Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A sakkozás 13. világbajnoka, tizenöt évig koronázott királya, minden idők legsikeresebb sakkozója, Garri Kaszparov a Grand Chess Tour 2017 sorozat negyedik versenyén, St. Louisban szabadkártyával játszik. A sorozat ötletgazdája tizenkét évvel visszavonulása után egykori kivívója, az indiai Viswanathan Anand kivételével a jóval fiatalabb korosztállyal küzd meg a rapid-és villámsakkban.

 

Grand Chess Tour 2017 St. Louis Kaszparov

Kaszparov húsz évig vezette a világranglistát, nyolcszoros olimpiai bajnok, tizenhárom szuperversenyt nyert meg. Tizenegyszer választották az év legjobbjává, vehette át a sakkozás Oscar-díját. 41 éves korában, nyolcadik linaresi elsősége után vonult vissza a profi sakkozástól. Megszámlálhatatlan tornagyőzelmével, csodálatos partijaival, a sakkozás vezérkarával vívott állandó küzdelmével, irodalmi munkásságával, a  sakk népszerűsítésért tett erőfeszítéseivel történelmet írt és ír.

Linaresben 2005. március 10-én Garri Kaszparov tornagyőztesként utolsó sajtótájékoztatóját tartotta. Kaszparov nyolcadszor győzött az andalúziai kisvárosban, egyszer Vlagyimir Kramnyikkal teljes holtversenyben végzett az élen. Legnagyobb sikereinek színhelyén jelentette be, hogy visszavonul. A nagy harcos, a megalkuvást nem tűrő, a kompromisszumokra nehezen kész nagymester a New in Chess holland sakkújság 2004. évi 7-es számában adott interjújában mondta: „When you have a winning position you don’t sign a peace treaty favourable to your opponent”. (Ha nyerő pozíciód van, ne írj alá olyan békét, amely ellenfelednek kedvez.)

 

Modern orosz sakkháború

A sakktörténelem különleges hét esztendeje a  K-K párharc jegyében zajlott, Garri Kaszparov és Anatolij Karpov öt világbajnoki döntőben csapott össze. Az elsőt, az 1984/85-ös páros mérkőzést hat győzelemig játszották volna. A csatározás 1984. szeptember 19-én kezdődött. Karpov megnyerte a 3., a 6., a 7., a 9. és a 27. játszmát, de a hatodik győzelmet nem tudta megszerezni. Kaszparov rendezte erősen megtépázott sorait, a 32., a 47. és a 48. játszmában megadásra kényszerítette Karpovot, 5-3-ra szépített. A FIDE akkori elnöke, Florencio Campomanes a küzdő felek teljes kimerültségére hivatkozással - közel féléves  csatározás után - 1985. február 15-én félbeszakította a mérkőzést.

 

Grand Chess Tour 2017 St. Louis Kaszparov

Óriási volt az értetlenség, a felháborodás. Hosszas tárgyalássorozat után szeptemberben újra sakkasztalhoz ültek a küzdő felek, ezúttal már a régi, a 24 játszmás szisztéma szerint. Kaszparov megnyerte az első játszmát, Karpov a negyedikben egyenlített, az ötödikben átvette a vezetést. Előnyét egészen a 11. partiig őrizte, ekkor Kaszparov nyert, majd a 16. és 19. partiban aratott győzelmével előnye két pontra nőtt. Karpov a 22. játszmában elért nyerésével szépített. A világbajnoki 24. összecsapásakor Karpov mindent egy lapra tett fel, támadott, de a 22 éves kihívó zseniálisan keresztezte világos királyszárnyi akcióját, 13-11-es győzelemmel Kaszparovot a sakkozás 13. világbajnokaként köszönthették. Egy évvel később a két helyszínen, Londonban és Leningrádban megrendezett visszavágón Kaszparov 12,5-11,5-re nyert.  Kiegyenlített küzdelem folyt a nyolcadik játszmáig – egy–egy győzelem volt a tarsolyukban - , de ekkor Kaszparov magához ragadta  a kezdeményezést. Megnyerte a 14. és a 16. játszmát is, de Karpov hármas nyerősorozattal kiegyenlített! Kaszparov a 22. partiban aratott győzelemmel biztosította be sikerét, címvédését.

A negyedik K-K mérkőzést 1987-ben, Sevillában vívták. Öldöklő küzdelem folyt, Karpov megnyerte a 2. játszmát, Kaszparov a negyedikben egyenlített. Karpov szerzett ismét vezetést, Kaszparov két nyeréssel a 16. játszmáig vezetett. Karpov ekkor nyert, sőt a 23. játszmában aratott győzelmével fél pontra került a cím visszahódításához. A drámai utolsó partiban Kaszparov összeszedte minden erejét, drámai küzdelemben diadalmaskodott, és 12-12-vel megvédte címét.

Három évvel később New York és Lyon volt mérkőzésük színhelye. Kaszparov nyeréssel indított, Karpov a hetedik játszmában kiegyenlített. Sorozatos döntetlenek után a címvédő „behúzta” a 16. partit, 102 lépésben kényszerítette feladásra ellenfelét. Karpov azonnal egyenlített, Kaszparov ismét vezetést szerzett, és a 20. összecsapás is az ő javára dőlt el. Karpov még szépített a 23. partiban, de Kaszparovnak világossal a 24. játszmában csak remiznie kellett, a 12,5-11,5-es végeredménnyel harmadszor is visszaverte Karpov támadását. A világbajnoki döntőkön 144 partit vívtak, Kaszparov 21, Karpov 19 győzelmet aratott, 104-szer megosztoztak a ponton. Összesen 193 partiban mérték össze erejüket, először 1975-ben a nagymesterek és a trónkövetelők meccsén. Kaszparov 38-szor győzte le Karpovot, míg a 12 évvel idősebb előd 25 győzelmet szerzett a 129 döntetlen mellett. Kettőjük versengése, politikai felhangokkal is kísért csatározása, öt világbajnoki döntőjük nagyban befolyásolta a sakktörténelmet. Sakkolimpián négyszer vállvetve szereztek aranyérmet a szovjet válogatottal, fantasztikus csatákat, emlékezetes ütközeteket láttunk kettőjük párharcában, számos játszmájukat a sakkirodalom remekműveiként jegyzik.

Trónkövetelő Angliából és Indiából, Nigel Short és Viswanathan Anand

Garri Kaszparov  kapcsolata többször is változott a FIDE akkori elnökével, a Fülöp-szigeteki Florencio Campomanessel. Az 1992-es manilai sakkolimpián a világbajnok volt a szupersztár, egy évvel később pedig világbajnoki döntőjét Londonban az angol Nigel Short ellen már a PCA keretei között játszotta le. Az orosz világelső óriási fölényének jegyében zajlott a párharc,  Kaszparov az első, a harmadik, a negyedik, a hetedik és a kilencedik parti megnyerésével gyakorlatilag már eldöntötte a mérkőzés sorsát. Döntetlenek után még győzött a 15. játszmában, Short a 16. összecsapás megnyerésével szépített, a 12,5-7,5-ös nyerés mindennél jobban mutatta, hogy Kaszparov óriási klasszissá nőtte ki magát. Az 1994-es elnökválasztáson Kaszparov minden erejével Campomanes újjáválasztásáért korteskedett!

 

Grand Chess Tour 2017 St. Louis Kaszparov

Az orosz profi világbajnok következő döntőjét 1995 őszén New Yorkban az indiai Viswanathan Anand ellen vívta. A mérkőzés nyolc döntetlennel indult, majd Anand győzött a 9. partiban. Kaszparov bevetette a gondosan előkészített fegyvert, a spanyol megnyitás nyílt változatában a Zajcev-Karpov változatot játszotta meg, gondos elemzés, remek bástyaáldozat, és Anandot a vereség összetörte. Gyorsan vesztett még egy partit világossal, és többé nem tudta megnehezíteni az orosz világbajnok életét, a 13. és a 14. játszmában elszenvedett vereség megpecsételte sorsát, Kaszparov 10,5-7,5-es győzelemmel ismét megvédte világbajnoki trónusát.

Kaszparov kevés kivétellel sorban nyerte a szuperversenyeket. Meglepő fordulatként 1998-ban, a linaresi szuperversenyen egyetlen győzelemmel remikirályként végzett. Ekkor 11 hónapos „önkéntes száműzetésre” ítélte magát, 1999 januárjától azonban páratlan sorozattal írta be magát a sakktörténelembe. A világranglista-vezető tíz szuperversenyen játszott, kilencszer egyedül lett első, 2000-ben, Linaresben Kramnyikkal megosztozott a dicsőségen. Ezt a sikerszériát szakította meg Lékó Péter 2003-as  linaresi tornagyőzelmével.

 

Grand Chess Tour 2017 St. Louis Kaszparov

Kramnyik taszította le a trónról Kaszparovot

Kaszparov aligha számított arra, hogy éppen pártfogoltja, Vishy Anand ellen New Yorkban játszott meccsén őt szekundánsként segítő  Vlagyimir Kramnyik fosztja meg világbajnoki címétől. A Braingames londoni világbajnoki döntő békés döntetlennel indult, a partit Kramnyik értékes újításának köszönhetően megnyerte, gyorsan kiderült, hogy a 25 éves kihívó sokkal jobban felkészült. Kaszparov tőle szokatlan hibákat követett el. Kramnyik könnyű nyerést hibázott el a negyedik játszmában, kihasználatlanul hagyta esélyét a hatodikban. Meglepetésre a címvédő repertoárja világossal korántsem tartogatott „nyerő változatokat”. A tízedik összecsapás pedig egyenesen katasztrófát jelentett, a 25. lépésben feladásra kényszerült. A hajrában Kramnyik vált kissé bizonytalanná, de kétpontos előnyét megőrizte, 8,5-6,5-ös győzelemmel elnyerte a profi világbajnoki címet, Kaszparov 15 éves uralkodásának végére tett pontot. Az 1927-ben játszott Capablanca-Lasker döntő óta nem fordult elő, hogy a címvédő még játszmát sem tudott nyerni. Kaszparov hasztalan próbálta visszavágó mérkőzésre kényszeríteni Kramnyikot.

 

Grand Chess Tour 2017 St. Louis Kaszparov

A címétől megfosztott „király” taktikát változtatott, tárgyalásokba kezdett a FIDE vezérkarával, amely a Prágai Egyezményhez vezetett. A címegyesítésről szóló megállapodást aláírta Kramnyik, Kaszparov és a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov is. Ennek értelmében Kramnyik a dortmundi világbajnok-jelölti torna győztesével, Lékó Péterrel játszotta a világbajnoki döntőt (Kramnyik 7-7-tel megvédte címét), a másik ágon  a FIDE világbajnoka, az ukrán Ruszlan Ponomarjov a világranglista-vezető Kaszparovval mérkőzött volna meg. A Ponomarjov-Kaszparov párharc körül nagy bonyodalmak keletkeztek, amely végül meglepő fordulattal ért véget, az újabb és újabb követeléssel előálló Ponomarjovot megfosztották  címétől. A FIDE Líbiában megrendezte újabb kieséses rendszerű világbajnokságát, és a meglepetésember, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov játszott volna Kaszparovval. A januárra tervezett mérkőzést elhalasztották, és ekkor Kaszparov már eldöntötte visszavonulását. A linaresi záróünnepségre tervezte ennek bejelentését, de Topalov elleni váratlan vesztésének hatására még a partit követően ezt megtette.

„A sajtótájékoztató előtt szeretnék egy rövid nyilatkozatot tenni. Ez sokak számára meglepetés lesz. Már a verseny előtt véglegesen elhatároztam, hogy Linares 2005 lesz az utolsó profi versenyem, így ma este profi pályafutásom utolsó játszmáját játszottam. Azt reméltem, hogy ez jobbra sikeredik, de az utolsó két parti nagyon nehéz volt számomra, óriási nyomás alatt játszottam, mert tudtam, hogy ez pályafutásom – amire joggal lehetek büszke – végét jelenti” – mondta elcsukló hangon.

Garri Kaszparov mindig nagy célok elérésére törekedett, oly sokszor bizonyította, hogy mindenkinél jobb sakkozó. Nem akart rossz emlékeket hagyni maga mögött, ezért halogatta a visszavonulást, pályafutása során először nyert orosz bajnokságot 2004 novemberében. Az utolsó két év eseményei azonban megérlelték benne az elhatározást. Úgy érezte, hogy sokan örültek annak, hogy nem kapta meg a lehetőséget a világbajnoki cím visszahódítására. A Dubaiban tervezett mérkőzés elhalasztása volt a döntő érv.

Kivételes játékerejére jellemző, hogy 1986-tól 2005-ben történt visszavonulásáig folyamatosan vezette a FIDE világranglistáját. Élő-pont világrekordját, a 2851-es pontot a norvég Magnus Carlsen döntötte meg, 2013. január 1-én vette át a stafétabotot 2861-gyel. (A 2851 pont az inflálódás miatt nehezen hasonlítható össze a jelenlegi pontszámokkal.)

