 b4

 

24.g5 hxg5 25.Hxg5 Vc8 26.Hxe7+ Fxe7 27.Kh2 Ba6 28.Bg1 Hd7 29.Ve2 Bg6 30.Vh5 Hf6

Számításba jött a 30...Hf8 31.Hf3 Bxg1 32.Kxg1 f6 folytatás.

31.Vf3 Bh6 32.He6 Bh7 33.Hg5 Bh4

Levon Aronjan kevesellte a lépésismétléses remit.

34.Bg2 Vd7 35.Bg1 g6 36.Fc1

Időzavarban húzni kellett...

36...Ve8 37.Fe3

 

37...a4 38.bxa4 Vxa4 39.Fc1 b3

Erősebb volt a 39...Vc2 40.b3 Vc3 41.Bd1 Kg7 változatot választani.

40.Vg3 Bh5 41.Vd3 Vc6 42.Fe3

Tejmur Radzsabovnak ismét elfogyott az ideje.

42...Bh4 43.Kg3

Radzsabov rosszul értékelte a 43.Vxb3 Hxe4 44.Hxe4 Vxe4 45.Vb8+ Kg7 46.Vxc7 Ff6 47.Vd7 változat esélyeit.

43...Bh8 44.Kh2 Kg7 45.c5 Va4 46.Vc3 Be8 47.Vd3 Bd8 48.Vc3 Vb5 49.Kg2?

Az idő szorításában komoly hiba.

49...Bd3 50.Vc1 Hh5

Figyelmet érdemelt az 50...Hd7 51.Hf3 Fxc5 52.Fh6+ Kh7 53.Vg5 Bxf3 54.Kxf3 Vd3+ 55.Kg2 Vxe4+ 56.Kh2 Vf3 folytatás.

51.Hf3 Vb4 52.Ve1 Va4

 

53.Hxe5?

Már tartható volt az állás, de Tejmur óriásit hibázott. 53.Ve2 Bd8 54.Bc1 után nehéz feltörni világos védőállását.

53...Vxe4+ 54.Hf3 Hf4+ és világos feladta

 

Kramnyik,V (2810) - Ivancsuk,V (2757)
Katalán megnyitás [E01]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.g3 Fb4+ 5.Fd2 Fd6 6.Fg2 Hbd7 7.0-0 0-0 8.Vc2 c6 9.Hc3

 Vlagyimir Kramnyik a kezdeményezésért gyalogot áldozott.

9...dxc4 10.Bfd1

Új gondolat a korábban látott 10.Fg5 h6, illetve 10.Bad1 helyett.

10...Vc7 11.Hg5 Fe7 12.a4 e5 13.a5 exd4 14.Ff4 Fd6 15.Bxd4 Fxf4 16.Bxf4 h6 17.Hf3 b5 18.axb6 Hxb6

 

19.Bxf6!?

Az exvilágbajnok jelentős időelőnyben a sötét királyszárnyat meggyengítő minőségáldozatot hozott.

19...gxf6 20.Hd4 Fd7 21.Vd2 Kg7

 

22.Fxc6 Fxc6 23.Hf5+ Kg6 24.Ba5

Kramnyik kockáztatott. Azonnal remi lett volna a 24.Hh4+ Kh7 25.Hf5 vagy a; 24.Vxh6+ Kxf5 25.Vh3+ Kg6 26.Vg4+ Kh6 27.Vh4+ Kg6 folytatás.

24...Bh8 25.Vd4 Bag8

Vaszilij Ivancsuk remekül koncentrált, hogy a kapkodásban ne hibázzon, sorban húzta meg a legjobb védőlépéseket.

26.Bc5 Vd7! 27.Vf4 h5!

 

28.Hh4+

Kramnyik hosszasan számolt, de a lépésismétléses remi helyett nem talált más megoldást hiába volt Ivancsuknak csak 1 perce az időkontrollig.

28...Kg7 29.Hf5+ Kg6

Ivancsuk érthetően nem vállalta a 29...Kf8 30.Vb8+ Hc8 31.Vb4 a5 32.Bxa5+ Ke8 33.e4 Bg5 34.h4 Bxf5 35.Bxf5 Fxe4 36.Bxf6 átláthatatlan bonyodalmakat, ne feledjük, hogy csak egy perce volt és a nagymesterek az első két kontrollnál nem kapnak lépésenként 30 másodpercet.

30.Hh4+ Kg7 31.Hf5+ és döntetlen

 

Griscsuk,A (2764) - Gelfand,B (2740)
Szicíliai védelem [B30]

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 e6 4.0-0 Hge7 5.Be1 a6 6.Ff1 d5 7.d3 d4 8.e5 Hd5 9.c4 dxc3 10.bxc3 Bb8 11.Fb2 b5 12.Hbd2 Fe7 13.He4 0-0 14.Bb1 Hb6 15.Fa1 Fb7 16.c4 b4 17.Vd2 a5 18.Vf4 Hd7 19.Vg3 Fa8 20.h4 a4 21.h5 h6 22.Vg4 Vc7 23.Hd6?

Taktikai elnézés(?), Alekszandr Griscsuk a gyalogért nem kapott igazi ellenértéket.

 

 

 

23...Hcxe5! 24.Hxe5 Hf6 25.Vd1 Fxd6 26.Vxa4 Hxh5 27.Vd1 Hf6 28.Hg4 Hxg4 29.Vxg4 e5 30.f4

 

30...Bbe8 31.Be3 f6 32.Bbe1 Vf7 33.f5 Fc6 34.Bh3 Kh7 35.Fb2 Ba8 36.Fc1

 

 

36...Bg8

Borisz Gelfand hitt ellenfelének. 36...Bxa2 37.Fxh6 (37.Vh4 Bh8) 37...gxh6 38.Bxh6+ Kxh6 39.Be3 Vh5 40.Bh3 Fe8 41.Bxh5+ Fxh5 42.Vh4 Ba7 43.Fe2 b3 44.Vxh5+ Kg7 45.Vg6+ Kh8 46.Fd1 b2 47.Fc2 Ba1+ 48.Kf2 Bh1 folytatás nyert volna.

37.Be2 Ff8 38.Bf2 Be8 39.Fe2 e4 40.Vh4 exd3 41.Fh5 Be1+ 42.Bf1 Bxf1+ 43.Kxf1 Ve7 44.Bxd3 Ve5 45.Vg4 Fe8?

Vége a szép álmoknak.

 

46.Fg6+ Fxg6 47.fxg6+ Kh8 48.Bd7 Fd6 49.Fxh6! Va1+ 50.Kf2 Vxa2+ 51.Kf1 Vb1+ 52.Kf2 Vc2+ 53.Kg1 Vb1+ 54.Kf2 Vb2+ 55.Kf1 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Londonban zajló világbajnok-jelölti verseny ötödik fordulójában remek csatákat láttunk, végül négy döntetlen született. Nehéz pillanatokat élt át a két éllovas, a norvég Magnus Carlsen és az örmény Levon Aronjan. A világranglista-vezető az ukrán Vaszilij Ivancsukkal szemben harcolta ki a fél pontot, a rangsorban harmadik Aronjan az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik ellen elméleti értékű végjátékban mentette állását remire. Az orosz Peter Szvidler kecsegtető állását rontotta el az izraeli Borisz Gelfanddal vívott csatájában, az orosz Alekszandr Griscsuk nem tudta megtörni az azeri Tejmur Radzsabov ellenállását.

Érdekes küzdelmeket, remek csatákat láttunk a viadal ötödik játéknapján. A középjátékok során aligha tippeltünk volna arra, hogy négy pontosztozkodás születik. Nehéz perceket, órákat élt át a holtversenyben vezető Magnus Carlsen és Levon Aronjan. A norvég világranglista-vezető a Grünfeld védelem egyik ritkább változatát választotta az ukrán Vaszilij Ivancsuk ellen. Magnusnak meggyűlt a baja a vezérét támadó világos haderővel, a vezércserét követően megkönnyebbülhetett, Ivancsuk időzavarban nem talált jobb esélyt, a huszárvégjáték már remi volt.

Az örmény Levon Aronjan számára Vlagyimir Kramnyik nagyon kellemetlen ellenfél, 17 döntetlen mellett az orosz exvilágbajnok 6-2-re vezet ellene. Emlékezetes partiban győzte le az örmények éltáblását a 2006-os torinói és a tavalyi isztambuli sakkolimpián is. Ezúttal is meggyűlt a baja Kramnyikkal. A középjátékban a még nyeretlen orosz nagymester jelentős előnybe kerülhetett volna, ehelyett a végjátékban bízott, Aronjan megkönnyebbülhetett az időellenőrzést követő 41.Ke3 lépés láttán, pontos védekezéssel kiharcolta a döntetlent.

 

Nagy esélyt szalasztott el az orosz Peter Szvidler. Az izraeli Borisz Gelfand királya körül viharfelhők gyülekeztek, de az elhibázott gyalogáldozatot követően már tovatűnt Szvidler előnye, sőt Gelfand nehezíthette volna meg ellenfele életét, az átélt izgalmak hatására azonban örült a reminek.

Joggal bosszankodott az orosz Alekszandr Griscsuk, kecsegtető állását elrontotta. Az azeri Tejmur Radzsabov tisztáldozattal kavarta meg a pozíciót, időzavarban Griscsuk nem talált jó megoldást.

 

Az 5. forduló eredményei:

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2757) – Magnus Carlsen (norvég, 2872) döntetlen (Grünfeld védelem, 57)

Peter Szvidler (orosz, 2747) – Borisz Gelfand (izraeli, 2740) döntetlen (Grünfeld védelem, 31)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2810) – Levon Aronjan (örmény, 2809) döntetlen (Réti megnyitás, 72)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2764) – Tejmur Radzsabov (azeri, 2793) döntetlen (Vezércsel, 51)

 

A világbajnok-jelölti verseny állása:

1-2. Levon Aronjan és Magnus Carlsen 3,5 pont

3. Peter Szvidler 3

4-5. Tejmur Radzsabov és Vlagyimir Kramnyik  2,5

6. Alekszandr Griscsuk 2

7-8. Borisz Gelfand és Vaszilij Ivancsuk 1,5

 

Helyezés

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

1

Levon Aronjan

2809

ARM

* *

½

½

½

1

1

2

Magnus Carlsen

2872

NOR

½

* *

½

1

1

½

3

Peter Szvidler

2747

RUS

½

* *

1

½

½

½

3

4

Tejmur Radzsabov

2793

AZE

0

* *

½

½

½

1

5

Vlagyimir Kramnyik

2810

RUS

½

½

½

½

* *

½

6

Alekszandr Griscsuk

2764

RUS

0

½

½

½

* *

½

2

7

Borisz Gelfand

2740

ISR

0

0

½

½

* *

½

8

Vaszilij Ivancsuk

2757

UKR

0

½

0

½

½

* *

 

 

A 6. forduló párosítása:

Peter Szvidler – Magnus Carlsen

Vlagyimir Kramnyik – Vaszilij Ivancsuk

Alekszandr Griscsuk – Borisz Gelfand

Tejmur Radzsabov – Levon Aronjan

 

Ivancsuk,V (2757) - Carlsen,M (2872)
Grünfeld védelem [D93]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.Ff4 Fg7 5.Hf3 0-0 6.e3 c5 7.dxc5 Va5 8.Bc1 Bd8

Magnus Carlsen nem a legnépszerűbb 8...dxc4 9.Fxc4 Vxc5 10.Fb3 Hc6 változat mellett döntött.

9.Va4 Vxc5 10.b4 Vc6 11.Va3 dxc4 12.b5 Vb6 13.Fxc4

A világranglista-vezetőnek nagyon vigyáznia kellett, hogy ne kerüljön végzetes hátrányba.

13...Fe6 14.Fxe6 Vxe6 15.0-0 Hbd7

 

16.Hg5 Vf5 17.Vxe7 Hh5 18.Bfd1 Hxf4 19.exf4 Ff8 20.Ve4 Vxe4 21.Hcxe4 Hb6 22.g3 Bxd1+ 23.Bxd1 Fe7 24.Hf3 Bc8 25.He5 Bc7 26.Kg2 f6 27.Hf3 Kf7 28.h4 Bc2 29.a4 Ba2 30.Hc3 Ba3 31.Bc1 Hxa4 32.He4 Bd3

 

33.Bc7 Ke6 34.Bxb7 Bd7 35.Bb8 Bd8 36.Bb7 Bd7 37.Bxd7 Kxd7 38.Hd4 f5 39.Hg5 Fxg5 40.fxg5 Hc3 41.h5 gxh5 42.Kh3 Kd6 43.Kh4 Kd5 44.Hxf5 Hxb5 45.Kxh5

 

 

 

45...Ke4 46.He3 Hd6 47.Kh6 Hf7+ 48.Kxh7 Hxg5+ 49.Kg6 Hh3 50.Hd1 Kf3 51.Kf5 Hxf2 52.Hxf2 Kxg3 53.Hd1 a5 54.Ke4 a4 55.Kd4 a3 56.Hc3 a2 57.Hxa2 és döntetlen

 

Kramnyik,V (2810) - Aronjan,L (2809)
Réti megnyitás [A11]

1.Hf3 d5 2.g3 Fg4 3.Fg2 e6 4.c4 c6 5.0-0 Hf6 6.cxd5 Fxf3 7.Fxf3 cxd5 8.Hc3 Hc6 9.d4 Fe7 10.e3 0-0 11.Fd2

A változatot többek között Szergej Karjakin tavaly decemberben kétszer is megjátszotta.

11...Vb8

Új ötlet. Dmitrij Jakovenko a 11...a6 12.Bc1 He8 13.Ha4 változatban végül kikapott. A francia Lurent Fressinet a 11...Bc8 12.Ve2 Hd7 13.Bfc1 Hb6 folytatást választotta. Karjakin dolgozott együtt Vlagyimir Kramnyikkal, a felkészüléskor már a szekundánsok játszmáit is figyelni kell!

12.Bc1 Bc8 13.Fg2 b5

 

14.e4

Az orosz exvilágbajnok a futópár birtokában az állás nyitására szavazott, kiéleződött a pozíció.

14...b4 15.Ff4! Vb6

Világos döntő előnyhöz jutott volna 15...Fd6-ra a 16.Hxd5 Hxd5 17.exd5 Fxf4 18.Bxc6 Bxc6 19.dxc6 Fc7 20.d5 változatban.

16.Ha4 Va5 17.e5 Hd7 18.Fe3 Hb6 19.Hxb6 axb6 20.f4 Vxa2?!

Az örmény nagymester engedélyezte világos következő lépését. 20...g6 21.f5 gxf5 22.g4 f4 23.Bxf4 Fg5 24.Bf3 Fxe3+ 25.Bxe3 Vxa2 26.Vd2 jobb volt.

 

21.f5! exf5 22.b3 Va5?

A holtversenyes éllovas nagy kockázatot vállalt. 22...Hd8 23.Fxd5 Bxc1 24.Vxc1 Ba5 25.Fc4 b5 26.Fd5 Ve2 27.Bxf5 Fg5 28.Bxf7 (28.Fxg5 Ba2) 28...Fxe3+ 29.Kh1 Fxc1 30.Bf2+ Hf7 31.Bxe2 Kf8 32.e6 Hd8 33.e7+ Ke8 34.exd8V+ Kxd8 volt a pontos folytatás.

23.Vf3 Hd8

 

24.Vxd5?!

Az exvilágbajnok hosszas gondolkodás után sem találta meg a 24.Bxc8! Bxc8 25.Vxf5 Bc7 (25...Ba8 26.Vd7 Kf8 27.h4 Ba7 28.Vxd5 Vxd5 29.Fxd5)

 

26.e6! fxe6 27.Vh5 Ff8 28.Ve8 Hf7 29.Vxe6 Be7 30.Vf5 jelentős fölényt nyújtó folytatást.

24...Bxc1 25.Bxc1 Vxd5 26.Fxd5 Ba5 27.Ff3

Az exvilágbajnok futópárjával kissé jobban állt.

27...Ba3 28.Bc8 Bxb3 29.Kf2 Bc3 30.Bb8 b3 31.Bxb6 g5 32.Bb8 Bc4?!

Az idő szorításában hiba.

 

 

33.d5 Bb4 34.Bxb4 Fxb4 35.Fd1 b2 36.Fc2 Hb7 37.Fxg5 Hc5 38.Fxf5 Ha4 39.d6 Hc3 40.d7 Fa5

41.Ke3?!

Vlagyimir Kramnyik kevesellte a 41.d8V+ Fxd8 42.Fxd8 b1V 43.Fxb1 Hxb1 44.Ke3 Ha3 45.Ff6 Kf8 46.Kf4 Hb5 47.Kf5 Hd4+ 48.Kg4 Hb3 49.h4 változat kínálta esélyt, de hibázott. Aronjan nem tagadta, hogy nagy megkönnyebbülést jelentett számára a lépés. A sajtótájékoztatón Kramnyik nagyon fáradtnak tűnt, de a közös elemzés láthatóan oldotta feszültségét.

41...f6 42.Fxf6 Hd5+ 43.Kd4 Hxf6 44.exf6 Kf7 45.Fxh7 Kxf6 46.Kd5 Ke7 47.Kc6 Kd8 48.g4

 

 

48...Fe1! 49.h3 Fh4 50.Kd6 Fe7+ 51.Ke6 Fh4 52.Fb1 Kc7 53.Fe4 Kd8 54.Fc2 Kc7 55.Fb1 Kd8 56.Fe4 Kc7 57.Fd3 Kd8 58.Kd6 Fe7+ 59.Ke6 Fh4 60.Ff5 Kc7

Levon Aronjan nagyon pontosan védekezett.

61.Kf7

 

61...b1V 62.Fxb1 Kxd7 63.Fa2 Kd6! 64.Kg6 Ke5 65.Kh5 Fe7! 66.g5 Kf4 67.h4 Kg3 68.Fc4

 

 

68...Ff8 69.Fe2 Fg7 70.Fc4 Ff8 71.g6 Kf4 72.Fa2 Fg7 és döntetlen

 

Szvidler,P (2747) - Gelfand,B (2740)
Grünfeld védelem [D85]

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 d5 4.cxd5 Hxd5 5.Fd2 Hb6 6.e3 Fg7 7.f4

Peter Szvidler alaposan készült a világbajnok-jelölti versenyre, új ötletekkel színezi játékát, amelyet az utóbbi időben túlzott békülékenysége miatt sok kritika ért. A megszokott 7.Hf3 helyett érdekes gondolattal jelentkezett.

7...0-0 8.Hf3 Fg4 9.h3 Fxf3 10.Vxf3 c6 11.h4

Szvidler terve bevált, királyszárnyi akciója bíztatóan bontakozott ki.

11...H8d7 12.h5 e6 13.hxg6 hxg6

 

14.e4

Világos fokozhatta volna előnyét a 14.0-0-0 c5 (14...Be8 15.g4 c5 16.Kb1 cxd4 17.exd4) 15.Vh3 Be8 16.dxc5 Hxc5 17.He4 Vc7 18.Fc3 változatban.

14...f5 15.g4

Az ötszörös olimpiai bajnok túlkomplikálta az állást. 15.e5 Kf7 16.0-0-0 Bh8 17.Bg1 Hd5 18.Hxd5 cxd5 19.g4 után nehéz lett volna a tavaly világbajnoki döntőt játszott Borisz Gelfand helyzete.

15...Hf6 16.gxf5 exf5? 17.e5 Hg4 18.d5

Számításba jött a 18.Fe3 Vd7 19.0-0-0 Bad8 20.Kb1 folytatás.

18...cxd5 19.0-0-0 d4 20.Hb5 Vd5 21.Vh3 Bfc8+? 22.Kb1 Bc6

 

 

 

23.e6?

Szvidler elszámolta magát. 23.Bc1 Bxc1+ 24.Fxc1 Bc8 25.Fd2 Bc6 26.Hd6 változatban Gelfandnak komoly gondjai lettek volna.

23...Vxe6 24.Fg2 Hf2 25.Vh7+ Kf7 26.Bde1 Vf6 27.Fxc6 bxc6 28.Hc7

 

28...Bh8

Figyelmet érdemelt a 28...He4 29.Bxe4 fxe4 30.Hxa8 Hxa8 31.f5 e3 32.fxg6+ Vxg6+ 33.Vxg6+ Kxg6 34.Fb4 d3 folytatás.

29.Vxh8?

Az egyenlő esélyeket 29.Be6 Bxh7 30.Bxf6+ Fxf6 31.Bxh7+ Kg8 32.Bh2 He4 33.Kc2 biztosította volna.

29...Fxh8 30.He8 Hxh1?

Borisz Gelfand a fenyegető időzavar árnyékában nem vállalta az előnyéhez vezető 30...Vd8 31.Bxh8 Hd5 32.Bh7+ Kg8 33.Bg7+ Kf8 34.Bb7 Vh4 35.Hg7 He4 változatot.

31.Hxf6 Hg3 és döntetlen

 

Griscsuk,A (2764) - Radzsabov,T (2793)
Vezércsel [D37]

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 d5 4.Hc3 Fe7 5.Ff4 0-0 6.e3 Hbd7 7.c5 Hh5 8.Fe2 Hxf4 9.exf4 b6 10.b4 a5 11.a3 c6 12.0-0 Vc7 13.g3 g6 14.Be1 Fa6 15.Vc2 Fxe2 16.Hxe2 Ba7 17.Bab1 axb4 18.axb4 Bfa8 19.Hc1 Ba3 20.Hd3 Ff6 21.Kg2 Vb7 22.Bec1 Kg7 23.Vd1 b5 24.Hde5 B8a4 25.Bc2 Fd8 26.Ve2 h6 27.Hd3 Hf6 28.Hfe5 Hd7 29.Bcb2 Hxe5 30.dxe5 Vd7 31.Bb3 Fe7 32.He1 Va7 33.Hc2 Bxb3 34.Bxb3

 

34...Fxc5 35.bxc5 Vxc5 36.He3 h5 37.Vc2 Vb6 38.Bb2 Be4 39.Bb1 c5 40.Hd1 Vc6 41.Hc3 Bc4 42.Vd3 b4 43.He2 Va4

 

44.f5 Vc2 45.Vxc2 Bxc2 46.Hf4 gxf5 47.Hxh5+ Kh6 48.Hf6 Ba2 49.Hd7 Ba5 50.Hxc5 Bxc5 51.Bxb4 d4 és döntetlen

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

A 17 éves indiai Gukesh és a kínai Tan Zhongyi a világbajnok-jelölti döntők győztesei
2024. 04. 22.

Az utolsó forduló dönt, a 17 éves indiai Gukesh félpontos előnnyel vezet. Nakamurával sötéttel mérkőzik meg
2024. 04. 21.

Gukesh, Nakamura és Nepomnjacsij holtversenyben az élen, Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 19.

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog