Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A címvédő, a világrangranglistát vezető Magnus Carlsen pályafutása, sikerei

Címkék: Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand

Szocsiban november 7-én tartják meg a címvédő norvég Magnus Carlsen és kihívója, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand 12 játszmás világbajnoki döntőjének ünnepélyes megnyitóját, majd a sorsolást. Carlsen tavaly Csennajban hódította el a világbajnoki címet Anandtól, 6,5-3,5-re győzte le a hat évig uralkodó világelsőt. Kihívóként megbirkózott az esélyesség terhével, a párharc első négy partijában még kissé bizonytalan volt, az ötödik játszmájától kezdve irányította a küzdelmeket. Megcsillogtatta oly sokszor megcsodált technikáját, olyan állásokat játszott, ahol az ő akarata érvényesült. A világranglistát vezető Magnus Carlsen az egymillió eurós díjazású párharc esélyese, Viswanathan Anand idén tavasszal Hanti-Manszijszkban egypontos előnnyel, veretlenül nyerte meg a világbajnok-jelölti versenyt, szerzett jogot a visszavágó mérkőzésre. Az ötszörös Oscar-díjas 23 éves világbajnokot, Magnus Carlsent pályafutásának legfontosabb állomásaival, sikereinek felidézésével mutatom be.

 

Szocsiban rendezik meg a nagy érdeklődéssel várt világbajnoki döntőt, a generációs párviadalt, a 23 éves címvédő norvég Magnus Carlsen és 44 éves kihívója, az indiai Viswanathan Anand 12 játszmás páros mérkőzését. Anand tavaly szülővárosában, Csennajban játszotta a párharcot Carlsennel szemben, és összecsapásuk már a 10. parti után a norvég nagymester 6,5-3,5-ös győzelmével ért véget. Viswanathan Anand nagy bravúrral, veretlenül nyerte meg az idei világbajnok-jelölti versenyt, a Téli Olimpia sajtóközpontjában rendezik meg a visszavágó mérkőzést. A döntőig 40 játszmában vívtak meg klasszikus időkontrollal. Huszonnyolc döntetlen mellett 6-6-ra állnak. Legutolsó partijukat Zürichben vívták, remivel zárult küzdelmük. Anand a norvég titánt a 2010-es londoni szuperversenyen tudta utoljára megadásra kényszeríteni. Különböző gyorsított időkontrollal még 37 partiban viaskodtak, Vishy 18 döntetlen mellett tízszer nyert és kilencszer kapott ki.

 

A küzdő felek a 12 játszmás párharc során két-két parti után kapnak pihenőnapot,  az első partit november 8-án játsszák.  Kivételt jelent, hogy a 11. összecsapásra november 23-án kerül sor és szükség szerint 25-én küzdenek meg a 12. partiban. A játéknapok: november 8, 9, 11, 12, 14, 15, 17, 18, 20, 21, 23, 25. Az első partit világossal játszó nagymester a párharc második félidejében színt vált, a sötét bábukat vezeti a 7. játszmában. Az időkontroll a klasszikus: 2-2 óra az első 40 lépésre, majd 1-1 óra a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a játszma befejezéséig, de ekkor 30-30 másodperc lépésenkénti bónuszidő is a nagymesterek rendelkezésére áll.

6-6 esetén november 27-én rájátszás következne, négyjátszmás rapid párharc, 25-25 perc és 10-10 másodperc lépésenként. Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor, 5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként. Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a „hirtelen halál” játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnának a sakkozók. Egymillió euró a díjalap, a győztes hatvan százalékát kapja a díjnak, amennyiben a párharc csak a rájátszásban dől el, akkor 55-45 arányban osztoznak a díjon. A döntő honlapja a http://www.sochi2014.fide.com/ Az első játszmát november 8-án magyar idő szerint 13 órától játsszák.

 

A sakkozás 16. világbajnoka, Magnus Carlsen pályafutásának legfontosabb versenyei, sikerei

A sakkozás 16. világbajnokának bámulatos pályafutásának első nagy állomása  2004-ben a Wijk aan Zee-i Corus sakkfesztivál „C” nagymesterversenye volt. A fesztivál záróünnepségén nagy ováció köszöntötte  a 13 éves Magnus Carlsent.


Az ismert amerikai nagymester, Ljubomir Kavalek a Washington Postban publikált cikkében fantasztikus sikeréről beszámolva a sakkozás Mozartjának nevezte el. „Mega” Magnust 2484-es Élő-pontszámával nyolcadiknak rangsorolták a 14 résztvevős (IX-es kategóriájú) tornán, ahol kilenc győzelemmel, egy vereséggel és 10,5 ponttal zárt, s ezzel meg is nyerte a viadalt. Bámulatos volt játéka, első nagymesteri normáját teljesítette, a holland Sipke Ernst elleni, áldozatokkal fűszerezett nyerése különösen káprázatos volt. 

 

Magnus Carlsen 1990. november 30-án Tønsbergben született. A 2001-es áprilisi Élő-listán találkozunk először a nevével, 2064 ponttal iratkozott fel. A korcsoportos világversenyeken változó sikerrel szerepelt, legjobb eredményeként 2002-ben Krétán, a 12 éven aluliak világbajnokságán ezüstérmes volt az orosz Jan Nepomnjacsij mögött. Szorgalmasan tanult edzőjétől és példaképétől, Simen Agdesteintől, a sokszoros norvég bajnoktól, az egykori válogatott labdarugótól.

Magnust Wijk an Zee-i sikere után egyre több versenyre hívták meg. Kitűnő memóriája, remek kombinációi, élvezetes játéka, szerény magatartása miatt rendkívül népszerű lett a versenyszervezők és rendezők körében. Reykjavíkban nagyszabású rapidversenyen az első fordulóban teljesült nagy álma, megmérkőzhetett a „királlyal”, Garri Kaszparovval. Az első partit elremizte, a másodikban kikapott Garritól, de nagyon mérges volt magára, mert látványos hibát követett el. Mindenesetre Kaszparov elismeréssel szólt játékáról, a legnagyobb tehetségnek nevezte. Nem véletlen, hogy rövidesen a sakkvilág legfiatalabb nagymestereként köszönthették. A 2004. július 1-től érvényes ranglistán már 2567 ponttal jeleskedett. Egyre erősebb tornákra kapott meghívást, állta a sarat, szélesítette a megnyitási repertoárját, javította a technikáját.

 

15 évesen már világbajnokjelölt

 

Magnus versenyről-versenyre fejlődött, növelte Élő-pontjait, újabb és újabb sikereiről lelkendezett a szaksajtó! 2005-ben, a Hanti-Manszijszkban megrendezett Világkupán sorban vette az akadályokat, s óriási szenzációként 15 évesen világbajnokjelölt lett!
A 2006. január 1-től érvényes ranglistán átlépte a 2600 Élő-pontos határt, Magnus szereplését óriási érdeklődés kísérte a Corus-B tornán. Sikerrel teljesítette célkitűzését, holtversenyes első helyével kiharcolta a jogot, hogy 2007-ben már a szuperversenyen játszhasson. De még maradjunk 2006-nál, már csak azért is, mert pályafutása Reykjavíkban újabb mérföldkőhöz érkezett. Győzni tudott a Glitnir villámversenyen, mégpedig úgy, hogy az elődöntőben 2-0-ra verte Viswanathan Anandot! Egyszerűen szárnyalt, nem sokkal később Szarajevóban, a Bosna hagyományos versenyén holtversenyben végzett az élen, a díjkiosztón a közönség hosszú perceken keresztül ünnepelte.

A torinói sakkolimpián iskolai kötelezettségei miatt csak nyolc partit játszott, 6 pontot gyűjtött, és 2820-as performance eredményt ért el. Könnyedén játszott, sűrűn rápillantott a legjobbak partijaira is, figyelte riválisait, hiszen már sorban kapta a meghívókat a szuperversenyekre.

A norvég bajnokságon ismét holtversenyben végzett edzőjével, Agdesteinnel, de a két hónappal későbbi rájátszást már Magnus nyerte meg, s ezzel pályafutása során először bajnoki címet is ünnepelhetett. Edzéseinek irányítását a dán Peter-Heine Nielsen vette át, aki Viswanathan Anand szekundánsaként vált ismertté.


Pályafutása első szuperversenyein – Moszkva, Wijk aan Zee – még kissé megilletődötten játszott, de a Morelia-Linares tornán Magnus már Anand legnagyobb riválisa volt. Versenyfutásukat a 10. forduló döntötte el, Vishy szépségdíjas partiban másodszor is legyőzte norvég riválisát. A 16 éves Magnus bemutatkozott Monacóban is, majd következett elisztai világbajnok-jelölti párharca Levon Aronjan ellen. A hatjátszmás összecsapás ádáz küzdelmet hozott, döntés csak a ráadás négy rapid, majd két snelljátszmája után született meg, az örmény sakkozó nyert. Július újabb mérföldkő volt pályafutásában, az Élő-listán átlépte a 2700-as álomhatárt, majd Bielben holtverseny után tornagyőztes lett a 18-as kategóriájú tornán. A Világkupán, Hanti-Manszijszkban az elődöntőben a későbbi győztes amerikai Gata Kamskytól szenvedett vereséget.

 

Holtversenyben első Wijk aan Zee-ben, Bakuban, második Linaresben

 

A 2008-as Wijk aan Zee-i, 20-as kategóriájú tornán a rajtlistán csak a tízedik volt, de tekintélyt parancsoló, 2733-as pontszámmal. A meglepetések, váratlan fordulatok viadalán nagyszerű versenyzői erényeket csillogtatott, vesztett két partit – Lékó Pétertől és Viswanathan Anandtól kapott ki –, de nyert ötöt. Holtversenyes első helyéről a nagy riválisok is elismerten nyilatkoztak. Morelia-Linaresben, a sakktörténelem egyik legharcosabb versenyén - az 56 játszmából 25 végződött döntéssel – Magnus folytatta remeklését. Három vereségét öt győzelemmel ellensúlyozta, a győztes Anand mögött félpontos hátránnyal lett második. Nizzában, az Amber-versenyen Kramnyik, Lékó és Topalov társaságában holtversenyben másodikként végzett.  Az április 1-től érvényes világranglistán Magnus Carlsen 2765 Élő-ponttal már az ötödik. Bakuban a Grand Prix-versenysorozat első tornáján az azeri Vugar Gasimov és a kínai Wang Yue társaságában holtversenyben első.

 

Carlsen a miskolci párharcban legyőzte Lékó Pétert, első lett Foroszban

Lékó Péterrel Miskolcon vívott rapid párharca előtt készítettem Magnussal interjút. Kérdésemre, hogy minek tulajdonítja sorozatos sikereit, így válaszolt a 17 éves zseni: „ Összeszedetten, a viadalokon jól koncentrálva játszottam. Szeretek nyerni. Elhittem, hogy sikerrel vehetem fel a küzdelmet olyan nagymesterekkel szemben is, akik korábban bőven előttem jártak. Egyre nagyobb önbizalommal játszottam, és ennek meglett az eredménye.” A borsodi megyeszékhelyen a világranglistán ötödik Magnus Carlsen folytatta bámulatos sikersorozatát. A miskolci párharc előtt még nyeretlen volt Lékó Péter ellen, a kezdetben oly félénknek tűnő Magnus a nehéz pillanatokban, az időzavaros kapkodásokban is megőrizte hidegvérét, és hat remi mellett két nyeréssel megnyerte az összecsapást.

 

A norvég nagymester Foroszban nyert újabb tornát, Vaszilij Ivancsukot egy ponttal előzte meg. Mainzban Viswanathan Ananddal játszotta a Grenkeleasing rapid világbajnoki döntőt, az indiai világbajnok 3-1-re nyert.

A Grand Slam-döntőn kettős vereséget szenvedett Veszelin Topalovtól, másfél pontos hátránnyal végzett holtversenyben a második helyen Aronjannal és Ivancsukkal, az örmény sakkozót kétszer is legyőzte, az ukránnal szemben fél pontot szerzett. Carlsen visszalépett a Grand Prix-sorozattól, a megváltozott helyszínekkel és időpontokkal magyarázta döntését, csak a szuperversenyekre akart koncentrálni.

 

Szenzációs siker Nankingban, Kaszparov segítette felkészülését

Sokáig féltve őrzött titokként kezelték, a norvég VG újság közölte elsőként a szenzációs hírt, hogy a sakkozás legendás világbajnoka, 2005-ben az aktív játéktól visszavonult Garri Kaszparov lett Magnus edzője. Moszkvában kezdték a munkát, nyáron Horvátországban két hétig készültek, Norvégiában folytatták a közös munkát. A hat hónapos együttes munka meggyőzte Kaszparovot: Magnus fiatal kora ellenére már nagyon közel van a csúcshoz, a nagy bajnokokra jellemző tulajdonságokkal bír.

 

Mintegy másfél év után 2009 őszén nyert újra tornát. Nankingban a 18 esztendős norvég nagymester az év hatodik szuperversenyén lenyűgöző teljesítménnyel ért el bámulatos eredményt. Két és félpontos előnnyel nyerte meg a 21-es kategóriájú viadalt. Megnyitási repertoárján meglátszott Kaszparovnak a hatása. Magnus új nyitásokat is játszott, régebbieket sikeresen megújítottak, jól játszható állásokat kapott, az esélyeket szinte tökéletes kihasználta. Önmagáért beszél, hogy ebben a mezőnyben hat győzelmet tudott elérni. Magnus átlépte a 2800 Élő-pontos bűvös határt, teljesítményének performance-pontszáma 3002 volt!

A Tal-emlékversenyen megőrizte veretlenségét, Kramnyik mögött Ivancsukkal holtversenyben végzett a második helyen. Magnus Carlsen fölényes győzelmével fejeződött be az V. villámsakk-világbajnokság, három ponttal előzte meg Viswanathan Anandot.

Londonban a norvég titán remek tornagyőzelemmel zárta az esztendőt. A viadal első fordulójában  Vlagyimir Kramnyik ellen elért nyeréssel jelentős lépéselőnyt szerzett nagy riválisával szemben. Első alkalommal választották az év sakkozójává, s még négyszer  is Oscar-díjas lett.

 

2010 januárjában világranglista-vezető

 

Már világranglista-vezetőként kezdte szép sikerrel, tornagyőzelemmel a 2010-es évet. Wijk aan Zee-ben Carlsen  jól játszott, látványosan csak Vlagyimir Kramnyik ellen hibázott, esélyes állását időzavarban egyenesen vesztésre rontotta. Carlsen fél ponttal megelőzte Kramnyikot és Shirovot, győzelmével megszerezte a jogot a Grand Slam-döntőn való indulásra. Az Amber-tornán Ivancsukkal osztotta az első helyet. Fölényes diadalt aratott a báznai szuperversenyen, kétpontos előnnyel nyert Radzsabov és Gelfand előtt. 2010 őszén a sakkolimpián, Hanti-Manszijszkban és a Grand Slam-döntőn nyújtott gyenge eredményeinek köszönhetően a világranglista éllovasi pozíciót át kellett engednie Anandnak. Londonban több győzelmének köszönhetően másodszor is tornagyőztesként köszönthették.

 

Carlsen lemondta a világbajnok-jelölti páros mérkőzéseken való részvételét

Magnus Carlsen tíz hónapon keresztül a sakktörténelem legfiatalabb világranglista-vezetője volt. A norvég nagymester a legesélyesebb trónkövetelőnek számított, parádés tornagyőzelmekkel kápráztatta el a világot. Magnus nehéz szívvel hozta meg döntését,  de úgy értékelte, hogy a 2008-2012-es világbajnoki ciklus nem képvisel modern és korrekt szisztémát, nem biztosít számára  elegendő motivációt, amelyre szüksége lenne, hogy a felkészülés és a meccsek során a legjobbat tudja nyújtani. A világbajnoki ciklustól való visszalépését a szisztéma nagy veszteségeként értékeltük, s egyértelműen a FIDE vezérkar döntéseinek kritikájaként. Hosszú évek alatt sem tudtak kidolgozni olyan világbajnoki rendszert, ami kiszámítható, átlátható, s nem az állandó kompromisszumok csapdájának foglya.

A 2011-es éve ismét világranglista-vezetőként, Wijk aan Zee-ben Aronjannal kivívott holtversenyes harmadik hellyel indult, az amerikai Hikaru Nakamura győzött, Anand az ezüstérmes. A márciusi és a májusi listán csak második. Az utolsó Amber-tornán Aronjan mögött ezüstérmes. A báznai versenyen az orosz Szergej Karjakinnal holtversenyben első, a júliusi világranglistán ismét első és azóta őrzi vezető helyét.

 

Harmadik kísérletre megnyerte a Grand Slam-döntőt, első hely a Tal-emlékversenyen

Magnus Carlsen harmadszor játszott a Grand Slam-döntőn és szereplését siker koronázta. Magnus nem játszott igazán jól, de elsősége megérdemelt volt, hiszen Vaszilij Ivancsukot kétszer is legyőzte. A holtversenyben az élen végzett Carlsen és Ivancsuk párharca villámpartikban dőlt el. 4-4 percük volt és 3-3 másodperc lépésenként. Carlsen 1,5-0,5-re nyert.

A VI. Tal-emlékversenyen veretlenül holtversenyben első Aronjan társaságában. Londonban sem talált legyőzőre, de a győzelmet 3 ponttal jutalmazó tornán harmadik, Kramnyik és Nakamura előzte meg.

 

Két éve is a Tata Steel szuperversennyel kezdődött az idénye. Carlsen bár legyőzte a későbbi győztes Aronjant, hármas holtversenyben második lett. A világbajnok-jelölti verseny bizonytalan időpontja miatt júniusban rendezték meg a VII. Tal-emlékversenyt. A 22-es kategóriájú, 2776-os Élő-átlagú meglepetésekkel tarkított viadalon a 45 partiból 21 végződött döntéssel, csak Carlsen tudta megőrizni veretlenségét. Megvédte tavalyi elsőségét, a világranglistán növelte előnyét. Asztanában a rapid-világbajnokságon Szergej Karjakin, a villám-vb-n Alekszandr Griscsuk mögött lett ezüstérmes.

Meglepetéssel fejeződött be Bielben a 45. sakkfesztivál szuperversenye, a kínai Wang Hao nyerte meg a viadalt. A tornán a győzelemért 3, a döntetlenért 1 pont járt. Wang Hao három veresége ellenére hat győzelmével és egy remivel egy ponttal megelőzte a négy nyerés mellett hatot remiző világranglista-vezetőt. A klasszikus pontozás szerint Carlsen végzett az élen, kétszer is megadásra kényszerítette a kínai nagymestert.

 

Újabb győzelem a Grand Slam-döntőn, siker Londonban, megdöntötte Kaszparov pontrekordját

 

A Grand Slam-döntőn megvédte tavalyi elsőségét. A viadal mexikói első fordulójában nagy bakival vesztett Fabiano Caruana ellen, Bilbaóban behozta lemaradását, három partiban is diadalmaskodott, visszavágott Caruanának is. Holtversenyben végzett az élen a félidőben még nagy fölénnyel vezető olasz nagymesterrel. Az elsőséget eldöntő két villámpartit Magnus megnyerte.

Londonban harmadik nagy tornáján lett első, moszkvai elsősége, a Grand Slam trófea elnyerése után harmadszor győzött a brit fővárosban. Veretlenül, megnyitásait jól variálva, kevéssé elemzett változatokat is vállalva, esélyeit tökéletesen kihasználva győzött. A norvég zseni Élő-pontszáma alapján megdöntötte Garri Kaszparov korábbi, 2851 pontos világcsúcsát.

 

Wijk aan Zee-ben másfél pontos előnnyel tornagyőztes, 2872 Élő-pont az új világcsúcs, drámai utolsó forduló a londoni vb-jelölti tornán, Magnus Carlsen a világbajnoki kihívó

A hollandiai Wijk aan Zee-ben a jubileumi, 75. tornán,  a Tata Steel szuperversenyen Magnus Carlsen is jubileumot ünnepelt. Tizedszer játszott, szenzációs tornagyőzelmet aratott, másfél pontos előnnyel győzött. Beállította a sakkozás 13. világbajnokának, Garri Kaszparovnak a rekordját, aki 1999-ben hasonló eredménnyel, 13 partiból 10 ponttal győzött. Kaszparov büszke lehet egykori pártfogoltjára, bár a megnyitásokra riválisainál kevesebb figyelmet fordít, de a középjátékban rendkívül kreatív, a végjátékban pedig végtelen türelemmel érvényesíti előnyét. Wijk aan Zee-ben hét játszmát nyert, saját rekordját is megdöntötte, 2872-re növelte Élő-pontját.

Február 1-től hivatalosan is szekundánsi csapatának tagja lett a dán Peter Heine Nielsen, aki korábban Anand segítője volt! Londonban drámai utolsó fordulóval ért véget a világbajnok-jelölti verseny, amelyet végül több győzelmének köszönhetően Magnus Carlsen nyert meg és lett az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A befejező játéknapon Carlsen és riválisa, Vlagyimir Kramnyik is vereséget szenvedett. A világranglista-vezető óriási időzavarba került az orosz Peter Szvidlerrel vívott csatájában, többször is rontott, második partiját vesztette el világossal játszva. Kramnyik  sem bírta a sorsdöntő ütközet feszültségét, Vaszilij Ivancsuk győzte le az exvilágbajnokot. A tornán remek, fordulatokban gazdag csatákat láttunk, megdöbbentő hibákat is elkövettek a szupernagymesterek, meglepő eredmények nagyban befolyásolták a végeredményt.

 

H.

Név

Élő

FED

1

2

3

4

5

6

7

8

Pont

Res.

Gy.

1

Magnus   Carlsen

2872

NOR

* *

½ ½

1 0

½ ½

1 1

1 ½

½ 0

½ 1

1

5

2

Vlagyimir   Kramnyik

2810

RUS

½ ½

* *

½ 1

½ 1

½ ½

½ 1

½ 0

½ 1

1

4

3

Peter   Szvidler

2747

RUS

0 1

½ 0

* *

½ 1

½ ½

½ ½

½ 1

1 ½

8

4

4

Levon   Aronjan

2809

ARM

½ ½

½ 0

½ 0

* *

1 0

½ ½

1 1

1 1

8

½

5

5

Borisz   Gelfand

2740

ISR

0 0

½ ½

½ ½

0 1

* *

½ ½

½ ½

½ 1

1

2

6

Alekszandr   Griscsuk

2764

RUS

0 ½

½ 0

½ ½

½ ½

½ ½

* *

½ 1

½ ½

1

1

7

Vaszilij   Ivancsuk

2757

UKR

½ 1

½ 1

½ 0

0 0

½ ½

½ 0

* *

0 1

6

0

3

8

Tejmur   Radzsabov

2793

AZE

½ 0

½ 0

0 ½

0 0

½ 0

½ ½

1 0

* *

4

0

1

 

Nagy megkönnyebbülést jelentett Magnus Carlsen számára, amikor befejeződött a verseny, amely oly hosszú és nehéz volt, senki nem tudott ugyanazon a színvonalon játszani a torna elejétől a végéig. A végső sikernek érthetően örült, mindig szerette volna bizonyítani, hogy a világranglistán nem véletlenül az  első. Londoni teljesítményéről kritikusan nyilatkozott: nem mindig sikerült a maximumot kihoznia a partikból, de a fő célt, az első helyet elérte, a többi már másodlagos. „Amikor alaposabban elemzed a játékodat, megérted, hogy itt-ott jobban is játszhattál volna, más döntést is hozhattál volna. Nem minden sikerült a legjobban, de leginkább azzal vagyok elégedetlen, hogy riválisom játszmáinak eredményétől függött a sorsom” – mondta a norvég nagymester. Az első 11 játszmájának színvonalával elégedett volt. Hibákat is elkövetett, de legtöbbnyire kontrollálta azokat.

Carlsen nem félt attól, hogy az ex-szovjet nagymesterek összefognak ellene. Profi sakkozóként tisztelik egymást, Londonban a csata tisztességes volt. Lenyűgözte őt Kramnyik fantasztikus második félidős játéka. Már az első körben is megmutatta ragyogó felkészültségét, de akkor kimaradtak az esélyek.

Norvégiában óriási érdeklődés kísérte szereplését, az újságokban nagy teret szenteltek eredményének. Londonból öt újságíró és két televíziós stáb is tudósított. A sakk még fokozódó népszerűségét is szolgálta sikere.

 

Stavangerben Szergej Karjakin, Moszkvában Borisz Gelfand előzte meg Carlsent, főpróbája St.Louisban tornagyőzelemmel zárult

Az orosz Szergej Karjakin nyerte meg a norvég sakktörténelem első szuperversenyét, amelynek megszervezésében Carlsen fontos szerepet játszott. A világbajnoki kihívó az utolsó előtti fordulóban váratlan vereséget szenvedett a kínai Wang Hao-tól,  megszakadt nagy sorozata, Hikaru Nakamurával holtversenyben végzett a második helyen,

Moszkvában az izraeli Borisz Gelfand győzött a VIII. Tal-emlékversenyen, a 45. születésnapját pályafutása egyik legfényesebb diadalával ünnepelte, veretlenül ért célba. Carlsen másodikként zárta szereplését, Caruanától vereséget szenvedett.

St. Louisban Magnus Carlsen a világbajnoki döntő előtt sikeres főpróbát tartott, egypontos előnnyel nyerte meg a Sinquefield Cup szuperversenyt. Az utolsó fordulóban az örmény Levon Aronjan ellen győzött. Sokáig védekeznie kellett, remiajánlatát Aronjan visszautasította, majd az örmény sakkozó már későn kínálta a békekötést. tizennyolcadik szuperversenyén ünnepelhették  egyedüli, vagy holtversenyben elsőként!

 

A világbajnoki döntőn megbirkózott az esélyesség terhével, 6,5-3,5-ös győzelemmel elhódította a világbajnoki címet

A sakkvilág nem titkolt értetlenséggel fogadta, amikor a FIDE a világbajnoki döntő helyszínéül semleges pálya helyett a címvédő indiai Viswanathan Anand szülővárosát, Csennajt jelölte ki. Magnus Carlsen és csapata tiltakozott a döntés ellen, de végül belenyugodtak, hogy Vishyvel Indiában kell megvívnia. A világranglistát fölényesen vezető Carlsen a párharc egyértelmű esélyese volt, de fiatal életkora, a páros mérkőzések terén rutintalansága, Anand közismert remek megnyitási repertoárja óvatosságra intette a 22 éves norvég nagymestert.

A párharc első két játszmája „árnyékbokszolás” volt, szabadkoztak is a küzdő felek. A harmadik összecsapástól kiéleződtek a csaták. Vishy Anand a harmadik partiban kecsegtető esélyt szalasztott el, Magnus Carlsen a negyedikben hagyott kihasználatlanul esélyt. Az ötödik és a hatodik partikban Magnus megcsillogtatta oly sokszor megcsodált technikáját, míg Vishy két tarthatónak ítélt végjátékban is hibázott.

Carlsen kétpontos vezetésének birtokában nyugodtan remizhetett kettőt, majd a kilencedik játszma bonyodalmai közepette is megőrizte hidegvérét, sorban húzta a legjobb védőlépéseket. Anand döbbenetes hibája eldöntötte a világbajnoki cím sorsát, érdekes partiban lett döntetlen a befejező összecsapás. Magnus Carlsen a modern sakkozás egyik legnagyobb egyéniségét győzte le, és lett a sakktörténelem második legfiatalabb világbajnoka, csak Garri Kaszparov előzi őt meg pár hónappal.

 

A világbajnoki döntő végeredménye:

Magnus Carlsen (norvég, 2870) – Viswanathan Anand (indiai, 2775) 6,5 – 3,5

(Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Grünfeld védelem, 16)

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Caro-Kann védelem, 25)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Réti megnyitás, 51)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 64)

Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Félszláv védelem, 58)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 67)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)

Magnus Carlsen - Viswanathan Anand döntetlen (Spanyol megnyitás, 33)

Viswanathan Anand - Magnus Carlsen 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 28)

Magnus Carlsen - Viswanathan Anand döntetlen (Szicíliai védelem, 65)

 

Magnus Carlsen világbajnokként első versenyét Zürichben játszotta. A 6 résztvevős szuperverseny a 2801 Élő-pontos átlagával a sakktörténelem addigi legerősebb tornája volt. Villámversennyel döntötték el a sorsolási számokat, és az első fordulóban Fabiano Caruana legyőzte az újdonsült világbajnokot. Carlsen végül első lett, ahogy a tornát is megnyerte, Caruanát és Nakamurát győzte le, Aronjannal, Ananddal és Gelfanddal remizett. A rapidversenyen csak negyedikként végzett, de a három műfaj alapján hirdetett összesített pontversenyt megnyerte.

 

Samkirban, a Gasimov emlékversenyen Carlsen  pályafutása újabb nagyszerű sikerét érte el.  . Kettős győzelemmel rajtolt, majd a negyedik fordulóban Fabiano Caruanától, az ötödikben Tejmur Radzsabovtól vereséget szenvedett, ötven százalékon zárta az első kört. Jól jött számára a pihenőnap, kikapcsolódásként nagyot focizott, és a második félidőben remekelt. Két sötéttel elért nyerését két döntetlen követte, az első helyet eldöntő partiban visszavágott Caruanának, egypontos előnnyel nyerte meg a viadalt. Magnus Carlsent szuperversenyen huszadszor köszönthették egyedüli, vagy holtversenyes elsőként.

Következett a stavangeri szuperverseny, ahol Szergej Karjakin megismételte előző évi sikerét, Carlsent fél ponttal megelőzve győzött. Dubaiban teljesült a norvég világbajnok célkitűzése, megnyerte a rapid-és a villám-vb-t is, valamennyi műfajban ő lett a király!

A világbajnoki döntő előtti főpróbája kissé balul sült el, a szenzációs formában sakkozó Fabiano Caruana hárompontos előnnyel győzött a 2. Sinquefield szuperversenyen. A világranglista első tíz helyezettjéből hatan játszottak, 2802 volt az Élő-átlag! A világelső Caruanától elszenvedett vereségét két győzelme nem tudta ellensúlyozni, az olasz nagymester megnyerte első hét partiját! 

 

Magnus Carlsen kiemelkedő eredményei:

2004 Corus „C” I. Dubai hv. II., a világ legfiatalabb nagymestere (13 év, 3 hónap, 27 nap), Lausanne II..

2005: Lausanne II, Gausdal I., Hanti-Manszijszk – világbajnokjelölt

2006:  Corus „B” I-II., Glitnir (villám) I., Szarajevó hv. I., Biel II-III., norvég bajnok

2007: Morelia/Linares II-III., Amber (rapid) III., Gausdal I, Biel I, Vak Világkupa II, Moszkva hv. III.

2008: Corus „A” I-II., Morelia-Linares II., Nizza (rapid) hv. II. Baku GP I-III. Forosz I., Grand Slam-döntő hv. II.

2009: Linares III., Szófia II., Dortmund hv. II., Nanking I., Moszkva hv. II., London I.

2010: Corus I., Amber hv. I., Bázna I., London I.

2011: Tata Steel hv. III., Amber II., Bázna hv. I., Grand Slam-döntő I., Moszkva hv. I., London III.,

2012: Tata Steel hv. II., Moszkva I., Biel II., Asztana (rapid, villám) II., Grand Slam-döntő I., London I.

2013: Tata Steel I., London vb-jelölti verseny I., Stavanger hv. II., Moszkva II., St. Louis I.

2013 Csennai: Világbajnoki döntő Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 3,5 – 6,5

2014: Zürich I., Gasimov emlékverseny I.,Stavanger II. Dubai rapid-vb I., Dubai villám-vb I., St. Louis II.

 

Verőci Zsuzsa

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Legfrissebb bejegyzések

Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontoe előnnyel vezet
2024. 04. 18.

Nepomnjaxsij és Gukesh D reizett, Caruana és Nakamura nyert, Lei Tingjie legyőzte Gorjacskinát
2024. 04. 16.

Gukesh D és Nepomnjacsij döntetlennel is megőrizte éllovasi pozícióját, Tan Zhongyi ismét egyedül az élen
2024. 04. 15.

A nyolcadik forduló után Gukesh és Nepomnjaxsij vezet, a női viadalon hármas holtverseny az élen
2024. 04. 14.

A világbajnok-jelölti döntők félidejében Jan Nepomnjacsij és Tan Zhongyi félpontos előnnyel vezet
2024. 04. 12.

Gukesh és Nepomnjacsij remizett, megőrizték holtversenyes első helyüket, Tan Zhongyi előnye is fél pont
2024. 04. 11.

Gukesh 87 lépéses győzelemmel beérte Neomnjacsujt, Nakamura ekőször nyert
2024. 04. 10.

A világbajnok-jelölti döntők negyedik fordulójában Nepomnjacsij myert Vidit ellen, Szalimova legyőzte Konerut
2024. 04. 08.

Praggnanandhaa sötéttel nyert az indiai rangadón Vidit ellen, már a nyitásban meglepte riválisát
2024. 04. 07.

Torontóban Tan Zhongyi kettős győzelemmel rajtolt, békés első forduló, viharos második kör a vb-jelölti döntőkben
2024. 04. 06.

Carlsen harmadszor a GRENKE Chess Classic  győztese, Rapport volt a világelső legfőbb riválisa
2024. 04. 03.

Prágai elsőségével Abduszattorov negyedik az új világranglistán
2024. 04. 01.

Az új világranglistán a trónkövetelők sokat javítottak helyezésükön
2024. 02. 02.

A villámpartikban Wei Yi jobban bírta a feszültséget, a kínai sakkozó a 86. Tata Steel Masters győztese
2024. 01. 29.

Vidit legyőzte Abduszattorovot, az utolsó forduló előtt ötös holtverseny az élen
2024. 01. 28.

Hirdetés

Feedek

Archívum

Címkefelhő

Sakk Carlsen Lékó Polgár Judit, Aeroflot-verseny Rapport Richárd, Csapat-világbajnokság 2015, Grand Chess Tour, Sparkassen Chess Meeting, Biel Sakkfesztivál, Világkupa Baku, Grand Prix 2015/16, Csapat Európa-bajnokság, Tata Steel Chess 2016, Altibox Norway Chess 2016, Világkupa 2017 Tbiliszi, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Magnus Carlsen, Teherán Női kieséses rendszerű világbajnokság, Világbajnok-jelölti torna Hanti-Manszijszk Anand Aronjan Kramnyik Topalov Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk, Sakkolimpia Tromsø, Világbajnoki döntő 2014 Magnus Carlsen Viswanathan Anand, Csapatbajnokság, Világranglista, Női Európa-bajnokság, Világbajnok-jelölti verseny London Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, Tata Steel 2015 Carlsen Caruana Aronjan Giri Ivancsuk Hou Ji-fan, Grand Prix London, Európa-bajnokság Jereván Polgár Judit Almási Zoltán Balogh Csaba, Riga Női Európa-bajnokság 2017, Női Grand Prix Sardzsa Hou JI-fan Humpy Koneru, Csapat Európa-bajnokság 2013, Női Európa-bajnokság 2016, Grand Prix Peking Lékó Griscsuk Karjakin Gelfand Topalov Kamsky Mamedgyarov, 40. sakkolimpia Isztambul, Grand Prix Párizs Griscsuk Caruana Nakamura Gelfand Ponomarjov, Férfi Európa-bajnokság 2012, Női Európa-bajnokság Plovdiv Hoang Thanh Trang Dzagnidze Gunyina Sztefanova, Wijk aan Zee 2012, Tata Steel 2013 Rapport Richárd, Grand Prix Taskent Caruana Karjakin Nakamura Giri Vachier-Lagrave Gelfand, Grand Prix-verseny Tbiliszi Griscsuk Giri Vachier-Lagrave Mamedgyarov Szvidler, Európa-bajnokság 2015 Jeruzsálem, Grand Prix Szaloniki Topalov Griscsuk Nakamura Caruana Morozevics Ivancsuk, 51. Capablanca emlékverseny, Dortmund Vlagyimir Kramnyik Ruszlan Ponomarjov Hikaru Nakamura Anish Giri, Grand Slam-döntő Anand Carlsen Aronjan Ivancsuk Nakamura, Női Grand Prix Lopota Hou Ji-fan Humpy Koneru Anna Muzicsuk Nana Dzagnidze, Tal-emlékverseny, Baden-Baden 2013 Anand Caruana Adams Naiditsch, Stavanger 2014 Carlsen Aronjan Griscsuk Caruana Kramnyik Topalov Karjakin, St. Louis Carlsen Aronjan Caruana Nakamura Topalov Vachier-Lagrave, 42. sakkolimpia Baku, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Karjakin Nakamura Lékó Péter, Európa-bajnokság Legnica Almási Zoltán Berkes Ferenc Balogh Csaba, Női csapat-világbajnokság 2013, Gibraltár 2015 Hou Ji-fan Topalov Nakamura Szvidler Rapport, Orosz szuperbajnokság Novoszibirszk, St. Louis USA ch 2017, 18. Európa-bajnokság 2017 Minszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2014 Aronjan Nakamura Caruana Gelfand Karjakin Rapport, Királyi verseny Bukarest Caruana Ponomarjov Wang Hao Radzsabov, Csapatbajnokság 2013/14, Taskent GP-verseny Humpy Koneru Zhao Xue Ju Wenjun Katyerina Lahno, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Andrejkin Nepomnjacsij, VIII. Tal-emlékverseny Anand Carlsen Kramnyik Nakamura Karjakin Caruana Gelfand, Csapat-világbajnokság 2013, Rosztov Grand Prix Hou Ji-fan Humpy Koneru, Aeroflot 2012, Gibraltár, Grand Chess Tour 2016 London, Katar 2014 Kramnyik Giri Mamedgyarov Vachier-Lagrave Berkes Gara, Biel Magnus Carlsen Hikaru Nakamura, Orosz szuperbajnokság Szergej Karjakin Alekszandr Griscsuk Peter Szvidler, Grand Prix Genf Usenyina Hou Ji-fan Muzicsuk Dzagnidze Lahno, Aljechin emlékverseny Anand Aronjan Kramnyik Szvidler Gelfand Adams, Capablanca emlékverseny Almási Zoltán, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Biel 2013 Vachier-Lagrave Nepomnjacsij Rapport, Férfi sakkbajnokság, Vugar Gasimov emlékverseny Carlsen Caruana Nakamura Karjakin Mamedgyarov Radzsabov, Capablanca emlékverseny Leinier Dominguez Perez Vaszilij Ivancsuk Almási Zoltán, Mitropa Kupa, VII. Tal-emlékverseny, Grand Prix Zug Lékó Radzsabov Karjakin Caruana Topalov Mamedgyarov Morozevics, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Szergej Karjakin, La Coruna Rapport Richárd, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Grand Prix Zsermuk Hou Ji-fan Humpy Koneru, 60. női bajnokság, Grand Prix 2017 Genf Rapport Richárd, Mitropa-kupa 2017 Balatonszárszó, Grand Prix Taskent Fabiano Caruana Szergej Karjakin Lékó Péter, Női világbajnokság, ACP-verseny Almási Zoltán Wesley So Jan Nepomnjacsij, Hans Suri emlékverseny Biel Hou Ji-fan Maxime Vachier-Lagrave Radoslaw Wojtaszek, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura, 33. Zalakarosi Sakkfesztivál Rapport Berkes Portisch Hoang Mádl, Grand Prix-verseny Chengdu, Ningbo csapat-világbajnokság, Szeged Női bajnokság, Női világbajnoki döntő Hou Ji-fan Humpy Koneru, 61. Női bajnokság Hévíz, Petroszjan emlékverseny Aronjan Griscsuk Kramnyik Gelfand Lékó, Stavanger Altibox Norway Chess 2017 Carlsen So Kramnyik Caruana Anand, Klubcsapatok Európa-kupája, Női csapat-világbajnokság, Grand Prix Ankara, Gibraltár 2013 Ivancsuk Kamsky Adams Hoang Thanh Trang, GRENKE Chess Classic 2015 Carlsen Caruana Anand Aronjan, Stavanger Anand Carlsen Aronjan Topalov Nakamura Szvidler Karjakin, Grand Prix 2017 Moszkva, 32. Mitropa-kupa Meissen, Csapatbajnokság 2016/17, Hoogeveen Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik, 63. Férfi bajnokság Gyula, U16-os sakkolimpia Győr, Csigorin emlékverseny Almási Zoltán Portisch Lajos, Zürich 2015 Caruana Anand Kramnyik Aronjan Nakamura Karjakin, SportAccord Peking, 62. férfi bajnokság, Fabiano Caruana Veszelin Topalov Vaszilij Ivancsuk, Szaratov Lékó Péter, SportAccord 2014 Griscsuk Aronjan Lékó Hou Ji-fan Koneru, 30. Klubcsapatok Európa-kupája Lékó Péter Caruana Griscsuk Topalov Nakamura, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana, 28. Klubcsapatok Európa-kupa, 42. Sparkassen Chess-Meeting Lékó Kramnyik Caruana Adams, Orosz szuperbajnokság Kramnyik Karjakin Szvidler Nepomnjacsij, St. Louis Carlsen Aronjan Nakamura Kamsky, Grand Slam-döntő Aronjan Mamedgyarov Adams Vachier-Lagrave, Klubcsapatok Európa-kupája 2013, Orosz csapatbajnokság 2013, Orosz csapatbajnokság 2012, Európa-bajnokság 2016, 3. Vugar Gasimov emlékverseny, London Chess Classic 2014 Carauna Anand Nakamura Kramnyik Giri Adams, 42. sakkolimpia Baku, Grand Chess Tour 2017 Leuven, Grand Chess Tour 2017 Párizs, Biel Magnus Carlsen Alekszandr Morozevics Alekszej Shirov, 50. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, 33. Klubcsapatok Európa-kupája Antalya, Sencsen 2017, Grand Prix 2017 Rapport, 35. Mitropa-kupa Prága, Női világbajnoki döntő, 4. Sinquefield Kupa St. Louis, 32. Klubcsapatok Európa-kupa, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Szombathely Rapport Richárd Markus Ragger, Rapport Richard, Orosz csapatbajnokság 2014 Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Női GP-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, Grand Slam-döntő Anand Aronjan Ponomarjov, Női világbajnoki döntő 2013 Anna Usenyina Hou Ji-fan, Junior világbajnokság Rapport Richárd, Grand Prix Kazany, Zürich 2014 Carlsen Anand Aronjan Nakamura Caruana Gelfand, Gibraltár 2014 Hoang Thanh Trang Rapport Richárd, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Cramling, Zürich 2013 Anand Kramnyik Caruana Gelfand, Malmő Rapport Van Wely Short Szokolov, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Dzagnidze Sztefanova, London Chess Classic 2012 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Polgár Judit, 40. sakkolimpia Isztambul, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, Wijk aan Zee Tata Steel Chess 2017, Kazany Grand Prix, Világkupa 2013 Kramnyik Karjakin, Mi is történt 2016-ban, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, 44. Sparkassen Chess Meeting Dortmund, Világbajnok-jelölti döntő Moszkva 2016, 7. Danzhou szuperverseny Lékó Péter, Genf Polgár Judit Vlagyimir Kramnyik Hikaru Nakamura Sahriyar Mamedgyarov, Zürich Korcsnoj Chess Challenge, V. Grand Slam-döntő, Hoogeveen Nakamura Hou Ji-fan Giri, Szaratov Lékó Péter Alekszandr Morozevics, Grand Chess Tour 2017 5. Sinquefield Cup St. Louis, Grand Chess Tour 2017 St. Louis, Hikaru Nakamura Levon Aronjan, Női világbajnokság Hou Ji-fan Humpy Koneru Hoang Thanh Trang, Chess.com Man sziget 2017, 33. Mitropa-kupa, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, 45. Sparkassen Chess-Meeting 2017 Dortmund, Csapatbajnokság 2014/15, Világkupa Hanti Manszijszk Szvidler Griscsuk Ivancsuk Ponomarjov, Női Európa-bajnokság Belgrád Hoang Thanh Trang Papp Petra Muzicsuk Dzagnidze Lahno Koszinceva Camling, Csapatbajnokság 2012/13, Női Grand Prix 2015/16 Hanti-Manszijszk, 21. csapat Európa-bajnokság Kréta, Budapesti Tavaszi Fesztivál Szabó László emlékverseny, Sharjah Masters 2017 Gledura, Női Grand Prix Dilijan Usenyina Koneru Muzicsuk Sztefanova, Zürich párosmeccs Kramnyik Aronjan, ACP Tbiliszi, Világbajnok-jelölti verseny London 2013 Carlsen Kramnyik Aronjan Radzsabov Griscsuk Ivancsuk Szvidler Gelfand, 4. Gasimov emlékverseny So Kramnyik, GRENKE Chess Classic 2017 Carlsen Caruana, Világkupa 2013 Aronjan Kramnyik Caruana Griscsuk Karjakin Nakamura Szvidler, A 2012-es év krónikája, Grand Chess Tour 2016 Párizs, Aeroflot 2013, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik Nakamura, Malmő Lékó Péter, Mitropa-kupa 2014, Dubai rapid-és villámvb Magnus Carlsen Viswanathan Anand Hikaru Nakamura Fabiano Caruana Polgár Judit, Hanti-Manszijszk Női Grand Prix-verseny Hou Ji-fan Anna Muzicsuk Zhao Xue Nana Dzagnidze Katyerina Lahno, 45. Bieli Sakkfesztivál Lékó Péter, Tata Steel 2013 Carlsen Anand Aronjan Caruana Nakamura Lékó Péter, Hanti-Manszijszk Csapat-világbajnokság 2017, SportAccord Peking Hou Ji-fan Aronjan Radzsabov Karjakin Lékó Péter, Ningbo csapat-világbajnokság Lékó Péter Polgár Judit Almási Zoltán, Világkupa 2013 Lékó Péter Polgár Judit Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura, London Chess Classic 2011 Anand Carlsen Aronjan Kramnyik, Malmő Lékó Péter, Világbajnoki döntő Viswanathan Anand Borisz Gelfand, Lékó Péter, A 2013-as esztendő krónikája, Világbajnoki ciklus, Rapport Richárd, Magyar Sakkozásért Alapítvány Portisch Lajos, Orosz csapatbajnokság, Grand Prix Baku Caruana Griscsuk Karjakin Gelfand, Rapid és villám-vb Dubai Carlsen Anand Nakamura Caruana Griscsuk Polgár Judit, Rapid-világbajnokság Asztana, Grand Chess Tour 2016 Leuven, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Chess.com Masters Man sziget, Világbajnoki döntő New York Carlsen Karjakin, Grand Prix 2017, Rapid és villám-világbajnokság Doha 2016, X. Tal-emlékverseny Moszkva, Dortmund Lékó Péter Vlagyimir Kramnyik Fabiano Caruana Michael Adams, Világkupa 2013 Lékó Péter Aronjan Kramnyik Caruana Karjakin Nakamura Szvidler, Grand Prix-verseny Chengdu, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, IX. Chess Masters Final Bilbao Carlsen Karjakin, Világkupa Hanti Manszijszk Polgar Judit

Sakkblog

A hazai és a külföldi legjelentősebb tornákról híradás, értékelés, játszmaelemzés. Sztorik, interjúk. Mi újság a sakkvilágban?

Naptár

Reblog