 

Nosztalgia mérkőzés Karpovval

Valamikor 2009 májusában született meg az ötlet, hogy Garri Kaszparov és Anatolij Karpov hat hónap alatt valamennyi olyan városban újra megmérkőzzön, ahol világbajnoki döntőket vívtak. Valencia elsőként jelentkezett Sevilla helyett, és Lyon helyett Párizsban tervezték a következő meccset. Karpov egyfajta pszichológiai hadviseléssel indított: „Én nyertem a sakktörténelemben a legtöbb versenyt, Kaszparov csak a második a ragsorban…” A meccsnek Kaszparov volt az esélyese, különös tekintettel arra, hogy a megállapodásuk szerint 4 rapid, majd 8 villámpartiban mérték össze erejüket, és Karpovnak mindig is meggyűlt a baja a gondolkodási idővel. Kaszparov 3-1-re nyerte meg a rapidmecset, Karpov két partiban is túllépte a 25 perces és lépésenként 5 másodperces időkorlátot.

 

Grand Chess Tour 2017 St. Louis Kaszparov

Következett a 8 villámjátszma, 5-5 percük volt és 2-2 másodperc lépésenként. Hiába kezdett Karpov győzelemmel, remivel folytatták, de ezután Kaszparov lendületbe jött. Ötöt nyert zsinórban,  remi az utolsóban, 6-2 a villámpartik végeredménye. Nagy médiaérdeklődés kísérte párharcukat, de a remélt nagy küzdelem elmaradt. Kissé disszonáns volt mindkettőjük nyilatkozata, ahogy a mostani éljátékosokról nyilatkoztak. Elfelejtkeztek arról, hogy jóval kiegyensúlyozottabbak lettek az erőviszonyok, az informatika térhódítása miatt már nincs orosz fölény a sakkban, sokat fiatalodott az élmezőny. A párharcuk nem folytatódott…

2010-ben Karpovot támogatta a FIDE elnöki posztjáért vívott kampányban, Kaszparov nem titkolta, hogy  az ősi rivális sikere esetén ő lenne a FIDE igazi irányítója, Karpov csak a „kinyújtott keze”. A kalmük Kirszan Iljumzsinovval szemben alulmaradtak.

Visszavonulása után irodalmi munkásságának jóval több időt szentelhetett. „Az Én elődeim” sorozat öt kötete óriási sikert aratott. Kaszparov számos nagy versenynek volt meghívott díszvendége, a partik kommentátora. A Belgrádban három havonta megjelenő Chess Informatorban külön fejezet a „Garry’s Choice”, rendszeresen publikál a New in Chess magazinban. Lenyűgöző előadó, briliáns vitapartner, fantasztikus munkabírású, a sakk népszerűsítésében kimagasló a szerepe.

 

Grand Chess Tour 2017 St. Louis Kaszparov

Garri Kaszparov szekundánsként, edzőként is támogatta Magnus Carlsent. Számos megnyitási ötletét, középjátékban hasznosítható elképzelését játszotta meg elsöprő sikerrel Carlsen, aki 2013-ban csúcsra ért Viswanathan Anand legyőzésével, majd kétszer sikerrel védte meg koronáját. Kaszparov 2014-ben horvát színekben jelöltette magát FIDE elnöknek, az Orosz Sakkszövetség a regnáló elnököt, Kirszan Iljumzsinovot támogatta, Kaszparov számára a versenyfutás vereséggel zárult. Elnök-jelölti programjának egy jelentős pontját azonban megvalósította, a legjobbak számára létrejött a Grand Chess Tour sorozat, amelyet 2015-ben három verseny összesített pontszáma alapján Magnus Carlsen nyert meg, tavaly négy tornát rendeztek meg, Wesley So diadalmaskodott.

A nagy szervező ezúttal maga is farkasszemet néz majd a mai legjobbakkal, érdeklődéssel várhatjuk a csatákat. Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Levon Aronjan, Szergej Karjakin, Viswanathan Anand, Jan Nepomnjacsij, David Navara, Le Quang Liem, Leinier Dominguez lesznek ellenfelei.

A rapid-és villámversenyt megelőzően, augusztus 2.és 12  között rendezik meg a GCT harmadiki tornáját 300 ezer dolláros díjalappal, ez lesz az V. Sinquefield Cup.  

A résztvevők a július 1-től érvényes Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég, 2822)

Wesley So (amerikai, 2810)

Levon Aronjan (örmény, 2809)

Fabiano Caruana (amerikai, 2807)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2792)

Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2791)

Viswanathan Anand (indiai, 2783)

Szergej Karjakin (orosz, 2773)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2742)

Peter Szvidler (orosz, 2749)

 

Grand Chess Tour 2017 St. Louis Kaszparov

St. Louisban tavaly az amerikai bajnokság záróakkordjaként Hikaru Nakamura győzelmével ért véget a 6 fordulós villámverseny. A tornán az amerikai bajnokság első három helyezettje és a tizenegy éve az aktív játéktól visszavonult Garri Kaszparov játszott. A sakkozás legendás 13. világbajnoka 53 esztendősen is felvette a harcot a fiatalokkal, az 5-5 perces és lépésenként 3-3 másodperc bónusszal vívott csatákban az egykori világelső hű volt önmagához, bosszankodott az elnézéseken, örült a nyeréseknek. Végül harmadik lett, a 18 partijából 9,5 pontot gyűjtött, Nakamura tizenegy pontot szerzett, Wesley So tízzel végzett másodikként, Fabiano Caruana 5,5-tel zárt.

Verőci Zsuzsa

 

Komment 0 | Reblog! 0 |

Garri Kaszparov horvát színekben akar a FIDE elnöke lenni. A sakkozás 13. világbajnokának kérését teljesítették a horvát hatóságok, a február 27-én megtartott ünnepségen megkapta az állampolgárságot, átvehette horvát útlevelét. A Horvát Sakkszövetség már hivatalosan is jelölte Kaszparovot a Nemzetközi Sakkszövetség elnöki posztjára. Az exvilágbajnok már hetekkel korábban megkezdte kampánykörútját, kiélezett csatát vív majd a FIDE 1995 óta regnáló elnökével, Kirszan Iljumzsinovval.

Garri Kaszparov saját honlapján tudatta, hogy február 27-én megkapta horvát útlevelét, s ezzel hivatalosan is horvát állampolgár lett. Az exvilágbajnok köszönetet mondott a horvát hatóságoknak azért a felbecsülhetetlen értékű segítségért, amelyet elnökjelölti kampányának minél sikeresebb folytatásához kapott. Kaszparov még harminc országba tervez látogatást, és utazásait véleménye szerint akár nehezíthette volna Putyin adminisztrációja, érvénytelenítve orosz útlevelét, ezzel is segítve a jelenlegi elnök, Kirszan Iljumzsinov újraválasztásának esélyeit.

Garri Kaszparov már hosszú évek óta kitűnő kapcsolatokat ápol Horvátországgal. 1992-ben a délszláv háború idején maga is segített a vukovári menekültek megsegítésére létrehozott alapítvány megszervezésében, amiért egy évvel később a város díszpolgárának választották, két évvel később a horvát állam is kitüntette. Számos jótékony célú szimultánt játszott, a horvát sakkozókkal kitűnő kapcsolatokat ápol.

Kaszparov számára elfogadhatatlan az orosz állampolgárságról való lemondás. a horvát törvények megengedik a kettős állampolgárságot. Az exvilágbajnok közleményében hangsúlyozta, hogy a leghíresebb sportolók közül először ragaszkodott a 90-es években ahhoz, hogy orosz és ne a szovjet zászló alatt játsszon. Az orosz válogatottat négyszer is éltáblásként olimpiai aranyéremig vezette, 2002 óta ezt a sikert orosz csapat nem tudta elérni. „Augusztusban a FIDE elnöki-posztért vívott csatát horvát zászló alatt kell megnyernem” – zárta közleményét Garri Kaszparov.  

    

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A Művészetek Palotájában a sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov volt a sztárvendége a szeptember 29-én hetedszer megrendezett Aquaprofit-Polgár Sakkfesztiválnak. A délelőtt 10 órától este 7-ig zajlott fesztivál számos színes programot kínált. A gyermekeknek szervezett versenyek mellett a sakkozás szerelmesei 100 táblán megküzdhetnek a Polgár nővérekkel. Köszöntötték a 25 évvel ezelőtt Szalonikiben aranyérmes női válogatottunk tagjait, Polgár Zsuzsát, Juditot és Zsófiát, valamint Mádl Ildikót. A fesztivál egyik fénypontjaként Kaszparov pályafutása egyik emlékezetes partiját elemezte, remek támadással kényszerítette megadásra Anatolij Karpovot 1990-es ötödik döntőjük 20. partijában.  

 

Anatolij Karpov és Garri Kaszparov  versengése, politikai felhangokkal is kísért csatározása, öt világbajnoki döntőjük nagyban befolyásolta a sakktörténelmet. A sakkozás történelmében páratlan, hogy ötször is csatáztak a címért, szuperversenyeken, Világkupákon viaskodtak, négyszer vállvetve szereztek aranyérmet a szovjet válogatottal. 193 játszmában mérték össze erejüket, 1975-ben először a nagymesterek és a trónkövetelők meccsén. Kaszparov 39-szer győzte le Karpovot, míg a 12 évvel idősebb előd 25 győzelmet szerzett a 129 döntetlen mellett.

A világbajnoki döntőkön 144 partit vívtak, Kaszparov 21, Karpov 19 győzelmet aratott, 104-szer megosztoztak a ponton. Fantasztikus csatákat, emlékezetes ütközeteket láttunk kettőjük párharcában, számos játszmájukat a sakkirodalom remekműveiként jegyzik.

1985 februárjában, öt és fél hónapos küzdelem, 48 parti után Anatolij Karpov 5-3-as vezetésénél félbeszakított első világbajnoki döntőt követően Garri Kaszparov 13-11-re megnyerte a második meccset, és elhódította  a világbajnoki címet. Több mint két hónapig csatáztak, Kaszparov öt, Karpov három partiban tudta feladásra kényszeríteni ellenfelét. A megállapodás szerint Karpovnak joga volt a visszavágóra, és egy évvel későbbi londoni-leningrádi összecsapásuk ismét Kaszparov győzelmét hozta. Kiegyenlített küzdelem folyt a nyolcadik játszmáig – egy–egy győzelem volt a tarsolyukban - , de ekkor Kaszparov magához ragadta  a kezdeményezést. Megnyerte a 14. és a 16. játszmát is, de Karpov hármas nyerősorozattal kiegyenlített! Kaszparov a 22. partiban aratott győzelemmel biztosította be sikerét, 12,5-11,5-ös címvédését. A negyedik K-K mérkőzést 1987-ben, Sevillában vívták. Öldöklő küzdelem folyt, Karpov megnyerte a 2. játszmát, Kaszparov a negyedikben egyenlített. Karpov szerzett ismét vezetést, Kaszparov két nyeréssel a 16. játszmáig vezetett. Karpov ekkor nyert, sőt a 23. játszmában aratott győzelmével fél pontra került a cím visszahódításához. A drámai utolsó partiban Kaszparov összeszedte minden erejét, nyert és 12-12-vel megvédte címét.

 

Három évvel később New York és Lyon volt a mérkőzésük színhelye. Kaszparov nyeréssel indított, Karpov a hetedik játszmában kiegyenlített. Sorozatos döntetlenek után a címvédő megnyerte a 16. partit, 102 lépésben kényszerítette feladásra ellenfelét. Karpov azonnal egyenlített, Kaszparov ismét vezetést szerzett, és a 20. összecsapás is az ő javára dőlt el. Karpov még szépített a 23. partiban, de Kaszparovnak világossal a 24. játszmában csak remiznie kellett, a 12,5-11,5-es végeredménnyel harmadszor is visszaverte Karpov támadását.

A párharc 20. partijában a világos tisztek csodálatos összhangban támadták sötét királyát. Garri Kaszparov szenzációs motívumokat, gyönyörű mattokhoz vezető változatokat mutatott be előadásában.

 

Kaszparov,G (2800) - Karpov,A (2730)

Spanyol megnyitás [C92]
New York/Lyon (m/20) 1990
 

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 d6 8.c3 0-0 9.h3 Fb7 10.d4 Be8 11.Hbd2 Ff8 12.a4 h6 13.Fc2 exd4 14.cxd4 Hb4 15.Fb1 c5 16.d5 Hd7 17.Ba3 f5 18.Bae3 Hf6

19.Hh2!

Garri Kaszparov a játszma előtt egypontos előnnyel vezetett, Anatolij Karpovnak kockázatot kellett vállalnia. A huszárlépés fontos újítás volt, megnyitotta a bástya számára a harmadik sort, és a huszárnak is jobb mezőt keresett.

19...Kh8?!

Karpovot meglepte a huszárlépés, a profilaktikus királylépés nem a legjobb válasz volt. 19...fxe4?!-re 20.Hxe4 Hbxd5 (20...Hfxd5 21.Bg3; 20...Hxe4 21.Bxe4 Bxe4 22.Fxe4) 21.Hxf6+ Hxf6 22.Bxe8 Hxe8 23.Vd3 Hf6 24.Hg4 következett volna. Mintegy fél évvel később Karpov megtalálta a kiegyenlítést ígérő 19...Vd7!? 20.exf5 Bxe3 21.Bxe3 Fxd5 folytatást.

20.b3! bxa4

Karpovnak volt mit számolnia. 20...fxe4 21.Hxe4 Hfxd5!? a) 21...Fxd5 22.Hxf6 Bxe3 23.Bxe3 Vxf6 24.Fd2 Vd4 25.Vc1; b) 21...Hbxd5?! 22.Hxf6 Bxe3 (22...Hxe3? 23.Vd3) 23.Bxe3! Hxf6 (23...Vxf6 24.Vc2) 24.Hg4; 22.Bg3 (22.Bf3!? Hf6 23.Bxf6 gxf6 24.Hg4 ) 22...Hf6 23.Hxf6 Vxf6 24.Fd2 is világosra lett volna előnyös.

21.bxa4 c4 22.Fb2 fxe4

Sötétnek taktikai csapásokkal kellett volna megbirkóznia a 22...Bc8?! 23.Vf3! Vd7 (23...fxe4 24.Hxe4 Hfxd5 (24...Fxd5 25.Hxf6 Fxf3 26.Bxe8 Vc7 27.Bxc8 Vxc8 28.Be8) 25.Hxd6! Hxe3 26.Hf7+ Kg8 27.Hxh6+ Kh8 (27...gxh6 28.Fh7+) 28.Hf7+ Kg8 29.Vh5) 24.Fxf6 gxf6 25.Bc1 változatokban.

23.Hxe4 Hfxd5 24.Bg3!?

Számításba jött a 24.Vh5 Be5!? a) 24...c3 25.Fxc3 Hxc3 26.Hxc3 Bxe3 27.Bxe3 Vg5 28.Vxg5 hxg5 29.Hf3 Fxf3 (29...d5?! 30.He2) 30.Bxf3 d5 31.Fg6; b) 24...Hxe3? 25.Vxh6+ Kg8 26.Hf6+! (26.Hg5!) 26...Vxf6 27.Vh7+ Kf7 28.Vh5+ g6 29.Vh7+ Fg7 30.Fxf6 folytatás.) 25.Fxe5 dxe5 lehetőség.

24...Be6 25.Hg4?!

Garri Kaszparov későbbi elemzésében hibáztatta a lépést, és a 25.Hf3! Hf4! (25...Vd7? 26.Hfg5! hxg5 27.Vh5+ Kg8 28.Hxg5 Bxe1+ 29.Kh2) 26.Hd4 Be5 27.Vg4 Hbd3 28.Fxd3 Hxd3 29.He6 Ve7 30.Fxe5 dxe5 31.Vg6 folytatást javasolta.

25...Ve8?

Karpov elmulasztotta a jó védekezést, 25...Hd3! 26.Fxd3 cxd3 27.Bxd3 Ve7 volt a helyes döntés. 25...Vh4?-re 26.Hc5! Bxe1+ 27.Vxe1 dxc5 28.He5 Kg8 29.Hg6; 25...Hf4?-re 26.Hxh6! Bxh6 27.Hg5 Vc7 (27...Vd7 28.Vg4! Vxg4 29.Hf7+ Kg8 30.Hxh6+ gxh6 31.Bxg4+) 28.He6! Hxe6 29.Bxe6 Bh4 30.Bg4 Bxg4 31.Vxg4 Hd3 32.Bh6+ Kg8 33.Ve6+ Vf7 34.Bh8+ nyert volna.

 

26.Hxh6!

A világos haderő tökéletes összhangban támadja a sötét királyt. A huszárok mellett a futópár is a királyra leselkedik, g3-on a bástya remek mattokkal fenyeget.

26...c3

Már nem volt védelem. 26...Bxh6-ra 27.Hxd6 Vxe1+ (27...Vd7 28.Vg4! Vxg4 29.Hf7+ Kg8 30.Hxh6+ gxh6 31.Bxg4+ Kf7 32.Fg6+ Kg8 33.Ff5+ Kf7 34.Fe6+; 27...Vh5 28.Bg5! Vxd1 29.Hf7+ Kg8 30.Hxh6+ Kh8 31.Bxd1 c3 32.Hf7+ Kg8 33.Fg6! cxb2 34.Bh5) 28.Vxe1 Bxd6 29.Ve4 Hd3 30.Vh4+ Kg8 31.Fxg7! Fxg7 32.Vg4 végzik ki sötétet.

27.Hf5! cxb2 28.Vg4 Fc8

Tetszetős világos nyerése 28...g6-ra 29.Kh2! Vd7 (29...Kg8 30.Hexd6) 30.Hh4! Fc8 (30...He7 31.Hg5 Bxe1 32.Vxd7 Bxb1 33.Hxg6+) 31.Hxg6+ Bxg6 32.Vxg6 Vg7 33.Vh5+ Vh7 34.Vxh7+ Kxh7 35.Hxd6+ változatban.

29.Vh4+ Bh6 30.Hxh6 gxh6 31.Kh2 Ve5

32.Hg5 Vf6 33.Be8 Ff5

34.Vxh6+ Vxh6 35.Hf7+ Kh7 36.Fxf5+ Vg6 37.Fxg6+

Kaszparov válogathatott a nyerések között, még szebb volt a 37.Bxg6! He7 (37...Bxe8 38.Bg3 matt) 38.Hg5+ Kh8 39.Bxe7 Fxe7 40.Hf7+ Kh7 41.Bg4 matt.

37...Kg7 38.Bxa8 Fe7 39.Bb8 a5 40.Fe4+ Kxf7 41.Fxd5+ és sötét feladta

 

Verőci Zsuzsa

 

(Fotó: Tóth Imre MTI)

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kaszparov születésnapi köszöntő: nagyszerű játszmák gyűjteménye

Címkék: Garri Kaszparov

A sakkozás 13. világbajnoka, tizenöt évig koronázott királya, minden idők legsikeresebb sakkozója, Garri Kaszparov ma ünnepli 50. születésnapját. Húsz évig vezette a világranglistát, nyolcszoros olimpiai bajnok, tizenhárom szuperversenyt nyert meg. Tizenegyszer választották az év legjobbjává, vehette át a sakkozás Oscar-díját. 41 éves korában, nyolcadik linaresi elsősége után vonult vissza a profi sakkozástól. Megszámlálhatatlan tornagyőzelmével, csodálatos partijaival, a sakkozás vezérkarával vívott állandó küzdelmével, irodalmi munkásságával, a  sakk népszerűsítésért tett erőfeszítéseivel történelmet írt és ír.

Válogatás nagyszerű győzelmeiből 

 Az évszázad játszmája

Kaszparov,G (2812) - Topalov,V (2700)
Pirc védelem [B07]

Wijk aan Zee, 1999
 

1.e4 d6 2.d4 Hf6 3.Hc3 g6 4.Fe3 Fg7 5.Vd2 c6 6.f3 b5 7.Hge2 Hbd7 8.Fh6 Fxh6 9.Vxh6 Fb7 10.a3 e5 11.0-0-0 Ve7 12.Kb1 a6 13.Hc1 0-0-0 14.Hb3 exd4! 15.Bxd4 c5 16.Bd1 Hb6! 17.g3 Kb8 18.Ha5 Fa8 19.Fh3 d5 20.Vf4+ Ka7 21.Bhe1 d4 22.Hd5 Hbxd5 23.exd5 Vd6

                       

 

24.Bxd4!! cxd4?

Topalov mindig vállalta a kihívást, az áldozatul kínált bástya leütése a sötét király vándorútjához vezetett, amely "halálos" véget ért. 24...Fxd5?! 25.Bxd5! Hxd5 26.Vxf7+ Hc7 27.Be6 Bd7 28.Bxd6 Bxf7 29.Hc6+ Ka8 30.f4+ világosra előnyös, de 24...Kb6! 25.Hb3! Fxd5! (25...cxd4? 26.Vxd4+ Kc7 27.Va7+ Fb7 28.Hc5 Bb8 29.Be7+; 25...Hxd5? 26.Vxf7 Bhf8 27.Vg7 Bg8 28.Vh6 Vf8 29.Bh4) 26.Vxd6+ Bxd6 27.Bd2 Bhd8 28.Bed1 folytatás egyenlő álláshoz vezetett volna.

25.Be7+! Kb6

Vándorolni kell, 25...Kb8-ra 26.Vxd4! Hd7 27.Fxd7 Fxd5 28.c4! Vxe7 29.Vb6+ Ka8 30.Vxa6+ Kb8 31.Vb6+ Ka8 32.Fc6+! Fxc6 33.Hxc6  könnyen nyert volna.

26.Vxd4+ Kxa5

Rácsodálkozhatunk a 26...Vc5 27.Vxf6+ Vd6 28.Fe6!! Fxd5 (28...Bhe8 29.b4!) 29.b4! Fa8 30.Vxf7 Vd1+ 31.Kb2 Vxf3 32.Ff5 lehetőségre is.

27.b4+ Ka4

 

 

28.Vc3

Pontosabb volt 28.Ba7! Fb7 (28...Hxd5 29.Bxa6+!! Vxa6 30.Vb2 Hc3+ 31.Vxc3 Fd5 32.Kb2; 28...Fxd5 29.Vc3 Bhe8 30.Kb2 Be2 31.Vc7!) 29.Bxb7 Vxd5 (29...Hxd5 30.Fd7! Bxd7 31.Vb2 Hxb4 32.Bxd7 Vc5 33.Bd4 Bc8 34.Vb3+) 30.Bb6 a5 (30...Ba8 31.Vxf6 a5 32.Ff1 Bhb8 33.Bd6) 31.Ba6 Ba8 32.Ve3!! Bxa6 33.Kb2 axb4 34.axb4 Va2+ 35.Kxa2 Kxb4+ 36.Kb2 Bc6 37.Ff1 Ba8 38.Ve7+ Ka5 39.Vb7 nyeréssel.

28...Vxd5

A szokásos matt fenyeget 28...Fxd5-re 29.Kb2 után.

29.Ba7! Fb7 30.Bxb7 Vc4

Látványos 30...Bd6-ra 31.Bb6!!; jobb volt 30...Bhe8!, de 31.Bb6 Ba8 32.Ff1!! Be1+! 33.Vxe1 Hd7 34.Bb7!! Vxb7 (34...He5 35.Vc3 Vxf3 36.Fd3 Vd5 37.Fe4) 35.Vd1! Kxa3 36.c3 is nyer; 30...He4!-re 31.fxe4 Vc4 32.Ba7!! Bd1+ (32...Ba8 33.Ve3) 33.Kb2 Vxc3+ 34.Kxc3 Bd6 35.e5 Bb6 36.Kb2 Be8 37.Fg2! Bd8 (37...Bxe5 38.Fb7) 38.Fb7 Bd7 39.Fc6!! Bd8 (39...Bd2 40.Fe8) 40.Fd7 a nyerés.

31.Vxf6 Kxa3 32.Vxa6+ Kxb4

 

 

33.c3+! Kxc3 34.Va1+ Kd2 35.Vb2+ Kd1 36.Ff1! Bd2

 

 

37.Bd7! Bxd7 38.Fxc4 bxc4 39.Vxh8 Bd3 40.Va8 c3 41.Va4+ Ke1 42.f4 f5 43.Kc1 Bd2 44.Va7 és sötét feladta

 

A belgrádi Chess Informant 1996-ban rendezett szavazást, 64 kötet legjobb játszmájának „versenyén” Kaszparov alábbi győzelme nyert.

 

Karpov,A (2720) - Kaszparov,G (2700)
Szicíliai védelem [B44]

Világbajnoki döntő, Moszkva 1985 (16)

1.e4 c5 2.Hf3 e6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hc6 5.Hb5 d6 6.c4 Hf6 7.H1c3 a6 8.Ha3 d5 9.cxd5 exd5 10.exd5 Hb4 11.Fe2!? Fc5! 12.0-0

Egy évvel később Karpov a brüsszeli tornán a holland Van der Wiel ellen már a sokkal jobb 12.Fe3-mal folytatta.

12…0-0 13.Ff3 Ff5 14.Fg5 Be8!

Nagyon fontos az e4 mezőt kontroll alá venni.

15.Vd2

Karpov ragaszkodott a gyalogelőnyéhez, kölcsönös esélyű álláshoz vezetett volna 15.Hc4 Fd3 16.a3 Fxc4 17.axb4 Fxb4 18.Be1 Bxe1+ 19.Vxe1 folytatás.

15...b5 16.Bad1 Hd3! 17.Hab1?

A passzív huszárt szeretné Karpov visszavezényelni, a jobb 17.d6! Vxd6!?-ra  18.Fxa8 Bxa8 komoly taktikai ellenesélyeket kínált volna.

17...h6! 18.Fh4 b4! 19.Ha4 Fd6

Kaszparov tökéletesen megvalósította elképzelését. A világos tisztek között nincs összhang, a huszár d3-on a futó f5-ön megbénítja a világos haderőt.

20.Fg3

Világosnak vigyáznia kell, 20.Vc2?-re Bc8 21.Vb3 Hf4 22.Bc1 Bxc1 23.Bxc1 g5 24.Fg3 g4 nyert volna.

20...Bc8 21.b3


 

 

21...g5!! 22.Fxd6

Számításba jött 22.h4, bár 22…He4 is komoly problémákat okozott volna, 23.Fxe4 Fxe4 24.hxg5 (24.Fxd6 Vxd6 25.hxg5 Hf4!; 24.Ve3 Ff4! 25.Vd4 gxh4) 24...Fxg3 25.fxg3 Vxd5 26.gxh6 (26.Ve3? Fxg2) 26...Bc6! sötét nagy támadásával.

22...Vxd6 23.g3

Világos királyát már komoly veszélyek fenyegetik, erre jó példa 23.Fe2 Hf4 24.Fc4 Hg4 25.g3 Bxc4! 26.bxc4 Be2 27.c5 (27.Vd4 Fe4) 27...Vg6 28.gxf4 Vh5 változat.

23...Hd7! 24.Fg2

Nem lehet jól lecserélni a d3-on kellemetlenkedő huszárt, 24.Hb2-re 24… Vf6!! 25.Hc4 (25.Hxd3 Fxd3 26.Fg4 (26.Vxd3 He5-+ és a világos vezér fogságba kerülne.) 26...He5 27.f4 Hxg4 28.Vxd3 Vb6) 25...H7e5 26.Hxe5 Hxe5 27.Fg2 Fd3 28.f4 Bc2 29.Ve3 Fxf1 30.Bxf1 gxf4 nyerne.

24...Vf6! 25.a3 a5 26.axb4 axb4 27.Va2 Fg6 28.d6 g4! 29.Vd2 Kg7 30.f3 Vxd6 31.fxg4 Vd4+ 32.Kh1 Hf6 33.Bf4 He4 34.Vxd3 Hf2+ 35.Bxf2 Fxd3 36.Bfd2 Ve3! 37.Bxd3

 

 

37...Bc1!! 38.Hb2 Vf2! 39.Hd2 Bxd1+ 40.Hxd1 Be1+ és világos feladta

 

Kaszparov,G (2800) - Karpov,A (2730)
Spanyol megnyitás [C92]

Világbajnoki döntő, New York-Lyon 1990 (2)

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Fe7 6.Be1 b5 7.Fb3 d6 8.c3 0-0 9.h3 Fb7 10.d4 Be8 11.Hbd2 Ff8 12.a4 h6 13.Fc2 exd4 14.cxd4 Hb4 15.Fb1 bxa4 16.Bxa4 a5 17.Ba3 Ba6 18.Hh2 g6 19.f3! Vd7?! 20.Hc4 Vb5 21.Bc3! Fc8 22.Fe3 c6?! 23.Vc1 Kh7 24.Hg4! Hg8?!

 

25.Fxh6! Fxh6 26.Hxh6 Hxh6 27.Hxd6 Vb6 28.Hxe8 Vxd4+ 29.Kh1 Vd8 30.Bd1! Vxe8 31.Vg5 Ba7 32.Bd8 Ve6 33.f4 Fa6

A világos támadás minden változatban döntő erővel bontakozik ki, 33...Bd7 34.f5 gxf5 35.exf5 Ve1+ 36.Kh2 Ve5+ 37.Bg3; 33...f6 34.Vc5! Bd7 35.Bxd7+ Vxd7 36.Vxa5 nyert volna.

34.f5 Ve7 35.Vd2! Ve5

Már nincs mentség, 35...Hd5-re 36.fxg6+ fxg6 37.exd5 Vxd8 38.Fxg6+!; 35...Hg8-ra 36.Vd4 Bc7 37.e5 Hd5 38.fxg6+ fxg6 39.Fxg6+! Kg7 40.Bxd5 cxd5 41.Bg3 a nyerés útja.

36.Vf2 Ve7 37.Vd4 Hg8 38.e5 Hd5 39.fxg6+ fxg6 40.Bxc6 Vxd8 41.Vxa7+ Hde7 42.Bxa6 Vd1+ 43.Vg1 Vd2 44.Vf1 és sötét feladta

 

Kaszparov,G - Portisch,L
Vezérindiai védelem [E12]

Niksics, 1983

1.d4 Hf6 2.c4 e6 3.Hf3 b6 4.Hc3 Fb7 5.a3 d5 6.cxd5 Hxd5 7.e3 Hxc3 8.bxc3 Fe7 9.Fb5+ c6 10.Fd3 c5 11.0-0 Hc6 12.Fb2 Bc8 13.Ve2 0-0 14.Bad1 Vc7?! 15.c4! cxd4 16.exd4 Ha5 17.d5! exd5

A centrumáttörés döntő fölénybe hozza világost, 17...Hxc4-re 18.Ve4! g6 19.Fxc4 Vxc4 20.Ve5 f6 21.Vxe6+ Bf7 22.Bc1 Va6 23.d6 Bxc1 24.Bxc1 Fd8 25.Hg5! fxg5 26.Bc7!! Fxc7 27.Ve8+ Bf8 28.Ve5 a nyerés.

18.cxd5 Fxd5 19.Fxh7+ Kxh7 20.Bxd5 Kg8

 

 

21.Fxg7!! Kxg7 22.He5! Bfd8

A tisztáldozat után nincs többé védelem, 22...f5-re 23.Bd7 Vc5 24.Hd3; 22...Bcd8 23.Vg4+ Kh7 24.Hd7!; 22...Vc2-re 23.Vg4+ Kh7 24.Bd3 Bc6 25.Vf5+!; 22...Bh8-ra 23.Vg4+ Kf8 24.Vf5 f6 25.Be1 Hc6 (25...Vc1 26.Bdd1) 26.Hd7+ Kf7 27.Bxe7+! lett volna  a megoldás.

23.Vg4+ Kf8 24.Vf5! f6

Világos támadása átüt 24...Fd6 25.Vf6! Hc4 (25...Kg8 26.Vg5+ Kf8 27.Vh6+ Kg8 28.Hg4! Fxh2+ 29.Kh1) 26.Hg6+ Ke8 27.Be1+ Kd7 28.Be7+ Kc6 29.Bxc7+ Kxc7 30.Vxf7+ Kb8 31.h4 változatban is.

25.Hd7+ Bxd7 26.Bxd7 Vc5 27.Vh7 Bc7 28.Vh8+!

Nagymesterünknek az utolsó reményt 28.Bd3? jelentette volna, 28…Vxf2+!! 29.Kxf2 Fc5+ 30.Kg3 Bxh7 31.Bxf6+ remivel.

28...Kf7 29.Bd3 Hc4 30.Bfd1! He5?

Jobb volt 30...Fd6! 31.Bd5! Vc6 (31...Vxa3? 32.Bxd6! Hxd6 33.Vh7+) 32.h4, bár világos fölényéhez nem férhet kétség.

31.Vh7+ Ke6 32.Vg8+ Kf5 33.g4+! Kf4 34.Bd4+ Kf3 35.Vb3+ és sötét feladta

 

Kaszparov,G (2770) - Anand,V (2650)
Szicíliai védelem [B48]

Tilburg 1991
 

1.e4 c5 2.Hf3 Hc6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Vc7 5.Hc3 e6 6.Fe3 a6 7.Fd3 Hf6 8.0-0 He5 9.h3 Fc5 10.Kh1 d6 11.f4 Hc6?

Anand sikertelen újítása a jól ismert és sokszor tesztelt 11…Hg6 helyett.

12.e5! Hxe5 13.fxe5 dxe5 14.Fb5+?!

Még egyszerűbb volt 14.Hdb5! axb5 15.Fxb5+ Ke7 (15...Fd7 16.Fxd7+ Hxd7 17.Fxc5 Vxc5 (17...Hxc5 18.Hb5) 18.Bxf7) 16.Fg5 h6 17.Fh4 Fe3 18.He4 Fg5 (18...Ff4 19.Bxf4 exf4 20.Vd4 e5 21.Fxf6+ gxf6 22.Vb4+ Ke6 23.g4!! fxg3 24.Bf1) 19.Hxg5 hxg5 20.Fxg5 folytatás.

14...axb5?

Az egyetlen esélyt 14...Kf8 jelentette, de 15.Bxf6! Fxd4 (15...exd4 16.Ff4!? Ve7 (16...Vb6 17.Bxf7+! Kxf7 18.Vh5+ g6 19.Vf3! Kg8 20.Fe5) 17.He4 axb5 18.b4!? Fxb4 (18...gxf6 19.bxc5 e5 20.Fh6+ Ke8 21.Fg7) 19.Vxd4 Fc5 20.Hxc5 Vxf6 21.Fe5) 16.Bxf7+! Vxf7 17.Fxd4 exd4 (17...axb5 18.Fc5+) 18.Vxd4 Kg8 19.Bf1 Ve7 20.Fc4 és világosra előnyös.

 15.Hdxb5 Vc6 16.Fxc5 Vxc5 17.Hd6+ Ke7

 

 

18.Bxf6! gxf6 19.Hce4 Vd4

A világos huszárok hatásos összjátéka ellen nincs védelem, 19...Vc7-re 20.Vh5 Bf8 21.Vh6! f5 (21...Vxc2 22.Bc1 Vxb2 23.Bc7+) 22.Hxf5+! exf5 23.Vf6+ Ke8 24.Hd6+ Kd7 25.Hb5  nyert volna.

20.Vh5 Bf8 21.Bd1Ve3 22.Vh4 Vf4 23.Ve1 Ba4 24.Vc3 Bd4 25.Bxd4 Vf1+ 26.Kh2 exd4 27.Vc5! Kd7 28.Hb5! Vf4+ 29.g3 és sötét feladta

 

Karpov,A (2725) - Kaszparov,G (2805)
Királyindiai védelem [E86]

Linares, 1993
 

1.d4 Hf6 2.c4 g6 3.Hc3 Fg7 4.e4 d6 5.f3 0-0 6.Fe3 e5 7.Hge2 Hbd7 8.Vd2 c6 9.Bd1 a6 10.dxe5 Hxe5! 11.b3 b5! 12.cxb5 axb5 13.Vxd6 Hfd7 14.f4?!

A meglepetés ereje máris hatott, 14.Hd4?? azonnal vesztett Ba6! miatt, 14.Fg1-re 14… b4 15.Ha4 Bxa4 16.bxa4 Va5 17.Fd4 c5 is meggyőző. 14.Vd2!? b4 15.Hb1!?, vagy 14.a4!? bxa4 15.Hxa4 Bxa4 16.bxa4 Hc4 17.Vd3 Hb2 18.Vc2 Hxd1 19.Vxd1 Va5+ 20.Kf2 He5! 21.Hf4 f5 22.exf5 Fxf5 játszható volt.

14...b4! 15.Hb1?

Igen látványosak a változatok: 15.Vxb4? c5! 16.Fxc5 Hxc5 17.Bxd8 Hed3+; 15.Ha4 Bxa4! 16.bxa4 Hc4 17.Vd3 Hb2 18.Vc2 Hxd1 19.Vxd1 Va5. A legjobb 15.fxe5! bxc3 16.Hxc3 Fxe5 17.Vxc6 Fxc3+ 18.Vxc3 Vh4+ 19.Kd2! (19.g3 Vxe4 20.Bg1 Bxa2; 19.Ff2 Vxe4+ 20.Ve3 Be8 21.Vxe4 Bxe4+ 22.Fe2 Fa6! 23.Bd2 Bae8 24.0-0 Fxe2 25.Bxd7 Fxf1 26.Kxf1 Be2) 19...Bxa2+ 20.Kc1 Hf6! 21.Kb1 Ba8 is sötétre kedvező.

15...Hg4 16.Fd4 Fxd4 17.Vxd4 Bxa2 18.h3 c5 19.Vg1 Hgf6 20.e5 He4 21.h4?! c4! 22.Hc1

 

 

22...c3!! 23.Hxa2 c2 24.Vd4

A világos tábor teljes passzivitásban szemléli a sötét akcióját, 24.Bc1 Hxe5! 25.Bxc2 (25.fxe5? cxb1V 26.Bxb1 Vd2 matt) 25...Fg4 26.Bd2 Hxd2 27.Hxd2 (27.fxe5 He4 28.Fe2 Fxe2 29.Kxe2 Hg3+ 30.Kf3 Hxh1) 27...Be8 28.fxe5 Bxe5+ 29.Kf2 Vxd2+ 30.Kg3 Be3+ 31.Kh2 Bh3 matt látványos befejezés.

24...cxd1V+ 25.Kxd1 Hdc5! 26.Vxd8 Bxd8+ 27.Kc2 Hf2  és világos feladta, 28.Bg1 Ff5+ 29.Kb2 Hd1+ 30.Ka1 (30.Kc1 Hxb3) 30...Hxb3 matt a parti vége.

 

Kaszparov,G (2795) - Anand,V (2725)

Spanyol megnyitás [C80]
Világbajnoki döntő, New York 1995 (10)

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fb5 a6 4.Fa4 Hf6 5.0-0 Hxe4 6.d4 b5 7.Fb3 d5 8.dxe5 Fe6 9.Hbd2 Hc5 10.c3 d4 11.Hg5 dxc3 12.Hxe6 fxe6 13.bxc3 Vd3 14.Fc2! Vxc3

 

 

 

15.Hb3!! Hxb3

Anand a váratlan. alapos elemzéssel előkészített  bástyaáldozatra 15...Bd8!? 16.Fd2 Bxd2! 17.Hxd2 után csak kicsit állt volna rosszabbul.

16.Fxb3 Hd4?!

Sötétnek volt mit számolnia. A bonyolult változatokból csak szemelvények: 16...Bd8?-ra 17.Vh5+ g6 18.Vg4 Vxe5 19.Fb2! Hd4 (19...Vxb2 20.Vxe6+ He7 21.Vf7+) 20.Bae1 Vf5 21.Vxd4! Bxd4 22.Fxd4  amegoldás; 16...Vxa1-re 17.Vh5+ g6 (17...Kd7? 18.Fxe6+! Kxe6 19.Vg4+! Kf7 20.Vf3+ Ke6 21.Vxc6+ Fd6 22.exd6 Ve5 23.Fd2! Vxd6 24.Be1+ Kf7 25.Vf3+ Kg6 (25...Vf6 26.Vd5+ Kg6 27.Be6) 26.Vg4+! Kf7 27.Fc3!) 18.Vf3 Hd8 19.Vf6 Bg8  20.Fxe6 Fe7 21.Fd7+! Kxd7 22.e6+ Hxe6 23.Vxa1 Fd6 24.Fe3  és nyer.

 

 

17.Vg4!! Vxa1 18.Fxe6! Bd8 19.Fh6!! Vc3

Nincs mentség, 19...Vb2-re 20.Fxg7 Ve2 21.Fxh8 Vxg4 22.Fxg4; 19...Vxf1+-ra 20.Kxf1 g6 21.Fe3 Fc5 22.Fb3! Hxb3 (22...Bf8 23.Fxd4) 23.Ve6+ Fe7 24.axb3 a nyerés.

20.Fxg7 Vd3 21.Fxh8! Vg6

Kaszparovék mindent a legapróbb részletekig kidolgoztak, 21...He2+-ra 22.Kh1 Hg3+ 23.hxg3 Vxf1+ 24.Kh2 Vd3 (24...Vxf2 25.Ff6; 24...Bd1 25.Vh5+) 25.Ff5 Vc4 26.f4 volt a tervezett folytatás.

22.Ff6 Fe7 23.Fxe7 Vxg4 24.Fxg4 Kxe7 25.Bc1!

A nagy poén, a végjáték világossal nyer, a bástyalépés akadályozza a sötét vezérszárnyi gyalogok gyors előrenyomulását.

25…c6 26.f4 a5 27.Kf2 a4 28.Ke3 b4 29.Fd1! a3 30.g4 Bd5 31.Bc4 c5 32.Ke4 Bd8 33.Bxc5 He6 34.Bd5 Bc8 35.f5 Bc4+ 36.Ke3 Hc5 37.g5 Bc1 38.Bd6 és sötét feladta

 

Anand,V (2781) - Kasparov,G (2812)
Szicíliai védelem [B80]

Linares, 1999
 

1.e4 c5 2.Hf3 d6 3.d4 cxd4 4.Hxd4 Hf6 5.Hc3 a6 6.f3 e6 7.Fe3 b5 8.g4 h6 9.Vd2 Hbd7 10.0-0-0 Fb7 11.h4 b4 12.Hb1 d5 13.Fh3 g5! 14.hxg5 hxg5 15.exd5 Hxd5 16.Fxg5 Vb6!

A világbajnok újítása volt.

17.Fg2 Bxh1 18.Fxh1 Bc8! 19.Be1!

Világosnak ügyelnie kellett a fenyegető tisztáldozatra. 19.f4?-re 19...Hc3! következett volna, 19.Vh2?! is hiba 19...Fg7 miatt.

19...Va5!!

Kaszparovnak is figyelnie kellett a taktikai lehetőségekre. 19...Fg7?!-re 20.Hf5! Fe5? 21.f4 b3 22.axb3 Hc5 (22...Hb4 23.Ha3) 23.Fxd5! Fxd5 24.Hc3 jöhetett volna.

20.f4! Vxa2 21.f5 Hc5! 22.fxe6

 

22...Fg7!

Bőven akadt számolnivaló az állásban. 22...fxe6 23.Vh2! Hd3+ 24.Kd2 Hxe1 25.Vh5+ Kd7 26.Vf7+ Kd6? 27.Vxb7! (27.Vxe6+ Kc7 28.Ff4+ Kd8 29.Fg5+) 27...Vc4 28.Kxe1 Vxd4 29.Fxd5 Bc7 30.Vxa6+ Kxd5 31.Va8+ Bc6 32.Vxf8 Ve5+ 33.Kd1 Vxg5 34.Vxb4 e5 35.Hc3+ Ke6 36.Vb3+ egyenlő esélyt ígért.

23.exf7+ Kxf7

 

 

24.Fxd5+?

Vishy Anand remizhetett volna a 24.Vf2+! Kg8 25.Vf5! Fxd4 (25...Vc4 26.Bd1 Bf8 27.Vg6 Bf1 28.Ve8+) 26.Vg6+ Fg7 27.Be8+ Bxe8 28.Vxe8+ Kh7 29.Vh5+ változatban.

24...Vxd5 25.Be7+ Kg8 26.Bxg7+ Kxg7 27.Hc3

A legjobb esély, hiszen 27.Hf5+?-ra 27...Vxf5! 28.gxf5 Hb3+ 29.Kd1 Ff3+ 30.Ke1 Hxd2 31.Hxd2 Fg4 jött volna.

27...bxc3 28.Hf5+ Kf7 29.Vxd5+ Fxd5 30.Hd6+ Kg6 31.Hxc8 Kxg5

 

 

 

32.Hb6 Fe6 33.bxc3 Kxg4 34.Kb2 Kf4 35.Ka3 a5 36.Ha4

 

36...He4?

A látszólag könnyen nyerhető állásban Garri hibázott. 36...Hd7! 37.Hb2 Hb6 38.c4 (38.Hd3+ Ke4 39.Hc5+ Kd5 40.Hb7 Hc4+) 38...Fxc4 39.Hxc4 Hxc4+ 40.Kb3 He5! (40...Hb6? 41.c4 Ke5 42.c5) 41.Ka4 Hc6 42.Kb5 Ke5 volt a nyerés útja.

37.Hb2! Hxc3 38.Hd3+ Ke3 39.Hc5 Ff5!?

Döntetlen a 39...Fd5 40.Hb3! Fxb3 (40...a4 41.Kb4!) 41.cxb3 Kd4 42.b4 a4 43.b5 Kc5 44.b6! folytatás.

40.Kb2! Hd5 41.Hb7 a4 42.c4 Hb6 43.Hd6 Fd3 44.c5 Hd5 45.Ka3 Fc2 46.Hb5 He7

 

 

47.Ha7??

A megmenekülés küszöbén bukott el Anand. 47.Hc3 Kd4 48.Hxa4 Hc6 49.Hb6 Kxc5 50.Kb2 Ff5 51.Ha4+ Kc4 52.Hc3 remizett volna.

47...Kd4 48.c6 Hd5 49.Hb5+ Kc5 50.c7

 

50...Ff5! Ezt a lépést nézhette el Vishy, huszárja csapdába került! Azonnal fel is adta a játszmát az  51.Kxa4 (51.Ha7 Hxc7 52.Kxa4 Kb6) 51...Hb6+ 52.Ka5 Hc4+ 53.Ka6 (53.Ka4 Fc2 matt!) 53...Fc8+ változatok láttán.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

A sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov ma ünnepli 50. születésnapját

Címkék: Garri Kaszparov

A sakkozás 13. világbajnoka, tizenöt évig koronázott királya, minden idők legsikeresebb sakkozója, Garri Kaszparov ma ünnepli 50. születésnapját. Húsz évig vezette a világranglistát, nyolcszoros olimpiai bajnok, tizenhárom szuperversenyt nyert meg. Tizenegyszer választották az év legjobbjává, vehette át a sakkozás Oscar-díját. 41 éves korában, nyolcadik linaresi elsősége után vonult vissza a profi sakkozástól. Megszámlálhatatlan tornagyőzelmével, csodálatos partijaival, a sakkozás vezérkarával vívott állandó küzdelmével, irodalmi munkásságával, a  sakk népszerűsítésért tett erőfeszítéseivel történelmet írt és ír.

Linaresben 2005. március 10-én Garri Kaszparov tornagyőztesként utolsó sajtótájékoztatóját tartotta. Kaszparov nyolcadszor győzött az andalúziai kisvárosban, egyszer Vlagyimir Kramnyikkal teljes holtversenyben végzett az élen. Legnagyobb sikereinek színhelyén jelentette be, hogy visszavonul. A nagy harcos, a megalkuvást nem tűrő, a kompromisszumokra nehezen kész nagymester a New in Chess holland sakkújság 2004. évi 7-es számában adott interjújában mondta: „When you have a winning position you don’t sign a peace treaty favourable to your opponent”. (Ha nyerő pozíciód van, ne írj alá olyan békét, amely ellenfelednek kedvez.)

Garri Kaszparov 1963. április 13-án Bakuban született. Tizenhét évesen már ifjúsági világbajnokságot nyert, nagymester lett, és Máltán az olimpiai bajnokságot nyert szovjet válogatott tagja volt. 1982-ben nagyszerű bugojnói első helyével végképp betört az élmezőnybe. Emlékezetes pillanat volt, amikor  az argentin Miguel Najdorf veresége után fantasztikus lelkesedéssel emelte a magasba Garri kezét: „A jövő világbajnokától kaptam ki” – jósolta a sakkozás nagy öregje, Don Miguel. Kaszparov Moszkvában megnyerte a világbajnoki zónaközi döntőt. Első világbajnok-jelölti meccsét Alekszej Beljavszkij ellen vívta meg, 6-3-ra győzött, de Viktor Korcsnoj elleni következő párviadala látszólag „léket kapott”.

 

 

A Szovjet Sakkszövetség nem engedélyezte számára, hogy a svájci nagymesterrel Amerikában játsszon, és emiatt Kaszparovot a FIDE elnöke, Florencio Campomanes  vesztesnek nyilvánította. (Hasonló döntést hozott a Nemzetközi Sakkszövetség a Ribli-Szmiszlov mérkőzést illetően is, nagymesterünk játék nélkül lett volna győztes.) Korcsnoj azonban nem akarta a zöld asztalnál megnyerni a meccset, Kaszparovval titokban találkozott, és megegyeztek abban, hogy a párharcra sor kerül. London volt a színhelye mindkét mérkőzésnek, Korcsnoj győzelemmel kezdett, de Kaszparov végül 7-4-re legyőzte nemes ellenfelét. A másik ágon a 62 éves Szmiszlov 6,5-4,5-re nyert Ribli Zoltán ellen. A döntőben Kaszparov veretlenül, 8,5-4,5-ös győzelemmel harcolta ki, hogy Anatolij Karpov kihívója lett.

Modern orosz sakkháború

A sakktörténelemben ezután megkezdődött egy időszak, amely a  K-K párharc jegyében zajlott, Kaszparov és Karpov hét év alatt öt világbajnoki döntőben csapott össze. Az elsőt, az 1984/85-ös páros mérkőzést hat győzelemig játszották volna. A csatározás 1984. szeptember 19-én kezdődött. Karpov megnyerte a 3., a 6., a 7., a 9. és a 27. játszmát, de a hatodik győzelmet nem tudta megszerezni. Kaszparov rendezte erősen megtépázott sorait, a 32., a 47. és a 48. játszmában megadásra kényszerítette Karpovot, 5-3-ra szépített. A FIDE akkori elnöke, Florencio Campomanes a küzdő felek teljes kimerültségére hivatkozással - közel féléves  csatározás után - 1985. február 15-én félbeszakította a mérkőzést.

 

 

Óriási volt az értetlenség, a felháborodás. Hosszas tárgyalássorozat után szeptemberben újra sakkasztalhoz ültek a küzdő felek, ezúttal már a régi, a 24 játszmás szisztéma szerint. Kaszparov megnyerte az első játszmát, Karpov a negyedikben egyenlített, az ötödikben átvette a vezetést. Előnyét egészen a 11. partiig őrizte, ekkor Kaszparov nyert, majd a 16. és 19. partiban aratott győzelmével előnye két pontra nőtt. Karpov a 22. játszmában elért nyerésével szépített. A világbajnoki 24. összecsapásakor Karpov mindent egy lapra tett fel, támadott, de a 22 éves kihívó zseniálisan keresztezte világos királyszárnyi akcióját, 13-11-es győzelemmel Kaszparovot a sakkozás 13. világbajnokaként köszönthették. Egy évvel később a két helyszínen, Londonban és Leningrádban megrendezett visszavágón Kaszparov 12,5-11,5-re nyert.  Kiegyenlített küzdelem folyt a nyolcadik játszmáig – egy–egy győzelem volt a tarsolyukban - , de ekkor Kaszparov magához ragadta  a kezdeményezést. Megnyerte a 14. és a 16. játszmát is, de Karpov hármas nyerősorozattal kiegyenlített! Kaszparov a 22. partiban aratott győzelemmel biztosította be sikerét, címvédését.

A negyedik K-K mérkőzést 1987-ben, Sevillában vívták. Öldöklő küzdelem folyt, Karpov megnyerte a 2. játszmát, Kaszparov a negyedikben egyenlített. Karpov szerzett ismét vezetést, Kaszparov két nyeréssel a 16. játszmáig vezetett. Karpov ekkor nyert, sőt a 23. játszmában aratott győzelmével fél pontra került a cím visszahódításához. A drámai utolsó partiban Kaszparov összeszedte minden erejét, drámai küzdelemben diadalmaskodott, és 12-12-vel megvédte címét.

Három évvel később New York és Lyon volt mérkőzésük színhelye. Kaszparov nyeréssel indított, Karpov a hetedik játszmában kiegyenlített. Sorozatos döntetlenek után a címvédő „behúzta” a 16. partit, 102 lépésben kényszerítette feladásra ellenfelét. Karpov azonnal egyenlített, Kaszparov ismét vezetést szerzett, és a 20. összecsapás is az ő javára dőlt el. Karpov még szépített a 23. partiban, de Kaszparovnak világossal a 24. játszmában csak remiznie kellett, a 12,5-11,5-es végeredménnyel harmadszor is visszaverte Karpov támadását. A világbajnoki döntőkön 144 partit vívtak, Kaszparov 21, Karpov 19 győzelmet aratott, 104-szer megosztoztak a ponton. Összesen 193 partiban mérték össze erejüket, először 1975-ben a nagymesterek és a trónkövetelők meccsén. Kaszparov 38-szor győzte le Karpovot, míg a 12 évvel idősebb előd 25 győzelmet szerzett a 129 döntetlen mellett. Kettőjük versengése, politikai felhangokkal is kísért csatározása, öt világbajnoki döntőjük nagyban befolyásolta a sakktörténelmet. Sakkolimpián négyszer vállvetve szereztek aranyérmet a szovjet válogatottal, fantasztikus csatákat, emlékezetes ütközeteket láttunk kettőjük párharcában, számos játszmájukat a sakkirodalom remekműveiként jegyzik.

Trónkövetelő Angliából és Indiából, Nigel Short és Viswanathan Anand

Garri Kaszparov  kapcsolata többször is változott a FIDE akkori elnökével, a Fülöp-szigeteki Florencio Campomanessel. Az 1992-es manilai sakkolimpián a világbajnok volt a szupersztár, egy évvel később pedig világbajnoki döntőjét Londonban az angol Nigel Short ellen már a PCA keretei között játszotta le. Az orosz világelső óriási fölényének jegyében zajlott a párharc,  Kaszparov az első, a harmadik, a negyedik, a hetedik és a kilencedik parti megnyerésével gyakorlatilag már eldöntötte a mérkőzés sorsát. Döntetlenek után még győzött a 15. játszmában, Short a 16. összecsapás megnyerésével szépített, a 12,5-7,5-ös nyerés mindennél jobban mutatta, hogy Kaszparov óriási klasszissá nőtte ki magát. Az 1994-es elnökválasztáson Kaszparov minden erejével Campomanes újjáválasztásáért korteskedett!

 

 

Az orosz profi világbajnok következő döntőjét 1995 őszén New Yorkban az indiai Viswanathan Anand ellen vívta. A mérkőzés nyolc döntetlennel indult, majd Anand győzött a 9. partiban. Kaszparov bevetette a gondosan előkészített fegyvert, a spanyol megnyitás nyílt változatában a Zajcev-Karpov változatot játszotta meg, gondos elemzés, remek bástyaáldozat, és Anandot a vereség összetörte. Gyorsan vesztett még egy partit világossal, és többé nem tudta megnehezíteni az orosz világbajnok életét, a 13. és a 14. játszmában elszenvedett vereség megpecsételte sorsát, Kaszparov 10,5-7,5-es győzelemmel ismét megvédte világbajnoki trónusát.

Kaszparov kevés kivétellel sorban nyerte a szuperversenyeket. Meglepő fordulatként 1998-ban, a linaresi szuperversenyen egyetlen győzelemmel remikirályként végzett. Ekkor 11 hónapos „önkéntes száműzetésre” ítélte magát, 1999 januárjától azonban páratlan sorozattal írta be magát a sakktörténelembe. A világranglista-vezető tíz szuperversenyen játszott, kilencszer egyedül lett első, 2000-ben, Linaresben Kramnyikkal megosztozott a dicsőségen. Ezt a sikerszériát szakította meg Lékó Péter 2003-as  linaresi tornagyőzelmével.

Kramnyik taszította le a trónról Kaszparovot

Kaszparov aligha számított arra, hogy éppen pártfogoltja, Vishy Anand ellen New Yorkban játszott meccsén őt szekundánsként segítő  Vlagyimir Kramnyik fosztja meg világbajnoki címétől. A Braingames londoni világbajnoki döntő békés döntetlennel indult, a partit Kramnyik értékes újításának köszönhetően megnyerte, gyorsan kiderült, hogy a 25 éves kihívó sokkal jobban felkészült. Kaszparov tőle szokatlan hibákat követett el. Kramnyik könnyű nyerést hibázott el a negyedik játszmában, kihasználatlanul hagyta esélyét a hatodikban. Meglepetésre a címvédő repertoárja világossal korántsem tartogatott „nyerő változatokat”. A tízedik összecsapás pedig egyenesen katasztrófát jelentett, a 25. lépésben feladásra kényszerült. A hajrában Kramnyik vált kissé bizonytalanná, de kétpontos előnyét megőrizte, 8,5-6,5-ös győzelemmel elnyerte a profi világbajnoki címet, Kaszparov 15 éves uralkodásának végére tett pontot. Az 1927-ben játszott Capablanca-Lasker döntő óta nem fordult elő, hogy a címvédő még játszmát sem tudott nyerni. Kaszparov hasztalan próbálta visszavágó mérkőzésre kényszeríteni Kramnyikot.

 

 

A címétől megfosztott „király” taktikát változtatott, tárgyalásokba kezdett a FIDE vezérkarával, amely a Prágai Egyezményhez vezetett. A címegyesítésről szóló megállapodást aláírta Kramnyik, Kaszparov és a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov is. Ennek értelmében Kramnyik a dortmundi világbajnok-jelölti torna győztesével, Lékó Péterrel játszotta a világbajnoki döntőt (Kramnyik 7-7-tel megvédte címét), a másik ágon  a FIDE világbajnoka, az ukrán Ruszlan Ponomarjov a világranglista-vezető Kaszparovval mérkőzött volna meg. A Ponomarjov-Kaszparov párharc körül nagy bonyodalmak keletkeztek, amely végül meglepő fordulattal ért véget, az újabb és újabb követeléssel előálló Ponomarjovot megfosztották  címétől. A FIDE Líbiában megrendezte újabb kieséses rendszerű világbajnokságát, és a meglepetésember, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov játszott volna Kaszparovval. A januárra tervezett mérkőzést elhalasztották, és ekkor Kaszparov már eldöntötte visszavonulását. A linaresi záróünnepségre tervezte ennek bejelentését, de Topalov elleni váratlan vesztésének hatására még a partit követően ezt megtette.

 

„A sajtótájékoztató előtt szeretnék egy rövid nyilatkozatot tenni. Ez sokak számára meglepetés lesz. Már a verseny előtt véglegesen elhatároztam, hogy Linares 2005 lesz az utolsó profi versenyem, így ma este profi pályafutásom utolsó játszmáját játszottam. Azt reméltem, hogy ez jobbra sikeredik, de az utolsó két parti nagyon nehéz volt számomra, óriási nyomás alatt játszottam, mert tudtam, hogy ez pályafutásom – amire joggal lehetek büszke – végét jelenti” – mondta elcsukló hangon.

Garri Kaszparov mindig nagy célok elérésére törekedett, oly sokszor bizonyította, hogy mindenkinél jobb sakkozó. Nem akart rossz emlékeket hagyni maga mögött, ezért halogatta a visszavonulást, pályafutása során először nyert orosz bajnokságot 2004 novemberében. Az utolsó két év eseményei azonban megérlelték benne az elhatározást. Úgy érezte, hogy sokan örültek annak, hogy nem kapta meg a lehetőséget a világbajnoki cím visszahódítására. A Dubaiban tervezett mérkőzés elhalasztása volt a döntő érv.

Kivételes játékerejére jellemző, hogy 1986-tól 2005-ben történt visszavonulásáig folyamatosan vezette a FIDE világranglistáját. Élő-pont világrekordját, a 2851-es pontot a norvég Magnus Carlsen döntötte meg, 2013. január 1-én vette át a stafétabotot 2861-gyel. (A 2851 pont az inflálódás miatt nehezen hasonlítható össze a jelenlegi pontszámokkal.)

 

Legjelentősebb tornagyőzelmei:

Banja Luka 1979, Bugujno 1982, Niksics 1983, Tilburg 1989, Belgrád 1989, Linares 1990, Tilburg 1991, Linares 1992, Dortmund 1992, Linares 1993, Amszterdam Euwe emlékverseny 1994, Novgorod 1994, Novgorod 1995, Las Palmas 1996, Linares 1997, Novgorod 1997, Wijk aan Zee 1999, Linares 1999, Szarajevó 1999, Wijk aan Zee 2000, Linares 2000, Szarajevó 2000, Wijk aan Zee 2001, Linares 2001, Asztana 2001, Linares 2002, Linares 2004, Linares 2005.

Kaszparov 1980, 1982, 1986 és 1988-ban volt tagja olimpiai bajnokságot nyert szovjet válogatottnak, 1992, 1994, 1996 és 2002-ben az orosz válogatottal nyert olimpiát. 2004-ben orosz szuperbajnoki címet szerzett. Európa-bajnokságon győztes szovjet válogatottban egyszer szerepelt 1980-ban. Az 1992-es debreceni Eb-n az orosz válogatottat vezette győzelemre. 11-szer választották az év legjobbjává, vehette át a sakkozás Oscar-díját: 1982-83, 1985-88, 1995-96, 1999, 2001-2002.

 

 Magnus Carlsen 2004-ben játszhatott Garri Kaszparov ellen

A norvég VG újság közölte elsőként a szenzációs hírt, hogy 2009-ben Garri Kaszparov lett Magnus Carlsen edzője. A hat hónapos együttes munka meggyőzte Kaszparovot, hogy Magnus fiatal kora ellenére már nagyon közel van a csúcshoz, a nagy bajnokokra jellemző tulajdonságokkal bír

Carlsen másfél év után nyert újra tornát. Nankingban a 18 esztendős norvég nagymester lenyűgöző teljesítménnyel ért el bámulatos eredményt. Két és félpontos előnnyel nyerte meg a 21-es kategóriájú viadalt. Nagyon meglátszott megnyitási repertoárján Kaszparovnak a hatása. Magnus új nyitásokat is játszott, régebbieket sikeresen megújítottak, jól játszható állásokat kapott, az esélyeket szinte tökéletes kihasználta.

Nosztalgia mérkőzés Karpovval

Valamikor 2009 májusában született meg az ötlet, hogy Garri Kaszparov és Anatolij Karpov hat hónap alatt valamennyi olyan városban újra megmérkőzzön, ahol világbajnoki döntőket vívtak. Valencia elsőként jelentkezett Sevilla helyett, és Lyon helyett Párizsban tervezték a következő meccset. Karpov egyfajta pszichológiai hadviseléssel indított: „Én nyertem a sakktörténelemben a legtöbb versenyt, Kaszparov csak a második a ragsorban…” A meccsnek Kaszparov volt az esélyese, különös tekintettel arra, hogy a megállapodásuk szerint 4 rapid, majd 8 villámpartiban mérték össze erejüket, és Karpovnak mindig is meggyűlt a baja a gondolkodási idővel. Kaszparov 3-1-re nyerte meg a rapidmecset, Karpov két partiban is túllépte a 25 perces és lépésenként 5 másodperces időkorlátot.

 

Következett a 8 villámjátszma, 5-5 percük volt és 2-2 másodperc lépésenként. Hiába kezdett Karpov győzelemmel, remivel folytatták, de ezután Kaszparov lendületbe jött. Ötöt nyert zsinórban,  remi az utolsóban, 6-2 a villámpartik végeredménye. Nagy médiaérdeklődés kísérte párharcukat, de a remélt nagy küzdelem elmaradt. Kissé disszonáns volt mindkettőjük nyilatkozata, ahogy a mostani éljátékosokról nyilatkoztak. Elfelejtkeztek arról, hogy jóval kiegyensúlyozottabbak lettek az erőviszonyok, az informatika térhódítása miatt már nincs orosz fölény a sakkban, sokat fiatalodott az élmezőny. A párharcuk nem folytatódott…

2010-ben Karpovot támogatta a FIDE elnöki posztjáért vívott kampányban, Kaszparov nem titkolta, hogy  az ősi rivális sikere esetén ő lenne a FIDE igazi irányítója, Karpov csak a „kinyújtott keze”. A kalmük Kirszan Iljumzsinovval szemben alulmaradtak, tavaly olyan híreket olvashattunk, hogy a 13. világbajnok már maga is elnöki ambíciókat dédelget.

 

Politikai ambíciók, irodalmi munkásság, lobbizás a sakk iskolai oktatásáért

Kaszparov politikai ambíciói is nagyok. Létrehozta az Egyesült Civil Front mozgalmat, és csatlakozott a Vlagyimir Putyin akkori elnök politikáját ellenző A Másik Oroszország koalícióhoz. 2008-ban jelölt volt az oroszországi elnökválasztáson. A rendőrség több alkalommal előállította Putyin-ellenes tüntetéseket követően.

 

Visszavonulása után irodalmi munkásságának jóval több időt szentelhetett. „Az Én elődeim” sorozat öt kötete óriási sikert aratott. Kaszparov számos nagy versenynek volt meghívott díszvendége, a partik kommentátora. A Belgrádban három havonta megjelenő Chess Informatorban külön fejezet a „Garry’s Choice”, rendszeresen publikál a New in Chess magazinban. Lenyűgöző előadó, briliáns vitapartner, fantasztikus munkabírású, a sakk népszerűsítésében kimagasló a szerepe.

 

Tavaly februárban kétnapos konferenciát rendeztek többek között Garri Kaszparov részvételével az Európai Parlamentben a sakk oktatási és kulturális aspektusainak megvitatására. Kaszparov az írásbeli nyilatkozattal kapcsolatban kiemelte: "Meggyőződésem, hogy a sakktanításnak komoly hatása lehet az oktatásban, ez a játék segíti ugyanis a kritikus gondolkodást, valamint fejleszti a kreativitást és a döntéshozó képességet. Manapság kiemelten fontos, hogy az őket érő rengeteg információból a gyermekek képesek legyenek a hasznos információk kiszűrésére, s a probléma-megoldási minták kialakítására".

A sakk tanítása Kaszparov véleménye szerint nyitottá teszi a gyermekeket arra, hogy megfeleljenek az oktatás, s az élet egyéb kihívásaira is. Március 15-én megkapta a képviselők többségi támogatását a "Chess in School", vagyis a "Sakk az iskolában" program. A szükséges 378 EP-képviselő helyett 415-en írták alá, hogy támogatják a kezdeményezést. (Itthon Polgár Judit Sakk Alapítvány által kidolgozott képességfejlesztő sakk kerettantervnek a Nemzeti Alaptantervbe történő hivatalos befogadásával a sakk 2013-tól válaszható tantárggyá válhat az általános iskolai oktatásban.) Az Egyesült Államokban tavaly ünnepelték a Kasparov Chess Foundatin megalakulásának 10. évfordulóját.

 

 

A VG norvég újság Garri Kaszparovot is idézve adta hírül, hogy felkérték az orosz exvilágbajnokot, hogy segítse Magnus Carlsen felkészülését Viswanathan elleni világbajnoki döntőjére. „A szétválás után is megőriztük jó kapcsolatunkat Carlsennel és környezetével. Ha Magnus megcsinálja  a házi feladatot, pszichológiailag is felkészül, akkor elhódítja a titulust. A világbajnoki címért vívott mérkőzés nagyban különbözik egy versenytől: csak egy ember ellen játszol. Nem szabad elfelejteni, hogy Magnus játékában még vannak gyengeségek, és Anand nagy szakértő az ellenfél hibáinak kihasználásában. Az indiai oldalán még a tapasztalat és alighanem a „hazai falak”- mondta a sakkozás 13. világbajnoka, aki Oslóban, szűkebb családi körben ünnepli 50. születésnapját.

 

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Garri Kaszparov az amerikai Hikaru Nakamura szakmai segítője lett

Címkék: Garri Kaszparov Hikaru Nakamura

Szenzációként olvashattuk a hírt, hogy a sakkozás 13. világbajnoka, az orosz Garri Kaszparov a világranglistán jelenleg 10., a tavalyi Tata Steel szuperverseny győztese, a 24 éves amerikai Hikaru Nakamura szakmai segítője lett. Kaszparov korábban a világranglistát vezető norvég Magnus Carlsennel is együttműködött.

Talán soha nem vártuk még ekkora érdeklődéssel a Hollandiában megjelenő, angol nyelvű New in Chess Magazin új számát, hiszen a 7-es újság beharangozója (breaking news) arról tájékoztatja a sakkrajongókat, hogy Garri Kaszparov saját rovatában „bevallja”, hogy az idei Tata Steel szuperverseny előtt együttműködést kezdett az amerikai Hikaru Nakamurával. Az újságban Macauley Peterson 8 oldalas interjú készített Nakamurával, aki minden idők legnagyobb sakkozójaként jellemzi az orosz exvilágbajnokot. Megtudhatunk részleteket is az együttes munkáról, ahogy Nakamura megerősítette helyét a sakkvilág elitjében, és új információkat, hogy miként lett vége Kaszparov korábbi együttműködésének a világranglista-vezető Magnus Carlsennel.

 

Kaszparov és Nakamura a Wijk aan Zee-i szuperverseny előtt kezdte a munkát, a viadal az amerikai sakkozó eddigi pályafutásának legnagyobb sikerével végződött. Visszatekintve az eredményre, joggal hihetjük, hogy Hikaru eredményében Kaszparov már szerepet játszott. Nakamura és Kaszparov a közös munkáról először a 2010. decemberében megrendezett London Classic szuperversenyen beszélgetett.

Természetesen beszámolok majd részletesen is a New in Chess Magazinban megjelenő írásról, az interjúról, de addig is felidézném 2009-es Tal-emlékverseny után Vlagyimir Kramnyikkal készített interjú egyik érdekes részletét.

- Amikor Dortmundban játszott, még nem tudhatta, hogy Garri Kaszparov segít Magnus Carlsennek. Moszkvában  ön ezt már tudta.  Mostanában sokat beszélnek, írnak arról, hogy Kaszparov átadta nagy adatbázisát 17 ezer változattal: azt mondják, hogy ez nagy segítség a fiatal norvégnak. Mit gondol erről?

- A megabázisról szóló szóbeszédek  - a publikumnak szólnak. Semmi jelentősége nincs. Nem a változatokról van szó, hanem abban az életkorban, amelyben most Carlsen van, sok energiád van, friss a fejed, a szervezet gyorsan regenerálódik, de még hiányzik a tudás és a tapasztalat. Ezért még az „idősek” eredményesebbek. Emlékszem, hogy 18-19 évesen időnként legyőztem Kaszparovot, de összességében még hiányzott a tudás, a tapasztalat.

Természetesen Kaszparov, aki mindannyiunkkal játszott, megmagyarázhatja Magnusnak, hogy kell Ananddal, velem, Topalovval szemben cselekedni, milyen megnyitásokkal kell foglalkoznia, melyek nem felelnek meg a stílusának. Úgy gondolom, hogy együttműködésük ilyen jellegű kapcsolat. Ha abban az időben lett volna mellettem egy ilyen ember, lehet, hogy korábban lettem volna világbajnok. Már azelőtt, hogy Carlsen együttműködött volna Kaszparovval, világos volt, hogy a norvég tehetsége bajnoki kaliberű, és a kapcsolat segíthet a titulus gyorsabb megszerzésében. Mondjuk, hogy nem 27, hanem 23 évesen.

Aligha tévedünk, ha Kramnyiknak adunk igazat és hasonló együttműködést jelenthet Nakamura számára is ez a közös munka. Az amerikai nagymesterre nagy sorozat vár. November 16-tól a VI. Tal-emlékversenyen játszik, minden idők egyik legerősebb tornáján vehet részt, 22-es kategóriájú, 2776-os Élő-átlaggal. Decemberben a London Classic a következő megmérettetése, 2748-as átlaggal 20-as kategóriájú a viadal. Januárban Wijk aan Zee-ben minden korábbi csúcsot megdönt a klasszikus, 14 résztvevős körverseny átlaga, 2754-gyel 21-es kategóriájú, holott sajnos nem játszik Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik. (A pontszámok még módosulhatnak, hiszen 2012. január 1-én megjelenik a következő világranglista.) Hikaru Nakamura címvédőként élvezheti Garri Kaszparov szakmai segítségét. A három nagy torna mezőnyét látva érthetően vérzik a szívünk, nincs a sakkvilág elitjét felvonultató tornáknak magyar résztvevője.

A Tal-emlékverseny résztvevői  az Élő-pontszámok sorrendjében:

Magnus Carlsen (norvég, 2826)

Viswanathan Anand (indiai, 2811)

Levon Aronjan (örmény, 2802)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2800)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2775)

Szergej Karjakin (orosz, 2763)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2758)

Peter Szvidler (orosz, 2755)

Borisz Gelfand (izraeli, 2744)

Jan Nepomnjacsij (orosz, 2730)

A London Chess Classic torna résztvevői:

Magnus Carlsen (norvég, 2826)

Viswanathan Anand (indiai, 2811)

Levon Aronjan (örmény, 2802)

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2800)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2758)

Michael Adams (angol, 2734)

Nigel Short (angol, 2698)

Luke McShane (angol, 2671)

David Howell (2633)

A Tata Steel szuperverseny résztvevői:

Magnus Carlsen (norvég, 2826)

Levon Aronjan (örmény, 2802)

Tejmur Radzsabov (azeri, 2781)

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2775)

Veszelin Topalov (bolgár, 2768)

Szergej Karjakin (orosz, 2763)

Hikaru Nakamura (amerikai, 2758)

Vugar Gasimov (azeri, 2757)

Borisz Gelfand (izraeli, 2744)

Gata Kamsky (amerikai, 2732)

Fabiano Caruana (olasz, 2727)

David Navara (cseh, 2724)

Anish Giri (holland, 2714)

Loek van Wely (holland, 2686)

 

Mindig öröm, ha beszámolhatok új sakk-könyv megjelenéséről. Kállai Gábor nemzetközi nagymester, a 2002-es bledi sakkolimpián ezüstérmes magyar válogatott kapitánya, 30 éve ismert szakíró „Sakksztorik” című könyve már elérhető az internetes könyváruházakban.

 

A könyv több, mint 100 kitűnő játszmát gyűjt csokorba úgy, hogy mindegyik mellé eredeti történetet, sztorit is prezentál. A 2007 és 2011 között íródott sakkszösszenetek foglalkoznak az elmúlt évek történéseivel, az indiai Viswanathan Anand világbajnoki sikerével, a szinte semmiből felbukkanó norvég csodagyerek, Magnus Carlsen szárnyalásával és persze az itthoni sztárok, Portisch Lajos, Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán és a legfiatalabb nagymester, Rapport Richárd eredményeivel is. Olvashatnak régmúlt bajnokokról, például Steinitzről, Aljechinről, Capablancáról, vagy a „3 K”-ról, azaz Korcsnojról, Karpovról és Kaszparovról is.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kaszparov 18 évvel világbajnoki döntőjük után villámpartikban is nyert Short ellen

Címkék: Kaszparov

A belgiumi Leuvenben október 9-én nyolcjátszmás meccset vívott a sakkozás 13. világbajnoka, az orosz Garri Kaszparov és az angol Nigel Short. Az 5-5 perces villámpartikban Kaszparov 4,5-3,5-re győzött, kétpontos előnyét Short az utolsó parti előtt kiegyenlítette, de a döntő ütközetet az exvilágbajnok nyerte meg. A PCA (Profi Sakkszövetség)  keretein belül 1993-ban, Londonban ketten küzdöttek meg a világbajnoki címért. Ezzel a meccsel kezdődött meg a sakkozás azon időszaka,  amikor két világbajnoka volt a sportágnak, és a 2006-os elisztai címegyesítő döntővel ért véget a korszak.

Tizennnyolc évvel londoni világbajnoki döntőjük után ismét párosmérkőzést játszott Garri Kaszparov és Nigel Short. Leuvenben, a "Your Next Move" elnevezésű rendezvényt Kaszparov alapítványának   (Kasparov Chess Foundation Europe) javára rendezték meg és élőben közvetítették az interneten a holland Genna Sosonko nagymester útmutatásaival. Játszmánként a nagymestereknek 5-5 percük vot és 2-2 másodperc lépésenként, így a partik legtöbbször nagy kapkodásban értek véget.

Garri Kaszparov és  Nigel Short 1993-as párharca az orosz világelső óriási fölényének jegyében zajlott le.  Kaszparov az első, a 3., a 4., a 7. és a 9. parti megnyerésével gyakorlatilag már eldöntötte a mérkőzés sorsát. Döntetlenek után még győzött a 15. játszmában, Short a 16. összecsapás megnyerésével szépített, a 12,5-7,5-ös nyerés mindennél jobban mutatta kettőjük közötti óriási erőkülönbséget.

Kaszparov 2005-ben visszavonult az aktív sakkozástól, a politikában játszik igen aktív szerepet, és a kötelező iskolai sakkoktatás legnagyobb élharcosa. Bemutatókon szerepel, szimultánokat tart, egy-egy nagy eseményen, jubileumi versenyen rapid, illetve villámpartikat vállal. Short még mindig aktív, tagja lesz a csapat Európa-bajnokságon szereplő angol együttesnek is.

 

Leuvenben kiegyenlített erőviszonyok mellett csatáztak. Meccsük három remivel kezdődött, majd Kaszparov kettős győzelemmel szerzett vezetést. Short azonban nem adta meg magát, királycsellel lepte meg a „királyt”, és újabb nyeréssel kiegyenlített, az utolsó játszmára maradt a döntés. Világossal az angol nagymester a kettős huszárjátékban gyorsan döntő hátrányba került, Kaszparov megnyerte a mérkőzést.

Garri Kaszparov – Nigel Short 4,5 – 3,5

Garri Kaszparov – Nigel Short döntetlen (Nimzoindiai védelelem, 66)

Nigel Short – Garri Kaszparov döntetlen (Modern védelem, 51)

Garri Kaszparov – Nigel Short döntetlen (Vezércsel, 58)

Nigel Short – Garri Kaszparov 0 – 1 (Evens-csel, 59)

Garri Kaszparov – Nigel Short 1 – 0 (Angol megnyitás, 61)

Nigel Short – Garri Kaszparov 1 - 0 (Királycsel, 35)

Garri Kaszparov – Nigel Short 0 – 1 (Katalán megnyitás, 65)

Nigel Short – Garri Kaszparov 0 – 1 (Kettős huszárjáték, 41)

 

Leuven (BEL), 2011. október 9.

     

Élő-pont

1

2

3

4

5

6

7

8

 

Perf.

   

Kaszparov, Garri

g

RUS

2812

½

½

½

1

1

0

0

1

2741

   

Short, Nigel D

g

ENG

2698

½

½

½

0

0

1

1

0

2769

   

 

Short,N (2698) - Kaszparov,G (2812)
Evans-csel [C52]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Fc5 4.b4 Fxb4 5.c3 Fa5 6.d4 exd4 7.Vb3 Vf6 8.0-0 d3 9.e5 Vg6 10.Fa3 Hge7 11.Bd1 0-0 12.Fxd3 Vh6 13.Hbd2 d5 14.exd6 cxd6 15.He4 d5 16.Fc1 Vg6 17.Hg3 Vf6 18.Hh5 Vxc3 19.Vb1 Vb4 20.Fxh7+ Kh8 21.Fb2 f6 22.h3 Fe6 23.Hd4 Ff7

 

 

24.Hg3?

Kimaradt a 24.Hxf6 He5 (24...gxf6?? 25.Hxc6) 25.Hc2 Hf3+ 26.gxf3 Vh4 27.He3 gxf6 28.Hg2 jó lehetőség.

24...Fb6 25.a3 Vd6 26.Hgf5 Hxf5 27.Fxf5 Bae8 28.Fg4 Vf4 29.Hf3 f5 30.Vxf5 Vxf5 31.Fxf5 Be2 32.Fd4 Hxd4 33.Hxd4 Bb2 34.Fg4 Fg6 35.Ff3 Fe4 36.a4 Fxf3 37.Hxf3 Fxf2+ 38.Kh1 Bf5 39.Bd3 Bb4 40.a5 g6 41.g4 Bff4 42.Bf1 Bb2 43.He5 Kg7 44.Bxd5 Fg3 45.Bxf4 Fxf4 46.Bd7+ Kf6 47.Hd3 Bd2 48.Bd5 Fe3 49.h4 b5 50.axb6 Fxb6 51.g5+ Ke7 52.Hf4 Bxd5 53.Hxd5+ Ke6 54.Hc3 Fd4 55.He2 Fe5 56.Kg2 a5 57.Kf3 Kf5 58.Ke3 a4 59.Hc1 Ff4+ és világos feladta

Short,N (2698) - Kaszparov,G (2812)
Királycsel [C33]

1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Fc4 Hf6 4.Hc3 c6 5.Fb3 d5 6.exd5 cxd5 7.d4 Fd6 8.Hge2 Hc6 9.Fxf4 0-0 10.0-0 Fe6 11.Vd2 Fe7 12.Bae1 Be8 13.Kh1 a6 14.Hg3 b5 15.Hd1 Ha5 16.c3 Hxb3 17.axb3 He4 18.Hxe4 dxe4 19.Vc2 Bc8 20.He3 Fh4 21.Bd1 f5 22.d5 Fd7 23.c4 Vb6 24.d6 bxc4 25.bxc4 Vc6 26.b3 g5?

 

 

27.Fg3 Fxg3 28.hxg3 Vc5 29.Vf2 Bf8 30.Bd5 Vb6 31.Hxf5 Vxf2 32.Bxf2 e3 33.He7+ Kg7 34.Bxg5+ Kh6 35.Bxf8 és sötét feladta

Short,N (2698) - Kaszparov,G (2812)
Kettős huszárjáték [C58]

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Hf6 4.Hg5 d5 5.exd5 Ha5 6.Fb5+ c6 7.dxc6 bxc6 8.Fd3 Hd5 9.Hf3 Fd6 10.0-0 Hf4 11.Be1 Hxd3 12.cxd3 0-0 13.Hc3 Be8 14.h3 c5 15.b3 Fa6 16.Fa3 Fxd3 17.He4 Fxe4 18.Bxe4 f5 19.Ba4 e4 20.Hh2 Hc6 21.Bc1 He5 22.d4 Hd3 23.dxc5 Ff4 24.Bc2

 

24...e3 25.f3 Fg3 26.Hf1 Ff2+ 27.Kh1 Hf4 28.Vxd8 Baxd8 29.Bxf4 Bd1 30.Be2

 

 

30...Fg3! 31.Kg1 Fxf4 32.g4 Bed8 33.Fb4 B8d4 34.Fa5 Bd5 35.Fb4 a5 36.Fxa5 Bxc5 37.Fb6 Bcc1 38.Fxe3 Bxf1+ 39.Kg2 Fxe3 40.Bxe3 Bfe1 41.Bd3 f4 és világos feladta

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Kaszparov: A kemény munka mennyisége maga a tehetség

Címkék: Garri Kaszparov Borisz Gelfand sakk

A Hollandiában megjelenő, a sakkozók körében oly népszerű angol nyelvű New in Chess magazin legutóbbi számában a sakkozás 13. világbajnoka, Garri Kaszparov  értékelte a kazanyi világbajnok-jelölti meccseket, a szovjet sakkiskolát, amelynek kiemelkedő képviselője, 1996 óta izraeli színekben játszó Borisz Gelfand sikerét hozta. „A regnáló indiai világbajnok Viswanathan Anand számára jó hír, hogy Gelfand nem a legveszélyesebb ellenfél. A rossz hír, hogy a szponzorok is tudatában vannak ennek” – vélekedik Kaszparov. Az exvilágbajnok írásának legfontosabb gondolataiból szemezgettem.

Az elmúlt évtizedekben több és több világklasszis jelent meg kicsi, vagy jelentéktelen sakk-kultúrával  rendelkező országokból, Kínában és Indiában egy centrálisan képzett generáció leváltotta  első nagymestereiket. Norvégia és Vietnam első sztárjaikat teremtette meg és Amerika is végre új tehetséggel jelentkezett miután egy teljes generáció hiányzott náluk. Jelenleg a „szovjet sakkiskola” haláláról szóló jóslatok nagymértékben túlzottak.

 

 „A 2011-es kazanyi világbajnok-jelölti párosmérkőzések mezőnyét Bobby Fischer  éjszakai lidércnyomásként élhette volna meg. Hét „szovjet” és egy bolgár sakkozó, aki kitűnően beszél oroszul” - sommázta véleményét Kaszparov.

Hárman a négy elődöntősből – Kramnyik, Kamsky és Gelfand – közvetlenül ihatott a szovjet sakkiskola forrásából és birtokolhatta azt a komolyságot és a szolid felépítést, ami szovjet sakkiskolát fémjelezte. A képet még teljesebbé teszi, hogy a győztes  a legidősebb és a szovjet hátországból legtöbbet profitáló Borisz Gelfand lett. 1990-ben megkérdezték Botvinnniket, hogy ki lehet veszélyes a koronámra. Ivancsukot és Gelfandot nevezte meg, akkor 21 és 22 évesek voltak, Anandot és Shirovot említette még, de felhívta a figyelmet, az akkor még csak 15 éves Kramnyikra.

Kaszparov emlékezteti olvasóit, hogy Botvinnik 49 éves volt, amikor utolsó világbajnoki döntőjét megnyerte. Gelfand 43 éves lehet a jövő évi döntő idején, Anand az év végén a 42. életévét tölti be, s ezzel a Steinitz-korszak után a sakktörténelem egyik legnagyobb korátlagú döntőjére kerül sor. 1934-ben az Aljechin-Bogoljubov párharc viszi a pálmát, ketten 86 évesek voltak, az 1963-as Botvinnik-Petroszjan világbajnoki döntőn pedig 84 évesek.

Kaszparov úgy véli, hogy a kazanyi döntő előtt a FIDE iroda titkosan rangsorolta a világbajnok-jelölteket, előnybe részesítve úgy a szembenállókat, hogy a címmeccsre szponzort találjanak. Az orosz exvilágbajnok Aronjant hibásan nevezte az első számú kiemeltnek Topalov helyett, az örmény győzelme nagyszerű hír lett volna Iljumzsinovval jó barátságot ápoló politikai vezetés számára. A másik két favorit, Kramnyik és Topalov bizonyítottan lett egymás ellen párosítva. Griscsuk új arc lehetett volna Oroszország számára a cím visszaszerzésére. A két azeri nagymester nem lehetett veszélyes kihívó, de a nemzeti olajuk kétségkívül igénybe vehető. Kamsky hasonlóképpen nem éppen szívesen látott lett volna, de akár új frontot is nyithattak volna Amerika felé. És természetesen nem lehetett volna a kihívó Gelfand…

Az exvilágbajnok sokadszor bírálta a FIDE elnökét, Kirszan Iljumzsinovot, hogy visszautasította a világbajnoki döntő megrendezésére tett 2,4 millió eurós londoni ajánlatot, s most szervezőt kereshetnek. (Egyes hírforrások Moszkvát jelöltként emlegetik.) A világbajnok-jelölti párosmeccsek nagy értékű politikai színdarabot jelentettek Iljumzsinov számára, amelyet végül Kazanyban rendeztek meg, de az azeri szabadkártya megmaradt. Kaszparov élesen kritizálta a lebonyolítást, a sok döntetlent, megemlítve, hogy a FIDE elképzeléseihez a játékosok is asszisztáltak. Megkésetten, csak a verseny, a látható katasztrófa után küldött a FIDE kérdőívet, hogy milyen világbajnoki rendszert javasolnak.

Kaszparov a cikke végén visszatér Botvinnik jóslatára és megemlíti, hogy Ivancsuk Havannában újabb tornagyőzelemmel gazdagította a nagyszerű gyűjteményét. Ellenfeleinek korátlaga 25 év volt, de Gelfandhoz hasonlóan a hajrában veteránként több energiát mozgósított. A fáradhatatlan Vaszilij megnyerte utolsó két partiját, és legyőzte a zárónapon a vezető 20 éves vietnami Le Quang Liemet.

A szüntelen munka, Botvinnik és létrehozott iskolájának dicsősége nem hoz a legtöbb esetben könnyen eredményt. „Én már régóta védem az álláspontomat, hogy a kemény munka mennyisége maga a tehetség, és nem valakinek a választása. Ezért öröm látni, hogy Borisz Gelfandot pályafutásában megjutalmazta a szenvedélyes munkája. Csak remélhetjük, hogy az a megtiszteltetés, hogy a legmagasabb titulusért játszhat, nem csak az ő jutalma” – fejezte be gondolatait Garri Kaszparov.

Verőci Zsuzsa

Komment 0 | Reblog! 0 |

Legfrissebb bejegyzések

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Vidit legyőzte Abduszattorovot, az utolsó forduló előtt ötös holtverseny az élen
2024. 01. 28.

Abduszattorov lépéselőnyben, a 11. forduló után félpontos előnnyel vezet
2024. 01. 27.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog